Het huis in je droom: Vesting of vergiet?

Dromen over huizen

Wanneer je droomt over een huis is dit aanleiding om geïnteresseerd op te veren. De droom nodigt je uit naar jezelf te kijken: het huis in je droom staat namelijk vaak voor je zelf, je persoonlijkheid, je behuizing. Je kunt naar veel aspecten kijken: het soort huis, de plek waar het staat, de staat van onderhoud, de verschillende kamers.

Huis en omgeving

Een aspect lichten we er hier uit: de verhouding tussen het huis en de omgeving. 

‘Ik droomde van een huis met grote ramen. Je kon er alleen niet door naar binnen kijken, want er lagen allemaal spullen voor.’

Als de ramen wel groot zijn, maar je kunt er niet door naar binnen kijken, dan ziet het huis er ‘extravert’ uit: er is een groot venster waardoor degene die binnen is naar buiten kan kijken en degene die buiten is naar binnen kan kijken. De verbinding met de buitenwereld heeft grote potentie. Maar als er spullen voor de ramen liggen, zit er iets tussen, waardoor dit contact wordt gehinderd. Aan de droomster van het fragment hierboven kan je vragen: Wat is het in jou dat het contact met de buitenwereld in de weg staat?

Sommige huizen hebben helemaal geen ramen, of kleine, die moeilijk open gaan. Dan kun je jezelf de vraag stellen: Hoe open ben ik naar de buitenwereld? Wat houd ik graag buiten de deur? Ook het omgekeerde kun je onderzoeken: Wat wil ik niet aan de buitenwereld laten zien? De rest van je droom kan je helpen hier een antwoord op te vinden. 

‘De voordeur van het huis stond wijd open. Er liepen mensen in en uit.‘

De functie van een element uit je droom

Het is altijd hulp, om te kijken naar de functie van een droomelement, in dit geval de voordeur. Door een open voordeur laat je mensen naar binnen en je kunt er zelf door naar buiten. Een dichte voordeur begrenst je veilige plek. Het brengt een helder onderscheid tussen jouw wereld en de buitenwereld.

Huizen in dromen

Afhankelijk van de persoonlijkheid van de dromer kan het droomfragment hierboven twee richtingen aanduiden: Ofwel dat de voordeur zijn deelfunctie als begrenzer niet vervult en dat er teveel van de buitenwereld naar binnen komt. Het kan ook zijn dat deze droom de mogelijkheid tot een opener verhouding met de buitenwereld laat zien.

Er zijn veel meer aspecten aan dromen over huizen: het dak lekt, je verdwaalt in je huis, je bent ineens terug in je ouderlijk huis, je ontdekt opeens een kelder… Wil je meer weten? Lees meer in ons artikel Huizen in dromen, of beluister het radiofragment waarin Bas Klinkhamer spreekt met een droomster over deuren die naar binnen of naar buiten openen.

Wanneer je dromen over huizen hebt gaat het over jouw persoonlijke ontwikkeling en wat daarin nog meer te ontdekken is. Welke talenten (kamers) zijn nog te ontdekken. Hoe ben je in relatie tot anderen? Laat je mensen zomaar binnen komen? Het kan inspirerend zijn om dit in samenspraak met anderen te onderzoeken. Het Persoonlijk Traject is daarbij heel geschikt. Je kunt natuurlijk ook je dromen sturen. Dan kijken we met je mee.

P.S. De eerste foto is Thijs’ Vliegerparadijs op Schiermonnikoog

Door: Mirjam Tirion

87 gedachten over “Dromen over huizen”

 1. Marielou van der Lely

  Mijn droom ging over mijn vorige huis waar ik 18 jaar gewoond heb en nu 3 jaar geleden verhuist ben niet meer woon. Ik was daar terug en het huis was zo veranderd dat er een openbaar pad doorheen liep waardoor er fietsen en wandelaars doorheen konden. Er was een wedstrijd gaande ook en het was heerlijk weer en strak blauwe lucht. De nieuwe bewoners waren blij met hun pad ook door het huis en voor deze gelegenheden konden ze het open zetten. Het kon ook weer dicht. Met deuren aan beide zijkanten van het huis. Die nu fus open stonden.

  1. Beste Marie Lou,

   Hoe voelde je je, toen je wakker werd? Het eerste dat in me opkomt is, hoe is het met jouw grenzen aangeven? Als er zomaar mensen door je huis heen kunnen lopen en fietsen, dan lijkt me dat niet erg fijn. Je schrijft, dat de nieuwe bewoners blij waren met het pad door hun huis heen. Hoe was dat voor jou tijdens je droom? Weet je dat nog?
   Als in de dagelijkse wereld een pad door ons huis zou lopen, zouden we dat heel vervelend vinden. Gelukkig zijn er wel deuren die open en dicht kunnen. Kan het zijn dat de droom je iets wil vertellen over hoe ‘makkelijk’ je iemand binnen laat? En hoe open je daarvoor staat?

   Roept dit iets bij je op?
   Ik ben benieuwd.

   Lieve groet, Mayke

   1. Ja Mayke het roept wel wat bij me op.

    Dat gevoel van (te ?) makkelijk iemand binnen laten. Dat had ik wel eens het idee dat ik dat wel eens deed toen ik daar woonde (inclusief een periode van burn-out situatie bij mijn ene baan, ja ik had toen twee banen en ben in dat huis ook moeder geworden dat was toen vrij veel heb ik al goed verwerkt ook en heb nu nog een baan en 2 prachtige zoons van 13 en 16 jaar inmiddels) maar als ik eerlijk ben en vooral ook wat jij mij nu laat inzien ook! eigenlijk is het nog meer een gevoel vanuit een huis waar ik ervóór nog gewoont heb. Met een zo akelig gevolg dat er een scheiding breuk van mijn toenmalige relatie volgde omdat er iemand anders voor in de plaats kwam. Letterlijk die bij ons logeerde toen. ( die ik ook dus toegelaten heb toedertijd!)

    Het zegt mij dus wel wat en tegelijkertijd was deze droom overweldigend prettig voor mij om je tweede vraag gelijk ook te beantwoorden; hoe ik me voelde bij het ontwaken.? Vooral heel opgelucht en blij en zo goed dat ik er niet voor niks werk van ben ga maken door de droom hier op te schrijven. Ook omdat ik de symboliek ervan, die ik zelf beetje kon bedenken, niet erg rijmde met het gelukzalige gevoel dat ik had.

    Dus erg bedankt voor je reactie de droom betekend namelijk nu voor mij dat die periode van dat huis voor mijn vorige huis met mijn eerdere partner nu eindelijk afgesloten kan worden. Én dat ik het blijkbaar goed verwerkt heb ook.
    Zoals ik al zei ik was er met het ontwaken al heel blij mee met deze droom en nu heeft dat een bevestiging gekregen hiermee. Heerlijk ook omdat dit al zo lang (zo’n 25 jr geleden) een wissel trok over mijn dagelijks leven.
    Het was vooral heel mooi weer in mijn droom met strakblauwe hemel en dat is vaker een terugkerend goede achtergrond bij eerdere mooie dromen, die ik wel eens opgeschreven, beleeft en geïnterpreteerd heb.
    Ben met mijn dromen wel vaker zelf aan de slag geweest zoals je misschien dan al merkt.
    Des te fijner dat ik gister jullie site tegenkwam om het te kunnen delen zo.
    Dankbaar 🙏🏼🩵

    Heb me ook opgegeven voor de nieuwsbrief. Dus eventuele volgende indrukwekkende dromen kan ik nu hier dan sneller een plekje geven.

    Lieve groet ML

    1. Hallo lieve Marie Lou,

     wat fijn om dit allemaal zo terug te lezen. Er zat een soort tegenstelling in de droom met de weg door het huis – de open grenzen – en tegelijkertijd een soort gelukzaligheidsgevoel. Wat fijn dat deze tijd achter je ligt. Maar nog meer, dat je deze tijd zo goed doorstaan hebt. Je hebt veel meegemaakt, lees ik tussen de regels door. En het heel goed gedaan. Tegelijkertijd zie/lees ik ook dat het veel in je oproept. Ook al droomde je dit over je vorige huis. Het lijkt me heel fijn voor jou om te weten dat je ‘de poort’ van je huis (jezelf), altijd mag sluiten. En, geen wegen of paden door je huis. Ik ben echt heel erg blij voor je dat je dit allemaal zo goed hebt afgesloten. Tegelijkertijd weet ik ook dat als open grenzen, een levensthema is, wat je de rest van je leven met je meedraagt. Daarom wil ik je toch nog meegeven: mocht je ooit nog eens dromen over een huis met open deuren en een straat/weg erdoorheen: wees dan alert in je dagelijkse leven. Het is dan mogelijk een waarschuwingssignaal
     van je droom, vanuit je diepere laag, dat je te makkelijk met toelaat. Ik neem dat heel serieus. En ik wil graag tegen je zeggen: jouw huis is jouw huis en het is aan jou wie jij, wanneer toelaat.

     Lieve groet,
     Mayke

 2. Rose-Anne Schillemans

  Maar wat nou als je droomt over een huis dat niet van jou is? Dat je moeder koffie zet in een huis wat niet van haar is en jij to je schrik bemerkt dat je ongevraagd op bezoek bent in andermans huis. Je waarschuwt je moeder maar die weigert te vertrekken. Zelf vertrek je meteen. Overigens was het huis keurig opgeruimd. Ik kon zien dat het wasgoed schoon opgevouwen in de kast lag.

  1. Hallo Rose-Anne,

   Je droomt meestal niet over je eigen huis uit je dagelijkse leven. Het huis waar in je in je droom over droomt kun je zien als je ‘behuizing’, je persoonlijkheid. Via onderstaande link kun je in dit artikel over huizen in dromen daar meer over lezen:
   https://dromenuitleg.nl/2018/02/01/huizen-in-dromen/

   In jouw droom, droom jij over een huis waar je tot je schrik ongevraagd op bezoek bent, in andermans huis. Je vraagt je moeder te vertrekken, maar die weigert. Daarentegen vertrek jij meteen. Bij mij roept dat de vraag op: Ken jij het in je dagelijkse leven dat je je eigenlijk niet thuis voelt in jezelf, in je eigen leven? Je hebt het keurig op orde, d.w.z. voor de buitenkant. Immers, in je droom is je huis immers keurig opgeruimd en ligt het wasgoed, zichtbaar schoon opgevouwen in de kast. Maar hoe is het van binnen in jezelf? Mag jij je helemaal thuisvoelen bij jezelf? En hoe is de relatie met je moeder? Is zij (te) veel aanwezig, herken je het dat zij aanwezig is op een gebied in je leven waar zij eigenlijk niet thuishoort? Ga jij dan, zoals in je droom weg, dwz verlaat je dan jezelf? En blijft je moeder achter? Dat zijn vragen die je jezelf kan stellen n.a.v. je droom over het huis dat ‘niet van jou is’. Het zijn misschien confronterende vragen, maar ik zie jouw droom als een bron van hulp om hier je aandacht op te richten. Ik ben benieuwd wat het bij je oproept. Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Hoi Mayke,
    Je zit er best wel dichtbij hoor. Mijn moeder zit nu in een verzorgingshuis maar ze heeft teveel ruimte gekregen in mijn leven en inderdaad hoorde ze daar niet in die mate thuis. Toen ik over de droom nadacht, werd ik boos. Ik schreef aan een vriendin: het is wel degelijk mijn huis, en niet ik moet vertrekken maar mijn moeder! Ze neemt een plek in die haar niet toekomt. En toen ik die conclusie gemaakt had, begreep ik dat ik vrij wilde zijn van haar. Een waardevolle droom dus.
    Hartelijk bedankt voor de uitleg. Voor mij een bevestiging dat ik hiermee aan de slag moet.

    1. Hoi Rose-Anne,

     Dankjewel voor je reactie! Wat zijn dromen toch mooi, he? Het is inderdaad jouw huis en niet dat van je moeder. En jij mag bepalen wie je daar wanneer wel en niet in toelaat. Bescherm dat maar! Je bent vrij. Ik wens je die vrijheid en het bewonen van je huis helemaal toe.

     Lieve groet,
     Mayke

 3. Hallo,
  Ik ben net wakker geschoten van mijn droom. Het voelde niet goed aan en zelfs heel onzeker/verdrietig. Ik droomde dat mijn huis instabiel was… dit ervaarde ik door woede wanneer ik een deur sloot en het deurframe scheef trok. Toen ik tegen de muur duwde trok het scheef/ging het overhellen naar de andere zijde…heel gek (het betrof houtskeletbouw). Vervolgens sta ik op het punt te vertrekken met mijn zoontje en door een rukwind wordt de ganse voorgevel eraf geblazen. We staan op dat moment net buiten maar gelukkig niet gewond. Vervolgens kijk ik om en zie ik de kern van het huis wel overeind staan, dit lijkt dan weer heel stabiel. Om dan te eindigen na enkele telefoontjes, naar kantoor dat ik later ben, de verzekering enzo, dat er niets meer staat. Dan voel ik vooral veel wanhoop gelet op de financiële impact voor wederopbouw.
  Alvast bedankt voor jullie feedback!

  1. Hallo Elin,

   Als je over jouw huis droomt staat dit vaak voor jouzelf, voor jouw persoonlijkheid. Een vraag die je kunt stellen is ‘als ik de droom vertel, maar dan overal IK invul in plaats van mijn huis, waar gaat dit dan over?’ Dus: waar voel jij je instabiel, waar hel je over, waar wordt jouw voorgevel eraf geblazen? Kan dit over een specifieke situatie gaan?

   De kern van het huis (jouw kern) blijft overeind blijft staan, ‘wel weer heel stabiel’. Weet je nog hoe dit voor jou voelde? Het komt op mij positief over, dat ondanks alles, de kern overeind blijft.

   Vervolgens verlies je energie (geld is ook energie) door telefoontjes, onder meer naar kantoor en de verzekering. Kan het zijn dat werk en ‘het afdekken van risico’ jou energie kost in jouw dagelijks leven? Weet je waar dit over kan gaan?

   Ik hoop dat dit je verder helpt, ik ben benieuwd,

   Lieve groet,
   Anita

 4. dag leuke vrouwen! Ik heb weer gedroomd over mijn huis. Ik droom sowieso regelmatig over de huizen waar ik als kind heb gewoond, of als jong volwassene.

  Onlangs ging het dus over mijn ouderlijk huis waar ik met mijn huidige partner naar toe ging. De keukendeur – veelgebruikte ingang achterom- bleek op een kier te staan en toen we de huiskamer inliepen was deze bewoond door een aantal studenten. De sfeer bleef gemoedelijk toen ik uitlegde dat ze daar weg moesten en iedereen ging braaf weg. Het huis was wel wat uitgeleefd door hun verblijf. En daardoor de sfeer niet zo prettig.
  Ik denk als een soort interpretatie: door wie laat ik mij leven? (ik herken veel hoe ik onbewust nog loyaal ben aan mijn moeder…. Maar misschien geeft het nog een andere duiding?
  En lijkt het alsof dit ook invloed heeft op mijn relatie?

  In – volgens mij- dezelfde nacht droomde ik ook de klassieke droom dat ik een trein moest halen maar niet vooruit kwam. Heel frustrerend. Kan dit met hetzelfde thema te maken hebben?
  Alvast veel dank!

  1. Marielle Borst

   Hai Alexandra,
   Dank je wel voor je bericht, de aanhef spreekt ons zeer aan 😃 (en de rest eigenlijk ook). Als je droomt over je ouderlijk huis gaat het vaak over hoe jij was in de periode dat je nog bij je ouders woonde of over thema’s die in je leven spelen en die hun oorsprong hebben in je jeugd. Om deze droom verder te onderzoeken kan je naar de details van de droom kijken.

   De achterdeur staat open. Dat kan duiden op gastvrijheid en openheid en het kan ook betekenen dat jouw grenzen naar de buitenwereld nooit helemaal gesloten zijn, waardoor mensen altijd (achterom) bij jou naar binnen kunnen komen en je niet echt doet aan selectie bij de poort zeg maar. Eenmaal binnen trek je in de droom een duidelijke grens en daar luistert iedereen ook direct naar. Je bent dus prima in staat om je grenzen te trekken, maar misschien is het soms handiger om het net iets eerder te doen. Herken je hier iets in?

   Een huis staat vaak ook symbool voor je eigen staat van zijn. Als het huis waar je over droomt uitgeleefd is, waardoor de sfeer minder prettig wordt, dan kan je je dus afvragen of er in jouw leven omstandigheden zijn die jou ‘uitleven’ en die daarmee ten koste van de sfeer thuis gaan. Herken je hier iets in?

   De betekenis van dromen, waarin je als je op reis gaat tegen allerlei obstakels aanloopt, kan vaak twee kanten opgaan. Het kan zijn dat de obstakels die je in je droom tegenkomt symbool staan voor obstakels waar je in het dagelijkse leven ook tegenaan loopt. Een vraag die dan helpend kan zijn is: waar in je leven heb je het gevoel dat je niet vooruit komt, dat je maar niet dichter bij je eigen doelen komt?

   Het kan ook zijn dat zo’n droom wil dat je gaat reflecteren op de vraag of de doelen die je momenteel nastreeft in je leven wel echt bij je passen. In zo’n geval zijn de obstakels in je droom bedoeld om jou stil te laten staan bij de vraag of dat wat je nastreeft (jouw ‘reisdoel’ wel echt bij je past). Als dromer voel je meestal direct welke uitleg resoneert en welke niet.

   Helpt dit je verder?
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hi Marielle, dankjewel voor je uitleg. Ik herken me er inderdaad in dat ik eerder mijn grenzen mag aangeven. En wellicht helderder. Dus ja. En dat ik me ook nog wel laat leven door (verwachtingen? van) anderen. Dit zie ik dan terug in het uitleven… Wat betreft eigen doelen zal hier een link liggen. Dank voor je feedback; ik neem het verder mee.

    Vannacht heb ik weer intens gedroomd: Ik was in een huis (niet van mij of niet als zodanig herkenbaar) waar ontzettend veel water binnenstroomde en er verhuisd moest worden. Het skelet van het huis werd zichtbaar.
    Ook -vrij luguber- waren er organen of lichaamsdelen van dode mensen die zichtbaar werden, van boven af naar beneden vielen.
    Bizar.

    Ik kan het me niet allemaal precies goed herinneren, maar de beelden waren heel indrukwekkend. Ik was er in de droom rustig onder, dat was wel een prettig gevoel.

    Wat kan dit betekenen? Dank weer! Alexandra

    1. Marielle Borst

     Hallo Alexandra,
     Bij grote hoeveelheden water in dromen moet ik altijd aan gevoelens denken, hoe cliché dat misschien ook klinkt. Stromen er de laatste tijd veel gevoelens door jou (of door jouw ‘levensruimte’) heen? En zetten die gevoelens je aan tot verandering c.q. is het tijd voor iets anders op een bepaald vlak (dit vraag ik n.a.v. het feit dat er in de droom verhuisd moet worden)?

     En wat gebeurt er eigenlijk als het skelet van een huis zichtbaar wordt, zoals in jouw droom? Als ik mijn eigen associaties volg, zou ik zeggen dat dan de constructie van het huis bloot komt te liggen, dat zichtbaar wordt hoe iets gebouwd is/ inelkaar zit. Als je dat combineert met het feit dat huizen in dromen vaak je eigen ‘levensruimte’ of je eigen ‘staat van zijn’ symboliseren, dan zou je je af kunnen vragen of het voor jou wellicht steeds duidelijker wordt hoe jij zelf in elkaar zit of hoe de dingen in je leven opgebouwd zijn? Dit als voorbeeld van hoe je met deze droom kunt werken: Wat gebeurt er als je jouw eigen associaties bij het skelet van een huis volgt?

     En dan die organen of lichaamsdelen van dode mensen die naar beneden vallen. Inderdaad een vrij luguber beeld. En jij die daar heel rustig onder blijft. Ook fascinerend. Ik weet het zo een, twee, drie niet, maar wil beginnen met je de vraag stellen of je in je eigen leven wel wat meer of wat meer van die energie kunt gebruiken (de energie van met rust naar indrukwekkende, zelfs lugubere beelden kunnen kijken). Is die rust goed, omdat je ook onder die omstandigheden in balans blijft of is die rust eigenlijk niet goed, omdat het verhindert dat jij in actie komt? Ben heel benieuwd hoe dit in elkaar zit!

     Harte-groet,
     Marielle

     1. Dank weer Marielle!
      Ja ik krijg momenteel wat inzichten (via systemisch werk) over wat van mij is en wat ik van mijn moeder mee draag… Dus ik denk in die zin dat veel van het binnenwerk bloot komt te liggen. En zal het misschien ook vragen dat ik de rust nodig heb om nog meer naar de luguberheid/pijnlijkheid te kunnen kijken….? Over een paar weken doe ik hier een opstelling over.

      Het thema ‘in actie komen’ is wel een thema in mijn leven. dus mooi die koppeling. Momenteel ben ik bezig mijn website te vernieuwen – er is een verhuizing/shift bezig ook op dat vlak. En dat terwijl ik veranderen best heel spannend vind…

      Leuk dit! En dank weer voor je visie,
      Hartegroet
      Alexandra

     2. Marielle Borst

      Mooie reactie Alexandra, klopt helemaal voor mijn gevoel! Als je bewustzijn op je eigen ‘binnenwerk’ toeneemt, komt er op een natuurlijke manier sowieso een verandering op gang. Bewustzijn kan je immers niet ‘terugdraaien’. Misschien dus wel mooi om naast het spannend vinden van verandering het vertrouwen te plaatsen dat het je zal leiden naar iets dat helemaal bij je past. De verandering komt immers helemaal van binnenuit. Als een vlinder die zich ontpopt en waar de eigen kleuren steeds zichtbaarder worden.

      P.S. Systemisch werk is zo verrijkend! Ik kijk met veel plezier terug op de opleiding die ik bij het Bert Hellinger Instituut heb gedaan. Ik wens je dan ook veel inspiratie en inzicht bij het systemisch werk dat jij gaat doen! Laatste vraag: wat staat er tussen jou en in actie komen in?

     3. Ha Marielle! Spijker op zijn kop vraag 😉 Ik denk dat dit precies het trauma is van mijn moeder wat ik me eigen heb gemaakt. “ik doe niet mee” /”je hebt niets te willen”. Dit is hoe zij haar leven heeft ervaren. En het zijn boodschappen die ik heb overgenomen dan wel geinterpreteerd (i c m feit dat ik nakomer ben), als ook letterlijk / figuurlijk van mijn moeder heb gehoord. Dus in actie komen, in beweging komen roept veel op (paniek, geen verbinding voelen met ‘waarmee’ dan) als ook dubbeltje-kwartje verhaal. Enfin…
      Mijn hoop is nu dat de verandering van binnenuit komt en dat ik dit kan gaan volgen, hoe spannend ook. Trouwens: van buiten naar binnen heeft nooit gewerkt; ik weet precies (als ondernemer) wat ik zou ‘moeten’ doen om bijvoorbeeld mijn bedrijf meer in de wereld te zetten, maar het stokt aan alle kanten; altijd al geweest. Mooi wat je zegt om ook bewust het vertrouwen hier in mee te nemen.
      Dat is misschien wel een tip om mee te nemen in de opstelling. We gaan dit doen volgens de visie van Ruppert (mocht dat je iets zeggen)
      Fijne dag! Alexandra

     4. Marielle Borst

      Hi Alexandra,
      Ik zie je reactie nu pas: sorry! Vind het een fijne gedachte dat je binnenkort een opstelling gaat doen, want die werpen meestal een geheel nieuwe en verfrissende blik op dit soort vraagstukken. De visie van Ruppert ken ik niet, maar ik ga hem wél opzoeken op internet. Voel je welkom als je nog eens een droom wilt onderzoeken!
      Harte-groet,
      Marielle

 5. Hallo allen,

  Deze droom over een huis is jaren geleden (mijn droomboek) ondertussen maar komt toch van tijd tot tijd bovendrijven in mijn geest.

  Licht glanzend interieur van hui en oranje bamboe schaal.

  Ik loop in een huis een trap naar beneden en kijk om mij heen want als ik beneden ben zie ik dat het interieur waar ik sta (een gedeelte van het huis) wit en glanzend is met veel licht. Er staat bij de ruime trap brede een schaal op een meubel/dressoir zonder laden en zie dat het mijn bamboe schaal is die oranje is aan de binnenkant en de buitenkant heeft de bamboe kleur. Het is het enige voorwerp wat er staat in het huis. Ik denk dat is mijn bamboe schaal. Dan komt er een klein kind de trap aflopen met haar moeder er achteraan. Ik ken deze 2 mensen.

  Omdat deze droom zeker 6 jaar of langer geleden is zie ik dit zeker als een boodschap aan mijzelf en mijn zoektocht naar meer Licht en ruimere bewustzijn vorm te vergroten. De bamboe schaal is voor mij een een simpel object en toch zo mooi. De kleur oranje daarvan weet ik dat dit Boeddha zijn lievelingskleur is/was!!

  De peuter zou kunnen staan als boodschap en symbool om meer onbevangen naar mijzelf te kijken en omgeving. De volwassen persoon is al zo geconditioneerd in denken en doen dat vaak een balans zoeken in deze twee best lastig kan zijn. Totdat het bewustzijn meer vergroot raakt en je dichter bij Jezelf of Het Zelf of je Ziel komt. Het zijn lange leerprocessen merk ik wel. Maar in zo’n soort huis wonen is wel mijn droom en diepere wens nu. Ruimte. licht en leegte!

  Lieve droomgroet,

  Dory

  1. Marielle Borst

   Hoi Dory,

   Wat gebeurt er in je lichaam als je je voorstelt dat jij dat kleine kind bent dat met haar moeder van de trap af komt lopen?

   Harte-groet,
   Mariëlle

   1. Dankjewel Marielle voor je wonderschonen vraag.

    Ik stelde mij wel destijds wel voor dat het kleine kind – het Kind in mij – vertegenwoordigt. Door jou vraag kan ik kijken naar het moeder-kind relatie of dat ik zelf de moeder ben van het kind in mij!

    Terwijl ik zaterdag een flinke wandeling maakte kwam bij mij naar boven drijven over de bamboe schaal en de kleur oranje dat dit mijn heilige graal en zoektocht is in mijzelf. De kleur oranje is een mengkleur van rood/geel en rood staat staat voor actie en geel voor energie en samen oranje geeft mij een temperament gevoel. De laatste jaren kan ik weinig rood om mij heen hebben. Dus ik hoef niet al teveel actie in mijn leven bedenk ik me en heb dit genoeg gehad als leermomenten.

    In het lichte witte huis voelde ik mij zeer thuis en vredig.

    Lieve droomgroet,

    Dory

 6. Dankjewel, ik blijf mijn dromen noteren en wellicht /hopelijk tot ziens in januari. Voor jou Marielle ook een fijne decembermaand!

 7. Dag,
  Hier ben ik nog een keer- als het mag. De huizendromen blijven komen.
  Vannacht heb ik enorm intens gedroomd. Ik sta in ons huis in de keuken en buiten komt een donkere soort ufo het raam voorbij drijven. Ik ren door de voordeur naar buiten om te zien wat het is. Er staan meerdere mensen buiten op straat te kijken waaronder ook mijn man. De voordeur valt achter me in het slot terwijl ik worstel om mijn jurk die ik achterstevoren aan heb en die vastgeklemd zit over mijn hoofd weer recht te draaien zodat ik iets kan zien. Het lukt om de jurk te draaien door het ritsje bovenaan bij mijn rug aan de achterkant open te ritsen. Het ding/ufo vuurt een soort blauwe luchtflitsen af. Eerst vliegt vlak naast mij een klein struikje voor het huis in brand en dooft weer. Daarna vliegt er een blauwe flits/sliert door het open raam aan de voorkant ons huis binnen en vliegt zo door naar de zolder. Ik zie van buitenaf de schoorsteen in brand staan. Ik ren in paniek naar binnen door de achterdeur- die is gelukkig open- om de telefoon te zoeken om 112 te bellen. Eerst kan ik de telefoon niet vinden en het vuur brandt maar door! Mijn man blijft rustig.
  De man aan de andere kant van de lijn zegt dat het even kan duren voordat ze komen omdat ze eerst nog een training moeten doen. Ik zie echter de wagen al voor het raam staan. Ik ben even stil en zeg: ‘ ik reageer hier even niet op’ , en ik verbreek de verbinding . Enkele mannen rennen door de voordeur de trap op naar boven met een lange slang om te blussen. Ik ben doodsbang voor mijn praktijkspullen (heb praktijk aan huis) . Vanuit de slaapkamer op de eerste verdieping waarvan het plafond half is weggeschoven (?) boven het bed kun je zo de nok van het huis/dak zien. De schade blijft beperkt tot de zolderverdieping. Die is helemaal uitgebrand. Alleen het rek met kleding staat er nog. Het vreemde is dat er geen water te zien is.
  Ik klim samen met mijn man en een oudere vrouw- we zijn ineens op zolder- naar beneden. Ik ga eerst maar het lukt niet goed om steun voor mijn voeten te vinden. . Daarna gaat mijn man voorop en dan blijkt het te kunnen. Het oude vrouwtje krijgt hulp en ook zij komt naar beneden. Ik loop ineens brede traptreden af en kom uit op een plein midden in de stad ( ik woon in een dorp).
  We kunnen een nieuwe zolder gaan bouwen met geld van de brandverzekering.

  1. Marielle Borst

   Hallo Karin,
   Jouw dromen zijn welkom en dit is ook echt weer een pareltje met een rijkdom aan details! In de droom komt er een donker soort UFO die zijn ‘pijlen’ op jullie huis richt. Een UFO is natuurlijk bij uitstek een tot nog toe onbekende kracht die opeens van buiten tot je komt. Dit roept bij mij allereerst de vraag op of er tot nu toe ongekende invloeden van buiten zijn die invloed hebben op hoe het momenteel met je gaat? Zou natuurlijk heel goed COVID-19 kunnen zijn (ook typisch iets donkers dat van buiten komt en wat we tot voor kort helemaal niet kenden), maar het kan ook wat anders zijn. Wat denk jij?

   Jij wilt naar buiten om die UFO (en dus ook waar die UFO voor staat) goed in beeld te krijgen, maar je loopt tegen wat hindernissen aan: je sluit jezelf buiten (herken je dat?) en je moet je bevrijden uit een jurk die je achterstevoren en over je hoofd aan hebt. Dat laatste obstakel overwin je door ruimte te maken en te zorgen dat je weer kunt zien. Waar zou jij in je huidige leven geholpen zijn met wat meer ruimte en zicht?

   De UFO zet eerst een klein struikje voor jullie huis in brand, maar daarna raakt hij vol jullie zolder en de schoorsteen. Waar zou dat voor kunnen staan? Een zolder staat in dromen soms voor je denkwereld (als in de bovenste verdieping van je lichaam zeg maar), maar het kan ook te maken hebben met waar jij thuis jullie zolder voor gebruikt. Bij een schoorsteen denk ik aan het spreekwoord: de schoorsteen moet wel blijven roken. Heeft de tot nu toe onbekende invloed van buiten effect op jullie inkomen (gehad)?

   Jij vraagt in nood om hulp, maar krijgt te horen dat er eerst nog een training plaats moet vinden. Zo’n situatie in een droom heeft vaak te maken met je eigen innerlijke dialoog. Er moet nodig iets gebeuren op een bepaald terrein, maar je vindt zelf dat je daar eigenlijk eerst nog een training voor moet volgen. Zou dat kunnen kloppen? Training of niet, de hulp is al aanwezig, dus dat vind ik een heel positief punt in deze droom. Schitterend vind ik ook jouw reactie in de droom op dat stemmetje (ervan uitgaand dat mijn interpretatie klopt): “hier reageer ik even niet op”. Briljante reactie zou ik zeggen!

   Dan wordt de brand geblust. Jij maakt je zorgen om je praktijk, maar de schade treft alleen de zolderverdieping, dus je praktijk is waarschijnlijk ongedeerd gebleven. Dan dalen je man, een oudere vrouw en jij vanaf de zolder (of wellicht vanaf het niveau van het hoofd) af naar beneden. Eerst is dat voor jou onwennig en je voeten vinden geen steun, maar als je man jullie voorgaat blijken jullie samen goed af te kunnen dalen. Jullie komen uit midden in de stad (vol in het leven/ daar waar de actie is?) en de schade die jullie geleden hebben wordt volledig gedekt door het geld van de verzekering. Alsof de droom tegen je zegt: het komt goed: je bent gedekt en nu kan je aan iets nieuws bouwen. Laatste vraag: als je iemand in je leven zou mogen uitnodigen om de rol van die oudere vrouw in de droom na te spelen, wie zou je dan uitnodigen (en welke eigenschappen heeft diegene)?

   Zo, dit is wat er bij mij naar bovenkomt als ik “door jouw droom” heen wandel. Ik heb van deze wandeling genoten en ik hoop dat mijn observaties je helpen bij het verder onderzoeken van je droom. Zou het leuk vinden om van je te horen hoe dit voor jou is!!

   Hartelijke groeten,
   Marielle

   1. Hoi Marielle, Dankjewel voor je mooie duiding van mijn droom. Ik heb het allemaal even een dagje laten zakken, want ik kan het allemaal niet zo goed plaatsen. Ik ben met een opleiding traumatherapie voor professionals bezig en dat haalt onverwacht bij mezelf wat oude wel herkenbare pijnlijke kindstukken maar boven. Tegelijkertijd ben ik bezig met een soort van lichtwerktraining waarbij de focus juist niet ligt op wat was, maar meer op het nu en het licht en de liefde. En die twee dingen samen verwart me merk ik. Dus ik snap de droom niet helemaal. En normaal gesproken valt het wel meteen. Ik laat het even zo. Het zal de komende tijd wel meer helder worden. Er zitten wel sterke dingen in, zoals mijn toch wel rustige antwoord aan de hulpdienst. Het buitensluiten kan ik wel plaatsen. Zo kan ik me soms voelen terwijl ik liefdevolle mensen om me heen heb. De zolder zou voor mijn hoofd/mentale kunnen staan. Ik mag wat meer gaan zakken naar mijn gevoel. Op zolder ligt vooral opslag van mijn oude werk als groep drie leerkracht van de basisschool. Daar heb ik ook veel herhalende dromen over. Telkens neem ik afscheid van groep drie, terwijl ik er al twintig jaar weg ben… Het einde van deze droom is fijn en geruststellend. Dankjewel en als er nog een droom achteraan komt, dan laat ik het weten (moet ik wel goed selecteren, want ik droom mijn hele leven al zoveel en intensief 🙂 heel bijzonder vind ik. Een verwarrend antwoord, maar hopelijk valt het wat op zijn plek. Hartelijke groeten, Karin

    1. Marielle Borst

     Hoi Karin,
     Dank je wel voor je reactie. Meestal werkt het zo dat de dingen die je herkent ook de dingen zijn die nu het meest relevant zijn, dus het lijkt me inderdaad een goed idee om mee te nemen wat je er voor nu uit mee kunt nemen en de rest lekker even te laten. Dromen die zich herhalen zijn meestal een teken dat iets in je onderbewustzijn graag naar het bewuste niveau wil komen, dus mocht je nog eens dromen over afscheid van groep drie, deel die droom dan vooral als je daar behoefte aan hebt.
     Hartelijke groeten en voor nu een mooie decembermaand gewenst!
     Marielle
     P.S. In het kader van dromen met elkaar verbinden: Zou het in het definitieve afscheid van groep drie overigens nog kunnen helpen om eens te kijken van welke groep drie gerelateerde spullen op zolder je afscheid zou kunnen nemen? Misschien iets voor januari….

 8. Mijn goede vriendin woonde met haar vriend en huisdieren in een oud klooster, zo groot, met bijgebouwen en alles. Ik kwam hun nieuwe “huis” bekijken. Ze waren druk met de inrichting. Mooi.
  Ik woonde in een tentje. Het gekke was dat er wel mensen kwamen om voor me te koken (in mijn tent).
  De hele droom regende het pijpenstelen.
  Vreemde droom. Ik maak me de laatste tijd druk dat geen van mijn dromen uitkomt (baan/kind/relatie). Al deze dingen heb ik al heel lang (nog) niet. Na de laatste persconferentie over corona zag ik het opeens somber in. Volgens mij hangt het daarmee samen

  1. Marielle Borst

   Hoi Martine,
   Kan me goed voorstellen dat je het opeens somber inzag na de laatste persconferentie. Ik denk dat heel veel mensen (waaronder ikzelf) dat met je mee voelen. Dat is misschien een schrale troost, maar je staat daarin dus niet alleen. En dat is volgens mij ook de boodschap van de droom. Want ook al is het oude klooster waarin je goede vriendin met vriend en huisdieren in de droom is gaan wonen heel groot en mooi en ook al zijn de externe omstandigheden momenteel niet om over naar huis te schrijven (in de droom de pijpenstelen), in jouw eigen tentje wordt er goed voor je gezorgd.

   Kortom: volgens mij wil de droom je laten zien dat je je niet zo’n zorgen hoeft te maken, dat er voor jou wordt gezorgd, zonder dat je nu al precies hoeft te weten hoe dat in de toekomst allemaal vorm zal krijgen.

   Hou je haaks en deel gerust nog een keer een droom als je daar behoefte aan hebt, want van delen wordt het leven mooier en dromen geven vaak een veel dieper en ruimer perspectief dan ons piekerende brein!
   Marielle

   1. Dankjewel Mariëlle,
    Voor je fijne reactie. Ik heb de hele dag gedacht over wat je schreef. Het deed me echt goed, ik was zelfs een beetje ontroerd. Ik ben blij dat ik mijn droom hier heb opgeschreven en ik ga je reactie uitprinten.
    Vandaag hoorde ik dat ik een dagdeel mag lesgeven op het ROC, het begin is er. Daarnaast word ik er oproepkracht. Zo zie je maar weer. Hopelijk wordt het na verloop van tijd meer een structurele baan. Weer wat hoop.

    Dankjewel Mariëlle. Ik wist dat deze droom iets moest betekenen. Vooral het gedeelte over het niet zorgen hoeven maken en dat er voor me gezorgd wordt deed me iets. Ik maak me altijd zorgen.

    Liefs Martine

    1. Marielle Borst

     Heel fijn om je reactie te lezen Martine, dank je wel en heel graag gedaan! Wat geweldig dat het verder nadenken over de droom samenvalt met het nieuws dat je mag gaan lesgeven op het ROC (gefeliciteerd!). Wat mij betreft een hele concrete bevestiging van de boodschap van de droom: Ik wens je heel veel plezier en geluk! 💚

 9. Hallo,
  Ik ben benieuwd naar jullie kijk op mijn droom. Ik weet niet zo goed hoe ik hem kan duiden in relatie tot mezelf…

  Ik ga een nieuw huis kopen – of heb het al gekocht(?) in de dorpsstraat van het dorp waar ik geboren ben (en waar mijn ouders en zus nog wonen). Het is een mooi groot oud huis met een erker aan de voorkant en licht geschilderde kozijnen. Het staat in een rij aan de rechterkant van de straat. We (mijn zus en ik en nog een vrouw weet niet wie) gaan eens goed rondkijken. Er is nog twijfel.
  Beneden aan de voorkant is de keuken. Er staat een mooi gasfornuis met een afzuigkap. Het is groot en ruim . Het moet nog wel geschilderd worden. Er zit een los latje boven een keukenkastje wat ik terug duw. Er is een ruime woonkamer. Ik weet nog niet hoe de lichtinval zal zijn .
  Op de eerste verdieping is nog een stukje keuken en, dat is best eng. Ik zie een paar kastjes naast elkaar maar de deurtjes kunnen straks niet gebruikt worden want ik zie als ik ze op open doe dat erachter een roltrap naar beneden loopt. En links in de ruimte is een gat waar je zo doorheen naar beneden kunt kijken en vallen. Het is een enge verdieping.
  Op zolder/ de tweede verdieping voelt de bodem in het begin iets wiebelig maar iets verderop gaat het beter. Ik zie rechts op de wand oude chinese rode schilderingen. Best mooi. Dan zien we wat losse platen over elkaar liggen . Voorzichtig schuiven we deze opzij. Alweer een gat! Helemaal tot beneden! Dit huis gaan we niet kopen! Dit kunnen we niet repareren.
  Dan zijn we, nog steeds boven, ineens buiten in de tuin. Ik loop door een recht gangetje op iets wat lijkt op gras. Mijn zus zegt: het prikt. Ik voel het ook aan mijn blote voeten. Aan het eind van het pad staat de tuinman. Hij zegt dat het even gaat duren voordat ze eruit zijn. Wat blijkt. Mijn zus en ik staan helemaal vol met kleine groene cactusstekeltjes. Ook in ons gezicht. Rechts van het groene pad ligt nog een soort vijver /zwembad. Bedekt met een laagje kroos of i.d .
  Bedankt voor jullie reactie avast.
  Karin

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Karin,

   Huizen in dromen laten vaak zien hoe het met je behuizing gaat. In jouw prachtige droom vol details is dat mooi weergegeven met de verschillende verdiepingen, die je lichaam kunnen representeren.

   Als je er op die manier naar kijkt, dan begin je met het nieuwe huis dat je gaat kopen of al hebt gekocht. Is het wellicht zo dat je momenteel naar je lijf, naar jezelf kijkt met nieuwe ogen of jezelf in een nieuw licht ziet? Mooi, groots en ouder ook? Met kozijnen van licht, alsof de kaders waardoor je naar buiten kijkt lichter zijn. Je staat in je geboortedorp in een rij. Dit kun je zien als de plek die je inneemt in je gezin van herkomst, ook omdat je zus erbij is. Wellicht de vrouwelijke lijn? Dus het gaat over je nieuwe kijk op je oude zelf, maar…er is nog twijfel.

   Je begint beneden. Laten we dit zien als je voeten- en benenwerk. Je basis, je wortels. Dat ziet er goed uit. Groot, ruim. Nog wat schilderwerk en een los latje, maar je kunt er goed leven, koken op het mooie fornuis, er is genoeg plek. Wel onbekend nog hoe het licht er invalt.

   Dan naar de eerste verdieping, die je kunt zien als je romp. Daar waar je organen en zachte delen zich bevinden. Je (onder)buik, je intuïtie, je gevoelswereld. Daar is het best eng. Het klopt niet. Dingen zitten niet op hun plek en er loopt een roltrap naar beneden. Wat gaat daar té snel naar beneden? Voeding, emoties? En er is links ook een gat. Een gat in je gevoelswereld. Wat wordt daar gemist?

   Dan de zolder, die je kunt zien als je hoofd, je denken, je weten. Daar is het wat wiebelig, maar als je er even bent (in het mentale) gaat het beter. Er is historie, best mooi. Wat betekent China voor jou? Of Chinees schilderwerk? Of de kleur rood?
   Afijn, het lijkt op orde daar, maar je schuift wat platen weg en…weer een gat! Tot aan beneden! Losse platen die herinneringen verbergen? Of dat wat je in de schaduw hebt gehouden? Dit wil je niet, je wilt wel in een nieuw licht. naar jezelf kijken, maar niet met dat zwarte gat erbij. Dat gat, dat de twijfel vertegenwoordigt, de onbekende lichtval.

   Ik denk Karin dat daar, in dat zwarte gat, voor jou de sleutel ligt naar de kern van deze droom. Dat enge onbekende, waar je je vanaf wendt. Dat is waar je naar dient te kijken. Wat daar is, weet jij alleen.

   Tenslotte nog dit: je droom eindigt in de tuin. Buiten jezelf, om je heen. Daar prikt het, het is stekelig. Herken je dat? Kun jij ook prikken, stekelige dingen zeggen? Uit zelfbescherming? Voortkomend uit wat het zwarte gat representeert? Het gaat even duren voordat al die stekels eruit zijn. Uit je lijf en gezicht. Uit je systeem.

   Ik hoop dat je met mijn uitleg verder je droom kunt onderzoeken. Graag hoor ik van je of dit resoneert.
   Esther

   1. Dag Esther, dankjewel voor je uitleg. Ik had uitgebreid gereageerd via de mail. Er zaten veel herkenbare dingen in die me raakten.
    Ik heb een vervolgdroom gekregen die ik graag wil delen. Ook weer een huis. Ben benieuwd naar je reactie. (als het zo mag).
    Hartelijke groet, Karin

    Eerst is er een stukje droom waarin ik spullen moet aanleveren om examen te doen van een opleiding die ik allang heb afgerond. Een oud klasgenoot Francy komt vertellen hoe ze het allemaal al heeft gedaan en ik krijg een stress gevoel. Francy is perfect, rijk, succesvol (In het echt lijkt dit ook zo) niets op aan te merken.
    Dan ben ik met haar in mijn nieuwe, nog flink te verbouwen landhuis. Ik woon daar samen met mijn man. Ze kijkt vanuit de woonkamer door het raam de tuin in en vindt het gezellig. Ik vraag of ze het huis wil zien. Dat wil ze. Ik geef een rondleiding. In het huis wordt flink gewerkt. Het duurt nog wel even voor af is. Dat is niet erg.
    Het is een groot landhuis met heel veel tuin eromheen. Gras, een boomgaard (links) en aan de voorkant een brede oprit van zand met nog kleinere zand weggetjes. Alle kamers hebben houten planken vloeren en witte muren. Zowel aan de rechter- als aan de linkerkant zijn een aantal kamers. Rechts vooraan is de gezellige woonkamer met uitzicht op de groene tuin. Hier zit ik vaak met de haard aan. Ernaast ligt de badkamer – ook rechts) .Er wordt geschilderd, blauw. Er ligt een mooie blauw /witte soort terazzo vloer op de grond. De slaapkamer ligt aan het uiteinde. Hij is ruim en beslaat zowel rechts als links. Er staat een bed in het midden. Nog niet alle meubels staan in het huis. De sfeer is in iedere kamer anders voelbaar. Aan de linkerkant zijn twee kinderslaapkamers. De kinderen zijn er al in. Ik zie een jongetje van een jaar of twee/drie. Kleren aan. Hij gaat bijna lopen. Francy zou voor de kinderen de kamer ernaast kiezen maar ik vind dat niet veilig genoeg want de rechterzijde van de kamer heeft een houten balustrade waar ze misschien overheen kunnen vallen. Een werknemer begroet Francy. Zegt: hallo Linda. Ze reageert niet. Ik zeg dat ze Francy heet en dan reageert ze wel.
    De kamers liggen dus rechts en links in een soort u- vorm. In het midden is een steile witte houten trap . Deze loop ik op voordat de rondleiding begint. Ik heb een kleine baby in mijn armen die ik heel stevig vasthoud. Stapje voor stapje lopen we omhoog. Het lukt.
    Als Francy naar huis gaat besef ik dat ze de zolder nog niet gezien heeft. Die is enorm groot met heel veel ruimte en kamers. Daar kunnen dan straks alle spullen in staan. Er is een flits van een vriendin van mij die heel extravert, joviaal, creatief en ruimte innemend is met veel spullen. Die kunnen daar staan.
    Als Francy wegrijdt in haar auto met open dak komt mijn man terug gefietst van het dorp in een grote open soort bakfiets. Wandelaars en enkele wielrenners passeren ons huis. Gezellig.
    Achter het huis ligt nog wat rommel. Ik zie een wit afgebladderd bootje op het droge.

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Karin,

     Als ik je droom lees, gaat deze wat mij betreft niet over het huis, maar over de figuren in je droom. Over de perfecte Francy, die het allemaal al gedaan heeft en rijk en succesvol is. Een droombeeld dat gelijk stress bij je oproept. Je laat Francy je huis zien, waar alles nog niet af is. Nog een beetje een rommeltje, maar het belooft prachtig te worden. Alhoewel Francy nog wel wat aanmerkingen heeft.

     Francy in deze droom kun je zien als je innerlijke criticus, diegene die alles perfect op orde wil hebben en succes wil uitstralen. Een deel van jou dat ook stress geeft.

     Dan is er helemaal op het eind een flits van een heel andere figuur. Iemand die extravert, joviaal en creatief is. Een heel andere energie dan de perfecte Francy. En deze vrouw zie je op zolder. Ze zit al in je hoofd, maar is nog vaag, nog maar een idee, een flits. Maar ze is ook iemand die veel ruimte kan innemen.

     Als het mijn droom was Karin zou ik die tweede figuur gaan onderzoeken en de kwaliteiten die je noemt; extravert, joviaal en creatief. Dat zijn kwaliteiten die jij in je draagt, maar die nu niet tot hun recht komen, ondergesneeuwd door de ‘perfecte’ Francy. Geef deze kwaliteiten maar eens alle ruimte. Sla je vleugels uit en geniet van het feit dat jij meer een type bakfiets bent in plaats van een type auto met open dak.

     Esther

     1. Wow wat een treffende uitleg. 😊 en wat een opluchting om meer een open bakfiets te zijn 😘 .
      Dat voelt puur en echt. Dankjewel weer! Het mag er natuurlijk allemaal zijn maar wat mooi- weer een stukje bewustwording, kloppend bij bepaalde gebeurtenissen van de afgelopen dagen.🙏
      Groetjes Karin
      Hartelijke groet, Karin

 10. Hallo beste mensen van ‘Dromenuitleg’, ik ben benieuwd wat jullie kunnen zeggen nav de droom die ik afgelopen nacht had. Het voelde niet fijn…

  Ik kwam terug naar huis (heel andere plek dan waar ik echt woon) en mensen van de woningbouwvereniging waren bezig mijn huis leeg te halen. De hele voorgevel lag eruit. Al mijn spullen stonden op straat. Ze waren juist bezig de piano naar beneden te halen – op een ongelooflijke onhandige manier. En ik zag mijn kat nog in huis.
  Ik rende naar boven en was kwaad, ik schreeuwde naar de vrouw – er waren ook twee mannen bij- dat als de piano kapot ging het haar schuld zou zijn (mijn vader zei vroeger tegen mij dat als ik geen piano meer zou spelen, deze de deur uit zou gaan) Gelukkig ging dit goed. Ik riep mijn kat, ze kwam aangesneld, ik pakte haar op: van de stress poepte ze. En ik wilde haar in haar reismandje zetten.
  Ik woonde tijdelijk op dat adres, – om later terug tekeren naar een oud adres. Er was een vergissing gemaakt bij de woningbouw, ze wisten niet dat ik dit appartement toegewezen had gekregen, dat het dus legaal bewoond werd.
  Ik was ontdaan dat ze zomaar, zonder het verder uit te zoeken tot aktie over waren gegaan. En ik voelde me ontheemd, wist niet waar ik nu naar toe moest: met al mijn spullen.

  Hiervoor droomde ik dat mijn oude buurman ontucht had begaan met jonge kinderen; hem heb ik aangegeven.

  Ik ben benieuwd naar je reactie, ik lees al het een en ander over dat ik mogelijk niet de goede weg bewandel, me niet thuis voel bij hetgeen ik doe, maar ik herken dit niet direct…. Wel ben ik voor mijn doen spannende stappen aan het zetten – maar zijn dit dan wellicht niet de goede…??

  Dank en mooie dag!
  Alexandra

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Alexandra

   Het huis in onze dromen staat vaak voor onszelf en hoe het met ons is gesteld. Je geeft aan dat het huis dat je bewoont in je droom zonder jouw toestemming en zonder het verder uit te zoeken wordt leeg gehaald. En zoals ik het lees wordt er niet erg zorgvuldig met je dierbare spullen om gegaan, zoals de piano. Ook is je kat er helemaal van in de stress.

   Waar herken je in je leven dat men onzorgvuldig of nogal lomp met jou om gaat? Met je gevoelens of met waar je voor staat wellicht? Worden er, zonder jouw toestemming of zonder te checken, misschien zaken in gang gezet waar jij niet achter staat?
   En geeft dat stress, ben je ervan ontdaan of voel je je er zelfs door ontheemd? Alsof je niet op de juiste plek zit?

   Je zegt verder dat je spannende stappen aan het zetten bent. Misschien wijst de droom je erop dat je deze zorgvuldig en weloverwogen dient te nemen. En dat je goed moet kijken of je aan het juiste adres bent.
   Esther

 11. Hallo,

  Vannacht droomde ik dat ik thuis kwam (dit huis ken ik niet) en dat een vriendin van mij naast mij woonde. We gingen beiden naar ons eigen huis toe. Mijn huis was op de begane grond, met grote ramen en het was heel licht binnen. Toen ik mijn deur wilde openen kwamen er twee mannen bij me staan. We spraken ergens over, ik drukte een sigaret uit en terwijl ik naar binnen liep vroeg ik (in het Engels?!) ‘ Who are you’? Toen zeiden zij dat ze van de politie van een Amerikaanse stad (weet niet meer welke stad) waren. Ik liep door naar binnen en sloot de deur. Toen kwam er een andere man bij staan, die ook naar binnen wilde maar de politieagenten probeerde hem tegen te houden, terwijl ze zeiden: ‘ You’re staying here.’ Toen zei die man, ‘I don’t think so’, opende mijn deur (gewoon met de deurknop) en zette een pistool tegen mijn hoofd, maar vermoorde mij niet. De politie keek mee door het raar maar deed niets. Toen schrok ik wakker.

  Ik vond het een rare droom. Vooral omdat het in het Engels was en er heel veel verschillende aspecten naar voren kwamen. Een vriendin, een binnendringer, een huis, de politie en een pistool. Kunnen jullie mij verder helpen met wat deze droom zou kunnen betekenen?

  Groetjes,

  Esther

  1. Marielle Borst

   Hallo Esther,
   Dank je wel voor het delen van je droom!
   Als een droom heel veel verschillende aspecten bevat, helpt het vaak om je droomonderzoek te starten bij het punt in de droom waar de spanning het hoogste is. Vaak is dat een goede ingang om dieper in de droom te kunnen kijken. In jouw droom lijkt het moment dat die derde man een pistool op jouw hoofd zet, terwijl de politie niets doet en alleen toekijkt me het meest spannende moment. Ken jij het in je eigen leven dat iets of iemand jou bedreigt en dat degene die jou zou moeten beschermen niets doet? Ik realiseer me dat dit een confronterende en persoonlijke vraag is, dus voel je (vanzelfsprekend) vrij om het antwoord voor jezelf te houden.

   Daarnaast is het bij dromen waarin iemand je huis indringt, altijd goed om te kijken hoe iemand je huis binnendringt en of dat de indringer veel of weinig moeite kost. Kost het de indringer weinig moeite (zoals in jouw droom, waar hij zo, hop, moeiteloos en zonder gene (de politie staat er nota bene naast) door de voordeur binnenkomt zetten, dan kan het goed zijn om eens voor jezelf na te gaan of jij richting de buitenwereld je grenzen wel goed genoeg aangeeft. Begrens je anderen niet goed, dan komen ze immers veel te makkelijk in ‘jouw ruimte’ waar ze vervolgens veel te makkelijk over jouw tijd en energie kunnen beschikken. Dat kost niet alleen veel te veel tijd en energie, het kan ook onveilige situaties opleveren. Misschien niet direct met een pistool op je hoofd, maar toch…

   Een heel andere manier van kijken naar deze droom zou kunnen zijn door je af te vragen of de indringer uit je droom specifieke eigenschappen heeft die jou zouden kunnen helpen om verder te groeien als mens. Niet dat jij huizen moet gaan binnendringen en daar met pistolen moet gaan zwaaien, maar een indringer heeft bijvoorbeeld vaak wel de eigenschap dat hij recht op zijn doel afgaat en pakt wat hij hebben wil, zonder zich al te veel aan te trekken van wat er wel en niet mag (in jouw droom wellicht gesymboliseerd door de toekijkende politie waar de indringer zich helemaal niets van aantrekt). Zou het jouw ontwikkeling ten goede komen als jij daar ook wat meer van zou hebben of juist niet? Ben benieuwd!

   Ik hoop dat mijn reactie je verder helpt in het onderzoeken van je droom. Laat het me weten als je nog aanvullende vragen hebt!
   Alle goeds!
   Marielle

 12. Ik droomde vannacht dat ik in mijn eigen huis was, maar het was totaal verwoest. Alleen de buitenmuren en het dak waren nog redelijk intact maar binnen was alles in puin. Er waren geen aparte ruimtes meer te onderscheiden. Er stonden nog wel wat meubels in. Mijn zus was op bezoek en liep rond. Mijn therapeut was ook op bezoek en zij ging op de bank liggen tussen alle puin en gruis. Het deerde haar helemaal niet dat ze tussen het gruis lag. Miijn zus ging in gesprek met mijn therapeut, maar ik was erg bang dat zij haar zou vragen hoe ze mij kende. Ik wilde absoluut niet weten dat mijn zus te weten kwam dat ik in therapie was. Omdat ik het erg fijn vond dat mijn therapeut er was, het voelde een beetje alsof ze een vriendin was, wilde ik mijn zus zo snel mogelijk weg hebben. Ik was niet erg gastvrij tegen haar. Dat mijn huis in puin was leek mij niet te deren, ik vond het vooral fijn dat mijn therapeut er was.
  Even later liepen 2 oude studievriendinnen in mijn huis rond. Eentje keek erg misprijzend en liet duidelijk merken dat ze het maar een verschrikkelijke puinhoop vond. Op het gezicht van de ander viel helemaal niets af te lezen. Midden in deze puinhoop werd ik wakker!
  Ik ben geschrokken van deze droom want als deze puinhoop staat voor hoe het met mij gesteld is word ik wel erg bang.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Marijke,

   Dank voor je droom. Huizen in dromen gaan inderdaad vaak over hoe het met ons gesteld is. Dat je dan schrikt van deze puinhoop is begrijpelijk, maar in jouw geval ligt het denk ik anders, want je schrijft: “Dat mijn huis in puin was leek mij niet te deren, ik vond het vooral heel fijn dat mijn therapeut er was.”
   Kan het zo zijn dat je leven niet zozeer een puinhoop is, maar eerder dat je ‘oude ik’ aan puin is en je daarbinnen bezig bent met jezelf te onderzoeken en te herontdekken? Waarschijnlijk samen met je therapeut? Wie weet wat er uit dat puin tevoorschijn komt? Jij hebt in ieder geval geen last van het puin en bent blij met de therapie; de weg naar het nieuwe. Dat is wat ik lees.

   In je droom zie ik dat er een bepaalde gêne is voor waar je mee bezig bent. Er komen 3 figuren voor in je droom, die elk een deel van jou vertegenwoordigen dat “er iets van vindt”. Je zus staat voor het geheim: Niemand mag dit van me weten. De ene vriendin staat voor de afwijzing: Dit is fout. De andere vriendin voor de ontkenning: Hier valt niets te zien. Dit zijn de innerlijke stemmen die je vast wel kent.

   De therapeut in je droom beschrijf je als een goede vriendin. Ook zij representeert een deel van jou. Namelijk dat deel dat helemaal zichzelf wil zijn en languit in het gruis gaat liggen alsof ze wil zeggen: “Ja, dit ben ik. Nou en?”
   Wat een heerlijk mens lijkt me dat!

   Marijke, zo lees ik je droom. Ik hoor graag van je of dit resoneert.
   Esther

   1. Hallo Esther,
    Dank je wel voor je snelle reactie en bijzondere duiding van mijn droom. Het emotioneerde mij best wel. Het lijkt een beetje te mooi om waar te zijn, maar ik herken mij er zeker wel in. Ik ervaar in mijn proces dat ik, inderdaad samen met mijn therapeut, op het punt sta om ‘mijn oude huis’ vol puin achter mij te laten en nu ‘ een mooi solide huis, een huis dat bij mij past’, moet gaan bouwen.
    Warme groet, Marijke

 13. Ik droomde vanacht dat ik niet meer wist waar ik woonde, echt een black out…. Ik ging naar mijn vorig huis. Ik deed met de sleutel de deur open en schrok me een bult dat mijn spullen weg waren en dat er iemand anders woonde….. Ik kwam de living, woonkamer binnen. Het stond allemaal zo netjes. Ik ging terug naar buiten. Ik voelde me rot dat ik me niet kon herinneren waar ik woonde. En ik zat ook plots bij mijn moeder in de living. Ik reageerde nogal bot en boos tegen haar en ze reageerde niet….. In het echt haat ik mijn moeder. Ik heb haar al 12 jaar niet gezien, ze is narcistisch en ik hou me weg van deze zieke mensen…. Ik ging wel op zoek naar mijn huidig huis, maar ik vond het niet. Ik zie me zelf dan lopen in Brasschaat waar mijn vorig huis stond. In mijn vorige huis heb ik heel graag gewoond, maar er is wel een trauma gebeurd. Heel bizarre droom.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Nancy,

   Huizen in dromen staan veelal voor je eigen “behuizing”. Voor hoe je staat in het leven en hoe het je vergaat. De eerste zin van je droom raakt me daarom, omdat je niet meer weet waar je woont. Herken je dat? Dat je even niet weet waar je staat in je huidige leven?
   In je droom keer je terug naar je vorige woning. Anders gezegd: je gaat terug naar de oude, voor jou bekende manier van doen. Het is een manier die je kent van je tijd met je moeder (want zij zit plots naast je) en naar wat je beschrijft gaat dat over boosheid en zelfs haat. Die manier, dat huis, daar woont nu iemand anders. Daar kun je niet naar terug, maar het is wel je vertrekpunt op zoek naar je huidige (woon)plek.

   Voor mij nodigt de droom je uit op zoek te gaan naar je eigen plek, naar wie je nu bent. De droom vraagt je daarbij de boosheid uit het verleden niet achter te laten, maar mee te nemen. Zodat deze kan transformeren. Tot het wordt als die plek waar je graag woont, jouw huis, jij.

   Zo lees ik je droom. Kijk maar of dit resoneert.
   Lieve groet, Esther

 14. Pingback: Dromen over inbrekers – Dromenuitleg

 15. Hallo,
  Ik heb vannacht gedroomd dat mijn huis was leeg gehaald zelfs me behang en vloeren, en later stonden er ineens wat oude meubeltjes echt antiek enzo (wat ik niet een heb).
  Maar dacht toen nog positief zo van: bedankt voor het leeg halen, en kan ik nu mooi opnieuw inrichten!

  En later kwam ik er ook achter dat mijn moeder er wat mee te maken had! Die me ook wou helpen met opnieuw inrichten maar die heb ik ook gelijk gezegd dat ze me niet hoeft te helpen en dat ik dat wel alleen doe.

  Maar dacht toen ook dat gaat weer veel geld kosten, en kreeg toen van bekende van me geld om mijn huis opnieuw in te richten!

  Vond het zn gekke droom! Maar heb gegoogled en zag dat huis voor je eigen lichaam staat en leeg huis voor onzekerheid enzo! Maar zou graag een beetje een totaal plaatje willen.

  Alvast bedankt,
  Mvg,
  Rox

  1. Hallo Rox,
   Als ik jouw droom lees, denk ik niet zozeer aan jouw lichaam, maar eerder aan hoe je nu je dagelijks leven hebt ingericht. Is het zo, dat er nu in jouw leven sprake is van een grondig ‘nieuw begin’ dat jij zou willen maken?
   Je moeder wil je er wel bij helpen, maar bij dit nieuwe begin is dat niet de bedoeling.
   Er is wel hulp uit een andere hoek: een bekende geeft je geld.
   Ik ben benieuwd of je dit herkent?

   Hartelijke groet van Mirjam

 16. Ik droomde laatst dat ik bij vrienden hun nieuwe huis op bezoek ging. Het was dus niet mijn huis. Het was een heel mooi groot huis met mooie open ruime ruimtes. Beneden in een kast hele grote verschillende whisky flessen omdat hij dit lekker vind. Niet echt op mij gericht want ik hou niet van whisky. Later de douche die was prachtig.. Glas van boven tot onder en je kon wel naar buiten kijken maar niet naar binnen. De kerstboom stond nog scheef in de woonkamer.. Een beetje gek. En de zolder was een super grote fitness ruimte! Heel gaaf. Wat betekend dit precies?

 17. fabienne delanghe

  Ik droom steeds dat ik terug ben in mijn oud huur appartement van vroeger waar ik een mooi uitzicht had. Ik weet dat het niet meer van mij is, maar mijn meubels staan er nog in en raken niet verhuist. Ik vind het spijtig dat ik er weg moet. Wat wil dit zeggen ?

  1. Beste Fabienne,
   Vaak kun je teruggaan naar je gevoel van de tijd dat je in dat appartement woonde. Hoe was die tijd voor je? Als het een fijne goede tijd was kan het belangrijk zijn dit gevoel weer te gaan creëren in je dagelijks leven. Misschien voelde je je wel vrij en ongebonden. Dit kan je nieuwe horizonten brengen.
   Aan de andere kant kan deze droom ook een aanwijzing geven dat het belangrijk is niet in het ‘oude’ te blijven hangen. Dan is het belangrijk je te beseffen dat je doorgroeit en dat bij elke fase een nieuw ‘uitzicht’ hoort. Nieuwe ontwikkelingen en ervaringen. Jij als dromer kan voelen welke interpretatierichting het beste past.

 18. Hi hallo!

  Ik word net wakker en heb weer lekker liggen dromen! Zo rond volle maan droom ik altijd veel en laat het nou vannacht volle maan zijn geweest!
  Ik woon zelf in een klein studiootje, een soort hutje op de begane grond, net als op de foto hier boven! De keuken, het woon en slaapgedeelte bevinden zich in 1 ruimte. Vannacht droomde ik dat ik er een extra ruimte/kamer bij kreeg. Dat deel lag dan wel iets verderop net als een soort schuur in je achter tuin, dat je het alleen door een stukje buiten te lopen kon bereiken. In mijn droom heb ik alle meubels verschoven en heb ik een aparte slaap en leef ruimte gecreëerd. Ik was daar lekker mee bezig maar wat opmerkelijk was was dat ik wel erg moest wennen, ik voelde mij nog niet heel erg prettig in mijn nieuwe slaapruimte en zei ook in mijn droom tegen mezelf misschien went het wel, we kijken het even aan.

  Ik heb nog niet iets specifieks kunnen vinden over het veranderen van inrichting in huis, dus ik dacht ik leg mijn verhaal bij jullie neer, wellicht kunnen jullie mij meer vertellen over mijn droom van vannacht!!

  Fijne dag! Liefs emma

 19. Hoi, ik droom wekelijks over de 5 verschillende huizen waar ik heb gewoond. Meestal droom ik dat ik dan weer terug ben ik dat huis. Of we hebben het opnieuw gekocht. Of ik”vlucht” naar dat huis (mijn allereerste huisje waar ik op mezelf ging wonen). Ik ging er dan terug naartoe omdat we dan daar zolang gingen wonen omdat we geen geld hadden voor ons huidige huis. Het is dan meestal wel stoffig en dan ga ik meestal ook opruimen. Overigens kan ik dit huis niet meer in het echt zien omdat de halve wijk is afgebroken en herbouwd. Ook droom ik vaak dat ik stiekem terug ben ik mijn vorige huizen terwijl dat er de nieuwe bewoners ook al wonen. Dan moet ik me verstoppen voor hun. Het fascineert me waarom ik dit toch altijd droom. Ik heb al gelezen dat dromen over een huis meestal over jezelf gaat. Ik kan mijn dromen heel goed onthouden en ik heb af en toe ook lucide dromen. Dat vind ik soms eng omdat ik dan twijfel of ik wel of niet droom. Hopelijk kunnen jullie mijn dromen verklaren.

 20. Hoihoi

  Ik droomde over dat we een huis hadden gekocht maar ik wou er absoluut niet wonen..
  We woonden in een hotelkamer tot dat het huis weer verkocht was.
  Vorige week net zo’n droom alleen toen een huis tegenover het oude huis van mijn oma.
  Werd elke keer echt met een rotgevoel wakker.

  Groetjes Ramona

 21. Ik droom de laatste tijd dat we net verhuusd zijn (dat is ook zo) en dat ik vlakbij een ander huis zie dat te koop is en veel gaver is. Afgelopen nacht ook weer. We waren nog aan het klussen in ons nieuwe huis toen ik zag dat het huis ernaast te koop stond. Ik ging naar binnen, het stond open, en het was heel gaaf. Kasteelachtig, hoog met trapjes en robuuste stenen. Ik ging naar boven en kwam in de badkamer. Deze zag ik heel gedetailleerd; de keanen, de tegels, de douches. Heel apart, efteling-kasteel-achtig. Ik probeerde de douche werd nat en was ineens bang betrapt te worden. Ik deed een droog tshirt aan en dat bleek later van de eigenares van de woning te zijn. Ik probeerde het om te wisselen in de wc, maar die had alleen klapdeurtjes, mijn moeder zag me en ik moest n smoes bedenken. Er was ook nog iets met mijn schoonouders die ons vorige huis hadden overgenomen, de eerste keer thuiskwamen en zagen dat alles blank stond door een overgelopen vaatwasser.

 22. Hai, zoekend naar een uitleg van een droom die ik elke nacht heb kwam ik op deze pagina. Omdat ik de droom de afgelopen paar maanden chat élke nacht heb, dacht ik dat ik er misschien toch iets mee moet.
  Ik droom dat ik op zoek ben naar woonruimte. Ik woon in de droom nog thuis en wil daar weg. ‘Thuis’ ziet er trouwens elke droom anders uit, ik woon dan of bij mijn ouders, of bij mijn zus, nooit bij mijn broer. Ik heb vroeger wel,echt met mijn zus samen gewoond nadat ik op mijn 18e het huis uit ben gegaan.
  Altijd gaat er iets mis. Of ik kan het niet betalen, of het is te klein. Of er wonen al mensen, het wordt gesloopt, er zit geen vloer in, noem maar op. Heel divers. Vannacht was er gewoon geen woning voor mij beschikbaar. Maar elke nacht wil ik het huis uit. En elke nacht lukt het niet. En dan word ik wakker en denk; waarom toch? Ik woon al 16 jaar samen met mijn man en heb een prachtig gezin. We hebben een leuk huis waar ik voor geen goed weg wil. Hier móet meer achter zitten. Heb jij een idee? Alvast enorm bedankt voor het lezen van mijn verhaal.

  1. Ook al heb je een fijn gezin en een goede woonplek, soms geeft een droom naar het zoeken van een ‘thuis’ aan dat je meer nog thuis bij jezelf mag zijn. Kan het zijn dat je veel richt op anderen, jezelf wegcijfert of niet zegt wat er echt in je omgaat? Zoals we naar deze droom kijken is het een uitnodiging om meer thuis te komen bij jezelf en te voelen wat jij graag wilt en dat uit te spreken en uit te voeren. Dan kom je bij jezelf.

   1. Dat zou heel goed een uitleg kunnen zijn ja. Overigens heb ik de droom niet meer gehad nadat ik hem hier omschreven heb.
    Ik zal voor mezelf eens nagaan wanneer de droom weer terug komt of ik dan misschien in een periode zit waarin ik minder aan mezelf en meer aan anderen toegeef. Dank je wel!

 23. Ik droomde dat ik een huis was ( een nieuw huis) maar wel van ons, blijkbaar. Het was heel groot en ingericht met veel meubels en spullen en elke keer ontdekte ik weer een nieuwe kamer, waar ik nog nooit geweest was. In de ene kamer zat een bekende te vergaderen. En in een andere kamer waren mensen die ik niet kende. De droom heeft de hele dag in mijn hoofd gezeten en kan veel herinneren.

 24. Wat fijn dit blog! Dank daarvoor.
  Ik droomde vannacht dat ik in het huidige huis van mijn ouders was, maar dan groter en met delen van mijn ouderlijk huis. Ik had er al 2 nachten geslapen en kwam er achter dat alle ramen en deuren open stonden. Dus ben ik die allemaal gaan sluiten en probeerde het alarm erop te zetten. Ik voelde me onveilig en gehaast bij deze actie.

 25. Ik droom al een paar nachten dat ik aan het verhuizen ben. Een leuk apartement met grote raampartijen en daaraan 2 leuke balkonnetjes. Helaas kan ik daar nog niet bij, het ligt vol met rommel en de ramen zijn dichtgegroeid met beplanting. Er moet nog veel gebeuren, veel achterstallig onderhoud. Er staan zelfs nog spullen in van de vorige bewoner. Maar het gekke is dat mijn persoonlijke spullen er al wel staan, maar mijn meubels staan nog in het andere huis. Als ik wakker wordt ben ik doodmoe, maar nu had ik voor het eerst een fijn gevoel dat ik van het huisje wat ging maken…

 26. Ik droomde dat ik met mijn partner in een comforter kamer sliep dan wij zelf hebben. Echter viel de inrichting wat tegen. Ik keek afkeurend naar de stijl van inrichting en de gekozen kleur:bruin-creme.
  Ook hadden wij een luxer auto, reed soepel en heerlijk comfortabel. Echter vond ik dat het een ander kleurtje mocht hebben, het was een gele Lexus.
  Wat betekent dit allemaal?

  1. Beste Soeraya,
   Het eerste wat opvalt in de droom is dat je het eigenlijk heel mooi en comfortabel hebt, nog fijner dan in het dagelijks leven, maar dat je afkeurend bent en het anders wilt. Misschien ken je het dat je een gevoel van ontevredenheid hebt of kritisch bent. Terwijl dat eigenlijk niet zou hoeven. Je kunt tevreden zijn met wat er wel is. Ik ben benieuwd naar je reactie.

 27. Ik droom al jaren ongeveer dezelfde dromen over een huis. Het gaat niet zozeer om het huis zelf , want die is niet altijd hetzelfde maar om het feit dat ik me ineens geschrokken herinner dat ik nog ergens een huis heb waar ik heel lang niet ben geweest en daar hoognodig weer eens naar toe moet, want hoe zit het met de huur, de spullen in het huis, de post, etc. etc. Het is een heel heftig moment als ik het vergeten huis weer herinner en de drang om er naar toe te gaan is enorm, ik kan dan niet wachten om erheen te gaan en te kijken. Meestal blijft het daarbij en is de droom voorbij voordat ik dit kan realiseren. Zou heel graag willen weten wat deze dromen betekenen.

  1. Hoi Roos,
   Je vergeet steeds dat je nog een huis hebt. Huizen staan vaak voor jezelf, hoe je in het leven staat. En nu droom je dat je nog een huis hebt. Mogelijk is er een deel van jou dat nu niet het licht ziet. Een aspect van jou waarvan je weet dat je het in je hebt maar dat er nu niet uitkomt. Het is natuurlijk interessant om te weten wat voor huis het is in je dromen dat je vergeet, hoe het er uit ziet. Dat kan aanwijzigingen geven over welke delen je van jezelf onderbelicht zijn. Ik ben benieuwd naar je antwoord.

 28. Ik bevind me in een heel groot huis in een heel hoog, groot ben stapelbed waar ik bijna uitval omdat er geen zijkant aanzit. Zodra ik schrik komt er een dame uit het huis naar me toe ( die ik blijkbaar ken)
  Ze verteld me dat k niet langer in het huis kan blijven en neemt me mee naar de tuin, in de tuin staat precies hetzelfde huis (groot en wit) alleen wordt deze bedekt door mos en planten, ik herinner me niet dat er een deur in het tweede huis zat, wel veel ramen, alleen voor de ramen zat geen glas. en achter elk raam begeeft zich een andere locatie zoals ; een bos, water, een moeras enz.
  de dame dwingt me om het raam met het donkere bos in te gaan maar ik weiger, en smeek of ik terug mag het normale huis binnen.
  vreemd genoeg mag ik weer mee naar binnen, en daar stopt het.

 29. Interessante dromen komen hier voorbij. Ik wil er ook eentje delen, die mij angst aan joeg.
  Ik droomde dat ik wakker werd in mijn eigen bed, in mijn eigen slaapkamer. Ik sla mijn ochtendjas om en loop de bekende wenteltrap af naar beneden. In de keuken zie ik dat de achterdeur open stond. Verdorie, heeft mijn vriend weer niet goed afgesloten? Geërgerd doe ik de deur dicht, en dan zie ik dat hij aan de andere kant opengaat dan normaal. Vreemd. Mijn blik schiet de woonkamer in, waar mijn grote witte boekenkast achter de eettafel staat. Alle boeken staan op kleur. Ik wil al weer weg kijken als ik me besef dat we die kast twee weken geleden hebben weggehaald. Die hoort hier helemaal niet te staan! Ik loop erheen en raak de kast aan, hij voelt echt. Zou mijn vriend de kast weer terug hebben gezet? Nee, dat kan niet, we hebben hem verkocht.
  Bevreemd kijk ik de rest van de woonkamer in en ik schrik. Behalve het raam herken ik niks. Er zit een extra uitbouw links van het raam, waar nu een onbekende bank staat.Een donker dressoir staat rechts van het raam. Verdwaasd raak ik de meubels aan en ga op de bank zitten. Wat ben ik moe. Ik voel mijn telefoon in de zak van mijn ochtendjas zitten, en haal die tevoorschijn. Ik wil mijn vriend bellen, maar er staan maar een paar contacten op het scherm. Een boos smsje van een onbekende naam vertelt me dat ik al lang op mijn werk moet zijn. Woest scroll ik door de telefoon, op zoek naar de naam van mijn vriend. Nergens.
  Ik kijk uit het raam, om te zien of het huis nog hetzelfde is. Het uitzicht is heel anders dan ik gewend ben. Een natuurstenen huis met een erker staat naast het onze. Het is een prachtige woning, maar die hoort hier helemaal niet! Alle huizen om me heen zijn hoog, met hoge bomen en telefoonpalen met draden ervoor.
  Ik dwaal weer door de woonkamer. Verander, denk ik uit alle macht, verander verander! Dan word ik echt wakker, in mijn eigen bed in mijn eigen slaapkamer, badend in het zweet. Voorzichtig loop ik naar beneden, waar de kat om aandacht miauwt, en waar alles er uitziet zoals het hoort.

 30. Ik droomde vannacht over dat mijn zoon de achterdeur ‘s avonds op slot ging doen en dat er op dat moment 4 mensen voor de deur stonden. Er glipte er net 1 naar binnen. Ik duwde tegen de deur aan en toch stonden de anderen ook opeens binnen. Ik keek de kamer rond en het huis stond vol met vreemde mensen en ik kreeg ze er met geen mogelijkheid eruit. Ik dacht: ik bel de politie, 112, maar kreeg een vreemd bandje aan de telefoon. Toen heb ik verschillende mensen om hulp gebeld en kreeg of een bandje of iemand anders aan de telefoon die iets onbegrijpelijks zei.

  Ik weet niet of het in dezelfde droom was, maar later vannacht droomde ik dat ik het zwembad bij mijn huis ( ik heb in werkelijkheid geen zwembad bij mijn huis), aan het schoonmaken was met een visnetje. Ik haalde er de naalden uit van de dennenbomen. Toen ik klaar was wilde ik er het zeil overheen doen, maar toen zaten er voor mij bekende mensen in het zwembad. Ze wilden er niet uit, wat ik ook zei. En er sprongen weer andere mensen bij. Na enig aandringen ( ik zei: als ze er nu niet uitgingen, ze nooit meer in het zwembad mochten) en met het schepnetje heen en weer gaan, gingen ze mokkend het zwembad uit. Ik ging verder met het schoonmaken van het zwembad.

  Ik werd met een raar hoofd en gevoel wakker. Ben benieuwd wat het betekent.
  Groetjes
  Suze

  1. Fijn dat je je droom hebt opgeschreven op de blog.
   In je droomt komt 2x hetzelfde thema voor; je wilt niet dat er iemand in je huis komt en het gebeurt toch. En je wilt de mensen uit het zwembad en ook dat gaat echt moeilijk.
   Een huis staat vaak voor jezelf in een droom. Daar waar jij jezelf kunt zijn. Je gevoelens kunt ervaren, je veilig kunt voelen. En zelf de regie hebt. Je kunt zeggen; de droom geeft aan dat er mensen over je grenzen gaan, jouw natuurlijke grens overschrijden.

   Wat mooi is in je droom is dat je om hulp vraagt (112 en anderen belt). Maar daar lukt het nog niet echt. In het tweede deel is er echter echt een verandering. Je wordt duidelijker. Je kunt zeggen; je geeft nu echt aan wat jij graag wilt; de mensen het bad uit.
   Ik ben heel benieuwd naar hoe jij jezelf in het dagelijks leven ervaart. Is het mogelijk dat je wel wat meer op je strepen mag gaan staan, wat meer je grenzen aan kunt geven?

   1. Het klopt inderdaad dat ik de laatste tijd bezig ben met mijn eigen grenzen te ontdekken en aan te geven. Leuk dat je dat uit mijn droom kunt afleiden.
    Ik onthou veel van mijn dromen en vindt ze vaak indrukwekkend. Ik heb geen dromen meer over dit onderwerp gehad.
    Wel merk ik na je uitleg, dat als ik duidelijk aangeef wat ik wil bij een ander, ik hierdoor mijn grenzen ook aangeef. Het is voor mij dus verhelderend geweest, die droom.

 31. Annemiek Geerinck

  Het is warm en ik hoor stemmen. Mijn man ligt naast me, als ik me omdraai ligt de vriend van mijn dochter tegen me aangeplakt (naakt help!). Hij stapt uit bed en zegt dat hij geen slaapplaats kon vinden. Ik zeg hem dat het OK is.

  Ik sta middenin het huis waar we wonen. Het is enorm, veel kamers en badkamers, een grote notenhouten bar ingebouwd in een cirkelvormige hoek. De bediendes hebben vrij het is een feestdag en ze hebben zich teruggetrokken aan de achterzijde van het huis, hier is een vloer van rode harde modder een geheimzinnige keuken en een donkere lange kruidenkamer met wandenvol met laatjes en toonbanken met geheimzinnige potten. Er lopen een paar mensen in het huis. Ze zoeken een badkamer of plek om te rusten en kleding aan of uit te trekken. Één vrouw is dement, in de drukte leun ik op een grote pijp dit is een muziekinstrument van een jonge vrouw ze begint erop te spelen de jonge man met de baard doet mee. Het is muziek die zou moeten kalmeren. Dwars erdoorheen begint een muziekkorps te spelen en te zingen. We zijn in de grote eetkamer. In de hal zie ik dat de drankjes uit de bar al aardig opraken. De drankjes hebben allerlei kleuren en de bar ziet er sprookjesachtig uit.
  Het huis begint aardig vuil te worden. Overal liggen of staan mensen die het hus gebruiken . Aan de voorkant staat een enorme glazen deur wagenwijd open en er blijven mensen komen van het feest buiten die van het huis gebruik willen maken..
  Het is niet mijn huis, het is van mijn man. Toch moet ik het straks schoonmaken mijn man zal misschien helpen. . De bediendes zullen dit niet pikken. Misschien komen ze nooit meer terug. De mensen zeggen dat ik rijk genoeg ben. Ik vertel hen de waarheid maar ze geloven mij niet.
  Langzaamaan gaan er mensen weg, ik haal er nog een paar uit de achterste kamers waar ik niemand wou hebben. Ik kan geen bezems vinden ook niet aan de achterkant van het huis met de bediende kamers en kruiden kamer.

  Argh wat een droom

  Groet vAn Annemiek

  1. Hallo Annemiek,
   Ja, dat is inderdaad letterlijk een indringende droom.
   Kan het zijn dat jouw ‘huis’ wagenwijd open staat? Dat wil zeggen, dat er in jouw verhouding tot je omgeving weinig eigen ruimte is voor privacy, puur ruimte voor jou zelf? Dat je niet gemakkelijk grenzen trekt (of je ‘egoïstisch’ opstelt, ruimte, tijd en energie voor jezelf houdt) en eigenlijk overlopen wordt door alles en iedereen om je heen? Voel je vrij al dan niet te reageren, hier of via de mail. Hartelijke groet van Mirjam Tirion

   1. Annemiek Geerinck

    Heej daar, hartelijk dank voor de uitleg.
    Na jouw mailtje moest ik even diep nadenken, ondertussen zijn er alweer heel wat dromen en droompjes langs komen waaien. Dat ik deze ging opzoeken en ook nog eens pontificaal op het internet plaatste was ik vergeten; de droom maakte wel indruk op me
    Het klopt wel wat je daar zeg. Ik dank je nogmaals hartelijk voor de aandacht groetjes Annemiek

 32. Beste Micky,

  Dit klinkt als een blije droom, een heel fijne droom lijkt mij om het nieuwe jaar mee te beginnen. Hieronder de vragen die in mij opkomen:

  Als je droomt over een nieuw eigen huis, gaat het vaak over een nieuwe fase in je leven. Is dat bij jou ook zo? Het huis in je droom is kleurrijk, en met grote ramen. Zijn veelkleurigheid en een opener venster op de buitenwereld ook dingen die je herkent in je leven nu, dat dat aan het ontstaan is?

  Verder is je dochter belangrijk, zij zet de puntjes op de i. Welke woorden komen in je op als je aan haar denkt? En je nichtje, wat voor soort mens is zij? Hoe zijn die woorden verbonden met het nieuwe in je leven?

  Ik ben benieuwd naar jouw associaties, gedachten hierbij.

  Hartelijke groeten van Mirjam

  1. Hallo Mirjam,
   Het was inderdaad een hele blije droom en vond het dan ook jammer dat het maar een droom was aangezien ik wel verhuisplannen heb.En het voelde zo goed in mijn droom.

   Ik zit inderdaad in een nieuwe fase van mijn leven,Mijn dochter is zelfstandig gaan wonen waardoor ik nu ook weer alleen woon.
   Ik voel me in dit huis niet echt gelukkig.Het is een huis zonder sfeer en de omgeving is erg negatief voor mij.

   Ik ben juist altijd heel open geweest tegen de buitenwereld en misschien moet ik dat juist wat meer afremmen.

   De veelkeurigheid zegt me nog niet zo veel.

   Mijn dochter is inderdaad het allerbelangrijkste in mijn leven.
   De woorden die in mij opkomen zijn:eerlijk, gevoelsmens(zo oogt ze niet), open, actief, sportief, lief en positief ingesteld.

   Mijn nichtje is een vrolijk en positief ingesteld iemand, harde werkster, gevoelig voor waardering en complimenten.
   Voor een ieder klaar staat.Te goed is geweest voor anderen.
   Veel meegemaakt en nu weer gelukkig is.

   Zowel mijn dochter als mijn nicht wonen in een klein huisje waar rust en gezelligheid uitstralen.

 33. Hallo
  Ik droomde dat ik verhuisd was en er stonden allemaal leuke spulletjes in de kamer, mijn dochter was nog even de laatste puntjes op de i aan het zetten,Ik voelde me er heel prettig in thuis.
  Ik had een bank met allerlei kleurtjes en hele mooie ramen dat je ook wel ziet bij een boerderij.Mijn nicht kwam ook nog ff kijken en vond het ook heel gezellig,
  Iedereen voelde zich prettig en lachte en daarna werd ik wakker,

 34. Ik droomde afgelopen nacht dat mijn huis in brand stond. Het was heel naar!

  Ik ben samen met 2 van mijn kinderen in de huiskamer. We zitten aan tafel een beetje te kletsen. De sfeer is niet ontspannen. Ik voel me unheimisch maar weet eigenlijk niet waar het vandaan komt. Ik hoor geluiden die ik niet kan thuisbrengen en word steeds onrustiger. Ik ga dan polshoogte nemen in de hal en als ik daar ben zie en ruik ik direct al dat de bovenverdieping in brand staat. Ik hoor en zie het vuur loeien en direct stort er dan ook een geweldige berg gruis en as door het trapgat naar beneden. Ik schrik me dood en stik bijna in het stof en de rook. Ik ren naar de huiskamer en roep ‘naar buiten, naar buiten’ en gooi gauw de tuindeuren aan de voorkant van het huis open. We rennen naar buiten en ik roep naar de buren die buiten staan ‘bel 112 want ons huis staat in brand’. Als ik buiten ben en op afstand naar ons huis kijk zie ik de vlammen uit de bovenverdieping naar buiten slaan. Dan bedenk ik dat ik eigenlijk nog iets belangrijks (wat???) wil pakken uit een kamer beneden. Ik vraag het aan de brandweerman maar hij verbiedt het me. Na een poosje is de brand geblust en het blijkt dat het huis niet volledig uitgebrand is en weer hersteld kan worden. Ik ben opgelucht maar merk bij mezelf ook een zekere teleurstelling want misschien had ik ook wel graag de kans gekregen om in een totaal nieuw huis te gaan wonen.

 35. Ik droom vaak dat ik een woning/huis/kamer vind of tegenkom waar ik heel graag in wil wonen. Die voelt dan heel fijn aan, ik voel me er heel prettig in, ik voel me thuis en geborgen, en ik heb gevonden wat ik zocht. Er is vaak veel hout, ‘t is meestal een oud gebouw, er zijn veel gekke hoekjes, trappetjes en gangetjes, mooie lichtval, vaak klimop aan de buitenkant. Het is altijd leeg en kaal, er moet altijd wel wat aan gebeuren maar daar heb ik dan ook zin in. De laatste tijd droom ik het heel veel, en dan komt ook de omgeving van het huis, de buurt, die dan ook heel mooi en fijn is, er in voor.
  Ik zie ‘t altijd helemaal zitten en altijd ziet het ernaar uit dat ik hier kom te wonen en ben ik blij! Maar er is ook altijd iets dat ertussen komt, waardoor het niet kan, het niet lukt of dingen in het honderd lopen. Vaak zijn dat andere mensen die er ook wonen of willen gaan wonen (vaak is het een gezamelijk wonen situatie, met bekenden of onbekenden, veel mensen of maar een paar), soms is de staat van het huis heel slecht, of blijkt er één of ander mis te zijn, bijvoorbeeld dat er geen vloer in zit. Het is altijd een frustrerende en chaotische situatie, met allerlei mensen. Ik probeer het (wat het probleem dan ook is) op te lossen maar het gaat niet, ik heb geen grip. Altijd wil ik zo graag en voel ik me er zo thuis, maar lukt het niet. Ik droom deze droom al heel lang, maar zoals gezegd de laatste tijd dus vaak.

  Ik ben onlangs moeder geworden, en dat verandert heel veel in mijn leven, in mijn houding naar mezelf en de buitenwereld, op allerlei vlakken. Ik vermoed dat het vaker dromen van deze droom hiermee te maken heeft, maar ondanks de veranderingen in mijn leven is de droom nog steeds hetzelfde. ik wil er graag wel meer over weten.

  1. Heel hartelijk dank voor je ingezonden droom, zo’n ‘klassieke’ huizen droom.

   In mijn reactie doe ik suggesties qua denkrichting maar daarin is het belangrijker wat het met jou doet. Daarin ben jij de leidraad en is mijn idee erover ondersteunend of eventueel blikverruimend. Kijk maar.

   In jouw dromen is er een beeld van je ideale huis. Prachtig, helemaal naar je zin. Er moet nog een kleinigheid gebeuren maar daar heb je ook zin in.
   Maar dan komt er een kink in de kabel. Vaak door andere mensen. Het blijkt dubbele bewoning, een vloer die ontbreekt.

   Wat mij betreft is dat zoals het in het dagelijks leven gaat. Je hebt het goed met jezelf, het is prima. En dan kom je in aanraking met anderen. Die wat vinden, wat willen.. Het ontregelt je. Het is niet alleen maar fijn en goed.
   Je kunt je afvragen hoe je bent in relatie tot anderen. Zoals uit je droom mogelijk blijkt, is dat het belangrijk voor je kan zijn om niet iedereen ‘binnen te laten’. Dat je bijvoorbeeld je grenzen stelt of dat je nadenkt over welke mensen je prettig vindt en welke niet, en dat je selectief bent in met wie je omgaat.

   Maar er zit ook nog een andere kant aan. Het is veilig en vertrouwd door in je eigen wereldje te zijn. Daarin is het zoals jij het fijn vindt maar het is niet de volle werkelijkheid van ons bestaan. Het is ook mogelijk dat je juist meer ‘de wereld’ in zou moeten gaan. Jouw ideaal verlaten en je laten beïnvloeden, je laten raken door andere meningen, gevoelens. Zoals je ook schrijft, het moederschap en alles wat je daarin ervaart, brengt je ook echt uit je eigen wereld. Je moet zorgen voor een kleintje. Jouw behoeften staan nu niet meer centraal. Dat kan aansluiten bij bovenstaande.

   Daarin ken ik je natuurlijk niet, en is het aan jouw ook om te kijken wat dit schrijven zo weer met jou doet.

   1. Hoi Nanske!

    Dank voor je antwoord. Je weet een aantal zaken te treffen die echt in mijn leven spelen; heel bijzonder! De twee dingen die je noemt, het mensen teveel binnen laten en het in mijn eigen wereldje zijn, zijn eigenlijk allebei van toepassing, en twee kanten van dezelfde medaille.
    Je schrijft: ‘Je hebt het goed met jezelf, het is prima. En dan kom je in aanraking met anderen. Die wat vinden, wat willen.. Het ontregelt je.’ Dat klopt helemaal! In contact met andere mensen heb ik moeite om bij mezelf te blijven; ik heb de neiging om me snel van mijn stuk te laten brengen me te laten beïnvloeden, en erg makkelijk mee te bewegen met… tja, vooral meningen en (veronderstelde) oordelen van anderen.

    Ik denk dat ik daarom, uit een gevoel van zelfbehoud, lang de neiging heb gehad om me te willen begeven in mijn eigen wereldje. Hetzij letterlijk, hetzij door te zorgen dat ik buiten de maatschappij sta, door ‘anders’ te zijn, iets wat ik lange tijd vond van mezelf. Dit heb ik best lang in stand kunnen houden.

    Ik ben geestelijk ook wel sterk gegroeid de laatste jaren. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik me bewust ben van het feit dat ik zo makkelijk van m’n stuk ben (en zo snel onder de indruk van anderen), dat dat mag (dat ik mezelf daar niet voor afstraf door me er slecht over te voelen), en dat ik mezelf steeds meer onderschep in dit denkproces en het kan ombuigen naar iets dat constructiever is. Dat is heel fijn. Maar inderdaad is moeder worden weer een hele nieuwe fase hierin, zowel wat betreft de aanwezigheid van een kind als de relatie met haar vader.

    Misschien dat ik door dit alles de droom weer vaker heb de laatste tijd.

    Groetjes!

 36. Ik droom vaak over verhuizen. Het huis waar ik naar toe ga staat altijd in een enge buurt. De ene keer is het een enge, donkere, grauwe buurt waar ik met een oude onveilige lift naar boven moet om bij mijn woning te komen. De andere keer ga ik naar een groot vrijstaand herenhuis waar drie woningen van zijn gemaakt, de buren zijn geen prettige mensen en ik wil er zo snel mogelijk weg.
  Iedere droom eindigt ermee dat ik terug wil naar mijn eigen woning, maar als ik daar aan kom is deze al weer verhuurd aan andere mensen. Ik zie door het raam de woonkamer en de nieuwe eigenaren zijn over mijn behang (waar ik erg blij mee ben) aan het behangen. Ik heb dan heel veel spijt dat ik de huur heb opgezegd en kan het niet meer terugdraaien.

  1. Beste Ilona,
   Van deze droom krijg je een rotgevoel. Het zou heel anders zijn als je droomt over een heerlijk eigen huis, helemaal in jouw smaak, goed onderhouden, helemaal een uitdrukking van wie jij bent. Dat is in dit geval niet zo. Een vraag die boven komt en waar je misschien verder over kunt nadenken; Is het zo dat je snel van slag bent door negativiteit van anderen? Of is het zo dat je je snel laat overtuigen door anderen? Het voelt dat je meer mag vertrouwen op jouw ideeën, jouw meningen en dat je niet hoeft laten wegwuiven. Dat je veel meer een eigen ‘huis’ mag hebben dan dat je nu hebt. Ik ben heel benieuwd naar jouw associaties.

   vriendelijke groet,
   Nanske Kuiken

   1. Hallo Nanske,
    Dankjewel voor je reactie. Leuk om te lezen wat je uit mijn droom haalt. Het is heel herkenbaar. Ik deed vaak de dingen die anderen graag wilden en schoof daarbij mijn eigen gevoel en mijn eigen wensen naar de achtergrond. Ook vind ik het inderdaad lastig om met negativiteit van anderen om te gaan. Het kost me veel energie.
    Ik heb een paar jaar deze nare dromen over verhuizen gehad. Sinds een tijdje probeer ik meer naar mezelf te luisteren en de dingen te doen die bij mij passen. Ik heb deze droom nu ook al een tijdje niet meer gehad. Het bijzondere is dat ik een paar weken geleden wel droomde dat ik naar een fijn huis was verhuisd met een fijne tuin. Het was lekker zonnig weer en het voelde erg goed om er te zijn. Als ik jouw interpretatie van mijn droom lees, dan lijkt het erop dat ik op de goede weg ben.

    Groeten Ilona

 37. Ik ben bij jonge mensen in hun nieuwe huis. Het is er heel ruim en nog vrij kaal. Ik vraag of ik hun huis even helemaal mag zien en dat mag. We lopen er door heen en bekijken alles. Ik verbaas me over de ruimte die ze hebben. Dan komt er een hoop familie van het jonge stel binnen en ik zeg dat ik nu wegga. Ik moe mijn kinderen nog wel meenemen. 2 kinderen liggen binnen te slapen, maar ik weet niet waar.. De familie vertelde ze ergens in hun bedjes gezien te hebben. Ik ga zoeken en vindt mijn ene zoontje buiten, voor het huis, in een campingbedje en hij slaapt. Als ik bij hem kom, schrik ik me dood. Hij heeft een soort zuurstofmasker op en het lijkt echt of hij dood is. Ik trek het masker snel af en schud aan hem en heel langzaam komt hij weer tot We krijgen een discussie over de kleren die hij aan wil en dan word ik wakker.

  1. Gisteren droomde ik de droom die hierboven beschreven staat en het was een droom over een huis van anderen. Vannacht droomde ik over mijn eigen huis en het vreemde is dat er weer een kind in een campingbedje voorkomt.

   Ik ben samen met mijn man en dochter in de achtertuin en we moeten de dakgoten aan de achterkant van het huis repareren. Ze hangen half los en zijn behoorlijk verrot. Dicht bij het huis en de plek waar we bezig zijn staat een campingbedje met een kindje er in. Mijn dochter klimt op de ladder en het lukt haar om een stuk van de goot weer vast te maken. Door het simpelweg achter een paar grote spijkers te hangen blijft het wel zitten. Bij het 2e stuk goot lijkt het ook te gaan lukken maar plotseling stort de goot naar beneden. Ik sta zelf op de grond toe te kijken en kan nog net, door het op te vangen, voorkomen dat het stuk afgebroken goot boven op het kindje in het campingbedje valt. Ik schrik en zet het campingbedje snel een stuk verder de tuin in.We gaan snel verder met de klus. En dan word ik wakker.

 38. Christel Timmers

  Wat als je een niet te temmen drang hebt om een huis(je) te bouwen? Niet in een droom, maar als je erover spreek het voor andere mensen een vreemde droom lijkt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *