Achtervolgd worden in dromen

Dromen over achtervolging

Vaak raken mensen in de betekenis van hun dromen geïnteresseerd wanneer ze dromen krijgen die zich steeds herhalen. Veel van die dromen gaan over achtervolgd worden. Een typisch scenario van dit soort dromen is dat je wordt achternagezeten of aangevallen door een kwaadwillend monster, een dier, een eng figuur of  ‘iets’ en je probeert te vluchten.

Je rent bijvoorbeeld weg of je zet trucs in om het te slim af te zijn. Of het is zo ontzettend spannend dat je badend in het zweet wakker wordt en dan is zo’n droom een nachtmerrie geworden. Ook kinderen kennen dit soort dromen goed. In 77% van de kinderdromen is dit een thema.

“Ik werd achternagezeten door een grote vieze groenharige tijger zoals mijn knuffel maar dan eng en groot, en hij probeerde de hele tijd in mijn benen te happen terwijl ik heel hard wegrende.”

Grappig genoeg worden we zelden gepakt. Het gaat om de angst om verslonden, aangevallen, gestoken of vermoord te worden. De dreiging is de centrale energie.

Maar wat bedreigt je dan?

In ons leven maken we dingen mee die ons vaak veel meer raken dan we denken. De negatieve energie van een collega bijvoorbeeld of de stelligheid van je vader. Je negeert het door te denken: ‘ik doe net of ik deze opmerking niet heb gehoord’, of door te bagatelliseren: ‘zo gaat dat nu eenmaal’, ik moet me er gewoon over heen zetten…’

Voor kinderen is het leven vaak nog onbegrijpelijk en onoverzichtelijk. Ze worden overspoeld door ‘regels’ hoe ze zich moeten gedragen, spanningen van volwassenen die ze misschien opvangen. En daar weten ze zich geen raad mee. Die komen dan in de nacht tevoorschijn als de bijtende krokodil of de enge politieagent.

Onderzoek dat wat je achtervolgt

Om te kijken wat zo’n droom nu voor jou persoonlijk betekent, is het belangrijk naar de details van het achtervolgende te kijken. De energieën die het achtervolgende vertegenwoordigt, zijn vaak krachten die je niet onder ogen hebt kunnen of willen zien. En je hebt er zeker nog geen ‘antwoord’ op. Je bent er voor gevlucht. In het algemeen zijn er twee richtingen:

beer achtervolgd haas

Van binnen

Je hebt de instinctmatige energieën die in jou huizen te veel onderdrukt en zij komen nu in de nacht tot je. De brullende leeuw, de lompe beer, de bijtende krokodil, het zwarte monster, de enge zwerver, ze willen weer bij je gaan horen. Je hebt je te veel aangepast, in het sociale verkeer en in je idee over wie jij bent. Wat je kunt doen ter onderzoek is dat je wordt als dat achtervolgende, je geeft woorden aan die energie en daarna zet je ervoor; ‘ik ben …’  (die woorden).

Dan kun je ervaren dat je die delen van jezelf in het sociale verkeer hebt afgezwakt. Niet dat je moet worden als een lompe beer, een sluwe vos, een brullende leeuw, maar kijk maar eens wat het voor je doet als je die energie weer meer toelaat in je leven.

Van buiten

Ook kan het dat het achtervolgende niet staat voor die delen van jezelf die je weer wilt toelaten, maar voor de overspoelende ervaringen en energieën van anderen. Die boze heks bijvoorbeeld of die strenge politieagent. Ga na welke energie die voor jou vertegenwoordigen en kijk eens naar je dagelijks leven. Vaak kun je het één-op-één rijmen met een bepaalde situatie in je leven. Doordat je nu zicht hebt op wat je bedreigt kun je nu wat anders doen dan ervoor wegvluchten. Je kunt bijvoorbeeld in gesprek gaan en zeggen wat je stoort. Zo krijg jij de regie over de situatie. Kinderen kun je bijvoorbeeld helpen zich te ‘wapenen’ door ze te leren zeggen ‘ga weg’ of ‘stop’ of door ze te helpen zich een voorwerp voor te stellen dat hun kracht geeft, zowel in de nachtelijke droom als overdag.

Als je niet weet wat je achtervolgt probeer je dan eens om te draaien in je volgende droom en echt te kijken. Je kunt ook proberen in contact te komen met wat jou achterna zit, door te gaan zitten, je de droom voor ogen te halen en aan de achtervolger te vragen wat hij komt doen.

Als je nog vragen hebt of ook zo’n droom hebt, laat het ons weten. Wat achtervolgt jou in de droom en waar staat het voor, wat heb je ontdekt in het onderzoeken daarvan?

Wil je meer leren over herhalende dromen? Kom dan naar ‘Luisteren naar de nacht’. Het zijn drie losse dagen over soorten dromen, de directe methode van droomwerk en kabbalah en dromen. Je oefent veel met elkaar en je leert op jouw manier met dromen te werken. Lees meer Luisteren naar de nacht. De eerste dag is op 21 maart.

Door: Nanske Kuiken

8 gedachten over “Dromen over achtervolging”

 1. Ik droom dat ik eerst mijn vriendin verdedig op een brug ofzo en die ander gaat dan dood en dan moet ik ineens vluchten voor een horde boze mensen.

  Zou u mij kunnen vertellen wat dat inhoudt?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Valentino
   Je staat op een brug, een overgangsgebied, en beschermt dat wat je lief hebt. Dat doe je met een felheid dat het de andere doodt, maar vervolgens komt het zo hard terug (in de vorm van de horde) dat je moet vluchten.
   Als je “de andere”, dus dat waar je tegen vecht, nu eens zou zien als een deel van jezelf; Waar vecht je dan tegen? Wat mag die brug niet over? Tegen welke kracht van jezelf moet je dat wat je lief hebt beschermen?
   Wat er gebeurt in de droom is dat het doden, dus het onderdrukken van dat deel van jezelf, het eigenlijk alleen maar versterkt. Het komt nu in een horde boze mensen op je af. Zo groot dat je moet vluchten.
   Zo is het vaak met delen van jezelf waar je tegen vecht. Het gaat niet weg door het te doden, maar komt groter en sterker terug.
   Ga op onderzoek naar wat in jou er niet mag zijn. Dat is geen eenvoudige taak, maar daar ligt volgens mij de sleutel voor het ontsluiten van deze droom.
   Ik hoop van harte dat je die zult vinden.
   Esther

 2. Ik heb al jaren deze droom die telkens terug komt.
  Ik word eerst achterna gezeten door volgens mij een hele grote bal het is meer als dat maar wanneer ik goed wil kijken stopt dat en draait er iets wat in het echte leven niet kan.. wat dat iets is.. ik kan het me nooit herinneren en heb dit al jaren. Word altijd heel angstig wakker.

  1. Lisa,ik heb gedroomd dat er een zwart monstertje in de vorm van een bal ongeveer een meter breed en hoog met scherpe tanden mij in mijn dromen achtervolgt kan je me helpen alstublieft ik heb al twee maanden zon dromen.

 3. Ik droomde dat er een tijger uit het circus was ontsnapt..Nadat ik bij een groepje vrienden wegliep stond ik daarmee oog in oog, ik verstopte mij toen achter een struik..De tijger ging de andere kant op richting het groepje..Ik trapte op een tak waardoor de tijger weer mijn kant op kwam en toen dook ik achter een muurtje waar de tijger overheen spring maar hij deed mij niks toen hij mij zag..Toen ik mijn ogen weer open durfte te doen werd hij geroepen door de circus mensen, likte die over mijn gezicht en liep naar die mensen toe

 4. Ik droom wel vaker dat er een oude man (niet altijd, kan ook iets anders zijn) achter me aan zit. Ik zit dan vast in een huis en ren erdoorheen om me aan hem te ontsnappen. Maar waar ik ook naar toe ga, hij weet me altijd te vinden. Ik wil niet gek klinken, maar ik heb 1 keer toen ik niet aan het slapen was een man in me kamer zien staan. Na het schrikken was hij weg. Dit was dezelfde oudere man. Ik heb de nachtmerrie ongeveer twee a 3 keer per maand. En alleen als ik thuis slaap, ik ken of herken de man verder niet. Wat kan ik doen?

 5. Ik droomde dat een bruin paard mij overal achtervolgde omdat ie mij zo lief vond maar ik vond dit eng en verstopte mij en het paard schopte en trapte bijna de deur in!!
  Wat kan dit betekenen???

  Mvg Anja

  1. Beste Anja, Dromen over dieren gaan vaak over een bepaalde energie die je in je dagbewustzijn niet toelaat. Het is een groot verschil of er een leeuw of een paard bij je wil zijn. Wat je kunt doen is associeren rond dat paard. Welke energie heeft het, welk gevoel geeft dat paard me. Jij vindt het eng, maar het paard wil graag bij je zijn. Kijk eens of je meer kunt zijn als dat paard in je dagelijks leven. Jijzelf kunt de kwaliteiten van dat paard benoemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *