Vallen in dromen

Vallen in dromen

Na jaren zonder valdromen had ik vorige maand weer een droom waarin ik viel.

Ik rij naar mijn werk. Plotseling doemt er een brug op die er normaal niet is. Best een grote brug met een kanaal eronder dat uitkomt in de rivier. Vanaf het wegdek is het wel 10-15 meter tot het water. De brug staat open en de slagboom is dicht. Er staat ook nog een barricade van roadblocks op de weg. Ik fiets zo over de roadblocks heen en val met fiets en al in het water. Tijdens de val bedenk ik me nog dat het water heel koud is en dat ik mogelijk op mijn fiets terechtkom. Vlak voor het contact met water word ik wakker, arghhh

Nadat ik wakker werd, bleef ik onder de indruk van de droom. Het gevoel van onmacht, het naderende onheil, een levensechte ervaring. Het maakte dat ik direct wist: dit is een belangrijke droom.

Verlies van controle

In het algemeen gaan dromen over vallen over het verlies van controle. Dat wat je denkt in de hand te hebben, lukt niet meer. De vaste grond onder de voeten is verdwenen. Het is niet zo dat je actief springt. Het overkomt je, of je het nu wilt of niet. Als je een valdroom hebt gehad, kun je je afvragen: waar houd ik me onbewust aan vast? Of: ‘Wat zie ik over het hoofd, waar ben ik bang de controle te verliezen en in te belanden?’

Ook de context van het vallen en de persoonlijke elementen zijn belangrijk. In bovenstaande droom is de slagboom dicht, de brug staat open en er zijn roadblocks. Toch fiets ik zo over de barricade heen, alsof het niets is. Dan val ik in het water.

Werken met de droom

In het werken met deze droom, geholpen door mensen die me dierbaar zijn, kwam als eerste de vraag naar voren; waar ‘fiets’ ik overheen? Het werd me helder dat ik gemakkelijk aan mijn gevoelens voorbij kan gaan. Ik kan bij veranderingen goed overgaan op de modus van regelen en organiseren en vergeet vaak wat ik er zelf bij voel. Dat komt in de droom terug in het beeld van het water, dat vaak staat voor gevoel. Het mooie wat de droom me laat zien: ik kan wel over die roadblocks heen fietsen, maar ik kom toch in het water terecht en niet aan de overkant van de weg, waar ik ongestoord mijn praktische weg zou kunnen vervolgen, zoals mijn bedoeling was. De droom zegt: Kijk, dit is je neiging, maar er is geen ontsnappen aan, je kunt je eigen gevoelens niet blijven negeren, eens kom je weer bij jezelf uit.
In het naspelen van de droom liet ik de droom verder gaan, waar hij in de nacht gestopt was. Ik liet me vallen en meestromen met het water. Tegen de stroom in dreef ik naar de bron van de rivier. Ik kon me heerlijk mee laten voeren.

Dit was mijn persoonlijke ervaring met een valdroom. Maar in het algemeen geldt het ook: op deze wijze aandacht aan een droom besteden brengt veel inzicht, maakt dat je scherper ziet wat je overdag doet, zodat je daar preciezer in kunt gaan handelen. Maar de droom bemoedigt ook, laat zien dat er een grotere context is, waarin jouw handelen er weliswaar toe doet, maar waarin er ook hulp is van de levenswet, die zegt dat als je je toevertrouwt, je bij je kern uitkomt.

Werken met dromen over vallen vraagt moed van een dromer. Zeker als je het naspeelt. Het belangrijkste is dat je ‘door’ droomt en kijkt waar je belandt. Het nieuwe waar je je in het dagelijks leven liever niet aan overgeeft, blijkt vaak rust en ontspanning in zich te dragen, wanneer jij bereid bent je aan de stroom toe te vertrouwen – ook al gaat die een heel andere kant op dan jij zou verwachten.

Door: Nanske Kuiken

Bekijk ook onze andere blog over vallen.

4 gedachten over “Vallen in dromen”

 1. over mijn overleden Moeder gedroomd ik was met haar over myn huidige probleem aan het praten ze zat inde treinachter my maar best ver uit elkaar-we konden elkaar amper verstaan wat lastig maakte en ik veel moest herh enof zelfs zowat moest schreeuwen zodat ze my kon verstaan en ik haar. Weet ook niet meer psies wat ik.zei.en wat zei antwoorde.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Isabel,

   Het is mooi om te lezen dat er in jouw droom – ook al gaat het nog niet heel makkelijk – een gesprek ontstaat met jouw moeder. De trein roept bij mij de vraag op hoe jij door het leven beweegt, een trein gaat vaak snel (jouw moeder zit ook letterlijk achter jou). Het lijkt erop dat de droom je uitnodigt om iets vaart te minderen en van daaruit contact te maken. Met jezelf en met het beeld van jouw moeder.

   Je zou overdag een keer in alle rust jouw ogen kunnen sluiten, vervolgens het beeld van jouw moeder oproepen en haar jouw probleem voorleggen. Ik ben benieuwd wat dat bij je oproept?

   Lieve groet,
   Anita

   1. Tja het leven gaat al snel en niet gemakkelijk en me moeder zo oproepen gaat ook niet 1-2-3 soms heb je tyden dat ik even niet over haar droom en zo droom ik.paar keer achter elkaar over haar.vindt het erg jammer dat ik haar niet kon verstaan en dat het lykt of de gesprekken steeds korter worden ipv langer.

    1. Anita van der Kooi

     Ha Isabel,

     Ik snap wel dat je dat jammer vindt.
     En 1-2-3 lukt inderdaad niet, de sleutel is vaak rust en aandacht.
     Dat hoeft geen extra tijd te vragen, het kan al betekenen dat je voor het slapen gaan als het ware ‘vraagt’ om een droom.
     En dan nog kunnen we steeds weer worden verrast door wat wel of niet verschijnt.

     Ik ben benieuwd, ik wens je mooie dromen!

     lieve groet,
     Anita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *