Gevangen zitten in dromen

Gevangen zitten in dromen

Ik droom dat ik een Aziatische man uit een put bevrijd waarin hij jarenlang alleen heeft vastgezeten. Hij bedankt me en deelt me vervolgens mee dat ik nu de put in moet. Ik schrik me rot. De man legt liefdevol, maar beslist zijn hand op mijn arm. Hij dirigeert me naar de put en zegt dat dit nou eenmaal de regels zijn. Ik wil niet de put in, maar het gebeurt toch… 

In de put

In de periode dat ik dit droom dwingt mijn gezondheid me om stil te staan. Ik raak in de put en heel lang is de bodem van de put me meer nabij dan de uitgang. De wand van de put doet een tijd lang wat ik zelf niet kan: me afgrenzen van de buitenwereld.

In alle beslotenheid leer ik in de put om contact te leggen met mezelf. Op de bodem van de put ontdek ik, dat ik diep van binnen bang ben dat er niet van me gehouden wordt. Ik voel dat ik dit probeer op te lossen door mijn stinkende best te doen, altijd maar lief, aardig en enthousiast te zijn en steevast een helpende hand te bieden. Ook als dit me te veel energie kost of als ik eigenlijk iets anders te doen heb. Mijn droom laat me letterlijk zien dat ik in de put raak door iemand anders te helpen. Het is tijd voor een andere oplossing.

Langzaam vervang ik de grenzen van de put door mijn eigen grenzen. Zo nu en dan maak ik een uitstapje buiten de put. Dat gaat niet altijd goed. Sommige mensen voelen zich niet prettig bij mijn nieuwe grenzen of de manier waarop ik ze stel en verdwijnen uit beeld. Anderen worden vrienden voor het leven. Stap voor stap ga ik door, tot ik op een dag weer buiten de put sta. Hier blijft het een aandachtspunt om het contact met mezelf goed vast te houden als anderen een beroep op me doen, maar de angst die ik destijds aan het einde van de droom voelde heeft inmiddels plaats gemaakt voor dankbaarheid.

Heb jij ook gedroomd dat je gevangen raakte?

Bovenstaande droom is voor mij zo belangrijk, dat ik hem voor geen goud had willen missen. Mocht je zelf een droom gehad hebben waarin je gevangen raakte, dan is het volgens mij dus ook uitermate de moeite waard om je af te vragen aan welke situatie in jouw leven de droom uiting geeft. 

Vervolgens kan het met een droom over gevangen raken twee kanten opgaan. Óf je gevangenschap brengt je uiteindelijk dichter bij jezelf (zoals in het voorbeeld van mijn eigen droom) óf je gevangenschap brengt je alleen maar verder van jezelf af. Het is aan de dromer zelf om te ontdekken welke van de twee van toepassing is. 

Je gevangenschap brengt je dichter bij jezelf

Vastzitten voelt eigenlijk per definitie negatief, maar als je wat dieper kijkt kan het zijn, dat je in het dagelijks leven zo gericht bent op de buitenwereld en op ‘steeds-maar-weer-door-gaan’, dat je droom je laat weten dat het tijd is om stil te staan. Dat het zaak is om je te verbinden met wat er van binnen leeft alvorens je weg te vervolgen. 

Ondanks het feit dat je je in eerste instantie waarschijnlijk ‘gedwongen’ voelt om stil te staan (en het vaak een heel gedoe is om dit te accepteren), kan het zo zijn dat jouw ‘gevangenschap’ je in staat stelt om:

 • Te herstellen van ziekte en ingrijpende emotionele gebeurtenissen,
 • Confronterende, pijnlijke gevoelens (of angsten) onder ogen te zien
 • Een bepaald leer- of rijpingsproces door te maken ter voorbereiding op wat je te doen staat in je leven
 • Reflectie te plegen alvorens een belangrijke beslissing te nemen
Je gevangenschap brengt je verder van jezelf vandaan

Hoewel het in sommige situaties dus uitermate heilzaam is om stil te staan, kan het natuurlijk ook zo zijn dat jouw droom je juist wil laten zien dat je in je dagelijks leven zo snel mogelijk aan je ‘gevangenschap’ moet zien te ontsnappen. In dat geval roept de droom je op om:

 • Je los te maken van de baan of de relatie(patronen) waarin jij je gevangen voelt
 • Te breken met gedrag en opvattingen waarmee jij jezelf vastzet
 • Gevoelens en krachten die achter slot en grendel zijn geraakt te bevrijden
 • Je af te vragen wat er in jou (of in jouw leven) vrij wil komen

Het komt in dit soort dromen niet vaak voor dat je tijdens de droom al uit je gevangenis kunt ontsnappen. Zo’n droom is dan ook meer bedoeld om je te laten beseffen dat je klem zit. Als dit eenmaal volledig tot je bewustzijn doordringt, ga je overdag namelijk vanzelf wel op zoek naar een manier om jezelf te bevrijden.

Mocht je een eigen droom over gevangen raken eens nader willen onderzoeken, deel hem dan gerust in reactie op dit blog!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Droom je vaker over gevangen zitten, lees dan hier onze blogs over herhalende dromen.

11 gedachten over “Gevangen zitten in dromen”

 1. Ik ging vandaag een kort dutje doen in de zetel.
  Ik droomde dat ik sliep in de zetel en dat ik moest opstaan maar dat lukte mij niet.
  Verschillende kleine dromen vb:
  *Dat er een vrachtwagen heel dicht langs het huis reed en mijn raam bekraste. Dus ik moest opstaan en hem waarschuwen maar ik geraakte niet wakker.
  *Of dat er een auto op de stoep stond met een persoon in. Ik stond op en stond aan de voordeur maar kreeg mijn ogen niet open.
  *Tijd om op te staan maar niet wakker kunnen worden.

  En dan droomde ik dat ik in mijn ouderlijk huis was aan het praten met mijn mama. Maar mijn aandacht ging naar iemand dat nog aanwezig was. En toen kwam mijn papa binnen ( die overleden is)
  Ik verschoot en begon te wenen, kreeg geen lucht en had een enorme druk op mijn borstkas. Ik hoorde mijn papa zeggen: dat is normaal bij familie

  En toen was ik wakker. Echt wakker.

  1. Marielle Borst

   Lieve Emy,

   Wat verdrietig dat je vader niet meer leeft, aan je droom te zien is dat een heel gemis 🤍

   In alle droomscènes die je beschrijft lukt jou iets niet, omdat je je ogen niet open kunt krijgen en/ of niet wakker kunt worden. In dromen staat je ogen niet open kunnen krijgen en/of niet wakker kunnen worden vaak voor iets waar je (nog) geen bewustzijn op hebt of voor wat je om wat voor reden dan ook moeilijk vindt om onder ogen te zien. Heb je enig idee wat dat bij jou zou kunnen zijn? En herken je in je dagelijks leven misschien het gevoel dat je iets moet doen, maar dat dit op de een of andere manier niet lukt?

   De droomscène waarin je vader verschijnt geeft me het gevoel dat je nog veel verdriet hebt over het overlijden van je vader, klopt dat? En waar wordt de druk die je in de droom op je borstkas voelt door veroorzaakt denk je? Komt dit door het verdriet om je vader of ervaar je sinds zijn overlijden druk vanuit familieleden (omdat je vader zegt “dit is normaal bij familie”)?

   Je vader wil je zo te lezen in ieder geval geruststellen door te zeggen dat wat jij ervaart normaal is. Ik hoop dat je zijn geruststelling kunt ontvangen en er troost uit kunt putten, want het heeft een zekere schoonheid dat het, ook na de dood, nog mogelijk is om de geruststelling van je vader te ontvangen…

   Harte-groet,
   Marielle

  1. Marielle Borst

   Hoi Priscilla,

   Nou, dat is een kristalhelder antwoord, dan kunnen we nu door die bril naar de details kijken 😀.

   Het feit dat je in de droom op reis bent, past bij afstand nemen van je dagelijkse realiteit en bezien wat je wel en niet wilt in het leven. Misschien dat de periode waarin je man uitgezonden wordt zich ontvouwt als een periode van reflectie.

   Wat me het meeste opvalt aan deze droom, is dat er bijna alleen maar mannen in voorkomen. De droom brengt als het ware een heel spectrum aan ‘soorten’ mannen in beeld: gemene mannen die jou gevangen houden, de goede, wijze autoriteit die een boodschap (wat zou die boodschap trouwens kunnen zijn?) voor je heeft (de koning), de man (Ed) waar je een relatie mee hebt, maar die jou in de droom inruilt voor een ander (zou die ‘ander’ kunnen staan voor het feit dat hij de komende maanden huis en haard ‘inruilt’ voor zijn werk?), de man die voelt als een vriend en een vader (Gerwil) en je zoon (Quinn).

   Eigenlijk mis ik alleen je echte vader, dus wellicht helpt het je verder in je proces om jezelf de vraag te stellen welke impact jouw vader heeft op jouw relaties met andere mannen. Het feit dat mannen in allerlei soorten en hoedanigheden de boventoon voeren in je droom, doet vermoeden dat de vraag wat jij wel en niet wilt in het leven te maken heeft met de manier waarop jij je wel en niet meer tot de mannen in je leven wilt verhouden: zou dat kunnen kloppen?

   Als je deze vraag nog breder trekt, kan het trouwens ook over ‘het mannelijke’ in je leven gaan (dat kunnen bijvoorbeeld ook je eigen mannelijke eigenschappen zijn). Men zegt wel eens dat als je je vader (of je moeder) innerlijk afwijst (ik zeg niet dat jij dat doet, maar als dit resoneert is het denk ik wel goed om dit na te gaan voor je zelf), je ook de mannelijke (c.q. vrouwelijke) krachten die bij hem (c.q. bij haar) horen in jezelf afwijst, dus je kunt ook nog door die bril naar de droom kijken en je afvragen welke eigenschappen van je vader (of je moeder) je zouden kunnen helpen bij waar je nu staat in je eigen leven.

   Wat me ook opvalt is dat er veel hulp is in deze droom: er is een fiets die niet op slot staat en waar je dus ‘zo’ mee kunt vertrekken. Je vrienden, Gerwil en je zoon schieten je te hulp. Je zet je eigen bewustzijn in om te sturen wat er gebeurt (heel krachtig!), dus je neemt het roer in eigen hand. Voel je hierdoor gesterkt, want als we iets spannend vinden (in de droom is er angst in je ogen) zien we de hulp die er wel degelijk is soms niet meer en dan vergeten we dus ook om onze natuurlijke hulpbronnen te benutten. Sta in je vraag over wat je wel en niet meer wilt in je leven dus ook stil bij wie of wat hulpbronnen voor jou zijn en spreek die ook bewust aan.

   Tenslotte nog iets over de passage waar jij in gedachten tegen je zoon zegt: ‘dit keer mag je los gaan, beuk deze man maar helemaal in elkaar’. Als er geweld voorkomt in een droom, is dat vaak een uitvergroting van een stuk boosheid die je in het dagelijks leven onderdrukt en/of waar je het gevoel bij hebt dat je deze gevoelens niet mag uiten. Het feit dat je in de droom Quinn toestemming geeft om die man in elkaar te beuken kan ook een aanwijzing zijn dat je het gevoel hebt dat je dit zelf niet kan of niet mag. Zou dat kunnen kloppen?

   N.B. Boosheid is een emotie die heel veel mensen moeilijk te hanteren vinden, dus voel je hier niet rot of schuldig over als je dit herkent zou ik zeggen. Boosheid is namelijk de meest natuurlijke manier om grenzen te stellen, dus voor je eigen ontwikkeling (en voor het vorm geven aan wat je NIET meer wilt in je leven) is het onmisbaar om je bewust te worden van dit soort gevoelens en te leren hoe je er constructief mee om kunt gaan.

   Hoop dat dit je verder helpt in het ontrafelen van je droom.
   Je hebt mijns inziens een heel rijk droomleven, dus dat is echt een bron van hulp!
   💚
   Marielle

   P.S. Het feit dat je in de droom zelf die nep-spijker uit de nek van die man trekt vind ik trouwens ook nog een bijzondere aanwijzing. Alsof datgene dat jou angst inboezemt zijn kracht verliest zodra jij het recht aankijkt.

   1. Priscilla Treep

    Lieve Marielle,

    Wauw wauw wauw wat is jouw uitleg van enorme betekenis voor mij.

    Het volgende stukje wat je schreef, sloeg in als een bom en maakte voor mij in 1x duidelijk wat er aandacht van mij vraagt.

    Je schreef: Men zegt wel eens dat als je je vader (of je moeder) innerlijk afwijst, je ook de mannelijke (c.q. vrouwelijke) krachten die bij hem (c.q. bij haar) horen in jezelf afwijst, dus je kunt ook nog door die bril naar de droom kijken en je afvragen welke eigenschappen van je vader…

    Mijn vader heeft me 10 jaar geleden afgewezen door koel en kil mede te delen dat wanneer ik geen contact met mijn moeder wilde, hij geen contact meer met mij wilde. Dit was een enorme klap in mijn gezicht. Omdat breken met mijn moeder de zwaarste beslissing ooit was maar nodig om nog meer pijn en verdriet te voorkomen en mezelf weer te hervinden en ik niet nog meer pijn en verdriet kon verdragen, ben ik verstandelijk omgegaan met de beslissing van mijn vader.

    Door jouw terechte opmerking over afwijzing viel er bij mij een kwartje waarom ik zo vaak over afwijzing droom.
    Dit stuk heeft aandacht en heling nodig en de tijd is er rijp voor.
    Zodat ik eindelijk volledig in mijn kracht mag gaan leven. Dit bleef ook een stuk waar ik tegenaan bleef lopen.

    Vannacht werd ik om 4:33 wakker ik werd overvallen door een gevoel van onrust en intens verdriet. Ik ben eruit gegaan om te gaan schrijven. Eerst om duidelijk te krijgen wat zich wilde aandienen, toen dat duidelijk was ging ik als vanzelf over in de jij vorm naar m’n vader toe en is er een prachtige brief ontstaan die ik naar mijn vader zal sturen.

    Het onrustige gevoel is meteen weg en heb m’n ziel schoongespoeld door mn tranen die kwamen rijkelijk te laten stromen.

    Dit was zo hard nodig. Ik deel dit met je omdat ik soms pareltjes op mn pad tegenkom die me verder helpen om te worden wie ik werkelijk ben.
    Jij bent ook zo een parel! Jouw woorden gaven me het inzicht die ik nodig had. Dank je wel dat jij jij bent en dit voor mij wilde betekenen. Je bent van onschatbare waarde, dat mag gezegd worden.

    Ik wens je alle goeds en wie weet kruizen onze paden elkaar nog eens.

    Ik groet je van hart tot hart
    Liefs Priscilla

    Outlook for Android downloaden

    ________________________________

    1. Marielle Borst

     Lieve Priscilla,
     Ik voel van A tot Z met je mee, want het bizarre ‘toeval’ wil dat ik iets heel vergelijkbaars heb meegemaakt in mijn eigen leven. De relatie met mijn ouders is inmiddels geheeld. Iets dat ik jou/ jullie ook heel erg toewens, in wat voor vorm dan ook. Dank je wel voor je lieve, mooie woorden, want die zijn voor mij dus om meerdere redenen van betekenis en sterken mij ook weer op mijn weg.
     Kortom: 🙏🏼 en 💚 en alle goeds!
     Marielle

     P.S. Ik wacht even met reageren op je derde droom, omdat het proces dat je beschrijft even de ruimte te geven die het verdient.

 2. Hai Mariëlle,

  Vannacht weer bijzonder gedroomd.
  Ik was op een soort reis/vakantie? We zijn in een natuurlijke omgeving met een groep mensen.

  Het volgende wat ik me herinner is dat we gevangen worden genomen door grote angstaanjagende gemene mannen. We kunnen daar niet meer weg. We leven in angst.

  Het is voor anderen buiten onze groep niet duidelijk dat we daar gevangen zijn. Op een gegeven moment zijn we buiten en komt de koning langs, die iets moois op m’n schouder schrijft (ik weet niet meer wat). Ook hij weet niet dat we gevangen worden gehouden. Iedereen is bang en we durven niet aan te geven dat we gevangen worden gehouden.

  We slapen met z’n allen in een grote tent. De angst is voelbaar aanwezig. Het volgende wat ik me herinner is dat Ed (mijn partner) me heel koud, kil, afstandelijk vertelt dat hij me niet meer wil, hij heeft een ander. Een meisje/vrouw uit diezelfde groep.

  Dan zie ik mezelf weer thuis, voordeur staat open. Ik ben intens verdrietig en verbouwereerd. En denk ‘dit heeft hij eerder gedaan’. Ook vraag ik me af of ik nu wel in dit huis kan blijven wonen. Door de open deur zie ik mijn vrienden die meteen op me afkomen.

  Dan word ik wakker. Het duurt even tot het doordringt wat ik heb gedroomd.

  Ik vraag me af hoe ik ontsnapt ben en of ik deze droom een andere draai kan geven en probeer weer te gaan slapen.

  Ik ben weer op de plek des onheils waar we gevangen worden gehouden. Ik voel me vastberaden en heb besloten om te ontsnappen.
  Ik voel de spanning door m’n lijf gaan en kijk welke spulletjes ik van mezelf kan meenemen. Iemand vertelt dat verderop een fietsenstalling is waar een fiets staat die niet op slot staat. Ik moet opschieten, want ik zie dat die gevaarlijke mannen er weer aan komen en dat het wel eens mijn einde zou kunnen betekenen.

  Ik pak mijn tas en glip uit de tent aan de achterkant. En dan maakt mijn hart een sprong van opluchting: er is hulp!

  Het is Gerwil (vriend die als een vader aanvoelt). Hij kwam aan op een grote Harley. Ik wist meteen dat hij me kwam helpen.
  Hij had mijn auto al voor me gestart.

  Dan ineens staat 1 van de gevaarlijke mannen voor me en zie ik Gerwil niet meer.

  Het lijkt alsof hij Quinn (mijn zoon) gehaald heeft. Ik zie hem op een afstand. Hij ziet de angst in mijn ogen.
  Hij komt op me afrennen. In gedachten zeg ik tegen hem ‘dit keer mag je los gaan, beuk deze man maar helemaal in elkaar’. Er is ook nog een moment dat ik met een tang een grote dikke spijker uit deze man zijn nek trek. Dit bleek een soort nep spijker te zijn. Was slechts bedoeld om angst in te boezemen.

  Quinn komt aan en dan word het vaag voor mij om te reproduceren. I.p.v. dat hij de man in elkaar timmert, kijkt hij hem alleen maar aan en het gevaar is geweken.

  Dan lijkt Quinn in Ed veranderd. Hij wil me knuffelen en laten weten dat alles veilig is. Maar ik weet niet beter dat hij me heeft ingeruild en houd afstand. Ed zegt dat is toch niet meer zo.

  Einde droom….

  1. Marielle Borst

   Hallo Priscilla,
   Wow, wat gaaf dat je je zo’n lange droom met zoveel details kunt herinneren!
   Met dromen over gevangen zitten kan het qua betekenis twee kanten opgaan: Of de droom correspondeert met een situatie in je dagelijks leven waarin jij je ‘gevangen voelt’ en waaraan jij je eigenlijk wilt ontworstelen. Of de droom is een uitnodiging om eens wat langer stil te staan en te reflecteren op wat je wel en niet wilt in je leven alvorens verder te gaan. In dat laatste geval is de gevangenschap eigenlijk een ‘blessing in disguise’ en geeft de tijd die je in gevangenschap doorbrengt je de kans om te onderzoeken wat echt belangrijk is voor jou (of om iets nieuws te leren en daarmee gesterkt je weg te vervolgen).

   Als dromer voel je over het algemeen meteen welke van de twee richtingen het meeste resoneert. Bij welke richting voel jij het meeste? Als duidelijk is welke richting voor jou van toepassing is, kunnen we nog samen naar de details kijken als je wilt. Die geven nl vaak aanwijzingen over waar jij je dan precies aan wilt ontworstelen en hoe je dat kunt doen of over wat het is waar je wat langer bij stil zou kunnen staan alvorens verder te gaan.

   Ben benieuwd naar je antwoord!

   Hartelijke groeten,
   Marielle

   1. Priscilla Treep

    Hai Marielle,

    Ik voel het meeste bij stil staan.

    Hoewel ik me soms ook wel gevangen voel in het alledaagse bestaan vwb de rollen die ik vervul (partner, moeder, werk) soms de behoefte om totale vrijheid te ervaren. Hoe zou het zijn om een tijdje geen verantwoordelijkheden te dragen?

    Misschien is het ook goed om aan te geven dat mijn man op het punt staat om 4 maanden op uitzending te gaan en iets in mij zegt dat deze periode voor mij belangrijk gaat zijn om duidelijk te krijgen wat ik neer te zetten heb.

    Ik heb sinds een jaar via automatisch schrift contact met een liefdevolle spirit genaamd Zakiah. Ik durf me hier nog niet altijd helemaal aan over te geven. Tegelijkertijd voel ik wel heel sterk dat we samen wat neer te zetten hebben. Hij is er onvoorwaardelijk en altijd voor mij.

    Iets in me zei dat deze aanvullende informatie van belang kan zijn bij het duiden van mijn droom.

    En ik wil je mijn complimenten geven hoe je dromen uitlegt. Je liefdevolle wijze van schrijven komt rechtstreeks bij me binnen. Mooie kwaliteit en kracht die je hebt.

    Liefs Priscilla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *