Drieluik lichaam en dromen deel 3: lichaamswerk en dromen

Herken je dat? Voor je het weet denk je bij het onderzoeken van dromen alleen aan analyse, gedachten die opkomen, of gevoels- en taalassociaties. En dat zijn stuk voor stuk effectieve manieren om dromen te verkennen. Een ingang die echter minder bekend is, maar veel wijsheid bevat, is ons lichaam. Lichaamswerk met dromen raakt aan een diepere laag. En geeft energie! Elke keer als ik met mijn hele lijf in een droombeeld ga, doe ik nieuwe, waardevolle informatie op.

Wat maakt nu ons lichaam tot zo’n directe ingang bij het werken met dromen? Leuk om eens naar te kijken zo in het voorjaar, waar het lichaam letterlijk weer meer in het licht komt. Dit derde en laatste deel van het drieluik ‘lichaam en dromen’ gaat over het inzetten van het lichaam bij het onderzoeken van dromen (zie ook Deel 1 over lichaamsdelen in dromen en Deel 2 over fysieke reactie op dromen.)

Contact maken met de energie van het droombeeld

Door tijdens het uitwerken van de droom als beer de achtervolging in te zetten, ervaar ik de immense kracht die in mij schuilt.

Juist het worden van de brulkikker in de sloot, het deel in mijn droom waar ik eigenlijk aan voorbij ging, leverde veel op!

Als wij onze dromen ten diepste willen begrijpen, kunnen we niet om ons lichaam heen. De keren dat ik een tempel, een mol, een hippie, een Indiase vrouw of zelfs een rotsblok ben ‘geworden’ gaven mij informatie die ik met mijn hoofd niet zou hebben bedacht. Zo kwam ik bij de beer in bovenstaand fragment via ‘hoofdelijke’ associaties in eerste instantie op zachtheid of goedmoedigheid. Een soort Balu-de-beer uit het Junglebook zeg maar. Bij het ‘worden’ van de beer komt echter iets heel anders vrij: een enorme kracht en stevigheid. Ik voel me ‘bere-sterk’.

Iets soortgelijks gebeurt als de dromer die droomt over de brulkikker, door de kamer springt en geluid geeft. Hij ontdekt zijn enorme spring- en veerkracht. En wat een lol komt er vrij bij het brullen en springen!

Met het lichaam dromen verkennen is leuk en geeft energie

Er zijn verschillende redenen om lichaamswerk in te zetten bij het onderzoeken van je dromen. Ten eerste kan het enorm veel plezier geven. Ik zie het nog voor me: een coachingsklant en ik, die al blaffend en happend op handen en knieën over het vloerkleed in mijn kantoor kruipen. En dat vanwege zijn droom over honden die een territorium bewaken. Later vertelt hij mij hoe juist deze speelse ervaring hem heeft geholpen om gemakkelijker zijn grenzen aan te geven en te bewaken. Wat via zijn ratio tot dan toe niet lukte – hij wist immers best wat hem te doen stond – wordt nu geholpen door een positieve lichaamservaring.

Hoewel lichaamswerk natuurlijk ook spannend, onwennig en emotioneel kan zijn, komt vaak na verloop van tijd meer vrijheid, levensstroom en lichtheid vrij.

Lichaamswerk biedt een hele directe ingang tot de droom

Waar we onszelf met onze gedachten nog wel eens voor de gek kunnen houden, of beschouwend kunnen worden, liegt ons lichaam nooit. Ooit droomde ik over een prachtig, oud huis. Het was smal, reikte heel hoog en stond boven op een heuvel. Bij het bespreken van deze droom ben ik bijzonder positief over dit prachtige huis. Tot op het moment dat ik het huis ‘word’. Ik merk hoe ik mijn billen aanspan, mijn buik en adem inhoud, mij smalletjes maak en hoe alle energie in mijn lijf zich razendsnel naar boven verplaatst. Het voelt opeens alsof dit huis bij een flinke storm zomaar omver kan worden geblazen. De droom biedt mij een uitnodiging om meer te aarden en niet op te stijgen.

Lichaamswerk raakt aan herinneringen in ons onbewuste

Pijnlijke of kwetsbare ervaringen liggen vaak weggestopt in ons onbewuste. Een vrouw beseft dit als zij droomt over de straat waar zij is opgegroeid. Door met gesloten ogen zich weer in de straat te wanen zoals in de droom, komen oude beelden terug waarvan zij zich niet meer bewust was. Zij ziet opeens helder de buurvrouw voor zich. Vroeger was ze zó bang voor deze vrouw, dat zij bijna de straat niet meer op durfde. Met gesloten ogen, beseft zij dat de terugtrekkende beweging die zij goed kent, daar is ontstaan. Of ten minste is versterkt. Op die plek en in die tijd. Een vervolgstap is dat zij in een visualisatie contact maakt met de buurvrouw vanuit zelfbewustzijn en een open vizier. Met haar handen op haar buik en haar voeten stevig op de grond. Hiermee heeft zij een nieuwe lichamelijke ervaring en zet zij een eerste belangrijke stap naar het loslaten van oude angsten.

Door onze dromen lichamelijk te verkennen, versterken we het contact met ons lichaam

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar voor ik het weet zie ik mijn lichaam als een gebruiksmiddel. Of liever nog: een vervoersmiddel, dat mij brengt waar ik wil zijn. Mijn wil, mijn hoofd, heeft de leiding en als het lichaam hapert ervaar ik dat vooral als storend. Het verkennen van onze dromen met ons lichaam en bewust onderzoeken wat er in ons lijf gebeurt, maakt dat we ons lichaam meer serieus gaan nemen. Ons lichaamsbewustzijn neemt hierdoor toe. Als ik merk dat ik alles aanspan en als het ware opstijg, zal ik hier eerder bewust van zijn door de ervaring van mijn droom over het smalle, hoge huis. Alleen al de aandacht die eraan is gegeven, vergroot dit bewustzijn.

En nu jij

Contact maken met de energie van (droom)beelden is makkelijker dan je denkt. Je kunt dit heel goed doen als je alleen in de kamer bent. Probeer maar eens (neem wel tussendoor even tijd om te schakelen) om achtereenvolgens in de energie van een olifant, een vlinder en een muur te gaan. Voel je het verschil? En hoe is dit als je dit met een eigen droomfiguur doet? Wat raakt bekneld, of komt dan juist vrij?

We horen graag!

Door: Anita van der Kooi

2 gedachten over “Drieluik lichaam en dromen deel 3: lichaamswerk en dromen”

  1. Hoi Anita,
    Best wel interessant wat je over lichaamswerk en dromen zegt. Het staat wel heel ver van me weg, maar in de toekomst kan het wel behulpzaam worden. Nu ben ik nog bezig om beweging een veel groter aandeel te laten worden in mijn dagelijkse doen en mij daarin “weten” te vinden.

    1. Anita van der Kooi

      Hoi Wiebe,

      wat leuk dat je laat weten. En fijn dat je beweging meer onderdeel laat zijn van jouw dagelijkse doen.
      Dat klinkt als een stap in lichaamsbewustzijn.

      lieve groet,
      Anita

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *