Dromen over de ware

Dromen over de ware

Als een bepaald thema steeds terugkeert in je dromen, heeft dit een signaalfunctie. Alsof je onderbewustzijn je telkens een tikje op de schouder geeft om je aandacht te vragen. Deze dromen raken vaak aan een levensthema en nodigen je uit hun boodschap mee te nemen in de dag. Ze bieden je de mogelijkheid een ander antwoord te geven op de uitdagingen waar je mee te maken hebt, of misschien juist te aanvaarden dat het leven voor jou nu eenmaal zo is.

Een terugkerend thema voor mij is ‘dromen over de ware’. Deze dromen lopen al jaren als een rode draad door mijn leven. Steeds weer komen ze terug in een iets andere vorm, maar met hetzelfde diepe, onderliggende verlangen om samen te zijn met iemand waar ik zonder enige twijfel van houd en andersom. De ware.

Bewustzijn op je dromen

Als ik besluit om ‘dromen over de ware’ als onderwerp voor mijn blog te nemen, kom ik er achter hoe weinig bewustzijn ik heb op deze dromen en waarom ze dus nog altijd terugkeren in de nacht. Ik worstel enorm met de blog, met het hele thema. Waar gaat dit eigenlijk over? Tig keer schrijf en herschrijf ik mijn verhaal, maar mijn mede-bloggers wijzen me er liefdevol op dat de blog niet klaar is voor publicatie. Ze hebben gelijk. Ik verschuil me achter mooie zinnen, schijnbaar diepe inzichten, spitsvondigheden in de tekst, het is een kletsverhaal. De waarheid is me nog altijd te rauw om te delen.

Tien jaar geleden droom ik voor het eerst over de ware. Ik ben dan nog getrouwd, maar mijn huwelijk verkeert al wel in een diepe crisis.

Mijn vriendin stelt mij voor aan een grote, in het wit geklede man, die ik erg aantrekkelijk vind. We raken in gesprek en hij stelt me allerlei vragen. Als ik die lachend beantwoord, valt hij als een blok voor me. We gaan naar mijn oude studentenhuis, waar hij praat met mensen die mij kennen van vroeger. Ik raak in paniek, want ik heb in dat huis heel wat dubieuze avonturen beleefd. Ik schaam me en besluit te vertrekken. Wel jammer, want ik voel heel veel voor die man.
Dan zit ik ineens aan tafel met mijn gezin en zie de man tegen de muur staan. Hij kijkt mij bedroefd aan. Ik verzin een smoes en loop met hem naar buiten waar ik, zittend op de schommelbank, vertel dat ik getrouwd ben en kinderen heb. Hij kijkt me verliefd aan, zegt dat het hem niets uit maakt en begint me hartstochtelijk te zoenen. Ik zeg dat dit hier niet kan. Mijn man zal hem in elkaar slaan. Ik stuur hem weg en net als hij de hoek om is, komt mijn man als een razende naar buiten gerend met een moker in zijn hand.

Als ik verdwaasd wakker word, ervaar ik intense liefde voor deze ‘man van mijn dromen’. Hij lijkt wel licht te geven. Als een engel. Wekenlang is hij bij me als zachte balsem voor mijn ziel. De droom wekt iets in mij wat ik lang had weggestopt. Een verlangen naar ware liefde.

De talloze dromen over de ware die volgen zijn steeds een variatie op die eerste droom. Ik herken de ware en dan zijn we samen. Of niet, omdat het niet kan. Soms is het onschuldig, speels. Soms bloedserieus, ondeugend of puur seksueel. Dan weer zacht en intiem. De ware keert steeds terug en lange tijd denk ik dat het de opmaat is naar de werkelijke ontmoeting met mijn ware liefde. Die ontmoeting blijft vooralsnog uit.

Ziel en persoonlijkheid

Om te weten wat de dromen mij vertellen keer ik terug naar die eerste droom. In deze droom ervaar ik de ware ‘als een engel’. Wat nu als het daadwerkelijk een engel is? Iemand die niet verbonden is met mijn aardse leven, maar met mijn ziel? Dat transformeert de betekenis van de droom. Een engel die niet oordeelt, maar bedroefd is als hij een tafereel gade slaat dat niet meer strookt met mijn zielsverlangen. Een engel die mijn hartstocht aanwakkert, maar moet schuilen voor het geweld dat voortkomt uit de keuzes van mijn persoonlijkheid, hier gesymboliseerd door mijn ex-man. Zo bekeken reflecteert de ware datgene wat onder mijn stoere schil verborgen ligt. Mijn zachtheid.

Dromenuitleg, Dromen over de ware
Man and Woman door Tamara Kvesitadze

Mijn licht cynische ik gelooft daar eigenlijk niet in. ‘Bestaat zoiets dan? Ik heb het nog niet meegemaakt.’ En ook: ‘Wat een onzin! Zo iemand zit toch niet op mij te wachten?’ Zo houdt iets in mij de ware effectief buiten de deur.

Krassen op je ziel

En dan herinner ik het me weer! Dat ik eens tot over mijn oren verliefd was. Op een betoverende jongeman die, naar later bleek door een psychische stoornis, ziekelijk jaloers was. Ons korte samenzijn heeft diepe littekens achtergelaten. Lange tijd geloof ik dat ik blijkbaar niet op mijzelf, niet op mijn gevoel kan vertrouwen. Ik kies voor zelfbescherming en pas er voor op niet opnieuw in die val van de liefde te lopen. Ik geef me daarna nooit meer helemaal in relaties.  Zo blijf ik veilig op afstand. Sterk, onafhankelijk, maar wel alleen. En dan komen dus die dromen.

In een gesprek met een vriendin vertel ik over mijn dromenblog over de ware en mijn gevecht met dit thema. Tijdens het vertellen moet ik huilen, omdat ik ineens vol besef dat ik, te midden van liefdevolle familie, vrienden en mijn schatten van kinderen, gewoon een maatje mis. Een man die van me houdt zoals ik ben met al mijn fratsen. Waarmee ik echte verhalen deel en intimiteit ervaar. Dat is mijn verlangen. Maar o, hoe eng, hoe spannend is het om mijn geheimen te delen. Zo kwetsbaar, omdat ik ooit eens mijzelf volledig heb gegeven… en ben verraden. En dan sluit ik me weer.

Ooit op een nacht zal ik niet meer dromen over de ware. Als mijn verlangen naar liefde sterker blijkt dan mijn angst gekwetst te worden. Dan zal hij naast me liggen…of ik blijk het zelf te zijn.

Door: Esther van Nieuwburg

14 gedachten over “Dromen over de ware”

 1. Ik droom heel regelmatig dat ik op vakantie ben, op een boot of vlak naast het water. Ben dan met dierbare overledenen. Op het moment dat wij weer moeten vertrekken realiseer ik mij dat ik al mijn spullen nog moet inpakken.

  1. Hallo Marijke,

   Water staat voor je gevoel. In je droom ben je vlak naast het water of er op met een boot. Weggaan staat voor mij voor afscheid nemen. En je spullen inpakken voor je ergens op voorbereiden. Het is alsof je er nog niet klaar voor bent om met je gevoel afscheid te nemen van je dierbare overledenen. Alsof je probeert om hiervan ‘op vakantie te zijn’ en in je dagelijkse leven (onbewust of bewust) denkt, dat je het nog niet aankan om je voor te bereiden, je rouw toe te laten, de pijn en het verdriet van gemis en verlies toe te laten dat je deze dierbare overledenen bent kwijtgeraakt. De droom nodigt je er wat mij betreft toe uit om ‘te vertrekken’. Dwz dat je het water in gaat, je gevoel, je de rouw en het verlies, de tranen (het water) toelaat. Anders blijf je ergens onbewust het gevoel hebben dat je ergens naartoe moet of onderweg bent, zonder dat je daarop bent voorbereid (je spullen hebt ingepakt).

   Roept dit iets bij je op?
   Ik lees het graag.

   Lieve groet
   Mayke

   1. Marijke Pernis

    Lieve Mayke, bedankt voor je uitleg. Het klopt helemaal! Veel dierbare in redelijk korte tijd verloren. Nooit echt gerouwd. Vooral niet omdat ik het hen zo gunde om over te gaan. Begin deze maand is mijn tweede man plotseling overleden. En ook hem gun ik het zo om weer bij zijn dierbare overledenen te zijn. Dan vind ik het egoïstisch van mijzelf om daar zo verdrietig over te zijn. Dus rouwen zit niet echt in mijn systeem.
    Lieve groet, Marijke

    1. Lieve Marijke,

     Dankjewel voor je antwoord. Allereerst: Wat heb je veel dierbaren in een korte tijd moeten missen. Gecondoleerd. Je schrijft dat je nooit echt gerouwd hebt. Des te belangrijker om de boodschap in je droom nog serieuzer te nemen. Dat het belangrijk is om nu echt heel erg goed voor jezelf te gaan zorgen. Ik wens je zo toe dat je jezelf toestaat om te rouwen en het verdriet toe te laten. Dat is helend voor je ziel. Pijnlijk, rouw en verdrietig, maar ook een verlichting als er eindelijk dat mag zijn wat er ten diepste in je leeft. En het is niet makkelijk, zeker niet als het niet in je systeem zit. Je droom is daar heel duidelijk over. Veel sterkte!

     Lieve groet,’
     Mayke

 2. Marion Wartes

  Vaak heb ik gedroomd, dat ik de weg naar mijn huis kwijt raak. Ik loop dan niet via de normale hoofdweg, maar via een short cut. En ik loop steeds op een verkeerd weggetje, dat dwars door het huis van één van mijn ex student gaat. Heel vreemd, maar die oma die daar woont, laat mij rustig doorlopen naar de andere kant.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Marion,

   Als je droomt over de weg naar huis, dan gaat dit vaak over jezelf terugvinden, weer thuiskomen in jezelf, zijn wie je werkelijk bent. Ik word benieuwd wat voor associatie de ex-student bij je oproept, deze lijkt voor afleiding staan (verkeerd weggetje). Heb je enig idee waar dit over kan gaan?

   En wat roept de oma bij jou op? Staat dit misschien voor de wijze vrouw in jou, die jou ‘door laat lopen naar de andere kant’?

   De droom nodigt je in ieder geval uit om te kijken wat je nodig hebt om weer bij jezelf thuis te komen, ik ben benieuwd!

   Lieve groet,
   Anita

 3. Ik droom bijna elke nacht en soms drie of vier verschillende dromen in een nacht. Vaak over mijn vroeger beroep en werkzaamheden en kom dan ook mensen tegen die reeds lang overleden zijn. Meestal gaan er in mijn dromen dingen fout en ben ik daar de verantwoordelijke voor. Soms ook blij als ik weer echt wakker ben.
  Mijn overleden broers kon ik regelmatig tegen ( als levende personen) en we praten met elkaar. Sommige dromen kan ik me heel goed herinneren en vertellen, andere vervagen weer zeer snel.
  Heb ook weleens dat een droom wordt onderbroken omdat ik wakker ben geworden. Vervolgens val ik weer in slaap en gaat de droom weer gewoon verder met het zelfde thema.

  1. Hallo George,

   Wat bijzonder dat je je overleden broers ontmoet in je dromen en met hen kunt praten. Dat lijkt me heel fijn.
   Ook mooi dat je zoveel droomt. Schrijf je ze ook op?
   En interessant dat jij in je dromen verantwoordelijk bent voor wat er fout gaat. Herken je dat ook in je dagelijks leven?

   Esther

 4. Wat mooi geschreven en wat durf je je kwetsbaar op te stellen… krachtig! Ik hoop dat de ware snel naast je ligt 😀

 5. Irene Visser

  Mooi Esther, ik hoop van harte dat ‘de ware’ niet lang meer op zich zal laten wachten. Misschien als je de krassen op je ziel weghaalt via hypnose, zoals ik. Het is hard werken via je hoger bewustzijn, maar absoluut de moeite en de vrijheid die erna volgt waard.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Irene,

   Ach wat lief dat je zo met me meedenkt. En wat die krassen betreft: deze zullen zeker hun weg naar transformatie vinden.

   🌱 Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *