Bevrijdende dromen

Bevrijdende dromen

Het is Bevrijdingsdag en wij vieren de vrijheid! Voor ons als Dreamteam een mooie aanleiding om een blog te schrijven over bevrijdende dromen. Mijmerend over dit onderwerp, kom ik tot de conclusie dat bijna alle dromen in potentie bevrijdend zijn. Dromen laten ons van nature immers precies datgene zien waar we ons niet of maar ten dele van bewust zijn. Door de onderliggende boodschap van een droom te ontcijferen en in je bewustzijn op te nemen, bevrijd je jezelf van een stukje onbewustheid en kan je eigen licht ruimer en feller stralen. Dit kan in de dagelijkse praktijk een hoop extra vrijheid (of bevrijding van iets) opleveren. Kortom: dromen helpen je een vrijer mens te worden.

Dansen in het hart van de regelgevende instanties

De droom die als eerste in me opkomt is de volgende*:

Ik droom dat ik in de Eerste of Tweede Kamer of in een rechtbank of zoiets ben. Overal zie ik mannen in grijze pakken die serieus aan het werk zijn. Hier gaat het zoals het hoort. Al het andere is uit den boze. Ik voel dat ik met één van de mannen een soort van bondje heb en wissel een ietwat schalkse blik met hem uit. Ik voel me daar een beetje schuldig over, maar vind het ergens ook wel fijn. En dan, van het een op het andere moment, besluit ik te gaan dansen. Dwars door al die mannen in pak heen. Zonder dat het me uitmaakt wie daar ook maar wat van denkt. Ik heb me in tijden niet zo vrij gevoeld.

Foto: Heleen Menger
Verhouding tussen plicht en plezier

Het element bevrijding is in deze droom heel letterlijk aanwezig. In het hart van de officiële instanties waar wetten en regelgeving worden gemaakt en gehandhaafd besluit de dromer, geheel tegen de heersende mores in, het keurslijf van wetten en regels van zich af te gooien. Vervolgens geeft ze zich met hart en ziel over aan de vrije expressie van een dans. Hoe vrij wil je het hebben? En hoe symbolisch om dit juist op deze plek, midden in het bolwerk van de macht, te doen. Alleen een droom kan met zo’n geniaal beeld op de proppen komen.

De dromer realiseert zich naar aanleiding van deze droom direct, dat ze zich continu aan het aanpassen is. Overdag is ze hard aan het werk en aansluitend zorgt ze voor haar moeder. In de droom volgt ze haar eigen verlangen en ervaart ze hoe bevrijdend dat is. De droom nodigt haar uit om op gezette tijden alle regels en plichten aan de kant te schuiven en meer ruimte te maken voor haar levenslustige, creatieve en expressieve kant. De verhouding tussen plicht en plezier mag echt anders.

Jezelf inhalen

De volgende droom die in me opkomt, is een droom die begin deze maand via de dromenwebsite van het ITIP met ons gedeeld wordt:

Ik droom dat ik mijn eigen auto aan het inhalen ben. Op het moment van inhalen kan ik echter geen gas meer geven. Ik rijd op de linkerbaan en moet drie banen opschuiven om op de vluchtstrook te komen. Ik heb mijn gevarenlichten aan en probeer in alle drukte de vluchtstrook te vinden. Ik ben bang dat mijn auto kapot gaat, niet eens dat ik zelf verongeluk…

Bevrijding van een burn-out

In contact met deze dromer blijkt, dat de huisarts haar recent heeft laten weten dat ze in een burn-out terecht komt als ze nu geen rust neemt. Het is tijd om te stoppen met zichzelf voorbij te lopen (of zoals het beeld in de droom laat zien: zichzelf in te halen). De energie om gas te geven is er immers niet meer. De droom geeft aan dat de dromer de ‘fast-lane’ aan de linkerkant van de snelweg onmiddellijk moet verlaten. Gevarenlichten aan, zodat voor iedereen duidelijk is dat alles en iedereen aan de kant moet. Vervolgens dwars door alle drukte heen als de wiedeweerga naar de vluchtstrook om daar tot stilstand te komen. Het feit dat de dromer zich vooral zorgen maakt om haar auto laat zien, dat de dromer meer bezig is met alles ‘op de weg houden’ dan met haar eigen gezondheid. 

Bevrijden is een werkwoord

Hopelijk grijpt deze dromer op tijd in en blijft ze vrij van een burn-out. Toen ik nog in het bedrijfsleven werkte, droomde ik vaak dat ik in een auto reed die wel een gaspedaal had, maar geen rem. Dit droomthema is mij dus niet geheel onbekend 😉.

Vaak laat een droom zien, dat bevrijding vraagt om actief ingrijpen en dat is geen uitzondering. Een probleem of een patroon herhaalt zich namelijk meestal meerdere malen voordat wij ingrijpen. Soms moeten we zelfs eerst ziek worden om volledig doordrongen te raken van het feit dat we structureel over onze eigen grenzen gaan en niet goed genoeg voor onszelf zorgen. Het doorbreken van een patroon en vervolgens een vrijer mens worden vraagt dus om gerichte actie.

Andere bevrijdende dromen

Andere dromen die expliciet gaan over bevrijding, zijn dromen die laten zien dat je vrijer bent dan je denkt. Ik droomde bijvoorbeeld ooit, dat ik opgesloten zat in een witte ruimte zonder ramen en deuren, een deur op de muur tekende en vrij was. Maar het kan ook zijn, dat je droomt dat je door de lucht vliegt of met losse handen fietst en bij het wakker worden weet: er (of ik) kan veel meer dan ik dacht!

Bevrijding van patronen

Heb jij ook een droom met een bevrijdende werking gehad? Deel hem dan in de reactieruimte onderaan dit blog. We kijken uit naar je dromen en wensen op deze gedenkwaardige dag dat ieder mens vrij mag zijn.

Door: Mariëlle Borst

P.S. Wil je meer zicht op je dromen? Kom dan twee dagen naar ITIP Zomerdromen. Je krijgt zicht op de bevrijdende boodschap in jouw dromen en je leert zelf de basis van droomuitleg voor anderen.

*Met uitzondering van dromen die via Dromenuitleg.nl met ons worden gedeeld, vragen wij altijd schriftelijk toestemming voor het publiceren van het gebruikte droommateriaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *