Louterende dromen

Louterende dromen

Hij wil dat ik hem doop. We zitten op stoelen schuin tegenover elkaar. Ik giet water uit een kan over zijn hoofd. Eenmaal en tweemaal. Dan bedenk ik dat ik er beter bij kan staan. Ik sta op en begiet hem voor de derde maal. Ik ga weer zitten. Hij knikt zachtjes en ik leg mijn hand op zijn hand. Met onze voorhoofden tegen elkaar huilen we samen uit machteloosheid om verloren liefde.

De man uit de droom is mijn ex-man. We hebben samen een leven gedeeld, kinderen gekregen, van elkaar geleerd, elkaar lief gehad én we hebben heel, heel veel ruzie gemaakt. Een relatie kan zo worden vergiftigd door de harde woorden die zijn gesproken, door dagen van stug zwijgen, of door de hatelijke gedachten over de ander die je stiekem koestert. Dat was ook bij ons het geval. Wij zijn tenslotte gescheiden, maar de wrok bleef.

Vergeving

En toen was daar deze droom. Een droom als een ritueel waarin ik mijn man vergeef, mijzelf vergeef. Hoe wonderlijk dat vanaf dat moment mijn slechte gedachten over hem smolten als sneeuw voor de zon. Dat wij nu, jaren later, nog steeds samen Kerstmis vieren met onze kinderen in volledige harmonie. De droom die mij in het reine deed komen met ons verleden, opdat we samen toch een toekomst kunnen delen. Nog altijd ben ik daar dankbaar voor.

Van licht tot vorm

Steeds weer kan ik mij verbazen dat er in dromen iets kan worden verwerkt, uitgesproken of opgelost, wat daarna in de wakkere wereld ook daadwerkelijk plaats vindt. Alsof het licht uit die onstoffelijke dromenwereld als vanzelf wordt omgezet in het stoffelijke, in de vorm.

Zo vertelde ooit een dromer mij over zijn kameraad, die zichzelf jaren geleden van het leven beroofde. De dromer was hier, ongewild, nog altijd boos over. Alsof hij het zijn vriend kwalijk nam dat hij er zomaar, zonder iets te zeggen, tussenuit was gepiept. En steeds als hij dacht aan zijn maat, kon hij zich niet de mooie tijden herinneren, maar slechts boosheid voelen. Dan droomt hij op een nacht.

Ik ben in een grote ruimte. Deze is prachtig versierd en vol met dansende mensen en muziek. Dan komt mijn vriend naar me toe en omhelst me. Hij is degene die het feest geeft. En het feest is voor mij. Ik ben de eregast. Ik lach, dans en geniet en word helemaal vrolijk wakker.

De dromer liet me weten hoe deze droom voelde als een cadeau van zijn vriend aan hem. Waar hij zich eerder zo verraden had gevoeld, was er nu slechts vreugde en dankbaarheid. En kon hij zijn vriend eindelijk in liefde laten gaan.

Genade

Genade wordt verleend, niet afgedwongen;
zij drupt, als zachte regen uit de hemel
op de aarde neer, en brengt een dubbele zegen:
zij zegent hem die geeft, hem die ontvangt.
~ Shakespeare

Dat is de kracht van de louterende droom. Ze geeft ons een ervaring, waardoor onze eerdere kijk op een situatie of relatie ten goede verandert. En eigenlijk gebeurt dat zonder inleiding, zonder zware gesprekken, zonder hard werken. Het is er gewoon. Het is genade.

Door: Esther van Nieuwburg

6 gedachten over “Louterende dromen”

 1. Wendy Waeyaert

  Beste,

  In mijn droom ging er iemand dood in een gevecht. Mijn volgende gedachte was ‘mooi dat hebben wegwezen voor morgen’ Ik had er een griezelig gevoel bij.
  Wat betekent deze droom?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Wendy,

   Een korte en voor mij niet heel duidelijke droom. Maar de dood in dromen gaat vaak over iets waar geen leven meer in zit. Dus wat is er in jouw leven of in jou als het ware ‘gestorven’? Waar heb je mee gevochten de afgelopen tijd? Misschien niet letterlijk, maar figuurlijk?
   Ergens lijk je opgelucht dat het dood/weg is, maar er is ook een griezelig gevoel. Ben je bang voor wat er nu gaat gebeuren misschien?

   Esther

 2. Ook ik heb een mooie droom rondom suicide van mijn broer. Ik ben in een droom en wordt door een soort tornado naar boven getrokken. Het voelt benauwend en ongemakkelijk. Het voelt angstig en benauwend. Ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan. Totdat ik voel ik kan hem ook uitdoen. Dat lukt en zie dan een soort vel op de grond liggen. Even later zie ik mijn broer door een raam en hij zwaait naar me. Ik voel me opgelucht en ben er blij mee. De droom is nog steeds bij me.

  1. Hallo Jopie,

   Wat een prachtige en inderdaad ook louterende droom. Het ontroert me gewoon. Zoals je die ongemakkelijke en benauwende huid aflegt en daarmee je broer én jezelf bevrijdt. Ja, zo’n droom blijft bij je om voor altijd te koesteren. Veel dank voor het delen.

   Esther

 3. Hoi Esther

  Wat mooi beschreven, ik zit met tranen in mijn ogen. Het zou fantastisch zijn als mensen gaan beseffen hoe BL dromen eigenlijk wel niet zijn. Ik wil graag op de hoogte blijven en er meer van leren.

  Dikke kus

  1. Hee Corina,

   Wat lief van jou en wat leuk je hier te treffen. Als je op de hoogte wil blijven van onze blogs kun je je abonneren via de homepage van dromenuitleg.nl Even scrollen naar onderen en dan kun je je gegevens achterlaten. Als je écht actief met je dromen aan de slag wil, mail me dan op esthervannieuwburg@gmail.com Dan kijken we samen wat past bij jou.

   Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *