Dromen over wc's

Dromen over wc’s

Een van de meest voorkomende droomthema’s:

Heel nodig moeten en de wc niet kunnen vinden, overstromende wc’s, geen deur voor de wc en in het volle zicht naar de wc moeten… Vaak geven deze dromen een gênant en onprettig gevoel. Als je zulke dromen hebt: je bent niet de enige. Het komt ontzettend veel voor.

Om jouw dromen over een toilet of wc te begrijpen kun je je, net als bij andere voorwerpen en situaties waarover je droomt, afvragen: wat is de functie van het voorwerp waar ik over droom?

Onparlementair gezegd is een wc de plek waar je je ‘shit’ kwijt kan. Een plek om je te ‘ont-lasten’, om dat wat je ooit hebt ingenomen, hebt opgegeten en wat nu afval is geworden, te lozen. Als je zo naar je wc droom kijkt, wordt er al veel helder. Vaak gaan wc dromen over de vraag of je je in figuurlijke zin wel genoeg ontlast.

Voorbeelden zijn: je uitspreken over wat je dwars zit, bij de ander terugleggen wat niet jouw verantwoordelijkheid of probleem is, afscheid nemen van gedachten en beelden die jou bezwaren. Ook kan het zijn dat je schuld of schaamte uit jouw familiehistorie met je meedraagt en dat je je zou ontlasten door je dat te realiseren en het ‘terug te leggen’.

De dromen over toilet of een wc kent vele varianten.

Geen wc te vinden

Een variant van de wc droom is dat je nodig moet, maar geen wc kunt vinden. Zo’n droom geeft mogelijk aan dat je iets kwijt wilt wat je dwars zit, maar dat je niet weet hoe of dat je dat niet durft. Ook kan het zijn dat je iets dwars zit, maar nog niet goed weet wat dat precies is. Dan is het belangrijk om stil te staan bij de vraag: wat is het eigenlijk waarvan ik baal? Wat is het waar ik ‘schijtziek’ van word? En in welke situatie speelt dat? Is het aan de orde dat ik me daarover wat meer uitspreek en zo ja tegen wie?

Open deur

In een andere variant kun je wel een wc vinden, maar er zit geen deur in.

Tja, dan komt het accent dus te liggen op de zichtbaarheid voor anderen. Door je mening voor je te houden, kun je soepel meebewegen, maar niemand weet wat er eigenlijk in je omgaat. Jij bent daardoor minder zichtbaar. Dat is jammer, maar ook wel gemakkelijk. Hoe spannend ook, de droom nodigt je uit je te ontlasten van wat je bezwaart. Het kan zijn dat je eens echt ruzie maakt of recht voor zijn raap zegt wat je te zeggen hebt. Vol zichtbaar en voelbaar voor je omgeving. Stinkende zaakjes komen zo aan het licht en kunnen opgeschoond worden.

Viezer dan vies

Sommige mensen vinden een wc, hij heeft ook nog een deur, maar hij is te vies om te gebruiken, of er is geen wc papier, of er staat een grote rij voor of het is alleen maar een gat in de grond en daar ga jij écht niet op…

De omstandigheden zijn op zijn zachtst gezegd niet ideaal. Vertaald naar het dagelijks leven, geef je mogelijk de omstandigheden de schuld? Je komt bijvoorbeeld niet aan de beurt om je zegje te doen in een vergadering. Of je vindt de sfeer niet veilig genoeg om je uit te spreken. Maar realiseer je: jij kunt meer creëren dan je denkt. Je bent startpunt van verandering.

In de stront zitten

Bij een vuile of verstopte wc kun je afvragen: in wiens stront zit ik eigenlijk? In die van mij of in die van een ander? Het natuurlijke proces van je dagelijks ontlasten is in ieder geval verstoord geraakt. Accepteer je te veel shit van anderen? Of zit je jezelf in de weg? Er zit niets anders op dan te gaan schoonmaken. Vaak gaat het over diepe persoonlijke thema’s. Het is daarbij bijna altijd fijn dat iemand anders, een coach bijvoorbeeld, met je meekijkt. Er is niets om je voor te schamen.

Naar de wc gaan stinkt, maar houdt ons gezond. Zo ook je uitspreken waar nodig, je te ontdoen van lasten van anderen die je mogelijk draagt, je te ontdoen van niet reële verwachtingen en beelden over jezelf. Het is eng, maar ook bevrijdend. Het maakt een stuk lichter en vrijer!

Ook al is het spannend, het kan fijn zijn om met anderen te oefenen hoe jij je meer durft uit te spreken, of te onderzoeken hoe je de last uit je verleden los kunt laten. Het Persoonlijk Traject is een fijne plek om daarin stappen te zetten. Ook kun je natuurlijk je dromen sturen. Dan kijken we met je mee. Bekijk ook wat jouw droom betekent.

Door Mirjam Tirion en Nanske Kuiken

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod.

58 gedachten over “Dromen over wc’s”

 1. Ik droom vaak dezelfde soort dromen. Openbare wc’s zonder deur en dan allemaal naast elkaar waar dus nul privacy te vinden is. Waarom droom ik dit soort dingen vaak?

  1. Ilse van der Jagt

   Lieve Orla,

   Dromen die zich herhalen, doen dat omdat ze je iets willen laten zien waar je je bewust van moet worden. Dit kan bijvoorbeeld een onbewuste gewoonte of een denkbeeld zijn waarin je vastzit, of een situatie die nog verwerking vraagt.

   In jouw WC-droom zijn er vaak geen deuren en is er nul privacy. Dit soort WC-dromen gaan vaak over jezelf laten zien en zichtbaar zijn voor anderen. Kan het zijn dat je dat moeilijk vindt? Als je niet deelt hoe je werkelijk over iets denkt en vaak meebeweegt met anderen om de lieve vrede te bewaren, ben je minder zichtbaar en is er minder ruimte voor jouw behoeften. Het zou kunnen dat jouw herhalende WC-dromen je uitnodigen om meer te delen met anderen over wat in jou omgaat en waar jij staat ten opzichte van bepaalde zaken; om meer zichtbaar te zijn. Als je dat vaker doet, kunnen deze dromen ook minder vaak terugkomen. Dat is namelijk wat er vaak gebeurt met herhalende dromen wanneer we de boodschap begrijpen en ernaar handelen. 🙂

   Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord en ben benieuwd tot welke inzichten over je droom je zelf nog komt naar aanleiding van. Laat je het weten?

   Warme groet,

   Ilse

  1. Beste Jo Ann, wc’s in dromen staan voor “ons afval, onze “shit” loslaten”,
   In jouw droom is er geen wc pot. M.a.w. Je kunt dus niet naar de wc, “niet loslaten”.
   Hoe zit het met jou in je dagelijkse leven: heb jij iets los te laten en kun je dat niet kwijt?
   Als dat zo is, moedig ik je aan hier ruimte voor te maken.

   Hartelijke groet Olivia

   1. Ik droomde dat ik me kind door de wc spoelde . Ik raakte in paniek toen hij er aan de onderkant niet meer uit kwam
    Pfff ik werd helemaal angstig wakker

    1. Olivia Somer

     Beste Priscilla, dromen over wc.s gaan vaak over “loslaten”.
     Bij deze droom heb ik echter het gevoel dat “iets” je te veel wordt.
     Wat speelt er momenteel? Hoe voel jij je (in relatie tot je kind?)
     Heb je “ergens genoeg” van.”
     En heb je het gevoel dat je je kind af en toe wel “door de wc kan spoelen?”

     Dat je in paniek raakt als hij er aan de onderkant niet meer uit komt is heel begrijpelijk. Dat is nou ook weer niet de bedoeling! (Soms kun je maar beter je kind even achter het behang plakken😉)
     Wees gerust, het is een droom, en Wat er ook speelt, deze droom gaat over jou, en vraagt je te kijken wat er (in je gevoelsleven) speelt. En daar iets mee te doen. Er over praten kan al heel veel doen.
     Ik ben benieuwd!

     Hartelijke groeten Olivia Somer ⭐️💫

  1. Marielle Borst

   Hallo Martine,

   Met WC’s is in dromen vaak van alles aan de hand. Dit wijst er meestal op dat je in je dagelijks leven niet goed aan je eigen behoeften toekomt. Aangezien in jouw droom de spoelknop kapot is, zou het kunnen dat het in het dagelijkse leven niet lukt om in figuurlijke zin je eigen ‘shit’ te lozen.

   Grappig detail dat de WC in jouw droom roze is. Ik denk dat dit geen algemene, maar wel een persoonlijke betekenis heeft waar je wellicht achter kunt komen door je af te vragen welke associaties jij hebt met de kleur roze.

   Ben benieuwd waar je op uit komt!
   Harte-groet en in het dagelijks leven wens ik je een goed werkende ‘spoelknop’ toe!
   Marielle

 2. Hallo,
  Bij het lezen over de w.c dromen (waar ik veel van herken) komt er opeens een vaak voorkomende droom naar boven over ‘douchen’:
  ik ben in een kleedkamer (waarvan is niet duidelijk) en wil gaan douchen.Het valt niet mee om al mijn kleren uit te krijgen. De douche-koppen bevinden zich tussen de kledinghaken waar ook veel kleding aan hangt van anderen en tassen. Ik doe m’n best om de spullen droog te houden maar dat lukt totaal niet.Lekker douchen lukt ook niet. Ik schaam me dat ik de kleding van anderen heb nat gemaakt en ik maak me zorgen(lichte paniek) over hoe ik naar huis moet,m’n handdoek is nat,m’n kleren en schoenen zijn nat. Alles wat ik probeer maakt het alleen maar erger.

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Anna,

   De droom begint met dat je wilt douchen, dus letterlijk jezelf reinigen. Waar zou dit over kunnen gaan? Waarvan wil je jezelf ‘schoonmaken’, of wat van je af laten spoelen? Al jouw kleren (jouw gedrag, jouw identiteit?) gaan niet makkelijk uit en lekker douchen lukt ook nog niet. We kennen allemaal, dat als we iets ouds achterlaten, het nieuwe nog niet zo makkelijk gaat. We voelen ons dan wat onthand. Het klinkt of een verandering in jou gaande is.

   In de droom wil je het droog (mentaal?) houden maar je maakt spullen nat (gevoel). Het kan mooi zijn er zo naar te kijken, laat jij juist teveel jouw gevoel zien, of nodigt de droom je uit om dit iets meer te doen?

   Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept, laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

   1. Schoonmaken is zeker een thema in mijn leven,ik heb een groot verlangen mijn oude ballast op te ruimen (lett. en fig.)Dat gaat met horten en stoten.
    De afgelopen jaren heb ik door ziekte steeds meer van mijn(fysieke en mentale) mogelijkheden moeten inleveren waardoor mijn identiteit afbrokkelt. Wat blijft er van mij over en wat ben ik nog waard? Dat zijn vragen die vaak bij me opkomen.
    Dank voor je interessante antwoord op mijn droom,Anita!
    Het geeft mij weer wat aanknopingspunten om met mijn levensvragen om te gaan.

    1. Anita van der Kooi

     Dat verklaart veel Anna.
     En loslaten van (fysieke en mentale) mogelijkheden is ook echt een proces van afscheid nemen.
     Ik wens je veel zelfliefde hierbij,

     lieve groet,
     Anita

 3. Hoi,

  Ik droom regelmatig over toiletten. Openbare toiletten wel te verstaan. Ik ben dan ergens en kom bij ‘de toiletten’ (toiletruimte met meerdere toiletten). Eigenlijk altijd staat er een laag water in de ruimte waar alle toiletten zijn. Soms transparant water, soms niet. Soms maar een paar decimeter, soms meer, soms minder. Vaak moeten de toiletten worden schoongemaakt of er is iets stuk. Of ik kies een toilet en die is dan vies of zo en dan moet ik in de toiletruimte op zoek naar een toilet wat een beetje door de beugel kan. Vaak staan er bekenden van mij buiten de toiletruimte op mij te wachten.
  Wat betekend deze combinatie van elementen?
  Alvast uw dank.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Petra,

   Dank je voor jouw droom. Het roept de vraag op in hoeverre en bij wie jij je kunt uiten over wat jou bezig houdt? Water wordt vaak geduid als symbool van gevoelens, emoties of intuïtie. Kan het zijn dat jij niet weet hoe je bepaalde emoties of jouw intuïtie kwijt kunt / een plek kunt geven? Een mooi beeld vind ik dat je in jouw droom op zoek bent naar een plek waar je dat wel kunt (die een beetje door de beugel kan). Ik hoop van harte dat je dat vindt. Een vraag is ook of het vooral aan de omstandigheden ligt, of dat er toch meer mogelijk blijkt als je eenmaal jouw last/ gevoelens gaat uiten.

   En wat betreft de bekenden, hoe verhouden zij zich tot jouw niet kunnen ‘ont-lasten’? Lukt je dat bij hen juist wel of niet?

   Ik hoop dat dit je verder helpt,

   Lieve groet,
   Anita

 4. Ik droomde over wc’s die geen wc-bril hadden en die in een ruimte stonden waar er steeds andere wc’s zonder wc-bril werden binnen gebracht, wat betekent dit?

  1. Hoi Amber,

   WC’s staan in dromen symbool voor plaatsen waar we ons kunnen ‘ontlasten’. Of platter gezegd: waar we letterlijk van ‘onze shit’ af kunnen komen. In jouw droom zitten er geen WC brillen op al die WC’s die worden binnengebracht. Dit zou er op kunnen duiden dat het op dit moment in figuurlijke zin lastig voor je is om te gaan zitten en aan je eigen behoeften toe te komen. Herken je hier iets in?

   Misschien vind je het ook helpend om ons blog over dromen over WC’s te lezen.
   Harte-groet,
   Marielle

 5. Hoihoi,
  Ik droomde over dat ik naar de wc ging maar de gene achter mij keek heel boos toen ik naar binnen ging, alsof zij voorrang had. Eenmaal binnen was de wc zo ontzettend smerig dat ik er niet op kon. Er waren al meer mensen die er naast hadden geplast dus dat deed ik ook…hoe vies ik het ook vond. Opeens was er iemand in de wc en die ging op haar hurken zitten en plaste in haar broek. Ze leek een beperking te hebben. Ik wilde haar helpen maar ze rende weg naar haar begeleiding, ik ging terug om haar spullen te halen. (Mijn dochter heeft een beperking dus of dat een link heeft??)

  Groetjes Marijke

  1. Hoi Marijke,
   Dromen over een WC gaan over de mate waarin je ‘aan je eigen behoeften’ toekomt. De droomdetails geven vaak aan wat er rond dit thema speelt. In jouw geval is er iemand die boos wordt, omdat ze vindt dat haar behoeften voor die van jou gaan. Verder is de WC-ruimte in je droom al helemaal ‘bevuild’ door anderen en kan je op dit vlak dus niet zoveel anders dan ‘naast het potje piesen’. Herken je hier iets in?

   Naar aanleiding van de droomscène van degene die jij wilt helpen, maar die naar haar begeleiding rent, komt de vraag op of jij een deel van de zorg voor je dochter over kunt laten aan anderen die haar helpen, zodat je wat meer aan je eigen behoeften toekomt.

   In het algemeen geldt: je kunt pas voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Komen jouw behoeften in de knel, dan komen die van anderen vervolgens ook vaak in de knel. Jouw droom is daar wat mij betreft een mooi voorbeeld van.

   Ben benieuwd naar wat jij hier voor jezelf uithaalt!
   Harte-groet,
   Marielle

 6. Hallo

  Ik droomde over een toilet in een krot die helemaal verwoest is en waar iemand in het rioolwater er eronder lag te spartelen. In mijn droom bleef het toilet nadien helemaal verwoest. Ik maakte daar foto’s van om te laten als bewijs dat je daar echt niet meer kunt leven in dat huis

  1. Hallo Dieter,

   De staat waarin een WC in je dromen verkeert laat vaak zien in hoeverre je in je dagelijkse leven aan je eigen behoeften toekomt. Aangezien de WC in jouw droom helemaal verwoest is en er zelfs iemand in het rioolwater aan het spartelen is, lijkt het er op dat jij op dit moment in je leven niet aan jezelf toekomt. Interessant is ook dat je in de droom foto’s gaat maken om te bewijzen dat de situatie onleefbaar is geworden. Blijkbaar is dit iets dat je aan anderen moet/ wilt bewijzen. Ben benieuwd of je hier iets in herkent.

   Ik wens je toe dat er gauw dromen komen waarin WC’s voorkomen die brandschoon en beschikbaar zijn én die in het kader van de privacy af te sluiten zijn met een deur!
   Mariëlle

   1. Hallo,

    Zo lang en veel plassen in een droom kan betekenen dat je (je afvalstoffen) loslaat, jezelf laat gaan en helemaal leeg stroomt.

    Omdat de droom vaker terugkeert, is het ook iets dat om aandacht vraagt. Dus je kunt jezelf bv. de vraag stellen: Waarop loop ik steeds helemaal leeg?

    Esther

 7. hallo,
  Er werd aan de deur gebeld. ik wilde niet openen omdat ik onderbroek en hempje aan had en bezig was. mevrouw en meneer sprak naar boven waar mn man was. en deed de deur van de schuur dicht. ik ging vervolgens naar boven. ene badkamer niemand en ging ik naar andere badkamer. Hij zat onder de douche. ik zag een kind in bubbelbad. ik zei oo wist niet dat we bubbelbad erbij hebben. Tussen douche waar mn man stond en bubbelbad was een kind (oude leerling van vorige schooljaar) is er zwarte schone wc. ik zag een pakje dat handig was voor bubbelbad schoon te maken. ik zei tegen mn man wel handig. Hij zei ontslagen. ik vroeg ontslagen? ik vind handig spul en kan goed gebruiken voor bubbelbad schoonmaken.
  Wat ik raar vind nooit eerder zwarte schone wc gedroomd. Wat betekent dat?

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Miriam,

   Dank je voor jouw droom.
   Wat in mij opkomt is dat het aanbellen klinkt of iemand jouw aandacht voor iets wil. Jij lijkt daar nog niet klaar voor te zijn, je staat in nog in onderbroek en hempje. Kan het zijn dat je je kwetsbaar voelt? Je ‘in je hemd’ voelt staan?

   Ik vraag mij af of iets gereinigd mag worden in jouw dagelijks leven. Een badkamer is een plek waar je je reinigt of opfrist, een douche kan alles van je af spoelen.. Een wc is een plek waar je je ‘shit’ kwijt kunt 😉 ( zie ook wc’s in dromen https://itipdroomblog.wordpress.com/category/wcs-in-dromen/ ) Ik ben benieuwd wat jouw associatie met een zwarte wc is. Wat in mij opkomt is dat we zwart bij een wc misschien eerder met vies associëren, maar deze blijkt juist schoon. Alsof iets dat ‘vies’ lijkt het eigenlijk niet is. Herken je hier iets in?

   Kan het wellicht gaan over dat iets borrelt (bubbelt) in de relatie met jouw man? iets dat jij wilt opschonen op een manier die hij niet ziet zitten? Ik begrijp het woord ‘ontslagen’ in deze zin niet helemaal, maar wat in mij opkomt is ont-slagen, het niet doen slagen. Wellicht is jouw manier van omgaan met dingen dan die van hem.

   Mooi dat je in de droom vrij helder lijkt aan te geven dat jij het wél handig spul vindt om dat wat bubbelt mee schoon te maken.

   Ik hoop dat dit je alvast verder helpt.

   Lieve groet,
   Anita

   1. Hallo Anita,
    Bedankt voor je reactie.
    Met hempje bedoel ik dat ik ,in het echt,bijna altijd hemd en onderbroek naar bed ga . (hempje zeg ik altijd maar bedoel eigenlijk hemd)

    Over algemeen zijn de wc wit van kleur. In mijn droom is zwarte wc(gekleurde wc) dat glanzend en schoon is. Geen ontlasting. ik zie het niet vies of schoon. Meer kleur he vreemd zwarte wc. omdat nooit eerder heb gezien in droom. zoiets

    Ontslagen bedoel ik bv een baan ontslagen. denk dat droom bedoeld is.

    Ik hoop dat u het begrijpt

    Alvast bedankt voor je reactie

 8. Ik geloof dat ik alle dromen over wc’s die hierboven worden uitgelegd wel eens of vaker heb gehad. Maar ikzelf geef er een heel andere uitleg aan. Namelijk iedere keer als ik er over droom word ik vrijwel direct wakker en moet heel nodig naar de wc. Waarschijnlijk gebruikt mijn lichaam mijn dromen als een soort van plasalarm. Ik was eigenlijk op zoek naar een droomuitleg over het krijgen van een chinees porseleinen poppetje maar ik stuitte hierop.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Karin,

   WC-dromen worden inderdaad ook wel veroorzaakt door het feit dat je lijf gewoon naar de wc moet. Dat doet m.i. echter niets af aan de betekenis die ze kunnen hebben. Het blijft altijd interessant dat te onderzoeken.

   Wat het Chinese porseleinen poppetje betreft: Welke associaties komen bij jou op als je daar aan denkt? Dat geeft een aanknopingspunt over waar de droom over kan gaan. Bv. als ik denk aan zo’n poppetje komen bij mij de woorden ‘delicaat, mysterieus en zeldzaam’ op en zou ik me afvragen wat ik ontvang (of mag ontvangen) in mijn leven dat daar aan raakt. Ik ben benieuwd welke woorden jij aan het poppetje verbindt en welke gift jij dus mag ontvangen.

   Esther 🌱

   1. Hallo Esther,
    Dank je voor je antwoord. Van het weekend ben ik achter de betekenis van dat porseleinen poppetje gekomen. Na bijna 1,5 jaar mijn moeder niet irl te hebben gezien door de coronaperikelen heb ik haar eindelijk weer eens kunnen knuffelen. Toen ik bij haar was keek ik de woonkamer rond en ik zag dus precies zo’n poppetje als waar ik over gedroomd heb. Nu moet je weten dat ik bijna 2 maanden heel ziek ben geweest door corona (ik ben nog steeds herstellende maar heb me er doorheengeslagen). Mijn moedertje is 87 dus die zit in de kwetsbare groep. Ik zie de droom dus echt als een cadeautje dat ik mijn moeder, nog gezond en wel, mag knuffelen. Het poppetje is de link in het geheel.

 9. Hoi Marielle,
  Ik moet heel erg naar de wc. Rechts staat iemand voor de wc deur en er liggen twee soort sporttassen voor. Links is ook een deur. Ik open die maar het is de meterkast. Dan loopt de persoon voor de deur weg. Ik wacht nog even en kijk dan of er eigenlijk iemand op zit. Nee! Het is een ruime wcruimte. De wc zelf ligt helemaal vol drollen die in het water drijven. Ik ga erboven hangen en tot mijn schrik zak ik er een stukje in. Shit 😅. Ik kom omhoog en poets mijn achterkant af. Er is gelukkig nog veel papier. Een paar witte rollen, al leek dat eerst van niet. Ik poets ook mijn witte rokje. Ik draai het om naar voren. Er zit ook wat bruine poep op aan de achterkant. Ik was het af met zeep. Je ziet er bijna niets meer van. Ik twijfel als ik wakker word of ik nu eigenlijk zelf wel gepoept heb.
  In het echt gaat mijn dementerende moeder dezelfde middag bij mij thuis naar de wc en zit er poep achter op haar broek . Ik sta het eraf te poetsen en zie mezelf ineens weer in de droom.
  Ben benieuwd naar de betekenis. Ben ook net terug van een tweedaagse trauma opleiding

  1. Marielle Borst

   Hoi Karin,
   Dromen over naar de WC gaan hoort bij het rijtje klassieke dromen. Meestal gaan dit soort dromen over de vraag of er voldoende ruimte en rust in je leven is om je te ontlasten. Om figuurlijk van ‘je shit’ af te komen. Zoals in iedere klassieke WC droom zijn er In jouw droom ook hindernissen die het lastig voor je maken om je te ont-lasten. Er staat iemand voor de deur en er liggen ook nog twee sporttassen voor. Als je een andere deur neemt kom je niet bij de plek waar jij je kunt ontlasten, maar bij de meterkast (een plek waar de verbruikte energie wordt bijgehouden, wellicht ook nog symbolisch…). Herken jij iets van deze droomobstakels in je dagelijks leven? Staat er vaak iemand anders tussen jou en je behoeften? En wat betekenen die sporttassen: Kom je niet aan sporten toe of is het iets anders?

   In de scene daarna zak je een stukje in de shit van iemand anders, is dat iets dat je herkent, dat je in je leven met de shit van andere mensen te maken krijgt? De droom laat ook zien dat jij je schoon kunt wassen als het om de shit van anderen gaat. Nog mooier zou natuurlijk zijn als je er helemaal niet in terecht zou komen, want het verwijderen van de shit van anderen kost wel tijd en na afloop vraag je je, net als in de droom, wellicht af of je nou wel aan je eigen behoeften toe bent gekomen. Het feit dat de WC ruimte wel groot is zou trouwens kunnen betekenen, dat je wel ruimte in je leven hebt om aan je eigen behoefte toe te komen, maar dat die ruimte gevuld wordt met de behoeften van anderen: herken je daar iets in?

   Wat je vertelt over je moeder raakt me, omdat ik zelf veel met demente ouderen te maken heb. De laatste levensfase van zorg en aandacht voorzien draagt wat mij betreft echt zielskwaliteit in zich, maar ook hier is het belangrijk (en echt een lastige uitdaging) om de zorg voor een ander en de zorg voor jezelf in balans te houden. Wellicht is dat de kernvraag die deze droom jou stelt: is deze balans bij jou in orde?

   Harte-groet,
   Marielle
   P.S. Succes met de trauma opleiding (ook belangrijk om na zo’n blok tijd voor jezelf te nemen om alles te laten bezinken…).

   1. Dankjewel Marielle.
    Wat een talent om zo helder dromen te kunnen duiden. Ik weet er zelf ook wel een en ander van maar bij mezelf zit er toch een soort van blinde vlek. Zo logisch zoals je het omschrijft . De balans daar gaat het inderdaad om. Ik ben na de droom ziek geworden- niet ernstig maar wel een paar dagen mijn bezigheden stopgezet om uit te rusten en wat meer aan mezelf toe te komen. Het is wat veel op dit moment.
    Dankjewel nogmaals. Mooi hoe de droom dit laat zien.
    Groetjes Karin

 10. Ik droomde dat ik met mijn moeder liep en die vertelde me dat het haar wel verstandig leek binnenkort mijn Beppe nog eens te bezoeken. Anders was ik straks te laat, want ze ging hard achteruit. Ik vertelde dat ik dat inderdaad nog wel wilde doen. Daarna liepen we naar buiten en moest ik plassen. Mijn moeder wachtte op een veld. Ik ging een ruimte binnen met meerdere wc’s. Maar allemaal waren ze erg vies en ik had geen schoenen aan. Vieze modderige vloeren en besmeurde wc brillen.. stuk voor stuk.. ik ben op een gegeven moment maar de minst vieze binnen gegaan en er op geklommen na eerst met een stuk wc papier de bril iets netter te maken. Toen ik weer naar buiten ging was mijn moeder weg en wandelde ik een zaaltje in waar een kerkdienst gaande was en ging samen met mijn zoontje op de grond.

  1. Marielle Borst

   Hallo Cynthia,
   Dit is nou echt een klassieke WC droom: echt heel veel mensen dromen dit! Naar de WC gaan gaat over een plek waar je als het goed is in alle rust en privacy toekomt aan je eigen behoeften en zo letterlijk je ‘shit’ kunt lozen. Jouw droom wijst erop dat dit proces verstoord is geraakt. De wc’s waar jij je moet ont-lasten zijn immers erg vuil. Wat gebeurt er als je in figuurlijke zin naar deze droom kijkt? Kom jij in je leven in alle rust toe aan je eigen behoeften of komt daar vaak de wil of de behoeften van andere mensen tussen? In de droom sta jij met je blote voeten in de shit van iemand anders. Raak jij in je dagelijkse leven misschien ook veel verzeild in andermans problemen? Ben heel benieuwd naar je reactie!
   Harte-groet,
   Marielle
   P.S. Heeft je moeder in de droom trouwens een punt dat het een goed idee is om jouw Beppe binnenkort te bezoeken omdat ze hard achteruit gaat? Hoe is dat voor jou?

   1. Ik heb niks gehoord over mijn beppe. Het gekke is dat mijn ouders gescheiden zijn en mijn beppe de moeder is van mijn vader. Maar ik heb heel vaak voorspellende dromen gehad in het verleden.. dus is goed mogelijk zonder dat het nog bekend is.. voor zover het de shit betreft.. ik denk dat ik inderdaad te weinig aan mijn eigen behoeften toe kom door het helpen van de gezinsleden.. blijft altijd die balans zoeken denk ik.

    1. Marielle Borst

     Wellicht is deze droom dan een uitnodiging om langs jouw Beppe te gaan én om de komende tijd extra aandacht te besteden aan de balans tussen geven en nemen. Fijne Pasen Cynthia! 🐰🌱🐣🐥🌷🥚

 11. Ik denk dat dit te maken heeft met mijn scheiding en de reactie van mijn familie daarop. Mijn vader en broer zijn vrij dominant en hebben mij altijd een bepaalde richting op proberen te pushen. Nu maak ik mijn eigen keuzes en volg mijn gevoel (samen met mijn man overigens, met wie ik gewoon nog heel goed contact heb) en niet de hunne. Zij geven mij de schuld van de scheiding, zeggen dat ik mijn gevoel maar had moeten parkeren en ze maken zich zorgen, omdat ze denken dat ik het niet in mijn eentje red. Ze zien niet wat mijn man en ik wel zien: Namelijk dat we geloven dat we hier uiteindelijk gelukkiger van worden. Ook al is het nu even heel moeilijk.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Sisenzo,

   Ja, hier zou het inderdaad zomaar over kunnen gaan. Van familie kom je natuurlijk nooit helemaal los. Er blijft altijd wat achter.
   In je droom zit gelukkig ook een manier verscholen om beter los te laten, op te laden of jezelf energetisch te reinigen: Door je te verbinden met de aarde, met de natuur.
   Esther

 12. Hallo,
  Ik droomde dat ik naar de wc moest om een stukje achtergebleven ontlasting weg te halen.(Sorrie voor de onsmakelijke uitleg🤢) Mijn droom wees me eerst op een buisje van een een centimeter of 8 doorsnee wat rechtstreeks de grond in ging. Toen ik dacht ‘dit is te klein’ zag ik een grotere maar alsnog klein rond wcpotje met bril waar ik net aan op kon zitten. Mijn achterste schoon gemaakt. Toen bleek dat ik moest plassen. Opvallend was dat de urine donker van kleur was. De afvoer van de wc liep recht naar beneden het donker in of de grond in. Dat weet ik niet. Ik was alleen. Er zat een raampje en een deur in het toilet.
  Ik ben benieuwd naar uw uitleg

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Sisenzo,

   Dromen over ontlasting gaan kort gezegd over het lozen van je shit. In jouw droom is er een stukje achter gebleven.
   Waar in je leven heb jij je ontlast van dat wat je niet langer dient door bv je waarheid te spreken of door iets of iemand de deur te wijzen, te lozen? En is daar misschien nog iets van blijven hangen?

   Vervolgens wil je ook dat laatste beetje kwijt, maar is het toilet zo mini. Is het zo dat je dat wat je nog kwijt moet, maar moeilijk kwijt kunt? Dat het echt zoeken is naar de uitgang? Naar hoe je dat moet doen?

   Tenslotte de bruine urine. Dat lijkt me oude pis. Wat heb je te lang bij je gedragen dat er nu uit komt? Als een ontgifting, spoeling van je verwerkende organen?

   Alle afvalstoffen lopen zo de donkere aarde in. Dat wat eerder opgenomen was, mag nu terug in de grond. Heel natuurlijk. Volledig afgevoerd.

   Waar gaat dit over denk je als je bovenstaande zo leest?
   Esther

 13. Hoi, ik droom vaak dat ik naar de wc moet en dat er dan bijvoorbeeld alleen maar wc’s zijn zonder hokje er omheen, of met een deur waar je heel makkelijk overheen kan kijken, of zelfs dat er midden in de klas een wc pot staat waar ik dan naar de wc moet. Heeft u enig idee wat dat zou kunnen betekenen?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Gerda

   Dromen over wc’s gaan vaak over de manier waarop jij van je ‘shit’ afkomt, over hoe jij je ontlast of bevrijd van dat wat je dwars zit. Als je droomt dat je voor iedereen zichtbaar naar de wc moet, dan kun je jezelf afvragen hoe zichtbaar jij bent als het gaat om jezelf uitspreken? Zeg jij openlijk waar het op staat? Durf jij het conflict aan te gaan? Of houd je liever je mond om de lieve vrede te bewaren? De droom nodigt je uit om je in het volle zicht te ‘ontlasten’ van dat wat je dwars zit. Het zal je opluchten Gerda.

   Esther

 14. Inmiddels, 2 maanden later, heb ik opnieuw gedroomd over een wc, nu over een overvolle pot waarbij ik met iets van een stok aan het roeren ben in de derrie, een verwoedde poging om de vaste stukken onderin de pot kleiner te maken zodat de boel weer door kan stromen..
  en een droom over een ontstoken teennagel met pus.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Bertine,

   De boel zit verstopt. Al lange tijd, want het is aangekoekt. En de enige manier om het weer te laten stromen is door eens flink te roeren in die derrie.

   Waar herken je die verstopping in je leven Bertine? Waar stroomt het niet? En al lange tijd niet?
   Dáár moet je handelen, daar in die stront. In die vastgekoekte troep dien jij je eens flink te roeren, zodat het weer kan stromen. Dit kan iets in de buitenwereld zijn, maar evengoed kan het over je binnenwereld gaan.

   De tweede droom laat iets soortgelijks zien; Dit ettert al zo lang door, dat het eruit moet die troep.

   Esther

 15. Ik droom over een mooi flink stuk donkerpaarse kristal dat op de stortbak van de wc ligt. Ik houd het in het licht, draai het, bewonder en bekijk, zie het licht er in weerspiegelt zodat lichte en donkere stukken te zien zijn. Dan komt er ineens verdriet en ik sta te huilen in het wc-kamertje.. Het is een oud verdriet, dat ik alweer een tijdje goed weggestopt had.

  1. Marielle Borst

   Hallo Bertine,
   Wat een wonderlijk mooie en ook ‘wijze’ droom! Ik zie dat paarse kristal gewoon helemaal voor me: dank je voor het delen! Dromen over WC’s gaan vaak over de vraag of je je in emotionele zin wel genoeg ontlast of, om in het beeld van de stortbak in jouw droom te blijven, of er nog iets in je (emotionele) reservoir zit dat nog uitgestort moet worden, zodat het vrij kan stromen en schoon kan spoelen.

   Het einde van de droom brengt letterlijk in beeld dat je een oud verdriet bij je draagt dat je alweer een tijdje goed weggestopt hebt. Herken je dit? Het advies van de droom is volgens mij dat het helend voor je is om dit verdriet uit te storten en te laten stromen. De aanwezigheid van het paarse kristal ervaar ik als enorm krachtig, troostrijk en spiritueel. Alsof het je laat zien dat er alleen schittering kan zijn als zowel de lichte als de donkere stukken uit je leven er mogen zijn.

   Heb je toevallig een amethist in huis?
   Alle goeds,
   Marielle

   1. Oh, dank je, Ik vond het ook een mooie droom. Ik had de avond tevoren nog op een kristallenwebsite gesnuffeld..
    Het viel me op dat ik de ochtend erna beter in contact was met mijn gevoelens
    En ja, Ik heb een amethist. paarse fluoriet zou ook kunnen!
    Ik droom erg veel, laatste tijd toch ook wel over schaduwfiguren, waardoor ik, zoekende naar een uitleg, op deze site terecht kwam.

    1. Marielle Borst

     Ah wat mooi dat je paarse kristallen in huis hebt, die kunnen de kracht van deze droom iedere dag opnieuw in herinnering brengen. Fijn ook dat de droom maakte dat je beter in contact kwam met je gevoelens. Tenslotte leuk te lezen dat je onze site hebt ontdekt: welkom! Mocht je nog een keer over schaduwfiguren dromen, aarzel dan niet om hem hier achter te laten, dan kijken we er samen naar!

 16. Hallo,
  Ik ben op een receptie en moet nodig plassen. In de hal vind ik een deur die tot een grote zaal leidt met allemaal toilethokjes en wat douche hokjes. Alle deuren staan open. Er is zo te zien niemand en het verbaast mij dat alles er zo netjes uit ziet. Alles is schoon en er zijn toiletten ed (dit in tegenstelling tot andere eerdere dromen waarin alles kapot en te smerig is). Ik stap een hokje binnen en begin te plassen. Tot mijn schrik plas ik bloed. Ik denk meteen shit, misschien heb ik kanker. Vervolgens plas ik over mijn broekspijpen heen. Dit probeer ik met een stukje papier schoon te maken, maar natuurlijk tevergeefs. Nu zie ik allemaal spullen van iemand anders aan een haakje in het toilet hangen en denk, dan was het toch al bezet. Snel ga ik naar een ander hokje en stap binnen. Eenmaal binnen zijn alle muren met bloed besmeurd. Het lijkt wel of dat er iemand vermoord is. Snel ga ik bij het hokje ernaast naar binnen en ook die blijkt volledig met bloed besmeurd te zijn.
  Dan eindigt de droom.

  Ik hoop dat jullie mij hier iets over kunnen vertellen.

  1. Marielle Borst

   Hallo Roger,
   Wat een bloederige droom! Ben benieuwd wat er als eerste in je opkwam toen je uit deze droom wakker werd? Dromen over WC’s gaan meestal over de vraag of jij je in het dagelijks leven wel genoeg ontlast in emotionele zin. Aangezien je in de droom op een receptie bent, zou het kunnen dat deze vraag vooral speelt als jij je onder de mensen begeeft. Laat jij anderen zien wat er bij jou van binnen speelt? Zeg je het als je het ergens niet mee eens bent? Hoe ben jij in groepen?

   Als je in de droom gaat plassen, plas je bloed en maak je je zorgen dat je ziek bent. Wat zou dat kunnen betekenen volgens jou? Maak jij je, als je je in emotionele zin naar anderen wilt uiten, al gauw zorgen dat het aan jou ligt? Dat er iets niet in orde is met jou? Of ben je bang dat als jij je echt gaat uiten er bij wijze van spreken ‘bloederige’ situaties ontstaan? Wat zijn jouw associaties met bloed?

   Opvallend is ook dat de WC ruimte er bij aankomst helemaal netjes uitziet en dat pas als jij gaat plassen zichtbaar wordt dat er overal bloed zit. Ben je bang dat als jij je gaat uiten ‘het nette’ verloren gaat? Of is het iets anders?

   Het feit dat je denkt dat het hokje waarin je staat te plassen bij nader inzien toch al bezet was, kan betekenen dat jij, als je je in emotionele zin ontlast, al snel het gevoel krijgt dat de ruimte die je dan inneemt eigenlijk aan een ander toebehoort. Herken je daar iets van?

   Zomaar wat vragen die je jezelf kunt stellen naar aanleiding van jouw droom. Ik hoop dat het je verder helpt in je onderzoek naar wat deze droom je te zeggen heeft. Laat het me weten hoe dit voor je is en of je nog vragen hebt!
   Marielle

 17. Dankjewel Esther dus ik ken mezelf wel goed. Ik ben al bezig met de grote boodschap te doen ik zou alleen iets minder lief daarin willen zijn. 😀 fijne zondag ! <3

 18. Goedemorgen, ik droomde over het zoeken naar een wc die ik niet vond. Wel het hokje ervan maar niet de wc. Ik heb het niet kunnen ophouden en ging in de deuropening zitten. (grote boodschap) en ik voelde dat er mensen naar me zaten te kijken om me heen maar kon niet zien wie.. Dus ik voelde het alleen. Ik ben iemand die geen vrienden heeft en ik heb heel lang mijn dromen niet meegekregen. Maar sinds 1 jaar en 2 maand ben ik nu rookvrij en herinner ik me soms stukjes met wakker worden. Ik hoop dat ik hier antwoord op vind. Zelf verklaar ik het als een wens om alles er uit te gooien.. Vooral op social media, omdat ze daar zo harteloos zijn.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Roelie,

   Dank voor je droom en wat je vertelt over je persoonlijke leven. Stoppen met roken (of andere middelen) verheldert ons denken en voelen en geeft dan vaak meer ruimte aan dromen. Wat met roken onderdrukt werd, komt aan het oppervlak.

   Je droom gaat daar ook over. Je moet iets kwijt, een grote boodschap. Dat mag je echt zo letterlijk lezen. Welke grote boodschap heb jij te delen? Wat is lange tijd verstopt geweest en komt er nu uit?
   En je kunt het niet langer verborgen houden. Het is zichtbaar voor iedereen. Ga eens na in je leven wat jij te zeggen of te doen hebt. Durf je dat te tonen in het openbaar?
   De droom roept je op jezelf meer te laten zien. Dat is heel spannend en dat voel je.
   Ik wens je toe dat je steeds meer op jezelf mag vertrouwen.
   Hartelijke groet, Esther

 19. Hallo droomvrienden,

  Ik ben in een onbekend huis in Frankrijk. Ik moet naar de wc en die is op het eind van een klein gangetje. Ik ga er plassen, het is een kleine wc en sta wat te draaien om goed te kunnen zitten. Dan ben ik weer in de kleine woonkamer en praat met mijn man die ik niet zie. Ineens komt vriendin C binnen lopen en we praten wat over een en ander en plots zegt C: Waarom zoeken jullie niet een groter huis? Ik zeg: ja dat wil ik zeker graag. Ondertussen kijk ik ook naar mijn man, die ik niet waarneem, maar die toch naast mij zit. Ik zie dan ineens richting de smalle gang A (Franse buurvrouw) zitten op een stoel en loop naar haar toe, omhels haar en geef haar paar kussen op de wangen. Ik zeg: “Ik had je helemaal niet zien zitten”. Ik vraag of V boven is. Ze heeft het moeilijk, want P haar man is er niet en met V haar dochter met downsyndroom gaat het moeilijk. Er komt veel licht van buiten naar binnen in de niet grote woning.

  droom groet,
  d
  Dory

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Dory
   Een mooie droom, alhoewel ik me afvraag of het een typische wc-droom is. Je gaat plassen en dat lukt, dus blijkbaar laat je makkelijk los. Waar ik eerder op aanhaak is het kleine huis en dat je graag groter wil wonen. Ervaar je in je leven dat je graag meer ruimte zou willen?
   Het tweede wat mij opvalt is dat je je man wel spreekt, maar niet ziet. Even later gebeurt iets soortgelijks met je Franse buurvrouw als je zegt: “Ik had je helemaal niet zien zitten”. Zijn dit wellicht delen van jezelf die je niet ziet? Waar kunnen je man en Franse buurvrouw symbool voor staan? En wat zie je dus blijkbaar niet?
   Tenslotte doe je navraag naar iemand (V) die het moeilijk heeft en dan stroomt ineens het licht binnen. Wie is V voor jou? Hoe zou je haar omschrijven? En geef je dat waar zij voor staat aandacht? Want dat maakt het ineens lichter van binnen, in jou dus.
   Ben benieuwd of dit je verder brengt. Hartelijke groet, Esther

   1. Hallo Ester en dankjewel voor je uitleg en zal mijn reacties geven.
    Ik vond het lastig om de droom onder een thema te plaatsen daarom wc’s want echt aan het verhuizen ben ik niet in de droom.

    Ja, ik zou zeker meer ruimte willen dus een groter huis. Ik voel me beperkt dat ik me niet goed kan afzonderen omdat de woonsituatie dat niet goed toelaat. In de nacht is het stil… maar dan is slapen ook nodig.
    Goede vraag over de delen die ik misschien niet goed in mijzelf zie. Maar het willen verhuizen is een dagelijkse kost in mijn hoofd. Ik ben er druk mee bezig en loslaten is moeizaam soms. Het is een kwestie van geduld en vertrouwen in het leven dat herken ik.

    De Franse buurvrouw is een vrouw die mantelzorg pleegt bij haar mongoloïde dochter V van 50 jaar en haar man die ziekelijk is en veel in ziekenhuis vertoeft. Daarom ligt mijn hart zo intens bij hen en helemaal als we in de zomermaanden in Frankrijk zijn. En toch zag ik haar niet direct zitten in de woonkamer omdat ik te druk met mijzelf bezig ben. Ik voelde me een beetje schuldig daardoor in de droom. Het wegcijferen wat deze vrouw doet zit diep en ik weet dat ik er niets aan kan veranderen.
    Mijn man staat meer voor rationeler denken en kan soms een dispuutje opleveren. De bekende blinde vlek zal ik ongetwijfeld hebben dat is de struggel van het leven om door zelfreflectie steeds bij jezelf op zelfonderzoek uit te gaan.

    V is de dochter van de franse buurvrouw die zoveel ziektes en kanker heeft gekregen dat er geen einde aan lijkt te komen. Het enige wat ik kan doen als ik haar zie, is veel knuffelen want ze is voor mij een krachtige vrouw die 100% beperkt en gevangen zit in haar lichaam en alles doorstaat op haar manier. Haar knuffelen en kleine kletspraatjes doet ons beide goed als we elkaar in waakleven zien en maakt ons lichter.

    De vriendin C die binnenkomt oppert dan ook om naar een groter huis te zoeken dat is een belangrijke bijval voor mij en voor mijn man die ik niet zie in de droom.

    Misschien in een vervolg droom:) 🙂

    Lieve droomgroet,

    Dory

 20. Frappant. Ik doom regelmatig over nodig naar de wc moeten, en lang moeten zoeken naar een wc die er dan heel vreemd uitziet en uiterst smerig is. Ik denk dat ik de oorzaak weet: ik wil eigenlijk uit een verenigingsbestuur omdat ik er niks meer aan vind en mijn mening niet goed kwijt kan, maar weet niet hoe en wanneer ik dit ter tafel moet brengen omdat de vereniging het op dit moment niet makkelijk heeft.

  1. Beste ‘elolivier’,

   Jouw interpretatie kan ik goed volgen. We zijn inmiddels een paar weken verder, misschien heb je al actie genomen. Weggaan is een optie, die voor de hand ligt, omdat je er ook niets meer aan vindt. Mogelijk kan je, voor je vertrek, nog alle moed bijeen rapen en op een rustige manier je mening geven. Dan doorbreek je ook een patroon voor jezelf. Maar alleen al zeggen dat je weg wilt is een mening, die je ondanks je moeite toch weergeeft. Lastig van te voren, bevrijdend achteraf! En door dat te doen, is je mening geven elders een volgende keer weer iets gemakkelijker.

   Alle goeds, hartelijke groet van Mirjam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *