12 Heilige Nachten

Heilige nachten als leidraad voor het komende jaar

Gelaafd aan een vakantie met rust, onverwachte ontmoetingen en stilte bekeek ik zondag de dromen uit de Heilige Nachten tussen Kerst en Driekoningen. Wat hebben ze me gebracht? En wat uit de dromen neem ik als leidraad mee naar het nieuwe jaar?

Eén droom springt er meteen uit. Een korte krachtige droom:
Ik doe een studie, maar de vakken van het trimester zijn al gaande en ik loop achter met studeren. Een knagend gevoel komt op.

Dromen over examens
Dromen over studeren en examen doen komen veel voor. Het zijn altijd stressvolle dromen waarin de dromer iets moet. Het studietempo moet omhoog of er moet opeens examen gedaan worden. Soms zelfs in een vak dat je jaren geleden al gehaald hebt.

Wanneer ik dit soort dromen heb, weet ik dat er in mijn drukke dagelijks bestaan iets ondersneeuwt.

Een studie doe je om iets nieuws te leren. Iets voor je toekomst. Je investeert tijd en aandacht in je ontwikkeling. Ik loop achter. Deze droom geeft aan dat het belangrijk is om mijn focus dit jaar niet uitsluitend te laten bepalen door de drukte en rompslomp, maar me ook te richten op mijn ontwikkeling.

Goede voornemens
Dit sluit aan bij waar we in deze weken zo goed in zijn: goede voornemens. Ik doe er niet aan. Keer op keer blijken ze maar tijdelijk te werken. Dry januari, afvallen, meer sporten, op tijd naar bed… In februari hoor ik er niemand meer over.

Waar ik wel aan doe, is mijmeren over een leidraad voor het komende jaar. Dat begint al aan het begin van de kerstvakantie. Dan blik ik terug op het jaar. Wat was fijn, waar was ik in mijn element, wat is de ondertoon van het jaar geweest? En wat zou ik graag anders willen?

Dan, tussen Kerst en Driekoningen, volgt een periode van ontspannen, nergens over nadenken, niets moeten. Een stille tussentijd waarin geen druk is, geen verwachtingen naar mijzelf en anderen. De dagen rijgen zich aaneen en vullen zich vanzelf. Het is ook de tijd van de Heilige Nachten, dus ik let extra goed op mijn dromen.

Daarna, in het nieuwe jaar, neem ik een moment waarop ik een leidraad voor het jaar formuleer.

Leidraad voor het jaar
Een leidraad fungeert anders dan een voornemen. Met een voornemen leg je jezelf een regel op, die met doorzettingsvermogen opgevolgd wordt. Het vraagt kracht en alertheid om je daaraan te houden. Je kunt jezelf vooral teleurstellen. Een leidraad is mild. Wanneer je in de diepte voelt en ervaart, weet je van binnenuit wat belangrijk is om je op te richten. Het is als een lichtbaken op zee. Het geeft richting, doordat je er je koers op kunt bepalen. Maar ook wanneer je afdwaalt en verdwaalt op een woelige zee, zie je dat lichtje branden en kun je je herinneren: wat is ook alweer het allerbelangrijkste?

Heilige Nachten Lichtbaken Nordeney

Voor mij wordt mijn lichtbaken dit jaar: ontspannen & inspiratie.

Ik ga me richten op ontspanning en me openstellen voor inspiratie door te studeren, me te laten te laten raken door wat ik lees of ervaar in contact. Ik ga kunst opzoeken en me laten inspireren door haar schoonheid en plekken bezoeken waar ik nog niet ben geweest. Ik verheug me er op.

Zeker in deze grauwe tijd met regen, beperking en korte dagen, wens ik jou je eigen lichtbaken. Zoek een leidraad waar je je op kunt richten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je dromen uit de Heilige Nachten te bestuderen. Welke dromen raken je? Welk geschenk of boodschappen van je ziel zijn er meegekomen om je op te richten?

Een paar inspirerende ideeën van mensen om me heen: mijn man gaat zich richten op voldoening. Voor mijn moeder wordt het meebewegen met de stroom. Een vriendin gaat zich richten op zich uitspreken en eerlijk zijn. Ik ben er van overtuigd, dat wanneer iedereen zich begeeft in de richting van zijn eigen lichtbaken, de wereld er een stuk lichter uit gaat zien!

We horen graag wat jouw leidraad gaat zijn dit jaar.

Door: Nanske Kuiken

P.S. Wanneer je eigen ontwikkeling een leidraad voor je is: Je kunt je dromen onderzoeken, er is nog plek bij Dromengroep Amsterdam of kom naar het Persoonlijk Traject.

1 reactie op “Heilige nachten als leidraad voor het komende jaar”

  1. Ilse van der Jagt

    Wat mooi een leidraad voor het komende jaar. Je blog inspireerde me om dit mee te nemen in een droomsessie die ik vandaag had met iemand. Daarin stond toevallig ook een droom uit de heilige nachten centraal. We hebben er een mooie leidraad uit kunnen halen. Heel mooi om er zo naar te kijken. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.