Dromen over inbrekers

Dromen over inbrekers

‘Ik hoor een auto hard wegrijden, het raam staat open, mijn autosleutel is weg. Een dief is er met mijn auto vandoor.’  ‘Er rammelt iets aan de deur. Ik weet, het is een inbreker. Met bonzend hart word ik wakker.’

Wat wil het zeggen, als je over inbrekers droomt?

Laten we eerst naar het beeld kijken: In je huis waan je je veilig, woon je in je eigen sfeer. Er zitten muren om je huis en het heeft een voordeur die open en dicht kan. Je laat de ene mens wel binnen en de andere niet. Een dief doorbreekt dat alles. Hij (of zij) verschaft zich ongevraagd toegang tot jouw huis. Voor veel mensen is vooral het verlies van het gevoel van veiligheid de grootste schok, meer nog dan de verdwenen spullen. Een dief dringt binnen in jouw veilige cocon en overschrijdt daarmee een grens die belangrijk is voor jou. Zo is het in het dagelijks leven en zo is het in het nachtleven, de dromen.

Twee vragen

Nu wordt het interessant om jezelf twee vragen te stellen:

1) Wie of wat probeert binnen te komen?

Daarbij kan het twee kanten op:

Bij jou horend

De inbreker vertegenwoordigt een element dat bij jou hoort. Het is een kracht die eigenlijk in jou huist, maar waarvan jij doet alsof dat niet zo is: omdat het niet bij je zelfbeeld past of omdat je bang bent voor de gevolgen als je dat element toelaat in je leven.

Als je droomt van een tijger die aan de deur klauwt, of een slang die naar binnen sluipt, een duistere figuur die aan het raam rammelt, kun je je afvragen: ‘welke karakteristieken heeft deze droomfiguur, wat maakt dat ik er bang voor ben? Wat, als ik die energie, die karakteristieken wel zou toelaten in mijn leven?’

Dromen over inbraak. De inbraak is in deze dromen een beweging naar persoonlijke heel worden: door die ongewenste elementen wel te erkennen als horend bij jou en een plaats te geven in ‘je huis’ wordt je meer wie je in wezen bent. En dàt, trouw te zijn aan wie je eigenlijk bent, brengt altijd meer kracht en levensvreugde.

Niet bij jou horend

De andere mogelijkheid is, dat de inbreker een element vertegenwoordigt dat niet thuishoort bij jou, maar waar jij wel mee te maken hebt. Er komt iets uit de buitenwereld op jou af en overschrijdt je grenzen. Soms weet je in dit soort dromen ook wie het is, die inbreker: je schoonmoeder, een collega, je ex, een vriend of vriendin. Soms is het een onbekende, of onzichtbare figuur. Vraag je af: wie of wat in mijn dagelijks bestaan overschrijdt een grens? Wie of wat neemt tijd, energie, aandacht of rust van mij weg, waar ik het eigenlijk niet wil?

Een gescheiden vrouw droomde dat haar ex steeds probeerde in te breken. Haar angst, het contact met haar kinderen te verliezen door de invloed die haar man op hen uitoefende, bleek terecht. De droom waarschuwde haar alert te zijn en niet toe te geven aan haar neiging alles te rooskleurig te bezien.

Is het sluip of braak?

Kan iemand in je droom gewoon naar binnen lopen/sluipen, of breekt hij de boel open? Dat is nogal een verschil. Het thema hierbij is hoe jij je afgrenst van anderen.

 • Hoe makkelijk laat jij de mening, de stemming, of de wens van een ander in jezelf toe?
 • Wat is je neiging als je een ongewenste situatie tegenkomt in contact? Leg je je er gemakkelijk bij neer, ga je de confrontatie aan? Wat voor oplossing zoek jij?
 • Laat je je gemakkelijk of juist niet beïnvloeden?
Vesting of vergiet

Hier gaat het niet om een standaard die ‘goed’ of ‘fout’ is, maar wel om zelfkennis. Ga bij jezelf na, of het aan de orde is wat meer ‘hang en sluitwerk’ aan te brengen,
of om juist deuren en ramen wat verder open te zetten. (zie ook de blog: je huis, vesting of vergiet of agressie in dromen).

Soms is het fijn om in samenspraak met anderen te onderzoeken welke neigingen je kent en hoe je mogelijk over je grenzen laat lopen of hoe jouw kracht meer tot uiting kan komen. Het Persoonlijk Traject is een fijne plek om daarin stappen te zetten. Ook kun je natuurlijk je dromen sturen. Dan kijken we met je mee. Bekijk meer betekenissen van dromen: wat betekent mijn droom? Of bekijk onze andere gerelateerde dromen, zoals achtervolgd worden in dromen.

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod.

115 gedachten over “Dromen over inbrekers”

 1. Ik heb vannacht gedroomd dat ik even weg was van huis en dat ik meldingen kreeg op mijn camera. Toen ik keek naar het live beeld zag ik dat de camera kapot geslegen was. Toen ik de beelden terugspoelde zag ik 2 inbrekers met grote oorlogswapens en een GoPro op hun voorhoofd en ze hadden mijn 2 honden doodgeschoten en ze waren door het huis aan het wandelen met die wapens.. Toen kreeg ik een filmpje doorgestuurd van mijn gestoorde ex van die go pro van die 2 inbrekers van het livebeeld dat ze aan het wandelen waren. Waren volgens mij huurmoordenaars die mijn ex had ingeschakeld om mij te vermoorden en ze hadden mijn 2 honden vermoord in mijn huis, en ik zag alles op de camera en was net onderweg naar huis.. Ik was zo in paniek wakker geschoten.. Ben echt bang geworden van mijn droom, het voelde zo realistisch.. Ik begrijp ook niet waarom ik dit droom.

  1. Hallo lieve Ems,

   Wat een beangstigende nachtmerrie heb je gehad. Ik kan me heel goed voorstellen, dat je hieruit in paniek bent wakker geschoten. Als eerste wil ik je geruststellen door je te laten weten dat nachtmerries ‘niet uitgedroomde dromen’ zijn. Omdat het zo beangstigend en zo realistisch voelt, schieten we eruit wakker. Wat je kunt doen is in gedachten teruggaan naar je droom en een voor jou goed einde dromen. Wat dat is, daarvoor kunnen we kijken naar wat er in je droom gebeurt.

   Een camera legt beelden en filmpjes vast van wat er in het echte leven gebeurt. Op het moment dat jij naar het ‘live beeld’ wilt kijken, zie je dat de camera stukgeslagen is. Herken je het uit je dagelijkse leven dat als jij werkelijk naar iets wilt kijken, naar iets wat zich op dat moment écht afspeelt, het beeld dan verstoord wordt? Roept dat iets bij je op?

   In je droom ben je dan weg van huis. Je huis kun je in de droom zien als de relatie die je met jezelf hebt. Wanneer ga jij bij jezelf weg? En als je bij jezelf weggaat gebeuren er dan nare dingen, zoals in de droom gebeurt?

   Inbrekers in je droom kunnen heel beangstigend zijn, maar als je droomt over inbrekers kun je je afvragen wat probeert er bij mij in te breken?
   De inbrekers vermoorden je twee honden en lopen door je huis heen met oorlogwapens.
   Ken jij deze energie? Van ‘oorlog voeren’ of bewapend zijn? Of juist niet? Ik ken jou niet, dus ik weet daar niet het antwoord op. Alleen jij weet dat. Je kan jezelf afvragen of jezelf juist meer van deze energie nodig hebt of juist minder.
   M.a.w. zou de ‘bewapende’ energie van deze inbrekers jou juist kunnen helpen? Of maakt deze energie juist iets kapot?
   Wat roept dat in je op?
   In ieder geval zijn deze inbrekers niet bang. Het klinkt alsof ze koelbloedig te werk gaan. Waar zou dat over kunnen gaan?

   Ik ben benieuwd. Laat je het weten? Ik lees het graag terug.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Goedenacht Mayke,

    Zie nu pas je berichtje. Zonet opnieuw wakker geschoten door een nachtmerrie van inbrekers.. deze keer was ik zogezegd thuis en hoorde in een auto wegrijden. Ik keek naar buiten en zag dat een auto op mijn oprit gestolen werd en al mijn materiaal vanuit mijn garage stond oppeens allemaal buiten verspreidt in mijn voortuin (enkel lege dozen en spullen die kapot werden gemaakt of gestolen), opnieuw helemaal uit paniek wakker geschoten.. ik begrijp het helemaal niet en ben enorm bang aan het worden doordat ik meer en meer droom over inbraken in mijn huis..😞

    Groetjes, Ems

    1. Hallo lieve Ems,

     De eerste vraag die nu bij me boven komt is wat je antwoord is op de vragen uit mijn vorige dromenuitleg. Toen droomde je immers ook over inbrekers en had je ook een nachtmerrie. Ik kan me heel goed voorstellen dat je schrikt van dit soort nachtmerries met inbrekers in je droom. Maar zoals ik in mijn vorige dromenuitleg al schreef: Ik kan je geruststellen, de nachtmerrie is een niet uitgedroomde droom. En iets in die droom probeert jouw aandacht te pakken. En dat het belangrijk is dat lijkt me duidelijk, want je droomt niet voor niets voor de 2e keer in een korte tijd achter elkaar over een inbraak. Ik zou nogmaals mijn vorige uitleg teruglezen en je afvragen wat er bij jou probeert ‘in te breken. In deze droom wordt je auto gestolen. Je auto is je vervoermiddel. Leeft er onbewust bij jou een angst dat jouw bewegingsvrijheid je ontnomen wordt?

     Waar zou dat mee te maken kunnen hebben?
     Kijk de hamvraag is hier of je ergens in je leven het gevoel hebt dat jou iets ontnomen wordt of dat er in jou iets probeert in te breken. Speelt er op dit moment iets in je leven wat hiermee te maken kan hebben?

     Ik ben benieuwd.
     Lieve groet
     Mayke

 2. Zonet wakker geschrokken van een nachtmerrie. Ik woon sinds kort op mezelf, en ik droomde dat ik thuis kwam hier, samen met mijn moeder, en dat al m’n meubels etc weg waren. Het hele huis was leeggetrokken. Dit zorgde voor een ernstig en angstig gevoel. In de droom zou ik weer terug verhuizen naar mijn ouders. Maar toen we vervolgens weer kwamen, stonden al mijn meubels er weer – maar echt erin gegooid. En er stonden allemaal ‘extra’ dingen: plaatjes, teksten, posters van hoe het ‘vroeger was’, het huis.
  Vervolgens droomde ik dat er een man, voor mij onbekend maar ik zag zijn gezicht wel, binnen kwam met een pistool. Hij vroeg ons om handen omhoog te doen. Vervolgens zei hij ‘nu mag je lekker gaan slapen’ en schoot hij. Heel even hierna schrok ik wakker. Zoals ik zei ben ik net verhuisd, zou dit ermee te maken kunnen hebben? Ik heb zo’n intens hekel aan nachtmerries!

  1. Hallo lieve Fien,

   Wat een nare droom! Ik kan me heel goed voorstellen dat je hieruit bent wakker geschrokken. Nachtmerries kun je zien als niet uitgedroomde dromen. Ze willen je iets laten zien, wat in dagelijkse leven een antwoord kan zijn op waar je mee worstelt. Mijn aandacht wordt naar 2 zaken getrokken: het leeggeroofde huis en de meubels die er weer in teruggegooid zijn en de inbreker met het pistool. Het eeste, het huis met de leegroofde/teruggegooide de meubels, lees ik als waar je in je dagelijkse leven mee te maken heb/moeite mee hebt en de tweede, de inbreker met het pistool, als hulp vanuit de diepte, vanuit jouw innerlijke weten. Ook al begrijp ik heel goed, dat je dit niet zo ervaren hebt, terwijl je het droomde. Het helpt om te kijken wat je precies droomt en de vergelijking te trekken naar je dagelijkse leven. Als in je dagelijkse leven plotseling je huis leeggeroofd zou zijn, hoe zou je dat dan vinden? En als je dan besluit weer terug naar je ouders te gaan is alles weer terug. Maar dan teruggegooid en nog extra spullen erbij van hoe het vroeger, waar je niet niet om gevraagd hebt. Hoe zou je dat ervaren? Als je je dat probeert voor te stellen, wat ervaar je dan? Is dat een gevoel dat je herkent? Komt er dan iets bij je naar boven?

   Bij mij roept het het woord: ‘bemoeienis’ op. Jouw huis is jou huis. En jouw spullen zijn jouw spullen. Daar hebben andere mensen af te blijven. Dit is van jou. Jij daarentegen hebt dat te bewaken. Dat is wat jij kan doen. En daar komt de inbreker als hulp om de hoek kijken. In jouw droom een naar figuur, maar als ik je droom zo lees kan juist de energie van deze schaduwfiguur van jou je helpen om je eigen grenzen wat meer te beschermen. Kun je die energie van die inbreker ook voelen en toelaten? Ik denk dat de droom een uitnodiging is om iets meer van deze energie in jezelf, in je dagelijkse leven toe te laten. Want één ding weet ik zeker: deze schaduwfiguur/inbreker met pistool, zou niet toelaten dat je huis leeggeroofd werd en ook niet dat je spullen er weer in werden teruggegooid.
   Roept dit iets bij je op? Herken je hier iets in?

   Ik ben benieuwd. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

   Lieve groet,
   Mayke

  2. Ik droomde dat ik bij een tante was die jarig was. Ze ging met een groep weg en ik zei tegen iemand die binnen was die poort dicht te maken. Ik keek er nog naar en zei tegen mezelf dat die goed beveiligd is met een hoge schutting. De poort was nog niet volledig gesloten of kwam er een man met donkere bril en hond binnen glippen. Ik schrok rende naar binnen en maakte de voordeur op slot. De achterdeur lukte niet want die stond precies daar. Toen werd ik 7u smorgens wakker. Wat kan dat betekenen?

   1. Marielle Borst

    Beste Nathalie,

    In de droom zijn je grenzen richting de buitenwereld heel stevig. Je droomt immers over een goed beveiligde poort met een hoge schutting. Toch weet er een man met een donkere bril en een hond naar binnen te glippen als de poort nog niet volledig gesloten is. Tegelijkertijd de voor- en de achterdeur op slot draaien lukt ook niet, want je kunt natuurlijk maar op één plek tegelijk zijn.

    In dromen kan het zijn dat de persoon die in de droom bij je naar binnen probeert te glippen staat voor mensen in de buitenwereld die over jouw (op zich stevige) grenzen gaan. Het kan ook zijn dat de persoon die naar binnen probeert te glippen staat voor het deel van jezelf dat jij liever buiten de deur houdt. Bijvoorbeeld omdat je jouw slechte eigenschappen liever voor jezelf en voor anderen verborgen houdt of omdat er dingen zijn waar je je (heel menselijk) voor schaamt of die je liever niet had gehad.

    Soms geeft de droomfiguur die je buiten probeert te sluiten clues waar het in jouw geval over gaat. De man heeft in de droom twee specifieke kenmerken: hij heeft een donkere bril en een hond. Wat zijn jouw associaties bij een donkere bril en een hond? Voor mij gaat een donkere bril bijvoorbeeld over een donkere kijk of het verbergen van je ogen en een hond over je meer instinctieve kanten. Wat denk jij?

    Lees ook eens ons dromenblog over inbrekers. Ik denk dat dit je ook nog verder kan helpen bij het onderzoeken van deze droom.

    Harte-groet,
    Marielle

 3. Ik werd net wakker van een nachtmerrie. Ik zat met mijn familie buiten in de tuin toen we een schim zagen bewegen. Het was een man. Wij gingen allemaal snel naar binnen, maar mijn broer deed de deur niet op slot. We gingen naar de woonkamer en zagen via het raam dat de man binnenkwam en daarna weer naar buiten ging. Toen ging ik snel de deur van de woonkamer op slot doen. Daarna kwam hij weer binnen in de keuken. Hij probeerde de deur niet open te doen van de woonkamer, want de klink bewoog niet. Vervolgens probeerde ik de politie te bellen, maar de man aan de telefoon wist niet hoe hij kon doorverwijzen naar de politie, want hij was van de ambulance. Na aandringen begreep hij dan toch dat de politie echt moest komen. Het was allemaal heel spannend, want ik fluisterde zodat de inbreker mij niet hoorde bellen. De hele familie probeerde zo normaal mogelijk te doen, zodat de man zelfs niet goed doorhad of wij wel wisten dat hij in de keuken zat. Alleen stond onze hond op punt heel hard te gaan blaffen, mijn mama probeerde hem stil te houden. Toen werd ik wakker.

  1. Marielle Borst

   Hallo Feke,

   Dit is echt een klassieke inbrekers droom! De hamvraag bij dit soort dromen is of de inbreker in je dromen staat voor iets waar je in de buitenwereld mee te maken hebt, maar waar je nog niet zo goed antwoord op hebt of dat de inbreker staat voor een deel van jezelf waar je liever geen ja tegen zegt, maar wat toch bij jou hoort.

   Je kunt hier meer over lezen in ons blog over dromen over inbrekers.

   Aangezien jouw hele familie aanwezig is in de droom, kan de inbreker ook staan voor iets waar in jullie familie liever niet over gesproken wordt. Om te kijken of dit het geval is kun je jezelf de vraag stellen of je het herkent dat iedereen doet alsof er niets aan de hand is, terwijl er wel degelijk iets is. In de droom gebeurt dit aan het einde namelijk ook, omdat iedereen het gevoel heeft dat dit het meest veilige is om te doen. Er is blijkbaar dus ook een goede reden om te doen alsof de inbreker niet bestaat, dus wie weet voelt dat overdag ook zo.

   Weet dat het enige dat de inbreker wil is erkend worden als horend bij het geheel. Hij heeft dus geen kwaad in de zin, maar doet eigenlijk een poging om weer één geheel te vormen en niet langer buitengesloten te worden.

   Hartelijke groeten,
   Marielle

 4. Net heel angstig wakker geworden. Ik droom altijd wel veel maar nog nooit gedroomd over inbraak. Ik droomde dat mijn man en ik beneden op de bank in een donkere kamer zaten met de gordijnen dicht. Het was al laat en ik dacht dat ik een beweging in de tuin zag en zei tegen mijn man dat hij het licht in de achtertuin even aan moest doen. Dat deed hij niet maar hij ging kijken en deed de achterdeur open tot mijn schrik. Daar waren meerdere jongen mannen die van schrik wegrenden. De tuin had geen schutting oid. Was een rechte tuin die open en toegankelijk was. Ik was bezig om te controleren of alle ramen en deuren goed dicht zaten. Toen zag mijn man op Google review dat een van de jongens een slechte review op ons adres had achtergelaten. De service zou slecht zijn en ze hadden daarom geen fooi gegeven. Eerst deden we er lacherig om, maar later werd ik bang dat het misschien een soort van codetaal was voor andere inbrekers. Daarom wilde ik met dozen de deur barricaderen. Dat heb ik dus gedaan. In die dozen zaten onderdelen voor de auto. Tien ik bezig was deze dozen voor de deur te zetten bedacht ik mij ineens dat die onderdelen de reden was voor de inbraak en dat ik door de dozen voor de deur neer te zetten het ze wel heel makkelijk maakte. Toen ging ik even uit de achterdeur kijken of ze er nog waren en toen kwam er een hond buiten op de achterdeur afrennen wat heel eng was en schrok ik wakker. We wonen in een appartement en hebben helemaal geen tuin. Het huis herken ik ook niet maar voelde wel als thuis…

  1. Hallo Ryanne,

   Ik kan me voorstellen dat je uit deze droom angstig wakker geworden bent. Bij dromen over inbraak kan het om 2 dingen gaan: 1) Iets wil bij jou binnenkomen wat bij hoort, maar dat jij nog niet toelaat of 2) Iets vanuit de buitenwereld dat niet bij jou thuishoort komt vanaf de buitenwereld bij jou binnen. Je kunt er meer over lezen in dit blog.

   Over welk van de twee het gaat, dat kan alleen jij beantwoorden. Laten we eens kijken waar jij over droomt: Er zijn inbrekers in je achtertuin. Jullie wonen in het echt in een flat en hebben geen achtertuin, schrijf je. In een droom kun je een achtertuin zien als dat deel van jouw persoonlijkheid dat te maken heeft met de buitenwereld, maar wat nog dichtbij is, in je privésfeer. De achtertuin in jouw droom had heen schutting, schrijf je. Hij is ‘open en toegankelijk’. Dat roept bij mij de vraag op: Hoe makkelijk kunnen andere bij jou ‘binnen komen’? Herken je het, dat mensen over jouw grenzen heen gaan? (je ‘achtertuin’ in komen). Het kan zijn dat je droom je wil laten zien dat je best ‘een schutting’ mag neerzetten. Een duidelijke grens waar een ander niet overheen mag. Herken je dat je een ‘open en toegankelijk’ iemand bent voor anderen?

   Dan is er nog iets anders in je droom: In de dozen waarmee je de deur wil barricaderen zitten auto-onderdelen. Een auto is een vervoermiddel, in de droom lees ik het als hoe je vooruitkomt in het leven. Waar zouden de ‘onderdelen’ voor de auto in jouw leven voor kunnen staan? Die auto onderdelen zijn volgens jou in de droom de reden tot inbraak. Ze zijn dus belangrijk. En je bent bang dat iemand anders ze wil hebben. Waar zou dat over kunnen gaan? Dat hoeven geen spullen te zijn, dat kan ook over eigenschappen gaan of over wat jij mensen te bieden hebt. In ieder geval is je droom daar heel duidelijk over: Je maakt het inbrekers wel erg gemakkelijk als je ze voor de deur neerzet. Terwijl ze voor je eigen auto bedoelt zijn…

   Ik ben benieuwd waar dit bij jou over zou kunnen gaan…

   Ik lees het graag terug.

   Lieve groet,
   Mayke

 5. Hallo,

  Ik heb een vreemde droom gehad over een kind en zijn ouders die midden in de nacht probeerde te waarschuwen voor een inbraak. Ze waren op de fiets en ik heb ze toen binnen gelaten. De inbrekers waren niet binnen maar nog ergens boven op de plattendaken van de huizen die aan elkaar verbonden zijn. We waren erg bang en probeerde de politie te bellen.
  Dit speelde allemaal af in het huis waar ik ruim 8 jaar geleden woonde.
  Ik werd ook helemaal in angst wakker, wat betekent dit?

  1. Anita van der Kooi

   hallo Elro,

   Kan het zijn dat je in het huis waar je destijds woonde over jouw grenzen hebt laten gaan? Dat hoeft niet over iets heel groots te gaan, het kan ook in kleine dagelijkse dingen zitten. En speelt misschien nu weer een situatie bent waarbij iemand over jouw grenzen (inbreken) kan gaan? Dan zou deze droom als het ware een ‘waarschuwing’ kunnen zijn. Het mooie vind ik dat het nog niet zover is en dat je een keus hebt, de inbrekers zijn immers nog niet ‘binnen’.

   Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept,

   Lieve groet
   Anita

 6. Sinds mijn man en ik zijn verhuisd heb ik iedere keer een droom over een inbreker, heel gek want de inbreker wilt niks stelen, het is iedere keer een inbreker die voor ‘ons’ zorgt. De vorige keer in mijn droom schuilde die zich op het zolder, hij maakte elke dag boodschappen en er verscheen elke keer iets in de koelkast. Of het was opeens opgeruimd. Nu vannacht weer, een inbreker die in onze tuin ging douchen, die kwam niet binnen maar bleef in de tuin. Ik word altijd heel ‘onveilig’ wakker en ga eigenlijk gelijk kijken of er niemand in mijn huis is. Vaak heb ik die dromen als ik nog slaap en mijn man al naar zijn werk is in het korte stukje slaap sinds hij weggaat en ik weer op moet.

  1. Marielle Borst

   Hoi Nathali,

   Wat een bijzondere droom! Dromen waar een inbreker in voorkomt gaan meestal over een kracht in jezelf die je op de een of andere manier geneigd bent buiten de deur te houden. Hoe zou het zijn als je de kracht in jou die goed voor jouzelf kan zorgen wat meer zou toelaten in je leven?

   Het feit dat de inbreker boodschappen doet en opruimt geeft misschien nog een stukje specifieke informatie over de zelfzorg die je meer zou kunnen toelaten. Wie weet staat het feit dat de inbreker boodschappen voor je doet wel voor het feit dat je beter voor jezelf kunt zorgen als het om voeding gaat of dat je zorgt dat je in huis hebt wat jij nodig hebt. Meer figuurlijk gedacht (dromen spreken immers in beelden) kan natuurlijk ook om voeding voor de ziel gaan. Wat denk jij? Daarnaast ruimt de inbreker op. Wat wordt daar mee bedoeld denk je? Is het aan de orde dat je ruimte maakt door dingen die je niet meer dienen los te laten of is het iets anders?

   Ben zeer benieuwd en hoop dat mijn reactie je weer een stap verder helpt in het onderzoeken van deze droom!

   Harte-groet,
   Marielle

 7. Ik kan mijn droom niet helemaal plaatsen.
  Hij komt vaak voor als ik net in bed lig en net in slaap gevallen ben.
  Het gaat om een indringer die altijd via de achterdeur naar binnen wil.
  Ik ben eigenlijk altijd net op tijd om de achterdeur op slot te doen en op de haak te zetten terwijl wij aan de binnenkant geen haak hebben bij onze achterdeur.
  Ik heb deze droom zo vaak dat ik iedere avond kijk of deze wel op slot is.
  Gisteren was ik in mijn droom bijna te laat. We hadden allebei de klink al vast. Hij buiten ík binnen maar ik kon net op tijd de deur op slot draaien.

  1. Marielle Borst

   Hoi Andre,

   Goed dat je deze dromen deelt, want dromen die zichzelf herhalen zijn belangrijke dromen om te onderzoeken. Ze houden vaak op als je de onderliggende betekenis te pakken hebt.

   Stel dat de indringer uit jouw dromen een deel van jouzelf representeert? Een deel dat jij misschien liever buiten de deur houdt, omdat het eigenschappen bevat die jij misschien liever niet had gehad, maar die wel degelijk bij jou horen. Wat overdag geen of te weinig ruimte krijgt komt terug in de nacht. Vaak in de vorm van schaduwfiguren zoals een nachtelijke indringer.

   Jung zei ooit dat hij liever een heel mens dan een goed mens wilde zijn. Deze uitspraak indachtig loont het de moeite om je naar aanleiding van deze dromen af te vragen welke eigenschappen jij in jezelf onderdrukt en waarom. In onderdrukte eigenschappen zit namelijk een stuk potentie verborgen dat je zeer kan dienen als je onderkent dat dit deel nou eenmaal ook bij jou hoort.

   Ben heel benieuwd wat er in je opkomt als je dit leest!
   Harte-groet,
   Marielle

  2. Dag Mariëlle
   Ik ben wie ik ben en kan me niet bedenken dat de indringer mezelf representeert.
   Wel ben ik jaren geleden in mijn vorige relatie een keer op de bank in slaap gevallen en stond ik oog in oog met een indringer bij de achterdeur. Sinds die tijd heb ik die droom met regelmaat. Ook niet iedere week maar hij komt steeds terug. .
   Ik mis wel mijn overleden vader heel erg maar dat heb ik sinds een paar maanden pas en hij is al heel lang geleden overleden.
   Gr Andre

   1. Marielle Borst

    Hoi Andre,

    Als de nachtelijke indringer voor jouw gevoel niet staat voor een schaduwdeel kan het inderdaad te maken hebben met die keer dat je daadwerkelijk oog in oog stond met een indringer bij de achterdeur. Omdat we als mens in bedreigende situaties in de vecht, vlucht of bevries modus raken kan het zijn dat je systeem deze situatie nog niet helemaal van zich af heeft weten te schudden en dat je er daarom steeds over blijft dromen. De droom klopt dan als ware steeds opnieuw bij je aan om je er attent op te maken dat je deze situatie nog niet helemaal verwerkt hebt.

    Wat betreft je vader: gecondoleerd, ook al is hij al lang geleden overleden. Is er een aanleiding waarom je hem sinds een paar maanden heel erg mist?

    Harte-groet,
    Marielle

 8. Mijn zoontje droomt al heel lang over inbrekers. Hij is ook heel bang. Iemand van ons gezin is ook in de droom. Het speelt zich nooit thuis af maar altijd ergens anders. Er raakt niemand gewond en er wordt niks gestolen. Het is altijd in het donker. Wat kan dit toch zijn en hoe is dit te verklaren? We willen natuurlijk graag dat deze dromen niet meer voor komen. Hopelijk kunnen jullie dit enigzins verklaren. Alvast bedankt!

  1. Hallo Denise,

   Het is heel begrijpelijk, dat je je zorgen maakt over deze enge dromen van je zoontje. Ik kan me goed voorstellen dat je wil dat ze niet meer terugkomen. Toch kan ik je geruststellen. Dit soort dromen komen heel veel voor bij kinderen. Een kwart van de kinderen heeft tenminste 1x per week een nachtmerrie. Het mooie is dat je kinderen heel goed kunt helpen met hun nachtmerries. Heel belangrijk is daarbij om te luisteren naar wat het kind vertelt en niet te interpreteren. Luister zoveel mogelijk en aandachtig naar wat je zoontje je vertelt. Doe dit overdag en niet ‘s nachts. In de nacht is het goed om te troosten, maar niet ingaan op de droom zelf. Overdag kan je luisteren en ingaan op de droom zelf. Lees ook eens dit blog over Kinderdromen
   en dit blog Kinderdromen

   Als we inhoudelijk kijken naar waar je zoontje over droomt, dan gaat dat over inbrekers. Inbreken gaat erover dat er iets van buitenaf bij je binnenkomt wat niet veilig voelt. Waar zou dit bij je zoontje over kunnen gaan? Kinderen krijgen vaak dit soort dromen, omdat er van buitenaf invloeden op hen af komen waar ze zelf nog geen antwoord op hebben. Dan komt het in een extreme vorm in de nacht naar buiten. Hij is dus waarschijnlijk niet echt bang voor inbrekers. Maar hij is wel echt bang. Er komt iets van buiten op hem af waardoor hij zich niet veilig voelt en hij weet nog niet hoe hij zich daartegen kan beschermen. Roept dit iets bij je op?

   Je kunt je zoontje helpen door hem te zeggen dat hij ‘stop’ mag zeggen in de droom. Daar kun je in een spel, spelend mee oefenen. Wat gebeurt er als hij in de droom stop gaat zeggen tegen de inbreker? Daar kun je hem mee helpen. Dan krijgt hij de regie weer terug.

   Dan is er nog iemand van jullie gezin in de droom. Welke rol heeft hij of zij? Is deze rol helpend of juist niet? Is er een energie in deze persoon die zou kunnen helpen tegen het inbreken?

   Hoe je kind het beste kan helpen, lees je uitgebreid in dit artikel:
   https://itipdroomblog.files.wordpress.com/2014/04/kinderen-en-enge-dromen-handout1.pdf

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen en daarmee ook jouw zoontje. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met de dromen over de inbrekers. Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

 9. Vanacht schok ik wakker… er kwam een pakketje binnen. Ik opende de deur om het paketje aan te nemen allen duwde de vrouw (die ik niet herkende) de deur verder open en duwde mij tegen de trap en deed mij mijn. Ik probeerde mijn zusje te roepen die toevallig bij mij was. Dit is thuis bij mijn ouders maar mijn ouders waren op vakantie.

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Merel,

   Herken jij dit nu ergens in jouw leven, dat je denkt dat je de deur open zet (naar iemand anders?) en het lijkt of je iets ontvangt (pakketje), maar dat je je uiteindelijk tegen de trap geduwd voelt? Zodat het pijn doet?
   Of kan dit zich binnen jouzelf afspelen (een huis staat vaak voor onszelf) en staat de vrouw voor een deel van jezelf (bv bepaalde gedachten)?

   En hoe kunnen in dit alles de (kwaliteiten van) jouw zusje – en evt ouders – jou helpen?

   Ik ben benieuwd wat dit oproept,

   Lieve groet,
   Anita

 10. Hallo, ik ben zojuist wakker geschrokken van het geluid alsof iemand de tussendeur open maakt (de deur van de woonkamer naar de gang en boven).
  Ook in mijn droom waren we voordat we naar bed gingen met zijn 3e mijn man en zoontje (2) beneden nog een het stoeien en druk aan het doen omdat ons zoontje niet wilde slapen en had ik het idee dat iemand door onze jaloezieën/shutters heen aan het gluren was vanaf de straat. Ik ging voor de raam kijken om ze te checken of ze wel zo dicht mogelijk zaten en of er iemand was maar kon niemand zien vanwege het donker en vond het heel eng, dat diegene mij misschien wel recht in de ogen aan zou kijken aangezien het buiten donker was en bij ons het licht aan was. Toen zei ik dat we heel snel naar boven moesten want ik was bang en toen schrok ik wakker van het geluid van de deur die open ging. En ik hoor toevallig ook heel de tijd gekke geluiden nu ik wakker ben maar weet dus niet of dat tussen mijn oren is. Om 3:14 was het laatst dat ik op de wekker keek toen ik ging slapen en schrok al om 3:41 wakker hoe iconisch die tijd ook is.. echt waar en kan nu niet meer slapen.

  1. Marielle Borst

   Hallo C,

   Wat rot dat je zo slecht hebt geslapen! Als je zoiets droomt gaan al je zintuigen vol aan het werk en word je als het ware hyperalert, dus ik kan me voorstellen dat je dan opeens allerlei gekke geluiden hoort. Eigenlijk is je systeem dan nog helemaal in de ban van je droom.

   De kern van de angst in de droom is dat jullie begluurd worden door iemand die buiten staat. De hamvraag qua droomduiding is of deze persoon van buiten komt of dat het eigenlijk een deel van jouzelf is dat jij buiten de deur houdt. Omdat het jou in de droom het engste lijkt om oog in oog met deze persoon (of met dit deel van jezelf) te komen te staan zou het kunnen zijn dat er op dit moment in je leven iets speelt dat jij moeilijk vindt om ‘aan te kijken’ en waar je liever voor vlucht. Wat zou dit kunnen zijn?

   Lees ook maar eens het droomblog van Mirjam Tirion over dromen over inbrekers (https://dromenuitleg.nl/2017/10/09/dromen-over-inbrekers/#:~:text=De%20inbraak%20is%20in%20deze,altijd%20meer%20kracht%20en%20levensvreugde.) Ik hoop dat dit je helpt en dat je vannacht wel lekker slaapt!

   Harte-groet,
   Marielle

 11. Hallo, ik ben zojuist wakker geworden van een droom waarbij er iemand mijn ouderlijk huis (waar ik woonde tijdens mijn tienerjaren) binnenkwam.

  Ik was alleen thuis, in de woonkamer, en het was net avond geworden (geen nacht maar wel donker). Er kwam iemand aan de deur die aanklopte en door de ramen in de deur naar binnen keek en luid vroeg of mijn broertje thuis was. Het licht in ons huis was uit en hij zag mij niet, maar toch riep hij dus mijn broertje die niet thuis was.

  Toen opende hij de deur (die was schijnbaar open) en kwam hij ons huis binnen. Ik verstopte me tussen de bank en lage woonkamer tafel. Ik ging daar liggen met mijn ogen dicht. Hij liep door de woonkamer en keuken en ben vrijwel zeker dat hij mij zag, maar ik was niet wie hij zocht dus hij ging rustig verder zoeken. Toen hij hem nergens kon vinden (nooit naar boven gegaan), leek hij weer weg te gaan via de voordeur maar hij kwam weer terug.

  Deze keer dacht ik, ik maak mezelf kenbaar maar dat lukte niet. Ik kon niet mijn ogen openen, mijn stem werkte niet, en ik kon me niet bewegen. Het duurde heel lang voordat ik eerst heel zacht kon praten en mijn ogen open kreeg. Ik kon nog steeds niet helemaal bewegen.

  Hij vroeg naar mijn broertje want hij wilde samen met hem het hebben over z’n hobby van videogames. Alleen mijn broertje speelde die game helemaal niet. Hij zocht mij, maar omdat het een videogame is dacht hij dat hij mijn broertje moest hebben. Het was heel duidelijk dat hij wel van mijn prestaties had gehoord, en dus eigenlijk toch echt mij zocht. Het is ook niet iets wat ik verstop in mijn leven.

  Toch vond ik het niet fijn dat hij zomaar ons huis binnenkwam. Dat ik er maar weinig tegen kon doen. En dat ik in eerste instantie niet werd erkent. Waarom kwam hij ons huis binnen? Heb ik het te makkelijk gemaakt?

  1. Hallo Kate,

   Herken jij het in je dagelijkse leven dat er iemand in jouw leven komt ‘inbreken’? Dat inbreken kun je zien als iemand die te dichtbij komt in jouw persoonlijke sfeer, over je grenzen heen gaat. Herken je daar iets van? Wat me opvalt is dat je zelf erover schrijft dat je er ‘maar weinig tegen kon doen dat hij zomaar binnenkwam’. In je droom is dat niet wat er gebeurt. De deur is open. De inbreker kan zomaar binnenlopen. Jij verstopt je. Je houdt hem niet tegen. Je wil jezelf wel ‘kenbaar’ maken. Dat roept bij mij het beeld op, dat andere mensen in jouw leven makkelijk over jouw persoonlijke grenzen kunnen gaan en dat jouw eerste reactie daarop is, jezelf ‘verstoppen’. De droom wil je laten zien, dat jij dit eigenlijk niet wilt. Je wilt jezelf kenbaar maken. In de droom lukt je dat niet. Je krijgt je ogen niet open, je stem werkt niet en je kan niet bewegen. Het duurt heel lang voordat je kunt reageren. Omdat de droom zich afspeelt in je ouderlijk huis, vraag ik me af of er als kind ooit iets is gebeurd waar er bij jou over je grenzen is gegaan, zonder dat jij je daartegen kon verweren? Het lijkt alsof de droom je eraan wil herinneren dat je hiervan mag helen. De inbreker in je droom zoekt contact. En eigenlijk zoekt hij jou. Durf je jezelf kenbaar te maken in wat je echt denkt en voelt?

   Lieve groet,
   Mayke

 12. Mijn droom, ik kwam erachter dat iemand wat in de koelkast had gelegd wat koud moest blijven, waarschijnlijk iets van medicijnen. Het bleek dat was gedaan door de bezorger zelf, deze had zichzelf binnen gelaten, en ik kwam hem tegen toen hij net weg wou gaan. Maar ik was er zelf niet, ik bekeek alles van bovenaf. Ik voelde mij niet veilig.

  1. Marielle Borst

   Goedemorgen Lizy,

   Voor een deel doet de bezorger wat hij moet doen. Hij bezorgt een pakje dat koud moet blijven en zorgt ook daadwerkelijk dat het koud blijft. Er is alleen één maar: hij laat zichzelf binnen in jouw huis zonder dat met jou te overleggen en jij voelt je daar niet veilig bij.

   Kun je een link leggen tussen wat er in de droom gebeurt en je dagelijkse leven? Bijvoorbeeld dat je in je leven met iemand te maken hebt die op zich goede bedoelingen heeft (of die iets doet onder het mom van dat het goed/gezond is voor jou, in de droom worden er immers medicijnen bezorgd), maar daarbij toch iets doet dat jij niet fijn vindt?

   Als je er iets in herkent zie ik deze droom als een uitnodiging om duidelijker aan te gaan geven wat jij wel en niet wilt.

   Ben heel benieuwd!
   Harte-groet,
   Marielle

 13. Ben net (03.00) wakker geschrokken uit een inbraak-droom. Ik woon alleen en voel me altijd veilig thuis. In mn droom was ik ook in mn huidige huis, het was snacbts, en er klopte iemand op de voordeur. Ik werd er wakker van, maar bedacht me meteen dat iemand dat deed om te checken of er iemand thuis was voordàt ze zouden gaan onbreken. Daarna ging de telefoon, ook die negeerde ik en daardoor dacht de inbreker ws dat er niemand thuis was en hoorde ik m even later binnen in mn huis. Ik probeerde op mn mobiel 112 te bellen, maar op de een of andere manier kreeg ik dat maar niet voor elkaar. De inbreker kwam mn slaapkamer binnen, ik lag op mn zij op mn bed, met mn rug naar hem toe. Hij zei niks, maar rolde mij langzaam en rustig op de grond. Daar lag ik nog steeds met mn rug naar hem toe. Hij leek een stevoge witte hoody aan te hebben, met een witte broek en jij knielde achter mij neer en legde zn handen op mn zij/billen. Ik voelde dat er meer (sexueels) zou gaan gebeuren, maar kon me niet bewegen, (half slaperig leek ik nl nog) en ik kon mn hoofd ookniet genoeg draaien om te zien wie t was.

  Toen ik wakker schrok, heb ik mn sleutelbos gepakt, en mn slaapkamerdeur aan de binnenkant op slot gedraaid voor genoeg gevoel van veiligheid om zo weer te kunnen slapen…hopelijk.

  Wat betekent deze droom?
  Ik heb ook de andere inbraken-uitleg hier gelezen, maar herken niks van o.a de “je moet misschien je grenzen beter bewaken” etc. Daar ben ik nl heel goed in. En ‘controle loslaten’ kan ik bijv ook prima. Hoop dat jullie iets meer duidelijkheid kunnen verschaffen in deze.
  Alvast bedankt.

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Luus,

   Als iemand in een droom bij ons aanklopt en vervolgens ook nog contact/verbinding zoekt via de telefoon, dan staat dit vaak voor een nog onbekend deel van jezelf dat zich kenbaar wil maken. Je negeert de eerste signalen en nu komt deze gedaante dan maar op eigen initiatief in jouw huis (een huis kun je vaak symbolisch zien als jijzelf).

   De inbreker is een man in een witte hoody met een witte broek. Wit is de kleur van zuiverheid, puurheid, ontvankelijkheid. Heb je enig idee over welk deel van jou – dat je nu nog minder kent in jezelf – dit zou kunnen gaan? Wat in jou wil zich kenbaar maken, heeft te lang in de schaduw geleefd (zie ook https://dromenuitleg.nl/2023/02/21/schaduwfiguren-in-dromen/). De hulp moet dan ook van jou komen, en niet van buiten (112 niet bereikbaar).

   In de droom keer je dit deel nog de rug toe, maar het wil zich echt met je verenigen (iets sexueels).
   Ik vind het een heel hoopgevende droom. Je zou eens overdag je ogen kunnen sluiten en kijken of het je lukt de droom verder te visualiseren, door je als het ware om te draaien en deze persoon eens diep in de ogen te kijken. Ik ben heel benieuwd wat zich dan ontvouwt.

   Ik hoop dat dit je verder helpt,

   Lieve groet,
   Anita

 14. Ik droomde dat iemand de deur van mijn app probeerde te openen met zijn/haar identiteitskaart. Ik heb die dan heel raar langs binnen gepakt en geschreeuwd dat ik de politie ging bellen. Toen werd ik wakker
  Wat betekent deze droom?

  1. Marielle Borst

   Hoi Monique,

   De deur van je appartement kun je zien als de plek waar je besluit of je mensen binnenlaat of niet, als de grens tussen de openbare ruimte en jouw persoonlijke ruimte. In jouw droom probeert iemand van buiten zich met een identiteitskaart toegang te verschaffen tot jouw persoonlijke leefruimte terwijl jij dat niet wilt. Herken je daar iets van in je dagelijkse leven? Bijvoorbeeld dat mensen over jouw persoonlijke grenzen gaan terwijl jij dat niet wilt? In dit geval laat de droom je denk ik zien dat het zaak is om te leren om je eigen grenzen te bewaken en te zorgen dat jouw persoonlijke ruimte alleen toegankelijk is voor mensen die daar welkom zijn voor jou.

   Harte-groet,
   Marielle

 15. Ik droomde over een persoon met een kap die binnenkwam in de donkere nacht..het voelde heeeel bedreigend en geen idee wie het was ..graag uitleg hierover

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Sonnie,

   Dat klinkt beangstigend. Als je droomt dat het donker is in de droom, dan schijnt er vaak letterlijk nog geen licht op. Er is iets dat dreigend voor je voelt, maar je weet nog niet precies wat. De figuur met de kap drukt hetzelfde uit, door de kap kun je niet duidelijk zien wie het is, ook daar schijnt nog geen licht op. Het kan goed zijn dat het om een schaduwfiguur, een deel van jezelf dat in de dag niet aan het licht mag komen en waar je nu door de droom langzaam contact mee gaat maken. Eigenlijk is dat ook weer heel hoopvol. In onze blog https://dromenuitleg.nl/2023/02/21/schaduwfiguren-in-dromen/ kun je hier meer over lezen.

   Heb je enig idee over welk deel van jezelf dit kan gaan?

   Lieve groet,
   Anita

  1. Hallo Lucia,

   Als je droomt over voorwerpen, dan is het interessant om te kijken naar welke functie deze voorwerpen in het dagelijkse leven hebben. Een tv is een telecommunicatiesysteem, dat informatie ontvangt en uitzendt. Een wasmachine maakt de was schoon en heeft als functie reinigen. Je kunt alles wat je droomt, zien als een deel van jou, een innerlijk deel. Als je op deze manier naar je droom kijkt, kun je jezelf de vraag stellen: waar in mijn leven ben ik de functie om informatie te ontvangen en door te geven kwijtgeraakt? In je droom heeft immers iemand je tv meegenomen. Het reinigen (de wasmachine) kan staan voor het schoonspoelen, schoonmaken, loslaten, van oude delen van jezelf bijv. oude patronen en overtuigingen die je niet meer dienen. Zo kun je naar je droom kijken. Ik ben benieuwd wat er bij je opkomt als je dit zo leest. Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

 16. Om de zoveel maanden droom ik dat ik geconfronteerd wordt met een inbreker in mijn ouderlijk huis. Vaak ben ik in gevecht om de achterdeur dicht te trekken en lukt dit niet omdat de inbreker te sterk is. Ik roep dan om hulp maar het lijkt alsof ik dit niet luid kan doen en m’n best doe om steeds harder te schreeuwen, tot ik schreeuwend met ‘help’ wakker wordt. Echter is er net wat geks gebeurd en voor het eerst: In mijn droom hoorde ik een geluid alsof de wind hard tegen de gordijnen sloeg, ik riep om hulp en dat ging weer van zacht roepen naar steeds harder. Ik werd wakker, maar ik denk dat dit maar half was, want in de hoek van de kamer zag ik een schim met een koevoet in z’n hand. Ik ben letterlijk schreeuwend uit bed gesprongen om aan te vallen, tot ik tot de conclusie kwam dit niet echt was. Met wat schrammen op m’n knie en voet als gevolg, doordat ik tegen de stoel in de hoek aan knalde. Daarna direct licht aangezet om tot rust te komen en na te denken waar dit nu ineens vandaan kwam

  1. Anita van der Kooi

   Goedemorgen Robin,

   Wat een beangstigende ervaring voor je. Een herhalende droom gaat vaak over een levensthema en het speelt ook in jouw ouderlijk huis. Dit roept bij mij de vraag op waar in jouw jeugd bij jou is ‘ingebroken’, over jouw grens is gegaan, waardoor je niet goed meer voor jezelf opkomt/ jouw grens helder aangeeft (niet luid kunt schreeuwen). Herken je dit in jouw leven?

   En dan komt er wind tegen de gordijnen en verschijnt een figuur met een koevoet. Het lijkt of er iets nu letterlijk bij jou binnen wil ‘breken’. Zie ook onze blog over inbrekers. Een andere mogelijkheid is dat de figuur in jouw droom staat voor een deel van jezelf, dat het ‘daglicht’ niet mag zien. Daar voel ik meer energie op als ik de droom lees. Een vraag die dan ook bij mij opkomt is ‘als jij nu eens zelf die figuur met de koevoet zou worden?’ Waar zou je dan doorheen willen breken? Waar zou je hulp willen vragen en wat vraagt dit van jou?

   De droom lijkt zo een uitnodiging om je stem te laten horen, heldere grenzen te trekken. Ik wens je dat van harte toe!

   Lieve groet,
   Anita

 17. Ik droom dat ik in huis ben en ik merk dat dieven de ketting zagen waaraan 2-3 gascylinders vast zitten en ik begin te schreeuwen dat er dieven zijn en in mijn droom ziet ik mijn overleden grote broer en vraag hem om hulp

  1. Mayke Mars

   Hallo Rosanna,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je grote broer. Of het nu lang of kort geleden is, dat is een groot verlies.

   Je droomt over dieven in een huis die aan een ketting zagen. Als je kijkt naar het beeld van inbreken: In een huis voel je je veilig, als daar ingebroken wordt dan wordt er over jouw grenzen gegaan. Een dief verschaft zich zonder jouw toestemming tot jouw huis. Je kan het huis zien als beeld voor jezelf. De vraag is wie of wat probeert er in bij jou (jouw huis) binnen te komen? Dat kan of gaan over een deel van jezelf dat bij jou hoort wat je van jezelf wegdrukt of iets van buitenaf. Als het een element is dat bij jou hoort, is de vraag: Welk element van jou wil gezien worden? In de droom zijn het dieven die zagen aan een gascylinder. Welke energie roept zagen in jou op? Welke betekenis heeft voor jou een gascylinder? Welke karakteristieken heeft deze inbreker dat ze ervoor zorgen dat jij er bang voor bent? Hoe zou het zijn als je die energie wat meer in je leven zou toelaten? Herken je daar iets in?

   Een andere mogelijkheid is dat iets van buitenaf wil ‘indringen’. Iets van buiten jou komt op jou af en probeert iets te stelen van jou (dieven die aan jouw gascylinders zagen). Herken je daar iets in van je dagelijkse leven? ‘Zaagt’ er iets of iemand aan jou? Gaat iemand over jouw grenzen heen? Zagen roept bij mij de associatie op van ‘doorzagen’? Als jij je grenzen aangeeft, ken je dat iemand blijft ‘doorzagen’ totdat hij heeft wat hij/zij van je wil hebben? En daarmee iets van jouw ‘steelt’ (gascylinders)? Als je het niet weet kan je afvragen waar die gascylinders symbool voor staan, wat wordt er van jou gestolen?

   Van welk van beide antwoorden jouw droom over gaat, dat weet alleen jij. Ik ben benieuwd wat het bij je opropet. Laat je het weten?

   Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

   Lieve groet,
   Mayke

 18. Ik droomde dat in in het oude huis van mijn ouders was. In dit huis ben ik opgegroeid. Het begon in de badkamer waar ik een insect zag. Ik was met mijn vader, moeder en zus in de badkamer. Hierna hoorde ik gestommel beneden en ben ik uit de badkamer gegaan en keek ik vanuit de balustrade omlaag de gang in. Ik riep naar beneden of daar iemand was, maar ik kreeg geen reactie. Ik liep naar een raam, omdat ik het gevoel kreeg dat ik naar buiten moest kijken. Ik keek naar buiten en zag een persoon staan (van thuisbezorgd) hij vroeg of er iemand beneden was, waarop ik reageerde van niet. Hij vertelde mij dat er een man in onze woning was. Ik rende terug naar mijn vader, moeder en zus en ik vertelde dat zij direct met mij mee moesten komen, want er was een inbreker beneden. Ik rende direct (alleen) naar beneden en zag dat er niemand achter mij aan kwam van mijn familie. Ik was beneden en ik schreeuwde of er iemand was. Op dit moment was ik nergens bang voor en wilde ik de inbreker pakken. Alles in de woning was omgegooid en er was echt een rotzooi in huis. Ik keek naar buiten en zag de man van Thuisbezorgd verschrikt kijken in de richting van de aanbouw van het huis. Ik rende naar het gangetje waar de aanbouw aan vast zit en keek naar binnen. Ik zag een man staan. Ik kon zijn gezicht niet zien, maar hij was stevig en onder de tatoeages. Hij droeg een zwarte blouse waarbij de knoopjes open waren. Hij wilde uithalen naar mij, maar op dat moment trok ik de deur dicht en sloot deze direct af. De inbreker kan dan geen kant meer op en blijft in die aangebouwde ruimte. Hierna schrok ik direct wakker en had ik het intens warm. Ik vraag me zo af waarom ik dit droom..?

  1. Hallo Marije,

   Dank je voor deze droom, dit lijkt echt over een innerlijke afdaling te gaan.
   Als je het huis van jouw ouders eens ziet als jezelf, als jouw persoonlijkheid, zoals die vroeger (in de tijd dat je bij jouw ouders was, het ‘ouderlijk’ huis) is gevormd. Dan begint de droom op een plek om jezelf te reinigen (de badkamer). Insecten hebben de eigenschap om te vervellen, hun uiterlijke schild wordt tijdens de groei een aantal keer afgeworpen. De droom begint dus met reiniging en vernieuwing, het oude afwerpen om verder te kunnen groeien. Herken je dit nu in jouw leven, dat je een ontwikkeling en groei doormaakt?

   Dan hoor je beneden gestommel: in een diepere laag van jou roert zich iets en je kijkt de gang in (een verbindingsstuk, een overgang). Je wilt hier jouw ouders en zus nog meenemen, maar je gaat alleen. Dat vind ik heel symbolisch en past bij het begin van de droom. Je gaat er alleen op af en bent niet bang. Je gaat op zoek naar wat nog spannend is.

   In dromen komen we dan vaak iemand tegen die staat voor een deel van onszelf dat langere tijd geen aandacht heeft gehad, bv omdat je daar door jouw ouders niet op werd beloond. Wel schuilt er vaak een grote kracht in. Bij jou is dat een stevige man, onder de tatoeages met een zwarte blouse aan. Wat een ontdekking! Hoe zou het voor jou zijn als je (de energie en eigenschappen van) deze man wat meer toelaat in jouw dagelijks leven. Wat zou je dan anders doen of zeggen?

   Ik ben benieuwd!

   lieve groet,
   Anita

 19. Ik droomde vannacht dat een inbreker met zijn hand vast zat in de brievenbus
  Belde politie ,(kon van emoties mijn adres bijna niet herinneren) maar vonden het niet nodig om te komen

  1. Hoi Marja,

   Als je droomt over een inbreker kan het qua betekenis twee kanten opgaan. De inbreker staat voor een deel van jezelf of de inbreker staat voor iets waar je in de buitenwereld mee te maken hebt.

   In het eerste geval breekt er een deel dat bij jou hoort bij je in, omdat jij het op de een of andere manier steeds buiten de deur probeert te houden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over eigenschappen die je niet zo mooi vindt aan jezelf of over gevoelens die zo pijnlijk voor je zijn, dat je ze liever nog even buiten de deur houdt. De droom wil je in dat geval laten zien dat het helend zou zijn om deze afgewezen delen op te nemen en zo een heler mens te worden.

   In het tweede geval staat de inbreker voor iets of iemand waar je in de buitenwereld mee te maken hebt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je vaak het gevoel hebt dat mensen over je grenzen gaan c.q. bij jou binnenkomen terwijl jij dat eigenlijk helemaal niet wilt. De droom wil je in dat geval laten zien dat het aan de orde is dat je je eigen grenzen beter bewaakt richting de buitenwereld.

   De droom laat ook zien dat het niet lukt om hulptroepen in te schakelen. Dit is (net als inbrekers) een heel klassiek droomthema. In dromen lukt het namelijk zelden om 112, de politie, de brandweer, gezinsleden etc te bellen om hulp.

   Vaak verwijst dit naar het feit dat je ergens het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, terwijl je eigenlijk best graag hulp zou willen krijgen. Het kan ook zijn dat het feit dat je geen contact kunt krijgen met hulptroepen je wil laten zien dat dit nou eenmaal typisch iets is dat je zelf moet doen.

   Ben benieuwd wat er in je opkomt als je mijn reactie leest!
   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Wellicht is het ook nog helpend om ons blog over dromen over inbrekers te lezen.

 20. Hoi, ik droomde over inbrekers in een huis dat niet van mij was. Ik was niet bang maar waarschuwde wel de bewoners die rustig zaten te lezen. De deur van het huis (bij buren) zat vol met dichtgetimmerde planken die wat los zaten.

  1. Hallo Marianne,

   Het is in de droom niet jouw huis waar over grenzen wordt gegaan (inbrekers). Kan het zijn dat je bij iemand in jouw omgeving ziet dat dit wel gebeurt? Wat de andere persoon zelf niet door heeft (zit rustig te lezen)?

   En als je dit herkent, hoe is het gesteld met deze persoon? Dichtgetimmerd kan bv gaan over weinig contact met de buitenwereld. De planken die wat los zaten kunnen dan staan voor een slechte staat, óf dat er juist wat ‘ruimte tussen de planken’ ontstaat.

   Mooi om te lezen hoe je niet bang bent, maar wel de bewoners waarschuwt.

   Ik ben benieuwd, laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

 21. Vannacht droomde ik dat ik een labyrint ben terecht gekomen en kort rondjes draaide om een pyramide (die leek op zolder te zijn). Ik schreeuwde naar hulp en ging weer naar beneden. Toen kwam ik erachter dat mijn hele huis overhoop is gehaald en er op dat moment inbrekers bezig waren. Ik ben zo snel mogelijk de deur uitgerend en toen kwam mijn vriend er net aan, die zou ook komen. Ik schreeuwde naar buiten en naar mijn vriend maar er kwam geen geluid uit. Ik zag dat er een oudere man rustig en uiterst relaxed op mijn bank zat om op de uitkijk te staan, terwijl iemand anders de boel plunderde. We zijn het huis van (onbekende) buren ingevlucht om de politie te bellen. Mijn vriend belde maar kreeg de politie niet te pakken. Mijn mobiel lag nog in het huis dus ik kon niet bellen. Ik had continu drang om te bellen maar zijn met de buren de auto in gestapt om naar het politiebureau te rijden. Eenmaal bijna in de auto werd dit opgemerkt door de inbrekers en gaf 1 inbreker de opdracht aan een andere man, om ons af te maken. Al rijdend en slingerend om de kogels te ontwijken, ging hij achter ons aan. Mijn vriend kon nog net instappen. Toen werd ik wakker en heb ik een half uur moeten bijkomen van de angst en spanning.

  Context: mijn vriend gaat vanwege psychische problemen/angst vaak mijn grenzen over en heb de twijfels of ik dit nog wel wil en aan kan. Wel krijgt hij hier hulp voor. Daarnaast krijg ik ook hulp om mijn grenzen beter te bewaken en mijn verleden een plekje te geven.
  Ik hou heel veel van hem en wil het liefst niet zonder hem. We werken er hard aan maar het gaat momenteel ten koste van mij.

  1. Hallo Esther,

   Wat een nare droom, het klinkt als een nachtmerrie. Laten we eens kijken vanuit het perspectief dat jij zelf het huis bent. Dan blijven op jouw zolder (jouw hoofd) jouw gedachten rondjes draaien. in een labyrint, dus de uitgang is moeilijk te vinden. Jij bent overhoop gehaald en inbrekers gaan over jouw grenzen, ze ‘breken in’, ‘de boel (jij) wordt geplunderd’. Je schrijft in de context al dat de huidige situatie ten koste van jou gaat, deze droom bevestigt dat op een krachtige wijze.

   Als je jouw vriend probeert te bereiken lukt dat niet (er komt geen geluid uit). En als jouw vriend probeert hulp/ een autoriteit te bellen die kan ingrijpen (de politie), lukt dat ook niet. Jouw mobiel (verbinding) lag nog in het huis. Waar herken je dit precies in jouw leven nu? Hoe zou verbinding/hulp weer tot stand kunnen komen? Jullie hebben nu ieder persoonlijk hulp, is misschien ook gezamenlijke hulp – zoals bv een relatietherapeut- gewenst?
   De droom lijkt weer te geven hoe jij jullie samen nu ervaart: rijdend en slingerend om kogels te ontwijken.

   Het mooie van dromen is dat er ook altijd een uitnodiging in besloten ligt. Deze hele droom komt over als een dringende uitnodiging om jouw ‘staat van zijn’ in deze situatie serieus te nemen en daarnaar te handelen. Hoe dat eruit ziet weet jij zelf het beste. Of dat nu is om (tijdelijk) afstand te nemen, het tijd is om op zoek te gaan naar gezamenlijke hulp of nog iets anders. Een belangrijke checkvraag bij dit soort keuzes kan zijn: maak ik de keus vanuit angst, of vanuit liefde?

   Ik hoop dat dit je verder helpt en wens je veel liefdevolle zelfzorg. Als je nog vragen hebt of even contact wil, laat ons weten.

   Lieve groet,
   Anita

   1. Hoi Anita,

    Bedankt voor je verhelderende mail en je tijd. Het klinkt allemaal logisch en ben inderdaad ook in een fase beland, dat ik moet handelen. Ik ben er druk mee aan het werk zodat we geen kogels meer hoeven op te vangen.

    Dankjewel!

    Hartelijke groet,

    Esther

 22. Dag,
  Ik heb vannacht gedroomd over meerdere slangen (ongeveer50- 80cm lang)die wilden binnensluipen in mijn huis. Ik slaap op de tweede verdieping maar ze klommen langs de gevel naar boven, ik voelde me heel beklemd en angstig. Mijn hart ging tekeer in mijn droom. Ik werd wakker en panikeerde. Kon niet meer direct inslapen en moest bekomen.

  1. Dag Trijn,

   Dromen waarin wilde dieren zich toegang proberen te verschaffen tot je huis, terwijl jij ze eigenlijk weg wil hebben staan bijna altijd voor eigenschappen die jij wel in je hebt, maar die je om wat voor reden dan ook niet of te weinig inzet.

   Om erachter te komen om welke eigenschappen het precies gaat, kan je voor jezelf opschrijven welke eigenschappen jij aan een slang toeschrijft en vervolgens te kijken wat bij jou resoneert.

   Is het misschien het vermogen van de slang zich op te richten, zijn gif te spuwen en van zich af te bijten? Een sneaky move te maken? Het vermogen om met het hele lijf in de zon te liggen en lekker helemaal niets te doen zonder dat het hoofd zich ermee bemoeit? Of is het meer de genezende werking die een slang kan hebben? Of is het nog iets anders?

   Ben benieuwd, want er is vast een situatie in je leven waarin het inzetten van wat slangenenergie je zeer van pas kan komen!

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Ik droom mijn hele leven al over slangen, dus ik weet hoe het voelt 😃
   P.S.2 Misschien vind je het ook interessant om ons blog over slangen te lezen.

   1. Dag Marielle,
    Dankjewel voor je duiding! Je zit recht in de roos hiermee. Als ik de eigenschappen van de slang lees, dan gebruik ik deze in mijn leven inderdaad te weinig. Ik zou wel wat assertiever mogen zijn naar anderen en vooral onbekenden, ik voel dat er te vaak over mij gelopen word omdat ik te lief ben en mij aanpas aan de ander zijn wensen. Ook zit ik nog te vaak in mijn hoofd maar ik ben volop aan het transformeren, voel ik, als ik mijn leven wil gaan leven en niet beleven of overleven zoals ik de laatste tien jaar deed. Alles begint bewuster te gaan de laatste maanden, ik voel ook weer stilletje levenskracht.
    Ik vroeg me wel nog af welke helende eigenschappen de slang kan hebben?
    Veel liefs, ben heel dankbaar hiervoor,
    Trijn

    1. Wat fijn om te lezen Trijn, daar doen we het voor!

     Wat betreft de genezende werking van een slang: je kent vast wel het beeld van de esculaap. De esculaap wordt bijvoorbeeld gebruikt in het logo van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit heeft te maken met het feit dat het gif van de slang dodelijk kan zijn, maar (in een kleinere dosis) ook genezend kan werken.

     Je kunt je voorstellen dat het met woede en assertiviteit ook zo werkt. Als je allerlei ergernissen eindeloos inslikt tot er een grote woede-uitbarsting volgt (de beet van een gifslang) kan dit schadelijk zijn, maar als je het niet zo hoog laat oplopen en tijdig je grenzen aangeeft (het gif van de slang, maar dan in een kleinere dosis) kan dit juist genezend werken en de onderlinge band versterken.

     Ik vind het in die zin ook mooi dat een slang kan vervellen, omdat de slang daarmee ook nog eens symboliseert dat we het oude van ons af kunnen gooien en altijd opnieuw kunnen beginnen.

     Ik wens je toe dat leven in de plaats komt van overleven en je steeds meer levenskracht gaat voelen!

     Harte-groet,
     Marielle

     P.S. Kijk ook eens op de site van het ITIP (www.ITIP.nl). De trajecten die hier aangeboden worden zijn namelijk ondersteunend aan het proces dat jij beschrijft. Laat het weten als je nog vragen hebt!

 23. Vannacht gedroomd over mijn ouderlijk huis waar ik ben opgegroeid met mijn ouders en zus.

  Ik was alleen thuis, wist waar mijn moeder was, waar mijn vader was geen idee (8 mnd geleden overleden)

  Ik lag in bed, erg bang want ik wist dat er drie mannen zouden komen om in te breken en mij in elkaar te slaan. Al die tijd lag mijn hond die ik nu heb naast me.

  Ineens hoorde ik drie mannen op de bovenverdieping twee al boven 1 nog op de trap, ik stond op uit bed heb deze man aangevallen mijn hondje meegenomen en gaan rennen door onze oude buurt.

  Daar kwam ik vervolgens een zwembad tegen, ik dook erin en bleef maar zinken, het water werd steeds dieper, kouder en donkerder wel kon ik ademen…

  Toen schoot ik wakker, even beseffen dat ik niet in mij ouderlijk huis ben maar gewoon in mijn eigen bed.

  Iemand een idee? Ik moest er echt van bijkomen

  Ik droom vaker over mijn ouderlijk huis en mijn hond. Die is er altijd als ik naar droom

  1. Hallo Melissa,

   Allereerst heel fijn dat je hond altijd bij je is bij nare dromen. Een dier in dromen is echt hulp en steun voor jou.

   Als je vaker droomt over je ouderlijk huis, kun je je afvragen wat er in die tijd gebeurt is met jou dat nu nog (soms onbewust) voelbaar is in je lijf en leven. En omdat er inbrekers voorkomen in je droom: Zou het kunnen dat er destijds grenzen (van jou) zijn over gegaan? Dat je ergens bent aangetast in je autonomie?

   In de droom weet je je te verweren. Wellicht omdat je nu, als volwassene, weerbaarder bent? En dan komt er een interessant element in de droom. Je weet je te verweren en duikt onder in het koude, donkere water. Daar leef je wel, je ademt immers, maar je zinkt steeds dieper. Wat is dit water voor jou? Is het een plek waar jij je emoties, ervaringen en gevoelens in onderdompelt? Zodat ze geen vat op je hebben? Gaat dit misschien over datzelfde iets van vroeger?

   Esther

 24. Hallo,
  Ik droomde zojuist dat er inmijn oude woning, waar ik samenwoonde met mijn ex, ingebroken was. Alles was meegenomen of vernield.
  Ik ontdekte het samen met mijn ex, maar hij ontkende het eerst. Ik drong aan om binnen te checken, maar hij durfde niet naar binnen, en ik wel. De inbreker was er nog, zat verstopt onder een schapenkleedje en ik vloog hem aan, mijn ex verstopte zich in een kast.
  Bijkomende info: drie jaar geleden ging mijn ex vreemd en is op de dag van vandaag aan het twijfelen tussen de twee relaties.

  1. Hallo Mir,

   Als in een droom wordt ingebroken gaat dat vaak over schenden van / indringen in jouw persoonlijke ruimte. Zoals je beschrijft is dat ook gebeurd toen jullie nog in jullie oude woning woonden. De droom laat zien dat hierdoor destijds veel van jou is meegenomen of vernield.

   Een rode draad in deze droom is jullie rol. Jij durft naar binnen, hij niet. Herken je dit in jouw dagelijks leven, dat jij bij jezelf naar binnen durft te kijken, zelfonderzoek te doen, en jouw ex niet? Dit thema is er vanaf het begin: jullie ontdekten de inbraak samen, maar hij ontkende het.
   Je kunt je afvragen of je de neiging hebt om de schade van wat is gebeurd te bedekken, de inbreker is immers ‘verstopt onder een schapenkleedje’. Aan het einde van de droom komt hetzelfde thema weer terug: jij hebt de moed om de inbreker aan te vliegen, om het aan te gaan. Jouw ex verstopt zich in een kast.

   Je geeft aan dat jouw ex twijfelt, ik ben vooral benieuwd of jij nog twijfelt? Dan is het fijn om zo’n droom te hebben die laat zien wat in jouw onbewuste leeft.

   Ik ben benieuwd of dit je verder helpt, laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

 25. Ik heb al een tijdje heel erg last van beangstigend en enge dromen. Ik schrik wakker random in de nacht 1:00,3:00,4:00 en dat een paar keer per nacht waardoor mijn slaap niet goed is en ik daar last van heb in het dagelijks leven
  Net bijvoorbeeld droomde ik over dat ik naar de keuken liep en een koekje wilde pakken ik was alleen thuis toen ik naar de keuken liep en het koekje pakte keek ik naar buiten en zag ik op de parkeerplaats een beveiliger staan die op zoek was naar iemand terwijl die gene achter een auto verstopt zat en ik dat zag ging ik buiten voor de deur kijken toen de beveiliger weg reed zag de inbreker mij en kreeg die toegang tot de beneden deur. En rende naar mij toe het was een stukje lopen dus ik had iets kunnen doen in mijn droom maar wat er gebeurde is dat ik verstijfde ik had geen stem meer ik kon niet makkelijk bewegen en toen ik wakker schrok had ik precies zo een gevoel dat ik niet m kon bewegen.
  Iemand tips hoe ik misschien beter kan gaan slapen ik luister regelmatig slaapmeditatie eerst ging dat heel goed maar nu helpt het er niet meer tegen

  Vriendelijke groet, brechtje

  1. Hallo Brechtje,

   Wat vervelend voor je dat je al een tijdje last hebt van beangstigende, enge dromen. Zeker als je merkt dat je hierdoor minder goed slaapt en daar overdag last van krijgt. Als je gaat merken dat je gaat opzien tegen de nacht raad ik je aan om een afspraak met één van ons te maken voor een sessie, waarin je deze dromen onder professionele begeleiding dieper kunt onderzoeken. Vaak stoppen dit soort dromen namelijk als je erachter komt wat ze je te zeggen hebben.

   Voor nu raad ik je aan ons ons blog over dromen over inbrekers te lezen. Hopelijk helpt dat je al een eindje op weg: https://dromenuitleg.nl/2017/10/09/dromen-over-inbrekers/

   Laat het ons weten als je aanvullend hulp nodig hebt!
   Harte-groet,
   Marielle

 26. Ik word net wakker uit een meest bizarre droom.
  In mijn droom word ik wakker en loop naar de badkamer waar ik ontdek dat het hele wasmeubel verdwenen is. Als ik dan de keuken en woonkamer inloop zie ik dat alles weg is behalve de planten. Ik probeer een kennis die is blijven overnachten te roepen, maar er komt geen geluid uit mij. Ze komt er wel aan en vertelt mij dat we zijn gedrogeerd. Als ik verder op onderzoek uitga zie ik dat ze de stolen fate hebben opgerold.
  Ter info: ik woon in Kaapstad, Zuid Afrika. Het huis is beveiligd met een electrische schutting en alarmsysteem. Alleen door de aanhoudende powercuts werken deze niet tijdens bepaalde uren. Dus waarschijnlijk is deze droom angst. Maar ben ook verwikkeld in een rechtzaak met mijn schoonzus over de erfenis van mijn overleden man. Benieuwd wat deze droom betekent.

  1. Hoi Eef,

   Speelt er naar aanleiding van de rechtszaak over de erfenis van je overleden man een angst om spullen die in je huis staan te verliezen? In de droom wil je om hulp roepen, maar het lukt je niet om geluid te maken en je echt uit te spreken. Is dat in het echt ook zo, dat het lastig voor je is om hulp te vragen en je echt uit te spreken? Ondanks het feit dat je niet echt om hulp kunt roepen laat de droom zien dat je wel hulp krijgt. Dat lijkt me een fijn besef: er is dus hulp!

   De kennis die je helpt laat je weten dat jullie gedrogeerd zijn. Gedrogeerd zijn betekent dat er iets is dat je bewustzijn vertroebelt. Dat kan in letterlijke zin door drugs of alcohol te gebruiken, maar het kan ook zijn dat een bepaalde mening of zienswijze je blikveld vertroebelt. Herken je hier iets in? Is er in de rechtszaak met je schoonzus bijvoorbeeld een bepaalde emotie die zo de boventoon voert, dat het al het andere overschaduwt?

   Opmerkelijk is ook dat er van alles uit je huis verdwijnt, behalve de planten. Dat waar leven in zit en wat de potentie heeft om verder te groeien blijft dus bij jou. Dat dit je maar tot steun mag zijn in de rechtszaak. Lijkt me niet makkelijk om dat mee te maken bovenop het overlijden van je man.

   Harte-groet vanuit de andere kant van de wereld,
   Marielle

 27. Bedankt voor de info. Ik heb al jaren een terugkerende droom in verschillende vormen. Het huis kan bijv huidig of ouderlijk huis of onbekende plekken zijn. Meestal ben ik alleen, maar soms ook thuis met mijn kinderen of met een groep familie/vrienden/onbekenden. Wat steeds hetzelfde is dat er wordt ingebroken door onbekende mensen (1 of meerdere), waarvan ik weet dat ze me “komen pakken”, waarbij moet vrezen voor mijn leven en me daarom verstop (en evt mijn kinderen als die er zijn, verder weinig interactie met anderen). Soms ben ik in de val en moet ik stil wachten, soms bedenk ik allerlei vluchtscenarios die ik uitvoer waarbij ik me verplaats (hoewel ik niet ontsnap). Politie bellen lukt me niet, hoevaak ik het ook probeer als ik in zo’n scenario mijn telefoon heb. Ze krijgen me nooit te pakken en ik krijg ze ook nooit te zien, maar de dreiging is ondraaglijk.

  1. Hallo Melanie,

   Je noemt het ondraaglijk, ik kan de dreiging helemaal meevoelen. Inbraak is ook iets naars. In ons huis wanen we ons veilig, het is onze sfeer. Er zitten muren om je huis, je kunt een deur dichttrekken om je veilig te voelen en bepaalt wie je binnenlaat. Een inbreker doorbreekt dat alles. Zowel het gevoel van veiligheid als dat er persoonlijke ‘spullen’ kunnen worden meegenomen. Er wordt een grens overschreden (zie ook de blog ‘inbrekers in dromen’)

   Als een inbreker in jouw droom verschijnt kan dit twee kanten op. De eerste is dat de inbreker staat voor een deel van jezelf: de vraag is dan ‘op wat voor manier verbreek ik soms de (psychologische) veiligheid, bv in ons gezin? Je hebt ook vluchtscenario’s, tot nu toe werken die. Weet je waar jij voor wegvlucht? En wat jouw manieren daarvoor zijn? Is er iets dat je niet durft aan te kijken, of niet aangaat in het dagelijks leven?

   De tweede mogelijkheid is dat je je onveilig voelt in een situatie. Of dat je dit van vroeger uit hebt meegenomen. In dat geval kan het zijn dat je je thuis niet veilig voelde. Je kunt je dan na deze droom afvragen ‘hoe veilig voel ik mij nu?’ Waar in jouw leven ben je bang dat mensen gaan binnendringen in jouw plek en deze onveilig maken? Bij wie heb je het gevoel dat ze jou ‘komen pakken’? Hoe stel je grenzen, durf je af en toe een deur dicht te trekken?
   Ik ben benieuwd welke van beide mogelijkheden je herkent.

   Wat me treft is dat het bellen van de politie niet lukt. Alsof je hulp van buitenaf zoekt (of een deel in jou dat als politie kan optreden) die niet komt. Hier lijkt de droom je uit te nodigen om hulp te zoeken. Dit kan al beginnen met je zorgen of angsten te leren kennen en deze te delen met iemand.

   Ik hoop dat dit je iets verder helpt. Laat je ons nog even weten?

   Lieve groet,
   Anita

 28. Hii,
  Ik had een droom dat op een video zag dat een bekende was ingebroken in het huis van mijn zusje. Niet echt inbreken maar meer gewoon naar binnen sluipen, zelf had ze dit ook niet door terwijl ze haar dingen aan het doen was voor school op de video’s. Ook is de bekende waar het om gaat niet echt iemand die we vetrouwen. Ook staat het er om bekend dat ik super veel om mijn zusje geef, misschien daarom dat het plaatsvond in haar huis. Heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen betekenen?
  Groetjess

   1. Hallo Dahlia,

    Wat bijzonder dat jullie dit allebei over deze persoon droomden. Je geeft aan dat deze persoon iemand is die jullie niet vertrouwen. Nemen jullie dit ook serieus? Wat maakt dat jullie deze persoon niet vertrouwen? In de droom gaat hij over grenzen (letterlijk een huis insluipen). Voelt het voor jou of deze persoon in werkelijkheid ook over grenzen gaat? Dat kan ook over iets gaan dat je overdag niet zo heel bewust merkt, maar in de nacht in jouw droom terugkomt. Ook omdat je later aangeeft dat jouw zus heeft gedroomd dat deze persoon haar had verkracht, iets dat zeker over grenzen overschrijden gaat.

    De droom lijkt je te ook te laten zien dat je op afstand blijft. Zowel in jouw droom, waar je ‘naar video’s’ (als van een afstand) kijkt en het ziet gebeuren, als de droom van jouw zusje waarin je toekeek en niets deed. Herken je dit? Dan zou je kunnen kijken naar de reden waarom je niets doet. Als je herkent waar het om gaat, kun je je afvragen of er iets is dat je zou kunnen doen?

    Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept en wat je herkent, laat je ons nog weten?

    lieve groet,
    Anita

 29. Mijn droom: Ik zat samen met de kids in huis en hoorde geritsel aan het slot. Ik liep er naartoe en net voordat ik er was ging de deur open en kwamen er 2 donkere mannen binnen. Ik kon de deur niet dichtduwen en ook niet schreeuwen.

  Bijkomstige info:
  Relatie is verbroken sinds 2 weken

  1. Hallo Joris,
   In dromen waar er bij je ingebroken wordt kan het qua betekenis twee kanten opgaan:

   1) De inbrekers in de droom vertegenwoordigen bepaalde eigenschappen van jezelf waar je niet graag ‘ik’ tegen zegt, maar die wel degelijk bij jou horen. Als mens erkennen we allemaal liever onze goede eigenschappen, dan onze slechte eigenschappen, maar feit blijft dat we beide kanten nodig hebben als we een ‘heel’ mens willen worden. Carl Gustav Jung heeft in dit kader ooit gezegd: “Liever een heel mens dan een goed mens”.

   Als dit bij jou resoneert zou je je kunnen afvragen of jij eigenschappen hebt waar je niet zo trots op bent, maar die wellicht wel een rol hebben gespeeld in het verbreken van je relatie? In dat geval kan je deze droom zien als een uitnodiging om eens naar jouw meer donkere kanten te kijken. In de droom zijn de inbrekers immers twee donkere mannen, dus wellicht gaat het om twee schaduw-eigenschappen die lastig zijn om onder ogen te zien, maar die nu wel bij jou aankloppen in de nacht, omdat ze je kunnen helpen weer ‘heel’ te worden.

   2) Het kan ook zijn dat de inbrekers in de droom niet bij jou horen. In dat geval is het goed om je af te vragen waar je in de buitenwereld te maken hebt (of hebt gehad) met mensen die over jouw grenzen (in de droom de inbraak) zijn gegaan. In de droom kan je de deur niet dichtduwen en ook niet schreeuwen. Dit zou er op kunnen duiden dat je in je dagelijks leven het gevoel hebt geen verweer te hebben tegen mensen die jouw grenzen schenden.

   Kan je hier iets mee? Ik hoop het! Verder wens ik je succes bij het verwerken van de relatiebreuk.
   Harte-groet,
   Marielle

 30. Mijn droom ging het volgende:
  Het was snachts, ik lag in de woonkamer te slapen, waarschijnlijk op de bank ( waarom weet ik niet). Ik werd een soort van ‘ wakker’ en zag een duidelijke schaduw voorbij gaan door de gang. Een onbekende man met een revolver die naar mijn zoon zijn slaapkamer ging. Ik heb een hond en die sloeg niet aan( wat hij normaal wel doet , misschien had ik in de droom geen hond). Toen het doordrong wat er aan de hand was , ging ik schreeuwend naar mijn zoon zijn kamer om hem te waarschuwen. De kamer was leeg, mijn zoon sliep in een andere kamer. ( hij heeft een slaapkamer en een gamekamer, waar hij ook kan slapen). In de droom haal ik die slaapkamers door elkaar, want de computers van mijn zoon waren gestolen. Dat kwam uit de gamekamer , maar daar had ik de inbreker niet zien lopen. Ineens waren mijn ouders er ook( heel apart, midden in de nacht) en bij ging naar de achterkant het balkon op en zag dat al de gestolen spullen een verdieping hoger buiten op het balkon waren. Ik belde de politie en vertelde wat er gebeurd was en dat ik wist waar de gestolen spullen waren en dat ze snel moesten komen zodat ze de inbreker konden pakken en ik de gestolen spullen terug kon krijgen. Er werd niks met mijn telefoongesprek gedaan. Er kwam geen politie. Toen ik aan de voorkant ( galerijkant) ging kijken zag ik dat er meerdere mensen mijn spullen de lift in laden en ermee vandoor gingen en toen werd ik wakker.

  1. Hallo Ilona,

   Dankjewel voor het delen van deze droom. Als in de droom een schaduw verschijnt, staat dit vaak voor een deel van onszelf dat we in ons dagelijks bewustzijn niet (her)kennen, we duwen het als het ware weg. De droom begint met dat je zelf ligt te ‘slapen’, dus anders gezegd niet wakker of alert bent. Als ik deze droom lees, word ik heel benieuwd waar jij ten opzichte van jouw zoon niet ‘wakker’ bent, of waar je hem eigenlijk voor zou willen waarschuwen. Dit lijkt letterlijk over het gamen te gaan. Hoe kijk je daar diep van binnen naar?

   De schaduw is van een onbekende man met een revolver. In dromen gaan we ervan uit dat je alles in de droom ‘bent’. Ook hier kun je je dus afvragen over welk – onderbelicht – deel van jezelf dit gaat. Is het bv zo dat je af en toe opeens kunt ‘schieten’? Niet letterlijk, maar bv met een wat felle opmerking? Zelf ken ik dat als ik mij lang niet uitspreek om de lieve vrede te bewaren, ik opeens wat fel of streng kan worden. Het gaat dat om datgene dat je verdringt en er dan opeens vervormd (als ‘schieten’) uit komt.

   Wat me treft in de droom is dat de slaapkamer en de game-kamer door elkaar worden gehaald. Op het moment dat iemand aan het gamen is, kun de hersenen letterlijk in een soort slaapstand komen te staan. Ook hier geldt weer, dat als je in die stand staat iemand niet wakker, bewust aanwezig is. Je vertelt dat hij ook in de gamekamer kan slapen; ook in het dagelijks bewustzijn lopen slapen en gamen door elkaar. Kan het zijn dat dit is waarvoor je hem wilt waarschuwen? Dat hij in de slaapstand door het leven gaat als hij teveel gamet?

   Dan zijn je ouders er. Wat voor gevoel krijg je bij jouw ouders? Wat roepen ze bij je op, welk ‘gedrag’ staan zij voor? In het tweede deel van een droom verschijnt vaak hulp. Als je de eerdere uitleg herkent, dan zou het een vorm van hulp kunnen zijn dat jouw ouders komen, dat de hond niet aanslaat en dat de politie niet ingrijpt. Hierdoor kunnen de computers immers uit de (game/slaap)kamer verdwijnen. Een andere uitleg voor dit laatste deel kan zijn dat je eigenlijk hulp hierbij zou willen, maar het lastig vindt om die verbinding met hulp tot stand te brengen. De politie staat in dat geval voor een ‘externe autoriteit’ die ingrijpt. Hoe dan ook lijkt de droom je uit te nodigen tot reflectie op wat je met jouw zoon zou willen bespreken.

   Ik ben heel benieuwd of je dit herkent, laat je ons nog even weten?

   Lieve groet,
   Anita

 31. Hallo,
  Vannacht heb ik weer een droom gehad die ik 1x vaker heb gehad. Twee jaar geleden heb ik een klein akkefietje gehad met de buren wat al bijgelegd is, maar wellicht belangrijk in dit verhaal.

  Mijn droom:
  Ik droomde dat ik thuis op de bank zat en er een buurvrouw (voor mij onbekende vrouw, ken haar niet) aan de deur kwam om verhaal te halen over iets. Dit mondde uit in een kleine ruzie, mijn ouders betrokken zich hier ook bij. Wij deden de deur dicht in de hoop dat ze weg zou gaan. In plaats daarvan bleef zij intimiderend voor de deur/raam staan en bleef roepen dat we naar buiten moesten komen. Op een gegeven moment gaf zij aan dat ze de politie ging bellen, ik dacht (gelukkig) doe maar. Zij kwamen 4 man sterk via de achterdeur bij ons naar binnen en vroegen naar mijn kant van het verhaal. Terwijl ik bezig was beseften 2 agenten dat die vrouw daar nog staat en zeggen dat zij weg moet gaan. Toen ik bijna klaar was met dat gesprek werd onze raam bekogeld met kiezelsteentjes, die vrouw had een paar mensen erbij gehaald. De politie filmde dit voor bewijs, deed de boel sussen en ging daarna weg. Ze zeiden dat ze hier een zaak van maken door het filmpje. De vrouw liep, gedwongen door politie, ook naar haar huis. Nog geen 5min later kwam zij terug en probeerde samen met iemand de sleutel in het slot te draaien zodat deze open ging. Bij de deur stond ik met al mijn kracht de sleutel tegen te houden zodat deze niet meedraaide. Terwijl ik dit deed hoorde ik dat ze de glazen probeerde in te tikken met een spijkertje. Ik belde de politie en zei dat er een heterdaad inbraak bezig is, maar zij konden helaas niks betekenen het filmpje was het bewijs. Op dat moment voelde ik mij erg onveilig en lichtelijk in paniek. Hierna werd ik wakker en kon ik niet meer slapen..

  In mijn droom voelde ik mij angstig en onveilig (vaker andere dromen over inbraak gehad) en dit ervaar ik soms ook in het dagelijks leven als ik buiten in het donker rondloop, omdat hier vaak jongeren in de wijk hangen met niet altijd goede bedoelingen en omdat er wel is gekke dingen gebeuren zoals inbraak.

  1. Hallo Lindsey,

   Dank je wel voor het delen van je droom. Wat mooi dat je je zoveel details weet te herinneren, dat is echt een kwaliteit.

   Dromen waarin iemand bij je in probeert te breken kunnen qua betekenis twee kanten opgaan.

   1) De inbreker in je droom vertegenwoordigt een element dat bij jou hoort, maar wat jij niet als zodanig erkent. Omdat het niet bij jezelf zelfbeeld past of omdat je bang bent voor de gevolgen als je dit element toelaat in je eigen leven. Als deze optie bij jou een snaar raakt, zou je je bijvoorbeeld af kunnen vragen of je ergens iets van jezelf herkent in het gedrag van die buurvrouw in je droom. De vrouw in de droom blijft bijvoorbeeld maar doorgaan, blijft vasthouden aan haar eigen gelijk, herken je daar iets in?

   2) De inbreker in je droom vertegenwoordigt een element dat niet bij jou hoort. In dat geval kan de droom er op duiden dat er iemand is (of is geweest) die in het dagelijks leven over jouw grenzen heen gaat. Herken je daar iets in? Is dat misschien het gevoel dat je hebt overgehouden aan dat akkefietje met de buren, dat ze over jouw grenzen zijn gegaan? In dat geval is het heilzaam om te onderzoeken hoe je kunt leren om beter je grenzen aan te geven en te bewaken. Speelt dit voor jou?

   Omdat je schrijft dat je vaker over inbraken droomt lijken me dit belangrijke dromen voor jou om nader te onderzoeken. Kortom: schrijf ons vooral als je daar behoefte aan hebt en laat even weten of mijn uitleg je verder helpt!

   Harte-groet,
   Marielle

 32. Hallo,

  Ik werd vannacht wakker uit een droom waarbij ik in de droom en ook nadien overweldigd werd door angst.
  Ik was in het huis van mijn ouders (is ondertussen reeds drie jaar verkocht) mijn mama is overleden in 2012 en mijn papa woont vlakbij en komt alle dagen bij ons eten.
  Ik was alleen in hun huis en wilde net de achterdeur sluiten voor het slapen gaan maar draaide de sleutel naar de foute kant. Het lukte niet meteen om ze te sluiten. Ik was heel rustig, tot ik werd opgeschrikt door stevig gerammel aan de garagepoort en luid gegrom (dierlijk geluid). Ik wilde de deur vlug sluiten maar raakte in paniek. Ik hoorde dat diegene (of datgene) dat aan de deur van de garagepoort rammelde om het huis gesneld kwam om via de achterdeur binnen te komen. Ik denk dat ik net op tijd de deur op slot had. Ik schrok wakker en voelde de angst nog een tijdje door mijn lichaam gieren. Heb het toegelaten en ben vrij snel weer in slaap gevallen.

  1. Hallo Karin,

   Dank je wel voor het delen van je droom! Ik kan me voorstellen dat je er angstig van werd. Goed van je dat je die gevoelens hebt toegelaten en dat is misschien ook wel precies waar deze droom over gaat. In dromen waar iets of iemand je huis (of in dit geval het voormalige huis van je ouders) probeert binnen te dringen, kan het qua betekenis namelijk twee kanten opgaan:

   1) De droom wil je er bewust van maken, dat je een deel dat bij jou hoort in je dagelijks leven ‘buiten de deur’ houdt. In dat geval kan het bijvoorbeeld zijn dat je bepaalde gevoelens onderdrukt, omdat je de bijbehorende pijn wilt vermijden, niet zo goed weet hoe je met deze gevoelens om moet gaan of bang bent dat je overspoeld raakt.

   Aangezien de droom zich in het reeds verkochte huis van je ouders plaatsvindt zou je je bijvoorbeeld kunnen afvragen of je nog onverwerkte gevoelens hebt over het verliezen van je moeder en/of over iets dat speelde in de periode waarin je ouders nog in het huis uit de droom woonden. Als je hier iets in herkent, nodigt de droom je denk ik uit om deze gevoelens toe te laten om zo weer helemaal ‘heel’ te worden.

   Het feit dat hetgeen dat binnen probeert te dringen een dierlijk gegrom laat horen vind ik ook interessant, want daar zit een soort instinctmatige oerenergie in, die jij wellicht buiten de deur probeert te houden, maar die heel krachtig kan zijn als je hem toelaat. Grommen kan ook voor niet toegelaten boosheid staan. Waar associeer jij grommen mee?

   2) Het kan ook zijn dat degene die binnen probeert te dringen in het huis van je ouders niet bij jou hoort. In dat geval zou je kunnen nagaan of er rond je ouders (of het voormalige huis van je ouders) iets speelt of heeft gespeeld dat over jouw grenzen is gegaan. In dat geval is het aan de orde om je grenzen beter te gaan bewaken, zodat anderen niet meer zo bij je ‘binnen kunnen komen’.

   Ben heel benieuwd wat je ervaart als je zo naar je droom kijkt!

   Harte-groet,
   Marielle

 33. Hoi,
  Ik droom de laatste tijd heel vaak hetzelfde
  Soort thema. Ik woon in een studio op de begane grond met 7 ramen die een halve cirkel vormen. Nu komt mijn droom:
  Ik droomde dat er verderop in de straat een man een kind had vermoord en mij hier de schuld van wilde geven. Ondertussen was ik thuis met vrienden om het rommel van een feestje op te ruimen, confettie etc. Op dat moment rijd er een politie auto voor het raam en kijken we naar buiten. Inneens staat er een man met snor voor mijn raam,
  Met de vraag of wij pizza lusten. Ondertussen zat hij aan de deuren en ramen te voelen en zag ik dat hij een pistool had. Ik zei nee. Toen zei de man; je moet wel dankjewel zeggen anders ben ik gekwetst. Toen heb ik tegen mijn vriend gezegd dat hij alle deuren moest sluiten want de man trok zijn pistool en wilde binnen komen. Enig moment daarna werd ik wakker omdat mij. Vriend perongelijk tegen mij aantikte.

  Dit is al de derde keer dat ik droom over mannen die mijn huis in willen komen met
  Pistolen.

  1. Hallo Nina,

   Dankjewel voor het delen van jouw droom. Dat klinkt als een fijne plek waar je woont, symbolisch ook met de halve cirkel (een cirkel staat vaak voor eeuwigheid, geborgenheid) en de zeven ramen (symbolisch getal, denk aan zeven dagen in de week, Sneeuwwitje en de zeven dwergen..).
   Het lijkt of de droom je uitnodigt te kijken naar waar jouw werkelijke en oorspronkelijke zelf wordt bedreigd.

   Als in een droom een kind wordt vermoord kun je je afvragen hoe het ervoor staat met wie je ten diepste bent. Dat wat jou als kind al kenmerkte, een eigenschap of een bepaalde energie. Dit wordt in de droom vermoord.
   De moordenaar is een man, dus de bedreiging komt van de ‘mannelijke’ energie. Dit kan gaan over bepaalde gedachten in jouzelf, bv je stoerder voordoen dan je je voelt. Het kan ook zijn dat je in een situatie zit waar jouw ware ik niet tot haar recht komt. Heb je een idee waar dit in jouw leven nu over kan gaan?

   Het vervolg van de droom lijkt verder te gaan op hetzelfde thema.
   Een huis in een droom (in dit geval jouw echte huis) staat vaak voor jouw innerlijke beleving. De plek waar jij je thuis voelt. Eerst zie je politie, wat is jouw associatie daarmee? Bij mij roept het een vraag op of jij nu te maken hebt met / hoe je kijkt naar autoriteit of handhaving van orde en veiligheid.

   Dan wil iemand in de droom letterlijk jouw huis, jouw innerlijke belevingswereld, binnendringen. Ken jij dit in jouw leven nu?
   De man met snor fascineert me. Hij heeft iets bedreigends en kwetsbaars tegelijk, voelt dat voor jou ook zo? De snor, de vraag of jullie pizza lusten, het feit dat je dankjewel moet zeggen en dat hij anders gekwetst is.. Het lijkt of hij contact zoekt, maar uiteindelijk – als jouw vriend de deuren sluit – een pistool trekt. Ook hier kun je je afvragen of dit in jouw leven nu speelt, dat iemand contact met jou zoekt en als dat niet lukt, het bedreigend wordt? Een andere manier om naar deze man met snor te kijken is als een deel van jezelf. Je kunt dan kijken of een mannelijke kant in jezelf wat onhandig contact zoekt met jouw – misschien wel vrouwelijke, zachtere – kant. En dat het bedreigend wordt als dat niet goed lukt en er dan maar overheen walst. Omdat je een dergelijke droom al drie keer hebt gehad, lijkt het om een langer gaande situatie of een patroon te gaan.

   Tot slot: je vraagt in de droom jouw vriend om de deuren te sluiten. Dit roept bij mij de vraag op in hoeverre jij zelf meer of helderder grenzen mag stellen (je huis afsluiten). Juist om jouw mooie, diepste zelf, de plek in jezelf waar je je thuis voelt, te beschermen 😉

   Ik ben heel benieuwd wat je hierin herkent, laat je ons nog even weten?

   Lieve groet,
   Anita

 34. Hier terecht gekomen door een droom/nachtmerrie vannacht.
  Sidenote; mijn ex is een nare man, vader van mijn kind & door de rechter uit gezag gezet omdat wij niet veilig zijn in zijn buurt.
  Er is geen enkel contact tussen ons.

  ik droomde dat de voordeur ineens hard dichtging en wakker schrok van het geluid, en m’n ex en ik werden beide wakker in hetzelfde bed in zijn huis.
  Ik zei tegen hem dat er inbrekers waren en begon te trillen van angst en pakte mijn telefoon om 112 te bellen.
  Mijn telefoon deed raar, wou niet aan qua beeld en duurde lang voordat ik überhaupt het nummer in kon toetsen.
  In de tussentijd ging mijn ex beneden kijken en hoorde ik een tweetal schoten (ik was half wakker in het echt, door het geluid van de voordeur in mijn droom die zo realistisch klonk dat het echt leek, maar niet wakker genoeg om de droom te stoppen.)
  Mijn ex was overleden en ik was zo bang dat ik onder de dekens kruipte en niet meer wist wat ik moest doen.
  Ik probeerde te bellen en kon net het adres zeggen en vertellen dat ik schoten hoorde. Toen was er een gek moment dat ‘ze’ mij vonden alleen leefde ik wel, maar was ik vastgebonden en m’n mond gesnoerd en hing half naakt zo vastgebonden uit het raam en was heel bang.
  Toen schoot ik wel echt wakker en was ik ook echt klaar wakker.
  Ik was helemaal warm en ontzettend aan het zweten en ook echt bang dat er echt een inbraak was in mijn eigen huis omdat het dichtslaan van de voordeur zo realistisch aanvoelde.
  Ik heb ook bijna niet meer geslapen vannacht.

  Ik ben al meer dan 5 jaar van mijn ex af, alleen zit nog wel in de nasleep qua angststoornis en posttraumatische stressstoornis. Ook schijn ik een complex trauma er aan over gehouden te hebben.
  Toch droomde ik dat hij naast mij in bed lag.

  Iemand enig idee wat deze droom in zou houden?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Jenny,

   Wat een heftige droom en, gezien de situatie met je ex, ook niet verwonderlijk. Je schrijft dat je 5 jaar nu psychische klachten ondervindt van deze relatie. Deze klachten keren terug in de droom. Ook al lijkt het vreemd, omdat hij naast je ligt in de droom. Dit toont wat mij betreft enkel aan dat het hier echt om jouw relatie/verhouding met je ex gaat. En dan kijken we naar de droom:

   Je droomt over inbrekers. Bij uitstek een droomthema dat gaat over het bewaken van je grenzen. Inbrekers gaan grenzen over, net zoals je ex dat deed. Je belt 112, maar krijgt geen contact. Ken je dat? Dat je uitreikt naar hulp, maar geen hulp vindt? Of dat je het moeilijk vindt om hulp/contact te zoeken misschien?
   Dan droom je van schoten en je ex is dood. Harde knallen houden jou in de greep van de angst. Ken je dit ook? Schrik je van harde geluiden? Wellicht ten gevolge van de PTSS?
   Vervolgens krijg je alsnog contact (met 112) en kun je om hulp vragen, maar je wordt gevonden als een “levende dode” zou ik bijna zeggen. Helemaal vastgebonden met de mond gesnoerd en naakt, dus onbeschermd, hang je uit een raam. Ik zou bijna zeggen: “als vuile was”.

   Jenny, het is een enorm heftig beeld als ik dat zo lees. Voel jij je vaak ook zo? Maar half levend? Dat je helemaal vast zit? Dat je mond gesnoerd is of je je niet uit kunt spreken? Dat je kwetsbaar, onbeschermd te kijk hangt voor eenieder?
   Gezien je angststoornis, de PTSS en de complexiteit van het trauma lijkt mij dat je ongelooflijk beschadigd bent en deze droom toont die schade in alle heftigheid en rauwheid. De droom geeft enkel dat beeld en hoe deze periode met je ex je nog steeds in de greep heeft. Hoe verdrietig ik dat ook voor je vind.

   Ik wens je alle sterkte en kracht toe Jenny en hopelijk is er goede en adequate hulp voor je. In de droom krijg je uiteindelijk contact met die hulplijn. Dat is een hoopvol gegeven en wellicht een heel klein begin naar een leven waarin jij je eigen grenzen weer mag bepalen en je veilig en vrij voelt in je lijf. Ik gun het je met heel mijn hart.

   Esther

 35. Ik droomde dat ik in een garage stond. Twee ongure types begonnen de deur in te slaan om in te breken. Deze deur leek wel van karton en was al helemaal ingedeukt. Ik liet me zien met twee pistolen in mijn hand en dreigde te schieten als ze niet weggingen. Omdat ze bleven staan schoot ik, maar er kwam alleen water uit. Ze begonnen me keihard uit te lachen.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Tim,

   Inbrekers zijn figuren die zich ongevraagd aan je opdringen. Ze gaan daarmee over jouw grenzen en je gevoel van veiligheid.

   In jouw droom komen ze eigenlijk heel makkelijk binnen, want de deur lijkt wel van karton.
   Herken je dat ergens in je leven nu Tim? Zijn er mensen die makkelijk over jouw grenzen gaan?

   Toch laat je je niet kennen, want je staat daar met twee pistolen in je hand. Klaar om te schieten. En dan komt er slechts water uit en wordt je keihard uitgelachen.
   Ken je dit in je leven? Dat je klaar bent voor de strijd, maar niet over de juiste munitie beschikt?

   Als het mijn droom was Tim zou ik denken dat ik met die pistolen als het ware woorden wil afvuren op hen, die mijn grenzen overgaan. Maar zit de emotie zo hoog dat er slechts tranen komen (het water uit je droom). Zou dit in jouw geval ook zo kunnen zijn? Is dat wat de droom laat zien? En komt daar wellicht ook schaamte bij kijken? (het uitlachen in je droom)

   Dit is wat ik zo terug lees in je droom Tim. Ik hoop dat je zo meer zicht op je droom hebt gekregen.

   Esther

 36. Ik had een verwarrende droom.
  Ik sta in een huis/opslag ruimte vol papieren en kunstwerken en er loopt daar een redelijk grote donkerblauwe hond. Hij komt over als half wild en ik ken zijn naam Ringo.
  Wanneer ik hem aai zie ik een grote doorn in zijn rug steken.
  Ik kalmeer de hond en trek de doorn er moeiteloos uit.
  Ik wil iets gaan opbergen in de opslag dus schuif ik een verouderd gedeelte open. Op dat moment rent Ringo naar buiten door een ongemerkte opening en een onherkenbare brede man met kap over het hoofd komt binnen.
  Wat doe jij hier ? Hoor ik mezelf hardop vragen terwijl mijn handen mijn gsm vast nemen en het nummer van de politie draaien. Hierna wordt ik wakker

  1. Marielle Borst

   Hallo Nivey,
   Dank je wel voor het delen van je droom! Dieren representeren in dromen vaak een bepaald type energie waar je in je eigen leven wel wat meer of wat minder van zou kunnen gebruiken. De vraag is dus met welke eigenschappen jij Ringo associeert en of jij van deze eigenschappen wel wat meer of wat minder zou kunnen gebruiken op dit moment in je leven. Ik vind het in ieder geval een heel positief gegeven dat jij moeiteloos de doorn uit Ringo’s rug haalt en hem geruststelt, want zo vindt heling plaats. Speelt er op dit moment iets in je leven waar het fijn zou zijn als iemand ‘de angel’ eruit zou halen en jou gerust zou stellen? Zo ja, dan zegt de droom dat jou dit moeiteloos gaat lukken. Ringo vindt vervolgens zijn vrijheid door een opening die eerder niet opgemerkt was. Er ontstaan dus nieuwe mogelijkheden als de angel er eenmaal uit is, ook heel positief.

   Maar er is nog een obstakel te overwinnen en dat is die onherkenbare brede man met die kap over zijn hoofd. Waar zou deze man voor kunnen staan? Als je iemand in je leven zou kunnen uitnodigen om de rol van die man in je droom na te spelen wie zou je dan uitnodigen? Wat zijn jouw associaties met die man met die kap? Wat was er volgens jou tussen jou en die man gebeurd als je verder had gedroomd? Zo maar wat vragen waarmee je deze droom zelf verder kunt onderzoeken. Ben heel benieuwd wat dit jou brengt!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 37. Lisette Knevels

  Ik droomde deze nacht dat ik samen met een vriend aan het winkelen was in de supermarkt, maar er ging van alles mis. Zo kwam ik er achter dat ik mijn beurs vergeten was en moest ik naar huis om ze te halen. Bij terugkomst was mijn vriend verdwenen en heb ik de boodschappen verder alleen gedaan. Toen ik buiten kwam stond hij er weer en ging hij mee tot bij mij thuis. Ik vroeg hem om mijn beurs terug te geven. Hij haalde ze uit zijn zak, haalde het geld eruit en stak ze in brand. Ik wou hem nalopen, maar geraakte niet vooruit. Wat verderop stapte hij in een auto, zwaaide nog eens met de bankbiljetten en weg was hij… Vraag me af wat het te betekenen heeft?

  1. Hallo Lisette,
   Dank je wel voor het delen van je droom.
   Geld speelt een centrale rol in deze droom. In het begin vergeet je je eigen geld en aan het einde gaat een ander er recht onder jouw neus met jouw geld vandoor, een vriend nota bene. De droom laat ook zien dat jij daar iets aan wilt doen, maar dat je maar niet vooruit komt. Herken je hier iets van in je eigen leven? Hoe ga jij om met je eigen geld? Komt het (te) makkelijk bij anderen terecht? Laat de droom je daar wellicht iets over zien? Ben heel benieuwd!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 38. Ik werd wakker zo 5/6 uur in de ochtend. Ik sliep bij mijn ex-vriend. Hij gaat altijd vroeg werken. Ik sluimerde en normaal hoor ik als hij weggaat maar nu niet. Totdat ik geluiden hoorde en zag dat iemand via een luik naar binnen wilde komen. Ik was even versteend van schrik. Toen ik actie wilde gaan ondernemen was de inbreker al neergestreken in de kamer. Ik wilde hem slaan met een stok, maar hij duwde mij opzij. Toen werd ik wakker, omdat ik dacht ‘hij doet me wat’ en dat zag ik niet zitten. Ik heb die relatie al 1 jaar niet meer. Maar in de droom was ik wel bij hem thuis.

  1. Marielle Borst

   Aangezien je in je droom bij je ex-vriend slaapt, ligt het voor de hand om te denken dat deze droom over jouw gevoelens over jullie relatie gaat. In dat geval kan je je afvragen waarom jij in de droom nog bij hem thuis slaapt, terwijl jullie relatie al een jaar over is: wat zoek jij daar, wat zou je nog van hem willen, kan je van de energie waar je ex-vriend voor staat wel wat meer of wat minder in je leven gebruiken? Lijkt het gedrag van de inbreker op het gedrag van jouw ex-vriend of hebben die twee niets met elkaar te maken? Zomaar wat vragen waarmee je deze droom verder kunt onderzoeken.

   Het kan ook zijn dat die inbreker meer met jou dan met je ex te maken heeft. In dat geval vertegenwoordigt die inbreker eigenschappen of gevoelens die bij jou horen, maar die jij liever met een stok buiten de deur houdt, omdat je bang bent ‘dat ze je wat doen’ als jij ze toelaat. Zit daar wellicht iets in?

   Een manier om deze droom te onderzoeken is om eens helemaal in de huid van die inbreker te kruipen en te voelen hoe dat voelt. Wat mag die inbreker wat jij niet mag? Welke eigenschappen heeft die inbreker? Zitten daar eigenschappen bij waar jij wel wat meer van zou kunnen gebruiken in je leven?

   Ben benieuwd hoe dit voor je is!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 39. Marlene,
  Vanmorgen werd ik steeds wakker en elke keer werd ik wakkeromdat er inbrekers in mijn huis waren.
  1. De eerste keer zijn mijn zoon en ik langs ons huis gereden om even naar de winkel te gaan en toen we terugkwamen waren de deuren open en ik stuurde mijn zoon om te gaan kijken, terwijl ik hulp ging zoeken. Ik zocht naar hulp, maar vond die niet, belde mijn man op en die kreeg ik niet aan de telefoon. De inbrekers hadden mijn zoon afgetakeld toen ik na enkele minuten terug kwam naar huis.
  Ik werd plotseling wakker in mijn droom in de vroege ochtend en viel weer in slaap.
  2. Toen droomde ik dat een inbreker via een klein raampje van de wc naar binnen probeerde te komen en ik pakte een houwer om hem te kappen en ging die weg. Ik lag enkele minuten op het bed en viel weer in slaap.
  3. Nu probeerde die inbreker via het raam van mijn slaapkamer naar binnen te komen, maar ik sloeg die met een stok dus ging die terug en brak de voordeur. Ze kwamen met een hoop mensen op me af, vrouwen zowel mannen alsof ze niets zouden doen. Mijn zoon begon met 1 van de rovers te vechten en ik schoot met een pistool en kreeg mijn zoon per ongeluk en daarna schoot ik weer en kreeg 1 van de rovers. Ik kapte 2 anderen aan hun arm en ze bleven allemaal in de kamer zitten en wachtende op de politie. In alle 3 dromen probeerde ik mijn man te bellen en kon hem nergens bereiken.
  Wat is betekenis van rovers in dit geval? En vreemd dat ik mijn man in geen van de gevallen kon bereiken om hulp te bieden.

  Alvast bedankt.

  1. Marielle Borst

   Hallo Marlene,

   Als je over inbrekers droomt kan het twee kanten op qua betekenis. Ga maar voor jezelf na bij welke van de twee jij het meeste voelt:
   1) De inbrekers staan symbool voor eigenschappen die bij jou horen, maar die jij liever ontkent, omdat jij het zelf niet zulke mooie eigenschappen vindt. Met andere woorden: die inbrekers representeren jouw schaduwkanten. Omdat je deze eigenschappen overdag onderdrukt, ga je er ‘s nachts over dromen en kloppen ze in de vorm van inbrekers alsnog bij je aan. Dit is een manier van je bewustzijn om je uit te nodigen om ook de eigenschappen die je minder vindt aan jezelf te accepteren, want alleen dan ben je als mens één geheel en alleen dan kan je vol in je eigen kracht staan. Schaduweigenschappen bevatten vaak veel energie en als je je daar bewust van wordt en ze accepteert, dan kan dat enorm helpen bij je persoonlijke groei.
   2) De inbrekers staan symbool voor mensen die in het dagelijks leven regelmatig jouw grenzen overschrijden. Je droom probeert je te stimuleren om juist naar die mensen krachtiger te worden in het stellen van je eigen grenzen.

   Het feit dat je in je dromen steeds je man niet kan bereiken betekent volgens mij dat dit echt iets is dat je op eigen kracht moet doen. En dat klopt eigenlijk ook wel, want of je nou je eigen schaduwkanten moet integreren of beter je eigen grenzen moet leren stellen, dat zijn nou allebei van die dingen die een ander nou eenmaal niet voor je kan doen.

   Ik zou het leuk vinden om nog even van je te horen of dit je verder helpt in het onderzoeken van deze dromen. Dank je wel in ieder geval voor het delen!
   Alle goeds,
   Marielle

 40. Vinoelst Marjon

  Ik vraag me af waarom ik in mijn dromen nooit de politie kan bereiken of dat het nr niet te vinden is in mijn gsm als ik ze nodig heb? In realiteit stond dat nr niet in mijn gsm dus heb ik die ondertussen opgeslagen. Dacht dat dit me geruster zou stellen maar nee ze blijven onbereikbaar in mijn dromen. Mvg Marjon

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Marjon,
   Je belt meestal de politie op het moment dat je echt hulp nodig hebt. Als je in je dromen de politie niet kunt bereiken, zou dat kunnen betekenen dat je in je dagelijks leven moeite hebt om hulp in te schakelen op het moment dat het echt nodig is.
   Herken je dat in jouw leven? Ik hoor het graag.
   Hartelijke groet Esther

 41. Hoi Esther,

  Heel erg bedankt voor uw reactie! Bijzonder hoe dromen de ontwikkelingen die je in het leven doormaakt kunnen weergeven. Ik heb me afgevraagd wie of wat deze inbreker voor moest stellen. Maar ik vind het lastig. Het meest logische voor mij is dat de inbreker staat voor mezelf, en mijn onzekerheden.

  In eerste instantie heb ik niks bijzonders met rood. Het enige wat ik kan bedenken, is dat ik vroeger heel mijn kamer met rode elementen had gedecoreerd. Rode tafeltje, rode gordijnen, rode lampen, etc. Op een gegeven moment wilde ik geen rood meer in mijn kamer, en heb ik al het rood uit mijn kamer gehaald. Net zoals ik nu geen ‘rode inbreker’ in mijn kamer wil?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Siemoonee,
   Ik denk dat je de inbreker goed hebt geduid. Dat deze voor je angst en onzekerheden van vroeger staat en je je toen als het ware niet veilig in je eigen huis, je eigen lijf hebt gevoeld.
   En ook de kleur rood herken je als dat wat niet meer bij je past en waar je nu keihard nee tegen zegt. Dat is nodig nu.
   Een volgende stap zou kunnen zijn dat je de inbreker leert accepteren als een deel van jou. Wat hij in feite ook is. Dat deel wat niet altijd zeker is, je kwetsbaarheid. Dat deze er ook mag zijn.
   Hartelijke groet Esther

 42. Ik had jaren geleden een aantal keer dezelfde droom. Ik sta voor de voordeur en zie bij het raam naast de deur het gezicht van de inbreker. Ik krijg nog steeds de kriebels als ik aan het gezicht denk (iemand liet mij het gezicht van de man die in veel mensen hun droom voorkomt zien, en ik dacht gelijk ‘ja dat is mijn inbreker’, maar dat terzijde). Het is elke keer hetzelfde gezicht. In elke droom schrik ik ontzettend en in elke droom probeer ik op een andere manier uit mijn huis te ontsnappen. Nu jaren later, heb ik weer gedroomd over een inbreker. Maar dan anders. Ik sta boven voor mijn raam en zie een inbreker. Hij is helemaal in het rood gekleed. Ik ren naar buiten en schreeuw dat hij weg moet gaan. Hij loopt richting mij om een uitweg te zoeken, maar ik blokkeer de weg en ga pal voor hem staan en schreeuw en gil alle woede uit me. Ik kan me zijn gezicht niet voor me halen. Maar wat betekenen deze dromen?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Siemoonee,

   Dank voor deze dromen. Een prachtig voorbeeld van ontwikkeling in dromen en in ons leven.

   Jaren geleden werd je in terugkerende dromen lastig gevallen door een inbreker waarvoor je steevast op de vlucht sloeg. Inbrekers zijn mensen die over jouw persoonlijke grenzen gaan. Kun je terug halen wie of wat dat in die tijd geweest kan zijn? Iemand of iets zo beangstigend, dat je als het ware uit je lichaam trad om eraan te ontsnappen?

   Nu komt de inbreker terug, maar jij bent veranderd. Je bent groter (je kijkt van boven op hem neer), sterker, gegroeid in alle opzichten en je pikt dit niet meer! Je gaat er op af, blokkeert hem zodat hij jouw grenzen niet meer kan overschrijden. En je schreeuwt al je woede uit. Alles wat in al die jaren is opgebouwd. Je ontlaadt volledig. Wat een krachtig beeld!

   Het enige waar ik nog benieuwd naar ben is de rode kleur van de inbreker van nu. Wat betekent rood voor jou? Dat zou iets kunnen zeggen over waar deze figuur voor staat.

   Graag hoor ik van je,
   Hartelijke groet Esther

 43. Ik heb net een hele enge droom gehad.
  Ik sliep op de bank met mijn dochter en in de keuken hoorde ik een koekenpan waarin een ei geluiden maakte dat het bijna klaar was. Het leek zo echt, dat ik er wakker van werd en de keuken in keek, maar er was niks. Even later weer mijn ogen dicht gedaan en gedroomd dat ik weer op de bank lag en wakker werd, omdat ik dacht dat er inbrekers in mijn huis waren. Ik naar buiten gerend en bij buren aangebeld. Een buurjongen deed open en op dat moment, toen hij heel slaperig de deur opendeed, kwam een andere buurman ook mee naar binnen. Ze gingen praten en even later kwam de buurjongen, de buurman en de vader van buurjongen mee naar buiten om naar mijn huis te gaan en te kijken wat er was. Op dat moment belde ik even met mijn man, die aan het werk was en ik hem niks over de inbrekers verteld heb, waarbij hij vroeg of hij naar huis moest komen. Ik zei dat dit niet hoefde. Eenmaal opgehangen gaan we met z’n allen naar binnen om te kijken wie er binnen is. Daar zit mijn zusje aan de eettafel te eten en mijn vader is op de bank met ons dochtertje aan het spelen. De woonkamer hadden ze veranderd en versierd, omdat ik een paar weken terug jarig was en zij dit niet met me gevierd hadden, waardoor ik geïrriteerd reageerde en zei: “Waarom komen jullie zomaar langs en naar binnen als dieven”, terwijl ik de rolgordijnen weer dicht deed, omdat ze die ook omhoog hadden gedaan. Waarop mijn zusje antwoordde en zei: “We komen voor jou en je dochtertje om jullie mee te nemen.” Op dat moment dacht ik dat ik wakker werd, omdat ik echt een geluid hoorde van een deur die open ging en iemand die naar de woonkamer liep. Ik dacht dat het mijn man was, maar nee hoor er kwamen 2 personen binnengedrongen, terwijl ik nog steeds op de bank naast mijn dochtertje lag. Ze trokken aan mij en toen werd ik wakker, waardoor ik nu niet meer kan slapen van de schrik. Kan iemand mij aub vertellen wat dit betekent?

  1. Marielle Borst

   Hallo Nigii,
   Ik kan me voorstellen dat je dit geen fijne droom vond, want er komen de hele tijd mensen jouw huis in die je niet hebt uitgenodigd. Je eigen huis is normaal gesproken bij uitstek de plek waar jij mag doen en laten wat je wilt en waar jij mag bepalen wie er naar binnen mogen en wie niet. In je droom zijn het echter vooral de andere mensen die in de droom voorkomen, die bepalen wat er in jouw huis gebeurt. In de nacht laten dromen ons vaak op een symbolische manier zien wat er overdag ook gebeurt, dus de vraag is of jij het in je dagelijkse leven herkent, dat andere mensen over jouw grenzen gaan en dingen bepalen, terwijl dat eigenlijk niet aan hen is maar aan jou? Als je dit herkent, dan zou je voor jezelf eens na kunnen gaan hoe je kunt leren om je eigen grenzen te stellen en te bewaken, want zonder grenzen wordt het een beetje zoals in de droom en dringt iedereen jouw ruimte binnen en dat kost veel te veel energie! Heb je hier wat aan?
   Harte-groet,
   Marielle

 44. Ik droom de laatste tijd (ongeveer al 4 keer hetzelfde thema), dat ik wakker word en dat er is ingebroken, terwijl ik sliep. 3x was de droom dat het in mijn huis was gebeurd, alle spullen waren weg behalve de tv meubel. Afgelopen nacht heb ik gedroomd, dat mijn hele tuin overhoop lag, al mijn tuinmeubelen weg waren, het tuinschuurtje opengebroken was en op dat moment kwamen er 2 oude mannen naar mijn tuindeur gerend. Deze heb ik snel op slot gedaan. En toen werd ik wakker. Zo vreemd.. haha.. maar ik vraag mij waar dit mee te maken heeft? Dat ik telkens droom dat er bij mij wordt ingebroken?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Tessa,

   Dromen die vaker terug komen dragen een urgentie in zich. Alsof je steeds op je schouder wordt getikt van “Hee, even aandacht graag.” Jouw dromen over dat er ingebroken wordt zíjn nu dus echt aan de orde.

   Dromen over inbreken gaan vaak over het schenden van jouw grenzen. In jouw droom wordt echt je hele huis leeg gehaald en later ook nog je tuin overhoop. Dus echt alles wat van jou is wordt je afgenomen.
   Een vraag is dan ook: Waar in je leven herken je dit? Dat jouw grenzen of misschien je lichaam of geest zijn geschonden? Heb je moeite om nee te zeggen? Of moeite om mensen die je eigenlijk hebben geschaad buiten de deur te houden?
   Ik refereer hier ook aan de twee oudere figuren in je droom. Wie zouden dat kunnen zijn?
   Ik hoop dat dit je verder helpt en hoor het graag als dat zo is, of als je nog meer vragen hebt.

   Groetjes, Esther

 45. Hoi, ik droomde vannacht dat ik in de woonkamer was en ik naar de voordeur keek en daar was opeens een soort eng clownsgezicht door het raampje te zien en dat probeerde in te breken… Ik wist dat het te laat was om de politie te bellen en dus toen die dief eenmaal (vrij gemakkelijk) binnen was gekomen deed ik wat hij vroeg (hij had een pistool in zijn hand). Maar het bleek een onervaren en kleine jongen van een jaar of dertien te zijn, en ik ging al vrij snel aan de slag met hem te overmeesteren en aan het einde van mijn droom was dat gelukt. Dus eerst was het eng, toen hij zomaar verscheen bij het raam en binnenkwam, toen al minder eng toen ik spullen voor hem pakte om mee te nemen en toen hij klein en jong bleek te zijn was ík de meesteres van de situatie. Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Juliana
   Als iemand probeert in te breken in je huis kun je zeggen dat iemand over jouw grenzen gaat. Dat kan iemand zijn die je kent, maar in dit geval vermoed ik dat het over een deel van jezelf gaat. Iets wat wordt gesymboliseerd door het enge clownsgezicht. Als je aan dat eerste beeld denkt, die enge clown, hoe zou je die omschrijven? Dat zegt iets over dat wat misschien een deel van jou is, maar wat je niet erkent als deel van jezelf. Iets dat je hebt buitengesloten.
   Daarna verandert de inbreker in een kleine, onervaren jongen van een jaar of dertien. Het is interessant om terug te gaan naar jezelf op die leeftijd. Het kind dat jij was. Is er iets gebeurd toen wat de kleine jij heeft doen besluiten om die ander (het clownsgezicht en waar dat voor staat) als een soort masker te gaan dragen? Om de buitenwereld beter aan te kunnen?
   Als laatste de manier waarop je de clown “ontmaskert”. Dat doe je door hem te geven wat hij wil hebben. In je droom zijn dat spullen. Waar zouden die spullen in je wakkere leven voor kunnen staan? Wat heb jij (op) te geven om het kind dat je was weer te kunnen zien?
   Er straalt ook vertrouwen uit de droom, want die overgave maakt je meesteres van de situatie.
   Ik hoop dat bovenstaande je helpt bij je zelfonderzoek Juliana.
   Heb je nog vragen of wil je laten weten wat deze uitleg je heeft gebracht, dan hoor ik dat heel graag.
   Hartelijke groet Esther

   1. Bedankt! Ach ja mijn hele leven is een periode van veranderingen geweest, en vooral van assertiviteit opbouwen. Rond mijn dertiende was ik best onzeker geworden (want ja, hoogbegaafd in een niet-hoogbegaafde wereld) maar dat ben ik inderdaad steeds meer aan het overwinnen. Ik denk dat dat de betekenis is van mijn droom. Bedankt voor het snelle antwoord!

 46. Zojuist heb ik het volgende gedroomd:
  Ik lag in bed te slapen, samen met mijn vriend. Opeens ging de slaapkamerdeur open. Maar het lukte mij niet om volledig wakker te worden. Ik kon niet duidelijk praten en ik kreeg mijn ogen ook niet open. Het was heel eng. Ik zag wel het licht vanuit de gang komen maar hoorde verder niemand. Ik viel weer half in slaap en werd toen “wakker” omdat er een persoon boven mij hing. Een onbekend persoon. Hij zei niets en zijn gezicht hing soort scheef. En toen werd ik echt wakker.
  Wat zou dit kunnen betekenen?
  Alvast bedankt! Stephanie

  1. Marielle Borst

   Hallo Stephanie, wat je schrijft over dat het niet lukt om volledig wakker te worden (en dan bijvoorbeeld niet duidelijk kunnen praten en je ogen niet open kunnen krijgen) doet me denken aan bijzondere verschijnselen die wel eens optreden vlak voor het in slaap vallen of vlak voor het ontwaken. In dat schemergebied gebeurt het namelijk wel eens dat de reguliere ‘slaapverlamming’ (die er ‘s nachts voor zorgt dat je de fysieke bewegingen die je in een droom maakt niet ook daadwerkelijk in je bed gaat uitvoeren, want dat zou hartstikke gevaarlijk voor jou en de gene die naast je ligt😃 zijn) al ‘aan’ gaat terwijl je nog niet helemaal in slaap gevallen bent (‘s avonds) of nog ‘aan’ staat, omdat je nog niet helemaal wakker geworden bent (‘s ochtends). In beide gevallen verkeer je letterlijk tussen waken en slapen en in die toestand (ook wel ‘halfslaap’ genoemd) kan je (gedurende een hele korte tijd) niet over al je lichamelijke functies beschikken zoals je dat overdag, als je helemaal wakker bent, wel kan. De toestand van ‘halfslaap’ kan gepaard gaan met hallucinaties (zoals jij beschrijft) en ook met spierschokjes (het gevoel dat je kan hebben als je per ongeluk van een stoepje valt dat je niet hebt gezien). Als je het ‘s avonds hebt heet het een hypnagoog verschijnsel en als je het ‘s ochtends hebt een hypnapomp verschijnsel, maar dit terzijde. Kan het zijn dat je dit hebt ervaren? Laat maar weten of dit je verder helpt! Hartelijke groet! Marielle

   1. Hoi Marielle,

    Bedankt voor je duidelijke uitleg. De droom was wel midden in de nacht (ik werd om 2 uur wakker en ben toen gaan checken of de deur wel goed op slot zat vanwege de inbreker in mijn droom), maar we hadden last van muggen dus ik sliep toch niet echt vast, denk ik. Maar het niet kunnen praten/niet uit mijn woorden kunnen komen heeft dus verder geen betekenis?
    Groetjes, Stephanie

    1. Marielle Borst

     Hoi Stephanie,

     Als je het niet kunnen praten en je ogen niet kunnen openen in halfslaap hebt ervaren heeft het denk ik geen betekenis, maar als het bij een droom hoort, zou je de betekenis kunnen onderzoeken door je af te vragen welke associaties en gevoelens jij hebt bij die man met dat scheve gezicht en je zou ook kunnen kijken of en zo ja waar je het in je dagelijkse leven herkent dat je niet goed tot expressie kan komen als er iets gebeurt dat je spannend vindt.

     Helpt dit? Hartelijke groet!
     Marielle

     1. Ja, dat laatste is wel goed mogelijk. Ik loop namelijk bij een jobcoach om erachter te komen wat voor (ander) werk ik kan gaan doen. Dat is ook best spannend en nieuw en durf daar ook niet goed met anderen over te praten. Dus daar zou het mee te maken kunnen hebben.. Hartelijk dank! Ik ga ermee aan de slag 🙂

     2. Marielle Borst

      Bedankt voor je droom en je aanvullende reactie Stephanie en heel veel succes in het proces dat je met je jobcoach aan het doorlopen bent!

 47. Ik droomde dat ik in de tuin vanalles hoorde, politie opbelde en dat er langs alle kanten gore types tevoorschijn kwamen die opgepakt werden. En ik zag alles van uit mijn slaapkamerraam die boven was. Wat wil dit zeggen??? Dit is zooo n rare droom

  1. Beste Eefje,
   Jijzelf bent in huis in je slaapkamer. Daar ben je veilig. Maar om je heen gebeurt van alles. De types werden opgepakt door de politie. Maar als je nu eens in de energie van de types zou gaan, je verplaatst in hen, wat voor energie is het dan? Zijn ze nieuwsgierig, bemoeizuchtig, onverzorgd… Dan kun je langs twee lijnen uit denken wat het kan betekenen; of het is zo dat in jouw leven er mensen om je heen zijn die niet goed voor je zijn, die verkeerde invloed hebben. Dan is het heel goed dat er paal en perk gesteld wordt. (in de droom door de politie). Maar je kunt ook zelf krachtig worden en zeggen dat het niet ok is. De andere uitleg is dat er krachten in jezelf huizen waar je af en toe door beslopen wordt. dan kan gaan om zware ‘vieze’ gedachten. Dit is meer een interne uitleg. Jij voelt zelf wel in welke hoek het zit. Veel succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *