Dromen over zwangerschap, bevallen of geboorte

Ik zit achterop de fiets bij mijn buurvrouw en besef ik dat ik zwanger ben

Ik ga bevallen en er wordt een vlinder uit mij geboren

Vandaag start de lente, de tijd van nieuw leven. Misschien heb je het weleens meegemaakt: een droom over zwangerschap of zwangere vrouwen, bevallingen of kleine baby’s. Of juist over de geboorte van een dier of iets anders onverwachts. Ingezonden dromen over zwangerschap worden regelmatig gevolgd door een p.s. met de strekking ‘in werkelijkheid ben ik niet zwanger’, of ‘ik heb geen (verborgen) kinderwens’. En dat is ook zelden het geval. Dromen over zwangerschap en geboorte komen veel voor en vinden hun bron in een universele ervaring. Allemaal zijn wij immers ooit geboren, na een tijd in de buik van onze moeder te hebben doorgebracht.

Dromen over zwangerschap

Dromen over zwangerschap bieden een krachtig beeld: er ‘groeit’ iets nieuws in je dat op aarde wil komen. Iets dat waardevol voor je is en dat vraagt om liefdevolle zorg. Dit kan gaan om een nieuwe kwaliteit die je aan het ontwikkelen bent. Een deel van jezelf dat ondergesneeuwd is geraakt en zich opnieuw aandient. Een idee of initiatief dat in je rijpt en verder vorm krijgt. Creatiekracht die in je groeit of persoonlijke groei of verdieping die in je plaatsvindt. Of wellicht zijn er wensen en verlangens die urgenter en omvangrijker worden?

Hoe ver ben je op weg?

Hoe ver je in de droom in de zwangerschap bent geeft inzicht in hoeverre het nieuwe in je is gegroeid. Of hoeveel maanden geleden een idee ‘in je is geplant’. Ook hoe de zwangerschap verloopt geeft informatie: is het een lastige zwangerschap? Dan mag je je afvragen hoeveel moeite een proces van je vraagt. Het kan ook juist heel snel gaan, zoals bij deze dromer.

Ik kijk naar mijn buik en zie dat deze enorm groot is. Ik besef dat ik al zeven maanden zwanger ben!

Tijdens het samen kijken naar deze droom beseft deze vrouw hoe groot haar verlangen is om een boek te schrijven. De droom laat haar zien dat dat zij met alle geschreven stukken die er al van haar hand zijn, al een flink eind op weg is. Al behoorlijk ver in haar ‘zwangerschap’ dus.

In mijn droom ben ik zwanger en het is een heel snelle bevalling. Nu heb ik al mijn prachtige dochter in mijn handen! Het voelt wat onhandig en mijn familie moet lachen om de naam die ik haar geef

Deze dromer is al lange tijd bezig haar spiritualiteit te ontwikkelen. Zij komt uit een vrij nuchter gezin en voelt schroom zich hierover uit te spreken. Net als in het droomfragment – ‘ploft’ het er wat onbeholpen uit en reageert haar familie wat lacherig. Voor haarzelf heeft echter een geboorte plaatsgevonden en de droom bevestigt een ‘prachtig’ kindje. De eerste grote en spannende stap om zich kenbaar te maken is gezet, zij heeft het een naam gegeven.  

We kennen allemaal wel dat het een spannend – en tegelijk verheugd – moment is om iets dat letterlijk in ons is gegroeid ook naar anderen uit te spreken. Op dat moment wordt het echt, we verbinden ons eraan. Ik vind het altijd weer mooi om te zien hoe dromen over bevalling en geboorte spelen rondom bv het wisselen van een baan, het vormgeven aan een idee of het (kenbaar) maken van een belangrijke keuze. Iets manifesteert zich. Vragen die je kunt stellen bij deze dromen zijn: onder welke omstandigheden vindt de bevalling plaats? Voelt het letterlijk als ‘een hele bevalling’ of gaat het vrij soepel? Is er hulp en zo ja, wie zijn er bij?

Dromen over een doodgeboren of onvolmaakt kindje

Dromen van een doodgeboren kindje zijn vaak pijnlijke dromen. Ze laten in het algemeen zien wat we overdag niet willen weten: datgene dat je een tijd in je hebt gedragen is niet levensvatbaar. Zo besefte een man (ook mannen dromen over bevallingen) aan de hand van een droom dat hij te lang zijn energie in een project heeft gestoken, waar eigenlijk geen leven meer in zit.

Ik droomde dat ik een kindje kreeg, maar het had geen handen en voeten

In andere dromen is het kindje wel levensvatbaar, maar er mankeert iets aan. Deze dromer voelde heel sterk dat hij zijn baan wilde verlaten om zijn hart te volgen: werken als tuinier. Hij realiseert zich na de droom dat hij nog veel moet leren op dit terrein. Het mag letterlijk nog ‘handen en voeten’ krijgen.

Als je echt zwanger bent

Als je in het dagelijks leven echt zwanger bent, tonen onze dromen ons vaak onze onbewuste angsten of zorgen. Zelf droomde ik tijdens mijn eerste zwangerschap vaak over kinderen die bijna verdronken terwijl ik ze niet kon redden. De beelden in de droom zijn veelzeggend over hoe angst in jezelf vorm krijgt. Gaat het – zoals bij mij het geval was – over angst voor verdrinking, dan kan het goed gaan over de angst voor de overweldigende gevoelens en emoties die het aanstaande moederschap met zich meeneemt. En dromen over kinderen kwijtraken zeggen vaak iets over het diepe besef dat je je gaat hechten aan – en verantwoordelijk bent voor – een kwetsbaar wezentje dat van jou afhankelijk is.  

Leuk om je eens af te vragen wat op dit moment in jou groeit. Wat wil naar buiten komen, of mag het licht zien?

Door: Anita van der Kooi

2 gedachten over “Dromen over zwangerschap, bevallen of geboorte”

 1. Vandaag is de uitvaart van mijn oma en ik droomde vannacht dat ik samen met mijn oma en opa op kraambezoek ging. Het was niet duidelijk van wie het kindje was, en nadat we bloemen hadden gekocht bij de ingang van het ziekenhuis moesten we nog een stuk rijden in de auto. De droom eindigde daar, in de auto onderweg naar het baby’tje.
  Bijzonder om dit juist vannacht te dromen!

  1. Marielle Borst

   Lieve Saskia,

   Gecondoleerd met het overlijden van je oma. Wat ontroerend dat je uitgerekend in de nacht voor de uitvaart van je oma droomt dat je met je opa en oma op kraambezoek gaat. Zeker zo rond Pasen, want dat is toch het feest dat ons laat zien (of je er nou religieus naar kijkt of niet maakt niet uit), dat er na het eindigen van iets dat van grote waarde is en is geweest zich ook altijd weer iets nieuws aandient. Net als in de natuur die zich in de winter heeft teruggetrokken in de grond en nu weer vol op uitlopen staat. Wat je droomt is dus niet alleen synchroon met het overlijden van je oma, maar ook met de tijd van het jaar en de eeuwige cyclus van het leven waarin dood en nieuw leven elkaar voortdurend afwisselen. Heel bijzonder.

   Baby’s staan in dromen vaak voor iets nieuws dat in je leven wil gebeuren. Hoe mooi dat in jouw droom je opa en je oma in de auto meereizen op weg naar dit babytje! Alsof deze droom je een hart onder de riem wil steken door jou te laten zien dat het leven van je oma weliswaar ten einde is, maar dat je opa en je oma altijd onderdeel zullen blijven uitmaken van het nieuwe waar jij in je leven naar op weg bent. Zo wordt het leven van generatie op generatie doorgeven en blijven wij verbonden met hen die ons voorgingen, ook als ze niet meer in leven zijn.

   Lijkt mij een hele troostrijke droom!

   Harte-groet,
   Marielle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *