Dromen over vader of moeder

Dromen over je ouders

Ingebed tussen Moeder- en Vaderdag, peins ik erover hoe mijn ouders van tijd tot tijd verschijnen op het toneel van mijn dromen. Ook in de vele dromen die wij ontvangen op onze site, lees ik met regelmaat iets over een moeder of vader. Niet zo verwonderlijk aangezien zij grote impact op ons leven hebben: zij schonken ons het leven en we vinden hun kwaliteiten, trekken en onhebbelijkheden terug in onszelf. We omarmen ze, dulden ze of wijzen ze met kracht af, maar zijn allen geboren uit een vader en een moeder en staan daarmee op onze eigen plek in de lijn van een groots familieverhaal.

Vreemde wezens

Een enorm ruimteschip doorklieft de lucht en landt verderop. Ik kan mijn ogen niet geloven, maar zie het echt. Dan zijn er ineens twee vreemde, oude wezens. Het lijken wel een soort poppen met verstilde gezichten en grote ogen. Ik weet dat ze uit dat ruimteschip komen. Ik vlucht in mijn auto, maar steeds als ik denk te ontsnappen, duiken ze weer op. Dan kom ik bij een groot, wit huis, ren naar binnen en sluit alle deuren en ramen. Toch weten de wezens binnen te komen. Ze lopen vriendelijk groetend door het hele huis en door de achterdeur weer naar buiten. Daar lopen tientallen van die popachtige wezens rond. Ze zijn met zoveel en er komen er steeds meer bij. Ik voel dat ik verloren heb.

Het zal je misschien verbazen, maar deze droom gaat over mijn ouders. Mijn vader en moeder, die ik al mijn hele leven ken, maar die ten gevolge van een zwaar herseninfarct (mijn vader) en de ziekte van Alzheimer (mijn moeder) zijn veranderd in twee wezens, die soms wel van een andere planeet lijken te komen. Er dient zich een nieuwe werkelijkheid aan, die ik niet kan ontvluchten en ik besef middels deze droom, dat ik de ouders die ik ken voorgoed verloren heb.

Over wie gaat het nou?

In dromen over je ouders kan het zijn dat deze gerepresenteerd worden door figuren die helemaal niet lijken op je ouders, zoals de wezens in mijn droom. Hier gaat het dan ook eigenlijk niet over mijn ouders, maar over mij. Over hoe ik (de relatie met) hen ervaar en de impact ervan op mijn leven.

Zijn of handelen je vader of moeder daarentegen in je droom hetzelfde als in het dagelijks leven? Dan kun je ervan uitgaan dat zij je eigen vader of moeder representeren. Dan gaat de droom niet zozeer over jou, maar over hen. Over hoe het met hen is gesteld, zoals de volgende droom laat zien:

Met mijn moeder en broers zit ik in de wachtkamer van een modern crematorium. Ma zal daar de volgende dag euthanasie plegen. In de dieper liggende gangen van het gebouw zijn mensen bezig met de lijken van de overledenen en wij maken er luchtige grapjes over, zoals ‘Het is hier maar een dooie boel’. Dan zie ik ineens hoe mijn moeder heel stilletjes wit wegtrekt en bedenk ik hoe heftig het moet zijn om hier te zitten in deze wachtkamer, wetende dat je morgen gaat sterven.

Dromen over moeder

De dromer droomt over zijn moeder en zijn gezin van herkomst. Een mondig gezin waarin veel en soms harde grappen worden gemaakt. Ook, of misschien wel juist, op gevoelige momenten. De droom doet hem ineens ten volle beseffen dat zijn moeder met haar broze gezondheid wellicht aan de vooravond van de dood staat. Wijst hem erop serieus oog en aandacht te hebben voor zijn kwetsbare moeder en voor de verandering eens een écht gesprek met haar aan te gaan.

Ouderlijk huis

Als een droom je terug brengt naar het ouderlijk huis, de plek waar je bent opgegroeid en waar je wortels liggen, gaat de droom meestal over patronen en gewoonten die toen zijn ontstaan. En hoe je nu, met de ervaring en kennis van een volwassene, andere keuzes kunt maken.

Ik loop met mijn gezin (van herkomst) door de straat waar ik ben opgegroeid. Ik zie de overbuurjongen waar ik altijd zo verliefd op was, recht mijn rug en loop zelfverzekerd langs hem. Dan klimt mijn vader ineens over een hek, dat onder stroom staat en waar een sloot achter ligt en ik denk: “Ja daaag, dat ga ik niet doen.” Vervolgens wil mijn moeder nieuw bestek gaan kopen in Boxmeer. Dat is wel 200 kilometer lopen! Nou, dat vind ik dus echt zwaar overdreven voor enkel bestek.

In bovenstaande droom lijken de rollen wel omgedraaid. De ouders gedragen zich bijna als kinderen; roekeloos en onlogisch. Dat terwijl de dromer zelfverzekerd rond loopt en afstand neemt van die kinderlijke capriolen. Iets wat haar in het dagelijks leven waarschijnlijk ook te doen staat.

Dromen over moeder
Hulp van gene zijde

Is de ouder waar je over droomt overleden? Dan neemt deze weer een hele nieuwe plek in binnen je persoonlijke droomwereld, zoals deze dromer zo mooi vertelt:

“Mijn moeder is al lang overleden, maar de laatste tijd komt ze ineens regelmatig even langs in mijn dromen. Dan droom ik over iets heel anders, om het even wat en dan komt zij ineens voorbij in haar rolstoel en zwaait naar me.”

Deze dromer staat aan het begin van haar volwassen leven als haar moeder sterft. Ze is dan nog jong, wankel en onzeker. Inmiddels zijn we vele jaren verder en is ze bezig met het maken van grote keuzes in werk en leven. Ze neemt steeds meer haar plek in en pakt haar rol. Haar moeder zwaait naar haar in al haar dromen en knikt haar bemoedigend toe. Waarmee ze haar trots en goedkeuring toont voor haar dochter en daarmee het onzichtbare stokje in de voorouderlijn overdraagt.

Krachtige beelden

Bovenstaande fragmenten laten zien hoe belangrijk ouders zijn in ons leven. Ze zijn, ten goede of ten kwade, bepalend voor wie wij zijn. Dat is hun kracht en hun macht. Dromen maken graag gebruik van deze krachtige droombeelden. Heb jij ook een droom waarin je vader of moeder een rol speelt? Deel deze gerust onderaan deze blog. Het ITIP Dreamteam kijkt er vast naar uit.

Door: Esther van Nieuwburg

11 gedachten over “Dromen over je ouders”

 1. Mijn moeder is helaas 3 mnd geleden heel.plots van ons heengegaan.
  Ik was bij haar maar helaas hebben wij geen afscheid kunnen nemen van elkaar.
  Nu heb ik ongeveer 2 weken geleden gedroomd over haar dat ze bij mij in de gang was en naar buiten liep.
  De deur ging achter haar dicht en ik en mijn man konden hem niet meer open krijgen.
  Ik blijf eraan denken.

  Mis haar verschrikkelijk.
  Het is een hele moeilijke tijd.
  Weet iemand wat dit te betekenen kan hebben?

  Alvast heel erg bedankt

  1. Hallo Francisca,

   Eerst, gecondoleerd met het verlies van je moeder. Wat een verdrietig nieuws. Wat moet het ontzettend moeilijk voor je zijn als het zo plotseling is gebeurd en je geen afscheid van haar hebt kunnen nemen. Ik vermoed dat daar je droom over gaat. Je hebt niet goed afscheid kunnen nemen en de droom wil je volgnes mij laten zien dat het tijd is om ruimte en tijd te maken om echt innerlijk van haar afscheid te nemen. In de droom komt je moeder immers naar je toe. Dat zegt mij, dat er ‘iets’ is, een energie van je moeder die nog bij je is of naar je toekomt en die graag afscheid wil nemen. In je droom loopt je moeder naar buiten. Een teken dat ze er niet meer is. De deur is letterlijk dicht en is niet meer open te krijgen. Dat is een ‘hard’ beeld, van de rauwe werkelijkheid. En ik kan me voorstellen, dat dit heel erg moeilijk is om dit voor voorgeschoteld te krijgen in je droom. Zo gaat het vaak in dromen. Maar het is ook zo, dat als je echt stilstaat bij je rouw en verlies, en je daar echt aandacht voor hebt, er ook weer iets ‘open’ gaat. Het open willen doen van de deur in je droom, duidt voor mij je verlangen aan om zo graag weer bij je moeder te zijn. De deur naar haar te openen. Misschien kun je in gedachten naar haar toegaan en haar aanwezigheid alsnog voelen, en alsnog afscheid van haar nemen. Ook al zijn jullie fysiek niet meer bij elkaar. De liefde stroomt nog. Die is er altijd. Ik wens je heel veel sterkte toe in deze verdrietige periode.

   Lieve groet
   Mayke

 2. Hallo,
  Mijn droom van onlangs lukt me niet om te plaatsen wat er mee word bedoeld, wellicht kunnen jullie mij wat helderheid geven.

  Ik hoorde mijn telefoon overgaan en nam op met hallo? er wordt gesproken met een mannenstem; hai hai, ik moet je iets ergs vertellen (paar seconden stilte) ; Die man heeft mijn fotoboek kapot gemaakt. Paar seconden stilte en toen werd er opgehangen en werd ik wakker. het was een heldere droom, waarbij het net echt leek, de stem was van mijn overleden vader.

  Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Marielle Borst

   Goedemorgen Susan,

   Dromen over overleden dierbaren kunnen zo echt lijken, dat het voelt alsof het echt gebeurd is. Soms valt niet zo 1,2,3, te zeggen wat een droom betekent, maar misschien merk je wel dat de droom iets in gang gezet heeft bij jou. De vraag is dan niet zozeer waarom je dit hebt gedroomd en wat het precies betekent, maar waartoe je dit hebt gedroomd.

   Ben je naar aanleiding van deze droom bijvoorbeeld in oude fotoboeken van je vader gaan kijken of heb je een gevoel bij welke man je vader bedoelt als hij zegt ‘die man heeft mijn fotoboek kapot gemaakt’?

   Ben benieuwd of er de komende weken iets gebeurt waardoor deze droom achteraf betekenis krijgt!

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Dankjewel! Het heeft zeker wel iets in gang gezet met de vraag wat zal dit van betekenis voor mij zijn. Ik ga er vanuit dat het op zijn plek gaat vallen. Dus inderdaad waartoe heb ik dit gedroomd. Dank je wel!

 3. Omdat het wellicht relevant is, laat ik vooraf weten dat ik een orthodox gereformeerde opvoeding heb gehad. Het gedachtegoed met de daarbij behorende levenswijze heb ik tot teleurstelling van mijn ouders nooit kunnen/willen navolgen. Popmuziek was b.v. ‘van de wereld/duivel’, die mij bij God wilde weghalen. Tot mijn verbazing kreeg ik op mijn 14e een kleine platenspeler met een paar LP’s (softpop) van mijn vader. Die had hij zelf van een collega gekregen. Ik ben nu 65 jaar oud.

  De droom:
  Ik ben in het bezit van een LP waarop mooie soft popmuziek met koorpartijen. Mogelijk heb ik die van iemand gekregen. Ik ben daar erg blij mee. Ik leg deze bij mijn ouders thuis op de tafel neer. Er komt een groep kinderen binnen. Zij hebben een stapel LP’s bij zich, die zij op de tafel bij mijn LP leggen. Vervolgens beginnen ze hun LP’s te kaften, met de bedoeling deze later naar hun eigen huis mee te nemen. Ik bedenk me dat mijn LP dan per ongeluk zou kunnen worden meegenomen en ga hem overal zoeken, in o.a. kasten, maar vind die niet. Als ik mijn moeder vraag of zij de LP misschien heeft gezien antwoordt ze ontkennend. Daarna zoek ik weer een tijd, zonder resultaat.
  Dan sta ik met mijn vader in een ruimte waar ik een boekenkast zie en ik vraag hem of hij weet waar mijn LP is. Ik heb het ook over mijn laatste rustplaats. Hij begint wat te snikken en zegt dat hij deze heeft weggemaakt. Ik vraag hem boos waar hij de LP heeft gelaten. Dan loopt hij voor mij uit en hij ziet er uit als een gebroken man. Hij praat met zwakke stem. Achter mij lopen mensen, vermoedelijk vrienden van me en ik vind het pijnlijk dat die mijn vader zo moeten zien.
  Wij komen bij een heuvelachtig terrein en in een soort ton ligt mijn LP. Mijn vader vertelt dat hij de LP heeft weggemaakt en ik hoor een soort trots in zijn stem, alsof hij toch vindt dat jij daar goed aan heeft gedaan. De LP ziet er gebogen en bekrast uit en is niet meer te gebruiken. Ik zeg tegen mijn vader dat ik vind dat hij deze moet vergoeden, wat hij weigert. Ik wordt heel kwaad.
  Hierna zijn wij in een kerk, waarin allemaal mensen in de banken zitten. Ik roep luidkeels dat ik het schandalig vind wat mijn vader heeft gedaan en dat hij de LP niet wil vergoeden. Ik besef dat hij het heel vervelend vindt dat iedereen nu alles kan horen.

  1. Beste Henk,

   Je droom begint ermee dat je een LP hebt met mooie softpopmuziek, die je mogelijk van iemand gekregen hebt. Later raak je deze kwijt als er kinderen komen. Dan ga je de LP overal zoeken. Maar je vindt hem niet. Dan vraag je je moeder, maar zij zegt er niets van te weten. Dan ga je naar je vader en hij blijkt deze weggedaan te hebben. Je vindt het pijnlijk om te zien, dat anderen je vader als een gebroken man zien en hij een zwakke stem heeft. Dat maakt je kwaad en wil dat hij hem vergoedt, maar dat weigert hij. Uiteindelijk roep je het uit in de kerk en je weet dat hij het heel erg vindt dat iedereen nu alles kan horen.
   De LP is erg waardevol voor je. Dat blijkt uit de droom en daar begin je immers mee. Ondanks dat je ouders dit als iets van de duivel zagen kreeg je tot je verbazing op je 14e een paar softpopLP’s met een kleine platenspeler. Dit betekent dus erg veel voor je.
   Ik zie de LP die in je droom zoek is en is ‘weggemaakt’ door je vader als iets dat symbool staat voor iets in je huidige leven. Een LP is een langspeelplaat die vroeger gemaakt werd voor de tijd van de CD’s en nu mp3’s. Het is dus iets waardevols, kostbaars van vroeger dat nu (bijna) niet meer gemaakt wordt. Waar zou dat over kunnen gaan? Is er iets in je leven dat je koestert, waar je erg blij mee was, wat je van iemand ‘gekregen’ had? En dat je nu kwijt bent? Dat niet meer te gebruiken is, omdat het beschadigd is. En dat je dat heel erg kwaad maakt. Komt er dan iets in je op? Op een LP staat muziek, ? daar luister je naar. In jouw droom softpop. Wat is er voor jou ‘muziek’, ‘softpop’? Waar zou dat symbolisch gezien over kunnen gaan?
   Wat opvalt in de droom is dat jij zelf deze LP op tafel neerlegt bij je ouders. En dan raakt hij zoek. Kan het iets te maken hebben met iets, een thema in je leven dat nu ‘speelt/draait’ (als een LP) en dat erg belangrijk voor je is en dat jij naast je neer hebt gelegd? Zoals in de droom op tafel. Bij iets van vroeger, iets ouds, waardoor je dat nu kwijt bent geraakt?
   Bij mij komen er bij een LP nog associaties op:
   – Draait rondt (wat draait er rond?)
   – Zitten groeven in (oude patronen, steeds dezelfde groef?)
   – Wat is kostbaar, iets van vroeger, dat nu niet meer gemaakt wordt/ bijna niet meer bestaat of te krijgen is
   – Speelt ‘muziek’ af
   Het klinkt voor mij alsof jij met ditgene – de LP – naar de opvattingen /overtuigingen bent gegaan die je van vroeger hebt meegekregen. En dan raak je het daar kwijt. Als er kinderen bij zijn, in je droom. Dat zie ik als een kinddeel van jezelf, je innerlijke kind. Wat zou de volwassen Henk met deze ‘LP’ doen? Volgens mij wil de droom je vertellen dat je met dit stuk in je leven, dit thema, niet terug moet gaan naar je oude overtuigingen (vanuit je ouderlijk huis), want dan raakt het kinddeel in jou het kwijt. Maar dat je je ‘LP’ mag koesteren, want anders gaat hij stuk en raakt hij beschadigd.
   Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Ik ben heel erg benieuwd!

   Harte-groet,
   Mayke

   1. Dank je Mayke, voor je reactie. Met name met het laatste kan ik veel. Misschien moet ik het oude loslaten en meer op mijn eigen koers gaan varen. De soft-popmuziek betekent rust en troost voor me. Ook ervaar ik er zingeving door. Steeds bij mijzelf het verleden doornemen verstoort dat. Ik denk dat dit de boodschap is die ik krijg. Dank je voor de aandacht die je aan mijn droom besteed hebt.

    1. Heel erg graag gedaan, Henk! Mooi hoe je dat zelf omschrijft: ‘steeds bij mijzelf het verleden doornemen’, dat bevestigd voor mij nog een keer het beel van de LP uit je droom. Dat verstoort jouw rust en troost, de softpopmuziek in je droom. Ik wens je dat toe en dat je je eigen koers mag gaan varen daarin.

     Harte-groet,
     Mayke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *