Doodgaan in dromen

Doodgaan in dromen

Doodgaan in dromen
Vorige week had ik een hele intense droom over dood gaan die me bezighield en -houdt. Met de dierbare mensen met wie ik er over sprak kreeg ik prachtige gesprekken over wat overlijden inhoudt, waar het voor staat.

‘Ik ben ergens met mijn ouders en mijn kinderen. Het zijn alleen niet mijn kinderen. Ik ben eerder een ‘oudere’ zus, een verwante met meer ervaring, maar geen moeder. We weten dat ik zal overlijden. Ik ben niet ziek, maar wel wat zwak. De sfeer is accepterend, rustig en ook wel verdrietig. Ik troost nog kort. Dan loop ik in een ziekenhuis. Ik ga naar de afdeling waar artsen liggen en ander personeel. Een arts loopt mee op. Ik vertel dat ik ga overlijden. Hij zegt iets bewonderends over dat ik dat weet. Dan ga ik liggen op een stoel/bed om te overlijden.’

In de nacht werd ik wakker en was echt even helemaal verdwaasd dat ik in mijn eigen bed lag. Zo ontzettend intens en echt was de droom.

Een grote gebeurtenis, een afsluiten van een fase, een overgang

Al in de nacht direct kreeg ik een sterke associatie.
De sfeer en energie deed me gek genoeg denken aan een moment 11 jaar geleden, vlak voordat ik beviel van mijn dochter. Ik had zo’n diep ervaren besef dat ik voor een grote omwenteling stond, ik werd moeder.

De levendigheid van de droom en de intensiteit, maken dat het voelt als een ‘grote’ droom. Groot in de zin dat het me echt wijst op een grote gebeurtenis in mijn persoonlijke ontwikkeling, een afsluiten van een fase, een overgang. Zoals ook het beginnende moederschap een grote overgang was.

Voorspellende waarde?

Vaak krijgen we de vraag of dromen over dood voorspellend zijn of het je voorspelt dat je echt dood gaat. Dat is in 99% van de gevallen niet zo. De droom wil iets duidelijk maken over bestaansvormen en fasen in je bestaan waar het leven uit is, die stoppen. En daarbij hoort eerst afsterven. Zoals het in de natuur eerst herfst wordt en winter voordat het nieuwe zichtbaar wordt in de lente.

Waar kan je naar kijken?

Wanneer je zelf droomt dat je doodgaat, kijk dan naar de mensen of de omstandigheden die je omringen in de droom. Zijn het collega’s, familieleden, huisgenoten? Op welk gebied in je bestaan is het leven eruit? Is het werk dat niet meer passend is, oude patronen waarmee je bent grootgebracht in je familie die kunnen veranderen… Wanneer je daar gehoor aan geeft en echt gaat loslaten wordt het eerst kaal, maar daarin en daarna zal er iets nieuws ontstaan.

Voor mijzelf is mijn droom nog zo vers en nieuw dat ik deze zomer de tijd neem om hem te laten indalen. Ik ga met de vragen rond mijn droom leven. En op een dag zal ik weten waar het in de diepte over gaat.

Een hele fijne zomer gewenst!

Door: Nanske Kuiken 

0 reacties op “Doodgaan in dromen”

 1. Dag lieve dochter
  Wat fijn om dit ook van zo dicht bij mee te mogen maken.
  Wat zal de toekomst brengen?
  We weten het niet. Wat we wel weten is:
  Eb en vloed,
  eb en vloed.
  Zoals het gaat, zo is het goed.
  En wat houden we van de Waddenzee!
  Liefs mam

 2. Bedankt voor het delen van zo’ n persoonlijke ervaring Nanske. Alhoewel de dood (nog) geen thema is in mijn persoonlijke dromen krijg ik wel regelmatig dezelfde vraag die jij in je stuk stelt. Met je uitleg kan ik iets mee,

  Fijne vacantie en veel dromenwijsheid

 3. Ik vraag me in deze context ook af wat ‘vermoord worden’ betekent. Ik droom de laatste tijd steeds dat ik een enge moordenaar achter me aan heb. Vroeger had ik dat ook en waren het van die vluchtdromen met uitzichtloos einde: vluchten was zinloos. Nu vecht ik met de moordenaar, trap m de taxi uit, kijk m aan. Verzamel mn krachten en licht (een zaklamp!), de dromen worden steeds heviger, de moordenaar steeds naarder (ontvoert mn kind en stelt me voor gruwelijke dilemma keuzes waar ik een weg omheen verzin). Zal ik het winnen van de moordenaar? Wanneer houdt de nacht op met me dit verhaal voorschotelen? Gaat het over de strijd tussen mijn schaduw en licht kant (ik denk het) of mis ik iets?

  1. Marian den Boogert

   beste Leonie, durf je de moordenaar te vragen, wat hij wil? misschien geeft hij antwoord. succes, Marian den Boogert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.