Dromen over moord

Dromen over moord

Als iemand mij zou vragen of ik in staat ben tot moord, zou ik vastberaden nee zeggen. Ik schrok dan ook behoorlijk toen ik droomde dat ik in blinde razernij iemand van een brug gooide en daar nog uitermate tevreden over was ook. Ik wist toen nog niet dat deze droom de voorbode was van een langdurig leerproces.

De moord op ‘Baardmans’

Ik droom dat ik achttien ben en wakker word in het huis van mijn ouders. Ik ga naar beneden en kom tot de ontdekking dat een jongen met een baard, die ik totaal niet ken en die precies even oud is als ik, ook bij mijn ouders heeft overnacht. Hij studeert, net als ik in Leiden. Ondanks het feit dat hij totaal mijn type niet is, vraag ik hem of we na het ontbijt samen terug naar Leiden zullen reizen. Uiterst kortaf zegt hij simpelweg “nee”. Zonder enige toelichting of verontschuldiging. Plotseling komt onze pater familias de kamer binnen. Ik leg hem mijn verbolgenheid over de botheid van ’Baardmans’ voor. Hij komt tot het oordeel dat ik een blijvende verbintenis met deze jongeman wil. Ik voel me compleet voor gek gezet en ren woedend het huis uit. ‘Baardmans’ komt achter me aan. Op de dichtstbijzijnde brug raken we in een vreselijk gevecht verwikkeld. Ik gooi hem van de brug af en laat hem voor dood achter. Zo, dat zal hem leren, die vuile botterik.

Dromenuitleg, Dromen over moord, Agressie in dromen
Wie wordt hier nou eigenlijk vermoord?

‘Baardmans’ is in de droom precies even oud als ik. Daarom ga ik ervan uit dat ik eigenlijk niet Baardmans, maar een deel van mezelf voor dood heb achter gelaten. Te weten het deel dat ‘nee’ mag zeggen. ‘Nee’, zonder me daar schuldig over te voelen. ‘Nee’, zonder daar verantwoording over af te leggen. ‘Nee’ zonder daar op voorhand al excuses voor aan te bieden. 

Als ik het zo bekijk heeft mijn oudoom gelijk: ik wil inderdáád een blijvende verbintenis met ‘Baardmans’. ‘Ja’ zeggen, terwijl ik een paar tellen later al ‘NÉÉ!’ voel, heeft me jarenlang bakken met energie gekost. En naar anderen toe is het ook niet al te duidelijk. Op internet zoek ik naar een foto van een man die op ‘Baardmans’ lijkt. Ik installeer hem als screensaver. Zo herinner ik mezelf er dagelijks aan dat ik ‘nee’ moet zeggen als ik ‘nee’ voel. 

Zo simpel gaat dat niet

Het is natuurlijk niet zo, dat ik door een droom met bijpassende screensaver opeens de koningin van het ‘nee’ zeggen werd. Daar was heel wat meer voor nodig, zoals het vervolg van bovenstaande droom ook laat zien:

Ik realiseer me dat ik ‘Baardmans’ niet voor dood achter had moeten laten en besluit naar zijn ouders te gaan om mijn daad op te biechten. Onderweg liggen er zwarte beren en honden op de loer. Ik ontkom aan de beren en zie hun witte tanden flitsen. Een hond spert zijn bek open en grijpt me bij mijn linkerenkel. Gek genoeg voel ik totaal geen angst. Ik weet precies wat ik moet doen. In de bek van de hond zie ik, pal voor het keelgat, een brede ketting van roze schakels zitten. Ik pak een lange zwarte stok en weet dat ik vrij zal zijn, als ik met één korte vastberaden stoot de roze schakels doorbreek. 

Beren op de weg

Wat mij betreft is het vervolg van de droom glashelder. Als het om nee zeggen gaat zie ik al gauw beren op de weg verschijnen. Ik wil niet dat mensen boos op me worden of me niet meer aardig vinden als ik nee zeg. Maar ik ben het ook zat om ‘ja’ te zeggen en ‘nee’ te voelen. Als ik het anders wil zal ik de ketenen in mijn keelgat moeten verbreken. Door me kort en krachtig uit te spreken als ik iets niet wil. De droom geeft me het vertrouwen dat ik het kan. 

Nee leren zeggen

Inmiddels is deze droom vijf jaar geleden. Ik leerde nee zeggen en ik leerde ook, dat het niet fair is om me te irriteren aan een ander als ik zelf nalaat mijn grenzen aan te geven. Sommige mensen werden kwaad als ik nee zei en kwamen meer op afstand te staan. Iemand zei dat ze wist dat ik met nee zeggen aan het oefenen was, maar dat ze niet had verwacht dat ik ook nee tegen haar ging zeggen. De meerderheid vond het (tot mijn grote verbazing en opluchting) echter doodnormaal, dat er ook wel eens ‘nee’ als reactie kwam. Soms kreeg ik zelfs een compliment dat ik duidelijker communiceerde dan voorheen.

Waar staat moord in dromen nou eigenlijk voor? 

Dromen over moord gaan vaak gepaard met zulke heftige beelden, dat ze je letterlijk en figuurlijk wakker schudden. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, want als je droomt over moord is dat een signaal om serieus te nemen. Vanuit psychologisch perspectief betekent moord immers dat ergens actief het leven uit wordt gehaald. 

Als je droom dat je iemand vermoordt, kan het dus ook zijn dat je onder ogen moet zien, dat je met negatief gedrag de levensenergie van een ander aan het wegnemen bent. Of (als je zelf vermoord wordt), dat er iets in je leven speelt dat jouw levensenergie ernstig aantast. In beide gevallen zal je op zoek moeten naar een manier om die negativiteit te stoppen. Vaak gaan dromen over moord over het roer weer in eigen hand nemen en dat wat destructief is te beëindigen. Soms moet er nou eenmaal eerst iets sterven (vermoord worden) alvorens iets op een gezonde manier verder kan groeien.

Dromenuitleg, Dromen over moord, Agressie in dromen, Slachtoffer
Bevrijding

Hoewel je er in het dagelijks leven (terecht) voor opgesloten wordt, kan een ‘droommoord’ heel bevrijdend werken. Door in te zien dat ik systematisch een deel van mezelf vermoordde, kon ik het ook weer tot leven wekken. Als je droomt dat je een ander vermoordt, besef je soms opeens hoe boos je op die persoon bent. En hoezeer je die gevoelens hebt onderdrukt. In zo’n geval kan het heilzaam zijn om die gevoelens de ruimte te geven. Te onderzoeken hoe je er op een constructieve manier mee om kunt gaan. 

Het leuke van een moord plegen in dromen is trouwens, dat je vaak totaal geen schuldgevoel hebt na de daad. Veelal komt er juist een enorme kracht vrij. Een kracht die maakt, dat je duidelijk en helder bent. Beter laat zien wie je bent en actief aangeeft waar je grenzen liggen.

Door: Mariëlle Borst

P.S. Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan ook het blog van Nanske over ‘Dader zijn in dromen’.

3 gedachten over “Dromen over moord”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *