Geweld in dromen

Geweld in dromen

Geweld is aan de orde van de dag. Een realiteit waar we ons, sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, maar al te pijnlijk van bewust zijn. Geweld is een onderdeel van ‘la condition humaine’. Menselijk en onmenselijk tegelijk. Menselijk, omdat geweld even oud is als de mensheid zelf. Onmenselijk, omdat het een kracht is die het leven vernietigt en beschadigt. Vanwege het onmenselijke aspect zien we geweld liever als iets dat anderen doen. Als iets dat buiten ons plaatsvindt. We hebben moeite om onder ogen te zien, dat we allemaal tot geweld in staat zijn. Ik. Jij. Iedereen. Dromen over geweld worden dan ook maar mondjesmaat gedeeld. Zeker als de dromer zelf degene is die het geweld pleegt, zoals bijvoorbeeld in de volgende droom.

Ik droom dat ik mijn dochter zo erg mishandel, dat er een ambulance moet komen. Ik kijk naar de verwondingen die ik haar heb toegebracht (geen bloed) en denk: “Nu kan ik het niet meer verbergen”. Ik word intens verdrietig wakker.

Wat overdag geen ruimte krijgt vergroot zich uit in de nacht
Op de hele wereld is er ongetwijfeld geen één ouder te vinden die nog nooit boos op zijn of haar kind is geweest. Toch rust er bij veel ouders een innerlijk verbod op alles dat met woede te maken heeft. Dit maakt dat woede negen van de tien keer wordt onderdrukt. En dat is nou juist het probleem, want het onderdrukken (en daardoor ondergronds vervormen) van woede is uiteindelijk veel schadelijker dan de oorspronkelijke woede.

Frustraties die overdag te weinig ruimte krijgen, komen vaak terug in de nacht. Meestal nog uitvergroot ook, want als je droomt dat je een keer een chagrijnige opmerking tegen je kind maakt, zou je daar niet mee aan de slag gaan. Als je droomt over ambulances en verwondingen daarentegen, slaat de schrik je om het hart en wil je direct uitzoeken wat dit betekent.

Het nachtelijke uitvergroten van emoties die we overdag onderdrukken, heeft dus een functie. Het trekt je aandacht naar een thema dat in jouw leven aandacht nodig heeft en voorkomt dat gevoelens onnodig vervormen en uiteindelijk op een schadelijke, ongecontroleerde manier naar buiten komen.

Zelfonderzoek
Dromen dat je je gewelddadig gedraagt wil trouwens niet per se zeggen, dat je dit in het echt ook doet of gaat doen. Vaak al een hele geruststelling als je over geweld gedroomd hebt. Het wil wél zeggen dat het aan de orde is, dat je onderzoekt wáárom je over geweld droomt. Bijvoorbeeld door jezelf de volgende vragen te stellen:

Hoe ga je om met woede? Mag je boos zijn van jezelf of onderdruk je het? Verberg je talloze kleine irritaties tot er één grote openlijke woede-uitbarsting volgt of zeg je het direct als er iets is dat jou niet zint? Voel je je schuldig als je boos bent of zou die ander zich volgens jou juist eens flink schuldig moeten voelen?

En nou we het toch over die ander hebben: Is er iets dat je degene waar je over gedroomd hebt kwalijk neemt of waar je ronduit pissig over bent? Is het aan de orde dat je naar deze persoon toe je eigen grenzen (eerder en duidelijker) aangeeft?

De lieve vrede bewaren
De dromer van bovenstaande droom denkt aan het einde van de droom: “Nu kan ik het niet meer verbergen”. Een vraag die opkomt is dan ook: Wat verberg je in relatie tot je dochter? De dromer gaf aan, dat zowel zijzelf als haar dochter, de neiging hebben om onderlinge frustraties niet uit te spreken om de lieve vrede te bewaren. Deze droom spoorde de dromer aan om dit patroon bespreekbaar te maken met haar dochter en frustraties niet langer onder de mat te schuiven.

Collectief niveau
Nou ging deze voorbeelddroom specifiek over een opeenstapeling van op zich onschuldige frustraties binnen een moeder-dochter relatie, maar er zijn natuurlijk legio voorbeelden waarbij onderdrukte frustraties uiteindelijk op een minder onschuldige manier naar buiten komen.

Denk maar aan oorlogen, rellen, vandalisme of aan protesten die ‘plotseling’ omslaan in geweld. Ook collectief geldt dus, dat gevoelens die langdurig worden onderdrukt de neiging hebben om vervormd, ongecontroleerd en disproportioneel naar buiten te komen. Met alle gevolgen van dien. Dromen over geweld bevatten dus wel een waarschuwing.

Slachtoffer in plaats van dader
Het kan natuurlijk ook zijn dat je droomt dat je geen dader bent, maar juist slachtoffer wordt van geweld. Bijvoorbeeld zoals in één van de eerste dromen die ooit via onze website werd gedeeld:

In de achteruitkijkspiegel van mijn auto zie ik hoe een aantal gesluierde figuren aan komt lopen. Ze stappen mijn auto in en er ontstaat een gevecht. Er wordt aan mijn haar getrokken. Ze slaan, spugen, stompen en krabben. Alles doet pijn! Hoe kom ik hier in hemelsnaam weg? Ik pak mijn telefoon uit mijn tas, maar zij maken hem kapot. Ik bluf en spreek in de kapotte telefoon alsof het met de politie is. Terwijl ik vertel wat er aan de hand is, gaat het mishandelen gewoon door…

Koppeling met je dagelijks leven
Als je droomt dat je slachtoffer wordt van geweld, is het goed om te kijken waar je een koppeling kunt leggen met je dagelijks leven. Dat kan je doen door alle onderdelen van de droom om te zetten in een vraag. Bijvoorbeeld zo:

  • De achteruitkijkspiegel: Waar in je leven is het moeilijk om datgene dat er speelt rechtstreeks aan te kijken?
  • Gesluierde belagers: Waar is niet helemaal duidelijk wie of wat er op je af komt?
  • Een gevecht: Waar in je leven ben je aan het vechten?
  • Kapotte telefoon: Waar krijg je geen contact met hulp?
  • Bluffen: Waar in je leven doe je je groter en sterker voor dan je bent?
  • Het mishandelen gaat door: Waar in je leven worden je grenzen genegeerd en door wie?

Door in te zoomen op de details, wordt vaak ook duidelijk waar de droom in zijn geheel over gaat. Probeer het maar eens uit.

En jij, droom jij ook wel eens over geweld?
Heb jij recent toevallig ook over geweld en agressie gedroomd? En was je in die droom dader of juist slachtoffer? Laat het ons weten, dan kijken we er samen naar.

Als er iets is dat we van dit soort dromen kunnen leren is het namelijk wel, dat we beter af zijn als we deze aspecten van ons menszijn niet onder de mat schuiven, maar juist tijdig opnemen in ons bewustzijn.

Tot slot, met een knipoog, nog een cartoon van mijn favoriete cartoonist Glen Baxter.

Glen Baxter

Door: Mariëlle Borst

P.S.1. Meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier voor meer blogs over dromen over agressie.

P.S.2. Geïnteresseerd in wat het ITIP jou te bieden heeft? Klik hier om ons aanbod te bekijken.

2 reacties op “Geweld in dromen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.