Wat betekent mijn droom?

Ben je benieuwd naar een specifieke droom die je hebt gehad? Ons ‘Dreamteam’ staat voor je klaar!

Begeleiders of oud leerlingen van de ITIP Dromenopleiding staan je te woord.

Deze periode zijn dat:

Olivia Somer | dromenuitleg@oliviasomer.nl

Anita van der Kooi | info@droomgesprek.nl 

Mayke Mars | arttobeyou@gmail.com

Hilde Kroes | hilde@hildekroes.nl

Ze helpen je om contact te maken met de symbolen en de energie in de droom. Zo kom je zelf tot inzicht over wat jouw droom betekent.

Heb je over een specifiek onderwerp gedroomd, bijvoorbeeld over een huis, een auto of iets anders waar we op deze site blogs over geschreven hebben? Dan kan je onderaan het blog in kwestie je droom posten. Wij zorgen dat je een reactie krijgt van één van de droomexperts van het ITIP ‘Dreamteam’.

322 reacties op “Wat betekent mijn droom?”

 1. Er was een koperkleurige/gouden ruimte. Het leek in de aarde. In die ruimte stond een man. Groot. Mooi gebouwd. Goudblond haar. Zeer gebruind. Goed gekleed. Eigenlijk had ik een hekel aan die persoon. Bijna Germaans, een nazi dacht ik in de droom. Hij bezat een derde oog. Heel blauw met een zwarte Iris waarbij ik de Iris draden goed kon zien. Het oog keek heel neutraal. Om me met dat oog te verbinden wat ik wilde moest ik de man bij de bovenarms vasthouden. Het bleek verstrengelen te zijn dat zich uitte dat ik mij in een zwarte ruimte omstrengeld voelde door witte takken/wortels. Ik vocht en vocht om daaruit te komen. Midden in dat gevecht ontwaakte ik. De droom bleef de nacht en de ochtend bij me. Pas toen ik het met een vriendin deelde liet deze droom me los. Werd het herinnering omplaats van bijna-realiteit.

  1. Hallo Teun,

   Wat een bijzondere droom. Het begin is ‘glanzend’ met de koperkleurige/gouden ruimte, de mooi gebouwde man met goudblond haar, goed gekleed.. . Toch heb je eigenlijk een hekel aan die persoon. De vraag die bij mij opkomt is: als je deze persoon uit jouw droom eens als een onbewust deel van jezelf zou zien en je zou de mening erover (Germaans, nazi-achtig) weglaten, is er dan een deel in jou is dat glanzender en mooier is dan je wilt erkennen?

   De man bezit een derde oog, dit gaat over intuïtie, wijsheid of ‘achter’ de dingen kunnen kijken. In hoeverre leeft dit in jouw leven, ben je je hier bewust van? De droom lijkt je uit te nodigen jouw intuïtie en innerlijke wijsheid meer te erkennen en te volgen, er niet tegen te vechten. Herken je dit? Het oog kijkt bovendien neutraal, alsof je afleidende gedachten of emoties weg mag laten. Een pure en heldere blik.

   Vervolgens wil jij je in de droom verbinden met dit oog. Ook dit lijkt een strijd te worden (bovenarmen), terwijl de droom je laat zien dat het om een verstrengeling (integratie) gaat. Dat is een interessant iets, dit zijn twee heel verschillende energieën. Anders dan met geweld je met jouw derde oog te verbinden, zou je je kunnen afstemmen op dit beeld uit jouw droom, of erop mediteren. Zodat jouw wijsheid en intuïtie langzaam integreren (verstrengelen) in jouw dagelijks bewustzijn.

   Wit in dromen staat vaak voor zuiverheid. In een donkere ruimte word je omstrengeld door witte wortels. Als lezer van deze droom komt dat positief op mij over, toch lijkt hier hetzelfde te gebeuren: je gaat het gevecht aan. Omdat je midden in het gevecht ontwaakt weten we niet hoe het verder gaat. Vaak komt bij een ‘uit-gedroomde’ droom aan het einde licht in zicht.

   De gehele droom roept bij mij de vraag op: welke prachtige wijsheid en intuïtie probeer je te bevechten, of juist met kracht te veroveren? Waar ga je het gevecht aan met een glanzend en wijs deel van jezelf terwijl je wordt uitgenodigd je hiermee te verstrengelen? Hoe zou je stapje voor stapje wél jouw innerlijke wijsheid en intuïtie na kunnen leven of vorm kunnen geven?

   Ik hoop dat dit je verder helpt, ik ben heel benieuwd. Laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

   1. Dag Anita.

    Ik verhaalde over de droom met barmhartige vrienden. Die gelijktijdig over de man verhaalden dat ze dachten dat ik dat was en toen werden ze stil. Ik was daar om gezamenlijk in de tuin te klussen en die ruimte was er. Ik was wel ontdaan. Stevig. Want natuurlijk. Wat ik droom ben ik zelf. Echter. Nu kwam dit geen moment in me op. Zelfs niet na dagen. Daar had ik liefdevolle anderen voor nodig. En ja. Wat je schrijft is heel helder. Het is ook zo dat ik daarna bedacht waarom ik zo aan het strijden was. Waarom niet verstrengelen en die ander voeden. Waarom het idee dat je verstrengeld wordt terwijl het ook gewoon verbinden kan zijn. Geen strijd maar een uitnodiging. Dat is mijn denkende ik. Die ander die vecht is ook dicht bij me. En heel aanwezig. Zo dat ik dit schreef onder de naam Teun van Delfshaven. Terwijl ik Jeroen kooi heet. Hier was Teun nodig om uit te reiken. En je stelt In de laatste zin de goede vraag. Stapje-voor-stapje. Daar zit ook een letterlijkheid in die ik toepas. Door stap-per-stap te lopen. Dat het lichaam uitgenodigd wordt te lopen met aandacht in plaats van gedachteloze vanzelfsprekendheid. Ik ben danig ontdaan dat ik werkelijk in verste verte niet op het idee kon komen mijzelf in die man te zien. Dat heeft tijd en aandacht nodig. En roept ook een aaaarghhhh oerkreet op van de lange weg die ik nog bewandelen. Gelukkig mag ik met iemand optrekken die het eerder ziet als een geboorte dan een lijdensweg. Jeroen/Teun vinden ze verdomd veel op elkaar lijken. Moedig voorwaarts. En in ook zeker in dankbaarheid voor jouw aanwezigheid in wat je schrijft.

    1. Beste Jeroen/Teun,

     Wat fijn dat je het zo herkent en kunt plaatsen. En dat je je naam kenbaar maakt. Ik herken dat onze eigen dromen vaak een blinde vlek zijn, waar we het bij anderen soms zo makkelijk zien. Waarschijnlijk omdat het juist over ons onbewuste gaat..

     Ik wens je mooie stappen op jouw pad.

     lieve groet,
     Anita

   2. Dag Anita,

    Hartelijk dank voor het schrijven. Natuurlijk. Alles wat je droomt ben je zelf. Ik vertelde vrienden over de droom en zij merkten dit voorzichtig op. Ze gingen er verder niet op door en we zetten de gezamenlijkheid met wat werk in de tuin door. Ik dacht wel na over de droom. En. Inderdaad niet te strijden maar te verbinden. Vanwaar die strijd? Met die en dat andere? Ondanks de opmerking van mijn vrienden was ik me nog niet werkelijk bewust van dat die ander óók ik was. Dit schrijven wel en ik ben nog meer ontdaan dan ik al was door die droom. Juist door de volstrekte blindheid dat die ander ik was. Een ander waar ik, in de droom, voelbare weerzin tegen had. En nu nog voelbaar. Lijfelijk. Dat wordt inderdaad een route van stapje-voor-stapje. Iets in mij heeft daar grote schrik aan. Dat neem ik wel serieus. Jazeker op denk niveau zie ik het ook als uitnodiging. Wat ik droomde was dat gevecht zo krachtig en is zo dicht bij me dat ik grote schrik voel werkelijk ruimte te maken voor die gedachte. Vaak volgt het gevoel met een inzicht. Nu ( nog) niet. De vragen die je stelt zijn de goede en dat is de weg. Er is een heel duidelijk een “ik” die daar grote schrik voor heeft. Ook voor het willen ingaan op de vraag. Dit vraagt zoals je al aangeeft stapje-voor-stapje. En welke dat zijn weet ik niet. Ik zal ze al gezet hebben doordat ik eind oktober vijf maanden meega met een zeilboot en nu in beweging ben allerlei zaken zo te vormen dat ik vijf maanden weg ben. Dit stukje is al vier kerr geschreven. Doordat ik iets deed waardoor de reactie niet geplaatst werd. Al schrijvende wordt die ander minder de ander en meer “ ik”. Voornamelijk nog minder “ de ander”. Uw schrijven reist mee en is een waardevol document. Dat blijkt al uit dat ik een alter ego de droom moest laten vertellen en, eigenlijk, om hulp vragen en nu dit zelf kan schrijven. Het lijkt een reis “ zonder einde “ te worden. Dank daarvoor.

 2. Normaal kan ik mijn dromen vaak niet meer herinneren nadat ik wakker ben. Echter had ik nu een droom gehad die zelfs levensecht voelde.
  Ik was onder aan een toren en wilde deze beklimmen. Echter was er iets wat mij tegenhield om dit te gaan doen. Na het kijken naar de toren zag ik deze steeds schever staan totdat hij uiteindelijk brak en volledig instortte. Hierna zat ik weer bij een andere toren en gebeurde weer precies hetzelfde. Iedere keer alsof iemand of iets me waarschuwde om niet in de toren te klimmen.

  1. Hallo Paul,

   Wauw, wat een droom! Het allereerste waar ik aan moet denken, is het beeld van de Toren uit de tarot. Ken je die kaart? Het is een toren, waar -door een blikseminslag in de top- brand is uitgebroken en mensen vallen of storten zich in de diepte. Die Toren staat symbool voor de plotselinge inslag in onze bovenkamer, ons denken, en daarmee de totale ineenstorting van ons bestaan. Tot zover de tarot-kaart.

   Nu naar jouw droom. Jij staat aan de voet van een toren om deze te beklimmen, maar iets houdt je tegen. Pas na dit voorgevoel ga je werkelijk kijken en zie je de erbarmelijke staat van de toren en dat deze ineen zal storten. Wat hij ook doet. En dan sta je bij een andere toren en gebeurt hetzelfde.

   Je staat nog beneden, aan de voet, de fundering, de basis. Daar zit dus niet het denken, maar is er iets anders dat jou waarschuwt. Noem het intuïtie of instinct. Iets alarmeert je en daarom ga je beter kijken, de zaak beter in ogenschouw nemen. En dit redt je van de ondergang.

   Het is alsof de droom je vraagt naar je voorgevoel, je intuïtie te luisteren en de situatie eerst eens goed te bekijken voordat je handelt. Herken je dit ergens? Is dit nu in je leven van toepassing? Sta jij aan de voet van een grote onderneming of ander gebeuren? En heb je daar een onderbuikgevoel bij, dat er iets niet in de haak is? Vertrouw op dat gevoel en kijk goed! Is het een stevig gefundeerde zaak of wankelt de boel?

   Omdat je in de droom steeds weer bij een volgende toren staat, zou het ook over een terugkerend patroon in je leven kunnen gaan. Herken je dat?

   Ik ben benieuwd waar dit over kan gaan. Laat je dat weten?

   Esther

   1. Dank je wel Esther.
    Ik herken het zeer zeker zoals je dit nu uitlegt. Dit is eigenlijk de manier van leven voor mij de laatste paar jaar. Misschien doordat ik wel wat negatieve ervaringen gehad heb met ogenschijnlijk goede mensen in het verleden of inderdaad dat mijn intuïtie mij hier nu voor waarschuwt..
    Ik heb inderdaad ook regelmatig dat mijn gevoel zegt: hier klopt iets niet, let op. En eigenlijk altijd wanneer dat gevoel er is dan is dat eigenlijk ook altijd het geval uiteindelijk.
    Mijn droom zegt dus nu dat ik gewoon volledig op mijn gevoel en/of intuïtie moet vertrouwen kort gezegd.

    Dank je wel voor je heldere uitleg.

 3. Hallo,

  Mijn droom:
  Ik zit aan een tafel en zie voor me een foto, ik denk dat het een vakantiefoto is.
  Op de foto staat de zee afgebeeld met een prachtige groen/blauwe gloed. Er staan 3 mensen op de foto, die in de zee staan, wie weet ik niet meer maar volgens mij zijn het gewoon mensen die dicht bij me staan.
  Ik heb een papier voor me liggen en begin erop te schrijven. Die brief is gewoon voor mezelf, ik wil niet dat andere die brief lezen.
  Het enige wat ik nog weet is dat ik opschrijf dat ik het heel goed heb en dankbaar ben maar dat ik iets mis…….?

  Hoop dat jullie hier iets mee kunnen, alvast bedankt.
  Groetjes Nina.

  1. Hallo Nina,

   Wat een mooi, sereen beeld schetst deze droom. Heb je iets met de zee? Welke woorden komen dan naar boven? De drie figuren, waarvan je niet meer weet wie het zijn, zou je kunnen zien als drie aspecten van jezelf. Ook omdat de rest van de droom over een brief voor jezelf gaat. Over hoe je er nu voor staat. Je hebt het goed, bent dankbaar, maar lijkt iets te missen. Herken je dat ook? Ervaar je een (onbestemd) gevoel van gemis? Wat zou dat kunnen zijn? En heeft het wellicht met het beeld van de foto te maken? Met waar die drie figuren en de zee voor staan? Ik ben benieuwd naar je antwoord!

   Esther

   1. Hoi Esther,

    De zee daar heb ik inderdaad wel wat mee. Vooral als die zo mooi van kleur is, het geeft mij rust. Kan ik enorm van genieten. Ook vooral de geur…..
    Eigenlijk lijkt deze droom heel letterlijk zoals het is. Ik ben zeker dankbaar en heb het goed maar eigenlijk heb ik al heel mijn leven, ondanks dat ik het goed heb, een gevoel alsof ik iets mis. Het gekke is alleen dat ik niet weet waar dat gevoel vandaan komt.
    Die 3 figuren in de zee, geen idee wat ik daarmee moet….

    Bedankt in ieders geval voor je moeite.
    Groetjes Nina.

 4. Ik vannacht gedroomd over het wegrennen maar ook proberen weg te jagen van een schorpioen in mijj huis. Wat ik vooral probeerde te doen is de schorpioen weg te krijgen omdat deze te dichtbij mijn hond kwam. Soms rende ik weg in de hoop dat ie achter mij aan zou komen, soms probeerde ik m weg te jagen….ik was bezig met het beschermen van mijn hond…denk ik dan. Het was een kleine schorpioen. Maar ik heb geen einde van de droom… Wat zou het nog meer kunnen betekenen?

  Waarom een schorpioen?

  1. Hallo Eveline,

   Dank voor je droom. Mijn eerste vraag aan jou zou zijn: Wat betekent een schorpioen voor jou? Als je denkt aan een schorpioen; welke gedachten of gevoelens komen dan bij je boven? Welke eigenschappen dicht jij een schorpioen toe?

   Bij dromen over dieren gaat het namelijk vaak over hun krachten, eigenschappen en energie. Wat je daarvan herkent in jezelf en of je daar teveel of te weinig van hebt.

   In jouw droom bescherm je je hond tegen die schorpioen. Je kunt zeggen dat jij zowel de schorpioen als de hond in je droom vertegenwoordigt en dan kun je kijken waar je van weg rent of waartegen jij jezelf blijkbaar dient te beschermen.
   Ik ben benieuwd. Laat je dat nog weten?

   Esther

   1. Hoi Esther, bedankt voor je reactie en vragen. Schorpioen voelt voor mij als gevaar, een onvermijdelijke pijn en/of dood als ie je steekt.
    Misschien is het bewust worden van de mortaliteit van mijn hond aangezien hij een nekhernia heeft en ik hem nog niet kan missen.

    1. Hallo Eveline,

     Dank voor je reactie. Wat verdrietig voor je hond en voor jou. Natuurlijk kun je hem nog niet missen en waarschijnlijk kun je dat nooit. Maar ergens weet je dat de dood onvermijdelijk is, zoals de schorpioen je laat zien. Sta je nu ook voor de keuze om je hond in te laten slapen of is dat niet aan de orde? Anders zou de schorpioen ook symbool kunnen staan voor het spuitje, dat de onvermijdelijke dood inzet. In je droom probeer je je hond te beschermen, wat niet helemaal lukt en je schrijft ook dat je er voor weg rent. Misschien vraagt de droom je om het leven aan te kijken… en daarmee ook de dood, omdat deze hoort bij het leven.

     Esther

 5. Hallo Dreamteam,
  Vannacht had ik een droom dat mijn lange haar telkens verwikkeld zat om mijn linker tepel. Ik probeerde dit telkens te verwijderen maar dat lukte niet elke keer omdat het eromheen gedraaid zat.
  Ik was gewoon gekleed en liep door een menigte, dus probeerde dit ongezien weg te halen.
  Soms lukte het wel en andere keren niet, de droom ging maar door en door… telkens zaten er weer lange haren.
  Ik ben benieuwd wat de betekenis zou kunnen zijn.

  1. Hallo Demi,

   Om te kijken naar wat de droom je te zeggen heeft, ben ik allereerst benieuwd naar wat lang haar bij jou oproept. Welke associaties heb je hierbij? Zelf moet ik meteen denken aan jong en aantrekkelijk willen zijn. En ook aan ‘hoofd’, dus aan denken of zelfs piekeren (haar-pieken).

   Ik merk dat er twee mogelijkheden in mij opkomen wat de droom je wil zeggen, ik ga ze je gewoon beide noemen. Als dromer weet je zelf het beste welke raakt.

   De eerste is dat de droom je wil zeggen dat het hoofd (het lange haar) zich teveel bemoeit met het hart (de tepel, borst, linkerkant). De tepel kan dan staan voor het verzorgende en gevende deel in jou, of letterlijk moederschap (voeden, de borst geven). Ik weet niet of dit nu speelt in jouw leven? De linkerkant is de plek van het hart. Het liefde geven hoeft hierbij niet letterlijk over kinderen te gaan, dat mag je ook breder zien. De tepel kan ook voor het sensuele deel staan, voor intimiteit. En daarmee ook weer over het hart en de liefde. Dan kun je je afvragen wat hier letterlijk vanuit het hoofd om verwikkeld is geraakt, zodat je het niet weg kunt krijgen. Je zou de komende tijd met aandacht kunnen kijken wanneer dit zo is en wat er dan precies gebeurt.

   De andere vraag die in mij opkomt bij deze droom is ‘mag jij voluit jouw vrouwelijkheid laten zien?’. Het lange haar zoekt steeds weer verbinding met de tepel (twee vrouwelijke symbolen), en jij probeert dit ongezien weg te krijgen. In dat geval nodigt de droom je uit deze vrouwelijkheid voluit te tonen..

   Ik ben heel benieuwd wat je vooral herkent, laat je nog even weten?
   Lieve groet,
   Anita

   1. Hallo Anita,
    Dankjewel voor je uitgebreide uitleg. Het lange haar is denk ik niet symbolisch, want ik heb lang en dik haar. Wat betreft het moederschap, mijn dochter is bijna 28 en wil graag op zichzelf wonen. Dit vind ik meer dan gezond op die leeftijd, dus daar gaat mijn gevoel qua droom ook niet naar uit.
    Qua liefdesleven, denk ik dat je de spijker op zijn kop slaat. Laten we zeggen, ‘it`s complicated’ en dus verwikkeld, maar hier wordt juist eindelijk mijn vrouwelijkheid gezien en gewaardeerd.
    Dank en lieve groet,
    Demi

    1. Ah, zo zie je maar weer Demi, het is toch fijn om context te hebben 😉

     Mooi om vanuit dit licht van de waardering voor jouw vrouwelijkheid naar de droom te kijken. Misschien is het ook nog behulpzaam om te kijken hoe je uit de verwikkeling probeert te komen in het dagelijks leven. De droom lijkt je te laten zien dat je dat ‘ongezien’ wilt doen. Is dit gewenst, of ligt hier nog een uitnodiging tot meer openheid? Zelf merk ik dat vaak pas na een aantal dagen na de droom hier meer helderheid over komt..

     Ik wens je alle goeds en een fijn weekend!

     Lieve groet,
     Anita

 6. Ik heb een voor mij wat vreemde droom gehad. Ben benieuwd of iemand hier iets over kan uitleggen.

  Ik droom dat ik onder een hele hoge constructie sta. De verdiepingen komen naar beneden. Ik kijk omhoog en zie dat ik dit niet ga overleven. Ik krimp ineen en wacht met het gevoel van angst en nieuwsgierigheid op het einde. Op het laatste moment sluit ik mijn ogen in mijn droom, i wacht en ben benieuwd hoeveel pijn het gaat doen, een klap en ik heb geen pijn en denk bij mezelf, vreemd geen pijn en niet zwart, alles is grijs? Ik word, ik vermoed door de sensatie heel even wakker, ik sluit mijn ogen binnen een paar seconden en ben terug in de hoge toren, nu op een hogere etage. Ik ga naar het raam, kijk naar buiten en zie een ontzettend scherp tafereel. Ik heb nog nooit zo scherp kunnen kijken, alsof de resolutie duizenden malen hoger was, heel apart. Er drijven kleine wolkjes langs ook zeer scherp om waar te nemen. Ik denk dat er iets met het weer niet klopt, draai me om en zie mijn vader in een stoel zitten. Ik vertel hem dat er iets met het weer is. Hij komt kijken en ineens is het raam/glas veranderd in goud. Ik kan de scherpe sensatie niet laten zien er zit nu een gouden plaat voor. Ik probeer een van de ramen te openen, ik zie nog een glimp van die zeer scherpe wereld en ik ontwaak.

  1. Hallo Joep,

   Wat een bijzondere en intense droom. Je eindigt met ‘ik ontwaak’, ik ben heel benieuwd hoe je wakker werd uit deze droom, het voelt ook letterlijk als een soort ontwaken.

   Wat me treft is dat je eerst ‘onder’ een hoge constructie staat en later ‘op’ de hoge toren. Twee heel verschillende perspectieven. Vanuit het eerste perspectief komt iets onvermijdelijk op je af. Is er nu iets in jouw leven is dat groot en hoog lijkt, en onvermijdelijk op je afkomt? Iets dat geconstrueerd is, dus bv een situatie? Waar je angst voor hebt, maar ook nieuwsgierig naar bent, zoals je schrijft.

   Het omvallen van de constructie geeft wel een klap, maar de pijn die je verwacht, blijft uit. Zoals ik het zie lijkt de droom je uit te nodigen om letterlijk ‘in’ de situatie te kruipen. Met je volle aandacht erbij te blijven, ‘in’ de toren te staan. Ook als je verwacht dat het pijnlijk wordt, of dat de situatie eerst moet ‘klappen’. Het kan zomaar zijn dat als je vol en met aandacht aangaat wat nu groot en onvermijdelijk lijkt, de pijn meevalt en je dingen juist scherper gaat zien. ‘Alsof de resolutie duizenden malen hoger was’. Wat ik heel mooi vind is dat je zelfs de wolkjes – denk aan de uitdrukking ‘er is geen wolkje aan de lucht’ – ook scherp ziet. Ze horen erbij..

   Dan is er nog het deel waarin jouw vader voorkomt. Je kunt jezelf afvragen waar jouw vader voor staat en hoe jouw relatie met hem is. Is er iets wat jij scherp ziet, maar dat je hem niet kunt laten zien, niet met hem kunt delen? Het lijkt of het goud dat jouw zicht belemmert over een ander soort rijkdom gaat dan jouw scherpe sensatie..

   Ik ben heel benieuwd of je hier iets in herkent, laat je ons nog even weten?

   Lieve groet,
   Anita

 7. Hallo Dreamteam,
  Ik had gisteren een droom die me bezig houdt:
  Het was dag en ik liep door een soort bostuin met mijn (oude) kat. Het is een stralende dag. Ik kijk omhoog. Op een heuveltje onder wat bomen kijk ik naar de wortels. De grond beweegt daar, alsof iemand eruit probeert te klauwen. Mijn oude kat wacht op me tot ik klaar ben met kijken. Als ik weer naar de bewegende aarde kijk, zie ik klauwende pootjes te voorschijn komen. En uiteindelijk een hele kat. Zwart met witte vlekken. Net als ‘mijn’ oude kat. Maar dan een jeugdiger versie. ‘Jeugd’ ziet me niet, springt vrolijk weg. Haar vacht glanst, een en al gezondheid. Als ik naar mijn eigen oude kat kijk, bedenk ik me dat ik heb gekeken naar de ‘herboorte’.

  Toen ik wakker werd, voelde ik me alsof ik iets heel bijzonders had meegemaakt.
  Hoe zouden jullie deze droom duiden?
  In het echte leven komt er ook een nieuw begin aan, we gaan over een tijdje verhuizen. De kat is 16, ziet weinig en loopt (net als ik trouwens) een beetje moeilijk. De laatste tijd eet ze bij vlagen niet. En gaat ze bijna alleen naar buiten als ik ook ga.

  Alvast bedankt voor het lezen. Heel mooi dat jullie dit doen.
  Hartelijke groetjes van Christine

  1. Hallo Christine,

   Je droom voelt voor mij aan als een Droomreis (zie mijn blog ‘droomreizen’ voor meer info). Een droomervaring waarbij er middels een sterke verbinding met/vanuit de aarde een transformatie plaats vindt. Wat je zelf al aan geeft; een wedergeboorte. In de droom is het je kat die herboren wordt. Is het zo dat jij momenteel in je huidige leven ook een wedergeboorte ervaart?

   Wie of wat betekent je kat voor jou? Hoe zou je haar/hem omschrijven? Welke eigenschappen draagt je kat in zich, die je ook in je zelf herkent? En staan deze wellicht op het punt om zich te vernieuwen of te versterken? Om te transformeren?

   In de droom transformeert de kat ook echt fysiek. Sterk en met een glanzende vacht. Kun je deze verandering ook ervaren in je eigen lijf? Voel je ook meer (innerlijke) kracht? Geef je meer glans? ‘Shine’ je meer?

   Tenslotte: Wat mooi hoe jij en je kat zo verbonden zijn. In dit leven én blijkbaar in de droomwereld.

   Esther

 8. Wauw Marielle….. hier ben ik echt even stil van en het raakt me enorm….. enorm veel dank voor de spiegel en inzicht…. weer een verdieping van op zich bekende puzzelstukjes…. Verklaart veel. Ook de beschrijving van de karakterstructuur raakt me….. pittige spiegel én het verklaart veel en brengt veel bij elkaar….

  Ongelooflijk veel dank voor de tijd en energie die je hierin hebt gestopt. Ik aanvaaard je hulp in dankbaarheid 😉

  1. Marielle Borst

   HEEL ERG GRAAG gedaan lieve Martine! PS In het tweede jaar van de ITIP opleiding zit een blok over karakterstructuren. Ik zeg het je, dat wordt jouw blok!!

   💚

 9. Hi,
  weer een meer dan levendige droom vannacht. Ik ben ergens met ITIP en we gaan dansen. Ik heb net in mijn laatste blok een blokkade op ‘being out there’ overwonnen, dus neem me voor om echt gewoon lekker los te gaan en te gaan dansen en nergens over na te denken. Er wordt een fout nederlands levenslied gedraaid, wat ik heerlijk vind. Er is één man die net als ik los gaat en dat voelt spannend, maar goed. Samen dansen en zingen we. Al heel snel vormt de hele groep zich om ons heen om aan te moedigen, dat voelt echt heel slecht…. té zichtbaar, er wordt teveel een ding van gemaakt ofzo. En achter mij staan 3 dames uit mijn eigen groep die heel specifiek mij aanmoedigen en ook fysiek aanhalen en daar gaat het mis. Ik verkramp en verschrompel als de klokkeluider van de notre dame, kan niet meer normaal praten of lopen, roep nog 3 keer tegen de dames: waarom doen jullie dat nou! En ren dan zo goed en zo kwaad als het gaat weg. De ‘baas van het ITIP (onbekend gezicht overigens, zoals alle gezichten) loopt met me mee en wil met me praten, die wijs ik af en stuur ik weg. De begeleider van onze groep komt ook achter me aan, ook hem stuur ik weg, evenals 2 groepsgenoten die het nog proberen. Ik stuur iedereen woest weg en wil maar één ding en dat is naar mijn kamer, alleen zijn en wegkruipen onder mijn dekbed.

  Vervolgens kan ik echter mijn kamer niet meer terugvinden. Ik ben volledig gedesorienteerd en op een aantal plekken waar ik denk dat ik een trap op moet oid, stroomt veel water. Al zoekend kom ik uiteindelijk weer iemand van de groep tegen tegen wie ik zeg dat ik mijn kamer niet kan vinden. Hij zegt: gewoon de trap op en rechtsaf, dan herken je het wel en vind je het wel.

  Dat is het moment dat ik wakker wordt….

  Kunnen jullie hier soep van koken?

  Liefs, Martine

  1. Marielle Borst

   Hallo Martine,

   Wat leuk dat je een ‘ITIP droom’ deelt, dank je!

   In de droom heb je in je laatste ITIP blok net een blokkade op ‘being out there’ overwonnen. Na zo’n kersverse overwinning is het nieuw veroverde gebied eigenlijk nog heel pril. Logisch dat wat er daarna gebeurt al snel te veel kan worden voor je systeem. Je systeem stond tot voor kort immers nog ingesteld op het vermijden van ‘being out there’ lijkt me.

   Het samen met die man dansen en zingen is spannend, maar voelt nog goed. Zodra de groep zich om jullie heen begint te verzamelen en jullie een het middelpunt terecht komen gaat het eigenlijk fout. Zeker als die groep dan ook nog specifiek jou gaat aanmoedigen en aanraken. Het wordt dan echt te veel van het goede. Wat in deze serie gebeurtenissen uit de droom herken je in je dagelijkse leven?

   En herken je ook wat je in de droom doet met de hulp die je aangeboden wordt door de baas van het ITIP, de begeleider en twee groepsgenoten (toch niet de minste)? Hoe zou het zijn om je als het je ergens in het leven te veel wordt je niet terug te trekken, maar in verbinding te blijven met je omgeving en proberen te uiten wat je op zo’n moment voelt? Hoe moeilijk dat ook is? Het feit dat je in de droom je kamer niet kunt vinden, doet mij namelijk vermoeden dat je daar niet moet zijn om verder te kunnen groeien c.q. om werkelijk tot rust te kunnen komen.

   Het feit dat er veel water stroomt zegt denk ik dat dit alles bij jou gepaard gaat met veel gevoelens en dat kan ik me ook echt voorstellen als ik je droom zo lees. Het is ook heel wat om een blokkade op being out there te overwinnen en dan zo vol in het midden te komen staan.

   Het verhaal in de droom komt voor mijn gevoel wat tot rust als je hulp aanneemt van een groepsgenoot die je zegt ‘gewoon de trap op en rechtsaf, dan herken je het wel en vind je het wel’. Nog een aanwijzing dat anderen je kunnen helpen als het een keer teveel voor je wordt en dat je jezelf dat eigenlijk ontzegt als je je terugtrekt.

   Helpt dit? Laat het me weten als je vragen hebt, want dit lijkt me een hele wezenlijke droom voor je.
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hi Marielle,

    Je uitleg is een feest van herkenning én ook iets waar ik al essentiële stappen in aan het zetten ben/heb gezet. Inderdaad is mijn copingstrategie om me terug te trekken en het zelf te doen, me vooral niet te laten helpen. Je laten helpen maakt kwetsbaar, dan kan iemand je ook weer laten vallen. Dit patroon is me pijnlijk bekend en ‘under construction’. Ik ben dat dit jaar (jaar 1 itip opleiding) écht voorzichtig anders gaan doen.

    Op dit moment lig ik erg ziek met covid in bed, al 2 weken. Mijn zoon doet zijn stinkende best om te helpen en dit is ook voor hem erg veel. Ik ben dus vrienden om hulp aan het vragen: wat boodschappen doen, wat prakkies of soepies om de hoek drukken. Dat is nieuw gedrag en vind ik nog best spannend.

    Ik denk dat je analyse dus wel klopt, alleen verbaast de timing van deze droom me. Juist dit patroon van me is enorm in beweging…. Dus waarom nu?

    Én de paniek als mensen me gaan toejuichen en zelfs gaan aanraken en het dan echt fysiek verkrampen en in elkaar schrompelen vind ik heftig. Alsof de aandacht, het toejuichen me klein en kwetsbaar maken en daar word ik woest van: maak mij niet klein! Of neem het niet over… maak niet iets van mij dat ik niet ben….. ergens in die hoek zit het gevoel…..

    Weet niet of je hier iets mee kan… maar dit kwam er op na jouw duiding 🙂

    Liefs, Martine

    1. Marielle Borst

     Lieve Martine,
     Allereerst heel veel beterschap gewenst. Ik vond covid vorige maand ook niet meevallen, dus ik snap wat je doormaakt.

     Om antwoord te geven over je vraag over de timing van de droom. Als een patroon enorm in beweging is, raakt je verlangen om het in bepaalde situaties anders te doen van binnen in strijd met oude beschermingsmechanismen. Je ziel wil zich verbinden en verder groeien en je persoonlijkheid wil je beschermen tegen oude pijn.

     Degene die meer zorgeloos ‘out there’ wil kunnen zijn strijdt met degene die absoluut niet in een positie wil zitten waarin mensen je kunnen laten vallen en die zich al helemaal niet kwetsbaar en klein gemaakt wil voelen. Het is nogal een strijd, want de één wordt razend (en onder die boosheid zit wellicht een diep gevoel van onveiligheid) als de ander voorstelt om zorgeloos out there te gaan staan. In je bewustzijn is het momenteel dus een roerige boel. Hoe mooi, dat je onderbewustzijn juist nu komt met hulp van binnenuit in de vorm van een droom?! Ik zeg: uitstekende timing! Aannemen dat geschenk van binnenuit en actief toe gaan passen wat je er uit mee kunt nemen!

     En over wat je schrijft over die heftigheid: Wat ik je wens is dat de pijn, die hoort bij ervaringen waarin jij je kwetsbaar en klein gemaakt hebt gevoeld, naar buiten mag komen en dat er dan een ander bij je is waarbij jij je volledig veilig voelt en bij wie je kunt ervaren dat geholpen worden je sterker kan maken en niet kleiner. Als je oude pijn verwerkt speelt het namelijk niet meer zo op als blokkade tussen jou en je verlangens en kan het weer stromen. Kortom: gaaf dat je de ITIP opleiding aan het doen bent, want als je ergens dit soort dingen kunt uitzoeken en ervaren is het daar wel!

     Harte-groet,
     Marielle

     P.S. Misschien vind je dit een fijn artikel om te lezen. Het sluit volgens mij namelijk aan bij de thema’s die je schetst:
     https://www.oerpad.com/psychopathische-karakterstructuur/

 10. Hallo,

  Vannacht een korte droom gehad maar hij deed me wel wat.

  Het is ochtend en ik sta op uit mijn bed.
  Ik gooi de dekens opzij om mijn bed op te maken en zie ineens het schildpadje wat ik de avond ervoor in bed had gelegd liggen.
  Helemaal vergeten dat die hier ligt. Hij heeft kleertjes aan en een mutsje op, de kleur zachtroze.
  Ik haal hem vlug uit bed, hij zal wel dorst hebben. Ik geef hem vlug water en hij drinkt een klein beetje (ik dacht dat zijn dorst groter zou zijn). Ik leg hem neer en hij gaat op zijn rug liggen. In mijn droom ben ik bezorgd om het schildpadje, ik heb het gevoel dat ik er niet goed voor gezorgd heb……(omdat ik hem vergeten was).

  Hoop dat iemand deze droom wil verklaren.
  Bedankt, groetjes Nina.

  1. Marielle Borst

   Hallo Nina,
   Wat een mooie droom! Schildpadden zijn bijzondere dieren. Met het schild op hun rug beschermen ze zichzelf tegen gevaren in de buitenwereld en op hun buik zijn ze zacht en kwetsbaar. Herken jij daar wat in als je dit op jezelf betrekt?

   Ik denk namelijk dat het schildpadje in deze droom staat voor een deel van jouzelf. Een lief, zacht en gevoelig deel dat jouw zorg nodig heeft. De roze kleur van de kleertjes die het schildpadje aan heeft past hierbij. En ook het feit dat het schildpadje in de droom op haar rug gaat liggen en jou haar buik (en zo haar gevoelige, kwetsbare kant toont) vind ik symbolisch.

   Zou het kunnen dat jij in de drukte van het dagelijks leven wel eens vergeet om zorg te dragen voor jouw lieve en kwetsbare kanten? Het feit dat het in de droom ochtend is kan betekenen dat je niet alleen letterlijk, maar ook in figuurlijke zin ‘wakker’ aan het worden bent. Dat je steeds meer beseft, dat je niet moet vergeten om aandacht te besteden aan je eigen kwetsbare kanten.

   Lijkt me iets om vanaf nu bewust in de praktijk te gaan brengen, want uit zorg voor zachtheid kunnen wat mij betreft alleen maar mooie dingen voortkomen!
   Harte-groet 🐢💚🐢
   Marielle

   1. Hoi Marielle,

    Heel erg bedankt weer voor het uitleggen van mijn droom.
    Het eerste stuk wat je schrijft, daar herken ik mezelf wel in, dat past zeker bij mij.

    Altijd maar bezig zijn met van alles en nog wat zorgt er wel voor dat ik inderdaad mezelf daarin weleens vergeet.
    Mooi dat m’n droom me hierop wijst, lief zijn voor jezelf is natuurlijk ook belangrijk.

    Dat geloof ik ook dat uit zachtheid mooie dingen voortkomen, dat heb je heel mooi omschreven.

    Bedankt, weer een stapje verder.
    Groetjes Nina.

 11. Halo dames! Omdat jullie me eerder van mooie vragen/ antwoorden hebben voorzien vraag ik opnieuw jullie reactie op mijn droom.
  Vannacht droomde ik dat ik een bloedneus had. Opeens, alsof het me overkwam… En eigenlijk was het geen bloedneus maar een oprisping uit mijn neus met best grote stukken uit mijn lichaam: aders en ander weefsel.. Ik was met een vriendin en later mijn partner erbij. We gingen naar iemand toe die zou kunnen onderzoeken wat dit was.
  Ook droom ik (net als regelmatig) nog over een van de plekken waar ik lang heb gewoond als jong volwassene… Deze plek en buurt blijft maar terugkomen (als een soort anker? )

  Veel dank alvast!

  1. Marielle Borst

   Hi Alexandra,

   Bedankt voor het delen van je droom! Wat in me opkomt is de uitdrukking “het komt me mijn neusgaten uit”. Speelt er wellicht iets in je leven dat je goed zat bent? En hoe kijken jouw vriendin en partner hier naar? De droom nodigt je wat mij betreft uit om nader onderzoek te doen naar waar dit voor jou over gaat, want jullie gaan in de droom immers naar iemand toe om te onderzoeken wat dit is.

   Dromen over plekken waar je vroeger hebt gewoond verwijzen bijna altijd naar hoe je was in de periode dat je daadwerkelijk op die plek woonde. Als je dit droomt zijn de volgende vragen vaak helpend:
   – wat speelde er in die periode in je leven?
   – hoe is dat verbonden met hoe het nu met je gaat?
   – welke eigenschappen zou je je jongere zelf toeschrijven en zou je in het nu wel wat minder of juist wat meer van die eigenschappen kunnen gebruiken?

   Hoop dat dit je weer verder helpt, ben benieuwd hoe dit voor je is!
   Harte-groet,
   Marielle

 12. Ik droom dat ik lig te slapen in mijn bed als ik een geluid hoor. Ik ben op mijn hoede en zie onder de slaapkamerdeur al een streepje licht, heeft iemand het licht aan gedaan? Wie is er in mijn huis? Ik ga direct uit bed en kijk in de verschillende kamers. (dit doe ik in het levende leven ook altijd als ik wakker ben geworden en het gevoel heb dat er iemand in mijn huis aanwezig is, ik check dan alle kamers zodat ik daarna weer rustig kan slapen. Overigens had ik dit voor deze droom daadwerkelijk ook gedaan omdat ik eerder écht wakker was geworden van 3 kloppen op een deur die ik niet kon thuisbrengen).
  De droom vervolgt: ik doe de badkamerdeur open maar ik durf niet om het hoekje te kijken (vind ik normaal ook altijd spannend). Dan hoor ik stemmen iets verderop en ik loop naar het balkon. Hoewel alles tot nu toe exact het huis is waar ik nu woon is het balkon toch anders, veel groter, meer als een terras. En daar zijn mijn ouders en ik meen ook mijn zus die aan een tafeltje zitten te kletsen en wat te drinken. Ze kijken me aan en zeggen dat er nog iemand ligt te slapen boven. Ik zeg dat ik geen boven heb, en dat het dus niet kan kloppen dat er nog iemand slaapt boven omdat mijn appartement gelijkvloers is (wat in het echt ook zo is).
  Dan opeens schiet er in een flits een beeld binnen van iemand die boven op een ruime vliering ligt te slapen. Ik ben gespannen, ik moet er direct heen en loop terug naar binnen waar (nu wel) een trap is. Eenmaal boven sta ik op de zolder, het is niet donker want de zon schijnt vis een groot raam naar binnen. Je ziet heel mooi het skelet van het puntdak door de natuurlijke houten balken in een lichte eikenkleur. Ondanks de punt van het huis, en de schuine wanden is het een hele ruime zolder (in mijn ouderlijk huis sliep ik altijd op zolder, maar dat was donker en klein, heel anders dan nu, dit lijkt eerder een boerderij). Aan de linkerkant ligt een groot matras onder het raam en ik zie iemand slapen op de buik. Ik ben heel nieuwsgierig en een gevoel bekruipt me dat ik weet wie het is. Ik kijk heel gedetailleerd naar de kleding: een shirtje met lange mouwen rood met blauw gestreept en een donkerblauwe spijkerbroek waarvan ik het merklabeltje lees. De kleren komen me bekend voor. Het zijn mijn eigen kleren zie ik! (en inderdaad deze kleding heb ik al enige tijd, niet mijn mooiste kleding maar het shirtje zit altijd erg lekker, maar is wat oud en ik vraag me steeds af of ik hem weg wil doen maar bewaar hem toch; de broek zit niet lekker en heeft nooit lekker gezeten maar toch bewaar ik hem steeds).
  Dan buig ik me voorover en kijk naar het gezicht dat op de rechterwang op het kussen ligt en zie dat ik het zelf ben. Mijn gezicht is een beetje bruin van de zon, ik ben in een diepe slaap. Er gaat een golf van kalmte door me heen, en ook het gevoel dat ik gelijk had, dat ik een sterk vermoeden had dat ik het zelf zou zijn. Zo blijf ik een aantal minuten rustig naar mezelf kijken terwijl ik mezelf vredig zie slapen. Hier eindigt mijn droom.
  Zodra ik écht wakker word en herinner ik me alle details zo levendig. Ik heb mezelf nooit eerder in mijn droom gezien, normaal droom ik vanuit mezelf, maar nu droomde ik vanuit mezelf terwijl ik naar mezelf keek en hier was ik me ook nog eens bewust van tijdens de droom.

  1. Marielle Borst

   Hallo Esther,
   Wat een wonderschone droom: dank je wel voor het delen!

   Als je droomt dat er iemand in je huis is, maar je weet in eerste instantie niet zo goed wie, kan het in dromen twee kanten opgaan. Of er dringt iets uit de buitenwereld jouw privédomein binnen en dat maakt dat het aan de orde is om te kijken of je beter grenzen moet stellen. Of datgene dat je huis binnenkomt hoort bij jou en dan is het aan de orde om te kijken of jij dat deel van jezelf wel of niet toelaat in je dagelijkse leven. In deze droom is duidelijk dat laatste aan de hand, want jij treft jezelf slapend aan.

   Relevante droomdetails zijn wat mij betreft: het feit dat dit deel van jezelf slaapt. Dit kan er op duiden dat er een deel van jezelf nog onbewust is, nog niet ‘wakker’ is of dat bepaalde eigenschappen die je vroeger had in je huidige leven wat naar de achtergrond zijn geschoven.

   Een volgend relevant droomdetail is wat mij betreft dat je bij je ouders ook op zolder sliep en dat de kleren die je aan hebt oude kleren zijn, die je om een of andere reden maar niet weg kunt gooien.

   Dit alles roept bij mij de volgende vragen op: welke eigenschappen zou jij jezelf toeschrijven in de periode dat jij nog bij je ouders woonde en/of toen jij de kleren die je in de droom aanhebt nog dagelijks droeg? En zou je in je huidige leven wel wat meer of juist wat minder van deze eigenschappen kunnen gebruiken? Wat aan dat slapende meisje zou jou nu heel erg helpen?

   Wat het antwoord op deze vragen ook is, ik denk dat dit een belangrijke droom voor je is. Er gaat wat mij betreft een enorme rust uit van de manier waarop jij in de droom vredig naast een slapend deel van jezelf zit. Vind het ook een mooi detail dat jouw slapende zelf een beetje bruin is. Die broek die nooit lekker zat hoeft wat mij betreft nu niet meer aan, maar dat lekkere t-shirtje en een zonnig gezicht lijken me heerlijk!
   Ben heel benieuwd hoe dit voor je is!
   Liefs!
   Marielle

   1. Beste Marielle,
    Ontzettend bedankt voor je verhelderende antwoord! Het is inderdaad waar dat eigenschappen van vroeger op dit moment wat op de achtergrond zijn geschoven. Ik ben mezelf weer terug aan het vinden na de afgelopen maanden een moeilijke periode doorgemaakt te hebben, zowel in mijn relatie met mijn vriend als mijn ouders. Ik ben nog onderweg, maar ik voel dat ik de goede kant op ga. Ik probeer daarom ook op te letten of mijn dromen me kunnen helpen op bepaalde punten die misschien nog te moeilijk zijn om heel direct te voelen of aan te kijken. Gek genoeg heb ik vannacht een geheel andere droom gehad. Ik merk dat het allemaal met elkaar te maken heeft, maar zo vredig als deze droom, zoveel onrust zat er in de droom van vannacht. Mag ik deze misschien ook aan jou voorleggen?