Agressie in dromen

Agressie in dromen

Op televisie zie je de meest afgrijselijke gebeurtenissen van wat mensen elkaar aan kunnen doen. Soms raakt het je nauwelijks, soms schokt het je tot in je tenen. Ook in de nacht in dromen komt vaak agressie voor; angstaanjagende achtervolgingen door criminelen of monsters, gevechten, getuige zijn van een moord of zelf vermoord worden. Super eng, maar nog spannender is het als je droomt dat jij zelf iemand bedreigt of zelfs vermoordt. Wanneer je zo gedroomd hebt kan het niet anders dan dat het je raakt. Vaak schrik je eruit wakker en is het een nachtmerrie. De meesten van ons voelen schroom om deze dromen te vertellen: ‘Dat ik dit droom, vreselijk’.

Dromen waarin je zelf agressief bent

Vanuit de psychoanalyse van Freud werden alle agressie dromen gekoppeld aan onderdrukte seksuele energie. Tegenwoordig denken we daar in een breder perspectief over. Elke droom is natuurlijk heel specifiek met persoonlijke elementen. Maar wanneer we daar iets meer vanuit een archetypische invalshoek naar kijken gaat het over oerenergie. Een uitgaande energie die vernietigend kan zijn of verhelderend, een energie die op twee fundamentele wijzen ingezet kan worden.

‘Goede’ droom

Wat ik een mooie manier van kijken vind in dromen, is om een droom te bekijken vanuit een intuïtief gevoel van ‘goede’ droom, ‘slechte’ droom voor het diepste wezen van de dromer. Soms is het krachtig en ‘goed’ voor iemand om werkelijk ergens een einde aan te maken: sluimerende conflicten, ergernissen, slechte gewoonten … Of om meer op te komen voor je recht, om meer daadkracht in te zetten. In termen van ‘goed’ of ‘fout’ is het droombeeld van bijvoorbeeld een moord dan ‘goed’. Hoe gek dat ook is voor onze normatieve geest. Dan is de droom een beeld uit het onbewuste om duidelijk te maken dat er werk aan de winkel is, dat er gehandeld dient te worden in het dagelijks bestaan.

‘Slechte’ droom

Andersom is natuurlijk ook heel goed mogelijk. Wanneer je het van jezelf kent dat je een ‘kort lontje’ hebt, dat je impulsief handelt, of zelfdestructief kan zijn. Dan wil de droom je waarschijnlijk laten zien welke schade je daar mee aanricht. De droom geeft je niet een mogelijk nieuw perspectief aan, maar de beelden geven de stand van zaken weer: zo doe jij dit. Dan wijst de droom je er met niet mis te verstane beelden op dat je zo niet verder moet. Het confronteert je met je gedrag dat jouw diepste zijn niet ten goede komt. De droom zelf is overigens niet ‘slecht’, het maakt je iets duidelijk.

Dromen waarin agressie je overkomt

Onmacht en angst zijn de twee grote emoties die vaak voorkomen bij dromen waarin agressie je overkomt. Bij angst voor bijvoorbeeld een achtervolger blijkt vaak dat juist dat wat zo bedreigend is, helemaal niet helder is. Het is van belang dat, wat je bedreigt, aan te zien. Dit kun je koppelen aan je dagelijks leven.

Wat ‘bedreigt’ je?

Sta eens stil bij dat onbehagelijke gevoel, die quasi leuke opmerking van een ander, de cynische ondertoon die je misschien laat gaan, maar onbewust toch oppikt. Wanneer je dat gevoel onder woorden kunt brengen en erover in contact gaat, zal het je sterken. Ook kan het intern zijn. Misschien ben je ergens heel boos over, maar ben je onbewust bang voor je eigen woede. Dat kan je gaan achtervolgen in je dromen. Voor iedereen is het weer anders.

Getuige van agressie

Wanneer je in een droom getuige bent van agressie of er slachtoffer van bent, dan kan het gevoel van onmacht groot zijn. Vaak vertellen dromers dat zij ook in het dagelijks leven een gevoel van onmacht ervaren over een bepaalde situatie. Dan kan de dromer gaan zoeken naar een manier om het heft meer in eigen hand te nemen.

Sleutel

Een sleutel ligt vaak in de droomfiguur van de dader. Door meer te worden als de dader, krijg je meer zeggingskracht. Dit betekent niet dat je bijvoorbeeld een crimineel moet worden, of heel agressief. Maar elementen van deze eigenschappen kun je je wel toe-eigenen. Dromen over dader zijnDoor bijvoorbeeld meer ‘cool’ of standvastig een moeilijk gesprek te voeren, zul je meer eigen kracht voelen en minder onmacht.

Het allerbelangrijkste bij deze dromen is dat je je uitspreekt, dat je de droom vertelt aan een ander. Want deze dromen kun je als een geheim met je meedragen. De ziel roert zich met heftige indringende beelden. Maar juist deze indringendheid geeft ook de urgentie en potentie van persoonlijke ontwikkeling weer.

Wanneer je zulke dromen hebt, laat het ons weten. We helpen je graag. Soms is het fijn om in samenspraak met anderen te onderzoeken hoe jouw kracht meer tot uiting kan komen. Het Persoonlijk Traject is een fijne plek om daarin stappen te zetten. Bekijk wat jouw droom betekent. Lees ook onze andere blogs, zoals geweld in dromen, dromen over inbrekers, dromen over moord, dader zijn in dromen of doodgaan in dromen.

Door: Nanske Kuiken

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod.

101 gedachten over “Agressie in dromen”

 1. Beste, ik lig hier om 4AM nog te bekomen van mijn nachtmerrie: er wordt aangebeld en voor de deur wordt mijn man gemarteld. Ik weet niet wat te doen. Wil uiteraard mijn man helpen maar de deur openen betekent gevaar voor mezelf en mijn kinderen. Om hulp bellen duurt te lang, ik kan mezelf niet tot agressie brengen naar de aanvallers toe. Dilemma: helpen en zelf (mijn kinderen) doelwit worden, deur gesloten houden en mijn man zien gepijnigd worden

  1. Marielle Borst

   Lieve Karen,

   Kan me voorstellen dat je moet bijkomen, want je systeem ervaart een droom als een uiterst reëele ervaring, daarom reageer ik ook direct even.

   In de droom zit je volledig klem tussen tussen twee verschrikkingen: zien hoe je man gemarteld wordt of jezelf en je kinderen blootstellen aan deze agressor. In zo’n situatie kan je systeem eigenlijk alleen maar bevriezen, want wat je ook doet, je kunt niet aan deze ervaring ontsnappen.

   Ik stel drie lijnen voor:
   1) Ga rustig zitten en stel je zelf gerust door actief onderscheid te maken tussen droom en realiteit. Je man is veilig en jij en de kinderen ook, laat dat besef even goed indalen in je lijf. Strijk de ervaring desnoods letterlijk van je lijf af door met je handen even alles van je ‘af te vegen’.
   2) Als je lijf dit onderscheid duidelijk kan voelen is er ruimte om te onderzoeken wat maakt dat je dit gedroomd hebt. Is er in je leven een situatie geweest waarin jij het gevoel had dat je klem kwam te zitten tussen twee kwaden? Of: speelt er momenteel iets in je leven waarbij jij het gevoel hebt dat wat je ook doet er een negatieve impact op je gezin zal zijn of waarbij jij het gevoel hebt dat je moet kiezen tussen je man en jezelf en de kinderen?
   3) Een nachtmerrie is eigenlijk een niet afgedroomde droom. In een nachtmerrie wordt het namelijk zo spannend en eng, dat je letterlijk wakker schrikt. Vaak krijg je zo’n droom als er iets in je leven speelt waar je voor je gevoel nog geen goed antwoord op hebt gevonden. Een nachtmerrie kan je helpen om figuurlijk wakker te worden op wat er onderliggend speelt dat je dit droomt. Om de regie die je in de droom niet had terug te krijgen helpt het om de droom op te schrijven en waar de droom stopt door te schrijven, maar dan met een einde waarin de regie weer bij jou komt te liggen.

   Tot zover, ik hoop dat dit je verder helpt, want een nachtmerrie is een indringende ervaring!
   Harte-groet,
   Marielle

 2. Hey met anoniem, wat een toffe site is dit. Ik heb vannacht een hele rare droom gehad:
  Ik ben een jongen (in het echt ook zo 😉 ) en ik zat met twee vrouwelijke klasgenoten in de aula. Ik noem hun even voor het gemak sarah en donna. Na een tijdje kwam er een klein groepje gasten naar onze tafel die iets vroegen, ik weet niet meer wat. Sarah en ik hadden beide door dat deze gasten niet echt goede bedoelingen hadden, maar we wisten ook niet zo goed waarom.
  Donna had het niet door en ging hun helpen, ze moest hun achtervolgen naar een soort vloot op een redelijk druk bezochtte haven met veel cafe’s erom heen (hier hadden sarah en ik ook zicht op).
  Ze moest van de ladder in haven klimmen zodat ze naar die vloot kon, op die vloot stonden misschien nog wel 30 andere hang-jongeren. Toen Donna was aangekomen op de vloot had ze zelf ook door dat dit niet klopte. Ze sprong er snel vanaf en klom op de ladder weer omhoog. Maar ze werd achtervolgd. Eerst werd ze achterna geklommen door een volwassen man, maar die leek haar slechts alleen een beetje bang te willen maken. Toen rende ze naar huis en werd ze op de fiets door 2 kleine jongens (jaar of 10-12) achterna gezeten, deze jongens hoorde wel bij de groep. Het leken een beetje de loopjongens van deze grote groep hang-jongeren. Ik rende er achterna om het in de gaten te houden, met de gedachten van “als er iets gebeurd grijp ik in”.
  We hadden windje mee en daarom ging het rennen bijzonder soepel. Ook Donna was sneller dan de fietsers terwijl zij aan het rennen was en de jongens aan het fietsen. Na een tijdje achterna gezeten te hebben kwam Donna een bus tegen die op het punt stond te vertrekken en stapte ze snel in, de jongens waren afgeschud.
  Echter bleef ik door rennen richting mijn huis, want dit lag op de route (in het echt ook) en ik was toch zo lekker aan het rennen.
  Die jongentjes begonnen mij hier een beetje door te krijgen, ondanks ik niks meer echt van plan was. Ik wilde gewoon naar huis. Hun fietste net op zo’n tempo dat inhalen niet fijn was maar er achter blijven ook niet. Vlak voor mijn huis besloot ik ze wel in te halen, ik sneed 1 jongetje een beetje af en hij daardoor kwam tot val, maar dit was niet echt een probleem.
  Nog maals ze waren 10-12 jaar oud maar ze hoorde wel bij die andere grote groep, waarvan ik wist dat ik moest oppassen.

  Ik raapte het jongetje die was gevallen op gaf ze allemaal een boks, en het leek goed te zijn. Ik merkte dat ze een beetje naar me opkeken, dus ik dacht dat het wel goed zal zitten. Wat wel heel opmerkelijk was, en waar ik me ook zorgde om maakte, was dat ze hun fietsen bij mijn huis achterlieten en lopend verder gingen. Maar ik maakte me ook weer niet gek veel zorgen hierom.

  Dus eenmaal thuis aangekomen kwam ik mijn zus erg ziek op de bank tegen, ze was heel erg wit. Maar gek genoeg leek dit niet eens zo’n probleem te zijn, ze kon er wel om lachen (mannengriepje denk ik 😉 )

  Ik vertelde m’n zus een beetje erover wat er nou allemaal gebeurd was, en ze leek al een beetje op de hoogte te zijn over wat voor groep dit ging. Maar ze maakte zich hier wederom weer niet zo zorgen om.

  Na een tijdje gezeten te hebben kwamen die jongens weer terug. Mijn zus bleef op de bank liggen en ik verstopte me op een hele slechte plek, alleen m’n hoofd was niet zichtbaar de rest van mijn lichaam wel.
  M’n zus zei dat ze naar binnen aan het kijken waren en we wist eigenlijk al hoelaat het was.
  De volledige groep (dus inclusief de mensen van de vloot) gooide alle ramen in en namen alles mee uit huis. Toen ze eenmaal weg waren, zocht ik snel mijn vader op. Hij was een stukje vederop in het dorp.
  Rennen ging weer verdacht soepel dus ik was er zo. Ik vertelde wat er gebeurd was bij ons huis en ondanks die er wel van baalde maakte het hem ook weer niet zoveel uit.

  Vanaf dit moment leek het hele dorp wel in rep en roer door deze groep. Die grote groep jongens waren heel het dorp aan het afgaan en dat wist iedereen ook op dit moment.

  Mijn vader en ik besloten naar mijn kleine zusje te rennen die nog op school zat (een andere dan mijn grote zus die ziek op de bank lag). Dit deden we zodat we haar konden beschermen voor als de groep langs haar school ging. Rennen ging wederom weer heel erg makkelijk en soepel.
  Onderweg naar de school van m’n zusje kwam de groep ons tegemoet lopen. Mijn vader zei “dat zijn ze”.
  Ondanks ze ons al zagen rennen besloten we te gaan lopen ipv rennen. Dit deden we zodat het minder op viel dat we met hun bezig waren. Dit hadden ze echter wel gewoon door
  Ze lachtte een beetje naar ons toen we ze kruiste maar we liepen allebei (de groep & mijn vader en ik) onze eigen kant op.

  Na de groep gekruist te hebben besloten mijn vader en ik toch maar ons huis te gaan checken, ipv de school van mijn zusje, want we besefte dat oma daar ook aanwezig was op het moment van de roof. Aangekomen thuis zagen we dat oma nog half ondergedoken zat in een achterkamertje.
  Mijn vader en ik stelde haar een beetje gerust en checkde de schade.
  En hier was het einde verhaal.

  Dingen die mij (nu pas) opvallen met het schrijven van dit:
  – het ging steeds om vrouwen in m’n leven die ik een soort van moest beschermen
  – alle dingen die er gebeurde leek ons ook weer niet super erg te boeien
  – rennen ging elke keer echt heel makkelijk
  – de roof lieten we maar gewoon een beetje gebeuren, we waren echt machteloos tegenover de groep

  1. Anita van der Kooi

   Hallo anoniem,

   Wat een volledige droom en wat heb je veel onthouden. Mooi dat je er zelf al lijnen uit haalt die je opvallen. Het man-vrouw thema, het ‘niet boeien’ en het rennen valt inderdaad op.

   Het zijn steeds jongens/ mannen waar dreiging van uit gaat, en ook jij (jongen) en jouw vader (man) die redden. Wat mij betreft zijn er twee manieren om hiernaar te kijken:

   – de droom speelt ‘in jezelf’, waarbij jouw mannelijke kant in jezelf een soort dreiging en redder tegelijk is van jouw ‘vrouwelijke kant’ die ziek is/ ondergedoken is. In dat geval nodigt de droom je uit te kijken naar waar jouw vrouwelijke kant (bv zacht, ontvankelijk, gevoelig, zorgzaam) zich bedreigt voelt. Ik weet natuurlijk niet hoe oud je bent, maar dit kan ook passen bij een bepaalde leeftijd, waarin je je tot volwassene aan het ontwikkelen bent.

   – de droom speelt buiten jezelf. Hierbij treft mij wat jij zelf ook al schrijft, dat het jullie ‘niet super lijkt te boeien’. Vragen die bij mij opkomen zijn of er in jouw leven nu iets vervelends gaande is dat je serieuzer mag nemen? Dit kan een soort dreiging zijn, het kan ook over vervelende gevoelens of angsten gaan. Waar staan jouw zussen en oma voor? En worden deze kwaliteiten bedreigd? Hoe gaan jullie in de familie om met spannende gevoelens? Hebben jullie bv de gewoonte om dit lichter te maken of (teveel) te relativeren? Zowel jij, jouw zus en jouw vader doen dit in de droom. Herken je dit? En zo ja, is het fijn als jullie dit doen, of ga je dan aan iets voorbij? In de droom voelen jullie je machteloos, herken je dit gevoel in jouw leven nu?

   Tegelijk raakt het me hoe jullie als familie voor elkaar zorgen in de droom en de verbinding is steeds snel gelegd (het rennen ging makkelijk). Alsof in al het nare dat in de droom gebeurt, de zorg voor de familie voor alles gaat (de rest ‘boeit niet zo’). Voor jouw zussen en voor jullie oma.

   Het zijn veel vragen, ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept. Laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

 3. Hey met anoniem,

  ik werd net wakker uit een droom, het leek alsof ik in een horror film zat, alleen was ik het hoofdpersonage, er werd in mn film vermoord en ik werd in mijn hart neergestoken en ook aan mijn pols, maar ik ging niet dood.. daarna was ik bijna in een gevecht, omdat ik wist dat er een meisje een foto niet wou verwijderen waar ik geen toestemming voor had gegeven die te maken. het werd wel opgelost en toen werd ik wakker. ik heb deze dagen super rare dromen, heeft dit iets te maken met mijn toekomst?

  1. Anita van der Kooi

   Lieve anoniem,

   Ik vermoed dat de droom niet zozeer met je toekomst te maken heeft, maar vooral met het hier-en-nu. Dromen vergroten uit wat onbewust in ons leeft. Een vraag die als eerste opkomt is ‘waar voel jij een strijd in jezelf?’ Wat zijn gevoelens en gedachten die je bezig houden als het gaat om echt vol (met kloppend hart en stromend bloed door de levensslagader in jouw pols) in het leven te staan? Wat bedreigt dit (vanuit jou of vanuit de omgeving) of steekt hierin? En welke (belemmerende) gedachten horen daarbij?

   Herken je dit? Het komt over of je je aan de wereld toont op een manier die je eigenlijk niet wilt (foto waar je geen toestemming voor hebt gegeven). De uitnodiging van de droom lijkt zo gezien heel mooi: hoe kun jij vol jezelf aan de wereld tonen? Trouw blijven zonder dat het als een gevecht voelt?

   Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept, laat je ons nog weten?

   Lieve groet,
   Anita

 4. Ik bevond me in een bejaardenhuis. Daar was ik samen een collega (ik
  Ken die persoon niet, een man) en we moesten iets doen, ik weet alleen niet wat.
  Ineens was ik met mijn gezin ergens in Duitsland en gingen we een soort restaurant binnen om drinken te halen. We bestelde allemaal iets maar ze hadden alleen water. De man achter de balie vroeg wat we dan wilde. Ik keek mijn man aan en zei dat we dan maar water moesten pakken. Ik keek naar de fles die er voor ons lag. Het was een Spa rood fles met een gele dop en ze hadden er zelf een sticker op geplakt met Dutch water erop. Het stond klein geschreven maar ik kon het wel lezen.
  We liepen naar buiten en ik genoot van de prachtige omgeving (bergen en zonsondergang).
  Toen was ik ineens weer in het bejaardenhuis. Op een gegeven moment zag ik de oma van mijn man (die al een aantal jaar overleden is) zitten en ik raakte met haar aan de praat. Ik wist dat ik eigenlijk mijn werk moest doen (wat dat ook was?) maar bleef toch een praatje maken en dat maakte haar zo gelukkig.
  Plotseling kwamen er mannen binnenstormen en een van hen had een geweer. Er was niet echt paniek maar wel onrust. Ik probeerde ongezien via een omslachtige route naar het kamertje te gaan waar mijn collega was. Dat lukte. Hij zat aan een bureau. Ik pakte een schrift en schreef met dikke stift: SOS. Terwijl ik dat deed zag ik dat ik over een verhaal dat ik zelf geschreven had (in het echte leven schrijf ik boeken/verhalen) schreef. (Wat deed mijn verhaal in het bejaardenhuis?)Op een andere bladzijde schreef ik HELP. Ik rende naar het raam en hield eerst de kant met SOS tegen het raam. Buiten was een soort braderie met een paar kraampjes en daar stond iemand die ik kende (wie het was weet ik niet). Ik bewoog met het schrift heen en weer in de hoop dat die beweging op zou vallen maar niemand zag het. Ik probeerde hetzelfde bij de HELP bladzijde maar ook dat haalde niets uit.
  Ineens kwam de man met het geweer binnen. Ik gooide het schrift weg en hij duwde me in een stoel. Hij pakte het schrift op. Hij zag dat er stukjes doorgedrukt waren op de bladzijde, maar de twee pagina’s met SOS en HELP zaten ineens niet meer in het schrift. Hij vroeg wat ik aan het doen was en ik zei dat ik aan het tekenen was (wat ik in het wakkere leven ook veel doe). Ineens werd hij boos en zei dat ik naar de andere kant van de kamer moest lopen en wees met zijn geweer die kant in. Ik keek mijn collega aan en deed wat de man vroeg.
  Hij zei dat ik me moest uitkleden. Daar schrok ik van. Ik bleef stil staan. Hij werd boos en wapperde weer met zijn geweer en herhaalde dat ik me moest uitkleden. Ik vroeg of alles uit moest of dat ik m’n ondergoed aan mocht houden. Alles moest uit, zei hij en toen liep hij het kamertje uit. Ik zag vanuit mijn positie de mensen in de grote ruimte zitten. Ze hadden alles gehoord wat er was gezegd. Sommige bejaarden begonnen ook met kleding uitdoen omdat ze het zielig vinden voor mij. Ik deed wat de man zei en begon me langzaam uit te kleden. Mijn kleding legde ik op een kruk die er ineens was. Het viel me op dat mij spijkerbroek extreem gekreukt was toen ik die op de kruk hing.
  Net voordat de man terug kwam en ik al mijn kleding uit had, werd ik wakker.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Marleen,

   Poeh, wat een droom! Een heel verhaal. Bij zulke epistels keer je het beste eerst terug naar de openingsact: het bejaardenhuis met je collega, waar je iets te doen hebt.
   Omdat er een collega bij is, gaat de droom hoogstwaarschijnlijk over je werk. En de setting is een bejaardenhuis. Wat representeert dat? Ik denk aan traagheid, rust(huis), pensioen. Wat zijn jouw associaties? En dan heb je daar blijkbaar iets te doen, maar je weet niet wat?
   Als je dit zo leest, gaat er dan al een licht op waar de droom over kan gaan?

   Vervolgens komen er drie scènes voorbij:
   1) jij met je gezin, dat alleen (Dutch!) water tot haar beschikking heeft.
   2) het praatje met je overleden schoonmoeder.
   3) de onrust met de mannen, waarvan één met een geweer.

   In scene 1 waarin je gezin van alles wil (bestellen), maar er enkel water van eigen bodem beschikbaar is. Daar moet men het mee doen. Herken je dit? Zou je meer wensen voor hen, maar is er enkel de basis? Weet dan dat water leven is!
   Scene 2 waarin je de tijd neemt voor een praatje, iets wat (je) gelukkig maakt. Neem je die tijd? Of schiet dit er helaas vaak bij in? Of doe je dit juist te vaak en wordt het een soort van afleiding voor wat je te doen staat?
   Dan de laatste, lange scene. Er is onrust, maar nog geen paniek. Je probeert hulp in te roepen,maar krijgt geen contact en je roep om hulp wordt niet gezien. Dan moet je je ontdoen van je kleding, van dat wat je beschermd. Je broek is gekreukt.
   Wie ziet niet dat je om hulp roept? Ben je duidelijk genoeg? Wat geeft je het gevoel dat je je bescherming moet loslaten/je lagen moet afleggen en je naakt(heid) moet tonen? Wat vraagt er om die onthulling? En wat ligt daar in de kreukels?
   En de man met het geweer, wie is dat of waar staat hij voor? Waar heb je het gevoel onder schot te worden gehouden of op de korrel te worden genomen?

   Tenslotte: Hoe relateer je dit alles tot je werk van dit moment? Wat staat jou daar te doen? Ik ben benieuwd of mijn antwoord een gedachtenstroom op gang brengt bij je.

   Esther

   1. Hoi Esther. Bedankt voor je reactie. Als ik het zo lees zijn de dingen inderdaad herkenbaar. Ik wil graag meer/vooruit maar weet dat dat nu niet direct kan en ik pas op de plaats moet houden.
    Ook in het laatste deel begrijp ik de context nu beter.
    Fijn dat er iemand mee kan lezen en mij het zo duidelijk kan maken. Ik ga de onderdelen verder uitpluizen! Nogmaals bedankt!
    Marleen

 5. Hoi, ik word net wakker uit mijn droom. Mijn moeder (is overleden)en ik waren in de straat van mijn ex partner met mijn auto. Mijn moeder stal een fiets met 2 witte truien erin. Toen ze weg fietste, viel ze samen met een jongen op straat. Fiets kapot. Ik wilde de fiets terug brengen maar die mensen waar die jongen waarmee mijn moeder viel ook woonde, werden agressief op mij. Ik met hun gesproken en uitgelegd dat ik de fiets zou vergoeden. Ineens is mijn jongste zoon er ook bij en willen zij mijn zoon met een Stanley mes in zijn gezicht snijden. Ik werd heel boos en toen stopte ze. Toen ik terug bij de auto kwam, hadden ze mijn versnellingspook helemaal vernield. Ik terug om verhaal te halen en toen begon het weer opnieuw. Weer werd ik boos en eindigde dat.
  Ik ben met een barstende hoofdpijn wakker geworden en voel mezelf woest.

  1. Olivia Somer

   Beste Anoniem,
   Wat een heftige droom, ik kan me goed voorstellen dat je hierdoor met hoofdpijn wakker wordt.

   Je eindigt met “ik voel me woest”? Daar zit wat mij betreft de kern. Wat speelt er in jouw, waarover jij op dit moment woest bent?

   Heeft dit met je ex-partner te maken? (Je rijdt in zijn straat).

   Ik heb het gevoel dat wijlen jouw moeder je komt je helpen in je droom, misschien om je ergens op te wijzen? Wakker te schudden?

   Alles wat zich in de droom afspeelt kun je zien als een afspiegeling of delen, van jezelf.
   Gaat deze droom over onrecht, (fiets stelen) gaat het over “kapot maken” en kan het misschien gaan over dat jij het gevoel hebt dat je niet meer vooruit komt (versnellingsbak vernield) in een bepaalde situatie? .
   Dat jouw zoon in de droom er bij betrokken raakt, maakt je terecht ziedend. Zou het kunnen, (dat wat het ook is) als dit niet gauw stopt/opgelost/geuit wordt, ook hij beschadigd kan raken?

   Welke woede, onmacht speelt (woedt) er van binnen. En is nodig te uiten voordat het nog meer in jouw expodeert?

   En dan…je moeder die een fiets pakt met twee witte truien.. zouden deze misschien bedoeld zijn om aan te trekken door twee mensen… Wit is voor mij de kleur van puur, zuiver, overgave, vrede…een witte vlag..
   Wat voel jij hierbij?

   Wat er ook in jou “ woedt”, het vraagt om jouw aandacht en heling.
   En weet dat vanuit een andere dimensie jouw moeder er is als een bron van liefde en hulp voor jou, haar dochter💛🙏🏽

   Ik hoop van harte dat mijn vragen en mogelijke duiding je helpen verdere inzichten te geven.
   Ik hoor het graag, hartelijke groet Olivia Somer ⭐️💛

 6. Hoi,
  Vandaag had ik een droom waar ik echt van ondersteboven was. Ik droomde over mijn ex en zijn nieuwe vriendin. Ze waren niet heel vriendelijk tegen me niet n mijn droom ( druk ik me zacht uit) Ik liep weg, maar was opeens ook weer in die ruimte. De nieuwe vriendin deed een deur open en daar stond een gigantische bruine woedende beer. De beer wilde haar aanvallen, ik was onder de indruk ( vooral van de beer) Uiteindelijk is er geschoten op de beer ik weet niet of hij ook dood ging. Ik weet ook niet wie er geschoten heeft, ik niet. Hierna waren er opeens meerdere mannen (een soort motorclub mannen) die erg boos waren vanwege de beer. Mijn ex en zijn nieuwe vriendin werd echt grof geweld aangedaan. Ik was ontdaan in mijn droom en opeens stond ik buiten.
  Meteen hierna zat ik in een auto een reed ik achteruit (in een straat die ik ken). Martien Meiland (dit vond ik in mijn droom ook wel een beetje gek en grappig) zat in de auto in het midden en ik zag niet waar ik reed. Toen stond er opeens iemand achter de auto die ik overreed. Ik zat als een duffe gans in de auto en reageerde vrijwel niet. Ik dacht zoiets van nu is het over (met mij). De relatie was niet goed met mijn ex, ik ben behoorlijk bedonderd. Ik heb dat nooit meer kunnen uiten aan hem.
  Wat denkt u, maar vooral die beer, dat was zoveel kracht en boosheid.

  1. Anita van der Kooi

   Hoi Ellen,

   Dromen laten vaak zien wat onbewust in ons leeft. Het komt op mij over dat de beer in de droom staat voor jouw boosheid die je niet meer hebt kunnen uiten. Wat ik mooi vind is dat je bij de beer zelf al boosheid én kracht noemt. Jezelf uitspreken kan immers ook heel krachtig zijn. Je niet uitspreken kan juist de kracht in de weg zitten. Herken je dit?

   Als we dan verder kijken zien we dat de beer wordt neergeschoten (je hebt je niet kunnen uiten). Vervolgens lijkt de boosheid een andere energie te krijgen, in de vorm van motorclubmannen. Niet meer dierlijk primitief, maar een intimiderend beeld en er komt in de droom grof geweld bij kijken. Dromen laten ons uitvergroot zien wat gebeurt als iets (in dit geval jouw boosheid) niet naar buiten kan of mag komen. Herken je dat als het om jouw ex en zijn vriendin gaat, er zomaar nog woede in je op kan komen?

   Ik zou je toewensen dat je je boosheid op een voor jou passende manier kunt uiten. Het klinkt misschien wat gek, maar wat al kan helpen is om bv in je huiskamer eens helemaal in de energie van de beer en daarna in de energie van de motorclubmannen te gaan. Je ‘wordt’ het als het ware. Gewoon even helemaal boos worden, de woede eruit laten komen en tegelijk ook te voelen hoe krachtig dit is. Kun je daar iets bij voorstellen?

   Het laatste stuk van de droom roept bij mij nog de vraag op ‘waar word jij teveel Martien Meiland?’ Hij zit immers bij jou op de achterbank als je achteruit iemand aanrijdt. Wat kenmerkt hem dat jij ook in jezelf herkent?

   Ik ben heel benieuwd, ik hoop dat dit je verder op weg helpt.

   Lieve groet,
   Anita

 7. Hoi! Ik had een droom waarbij een soort van Hungergames situatie speelde. Dit houdt in dat we ,een aantal mensen , bewust moesten zijn van onze omgeving (waar gevaar was: plotseling water etc, of zelfs iets wat vanuit boven op ons afgestuurd werd ), on the move moesten blijven, maar als het op uitkwam (1 op 1 of toevallig), zat ik te proberen hoe ik iemand waar ik dan even alleen mee was, kon laten overlijden/overleden mensen om me heen (vind andere termen zwaar te gebruiken). Hele mindfuck, mogelijk begon ik steeds bewuster te worden van spel/de nodigheid andere te laten “overlijden” of hieraan bij te dragen/oké te zijn met alles wat nodig was. Waren mogelijk mensen die ik kende in de groep (alleen kan alleen een jongen van een/de vereniging waar ik bijzit bedenken, verder waren/was er vrouw(en) bij alleen weet niet wie)

  1. Hoi Mirthe,

   Kan het zijn dat je in een vriendengroep of andere groep zit waarin je wordt meegesleurd om dingen te doen waarvan je je afvraagt of die wel oké zijn? En dat je dit doet om zelf te overleven? Als ik dit zo lees voel ik een enorme ‘peer pressure’ (het gevoel dat je onder druk staat van de mensen/jongeren waar je mee omgaat)? Herken je dat? Het klinkt alsof er van je verwacht wordt dat je bepaalde dingen ‘moet’ doen om zelf ‘te overleven’, maar door die ander niet als fijn worden ervaren. In je droom overlijden ze. Dit lijkt mij een signaal vanuit je onderbewuste dat jij je afvraagt of dit eigenlijk wel klopt, dat je dit doet. Is dit wie je bent? Past dit bij je? Wil je dat? Of sta je onder druk? Kan het zijn dat dit in je leeft?

   Laat je het weten?
   Ik ben benieuwd.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Ik zit vooral ingewikkelde situatie. De vereniging(groep waar ik bij zit, zit ook iemand die me mishandeld heeft (hier was ik mee samen). Is aantal weken/maand geleden gebeurd. Dus wil daar eigenlijk stappen in nemen (bijna niemand weet het), en ben meer mee bezig (ga dit overwegen
    Ook is iemand waar hij heel close mee is geworden sinds dit gebeurde, voel ik boos(heid bij. Voornamelijk omdat voor mijn gevoel keuzes zijn gemaakt die niet helemaal terecht zijn, Waarna dit persoon zich opeens heel anders/erg prominent lijkt te uiten. Dat valt fout..
    (Ook twijfelde ik (weer iets anders) of ik iets wel/niet met iemand zou bespreken. Dit is ander vlak, emotie/nieuwe verliefdheid (maar aparte situatie. Verwacht dat dit het niet is, maar zou kunnen

    Denk dat het overstromen ook mooi symbool is

    1. Hallo lieve Mirthe,

     Wat ontzettend naar dat jou dit overkomen is. Het klinkt inderdaad alsof het in je leven ‘overstroomt’, net als in de droom. Je bent terecht boos. Boosheid kan je de kracht geven die je nu heel hard nodig hebt. Tegelijkertijd lees ik een soort machteloosheid in je antwoord dat ik niet in je droom las. Daarin zit volegsn mij de sleutel van je droom. Dat kan je helpen in je situatie nu. In je droom word je je steeds bewuster van de situatie, van het spel waar je in zit en of de regels die erbij horen wel oke zijn. Het lijkt alsof je je in je droom bewuster bent van dat het niet oké is, dan in het echte leven. Alsof je nu nog twijfelt, klopt dat? De Mirthe in de droom weet van binnen dat het niet klopt en komt wat ‘koeler’ op mij over. Meer berekenend. Herken je dat? Dat lijkt mij in jouw situatie de energie die je nu nodig hebt. Je bent in je droom heel bewust bezig hoe je iemand kan laten ‘overlijden’. Natuurlijk doe je en wil je dat niet in je echte leven. Maar jij kan wel zelf ergens uitstappen, uit je verenigingsgroep (hoe moeilijk ook!) en zorgen dat deze persoon uit je leven is. In je droom kom je heel krachtig en kalm (bijna koel en berekenend) over. Dat zit dus in je! Die gedachte vind ik erg geruststellend. Die energie zou ik meer in jezelf gaan ontwikkelen en inzetten om met deze situatie om te gaan. Ik hoop dat je dit helpt! Laat je nog eens horen hoe het is verdergegaan met je?

     Heel veel sterkte!

     Lieve Groet,
     Mayke

 8. Er werd eerst op iemand of mij ( kan het niet herinneren , ik zie wel de gebeurtenis)met een mes geprobeerd in te hakken. Dit mislukte dacht ik. Tot uit het niets een persoon met een heel groot zwaard diegene ( of mijzelf) de zwaard via de mond het hele zwaard door het hele lichaam sloeg , achter langs. De persoon leefde gewoon nog maar trilde van de pijn. Ik hoorde mijzelf iets zeggen van rustig maar.. Een verwarrende droom , omdat ik niet weet of ik het slachtoffer zelf was en het van de zijlijn zag gebeuren.

  1. Beste Mara,

   Wat heb je een heftige droom gehad. Heb je in je leven het gevoel dat in er op jou wordt ‘ingehakt’? Hoe ga jij om met frustraties en woede? En hoe ga je om met je eigen grenzen? Volgens mij wil deze droom je daar iets over vertellen. In je droom wordt er eerst met een mes op iemand of jijzelf ingehakt. Daarna ‘uit het niets’ slaat het hele zwaard door het lichaam heen. Ken jij, dat zich een energie in jou opbouwt waardoor je uit het niets kunt ontladen? En/of ken je de kant van het slachtoffer, wordt er in jouw leven over jouw grenzen heengegaan? Ben je op dit moment in je leven ergens in een strijd verwikkeld?
   Je hoorde jezelf iets zeggen in de droom van ‘rustig maar’ tegen de persoon die leefde. Zeg je dat in je dagelijks leven soms tegen jezelf als er over jouw grenzen wordt heengegaan? Als je nog natrild van de pijn, zoals in de droom, om jezelf te troosten?
   Voor mij klinkt deze droom als een alarmsignaal van je onderbewuste om te kijken waar in je leven jij een strijd aan het leveren bent. En dat je meer voor jezelf opkom en je eerder gaat uiten, zodat zich niet iets in jou gaat opstapelen aan woede en frustratie.
   Ik hoop van harte dat je hier iets mee kan.
   Laat je het me weten?

   Warme groet,
   Mayke

 9. Ik had een droom als vrouw, waar ik mij haar borstelden en een kaal hoofd in het midden van mij hoofd tot aan mij voor hoofd kreeg. Ik zie mij zusje en laat haar het zien. Ik heb lichte stress en begin een gesprek met haar. Bang dat dit komt door ziekte. ‘Het is niet zo als bij mam, geen stres. Plus je kan het gelukkig nog verbergen.’ zegt ze. ‘Ja gelukkig wel, en anders scheer ik het kaal of een pruik.’ Antwoord ik haar terug. Maar zie wel op eens dat ik vijf meter van haar af sta nu. Ik voel geen emoties meer en kijk mij zelf nog een keer aan in de spiegel. Ik zie dat ik de kaalheid verberg met het haar wat over is. Ik haal het weg en zie het gedeelte dat kaal is. Er liggen haren in mij hand en voel de drang om alles er uit te trekken en er af te scheren. En dan wordt ik wakker.

  1. Hallo A.C.,

   Dankjewel voor jouw droom. Een eerste vraag die in mij opkomt is ‘is er nu iets in jouw leven dat kaal voelt, en dat je probeert te bedekken of verbergen?’ En staat dat in relatie met de vrouwelijke kant in jezelf?

   Een heel andere manier om naar deze droom te kijken is vanuit de fase van jouw leven. Ik ken jouw leeftijd niet, maar dit kan ook gaan over ouder worden en verlies van schoonheid. In dat geval nodigt een droom vaak uit om dit onder ogen te zien en in jouw droom voel je de neiging om het dan ook maar te versnellen.

   Ik ben benieuwd wat je het meest herkent!
   Lieve groet,
   Anita

 10. Ik droomde dat ik mijn beste vriendin (waar ik een jaar geleden contact mee heb gebroken) moest beschermen tegen een vriendin van haar die haar wilde vermoorden. Ik voelde me agressief en wilde haar beschermen door deze persoon te willen vermoorden. Aan het einde van de droom is dit niet gelukt omdat het pistool dat ik in mijn droom wilde gebruiken eigenlijk een boor was en de accu was leeg.

  Toen het “pistool” het eindelijk deed was er niks aan de hand meer (ook de omgeving leek geen bedreigende situatie meer te zijn) en zat mijn beste vriendin vervolgens met haar “killer” in een zwembad. Ze hadden samen besloten de strijdbijl te begraven. Ik ging hiermee akkoord maar stond niet achter het besluit. Nadat ik tegen de “killer” had gezegd dat ze geluk had gehad dat ze nog leefde omdat de accu leeg was, werd ik wakker.

  1. Hoi Iris,

   Er is een stroming in dromenuitleg die zegt dat iedereen waar je over droomt staat voor een deel van jezelf. Als je deze visie op jouw droom toepast kan een deel van jou zich misschien goed verplaatsen in de vriendin die vermoord dreigt te worden, terwijl een ander deel zich wellicht verwant voelt met degene die zo boos is op die vriendin dat ze haar bij wijze van spreken wel zou kunnen vermoorden. Weer een ander deel in jou begrijpt waarschijnlijk heel goed dat er vanuit de vriendschap die er vroeger tussen jullie was nog steeds ergens een neiging is de ander te beschermen. Herken je hier iets in?

   Het tweede deel van de droom laat zien dat jouw voorheen beste vriendin en haar belager inmiddels de strijdbijl hebben begraven. Is er een deel in jou dat eigenlijk ook best de strijdbijl met jouw vroegere vriendin zou willen begraven? En is er dan toch ook nog een deel in jou dat daar nog niet achter kan staan en dat vindt dat je vroegere vriendin dan ergens te makkelijk mee wegkomt?

   Deze droom lijkt me in ieder geval een aanleiding om te reflecteren op jullie vriendschap, de reden van de breuk en hoe het nu voor je voelt.

   Bijzonder hoor, dat dit nu zo uit je onderbewuste naar boven komt: Ben benieuwd naar je reactie!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hai Marielle,

    Ik kan me wel vinden in je uitleg. De vriendin in kwestie is een paar weken geleden haar vader verloren, ik heb toen haar een berichtje gestuurd. Daarna heeft ze zelf contact opgenomen met excuses en wilde het graag uitpraten. Tevens is dit nog niet gebeurd en weet ik inderdaad misschien niet zo goed wat ik er mee moet. De vriendin in kwestie is een jeugdvriendin die eigenlijk meer als een zus voelde dan als een vriendin en de contactbreuk heeft me veel pijn gedaan.

    Ik ben altijd heel erg vergevend naar de mensen van wie ik houd. Wellicht komen daar ook de emoties vandaan dat ik het gevoel krijg dat ze er te makkelijk mee weg komt? Geen idee. Ik vind het persoonlijk altijd heel bijzonder hoe dromen reflecteren op het leven en emoties. Ik droom altijd heel erg gedetailleerd dus ben ik altijd nieuwsgierig wat het zou betekenen.

    Heel erg bedankt voor de uitleg. Ik ben benieuwd wat ik vanavond weer zou dromen met de kennis van nu 🙂

    1. Hai Iris,

     Dank je wel voor je reactie. Ik wens je toe dat je binnenkort met je vroegere vriendin kunt uitwisselen waarin ze zo van waarde is geweest in jouw leven en waarin jullie vriendschap je ook zeer heeft gedaan. Het wapen (het pistool dat een boor bleek te zijn) heeft in de droom een lege accu, dus wie weet is de energie die ooit het conflict tussen jullie voedde inmiddels ook wel veranderd….

     En verder: ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar jouw vervolgdromen 😃!

     Harte-groet,
     Marielle

 11. Ik droomde dat ik mijn eigen standpunt heel hard riep tegen mijn vader, omdat hij niet wilde horen wát ik zei. Hij kon enkel rustig zijn eigen idee benadrukken en vond dat ik het helemaal niet juist zag, ik het nog wel zou zien dat het zo zal zijn zoals hij het ziet/hoort. Hierdoor riep ik alleen nog luider en uiteindelijk liep ik ervan weg, waar hij me dan nog achterna ging komen ook.

  1. Hallo H,

   De droom schetst een beeld van twee mensen die een geheel eigen kijk op de werkelijkheid hebben en die stevig vasthouden aan hun eigen standpunten, maar daardoor eigenlijk niet tot elkaar komen. Toch schijnt tussen de droomregels door een verlangen om wél tot elkaar te komen of je op je minst gehoord te voelen. Herken je hier iets van in de relatie met je vader? En zo ja, wat zou helpen om wel tot verbinding te komen?

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Beste Marielle,
    Bedankt! Goh ja we hebben vaak een andere visie. Maar het roepen en de gevoelens erbij in deze droom heb ik in het dagelijkse leven er nooit zo fel bij ervaren. Zoals angst, afwijzing, machteloosheid en onveiligheid. Alsof ik niet achter mijn eigen visie mócht staan.

    1. Graag gedaan Helga. Gevoelens die we overdag (nog) niet helemaal doorvoeld hebben, krijgen de neiging om in uitvergrote versie terug te komen in de nacht. Misschien dat je deze gevoelens daarom nog niet eerder zo fel hebt ervaren. Je bewustzijn probeert zo je aandacht te trekken om je te laten weten dat dit thema en de gevoelens die jij daarbij ervaart (angst, afwijzing, machteloosheid, onveiligheid) jouw aandacht nodig hebben. Zoek gerust nog een keer contact met ons als je weer over dit thema droomt!
     Harte-groet,
     Marielle

 12. Ik droomde dat mijn vader – die inmiddels al ruim 14 jaar dood is – , mij in een hoek drukte en mij continue bleef trappen in m’n rug en op mijn benen. Ik smeekte te stoppen, maar hij bleef doorgaan. De band met mijn vader is echter in het leven altijd goed geweest. Ik heb momenteel geen werk en mijn relatie met mijn vriendin loopt niet lekker en mijn moeder gaat de laatste fase van haar leven in.

  1. Hallo Joost,

   Zou het zo kunnen zijn dat het gevoel dat je in de droom krijgt als je vader je in een hoek drukt en je blijft trappen op je rug en je benen overeenkomt met het gevoel dat je hebt bij de huidige situatie in je leven? Dat je je door alles wat er nu in je leven speelt in een hoek gedrukt voelt? En dat de mensen die het dichtste bij je staan daar voor je gevoel ook een rol in hebben?

   Ik raad je aan deze gevoelens helemaal toe te laten en vanuit het punt waar je dan terecht komt vanuit jezelf stappen voorwaarts te gaan zetten. Voor mijn gevoel is het belangrijk dat je op eigen kracht uit die hoek komt. Wat zou je vader je aangeraden hebben in deze situatie denk je?

   Harte-groet en sterkte!
   Marielle

   1. Joost schouten

    Mariëlle, dank. Ja, ik denk dat je gelijk hebt. Ik heb ook veel gedronken door stress, in februari 2022 hartritmestoornis gehad, icd. Iedereen zit maar te pushen om te stoppen met wijn en iedereen heeft goede adviezen, mijn vriendin en ik hebben 3 maanden al problemen en we slapen al drie maanden niet samen. Ik ben nu radicaal gestopt en ben met van alles en nog wat bezig voor een nieuwe baan, maar het is gewoon de druk om altijd te moeten met een bepaalde tijdsdruk. Mijn vriendin is degene waar ik mee verder wil, maar voel dus die enorme druk die ze geeft om te stoppen. Mijn vader kwam altijd voor zichzelf op, misschien dat hij aangeeft dat ik eens idd mijzelf moet herpakken om vooruit te komen. Mijn levensstijl idd veranderen wil alles beter gaan. Dank voor je advies. Groet Joost

    1. Graag gedaan Joost: Sterkte gewenst met alles wat je beschrijft en aarzel niet ons weer te schrijven als je nog een droom krijgt die voor jouw gevoel hulp op je weg kan zijn!

     Harte groet,
     Marielle

 13. Ik droomde dat ik in de prostitutie werkte, m’n hondje was ook mee die raakte ik kwijt, hij bleek vermoord, daarna werdt ik naar ergens boven donker gebracht waar mijn veters in brand werden gestoken, en er ontstond een zwarte pluim van rook, hele rare en angstige droom, wat betekent het?

  1. Hallo Donna,
   In de prostitutie ben je eigenlijk vooral bezig om de behoeften van anderen te bevredigen. De droom laat zien dat dit jou niets goeds brengt. Je hondje wordt vermoord. Je wordt naar een donkere plek gebracht en je veters worden in brand gestoken. Zou het kunnen dat deze droom jou oproept om invulling te gaan geven aan waar jij behoefte aan hebt in plaats van aan waar anderen behoefte aan hebben?

   Ben benieuwd wat er in je opkomt als je dit leest!
   Harte-groet,
   Marielle

  2. Ik droomde dat ik iemand binnen vroeg die ik erg leuk vond en even later kwam er nog een wederzijdse vriend bij. Het volgende wat ik me herinner is dat ik links gelaten werd en dat de 2 samen zaten te praten. Toen ik aangaf dat niet leuk te vinden kreeg ik te horen dat ik dom was. Daarop ben ik boos geworden en heb ze dringend verzocht mijn kamer te verlaten. Het volgende dat ik droomde is dat ik flink boos bij een vriendin voor de deur stond en toen ze open deed ik een sleutel in haar mond stopte op een vrij agressieve manier.
   Wat in hemelsnaam betekent dit? Ik ben totaal geen agressief persoon!

   1. Hallo Monique,

    Als je in een droom een kant van jezelf ziet die je wellicht niet zo mooi vindt en die je ook eigenlijk helemaal niet kent van jezelf kan ik me voorstellen dat je wilt uitzoeken wat dit betekent. Goed dus dat je deze droom deelt.

    Allereerst even iets over agressie. Agressie is een kracht die we als mens allemaal nodig hebben om te kunnen overleven in de buitenwereld. Niet meer zoals vroeger om ons te kunnen verdedigen tegen wilde dieren en zeker ook niet door iedereen die ons bedreigt in ons voortbestaan bruut in elkaar te slaan, maar zeker wel om in staat te zijn onszelf ‘neer te zetten’ en onze grenzen uit te spreken en te bewaken.

    Agressie is in onze huidige maatschappij echter taboe en daardoor onderdrukken we massaal de agressie die we van nature in ons hebben. Het is echter een wetmatigheid, dat alles wat je onderdrukt in uitvergrote vorm terug komt in de nacht. Zo kan het gebeuren, dat je jezelf in je dromen iets ziet doen dat je helemaal niet van jezelf kent.

    Als dit gebeurt is het belangrijk om jezelf eens af te vragen hoe jij met agressie en woede omgaat: mag dat er zijn van jou of onderdruk je het? Hou je het er net zolang onder tot het er allemaal in één keer uitkomt of spreek je je irritaties uit zodat er geen opgekropte woede ontstaat? Of gaat het nog op een andere manier?

    Dan de droom. In het eerste deel vindt er allereerst indirect agressie richting jou plaats door jou buiten te sluiten. Als je aangeeft dat je dat niet leuk vindt word je weggezet als ‘dom’. Vervolgens word je boos en wijs je hen de deur. Herken je dit patroon in je dagelijks leven? In de zin van: ergens verheugd in stappen, teleurgesteld raken, netjes je grenzen aangeven, dan gekwetst worden en dan eigenlijk alleen nog maar de verbinding kunnen verbreken?

    In het tweede deel van de droom gaat de agressie van jou uit. Je staat boos op de stoep van een vriendin en duwt haar op een vrij agressieve manier een sleutel in de mond. Iemand een sleutel in de mond duwen vind ik een interessant droombeeld: wat zou het kunnen betekenen? Heeft iemand onlangs jouw vertrouwen beschaamd door haar mond voorbij te praten/ iets door te vertellen dat jij in vertrouwen had gedeeld? Wil je iemand beletten te spreken? Wat denk jij dat het betekent c.q. wat komt er in jou op als je dit zo leest?

    Ben heel benieuwd naar je reactie!
    Harte-groet,
    Marielle

 14. Ik heb vooral in de ochtend vaak vreselijke dromen, getrapt worden, mensen die je rot behandelen en dan schrik je wakker.

  1. Hallo Helene,

   Wat heftig voor je deze dromen. Ken je ook in het dagelijks leven dat je zo behandeld wordt? Zijn mensen naar tegen je? Voel je dat je wordt ‘nagetrapt’ als het ware?

   Esther

   1. Jazeker. Ik ben 60 plus en op zoek naar een nieuwe relatie. Dat is erg naar want ik zit momenteel in de schuldsanering en mannen gooien me dan op 1 lijn met “mensen die niet deugen”. Dit geeft me veel verdriet, want dat betekent dat ik misschien over 3 jaar, de loop van het traject, weer kan verwachten dat iemand wat van je wil. Ik snap dit nier, maakt me erg onzeker want ik vraag aan niemand geld

    1. Hallo Helene,

     Ja de schuldsanering is pittig, maar hoeft de liefde natuurlijk niet in de weg te staan. Als je iemand ontmoet die echt de moeite waard is, zal hij je nemen zoals je bent. Met of zonder schulden. Dat moet dan niets uitmaken toch?

     Ik krijg dan toch eerder het gevoel dat jij jezelf eigenlijk minder waard vindt, vanwege de schuldsanering. Kan dat kloppen? En als dat zo is, laten de dromen misschien zien dat je moet ophouden met jezelf zo in de grond te trappen. Dat je gewoon een goed en waardevol mens bent, die nu toevallig even een tijdje in de schuldsanering zit. Dat je echt wat liever mag zijn voor jezelf. Zo zie ik dat.

     Esther

 15. Maatje Verkinderen

  Goeiedag,

  Ik heb heel vaak (soms tot 4 nachten in de week) hele zware nachtmerries, dan kom ik al roepend wakker, badend in het zweet en met kippenvel en vaak met een paniekaanval…Soms blijf ik er heel de nacht in hangen en is het precies alsof ik heel de nacht enorm onrustig tussen waken en slapen hang. Soms weet dan niet meer het verschil tussen herbeleving/waken en nachtmerrie/slapen (ik herbeleef ook tijdens de dag door een zwaar traumaverwerkingsproces vanuit mijn kindertijd dat ik weggeduwd had en traagjes terug komt).
  Het onderwerp van mijn zwaarste nachtmerries zijn wel steeds dezelfde:
  Ik word bedreigd met moord, op mezelf en soms ben ik ook verantwoordelijk voor anderen, het zijn precies ingewikkelde moordcomplotten waar ik mezelf (en anderen) moet uit redden door heel vernuftig te zijn, dan gebeurt er van alles dat ze me net niet kunnen grijpen en ik steeds een nieuwe plaats moet zoeken, nieuwe oplossingen moet zoeken..telkens net ontsnapt aan de moord. Soms word ik verkracht maar dit ervaar ik nooit als erg, mijn enige zorg is dan ook om tijdens of na de verkrachting niet vermoordt te worden, versmacht,..Een ander terugkomend aspect is dat normale oplossingen niet lukken, vb hulp bellen niet lukt omdat de telefoon of ik blokkeer, tieren niet lukt omdat er geen geluid uit mijn mond komt, een deur opendoen lukt niet,…maw ik geraak er precies niet onderuit, ik kan zeker geen hulp krijgen maar toch ontsnap ik telkens net aan de dood…
  En dan stopt de nachtmerrie op het moment dat ze me te grazen hebben, op het moment dat ik niet meer kan ontsnappen, dat ze me net gaan vermoorden. Ik ontwaak met lichamelijk enorme angstbelevingen en vaak het gevoel flauw te vallen en echt aan het sterven te zijn.
  Andere keren kom ik wakker met dezelfde gevoelens, eigenlijk met een zware paniekaanval, zonder dat ik iets gedroomd heb of daar nog weet van heb.
  De laatste nachten waren zowaar een beetje de hel want toen vielen de complotten weg maar zat ik heel de nacht in angst en droomde ik telkens opnieuw, na ik in paniek wakker kwam en terug inslaap viel, dat ze direct binnen raakten in mijn kamer en mij pakten…het was maw direct prijs.
  Mijn psycholoog denkt dat inbreken, “inbreken”, van mijn traumaherinneringen in mijn bewustzijn is en inderdaad ik heb meer en meer intrusies.
  Hopelijk kunnen jullie mij wat meer duiding geven over mijn zware nachten, zodat ik ermee aan de slag kan en ze hopelijk snel beter worden want dit hou ik niet vol!

  Alvast dank,
  Maatje

  1. Hoi Maatje, Ja dit is echt heel heftig voor je. Je schrijft dat je bij een psycholoog bent. Dat lijkt me heel goed. Wat je in de nacht meemaakt heeft waarschijnlijk te maken met je trauma. De beelden in de nachtmerries geven een onveilig en zeer angstig gevoel. Je kunt worden vermoord en verkracht. Dat zijn de ultieme situaties van onveiligheid. En hulp komt er niet. Dat lukt niet. Het is natuurlijk een gek medium zo via een blog, maar ik zou je adviseren om overdag te trainen in je hoofd; als ik vannacht weer wordt aangevallen, dan zeg ik; ga weg… of iets anders wat jou kracht geeft. Dan kan het zijn dat je na een aantal dagen oefenen je je in de nacht herinnert dat je dat kunt zeggen en doen. Daarmee krijg je regie, jij kunt zelf bepalen. Dat is wat ontbreekt in jouw dromen. Dat jij zelf kunt aangeven wat je fijn vindt en niet. En wat je wel en niet wilt. Ook overdag kun je dat misschien meer doen. Je kunt met je psycholoog hierover spreken en samen oefenen.

   1. Hartelijk dank voor de tip. Ik leerde jullie website kennen door mijn psycholoog, dus hij zal zeker deze tip samen met mij ter harte nemen!
    Dankende groeten,
    Maatje

   2. Hallo lieve mensen,

    Ik had ook een aparte droom.
    Ik droomde dat ik ergens buiten ( herken het niet ) was op een soort pleintje met steegjes. Rondom mij heen was geen andere uitweg dan een van die steegjes. De ruimte om me heen stond vol met spullen en hogere woningen, waardoor het ook leek alsof het niet hier in Nederland was.
    Ik droomde dat ik met mijn partner was, we hadden ruzie. Ik weet niet waarover, maar het kwam op een punt dat hij een alledaagse brood/smeerboter mes tegen mijn keel aandrukte. Heel kort daarna verscheen er een vrouw die mij beschermde en mij en mijn partner van elkaar vandaan hielden. In dat moment kwam er nog een vrouw bij staan om te helpen. Kort daarna zag ik een soort watervliegtuig ( leek het ) neerkomen vanuit de lucht. Het duurde niet lang voordat ik doorhad dat het aan het neerstorten was. Ik schreeuwde zo hard als ik kon weg wezen hier! Er stonden gas flessen in de buurt ( die had ik niet gezien, maar ik wist het gewoon ) we renden richting een steegje en toen brak het los, vuur in de verte en haast om weg te komen. Het steegje waar we in renden had obstakels ( een weg blokkade ). Ik hoorde een hoop mensen, chaos en geschreeuw on me heen en dat is het moment dat ik wakker werd.

    1. Marielle Borst

     Hoi Mandy,
     Nou, dat is een heel avontuur om te beleven zo midden in de nacht! Kan je een koppeling leggen tussen wat er in deze droom gebeurt en wat er op dit moment in je leven speelt?
     – Zie je soms maar 1 uitweg?
     – Heb je wel eens het gevoel gehad dat iemand je het mes op de keel zet?
     – Ben je op het moment meer aan het overleven dan aan het leven?
     – Kom je op je weg veel hindernissen tegen?

     Tenslotte: In de droom herken jij de plek waar je bent niet. Hoe is dit in het dagelijks leven? Kan je je leven overzien of zit je er midden in en is het daardoor lastig om er van een afstandje naar te kijken?

     Ben benieuwd naar je antwoorden en hoop dat deze vragen helpen je droom verder te onderzoeken!
     💚-groet,
     Marielle

     1. Beste Marielle,
      Super bedankt voor het antwoorden!
      Om het kort uit te leggen ben ik op dit moment in retraite, terug te komen in de roots van mijn ziel.
      Ik heb veel vragen in mezelf, wie ik ben en wat ik moet doen. Maar dit is niet wat mij hindert. Het mes ben ik ooit zelf fysiek getuige geweest, maar niet bij mij. Dit is ook niet iets meer wat me stoort of wakker houdt. Dat mijn partner agressie toont in mijn droom is ook niet iets wat ik kan plaatsen ( misschien door een oude ex die wel veel agressie had ). Daarnaast sta ik inderdaad tussen 2 wateren in als het komt op relaties, 1 daarvan is ook niet fysiek. Het is een zielsoproep als je begrijpt wat ik bedoel?
      Door een transitie waar ik doorheen ga heb ik innerlijke vragen over wie ik nou wel kan vertrouwen of wie er nou een karmic cycli is.
      Ik heb altijd ‘overleefd’ en ben geleefd en veel hindernissen gehad. Vorig jaar heb ik hier de knopen doorgehakt en ging het veel beter. Het gekke is dat nadat ik wakker werd van deze droom ( dit realiseerde ik later pas ) is dat het beeld in mijn hoofd nog even verder ging waarin ik zag dat ik boven op deze hindernis klom en als eerste de kinderen erover heen tilde, mijn partner vroeg om te helpen waarin ik zei dat hoeft niet, jij kan gaan.
      Het verbaasde me de volgende nacht toen ik droomde over dat ik een cadeau kreeg, een doos vol batterijen. Waar ik in de ene droom heel erg twijfel en vervolgens de volgende droom me energie aanbiedt en me in laat zien dat ik gul ben ( zoiets ) alle vragen die jij me terug koppelde zijn de situaties die vorig jaar van toepassing waren. Moet ik dit dan zien als een soort afsluiting sinds het beeld nog even door ging toen ik wakker werd en controle erover nam in mijn halve bewustzijnde van een lang en hard levenspad dat ten einde kwam? Dit vraag ik me af gezien de droom de nacht erna over de batterijen. Als in het stukje niet wetende waar ik ben, ik heb me nooit thuis gevoeld hier op aarde maar dit heb ik lang geleden als geaccepteerd en als kracht gaan zien.
      Groetjes Mandy

     2. Marielle Borst

      Hallo Mandy,
      Bedankt voor je reactie. Wat mooi dat je momenteel in retraite bent, want wie weet gaat deze droom (en het stuk dat er achter aan kwam) eigenlijk precies dáár over. Dat je na alles wat er vorig jaar gebeurd is nu de ruimte creëert om je opnieuw met je diepere zelf/ ziel te verbinden en vervolgens je hindernissen overwint door van binnenuit keuzes te gaan maken over hoe jij verder wilt.

      Lijkt me trouwens geweldig om te dromen dat je een hele doos met (volle?) batterijen krijgt. Althans, ik associeer die batterijen met energie en weer opladen en jij? Weet je trouwens van wie je die doos batterijen kreeg?

      Laatste dingetje: mensen die zich niet van nature thuisvoelen op aarde hebben vaak baat bij aardingsoefeningen. Als je volledig geaard bent maak je namelijk vaak betere keuzes die meer in lijn zijn met je ziel. Iemand zei me laatst dan ook: “de hemel begint hier, met beide voetjes op de grond.” Geen idee wat jij hier van vindt en of jij er ook wat aan hebt, maar ik vond het in ieder geval mooi en passend!
      Harte-groet,
      Marielle

  2. Vanochtend werd ik heel vroeg wakker van een heftige droom. Ik was getuige dat een Ss-officier een vrouw gruwelijk mishandelde: hij stopte en trapte haar in een natuurgebied met een groot meer. Zij vluchtte het water in maar hij zat haar op de hielen. Hij greep haar en ik wist dat hij haar zou verdrinken. Ik werd toen panisch wakker. Het was net of ik naar een film keek of dat ik achter de camera stond. Maar tegelijkertijd vroeg ik me af of ik kon ingrijpen. Maar ik wist ook dat het dan ook mijn dood zou worden als ik dat zou doen. Vreselijk, was blij dat ik wakker werd.

   1. Hallo W,

    Wat kunnen dromen toch intensief zijn. Ze laten ons in uitvergrote beelden zien wat onbewust in ons leeft. Je mag er vanuit gaan dat zowel de SS-officier als de vluchtende vrouw voor delen van jouzelf staan. Alsof een mannelijke, agressieve of controlerende kant in jou leeft (deze kan met bv een sterke rationaliteit of strengheid te maken hebben), die de meer gevoelige, vrouwelijke kant in jou ‘gruwelijk mishandelt’. Heb je zelf een idee waar dit over kan gaan? Je kunt je afvragen in hoeverre jij controle wilt houden, of jezelf niet toestaat jouw gevoelige en kwetsbare kant (het vrouwelijke, het water) te tonen.

    Zo’n droom kan heel confronterend zijn, onze ervaring is echter dat als je eenmaal meer de kwetsbare kant durft toe te laten, de dromen ook mee zullen veranderen.

    Ik hoop dat dit je verder helpt, laat je ons nog weten?

    Lieve groet,
    Anita

 16. Goedemorgen, ik heb nu al een aantal weken een terugkerende droom over mijn ex. Als ik haar zie in mijn dromen ben ik agressief en probeer ik haar te ondermijnen en in haar gezicht te slaan. Voor mijn gevoel lukt dit steeds niet en probeer ik het nog vaker en nog harder te doen. Ik voel op dat moment een hele sterke boosheid. Vannacht droomde ik dat ik haar zag met haar nieuwe vriendin en toen wilde ik haar ook aanvallen. Wij hebben verder geen contact meer met elkaar.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Margreet,

   Tja, de meest voor de hand liggende uitleg zou zijn dat je nog een wrok koestert naar je ex. Dat hoeft echter niet. Om op een andere manier naar je droom te kijken zou ik eerst willen weten hoe jij je ex zou omschrijven. Welke eigenschappen dicht je haar toe? Het hoeft niet te kloppen met hoe zij echt is, maar het gaat over hoe jij haar ziet en ervaart. Kun je drie kenmerken noemen?

   Esther

 17. Hallo,
  Vaak heb ik indringende dromen, regelmatig over mensen die ik geen 15 jaar heb gezien en ook vaak dat ik de dag(en) erna in het echte leven beelden uit mijn dromen tegenkom, heel vreemd.
  Vannacht veel dromen door elkaar maar een scène staat me helder bij.
  Ik was/moest mensenhoofden vermalen in een soort maalton. Het waren de hoofden van mannen. Deze spletste uit elkaar tot ze onherkenbaar werden en er kwam een soort geleiachtige substantie uit, die ik vies vond en niet aan wilde raken. Er was geen bloed. Halverwege bedacht ik me nog of de onderkant van de hoofden ook wel goed geplet waren, dat controleerde ik, maar alles was een perfecte platte vieze massa zonder nog echt herkenbare delen erin. Ik deed alles in een vuilniszak en deze wilde ik weggooien. En daar gaat mijn droom over in een andere droom. Want ik moest een weg op de camping oversteken waar ik mij bevond en er kwamen op dat moment een aantal mannen op van die Squad motoren aan. Ik moest vluchten en weet niet wat er verder met de vuilniszak is gebeurd.

  Ik heb dat vaker dat ik op deze manier van de ene droom heel snel in een compleet andere droom terecht kom met weer totaal nieuwe avonturen en nieuwe mensen. Heeft dat ook een betekenis?
  Wat ook vreemd is dat het op zich toch een agressief beeld is, het pletten van menselijke hoofden, maar dat ik dat niet als zodanig ervaarde. Ik voerde de handeling vrij rationeel uit en walgde alleen van de vieze smurrie die eruit kwam.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Mellie,

   Een droom met een indringend beeld zo met dat vermalen van die mannenhoofden. Wat in het dagelijks leven als absoluut ‘not done’ zou worden ervaren, kan in dromen doodnormaal zijn inderdaad. Ook van het ene in het andere droombeeld springen is in dromenland heel gewoon. De regels van het dagelijkse gelden daar nu eenmaal niet.

   In de twee droombeelden die je deelt, komen mannen voor.
   Eerst vermaal je emotieloos hun hoofden, waarbij je secuur te werk gaat en de onderkant nog even checkt.
   Hoofden staan voor mij voor hersens, denken, rationaliteit. Wat komt er bij jou op? En wat komt er specifiek op bij je bij mannenhoofden? Wat wil jij tot pulp malen, ook al ben je er vies van?

   In de tweede droom ben je eerder op je hoede voor een groep mannen. Ze zijn enigszins intimiderend op die quads en daarom gooi je gauw het bewijsmateriaal van je eerdere actie weg.
   Voel jij je betrapt dat je die mannen tot moes hebt gemalen? Ben je bang dat ze zich tegen je zullen keren misschien? Ik ben vooral benieuwd naar jouw relatie tot mannen merk ik. Wat representeren zij voor jou?

   Heel graag hoor ik wat dit bij je oproept.
   Esther

 18. Hallo .
  Allereerst wil ik zeggen dat ik op Ambon woon en ik momenteel veel nare dromen heb sinds mijn gezin en ik de heftige gebeurtenis van de aardbeving, die 26 sep hier in Ambon heeft plaats gevonden met heel veel naschokken en we op 10 okt. weer een korte heftige aardbeving hebben moeten ervaren ..
  Een van mijn engste dromen…mijn gezin man en mijn tweeling, jongens van 8 jaar, gaan met een onbekend gezin van vrouw en man mee naar Ambonstad…omdat het daar veiliger zou zijn dan waar ons dorp is…eenmaal daar aangekomen raken we elkaar kwijt. Het is nacht en we moeten zien hoe we weer thuis komen aangezien wij met hun auto meegereden hebben.
  We waren allen in paniek en we probeerden een oplossing te bedenken. Ondertussen koop ik snel nog samen met een van mijn zoontjes een t-shirt voor hem, omdat hij die was vergeten in de auto. Eenmaal buiten heb ik mijn telefoon aan staan en de vader van mijn man ( die in Nederland woont) hoort mijn gesprek met mijn man…over hoe we terug moesten. Toen ik in de gaten had dat hij aan de telefoon zat stelde mijn man zijn vader gerust dat we zo terug zouden keren naar ons dorp en dat mijn man wel iemand zou gaan bellen. Ondertussen was ik mijn twee kinderen kwijt. Mijn man hing op en rende naar een groep jongeren toe. Daar zag hij een bolle jongen van een jaar of 13 mijn zoon duwen en hem klappen geven. Mijn man duwde hem weg en de jongen wilde weg rennen, maar ik had hem al snel te pakken en lag boven op hem op de grond. Ik hoorde mijn man zeggen: Mika is in zijn gezicht geschoten!!!! Ik zag dat mijn zoontje nog recht stond en in leven was. Ik heb die jongen gelijk een vuist in zijn gezicht gegeven en zag een beetje bloed uit zijn neus komen. Hij vroeg om genade, die hij niet kreeg van mij. Ik wilde niet stoppen terwijl mijn man riep: Stop stop. En toen werd ik wakker uit deze vreselijke droom.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Tessa,

   Wat een heftige droom. Het is in deze tijd van aardbevingen en naschokken niet zo verwonderlijk dat je heftige dromen hebt. De angst en onzekerheid en het gevoel van onveiligheid dat je overdag ervaart, komt ‘s nachts terug in je dromen.

   Deze droom begint ermee dat je veiligheid zoekt door met onbekenden mee te gaan. Vervolgens raken jullie elkaar ook nog kwijt. Dat wat veilig leek, blijkt opnieuw onzeker. Zoals nu in je leven: Na de eerste aardbeving, blijft het rommelen en is er zelfs een tweede gekomen. Geen wonder dat je paniek ervaart. Het beeld van het kopen van een nieuw t-shirt voor je zoon, kun je zien als een manier (hoe klein ook) om hem weer veiligheid te bieden. Om dat wat verloren is, weer terug te geven. Je man probeert iedereen vervolgens gerust te stellen. Doet hij dat ook in het wakkere leven? Probeert hij de rust te bewaren en terug te keren naar het dorp, naar hoe het ooit was voor de aardbeving?

   In het laatste gedeelte van de droom wordt je zoon aangevallen en je reageert daar met heel veel boosheid en agressie op. Zou het kunnen zijn dat jij, samen met je man, probeert om heel rustig te blijven tijdens deze moeilijke en onzekere tijd? Maar dat je heel veel zorgen en angst hebt, vooral om je kinderen en dat je eigenlijk verschrikkelijk boos bent op deze hele situatie? Een situatie waar je niets aan kunt doen. Je kunt niet handelen of vechten tegen de aardbevingen en dus geeft je droom je een manier om je angst en woede af te reageren. Door die jongen in elkaar te slaan.
   De jongen die om genade vraagt. Net als jij misschien in jouw situatie nu…

   Tessa, ik wens je heel veel sterkte, kracht en moed in deze tijd. Een tijd die om groot vertrouwen vraagt.
   Warme groet, Esther

 19. Hallo, ik heb vannacht gedroomd dat ik mijn eigen kind met agressie aanpakte. Ik had net een hele muur geschilderd en hij ging met een voorwerp over de muur, waardoor er beschadigingen ontstonden. Ik pakte zijn kleding in zijn nek en gaf daar een draai aan en sprak hem heel boos aan. Ik werd meteen wakker met een heel ongemakkelijk gevoel, want ik ben helemaal niet van het fysiek aanspreken van mijn kinderen. Ik zie op tv genoeg wat mensen met kinderen doen en ik kan dit totaal niet snappen. Hoe kan je als volwassen iemand een klein, weerloos iemand wat aan doen. Daarom ben ik ook zo geschrokken dat ik dit gedroomd heb. Hoor graag wat de betekenis kan zijn van mijn droom.

  1. Marielle Borst

   Hallo Jeroen,

   In dromen werkt het over het algemeen zo, dat alles wat er overdag niet mag zijn, zich in de nacht laat zien. Stel dat jij van jezelf niet boos mag worden (en zeker niet op kinderen), dan kan het dus zijn, dat je er juist over gaat dromen. Hoe meer iemand zijn of haar woede onderdrukt, des te heftiger worden de beelden in de nacht. Je psyche moet dan namelijk met steeds heftigere beelden komen om jouw aandacht te vragen voor het deel van jezelf dat er van jou niet mag zijn. Je psyche wil heel en gezond zijn (en blijven) en daarvoor is nodig dat alles er kan zijn en er geen dingen buitengesloten worden die er wel zijn.

   Ik zou dus zeggen dat deze droom je aanraadt om je eigen woede te omarmen i.p.v. te onderdrukken. Dit wil overigens niet zeggen dat je je kinderen voortaan wél agressief moet gaan aanspreken op ongewenst gedrag, maar wel dat je een gezonde manier kunt gaan zoeken om richting hen je woede te uiten, bijvoorbeeld door het stellen van duidelijke grenzen. Een daad die eigenlijk heel veel liefde bevat, want grenzen geven duidelijkheid en dus veiligheid. Tenslotte weet ik zeker dat er op de hele wereld geen één vader (of moeder) te vinden is die nog nooit boos op zijn of haar kind is geweest, dus als je een keer boos wordt, maakt dat je echt geen slechte vader!

   Alle goeds,
   Marielle

 20. Vannacht droomde ik over een vroegere buurtvriendin (ze is erg flink qua postuur). In de droom is ze zoals nu, namelijk volwassen. Ze wordt ineens uit het niets heel hard (dreigend) rennend achtervolgd door een man. Er volgen meer mannen en dan wordt ze heel hard mishandeld. Ze wordt geschopt en geslagen: zeer agressief en heel hard!! Ik keek ernaar vanaf een afstand en voelde de agressie heel hard in mijn zijn. Pff heftig!

  1. Marielle Borst

   Hallo Ellen,

   Wat me het meest opvalt aan deze droom, is dat jij de agressie van een afstand bekijkt en hem tegelijkertijd helemaal door je heen voelt gaan. Volgens mij krijgt dit betekenis als het je lukt een link te leggen met je dagelijkse leven. Dat kan je doen door je af te vragen waar en hoe jij het van jezelf kent dat je als het ware ‘op afstand staat’, maar tegelijkertijd alles wel door je heen voelt gaan. Blijf je bijvoorbeeld ‘op afstand’ als het om je eigen boosheid gaat?

   Als dit laatste resoneert, kan het zijn dat je van jezelf eigenlijk niet boos mag zijn of dat je niet goed weet hoe je op een goede manier uiting kunt geven aan je eigen woede. In een droom kan dit op verschillende manieren tot uiting komen:
   1) De woede ‘verplaatst’ zich naar een ander (naar die achtervolgende en mishandelende mannen in dit geval). Dit is een manier van je psyche om je eigen woede er toch uit te kunnen laten, zonder tegen het innerlijke verbod op woede aan te lopen.
   2) De onderdrukte woede neemt onbeheersbare en uiterst aggressieve proporties aan: Wat je overdag onderdrukt komt ‘s nachts namelijk vele malen vergroot in beeld (en die vergroting vindt plaats om jouw aandacht te vragen voor dit thema).

   Tenslotte zou je als ingang tot je droom ook kunnen kijken naar de persoon van jouw vroegere buurtvriendin: Hoe gaat zij in het dagelijks leven om met woede en agressie? Lijken jullie daarin op elkaar of verschillen jullie juist heel erg? Zou je wel wat meer van haar manier van omgaan met woede en agressie kunnen gebruiken of juist wat minder, etc?

   Hartelijke groeten,
   Marielle

   1. Hoi Marielle,
    Bedankt voor je uitleg van mijn droom. Ik heb al jaren dromen over agressie en ben ook al jaren heel erg moe. Ik droomde zelfs over een tweelingzus die mijn afgesplitste agressie was. Twee weken geleden kwam mijn boosheid ook heel verrassend omhoog tijdens een workshop en heb ik die in een soort opstelling kunnen omarmen. Sindsdien heb ik veel meer energie. Eerst had ik 25% energie en sinds die workshop 50%. Daar ben ik zo blij mee. Kan je nagaan hoeveel power er in agressie zit! Na deze droom en uitleg van jou ga ik hier verder mee met mijn coach. Het blijft een moeilijke emotie, omdat ik die zo heftig ervaar. Ik heb, of had liever gezegd, de neiging om hem niet helemaal te voelen lijfelijk, omdat hij zo sterk is. Ik ging dan bij mezelf weg, inderdaad als een soort splitsing of ‘uitfloepen’ van mijn ziel, zoals ik dat noem en ervaar. Ik heb nog veel winst te behalen met deze mooie, maar sterkte emotie als ik die eenmaal helemaal kan voelen. Hij staat voor mij voor mijn ik-kracht. Mijn vroegere vriendin was een hele sterke persoonlijkheid, die tegen mijn dominante vader inging. Dat vond ik doodeng, omdat ik bang was dat ze dan ruzie kregen. Ik mocht mijn boosheid en agressie niet tonen, ik was te sterk voor mijn ouders. Ik heb dus heel veel moeten inhouden. Wat ik wat lastig vind is, waarom ik én de mannen zie én de vriendin in de droom….Beide staan ze voor sterk en agressie, maar waarom achtervolgen ze haar?

    1. Marielle Borst

     Hallo Ellen,

     Het droombeeld van de mannen die jouw vriendin achtervolgen laat denk ik zien dat jij ervan uitgaat dat je, zodra je je eigen agressie naar buiten brengt, ook agressie over je heen (of achter je aan) krijgt.

     Succes met je proces!
     Marielle

 21. Dank je wel Marielle!
  Mede dankzij jouw hulp ben ik er voor mijzelf uit waarom ik droomde wat ik droomde.

  Het stond symbool voor het afsluiten van een ‘tijdperk’. Ik stond op een omslagpunt en ik ben dat punt voorbij. Waar ik me voorheen druk en kwaad om kon maken, is mijn emotie nu veel relaxter. Daar werkte ik al jaren naartoe, maar ik heb het omslagpunt niet aan zien komen. Het was daar ineens, in die droom!

  Ik ben er nog niet helemaal, maar de scherpe kantjes gaan er met een beetje bewustzijn ook nog wel vanaf.

  Op naar de volgende heftige droom! <3

  Liefs, DeeDee

  PS: Ohja, waarom mijn nicht? Zij staat symbool voor hetgeen mij in de familie zo kwaad maakte. Het klopt helemaal!

 22. Hallo,
  Zojuist werd ik wakker uit de volgende droom:
  Ik was bij familie, ik was in die droom de vreemde eend in de bijt. Ik gedroeg me vijandig en toen mijn nicht mij wilde vragen wat er met me is, heb ik haar vermoord door haar hoofd net zo lang op de stenen straat te slaan, totdat ze gestorven was…
  Mijn neef stond erbij en ik riep nog naar hem: ‘Doe je niks om haar te redden? Laat je mij gewoon mijn gang gaan?’ Ik was in een bol van razernij, maar het voelde toch logisch. Mijn tante geloofde mijn neef niet, dat ik dat had gedaan. ‘Nee, dat doet zij niet.’ Ik verdween na de moord door weg te rennen. Ik was me bewust dat ik dit eigenlijk niet had mogen doen, maar ik had het niet kunnen voorkomen en ergens voelde ik me ook niet schuldig. Ik deed wat nodig was.

  Ja, het was heftig om te dromen. Ik krijg weinig input van tv en dergelijke om zó extreem te dromen.

  Ik ben razend benieuwd naar handvatten om deze droom juist te kunnen interpreteren, want ik leer graag en deze droom wil mij overduidelijk iets vertellen.

  1. Marielle Borst

   Hallo DeeDee,

   Hartelijk bedankt voor het delen van je droom: Als er in een droom heftige beelden voorkomen is het inderdaad goed om te kijken wat het je te zeggen heeft, dus ik hoop dat ik je kan helpen dit verder te onderzoeken.

   Dromen hebben de neiging om de emoties die je overdag onderdrukt in de nacht uit te vergroten. Hoe sterker jij overdag iets onderdrukt, met des te heftigere beelden moet de droom komen om jouw aandacht te trekken zeg maar.

   Zou het daarom kunnen zijn dat je richting bepaalde familieleden (of specifiek richting het nichtje dat je in de droom vermoordt) woede voelt, maar dat je die niet (of niet rechtstreeks) uit, vanwege de angst om dan de vreemde eend in de bijt te worden (om maar eens een zin uit jouw droom erbij te pakken)? In je droom lijk je bij je tante in ieder geval zeer zeker niet bekend te staan als iemand die in staat is tot extreme woede en moord.

   Je neef zou in de droom representant kunnen zijn van het deel van jouw persoonlijkheid dat volgens jouzelf zou moeten ingrijpen als de emotie woede bij jou de overhand krijgt. In de droom roep jij hem namelijk zelf hiertoe op.

   Het zou ook kunnen zijn dat de moord op je nichtje symbool staat voor de wens om een bepaald aspect van jullie relatie te beëindigen, zodat jullie relatie weer verder kan groeien. In je droom weet je namelijk ook zeker dat je iets deed wat nodig was en soms moet er iets ‘ongezonds’ sterven om plaats te maken voor iets ‘gezonds’.

   De centrale vragen die deze droom je voorlegt zouden misschien kunnen zijn: Hoe ga jij met woede om? Onderdruk je het het net zo lang tot er een uitbarsting komt? Mag je van jezelf boos worden? Kan je je woede goed uiten? Waar in je leven zou jij aan kracht kunnen winnen als je woede zou accepteren als onvermijdelijk onderdeel van het leven en menselijke relaties?

   Kan je hier iets mee?

   Hartelijke groeten,
   Marielle

   1. Dank je wel voor je reactie Mariëlle. Dat waardeer ik enorm.
    Ja, je antwoord helpt mij zeker verder. Een bevestiging dat ik de goede richting op zoek.
    Ik kan niet precies plaatsen wáárom het mijn nicht moest zijn, maar daarover denk ik op mijn gemak verder.
    Mijn stresslevel is de laatste welen véél te hoog en ik kan mijn frustraties momenteel niet goed kanaliseren. Ongetwijfeld dat dit als effect heeft dat ik zo heftig ga dromen.
    Ik hoop ergens dat ik méér van dit soort dromen krijg, want dan kan ik beter bepalen welke koers ik het beste kan gaan varen.

    Maar ondertussen zoek ik natuurlijk alvast naar een manier om mijn frustraties te kanaliseren.

    Groetjes, DeeDee

    1. Marielle Borst

     Fijn dat je zo verder komt! Als het (nog) niet duidelijk is waarom je over een specifiek persoon droomt, helpt het soms om je af te vragen welke eigenschappen volgens jou typerend zijn voor deze persoon en je vervolgens af te vragen of jij zelf van die eigenschappen wel wat meer of juist wat minder zou kunnen gebruiken. Je kan je ook afvragen hoe je nicht de vragen die de droom bij jou oproept zou aanpakken. Als dat niet helpt schiet het antwoord je waarschijnlijk op een gegeven moment vanzelf te binnen, want soms ‘opent’ een droom zich pas helemaal als je er wat langer mee bezig bent. Leuk dat je de hulp van je dromen inroept om te bepalen welke koers je het beste kan gaan varen! Succes met het naar beneden brengen van je stresslevel. Alle goeds, Marielle

 23. Hallo,

  Ik heb zojuist een heftige nachtmerrie gehad en ik kan er werkelijk helemaal niets mee..

  Het begon zo, dat een moeder van een vriendin binnenkwam op een evenement en wilde voorstellen, ze riep mijn naam angstig en was toen ineens weg en toen hoorde ik dat ze ergens bang voor was. Heel vaag..

  Daarna wilde ik naar de wc en werd ik ook gelokt door de beveiliging om naar de wc te gaan, toen ik de deur dicht wilde toen trok hij die net open en wilde hij me vastpakken maar ben ik gevlucht en naar mijn vader gerend en vertelde ik wat er was gebeurd.. oke nu komt het ergste

  Mijn vader is best een beer dus ik maakte me al zorgen dat dit niet goed zou komen. Ik vertelde wat er was en mijn vader trok de beveiliging buiten de auto in en sloeg hem heel lang op zijn gezicht met knuppels. Ik schreeuwe uit angst want ik vind geweld echt vreselijk, in het echte leven kan ik er ook echt niet tegen. Ik bleef maar schreeuwen en huilen omdat ik het zo erg vond, ik zag hoe die man dood ging en mijn vader doorbleef gaan.. zo erg dit.. uiteindelijk was ik weggegaan en hoorde ik later van me vader dat hij dood was en in een vuilniszak is gegooid, derest wilde ik niet weten. Vanaf toen leefde ik in vreselijke angst dat ik mijn vader kwijt zou raken, ik zei ook dat iedereen voorzichtig moest zijn voor het geval dat we werden getapt door de politie..mijn vader belde toen ook toen ik weg was dat ik alleen het huis even moest opruimen. het leven ging soort van door maar ik leefde met een trauma.. elke keer als ik de politie zag met zwaailichten dacht ik, ohnee he dit is voor mijn vader.

  Kunnen jullie me asjeblieft helpen met deze droom, ik ben er echt echt van geschrokken.. alvast super bedankt Groet Geneva

  1. Marielle Borst

   Hallo Geneva,

   Dank je wel voor het delen van je droom: Een nachtmerrie kan je soms inderdaad behoorlijk schrik aanjagen, maar het goede nieuws is dat je er veel aan kunt hebben om er eens wat dieper in te kijken!

   Dit is wat er bij mij naar boven komt als ik je droom lees, ik hoop dat het je verder helpt:
   We dromen vaak over zaken waar we in ons dagelijks leven niet zo bewust van zijn of waar we op de een of andere manier niet zo makkelijk ‘ja’ tegen kunnen zeggen. Een droom is dan een manier om tegen je bewustzijn te zeggen: “Kijk: dit deel hoort nou eenmaal ook bij het leven”. Als je het deel waar het om gaat, om wat voor reden dan ook, graag buiten je eigen leven wilt houden, moet de droom als het ware met steeds heftigere beelden komen om jouw aandacht te trekken en zo kunnen nachtmerries ontstaan.

   Zou het kunnen zijn dat woede en geweld zaken zijn waar je in het echte leven liever verre van blijft? Zowel bij de woede van anderen als bij de woede in jezelf? Je schrijft nl ook dat je er in het echte leven ook echt niet tegen kan.

   De droom begint ook een beetje zo: er is iemand die zich aan jou wil voorstellen, maar dat lukt niet omdat er angst in het spel is. Dit zou symbool kunnen staan voor iets dat tot jou wil komen, maar waar jij angst voor hebt. De rest van de droom doet mij vermoeden dat dit om het ervaren van emoties en/of situaties waar woede aan te pas komt gaat. Zou dat kunnen kloppen? Heeft die moeder van die vriendin of die vriendin in kwestie nog eigenschappen die in deze richting zouden kunnen wijzen?

   De droom vervolgt zich doordat jij naar de WC wil. Een WC staat in dromen vaak symbool voor de plek waar je je kunt ontlasten (of letterlijk je ‘shit’ kwijt kunt). Er treedt dan echter ook een beveiligingsmechanisme in (in de droom een beveiliger) die jou weliswaar naar de wc lokt, maar die ook voorkomt dat jij je kunt ontlasten. Dit zou symbool kunnen staan voor je persoonlijkheid, die woede liever buiten de deur houdt en die daarom voorkomt dat jij je kunt ontlasten als het daar over gaat.

   Als we ons niet zo goed raad weten met de emotie woede in onszelf (bijvoorbeeld omdat we vroeger nooit boos mochten worden), dan verplaatsen we die emotie, zonder dat we ons daar bewust van zijn, vaak naar een ander. In de droom word bijvoorbeeld niet jij, maar je vader heel erg kwaad en neemt het geweld vervolgens buitensporige proporties aan. Dit zou kunnen betekenen dat je het gevoel hebt dat als jij of anderen woede ‘eruit’ laten het onwenselijke en niet meer te beheersen vormen aanneemt. Zegt jou dat iets? Ook in dit stuk van je droom kom ik zinnen tegen die naar een verbod op boos zijn zouden kunnen verwijzen: bijvoorbeeld dat de sporen van het geweld opgeruimd moeten worden, de politie die je aftapt (dat doen ze tenslotte alleen maar als ze verboden activiteiten vermoeden) en die je ook nog op kan pakken als je zo boos bent geweest als je vader in deze droom.

   Zo bekeken zou het kunnen zijn dat deze nachtmerrie je oproept om de emotie woede te integreren in je leven in plaats van te proberen om deze emotie steevast buiten de deur te houden.

   Helpt je dit verder? Ik hoop het!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

   P.S. Hoewel woede op zich een hele natuurlijke emotie is, hebben heel veel mensen moeite met deze emotie. Woede an sich is eigenlijk heel gezond en niet schadelijk (de vervorming van woede is dat wat schadelijk is of kan worden). Er goed mee om leren gaan is vaak een zoektocht, maar weet dat woede tevens een onmisbare kracht is in het leven. Het is bijvoorbeeld de meest natuurlijke vorm van afbakening en afgrenzen die er is. Het goed leren hanteren van woede betekent namelijk ook dat je jezelf beter kunt beschermen tegen ongewenst gedrag van anderen.

 24. Ik had een droom dat mijn collega van te voren een bericht stuurde, dat ik een bepaalde straat niet moest nemen. Leek wel in het buitenland. Ik stuurde gelijk modellen een bericht, om ze op de hoogte te stellen gezien ze deze route moesten nemen naar een opdracht. Vervolgens stap ik op de fiets, neem ik dus wel die straat (onbewust).. Bij het stoplicht staat er een volwassen donkere dame (met jongere donkere man; wellicht volwassen zoon), die beide wandelde, die mij aansprak in het Nederlands en uitlokte om te reageren. Daar reageerde ik niet op, had ik geen zin in. Ik wilde verder fietsen, in ‘deze straat’, maar de jongere man gaf aan dat hij mij eens goed in elkaar zou slaan. Zonder enige reden verder, vreemd. Ik kon niet verder fietsen. Voor hij sloeg, bedacht ik dat ik pepperspray in mijn zak had (blijkbaar?). Die sprayde ik in de ogen van de twee. Waarna ik kon kiezen fiets ik dezelfde straat door (stopt deze?) of fiets ik terug; andere route. Ik ben inmiddels toch al in deze straat.. Toen werd ik wakker.

 25. Hoi Nanske,

  Ik had vannacht twee gewelddadige dromen. Ik droomde over een man, die ik niet ken, maar wel toeschouwer was van wat hij deed. Hij was verliefd op een meisje, ze verbleven op een landgoed ergens in een warm land (leek mediterraans). Toen het meisje van het landgoed de weg op liep, kwam hij haar achterna en stak haar neer. Met een mes. Ik dacht eerst nog: dit valt te redden. Als we nu 112 bellen, dan is er nog niks aan de hand. Maar elke keer stak hij haar dieper, en na een paar steken ook in haar hart. Ik voelde me zo machteloos, ik weet ook niet of ik een persoon was als toeschouwer of erboven zweefde. In ieder geval was ik helemaal in shock over hoe gek en onberekenbaar die man was. Een echte psycho. Alles wat ik deed mislukte, de politie kwam niet, ik probeerde haar te beschermen, maar hij stak door mijn bescherming heen. Ik kon hem niet stoppen en zij bloedde langzaam dood.

  De droom ging verder waarbij de moordenaar een andere gedaante had. Hij was nu een grote, kale, jonge man. Ik zat wederom met hem op een landgoed, ergens in Engeland. Ik wist dat hij niet te vertrouwen was en probeerde de groep waarmee ik was te waarschuwen voor hem. De politie kwam onverwachts invallen en hij had een mega geweer in mijn auto gelegd en een grote wietzak op tafel, zodat ik schuldig leek. Ik vluchtte samen met mijn broertje weg (ik was nu wel in mijn eigen gedaante) en dumpte het geweer in het water (een grote sloot). Daar hoorde ik mensen over lachen, omdat het geweer bleef drijfen en mensen ons hadden gezien, dus dit was een domme actie. Ik ging verder op de vlucht voor de moordenaar en de politie. Wat betekent dit allemaal?

 26. hey daar ik droom sinds ik gestopt ben met blowen 2 weken nu hele agresieve dromen ook onmacht voel ik vaak.
  ik heb met me broertje gevochten mijn beste vriend gewurgd, een man aangevallen allemaal in me dromen. Deze week maar het ergst is als ik iemand hard sla is het net alsof het niet aankomt of hard genoeg sla waardoor ik nog gestoorder droom. Ik doe er meestal alles aan in me droom om te winnen, mijn vrouw en kind te kunnnen beschermen. Ik ben als jong jochie van 10 gaan blowen vanwegen mij adhd en in mijn jeugd ben altijd gepest geweest door de hele klas en school en stond er vaak alleen voor. De laaste tijd krijg ik besef van wat ik allemaal te verduren heb gehad in mijn jeugd en heb het gevoel dat mijn dromen me iets wijs willen maken. Mijn broertje was nummer 1 die me altijd de grond in trapte en nu heb ik al meerdere dromen gehad dat we vochten met zwaarden geweren messen en blote handen. Ik heb van de week in mijn droom per ongeluk mijn vrouw in der buik geslagen maar gelukkig niet hard maar ik zoek toch een oplossing of waarom ik dit droom. Ik ben bang dat ik straks iemand in mijn droom wurg of sla waardoor mijn lichaam dit gaat doen in de slaap. Ik ben er best bang voor mijn vrouwtje pijn te doen. Wat ik nu ga doen is andersom liggen zodat ik in ieder geval haar geen pijn kan doen maar. Dit zal een voorlopig oplossing moeten zijn, maar tegen haar voeten aankijken is ookniet zo gezellig. Weet iemand wat ik moet doen? Deze dromen zijn dagelijks en ik wordt vaak bezweet wakker. gr

  1. Beste Mika,
   Je bent bang dat je in de nacht zelf ook je agressieve droombeelden gaat uitvoeren. Ik heb nog nooit meegemaakt dat dat ook werkelijk plaatsvindt. Maar het is wel belangrijk dat je hulp zoekt. Doordat je het blowen hebt gestopt, gaat er ook een laagje van verdoving af. De onverwerkte gevoelens komen dan boven. Blijkbaar heb je in je jeugd heel veel te verstouwen gehad. Het is belangrijk dat je daar met iemand over gaat praten. De beelden van de dromen komen namelijk uit je onbewuste naar boven. Er is veel onverwerkt en dat gaat je in de nacht plagen. Ga naar iemand die je vertrouwt en ga vertellen wat je dwars zit van vroeger. Dat is in eerste instantie misschien best moeilijk maar gaat je uiteindelijk opluchten.

 27. Hoi hoi,
  Ik heb zo vaak enge dromen waar ik de strijd aanmoet tegen enge gefantaseerde reuzen en andere wezens dit keer. Velen om me heen gaan dood en ik ben elke keer degene die nét ets slimmer is en de ‘wereld’ moet redden. De hele droom door word ik achtervolgd en elke keer nét niet gepakt. Dit heb ik zó vaak. Dit keer waren het reuzen, maar dar verschilt elke keer. Elke keer word ik nét niet gepakt en voel ik me verantwoordelijk de wereld te redden. En ontsnap altijd te ternauwernood aan de agressieve belagers…… hoor graag wat dit betekent. Want heb er echt heel vaak last van.

  1. Hallo ‘Batteke’,

   Herhalende dromen geven aan dat er een belangrijk thema in je leven is, dat aandacht van jou wil. En tot je dat hebt gedaan, blijft de droom op je deur kloppen.
   In jouw droom zitten grote, enge krachten, die jij elke keer net te slim af bent. Twee dingen vallen op;
   1. Dat jij ze steeds net te slim af bent, tijdens de achtervolging. Maar de dromen komen steeds terug, dus slim zijn en vluchten is geen afdoende antwoord. Die reuzen en andere wezens zijn oerkrachten in jezelf, die meer aandacht willen. je kunt je voornemen je in de volgend droom (of dat overdag te doen in gedachten) om te draaien en de reuzen/wezens aan te kijken, contact met ze te maken. Wie zijn het eigenlijk en waarom zijn ze in jouw dromen?
   2. Jouw gevoel van verantwoordelijkheid om de wereld te redden: hoe verantwoordelijk voel jij je overdag voor dingen die jouw krachten te boven gaan? Of anders gezegd, hoe verantwoordelijk voel jij je voor dingen waar jij geen invloed op hebt?

   Bij zo’n herhalend thema als dit kun je zeker overwegen om naar een droomcoach bij jou in de buurt te gaan. Praten over en ervaren van de droom, in gesprek met iemand die vertrouwd is met het werken met dromen, heeft vaak groot effect. Je kunt daarvoor het ITIP kantoor bellen (itip.nl), om te vragen wie er bij jou in de buurt met dromen werkt.

   Hartelijke groet van Mirjam

 28. Hoi!

  Ik had een vreemde droom.. niet dat ik zelf werd mishandelt maar een zag gebeuren.

  Ik lag te slapen in mijn slaapkamer en werd wakker van een hoop geschreeuw buiten. Vanuit me zolder raam hoorde ik mannen/jongens roepen ; ” pak haar, We laten niks van dr heel!”. Ik keek mn zolderkamer uit en zag aantal jongens een klein kind tegen de grond slaan. En en ervolgens ook een vrouw met een hond.

  Ik dook weg omdat ik het niet kon aanzien. Beneden hoorde ik wat geroezemoes. Dus ik sluip naar beneden om een paracetamol te pakken. Kijken me moeder zus en broer me ersnstig aan, me dochter zit half snikkend op de bank.

  “Je had boven moeten blijven!” Hoor ik angstig door me zus

  Op dar moment komt er een man binnen van boven de woonkamer in.

  Een grote man.

  Hij komt naar me toe en geeft me een hand en zegt dat die (….)? Heet.
  Verbaasd kijkt die naar mij en me zus omdat we een 2 ling zijn.

  Ik hoor me dochter huilen. Dus ik kijk hem boos aan.

  Ik; “Waarom huilt mijn dochter? Wat heb je gedaan? ”

  Man;” oh, ze wou niet luisteren ze snapt het niet “.

  Ik;” ze is 3, leg het dan anders uit! Je kan zo niet met een 3 jarige omgaan! Is jouw schuld dar ze huilt en waarom ons huis? Zoveel huizen hier in de straat “.

  Ik moest stil zijn, kreeg nog een bedreiging van wat die met andere mensen heeft gedaan en zag zijn gezicht eng donker worden. En verdween uit de kamer.

  Ik keek om me heen iedereen nog steeds angstig maar geen woord gewisseld.

 29. ik werd vannacht huilend en schokkend wakker, had gedroomd dat ik wilde betalen voor mijn ijsje maar mijn tas was er opeens niet die lag buiten alles wat erin zat was omgekiept in het zand overal lagen mijn spullen en ook alle pasjes zowel mijn bankpasje om mijn ijsje te pinnen, ik wilde deze allemaal oprapen maar kreeg een trap links, rechts van alle kanten kreeg ik klappen.daarna liep ik verder op een soort strand waar een vrouw met haar baby lag te slapen op een bedje, maar de baby was erg hard aan het huilen en de vrouw sliep gewoon door, hier pakte ik haar baby op en wilde hem troosten en de vrouw wekken, opeens kreeg ik messen steken van een scherp voorwerp over mijn handen en gezicht overal van deze boze vrouw en toen werd ik wakker huilend.

 30. Ik droomde dat ik op kamp was met allemaal mensen. We stonden bij een supermarkt en dit was allemaal binnen. 1 van de vrouwen werd bedreigd en iemand anders werd door een belager met een knuppel in elkaar geslagen. Ik heb snel mijn spullen ingepakt en in de auto gezet. De auto zat propvol. Ik reed weg, ik vluchte eigenlijk.
  Even later heb ik mijn auto geparkeerd en ben ik uitgestapt. De belager kwam naar mij toelopen en ik bleef stok stijf staan. In de hoop dat hij mij niet zag.
  Ik stond er ook onderdanig bij. Ik had mijn auto niet op de handrem gezet en deze zag ik langzaam in beweging komen. En ik was in dubio of de auto op de handrem zetten of stil blijven staan.

  Ik droom regelmatig over agressie.

  1. Wat een spannende droom. Je maakt veel mee. In de droom is je eerste reactie op agressie vluchten. Je gaat er van weg in een volgepakte auto. Toch is daar weer een belager. De tweede reactie is stokstijf staan, je niet verroeren en hopen dat het over gaat. Je staat er ook onderdanig bij. De auto rijdt ondertussen wel weg.
   Ken je het dat als er spanningen zijn tussen mensen, of tussen jou en iemand anders, dat je liever weg gaat of net doet of het er niet is? Terwijl je dan weggaat is er wel het gevoel dat je er vol van zit (net als de auto). Of als het rechtstreeks op jou gericht is dat je met je mond vol tanden staat. Je je geen houding weet te geven. Ik kijk vaak naar tegenpolen; het tegenovergestelde van onderdanig ‘bevroren’ staan is je uitspreken, zeggen wat je ergens van vindt. Laten blijken dat je ergens niet van gediend bent. Kan het zijn dat dit voor jou nog moeilijk is? Ik hoor graag je reactie.

 31. Elisa Dijkstra

  Hallo,

  Ik heb zojuist gedroomd dat er een moordenaar het hotel binnenkwam waar ik aan het werk was. Ze vermoorde iedereen die ze tegenkwam. Ik wist te ontsnappen door me te verstoppen. Al mijn collega’s om een heen werken vermoord en op mijn verstoppen hoorde ik dat de moordenaar contact had met anderen in het gebouw die ook aan het.moorden waren.
  De personen in de droom waren geen bekenden.
  Kunt u mij helpen mijn droom te analyseren?

  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Elisa Dijkstra

 32. Hallo Nanske,

  Ik heb redelijk vaak gedroomd dat mijn vriend agressief tegen me was, woordelijk en fysiek. In het echte leven heeft hij me echter nog nooit geslagen of iets dergelijks. Hoe moet ik deze dromen interpreteren?

  Groeten,

  Daniëlle

 33. Hi Nanske,

  Mijn droom ging als volgt: ik was in gevecht met een half menselijk / half duister demoon achtig iets, ik won, hij lag op de grond voor me. Ik keek naar hem maar kon niet weglopen omdat ik er niet op vertrouwde dat hij 100% dood was. Ik kroop er naartoe, sneed hem in stukken en at hem op…

  Hoop dat je me hier wat duidelijkheid in kunt geven, ben al een tijdje aan het google maar kom niet ver!

  Groetjes Liss

  1. Hoi Liss,
   Wat een mooie droom. Je wint van je demon. En eet hem ook nog helemaal op.
   Wat goed is om te doen is nogmaals stil te staan bij de demon/mens. Wat voor energie heeft het? Het staat voor een bepaalde kracht in jou. Eerder was je wel eens met die kracht in gevecht. Dat kan gaan om bijvoorbeeld woede, venijn of een andere duistere kracht. Je kunt zeggen; die energie heb je in jezelf meester gemaakt. Daar waar je eerst worstelde, ben je er nu bewust van, je bent heel waakzaam. Ook heb je het helemaal tot je genomen. Je hebt het verteerd en het zal je waarschijnlijk niet meer gebeuren dat dit je overneemt/ je er iets uitflapt wat je niet wilt. Ik ben benieuwd naar welke kracht het in je was.

 34. Hallo,

  Ik had een hele nare droom wat te maken heeft met agressie. Ik was bij mijn oom en zijn buurvrouw begon ineens buiten in de tuin met allemaal dingen te gooien. Uiteindelijk kwam haar vriend (buurman) naar beneden en begon haar te slaan in de gang met een hamer. We hadden politie gebeld en toen kwam de politie bij ons want de buurman was blijkbaar bij ons en begonnen ze met denk ik ze 7e te schieten.. het was echt heel naar. Ik ben ook echt benieuwd wat deze droom betekend ik kan er in idgv niets uit halen.. dank je

  Groet

  1. Dank je wel voor je droom. Inderdaad een heftige droom.
   Ik kan je vragen stellen ver de droom om samen te kijken wat de droom voor jou kan betekenen.
   Je droomt over je oom en zijn buurvrouw en haar vriend. Zijn dat in je dagelijks leven mensen die je kent?
   Wat voor type mens is je oom bijvoorbeeld. En wat voor band heb je met hem? Dat kan een eerste aanwijzing geven waar de droom over gaat.

 35. Pfoei, ik droomde dat ik een lichtgetinte negroide grote man tegenover me had die me wilde opsturen in een kist naar Curacao met lichtblauwe ogen. Op het moment van pakken gaf ik een stomp uit angst en werd wakker omdat ik met mijn vuist op de muur sloeg

 36. Anonieme Mevrouwtje

  Ik ben net badend in zweet wakker geworden. Ik had een nachtmerrie over een oude klasgenoot (die ik al 15 jaar niet heb gezien) die om de een of andere reden heel boos op mij was. Hij liet mij achtervolgen door zijn handlangers. Ik was bijvoorbeeld in het zwembad eerst. En ik was daar niet in gezelschap van anderen. Ik werd mee getrokken door die gemene handlangers en ze wilden mijn handen vast binden en mij in het water gooien zodat ik zou zinken. Ik zag mijn neefje in het zwembad (die heb ik ook door privé familie omstandigheden lang niet gezien, terwijl hij altijd mijn lievelingsneefje was. Ik zag mijn neefje dus in het zwembad ik probeerde hulp te zoeken bij mijn neefje hij was niet enthousiast om mij te helpen, maar met behoorlijke tegen zin heeft hij mij de zwembad uit helpen vluchten. Toen logeerde ik bij vreemde mensen ik zat in de tuin ik durfde niet meer buiten hun tuin te lopen. Bang dat ze me zaten op te wachten. Uiteindelijk ben ik toch een stukje uit die tuin gaan lopen in een park. En er kwamen andere handlangers achter mij aan zitten. Dit keer een man en een vrouw. Ik zag ze en begon te rennen. Ik rende ik sprong over hekken, maar ik was niet snel genoeg. Het was allemaal op klaarlichte dag er liepen zowel in het zwembad als in het parkje mensen om me heen, maar mensen deden alsof ze me niet zagen. Ik probeerde te schreeuwen het leek of ik mijn stem half verloren had van angst. Er kwam zo zacht geluid uit mijn mond. Net op het moment dat die man mijn keel wou open snijden, schrok ik wakker. Verschrikkelijke rot droom zeg. Kan iemand mij vertellen wat dit betekend? Sorry misschien voor mijn spelfouten of andere fouten ben letterlijk net wakker geworden en dacht even opzoeken wat het betekend op internet. Pffff moet nog steeds bijkomen wat was ik bang zeg 🙁

 37. Elke nacht droom ik over mijn mama die wordt doodgeslagen en daarna volgt het vreselijke bericht dat ze is heen gegaan en ik met mijn 2 zussen alleen achter blijven.
  Ik loop dan gebukt onder het verlies van haar.
  Dan volgt haar laatste groet en begrafenis.
  Het lijkt altijd levens echt en wordt met natte wangen wakker.
  Ik bel haar elke ochtend om te controleren of ze nog leeft hoe komen deze dromen en wat kan ik eraan doen

 38. Ik droomde dat ik in slaapkamer ex liefde met hem bedreef. Door omstandigheden kwam zijn huidige vrouw thuis. Ik was door iemand gewaarschuwd en dus vrij vlot weg. Ze kwam mij achterna en probeerde mijn gezicht te aanschouwen. Die verborg ik handig en met mijn elleboog sloeg ik harde naar achteren

 39. Ik droomde dat ik een toneelstuk ging opvoeren met een hele groep waar zangstukjes in zaten. Het was een rare lokatie, voor ons konden geen mensen zitten maar helemaal links wel en daar zaten dan ook mensen. De band met de mensen van het toneelstuk was heel goed, alleen ken ik niemand in het echte leven. Behalve een jonge, die in het echte leven veel bij me over de vloer komt, maar weinig laat horen als hij er niet is. Ik zag hem steeds niet in m’n droom, ook al wist ik dat hij er was. Hij rende bijvoorbeeld langs om op het podium te gaan maar ik kon dan niet zien of hij het nou was die langs rende. Aan het einde moest ik met nog 2 meiden en een jongen iedere een liedje zingen. Dit was buiten en de docent die ons beoordeelde stond met zn neus erop. Hij stond dicht bij ons. Het verliep anders dan gerepeteerd dus ik kreeg meteen stress, mn handen begonnen te trillen en ik raakte heel mn eigen nummer/tekst kwijt. Ik was bijna aan de beurt toen ik links achter me keek vanwege lawaai. Er waren 3 jongens 1 met een bivakmuts een auto kapot aan het slaan met ijzeren/metalen hamers. Iedereen vond dit onbeschoft en 1 jonge rende erop af om ze tegen te houden. Ik zag niet precies wat er gebeurde maar de jongen leek in de auto te zitten terwijl er 1 met een hamer naar hem toe sloeg meerdere malen. Ik zag geen details. Ik ben keihard gaan rennen net als de rest. Ik rende al snel alleen en had andermans vest nog in mijn handen ik heb die laten vallen. Ik ben gaan rennen naar een huis waar ik een jong meisje in de tuin zag rennen en een opa. Toen ik zei wat er gebeurd was kwamen er een groep oma’s aan wandelen die ook gevlucht waren. Ik zag een oma met bloed bij haar mond. We zijn snel naar binnen gegaan bij deze opa en toen werd ik wakker..
  Enig idee wat deze droom betekend?

 40. Handig artikel! De afgelopen tijd heb ik behoorlijk agressieve dromen. In die dromen ben ik vaak bang, maar ik laat de angst mijn woede niet overwinnen. Een keer droomde ik dat ik een klein meisje, die mijn slaapkamer binnen sloop terwijl ik in mijn droom sliep, dood maakte doordat ik haar keel doorhakte met een bijl. Het enige wat mij bijstaat is dat ik mijzelf beschermde. Een andere keer droomde ik dat mensen mijn huis binnen waren geslopen, mijn moeder hadden mishandeld en daarna het huis gebruikte voor een feestlocatie. Toen ik mijn huis binnenliep en mijn moeder strompelend de trap af zag komen, knapte er iets en werd ik zo woedend dat ik onwijs hard begon te schreeuwen en alle feestgangers angstig maakte. Een andere keer droomde dat ik van boven af een woonkamer inkeek waarin een man zijn vrouw mishandelde en haar nek probeerde door te zagen. Het aparte is, is dat ik in het dagelijks leven helemaal niet snel boos ben en ik tegen al het geweld in de wereld ben. Ik weet niet zo goed wat ik hier mee moet..

 41. Hallo Nanske,

  Vannacht droomde ik dat ik bij mijn zus in de auto zat. We stonden voor een stoplicht bij een kruispunt waar we allebei veel langs komen, het is vlakbij ons ouders huis en ons eigen huis (we wonen sinds kort samen). We waren in gesprek, maar plots schoot zij mij met een “silenced” gun door mijn hoofd. Ik was niet dood, want ik was in staat haar te vragen wat ze in godsnaam had gedaan. Ze vertelde dat ze ingehuurd was als huurmoordenaar omdat iemand mij weg wilde hebben. Ze had daarin toegestemd omdat ze wat krap bij kas zat en dat geld dus wel kon gebruiken. Op dat moment nam ik vol begrip het pistool over en schoot mijzelf door het hoofd, om van de pijn af te zijn. Maar ik was nog steeds niet dood. Alsof het allemaal heel logisch was, besloten we te vluchten omdat de politie ah vernomen dat er was geschoten. Ik bond een handdoek om mijn hoofd, om het bloeden te verbergen en te doen als of er niks aan de hand was. Ik had immers een speciale kracht waardoor ik binnen een half uur weer helemaal zou leven (ik was dus blijkbaar wel dood, maar ik kon nog lopen en praten). Mijn zus en ik stapten uit de auto en waren plots op een drukke onbekende plek met veel gebouwen en mensen en probeerden zo onopvallend langs de politie te lopen.

  Dit is alles wat ik mij kan herinneren Volgens mij was er daarna nog een stuk, maar dat ben ik kwijt.

  Heeft u enig idee wat dit kan betekenen?

 42. Ik droomde dat ik in mn woonkamer stond en vanuit mijn raam zag hoe 4 S.w.a.t agenten neer geschoten werden door een donkere jongen met lang haar. Ik dook weg, bang dat de moordenaar mij zou zien. Ik zag hem daarna weglopen en daarna weer terug lopen naar de dode agenten om hun ogen dicht te doen.. schijnbaar waren ze met open ogen overleden. Vervolgens ruimde hij gewoon netjes het zaakje op en niemand die hem dat zag doen.. en dat allemaal op t weiland van mijn buren precies tegenover mijn huis. En het gekke nog, er bleef een collega die ik niet zo goed ken bij me slapen en die huppelde gewoon langs het raam en zag het niet gebeuren.. alleen ik…

 43. priscilla hoogenboom

  Ik ben een heeeele enge droom…ik zit me vriend en kinderen ondergedoken in een caravan omdat mijn vriend problemen heeft en gezocht wordt door mensen die nog geld van hem krijgen…..bij ons in de caravan zit een goede vriend (die ik in werkelijkheid nooit gezien heb) de kinderen liggen op bed en we praten over onze volgende onderduikadres. Een andere vriend (die ik in werkelijkheidheid ook niet ken) komt aangelopen met zijn kind in een draagzaak. Voordat hij de deur van de caravan dicht heeft kunnen trekken, zie ik de moordenaar naar binnen lopen (ook hem ken ik in werkelijkheid niet) Ik probeer mijn vriend te waarschuwen maar voor hij kon reageren, zie ik dat de moordenaar mijn vriend met een hamer op zijn hoofd slaat zodat hij bewusteloos raakt. Vervolgens pakt hij een beitel en slaat stukje voor stukje met de hamer en beitel mijn vriend zijn schedel open. Toen de moordenaar weg liep werd de hele caravan beschoten. Ik ben bij me kinderen gaan liggen en ik werd geraakt door de kogels en toen schoot ik wakker. Terwijl ik het nu vertel voelt het of het echt gebeurd is en breekt het zweet en de angst me weer uit. WAT BETEKENT DIT?

 44. Vannacht kreeg ik werkelijk de volle laag. Een deel van mijn droom vol agressie;

  In de achteruitkijkspiegel zie ik hoe een aantal zwartgesluierde figuren aan komt lopen. Zij doen de deur open, stappen in en dreigen; een boosaardige sfeer. Dan begint het gevecht: er wordt aan mijn haar getrokken, ze slaan, spugen en stompen en krabben. Alles doet pijn! Hoe kom ik hier in godsnaam weg? Ik pak mijn telefoon uit mijn tas maar zij maken ‘m gewoon kapot. Ik worstel en win, ik bluf en spreek in de kapotte telefoon alsof het met de politie is. Terwijl ik vertel wat er aan de hand is gaat het mishandelen gewoon door. Iemand pakt mijn portemonnee uit mijn tas. Ik heb het gevoel alsof alles verloren is. Ik denk aan mijn boek en vraag me af: “heb ik me dan zo vergist?”
  Ik voel mezelf vechten en hoor het gesteun… Als ik wakker ben doet mijn hele lijf zeer van de angst. Pfff…

 45. Beste Andreas,
  Door zo te mailen krijg ik meer achtergronden van je leven te horen waardoor de persoonlijke waarde in de droom naar voren kan komen.
  Je ontwikkelt je naar meer gevoel en minder ratio. Je worstelt met je denkende hoofd. In de droom wordt er door het hoofd geschoten. De soldaat en de ge-executeerde zijn gek genoeg ook delen van jezelf. Kan het zijn dat je je ratio nu probeert weg te hebben? Dat je dat als het ware ‘afschiet’? Dat je graag wilt dat je alleen vanuit je gevoel gaat leven?

  Voor je zie je twee wegen, een kronkelig pad en de asfaltweg. Dat van die kronkelige weg doet me denken aan dat je meebeweegt met de weg, dat wat zich voordoet. In dit associatieve beeld is de strakke, rechte weg, de asfaltweg meer het geplande leven.

  Wat mij betreft is het belangrijk dat beide wegen gaan samenkomen. Zowel je ratio als ook je gevoel. Dat je wel degelijk ‘je kop erbij houdt’ en ook je gevoel laat gaan. Ook met je nieuwe liefde. Je hoogsensitiviteit komt tot wasdom en het is ook belangrijk dat je aards en praktisch bent. Hoofd en hart en handen die samen komen. Dan hoeft een deel van jou ook niet afgeschoten te worden.

  hartelijke groet,
  Nanske Kuiken

 46. Hoi Nanske,
  Ja, ik had een droom met agressie. Ik zit in een auto, staand op een klif. Wachtend. Naast mij staat nog een auto, met een bekende, ook te wachten. Voor me zie ik een weg, eerst hobbelig, schuin, eng; en verderop breder en geasfalteerd waar ook mensen lopen. Opeens zie ik onder me op een kiezelstrand, een vrachtwagen uit de rotsen tevoorschijn komen, met lichtblauwe/witte soldaten. Ik zie duidelijk de wielen over de steentjes rollen; als het ware ingezoomd. Ze stappen uit en er is een man, die op zijn knieën wordt gezet, handen op de rug en hoofd voorover op de grond wordt gezet. Dan pakt een soldaat een pistool en zet die tegen het hoofd van de geknielde man. Ik besef wat er gebeurt, wil het niet zien of horen en draai mijn blik dus weg en begin te murmelen om niets te horen. Even later weet ik dat het is gebeurd… Of ik het schot gehoord heb weet ik niet zeker. Ben benieuwd wat het betekent. Dank je.

  1. Beste Andreas,

   Inderdaad superspannend met agressie he. Het is nooit zo dat je als buitenstaander zo kunt zeggen wat een droom betekent. Maar ik krijg gelijk vragen en associaties die bij jou verdieping kunnen oproepen.
   De beginscene is dat je op een klif staat met een auto naast je. De associatie die ik met een klif heb als beginscene in een droom; een levenssituatie met veel spanning. Niet voor niets hebben ze het in televisieseries over cliffhangers.
   Hoe is op dit moment jouw leven? Is er iets waar je je mogelijk in stort?
   Wat me opvalt is dat er naast je nog een auto staat met iemand erin? Weet je wie dat is? Wie is die bekende?
   Waar doet de vrachtauto met de soldaten je aan denken als je vrij associeert?

   En mij raakt jouw zin: ‘ik besef wat er gebeurt, wil het niet zien of horen en draai mijn blik dus weg en begin te murmelen om niets te horen.’ Als je dit nou naar je dagelijks leven transporteert en je zegt deze zin hardop. Wat gebeurt er? Wat wil je niet zien of horen wat zo pijnlijk is?

   Nou je leest het; allerlei vragen die je kunnen brengen bij een gebied dat voorbij je ratio gaat? Kijk maar welke vragen je raken, wat er bij je gebeurt? Ik ben benieuwd naar je reactie.

   hartelijke groet,
   Nanske Kuiken

   1. Hoi Nanske,

    Dank voor je reactie en je vragen. Ik zal ze proberen te beantwoorden.

    Dit moment in mijn leven vanwege de cliffhanger: Ik zit in een sterk ontwikkelende spirituele fase. Ik heb oude vertrouwde waarden en (schijn)zekerheden afgeschud en richt me op mijn persoonlijke ontwikkeling vanuit een geestelijk oogpunt, zoals met Tibetaans Boeddhistische meditatie en Antroposofie. Ik heb een grotere gevoeligheid en tegelijk merk ik hoe lastig het blijft om mijn erg mentale hoofd tot enige rust te motiveren.

    Wat voor mij emotioneel zwaar weegt(en tevens de persoon in de andere auto), is dat ik de liefde van mijn leven ben tegengekomen.Zij is nog getrouwd en bezig met scheiden. Ze heeft tijd nodig en of wij, ondanks onze wederzijdse gevoelde en uitgesproken diepe liefde, in dit leven een partnerrelatie zullen hebben is onzeker. Niet voor niks misschien dat we boven op de klif staan te wachten? Of is het misschien een aankondiging dat de voor ons liggende weg eraan komt? Eerst hobbelig en schuin (en geheim) en later breder, vlakker en publiekelijk (verderop op het asfalt liepen mensen)?

    Deze soldaten waren wit met een lichtblauwe glans en dat doet me denken dat ze engelachtig zijn. De kiezels knarsen (geluid) en er wordt sterk ingezoomd op de kiezels/banden (visueel). Daardoor krijg ik de indruk dat de droom mijn aandacht probeert te trekken. Daarna volgt de snelle executie. Die is dus belangrijk…!

    Ik wil niet kijken naar de executie. Wat ik begrijp is dat je in dromen kijkt door de ogen van je ego. En die van mij houdt heel erg van heel veel nadenken… Wat ik al zei, mijn denken komt moeilijk tot rust. Dus wil ie ook niet toekijken naar de executie door middel van een schot door het hoofd? Alsof het hoofd eraf geblazen wordt…

    Ben benieuwd naar je reactie en/of vragen :-).

    Warme groet,
    Andreas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *