Dromen over te laat komen

Dromen over te laat komen

Ik zie op mijn wekker dat het al 9 uur is en ik vlieg uit bed. Om 9 uur heb ik namelijk een belangrijke afspraak. Als een gek ga ik douchen, aankleden, brood smeren… terwijl ik eigenlijk weet dat het zinloos is. Ik ben al veel te laat.

Dan word ik werkelijk wakker en blijk nog zeeën van tijd te hebben. Ik slaak een zucht van verlichting.

Generale repetitie

In mijn dromen kom ik vaak te laat voor belangrijke afspraken. Afspraken die de dag erop daadwerkelijk in mijn agenda staan. Deze dromen laten zien wat de druk van zoiets belangrijks met mij doet en ze helpen mij hiermee om te gaan. Van nature ben ik iemand die liever een uur te vroeg is, dan vijf minuten te laat. Als ik droom over te laat komen, weet ik inmiddels zeker dat het goed gaat komen met mijn afspraak die dag. Alsof de droom een generale repetitie is, waarin ik alle mogelijke beproevingen alvast doorsta om daarna rustig de dag in te kunnen gaan.

Oorspronkelijk doel

Dromen over te laat komen kun je grofweg indelen in drie soorten. De droom die ik zojuist beschreef is er één van. Deze soort helpt je de stress eruit te dromen, zodat je ontspannen de dag in kunt.

De andere twee soorten gaan gek genoeg eigenlijk helemaal niet over het te laat komen, maar over het niet bereiken van je oorspronkelijke doel. Dit doel vind je vaak aan het begin van de droom en wordt gevolgd door allerlei afleidingen en verwikkelingen, die je ervan weg houden.

En zoals zo vaak in dromen, kan het (niet bereiken van je doel) ook hier twee dingen betekenen:

 1. Het doel dat je nastreeft past wel bij jou, maar er komt steeds iets tussen. In dit geval staan de afleidingen en verwikkelingen in je droom voor obstakels die je in het echte leven ook tegenkomt. Een vraag die je je dan kunt stellen is: ‘Welke obstakels laat ik tussen mij en mijn doelen komen?’
 2. Het doel dat je nastreeft past niet bij jou. De afleidingen en verwikkelingen in de droom zijn in dit geval hulp. Ze helpen je om weg te blijven van een doel dat blijkbaar niet (meer) bij jou past. Een vraag die je je bij deze droom kunt stellen is: Klopt het doel dat ik nastreef wel?
Obstakels

Ik ga op reis naar mijn zus, maar moet mijn tas nog inpakken. Snel probeer ik al mijn spulletjes bij elkaar te rapen, want de bus vertrekt zo. Steeds als ik de tas dicht wil ritsen, bedenk ik iets dat ook nog mee moet. Ik raak langzaam in paniek, want ik kan die bus nooit meer halen nu. Ik kom zeker veel te laat.

Deze dromer heeft zóveel bagage en echt alles moet mee. Het gaat hem gewoon nooit lukken. Hij kan zich afvragen of dit hem vaker gebeurt; Dat de hoge eisen die hij zichzelf oplegt eigenlijk obstakels zijn, die hem weghouden van zijn doel. In gesprek met de dromer blijkt dat hij een moeizame relatie heeft met zijn zus met wie hij vroeger zo vertrouwd was. Hij zou het graag anders zien, maar weet niet goed hoe hij dat gesprek aan moet gaan zonder te weten welke kant het opgaat. In zijn streven perfect voorbereid te zijn, mist hij wat hij eigenlijk het liefste wil: Contact met zijn zus.

Hulp

Ik moet een vliegtuig halen en ben druk bezig met het inpakken van mijn koffer. Dan komt een vriend die zegt me naar de luchthaven te brengen. Als we buiten komen, zie ik dat hij met de fiets is. Ik spring achterop en rol de koffer achter ons aan. Ik denk: “Maar fietsend gaat het veel te langzaam, ik ga mijn vliegtuig missen.” En tegelijk geniet ik van de wind in mijn haren.

Deze droomster gaat haar vliegtuig niet halen en ervaart dan iets wat ze anders had gemist: het genot van de wind in haar haren. De droom toont haar dat, als ze wat langzamer aan doet en zich laat leiden door een ander, er meer tijd en ruimte komt voor dingen, die écht belangrijk voor haar zijn; Rust, natuur, vrijheid, eenvoudig genieten. Een waardevolle boodschap deze droom, echte hulp.

En nu jij

Heb jij ook gedroomd dat je te laat komt en ben je benieuwd wat dat voor jou betekent? Kijk dan eens goed naar je droom. Wat wil je daarin bereiken en wat weerhoudt je daarvan? Hoe vertaal je dat naar je huidige leven? Kom je er niet uit? Laat je droom dan achter in de reacties. Je krijgt altijd antwoord van  het ITIP-dreamteam.

Door: Esther van Nieuwburg

Leestip: meer over dit thema vind je in Dromen en nachtmerries van Bas Klinkhamer. Blz. 26 ‘De weg kwijt zijn’

2 gedachten over “Dromen over te laat komen”

 1. Astrid Remijn

  Hoi, mijn droom is een beetje over te laat komen, maar voelt meer als belangrijke dingen net missen. Dat mensen al net weg zijn en ik daarom gemist heb welke deur ik moet nemen. Elke keer als ik achter mensen aan ga zijn ze net al één stap verder en al de volgende hoek om. Ik voel mij machteloos dat ik niet bij ze kan komen en steeds te laat ben. Ik kan niet sneller. Het gevoel van net missen is overheersend. Hebben jullie een uitleg?
  Alvast bedankt.

  1. Hallo Astrid,

   Dank je voor jouw droom. Herken je dit gevoel van missen in jouw dagelijks leven? Dat je net de belangrijke dingen mist, niet goed weet welke ingang tot iets te nemen? Ik ken jouw context niet, maar dit kan bv gaan over (nieuw) werk waar je nog aan het starten ben, of een andere omgeving waar het ‘snel’ gaat voor je. Maar het kan ook goed zijn dat je het druk hebt, of om andere redenen niet voldoende tijd hebt om stil te staan bij wat echt belangrijk (voor je) is.

   Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept,

   Lieve groet,
   Anita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *