Wat betekent mijn droom?

Ben je benieuwd naar wat je droom betekent? Het ‘Dreamteam’ van het ITIP staat voor je klaar!

.

Heb je over een specifiek onderwerp gedroomd, bijvoorbeeld over de weg kwijt zijnagressie, inbrekersauto’s of een overleden dierbare? Kijk dan eerst eens bij alle droomblogs die wij geschreven hebben. Er staat vast al een blog over het onderwerp waar jij over hebt gedroomd! Mocht je naar aanleiding van het lezen van een blog nog vragen hebben, dan kan je bij de reactiemogelijkheid onder de blogs je eigen droom achterlaten.

.

Wij zorgen vervolgens dat je antwoord krijgt van één van de droomexperts van het ITIP ‘Dreamteam’. Ze hebben allemaal de ITIP Dromenopleiding afgerond en helpen je om contact te maken met de symbolen en de energie in de droom. Zo kom je zelf tot inzicht over wat je droom betekent. 

 

Mocht je het fijner vinden ons je droom te mailen, dan kan dat via één van de volgende leden van het ITIP Dreamteam:

 

Olivia Somer: dromenuitleg@oliviasomer.nl

Mayke Mars: mayke@liefdevoorjeziel.com

Hilde Kroes: hilde@hildekroes.nl

.

Met dromerige groet,

Bas Klinkhamer, Nanske Kuiken, Esther van Nieuwburg, Mariëlle Borst, Anita van der Kooi, Olivia Somer, Mayke Mars, Hilde Kroes

1.071 gedachten over “Wat betekent mijn droom?”

 1. Hoi mijn droom ging erover dat mijn ex (waar ik nog goed contact mee heb) op een verjaardag kwam waar heel mijn familie was en hij zij tegen iedereen hoi hoe gaat het en gaf iedereen een kus behalve mij mij negeerde ie toen zij ik ik ga naar de wc en toen ging ik huilen in de wc ofzo.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Marissa,

   Een wc in dromen is een plek waar je je kunt ‘ontlasten van je shit’ en los kunt laten. Jij gaat daarheen in de droom om te huilen. Kan het zijn dat je veel verdriet hebt gehad om je ex en dat je nu bezig bent dit verdriet los te laten? Heb jij je tijdens jullie relatie vaak genegeerd gevoeld? Dat hij voor alles en iedereen aandacht had, behalve voor jou? En heb je daar veel verdriet van (gehad)?

   Esther

 2. Mijn droom herinner ik me niet in detail, maar wel dat ik word tegengehouwden door een onbekende en ik niet verder kan gaan. Die persoon versperd mij steeds de weg en ik kom geen stap verder

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Fienke,

   Een droom met een duidelijk beeld; een onbekende weerhoudt jou ervan verder te gaan. Hoe helder de boodschap ook is, blijft het moeilijk te achterhalen waar dit over gaat en wat het precies is dat jou tegenhoudt. Dat is immers onbekend en daar vraagt de droom jou om zelfonderzoek. Dat onbekende kan een andere persoon zijn, maar het is vaker een deel van jezelf. Een deel dat je, net als in de droom, niet goed kunt of wilt zien van jezelf. Een schaduwkant.

   Dus stel jezelf de volgende vraag: Waar houd ik mezelf tegen? Wat is het in mijn leven waardoor ik geen stap verder kom? Als je daar bewustzijn op hebt, het durft aan te kijken als het ware, kun je het ook veranderen.

   Als je er echt niet uitkomt wat het kan zijn, kun je het ook aan een ander vragen. Iemand die jou goed kent en die je vertrouwt.

   Esther

 3. Hoi,

  Ik woon in mijn droom nog gewoon bij mijn ouders.
  Mijn ouders zijn even weg en ik ben samen met mijn zusje. Er zijn een paar vrienden bij ons en we zitten allemaal aan de tafel in de kamer.
  Er word aan de deur gebeld. Mijn zusje doet de deur open en het zijn 2 mannen. Ze komen op bezoek voor mijn ouders. Die zijn er niet maar ze komen toch binnen. Ik vind dit helemaal niet leuk en heb helemaal geen zin om ze bezig te houden. Het is al vol genoeg in de kamer en eigenlijk is er geen plaats meer voor nog meer personen.
  Ik zeg tegen mijn zusje dat ze hun maar koffie moet inschenken dan ga ik wel afwassen.

  Nou dit was hem, hoop dat iemand deze droom kan uitleggen.
  Bedankt, groetjes Nina.

  1. Marielle Borst

   Hoi Nina,

   Waar in je leven ken je het dat iets je te veel wordt, maar dat je dat niet helemaal duidelijk aangeeft?

   In de droom is het wat jou betreft bijvoorbeeld al vol genoeg in de kamer. Je zusje laat twee mannen binnen die op bezoek komen voor jullie ouders. Je zegt niet dat je ouders er niet zijn en dat dit nu niet uitkomt, maar je stelt voor dat je zusje maar koffie in moet gaan schenken en dat jij dan wel gaat afwassen. Eigenlijk zeg je hiermee niet helemaal ja tegen het bezoek van die mannen, maar ook niet helemaal nee. Herken je daar iets in?

   Dromen die zich afspelen in het huis waar je vroeger als kind woonde hebben vaak iets te maken met patronen en gewoontes die toen zijn ontstaan of met hoe jij was toen je nog thuis woonde.

   Ben benieuwd wat er in je opkomt als je mijn antwoord leest en hoe het voor je is als je gaat onderzoeken in welke situaties je eigenlijk nee tegen iets of iemand wilt zeggen, maar in plaats daarvan geen ja en geen nee zegt.

   Harte groet,
   Marielle

   1. Hoi Marielle,

    Ik moest meteen aan een bepaalde situatie denken na aanleiding van je eerste vraag. Op zo’n moment klap ik dicht en kan ik niet zeggen wat me dwars zit.

    Ik ben inderdaad niet altijd even duidelijk in mijn antwoorden, als ik iets eigenlijk niet wil. Ik denk vaak te snel, laat maar.

    Zoals ik nu ben zal waarschijnlijk iets zijn wat ik van huis uit heb meegekregen. Ik ben niet opgegroeid met emoties tonen en praten over dingen die je dwars zitten.
    Iets waar ik wat meer aan mag gaan werken.

    Bedankt voor je uitleg, de vragen die je gesteld hebt zetten me wel aan het denken, bedankt hiervoor.

    Groetjes Nina.

    1. Marielle Borst

     Heel graag gedaan Nina: mooi om te zien hoe jij iedere keer actief iets met je dromen doet!
     Een heel fijn Pinksterweekend gewenst!
     Marielle

  1. Hallo Angel,

   Van borden eet je. Voeding heb je nodig om te leven. In jouw droom breken er borden in stukken.
   Wat breekt er in jouw dagelijkse leven twee keer in stukken, dat je nodig hebt om te leven (om je mee te voeden)?
   Komt er iets bij je op?
   Speelt er misschien iets in je/een relatie met iemand?

   Lieve Groet,
   Mayke

 4. Hallo beste mensen .
  Graag droom uitleg a u b ?
  Mijn zoon zegt tegen mij.Ik hou van je.Hij leeft en is in gezelschap van zijn overleden vriendin.Mijn kleindochters waren er ook ?

  Mvg

  1. Marielle Borst

   Hallo Beertje,

   Eigenlijk komt de kern van deze droom precies overeen met de inhoud van deze droom: Je zoon zegt dat hij van je houdt. Aangezien hij leeft en in gezelschap van zijn overleden vriendin is laat deze droom zien dat liefde over de grens van leven en dood blijft bestaan. Mooi ook dat je kleindochters in de droom aanwezig zijn. Alsof niet alleen het leven wordt doorgeven van ouders naar kinderen naar kleinkinderen, maar ook de liefde.

   Een droom om dankbaar voor te zijn en te koesteren wat mij betreft. Zeker gezien het feit dat het vandaag Hemelvaartsdag is!

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Wat ik totaal niet begrijpt?sinds zijn15de jaar is hij bij haar ouders in huis getrokken .vanaf die tijd is het geen mama rok kindje meer.
    Hij behandeld mij echt als een stuk vuil.
    Ik besta voor hem en kinderen niet !!
    Ze hebben mij heel veel pijn en verdriet gedaan en op mijn ziel getrapt!!!klrinkids niet opzien groeien .
    Altijd geen oma geweest net zoals schoonm9eder /moeder!
    Sorry het kan er bij mij niet in dat hij dan kan zeggen ,Ik hou van je?
    Ik weet wat houden van is .liefde warmte etc ja dat is mijn aard.
    Ik ben Hsper en een plusje heb ik erbij als je snap wat ik bedoel?

    Dus ik begrijp er totaal niets van ook deze droom niet???

    Mvg Ingrid

    1. Marielle Borst

     Hoi Ingrid,

     Wat naar voor je dat jouw zoon en zijn vriendin jou zoveel pijn gedaan hebben en dat je het gevoel hebt dat je als oud vuil behandeld wordt. Dat is inderdaad heel iets anders dan wat er in de droom gebeurt, dus ik kan me voorstellen dat je helemaal niets van deze droom begrijpt. In de droom is de vriendin van je zoon overleden, is dat in het echt ook zo?

     Harte-groet,
     Marielle

     1. Hallo Mariel.
      Ja ze vleden haar febr overleden .
      Ik was die begravenis voor het eerst even schoonmoeder.
      Zelfs daar word je behandeld of je niet bestaat door haar fam me kleinkids.
      Ik heb altijd gezegt dat ze geen 40j zou worden .
      Ze is inderdaad maar 39j geworden .
      Mvg Ingrid

     2. Marielle Borst

      Lieve Ingrid,

      Ik snap door alles wat je schrijft dat je weinig reden hebt om aan te nemen dat je zoon van je houdt, maar ik hoop van harte dat je je door deze droom ook weer momenten gaat herinneren waarop je als moeder liefde hebt ervaren tussen jou en je zoon. Door alle ellende heen zijn jullie als moeder en zoon immers toch blijvend verbonden en dat is hoe dan ook van betekenis.

      Alle goeds gewenst. Ik weet uit eigen ervaring hoe pijnlijk het is als er om wat voor reden dan ook verwijdering tussen ouder en kind ontstaat.
      Marielle

  2. Ik heb al een paar keer een droom over mijn ex gehad en snap er maar niks van.
   Bij de laatste droom:
   Ik zocht hem op waar ik hem heb leren kennen (op de kermis bij zijn attractie) we waren aan het praten en legde uit wat het probleem was want ik was bang (was vreemd gegaan en verder gegaan met die persoon in het echte leven). Later vroeg hij mij of ik al kinderen had die niet van hem waren. Ik heb geen kinderen. Maar zei ik heb inmiddels wel iets anders en ging een motor halen. (Heb nog geen rijbewijs maar wil ik wel)

   Werd wakker met een fijn gevoel

   1. Anita van der Kooi

    Hallo Johanna,

    Omdat je met een fijn gevoel wakker werd, lijkt in deze droom jouw ex symbool te staan voor een deel van jou dat je hebt losgelaten (geen kinderen ervan). Het deel dat met ‘kermis in je leven’ te maken heeft. Een kermis trekt rond en kent weinig rust. Wat dat betreft ben ik nog wel benieuwd wat zijn attractie is of was (attractie betekent letterlijk aantrekkelijkheid :-). Herken je dit? Een vraag is dan: trok je aan, en heb je nu achtergelaten?

    Vervolgens ga je een motor halen, wat vaak staat voor zelfstandigheid en vrijheid. Of heb jij een andere associatie?
    Het lijkt in ieder geval of de droom je laat zien dat je iets hebt afgerond in jouw leven en meer je eigen pad aan het gaan bent.

    Ik ben heel benieuwd wat je hierin herkent,

    Lieve groet,
    Anita

    1. Ik voelde me nog altijd wel schuldig erover hoe het is gelopen. Had nooit de stap moeten zetten om bij hem weg te gaan.
     Ik ben op dit moment bezig met theorie voor auto en dan lessen voor auto, als ik dat heb gehaald wil ik voor de rijbewijs motor gaan. Is idd ook het gevoel van vrijheid en motoren trok me altijd al aan.

     Ik moet er ook bij zeggen deze ex is van 4 en half jaar geleden. Had daarna 1 die is overleden. En nu een relatie achter de rug van 2 en half jaar en sinds 3 weken uit elkaar. (Heel lang verhaal)
     Maar heb wel altijd spijt gehad dat ik die keuze toen had gemaakt en sprak iemand van toen die zei ook al dat eerder aan de bel moest trekken

     1. Anita van der Kooi

      Lieve Johanna,

      Als ik dit zo lees, dan kan ik me goed voorstellen dat de droom je uitnodigt om je vooral te richten op het gevoel van vrijheid (motorrijden). Wat geeft jou vrijheid? Wat kun je met de spijt die je voelt? Heb je daar nog iets over uit te spreken of is het tijd om los te laten en ‘vrij’ te worden?

      Ik besef dat dit op zichzelf al een zoektocht is, ik wens je alle goeds hiermee.

      Lieve groet,
      Anita

 5. Hallo,

  Een paar nachten geleden heb ik een droom gehad die ik maar niet los kan laten.

  In mijn droom liep ik heel erg snel een hele lange trap af. Ik had haast om naar beneden te komen. Tijdens het aflopen van de trap werd ik gevolgd door een man.

  Ik ken deze man. We werken in hetzelfde gebouw, maar hebben niet direct contact. Wel komen we elkaar de laatste tijd steeds vaker “toevallig” tegen. Ik voel een bijzondere connectie met hem, zeker wanneer wij oogcontact hebben, maar meer is er (nog) niet van gekomen.

  Deze man loopt in mijn droom achter mij de trap af en ik voel dat hij steeds dichterbij komt. Hij is aan de telefoon. Op het moment dat hij bij mij is, stop ik met lopen. Komt hij naast mij staan en slaat een arm om mij heen. Ik voel dat ik volledig ontspan en rustig word.

  Dan is mijn droom afgelopen.

  Ik kan deze droom niet loslaten en zou graag meer inzicht krijgen in de betekenis.

  1. Marielle Borst

   Hallo Kim,

   Dit is nou echt zo’n droom die heerlijk is om te beleven! En het mooie is: je kunt op ieder gewenst moment je ogen sluiten en in gedachten teruggaan naar dat moment waarop die man uit jouw droom naast je komt staan en een arm om je heen slaat. Voel opnieuw maar dat je volledig ontspant en rustig wordt. Is dit iets waar je op dit moment in je leven behoefte aan hebt? Aan iemand die naast je staat in wat jij meemaakt en waar je helemaal bij kunt ontspannen? In de droom komt degene die jou dit kan bieden steeds dichterbij, dus wie weet is dat in het echt ook zo….

   Ben benieuwd hoe jouw verhaal verder gaat en wens je liefde op jouw pad!
   Harte-groet,
   Marielle

 6. Ik ben Lise ik ben 14 jaar oud en ik had deze droom:
  Ik zat met een goeie vriend van mij in een kleden vast en hij had zin in een kaasoufle maar er was niks om het optewarmen dus at hij het bevroren. Ik heb deze droom 2 nachten achter elkaar gehad

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Lise,

   Een bevroren kaassoufflé lijkt me moeilijk te eten. Daar bijt je waarschijnlijk je tanden op stuk. En dat is denk ik ook wat deze droom laat zien: Dat jij ergens in een situatie vast zit, waar de dingen die jij zo nodig hebt niet aanwezig zijn en waar jij dus je tanden op stuk bijt. Waar in je leven is dit gaande nu? Herken je het ergens van?

   Esther

 7. mijn vader had een droom (70)
  dat hij zijn vader moeder en broer schoon ouders en vrienden zag in zijn droom en dat hij zij nog evenjes dan ben ik bij jullie ik kom er aan hij is helemaal niet van het spiritueele enzo dat vind hij onzin maar hij zat nu toch in traanen het was heel duidelijk allenmaal voor hem en hij had zijn droom onthouden moet wel zeggen gezond hijd is erg slegt lijd aan kanker
  en hij is bang voor de dood maar wat betekend zoń droom weten jullie wat, ik zelf heb wel een idee maar heb liever bevestiging of ik zit er erg naast kan ook en er is nix te vinden over zon gelijke droom

  1. Marielle Borst

   Hoi Chris,

   Wat naar dat je vader aan kanker lijdt en wat troostrijk dat hij deze droom heeft gekregen. Het effect dat deze droom op je vader heeft gehad zegt wat mij betreft alles qua betekenis: Je vader heeft duidelijk ervaren dat al deze mensen er speciaal voor hem zijn en dat er steun is als hij, op het moment dat het zover is, de overgang naar de dood gaat maken. Echt een droom om dankbaar voor te zijn.

   Sterkte met het ziekteproces van je vader, voor hem, maar ook voor jou als zoon.
   Harte-groet,
   Marielle

 8. Ik heb vannacht een bijzondere droom gehad. En zou graag willen weten wat het betekend. Ik zag een zwarte en een witte uil met hun kinderen in een schuur.. Ze keken mij aan, en kreeg het gevoel dat ze niet veilig waren, ze waren ook onrustig.. Ik heb de zwarte en witte uil opgepakt en droeg ze naar een veilige plek. De zwarte uil pikte mij heel even in mijn arm. Toen ik er tegen praatte en aaide werd hij/zij rustig en voelde zich op zijn gemak in mijn armen.. Ik heb ze naar een veilige plek gebracht en toen liet ik ze los. Dat gaf mij een gevoel van rust. Ik voelde me ook heel beschermend over de uilen.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo J,
   Wat een bijzondere droom inderdaad. Prachtig! Dieren in dromen zijn vaak toch een positief teken. En wat mooi dat jij deze uilen met hun kroost in veiligheid kon brengen en ze op hun gemak kon laten voelen. Je neemt ze helemaal op en laat ze dan in vertrouwen weer los. Dat is de boodschap die ik lees.
   Nu is de vraag: Waar gaat dit over? Waar staan die uilen voor, met die opvallende witte en zwarte kleur? Wat zijn uilen voor jou? Als ik aan uilen denk, dan komen de woorden ‘nacht, wijs, vrij’ in mij op. Welke woorden komen bij jou naar boven? Wat zijn uilen voor jou? Het is immers jouw droom! Welke uilenkracht schuilt er in jou?
   En dat wit en zwart? Ik zie het als dat je álles opneemt. Het witte en het zwarte, het licht en het donker. Het is beide welkom bij jou. Je waakt over beide, biedt bescherming en laat weer los in rust en vertrouwen. Hoe diep en krachtig. Een droom om nog lang te koesteren.

   Esther

   1. Hallo Esther,
    Bedankt voor je reactie!

    Ik vind uilen altijd krachtige en bijzondere dieren. De woorden die bij mij naar boven komen zijn ook inderdaad wijsheid, maar ook intuïtie en onafhankelijkheid. De uilenkracht die in mij schuilt is denk ik mijn intuïtie, deze is heel sterk. Daarnaast houd ik ook van het filosoferen over allerlei dingen. Wat bijzonder om te lezen over het stukje van het wit en zwart. Ik denk dat best kloppend kan zijn.

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo J

     Heel graag gedaan en nogmaals dank voor jouw mooie droom en voor je reactie.

     Esther

 9. Hoi, nu bijna een jaar geleden is het contact met mijn toen beste vriendin gestopt. Al vanaf de basisschool was zij mijn beste vriendin. Maar door jaloezie vanuit haar hadden we dat laatste jaren heel vaak ruzie. Zij vond dat ik teveel met andere omging en te weinig tijd voor haar vrij maakte. Dus uiteindelijk besloten we om er gewoon mee te stoppen omdat het geen nut meer had. Maar sinds ik haar dus niet meer spreek, droomde ik nog wel eens over haar. Ook was ik haar vorig jaar op school nog tegen gekomen en hebben we even gepraat, ze had haast dus het was niet lang maar wel heel leuk eigenlijk. Ze was toen gezakt en ik blijven zitten, maar zij ging toen wel van school af. Dat dat was de laatste keer dat ik dr echt had gesproken. Daarna dus nog wel eens een droom gehad waar ze in voor kwam. Meestal was het dan dat ik gwn nog vriendinnen met haar was en dat we samen ergens waren ofzo, met altijd nog andere vriendinnen. Maar afgelopen nacht was het een droom waarin het leek alsof ik echt tegen haar praten. Ik kwam haar tegen ergends op straat en zij was met haar moeder. We gaven elkaar een knuffel en toen stonden even te praten met ook haar moeder. Uiteindelijk ging haar moeder weg zodat zij en ik even de tijd hadden goed bij te praten. Dat was voor mijn gevoel heel gezellig maar vooral ook fijn. Eerst wist ik altijd wat er allemaal bezig was in er haar leven en wat ze aan het doen was etc. Nu na een jaar hoorde ik dat dus weer en ik vertelde ook alles waar mee ik bezig was enzo. Voor mijn gevoel hebben we daar uren staan praten. Toen op het einde vroeg ik geloof ik iets van, zullen we weer een beetje contact proberen te houden gewoon zo af en toe. En toen zei ze dus nee. Maar dat voelde echt alsof ik wakker was en dat gesprek echt gebeurde. Ik heb al heel de dag een best raar/naar gevoel hier over. Dus dat was mijn droom. Onze moeders waren elkaar 6 maanden geleden ongeveer tegen gekomen en hebben toen lang staan praten en vooral over ons. Haar moeder zei dat als ik er ook open voor sta zij nog best wel contact met me wilde, maar dat zij niet zo zeer die stap durft te maken. M’n moeder en haar moeder hadden afgesproken dat mijn moeder zou laten weten of ik daar nog behoefte aan had, maar daar zijn we nooit meer terug op gekomen. Ik ben nog altijd vaak benieuwd hoe het haar gaat en ik denk best wel vaak aan haar. Het is niet dat ik haar perse mis, maar ik mis het gewoon meer om van haar te horen ofzo. Nu voelt het voor mij een beetje alsof dit heel eenzijdig is en zij dus oprecht geen contact meer wil ondanks dat het een droom was.
  Groetjes

  1. Hoi lieve Anoniem,

   Je droom laat voor mij duidelijk je verlangen zien dat je het heel erg fijn zou vinden als jullie weer meer contact met elkaar zouden hebben, maar dat je bang bent dat zij dat niet meer wil. In je droom ‘weet je’ dat zij ‘nee’ zegt. Dat is hoe het nu is, als je het haar nu zou vragen. Ergens diep van binnen is er een innerlijk weten (dat komt in je droom naar boven), dat zij dat niet wil. Wat je kan helpen is om meer verbinding met die ‘nee’ te gaan maken. Dus haar ‘nee’ (van je vriendin). Je kan een oefening doen om dat te voelen: Als je je weer voorstelt dat je in de droom zit waarbij het heel fijn is tussen jullie. Dan vraag jij aan haar of jullie weer contact zullen houden. En dan zegt zij nee (in je droom). Probeer die ‘nee’ eens te voelen alsof jij het zegt. Het helpt om het uit te spelen. In een kamer op een plek te gaan staan, waar zij staat (in gedachten, alsof, intuïtief). En dan zeg je ‘Nee’. Voel eens hoe dat voelt. Waar zeg je nee tegen? Deze oefening helpt je om meer in contact te komen met haar nee. Daardoor krijg je meer begrip en ontstaat er meer ruimte, een andere energie. En wellicht een nieuw inzicht. Als je vanuit die nieuwe energie je verlangen aan haar uit, dan kan het antwoord je verwonderen! Probeer maar eens..

   Ik ben heel erg benieuwd wat er bij jou uitkomt!
   Laat je het weten?

   Lieve groet!
   Mayke

 10. Patricia Elfring

  Hallo,
  Ik zou graag een vraag willen stellen voor mijn moeder. Kort na het overlijden van mijn vader droomde ze dat ze samen aan het fietsen waren. Mijn vader op een elektrische en mijn moeder op een oud fietsje, waarvan de handvaten eraf gezaagd waren. Mijn vader is weggefietst zonder om te kijken. Mijn moeder kon hem niet bijhouden en is teruggefietst, maar weet niet waarheen. Ze vond het een naar gevoel dat mijn vader niet nog even omkeek. Wat zou dit kunnen betekenen?

  Liefs,
  Patricia.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Patricia,

   Als je moeder dit droomt kort nadat haar man is overleden, dan kan ik mij voorstellen dat zij nog vol in haar verdriet was en ook vol twijfel en onzekerheid hoe haar leven zich verder zou ontvouwen.
   Dan droomt ze hoe ze met haar man door (het leven) gaat. Hij lekker vlot en moeiteloos op die elektrische fiets en zij op die oude fiets waarvan de handvaten ontbreken.
   Haar overleden man bevindt zich aan gene zijde, waar het wellicht allemaal heel vlotjes en moeiteloos ‘leven’ is. Je moeder echter is nog verbonden aan het aardse, voelt dat de jaren gaan tellen en is ‘onthand’. Zo zie ik de symboliek van de twee fietsen.
   Dat je vader niet meer omkijkt is misschien, hoe pijnlijk ook voor de achterblijvers, toch vreugdevol; Hij is blijkbaar op zijn plaats van bestemming en kijkt niet meer om naar wat was. Voor je moeder is dat uiteraard een hard gelag. Zij kan hem niet meer bijhouden, niet gaan waar hij gaat en staat er alleen voor, oud en onthand. De droom toont zonder opsmuk de harde realiteit. Dit is het.

   Esther

   1. Patricia Elfring

    Hallo Esther,
    Mijn vader had al jaren Alzheimer, waardoor mijn moeder er al alleen voor stond. Het onthand zijn en vol twijfel en onzekerheid, zo voelt het voor haar niet. Zou haar droom misschien dan toch nog een andere betekenis kunnen hebben?

    Liefs Patricia.

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Patricia,

     Ja, dat kan. Ik geef in mijn antwoord een wijze waarop je naar de droom kunt kijken, maar dromen kunnen op vele manieren worden geïnterpreteerd. Bovendien kan ik enkel reageren op wat ik lees, zonder de ins en outs van de dromer te kennen.

     Maar vervoersmiddelen in dromen laten toch vaak zien op welke wijze we ons door het leven bewegen en in deze droom is het verschil met die twee fietsen opvallend. Dus misschien kan je moeder zichzelf de volgende vragen stellen: Waar in mijn leven heb ik het gevoel dat ik onthand ben, niet kan of hoef te handelen of (de boel) niet kan sturen? En waar herken ik dat ik (nog) op de oude wijze voort ga, waar dat misschien niet meer hoeft? Mag je moeder, nu de zorg voor je vader is weggevallen, ook genieten van zichzelf? En zou ze misschien zelf eens op die elektrische fiets kunnen stappen om zonder om te kijken verder te gaan in het leven? Zomaar wat vragen, die de droom een net iets andere lading geven.

     Esther

 11. Goedemorgen, mijn kind droomt regelmatig (meer een nachtmerrie) al maanden over dat ze zelf haar tanden/kiezen eruit drukt met knarsen en of haar tong, in haar droom voelt ze frustratie en ze voelt dan ook echt de pijn. Daarna wordt ze heel angstig en schrikt ze wakker. Wat zou dit kunnen betekenen?