Dromen over tanden en kiezen

Dromen over tanden en kiezen

Veel mensen dromen over lichaamsdelen. Vaak is er iets mee; een gekke neus, haren die uitvallen, een voet die veel groter is dan de andere… Een herhalend thema dat vaak voorkomt is het dromen over uitvallende tanden en kiezen.

Een droom; ‘Ik heb een hand vol brokken. Het is een afgebroken kies rechts achter. Ik zie er goud en zilver tussen zitten.’

Welke gezegden zou van toepassing kunnen zijn?

Wanneer je droomt over lichaamsdelen kan het verhelderend zijn de gezegden die er zijn rond het lichaam te raadplegen. Dit geldt ook over dromen voor tanden en kiezen. Iedereen kent die gezegden en kan daarin meevoelen. Gezegden geven toegang tot de collectief gekende, archetypische betekenis aan symbolen.

Rond tanden en kiezen zijn bijvoorbeeld de volgende gezegden;

 • “Zijn tanden ergens inzetten”
 • “Haar op de tanden hebben”
 • “Tot de tanden toe gewapend”
 • “De kiezen op elkaar zetten”
 • “Oog om oog, tand om tand”
 • “Zich met hand en tand verzetten”
 • “Met lange tanden eten”
 • “Met de mond vol tanden staan”

In veel van deze zinnen is het daadkrachtige, het volhouden, het doorzetten en niet met je laten sollen, een thema. Het laatste gezegde ‘met de mond vol tanden staan’ geeft juist het tegenovergestelde aan. Je hebt geen controle, je hebt niet je woordje klaar. Er gebeurt iets waar je even geen antwoord op hebt.

Wat brokkelt er af?

In het droomfragment waarmee we begonnen, heeft de dromer een verbrokkelde kies in zijn hand. Er is een grote kans dat in het persoonlijke leven van de dromer de eigen regie, de daadkracht, de mogelijkheid om de kiezen op elkaar te zetten en ergens voor te gaan, aan het afbrokkelen zijn. Vaak wordt dat als een verlies ervaren. De oude manier waarop je je handhaaft is niet meer vol te houden. Soms wordt dat veroorzaakt door ziekte of verlies, burn-out… De levensenergie is aan het afnemen.

Maar tussen de brokken is het goud en zilver al te vinden…
Droomschatten

Schatten die zichtbaar worden wanneer je de manier waarop je tot nu toe altijd gewend was je staande te houden, loslaat. Wanneer je kunt ontspannen en minder ‘gewapend’ hoeft te zijn, meer gaat vertrouwen op het leven wat zich aandient, dan worden schatten zichtbaar. Wat die schatten zijn en waar het precies over gaat? Dat moeten we aan de dromer vragen!

Door: Nanske Kuiken

0 gedachten over “Dromen over tanden en kiezen”

 1. Ik deel graag een terugkerende droom over tanden. Ik droom dat mijn kaken zo hard op elkaar drukken en tegelijkertijd heen en weer bewegen dat mijn tanden en/of kiezen er kapot van gaan of loskomen. Ik wil ermee stoppen maar ik heb er geen controle over. Dit komt terugkerend in verschillende contexten. Afgelopen nacht was ik met iemand in gesprek terwijl het gebeurde. Ik excuseerde me, gaf aan dat ik iets (ik weet niet meer wat het was, iets proeven geloof ik) nu even niet kon doen en ik legde uit/liet zien dat dat kwam door mijn kaken. Ik wist dat het een “aanval” was die ik moest laten gebeuren en dat het na een tijdje over zou gaan. Ik voelde een zij-voortand los gaan zitten, was bang deze te verliezen maar voelde al dat dat onvermijdelijk was.
  Vaak droom ik dat mijn kiezen losbrokkelen en ik steeds meer stukjes kies/tand in mijn mond voel zitten.
  Ik kom niet veel verder dan mijn tanden te hard ergens inzetten. Ik ben erg benieuwd naar andere ideeën over dit terugkerende thema.

  1. Marielle Borst

   Hallo Saskia,

   In je droom klemmen jouw kaken zo hard op elkaar, dat je tanden en kiezen er schade van ondervinden. Je zet als het ware dus te veel kracht. Schade aan of verlies van tanden staat in dromen vaak voor krachtsverlies, dus het resultaat van (te) veel kracht zetten is in dit geval niet dat het krachtiger wordt, maar dat eigenlijk het omgekeerde gebeurt. Omdat dit in de droom buiten jouw controle om gaat, zou het wel eens zo kunnen zijn dat de drijvende kracht hierachter de persoonlijkheid is. Die kan namelijk de neiging hebben om je ‘op te leggen’ om op (wils)kracht dingen voor elkaar te krijgen, te veel je best te doen, alles perfect en snel te moeten doen, te veel door te bijten, als er eigenlijk rust of iets anders nodig is. Doordat je zoveel kracht zet gebeurt er ook iets niet, namelijk ‘iets proeven’. Zou het kunnen zijn dat deze droom je op een hele mooie en delicate manier uitnodigt om de dingen waar jij je energie in steekt eerst eens goed te ‘proeven’? Bijvoorbeeld door niet alleen ‘vanuit je mind’ dingen aan te gaan, maar juist ook goed met je lichaam en je gevoel eerst eens aandachtig na te gaan wat er nodig is?

   Alle goeds,
   Marielle

 2. Ik loop al langer met een algemene vraag in mijn hoofd:
  Ik heb altijd veel gedroomd in mijn leven. Sinds een half jaar heb ik een relatie en slaap ik sindsdien geregeld ook samen met mijn vriend. Het valt mij op dat ik dan nauwelijks droom. Terwijl hij veel en druk droomt.
  Het is misschien een rare gedachte, maar soms denk ik dat hij mijn dromen ” uit de lucht haalt”

  Waar ontstaan dromen eigenlijk?

  1. Waar ontstaan dromen? Wat een mooie vraag. Misschien kunnen anderen je ook antwoorden geven maar zoals ik het zie;
   Ik ervaar dat ik laat in de nacht los. Je zegt ook; ik ‘val’ in slaap. (Ik heb het wel eens geprobeerd bewust in slaapt te vallen maar dat lukt echt niet.) Mijn persoonlijkheid waar ik me overdag van bedien, laat los. En waar ben ik dan? Voor mij voelt het als een sfeer van heling, schonen, opladen. Een plek waar oneindig veel meer bewustzijn is dan in mijzelf overdag. En dan neem ik, wanneer ik weer wakker word, flarden mee, die weer door de poort van mijn persoonlijkheid gaan. Zo krijg ik dromen die in mijn dromentaal tot me komen.

   In het boek Bewust dromen van Robert Moss staan voorbeelden hoe je samen kunt dromen, samen je instelt. Misschien wat voor jou en je vriend. Het is een mooi aanvullend boek op dromen.

 3. Heel verhelderend dit stukje! Ik droom regelmatig over tanden en kiezen die loszitten en ken het doorbijten heel goed. Moet regelmatig mezelf ertoe zetten om dingen los te laten. En niet te perfect te willen doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *