Onlangs heb ik een dromenworkshop van Sven Doehner gevolgd, een droomspecialist uit Mexico. Na afloop vertelt hij over Día de los Muertos (de Dag van de Doden). Een ritueel dat op 1 en 2 november in Mexico wordt gevierd om overleden dierbaren te eren. Op deze dagen is de grens tussen de wereld van de levenden en die van de doden zo dun, dat hun zielen terugkeren om te genieten van de liefde en het gezelschap van hun nabestaanden. Families versieren graven met bloemen, bouwen altaren en delen herinneringen. Ze verkleden zich als skeletten en schedels (calacas en calaveras), maken muziek en gaan dansend door de straten. Zo wordt rouw omgezet in een vreugdevolle viering van het leven.
Svens verhaal doet me denken aan de dromen over overleden dierbaren, die we ontvangen op dromenuitleg.nl. Ze weerspiegelen een verlangen om verbonden te blijven met hen. Dit verlangen ken ik goed. Toen mijn oma plotseling overleed, had ik er alles voor over om haar nog één keer te zien en te spreken. Door de jaren heen voel ik geregeld haar aanwezigheid, maar in mijn dromen komt ze weinig voor. In die zin geven de ingezonden dromen mij hoop. Net als Svens verhaal, dat mij inspireert tot het schrijven van deze blog.
Vannacht heb ik gedroomd over mijn 14 jaar geleden overleden schoonmoeder. We hebben haar kast geërfd, die nu op onze slaapkamer staat. In mijn droom opent de kastdeur vanzelf, en voel ik dat ze me een teken geeft. Vervolgens hoor ik haar stem. Ze vertelt me dat ik niet bang moet zijn, omdat de meer dan 18 jaar geleden overleden oma van mijn man zich aan mij zal openbaren. Verder laat ze merken dat het goed met haar gaat en vertel ik hoe het met mij en haar zoon gaat.
Bezoek uit het hiernamaals
Dromen over overleden dierbaren voelen als kostbare geschenken. Net zoals tijdens Día de los Muertos lijken onze geliefden ons te bezoeken om troost en bescherming te bieden, hun ervaringen en wijsheid te delen of hun aanwezigheid te laten voelen. Bas Klinkhamer beschrijft dit in zijn boek De Nachtelijke Reis: “Zo bezien is de dromenwereld een tussenrijk waar de ziel na de dood terugkeert om in contact te zijn met de zielen op aarde. Ze leggen iets aan je uit, brengen een boodschap over of komen je simpelweg weer ontmoeten.” Deze dromen bieden een diepe, tastbare verbinding en herinneren ons aan de spirituele en intuïtieve dimensie van het leven. Wanneer de grens tussen leven en dood vervaagt, krijgen we de kans om contact te maken met iets dat groter is dan onszelf en kan er heling plaatsvinden.
De boodschap die de vrouw van haar overleden schoonmoeder ontvangt, is krachtig. “Wees niet bang als de oma van je man zich laat zien.” Deze woorden raken haar diep. Ze maken duidelijk dat zowel haar schoonmoeder als de oma van haar man nog steeds over haar waken. Dit geeft rust. De woorden “wees niet bang” kan ze goed gebruiken in haar zoektocht naar een nieuw levensdoel en in het loslaten van oude patronen. Het is helend om te horen dat het goed gaat met haar schoonmoeder en om te vertellen hoe het met haarzelf en haar man gaat.
Het mooie aan spirituele dromen
Wat ik zo mooi vind aan deze spirituele dromen, is dat ze niet om uitleg vragen, maar voor zichzelf spreken. Ze bieden precies wat je nodig hebt: troost, richting of heling. Het zijn lichtpunten in moeilijke tijden, zowel in momenten van verdriet als jaren later. Ze laten je voelen dat je niet alleen bent en dat de liefde van je overleden dierbaren je blijft omringen, zelfs al zijn ze fysiek niet meer aanwezig. Hoe bijzonder is dat?
Dromen van psychologische aard
Niet alle dromen over overleden dierbaren zijn spiritueel; sommige zijn meer psychologisch van aard. Dan helpen ze bij het verwerken van onverwerkte emoties of onuitgesproken en niet afgesloten zaken. Welke emoties of zaken dit zijn, ontdek je door de betekenis van je droom te onderzoeken.
Mijn vader is een jaar geleden overleden. In mijn droom is hij erg boos op mij. Ik moet mijn kleding en alles inpakken. Ik vind het een verschrikkelijke droom en wil heel graag weten wat deze betekent.
In de uitwisseling over de droom ontdekt de dromer dat de ingepakte kleding symbool staat voor de bescherming die zijn vader hem bood toen hij nog leefde. Na zijn overlijden voelt de zoon zich kwetsbaar zonder deze bescherming. De boosheid van zijn vader in de droom weerspiegelt de onbewuste gevoelens van de zoon, omdat zijn vader in het dagelijks leven nooit op deze manier zo boos is geweest. Onder de boosheid ligt een diepe liefde voor zijn vader. De droom maakt hem bewust van de noodzaak om nu zelf de rol van beschermer op zich te nemen en zijn eigen kracht te vinden.
Zelf een droom interpreteren
Hoe weet je of je droom meer spiritueel of juist psychologisch van aard is? Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Wat voel ik na de droom?
Voel je rust en verbinding? Dan is het waarschijnlijk een spirituele droom. Voel je angst, boosheid of ben je van streek? Dan is de droom waarschijnlijk meer psychologisch van aard. - Wat gebeurt er in de droom?
Ontvang je duidelijke boodschappen van de overledene? Dit kan wijzen op een spirituele verbinding. Gaat de droom meer over jouw emoties of problemen met de overledene? Dan kan de droom meer psychologisch van aard zijn. - Welke thema’s komen naar voren?
Dromen die liefde en steun van de overledene tonen, zijn vaak spiritueel. Dromen waarin boosheid of schuld naar voren komen, zijn meestal psychologisch van aard en kunnen je helpen inzien wat je nog nodig hebt in het verwerken van je verlies.
Door deze vragen te stellen, krijg je meer inzicht in het soort droom dat je hebt gehad. Dit kan je helpen om te begrijpen welke boodschap belangrijk voor jou is of wat je nog moet verwerken in je rouwproces.
Delen van dromen
Dromen over overleden dierbaren zijn belangrijke dromen om te onderzoeken. Ze bieden een kans om herinneringen te koesteren, de verbinding met onze overleden dierbaren opnieuw te ervaren, of onopgeloste zaken onder ogen te zien en te verwerken. Ze helpen ons om betekenis en steun te vinden in de band die we met onze dierbaren hadden en nog hebben, en helpen ons om verder te gaan in ons leven.
Als je vragen hebt over jouw dromen op dit gebied, nodig ik je uit om ze te delen. We helpen je graag bij het onderzoeken van de mogelijke betekenis.
Door: Ilse van der Jagt
Droom over mijn vader.
Hij was en jongen van plus minus 7 jaar schat ik, blond, Zelf ben ik 69 jaar We spraken niet met elkaar maar hij was er even. Mijn vraag is waarom ?
Beste Henk,
Hoe was het voor je om je vader in je droom als jongen van ongeveer 7 jaar te zien? Wat riep dat beeld bij je op? Was je blij om hem te zien, of kwamen er misschien andere gevoelens naar boven? Vaak is het moeilijk te zeggen waarom overleden dierbaren in onze dromen verschijnen. Soms komen ze om ons te laten weten dat ze er nog voor ons zijn, of om ons te troosten. Het kan ook zijn dat ze iets te vertellen hebben, of dat wij zelf nog iets te verwerken hebben, bijvoorbeeld uit de relatie met hen.
Wat mij raakt in jouw droom, is dat jouw vader verschijnt als een jongen van 7 jaar. Dat roept voor mij het beeld op van iemand die jong en kwetsbaar is, met een heel leven nog voor zich. Zou het kunnen dat de droom je eraan wil herinneren dat ook hij ooit een kind is geweest? Hoe was jouw relatie met hem toen je jonger was? En hoe kijk je nu, als volwassene, naar hem?
Heeft de leeftijd van 7, die fase in jouw of zijn leven nog een bijzondere betekenis voor je? Of is er iets uit jouw eigen jeugd dat op de een of andere manier om aandacht vraagt? Soms kunnen dromen ons iets laten zien dat geheeld of begrepen wil worden, net zoals dit beeld van je vader je misschien iets wil vertellen.
Ik ben benieuwd tot welke inzichten jij zelf nog komt als je mijn antwoord leest. Neem de tijd om erover na te denken en te voelen wat deze jonge versie van je vader je zou kunnen laten zien.
Hartelijke groet,
Ilse
Meestal als ik droom over een overleden persoon, wil dat voor mij zeggen dat ik hun dood aanvaard en verwerkt heb. Zo interpreteer ik dat. Nadien droom ik haast nooit meer over die persoon wat ik eigenlijk wel spijtig vind want zo zie je elkaar toch nog eens.
Hoi Ingrid,
Iedereen heeft zo zijn eigen droomencyclopedie. Als dit bij jou zo werkt, dan is het ook gewoon zo voor jou. Dromen zijn vaak een uiting van zaken, die zich nog in je onderbewustzijn bevinden of waarbij er nog werk te doen is. In die zin is het begrijpelijk dat je niet meer droomt over een overleden persoon, wanneer je zijn of haar dood hebt weten te plaatsen in je leven.
Als deze dan toch nog eens in je droom verschijnt, is het wel interessant om te kijken wat hij of zij voor je heeft betekent en wat er op dat moment in je leven speelt, dat juist deze persoon in je dromen aanwezig is.
Verder is het wellicht ook afhankelijk van de aard van jouw relatie tot de overleden dierbare, de leeftijd van het moment van sterven of de manier waarop iemand is heen gegaan. Er zijn dierbaren, wiens dood nu eenmaal moeilijk te verteren is. Althans zo zie ik dat.
Esther