Geweld in dromen

Geweld in dromen

Geweld is aan de orde van de dag. Een realiteit waar we ons, sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, maar al te pijnlijk van bewust zijn. Geweld is een onderdeel van ‘la condition humaine’. Menselijk en onmenselijk tegelijk. Menselijk, omdat geweld even oud is als de mensheid zelf. Onmenselijk, omdat het een kracht is die het leven vernietigt en beschadigt. Vanwege het onmenselijke aspect zien we geweld liever als iets dat anderen doen. Als iets dat buiten ons plaatsvindt. We hebben moeite om onder ogen te zien, dat we allemaal tot geweld in staat zijn. Ik. Jij. Iedereen. Dromen over geweld worden dan ook maar mondjesmaat gedeeld. Zeker als de dromer zelf degene is die het geweld pleegt, zoals bijvoorbeeld in de volgende droom.

Ik droom dat ik mijn dochter zo erg mishandel, dat er een ambulance moet komen. Ik kijk naar de verwondingen die ik haar heb toegebracht (geen bloed) en denk: “Nu kan ik het niet meer verbergen”. Ik word intens verdrietig wakker.

Wat overdag geen ruimte krijgt vergroot zich uit in de nacht

Op de hele wereld is er ongetwijfeld geen één ouder te vinden die nog nooit boos op zijn of haar kind is geweest. Toch rust er bij veel ouders een innerlijk verbod op alles dat met woede te maken heeft. Dit maakt dat woede negen van de tien keer wordt onderdrukt. En dat is nou juist het probleem, want het onderdrukken (en daardoor ondergronds vervormen) van woede is uiteindelijk veel schadelijker dan de oorspronkelijke woede.

Frustraties die overdag te weinig ruimte krijgen, komen vaak terug in de nacht. Meestal nog uitvergroot ook, want als je droomt dat je een keer een chagrijnige opmerking tegen je kind maakt, zou je daar niet mee aan de slag gaan. Als je droomt over ambulances en verwondingen daarentegen, slaat de schrik je om het hart en wil je direct uitzoeken wat dit betekent.

Het nachtelijke uitvergroten van emoties die we overdag onderdrukken, heeft dus een functie. Het trekt je aandacht naar een thema dat in jouw leven aandacht nodig heeft en voorkomt dat gevoelens onnodig vervormen en uiteindelijk op een schadelijke, ongecontroleerde manier naar buiten komen.

Zelfonderzoek

Dromen dat je je gewelddadig gedraagt wil trouwens niet per se zeggen, dat je dit in het echt ook doet of gaat doen. Vaak al een hele geruststelling als je over geweld gedroomd hebt. Het wil wél zeggen dat het aan de orde is, dat je onderzoekt wáárom je over geweld droomt. Bijvoorbeeld door jezelf de volgende vragen te stellen:

Hoe ga je om met woede? Mag je boos zijn van jezelf of onderdruk je het? Verberg je talloze kleine irritaties tot er één grote openlijke woede-uitbarsting volgt of zeg je het direct als er iets is dat jou niet zint? Voel je je schuldig als je boos bent of zou die ander zich volgens jou juist eens flink schuldig moeten voelen?

En nou we het toch over die ander hebben: Is er iets dat je degene waar je over gedroomd hebt kwalijk neemt of waar je ronduit pissig over bent? Is het aan de orde dat je naar deze persoon toe je eigen grenzen (eerder en duidelijker) aangeeft?

De lieve vrede bewaren

De dromer van bovenstaande droom denkt aan het einde van de droom: “Nu kan ik het niet meer verbergen”. Een vraag die opkomt is dan ook: Wat verberg je in relatie tot je dochter? De dromer gaf aan, dat zowel zijzelf als haar dochter, de neiging hebben om onderlinge frustraties niet uit te spreken om de lieve vrede te bewaren. Deze droom spoorde de dromer aan om dit patroon bespreekbaar te maken met haar dochter en frustraties niet langer onder de mat te schuiven.

Collectief niveau

Nou ging deze voorbeelddroom specifiek over een opeenstapeling van op zich onschuldige frustraties binnen een moeder-dochter relatie, maar er zijn natuurlijk legio voorbeelden waarbij onderdrukte frustraties uiteindelijk op een minder onschuldige manier naar buiten komen.

Denk maar aan oorlogen, rellen, vandalisme of aan protesten die ‘plotseling’ omslaan in geweld. Ook collectief geldt dus, dat gevoelens die langdurig worden onderdrukt de neiging hebben om vervormd, ongecontroleerd en disproportioneel naar buiten te komen. Met alle gevolgen van dien. Dromen over geweld bevatten dus wel een waarschuwing.

Slachtoffer in plaats van dader

Het kan natuurlijk ook zijn dat je droomt dat je geen dader bent, maar juist slachtoffer wordt van geweld. Bijvoorbeeld zoals in één van de eerste dromen die ooit via onze website werd gedeeld:

In de achteruitkijkspiegel van mijn auto zie ik hoe een aantal gesluierde figuren aan komt lopen. Ze stappen mijn auto in en er ontstaat een gevecht. Er wordt aan mijn haar getrokken. Ze slaan, spugen, stompen en krabben. Alles doet pijn! Hoe kom ik hier in hemelsnaam weg? Ik pak mijn telefoon uit mijn tas, maar zij maken hem kapot. Ik bluf en spreek in de kapotte telefoon alsof het met de politie is. Terwijl ik vertel wat er aan de hand is, gaat het mishandelen gewoon door…

Koppeling met je dagelijks leven

Als je droomt dat je slachtoffer wordt van geweld, is het goed om te kijken waar je een koppeling kunt leggen met je dagelijks leven. Dat kan je doen door alle onderdelen van de droom om te zetten in een vraag. Bijvoorbeeld zo:

 • De achteruitkijkspiegel: Waar in je leven is het moeilijk om datgene dat er speelt rechtstreeks aan te kijken?
 • Gesluierde belagers: Waar is niet helemaal duidelijk wie of wat er op je af komt?
 • Een gevecht: Waar in je leven ben je aan het vechten?
 • Kapotte telefoon: Waar krijg je geen contact met hulp?
 • Bluffen: Waar in je leven doe je je groter en sterker voor dan je bent?
 • Het mishandelen gaat door: Waar in je leven worden je grenzen genegeerd en door wie?

Door in te zoomen op de details, wordt vaak ook duidelijk waar de droom in zijn geheel over gaat. Probeer het maar eens uit.

En jij? Droom jij ook wel eens over geweld?

Heb jij recent toevallig ook over geweld en agressie gedroomd? En was je in die droom dader of juist slachtoffer? Laat het ons weten, dan kijken we er samen naar.

Als er iets is dat we van dit soort dromen kunnen leren is het namelijk wel, dat we beter af zijn als we deze aspecten van ons menszijn niet onder de mat schuiven, maar juist tijdig opnemen in ons bewustzijn.

Tot slot, met een knipoog, nog een cartoon van mijn favoriete cartoonist Glen Baxter.

Glen Baxter

Door: Mariëlle Borst

P.S.1. Meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier voor meer blogs over dromen over agressie.

P.S.2. Geïnteresseerd in wat het ITIP jou te bieden heeft? Klik hier om ons aanbod te bekijken.

5 gedachten over “Geweld in dromen”

 1. Haha, die is goed! Ik droom bijna nooit over geweld, en al zeker niet dat ik het zelf doe. Maar ja, ik uit mijn woede dan nogal gemakkelijk, waar ik overigens niet fier op ben. Maar ik heb die vurige karaktertrek in mij sinds enige tijd wel aanvaard… 😉
  En dan de cartoon… doet me zo denken aan een droom die ik jaren geleden had en zich afspeelde in jouw huis… een kamer vol met oude spullen, al waren het hier geen wapens maar wel antieke spullen 😀
  Hartegroet!

   1. Hoi hoi,
    Ik had net de vreemdste droom ooit, ik was op nieuwjaarsdag bij mijn ouderlijke huis wat opeens mijn kroeg van vroeger bleek te zijn.
    De kroegbaas was er ook en ik had mijn auto ergens ver geparkeerd, dus 1 biertje kon wel. Mijn ex was er ook en terwijl ik aanpapte met een nieuwe (vreemde) man (die op mijn biertje naast me op t houten bankje buiten ging zitten) ging hij naar binnen, naar de keuken die een bar was en waar mensen rond de keukentafel zaten (gasten).
    Op t aanrecht stond alles wat in een normale bar ook was en ik wilde graag een biertje, dus die vroeg ik aan de kroegbaas en ik betaalde mijn rekening van 2 bier.
    Ik vroeg mijn ex (we zijn al 6 jaar uit elkaar en ik heb hem nooit meer gezien na een slechte relatie van 8 jaar aan uit en samenwonend, om te praten. Hij loopt naar buiten en ik volg hem en hij stapt in een rode kleine auto met 3 onbekende vrienden van hem, ik sta op de stoep en dan komt er ineens een vlammenwerper uit t autoraam en ik wil verder weglopen, maar omdat t de straat t huis van mijn ouders is sta ik in de voortuin en kan ik geen kant op omdat de vlammen zo lang zijn. Dan staan mijn benen (Nouja mijn netpanty (ik draag nooit panty’s zelf) in de fik en rol ik door de groene planten om t uit te krijgen.
    Ik loop naar binnen naar de kroeg en niemand reageert op mijn hulp en lachen me uit
    Ik ga lopend weg en wil de politie bellen maar heb maar 5 % op mijn telefoon.
    Dan loop ik al rokend een soort ziekenhuis binnen en in de wachtkamer helpt een ‘verpleger ‘ die naakt is mij uit mijn net-panty en zie ik hoe verbrand mijn benen zijn….

    dan word ik wakker maar hoe vreemd is dit? Ik ben zo benieuwd wat dit betekent….

    1. Hoi Ulrike,
     Dank je wel voor het delen van je droom, ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent wat deze droom betekent, want alles wat er in deze droom gebeurt is eigenlijk helemaal niet fijn voor jou…

     Iemand gaat op jouw biertje zitten, waardoor je 2 biertjes in plaats van 1 biertje moet afrekenen. Je komt een ex tegen waar je een slechte relatie mee hebt gehad. Van het gesprek waar jij hem om vraagt komt het niet. Er wordt nota bene zelfs een vlammenwerper op je gericht, waardoor je netpanty in de fik vliegt en je benen verbranden. In plaats van dat je hulp krijgt, word je uitgelachen en de politie bellen lukt ook niet, omdat je nog maar 5% op je telefoon hebt… Wat een ellende!

     Het enige dat helpend is voor jou, is die naakte verpleger die jou uit je netpanty helpt, waardoor je kunt zien wat dit alles met jou gedaan heeft (c.q. hoe verbrand jouw benen wel niet zijn) en je een begin kunt maken met genezen. Alhoewel het ongebruikelijk is om in een soort van ziekenhuis door een naakte verpleger geholpen te worden, lijkt er (omdat dit het enige in de droom is dat jou helpt) een sleutel te zitten in de naaktheid van die verpleger.

     Als ik jou was, zou ik dus kijken hoe je de naaktheid van die verpleger op jezelf kunt betrekken. Dit kan je doen door jouw associaties bij naakt zijn op te schrijven en dan te kijken wat je daarvan wel en niet bij jezelf herkent. Om je een voorbeeld te geven: Naakt zijn kan verwijzen naar het tonen van kwetsbaarheid. Naar het tegemoet treden van de buitenwereld zonder beschermend laagje om je heen.

     Je kunt je naar aanleiding van deze droom afvragen of je goed aanvoelt aan welke mensen je wel en aan welke mensen je beter niet je kwetsbaarheid kunt tonen. In de droom komen namelijk voornamelijk mensen voor die niet al te zorgvuldig met jou omspringen. Ook je ex lijkt iemand te zijn die jou geen veiligheid bood/biedt. Herken je hier iets in?

     Naaktheid associeert bij mij in de context van jouw droom ook met de uitdrukking ‘naar de naakte feiten kijken’. Heb jij er gevoel bij in hoeverre jij in je leven naar de naakte feiten kijkt in de zin van dat je alert bent op waarschuwingssignalen en daar op tijd je voordeel mee doet?

     In de droom lijkt het er namelijk op, dat je een aantal waarschuwingssignalen mist, waardoor je eigenlijk steeds verder van huis raakt. Als je dit herkent zou de droom een uitnodiging kunnen zijn om eens te kijken of je eerder kunt vertrekken uit relaties en/of situaties die niet goed voor jou gaan uitpakken of, om in de sfeer van de droom te blijven, waar jij je aan kunt branden. Kan je daar wat mee?

     Ik ben heel benieuwd naar je reactie Ulrike!
     Hartelijke groeten,
     Marielle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *