Yin en yang energie in dromen

In deze tijd van het jaar verlaten we de yang energie van veel licht, warmte en activiteit en naderen we de langste nacht; het hoogtepunt van yin energie. Het is een tijd van meer terugtrekken, stilte, langere nachten en grote dromen. Bij mijzelf verschenen onlangs een aantal mannelijke en vrouwelijke beelden en sferen in mijn dromen. Dit alles bracht mij ertoe mij meer te verdiepen in de energie van yin & yang, ook wel het vrouwelijke en het mannelijke* principe genoemd. We vinden ze terug in het hele universum. Als je leert ze te herkennen is dit een grote hulp bij het werken met dromen.

Onderliggende energieën

Yang energie is naar buiten gericht en gaat over expansie, richting geven en actie. Droombeelden hierbij kunnen gaan over bv beweging, kracht, mannelijkheid, wolkenkrabbers, een speer of oorlog.

Yin energie is naar binnen gericht en gaat over een samentrekkende beweging, ontvankelijk en ‘in dienstbaarheid antwoord gevend’. Droombeelden die hierbij passen zijn bv een schaal, zachte substanties, vrouwelijkheid, zwangerschap, de winter of aarde.

Het zijn volledig verschillende, elkaar aanvullende energieën. Waarbij het steeds gaat om evenwicht, het één is niet beter dan het ander. Het zijn twee zijden van dezelfde medaille.

Een droom: verschillende manieren van geven

Midden in de stoere werkplaats van mijn opa lig ik op een zacht, lichtblauw matras. Iemand komt langs en drinkt uit mijn borst. Onder mijn matras ligt een wijsheidsboek

In dit droomfragment is het grote verschil in energie van de werkplaats (yang) enerzijds en het zachtblauwe matras (yin) anderzijds direct voelbaar. Mijn opa was een rationele, krachtige en initiatiefrijke man, die veel tot stand heeft gebracht. Zijn werkplaats is een toonbeeld van actie. Een zeer yange energie. Ik ken dit goed in mijn leven, het actief en uitgaand geven aan de ander, aan de wereld. Of het nu om een advies, een oplossing of om werk gaat. 

In de droom lig ik midden in deze mannelijke plek op een zachtblauw matras en komt iemand naar mij toe om uit mijn borst drinken. Hier zien we een geheel andere, vrouwelijke wijze van (wijsheid) geven, gestoeld op ontvankelijkheid en voedend aanwezig zijn (yin).

Vanuit mijn neiging om anderen te willen helpen, schiet ik voordat ik het weet in de actie (yang). Deze droom nodigt mij uit om niet meer te doen dan aandachtig aanwezig te zijn en ‘dienstbaar en afgestemd te geven’. Veel meer vanuit yin dan vanuit yang energie dus.

Zonder tegenstellingen

Het Chinese denken waar yin en yang uit voortkomt, kent geen tegenstellingen. Hoog en laag, rijk en arm of goed en kwaad vullen elkaar aan en werken op elkaar in. En vergelijkbaar met hoe het duiden van een droombeeld afhankelijk is van de dromer en de context in de droom, krijgen yin en yang een andere inhoud als het kader verandert. Bijvoorbeeld in een etmaal is de dag yang en de nacht yin, maar in het kader van de dag is de ochtend yang en de middag yin**. Het één staat niet los van het ander. Een spreker op een podium (uitgaand, yang) heeft gehoor bij ontvankelijke mensen in een zaal (ontvankelijk, yin).  

Welke energie wordt van je gevraagd om in te zetten?

Ik wil snel verder, maar omdat het water tot boven mijn middel staat kom ik maar langzaam vooruit. Ik val voorover in de modder, het voelt zacht

Dit droomde ik enkele nachten na de droom over de werkplaats. Het was een drukke week, waarin ik weer meer vanuit mijn hoofd (yang) leefde en vooral snel vooruit wilde. Deze droom illustreert hoe ik van een yange energie in een meer yinne energie terecht kom:

  • lopend door het water kan ik niet anders dan vertragen
  • het water staat tot mijn middel, ik voelde het vooral rond mijn bekken (schaal, yin)
  • modder voelt zijdezacht en is een mengsel van water en aarde
  • ook aarde wordt gezien als een yin element. Het is ontvankelijk (voor zaad) en alles groeit in een eigen ritme. Het enige dat we kunnen doen om de groei te bevorderen is de juiste voeding geven en wachten.

De droom is een heldere uitnodiging om meer yin energie in te zetten in mijn leven.

Evenwicht

Yin en yang hebben elkaar nodig om tot een evenwichtige creatie te komen. En net als alles in het leven kennen ook yin en yang hun vervormingen als er in ons een teveel van aanwezig is. Misschien herken je bij jezelf een aantal van onderstaande voorbeelden?

 YINYANG 
VervormingNormaalNormaalVervorming
uitzittendwachtenddoelgerichtresultaatgericht
naïeve hoopin vertrouwenbewustmentaal
vasthoudendzorgendkrachtigoverpowering
emotioneelvoelenddenkendrationeel
kuddegeestvolgendleidenddictatuur
Bron: Voigt, J. (2008), Leven en werken in het ritme van de seizoenen

Ook de vervormingen van yin en yang kunnen op elkaar inwerken: uitzitten (te veel aan yin), roept aan de andere kant nog meer resultaatgerichtheid (te veel aan yang) op. Dromen bieden hulp bij het komen tot een evenwicht. Zij laten ons zien of wij juist te veel of te weinig yin of yang energie in ons dagelijks leven inzetten.

Tot slot

Deze stillere tijd is een mooi moment om je bewust te zijn van hoe yin en yang energie zich tot elkaar verhouden in jouw leven. Trek je je te veel terug of ben je juist te actief? Wat heb je nu nodig? En (hoe) zie je dit terug in jouw dromen?

Wij wensen je fijne feestdagen!

Door: Anita van der Kooi

 *Mannelijk of vrouwelijk in deze blog staat voor een archetypische energie, deze komen in ons allen voor, los van welk gender dan ook.

**Voor informatie over yin en yang is voor deze blog gebruik gemaakt van het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *