Examen doen in dromen

Examen doen in dromen

Lees hier deze blog over het doen van een examen in je dromen. De tijd van de schoolexamens staat voor de deur. Zo’n 210.000 scholieren gaan binnenkort examen doen. Het zijn tijden die je nooit meer vergeet. Het maximale wordt van je gevergd. Studeren, concentreren en precies op één bepaald moment getoetst worden. Het moet goed gaan. Het is een van de meest stressvolle momenten in het bestaan van een jongere.

Dit werkt door in de nacht. Dromen over het doen van een examen, ook al is dat jaren nadien, blijken in de top 10 van meest voorkomende droomthema’s te staan. Wat maakt nu dat dit thema zo doorwerkt in ons onderbewuste?

Een man van 39 jaar stuurde me toevallig vorige maand de volgende droom toe;

‘Ik rijd om mijn fiets naar de universiteit van vroeger. Het ziet er allemaal wel anders uit. Ik moet een bruggetje over, loop de grote ontvangsthal in en ik weet dat ik een tentamen Statistiek heb. Ik maak me druk, want ik heb helemaal geen tijd gehad om te leren. Ik heb gewerkt en heb de lessen niet kunnen volgen en ik heb het druk gehad met mijn gezin. Ik ben helemaal niet goed voorbereid. Dan realiseer ik me dat ik al lang mijn diploma heb. Dus dat tentamen heb ik al lang op zak. Dat kan niet anders. Ik word heel opgelucht wakker.’

De dromer vroeg zich af wat de droom betekende en waarom hij hem nu droomt. Zoals hij schreef: ‘Ik hoef nu helemaal geen examen te doen.’

In deze droom zitten beide aspecten die je vaak in examendromen tegenkomt:

A) Je moet examen doen voor een vak dat je in het dagelijks leven al lang gehaald hebt.

B) Je moet examen doen en voelt je helemaal niet goed voorbereid of je dreigt te laat te komen.

Je staat op een beslissend punt in je leven

Dromen over het doen van examens komen vaak voor in tijden dat je (onbewust) het gevoel hebt dat je op een beslissend punt staat in je leven. Het gaat om een moment van de waarheid, een test. Het spanningsveld van moeten presteren en mogelijk de angst om te falen komt tot een hoogtepunt.

Een aantal keer in je leven doe je misschien daadwerkelijk examen. Maar er zijn ook momenten dat je voor een nieuwe uitdaging of ontwikkeling staat. Misschien sta je op het punt een nieuwe stap te maken in de werk of moet je solliciteren. Het kan zijn dat je richting een nieuwe levensfase gaat: ouderschap, met pensioen gaan…

Of, meer intern, je staat op het punt in je ontwikkeling dat je bijvoorbeeld nu echt gaat oefenen met voor jezelf opkomen of je uitspreken. De droom maakt je bewust van je onzekerheid: hoe ga ik het er vanaf brengen, ben ik goed genoeg?

Examen doen voor een examen dat je allang hebt gehaald

Wanneer je droomt dat je nog examen moet doen terwijl je dat al gehaald hebt, vraag jezelf dan af wat het is waar je tegenop ziet. De droom vertelt je eigenlijk dat je het al lang kunt. Terwijl je nog denkt dat er nog iets moet, dat je nog beter gekwalificeerd moet zijn. Wees gerust en ga er voor.

Niet goed voorbereid voor een examen

Wanneer je droomt dat je niet goed bent voorbereid, vraag jezelf dan af wat zich aandient in je leven. Wat zit er aan te komen? Vaak ben je je niet zo bewust van de situatie. De droom geeft je de aanwijzing: let op, er komt een moment van overgang aan. Schenk er aandacht aan en kijk wat er nodig is om je daarop voor te bereiden. Gaat het om een nieuwe fase in je leven, in je werk of een innerlijke ontwikkeling? Alleen al er over spreken met iemand kan tot hulp zijn. Je wordt je meer bewust van je gevoelens.

Persoonlijke elementen
Statistiek

Elke droom bevat persoonlijke elementen. De dromer van de voorbeelddroom werd zich bewust dat hij in een overgangstijd zit qua werk: hij is net leidinggevende geworden. Associërend op het vak Statistiek kwam hij op beelden als: volgens wetmatigheden, doordacht, duidelijk. Voor een weifelend persoon als de dromer was het een opluchting zich te realiseren dat hij ook inmiddels stevig genoeg is om de nieuwe functie aan te kunnen.

Voor alle mensen die nu examen gaan doen of voor een nieuwe uitdaging staan, succes! We horen graag hoe je het er vanaf gebracht hebt.

Door: Nanske Kuiken

1 gedachte over “Examen doen in dromen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *