De weg kwijt zijn in dromen

De weg kwijt zijn in dromen

Aanverwante thema’s: dromen over verdwalen, niet wegkomen in je droom, te laat komen in je droom

Veel dromen gaan over op weg gaan en dan van alles meemaken. Je staat op het verkeerde perron en mist de aansluiting met de trein. Je komt net te laat op je bestemming, omdat er van alles tegenzit. Je pakt je tassen in en de tas wordt voller en voller en je komt maar niet weg. Je wordt afgeleid waardoor je verdwaalt en je niet aankomt op je bestemming.

Het centrale thema in deze dromen is dat er een doel is. Je wilt ergens heen, maar het doel wordt niet of te laat bereikt. Daarnaast is het zo dat de route niet op de meest efficiënte en kortste manier wordt afgelegd. Als je in zo’n droom al aankomt op de bestemming is dat nooit eenvoudig.

Als iemand een droom met dit herhalende thema vertelt is het vaak ook spannend of hilarisch. De dromer belandt van het een in het ander. Er ontstaat een ketting van gebeurtenissen. Als beginnende droomuitlegger zijn het vaak ook moeilijke dromen. Er is zoveel informatie. Waar begin je dan met ontrafelen?

Onderzoek het doel

Een grote tip bij het onderzoek naar deze ‘kettingdromen’ is je af vragen: Wat is het oorspronkelijke doel van de dromer, waar wilde hij of zij naar toe?

En dan zijn twee richtingen mogelijk. Het doel dat wordt nagestreefd is een doel dat de dromer gelukkig gaat maken. Het doel voedt de ziel van de dromer. Dan is het belangrijk te kijken naar wat er onderweg gebeurt, dat de dromer weerhoudt om dat doel te bereiken. Of de dromer streeft een doel na dat niet bij hem of haar past.

Obstakels op weg naar je bestemming

Ieder mens heeft manieren om zichzelf af te houden van dat wat hij het liefste wil. Je kunt je zo druk bezighouden met bijzaken in je leven dat het hoofddoel uit beeld raakt. Je kunt ‘in slaap vallen’, waardoor je niet wakker genoeg bent om aan te haken bij de kansen die langskomen in je leven. Je hebt misschien het idee dat je nog niet genoeg bagage hebt om bijvoorbeeld in een nieuwe baan te stappen en in plaats van het risico te nemen ga je nog een cursus volgen. De manier waarop je de weg kwijt raakt of weerstand ondervindt in je droom zegt iets over de manier waarop je in je leven jezelf afhoudt van wat werkelijk belangrijk is. De persoonlijke elementen in de droom geven dan aanknopingspunten.

Surrogaat doel

Dromen over de weg kwijt zijn

Het kan ook zijn dat het oorspronkelijke doel dat de dromer nastreeft helemaal niet bij hem of haar past. Dan zijn alle beslommeringen op het pad er om te waarschuwen. De tegenwerking behoedt voor een verkeerde richting. Het is zaak om stil te staan en de vraag te stellen: waarvoor wil ik leven? Je bent de weg even kwijt. Maar juist dat besef en daarbij stilstaan maakt dat er zich nieuwe ontwikkelingen kunnen gaan voordoen, gebaseerd op je zielenwens.

Het kan fijn zijn om in samenspraak met anderen te onderzoeken hoe jij je focus kunt houden op wat je werkelijk wenst in je leven. En daarbij zicht krijgen op de patronen die je hiervan afhouden. Het Persoonlijk Traject is een fijne plek om daarin stappen te zetten. Ook kun je natuurlijk je dromen sturen. Dan kijken we met je mee. Bekijk ook onze pagina ‘Wat betekent mijn droom?‘.

Door: Nanske Kuiken

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod.

67 gedachten over “De weg kwijt zijn in dromen”

 1. Met mama en papa was ik op een strand (geen idee waar het precies was) aan het wandelen. Het was een heel breed strand, want het water was een aardig eindje verderop te zien. Wij liepen daar rustig, maar gaandeweg werd de afstand tussen mama en papa en mij steeds groter. Dat gebeurd altijd tijdens een wandeling. Ik loop nu eenmaal sneller dan zij. Maar op een gegeven moment was de afstand zo groot geworden… Toen in achterom keek, zag ik ze nergens meer. De omgeving kreeg steeds meer een industrieel uiterlijk in plaats van een mooie natuurlijke omgeving met duinen, zee en helmgras.

  Ik was verdwaald. Ik stak een duinovergang over en kwam in de bewoonde wereld achter de duin terecht. Een omgeving die ik niet (her)kende. Het was druk met auto’s en mensen, maar ik sprak geen bestuurders, fietsers of wandelaars. Iedereen leek wel gestrest te zijn. Het was een chaotische bedoeling. En ik keek er ontspannen naar. Ik was de rust zelve. Zo voelde ik mij ook.

  Toen zat er even een gat in de droom.
  Mijn droom ging verder bij een bushalte…

  Het was schemerig en ik stond als enige bij een bushokje op de bus te wachten. De bus kwam aanrijden met twee fel gele koplampen. Zo’n mooie oude geel/grijze DAF Den Oudsten bus waar ik vroeger ook mee naar school reisde. Ik stapte via de achterste deur de bus in en ging op de eerste bordeaux rode stoel achter de deur zitten. In de bus zaten maar 2 of 3 andere mensen. Ik zag de mensen alleen van de achterkant, dus of het bekenden waren weet ik niet. Ik merkte toen ineens dat ik alleen een jas aan had en verder helemaal bloot was. Wel had ik mijn iPhone bij me. Dat was ook alles. Zelfs een portemonnee, legitimatiebewijs of sleutels had ik niet bij me.

  Het was koud in de bus dus ik deed mijn jas uit en maakte mij zo klein mogelijk (ik trok mijn benen op en sloeg mijn armen erom heen) waarbij mijn jas als dekentje fungeerde. Ik hoopte dat ik geen kaartcontrole zou krijgen, want ik had geen kaartje en was ook nog eens naakt. Een beetje medewerker van de busmaatschappij zou er niet om kunnen lachen. Een naakte, maar ongewapende zwartrijder.

  De rit vorderde gestaag, hoewel ik geen idee had waar ik naar onderweg was. Ik zat dan wel in de bus, maar geen idee waarom ik er zat en wat het doel en/of eindbestemming was. En zoals vroeger ook zo makkelijk gebeurde; In de bus kan ik makkelijk in slaap vallen. En dat gebeurde nu ook.

  Opeens werd ik voorzichtig wakker gemaakt (ik had heerlijk geslapen). Er stonden 2 vrouwen naast mij. Een politieagent en de buschauffeur. De bus stond buiten onder grote bomen. Sommige takken en bladeren werden door een straatlantaarn verlicht. De bus had geen dienst meer. De motor was uit maar in de bus brandde het licht aan het plafond. Buiten was het donker.
  De chauffeur stelde mij wat vragen, waarvan ik mij niet concreet een vraag van herinner. De politieagent trok langzaam mijn jast verder van mijn lijf tot ze zag dat ik naakt was. Ze schoot in de lach maar ze was niet boos. Ik kreeg geen bekeuring omdat ik naakt was en ook geen geldig kaartje had. Dat vond ik weer erg aardig.
  Ik moest uitstappen en te voet mijn weg vervolgen. Ik vroeg hoe ik op mijn eindbestemming aan zou kunnen komen. De politieagent vertelde waar het was en ik voerde dat in mijn telefoon in zodat de navigatie mij verder kon helpen. Het zou een wandeling van ruim 6 kilometer zijn. De eerste 3 kilometer leken kaars recht parallel langs een weg te lopen.
  Op blote voeten en met de handen in de zakken begon ik aan mijn wandeling terug naar mama en papa. Waar dat dan ook was. Wat zullen zij zich zorgen hebben gemaakt. Hoewel ik niet gebeld ben en ook zelf niet heb gebeld. Uit mijn jaszak kwam af en toe de vrouwelijke stem van Googlemaps om te vertellen waar ik links of rechts moest.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Robert,

   Een volle droom met veel details, die ik niet allemaal zal duiden. Ik richt me op drie voor mij opvallende momenten in de droom.

   Eerst het begin; de verwijdering tussen jou en je ouders. Herken je dit in je leven? Is er steeds meer afstand tussen jullie?
   Het tweede moment is dat je in de bus zit en geen idee hebt wat je eindbestemming is. Herken je dit ook? Word jij als het ware gereden door het leven, zonder dat je weet waarheen of waartoe?
   Als laatste het feit dat je naakt bent, zoals je zelf zegt in de droom: Een naakte, ongewapende zwartrijder. Wat is dat? Iemand die kwetsbaar is en geen enkele bedreiging vormt, maar ook iemand die ergens niet de prijs betaald van zijn reis (door het leven).

   Als je bovenstaande zo terug leest en op je leven van nu plakt, waar gaat dit dan over?

   Esther

   1. Hallo Esther,

    Met mijn ouders heb ik totaal geen problemen en zie ze heel vaak. In de droom wordt de afstand steeds groter tussen ons. Dat gebeurt ook in het ‘echt’ als we aan het wandelen zijn. Ik loop altijd sneller en daardoor wordt de afstand steeds groter. Dan is het voor mij even wachten tot zij weer bij mij zijn (of ik loop terug) en dan lopen wij weer verder. Maar in de droom had het iets ‘engs’ voor het gevoel.

    Wat de busreis betreft, nee dat herken ik niet. Privé en op het werk gaat alles goed. Het is soms wel heel erg druk op het werk, maar probeer juist thuis de rust te vinden. En dat gaat altijd prima voor zover ik weet. Maar misschien dat de droom een andere boodschap heeft!?
    Ik denk dat het naakt zijn in de droom iets ‘ontwapenends’ zal zijn. Vaker ben ik naakt in dromen en als ik er naar Google komt ik meestal uit bij betekenissen van ‘Niks te verbergen’ en ‘open en eerlijk zijn’.

    De droom was zo realistisch dat ik het ook bijna meemaakte en daardoor heb ik heel goed kunnen opslaan in mijn hoofd en op de mail kunnen zetten naar jullie toe. Maar wat precies de betekenis van de droom… Ik had gehoopt dat u/jullie dat zouden kunnen vertellen.

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Robert,

     Dank voor je antwoorden, waaruit maar weer eens blijkt dat bij dromenuitleg zonder menselijk contact met de dromer veel informatie verloren gaat. Niet alleen achtergrondinformatie over de dromer, maar ook hoe de dromer zijn droom vertelt. Voor de beste droomduiding is een live sessie daarom altijd te prefereren.

     Dat gezegd hebbende, blijf ik voor nu bij mijn uitleg bij je droom, ook al is het maar één uitleg en kun je dromen op vele manieren aanvliegen. Ik zal je vertellen waarom.

     Ergens bekruipt mij het gevoel bij je droom en ook bij de antwoorden die je nu geeft, iets van onbestemdheid. Ik kan het niet echt pakken. Ja, alles gaat goed. Dat geloof ik ook en dat geloof jij zeer zeker, maar wij mensen zijn soms meesters in het verdringen van dat wat we niet willen weten over ons zelf. Zo goed soms, dat we het ook echt niet weten met ons dagbewustzijn.

     Let wel, ik probeer je geen problemen aan te praten die er niet zijn, maar wat ik je wel wil vragen is om naar die naakte versie van jezelf te kijken. Ja, hij is ontwapenend, maar hij is daarin ook kwetsbaar. Waarin is hij kwetsbaar? En waar voelt hij iets van die onbestemdheid en het niet écht betalen van de prijs van leven? Staat hij écht in contact?

     Misschien kun je hier niets mee en dan is het zo en misschien is er ook echt niets gaande. Maar dat eerste beeld van de verwijdering, dat je goed kent uit je gewone leven, maar dat in de droom iets engs had blijft me bij. Want waarom is het eng?

     Esther

 2. Ik droom soms dat ik buiten aan het rennen/joggen ben in een voor mij onbekend gebied (dat op zich voelt niet angstig). Ik heb geen tas, huissleutels, telefoon of geld bij me. Als ik mijn huis al zou kunnen vinden dan kan ik er niet in. Ik kan niemand bellen, etc. Ik besef dit tijdens het rennen/joggen en word daardoor angstig, maar realiseer me wel dat het vorige keren ook goed is gekomen. Vannacht droomde ik erna ook nog dat ik op een perron werd afgeleid door een vrouw door naar mijn schoenen te wijzen, om vervolgens door een man beroofd te worden. Maar er viel niks te beroven want ik had niks bij me. Dit was ook duidelijk zichtbaar (droeg alleen shorts en hemdje), dus ik begreep de hele actie niet.

  Wat kan dit betekenen?

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Richelle,

   Wat een bijzondere droom en je droomt dergelijke dromen vaker begrijp ik? Dan kan er zomaar een boodschap in zitten dat je iets teveel of te weinig inzet.

   Wat mij treft is dat je steeds als je angstig wordt of de situatie spannender wordt, jij dit goed kan ‘neutraliseren’. De vraag die in mij opkomt is: doe je dit in het dagelijks leven teveel of juist te weinig? Oftewel, mag je iets vaker relativeren als er iets gebeurt dat over jouw grenzen gaat, of bagatelliseer je juist te snel?

   Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept, laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

 3. Goed, net gedroomd dat ik ga coachen bij hockey van mijn dochter. Moeten ze ineens tegen mijn oude club. Er zijn veel mensen die ik ken. De kinderen staan in te spelen en ik klets kort bij en ben trots op mijn dochter. Dan besluit ik nog nr de wc te gaan voor de zekerheid. Ik heb ook allemaal spullen bij mij en het voelt als gedoe. Als ik dan nr buiten ga, zijn ze weg. Hierna blijkt dat die club gigantisch is. Ik kan ze helemaal niet vinden en de wedstrijd is dan al begonnen. Ik ren van etage nr etage en mensen helpen me maar ik heb het gevoel dat ik er nooit meer ga komen. Op een gegeven moment kom ik in een ruimte waar een feest is. Hier ontmoet ik mijn broer zijn inmidels vrij dronken vrienden die allemaal liedjes voorbereid hebben en mij enthousiast begroeten. Dansend zoek ik nr mijn dochter en haar team maar ik zie dat ik bij een ijshockeyclub ben. En aan de andere kant zit een stoort verlaten fabrieksterrein. Ik wil meteen weg en ben gefrustreerd en verdrietig dat ik mijn doel het vinden van mijn dochter en haar team niet kan bereiken. Ben benieuwd wat de omstandigheden van hockey te maken hebben met verdwalen op deze bestemming.

  1. Hallo Laurien,

   Je droom begint heel duidelijk met een opdracht: Je gaat coachen bij het team van je dochter. Er treedt echter spanning op als blijkt, dat haar team tegen jouw oude team moet spelen. Er zijn zoveel mensen die je kent. Je bent trots op je dochter. Daar maak ik uit op dat de spanning over jezelf gaat en dit niet over je dochter gaat. Coachen gaat over persoonlijke begeleiding geven. Dan ga je ‘voor de zekerheid’ naar de wc. Vanaf dat moment gaat het mis. Je komt van het een in het ander terecht.

   Bij mij roept dit de vraag op: Hoe ‘zeker’ ben jij van jezelf in het persoonlijk begeleiding geven aan je dochter? En waar in jouw relatie met haar, ‘zijn er veel mensen die je kent’ en komen er ‘oude bekenden’ (in je droom je oude club), waardoor dit bij jou spanning oproept? Roept dit iets in je op? Waar in jouw rol als coachende moeder naar je dochter voel je onzeker worden zodra andere bekende mensen erbij komen? Zijn er mensen die zich met jou en de opvoeding van je dochter bemoeien? En vind jij dat niet fijn? Zou dat kunnen?

   Dan naar de wc in je droom. Wc’s staan in dromen voor de plek waar jij je ‘shit’ kunt lozen. Anders gezegd, voor de plek waar jij je kunt uitspreken over dat wat je dwarszit. In jouw droom ga je daar voor de zekerheid heen. Je spreekt je niet uit over het feit dat het team van je dochter moet spelen tegen je oude club. Herken je dat uit je dagelijkse leven? Dat je je niet uitspreekt, daar waar het thuishoort?

   De droom nodigt je mijns inziens uit om je uit te spreken naar ‘bekende’ mensen die iets doen waar jij het duidelijk niet mee eens bent, maar waar jij wel de regie/leiding (in je droom: coach van je dochters team) over bent! De droom laat je zien dat als je daarvan weggaat en ‘zekerheid’ elders gaat zoeken (in je droom naar de wc gaan), je dan verdwaald. En erger nog, je raakt gefrustreerd en je dochter kwijt. Je droom eindigt er immers mee, dat je gefrustreerd en verdrietig bent dat je je dochter en haar team niet kunt bereiken. Herken je hier iets in?

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Ik ben benieuwd wat het bij je oproept. Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

  2. Gonnie Waijers

   Goeiedag, mijn dromen herhalen zich al jaren met dat ik niet aankomt waar ik naar toe wilt.
   En dat gebeurd op verschillende manieren, zit plotseling in t hoge rad op de kermis of kan m’n tas maar niet vinden om naar school te gaan of kom maar niet op m’n werk aan.
   Met allemaal tassen zitten wachten en maar niet geholpen worden om er te komen.

   1. Hallo Gonnie,

    Herken je het gevoel dat je in je droom hebt, dat je niet aankomt waar je naartoe wilt, ook in je dagelijkse leven? Vaak gaan dat soort dromen over onderweg zijn en niet aankomen over hoe je in het leven onderweg bent in figuurlijke zin. Dit komt heel veel voor! Het kan helpen om te kijken wat er in de droom precies gebeurd waarom je niet aankomt. Als je plotseling in een hoog rad op de kermis zit in je droom, hoe herken je dat in je echte leven? Waar staat bij jou de kermis voor? Bij mij roept dat plezier hebben op. Waar ga jij plezier hebben als je eigenlijk bezig bent ergens naartoe te gaan, hoe houd jij je doel in je leven in de gaten?

    Lieve groet
    Mayke

 4. Hi!
  Ik droomde dat ik op reis was met mijn vader(overleden) en zus voor een familie bezoek. Ik raakte ze kwijt, ik kon de weg niet meer vinden. Mijn zus belde mij en was erg boos en teleurgesteld in mij dat ik ze kwijt was geraakt. Toen werd ik wakker.

  Groet Petra

 5. Hi Marielle,

  Vannacht hierover gedroomd. Droom vaker intensief maar hier werd ik ‘raar’ wakker van/mee. Moest echt van bijkomen.
  Ik droomde dat ik in een hostel of communitiehuis was (veel mensen) ik woonde/verbleef daar sinds kort. Op eens moesten we weg, naar taal les maar ik had mijn boek niet. Dus kon ik de fiets lenen van een dame daar. Ik snel op weg, ik dacht toen ik net fietste wauw ik fiets in Bangkok. Ik onthield de weg, welke afslagen enzo en toen checkte ik mijn telefoon of ik er bijna was. Was mijn scherm stuk, dus ik kon niet weten waar ik was en niet bellen. Ook had ik t adres niet van t hostel dus kon niemand vragen. Toch ging ik t proberen te vragen maar de eerste engels sprekende toeristen waren te stoned. Daarna zag ik matrozen en ik dacht die weten het wel.. ik heb met hen wat gesproken maar dat herinner ik me niet en ik schrok wakker. Best wel met een bedrukkend gevoel. Het gevoel wat overheerste tijdens t verdwaald zijn was ‘nu ben ik niet op tijd terug’.
  Kun jij hier iets over zeggen?
  Groetjes Debby

  1. Marielle Borst

   Hoi Debby,

   Kan me voorstellen dat je een bedrukt gevoel had toen je wakker werd uit deze droom, want bij ongeveer alles dat je in deze droom doet kom je een obstakel tegen. Eerst heb je het boek dat je voor die taalles nodig hebt niet, dan is je telefoonscherm stuk, vervolgens weet je het adres van het hostel niet, zijn de engelse toeristen te stoned om jou verder te helpen en of die matrozen je nu verder konden helpen wordt eigenlijk niet duidelijk, omdat je wakker schrikt.

   Soms verwijzen dit soort dromen naar het feit dat het je in je dagelijkse leven zou helpen om je wat minder te laten afleiden en je wat beter voor te bereiden op wat je te doen staat. Als je het gevoel hebt dat dit wel eens zou kunnen kloppen, is het geinig om eens met aandacht naar de obstakels die je in je droom tegenkomt te kijken. Vaak zijn die namelijk 1 op 1 terug te voeren op zaken die jou in het dagelijks leven ook afhouden van je doelen.

   In de droom leef je bijvoorbeeld in een hostel met als voornaamste kenmerk veel mensen. Je kunt jezelf dan de vraag stellen: In hoeverre leiden anderen mij af van wat ik zelf nodig heb? N.a.v. het feit dat je dat boek voor die taalles niet hebt, kan je je bijvoorbeeld afvragen of je nog een stuk kennis of een lesmethode mist voor iets dat je in je leven graag wilt leren? Bij die knetterstonede toeristen kun je je afvragen of er iets is in je leven dat maakt dat je je bewustzijn vertroebelt? Het feit dat je telefoonscherm stuk is (dat gebeurt echt héél vaak in dromen) wil misschien zeggen dat je wel eens het gevoel hebt dat je dingen alleen moet doen terwijl je eigenlijk maar wat graag wat hulp zou krijgen, maar het kan ook zeggen dat het doel dat je in je dagelijks leven nastreeft nou typisch iets is dat je op eigen kracht moet doen.

   Als je niet herkent dat je je laat afleiden of dat je baat zou hebben bij een betere voorbereiding, dan kan het zijn dat de obstakels in je droom helemaal niets te maken hebben met wat jou in het dagelijkse leven van je doelen afhoudt. In dat geval zijn de obstakels er om je te helpen. Proberen ze je duidelijk te maken dat je momenteel een doel nastreeft dat onvoldoende bij je past of dat jou niets gaat opleveren.

   Bij welke van de twee richtingen voel jij het meeste?
   Ben heel benieuwd!

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Als je meer over dit soort dromen wilt lezen lees dan hier ons blog over niet aankomen op je bestemming.

   P.S.2 Ik geniet als lezer trouwens erg van dat stukje in de droom waarin jij denkt “Wauw ik fiets in Bangkok”. Ook ervaar ik jouw dromende zelf als inventief in alles wat je doet om alsnog op tijd aan te komen: fiets lenen, alle wegen onthouden, mensen aanspreken. Herken je in die dingen iets van je wakkere zelf? Zo ja, dan zou ik die kwaliteiten zeker wat vaker bewust gaan inzetten, want ze zijn gewoon ontzettend leuk!

 6. Ik droomde dat ik opbrengst fiets onderweg was een lange fietstocht die een ander niet zou doen. Twijfelde wel steeds Over de route. Kwam niet waar ik heen wilde . Kwam zwager tegen die niet begreep dat ik dit wilde fietsen.
  Daarna zat ik bij zus en zwager te eten. In een onbekend huis. Duurde niet lang en ik zat alleen aan tafel. Werd hier boos om en zei er wat van. Daarna was ik ergens met mijn zus om onze broer te bezoeken broer die in het echt niet meer leeft. Voordat we n hem toe gingen gingen we op een bank zitten, en verlelden we elkaar wat ons dwars zit in onze omgang met elkaar. Waar we het over hadden lag dicht bij de echte leven. Herkenbaar . Boze woorden en verdriet.

  1. Marielle Borst

   Hallo Ria,

   Jouw fietstocht lijkt symbool te staan voor de route die je in het leven aflegt: het is een lange tocht, onderweg twijfel je regelmatig over de route, je komt niet waar je oorspronkelijk heen wilde en anderen begrijpen soms niet dat je juist die specifieke route kiest. Ook het contact met anderen is in het leven niet altijd makkelijk. In de droom zit je bij je zus en zwager alleen aan tafel en dat maakt je boos. Is er in jullie werkelijke relatie ook iets gebeurd waar je je alleen in voelt of hebt gevoeld? De rest van de droom lijkt daar wel naar te wijzen, want jullie spreken uit wat jullie dwars zit in jullie omgang naar elkaar en je schrijft dat dit dichtbij het echte leven ligt. Er zijn boze woorden en verdriet. Hoe zou het zijn om in het echte leven ook met je zus op de bank te gaan zitten en open en eerlijk met elkaar te spreken? Het feit dat jullie in de droom naar jullie overleden broer zouden gaan laat wellicht zien dat het leven kostbaar is en dat het op een gegeven moment ook afgelopen is. Misschien een reden om in het hier en nu werkelijk contact te maken met je zus? Hoe zie jij dit, nu je dit zo leest?

   Harte-groet,
   Marielle

 7. Al twee dagen droom ik over ergens heen willen, maar ik kom nooit aan.
  Vannacht droomde ik dat ik vanuit mijn oude huis waar ik 14 jaar met mijn man gewoond heb (vorig jaar verhuisd) naar mijn ouderlijk huis ging fietsen 60 km verderop. Alleen was mijn ouderlijk huis nu ineens mijn huis en woonde mijn ouders in ons oude huis.
  Ik ging met de fiets en mijn vader zwaaide me uit, maar toen ontdekte ik dat ik geen licht had en draaide ik om. Mijn vader klapte in zijn handen en toen had ik ineens licht, maar zag dat ik op een blauwe kinderfiets zat. Toch maakte mij dat niet uit. Mijn vader wees me een ‘geheim’ paadje en ik ging aan mijn fietstocht beginnen.
  Toen ik de bocht om fietste haalde ik op de spoorwegovergang (dat is daar in het echt ook) een meisje met een grote hond in. Die hond zat aan een hele lange lijn, dus die liep een beetje heen en weer en kwam bijna onder mijn fiets. Het ging net goed. Ik fietste door en kwam ineens op een treinstation. Daar ging ik wat drinken want voor mijn gevoel was ik al heel lang onderweg. In liep naar een restaurantje en ging achterin zitten. Een medewerkster vroeg of ik iets wilde drinken, maar dat over een kwartier de zaak dicht ging. Ik zei dat ik dan niets hoefde maar wel even naar de wc wilde. Ze wees waar die was. Op de wc waren allemaal mensen een feestje aan t vieren (??). Ik ging plassen en waste mijn handen tussen de feestgangers. Toen moest ik nog een keer plassen en deed de wc deur open. Er zat een vrouw op de wc en zat alles onder bruien/rode smurrie. Tot mijn verbazing had ik geen schoenen meer aan, dus probeerde ik van karton schoenen te vouwen maar dat lukte niet. Ik vroeg me ook af of ik daar wel mee kon fietsen? En toen ging de wekker… zo vreemd allemaal …

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Marleen,

   Het eerste wat me opvalt is het begin van je droom waarin het huis van je ouders nu jouw huis is geworden en andersom. Alsof jij en je ouders van plek hebben gewisseld. Is dit ook zo in het echte leven? Ben jij de rol van (de) ouder op je gaan nemen en zijn je ouders meer hulpbehoevend geworden?
   Wat je er ook uit kunt halen is dat de droom je wijst op de tijd dat jij nog als kind in je ouderlijk huis woonde en de patronen die daar toen zijn ontstaan. Afijn, dat is dus de openingsscène waar de droom op rust. Jij bent op weg naar jouw huis van toen; op weg naar wie je was en hoe je bent geworden wie je nu bent.

   Dan is er een kort stukje wat ik bijna als een sprookje lees. Jij op de fiets zonder licht en je vader die op bijna magische wijze het licht laat ontbranden en je wijst op een geheim paadje. Ik weet niet of je vader nog leeft? Maar ergens weet hij blijkbaar met een eenvoudige handbeweging het licht te ontsteken en je de weg te wijzen. En jij keert dan terug op je blauwe kinderfiets. Terug naar iets uit je kindertijd met je vader als gids.

   Dan ga je de bocht om (vlieg je uit de bocht?) en kom je terecht in allerlei verwikkelingen, waardoor je uiteindelijk niet aankomt waarnaar je op weg was. Al deze elementen kun je onderzoeken op hun symbolische betekenis voor jou als zijnde obstakels, die je weghouden van je oorspronkelijke doel.
   De grote hond aan de lange lijn bijvoorbeeld kan staan voor een deel van jou dat blijkbaar veel ruimte heeft/neemt om maar wat (doelloos?) heen en weer te lopen. Welke hondenenergie herken je in je zelf? Waar gaat dit over?
   Dan wil je rusten en wat drinken, want de weg is zo lang. Maar daar krijg je, of neem je, eigenlijk de tijd niet voor. Ken je dat ook? Gun jij jezelf een rustpauze?
   Je moet plassen en waar anderen een feestje vieren, ga jij netjes naar het toilet en wast je handen. Dan moet je nogmaals en kom je een vrouw tegen op dat vieze toilet. Welk deel van jou is hier in actie? Waar in je leven mis jij het feestje en zit de boel onder de smurrie?
   Tenslotte merk je dat je blootsvoets bent en probeer je met karton nog iets te maken om vooruit te komen. Karton is niet echt materiaal voor een stevig fundament om mee verder te stappen of te fietsen. Waar mis jij die stevige ondergrond?

   Dat zijn zo de obstakels die jou weghouden van je doel; het ouderlijk huis, de tijd waarin je bent geworden wie je nu bent, waar jouw wortels liggen. De vraag die je je kunt stellen is of deze obstakels hulp voor je zijn, omdat je daar helemaal niet (meer) moet zijn? Of vormen de obstakels allerlei aspecten van jou, die je blijkbaar weghouden van een innerlijk verlangen? Gezien het begin van de droom, vermoed ik dat laatste. Wat denk jij?

   Esther

   1. Hoi Esther,

    Heel erg bedankt voor je reactie.

    Ik ben niet de rol van ouder op me gaan nemen, maar ben er juist veel mee bezig dat (door mijn burn out waar ik in zit) mijn ouders zich zorgen om mij maken, terwijl ik wil dat ze zich geen zorgen om hun volwassen kind zouden moeten maken en ik er juist voor hén moet zijn.

    Het is weer zoals vroeger:‘ouders zorgen voor hun kind. Kan dat de betekenis zijn?

    Momenteel ben ik veel bezig met wie ik ben en wat er (tot nu toe) van me geworden is, dus dat zou iets kunnen verklaren?

    Mijn vader leeft, maar ik maak me geregeld zorgen om hem ivm zijn gezondheid.

    Momenteel neem ik heel veel tijd voor mezelf, omdat ik dat nodig heb. Ik breng mijn dagen soms door met niksen en dat voelt soms niet goed/doelloos.

    “Welke hondenenergie herken je in je zelf? Waar gaat dit over?”
    Wat bedoel je hier precies mee?

    Ik neem wel rustpauzes maar denk soms dat ik ze niet verdien.

    Verder mis ik ‘bezig zijn’ in mijn leven op het moment. (Het feestje) en de smurrie staat denk ik symbool voor de burn out?
    
“Waar mis jij die stevige ondergrond?”

    Ik mis begrip en échte ondersteuning.
    
“Wat denk jij?”

    Ik denk ook het laatste.
    Ik ben nu niet op een plek in mijn leven waar ik wil zijn, al weet ik dat dit tijdelijk is en er een betere tijd aan zit te komen.

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Marleen,

     Ja, dat kan uiteraard ook dat de rollen ouder-kind niet zijn omgedraaid, maar dat je ouders weer de zorg over jou hebben net als toen je nog een kind was.

     Wat vervelend voor je dat je zo in de lappenmand ligt met een burn out. Dat is echt stapje voor stapje weer opbouwen. Zoals een kind dat leert lopen. Ik wens je daar veel kracht bij, ook de kracht om je over te geven aan deze periode en te accepteren dat het nu zo is voor je.

     Met de hondenenergie bedoel ik dit: Een dier in dromen staat vaak symbool voor de energie van dat dier, die je in jezelf herkent. Dus als je naar die hond kijkt, wat ervaar je dan? Welke kwaliteiten heeft deze in jouw optiek? Dat zijn vaak kwaliteiten die je ook in jezelf kunt vinden en die je kunnen helpen op je pad.

     Esther

     1. Esther,

      Bedankt weer voor de reactie.

      Wat betreft de hond, we hebben die van ons vorig jaar in moeten laten slapen en zijn energie herken ik ook in mezelf:
      Loyaal, rustig, blij met
      Kleine dingen.
      De hond uit mijn droom was ‘vrij’ aan het rondlopen maar toch een beetje geleidt door die lange lijn. Dat kan ik wel plaatsen in mijn eigen leven ja.
      Geweldig hoe dromen je dingen kunnen vertellen. 🙂
      Nogmaals bedankt voor de reactie

 8. Ik droomde dat er voor mijn deur een plant in een heel ouderwetse pot stond. Deze nam ik mee naar binnen, maar bedacht mij dat dit wellicht helemaal niet de bedoeling was, deze is vast voor de nieuwe buurvrouw. Ik loop de deur uit, doe deze niet op slot, de hond is nog thuis, ik ben zo weer terug. Ik kom in de woonkamer van de nieuwe buurvrouw, die heel ziek blijkt te zijn, zij zelf is op dat moment ergens anders in huis, er zitten een heleboel mensen te eten, ik lijk een aantal van hen te kennen, maar zij mij niet. Ik eet ook mee, hoewel ik dat niet wil en krijg daarna nog weer een bord vol. Uiteindelijk vertrek ik weer, zonder de buurvrouw te hebben gezien. Ik wil naar huis, stap de voordeur uit en plots weet ik niet meer waar mijn huis is, ik moet opschieten want mijn voordeur staat open, de hond is alleen! Ik begin sneller te lopen, allerlei trappen en omgevingen met veel mensen die op weg zijn, onderweg zwaait er nog iemand naar mij , lachend roept hij mijn naam. Ik zwaai verrast en loop door, verder zoekend. Uiteindelijk na een hele omzwerving, buiten en binnen vind ik een bekende weg die mij leidt naar mijn huis en voel ik mij rustiger worden.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Anna,

   Een huis in onze dromen gaat vaak over onszelf, voor onze persoonlijkheid. Een plant moet in de juiste aarde staan om te kunnen groeien. Deze plant staat in een ‘ouderwetse’ pot; misschien niet in de mode, maar vaak wel z’n waarde bewezen. Het kan zomaar zijn dat de plant wel degelijk voor jou is bedoeld 😉 De nieuwe buurvrouw zou goed kunnen staan voor een deel van jou dat ‘nieuw’ is, dit kan gaat over iets dat je van jezelf aan het uitvinden bent, of een ‘moderner’ deel? Tegelijk is deze nieuwe buurvrouw ook ziek, wil je niet mee-eten met de mensen in haar huis en krijg je toch een bord vol. Heb je enig idee waar dit over kan gaan in jouw leven nu?

   Vervolgens weet je niet meer goed hoe je weer (bij jezelf) thuis moet komen, terwijl daar wel urgentie op zit (de hond is alleen thuis). Wat betekent jouw hond voor jou? Dit zou bijvoorbeeld voor trouw (aan jezelf) kunnen staan in het licht van deze droom bezien. Wat ik mooi vind is dat iemand letterlijk jouw naam noemt, dit gaat in zekere zin ook over jezelf zijn. En dan kom je thuis via de bekende weg (dit doet ook aan de ‘ouderwetse’ pot denken) en word je rustiger.

   Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept, waar dit nu over gaat in jouw leven..

   Lieve groet!
   Anita

   1. Dankjewel Anita voor je uitleg!
    Ik bevind mij in een fase waarin er rust en overzicht komt na een roerige tijd waarin ik veel ruimte gaf aan anderen en niet voldoende aan mijzelf. Ik ben inderdaad op weg naar mijzelf…terug naar mijn startpunt…mijn hond betekent voor mij naast heel veel liefde ook structuur en kunnen zorgen voor op “maat” , letterlijk weer terug naar huis/mijzelf in alle eenvoud(igheid). De plant heeft idd juiste grond nodig….laat dat van een ander bij hen en erken dat , geef t terug!?
    Het basis gevoel is vertrouw op je intuïtie, oude oergevoel , referent aan ouderwetse plant; blijf trouw aan jezelf, ook al gooit iemand iets op je “bordje”,
    De weg terugvinden, al is het tegen de stroom in , ook weer trouw aan jezelf blijven. Dat “lees” ik er nu ook in
    Groet, Anna🙏🍀

    1. Anita van der Kooi

     Wat fijn om dit zo te lezen Anna,
     heel graag gedaan en ik wens je alle goeds met het trouw blijven aan jezelf.

     Lieve groet,
     Anita

 9. Hallo, ik droom al jaren dat ik verdwaal. Vaak zijn het dromen dat ik ergens loop en naar huis wil maar ik weet niet meer hoe ik daar moet komen. Ik herken de straten en weet hoe ik moet lopen maar zodra ik een straat inloop veranderd die straat in een onbekende straat en dan raak ik in paniek… ook droom ik wekelijks dat ik mijn auto parkeer en de volgende ochtend niet meer weet waar dat was en dan blijf ik zoeken en word dan ook weer paniekerig wakker… deze dromen heb ik al jaren maar zijn nu helaas wekelijks. Wat zou dit kunnen beteken?

  Groetjes Tamara

  1. Anita van der Kooi

   Goedemorgen Tamara,

   Dit klinkt alsof je al heel lang (meer) thuis wilt komen bij jezelf. Herken je dat dat een verlangen is? Een huis staat in dromen vaak voor onszelf, je weet niet meer hoe je daar moet komen. De straat verandert, het is voor ons allemaal ook een kunst om echt ons eigen pad ‘naar huis’ te kiezen. Een auto gaat in het algemeen over de manier waarop wij ons door ons leven bewegen. Je bent de auto kwijt, dit lijkt over hetzelfde thema te gaan.

   Als je dit herkent is een vraag hoe je weer ‘thuis’ komt: helemaal jezelf kunt zijn en doen en zeggen wat bij je past. Het feit dat je dit nu wekelijks droomt lijkt aan te geven dat hier meer urgentie op komt. Kan het zijn dat je heel druk bent, of iets gaat knellen? Of een spoor bewandelt dat jou niet past? En misschien als hulp: zelf vind ik het zelf altijd een fijne gedachte dat we eigenlijk al thuis zijn, de wijsheid zit al in ons. het lijkt of de droom je uitnodigt om daar bij stil te staan.

   Lieve groet,
   Anita

 10. Interessant verhaal!

  Gister droomde ik dat ik moest vluchten uit een grote stad (Parijs?) omdat er oorlog uitbrak. Toen ik bij de grens aankwam om het land uit te gaan kon ik niet meer mee met de bus, die zat vol. Heel naar, ik was verloren bij de grens

  Vannacht droomde ik dat ik maar rondjes in een grote stad (Den Haag? Amsterdam?) bleef rijden op zoek naar de ingang van de parkeergarage waar mijn auto stond geparkeerd. Alles was afgesloten, ik werd steeds omgeleid en kwam steeds verder weg van mijn auto, de navigatie snapte ik ook helemaal niet, die gaf steeds aanwijzingen die helemaal niet konden. Ik reed ook steeds op plekken waar ik helemaal niet mocht rijden.

  Beide keren werd ik wakker voordat het opgelost was, met een heel naar en paniekerig gevoel.

  Ik heb een paar dagen geleden mijn hond in laten slapen en heb er veel verdriet van. Zou het daarmee te maken hebben?

  1. Hallo Julia,

   Wat naar dat je jouw hond hebt moeten laten inslapen. Als ik naar de rode draad in jouw dromen kijk, dan klinkt het of je de drukte wilt ontvluchten, maar dat dat niet lukt. Je zoekt wel, maar komt niet voorbij de grens, weet niet hoe je bij jouw auto (de manier waarop je door het leven beweegt, jouw fysieke vervoermiddel) moet komen, weet de route niet (navigatie).. en dan kom je zelfs op plekken uit waar je niet mag rijden.
   Als je dit alles letterlijk op jouw leven nu toepast, wat herken je daar dan van? Waar ben je ‘naar op reis’ en kom je maar niet aan? Welke afleidingen staan in de weg, wat houdt je letterlijk bezig?

   Je lijkt in beide dromen op zoek naar rust. Dat kan zeker met het inslapen van jouw hond te maken hebben, verdriet vraagt immers tijd en rust om een plek te geven.

   Ik hoop dat je snel de de juiste weg vindt,

   Lieve groet,
   Anita

 11. Ik had vannacht een hele rare droom. Was onderweg naar huis in een stad die ik niet kon. Ik denk na werk. Pikkedonker. Ik denk meer het gevoel hebben van naar huis gaan. Geen mens op de weg. Ik ben wel vaker in deze stad geweest in mijn dromen. Ik kan de weg niet vinden naar huis. Ik loop een aantal trappen op en sta dan op iets van een balkon. Zet mijn GPS dan aan en zie waar ik heen moet. Dus loop naar beneden en ga verder. Dan komen er in een keer allemaal mensen te voor schijn. Mensen die ik niet ken. Dan wordt ik eigenlijk wakker.

  1. Beste Miranda,

   Als een huis in onze dromen voorkomt, gaat dit vaak over onszelf, onze persoonlijkheid (zie ook onze blog over huizen in dromen). Dus als je in jouw droom onderweg naar huis bent, kan dit goed gaan over letterlijk thuiskomen bij jezelf. Een stad kan dan staan voor de drukte om je heen. Het klinkt of je lang hebt gedwaald, en nu hulp hebt gevonden, een richting weet (GPS) om af te dalen in jezelf (naar beneden te lopen) en thuis te komen. Herken je dit in jouw leven nu?

   Dat daarbij opeens allemaal mensen verschijnen vind ik een mooi gegeven. Dit kan gaan over dat je vanuit verbinding met jezelf ook weer verbinding met anderen kan maken. Een andere mogelijkheid is dat je meerdere delen/kanten van jezelf ontdekt als je afdaalt in jezelf.

   Ik hoop dat dit je verder helpt en ben benieuwd wat je herkent,

   Lieve groet,
   Anita

   1. Goedemiddag Anita, Dank je wel voor de verwoording. Op dit moment zijn we aan het klussen thuis dus dat vergt vooral inzicht in je energie en in je geduld. Ben niet echt een klusser. Dus misschien dat ik daar mijn weg in het vinden ben? Daarnaast ben ik niet helemaal tevreden over mijn baan. Dus genoeg redenen om hulplijnen in te schakelen. Ik vind het alleen heel grappig dat ik een stad heb waar ik in terug kom wanneer ik twijfel aan mijzelf.

    1. Ha Miranda,

     Ja, dat is inderdaad grappig. Als het gaat over jezelf (her)vinden wanneer je aan jezelf twijfelt, of het druk hebt (bv met het klussen thuis), dan kan de terugkerende stad gaan over dat je dit al eerder hebt meegemaakt. Dat je dit gebied in je leven al kent, maar de weg terug nog niet hebt gevonden. Dat is ook best lastig, want in een stad verdwaal je eerder dan in bv een klein dorp. Het is dus erg fijn dat je in de droom jouw GPS bij je hebt en ziet waar je heen moet. Het klinkt als ‘op de goede weg’!

     lieve groet,
     Anita

 12. Ik droomde dat ik naar een festival ging met een jongen die ik al meer dan 10
  Jaar spreek (in real life). 4 keer gezien en bedacht of ik hem wel of niet leuk vind als potentiële vriend. Dit weet ik nog steeds niet. In mn droom vond ik het niet leuk met zijn vrienden erbij. Hij was heel de tijd aanhankelijk en vond hem irritant. Uiteindelijk kwamen we bij mensen die ik kende. Hier vertelde ik tegen hen dat ik t festival niet leuk vind en er veel stomme mensen rondlopen. De jongen waarmee ik op het festival, voelde het zich persoonlijk aangetrokken wat ik zei, en is toen weg gelopen. Toen gingen de mensen die ik ‘kende’ ook weg. Ik was alleen, liep met een luier om die heel vol was (geen idee waarom) ben in real life lang een bed plasser geweest. Ik wilde een dixy in om mn luier uit te trekken maar had geen schoenen aan, niemand wilde schoenen aan mij lenen. Uiteindelijk barste ik in tranen uit en was ik verloren en verdwaald. Ik kwam de bekende mensen weer tegen en de jongen die ik ‘misschien’ leuk vind ook. Ik zei tegen hem dat ik het zo erg vond dat hij weg was gegaan en het niet begreep en dat ik niet wist waar mijn kleding tas was. Hij zei dat ik hem toch een kneus vond en dat hij dacht dat ik de tas met kleding gewoon had. We zijn terug gelopen naar de kluisjes en plek waar hij me achter liet. Ik zag geen spullen en moest nog harder huilen, ik voelde me echt rot. Ik had ook geen portemonee/geld/ ID kaart. Helemaal niets. Ineens lag daar een schoenen doos met 5 paar van mn schoenen. En een pad naast me stond mn tas. Ik was blij, Toen werd ik wakker

  1. Hallo Tess,

   Er gebeurt veel in je droom. Het centrale thema in je droom is, dat je de weg kwijt raakt als je met een ‘volle luier’ rondloopt en dat er ook nog een ander pad is dat je kan bewandelen. Daar eindigt de droom mee, wat mooi! Daar vind jij je schoenen en je tas terug.

   De droom begint ermee, dat je naar een festival gaat samen met een jongen. Dat staat symbool voor je doel, je bestemming. Waar gaat voor jou ‘naar een festival gaan’ over? Bij mij roept dat plezier hebben en samen zijn met anderen op. Je gaat samen met een jongen. Dat samen kun je zien als je verlangen: samen met een jongen naar een plek gaan waar je plezier hebt. Waar je samen lol hebt met anderen. Of dat wat voor jou ‘naar een festival gaan’ voor staat.

   Maar dat krijg je in je droom niet. Je vriend en de mensen die je kent gaan weg. Je raakt de weg kwijt, je voelt je ‘verloren’ en ‘verdwaald’. Niemand wil je schoenen lenen om bij een Dixie WC naar binnen te gaan om je luier af te doen. Je barst in tranen uit en je voelt je rot.

   In je droom draag je een luier die ‘vol’ is, die je graag af wil doen. Dromen over wc’s gaan over je ‘shit’ lozen. In het eerste deel van je droom klaag je over de jongen, hij is irritant, omdat hij zo aanhankelijk is. Het festival is niet leuk, er lopen veel stomme mensen rond. Dit staat voor mij symbool voor je ‘shit’ lozen in een luier. Het op elk moment lozen van wat je kwijt wil, wat je niet bevalt. In je droom wil je deze ‘volle luier’ afdoen en zoek je een wc.

   Zou dit erover kunnen gaan, dat je het moeilijk vindt om je uit te spreken over wat je echt voelt? En er in plaats daarvan geklaag (‘shit’) uitkomt? In je droom jaag je daar de jongen en de mensen mee weg. Herken je daar iets van in je dagelijkse leven?
   Toch komt de jongen in je droom weer terug en dan spreek je je wel uit over wat je echt voelt: Je vond het jammer dat hij weg ging. Dat gebeurt in je droom letterlijk als de nood hoog is.

   Pas als het lijkt dat je helemaal niets meer hebt, zie je dat er nog een ander pad is. Dan krijg je ook je schoenen weer terug (wel 5 paar!) en je tas. Daar word je blij van. De droom laat je volgens mij zien dat je een ander pad mag gaan bewandelen met een schoen die je meer past.

   Ik ben erg benieuwd wat het lezen bij je oproept. Ik hoop dat ik iets voor je heb kunnen verhelderen waar je droom voor jou over gaat. Laat je het weten?

   Wat je nog kan helpen is het lezen van de blogs over wc’s in dromen (https://dromenuitleg.nl/category/wcs-in-dromen/), het blog over schoenen (https://dromenuitleg.nl/2019/12/05/dromen-over-schoenen/) en dromen over kleding.

   Harte-groet,
   Mayke

 13. Ik droomde dat ik kwam van braderie. Wou trein nemen of bus naar huis . Kwam toe in een wereld van fantasie waar ik zeker een weg van 2 u aflegde . Kreeg eten van soort trollen en vlogen bootjes rond met mensen om
  Uiteindelijk aan een soort locomotief te komen en bleek dat ik nlet juist was .volledig in paniek ben ik weer gekeerd maar
  Wist niet welke kant op en wilde roepen maar lukte niet .. ik heb nu wel veel dingen aan
  Men hoofd , juist iets zant proberen afsluiten met narcist en nog wat dingen aan men hoofd maar kom er niet uit wat dit betekend kan jij me helpen

  1. Hallo Wendy,

   Als je de weg kwijt bent in dromen, kun je je 3 dingen afvragen:
   1 Ben ik wel op weg naar het juiste doel/klopt mijn doel wel?
   Misschien wil de droom je helpen om je weg te houden van waar je naartoe wil, omdat dit niet is waar je eigenlijk heen moet.
   2 Wat houd mij weg van mijn doel?
   Dan ben je in je leven eigenlijk goed bezig, maar laat de droom zien dat er allerlei zaken proberen je weg te houden van dat wat je wil bereiken.
   3 Een derde mogelijkheid is dat je je stress eruit aan het dromen bent als het ware.

   Gezien jouw droom en het feit dat er zoveel speelt nu, denk ik dat de 2e of 3e mogelijkheid, of een combinatie daarvan gaande is. De dingen die je allemaal tegenkomt in je droom staan dan symbool voor de drukte en onrust in je hoofd en wellicht je neiging om weg te vluchten in je fantasie?

   Ik hoop dat mijn uitleg wat rust geeft en anders is een rustige wandeling in het bos voor mij altijd een goede manier om mijn hoofd leeg te maken. Misschien voor jou ook?
   Esther

 14. Hallo Esther, ik had vannacht een verwarrende droom. Ik kom er niet uit wat het kan betekenen. Misschien kan jij helpen.
  Ik ben in het buitenland; Thailand? (Ik heb vroeger veel gereisd).
  Ik ga kaartjes kopen voor een hotel, of een hotel reserveren, bij een soort treinstation.
  Ik ben op een onbekende plek en ken de hotels niet, ik neem hetzelfde hotel als de persoon vóór mij.
  Het is heel druk op het treinstation. Het voelt niet prettig.
  Ik ben samen met iemand; mijn moeder?
  De eerste keer vind ik de weg naar het hotel.
  Dan moet ik terug voor iets. Ik ga alleen terug.
  Er staat een lange rij bij het loket. Ik ga voor. Mensen zijn boos.
  Dan wil ik teruggaan naar het hotel maar ik weet de naam van het hotel niet meer.
  Buiten het station, op de straat zijn, allemaal dode platte katten. Sommigen zijn volledig plat, alsof ze als een sticker op de vloer zijn geplakt. Anderen zijn gedeeltelijk plat. Maar het zijn allemaal dode katten. Veel zijn zwart / wit gevlekt. (Een aantal weken geleden heb ik mijn kat laten inslapen omdat hij ziek was en sinds een paar dagen heb ik een zwerfkatje geadopteerd, van de dierenambulance).
  Ik probeer weer terug te gaan naar het treinstation omdat ik de naam van het hotel wil vragen.
  Dan word ik op staat lastig gevallen door een groep mannen.
  Een kleine Indonesisch uitziende man neemt de leiding.
  Ik probeer op hem in te praten.
  Het voelt bedreigend, angstig.
  De omgeving lijkt op een achterbuurt, in het buitenland.
  Dan hoor ik een luid gemiauw. Ik schrik wakker. Als ik wakker ben denk ik dat het mijn kat was die miauwde, maar dat is niet zo.
  Bedankt alvast voor jouw hulp!

  1. Hallo Marit,

   Een verwarrende droom inderdaad. Ook ik raak bij het lezen lichtelijk verward, dus ik pak ‘m even op bij het moment dat je wakker schrikt van een luid ‘miauw’. Deze miauw wekt jou. Letterlijk zelfs. De kat in je droom is je, zoals vaker bij dieren in droom, tot hulp. Hij haalt je weg uit die eindeloos doorgaande droom.

   Verder ga ik even niet in op alle details van de vele verwikkelingen in je droom, maar zet ik voor je op een rij wat deze in de droom met je doen: Je bent op een onbekende plek, alleen, je raakt de weg kwijt, er zijn mensen boos op je (als je je plek inneemt), mannen vallen je lastig, je voelt je bedreigd en angstig, probeert je al pratend eruit te redden… en dan ineens MIAUW!

   Als ik deze hele rij zo opschrijf, is er dan iets in je leven waar je dit zo ervaart? Waar ben jij niet op je plek, zoekend, pratend en redderend bezig? Waar voel jij je alleen en heb je het idee dat mensen boos op je zijn of je lastig vallen?
   En dan het beeld van de dode, platte katten dat zo opvallend is binnen de droom. Als de kat in je droom hulp is, een krachtig symbool. Waar staat deze dan voor? Welke kattenkwaliteiten draag jij in je? (Denk bv. aan een scherpe blik, eigenzinnigheid, zachtheid, lenigheid.) En hoe of waar zijn deze kwaliteiten doods geworden, platgeslagen, slechts nog als plakplaatjes op de vloer aanwezig alsof ze geen substantie meer in zich dragen?

   Als laatste is het interessant om naar het begin van je droom te kijken. Dat geeft vaak een aanwijzing waar de hele droom over gaat. Je bent in het buitenland en reserveert een hotel bij een soort treinstation. Elementen die gaan over het vreemde, over onderweg zijn, over niet eigen. Waar gaat dit over denk je Marit?

   Ik ben benieuwd naar je antwoorden. Fijn als je deze hier deelt.
   Esther

 15. Hallo Esther, k had gedroomd vannacht dat ik in de bus zat met al m’n spullen en m’n telefoon en k loop de bus uit en inneens alles is weg k zie m’n bus niet meer k sta op station en weet niet meer hoe k naar huis moet k wist niks meer inneens stond ik in alleen een trui en een onderbroek niet eens schoenen en was k beetje aan t rond dwalen en ik was heeel erg verward in me hoofd ik wist oprecht niet wat ik aan het doen was of waar k naartoe ging uit eindelijk bellande ik ergens in een dorp hier ver vandaan had k een telefoon kunnen regelen k bel mn moeder maar niemadn neemt op en k werd nog verdwaalder dat ik dacht dat ik misschien gedrogeerd was omdat ik me zo gek voelde en misschien wel drugs op had. Weet I waarom ik hier over droom ofzoo bedankt!! !

  1. Hallo Chakib,

   Inderdaad verwarrend zo’n droom. Het begint ermee dat je op weg bent met al je spullen bij je. Alles lijkt op orde. En het volgende moment ben je alles kwijt: je spullen, kleren en schoenen, je telefoon… je bent zelfs helemaal de weg kwijt, compleet in de war en je krijgt geen contact met eventuele hulp van je moeder.

   Een vraag: ken je dit ergens in je leven? Ben jij soms goed op weg en dat ineens alles in duigen valt? Of is dat misschien iets waar je bang voor bent? Dat je, net als alles op orde is, het helemaal fout loopt?

   Ben je van jezelf eerder een perfectionist of juist een chaoot? In het eerste geval nodigt de droom je uit om om te leren gaan met onverwachte situaties. In het tweede geval zegt de droom dat het tijd is je zaken op orde te brengen.

   Wat denk je? Waarin herken jij jezelf? Ik ben benieuwd.
   Esther

 16. Mijn dromen zijn echte angstdromen! Ik ben altijd de weg kwijt en geraak niet waar ik moet zijn. Deze gebeuren dagelijks zelfs wanneer ik een kort dutje doe. Wanneer het s’nachts is durf ik zelfs niet meer te slapen! Ik bevind me nu ook in een heel angstaanjagende periode wegens eigen gezondheidsproblemen en man met kanker… werkgerelateerde keuzes, doelen die ik daar wil halen maar waarin ik door alle gezondheid problematiek niet snel genoeg haal…

  1. Hallo Kris,

   Ach wat kunnen dromen toch ook angstig zijn soms. En als ik het zo lees, is er ook veel gaande nu op levensgebieden waar het ook echt om de basis van je bestaan draait, namelijk de gezondheid van jou en je man. En als je daardoor compleet de weg kwijt bent, is het niet zo gek dat dit thema steeds terugkeert in je dromen.

   Maar…omdat het steeds terug keert in je dromen en in je leven, is het ook iets wat je écht aan dient te kijken. Hoe moeilijk dat ook is of hoe onmogelijk dat soms ook lijkt.

   Dus hoe vind je de weg weer terug? Hoe geraak je daar, waar je zo graag wil zijn? Wat is wel haalbaar? En wat moet je daarvoor misschien wel accepteren of loslaten?
   Ik heb geen antwoorden voor je, maar wel een advies:
   Probeer binnen alle zorgen, angsten en hectiek ook even stil te staan en lijfelijk te voelen en ervaren wat er gaande is en wat dat met je doet. Stop het niet weg en ga het niet bagatelliseren. Probeer bewust bij je gevoel te blijven en laat toe wat komt. Wat het ook is.

   Misschien moet je huilen, trillen of schreeuwen of misschien gebeurt er wel iets heel anders. Laat dat dan maar gebeuren. Voluit en helemaal. En daarna als die grootste spanning uit je lijf is, kijk dan eens waar jij zo graag wil zijn en welke weg je daarvoor dient te volgen.

   En dan ben ik benieuwd: is het een weg van strijd, een weg van vrees of wellicht een weg van overgave en berusting? Ik hoor het heel graag, ook als er helemaal geen beeld komt.

   Esther

 17. Frits van Stratum

  Hallo Esther,
  De laatste paar jaar heb ik veel dromen waarin ik de weg kwijt raak of iets niet terug kan vinden. Normaal ben ik dan ergens parkeer ik mijn auto en ben daarna mijn auto kwijt en krijg die niet meer teruggevonden. Vandaag was ik opeens in een droom in een groot hotel complex op de Olympische spelen van Japan en kon mijn kamer niet meer gevonden krijgen. Bij de balie wisten ze mijn naam en gaven kamer nr 777 op waarna ik naar de lift ging en kon uit de bediening van de lift totaal geen wijs worden en je raad het al, nog steeds mijn kamer niet gevonden toen ik wakker werd.

  Dit soort dromen heb ik nu de laatste twee jaar veel.

  Met vriendelijke groet,
  Frits

  1. Hallo Frits,

   Dank voor je droom. Waar ik als eerste benieuwd naar ben is: Waar in je leven herken je dat je de weg kwijt bent?

   In de eerste droom waar je je auto parkeert kun je die auto zien als de manier waarop jij je door het leven beweegt. Je staat ergens (bij) stil of je zet je ergens neer (het parkeren) en dan ben je het ineens kwijt. Ken je dat? Komt dit vaker voor?

   In de droom over de Olympische spelen in Japan (sowieso een verwarrend land als het gaat om routes vanwege de vreemde taal en schrift) ben je in een hotel. Een hotel is niet je eigen huis, maar een plek waar je op bezoek bent. Een vraag zou zijn: Hoe lekker zit jij in je vel? Voel jij je wel thuis in je lijf of heb je het idee dat je in een vreemd lichaam zit? Ben je het contact met je lichaam verloren wellicht?

   Dan ben je ook nog eens helemaal de weg kwijt in dat hotel en je weet ook niet meer hoe je er uit moet komen en hoe de dingen werken. Je snapt immers de bediening van de lift niet meer, een apparaat dat je weer omhoog zou moeten brengen. Herken je dat momenteel? Ben je het even helemaal kwijt en weet je niet goed hoe je hier uit komt?
   Als laatste is het interessant om naar dat kamernummer 777 te kijken. Zegt je dat iets?
   Ik ben erg benieuwd of je er iets resoneert door mijn vragen. Laat je me dat weten?

   Esther

   1. Hallo Esther,
    Dank voor je antwoord en vragen.
    De dromen met de auto heb ik regelmatig waarbij ik dan op plaatsen kom die ik totaal niet herken net als de mensen die ik daar dan spreek. Kan niet bepaald zeggen dat ik de weg kwijt ben maar wel eens twijfel tussen mijn werk en volgen van mijn passie. Maar als mijn passie mijn werk wordt verlies ik mijn passie om dat het dan moet (als je begrijpt wat ik bedoel)
    Het niet thuishoren in dit lichaam of deze dimensie is voor mij niet vreemd ik meen te weten dat ik al duizenden jaren oud ben en vervlochten met het dynastische Egypte. Eigenlijk alles wat voor onze beschaving er was (denk aan Inca’s, Maya’s daar heb ik altijd al iets mee gehad maar heb dat nooit kunnen duiden maar het gevoel van bekendheid daarmee is wel apart.
    Ik heb me nooit thuis gevoeld op deze aardkloot en heb buiten een goede relatie geen kinderen en vrienden (nooit gewild of behoefte aan gehad)
    Dus soms heb ik periodes dat ik me wel een raar mannetje vind 😉

    1. Hallo Frits,

     Dank voor je antwoord. Wat betreft je idee dat als je passie je werk wordt, het aan passie verliest, omdat het dan moet…ja dat kan inderdaad. Maar het kan ook zomaar dat je dan nooit meer moet, maar voortaan altijd mag. Én het geeft wellicht ruimte aan een nieuwe passie? Zomaar een idee hoor. Doe vooral wat goed voelt voor jou.

     Wat betreft het gevoel niet in deze tijd en/of op deze plek te passen: dat is voor velen herkenbaar denk ik. Je hebt er blijkbaar een modus in gevonden in het wakkere leven door je enigszins terug te trekken/af te zonderen. Dan is het wel interessant dat dit thema steeds terugkeert in je dromen. Alsof je telkens een tikje op je schouder krijgt om je eraan te herinneren dat je zo toch nog niet op je plek bent? En als dat zo is, dan is dit (innemen van jouw plek in het hier en nu) misschien toch iets dat om aandacht vraagt. Zomaar wat vragen en gedachten.

     Esther

 18. Ik droom dat ik op een lopende band zit welke me door een grote ruimte heen leid.
  Onderweg zie je allemaal mooie dingen.. bloemen, bergen, vogels. En dan weer een stuk met allemaal autowrakken en een dorp wat vernietigd is dan weer een stuk met allemaal welvaart waar alles goed is en een stuk met armoede,, kinderen met vieze kleding en vieze gezichten en handen. Daarna een stuk met allemaal spullen op bergen helemaal vol. Ik wil er een foto van maken maar ik kan mijn telefoon niet vinden. Als ik om me heen kijk zie ik telefoons liggen van andere mensen die ze kwijt zijn geraakt. Ik raak in paniek en wil terug gaan lopen op de band om mijn telefoon te zoeken maar het lukt niet ik kan niet achteruit alleen vooruit. Ik neem alle telefoons mee die ik onderweg tegen kom en aan het einde van de route loop ik naar de vrouw achter de kassa en vraag of ik nog een keer kan gaan om mijn telefoon te zoeken. Ze zegt nee.. we gaan zo sluiten. Ze is tegen kinderen die voor bij komen heel lelijk aan het doen en aan het schelden en de ouders lachen daarom. Dan besef ik me dat ik in een vreemd land ben en dat ik dus geen internet meer heb, geen navigatie, ik kan niemand bellen en Niemand berichten en ik kan niet meer betalen omdat alles met m’n telefoon wordt gedaan. Ik moet ergens een map gaan kopen maar er zijn haast geen mensen die Engels praten… ik voel me verloren en alleen.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Dnies,

   Het klinkt overweldigend om zo door een grote ruimte te worden geleid op een lopende band en met zoveel ‘grootse’ indrukken. Waarbij het niet lukt om dingen vast te leggen. De band gaat door..
   Heb je in jouw leven soms het gevoel dat je wordt voortbewogen door een andere kracht dan jezelf? Vind je het misschien te snel gaan, zijn er (te)veel indrukken? Zou je soms nog even terug willen, maar is dit niet mogelijk?
   Je bent jouw telefoon kwijt, in een vreemd land (andere taal?), er is geen internet en geen navigatie. Je kunt zelfs niet meer betalen (zie daarover ook op deze site ‘geld in dromen’). Een telefoon komt vaak voor in een droom als er verlangen is naar verbinding, of als je om hulp wilt vragen. Als je die kwijt bent voelt het als op jezelf teruggeworpen zijn. Aan het eind geef je ook aan je alleen en verloren te voelen.

   De vraag komt op waar je je in jouw huidige situatie alleen en verloren voelt. Met wie zou je graag in verbinding willen komen of van wie zou je hulp willen? Welke eerste kleine stap kun jij daarin zetten, hoe kun je de juiste woorden vinden ook al voelt het misschien of je ‘de taal niet spreekt’?

   Geen navigatie kan duiden op echt jouw eigen weg te vinden, een pad dat niemand voor je kan uitstippelen. Je kunt niet achteruit, alleen vooruit. Alsof je dingen niet meer op de oude manier kunt doen. Die weg gaat sluiten, zoals de vrouw bij de kassa aangeeft. Het lijkt of je wordt uitgenodigd om van de ‘lopende band’ af te komen, waarbij het leven aan je voorbij lijkt te gaan. En dit in verbinding te doen, hulp te vragen. Herken je hier iets in?

   Ik hoop dat dit je alvast verder op weg helpt, laat je ons nog even weten?

   Lieve groet,
   Anita

 19. Zonet weer wakker geschrokken van deze steeds terug kerende dromen. Best frustrerend hoe ik steeds wakker kom met een gevoel van angst, wenend, stress,… Mijn droom speelt zich vaak af op de luchthaven. Ik heb verkeerde papieren bij en problemen blijven zich opstapelen, tot ik op het punt sta van ongewild op een verkeerd vliegtuig te belanden zonder mijn man, want deze was ik kwijt gespeeld in de hectische drukte tussen de mensen. Daar zat ik dan op een vlucht zonder te weten naar waar het vliegtuig geen gaat. En heel vaak kom ik wenend wakker. En dan gebeurt het nog vaak dat ik na wakker te worden gewoon lekker door droom tot ik genoeg heb van dat gevoel, die angst, spanning, mijn borstkas die bijna uiteen spat door een bepaalde druk. Geen week gaat voorbij of ik droom me er een eentje. Meestal ben ik op reis of onderweg en heb ik wat waardoor ik alleen kom te staan, verloren gelopen ben,…

  1. Marielle Borst

   Oh Daisy, ik krijg gewoon de neiging om tegen je te zeggen om eerst maar eens even flink uit te huilen, want het is zo voelbaar dat deze serie dromen jou zo aangrijpt. Dromen die steeds terugkomen zijn belangrijk om nader te onderzoeken. Die herhaling is namelijk een manier van je onderbewustzijn om jouw aandacht te vestigen op een thema dat in jouw leven aandacht nodig heeft. De dromen stoppen meestal als je hebt weten te ontcijferen wat ze je te zeggen hebben. Kortom: goed dat je dit deelt!

   Misschien zit er een kern in de situatie in de droom waarin je in alle hectische drukte tussen mensen je man kwijt raakt. Waar in je leven ken je het, dat je in de hectiek van het dagelijks leven (of letterlijk in de hectiek tussen andere mensen) het contact met je man (en misschien ook wel met jezelf) kwijt raakt? Dat je je laat leiden door drukte en hectiek en niet door wat je werkelijk wilt of wat je werkelijk nodig hebt?

   In de droom maakt die drukte in ieder geval, dat je je man kwijt raakt en dat je zo naar een bestemming vliegt die de jouwe niet is. Het feit dat je de verkeerde papieren bij je hebt en dat de problemen zich maar blijven opstapelen is in dromen vaak een teken dat je een weg hebt gekozen die niet werkelijk bij je past. Je komt in de droom immers ergens uit waar je alleen komt te staan en waar je zelf ook helemaal niet heen wilde. De obstakels zijn bedoeld om jou op je schreden terug te laten keren, zodat je vanuit rust andere keuzes kunt maken. Keuzes die voortkomen uit jouzelf en niet uit hectiek. Helpt dit je verder?
   Harte-groet,
   Marielle

 20. Ik had als kind vaak dromen dat ik de weg naar huis kwijt was. Ik liep door een grote donkere wijk, maar herkende niets. Ik kon de weg naar mijn huis niet meer vinden.
  Helaas weet ik de details niet meer. Ik ben nu een volwassen man en de dromen waren toen ik een jaar of 7 of 8 was denk ik.

  1. Marielle Borst

   Hallo Ashwa,
   Bedankt voor het delen van de dromen die je als kind veel had. Weet je de reden waarom je nu opeens aan deze dromen terug moet denken? Is er iets aan hoe je je nu voelt, dat je doet terugdenken aan vroeger en aan deze dromen? En zo ja, om welke gevoelens gaat het dan? Wie weet wordt de betekenis van deze dromen vanzelf duidelijk als je deze gevoelens in beeld krijgt. Laat het me weten als je vragen hebt!
   Alle goeds,
   Marielle

   1. Hoi, Dank voor je reactie.
    Ik heb eigenlijk weinig herinneringen aan mijn kindertijd. Recent realiseerde ik me dat ik in een bepaalde periode als kind regelmatig dit soort dromen had. Ik vroeg me daarom af of er een soort algemene duiding is voor dit soort dromen, specifiek in het geval van kinderen. Aangezien huis of thuis een andere betekenis heeft voor een kind als voor een volwassene. Ik realiseer me dat droomsymboliek zeer persoonlijk is en dat ieder zijn eigen betekenis geeft aan symbolen, tot bepaalde hoogte. Maar ben ook geïnteresseerd in universele oer-symboliek. Ik kon echter niets vinden over verdwaald zijn als kind en vroeg me af of dit een vaak voorkomende kinderdroom is.

    1. Marielle Borst

     Hallo Ashwa,
     Kinderdromen die je je als volwassene nog kunt herinneren gaan negen van de tien keer over een thema dat als een rode draad door je leven loopt. Als kind heb je nog geen antwoord op dit thema, maar als volwassene kan je vaak heel goed herkennen hoe dit thema in je leven speelt en heeft gespeeld en hoe je daar mee om bent gegaan. Algemeen gesproken vermoed ik dat jouw kinderdroom gaat over het verlies van geborgenheid en veiligheid (en dus ook over jouw zoektocht om dat weer terug te vinden). Zou dat kunnen kloppen?

     Als je meer wilt lezen over kinderdromen raad ik je dit artikel aan:
     https://itipdroomblog.wordpress.com/themas-in-dromen/kinderendromen/

     Alle goeds en laat het gerust weten als je nog vragen hebt, dan kijken we er samen verder naar!
     Marielle

   2. Hallo Marielle,
    Je uitleg aangaande het gebrek aan veiligheid in mijn kindertijd klopt zeker.
    Ik had zelf ook wel dit gevoel bij deze dromen (terugkijkend) maar het is interessant te horen dat dit ook de universele uitleg is.
    Bedankt voor je uitleg.

   3. Ik heb een droom gehad over iemand waarmee ik een tijdje heb gedate.. ik zag hem boven op een heuvel staan met zijn kindje, ik zag hen vanuit de metro die langs die heuvel reed. Hij had een cremekleurig met groen gestreepte trui aan, de kleur groen was zo helder en intens, ik kreeg er een warm en gelukkig gevoel van, ze waren allebei zo ontzettend mooi en ik merkte dat ik naar hen toe wou lopen. Dus ik bedacht het idee om de eerstvolgende halte uit te stappen en dan terug te rennen en dat ik zou doen alsof ik aan het hardlopen was en ik hen per toeval tegen was gekomen.. tijdens het terug rennen ondervond ik obstakel na obstakel; water waar ik in viel, een vrouw die mij hieruit probeerde te halen en die veel te lang in gesprek ging met mij terwijl ik haast had, opeens kwam ik aan op een huisfeest waar ik niet moest zijn, een winkelcentrum, een eng bos, opeens was ik in mijn oude woning in Berlijn en daar kwam ik mijn manager tegen van mijn vorige baan en ik begon ontzettend te gillen naar haar en van woede brak ik en kon ik niet stoppen met huilen.. na dit alles werd ik wakker en ik ben nog steeds verdrietig dat ik nooit bij mijn doel ben aangekomen. Alles voelde zo echt aan, maar op een manier die niet te omschrijven valt. Ik weet dat mijn consciousness me iets probeert te vertellen, een les of een waarschuwing maar ik weet niet wat.. sinds deze droom ben ik intens verdrietig en in de war en ik weet niet zo goed wat ik hieraan kan doen om dit gevoel weg te krijgen of dat ik dan toch iets moet met deze droom..

    1. Hallo Samira,

     Om je droom beter te leren begrijpen is het van belang dat je de twee figuren in de droom, die zo’n intens effect hebben op je gemoedstoestand, probeert te duiden. Ik doel hierbij op je oude liefde; de man in de gestreepte trui en je oude manager uit Berlijn. De eerste wekt een verlangen in je op. Je wordt er warm en gelukkig van en de kleur groen van de trui is helder en intens. Als je nu terug denkt aan deze persoon, welke associaties komen er dan in je op? Het hoeft niet te stroken met de werkelijkheid. Het gaat puur om jouw eerste gevoelens en gedachten die opkomen als je aan hem denkt. Schrijf er minstens drie op en doe vervolgens dezelfde oefening met de figuur van de manager, die bij jou zo’n woede en verdriet opwekt in de droom. Hoe zou je haar in drie woorden omschrijven?

     Dan terug naar de droom. In de droom wordt je verlangen gewekt. Het verlangen om bij die man met kind te zijn. Bij dat beeld van schoonheid, warmte en geluk. Maar op het moment dat je besluit daarheen te gaan word je gehinderd door al die obstakels. Oude herinneringen (oude woning), verkeerde plekken (het huisfeest), angst (het bos) en emotie (het water). Met als klap op de vuurpijl de manager. Een manager is iemand die boven je staat en zaken voor je bepaalt of in ieder geval de boel voor je regelt. Maar iets “managen” kan ook staan voor iets aankunnen/iets voor elkaar krijgen/ergens klaar voor zijn. ,

     Als je nu naar je leven kijkt Samira, waar herken je dit dan? Wat is je grote verlangen? En wat staat daar allemaal tussen of wat zet jij er allemaal tussen? Geloof je er wel in dat dit voor jou is weggelegd? Of is er een onzichtbare manager, die je influistert dat je dat allemaal niet kunt, niet mag verlangen? En als het dat is…ben je daarom wellicht nu zo intens verdrietig?

     Ik hoor heel graag terug wat en of je hiervan iets herkent en ook wat die twee figuren uit je droom voor jou representeren. Laat je me dat nog even weten?

     Esther

 21. Hoi, ik droom al jarenlang dat ik ergens ben naartoe geweest en dan niet meer thuis geraak. De trein is afgeschaft, de bushalte is verdwenen, mijn auto staat niet meer op de plaats waar ik hem achterliet, ik mis de tram, te voet vind ik de weg niet meer terug. Ik geraak nooit thuis. Mijn droom stopt dan telkens vooraleer ik thuis geraak. Heb geen idee wat dit betekent. Het lijkt zo’n beetje of ik een doel nastreef maar dit telkens niet haal. Maar ik zie niet welke dit doel zou kunnen zijn. Ik weet niet hoe ik deze terugkerende droom moet interpreteren. Beste groeten van Cynthia

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Cynthia
   Als een droom je al jarenlang bezig houdt, dan kun je spreken van een doorgaand thema in je leven.
   In jouw droom geraak je maar niet thuis. Als ik denk aan mijn thuis, dan betekent het voor mij een vertrouwde plek waar ik helemaal mezelf kan zijn en kan ontspannen. Als ik dan droom over maar niet thuis kunnen komen, dan zou mijn vraag zijn: Mag ik mezelf wel zijn? Mag ik lekker ontspannen? Of hou ik mezelf gevangen in de stress? (het vastzitten in het verkeer)
   Het kan ook zijn dat thuis voor jou helemaal geen fijne plek is (of was), maar juist onveilig of benauwd. Dan kan het feit dat de bushalte of de auto in je droom ineens weg is, symbool staan voor een waarschuwing. Om je te behoeden voor onheil.
   Dus Cynthia: Wat is thuis komen voor jou? Waar staat thuis voor? Hoe voelt dat? Dat geeft een aanwijzing voor je droom. Fijn als je me dat laat weten.
   Groetjes Esther

   1. Hartelijk dank voor je snelle reactie Esther. Ik heb onlangs inderdaad vastgesteld dat ik al heel lang (en inderdaad al jarenlang) mezelf niet ben geweest, me niet kon ontspannen, en steeds moeten nadenken op welke manier ik thuis iets zei. En dit om toch maar niet verkeerd begrepen te worden. Maar toch ging ik graag naar huis, dacht ik, haastte ik mij steeds om naar huis terug te keren. En na jouw verklaring over mijn droom besef ik dat dit allemaal niet zo positief was. Maar ik had totnogtoe nooit de link gelegd….Mijn droom waarschuwde mij inderdaad dat mijn thuissituatie niet zo positief was….
    Dus….inderdaad….jouw verklaring klopt volledig.
    Mijn thuissituatie is gewijzigd, en mijn droom komt voorlopig niet meer terug. Ik ben ook niet meer gestresseerd om naar huis te gaan, kan zeggen wat ik wil zonder bang te zijn om verkeerd begrepen te worden. Ik kan zijn wie ik ben….
    Maar ik bleef me toch maar afvragen wat deze droom betekende.
    Ben echt blij dat ik op deze site terechtkwam en mijn vraag heb gesteld 🙏🏼

 22. marietteblauw

  Ik droomde dat ik naar mijn yogales ging. Ik was met de auto en parkeerde die op de hoek aan de overkant. Die parkeerruimte zag er heel anders uit dan normaal: in plaats van een klein hoekje was het een groot veld met allemaal vrolijke kraampjes en winkeltjes. Ik vroeg aan een man hoe het zat met parkeertarieven en tijden. Daarna stak ik over naar het yogazaaltje. Maar ik zag het niet. Er waren allemaal winkeltjes in de plaats van de ingang. En drukte en geroezemoes van mensen. Na een poosje zoeken zag ik een paadje dat schuin naar de yogazaal leidde. Het zaaltje zat vol mensen, ik zag mijn docent ertussen zitten. Er was een presentatie aan de gang van de gemeente; er werd verteld over allemaal dingen die zouden veranderen. Ik voelde me geschokt en verdrietig en werd wakker met tranen in mijn ogen.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Mariette,
   Wat een drukte in je droom. Al die kraampjes, winkels en mensen. Al dat geroezemoes. En dat terwijl jij alleen maar naar yoga wil. Bij uitstek een tijd en plek voor rust, stilte en ontspanning lijkt me.
   Wat me raakt in je droom is het einde waarin je hoort wat er allemaal gaat veranderen en jij daar zo geschokt door bent en verdrietig van wordt. Herken je dit in je huidige leven? Is daar ook iets waar zoveel aan verandering onderhevig is dat je er helemaal van in de war bent?
   Kun je in alle veranderingen ook de vrolijkheid zien waarover je ook vertelt in je droom? En je yogadocent zit tussen de nieuwe mensen/jouw nieuwe situatie in. Kun je dat zien in je leven? Dat er temidden van alle drukte ook een rustpunt is? En misschien ben jij dat zelf wel, Mariette.
   Laat me weten of je dit ergens herkent. Groetjes van Esther

   1. Hoi Esther, bedankt voor je reactie! Ik herken zéker wel dingen die je noemt. Ik ben dit jaar begonnen met een opleiding die ik erg leuk en interessant vindt maar die ook veel van me vraagt. Verandering dus … En daarin/daarbij ben ik bewust aan het zoeken naar balans en ontspanning, dat is wel wat er speelt op dit moment. Dat ik zelf het rustpunt zou kunnen zijn vind ik eigenlijk wel een prettige gedachte. Daar kan ik wel wat mee 🙂
    Groeten, Mariëtte

 23. Marijke Bosman

  Sorry, ik had het idee dat het niet goed was gegaan met het mailen van mijn droom over ‘de weg kwijt zijn’. Dat was dus niet zo, want nu is het dubbel. Marijke

 24. Marijke Bosman

  Onlangs had ik een droom over verdwalen die plotseling een hele andere wending kreeg. Ik heb geen idee hoe ik deze droom moet duiden.

  Ik ben onderweg en loop door de stad en kom door allerlei straten en opeens weet ik echt de weg niet meer. Ik loop in een wijk met huizen met hele grote tuinen. Ik heb in het begin ook helemaal niet in de gaten dat ik in de tuin van mensen loop, totdat ik op een boom stuit met hele grote wortels met wel een omvang van vele meters. Ik raak er helemaal in verstrikt en zie alleen nog maar het hout van de enorme wortels. Het is er ook heel diep en ik zoek wanhopig naar een uitweg of naar een helling die niet te steil is. Als ik ergens een doorgang zie hoop ik een uitweg gevonden te hebben maar waar ik terecht kom is het nog veel dieper. Ik probeer tegen de wand op te klimmen en roep om hulp. Er komt een man aan met kleine kinderen die zegt dat het ook geen stijl is dat mensen een dergelijke boom in hun tuin hebben en dat dit al vaker is gebeurd. Ik weet niet of hij mij naar boven heeft geholpen maar even later sta ik weer gewoon op straat.
  Dan loop ik plotseling ergens buiten bij een rivier in de uiterwaarden. Dan lopen er opeens een aantal grote apen achter mij aan. Ik word heel bang en begin te rennen terwijl de apen heel hard achter mij aan rennen. Ze hebben mij bijna te pakken, ik voelde al dat ik even vastgepakt werd. Maar dan lukt het mij de dijk op te klimmen en daar ben ik veilig.
  Groetjes, Marijke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *