Dromen over wc

WC dromen

Iedereen droomt weleens over een wc. Vaak is een wc in dromen een bron van frustratie. We moeten nodig, maar dan blijkt de wc te klein of hartstikke vies. Een andere keer is de wc-deur verdwenen en kan iedereen je zien. Dan weer is die hele wc nergens te vinden. Kortom, we kunnen onze behoefte niet (goed) kwijt.

Dit is vaak de essentie van al die wc-dromen: we kunnen ons niet ontlasten. Ons niet bevrijden van dat, wat we zó nodig kwijt moeten. Van wat we ooit tot ons hebben genomen en dat nu afval is geworden; onze shit.

Dromen over een vieze wc

Ik ben op mijn werk en moet ontzettend plassen, maar het enige toilet dat ik kan vinden is smerig en superklein. Ik ga er met tegenzin op, maar zit helemaal klem. Met moeite weet ik een straaltje plas in de veel te kleine, vieze pot te mikken.

De dromer zit blijkbaar klem qua werk (lees ook: Dromen over werk). Als we het daar over hebben, herkent ze dit. Met veel moeite kan ze nog wel presteren, maar het voelt onprettig, ongemakkelijk en niet vrij.

Bij dromen over een vieze wc kun je je ook afvragen: van wie is deze troep eigenlijk? Zit ik hier te midden van mijn eigen vuiligheid of in die van een ander? Wat kan ik doen om ‘uit de shit’ te komen? De wc in deze droom is ook nog eens te klein. Wellicht een teken dat haar (creatie)ruimte te beperkt is? Hoe dan ook: het voelt gewoon niet goed. De droom nodigt  de dromer uit om zichzelf meer kenbaar te maken en haar behoeften meer te laten gelden. Tijd voor actie.

Dromen over toilet niet kunnen vinden

Ik ben samen met iemand anders in een groot gebouw en moet nodig poepen. Maar ik kan nergens een toilet vinden en ik schaam me tegenover die andere persoon. Uiteindelijk op de bovenste verdieping houd ik het niet meer uit en zeg ik dat ik heel nodig moet.

De dromer is in een groot gebouw dus er is alle ruimte (lees ook: Dromen over gebouwen). Toch blijkt er nergens plek te zijn voor haar behoefte. En ze durft deze (behoefte) ook niet te delen met een ander. Pas als de nood op zijn hoogst is, spreekt ze zich uit.

Bij dromen dat je de wc niet kunt vinden gaat het daar vaak over; dat je datgene wat je dwars zit nergens kwijt kunt of niet durft te vertellen.

Dromen over een toilet zonder deur

Wat ook voorkomt is dat er weliswaar een toilet is, maar dan zonder deur of met een deur die niet goed sluit. Of dat er iemand anders bij staat, die maar niet weg gaat. Deze dromen gaan over zichtbaarheid. Durf je je mening te geven in het openbaar? Durf je jezelf te laten zien? Of sta je dan te kijk?

Misschien moet je een keer goed ruzie maken met iemand? Of iemand recht voor zijn raap zeggen wat je op je hart hebt? Immers, wat te lang blijft liggen, gaat broeien en stinken.

Een dergelijke droom kan ook wijzen op een gebrek aan tijd voor jezelf, gebrek aan privacy. Dat je eigenlijk de behoefte voelt om in alle rust je ding te doen, zonder dat een ander zich daarmee bemoeit. Naar het toilet gaan is nu eenmaal een besloten en persoonlijke ervaring.

Nog meer dromen over een wc

Een verstopt toilet kan erop duiden dat je dingen opkropt of (nare) gevoelens aan het oppotten bent. Zonder wc-papier is het moeilijk de boel schoon te vegen. Een rij wachtenden voor je wc, laat je niet echt lekker ontspannen. Met een kapotte spoelknop kun je je uitwerpselen niet doortrekken en een riekend toilet kan duiden op een zaakje dat stinkt.

Hoge nood hebben, de boel laten lopen, flink zeiken, ergens schijt aan hebben, stront aan de knikker, een smerig zaakje, pissig zijn….kortom er zijn vele variaties op het thema wc. Bedenk daarbij steeds dat plassen en poepen, jezelf ontlasten, ook gewoon gezond is en bovendien bevrijdend. Zo gaan dromen over wc’s figuurlijk gezien over:

 • Toekomen aan je eigen behoefte(n)
 • Zeggen wat je dwars zit; je uitspreken
 • Dat wat niet jouw verantwoordelijkheid is, terugleggen bij de ander
 • Het loslaten van beelden of gedachten die je bezwaren
 • Gevoelens van schaamte of schuld terugleggen waar ze horen. Dit kan ook gaan over familiegeheimen; zaken die je onbewust meekrijgt van je voorouders.
Dromen over een schoon toilet

Ik ga naar het toilet en zie dat deze nét is schoongemaakt. Op de wc-bril en op de deksel zit bovendien doorzichtig plakfolie ter bescherming. Met veel genoegen trek ik de folie er langzaam af, terwijl ik zeg: “Wat een oprechte zaligheid!”

Een uiterst atypische wc-droom na die hele serie dromen over vieze, kleine en onvindbare wc’s. Onze dromer komt eindelijk toe aan haar behoefte en kan zich laven aan de oprechte zaligheid van een schoon en fris toilet mét plakfolie. Dat belooft wat voor het echte leven!

Het toilet van jouw dromen

Kijk eens naar jouw wc-dromen en vraag je steeds af wat daarin gebeurt en wat dit zegt over jou. Deel ze gerust met ons, want wat het ook is, er is één ding dat geldt voor ieder mens; Wij allen moeten van tijd tot tijd nodig onze shit kwijt! Pas dan komt er ruimte voor je daadwerkelijke  behoefte.

Door: Esther van Nieuwburg

P.S. Zin om zelf met je dromen aan de slag te gaan? Binnen het ITIP kun je je nog aanmelden voor de Dromengroep Vleuten olv Ilse van der Jagt of de Dromengroep Leiden olv Mariëlle Borst

5 gedachten over “WC dromen”

 1. Heel herkenbaar die wcdromen,ze komen allemaal wel eens voor in mijn dromen(helaas niet over de schone wc). Iets vergelijkbaars is dat ik ook af en toe droom over heel veel (honde)poep in het gras of op straat waar ik doorheen moet lopen,vaak met blote voeten. Ik doe heel erg mijn best om de poep te ontwijken maar het is gewoon te veel en gaat aan mijn voeten zitten.Het lukt me ook niet goed om dat dan weer schoon te maken met b.v.slechts 1 papieren zakdoekje. Ik voel me heel vies.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Anna,

   Ja, de ‘schone wc droom’ is redelijk uitzonderlijk, maar laten we eens kijken naar jouw droom. Voeten zijn bij uitstek lichaamsdelen waarmee je rechtop staat en waar je mee (door)stapt. Ze zijn je basis en geven je fundament. En voeten zijn je eigen persoonlijke vervoersmiddel om te komen waar je wil zijn. Daar gaat iets krachtigs van uit. In jouw droom zijn het ook nog blote voeten; het gaat dus echt over jouw (naakte) kracht, jouw energie.

   Maar met die geweldige eigen kracht moet jij blijkbaar toch door de stront. Er is een gezegde “Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront”. Ofwel: wanneer je steeds doet wat er van je verwacht wordt (of wat jij denkt dat ervan jou verwacht wordt), dan is dat best zwaar en vermoeiend. En je zit dan eigenlijk altijd met de ‘shit’ van een ander. Dat kan een vies gevoel geven, zoals in jouw droom. Het is kenmerkend voor mensen, die het anderen graag naar de zin willen maken, maar daarbij zichzelf vergeten. Herken je dat van jezelf? Ben jij soms teveel een ‘pleaser’? Het is een prachtige kwaliteit om anderen te helpen, maar zoals je droom laat zien is het soms ook gewoon te veel voor je en blijft het aan je plakken.

   Sluit je ogen eens Anna en stel je voor dat jij je eigen voeten schoon wast. Dat je rechtop gaat staan op jouw schone, blote voeten. Ervaar hoe dat voelt. Stel je dan voor dat je je eigen weg gaat lopen, jouw eigen pad. Hoe ziet die weg eruit? En waar zou je dat brengen? Ik ben heel benieuwd Anna.

   Esther

   1. Dank voor je reactie Esther. Het is heel raak wat je schrijft. Het ‘zien’ van mijn eigen pad,mijn weg is echt een uitdaging voor mij.Er zitten zoveel aannames,overtuigingen,angsten e.d. tussen dat ik vaak niet eens wéét wat ikzelf ten diepste verlang in mijn leven. En ja,dan loop ik maar (mopperend) achter de kudde aan. Mijn (naakte) kracht,mijn energie zit ergens ver weggestopt. Ik wens dat ik daar meer contact mee kan krijgen.In deze fase van mijn leven (kinderen de deur uit,geen werk,afnemende gezondheid)is dit nu mijn ‘werk’: ontdekken wie ik werkelijk ben.

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Anna,

     Wat fijn dat je reageert. En hoe herkenbaar dat, als je leven in dienst heeft gestaan van anderen en het nu jouw beurt is, dat je eigenlijk jezelf nog moet gaan ontdekken. Neem daar lekker de tijd voor zou ik zeggen en ben niet te kritisch op jezelf. Voor een échte ontdekkingsreis naar binnen raad ik je van harte de ITIP opleiding of het persoonlijk jaar van het ITIP aan. Een kado aan jezelf.
     Kijk maar eens op deze pagina van het ITIP.

     Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *