Wat betekent mijn droom?

Ben je benieuwd naar een specifieke droom die je hebt gehad? Ons ‘Dreamteam’ staat voor je klaar!

Alumni van de ITIP Dromenopleiding staan je te woord.

Je kunt mailen naar:

Olivia Somer | dromenuitleg@oliviasomer.nl

Mayke Mars | arttobeyou@gmail.com

Hilde Kroes | hilde@hildekroes.nl

Anita van der Kooi | info@droomgesprek.nl

Ze helpen je om contact te maken met de symbolen en de energie in de droom. Zo kom je zelf tot inzicht over wat jouw droom betekent.

Heb je over een specifiek onderwerp gedroomd, bijvoorbeeld over een huis, een auto of iets anders waar we op deze site blogs over geschreven hebben? Kijk dan bij de categorieën. Je kunt bij de desbetreffende categorie een droom plaatsen. Wij zorgen dat je een reactie krijgt van één van de droomexperts van het ITIP ‘Dreamteam’.

693 reacties op “Wat betekent mijn droom?”

 1. Ik had een bloed lip en stond met een collega en een ander gezin bestaande uit een vrouw, man en kind. Er vielen druppels bloed op de grond, maar het waren er zoveel, dat ik me afvroeg of dat alleen van mij kwam. Toen zag ik dat er ook bloed uit de neus van de vrouw kwam die erbij stond. Ze werd niet goed, trok wit weg en ging zitten. Ik probeerde haar te helpen, maar ze werd steeds bleker. Ik hield haar vast, terwijl ik haar vast hield leek het wel of ze bezeten raakte, ze viel op de grond en haar lichaam begon rond te draaien, terwijl ik haar aan haar armen vast hield. Terwijl haar lichaam rond ging draaien en ik haar vast bleef houden, riep ik “ga naar het licht, ga naar het licht” in de hoop dat ze minder bleek werd, maar het hielp niet. Ze verandert tijdens het ronddraaien in een skelet en uiteindelijk had ik alleen nog maar een skelet vast. Ik moest huilen in mijn droom en iedereen was van slag.

  Wat betekent dit?

  1. Hallo Hakim,

   Wat je in de droom meemaakt lijkt me een heftige ervaring. Wat voor mij voorop staat is de onmacht die uit de droom spreekt. Er vloeit bloed, niet alleen bij jou, maar ook bij anderen. Jij probeert te helpen en licht in de situatie te brengen, maar de situatie van de vrouw gaat eigenlijk hard achteruit zonder dat jij daar iets aan kunt doen. Je eindigt met een skelet in je armen en moet huilen, wat ik heel begrijpelijk vind.

   Herken jij hier iets van in je dagelijkse leven? Dat er mensen gewond raken en uiteindelijk dood gaan zonder dat jij daar iets tegen kunt doen?

   Harte-groet,
   Marielle

 2. hey,

  ik heb een vraag over mijn droom, ik was met een vriend met extra benefits in een onbekende kamer/huis. wij bleven daar slapen en hadden onze extra noden gedaan, in de droom werd ik wakker en babbelden we over dat hij met mijn vader iets was gaan doen en dat het goed ging (er is een taalbarrière), hij wist mijn vaders naam zelfs. er kwamen onbekende vrienden binnen dat we moesten vertrekken, ze kwamen door een groene deur binnen. het was een realistische droom.

  1. Hallo Sofia,

   Als je droomt dat je wakker wordt, wil dat vaak zeggen dat je in figuurlijke zin ‘wakker aan het worden bent’ over iets dat in je leven speelt. Gezien de droom gaat dat waarschijnlijk over de relatie tussen jou en de vriend met extra benefits.

   In de droom zijn jullie samen in een tot nog toe onbekende ruimte. Zou het kunnen dat jullie vriendschap met benefits zich naar een nieuwe, nog onbekende fase beweegt? In de droom lijken jullie namelijk dichterbij elkaar te komen. Hij kent immers de naam van je vader, heeft zelfs al iets met hem gedaan en dat ging goed.

   Toch zijn er ook mensen in jullie omgeving (in de de droom de onbekende vrienden), die het misschien niet eens zijn met jullie vriendschap of met de verdere ontwikkeling van deze vriendschap met extra benefits, want in de droom wordt jullie gevraagd te vertrekken uit die nieuwe, onbekende ruimte. Herken je iets in wat ik schrijf?

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Dank je voor de uitleg, ik herken me in veel punten dat je beschrijft van mijn droom.

    Ik ben blij dat je mijn droom heb kunnen uitleggen. Ik had dit nodig

 3. Hallo
  Ik stond in een bar een cocktail te maken (deze was geel)
  Ik stond de cocktail te shaken en schonk hem in en keek naar links. Ik zag een vriendin en ik hoorde haar niet maar zag wel wat ze zei: “word wakker” en op dat moment realiseerde ik mij dat ik lag te slapen en probeerde ik mijzelf wakker te maken. Het ging niet dus ik dacht “ik loop even een stukje” maar werd tegengehouden door een man die rechts van mij dat en hij pakte mijn arm en probeerde mij er te houden terwijl ik eerder dus al had aangegeven dat ik echt wakker moest worden. Het werd toen serieuzer en ik kon mezelf bijna niet loshalen van die man op een gegeven moment lukte dat wel maar die man werd er boos over terwijl ik mijn ogen (in het echte leven dus mijn ogen heb open moeten maken

  1. Hallo Natascha,

   Als je droomt dat je slaapt en wakker moet worden heeft dat vaak iets te maken met een situatie in je dagelijkse leven waarin je als het ware bewustzijn op moet krijgen c.q. ‘wakker’ in moet worden. In de droom word je hierin tegengehouden door een man die boos wordt als je je van hem los probeert te maken om wakker te kunnen worden. Wat komt er in je op als je dit zo leest Natascha?

   Harte-groet,
   Marielle

 4. Hallo, ik zou graag willen weten wat mijn droom betekent.

  ik zie een witte babyjasje in mijn droom met een fopspeen eraan.
  Die fopspeen heeft kralen eraan maar ik kon niet lezen wat erop staat.

  ik liep naar mijn slaapkamer in mijn droom. en deed de gordijnen dicht en toen opeens verscheen dit schatje baby jasje . Maar wil graag weten wat betekent deze droom.

  1. Hallo Christine,
   Om te onderzoeken wat deze droom je te zeggen heeft raad ik je aan om op te schrijven welke associaties jij hebt bij het babyjasje en de fopspeen met kralen die je in je droom hebt gezien en dan te voelen welke associatie je het meeste raakt.
   Harte-groet,
   Marielle

 5. Hallo, ik wil graag weten wat mijn droom betekent. Mijn vader is bijna 2 jaar overleden en ik droom steeds vaker over hem of dat hij mij mee naar huis wil meenemen en mij zoekt en dat ik voor hem vlucht in mijn dromen. Vannacht heb ik een rare droom gehad, dat ik bijna van een klif viel, maar mezelf redde. Even later pleegde mijn vader zelfmoord door zichzelf dood te schieten in mijn droom en hij lag bebloed naast mij en ik huilde en wilde mijn moeder roepen, maar niemand hoorde mij. Kwam geen geluid uit mijn mond zeg maar. En toen werd ik geschrokken wakker

  1. Hallo Celina,

   Goed dat je deze droom deelt, want dromen over overleden dierbaren zijn belangrijke dromen. Het lijkt erop dat je dromen laten zien dat er nog onafgeronde zaken spelen tussen jou en je vader, zou dat kunnen kloppen? In deze droom zoekt je vader jou, maar jij vlucht. Jij valt van een klif en redt jezelf, waarop hij zelfmoord pleegt. Zo lopen jullie elkaar eigenlijk steeds mis en komt het niet tot contact.

   Wat gebeurt er tussen jullie en met jou als je je in gedachten voorstelt dat je vader zo’n anderhalve meter voor je zit en jullie oogcontact maken? Ik raad je aan deze oefening de komende twee weken iedere dag te doen en te kijken wat er gebeurt. Zou heel goed kunnen dat je dromen over je vader gaan veranderen door deze oefening te doen.

   Daarnaast kan het zijn, gezien het feit dat je droomt dat er geen geluid uit je keel komt als je om hulp roept, dat het belangrijk is dat je om hulp vraagt en gaat uitspreken hoe je de relatie met je vader en zijn overlijden hebt ervaren.

   Misschien vind je het ook fijn om ons blog over overleden dierbaren te lezen:
   https://dromenuitleg.nl/2020/07/02/dromen-over-overleden-dierbaren/

   Sterkte!
   Harte-groet,
   Marielle

 6. Ik ben zonet wakker en had gedroomd dat ik en mijn partner een vliegtuig een noodlanding aan het maken was en we merkten dat ze hulp nodig hadden we liepen naar het veld waar de noodlanding werd gemaakt, ik pakte rap mijn telefoon uit de auto van mijn partner waar de ramen open stonden. Ik liep weg en vanuit mijn ooghoeken zag ik dat er mensen de auto van mijn vriend (zwarte auto) aan het stelen waren ze reden daar weg. We kwamen ter plekke van de noodlanding maar er waren geen mensen te zien ,heel raar dat het beeld veranderende.. ik probeerde de hulp diensten te bellen maar dat lukte niet. Bleven proberen ook al hadden we bereiken maar hoorde hele tijd geruis. Ik heb al heel veel dromen gehad dat ik de hulpdiensten probeer te bellen maar nooit iemand aan de lijn krijg. Wat heeft deze droom van vannacht de betekenis van? Ik een ander kort verhaal; ik droom ook heel vaak als ik het licht wil aandoen (lamp of kamer) dat de knop nooit aan wil gaan, echt beangstigend dat ik nu door begin te krijgen dat deze altijd zo is.

  1. Hallo anoniem,

   Als we naar de grote lijn van deze – en jouw andere – droom kijken, dan komt als eerste vraag in mij op: hoe gaat het met jullie relatie? Heb je het gevoel dat jullie samen een noodlanding aan het maken zijn? Of is iets gebeurd waardoor dit zo voelt? Dromen vergroten dingen uit, je kunt hierbij ook denken aan bv hoe de communicatie tussen jullie verloopt.
   Vervolgens lukt het je niet om hulpdiensten te bereiken. Kan het zijn dat je je eenzaam voelt (in de ‘noodlanding’?) en graag hulp van buitenaf zou hebben? Bij deze dromen kun je jezelf een aantal vragen stellen, zoals ‘vraag ik voldoende hulp overdag’, ‘hoe zou deze hulp eruit kunnen zien’ en ‘als ik hulp vraag, hoe doe ik dit? Wat is nodig of zou ik kunnen doen om wél ‘verbinding’ te krijgen?’ Of om er een ‘licht op te laten schijnen’ (de lichtknop)?

   Ik ben benieuwd of je dit herkent en als je niet verder komt of het blijft beangstigend, dan mag je altijd even contact met ons zoeken.

   Lieve groet,
   Anita

  2. Goedemorgen,
   Ik heb een terugkerende droom. Ik weet niet precies waar het over gaat, maar wel het gevoel waarmee ik wakker word. Ik word ‘soort van wakker’ met het gevoel dat de lucht om mijn bed/in de slaapkamer ijl is, dat ik niet goed kan ademen. Ik stap uit bed en doe ramen en deuren open en word dan echt wakker en besef dan dat het weer die droom is. Zodra ik de lucht van buiten voel kan ik weer goed ademen. Kunt u deze droom verklaren?

   1. Goedemorgen Miranda,

    Als je droomt dat je wakker wordt heeft dat vaak iets te maken met het feit dat er in je dagelijks leven iets is dat tot je bewustzijn door begint te dringen. Dat je in figuurlijke zin ergens ‘wakker’ over aan het worden bent zeg maar. Gezien de rest van de droom zou het kunnen dat dit bij jou gaat over een behoefte aan meer ademruimte. Of over dat er iets is waar meer ‘lucht’ bij mag. Wat zou dat kunnen zijn?

    Harte-groet,
    Marielle

 7. hallo ik droomde dat ik met mijn familie bij een verlaten dierentuin was en omdat het verlaten was waren er spinnenwebben met hele grote spinnen. Later was ik bij een show van orka’s en zat ik op een gegeven moment nog naast een orka. later ging ik echt in het publiek zitten van die orka show, toen gingen ze zingen en werden de stoelen in het publiek een attractie die rond ging draaien en onderste boven ging. super verwarrend dit begrijp helemaal niks van mijn droom, help mij alsjeblieft

  1. Hallo Simone,

   Dank je voor jouw droom. Net als dat in een dierentuin dieren worden opgesloten, of in een orkashow de orka’s ‘door een hoepel’ moeten springen, zo kan in onszelf de levendigheid en energie soms kan worden opgesloten. Herken je dit in jouw leven nu?
   Wat ik vervolgens heel leuk vind in jouw droom is dat later het publiek ook ondersteboven draait. Alsof je de dingen eens op z’n kop kunt bekijken. Het komt op mij over of de droom je uitnodigt vol jouw levendigheid in te zetten in jouw leven, en die niet ‘op te laten sluiten’ of ‘een show op te hoeven voeren’. Ik ben benieuwd wat dit bij jou oproept!

   Lieve groet,
   Anita

 8. Hallo, ik heb zonet gedroomd dat mijn vingers bevroren waren en helder ijs erom heen zat. Daarna brak ik het af zodat ik het eraf kon krijgen. Wat kan het betekenen?

  1. Hallo Royelle,

   Als je droomt over een bepaald lichaamsdeel helpt het om voor jezelf op te schrijven welke functies dat lichaamsdeel vervult. Wat doe jij met je vingers en heb je het gevoel dat deze functie op de een of andere manier ‘bevroren’ is geraakt?

   Ben benieuwd!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hallo Marielle, ja dat klopt. In mijn jeugd werd alles voor mij gedaan en nu voel ik me een kluns als ik iets met mijn handen moet doen en voel ik me ook heel onzeker.

    1. Goedemorgen Royelle,

     Wat ontroerend toch hoe dromen ons van binnenuit in beeldtaal laten zien wat er in ons leven speelt. Naast dat de droom laat zien dat je vingers bevroren zijn geraakt, laat de droom ook zien dat je het ijs om je vingers met eigen handen aan het afbreken bent, dus dat is volgens mij een hoopvol teken en iets om vertrouwen aan te ontlenen!

     Harte-groet,
     Marielle

 9. Goedemorgen, ik droomde net ook zo raar!

  Ik droomde dat ik, werkzaam in mijn nieuwe baan en functie wat ik nu een jaar doe (uniform beroep, op straat), samen met mijn huidige stagiaire, ging werken bij mijn voorgaande werkgever (kantoorbaan, salarisadministratie). De mailbox daar bevatte de mailadressen die ik in mijn huidige werk gebruik, maar ik zat wel met mijn oude collega’s. Er zat ook een oude vriendin bij, dat was ook ineens een collega.

  We waren klaar met werken en toen liep ik naar buiten, maar kon de auto niet vinden. Heb heel wat rondjes gelopen, had de auto van mijn vriend mee want we hadden geruild van auto omdat de mijne gemaakt moest worden (dat was trouwens vorige week echt zo). Ik liep met een A4tje met een foto erop van de auto, heen en weer. Ik liep half buiten en half binnen en ik liep door andere kantoren heen.

  Toen werd ik in het Engels aangesproken, door een dame uit een van die kantoren, of ik de auto kwijt was. Dus ik zei ja. Toen zei ze o, het is een buitenlands kenteken. Dus ik zei ja, het is een pools kenteken, want mijn vriend is in Polen geboren. Ze vroeg hoe dat kon, dus ik zei misschien is het een import auto. Toen vroeg ze hoe ik de auto had geparkeerd, dus ik zei: With the nose on that side. Toen keek ze me vragend aan en zei ik: Thats how we say it in the Netherlands. Toen zei ze in het Nederlands: Nou, ik zal het maar even zeggen, ik wil dat toch even controleren. Dus ik zei dat mag. Ik appte mijn vriend en zei dat ik een vervelend bericht had, namelijk dat ik de auto kwijt was. Hij appte dat hij niet thuis was, en dat hij zo’n saaie dag had. Toen zei ik tegen de dame dat hij niet thuis was, maar dat ik hem wel kon bellen om toch te komen. Toen werd ik wakker omdat ik hardop zei: wat lul ik nou allemaal stom, hij heeft helemaal geen pools kenteken en hij is helemaal niet pools! (want dat is ook beide niet zo) en toen had ik ook door dat wat ik droomde echt helemaal nergens op sloeg. Hij heet Polat en toen we net een relatie kregen toen vroegen mensen vaak, is hij dan Pools? Dus misschien daarom? Maar ik vraag mij echt af waarom ik deze combinatie van gebeurtenissen en mensen heb in een droom en hoe het komt dat ik op zo’n manier ook ontwaak door hardop te beseffen dat wat er gebeurde niet klopte.

  1. Hallo Lucie,

   Het is heel normaal dat dingen uit het dagelijks leven voorkomen in je dromen, maar dan anders dan ze in het echt zijn. De droom gebruikt deze dingen als het ware om je droom vorm te geven. De droom gaat dan niet óver die dingen, maar gebruikt ze symbolisch.

   Je droomt begint op je werk, dus grote kans dat de droom daar over gaat. En in je droom komen oude elementen uit je leven voor in je huidige baan, dus mijn vraag zou zijn: Wat is er gaande in je nieuwe baan, waarbij je het gevoel hebt nog vast te zitten aan oude dingen? Heb jij je plek nog niet helemaal gevonden misschien? Ben je nog zoekende naar de manier waarop jij je op je werk beweegt?

   Het feit dat je hardop uitspreekt dat het allemaal onzin is, laat volgens mij zien dat je klaar bent met dat oude en echt voor het nieuwe wil gaan. Klopt dat?

   Esther

   1. Hoi Esther, dank je wel voor je bericht! Ik vind het heel toepasselijk dat je daar over begint, want er zijn inderdaad wel dingen die op mijn nieuwe werk gebeuren, die ik erg vervelend vond op mijn oude werk (collega’s die de kantjes er vanaf lopen en ik die dan harder loop om alles op te vangen of weg te werken.) En dat ik inderdaad dan terugdenk aan dat ik dat niet meer wil en daar klaar mee ben. Gelukkig gaan er wel dingen veranderen dus lost dat zich hopelijk op. Maar grappig om te lezen dat dat zo’n uitwerking heeft in mijn droom..

 10. In mijn droom wou ik graag paardrijden op een bepaalde manege. Behoorlijk fancy. Na een proefles werd mij verteld dat ik lid mocht worden als ik een heel dure boom en een belachelijk dure outfit zou kopen. Helaas kon ik dat niet betalen. Ik was gebroken.
  Zo scherp droom ik zelden en dit blijft maar in mijn hoofd spoken. Wat zal dit betekenen?

  1. Hallo Nicole,

   Dromen over paarden hebben vaak iets te vertellen over hoe het is gesteld met je eigen kracht en levensenergie.
   Ik word dan ook benieuwd of er iets of een groep in jouw leven nu is waarbij je een ‘proeftijd’ hebt doorgemaakt voor iets dat eigenlijk niet bij jouw energie past, of je boven jouw macht gaat. Of waarvan je vermoed dat het nog te veel energie (geld gaat in het algemeen ook over energie) van je gaat vragen. Wat je heel jammer vindt, je voelt je immers gebroken in de droom. Je kunt hierbij bv denken aan iets dat je teveel inspanning kost, niet bij je aansluit of te veel tijd en energie van je vraagt. Het kan goed zijn dat de droom een uitnodiging bevat om iets (een andere manege) te vinden dat beter bij jouw werkelijke kracht en energie past. Herken je dit in jouw leven?

   Ik ben benieuwd,

   lieve groet,
   Anita

 11. Hi ik heb een droom gehad, waarbij ik verstrengeld was met 2 broers. 1 waarvan ik een relatie in het echte leven pas heb verbroken. Deze kwam naar voren dat ik in me droom mee getrouwd was maar naar een andere vrouw heb laten gaan, daarbij kwam de broer naar voren. Die stuurde me terug het hotel in waar ik gevolgd werd door Chinezen genoemd de Yakuza. Mn man was met auto weggegaan en de broer met een zwarte tas de andere kant. Bij het ingaan van het hotel werd ik me bewust dat ik gevolgd werd. Ik heb in het hotel moeten vluchten omdat er op mij gejaagd werd. Ben van balkon naar balkon gesprongen ondergedoken bij verschillende huizen, al deze huizen werden onderzocht en meerdere mensen werden daarbij doodgeschoten. Het is gelukt te ontsnappen, waarbij ik naar het trappengat kon vluchten. Ik rende de trap af waarbij de broer de trap oprent met de boodschap dat mijn 2 zussen en moeder beneden stonden te wachten in soort zwarte rare soort autos/scooter achtige vervoer stonden. Mn middelste zus heb ik al 1.5 jaar niet gesproken die heeft inmiddels 2 kinderen. Ik moest deze vervoeren, mijn kinderen bij een onbekende man en me oudste zus en moeder hadden ook onbekende erin. Vervolgens konden we vluchten bij plaats van bestemming terwijl we pakkeerde verdween al het vervoer, me zussen, moeder. Bleef ik achter met een schoonzus en een onbekende man waarbij het gezegd werd je man heeft banden met Yakuza. Ik heb totaal geen idee wat dit betekend, ben benieuwd naar de betekenis hierachter. Tegenwoordig zijn mijn dromen heel echt en kan ik alles onthouden

  1. Hallo Mila,

   De eerste zin van je droom zegt eigenlijk alles: Je bent verstrengeld met twee broers. Deze twee broers zou je kunnen zien als twee vormen waarin jij de verbroken relatie ervaart. Je schrijft dat jij zelf de relatie hebt verbroken, dus daar sta je achter. Dat kan de ene vorm/broer zijn.

   Maar in de droom komt er nog een ander stuk aan bod waarbij je in een soort film terecht komt; een thriller vol achtervolging, spanning, angst, vluchten en in de greep zijn van de onderwereld. Zonder verder in te zoomen op al deze elementen in je droom is wel de vraag: In hoeverre ben jij vrij van deze relatie?

   Esther

 12. Ik kwam een oud collega tegen waarmee ik een redelijke relatie mee had en hij vertelde me dat een andere collega boos was over de monitoren ( die gebruiken we op werk) vervolgens omhelzen we elkaar omdat het een tijdje terug was dat we elkaar hadden gezien, van een omhelzing liep het uit op een stoei partij waarbij we aan het worstelen waren en ik de bovenliggende partij was. Hierbij voelde ik totaal geen woede, ik had niet het gevoel dat het een gevecht was maar eerder vriendelijk. Toen dat klaar was zat ineens mijn vriendin voor me met wie ik een aan en uit relatie mee heb voor me met een scherpe mes in haar hand en zij was boos/ verdrietig over de monitoren. Hierbij schreeuwde ik keihard naar haar dat ze NOOIT meer mij met een mes moet bedreigen en dat had effect want ze legde de mes weg en was niet meer zichtbaar. Plotseling waren mijn vriendin en ik in de huiskamer van een oude jeugdvriend die ik heel lang niet heb gezien en vertelde mijn vriendin dat zij een kind van mij heeft en dat ze die voor mij verborgen heeft gehouden. Ik was hier sceptisch over aangezien ik helemaal geen kinderen heb. Tevens leek het erop dat zij daar woonde en ze wou me toch bewijzen dat ik echt een kind van haar heb besloot ze het kind van boven te roepen om mij te ontmoeten. Ik was hier enorm blij mee en had echt een goed gevoel erover en gaf het kind knuffels en kusjes, ik maakte me meteen zorgen over de toekomst en het welzijn van het kind. Vervolgens vroeg ik haar waarom ze dat verborgen voor mij heeft gehouden en ze kon niet echt een duidelijk antwoord hierop geven dus ik drong steeds aan waarom ze dat heeft gedaan. Tot slot vroeg ik naar de leeftijd van het kind en hierop antwoordde zij met vijf jaar en toen viel het kwartje voor mij, dit kindje is helemaal niet van mij! Zolang hebben wij geen relatie we begonnen in 2019 te daten en zij voelde zich betrapt en toen werd ik wakker.

  Ps: misschien belangrijke details: in 2017 leerde ik mn vriendin kennen en ik ben gisteren aangesteld voor een nieuwe functie op werk.

  Normaals gesproken kan ik mn dromen redelijk plaatsten maar deze totaal niet! Alvast bedankt!

  1. Hallo Meso,

   Dankjewel voor deze droom. Ik kan me voorstellen dat het lastig te plaatsen is voor je.

   Als ik naar de rode draad kijk tussen jou en jouw vriendin, dan valt op dat zij jou bedreigt, ergens anders woont en een kind verborgen blijkt te houden. Heb je in het dagelijks leven het gevoel dat zij iets voor jou verbergt? Dat zij er deels wel is en deels niet (bij een ander woont?). Herken je dit in jullie ‘aan-uit’ relatie? En een ander woord voor monitoren is controle houden. Kan het zijn dat je soms de neiging hebt om haar te controleren? Jouw vriendin wordt immers boos/ verdrietig over de monitoren.

   Het lijkt of de droom je uitnodigt echt met aandacht naar jullie relatie te kijken. Hoe verhoud jij je tot jouw vriendin? Wat is een verlangen van jou? Het valt op in de droom dat je blij bent met het kind – je geeft het knuffels en kusjes – en je meteen zorgen over de toekomst maakt. Is er wellicht een verlangen naar verbinding, naar iets van jullie samen, maar zit er ook een rem op?

   Ik ben benieuwd wat wat je hierin herkent,

   Lieve groet,
   Anita

  2. Goedemorgen, ik voelde 2 nachten geleden dat er een vinger van boven naar beneden langs mijn ruggegraat ging.
   Het was zo echt…..
   Mijn man sliep en lag met z’n rug naar mij toe. Hij was het dus niet.

   Mvg lisa

   1. Hallo Lisa,

    De droom vestigt je aandacht op je ruggengraat en op hoe het voelt als iemand met een vinger van boven naar beneden langs je ruggengraat gaat. Om erachter te komen wat dit droombeeld betekent kan je voor jezelf opschrijven welke associaties jij bij je ruggengraat hebt en welke functie(s) je ruggengraat letterlijk en/of figuurlijk vervult in je dagelijks leven. Figuurlijk gezien is de ruggengraat bijvoorbeeld verbonden aan de uitdrukking ‘je rug recht houden’. Speelt er momenteel wellicht iets waarbij het belangrijk is dat jij je rug recht houdt?

    Harte-groet,
    Marielle

 13. Ik weet niet veel meer van mijn droom maar ik en mijn vriend zaten samen in de keuken. Ineens schrik ik van een persoon die in een soort standbeeld houding staat. 1 been naar voren en zijwaarts voorover gebogen. 1 arm half gebogen uitgestoken alsof hij iets wil aangegeven. Alleen niet aan 1 van ons maar langs ons heen. Mij aankijkend met een overdreven glimlach. Dit bleek ook mijn vriend te zijn.

  Waarop ik mijn vriend aankijk en aanduid dat hij daar moet kijken. Hij schrikt nog harder dan mij en springt gillend van zijn stoel af.

  Hierna wordt ik abrupt wakker. Deze droom was zo erg realistisch dat ik echt even de tijd moest nemen om te realiseren dat het niet echt gebeurd was.

  Wat zou dit kunnen betekenen, het blijft zo in mijn hoofd hangen

  1. Hallo Dimphna,

   Figuren in dromen kun je zien als delen van jezelf. Het standbeeld-figuur laat hier eigenlijk een uitvergrote versie zien van een deel van jou. Vaak een deel waarvan je niet zo graag erkent dat je zo (ook) bent.

   Wat kan helpen om te weten waar het hier over gaat, is om zelf helemaal in de houding van dit standbeeld te gaan staan. Ga zo staan, voel de stramheid van die bevroren houding en maak dan die overdreven glimlach. Blijf even zo staan en ervaar wat het met je doet.

   Wat gebeurt er als je zo staat? Hoe voelt dat? Wat komt er in je op aan gedachten of woorden? Dát is de kern van waar de droom over gaat. En vervolgens kun je je afvragen of je meer of minder van dat, van die energie, zou willen in je leven.

   Ik heb al wel een vermoeden, maar laat het graag aan jou. Laat je ons weten?
   Esther

 14. Ik moest naar een open dag van middelbare school maar dat was bij het zwembad, een van mijn kinderen moest daar ook heen, maar dat was in mijn droom mijn broertje. Waren heel laat en hij was nog niet aangekleed, toen bedacht ik dat we wel met de auto konden maar die stond bloot boven aan de trap omdat ie heel erg had over gegeven. Op gegeven moment fiets ik er wel heen om halverwege toch terug te gaan en daarna druk bezig docenten te appen dat we niet op tijd konden komen en wat het programma was om eventueel later in te schuiven. Het programma was juist heel technisch

  1. Goedemorgen Femke,

   Dromen over te laat komen nodigen uit tot reflecteren of de doelen die je in het dagelijks leven nastreeft wel ten volle bij je passen. Het kan dan twee kanten op gaan:
   1) Als de doelen die je in je leven nastreeft wél bij je passen corresponderen de obstakels die je in je droom tegenkomt met de obstakels die je overdag ook tegenkomt. Je kan dan eens nadenken of wat er in de droom gebeurt je eigenlijk best bekend voorkomt.
   2) Als de doelen die je in je leven nastreeft in de diepte niet bij je passen zijn de obstakels die je in je droom tegenkomt bedoelt om je te vertragen of te stoppen en je na te laten denken of je het niet anders wilt gaan doen dan hoe het nu gaat. Is er een aspect aan jouw leven bijvoorbeeld heel technisch, terwijl jouw interesse eigenlijk naar een heel ander gebied uit gaat?

   Harte-groet,
   Marielle

 15. ik heb wel vaker dit soort dromen dat ik ga reizen met mijn broer en alles misgaat. ook gaan we soms op zoek naar mijn andere broer bijv
  ging ik met mijn broer jesse reizen naar New York maar alle gebouwen stortten in en telkens bijna op ons. en er was nog iets daarvoor gebeurt maar dat weet ik niet meer. iig toen was er een man met pijlen en een wit masker. dus dat zei ik tegen jesse en toen rende die weg. ik achtervolgde hem en we gingen een soort van theehuis binnen. alleen dat mocht niet ofzo. het was een heel klein kamertje, maar er zaten wel mensen aan tafeltjes. alleen ik kon jesse dus niet vinden. opeens zei een man: kijk uit dus ik ging snel naast hem zitten want hij wees naar het jongetje aan de balie van 6 ofzo die hier wou eten. toen kwam de eigenaar, een man in een rolstoel binnen en die werd boos op dat jongetje. toen zag ik jesse buiten in een struik. en wat bleek, iedereen was op de vlucht voor de man met de pijlen. dus iedereen ging wegrennen en jesse ging mee en ik was zo van nee jesse dat is niet slim dan vallen we teveel op. en toen bleef ik daar alleen achter en was de droom klaar

  1. Hallo Tamar,

   Als ik je droom zo lees, lijkt het erop dat jij en je broer een hele goede band hebben samen. Dat jullie elkaar beschermen en vertrouwen. Klopt dat? Als je dan je andere broer wilt zoeken, dan gaat er van alles mis. Alsof jullie niet samen kunnen of mogen zijn. Herken je dat ook in je leven?
   In de droom stort de boel in en moeten jullie wegrennen en je verschuilen voor het gevaar. Ook moet je uitkijken en mag je niet teveel opvallen. Alsof je onzichtbaar en op je hoede moet zijn om veilig te blijven. Dat gevaar komt in de droom in de vorm van een gemaskerde man met witte pijlen. Wie of wat zou dit kunnen zijn? Wie heeft zijn pijlen op jou/jullie gericht? En maakt dat jij alleen achter blijft. Zou je dat weten Tamar?

   Esther

 16. Goede middag.. ik hoop dat iemand mij kan helpen want ik word er een beetje gek van.. de droom die ik had blijft rond spoken in mijn hoofd..
  Here it comes:
  In 1 nacht heb ik 2x gedroomd waarvan 1 droom weer terug kwam toen ik wakker ben geweest.
  Het begon zo, ik was in Zweden met mijn stiefzusje (waar ik een goede band mee heb) ik ken Zweden goed omdat (ik er regelmatig kwam bij kennisen die er woonde) ik raakte haar kwijt toen we ergens liepen en ik stuitte op een hond die gewond was er was toevallig een Nederlandse dierenarts die mij hielp om het hondje beter te krijgen en die werd ook beter. Mijn stiefzusje stond in eens aan de overkant van de straat en had me gevonden. Zij heeft het hondje uit eindelijk geadopteerd ondanks dat ik het graag had willen doen in mijn droom, ik was in eens weer thuis waar ik mijn aller eerste vriendje van vroeger tegen kwam hij was er voor me omdat mijn partner en ik “uit elkaar waren” wat niet zo was, (die partner is in het echte leven ook mijn partner) dat vriendje kwam af en toe over de vloer en ik wist het dan verborgen te houden voor mijn partner, Maar elke keer op het nippertje.
  Ik werd wakker ben even naar de wc gegaan en terug naar bed, toen ik weer ging slapen droomde ik eigenlijk zo weer verder, dat vriendje was bij ons thuis ik probeerde hem weg te krijgen omdat mijn partner thuis kon komen ik dacht dat hij weg was. Mijn partner en ik gingen ergens samen naar toe weet zo gauw niet meer waar heen, maar we kregen ruzie en ik ben voor hem naar huis gegaan en had de voordeur op slot gedaan toen schoot mij in eens binnen dat dat vriendje er stiekem nog zou kunnen zijn. Ik ging naar boven en dat vriendje lag daar te slapen in ons bed aan mijn slaap kant ik trok hem aan zijn been en zei dat hij weg moest gaan via het balkon dat we hebben aan de kant van onze slaapkamer op dat moment zie ik door het raam boven mijn partner door de tuin lopen naar de achterdeur ik zie hem naar binnen en ik werd wakker, helemaal in de war en vol afschuw want het laatste wat ik wil is een andere man…
  Kan iemand mij helpen ?

  1. Hallo Linda,

   Wat een verwarrende droom voor je. Laten we naar de verschillende delen kijken.
   Welke woorden, gevoelens of associaties heb jij bij Zweden? En hoe zijn deze woorden vervolgens op jouw situatie nu van toepassing? Dat is immers de context waarin de droom zich afspeelt. Dus als Zweden bv rust voor jou betekent, dan kun je je afvragen hoe het gesteld is met de rust om je heen en in jezelf. In deze context is jouw stiefzusje jou een aantal keer tot hulp. Zij lijkt je voor te gaan in dingen: zij staat al aan de overkant van de straat, zij vind jou en zij adopteert de hond ondanks dat jij het graag had willen doen. Herken je dit in jouw leven, dat zij jou voorgaat, of dat zij hulp is? Welke eigenschappen van haar zou jij kunnen inzetten als hulp voor jezelf?

   De gewonde hond en de dierenarts lijken ook over jouw zelfhelend vermogen te gaan. Zowel de hond als de dierenarts zijn delen van jezelf. Een hond kan staan voor jouw speelsheid, grenzen stellen, of trouw.. Of misschien heb je zelf nog andere associaties bij een hond? Wat daarvan is in jou gewond geraakt? En wat in jezelf is nodig (de dierenarts) om dit weer te helen? Heb je enig idee waar dit over kan gaan?

   Door de droom heen verschijnt meerdere keren het vriendje. Ik kan me voorstellen dat je hiervan schrikt, maar vaak is dit juist een uitnodiging om open en zonder oordeel te kijken naar hoe jij jullie relatie ervaart. Je kunt bv kijken naar wat het vriendje in de droom kenmerkt, en of jij die eigenschappen meer kunt inzetten. Of jezelf afvragen: welke gedachten rondom mijn relatie weet ik ‘op het nippertje verborgen te houden’ voor mijn partner, maar sluipen ‘via de achterdeur’ weer naar binnen?

   Ik wens je ene mooie verkenning en ben heel benieuwd naar wat eruit komt. Laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

 17. Een zalige levendige droom gehad, die me een erg goed gevoel gaf. Ik droomde dat ik naar een schooloptreden (denk ik) van kinderen moest. Ik was daar met twee kinderen, meisjes. Ik was daar niet alleen. Leo en zijn vriendin waren er ook. Leo blijkt een ex van me te zijn, zo eentje die je hart in vuur en vlam blijft zetten, elke keer je hem ziet. Hoewel ik geen ex heb die Leo heet en er al zeker niet zo uitziet als Leo DiCaprio. De spanning tussen ons is te snijden, je voelt het in de lucht hangen. We praten over gewone dingen. Het ene moment zijn we hier, het andere moment ergens anders waar Leo te horen krijgt dat zijn vriendin alsof gedaan heeft dat ze zwanger is. Hij kijkt me aan, zegt: ‘ik wou gewoon 1 klein kindje’ en begint me passioneel te kussen. We belanden in de aangrenzende kamer, waar ik zeg ‘ik denk niet dat dit een goed idee is, Leo.’ Dan zegt hij ‘Ik wil jouw kind’ en we kussen verder.
  Een moment later flits ik naar een zaal vol kinderen, een schoolfeest of zo. Leo, ik en een kind en alweer diezelfde spanning tussen ons. Een jongetje passeert en ik merk bloed op aan zijn arm. Ik verzorg hem met de zalf die ik bij me heb. Er plakt een soort puzzel aan hem. Nadien lig ik met Leo te praten, ik kan mijn ogen niet van hem afhouden terwijl zijn gezicht dichter naar het mijne komt en hij me kust.
  Wat betekent dit? (Ik ben 42, heb momenteel al 17 jaar dezelfde partner en 1 kind)

  1. Hallo Kim,

   Dat klinkt zeker als een heerlijke droom! Alsof je een spannend nieuw deel in jezelf aan het ontdekken bent. Als je naar deze droom kijkt en álles als delen van jezelf ziet, dan word ik heel benieuwd. Waar staan de meisjes voor? Waar staat Leo voor? Wat zet jouw hart in vuur en vlam? Dat spannend is en kan zorgen voor iets nieuws dat in jou geboren kan worden? Wat raakt aan jouw passie? Waar jij nog enige twijfel over voelt (‘ik denk niet dat dit een goed idee is’) maar wat onontkoombaar lijkt? En kan het iets met nieuwe dingen leren te maken hebben (schooloptreden, schoolfeestje, puzzel)?

   Ik word zelf ook helemaal blij van deze droom, ik ben benieuwd!

   Laat je ons weten wat dit bij je oproept?

   Lieve groet,
   Anita

 18. Goedendag,

  Ik had gedroomd dat ik met ex vriendin die eerste te voet voorbij liep. Ik negeerde haar maar zij bleef zwaaien. Uiteindelijk zwaaide ik terug ja ik vind haar leuk , maar niet echt om een relatie. In een mooie witte Tesla kwam zij en vroeg als ik mee wilde rijden. Ik zei ja. Mijn overleden pleegmoeder kwam naar buiten en was blij met t contact met die ex. Binnen in t huis waren spelende kinderen. In haar auto waren muggen die alleen mij prikten. Ik vroeg haar als zij geen last heeft van die muggen. Ze zij neen. Ze reed de auto heel beheerst. Ik vond t stoer dat ik in haar auto zat en bespraken onze leven. Hoe het met ons ging ed. Ik zei haar om te draaien omdat ik mijn pas was vergeten. Pas gepakt en zocht naar zwarte best om stoere indruk op haar te maken. Vest niet gevonden. En ging terug naar haar. Diep in mij is er iets dat haar erg leuk vindt
  Enfin

  Op een gegeven moment belandde ik op en kruispunt. Zat toen in een auto met mijn zoon dat door mij bestuurd werd
  Stond een blanke man rechts in een groene auto die denk ik voorrang verleende en was boos dat ik die niet naam. Hij maakt handbewegingen dat ik teveel praat. Mijn zoon keek hem recht in zijn ogen aan. Ik ook
  Hij stapte boos uit zijn auto gekleed in het wit met manchette in zijn hand. Ik zei mijn zoon voorzichtig te zijn. Die man begon ritmische bewegingen te maken en stak een ieder die op t pad van t groot mes was. Iedereen was trouwens gekleed in wit. Op een gegeven moment raakt een kogel hem dodelijk. Met zijn laatste stuiptrekkingen sprong hij nog op mijn zoon te snijden.. zoon maakte draaide beweging boven de grond in cirkel naar rechts om t mes te ontwijken.. raakte hem wel in zijn rechter schouder maar niet dodelijk.. ik vluchtte t water in.. Er was namelijk een meer daar met bruin helder water. Was niet troebel , maar wel thee bruin hoefde mij niet lang te verstoppen want hij viel dodelijk neer. Wat betekent deze droom. Heb t overdag gedroomd. Alvast bedankt voor de uitleg

  1. Hallo Sientje,

   Een lange droom met veel details, dus ik zoom even in op wat mij opvalt. Het begint met de ontmoeting met je ex die jij negeert, maar die maar blijft zwaaien. Vaak draait de rest van de droom op de start ervan. Dus jouw droom gaat over deze verbroken relatie en wat jij nog wel of niet meer voor haar voelt. Je zegt eerst alleen vriendschap te willen, maar later dat er diep in jou nog iets is dat haar leuk vindt. Een opvallend moment is in haar auto: Zij zit aan het stuur van haar auto (en nog een mooie ook) en alleen jij wordt geprikt door de muggen. Je vindt het ook stoer in die auto te zitten. Een vraag die in mij opkomt is: Was jullie relatie gelijkwaardig? Of had vooral je ex het stuur in handen? Klopt het dat zij de boel onder controle lijkt te hebben (de beheersing waarmee ze rijdt) en jij door allerlei kleine dingen geprikkeld wordt (de muggen in je droom)?

   Dan kom je op een kruispunt in je droom. Sta jij misschien ook op een kruispunt in je leven? Jij zit nu achter het stuur (van je leven) samen met je zoon en er is een bedreiging in de vorm van de man met de machete. Wie of wat zou deze man kunnen symboliseren? Wat bedreigt jou en je zoon? Waarvoor vlucht je weg het water in? Stop jij je gevoelens soms weg?

   Het kan zijn dat de man met de machete eigenlijk een deel is van jou. Een deel dat je liever wegstopt. Herken jij bijvoorbeeld dat je in je boosheid soms weleens om je heen slaat en iedereen wil raken met je stekende woorden? En welke “kogel” kan jou dan dodelijk raken? Met andere woorden: wat is dat ene ding dat jou zo treft dat het de boosheid en de energie daarvan doet wegebben? Zou dat (de liefde voor) je zoon misschien kunnen zijn?

   Dit is wat ik in de droom lees. Ik hoop dat je er iets in herkent en dat het je helpt. Laat je dat nog weten?
   Esther

 19. Hallo ,na een epileptische aanval kwam een droom van mijn mama (kort uitgelegd ,na jaren alcoholgebruik in coma gegaan ,organen begeven en na 19 dagen samen met artsen beslist machines af te leggen ,voel me nog altijd wat schuldig ,8 jaar nu) op haar groetbed maar ze lag bij mij in bed ,hellemaal opgezwollen (niet te herkennen ,was ook zo ) voelde zo koud aan en deed zo pijn aan het hart ,had geen adem meer en kon niet weg ,zoveel verdriet .wat wil dit zeggen ?

  1. Lieve Caroline,

   Allereerst mijn medeleven voor het op die manier verliezen van je moeder, dat lijkt me heel pijnlijk. Is het je in de afgelopen 8 jaar gelukt om ruimte te maken voor het verdriet dat je over je moeder hebt of schuift het schuldgevoel dat je beschrijft eigenlijk steeds over al die andere gevoelens heen? Schuldgevoelens zijn heel lastig om te ervaren, ze spoelen namelijk niet schoon, maar blijven je het gevoel geven dat jij het ergens anders had moeten doen (ook als dat helemaal niet zo is), waardoor je eigenlijk niet goed verder kunt.

   Je droom laat wat mij betreft zien dat je je moeder nog niet losgelaten hebt, dat ze als het ware nog bij je in bed ligt (als in de uitdrukking je gaat ermee naar bed en je staat ermee op). Er is pijn aan het hart, ze is helemaal opgezwollen, geen adem, ze kan niet weg, zoveel verdriet.

   Ik raad je aan om via je hart en je ademhaling voorbij de schuldgevoelens connectie te maken met je diepere gevoelens over je moeder en de weg die ze gegaan is. Als je je schuldgevoelens los kunt laten (en mocht dit je helpen: wat mij betreft is er niets om je schuldig over te voelen) en het verdriet daaronder vrij kan stromen kan je je moeder loslaten en komt er zoveel voor jou als voor haar nieuwe ruimte. Ik gun het jullie allebei van harte, want pijn is er zo te lezen genoeg geweest.

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Aarzel niet om een van ons om een sessie te vragen als dat fijner voelt, want dit is heel wat om in je eentje te moeten doen.

 20. Ik ben hsp.heb m’n hele leven al oa.voorspellende dromen.voel ook dingen aan op t moment dat ze gebeuren soms.ik heb nooit geleerd met m’n gave om te gaan.weet soms niet wat m’n dromen me willen vertellen.ik heb net een droom gehad dat er mensen om mij heen werden neer gestoken.of waar ik bij was.dit heb ik al vaker gezien.word er wakker door.

  1. Hallo Mary,

   Allereerst raad ik je aan een weg te zoeken in het om leren gaan met je gave. HSP zijn is prachtig, maar je krijgt zowel overdag als in de nacht zoveel informatie binnen, dat leren hoe je hier mee om kunt gaan geen overbodige luxe is.

   Dan je droom: Ik kan me voorstellen dat je wakker wordt uit zo’n droom, zeker als je dit vaker droomt en een aantal keren hebt ervaren dat je dromen een voorspellende waarde hebben. Wat kan helpen is om naar de associatieve betekenis van de beelden in je droom te kijken i.p.v. naar de letterlijke. Dromen communiceren immers in beeldtaal met ons. De vraag die opkomt is dan ook: welke persoonlijke associaties heb jij bij de beelden in jouw droom? Linkt het aan een gevoel dat mensen om je heen gewond raken zonder dat je iets kunt doen? Heb je bijvoorbeeld wel eens meegemaakt dat iemand die naast je stond erg gekwetst werd waar jij bij stond? Het kan ook zijn dat je als HSP gevoelig bent voor de lading achter alle berichten in de media over steekpartijen en dat erover dromen een manier is om die lading te verminderen.

   Ben benieuwd naar je reactie!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. ik heb gedroomd dat er hele lange haren uit mijn neus groeiden. Ik vond het raar en liet me moeder zien, waarop ze antwoorden met “oké”. Het voelde niet fijn, dus ik had die lange haren erafgeknipt. Kan iemand me uitleggen wat dit betekent?

    1. Hallo Jay,

     Haar groeit soms op plaatsen waar we dat helemaal niet fijn vinden, dus ik kan me voorstellen dat je schrijft dat dit in de droom niet fijn voelde. In de droom ga je met deze situatie eerst naar je moeder (die alleen reageert met oke) en vervolgens verwijder je eigenhandig de lange haren die uit je neus groeien.

     Dat heeft wel iets krachtigs vind ik: je moeder laat de oplossing van de situatie aan jou en bemoeit zich er verder niet mee (sommige dingen in het leven moet je nou eenmaal zelf oplossen) en jij handelt het vervolgens ook direct op eigen kracht af.

     Waar in je leven kan je wel iets van die energie uit de droom gebruiken? In de zin van dat er iets in je leven is dat je niet fijn vindt en dat je zelfstandig tot actie over kunt gaan om daar verandering in aan te brengen?

     Ben benieuwd!
     Harte-groet,
     Marielle

  2. Klopt wat je zegt.ik kijk idd.(naar wat de beelden me vertellen willen.ik denk dat het voor mij soms ook letterlijke waarden heeft..door dat ik door mijn moeder een zelfbeeld stoornis heb.worden mijn hsp en mijn stoornis samen het moeilijker om er duidelijkheid in te krijgen.zei.ooit een psycholoog tegen mij.en idd prikkels buitenhouden is heel moeilijk.t gaat zoveel verder voor mij.bv.ik heb snachts mijn oma op bezoek gehad.omdat ik nooit geen afscheid heb kunnen nemen.ik heb snachts gevoeld ,dat een goede vriend/ collega van mijn overleden man.een hartaanval heeft gekregen.ik ben elke dag en nacht dood op van wat ik allemaal bewust en onbewust zie en hoor.en mede door mijn gevoeligheid,en mijn aard .word ik voor gek verklaard in mijn omgeving.gevoelig,te goed geeft,open boek. ed ik leef inmiddels eenzaam en alleen met mijn 2 katten. Voornamelijk binnen 4 muren.maar ben niet zielig hoor.moeilijk en niet leuk.maar ik doe t ermee.

 21. Hallo, Ik heb gedroomd dat er in de achterkant van me telefoon barsten waren . En dit is al de 3 keer dat is gebeurd in me droom. Ik wil graag weten waarom ik dit droom.
  Alvast hartelijke bedankt.

  1. Hallo Selma,

   Welke associatie krijg jij als eerste bij jouw telefoon? In het algemeen kun je denken aan verbinding, of aan hulp vragen. Kan het zijn dat jij ergens nu in jouw leven barstjes in verbinding met iemand/anderen ervaart? Of staat jouw telefoon bij jou voor iets anders en vertoont dat barsten?

   Ik ben benieuwd,

   Lieve groet,
   Anita

 22. Wat betekent als mijn dode schoonvader mijn linker schoen meeneemt in mijn droom. Hij pratte niet. We liepen in een soort woestijn. Ik droeg een witte jurk. Het liep rustig met zijn handen op de rug. Aan het eind pakte hij alleen mijn linker schoen, mijn linker voet was bloot en ik voelde de zand van de woestijn. Daarna riep ik hem, hij beantwoordden niet. Ik zei Jorge, je hebt mijn mijn linker schoen gepakt. Hij beantwoord niet. Hij liep door met mijn linker schoen en daarna werd ik wakker.

  1. Hallo Katty,

   Wat een bijzondere droom, er lijkt een soort verstilling van uit te gaan. Klopt dat? Schoenen staan vaak voor het pad dat wij lopen in ons leven. De linkervoet is verbonden met onze rechter hersenhelft, die onder meer gaat over onze intuïtie, relaties, spontaniteit, creativiteit of beelden. En een woestijn is een plek waar je de stilte kunt vinden, een soort tussengebied waarin ‘niet-weten’ centraal staat. Waar je stap voor stap in het hier-en-nu in vertrouwen kunt zijn, zonder te weten waar je uitkomt.

   Ik ben benieuwd wat deze woorden en beelden bij jou oproepen? De droom komt op mij over als een uitnodiging om de stilte te zoeken, vertrouwen te hebben, letterlijk met je blote voeten op het zand te staan, te voelen en ervaren. Ik ben heel benieuwd wat voor iemand jouw schoonvader was, in de droom straalt hij veel rust uit. Wat opvalt is dat er geen woorden nodig lijken te zijn, hij praat niet en later antwoord hij ook niet. Alsof het goed is zo.
   Een droom om te koesteren.

   Ik hoop dat dit je verder helpt, laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

 23. Goedemorgen, ik heb vannacht een droom gehad die ik al regelmatig heb gehad op exact dezelfde manier. Vroeger speelde ik altijd graag hockey en was daar goed in.

  De droom gaat over een hockeywedstrijd waar