Dromen over te laat komen

Dromen over te laat komen

Ik zie op mijn wekker dat het al 9 uur is en ik vlieg uit bed. Om 9 uur heb ik namelijk een belangrijke afspraak. Als een gek ga ik douchen, aankleden, brood smeren… terwijl ik eigenlijk weet dat het zinloos is. Ik ben al veel te laat.

Dan word ik werkelijk wakker en blijk nog zeeën van tijd te hebben. Ik slaak een zucht van verlichting.

Generale repetitie

In mijn dromen kom ik vaak te laat voor belangrijke afspraken. Afspraken die de dag erop daadwerkelijk in mijn agenda staan. Deze dromen laten zien wat de druk van zoiets belangrijks met mij doet en ze helpen mij hiermee om te gaan. Van nature ben ik iemand die liever een uur te vroeg is, dan vijf minuten te laat. Als ik droom over te laat komen, weet ik inmiddels zeker dat het goed gaat komen met mijn afspraak die dag. Alsof de droom een generale repetitie is, waarin ik alle mogelijke beproevingen alvast doorsta om daarna rustig de dag in te kunnen gaan.

Oorspronkelijk doel

Dromen over te laat komen kun je grofweg indelen in drie soorten. De droom die ik zojuist beschreef is er één van. Deze soort helpt je de stress eruit te dromen, zodat je ontspannen de dag in kunt.

De andere twee soorten gaan gek genoeg eigenlijk helemaal niet over het te laat komen, maar over het niet bereiken van je oorspronkelijke doel. Dit doel vind je vaak aan het begin van de droom en wordt gevolgd door allerlei afleidingen en verwikkelingen, die je ervan weg houden.

En zoals zo vaak in dromen, kan het (niet bereiken van je doel) ook hier twee dingen betekenen:

 1. Het doel dat je nastreeft past wel bij jou, maar er komt steeds iets tussen. In dit geval staan de afleidingen en verwikkelingen in je droom voor obstakels die je in het echte leven ook tegenkomt. Een vraag die je je dan kunt stellen is: ‘Welke obstakels laat ik tussen mij en mijn doelen komen?’
 2. Het doel dat je nastreeft past niet bij jou. De afleidingen en verwikkelingen in de droom zijn in dit geval hulp. Ze helpen je om weg te blijven van een doel dat blijkbaar niet (meer) bij jou past. Een vraag die je je bij deze droom kunt stellen is: Klopt het doel dat ik nastreef wel?
Obstakels

Ik ga op reis naar mijn zus, maar moet mijn tas nog inpakken. Snel probeer ik al mijn spulletjes bij elkaar te rapen, want de bus vertrekt zo. Steeds als ik de tas dicht wil ritsen, bedenk ik iets dat ook nog mee moet. Ik raak langzaam in paniek, want ik kan die bus nooit meer halen nu. Ik kom zeker veel te laat.

Deze dromer heeft zóveel bagage en echt alles moet mee. Het gaat hem gewoon nooit lukken. Hij kan zich afvragen of dit hem vaker gebeurt; Dat de hoge eisen die hij zichzelf oplegt eigenlijk obstakels zijn, die hem weghouden van zijn doel. In gesprek met de dromer blijkt dat hij een moeizame relatie heeft met zijn zus met wie hij vroeger zo vertrouwd was. Hij zou het graag anders zien, maar weet niet goed hoe hij dat gesprek aan moet gaan zonder te weten welke kant het opgaat. In zijn streven perfect voorbereid te zijn, mist hij wat hij eigenlijk het liefste wil: Contact met zijn zus.

Hulp

Ik moet een vliegtuig halen en ben druk bezig met het inpakken van mijn koffer. Dan komt een vriend die zegt me naar de luchthaven te brengen. Als we buiten komen, zie ik dat hij met de fiets is. Ik spring achterop en rol de koffer achter ons aan. Ik denk: “Maar fietsend gaat het veel te langzaam, ik ga mijn vliegtuig missen.” En tegelijk geniet ik van de wind in mijn haren.

Deze droomster gaat haar vliegtuig niet halen en ervaart dan iets wat ze anders had gemist: het genot van de wind in haar haren. De droom toont haar dat, als ze wat langzamer aan doet en zich laat leiden door een ander, er meer tijd en ruimte komt voor dingen, die écht belangrijk voor haar zijn; Rust, natuur, vrijheid, eenvoudig genieten. Een waardevolle boodschap deze droom, echte hulp.

En nu jij

Heb jij ook gedroomd dat je te laat komt en ben je benieuwd wat dat voor jou betekent? Kijk dan eens goed naar je droom. Wat wil je daarin bereiken en wat weerhoudt je daarvan? Hoe vertaal je dat naar je huidige leven? Kom je er niet uit? Laat je droom dan achter in de reacties. Je krijgt altijd antwoord van  het ITIP-dreamteam.

Door: Esther van Nieuwburg

Leestip: meer over dit thema vind je in Dromen en nachtmerries van Bas Klinkhamer. Blz. 26 ‘De weg kwijt zijn’

23 gedachten over “Dromen over te laat komen”

 1. Hoi,

  Ik droom vaak dat ik iets heb bijv een bruiloft of in dit geval vannacht een etentje op mijn werk (die ik ook aanstaande vrijdag heb). Dan ineens besef ik dat het al best laat is en loop ik achter de feiten aan. Ik probeer intens snel te doen en op te schieten maar steeds zijn er dingen die het dan vertragen en het zijn dan meestal dingen zoals dat ik vergeet mijn sieraden om te dien dus dat ik weer naar boven moet en dan vergeet ik weer mij te scheren dan weer om deo op te doen dan weer dat ik tijdens het deo op doen dat mijn shirt is uitgerekt omdat ik dit te snel allemaal wilde doen en ik weer een nieuw shirt uit moet kiezen wat weer tijd kost. Ik kijk op de klok en zie dat het half 9 is en dat het etentje afgelopen is. We borrelen daarna nog na dus ik dacht ga alsnog heen. Vervolgens roept mij vader mij vanuit beneden dat hij mij wil spreken waarop ik antwoord dat ik geen tijd heb (dit weet hij in de droom). En tijdens het naar beneden lopen zegt hij dat ik gewoon moet luisteren en voel ik mij enorm tegen gehouden. Daarna besef ik dat het geen zin meer heeft om te gaan omdat het geen zin meer heeft.

  Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet interpreteren. Zouden jullie mij hiermee kunnen helpen?

  Alvast bedankt.

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Shelley,

   Als we naar de droom kijken dan gaat het om een gezellig moment met anderen (bruiloft in andere droom, etentje in deze droom), maar zijn er steeds zaken die je weerhouden om te gaan. Waardoor je uiteindelijk het etentje mist. Wat opvalt is dat de afleiding uit allemaal zaken bestaat die niet zozeer functioneel, maar wel ter verfraaiing zijn (scheren, sieraden zien er mooi uit, deo doet lekker ruiken, shirt uitkiezen). Herken je dit in jouw leven, dat je veel aandacht steekt in de uiterlijke vorm en daardoor het echte feestelijke gevoel van ontspanning en verbinding mist? Of algemener, dat je een doel hebt en je laat afleiden door de vorm, waardoor het moment voorbij gaat?
   En als je dit herkent, weet je ook hoe de invloed van jouw vader hier mogelijk een rol in speelt?

   Het komt op mij over dat de droom je uitnodigt om het eigenlijke doel voor ogen te houden en jezelf te zien als de mooie persoon die je bent, helemaal okay zoals je bent. Waarbij ook de minder fraaie kanten er mogen zijn. En wie weet, als je minder bezig hoeft te zijn met de vorm, kan het zomaar zijn dat je meer echte verbinding en gezelligheid ervaart. Best feestelijk 😉

   Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept, ik hoop dat dit je verder helpt!

   lieve groet,
   Anita

 2. Ik droomde vannacht dat ik mijn eigen kinderen en mijn neefje naar school moest brengen. Door allerlei onduidelijke obstakels kwamen we te laat. Ik vond dat mijn kinderen wat meer eigen verantwoordelijkheid hadden kunnen nemen, en ik vond eigenlijk ook dat mijn zus haar zoontje ook wel zelf had kunnen brengen. Op een gegeven moment ging ik puberaal en opstandig een sigaret roken in het fietsenhok, met een vrouw die ik (in het echt) ken van een opleiding. (In het echte leven rook ik al 25 jaar niet meer.) Enfin, uiteindelijk aangekomen bij de school van mijn neefje. Dat was in Rotterdam in mijn droom (daar wonen we zelf niet, maar daar heb ik vroeger wel gewoond.) Zijn school zat op de begane grond van een groot gebouw. Het was kerst en ik sleepte per ongeluk een enorme kerstboom achter me aan, omdat ik aan een touw was blijven hangen. Die kerstboom slingerde achter me aan alle lokalen door. De juffen vonden dat maar onhandig van me. Toen kreeg ik een appje van mijn zwager dat er op de derde etage van dat schoolgebouw een terroristische aanslag was. Driehonderd doden. Zij wisten niet dat ik daar was op dat moment. Ik vond het vooral raar dat niemand van de begane grond iets doorhad. Op dat moment werd ik wakker.
  Veel dank alvast voor het lezen en duiden!

  1. Beste Sarah,

   Ik probeer me voor te stellen, hoe je ‘per ongeluk’ een kerstboom met je mee kan slepen en dan ook nog een enorme! Dit roept bij mij een grappig beeld op. Ook al ben je aan een touw blijven hangen, dan nog is een kerstboom achter je aanslepen een klus! Het kan niet anders dan dat je er last van hebt om vooruit te komen. Er blijft iets aan je hangen wat jij moet meeslepen. Omdat je droom begint met je kinderen en je neefje, vraag ik me af of het daar misschien over kan gaan. Je schrijft dat ze wel een wt meer verantwoordelijkheid hadden kunnen nemen. Over welke leeftijd gaat het hier? Zijn ze nog klein (basissschool)? of middelbare school? Hoe oud zijn je kinderen en is je neefje? Ik vermoed pubers, maar dat weet ik niet.

   Kijk, een kerstboom sleep je achter je aan, of draag je met je mee, om hem op ‘zijn plek’ te zetten. Daar staat hij vervolgens op zichzelf. En dan bewonderen we de kerstboom en vinden het fijn en gezellig dat hij er is. Maar het ‘slepen’ zelf is enorm vermoeiend. Dat gebeurt in jouw droom nadat je je puberaal en opstandig bent gaan gedragen. Herken je van jezelf, dat je dat weleens doet? Als je vindt dat je kinderen te weinig verantwoordelijkheid genomen hebben en je zus zelf haar voor haar eigen kind kan zorgen?

   Volgens mij wil de droom je laten zien, dat als je in dat puberale gedrag laten ‘meeslepen’, jij een kerstboom achter je aansleept. En dat is hartstikke vermoeiend en zo kom je maar onhandig vooruit. Kan het zijn dat jij je kinderen en je zus eens wat vaker, op hun plek moet zetten, als jij iets? Met eerbied, zoals je dat met een kerstboom zou doen? Een kerstboom blijft pas staan als hij in balans is. Misschien kun je ze dat geven, in plaats van ze achter je aan te slepen. Mij lijkt dat daar niemand blij van wordt. Herken je dat? Ik weet het niet, maar dit is wat het bij mij oproept. Veel sterkte daarmee! Klinkt als een hele klus, waar je voor staat.

   Ik hoop van harte, dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Ik ben benieuwd wat het bij je oproept.

   Lieve groet,
   Mayke

 3. Ik mis 2 afspraken mbt nieuw oppaswerk (ik ben huisdieroppa
  1 is al opdracht, alleen nog kennismaken
  2 is 9 hoog,wat ik afvraag dat zo’n goed pas is, als hsp zijnde

  Ik mis de afspraken tgv fantastische onverwachte reis, ik mern te herinneren NZ, waar ik graag zou willen wonen
  Maar niet lukt door elke keer een andere reden. Al weet ik dat ik vorig leven er moeder van 6 was op sterf bed, in regressie sessie gezien.
  In dit leven geen kinderen en zelfs alleen
  Hoewel ik altijd het idee heb gehad, dat ik dot leven een tweeling meisje zou krijgen, zo sterk gevoel dat Ik zelfs hun namen al weet.

  Bvd voor ideeën, (gedeeltelijke) uitleg van de droom en alles wat het triggert
  Groetjes Tanja

  1. Hallo Tanja,

   Ik moet toegeven dat ik moeite moet doen om te kunnen onderscheiden wat precies de droom is die je had en wat je zelf daarover schrijft. In ieder geval droom je dat je 2 afspraken mbt nieuw oppaswerk mist t.g.v. een fantastische, onverwachte reis naar NZ waar je graag zou willen wonen. Maar dat er wonen lukt niet door telkens een andere reden, klopt dat?

   De vraag die dit bij mij oproept is: Hoe graag wil jij dit oppaswerk? Mis je de 2 afspraken, omdat je het eigenlijk niet wil? En omdat je lever een fantastisch reis gaat maken? Of wil je dit oppaswerk eigenlijk wel, maar gaat het straks niet door omdat je 2 afspraken gemist hebt, omdat er onverwachts iets anders voorbij kwam. Wat zou jij het liefste willen? De reis of het oppaswerk?
   Als het de reis is, wil je dan het oppaswerk wel doen?

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Mixed messages dus. Zoals altijd mbt emigreren
    Dieroppas is leuk
    Mijn hart ligt in nz,maar kan er dit leven dus niet wonen

    Reizen ja graag, maar moet eerst zaken op orde hebben

    Voel mijzelf vaak logee in eigen leven, sinds mijn 15e eigenlijk al. Toen pas eerste herinnering in dit leven

 4. Hallo,
  Ik droom met regelmaat (maar steeds in een iets andere setting) dat ik een vliegruig moet halen maar dat ik mijn koffer nog moet pakken of ik ben er mee bezig, maar lijk het niet te halen om alles op tijd erin te hebben zitten. Uiteindelijk als we dan in de auto zitten naar de luchthaven dan ben ik van alles vergeten in mijn koffer te doen, juist de meest essentiele dingen. Ik raak dan in paniek en zou het liefst terug rijden naar huis om de rest te pakken maar dan missen we de vlucht.

  1. Hallo Chris,

   Dromen over onderweg of op reis zijn, gaan vaak over hoe je onderweg bent in het leven. Wat zijn jouw ‘essentiële’ dingen in het leven? En hoe gaat het ermee? In je droom vergeet je ze in de koffer te stoppen. Dan raak je in je paniek en zou je het liefst terugrijden naar huis om het te pakken. Maar dan mis je de vlucht… Het klinkt voor mij alsof de droom je wil vertellen, dat je in leven meer de tijd mag nemen om je voor te bereiden op dat wat voor jou echt wezenlijk belangrijk is. En jezelf ook gunnen om daar op tijd mee te beginnen. Anders kom je onder tijdsdruk te staan. Deze droom lijkt me een mooie aanleiding om eens voor jezelf te onderzoeken hoe je dingen die belangrijk voor je zijn, aanpakt. Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept. Ik hoop dat ik je hiermee verder heb geholpen.

   Lieve groet,
   Mayke

 5. Hallo, ik droomde vannacht dat ik wist dat ik een vliegtuig moest halen. Ik ging lopend en onderweg kwam ik allemaal mensen, ook veel familie, tegen die zeiden dat ik op moest schieten. Maar ik moest nog vanalles doen en ik zei dat ik tijd genoeg had. Mensen gingen steeds meer stressen tegen mij en mijn familie belde me zelfs vanaf het vliegveld waar ik bleef. Ik bleef volhouden dat ik tijd genoeg had en ging ook nog boodschappen doen. Toen kwam ik aan en zei ik zie nu wel, ik heb tijd genoeg. We waren er veel te vroeg.

  1. Marielle Borst

   Hoi Masja,

   In de droom maak jij, ondanks het feit dat je omgeving daar heel anders over denkt, de inschatting dat je lopend (lees: door je eigen tempo te volgen) op tijd aankomt bij het vliegtuig dat je moet halen en dat er onderweg zelfs nog tijd genoeg is om boodschappen te doen. Aan het einde van de droom blijkt dat je het bij het rechte eind had en dat jullie zelfs nog zeeën van tijd over hebben. De droom laat dus zien dat je kunt vertrouwen op je eigen oordeel, ook als je omgeving er heel anders over denkt.

   Lijkt wat er in de droom gebeurt op iets dat in je dagelijkse leven ook wel eens gebeurt?

   Ben benieuwd naar je reactie!
   Harte-groet,
   Marielle

 6. Hoi,
  Ik droomde vannacht dat ik op het punt stond een training te geven (ben mindfulnesscoach voor kinderen). De kinderen waren al aanwezig, maar de coach van mijn zoon was daar ineens en wilde me spreken. Ik stapte bij haar in en zij reed weg om zo te kunnen praten/overleggen. Ik wilde dit niet, maar liet het gebeuren. Vervolgens zat ik ineens op de fiets en trapte ik me een ongeluk om op tijd bij de kinderen te komen. Het was inmiddels 3 kwartier verder. Ik maakte me zorgen om de kinderen, die alleen aan het wachten waren en de coach van mijn zoon bagataliseerde het. Zij ging uiteindelijk de andere kant op. Ik wist niet of ik wel de juiste weg op fietste. Toen ik wist dat ik goed zat, werd ik wakker. Ik was toen nog niet gearriveerd.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo L,

   Omdat de droom begint op je werk, gaat deze waarschijnlijk ook daarover. Wat ik interessant vind in je droom is de parallel dat jij kinderen (van anderen) gaat coachen, maar wordt gestoord door de coach van jouw kind. Misschien gaat de droom over de balans tussen werk en privé?

   Je zit niet te wachten op die coach en wilt dat niet, maar je laat het toch gebeuren. Ken je dat ook in je eigen werk? Dat je iets liever niet wilt (bv overleggen met een ander of afgeleid worden), maar het toch maar laat gebeuren?

   Dan zit je op een fiets. Een vervoermiddel in dromen toont vaak hoe we door het leven gaan. Een fiets vraagt om inspanning en eigen kracht. En jij trapt je een ongeluk! Ken je dat ook in relatie tot je werk? Kost het je veel inspanning en eigen kracht? Werk jij je een ongeluk om alles op tijd en goed geregeld te hebben? Weet je soms niet of je wel goed zit? En worden dat gevoel of die gedachten door anderen, of misschien juist wel door jezelf gebagatelliseerd?

   Je droom eindigt ermee dat je op de goede weg bent, maar er gewoon nog niet bent. Een hoopvol einde lijkt me zo.

   Esther

 7. Ik droom best vaak over de laatste basisschool waar ik naar toe ging.
  Dat ik er daar naar toe wil, maar dat ik te laat ben en steeds niet op de locatie kom. Omdat school allang is begonnen of allang afgelopen is. Dit was vandaag in combinatie met allerlei mooie schoenen die terug vond in mn oude huis. Ik had zogenaamd allerlei spullen daarachter gelaten. Huis was toen ik naar de basisschool ging. Ik ben nu volwassen vrouw van 35 jaar.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Anoniem,

   De droom over te laat komen kan twee kanten op: je bent op weg naar iets dat je niet meer past of je bent op weg naar iets, maar wordt daarbij gehinderd. Vanwege de droom over de schoenen vermoed ik bij jou het laatste.

   In beide dromen keer je terug naar dezelfde tijd in je leven. Een tijd uit je kinderjaren, waarin alles nog mogelijk was. Immers, er zijn vele mooie schoenen om uit te kiezen. Vele mooie manieren om jouw weg in het leven te gaan bewandelen.
   Nu als volwassene komt die droom van te laat zijn. Van het niet bereikt hebben van dat waar je als kind naar verlangde wellicht? Heb je het gevoel dat je ergens in je leven verkeerde keuzes hebt gemaakt? Dat je verlangt naar iets dat nu onbereikbaar lijkt? Heeft het te maken met je scholing of ontwikkeling? Je droomt imners over school.

   Als dat zo is, laat de droom zien wat je zou kunnen doen. Keer terug naar het kind dat je ooit was, naar de tijd dat alles nog mogelijk was. Kies vanuit die frisse energie opnieuw uit al die mooie schoenen een nieuwe weg om te bewandelen.

   Esther

   1. Hai Esther,

    Bedankt voor je snelle reactie.

    Ik heb gelukkig weinig spijt in mn leven. Ik denk dat een partner en het hebben van kindje. Een gezin dus, dat voelt wellicht als te laat. Ik denk dat ik dat een gedeelte van mn leven is waar ik teleurgesteld in ben. Iets anders kan ik niet bedenken..

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Anoniem,

     Fijn dat je weinig spijt hebt in je leven. Dat lijkt me heel gezond.
     Wat betreft (de uitleg van) een droom; dat kan soms meerdere kanten op en is ook verbonden aan degene die het droomt, dus misschien gaat het hier idd over wat je vertelt, misschien ook niet.

     Verder kunnen dromen over te laat komen twee kanten op zoals ik zei: dat er obstakels liggen tussen jou en je doel of dat het doel niet (meer) bij je past. Dus misschien helpt het jezelf af te vragen: Wat is mijn doel, mijn verlangen? En klopt dat nog wel echt? Of saboteer ik (onbewust) het bereiken daarvan?

     Esther

   2. Goede morgen,
    Ik droomde vannacht of vanmorgen dat er als eerst een muis door ons zolderraam (🤣) sprong. Doordat we die moesten vangen kwam ik te laat voor mijn vroege dienst in de zorg.

    Gauw onderweg naar het werk, op de fiets door de wijk waar ik vorig jaar werkte. Inderdaad allemaal obstakels onderweg. De weg kwijt geraakt.
    Uiteindelijk op mijn huidige werk beland. Waar ik de appartementen van mijn zorgvragers niet kon vinden.

    Het gekke is dat ik per 1 september een nieuwe baan heb en een opleiding ga volgen.

    1. Beste Sanne,
     Wat een droom vol obstakels! Weet je nog wat je gevoel was toen je wakker werd? Daaruit kun je veel afleiden.

     Opvallend vind ik de muis die door je zolderraam springt!
     Welke associaties heb jij met een muis?
     Ik denk aan speels, snel, oplettend, intelligent, meester in aanpassen, muisstil en zo kan ik er nog een paar noemen…

     Dieren in dromen hebben voor mijn gevoel altijd een betekenis.
     Het gaat vaak over de eigenschappen en kwaliteiten van het dier, welke gespiegeld worden aan de dromer. “Zet je te veel of juist te weinig van die kwaliteiten in”?

     Zou het kunnen dat je in relatie tot je werk, veel in je hoofd (zolder) zit en wat minder in het hier en nu aanwezig bent? Een muis is altijd in het hier en nu.

     De focus ligt op het vangen van de muis, waardoor de rest van de dag vol obstakels is.
     Is het wel de bedoeling dat je die muis (lees: haar unieke kwaliteiten en krachten) moeten vangen?

     Door het vangen van de muis, komt je te laat, raak je de weg kwijt, kun je de appartementen niet vinden…

     Misschien klopt de muis bij je aan om je er op te wijzen dat je niet te veel gefocussed hoeft te zijn op haar (unieke kwaliteiten) te vangen.. maar haar juist (die speelsheid, het onverwachte , haar feilloze intuïtie eea) de vrije loop te laten…. En dit door je heen te laten stromen, door al jouw “kamers” (jouw lichaam).
     Zodat je meer aanwezig kunt zijn en bent in het “hier in nu”.

     De droom gaat over je vorige en huidige baan. Waar het niet lekker stroomt (obstakels, weg kwijt etc).Herken je dat in je vorige en huidige werk?
     En wat kun je inzetten of juist laten aan “muizen kwaliteit” bij je volgende baan en opleiding om niet in dezelfde “muizenval” te trappen?

     Ik ben heel benieuwd! Ik wens je een fijne nieuwe baan en opleiding toe!
     Liefs, Olivia Somer

     Ps, je zou eens kunnen googlen op krachtdier Muis, of de spirituele betekenis van muis.

 8. Al een hele poos heb ik ongeveer dezelfde droom. Ik moet naar school maar ik weet mijn lesrooster niet meer. Als ik die gevonden heb merk ik dat ik mijn schoolboeken nog niet ingepakt heb, soms kom ik er onderweg pas achter en moet dan terug naar huis om ze op te halen. Daarna moet ik mij heel erg haasten om op tijd op school te komen. Onderweg raak ik verdwaald en kom dan te laat op school. Dan heb ik ook een heel vervelend gevoel omdat ik dan binnen moet komen terwijl de anderen al in de klas zitten. Het gebeurt ook wel eens in zo’n droom dat de school dan afgelopen is en mijn fiets gestolen is.

  Echt heel raar omdat dit al heel lang is en steeds ongeveer dezelfde dingen zoals verdwalen, school, boeken vergeten etc….

  1. Marielle Borst

   Lieve Gaby,

   Herhalende dromen zijn altijd belangrijke dromen op te onderzoeken, want grappig genoeg blijken dromen op te houden met zichzelf te herhalen als je de onderliggende boodschap eenmaal te pakken hebt. Je onderbewuste doet dus hard zijn/haar best om jou iets duidelijk te maken. Wat zou dat in dit geval kunnen zijn?

   De droom begint met het feit dat je naar school moet. Dit maakt het waarschijnlijk dat deze droom in de kern gaat om iets dat je moet leren of aan het leren bent. De rest van de droom laat zien dat er in jouw leerproces allerlei hindernissen zijn: je weet je lesrooster niet meer, je bent je schoolboeken vergeten in te pakken, de school is soms al dicht en soms kan je niet naar school omdat je fiets gestolen is.

   Vaak corresponderen hindernissen die in een droom voorkomen met iets dat in het dagelijkse leven ook gebeurt. De vraag die opkomt is dan ook: Wat zou jij graag willen leren c.q. ben je aan het leren? En herken je het dat je in dit leerproces in dingen terecht kunt komen die je van je leerproces afhouden? En zo ja wat zijn dit dan voor dingen?

   Leuke droom dit hoor, ben heel benieuwd naar je reactie!
   Harte-groet,
   Marielle

 9. Astrid Remijn

  Hoi, mijn droom is een beetje over te laat komen, maar voelt meer als belangrijke dingen net missen. Dat mensen al net weg zijn en ik daarom gemist heb welke deur ik moet nemen. Elke keer als ik achter mensen aan ga zijn ze net al één stap verder en al de volgende hoek om. Ik voel mij machteloos dat ik niet bij ze kan komen en steeds te laat ben. Ik kan niet sneller. Het gevoel van net missen is overheersend. Hebben jullie een uitleg?
  Alvast bedankt.

  1. Hallo Astrid,

   Dank je voor jouw droom. Herken je dit gevoel van missen in jouw dagelijks leven? Dat je net de belangrijke dingen mist, niet goed weet welke ingang tot iets te nemen? Ik ken jouw context niet, maar dit kan bv gaan over (nieuw) werk waar je nog aan het starten ben, of een andere omgeving waar het ‘snel’ gaat voor je. Maar het kan ook goed zijn dat je het druk hebt, of om andere redenen niet voldoende tijd hebt om stil te staan bij wat echt belangrijk (voor je) is.

   Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept,

   Lieve groet,
   Anita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *