Met het nieuwe jaar nog voor me, moet ik denken aan een droom die nog vers in mijn geheugen ligt:
Iemand staat rechts naast me. Hij legt zijn rechterhand voor mijn hart en zijn linkerhand achter mijn hart. Ik voel de warmte van zijn handen terwijl hij zegt: ‘Pijn kun je helen’.
Meer nog dan de beelden en woorden, blijft in de ochtend de lichamelijke verandering na deze droom mij bij. Alsof er een nieuwe levensstroom door mij heen gaat. Mijn hartstreek ruimer voelt. Geheeld en vol leven en dankbaarheid ga ik de dag in.
De wijsheid van het lichaam
Energiek wakker worden na een levendige droom. Druk op de borst voelen na een beklemmende droom. Of zelfs al slapend een orgasme krijgen tijdens een erotische droom. Het komt allemaal voor. Met welk gevoel en welke lichamelijke reactie we ontwaken, geeft informatie over hoe we de droom kunnen interpreteren. De wijsheid van het lichaam is groot en voegt waardevolle nieuwe informatie toe aan de droom.
Dit tweede deel van het drieluik ‘lichaam en dromen’ is een vervolg op Drieluik over lichaam en dromen, deel 1: lichaamsdelen in dromen en gaat over onze fysieke reactie op dromen. En hoe bewustzijn hiervan ons kan helpen in onze ontwikkeling.
Ontwaken met positieve gevoelens
Wanneer ik wakker word, voel ik de ring nog steeds om mijn vinger zitten. Ik voel me verbonden.
Na de vliegdroom beweeg ik mij de hele dag zo vrij als een vogel, ik ‘zweef’ gewoon!
In de droom koester ik het pasgeboren kindje. Eenmaal wakker merk ik dat iets teers en kwetsbaars in mij is geraakt.
Positieve lichamelijke gevoelens bij het ontwaken na een droom geven energie, verzachten, maken krachtiger of doen ons vrijer en levendiger voelen. Zelfs als we onze droom niet meer herinneren in de ochtend, kan het zomaar zijn dat we lichter en vitaler ontwaken.
Geheugen van ons lichaam
Net zoals hevige schokken of negatieve emoties in het lichaam worden opgeslagen, slaat ons systeem ook positieve ervaringen op. Op dagen of momenten dat we het lastiger hebben, biedt het oproepen van de beelden uit de droom en het bijbehorende positieve gevoel hulp. Als ik de droomster die droomt over het pasgeboren kindje vraag om weer naar dat moment in de droom terug te gaan, zie ik haar gezicht veranderen. De frons verdwijnt, haar ogen worden zachter, de mond ontspant. Dit is hulp voor haar. Zet zelf maar eens een glimlach op en merk wat dat al met je doet.
Ook de man die de vliegdroom heeft, heeft baat bij het teruggaan naar zijn gevoel bij het ontwaken. Privé loopt het momenteel stroef in zijn relatie, de communicatie zit vast. Bovendien kent hij zijn neiging om dingen zwaar te maken. Door het gevoel van zweven fysiek weer op te roepen, ervaart hij dat hij in de kern een vrij mens is. Dat het licht mag blijven. Ongeacht hoe het zich thuis verder zal ontwikkelen. In zijn woorden: “het voelt alsof er 10 kilo van mij afvalt”.
Door het gevoel bewust tot ons te nemen en ernaar terug te keren, ‘verankeren’ we deze lichamelijke staat als het ware in ons systeem. Hoe vaker we dit doen, hoe makkelijker de toegang ertoe. Dit wordt ook wel het geheugen van ons lichaam genoemd.
Negatieve gevoelens bij het opstaan
Bij het wakker worden ben ik nog steeds versuft, mijn hoofd voelt wazig.
Het was of bij het ontwaken de steen nog steeds op mijn borst drukte.
Nadat ik met een gil wakker schrik blijft mijn buik samengetrokken en mijn adem hoog. Ik blijf me de hele dag onrustig voelen.
Misschien heb je wel eens een valdroom gehad, waarbij het hart nog in je keel klopte bij het wakker worden. Of een andere vervelende lichamelijke reactie op een droom, zoals benauwdheid, beklemming, kramp, vermoeidheid of hoofdpijn.
Waar we tegenaan lopen in ons leven, of wat we onbewust bij ons dragen, uit zich niet alleen in onze psyche, maar ook in ons lichaam. Dit kan ver gaan, denk maar eens aan een maagzweer bij langdurige spanning, slikproblemen als je altijd veel hebt ‘geslikt’ of binnen houdt, of gespannen en opgetrokken schouders als je steeds maar weer verantwoordelijkheid draagt. Aan mijn oma kon je aan haar gekromde lichaam zien dat zij – ondanks haar optimistische aard – ‘gebukt’ ging onder haar levensverhaal. Bij langdurige spanning gaat ons lichaam zichtbaar hiernaar staan.
Erbij blijven
Als ik met een vervelend gevoel ontwaak, betrap ik mijzelf erop het zo snel mogelijk weg te willen hebben. Diep ademhalen, even rekken en strekken of direct ontbijten en aan het werk gaan. Toch is het de moeite waard om dit gevoel dieper te verkennen. Waar knelt het, trekt het samen of ervaar je druk? Waar, of in welke situatie, herken je dit? Als je benauwd wakker wordt, gaat het onderzoek over ‘wat benauwt je’ of ‘waar voel ik dat precies’? Als je het gevoel hebt dat er een steen op je drukt: wat drukt op jou? Of ‘wat voelt als een steen op mijn maag?’
Ook als het wazig, zwaar of onbestemd voelt, is de vraag waar je dit kent in jouw leven. Of je de droom nu hebt onthouden of niet.
Wat helpt?
In gesprek met mijn collega kwam het benauwde gevoel weer vol opzetten. Ik was gelukkig ter plekke in staat om goed door te blijven ademen. Het voelde als een kleine overwinning.
Na het verkennen van de lichamelijke ervaring is de vraag ‘wat helpt als antwoord op dit gevoel?’ Is dat ontspanning, door naar de bewuste plek of naar de buik te ademen? Helpt het om met de aandacht naar de voeten te gaan door de voeten goed op de vloer te voelen? Of door je juist groter te maken en meer plek in te nemen?
Deze verkenning versterkt ons lichaamsbewustzijn en inzicht. Zo bieden dromen en lichaamsbewustzijn niet alleen in de nacht, maar ook overdag hulp.
Gedicht
Droom
Ik liep vannacht – van een optocht los-
geraakt, ineens onder een hoog en luchtig
viaduct, jong, naast mij liep een grote
vrij zware jonge man. De pijlers werden bomen
en het beton werd losse grond.
En ogenblikkelijk stonden we stil, zijn mond
boog zich half open neer, ik richtte
mijn gezicht omhoog, de zekerheid
van kussen en omhelzen was er toen
ik wakker werd en is er nog altijd.
M. Vasalis, Droom. De oude kustlijn (2002)
Door: Anita van der Kooi
PS: Deel 1 van deze drieluik over ‘lichaamsdelen in dromen’ lees je hier.