Licht en duisternis in dromen

Licht en duisternis in dromen

In veel tradities werd en wordt rond deze tijd de komst van het licht gevierd. Toen er nog geen kunstlicht bestond, droegen de Germanen hun twaalf dagen durende midwinterfeesten (Joel of Jul) op aan hun zonnegod ‘Sol Invictus’ (onoverwinnelijke zon) om te vieren dat na de diepste duisternis altijd weer het licht van de zon terugkeert. In het Jodendom wordt in deze periode de wonderbaarlijke terugkeer van het licht in de tempel gevierd (Chanoeka) en in het Christendom wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd, die in een wereld vol duisternis zijn licht komt brengen. Bij welke kersttraditie je je zelf ook het meeste thuis voelt, zo midden in een lockdown, voelt het vanuit de donkere dagen naar het licht verlangen actueler dan ooit.

Alle deurtjes in één keer open!
Dromen betekenis, Dromenuitleg, Dromen licht, Dromen donker

Als kind bewoog ik me in deze periode heen en weer tussen het brandende verlangen om alle deurtjes van de adventskalender die boven mijn bed hing in één keer open te maken en het besef dat toegeven aan dit verlangen subiet het einde van alle pret zou inluiden. Dat laatste was overigens niet gebaseerd op vroegtijdige intelligentie, maar op een jammerlijke ervaring in een voorgaand jaar. Ook las ik vroeger graag in een oud kerstboek van mijn moeder, dat voor mij een magische poort was naar een wereld vol prachtige kerstverhalen.

Geen licht zonder duisternis en andersom?

Veel later pas ging ik me in de advent periode afvragen of licht eigenlijk zonder duisternis kan bestaan en andersom. Ik heb (vooralsnog) geen sluitend antwoord op deze vraag gevonden, maar in het zoeken naar het antwoord heb ik wel ervaren, dat zowel het licht als de duisternis een onmisbare rol spelen in mijn eigen ontwikkeling én in mijn dromen. 

Dromen waarin meer duisternis is dan licht

Dromen met veel verwikkelingen, obstakels, ‘zwaarte’ en misverstanden gaan vaak over verwikkelingen die je ook doormaakt in je dagelijkse bestaan. Vaak is hier winst te behalen door een toename in bewustzijn. Interessant is het gegeven dat dit soort dromen zich vaak in een donkere of in een schemerige setting afspeelt. Net als in films waarin het drama met nachtelijke decors, regen en slecht weer wordt versterkt.

Als voorbeeld een droom die zich afspeelt in het halfduister en die een lezer recent met ons deelde: 

“Ik droom dat ik op reis ben en aan het inpakken voor de terugreis. Aangezien ik me in een halfdonkere slaapzaal met meerdere bedden bevind, lukt het me niet goed om te onderscheiden wat van mij is en wat niet. Om me te helpen geeft mijn vriendin me wat ondergoed aan en vraagt: “Is dit van jou?” “Nee, dit is veel te groot, dat pas ik niet” zeg ik. Ik krijg een gevoel van onbegrip, dat ze niet doorheeft dat dit niet mijn maat is.”

In deze droom gaat de dromer terug naar huis. In figuurlijke zin kan dit erop duiden dat de dromer in het dagelijks bestaan steeds dichter bij zichzelf komt te staan. Omdat de kamer waarin de dromer zich bevindt halfdonker is, zie ik deze droom als een onderdeel van een bewustwordingsproces op de thema’s die de droom aanreikt. In dit geval kunnen dat bijvoorbeeld de thema’s ‘onderscheiden wat wel en niet bij mij hoort’ en ‘jezelf op ware grootte laten zien en ook zo gezien worden door anderen’ zijn. 

Dromen waarin meer licht dan duisternis is

Sommige dromen zijn glashelder en tegelijkertijd op rationeel niveau niet te verklaren. Alsof je in de nacht voor even toegang hebt gekregen tot een hoger bewustzijnsniveau, een andere dimensie of tot het mysterie dat ons menselijk bestaan draagt en overstijgt. Denk hierbij aan dromen waarin je in contact staat met een goddelijk wezen, een gids, een leermeester, met engelen, lichtwezens, een overleden dierbare of een diep innerlijk weten. Als je zo’n droom hebt gehad weet je eigenlijk niet HOE het kan, maar zo’n droomervaring onderstreept wel DÁT het kan. Wederom interessant is het gegeven, dat in dit soort dromen vaak veel licht en kleur voorkomt.

Ik droom dat mijn lichaam opeens zo’n dertig centimeter boven mijn bed zweeft en wordt opgenomen in een groen licht. Dan verschijnt er in dat groene licht een wat oudere Indiase vrouw met een rode stip op haar voorhoofd. Ze strekt haar armen naar me uit en zegt: “Jij hoort bij ons”. De vrouw straalt zo’n bovenmenselijke kracht en liefde uit, dat dit me compleet overweldigt. Ik word bang en val terug op mijn bed. 

Als ik wakker word, voelt het alsof ik in de droom in één keer een oversteek had kunnen maken waar ik nu mijn hele leven over zal moeten doen. Toch blijft dit droombeeld bij me. Het geeft me kracht en vertrouwen en het stimuleert me om vanuit mijn hart te handelen.

Heilige nachten 

Een tijdlang heb ik de neiging gehad (soms betrap ik me er eerlijk gezegd nog wel eens op) om alleen het licht te willen en niet het donker. De eerste die me aan deze neiging deed twijfelen was Jung die zei “dat hij liever een heel mens wilde zijn dan een goed mens”. Met deze uitspraak in gedachten vind ik het extra bijzonder, dat het licht dat via onze dromen tot ons komt juist in de twaalf meest donkere nachten van het jaar (in de droomwereld de twaalf Heilige Nachten genoemd) vaak zo fel en overvloedig schittert. Wie weet vormt de scheidslijn tussen licht en duisternis een ideaal venster voor ons bewustzijn.

Mede namens Bas, Nanske en Esther wens ik jullie allen een Zalig Kerstfeest en een 2021 waar we in 2020 alleen maar van hebben kunnen dromen.

Door: Mariëlle Borst

P.S. Wil je meer lezen over licht en donker in dromen? Bestel dan hier het boek de Nachtelijke Reis van Bas Klinkhamer (blz 36-47).

P.S. Wil je meer lezen over de twaalf Heilige Nachten? Lees dan hier mijn favoriete, door Petra Fisher geschreven, blog over dit onderwerp. 

11 gedachten over “Licht en duisternis in dromen”

 1. Hai lieve Marielle, bedankt voor het delen. Door de energie waarmee je schrijft neem je me elke keer weer mee.

  Ik heb tijdens de 12 heilige nachten wat bijzonders ervaren. Sinds een paar maanden krijg ik les in Angelologie. Hierin leer je onder andere uit welke Sefira jouw ziel komt. Ik had meteen een sterk gevoel bij Saturnus maar mijn hoofd bleef lichtjes twijfelen.

  4 januari gebeurde iets bijzonders tijdens mijn slaap.

  De laatste maanden is het lastig voor mij om dromen te onthouden omdat ik medicinale cannabis gebruik om pijn te bestrijden en beter te slapen. Ik ben normaal gesproken een rijke dromer dus best apart om te ervaren dat je je rijke dromen niet meer kunt herinneren.

  Ik word in een nacht standaard meerdere keren wakker. Ik kan dan geen beelden herinneren maar soms wel teksten, een woord of een weten.

  Zo ook in de nacht van 4 januari. Ik word midden in de nacht wakker en herinner mij dat in de droomwereld duidelijk werd aangegeven dat er niet 3 maar 4 wijze koningen waren. Mijn hoofd vond dit maar raar, die dacht huh ik weet niet beter dat er 3 wijzen zijn? Toch wist ik dit moet ik onthouden!

  Lang leve Google… de volgende morgen kom ik erachter dat er een 4e wijze koning was. Een prachtig verhaal om te lezen.
  En tegelijkertijd was ik positief verbaasd dat ik hierover had gedroomd. Het voelde alsof ik een bevestiging kreeg dat ik helemaal juist zat met mijn gevoel over mijn thuisplaneet Saturnus.

  De code van Saturnus is namelijk Wijsheid.

  Deze droom waar ik de beelden niet van kan herinneren heeft een enorme indruk op me achtergelaten en voelde een verlangen om dit met je delen.

  Liefs Priscilla

  1. Marielle Borst

   Lieve Priscilla,
   Wat bijzonder dat jou in een van de Heilige Nachten kenbaar werd gemaakt dat er vier koningen zijn en dat dit inderdaad blijkt te kloppen: Lijkt me echt een spirituele ervaring! Ik heb naar aanleiding van jouw bericht online de legende over de vierde koning opgezocht en dat is inderdaad een prachtig en inspirerend verhaal, dus ik vind het een cadeautje dat je dit deelt. 🙏🏼

   Wat nog in me opkwam toen ik het las, was het gevoel dat deze kennis niet voor niets met jou is gedeeld. Vandaar de volgende vraag: is er nog iets in de legende van de 4e koning dat resoneert met jouw eigen leven? Of anders gezegd: wat kan jij uit deze legende meenemen wat versterkend werkt voor het pad dat jij aan het gaan bent? Heb jij toevallig drie rode stenen in huis of is het een idee om die in huis te halen?
   Ben benieuwd wat er in je opkomt als je dit leest….

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Mijn man en ik hebben dit jaar op Driekoningen (voortaan dus Vierkoningen) met zijn tweetjes een stiltedag georganiseerd waarin we vanuit de metafoor van de periode tussen Kerst en Driekoningen gereflecteerd hebben op de vraag welk licht er dit jaar in ons eigen leven geboren wil worden (Kerst) en welke geschenken en wijsheid (Driekoningen) kunnen helpen om dit licht verder te laten groeien. Was heel bijzonder en ik merk dat wat er uitgekomen is me kracht en inspiratie geeft. Na het lezen van jouw verhaal krijg ik zo’n vermoeden dat er gaandeweg in dit jaar nog een vierde geschenk zich aan zal dienen… 😃

 2. Mooie nieuwe gedachten bij de yulenachten: donker en licht horen bij elkaar en zijn ook verweven!
  Met het donker hebben we ook leren leven. Zeker dit jaar.
  Dank je voor meer leestips hierover.
  Alle goeds en ook grijstinten in 2021

 3. Dank en leuk Mariëlle de verjaardag van jouw in een tijd van het Licht, de zomer en de winter voor mij een tijd van Duisternis. Maar houd zoveel van de zomer ook!

  Nu had ik vorige week nog geen droom geplaatst bij thema strijd o.a. maar misschien is die de duisternis in geglipt 🙂 🙂

  Zalige kerstgroet,

  Dory

 4. Lieve Mariëlle,

  Dankjewel voor je mooie verhaal over Licht en Duisternis.

  De Heilige Nachten klinkt ook heilig. Ik heb gemerkt in dromen dat licht en duisternis/donker nauw met elkaar verbonden zijn. Het citaat van Jung beroert mij. Beter een heel mens geworden als een goed mens.

  Deze kwam nog op mijn pad, een uitspraak van Tsjaikovski, componist.
  “Muziek is het beste geschenk dat God de mensen gaf die doelloos in de duisternis ronddwalen”.

  Mariëlle en ieder van het droomteam een zalig kerstfeest en goed nieuwjaar gewenst.

  Zalige Hartegroet,

  Dory

  P.S. Leuk dat over midwinter wende op de 21ste december mooi toevallig mijn verjaardag 🙂 en bijzonder om op deze dag te verjaren!

  1. Marielle Borst

   Dank je wel voor je lieve reactie Dory en nog van harte gefeliciteerd met je mid-winter-wende verjaardag: dat is inderdaad een mooie datum om jarig te zijn! Ik ben trouwens één dag na de zomer-zonnewende jarig ☀️. Maar dat duurt nog even, dus voor nu zalige Kerstdagen en een dito 2021 gewenst, waarin we nog maar veel dromen met elkaar mogen delen!
   💚

 5. Dag Mariëlle, Ik ben op zoek naar een verhalen- bundel of bron over midwinter en het terugkomst van het licht, om te kunnen vertellen aan kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar (ongeveer). Ik zoek verhalen volgens verschillende tradities (buiten het Christendom). Weet/ken jij titels of bronnen ? Graag verneem ik je reactie. Hartelijke groet Yolanda Couwenberg.

  1. Marielle Borst

   Hallo Yolanda,
   Ik heb zelf geen kinderen dus er komen zo 1-2-3 geen titels in me op. Ik zal bij wat mensen navraag doen en je kan morgen ook even contact zoeken met kinderboekhandel Silvester in Leiden, die weten zeker een antwoord op je vraag! Hierbij in ieder geval de link naar hun website:
   https://silvester-leiden.nl
   Als zij het onverhoopt niet weten kan je ook nog even bellen met De Boekerij in Zutphen, dat is ook een geweldige boekhandel voor dit soort onderwerpen!
   https://www.deboekerijzutphen.nl

   Hartelijke groet en een inspirerende terugkomst van het licht gewenst!
   Marielle

 6. Zo mooi Mariëlle, ik word er helemaal stil van. Dank ook voor je tips oa de twaalf Heilige Nachten.
  Ik wens jou, je geliefden, je familie en vrienden en Zalig Kerstfeest en een 2021 waar we in 2020 alleen maar van hebben kunnen dromen = zo mooi gezegd… niets aan toe te voegen!
  Dankjewel voor je Liefdevolle bijdrage aan deze wereld Mariëlle!
  Van Harte,
  Christina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *