Wat betekent mijn droom?

Ben je benieuwd naar wat je de betekenis van je dromen? Het ‘Dreamteam’ van het ITIP staat voor je klaar!

De betekenis van jouw droom

.Heb je over een specifiek onderwerp gedroomd, bijvoorbeeld over de weg kwijt zijnagressie, inbrekersauto’s of een overleden dierbare? Kijk dan eerst eens bij alle droomblogs die wij geschreven hebben. Er staat vast al een blog over het onderwerp waar jij over hebt gedroomd. Mocht je naar aanleiding van het lezen van een blog nog vragen hebben over de betekenis van jouw droom, dan kan je bij de reactiemogelijkheid onder de blogs je eigen droom achterlaten. De kosten voor een droomuitleg zijn 7,50 euro.

ITIP Dreamteam

Wij zorgen vervolgens dat je antwoord krijgt van één van de droomexperts van het ITIP ‘Dreamteam’. Ze hebben allemaal de ITIP Dromenopleiding afgerond en helpen je om contact te maken met de symbolen en de energie in de droom. Zo kom je zelf tot inzicht over wat je droom betekent. 

Mocht je behoefte hebben aan:

Aarzel dan niet om contact op te nemen via het kantoor van het ITIP via telefoonnummer: 0575510850.

Met dromerige groet,

Bas Klinkhamer, Nanske Kuiken, Esther van Nieuwburg, Mariëlle Borst, Anita van der Kooi, Ilse van der Jagt, Olivia Somer, Mayke Mars.

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod.

1.952 gedachten over “Wat betekent mijn droom?”

 1. Beste,
  Ik droomde vandaag iets wat al heel de dag in mijn hoofd rondspookt.
  Ik zit op deze moment in het derde middelbaar en vind dat de droom die ik vandaag heb gehad nogal raar is.
  De droom ging zo: Ik was op mijn vader zijn werk ( een fabriek) samen met mijn huidige klas en we zaten in een lokaal met veel computers, op een bepaald moment kijk ik naast mij en zie ik een jongen van mijn klas en een meisje van mijn klas elkaar knuffelen. Niet een normaal knuffel maar echt zoals een koppel. Wat ik raar vind is dat die twee nooit een relatie hebben gehad en ook op deze moment er geen hebben. Ze hebben ook beiden geen interesse in elkaar (vooral de jongen).Het meisje vanuit mijn droom is redelijk populair en krijgt graag aandacht van alles en iedereen (vooral jongens).
  ik vraag me nu echt af wat dit betekent. Als er iemand dit weet zou ik zeer bedankt zijn als je hierop reageert.

  1. Hallo lieve Zenna,

   Wat leuk dat je je droom bij ons hebt ingediend. Kijk, wat een droom echt betekent daarop kan alleen jij uiteindelijk het antwoord geven. Ik kan je wel helpen met een duiding, zodat jij daar je eigen antwoord op vindt. Wat ik je wel met zekerheid kan zeggen is dat de droom niet over de ander gaat, dus het zegt helemaal niets over die twee klasgenoten zegt. De droom wil je iets laten zien van jezelf.

   Waar dat over gaat, kun je achter komen door jezelf de volgende vragen te stellen:
   Wat deed het met je in de droom toen je ze allebei zag knuffelen? Herinner je je nog hoe je je voelde toen je dat zag? En zo nee, als je daar nu aan terugdenkt, welk gevoel roept dit dan bij je op? Zou het hier om een onbewust (of bewust) verlangen van jou kunnen gaan, dat je ook graag zo met een jongen zou willen knuffelen? Het hoeft hier niet specifiek om deze jongen te gaan. Wat mij betreft laat de droom je zien wat jij graag zou willen, maar wat je misschien (nog) niet aan jezelf wil toegeven?

   Kan je je voorstellen dat dit er ook voor jou is? Dat een jongen jou zo zou knuffelen?
   Deze vraag komt bij me op, omdat je schrijft, dat je het raar vindt dat die twee met elkaar in de droom knuffelen. Raar, omdat ze nooit een relatie met elkaar gehad hebben en ook geen interesse in elkaar hebben. Maar die jongen knuffelt haar wel, en niet zomaar, nee, alsof ze een koppel zijn. Wat mij betreft representeert het meisje in jouw droom een schaduwdeel van jezelf. Daarmee bedoel ik een deel van jezelf dat je hebt weggestopt, omdat je denkt dat je het niet mag laten zien. Ik zie jou droom als een uitnodiging aan jezelf om dit deel meer naar buiten te laten komen. Hoe is zij? Wat doet zij om al die aandacht te krijgen? Ik zeg niet dat jij ook zo moet worden. Schaduwfiguren laten in dromen vaak het extreme uiterste van iets zien. Hoe zou het zijn om een beetje van de energie die zij heeft ook in jezelf te voelen? Mag dat van jezelf? Ik ben benieuwd wat dit allemaal bij je oproept. Schrijf gerust.

   Lieve groet
   Mayke

   1. beste Mayke Mars
    bedankt voor de snelle reactie
    Het meisje is een heel luid en engergiek type. Ik zie mezelf niet als een luid of energiek persoon ,maar ik zie mezelf wel met wat meer energie en zelfvertrouwen. Nu ik uw reactie heb gelezen weet ik van mezelf dat er vele dingen zijn om te ontdekken. Bedankt voor de hulp. Ik kan dit zeker nog gebruiken in het later leven
    mvg Zenna

    1. Hallo lieve Zenna,

     Dankjewel voor je reactie! wat fijn om te lezen dat de dromenuitleg je geholpen heeft. Met schaduwfiguren is het altijd zo dat ze ons een deel van onszelf laten zien, dat we niet in onszelf herkennen, hoe we ons zelf niet zien, want dat is nou juist het deel van onszelf dat we ooit (en met een reden!) in de schaduw hebben gezet. Vaak komt het dan ook nog eens in de droom in een extreem uitvergrote variant naar voren. Ik gun je, dat je jezelf toestaat om iets meer geluid te geven en dat hoeft helemaal niet luidruchtig te zijn en jezelf toe te staan om het energieke type te zijn. De droom nodigt je daar wat mij betreft toe uit. Ik wens je vooral veel plezier toe met het tot leven brengen van deze energie!

     Lieve groet,
     Mayke

 2. Ik droomde dat we het vliegtuig moesten halen. We liepen naar luchthaven en ik zeg “waar zijn de koffers?”. Stonden nog op de kamer dus ik moet teruglopen en besefte me dat ik alles nog moest pakken! Op weg naar het hotel stond ik opmerkte roltrap naar beneden vol mensen en het schoot niet op. Er waren al nieuwe mensen opende Kane ingecheckt en alle spullen lagen overhoop mijn kleding overal en ik kreeg het er allemaal niet in! Mijn man zijn spullen slingerden ook nog rond hij had niet alles gepakt! Ik was boos want nu moest ik ook nog zijn dingen pakken! Mijn koffer was te klein totdat ik erachter kwam dat de koffer nog een bodem had. Ik was spullen kwijt het was echt chaos en ik kwam erachter dat ik dacht dat de vlucht om 22.00 zou vertrekken maar twijfelde of r niet eerder was. Wist t niet meer zeker! Een vrouw op de kamer bleef praten en ik vroeg haar stil te houden want kon de prikkels niet erbij hebben toen zette ze de tv aan dit was nog erger en weer gaf ik dat aan maar ze bleef kijken en toen zei ze als je t vliegtuig mist wat is dan t probleem? Ik heb vliegangst sei ik en dan moet ik alleen morgen vliegen. Ik vroeg ook voor taxi bij receptie die me weg zou brengen over 45 min niet wetende of ik het zou halen met inpakken en ook wist ik de tijd niet meer van vliegen…en toen werd ik wakker …

  1. Hallo lieve Esther,

   Hoe werd je wakker uit deze droom? Herken je dit gevoel in je leven? Dromen over reizen kun je zien als hoe je onderweg bent in het leven. Je moet een vliegtuig halen, maar dan ben je de koffers kwijt en dan moet je weer teruglopen naar de hotelkamer om ze te halen, maar dan past niet alles erin en dan… pfff! Wat vermoeiend! Dat is de energie die het bij mij oproept. Herken je dit in je leven? Dat je het gevoel hebt je ‘iets moet halen’? Een bepaald doel, maar dat er dan onderweg van alles gebeurd waardoor het misgaat. Roept dat iets bij je op? En dat je heel veel met je ‘meesjouwt’ aan bagage, maar dat past niet meer. Dan gaan dingen rondslingeren. Er ontstaat chaos en je hebt het overzicht niet meer. Is dat een bekend gevoel?

   Wat het bij mij oproept is, geef jezelf de tijd om even stil te staan. En af te vragen waar je naar onderweg bent, wat is het dat je ‘moet halen’ van jezelf? En is dat echt het doel, de bestemming die bij je past, die je echt graag wil? En, hoe zou je onderweg willen zijn in het leven? Wat mag je achter je laten? Mogen er ook minder prikkels zijn? Mag het iets rustiger?

   En dan is er nog iets in je droom: ‘wat is dan het probleem?’ zegt de vrouw in de kamer die de tv hard aanzet, dat klinkt als bagatalliseren en het niet serieus nemen. Ik zie dat ook als in een deel in jezelf dat dit doet. Waar neem je jezelf niet serieus? Ik wens je toe dat je daarin goed voor jezelf mag gaan zorgen en werieus neemt wat bedlangrijk voor je is. Rust en de tijd nemen helpt daarbij.

   Ik ben benieuwd wat het bij je oproept.

   Lieve groet,
   Mayke

 3. Beste,

  Ik droomde dat ik een lange elegante jurk kreeg om aan te trekken van een dame. De jurk was lila en lang.

  Wij moesten sexwerken voor een groep en eenmaal aangekomen op de plek (buiten verzamelplek) zag ik dat wij met een vliegtuig er heen moesten. Ik vertrouwde het niet. Ze zouden bewust de vliegtuig kunnen laten storten. Ik besefte ook dat ik niet eens mee kon, want had mn paspoort niet mee. Ik vertelde dit aan de begeleidster en ze bevestigde dat ik idd niet mee kon.

  Ik was verbaasd hoeveel mensen aan kwamen om mee te gaan. Zoveel mensen.
  En ik zag de groep donkere mannen waar we door ingehuurd waren en vroeg me af waarom ze zoveel mensen hadden ingehuurd voor sex.

  Ik zag dat zelfs mn zoon en zijn vriendin er waren. Hij vertelde dat zijn vriendin niet lekker was en ik tipte hem te zeggen dat ze hun paspoort waren vergeten. Maar hij ging er heen, dan waren ze ervanaf. Ik zoende hem op zijn mond intens, omdat ik hem misschien niet zou zien.

  De groep donkere mannen (leken wel rappers) die ons hadden ingehuurd stonden daar en het volgende moment deed ik al hun goude griffe ringen om mijn linker hand. Mijn hand had ik vol met de ringen en het stond me heel mooi. Een van de ring was met grote bordeauxrode steen.
  Ik maakte een box gebaar met mijn vol gevulde linker hand met al die gouden ringen, alsof ze als wapen konden dienen.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Aleksandra,

   Omdat de droom ‘sekswerken’ benoemt, kun je je makkelijk vergissen in de betekenis daarvan. Op sekswerken in het gewone leven ligt een oordeel, gevoel van schaamte of taboe, maar in een droom gaat seks vaak over een verlangen naar meer menselijk contact. Dat het in jouw droom over seksWERKEN gaat doet mij vermoeden dat het hier over je werk gaat. Al ben ik daar niet zeker van.

   Er is een contrast gaande tussen de lange, elegante jurk enerzijds en het nogal platte gebeuren waar je heen moet anderzijds. Herken je dit contrast ergens in je werk of in je leven? Dat je contact zoekt en je elegantie toont, maar toch op de verkeerde plek belandt? Op het ‘verkeerde feestje’ als het ware? En dat je niet snapt waarom er zoveel mensen wel voor gaan?
   Ook spreekt de droom over vertrouwen; Jij vertrouwt de zaak niet, maar je zoon gaat toch ‘om er maar vanaf te zijn’. Ken je dit misschien? Dat jij ergens wel voelt dat iets niet klopt in het contact, maar je het toch doet of toch gaat om er maar vanaf te zijn?
   Zo lijkt de droom je uit te dagen om te gaan staan voor wie je bent en wat je nu echt wilt ipv mee te gaan met de meute of voor het gemak.

   Dan ben ik nog benieuwd naar de (symbolische) betekenis van de groep donkere mannen. Waar staan zij voor? En waar wil je contact mee? Voor jouw donkere kant misschien? Je schaduwkant? Die is blijkbaar groot en sterk. Een onvermoede kracht en macht in jou. Behangen met goud. In de droom neem je dat goud op en maakt het van jou. Een krachtig gebaar. Maar die komt met een waarschuwing, omdat je deze kracht ook als wapen kunt gebruiken. Dat is de macht ervan.

   Als ik het zo terug lees is het dat wat de droom je wil vertellen: Dat jij in werk en/of leven op het moment van contact, je kracht en elegantie opneemt en toont. En die niet laat doorslaan naar macht en arrogantie.

   Wat lees jij erin? Ik ben benieuwd.
   Esther

   NB: Lees ook eens onze blog over Kleding in Dromen

 4. Ik heb alleen nog maar 1 beeld uit mijn droom, ik zie mezelf kijken naar een zwarte kat die een groene kikker uitspuugt en als hij zijn bek opent zitten er nog veel meer groene kikkers die hij begint uit te braken nu. Als ik naar achter stap komt er ineens een koker, aan de bovenkant open met een slang er in, die is zwart met een heldergroene zigzag (van links naar rechts en van rechts naar links) met daarin felrode stippen. Ik registreer slang en weet nog dat ik dacht … ik ben bang van slangen dus ik moet weg …
  En toen was ik wakker 😁

  1. Lieve Marjoleine,

   Je droom doet me denken aan een sprookje. Zwarte katten, kikkers en slangen komen regelmatig daarin voor. Bij mij roept dit beeld de volgende vraag op:
   Zit je op dit moment in een fase in je leven waarop je een belangrijke ontwikkeling doormaakt, een transformatie, die als je die naar buiten wil laten komen ook angst bij je oproept?

   Als je droomt over dieren dan helpt het om te kijken naar welke eigenschappen deze dieren reflecteren en hoe deze een deel van jou onderbewustzijn reflecteren. Waar associeer jij een zwarte kat mee? Bij mij roept het intuïtie, het mysterie, het donkere/duisternis, spirituele, contact met het bovennatuurlijke op. Vaak komen ze in sprookjes voor samen met heksen waarin ze daarin een vriendschappelijke band hebben. Nu spuugt de zarte kat in jouw droom een kikker uit.
   Als je de zwarte kat in jouw droom als symbool ziet voor het spirituele, donkere deel, het mysterie, het in contact zijn met het bovennatuurlijk, dat deel in jou dat jij associeert met een zwarte kat, waar gaat dat bij jou over? Het lijkt alsof daar iets naar buiten wil. Een kikker!! En daarna braakt de zwarte kat heel veel groene kikkers uit. Waar staan voor jou groene kikkers voor? Over het algemeen staat de kikker symbool voor transformaties. Kikkers zijn erg flexibel en maken grote sprongen.

   Als je er op die manier naar kijkt, dan vraag ik me af: Waar in jouw leven wil er vanuit de duisternis, vanuit jouw spirituele kant ‘iets’ de grote sprong maken, letterlijk naar buiten springen om een transformatie door te gaan? Maar dan komt er een slang met rode stippen…! Oei, er dreigt gevaar, dat roept bij mij de slang op? Zou deze symbool kunnen staan voor de angst die deze transformatie bij jou met zich meebrengt?

   Wat een prachtig beeld is dat en hoe mooi verbeeld in jouw droom!!

   Roept dit iets bij je op?

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen!

   Lieve groet
   Mayke

 5. Hoi dreamteam, ik word elke ochtend doodmoe wakker. Slapen is er niet bij maar ik droom heel veel en heftig. Vooral dat ik maar niet kan rusten. Vannacht b.v. Gaven mijn (overleden) ouders een feestje. Ik had gewoon geen tijd om bij de visite te gaan zitten. Mijn moeder ook niet, die was maar aan het koken. Zelf was ik alle glazen aan het weghalen om het netjes te houden. Ik was dus echt heel druk aan het opruimen. Ook lag er overal was dat nog in de machine moest. Kortom een huis vol visite in een compleet chaotisch huis.

  1. Olivia Somer

   Beste Silvia, ach jee, dat is vervelend zeg.
   En ja, wat een uitputting straalt deze droom op mij uit.
   Hoe gaat het met jou in je dagelijkse leven: sta jij jezelf rust en ontspanning toe?
   Of “ga jij maar door”? En “moet alles altijd netjes en in jouw control” zijn? (Zo ja, voor wie of wat doe of moet je dat?)

   Hoe was jouw moeder, is voor jouw een voorbeeld geweest (mogelijk een patroon overgenomen.) of spiegelt je moeder je in de droom juist waar jij je mogelijk in begeeft?
   Een feestje zou een feestje zijn als jij er van mag genieten. In ontspanning.

   Voelt jouw huis (jouw behuizing, jouw lichaam) als een chaos?

   Het vraagt wat zelfonderzoek, maar misschien weet je meteen waar dit over gaat.
   Ik hoop dat ik je verder help met mijn vragen.

   Ik gun je van harte veel goede ontspanning en (nacht)rust. Misschien helpt het je ontspannings- (Yoga)of ademhalingsoefeningen te doen voordat je gaat slapen.

   Hartelijke groet Olivia ⭐️💫

   1. Hoi olivia, dank voor je reactie.
    Ja ik ben inderdaad wel iemand die graag alles op orde heeft, maar neem zeker ook mijn rustmomenten met muziek, kleuren of een goed boek.
    Mijn lichaam voelt goed in balans, mijn hoofd is soms inderdaad chaos.
    Ik laat alles weer even bezinken, misschien komt er dan nog iets boven.
    Fijne zondag, sylvia

    1. Olivia Somer

     Graag gedaan Sylvia. Goed om te laten bezinken. Ik wens jou rust en eenheid (verbinding) in je lichaam, ziel én geest. Dan komen de inzichten waarschijnlijk vanzelf. Liefs Olivia

  2. Goedemorgen,

   Ik heb deze week veel gedroomd, 2 dromen daarvanzou graag willen weten wat deze betekenen.

   Droom 1:

   Ik ben een man in m’n droom en heb sex met een vrouw. Nou nog niet echt sex maar wel beginnend. We doen bondage . Ik heb haar benen aan haar armen gebonden en ze ligt op haar buik.
   Ineens hoor ik iets in de woonkamer. We gaan door. Daarna iets in de kamer er naast. Voor de zekerheid maak ik haar armen en benen los van elkaar. En gebaar niets te zeggen. Nu horen we weer iets. Ik gebaar mee te komen. Maar we zijn naakt. We kunnen ons niet aankleden want dan worden we gehoord. Ze loopt achter mij aan. Ik kijk in de ene kamer en in de andere kamer nergens zien we iets maar we horen wel steeds wat. ( het is een klein gelijkvloers appartement op de bovenste verdieping 3 hoog) we beseffen dat we naakt zijn maar we moeten zo snel mogelijk weg. Dus doen de deur open om naar buiten te rennen. Dan staat er een man voor de deur. Met een zwaard. Een ronde zwaard met een Scherpe punt. Hij is iets kleiner en heeft een wit baardje en laat zien dat hij kan vechten. Hij zwaait met het mes en wil ons aanvallen. Ik sla het zwaar uit zijn handen pak hem beet en zonder moeite gooi ik heb zo in het trappenhuis tussen alle trappen door naar beneden. Ik hoor dat hij beneden valt. Ik wil snel de deur dicht doen. Maar ik
   Besef dat ik binnen ook wat heb gehoord. Dan komt mijn zoon vanuit binnen naar buiten gerend. Hij vraagt wat hij hoorde en ik roep ga naar binnen. ( ik ben nu geen man meer maar mezelf mijn zoon vliegt de trappen af naar beneden en luistert niet naar mijn geschreeuw naar boven te komen. Ik ben naakt. Wil naar binnen rennen om m’n kleren te pakken. De vrouw is ook binnen. Wie is er nog meer binnen ? Moet ik naar binnen gaan om m’n kleren te pakken ? Of moet ik naakt naar buiten achter m’n zoon aan rennen ? Is die man nog in leven beneden en wat gaat m’n zoon daar zien.
   Zoveel verwarring.

   Toen werd ik Wakker. Ik moest even bijkomen om uit deze droom te komen. Het angst gevoel bleef nog een tijdje bij mij.

   Droom 2:

   Ik ben licht in slaap gevallen na de eerste droom en ik hoor heel duidelijk alsof het echt is: mijn naam en het is 3 uur 13.
   Ik kom uit m’n slaap omhoog en kijk gelijk op de klok. Huh het is 06:10 uur.

   Ik ben benieuwd wat deze dromen betekenen.
   Vooral de eerste droom. Ik ben zelf een vrouw en ik droom dat ik een man ben. Ik droom dat ik sex heb met een vrouw terwijl ik op mannen val.
   En in m’n droom heb ik een heel ander leven maar ineens is mijn zoon daar en ben ik weer mezelf in die droom.

   Ik heb wel vaker een droom die levensecht is, en dat ik dan geroepen wordt door iemand. Mijn naam klinkt dan heel duidelijk.
   En dan roep ik ook heel hard ja en denk ik dat ik echt werd geroepen.

   Alvast bedankt.

   1. Lieve D,

    Eerst, ik kan me heel goede voorstellen dat je uit die eerste droom in angst en verwarring bent wakker geworden en dat je graag wilt weten waar dat over gaat. Je wil graa weten waar beide dromen over gaan. Omdat je de 2e droom direct na de 1e gedroomd hebt en die daarmee de eerste opvolgt, beantwoord ik jouw 2 dromen als 1 geheel.
    Je droomt dat je een man bent. Dat zou voor mij over 2 verschillende dingen kunnen gaan:
    1. over de mannelijke eigenschappen in jou die gezien willen worden of;
    2. speelt het thema gender en identiteit op dit moment in je leven?

    Ik lees het als het mannelijke deel dat zich met het vrouwelijke deel in jou willen verbinden (beginnende sex in je droom, bondage), maar dat zich ook weer losmaakt. Naakt zijn staat in dromen voor kwetsbaarheid. In je droom kan je niet je kleren aandoen. Je kan jezelf dus niet verhullen, anders ‘word je gehoord’. Waar het precies over gaat dat kan alleen jij zeggen, maar bij mij roept het de vraag op wat in jou wil volledig gezien worden (naaktheid) zonder verhuld te worden rondom jouw mannelijke eigenschappen? Het komt op mij over alsof er een mannelijke kracht, energie in jou naar buiten wil die in je zit, maar die het gevoel heeft zich te moeten verstoppen, niet gezien of gehoord mag worden. Roept dit iets bij je op?
    Je hoort vaker in je droom je eigen naam: je wordt geroepen. Door iets vanuit het mysterie, vanuit dat wat we niet kennen of weten, vanuit je diepste innerlijke kern klinkt jouw naam. Voor mij gaat dat over heelheid, eenwording van jouw mannelijke en vrouwelijke energie en eigenschappen in jezelf. Kan je hier iets mee?
    Ik hoop het van harte.

    En verder, je zoon komt een paar keer terug. Wat speelt er op dit moment in het leven van je zoon waar dit mee te maken kan hebben?

    Lieve groet
    Mayke

 6. Mijn vader is recent overleden. Hij brak zijn heup en een operatie zou hem vanwege zijn hoge leeftijd, dementie en complicaties geen goed meer doen. Door de morfine is hij rustig in zijn slaap overleden

  Ik droom dat mijn vader overleden is.
  Zijn enkel is gebroken en de voet is echt naast het been te zien. Het been heeft een diepe donker rode en blauwe kleur.
  Dan zie ik hem in water liggen. Vanaf een klein bruggetje kijk ik met andere mensen op hen neer. Hij drijft, samen met twee anderen doden op een rij. Alsof ze opgebaard liggen. Zijn arm dobbert losjes en ineens denk ik, Hij is niet dood!
  Plots begint hij te bewegen en is hij wakker…
  Hij komt het water uit, en ik denk, hij kan toch niet lopen met die voet…maar hij merkt er niets van en ook geen pijn.
  Dan kom ik ineens terug van een reis samen met, ik vermoed, mijn man. We zitten in het vliegtuig en ik kijk naar buiten door het raampje. Ik zie mijn vader zitten bij een bushokje met andere mensen. Hij heeft geen gezonde kleur. Hij komt ons ophalen. Wanneer we met behulp van een vliegtuigtrap uitstappen zie ik dat we met een pontje moeten overvaren. Ik vraag aan iemand of de mensen die ons komen ophalen ook mee moeten/mogen met de veerpont en diegene knikt. Ik loop snel naar hem toe en zeg, kom pa opschieten anders is de boot vol en ik moet mijn koffer ook pakken. Terwijl ik hem omhels, ruik ik hem en vind dat niet leuk. Mijn vader rook altijd schoon. Naast het bushokje staat een foodtruck en om die smaak en geur weg te krijgen, koop ik een bier en hiermee loop ik samen met mijn vader naar de veerpont. Er is geen zitplek en iedereen moet staan en we staan dichtbij elkaar. Weer ruik ik hem.
  Dan lopen we door een lange gang. Iemand zegt dat ze mijn vader kan ruiken. Ik vertel haar dat hij op 25 april is overleden. Dan pak ik een lief klein grijs met wit hondje op en loop met het hondje verder. Hier krijg ik commentaar op van iemand. Woorden als: laat lopen, je houdt ons op, hier is geen tijd voor.
  Uiteindelijk lopen een deur door en kom ik in een grote ruimte en zie ik mijn vader niet meer. Ik weet dan niet meer wat ik moet doen en blijf staan met het hondje in mijn armen. Hij voelt zacht en warm aan

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Suus,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van jouw vader. En wat een indrukwekkende droom voor je. De hele droom komt op mij over als een begeleiden van de laatste reis van jouw vader. Het begint met dat je van een afstand kijkt naar jouw vader: vanaf een bruggetje en later vanuit het vliegtuig. Het is mooi om te lezen dat dan contact ontstaat. Jouw vader – die bij een bushokje wacht voor zijn laatste reis – komt jou ophalen. En alsof jij hem uitgeleide mag doen, ga je met hem mee. Samen de veerpont op.
   In de Griekse mythologie gingen mensen ook de rivier over met de veerpont. Daar kregen zij een munt mee. Jij geeft jouw vader bier mee (dat komt op mij niet ongezellig over, maar wellicht is dat voor jou heel anders?)

   Uiteindelijk gaan jullie een deur door en zie je jouw vader niet meer. Hij is een grote ruimte in gegaan. Je hebt hem veilig naar de overkant gebracht.

   Het is fijn om te lezen dat je in de droom niet met lege handen achterblijft, je houdt een klein grijs met wit hondje in jouw armen. Dat voelt zacht en warm aan. Kun je dit gevoel weer oproepen? Ik hoop dat het je wat troost biedt.

   Ik hoop dat dit je verder helpt en wens je veel sterkte,

   lieve groet,
   Anita

 7. Goedemorgen,
  Heel graag zou ik uitleg hebben over ( ja een droom hahah ) die ik vannacht had .
  Ik lag in bed op een wit hoeslaken en een wit kussen. Ik wist dat er een best grote witte slang onder mijn kussen lag, dus ik als een gek uit mijn bed. De slang bleef rustig leggen en deed niks .
  Ineens was ik op een andere slaapkamer waar iemand lag te slapen ook op een wit hoeslaken en wit kussen.Daar lag zo`n zelfde slang onder zijn /haar kussen.
  Ik zei niks maar trok aan de armen van die persoon om hem uit bed te trekken. Ik riep niet want was bang dat ik misschien de slang ” wakker ” zou maken en misschien was hij wel agressief.
  Ik kon die persoon uit bed aan zijn hand eruit trekken .Waar we heen zijn gegaan weet ik niet .
  Volgend duidelijk beeld was dat ik iets voelde bewegen op mijn knotje ( doe mijn haar altijd op een knotje als ik ga slapen ) instinctief schoot mijn hand richting mijn knotje en pakte daar een bruinachtig slangetje uiit zo dik als een vinger zeg maar .
  Ik kneep net onder zijn bekje en dat bekje ging open, ik moest best hard knijpen omdat ik bang was dat hij zou ontsnappen.
  Ik liep naar buiten en gooide het slangetje weg.
  Op t moment dat ik het slangetje weggooide zag ik een klein vijvertje met mooie planten en rotssteentjes errond. Ik gooide dus dat slangetje daarheen en ineens veranderde dat slangetje in een heel mooi klein uiltje dat op zo`n rotsblokje ging zitten en keek me aan . De kleuren van dat uiltje waren koffie met melk kleur, rind smoeltje met wit zijn zijn koppie .
  Ik weet dat t niet negatief is ,maar kom er zelf niet uit .Ik weet dat deze droom wel iets heeft te betekenen , en ik hoop dat iemand uit jullie team mij kan verklaren wat dat geweest zou kunnen zijn , en welke boodschap hier evt. achter zit.
  Alvast hartelijk dank .
  Lieve groetjes Christina

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Christina,

   Een bijzondere droom met meerdere lagen. Waarmee ik wil zeggen dat een dergelijke droom, zo rijk aan symboliek, zich in de tijd op steeds diepere lagen kan ontvouwen. Althans zo kijk ik er naar.

   Dieren in dromen tonen vaak onze (verborgen) krachten en kwaliteiten. In jouw droom is de grote slang prominent aanwezig, alsmede de kleur wit. Als je je ogen sluit en voorstelt dat jij bent als die witte slang…dat je daar ligt te rusten op dat witte laken, onder dat witte kussen…wat roept dat in je op? Welke gedachten, gevoelens en associaties komen in je op? Herken je deze in jezelf? Mag je daar minder of juist meer van inzetten in je leven? En waarom ren je er (nu nog) van weg?

   Waar je ook naar kunt kijken is de plaats van handeling: de slang ligt op je bed, bij uitstek een plek om te rusten. Én hij ligt onder je kussen, dus onder je hoofd; het rationele, het denken. Mag er soms meer rust komen in jouw hoofd?
   Dat je vervolgens dezelfde scene opnieuw aantreft is fascinerend. Want wie zijn die twee delen? Jij en jij waarschijnlijk, maar welke twee aspecten van jou? Je innerlijk en je buitenkant? Je persoonlijkheid en je ziel? Hoe dan ook, het beeld is eenduidig: Zo binnen, zo buiten.

   In de tweede helft van je droom wordt de grote, witte slang een klein bruin slangetje dat je uit het knotje op je hoofd haalt. Weer dat hoofd dus, wat is daarmee? Dit slangetje knijp je de keel dicht en zo beneem je het de adem. Wat (van jou) is dat? Wat krijgt hier geen lucht of de kracht zich uit te spreken? Precies dat werp je van je af. Naar een mooie, voedzame plek. En daar vindt een transformatie plaats. Het slangetje verandert in een uiltje. Deze is nog klein ja, maar het kijkt je wel aan.

   Als je zo leest over je droom, kun je deze dan beter duiden? Ik hoor het heel graag. Misschien begrijp je nog niet alles, maar dat hoeft ook niet. Zoals ik in het begin al zei: Deze droom ontvouwt zich verder in de tijd.

   Esther
   NB: Lees ook eens onze blog: Dromen over slangen

 8. Goedemorgen ik droomde over dat ik in badjas met tas om en slippers aan .
  Ik was met 2 hondjes aan het lopen 1 was mijn eigen hondje en de andere was een witte pup.niet v mij.
  We liepen b8j een zwembad en de witte pup aan de riem sprong het water in zakte naar de bodem.
  Ik gooide tas af en slippers uit en dook er achter aan om pup te redden.
  Ze zat op de bodem naar mij te kijken .Toen naar boven gezwommen.Daarna zat ik plotseling bij n vriendin op de bank.Met de hondjes en was wel verward over mijn kleding wist niet zeker of ik die uit had getrokken, maar ik had ze aan en ze waren alweer droog

  1. Marielle Borst

   Hallo Assie,

   Dieren staan in dromen vaak voor delen van onszelf waar we ons niet zo bewust van zijn of waarvan we in eerste instantie denken dat het niet (meer) bij ons hoort.

   In de droom loop je met je eigen hondje en een witte pup die niet van jou is. Die witte pup zou dus typisch zo’n deel kunnen zijn dat, ondanks het feit dat het in de droom zo is dat hij niet van jou is, toch bij jou hoort. Ik vind het dan ook heel logisch dat je het water induikt om de pup te redden en ook dat de pup zelf op de bodem naar jou zit te kijken. Een beetje alsof die pup zegt: “het is aan jou om mij weer boven water te brengen”.

   Omdat de pup jong en wit is vraag ik me af hoe het voelt als ik je vraag of jij ergens het deel van jou dat jong (pup) en onschuldig (wit) is uit het oog verloren bent? Hoe zou het zijn om iets van hoe jij vroeger was weer boven water te brengen en bewust in te gaan zetten in je leven?

   In de droom is dat in het begin wat verwarrend voor je, maar je zit op de bank bij een vriendin en je kleding is heel gauw weer droog geworden, dus ik zou zeggen: succes verzekerd!

   Kan je hier wat mee?

   Harte-groet,
   Marielle

 9. Graag zou ik wat uitleg willen over mijn droom gezien hij niet uit m’n hoofd gaat. De laatste tijd benieuwd vaak bezig met energieen, kaartjes trekken en opener staan voor spirituele kant van het leven met flinke groei en ontwikkeling. Ik heb het idee het dat de droom een boodschap is van iemand.

  Ik lag op een behandeltafel, naast mij een scherm (zonder draden) waarmee we beelden vanuit m’n hoofd konden zien. Mijn therapeut (zelfbeeld, ziekte van Lyme, emdr en hypnose therapie) zat naast mij. We volgen geesten / overledenen / entiteiten die via mijn hoofd een boodschap proberen te brengen. Net voor mijn wekker gaat zien we een deurboog, zonder daadwerkelijke deur maar dit loopt dood. De therapeut zegt heel verbaasd , bijna bang dat dit heel raar is en niet kan kloppen een doodlopende deur. Ik weet nog datik vooral paniek voelde, mijzelf wiegde en voelde dat er iets niet klopte en toen werd ik wakker. Vooral de woorden bleven mij bij

  Laatst is er wel een onbekende entiteit bij mij weg gebracht naar het hiernamaals dus wellicht dat dit nog speelde.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Yvonne,

   Wat een bijzondere droom en wat fijn dat je hulp hebt aan het werken met onder meer kaarten, energieën en entiteiten.
   Dromen zeggen vaak iets over wat onbewust in ons leeft. Er zijn twee vragen die bij mij opkomen bij jouw droom. De eerste is dat we entiteiten maar tot een bepaald punt kunnen volgen en het daarna ‘geen toegang’ meer voor ons heeft (de deurboog, zonder deur, loopt dood). Er is immers een punt dat altijd mysterie zal blijven. Kan het zijn dat deze weg zich voor nu even sluit en het tijd is voor meer inzet op iets anders?

   Een andere vraag die opkomt – en hiermee samenhangt – is of het tijd is om nu de ontwikkeling weer meer in het aardse te zoeken. Zonder contact met het spirituele te verliezen. De vraag is dan ‘hoe kun je dat wat je meeneemt van jouw therapie omzetten in actie?’. Juist door weer ‘in de modder’ te staan, geschoond van een aantal entiteiten, kan bezielde / geïnspireerde actie ontstaan. Het is mooi om als het ware steeds deze twee te integreren: de kaarten, energieën en het (soms taaiere) dagelijks leven. Zo breng je letterlijk spiritualiteit op aarde.

   Ik ben heel benieuwd wat je het meest herkent, laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

 10. Goedemorgen Dreamteam, ik heb een droom waar ik graag wat richting in zou willen.

  Mijn droom bestond uit twee delen:

  Deel 1:
  Ik was in het huis waar ik vroeger ben opgegroeid en lag op een matras in de hal bij de voordeur. Dit was schijnbaar mijn slaapkamer aangezien het niet vreemd voelde. Ik kon niet slapen en zag de jonge versie van mijn moeder al aangekleed en wel wat rommelen in huis. Dit vond ik bijzonder omdat het midden in de nacht was. Mijn moeder kwam naar mij toe gelopen en zei ga maar slapen. Het volgende moment loop ik naar haar toe in de woonkamer en heeft ze ook haar nachthemd aangedaan om mij te helpen met slapen zo zegt ze. Ze nodigt mij vervolgens uit voor een knuffel. Dit voelt fijn, warm en geborgen, maar tegelijkertijd ook vreemd aangezien ik haar hele lichaam voel en me gewaar ben van haar naaktheid onder het nachthemd. Het geeft een gevoel van verwarring, maar ook warmte en ergens ook opwinding. Dan stopt deze droom en gaat het naar deel 2.

  Deel 2:
  Ik ben samen met de jonge versie van mijn vader de kelder van het ouderlijk huis met een hoge drukspuit aan het schoon spuiten. Vader geeft aan hier al lang niet meer geweest te zijn. De kelder is ook dicht gemaakt met een soort betonraster. We spuiten door de spleten heen van boven de kelder schoon. Er lopen enkele maden omhoog maar verder is het schoon en leeg. Bijzonder is dat de ruimte volledig van beton is en ronde vormen/muren heeft, als een soort romp van een schip.
  Ik spuit vervolgens een verborgen luikje open. Ik wil gaan kijken wat er achter zit maar mijn moeder doet het luikje dicht. Ik mag er niet in kijken want daar schiet ik niks mee op zo zegt ze. Ze doet dit overigens wel liefdevol.
  Tot slot ben ik weer in de hal waar mijn matras lag. Hier staat ook een wastafel met bronze kranen, een spiegel en twee kasten (stonden er vroeger overigens niet) en deze spuit ik ook schoon. De kastjes vallen hierbij uit elkaar. Ik stop met spuiten en zet de kastjes weer in elkaar…

  En toen werd ik wakker met vooral een verward gevoel.