Doodgaan in dromen

Doodgaan in dromen

Doodgaan in dromen


Vorige week had ik een hele intense droom over dood gaan die me bezighield en -houdt. Met de dierbare mensen met wie ik er over sprak kreeg ik prachtige gesprekken over wat overlijden inhoudt, waar het voor staat. Lees hier over mijn ervaring met doodgaan in dromen.

‘Ik ben ergens met mijn ouders en mijn kinderen. Het zijn alleen niet mijn kinderen. Ik ben eerder een ‘oudere’ zus, een verwante met meer ervaring, maar geen moeder. We weten dat ik zal overlijden. Ik ben niet ziek, maar wel wat zwak. De sfeer is accepterend, rustig en ook wel verdrietig. Ik troost nog kort. Dan loop ik in een ziekenhuis. Ik ga naar de afdeling waar artsen liggen en ander personeel. Een arts loopt mee op. Ik vertel dat ik ga overlijden. Hij zegt iets bewonderends over dat ik dat weet. Dan ga ik liggen op een stoel/bed om te overlijden.’

In de nacht werd ik wakker en was echt even helemaal verdwaasd dat ik in mijn eigen bed lag. Zo ontzettend intens en echt was de droom.

Een grote gebeurtenis, een afsluiten van een fase, een overgang

Al in de nacht direct kreeg ik een sterke associatie.
De sfeer en energie deed me gek genoeg denken aan een moment 11 jaar geleden, vlak voordat ik beviel van mijn dochter. Ik had zo’n diep ervaren besef dat ik voor een grote omwenteling stond, ik werd moeder.

De levendigheid van de droom en de intensiteit, maken dat het voelt als een ‘grote’ droom. Groot in de zin dat het me echt wijst op een grote gebeurtenis in mijn persoonlijke ontwikkeling, een afsluiten van een fase, een overgang. Zoals ook het beginnende moederschap een grote overgang was.

Voorspellende waarde?

Vaak krijgen we de vraag of dromen over dood voorspellend zijn of het je voorspelt dat je echt dood gaat. Dat is in 99% van de gevallen niet zo. De droom wil iets duidelijk maken over bestaansvormen en fasen in je bestaan waar het leven uit is, die stoppen. En daarbij hoort eerst afsterven. Zoals het in de natuur eerst herfst wordt en winter voordat het nieuwe zichtbaar wordt in de lente.

Waar kan je naar kijken?

Wanneer je zelf droomt dat je doodgaat, kijk dan naar de mensen of de omstandigheden die je omringen in de droom. Zijn het collega’s, familieleden, huisgenoten? Op welk gebied in je bestaan is het leven eruit? Is het werk dat niet meer passend is, oude patronen waarmee je bent grootgebracht in je familie die kunnen veranderen… Wanneer je daar gehoor aan geeft en echt gaat loslaten wordt het eerst kaal, maar daarin en daarna zal er iets nieuws ontstaan.

Voor mijzelf is mijn droom nog zo vers en nieuw dat ik deze zomer de tijd neem om hem te laten indalen. Ik ga met de vragen rond mijn droom leven. En op een dag zal ik weten waar het in de diepte over gaat.

Een hele fijne zomer gewenst!

Door: Nanske Kuiken 

11 gedachten over “Doodgaan in dromen”

 1. Van de week gedroomd dat mijn moeder van de trap gevallen was en daar door overleden is. Ze is vorige jaar wel van de trap gevallen, waardoor lang wollig wollig in haar hoofd geweest.

  Ze leeft nog hoor
  Bvd voor uw ideeën hierin

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Catootje,

   De dood in dromen gaat zelden over de werkelijke dood. Je schrijft dat je moeder na haar val, wollig was in haar hoofd. Je zou dus kunnen zeggen dat de val en het letsel, haar hebben veranderd. De vrouw die zij was is ‘gestorven’ en daarvoor is een andere vrouw, die anders reageert en dingen ervaart, in de plaats gekomen.

   Zou de droom je daarop wijzen wellicht? Ervaar jij zelf ook dat je moeder nu anders is dan daarvoor? Het is immers jouw droom, jouw perceptie.

   Esther

 2. Goedemorgen,
  Ik droomde vanacht dat ik wist wanneer ik dood zou gaan en ben toen mensen echt bewust langs gegaan om afscheid te nemen. Ook kwam ik in mijn droom mensen tegen die ik lang niet had gezien. En mensen die al overleden zijn. Dit was levensecht.

  1. Goedemorgen Davina,

   Ik ben heel benieuwd hoe je wakker werd uit deze droom. Het kan schrikken zijn om over ons eigen einde te dromen, meestal is de dood in dromen echter symbolisch. Zoals het op mij overkomt confronteert deze droom je met jouw sterfelijkheid. We weten allemaal dat we een keer dood gaan, maar we leven vaak alsof dat nog ver weg is. Als we dit gegeven vol tot ons laten doordringen, kan het zijn dat we dingen anders gaan doen.

   Een vraag die je jezelf kunt stellen is ‘stel dat ik niet lang meer zou leven, wat zou dan nu belangrijk voor mij zijn?’. Waar zou ik afscheid van willen nemen? En aan wie of wat zou ik (meer) aandacht willen geven? Als hulp kun je kijken naar de mensen in de droom die je langs bent gegaan of tegenkwam. Hoe passen zij in de verandering die je dan mogelijk in zou zetten? Het kan zijn dat je met sommigen letterlijk vaker contact wil, herken je dit? Je kunt je ook afvragen: waar staan deze mensen voor in mijn leven? Welke eigenschappen of gedrag vertegenwoordigen zij? Wat ken ik hiervan in mijzelf? Waar wil ik meer contact mee, wat wil ik ontwikkelen? Of van welk gedrag wil ik juist afscheid van nemen?

   Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept, laat je ons nog even weten?

   Lieve groet,
   Anita

 3. Dag lieve dochter
  Wat fijn om dit ook van zo dicht bij mee te mogen maken.
  Wat zal de toekomst brengen?
  We weten het niet. Wat we wel weten is:
  Eb en vloed,
  eb en vloed.
  Zoals het gaat, zo is het goed.
  En wat houden we van de Waddenzee!
  Liefs mam

 4. Bedankt voor het delen van zo’ n persoonlijke ervaring Nanske. Alhoewel de dood (nog) geen thema is in mijn persoonlijke dromen krijg ik wel regelmatig dezelfde vraag die jij in je stuk stelt. Met je uitleg kan ik iets mee,

  Fijne vacantie en veel dromenwijsheid

 5. Ik vraag me in deze context ook af wat ‘vermoord worden’ betekent. Ik droom de laatste tijd steeds dat ik een enge moordenaar achter me aan heb. Vroeger had ik dat ook en waren het van die vluchtdromen met uitzichtloos einde: vluchten was zinloos. Nu vecht ik met de moordenaar, trap m de taxi uit, kijk m aan. Verzamel mn krachten en licht (een zaklamp!), de dromen worden steeds heviger, de moordenaar steeds naarder (ontvoert mn kind en stelt me voor gruwelijke dilemma keuzes waar ik een weg omheen verzin). Zal ik het winnen van de moordenaar? Wanneer houdt de nacht op met me dit verhaal voorschotelen? Gaat het over de strijd tussen mijn schaduw en licht kant (ik denk het) of mis ik iets?

  1. Marian den Boogert

   beste Leonie, durf je de moordenaar te vragen, wat hij wil? misschien geeft hij antwoord. succes, Marian den Boogert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *