Dromen over huizen

Dromen over huizen

Veel mensen dromen over huizen merken we aan de vragen die we binnenkrijgen.


Dromen over een huis met een lekkend dak, over overstroomde kelders. Maar vaak ook over het ouderlijk huis, terwijl het misschien al jaren geleden is dat je daar woonde. Een huis correspondeert vaak met jouw eigen ‘behuizing’ en gaat over hoe je in het leven staat en hoe het met je gesteld is. In dit artikel kun je er meer over lezen.

Bas Klinkhamer is tijdens de uitzending van Nachtlicht in gesprek met een mevrouw die over een huis droomt met heel veel kamers.

Nachtlicht – een droom over iemand in een gebouw met heel veel deuren.

Zelf gedroomd over een huis? Zet je droom op deze blog, dan kijken we met elkaar wat het betekent.

Door: Nanske Kuiken en Mirjam Tirion

Lees ook onze blog over dromen over verhuizen, dromen over inbrekers of dromen over wc’s.

96 gedachten over “Dromen over huizen”

 1. Hallo,

  Ik droomde dat mijn vader of moeder in ons vorige huis (waar ik samen met mijn vriend 20 jaar gewoond heb) 2 kamers verhuurd had aan studenten (jongens) zonder dat ik het wist. Een in de kamer naast mijn slaapkamer en een een eindje verderop. Ze maakten van de gang een bowlingbaan (rolden een bowlingbal heen en weer waardoor de vloer uitsleet) en hun ouders waren erbij om hen te verhuizen en in te richten. De jongen in de kamer naast mij wilde wel rekening houden door om 23 uur de muziek uit te doen (ik heb een hekel aan geluidsoverlast en ga meestal om 22 uur naar bed!). Ik was nogal overdonderd maar snapte wel waarom mijn vader of moeder het moest verhuren. De reden weet ik niet, geld? Op de gang was ook nog een soort gemeenschappelijk kamer/keuken met een grote tafel die ook door hen ingenomen werd.

  1. Marielle Borst

   Hallo Sharon,

   Deze droom gaat wat mij betreft over het stellen van de juiste grenzen.

   In de droom nemen jouw ouders, zonder dit met jou te overleggen, een beslissing over jouw huis. Vervolgens heeft die beslissing in de praktijk hele grote gevolgen voor jouw leefruimte. De gang wordt een bowlingbaan waardoor de vloer uitslijt. Er komen allerlei mensen bij jou over de vloer om te verhuizen en in te richten én als klap op de vuurpijl komt er pal naast jou iemand wonen die bereid is om 23.00 de muziek uit te doen, terwijl jij een hekel hebt aan geluidsoverlast en gewend bent om om 22.00 te gaan slapen. Hoewel je helemaal overdonderd bent toon je in de droom ook begrip voor het feit dat je ouders dit doen.

   Herken je hier iets van in je dagelijks leven? Bijvoorbeeld dat andere mensen, zonder dit met jou te overleggen, beslissingen nemen en dingen doen die in de praktijk zeer ten nadele van jou uitpakken? En herken je dan ook dat jij, hoewel dit soort acties je compleet overdonderen, geneigd bent om begrip op te brengen voor de ander? En als je er nog een tandje dieper op reflecteert: is dit wellicht een patroon dat ooit ontstaan is in relatie tot je ouders?

   Als je hier iets in herkent, dan biedt deze droom je volgens mij een spiegel aan. Zo van: dit is wat er in je leven gebeurt en het is ten nadele van jouzelf. Je zou ook kunnen zeggen dat de droom je uitnodigt om dit patroon onder ogen te zien en vervolgens te leren hoe je kunt zorgen dat andere mensen niet zomaar jouw leefruimte in kunnen nemen.

   Ben heel benieuwd naar je reactie en hoop dat dit je verder helpt!

   Harte-groet,
   Marielle

 2. Hi,

  Gedroomd dat ik in een verlaten kelder zat en mijn broer liep rond. Er zaten gaten in de vloer waar ik doorheen probeerde te komen en uiteindelijk ben gevlucht. Er was een hoop negativiteit en uiteindelijk beland in een drukke stad waar ik continu hardop na dacht over een oplossing, oude vriendin opgebeld en stortte toen emotioneel in.

  1. Hallo Titia,

   Huizen staan in dromen voor jezelf. Dan is het raadzaam naar de functie te kijken naar het deel waar je je in bevindt in je droom. De functie van een vertrek geeft aan over welk levensgebied of thema de droom gaat. Jij bevindt je in een verlaten kelder met gaten in de vloer. Een kelder is ondergronds. Waar zou bij jou de kelder over kunnen gaan? Ik maak uit jouw droom op dat de relatie met je broer niet goed is. Klopt dat? Er is een hoop negativiteit schrijf je. Je vlucht weg door de gaten in de vloer. Herken je uit je dagelijkse leven dat je ‘wegvlucht’ voor de negatieve energie tussen jullie? Als die er is? Of vlucht je misschien weg voor iets ‘negatiefs’ dat er tussen jullie speelt? Hoe zou het zijn om in plaats van weg te vluchten door gaten in de vloer van de kelder, naar boven te komen in je eigen huis? Daarmee bedoel ik weer in contact komen met jezelf en wat voor jou belangrijk is. Op een bepaalde manier krijg ik de indruk – door het harde nadenken en de drukke stad waarin je je bevindt enz. – dat je dat bent kwijtgeraakt. Hoe is het contact dat je met jezelf hebt? Voor mij gaat de droom in eerste instantie daarover. Dat je mag thuiskomen in je eigen huis. En je daar fijn mag voelen. En dan van daaruit voelen wat voor jou klopt in relatie/in het contact met je broer.

   Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

   Lieve groet
   Mayke

 3. Ik droomde dat ik in mijn moeders atelier was (in haar huis).
  En dat een buur stomdronken binnenreed met zijn brommer/fiets in haar atelier en dat hij viel op de grond en dat de lamp (verlichting) in brand vloog. Ik nam een brandblusapparaat en probeerde de lamp/brand te blussen; eerst lukte het niet goed om het brandblusapparaat te hanteren en daarna wel. Dan herinner ik me nog een stuk met een vliegend tapijt waar iemand op stond.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo,

   Als ik je droom zo lees, zou ik zeggen dat er iets of iemand in je leven is, die jouw grenzen niet respecteert. En omdat het in het huis/atelier van je moeder gebeurt, vraag ik me af of dit met jou (relatie met) je moeder te maken heeft? Of met je verleden? Ik weet echter niet of je daar ook hebt gewoond als kind? Wat is de betekenis van het atelier voor jou? Waar staat dat (symbool) voor?

   Dan is er nog die brand die ontstaat. Brand is vaak een teken dat acute actie nodig is. Het mooie van je droom, is dat je die actie ook onderneemt, dus het lijkt erop dat jij inmiddels prima in staat bent je eigen ‘brandjes te blussen’. Lees ook eens onze blog over Dromen over brand

   Esther

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Bella,

   Een vraag die je kunt stellen is: Welk deel van ‘het kind in jou’ wordt hier opgesloten in de kelder? In dat deel waar je basis ligt, je wortel?

   Esther

 4. In mijn droom woon ik in penthouse appartement. Ik kom thuis blijkt het omgeturnd tot eetcafé! Ik begin iedereen eruit te jagen. Eigenaar laat mij huurovereenkomst zien. Mijn eigen moeder heeft het onderverhuurd !
  Mensen blijven komen, ik blijf jagen. Alles leeg en ik vervang de sloten.

  1. Marielle Borst

   Hallo Sabrina,

   Huizen staan in dromen vaak voor wat er speelt in jouw eigen ruimte. In je droom wordt het penthouse (wat ik associeer met exclusiviteit) door toedoen van je moeder omgeturnd tot een eetcafe waar iedereen in en uit kan lopen en nog te eten krijgt ook! Jij bent vervolgens de hele droom bezig om iedereen er weer uit te jagen. Het eindresultaat in de droom is dat alles uiteindelijk leeg is en jij de sloten vervangt.

   Deze droom roept bij mij de volgende vragen op:
   – Hoe ben jij in het stellen van jouw grenzen?
   – Ben jij als een penthouse, waar de eigenaar exclusief is en bepaalt wie wel en wie niet naar binnen mag?
   – Of ben jij meer als een eetcafe waar iedereen in en uit kan lopen?
   – Heeft de relatie met jouw moeder invloed op hoe jij wel of niet je grenzen stelt?
   – En gezien het feit dat jij in de droom sloten aan het vervangen bent: ben je momenteel je grenzen steviger aan het bewaken?

   Ik ben heel benieuwd naar je reactie!

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Pfff… die komt heel duidelijk binnen! Het word me de laatste tijd heel helder hoe ik thema’s uit mijn jeugd zelf heb voortgezet in mijn relatie. En de duiding van deze droom bevestigd dat nog eens.
    Nu nog in actie komen 🙂

    1. Marielle Borst

     Ik heb er alle vertrouwen in dat je in actie zult komen lieve Sabrina, want die helderheid gaat waarschijnlijk alleen maar toenemen!
     Harte-groet,
     Marielle

  1. Marielle Borst

   Wat mooi dat je via dromen een teken van dankbaarheid voor alles wat je voor je overleden vriend hebt gedaan ontvangt: Je wordt gezien en gewaardeerd in alles dat je hebt gegeven!

   Harte-groet,
   Marielle

 5. Ik droomde dat ik nog een huis had, een huis die ik helemaal vergeten was. Waarvan ik dacht dat mijn onlangs overleden man die verkocht had maar dat was dus niet zo.
  Ik droom helaas niet veel over mijn man dus dit kwam wel als een verrassing.

  1. Hallo Lucille,

   Als ik je droom lees word ik benieuwd naar welk gevoel deze verrassing bij je opriep? Je schrijft dat je niet veel over je man droomt.
   Huizen in dromen staan vaak over de relatie die we met onszelf hebben, onze eigen ‘behuizing’. Jij droomt dat je nog een huis hebt dat je helemaal vergeten bent, een huis waarvan je dacht dat je overleden man verkocht had. Dat is dus niet zo, dat zegt je droom. Dat huis is er nog steeds en dat huis staat wat mij betreft voor jezelf. Een deel van jezelf dat je vergeten bent. Heb je een idee waar dat over kan gaan? En wat heeft jouw man daarmee te maken? Waar heb jij het gevoel gehad dat hij een deel van jou ‘verkocht’ heeft? Je droom zegt dat dit deel er nog steeds is. Het is niet weg. Dat vind ik een mooie en geruststellende gedachte.

   Lieve groet
   Mayke

   1. Bedankt voor jouw uitleg Mayke!
    Het gevoel wat ik bij die droom kreeg was fijn, een fijne verrassing van mijn man. Hij is vorig jaar december overleden na een zwaar en heftig ziektebed, uiteindelijk koos hij voor euthanasie en is hij thuis gestorven.
    De zorgen en stress en angst wat het met zich meebracht zit er bij nog in, ik moet het nog allemaal verwerken. Gelukkig heb ik hulp van mijn huisarts en een haptonoom.

    1. Graag gedaan, Nancy! Wat fijn om te horen dat het een fijne verrassing was van je man. Veel sterkte met het rouwverwerkingssproces. En, ik gun je van harte om ‘het huis’ dat je ontdekte in je droom, te leren kennen. Dat je er fijn in mag wonen.
     Lieve groet,
     Mayke

 6. k droom regelmatig hetzelfde; ik woon alleen in een huis wat ik gerenoveerd heb, op 1 tussenliggende etage na. Ik zie een keuken met keukenblok, raam en een deur naar het balkon, en rechts daarvan een slaapkamer met een 2 persoons bed. Ik ga de etage niet renoveren, omdat hij toch niet gebruikt zal worden; het is een “vergeten” etage. De etages daarboven en daaronder zijn wel tiptop in orde.
  Ook al heb ik deze droom een aantal keer gehad en is de context anders, de etage ziet er altijd precies hetzelfde uit.

  1. Hallo Rien,

   Dromen over huizen gaan over hoe je jezelf ziet. Jij droomt over een tussenliggende etage die je niet gaat renoveren, omdat die ‘toch niet gebruikt gaat worden’. Het is een ‘vergeten’ etage. Dat kun je zien als een ‘vergeten’ deel van jezelf, iets wat je niet wil herstellen. Roept dit iets bij je op? Waar zou dat bij jou over kunnen gaan? In je droom heb je de rest van het huis gerenoveerd en daar woon je alleen. In de tussenliggende etage is een slaapkamer. Dat is de plek waar je rust vindt. Er staat een 2 persoonsbed. Een plek die je samen deelt, waar je intimiteit met iemand deelt. Hoe is het daarmee in je leven? Zou de droom je eraan kunnen herinneren dat je dit deel in jezelf vergeten bent? Waar voor mij veel licht zit in je droom is dat er op deze tussenliggende etage een raam en een deur zijn. Dat staat voor mij voor de verbinding die je met de buitenwereld hebt. Die is er dus! De toegang daartoe vind je via de keuken. De plek waar je voeding bereid en tot je neemt. Als je daar symbolisch naar kijkt dan je je afvragen wat jij ‘tot je neemt’, denk aan wat je leest, tv, social media om contact met de buitenwereld te maken. Je droom vraagt er voor mij om dat je dit gaat ‘herstellen’ en meer aandacht gaat geven hoe je bewuster omgaat met wat je tot je neemt. Ik ben benieuwd wat het bij je oproept. Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Hallo lieve Rien,

    Dankjewel voor je openhartige antwoord op mijn droomuitleg. Als ik jouw verhaal zo lees, dan denk ik dat allebei waar is: 1) Ja, ik denk zeker dat het huis staat voor jouw gezin waarin jij gesymboliseerd wordt als de niet-gerenoveerde etage. In alles wat je schrijft over je geschiedenis komt dat terug; 2) onbewust zie jij jezelf ook zo, dat laat de droom je zien. Er is een deel in jou dat zichzelf opzijzet zoals jij dat letterlijk verwoord. Je man heeft je destijds gevraagd om naar Duitsland te verhuizen en jij bent daarin meegegaan. Uit je verhaal maak ik op, dat het voor jou voelde dat je daarin geen keuze had. Het is nogald wat, dat er van je gevraagd wordt om naar een land te gaan waar je zelf niet vandaan komt zonder je man (die af en toe langskomt) en alleen met je 2 kinderen. Daarin kon je toen niet anders. Maar de droom wil je wakker schudden: Je leeft in eenzaamheid. Fysiek gaat het niet goed met je schrijf je. Je mist intimiteit, sociale contacten en in Duitsland blijf je een buitenstaander. Je droom wil je helpen om je duidelijk te maken dat jij in deze situatie niet gelukkig bent. Én, ik blijf vinden dat de droom je daarin een oplossing aanreikt: Je komt naar de slaapkamer en het 2 persoonsbed (als je dat ziet als intimiteit) via de keuken en open ramen en een balkon. Nogmaals, de keuken staat voor wat jij tot je neemt, d.w.z. wees je er bewust van met wie je omgaat, met wie je praat, wat mensen tegen je zeggen, wat je leest, hoort, ziet op tv, social media. Ga je voeden met dat wat voor jou inspirerend is. dat zegt je droom, en zet daar je ramen voor open in je innerlijke huis. Toevallig is het zo dat ik een half Duitse achtergrond heb. Alles wat jij beschrijft over een klein dorp, daar kan ik me alles bij voorstellen. Ik denk niet dat dat de mensen zijn die je gaan helpen en inspireren om je nieuw leven in te blazen. Dat moet je elders gaan zoeken. Ik gun je dat van harte en ik hoop dat je je dat gaat doen! Het is er ook voor jou, ook al lijkt de situatie op dit moment misschien uitzichtloos. Ik hoor graag nog een keer hoe het verder gaat.

    Lieve groet en een hart onder je riem!

    Mayke

 7. Al een paar keer heb ik gedroomd dat ik twee huizen had. In1 huis daar was ik al een tijd niet geweest en daar bleken nog dieren te zitten (die in het echt bij mij zijn geweest) die ik helemaal vergeten was maar nog net op tijd had gevonden, anders waren ze verhongerd. Het voelde ook heel vreemd….

  1. Marielle Borst

   Goedemorgen Gaby,

   Huizen staan in dromen vaak voor hoe het met je zelf gesteld is. Als je in één van de twee huizen die je hebt al een tijd niet geweest bent, zou het wel eens kunnen dat er een deel van jou niet voldoende aan bod komt in je dagelijkse leven. De droom laat zien, dat als je een deel van jezelf niet bewoont, het leven in dat deel verloren dreigt te gaan (de dieren zijn in de droom immers bijna verhongerd). Aangezien er dieren in dat tweede huis zitten, zou het kunnen dat het deel van jou dat in je dagelijks bestaan in de vergetelheid dreigt te raken jouw meer dierlijke, instinctieve kant is. Herken je hier wat in? Ben heel benieuw naar je reactie!

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hai Marielle, heel erg bedankt! Dit is zeker herkenbaar! Afgelopen week heb ik zelfs nog tegen mijn man gezegd dat ik bang ben dat ik mijn intuïtie “kwijt” ben. Of in ieder geval het gevoel heb dat het heel sterk verminderd is. Dus dit kan zeer zeker kloppen!

    1. Marielle Borst

     Heel graag gedaan lieve Gaby, dan lijkt deze droom me een mooie uitnodiging voor jou om weer in contact te treden met je intuïtie. Vaak werkt het trouwens ondersteunend als je je in dit proces bewust met je adem en je lichaam verbindt.

 8. Ik droomde dat ik onderweg was naar mijn huis. Eenmaal aangekomen stonden alle huizen leeg. Alle huizen werden gerenoveerd, er zou nieuwbouw komen. Ik was niet op de hoogte gesteld, dus ik had geen huis meer. Ik belde mijn moeder hierover op.

  1. Hallo Patje,

   Dromen over huizen komen veel voor. Een huis is een plek waar je woont, waar je leeft. Als je droom over een huis gaat dit vaak over je eigen ‘behuizing’, hoe je in het leven staat, hoe het met je gesteld is. In jouw droom ben je onderweg naar ‘jouw huis’ en als je aankomt staat het leeg. Herken je dat ergens in je leven dat je leegstaat? Dat je helemaal leeg bent, je je ‘leeg’ voelt? Dan worden alle huizen in je droom gerenoveerd en komt er nieuwbouw, waar jij niet over geïnformeerd bent. Als je die parallel doortrekt naar je leven nu; vindt er een ‘renovatie’ plaats in je leven? Hoe is het met je gezondheid (fysiek of je emotionele gesteldheid)? Moet je bijvoorbeeld een behandeling ondergaan die zou kunnen staan voor de ‘renovatie’ van ‘je huis’/je lichaam? Het kan ook gaan over je werk of je relatie. Over welk gebied in jouw leven het gaat, dat kan alleen jij zeggen. Raakt dit een thema in je leven als je dit zo leest? In je droom ben je er niet over op de hoogte gesteld en heb je nu geen huis meer. Is het zo dat jij je in je dagelijks leven ergens ‘dakloos’ voelt of verloren? Het lijkt alsof je het niet hebt zien aankomen, maar nu is er tijd voor vernieuwing en moet er een nieuw huis gebouwd worden. Ik ben benieuwd waar dat bij jou over kan gaan. Laat je het nog even weten?

   Lieve groet,
   Mayke

 9. Ik droomde dat ik een ongeluk al gehad had en dat ik naar het ziekenhuis ging. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis vertelde de baliemedewerkster dat een bot in m’n keel uitstak en mijn “pupillen gebroken zijn” zei ze. Dit had ernstige gevolgen voor over een paar dagen vertelde ze. Na het gesprek keek ik uit het raam en zag ik aan de overkant het huis staan van iemand waar ik nog gevoelens voor heb.

  1. Hallo Nathalie,

   Een ongeluk is een ingrijpende gebeurtenis in je leven waarbij je gewond raakt. Ongeluk is het tegenovergestelde van geluk. Er gaat iets mis in je leven. Waar in je leven ben jij ‘gewond’ geraakt? Een ongeluk gebeurt altijd onverwachts. Heeft er in je leven een onverwachte gebeurtenis plaatsgevonden waardoor jij het gevoel hebt dat je het slachtoffer geworden bent? Komt er dan iets bij je op?

   Als er een bot in je keel uitsteekt dan kan je niet praten. Dit kan erop wijzen dat wat jij hebt meegemaakt ervoor zorgt dat je je nu niet kunt uiten. Dat je je niet kunt uitspreken. Herken je dat? ‘Je pupillen zijn gebroken’, vertelt de baliemedewerkster in je droom. Ogen worden ook wel de spiegel van de ziel genoemd. Waar is jouw ziel gebroken? Is je hart misschien gebroken? En welke ‘ernstige gevolgen’ zou dat voor jou kunnen hebben?

   Bij mij roept dit op dat je mag herstellen van je ‘ongeluk’ en je hart mag helen van je wond. Belangrijk lijkt me, dat je je mag gaan uitspreken over dat wat jou zoveel pijn gedaan heeft dat ‘er een bot on je keel uitsteekt’ en ‘je pupillen gebroken zijn’. Je kijkt naar het huis van iemand waar je nog gevoelens voor hebt. Daar maak ik uit op dat deze droom te maken heeft met jou relatie tot deze persoon.

   Helen begint bij het erkennen en toelaten van je pijn en je verdriet. Mag je dat van jezelf? Het lucht op om erover te praten. Heb je iemand met wie je dit kan delen?

   Heel veel sterkte,
   Lieve groet,
   Mayke

 10. Mijn dochter heeft gedroomd dat ze een huis voor me zou bouwen, maar bij de start ze ontdektte dat ze geen materiaal had om het huis voor me te bouwen. Ze barstte in tranen uit, stond op uit der slaap om naar materiaal te zoeken om het huis toch nog te bouwen. Ze zocht naar alles dat kon helpen, dus nam ze 2 pindakaas flessen om als materiaal te gebruiken. Ze stond op en stond naast haar bed. Ze huilde,omdat ze dacht dat ik boos op haar zou worden.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Irene,

   Het is de droom van jouw dochter, dus het gaat over wat onbewust in haar leeft. Je zou haar eens kunnen vragen of zij het gevoel uit de droom herkent, nl dat zij voor jou moet zorgen? Een huis verschaft onderdak en veiligheid. In de droom heeft zij niet de juiste middelen tot haar beschikking. Kan dit kloppen met de werkelijkheid? Wat ik aandoenlijk vind is dat zij doorzet en toch op zoek gaat naar wat dan ook maar kan helpen. Herkent zij of jij dat jouw dochter iets met de beste intentie doet, maar bang is dat jij het verkeerd oppakt of boos wordt? Of is er een situatie geweest waarin dit speelde?

   Ik ben benieuwd, ik hoop dat dit haar verder helpt.

   Lieve groet,
   Anita

 11. Ik droomde dat mijn vader de achtergevel van mijn huis eruit rijdt met zijn auto met aanhanger. Het dak van mijn huis staat in brand en mijn auto ook. Ik ben heel verdrietig en heb het gevoel dat ik opnieuw moet beginnen.

  1. Hallo Stefanie,

   Dank je voor het delen van jouw droom. De onderliggende lijn van de droom lijkt te gaan over het openbreken van jouw veilige ruimte, jouw behuizing (vaak onze persoonlijkheid). Herken je dit ergens in jouw leven nu? De rol van jouw vader in de droom kan letterlijk staan voor iets wat jouw vader doet of zegt, maar ook voor het deel in jou dat ‘jouw vader’ weergeeft. Dan gaat het om gedachten die we vaak van jongs af aan al van onze ouders – in dit geval jij van jouw vader – hebben overgenomen.

   De verdere droom gaat over hetzelfde thema, het dak (bescherming tegen weersomstandigheden, schuilplek) staat in brand, en de auto (richting in je leven, voertuig voor de ziel) ook. Het kan zijn dat je in een fase zit waarin zekerheden wegvallen of dingen op losse schroeven komen te staan. Of juist dat je in een ontwikkeling zit waarin oude denkbeelden niet meer passen. De droom geeft een waarschuwingssignaal, tegelijkertijd biedt het – zoals je zelf ook aangeeft – de ruimte om opnieuw te beginnen. Dat is in eerste instantie verdrietig, het oude loslaten kan onthand voelen. Het kan een moment zijn om je af te vragen wat werkelijk voor jou van belang is in het leven. Waar wil je aan vasthouden, wat zou je liever anders zien? Waar ligt jouw zielsverlangen en welk gedrag past hierbij? Bijzonder dat deze droom aan het begin van een nieuw jaar verschijnt, dat vaak letterlijk weer als een nieuwe start voelt.

   Ik ben benieuwd wat je hierin herkent, laat je ons weten?

   Lieve groet,
   Anita

 12. Hi,

  Ik heb vannacht gedroomd dat ik in mijn eigen huis was en bepaalde dingen uit mijn huis waren meegenomen. En de deur was op slot en aan de buiten kant dicht gedraaid. Ik kon er dus niet uit.
  De vader van mijn dochter zat in de woonkamer met zijn jongere dochter, wat heel apart is, want wij hebben geen goede band met elkaar na onze breuk.
  In mijn droom was hij aardig( hoe hij qua persoon eigenlijk is)terwijl in het echte leven doet hij nu heel gemeen sinds hij samen is met zijn huidige vriendin.

  1. Hallo,

   Als een huis in dromen staat voor hoe het met jou is gesteld…herken je dan dingen uit je droom? Zijn er bij jou ook dingen weg? Geen spullen, maar misschien dingen als vertrouwen of zorgeloosheid of liefde? En is de deur (naar je hart) op slot gedraaid en is het dat wat je toont aan de buitenkant? Zo sterk zelfs dat jij er zelf niet meer uit komt?

   En dan laat de droom zien dat de vader van je dochter (jouw ex?) daar nog steeds is. In de woonkamer. Dus in het hart van je huis, van jou. Klopt dat? Zit hij nog in je hart? Aardig, zoals hij eigenlijk is (wat jij schrijft)?

   Als dat zo is en hij doet nu gemeen tegen je, dan kan ik me voorstellen dat je jezelf in jezelf opsluit als het ware. Om de pijn maar niet te voelen. Om jezelf te beschermen. Dat kan helpen voor een tijdje, maar daarmee verlies je ook iets, zoals de droom laat zien.

   Esther

 13. Ik heb gedroomd dat ik was verhuisd naar een huisje in een dorp met een vreemde naam. Naam die ik ook niet kon uitspreken. Dorp lag aan het water met een dijk ertussen en het kwam op mij heel rustgevend en warm over.
  Huisje was ook heel licht. Fijn huis om te wonen. Alleen was het wel een dorp waar iedereen gewoon maar bij elkaar naar binnen liep. En ik vond dat wel prima.
  Over het algemeen ben ik zelf ook iemand waarbij iedereen altijd welkom is, maar ik heb momenten nodig waarop ik alleen wil zijn, maar dat was hier niet mogelijk, maar vond ik prima.

  Daarna ging de droom over dat mijn ex man ook wilde verhuizen, maar dan ergens naar het noorden van het land. Hier was ik het niet mee eens, want dat zou lastig zijn met de kinderen. Vervolgens sprak hij mij erop aan dat ik ook gewoon was verhuisd zonder dat met hem te overleggen.

  En toen werd ik redelijk onthutst wakker.

  1. Hallo Yvonne,

   Dank je wel voor het delen van deze droom! Het eerste dat me opvalt aan je droom, is dat er in het dorp met de vreemde, niet uit te spreken naam een dijk ligt tussen het dorp en het water. Water staat in dromen vaak voor onze gevoelswereld en ons onderbewuste, intuïtieve deel. Een vraag die opkomt is dan ook of jij het in je dagelijkse leven herkent dat er een soort van ‘dijk’ loopt tussen jouw meer rationele, aardse kant en je gevoelsmatige, intuïtieve kant.

   In de buitenwereld worden dijken gebouwd om het vaste land te beschermen tegen het vloeibare water dat het land kan overspoelen. In onze binnenwereld bouwen we (figuurlijke) dijken om onszelf te beschermen tegen gevoelens die we te pijnlijk vinden of waarvan we bang zijn dat we in conflict zouden raken met de buitenwereld als we ze uit zouden spreken of dat ze ons compleet zouden overspoelen als we ze toelaten. Herken je hier iets in en zo ja wat?

   Dan weer terug naar de droom. In het dorp kun jij wonen in een fijn, licht huis en het dorp zelf is warm en rustgevend, maar het is ook een dorp waar iedereen te pas en te onpas bij elkaar binnenloopt. Aan de ene kant past dat bij elkaar naar binnen lopen prima bij jou, omdat je zelf ook een gastvrij persoon bent, maar aan de andere kant raakt er emotioneel wel degelijk iets in de knel op de momenten dat jij het nodig hebt om echt even alleen te zijn.

   In de droom vind je het prima dat iedereen altijd maar bij elkaar naar binnenloopt, maar eigenlijk is dat natuurlijk helemaal niet prima op het moment dat dit over jouw grenzen gaat. Heb je dit in je dagelijks leven ook wel eens? Dat je zegt dat of doet alsof je iets prima vindt, terwijl iets in jou daar toch van in de knel raakt? In dit verband vind ik het interessant dat in de droom de naam van het dorp niet uit te spreken is. In dit dorp (c.q. de plek waar jij je bevindt) is er dus structureel iets dat niet uitgesproken kan worden. Wie weet dus de momenten waarop het niet prima is dat iedereen zomaar bij je binnen loopt…

   Dan springt de droom over naar je ex-man. Hij wil graag verhuizen, maar de locatie van zijn keuze is voor jou lastig met de kinderen. Hier spreek je je wel uit over wat lastig voor jou is. Jouw ex-man merkt vervolgens echter op dat jij ook wel eens iets doet dat lastig is voor een ander (in de droom het zonder overleg verhuizen).

   Misschien laat de droom zien dat het in het leven een ware kunst is om te zien waar iets prima is en waar iets over een bepaalde grens gaat en daar vervolgens ook naar te handelen. Dit geldt natuurlijk zowel voor het gedrag van anderen als voor je eigen gedrag richting anderen. Belangrijk element hierin lijkt het opnieuw verbinden van de werelden die de dijk gescheiden heeft.

   Kan je hier iets mee? Ik hoop het!
   Harte-groet,
   Mariëlle

   P.S. Ik ga dit weekend eten in een restaurant dat de Dyck heet: ik zal aan je denken!

 14. Droom ik was in het huis van mijn overleden zus al haar spullen nam ik automatisch over van kleding schoeisel alles wat in haar huis stond. Voelde aan alsof ze het voor mij had achtergelaten ik ging daar ook wonen.

  1. Hallo Evie,

   Wat ontzettend verdrietig dat je zus is overleden Evie. In de droom lijkt het wel alsof je haar leven aan het leven bent. Je stapt letterlijk in haar schoenen. Herken je dit als ik het zo zeg? Ben je (onbewust) in haar voetsporen gaan leven? Haar leven gaan leven? Dat kan soms gebeuren uit een vreemd soort schuldgevoel, ook al ben je totaal niet schuldig. Meer het gevoel dat je kunt hebben omdat jij er nog bent en zij niet meer.

   Je zus heeft wellicht dingen voor je achtergelaten; spullen, maar ook haar gedachtengoed, haar gevoelens, haar kijk op het leven. Maar vast niet met als doel om jouw je eigen weg te doen verlaten. Eerder om deze in je op te nemen, te integreren in je bestaan en mee te dragen in je leven en in wie je bent. Maar het blijft jouw leven Evie.

   Esther

 15. Hi,
  Ik droom geregeld van huizen. Het zijn heftige dromen met enorm veel details. Ik heb het gevoel dat de dromen steeds intenser worden – er is iets dat zich wil laten zien aan me vermoed ik. Gisteren heb ik weer een droom gehad over een huis, met een bizar ‘detail’. Ik droom vaker de laatste tijd, dat ik in een huis ga wonen dat de vorige bewoner heel vuil en vol achterliet. Allerlei gebruiksvoorwerpen, gewoon van alles, is er nog. Maar gisteren kwam daar iets raars bij; ik ging wonen in het overvolle huis van een moordenaar. De moorden waren allemaal gepleegd in het huis en het waren er ontzettend veel. Overal stonden extra koelkasten en goedhoud-bakjes om stukken van lijven in te bewaren. De lichamen waren er niet, maar de zooi was immens. Ouderwetse broodtrommels, tientallen, gestapeld, tupperware bakjes en gewoon één grote vieze rommel. De moordenaar was van ouderdom gestorven, dat wist ik ook. Ook kwamen de badkamer en keuken in de droom voor. De badkamer was vies en oud met een groot bad wat eigenlijk geen bad was, meer een hele grote vierkante bak waar water in kon. Vrij beangstigend. Ik vind dit een heel vervelende droom. Het komt steeds vaker voor dat ik in een huis ‘moet’ gaan wonen, dat vol oude troep staat van een ander, maar deze moordenaars-vibe is nieuw.
  Wat moet ik hier mee? Wat wil dit?
  zwz dank en groet ,
  a

  1. Marielle Borst

   Hallo A,
   Dank je wel voor het delen van je droom. Dromen die zich herhalen hebben ALTIJD een belangrijke boodschap voor je. Meestal stoppen de dromen als deze boodschap doordringt tot je bewust-zijn en je je gedrag hebt weten aan te passen. Het feit dat je het gevoel hebt dat deze dromen intenser worden en er nu ook een moordenaar ten tonele verschijnt, zie ik als een teken dat je onderbewuste nog harder aan de slag is gegaan om jouw aandacht te trekken.

   Anders gezegd: je dromen proberen je duidelijk te maken dat je hier nu echt mee aan de slag MOET. Waarmee je precies aan de slag moet is dan natuurlijk de hamvraag. Tijd dus om je droom nader te onderzoeken. Ik zal proberen je wat handvatten voor dit onderzoek aan te reiken. Onderzoek/ voel/ ga maar na of je hier wat aan hebt:

   Dromen over huizen gaan vrijwel altijd over hoe het deep down met jou zelf gaat. Je kan de huizen waar je over droomt zien als een afspiegeling van wat er zich in jouw ‘levensruimte’ afspeelt. Als jij droomt over huizen die vol en vuil achtergelaten zijn door de vorige bewoner, dan kan je je dus afvragen of je niet teveel in de ‘shit’ van anderen terecht komt. Gebruiksvoorwerpen verwijzen mogelijk naar ‘gebruikt worden’. Vandaar de volgende vragen: Heb je de laatste tijd het gevoel dat vaak je in de rotzooi van een ander terechtkomt? Voel jij je wel eens gebruikt door andere mensen? Hoe is het met grenzen stellen? Lukt dat jou goed of overschrijden anderen vaak jouw grenzen waardoor jouw huis c.q. jouw levensruimte (net als in de droom) vol raakt met ‘vuiligheid’ van anderen?

   Het feit dat er een moordenaar ten tonele verschijnt zit mogelijk zo: Het is zaak dat jij leert om jouw eigen levensruimte beter te beschermen, zodat hij niet vol en vuil raakt door toedoen van anderen. Een moordenaar is iemand die actief het leven uit een ander haalt. Als jij je eigen levensruimte niet beschermt, dan sta jij keer op keer zoveel levenskracht af aan anderen dat je op deze manier eigenlijk jezelf vermoordt. Ben benieuwd wat jij hierbij voelt: Zou dit kunnen kloppen? Hoe kijk jij zelf aan tegen deze moordenaar?

   Als je droomt over bepaalde ruimtes in een huis, dan is het belangrijk om te kijken naar de functie die zo’n ruimte heeft in het dagelijks leven. Een badkamer is een ruimte waar we het vuil van ons af spoelen, zodat we vervolgens fris weer verder kunnen. Een keuken is een ruimte waar we ons voedsel bereiden. Als je droomt over een badkamer en een keuken kan je je dus afvragen of jij voldoende tijd en zorg besteedt aan: je lichaam en geest ‘opschonen’ (schoon in de psychologische/ energetische betekenis/ de badkamer) en zorgen dat je ervaringen opdoet die voedend zijn voor jou (de keuken).

   Volgens mij wil deze serie dromen héél graag dat je de hulp en het inzicht die ze bevat bewust tot je neemt. Laat het me dus gerust weten als je nog aanvullende vragen hebt, want dit lijkt me belangrijk voor je.

   Harte-groet,
   Marielle

   1. hi marielle ,
    ik lees nu net je antwoord. heel erg bedankt. ik ga het even laten bezinken. als ik hier over met je zou willen spreken , kan ik je dan contacteren..? en hoe?
    zwz heel veel dank ,
    A

 16. Ik ben met een vriendin een huis aan het bezichtigen. Het voelt als mijn droomhuis. Een prachtig, groot oud huis met veel oude details. Fantastisch licht komt door de ramen. Het huis staat leeg, maar dat is ok. Het voelt als een nieuw canvas. Op een gegeven moment komen we in een grote open ruimte met hoog plafond en een podium. Dit is helemaal te gek. Dit kan een fantastische ruimte zijn voor kinderen om te spelen en voorstellingen te doen. Ik voel de belofte van het huis. Toch kan ik niet door de ramen naar buiten kijken. Er stroomt veel licht naar binnen waardoor het groen van de tuin niet zichtbaar is.Vervolgens gaan we de buitenruimte bekijken en die valt enorm tegen. Die is er nauwelijks. Een soort van ommuurde patio. Het huis staat ingebouwd tussen landbouwbedrijven. Tevens staat het huis niet in Limburg ( geboortegrond) Mega domper. Van binnen fantastisch, van buiten ingebouwd en locatie verkeerd.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Vivian,

   Stel je eens voor dat jij zelf het huis bent uit je dromen. In hoeverre klopt je beschrijving dan? Voel jij je van binnen fantastisch, als een droom? Met veel oude details als herinneringen en een grote plek om te spelen? Is dit de belofte van jou, die je van binnen ervaart?
   En jouw buitenkant? Is die nauwelijks zichtbaar, ommuurd en ingebouwd? Ben je voor je gevoel op de verkeerde plek?
   Ik ben benieuwd wat je hierin herkent.
   Esther

  2. Hallo Esther, bedankt voor je hulp.
   Ik kan me erg vinden in je uitleg. Ik voel me inderdaad van binnen fantastisch. Ik voel dat er een grote belofte in mij ligt om mijn creativiteit meer met de wereld te delen. De ultieme droom is dat werk een speelplaats wordt voor mezelf, maar ook voor andere mensen. Ik voel me anders en onbegrepen betreffende het thema werk in deze wereld. Waardoor ik muren om me heen heb gebouwd, waardoor mensen niet naar binnen kunnen kijken of komen. De buitenkant geeft niks prijs van mijn idealen. Tot slot blijft de zin: met veel oude details als herinneringen resoneren, maar ik kan het (nog) niet plaatsen.

 17. Priscilla Treep

  Ik had een volgende droom over mijn ouderlijk huis die me best verwarde:

  Ik ben in mijn ouderlijk huis en bevind mij in de keuken. Ik sta op het punt om samen met een vriend brood te maken.
  Ik deel met deze vriend, waarvan ik nu niet weet wie dat is, dat de keuken er nog steeds zo uit ziet als 30 jaar geleden. Een donkerbruine houten keuken. Dit is achteraf best vreemd, omdat er denk ik 15 a 20 jaar geleden een verbouwing is geweest.

  Op een gegeven ogenblik ben ik in dezelfde keuken met mijn moeder in gesprek en zie ik meerdere mensen in de keuken, die wat afstandelijk aanvoelen of misschien beter gezegd, ik voel een afstand tussen deze mensen en mijn moeder. Volgens mij vraag ik wat deze mensen hier doen. Ze huren een gedeelte van het huis en maken gebruik van de keuken. Wat voor mij vreemd is. Want eerst zie ik een gedeelte van de keuken waar een stuk aanrecht was met daarop levensmiddelen en het volgende moment dat ik kijk lijkt het aanrecht weg te zijn.
  Dan zie ik ook in een ogenblik een vrouw in een rolstoel voor de deur zitten. Dit gaat in een korte vlaag aan mij voorbij.

  Volgens mij vraag Ik aan mijn moeder waarom ze het huis niet verkoopt. Als je huurders in huis neemt, heb je blijkbaar geld nodig.
  Mijn moeder benoemt dat ze het jammer vindt dat geen van haar kinderen het huis zou willen overnemen, dat zou een hoop schelen? Ik weet niet of ze daar ons belang mee bedoelt of haar belang.

  Dan gaat mijn aandacht in één keer naar buiten. Ik kijk door het raam en zie mijn vader met wijd open armen staan en zie een schaap vanaf het dak op mijn vader vallen. Het is een groot zwaar schaap, door zijn gewicht wordt mijn vader tegen de grond gesmeten. Ik voel de schrik in mijn lijf en ren naar de dichtstbijzijnde deur. Die is dicht. Ik bedenk me; dan via de voordeur. Hierdoor kan ik niet meteen bij mijn vader komen. Bij mijn vader aangekomen zijn volgens mij mijn broer en die vriend al bij hem. Er wordt net een kleed over mijn vader gelegd. Hij leeft niet meer. Ik verbaas me erover dat dit zo snel ging.

  Dan staat mijn moeder naast me en laat me een witte schapenkop zien. Ze zegt er ook iets bij, maar kan me dit niet meer herinneren.
  Ik ben vooral geschrokken, maar kan me niet herinneren dat ik verdrietig was.

  Liefs,
  Priscilla

  1. Marielle Borst

   Hallo Priscilla,

   Dromen die zich afspelen in je ouderlijk huis verwijzen in 9 van de 10 gevallen naar een thema dat met je jeugd en/of de relatie met je ouders te maken heeft, dus dat past ook bij wat je naar aanleiding van je andere twee dromen hebt gedeeld. Mooi detail, dat je in de keuken bent en met een vriend brood aan het bakken bent. Brood is immers in al zijn eenvoud voedend en we nemen het over het algemeen dagelijks tot ons.

   In het eerste deel van de droom lijkt het voor mij alsof je waarneemt wat er hetzelfde is gebleven en wat er is veranderd. Dingen waarvan je dacht dat ze anders waren blijken toch hetzelfde gebleven (de donkerbruine houten keuken) en dingen waarvan je dacht dat ze hetzelfde zouden blijven zijn toch veranderd (de huurders). Zou het kunnen dat je uit dit stuk van de droom mee kunt nemen dat het belangrijk is dat je open kijkt hoe het nu is en niet vanuit het verleden aanneemt dat bepaalde dingen wel of niet veranderd zijn?

   Bij het stukje over het huis dat door geen van de kinderen overgenomen wil worden komt het volgende in me op: er komt een moment in het leven dat wat van de ouders is overgaat naar de kinderen. Je moeder voelt in de droom blijkbaar een blokkade in deze beweging en geeft aan dat jammer te vinden. Jij lijkt hierin wat wantrouwig te zijn over de motivatie waarmee je moeder spreekt. Herken je hier iets in?

   Dan het stuk over je vader: dat lijkt me voor jou als dromer/ dochter een heftig stukje om te dromen. Hoe was dat voor jou, c.q. wat voel jij bij dit deel van de droom? Gezien wat je eerder vertelde ontroert het me in ieder geval zeer dat je vader met zijn armen wijd open staat. Het lijkt me dat het jou kracht kan geven als je dit beeld diep op je in laat werken. Zo van: hoe complex ouder-kind relaties ook kunnen worden/ wat er verder ook tussen jullie nog zal gebeuren of is gebeurd en hoe moeilijk het wellicht ook was om je vader rechtsreeks te bereiken (in de droom werkt het het beste door de voordeur en niet via achterdeurtjes, wellicht zit daar ook nog symboliek in): hij staat met zijn armen wijd open.

   Het feit dat je vader plots sterft in de droom kan van alles betekenen, maar het kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat jij je de laatste tijd bewust bent van zijn sterfelijkheid (is dat zo?) of met het feit dat het beeld dat je van je vader hebt ‘aan het sterven’ is doordat er meer ruimte aan het komen is in wat jij met deze relatie wilt. Wat denk jij dat het betekent en gezien het slot: wat zijn jouw persoonlijke associaties bij schapen?

   Hoop dat dit je verder helpt in je onderzoek naar deze droom.
   Alle 💚 goeds!
   Marielle

   P.S. De twee dromen die je eerder hebt gedeeld zijn dromen die diepe werking kunnen hebben als je er mee aan de slag gaat (zoals jij zo te lezen volgens mij zeker gedaan hebt). Als je deze twee dromen als het ware nog aan het ‘processen’ bent kan het verstandig zijn om even bewust bij jezelf te checken of het je helpt om nu ook in deze derde droom te duiken of dat het je meer helpt om dat op een later tijdstip te doen. Wat ik dus eigenlijk wil zeggen: overspoel je zelf niet en wees zuinig op jezelf!

 18. Ik heb de laatste jaren regelmatig (wekelijks) dromen die zich afspelen in het ouderlijk huis. Iedere droom is anders, er gebeuren steeds andere dingen in, met andere mensen en ook steeds in andere ruimtes. Soms zie ik de ruimte niet goed, maar voel ik dat ik daar ben. En soms zie ik de ruimte (of een onderdeel) heel duidelijk. Meestal heb ik geen fijn gevoel bij het huis. Ik wil daar niet zijn en toch spelen veel dromen zich daar af. Soms zijn het dromen waarin ook geesten voor komen. Het lijkt nooit met goede bedoelingen, maar nare geesten waar ik echt heel erg bang van kan worden en ook helemaal verstijft en bang wakker kan worden uit de droom.

  1. Marielle Borst

   Wat naar voor je dat helemaal verstijft en bang wakker kan worden uit zulke dromen. Goed van je dat je er contact over legt, want dan kan er hopelijk wat lucht bij.

   Dromen die zich afspelen in het ouderlijk huis verwijzen meestal naar de periode dat je nog bij je ouders in huis woonde en/of naar gedragspatronen die in die tijd zijn ontstaan. Het feit dat je in sommige dromen de ruimte niet goed ziet, maar wel voelt dat je daar bent, kan er op wijzen dat je liever afstand houdt van die ruimte en/of dat er nog iets anders is wat je zicht belemmert. Om deze droom nader te onderzoeken wil ik je nu eerst wat vragen stellen in de hoop dat dit jou al meer contact geeft met de diepere betekenis van deze droom.

   Wat maakt dat je geen fijn gevoel hebt bij je ouderlijk huis en niet in deze ruimte wilt zijn?
   Is dat alleen in deze dromen zo, of heb je dat sowieso bij je ouderlijk huis en zo ja, waarom?
   Wat betreft de geesten die in sommige dromen voorkomen: bij wie of wat horen die geesten en waar staan ze voor jou voor?

   Omdat de droom die je beschrijft een nachtmerrie achtig karakter heeft, wil ik je tenslotte aanraden om pen en papier te pakken en de droom die je het meeste is bijgebleven uit deze serie zelf van een heel positief einde te voorzien. Bedenk dat jij zo helemaal kunt sturen hoe het afloopt! Onderzoek als je klaar bent wat voor gevoel dit nieuwe einde je geeft, neem de tijd om dit te doorvoelen en kijk dan als laatste wat het aan jouw zelfverzonnen einde is dat maakt dat je er een goed gevoel over hebt. Wie weet is wat je in dit nieuwe einde doet ook toepasbaar in het echte leven….

   Voel je welkom om te delen hoe dit voor je is. Ik hoop in ieder geval dat dit je verder helpt!
   Hartelijke groet,
   Marielle

 19. Ik droomde vanochtend over mijn huis dat ik aan het verkopen was. Ik vond dat ik eerlijk moest zijn over de gebreken van het huis. Het huis ziet er prima uit, maar het dak is lek en moet vervangen worden. In de kelder en onder de grond (in de kruipruimte) zitten veel ratten.
  Ik droom vaker over huizen met lekke daken en ongedierte in de kelder. Volgens de dromenkennis die ik heb opgedaan, staat een huis vaak voor je lichaam. Dat maakt dat ik me nu afvraag wat mijn onderbewuste hiermee wil zeggen. Word ik dement, of is het mijn angst hiervoor? Of moet ik meer aandacht schenken aan heling in mijn hoofd? En dat ongedierte, staat dat voor alle shit die ik nog in mijn onderbewuste heb verstopt? Hoe krijg ik dat er dan uit? En waarom verkoop ik dan nu mijn lijf (huis)?
  Een vriendin met wie ik deze droom besprak had als invalshoek dat spiritualiteit via het dak nu druppelsgewijs binnenkomt en dat de kelder staat voor mijn wortelchakra.
  Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Claudia,

   Leuk om te lezen dat je je al zo in je droom hebt verdiept. Ja, huizen staan vaak voor onszelf. Over hoe het met ons is gesteld. Niet enkel fysiek, maar ook hoe we in ons leven staan. Ik denk dat jouw droom daar over gaat.
   Hoe zie jij jezelf Claudia? Zeg je volmondig ja tegen wie je bent? Of zet je jezelf in de verkoop, vanwege al je gebreken? Geef je jezelf weg?

   Een lekkend dak kan staan voor je hoofd, je denken. Heb jij het gevoel dat je dingen vergeet? Dat er informatie lekt? En mag dat van jezelf? Of moet de boel vervangen worden? Als het lekt, stroomt er van alles uit, maar stroomt er ook van alles in. Vervanging van het dak kan ook staan voor bescherming. Wellicht zijn er dingen gebeurd die je je liever niet herinnert en daarom laat weglekken.

   Dan de kelder vol ratten, ongedierte zeg je. Dat is een interessante woordkeuze. De onderste delen van ons zelf worden vaak geassocieerd met ons instinct, onze dierlijke driften kun je zeggen. Maar bij jou is er sprake van ongedierte. Een onnatuurlijke vorm. Te veel, te vies, te rauw. Is dat hoe je het beleeft Claudia? Mag jij genieten van je speelsheid, je seksualiteit, je levenslust? Of zit dat als ratten opgesloten in de kelder?

   Ik hoop dat ik je wat handvatten heb meegegeven om je droom verder te onderzoeken. Droomonderzoek is nu eenmaal een vorm van zelfonderzoek. Veel succes en ik hoor graag je bevindingen.

   Esther

 20. Ik droom vaak over het huis waar ik vroeger als kind heb gewoond met mijn mama.
  Ik rij er vaak nog voorbij met de auto en dit huis is helemaal veranderd en zijn nu appartementen geworden .
  Ik droom vaak dat ik in dit huis( in mijn droom blijft dit een huis) aan het rondkijken ben naar hoe het nu is geworden. Niet veel later sta ik elke keer opnieuw in de tuin, ook hier is heel veel veranderd en ik merk in mijn dromen dat ik daar heel droevig om ben.
  Mijn mama is al bijna 10 jaar bij ons vandaan, zou dit er iets mee te maken kunnen hebben ?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Lisa
   Het huis in je dromen staat vaak symbool voor jouw persoonlijkheid en voor hoe het met je is gesteld.
   In jouw dromen keer je steeds terug naar je ouderlijk huis. Het huis waar je woonde met je moeder. En je kijkt in het huis en de tuin rond naar alle veranderingen wat je droevig stemt. Ben je veel met het verleden bezig Lisa? Is er sinds die tijd veel veranderd wat je droevig maakt? Waar verlang je naar uit die tijd? Dat kan je moeder zijn, maar ook hoe jij zelf was in die tijd. Het kind dat je was. En heeft die tuin daarin nog een speciale betekenis? Een plek waar je speelde misschien of je vrij voelde?
   Zou je dat verlangen in je huidige leven kunnen volgen? Wat zou je dan willen nu? Dat kun je onderzoeken.
   Esther

 21. Goedenavond, fijn dat van deze droomuitleg nog recent gebruik gemaakt is, dan durf ik die van mij van vannacht ook wel neer te zetten :).
  Vannacht droomde ik dat ik gebeld werd door mijn makelaar dat er een heel mooi huis te koop stond wat helemaal bij mij paste. Het was een huis waar er maar drie van waren gebouwd. Ik werd nieuwsgierig door het verhaal van deze makelaar en ging naar het huis, zonder mijn vriend te verwittigen hiervan. Ik stond op een gegeven moment te kijken naar het huis en het was een veelzijdig huis: modern en klassiek gebouwd, in twee verschillende stijlen, met aan de voorkant een oude gevel met veel stenen en weinig ramen en aan de achterkant juist heel veel raamwerk. Ik zag dat het gezellig was ingericht en dat het huis ook dienst deed als bedrijf, een soort woon-winkelpand. De achterkant van het huis waar veel ramen waren van boven tot onder, deed dienst als bloemenwinkel (tenminste dat leek zo er stonden verschillende vazen met prachtige boeketten bloemen) en als café waar je lekker een kopje koffie/thee met een stuk taart kon eten. De eigenaresse liep er ook rond. Ze was in het zwart gekleed, erg stijlvol en had donker haar in een staart en nette make-up op. Ze zorgde voor al haar gasten en was erg gastvrij. De stenen voorkant van het huis, de oude gevel, stond op een wal waarna een riviertje volgde. Iets verder dan het huis kon je met een brug het riviertje over. Ik werd erg enthousiast over dit huis, al kon ik het privé gedeelte niet goed zien. Ik wilde mijn vriend bellen om hem z.s.m. het huis te laten zien en dat hij naar mij toe zou komen. Ik had eerst moeite met het bellen van zijn nummer, terwijl ik het toch duidelijk in mijn mobiel zag staan, ik toetste een paar keer mis en uiteindelijk met veel focus in mijn droom kon ik hem bereiken en vertellen over het huis. Hij zou er zo aankomen en was ook enthousiast over mijn enthousiasme. Het adres is ook typisch: Ranonkel 26 te Eindhoven :). Dus een adres had ik ook. Of het bestaat weet ik niet, haha. Heb ik ook nog niet opgezocht. Ik raakte aan de praat met iemand over het huis en zag mensen op afspraak naar binnen gaan, duidelijk om een gesprek aan te gaan met de eigenaresse. Ik kreeg te horen dat de eerste bezichtigingen al gepland waren, dus ik kreeg wat haast over me. Mijn enthousiasme werd getemperd, doordat degene waarmee ik praatte zei: ‘Ik zou er toch niet zo graag wonen, want ze hebben flink last gehad van wateroverlast en dat kun je binnen nog wel zien’. Volgens mij wierp ik toen een blik naar binnen en zag toen de bruine opgedroogde wateroverlastcirkels op het plafond. Daar eindigde mijn droom.
  Alvast heel erg bedankt voor de uitleg!
  Hartelijke groet,
  Irene

  1. Marielle Borst

   Hoi Irene,
   Wat een heldere droom! Droom jij wel eens lucide (dat je in een droom beseft dat je droomt en dat je je droom kunt sturen)?
   Zou me niets verbazen als ik deze droom zo lees, zeker ook dat stuk waar je door te focussen toch je vriend aan de lijn krijgt. Maar goed, dit even terzijde, want je schrijft natuurlijk om de inhoud van je droom te onderzoeken:

   Hoe is het voor je als je de eigenschappen en de beschrijving van het huis uit je droom eens op jezelf betrekt? Uniek, veelzijdig, klassiek én modern, combinatie wonen en werk, een deel waar dingen nog tot bloei kunnen komen (de bloemenwinkel), een deel waar mensen lekker kunnen komen genieten bij een stijlvolle, gastvrije vrouw, privé gedeelte buiten het zicht van anderen, etc? En waar zou de wateroverlast voor kunnen staan? Heb je een emotionele periode doorgemaakt en is dat nu achter de rug, maar is er nog wel meer nazorg nodig dan jij op het eerste oog gedacht had?

   De rol van je vriend in de droom doet me denken dat deze droom echt over jou gaat. De makelaar belt jou. jij gaat alleen naar het huis kijken en als je je vriend belt krijg jij hem alleen aan de lijn door jouw lucide aanleg 😀. Je deelt je enthousiasme met hem en hij is enthousiast over jouw enthousiasme.

   Tenslotte heb ik uit pure nieuwsgierigheid natuurlijk wel even het adres uit je droom opgezocht. In Tilburg bestaat dit adres en in Eindhoven bestaat een Ranonkelstraat 26 en dat is een pand met een cafeetje eronder. Wat heb jij met Eindhoven?

   Hoop dat deze vragen verdiepend werken bij het verder onderzoeken van je droom. Zou het leuk vinden als je even laat weten of dit geholpen heeft!

   Hartelijke groet,
   Marielle

 22. Ik droomde dat ik samen met mijn man terugkwam van vakantie. We konden eerst ons huis niet vinden, want we hadden het net voor de vakantie gekocht (in de droom) en het was donker. Nadat we waren teruggelopen in de straat ontdekten we ons huis. We gingen naar binnen via de tuin. Die was prachtig. Toen we ons huis binnenkwamen raakte ik in eerste instantie in paniek, want het hele huis was helemaal gestript. Het was intussen licht en ik kon de schade goed zien. Alles was eruit, zelfs de keukenkastjes waren eruit gehaald. Ik zei tegen mijn man gelukkig zijn we verzekerd. Uiteindelijk werd ik wakker toen ik me realiseerde dat ook al onze dieren weg waren.

  1. Marielle Borst

   Hallo Jolanda,

   Dank je wel voor het delen van je droom! Dromen over huizen gaan meestal over hoe het momenteel met je gaat, dus ik raad je aan om te kijken of je een link kan leggen tussen wat er de laatste tijd in je leven speelt en deze droom. Hier alvast wat handvatten:

   In je droom is het voor jou en je man, na een vakantie, even zoeken naar jullie eigen plek (herken je hier iets in?), want jullie hebben net een nieuw huis gekocht. Is er in het leven van jou en je man iets nieuws aan het gebeuren?

   Als jullie je eigen plek vinden, blijkt dat het hele huis volledig gestript is. Welke associaties heb jij bij een huis dat helemaal gestript is? Waar doet jou dat aan denken? In de droom is de schade pas goed zichtbaar als het licht wordt. Is er onlangs iets in je leven gebeurd waarvan je je nu pas realiseert wat de gevolgen zijn (c.q. de schade is)? Het lijkt erop dat er materiële schade is die gedekt wordt door een verzekering, maar emotionele schade die nog om herstel vraagt. Hebben jullie in het echt ook dieren trouwens en hoe zou je je voelen als die opeens weg waren?

   Hoop dat deze vragen je verder helpen om je in je eigen droom te verdiepen. Laat het me weten als je nog vragen hebt!
   Alle goeds,
   Marielle

 23. Nathalie Oliveira

  Hi, ik had zojuist een droom over een huis waar ik in stond met mijn ex-man, de vader van mijn dochter. Het huis was een straat verder dan het huis waar wij zogenaamd in woonden en het was er prachtig, ruim, modern en het voelde heel fijn. Mijn ex had het gekocht en verhuurde het en het was voor mij de eerste keer dat ik er was. Het was behoorlijk verwarrend, want het voelde als mijn huis, maar ik herkende het niet als zodanig. Ik begreep ook niet waarom wij daar niet woonden en in plaats daarvan in het ‘mindere’ huis iets verderop woonden. Het leek alsof er iemand aan het verhuizen was en ik vroeg mijn ex waarom we niet daar gingen wonen. Hij gaf aan dat dat niet kon door allerlei verschillende redenen, zoals onder andere de koopprijs en belasting of iets dergelijke. Toen we eenmaal buiten stonden viel de stoep mij ook op, het was zo ontzettend breed, mooi en schoon. In mijn droom dacht ik aan de perfecte speelplek voor mijn dochter. De verwarring werd daardoor alleen maar groter: waarom woonden wij daar niet? Op een gegeven moment stond ik ergens alleen op straat en kon ik het huis niet terug vinden, het leek verdwenen te zijn, niet te bestaan zelfs en ik bleef ernaar zoeken in uiterste verwarring.

  1. Marielle Borst

   Hallo Nathalie,

   Dank je wel voor je droom. Wat mij het meest raakt in je droom is dat ik er een verlangen in voel. Een verlangen om samen in een prachtig huis te wonen waar jij je fijn voelt en waar jullie dochter perfect kan spelen. De droom laat ook verwarring zien: waarom wonen jullie eigenlijk niet op deze plek? Het lijkt immers zo binnen jullie bereik. Als je je ex-man deze vraag voorlegt geeft hij een (rationele) reden, maar emotioneel voelt dat bij jou wellicht anders, want het verlangen en de verwarring blijven aanhouden in de droom. Ik ben zelf niet gescheiden, maar ik kan me zo voorstellen dat een scheiding ook met zich mee brengt dat je het plaatje dat je graag samen had willen realiseren op een gegeven moment moet loslaten. Dat je tegen jezelf zegt: “Dit is wat ik graag voor ons allemaal had gewild, maar wat helaas niet zo heeft mogen zijn.” Als je jezelf kan toestaan om de gevoelens die daarbij naar boven komen te doorvoelen, dan kan je dit ‘oude’ plaatje wellicht gaan loslaten en kan er een nieuw plaatje voor in de plaats komen. Wie weet voelt het huis waar je in de droom daadwerkelijk in woont dan ook niet meer “als het mindere huis iets verderop”.

   Geen idee of je hier iets in herkent en of mijn reactie je verder helpt, dus laat me gerust weten hoe dit voor jou is en of dit nog verdere vragen oproept.

   Tot een volgende droom!
   Marielle

 24. Ik heb een droom gehad over mijn huis zonder voorgevel. Al mijn spullen stonden er nog in, maar ik was wel op zoek naar een bedrijf die de voorkant weer dicht wou maken. Wat betekent deze vreemde droom?

  1. Hoi Monique,
   Dromen over huizen staan meestal symbool voor je eigen staat van zijn. De muren van een huis vormen een natuurlijk begrenzing tussen jou en de buitenwereld. Als je huis geen voorgevel meer heeft, kan je je afvragen hoe het is gesteld met de grenzen die jij richting de buitenwereld stelt. Stel je in het dagelijkse leven onvoldoende grenzen en kan iedereen als het ware ‘zo bij jou naar binnenlopen’? Het feit dat je in je droom op zoek bent naar een bedrijf dat de voorgevel weer dicht gaat maken, geeft volgens mij aan dat je van binnen wel behoefte hebt aan meer begrenzing richting de buitenwereld. Klopt dat? Aangezien de voorkant de kant is die andere mensen het eerste van je zien, kan het ook zijn dat de manier waarop jij je aan de buitenwereld laat zien aan het veranderen is. Kijk maar wat het meeste resoneert. Helpt dit je verder? Ben heel benieuwd en zou het leuk vinden van je te horen!
   Harte-groet,
   Marielle

 25. Hoi hoi, ik droomde over een huis waar ik op vakantie ging met vrienden. Het had hele mooie slaapkamers en ook een badkamer met een super groot bad. Naarmate de droom vorderde ontdekte ik andere ruimtes, eerst mooie, zoals een terrasje buiten, maar ook ruimtes die niet fijn waren. Daar was iets, maar wat herinner ik mij niet meer. Ik kan mij vaag herinneren dat ik eerder over dit huis heb gedroomd. Wat betekent dit?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Marlies,
   Een huis in dromen staat vaak symbool voor jezelf. Jouw huis is een vakantiehuis. Een plek voor ontspanning en plezier lijkt me. In jouw droomhuis zijn hele mooie kamers en fijne plekjes en die kun je ook beschrijven. Maar er zijn dus ook ruimtes waar het niet zo fijn was, daar was iets. Maar wat?
   Als je nu naar jezelf kijkt, naar hoe het met je gaat, herken je dan al die mooie fijne plekjes in jezelf? Om te rusten (de slaapkamer), te badderen (de badkamer met het super grote bad) of om lekker buiten op het terrasje te zitten. Plekjes van ontspanning. Die ken je vast wel goed. Maar blijkbaar zijn er ook die plekjes waar het niet ontspannen is, waar je verkrampt. En waarvan je niet weet waar het door komt of wat die spanning veroorzaakt. Dat herinner je je niet. Maar het is iets van eerder, want je kunt je vaag herinneren dat je al eerder van dit huis hebt gedroomd.
   De droom nodigt je misschien uit om die ruimtes en plekjes te onderzoeken waar het niet zo fijn is. Om te kijken wat die kramp veroorzaakt. Om je je dat weer te herinneren. Dat kan je helpen om het ook daar weer te laten stromen.
   Laat me weten of dit antwoord je verder helpt.
   Warme groet, Esther

 26. Wat maken jullie van deze droom?
  Ik ga naar ons voormalig huis in Herent. Ik ga naar binnen, er is niemand thuis. Ik zie dat het veranderd is. Er zit een nieuwe trap in, helemaal centraal, met veel hoeken en draaien, met ganzetrapjes ook. Ik heb het niet op die ganzetrapjes, vind dat onpraktisch en beetje gevaarlijk, en heb ze dus nooit zelf geinstalleerd. Er zijn ook van die lage raampjes gemaakt net onder het dak, thv mezzanines met pc-hoekjes. Ik kijk rond en loop de tuin in. De forsitsia staat helemaal in bloei, fijn! Ik loop weer naar binnen, zie mijn buurman aan het snoeien, maar loop snel verder. Ik heb geen zin en tijd voor contact met hem. Ik loop weer naar boven. Ik zie dat het huis vd overburen wordt afgebroken, tem het huis links ernaast. De donkere stenen zijn gemarkeerd in groen en blauw. De blauwe zijn om te verwijderen, de groene worden opzij gelegd om te recupereren. Het ziet er mottig uit, afzichtelijk zelfs. De eigenaars van ons huis komen net toe, met de aannemer van de trap vermoed ik. Ineens zie ik een grote camion-trekker toekomen. Hij schuift de trekker als een clarck onder ons huis en rijdt er zonder pardon mee weg. We zitten allen nog in huis als het hele huis in beweging komt. Ik ben verbaasd, begrijp er niets van, maar niemand kijkt vreemd op. Ik spreek de eigenares voorzichtig aan, wil haar niet laten schrikken. Ze is gelaten. Ik vraag hen naar waar de reis gaat. Dat weet ze nog niet. Misschien naar zee, of misschien nog verder, ze weet het niet. Ik wil eraf, want moet naar (mijn huidig) huis geraken en mijn auto (blauwe peugeot) staat nog hier… Ik zoek een moment dat de camion stilstaat om eraf te springen. Dat duurt wel even.

  1. Marielle Borst

   Hallo Kune,

   Een droom over een voormalig huis gaat vaak over gebeurtenissen, gevoelens en overtuigingen die horen bij de tijd dat je in dit huis woonde. Aan het verloop van de droom te zien is het op dit vlak tijd voor een emotionele schoonmaak. De buurman staat te snoeien (zodat nieuw leven goed kan uitlopen). Het huis van de buren wordt helemaal afgebroken (het oude verdwijnt definitief). Van de blauwe en groene stenen moet bepaald worden wat behouden blijft en wat verwijderd moet worden (wat neem ik mee uit het verleden en wat laat ik los). Het ziet er mottig en zelfs afzichtelijk uit (het verval treedt in, dus het is echt tijd voor opschoning).

   Het feit dat je oude huis in de droom zonder pardon opgetild wordt, zou kunnen verwijzen naar het feit dat er een ingreep van buiten nodig is om de gebeurtenissen, gevoelens en overtuigingen uit jouw verleden een andere plek te gaan geven. Het zou ook kunnen dat er in jouw leven recent iets is gebeurd, waardoor dit proces in gang gezet is. Herken je hier iets in? Welke plek dit alles gaat krijgen is nog niet duidelijk, maar de bestemmingen die de droom aanreikt laten wat mij betreft iets zien van vrijheid en ruimte op gevoelsmatig vlak (de droom zegt “zee”) en in ieder geval flink meer afstand tussen jou en die vroegere ervaringen (de droom zegt: “misschien nog verder”). Hoe is dit voor jou?

   In de droom zitten jullie met zijn allen nog in het oude huis als het plots verplaatst wordt. Dit zou er op kunnen duiden dat er ervaringen uit het verleden zijn die voor jullie allemaal nog heel dichtbij voelen, jullie zitten er volgens de droom immers nog ‘in’.

   Jij wilt in de droom uit je oude huis springen om naar je huidige huis te kunnen bewegen, maar iets weerhoudt je nog om te springen. Je wacht tot de camion stil staat om te kunnen springen, maar dat duurt wel even. Misschien laat het einde van de droom zien waar jij nu staat in dit proces: Je wilt het verleden wel loslaten en je wilt ook graag naar je huidige huis, maar je wacht op een goed moment om te kunnen springen. Kan dat kloppen?

   Springen is eigenlijk heel ontroerend, want zodra je voeten de aarde waarop je stond loslaten weet je niet zeker waar je voeten weer zullen landen, maar zeker is wel dát je weer zult landen. Wie weet zie en voel je zodra je loslaat wel waar je zult landen of staat er plotseling een dierbare met uitgestoken hand aan de andere kant….

   Marielle

   1. Dankjewel Marielle, dit is verhelderend!
    Mijn voormalig huis is het huis waar ik kinderen heb gekregen en de meeste tijd heb doorgebracht met Mark, mijn wijlen echtgenoot. Tijd voor emotionele schoonmaak… zo ook voor de bon chic bon genre buurman die snoeit en de overbuur (dat waar ik op uitkijk). Het zal idd tijd zijn om mijn oude emotionele huis te verplaatsen naar verre oorden, daarom voelde ik wellicht ook angst hierbij in de droom. En wellicht toont de droom me ook dat het ok is om dit emotionele huis op “losse schroeven” te zetten en me over te geven aan het proces 😉 Ik zal wel ergens de kans krijgen om eruit te springen, al heb ik daar zelf geen vat op blijkbaar… en fijn als er dan een dierbare klaar staat…
    Dankjewel!
    Kune

 27. Oeps, ik vergat mijn gevoel na de droom te beschrijven 🙂 Het was een gevoel van “Wow, wat gaaf!”, ook een beetje het gevoel dat ik een beetje baalde dat ik niet de middelen had om zoiets te doen en een stukje verbazing .

  (Dat laatste omdat zo’n fortuinlijke familie in een relatief eenvoudige buurt waren gaan wonen. Dat ze fortuinlijk waren, was te merken aan het feit dat ze twee geschakelde huizen hadden gekocht en het volledig hadden laten verbouwen en het interieur was strak en zeer luxe (wel donker allemaal)).

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Liz,
   Dank voor je toelichting. Het eerste wat puur intuitief in mij op komt is: Mag jij jezelf helemaal laten zien? Of hou jij je grootsheid verborgen in het donker?
   Als ik naar je droom kijk is het er allemaal; zoveel ruimte, fortuin, luxe en de durf om gewoon in je slaapkamer een enorm portret van je zelf op te hangen en zo jezelf op de eerste plaats te zetten en heel zichtbaar een plek in te nemen. Om temidden van alle eenvoud om je heen jezelf bij elkaar te pakken en te transformeren tot die strakke 24 karaats versie van jezelf. En dan de wereld uit te dagen. Wow, wat gaaf!
   Durf je?
   Laat me weten of dit een snaar raakt. Esther

 28. Ik had een levendige droom over het bezoeken van een groot huis waarvan ik wist dat er een groot gezin woonde (ouders met 4 of 5 kinderen die allemaal tussen de 12 en 20 waren). Ik ken de bewoners niet en toen ik er rondliep, waren ze niet aanwezig.

  Het huis was erg lang en breed – het waren twee huizen die samengetrokken waren. De inrichting was strak en was voornamelijk wit, grijs en zwart. Het was opgeruimd, schoon en sjiek.

  Ik ben benieuwd wat zo’n droom zou kunnen verklaren…

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Liz,
   Voor ik mijn uitleg kan geven heb ik enkele vragen voor je: Je spreekt over een “levendige” droom. Kun je mij vertellen wat levendig voor jou betekent? Met welk gevoel werd je wakker uit de droom? Daarnaast ben ik benieuwd of je zelf uit een groot gezin komt of wellicht uit een samengesteld gezin?
   Graag hoor ik van je, Esther

   1. Hallo Esther,
    Bedankt voor je reactie. Ik kom uit een gezin met 3 kinderen (niet samengesteld).
    Voor mij betekent “een levendige droom”, dat ik kleuren, geuren, geluid, objecten en materiaal kan onderscheiden en duidelijk waarnemen. Zo was er bijvoorbeeld in mijn droom een groot formaat zwart/wit portretfoto van een jongeman te zien (woonachtig in dat huis) – grotendeels de linkerkant van zijn gezicht, Zuid-Amerikaans type, rond de 20 jaar oud, kort en dik gekruld haar, grote ogen, geen specifieke uitdrukking, maar zijn blik oogde uitdagend (op een passief/agressieve manier). Ik voelde daar geen emotie bij en dacht alleen aan dat ik het wat raar vond om in je eigen slaapkamer zo’n grote foto van jezelf te hebben hangen.

    Er gebeuren dus geen volstrekt absurde dingen zoals plots op een meeuw zitten die jou naar Australië vliegt terwijl je popcorn bereidt in een slacentrifuge 😂

 29. Ik heb af en toe ( een door de jaren heen ) steeds terugkerende droom . Ik ben op zoek naar mijn oude flatgebouw waar ik als kind met mijn ouders en broertje woonde ( let wel dit is bijna 40 jaar geleden ) . Maar ik kom nooit op het oude adres aan . Dan weer is de flat spoorloos , dan weer bestaat het huisnummer niet meer , dan weer stopt de lift niet op de juiste etage … Ik geraak er nooit . ( niet dat ik dat bewust zou willen hoor , want ik weet dat er andere mensen wonen nu . En ik heb geen hang naar vroeger ) . Wat zou het betekenen ?

  1. Marielle Borst

   Dag Anne,

   Bijzonder hoor, zo’n droom die al jaren bij je is! Bij dromen waarin je je doel maar niet bereikt kan het twee kanten opgaan. Of je streeft in het dagelijks leven naar een doel dat niet goed bij je past of waar je eigenlijk te weinig mee hebt en daarom bereik je in je droom je doel maar niet. Of je streeft in het dagelijks leven een doel na wat voor jou wel de moeite waard is om na te streven, alleen je laat je onderweg afleiden door van alles of de doelen van anderen schuiven er steeds voor.

   De zaken die in je droom tussen jou en je doel in komen, kunnen aanwijzingen zijn voor hoe het er in jouw dagelijks leven ook aan toe gaat. In jouw geval zou dat dan iets kunnen zijn á la dat je eigen doelen steeds zoek raken (zoals de spoorloze flat), of dat je doelen alweer achterhaald zijn (zoals een huisnummer dat inmiddels al niet meer bestaat) of dat je je doelen niet haalt, omdat je niet stopt op de juiste plek (zoals die lift).

   Jij als dromer weet het antwoord!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

   P.S. Een andere ingang zou kunnen zijn om via meditatie deze dromen een vervolg te geven door je heel levendig voor te stellen wat er gebeurt als je je ouderlijk huis wél terugvindt. Stel je voor wat je graag zou willen bekijken in die flat (of wat juist helemaal niet). Naar welke ruimte zou je het eerste toelopen? Hoe het zou voelen om daar weer eens binnen rond te lopen en wie zou je daar graag nog eens willen ontmoeten? etc….. Succes!

 30. Hallo Esther,

  Bedankt voor je reactie, de droom is niet meer terug gekomen, maar het was al eerder stil.
  Ik ga er zeker mee aan de gang en als ik meer weet, dan meld ik het je zeker nog even.
  Bedankt voor je tips en graag tot een volgende keer.

  Groetjes,
  Tim.

 31. Ik droom al jaren over mijn ouderlijk huis.
  Heb daar vanaf mijn negende tot dat ik het huis uit ging, ik was toen 17, gewoond.
  Ben nu 52 jaar om even aan te geven hoe lang ik er al over droom.
  Het was de afgelopen maanden rustig, tot vannacht.
  Het zijn geen enge dromen, wel vreemde dromen, zoals dromen vaak kunnen zijn.
  Er is niet echt een leidraad in deze dromen, maar ik herinner me ze wel altijd na het ontwaken.
  Zoals vannacht droomde ik dat ik in het huis was en naar buiten keek, door het raam van wat toen mijn kamer was.
  Wat ik zag waren mijn huidige buren die daar voorbij liepen, dus niet de buren die ik toen had.
  Als ik overdag terug denk aan die tijd wordt ik overvallen door een gevoel van melancholie.
  En het is vreemd, want als ik inzoom op sommige gebeurtenissen van toen, dan is het eigenlijk niet zo’n leuke tijd geweest.
  Elke keer als ik nu langsrijd en zie licht branden, dan stel ik me de mensen voor die door “mijn” huis lopen.
  Heb zelfs weleens gedacht om aan te bellen, om een rondje door het huis te maken, misschien te ontdekken waarom het me nog zo bezig houdt, zowel in mijn dromen als overdag.
  Dacht dat ik de enige was die droomt over huizen, en/of ouderlijk huis, maar blijkbaar sta ik niet alleen 🙂
  Heeft het wellicht toch iets te maken met een onafgesloten hoofdstuk in die periode?
  Dat ik dat via deze dromen probeer te doen?
  Zonder succes overigens, want het blijft terug komen.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Tim,
   Een droom die steeds maar terug keert vraagt om aandacht. Het is alsof je steeds aan je jasje wordt getrokken om je te laten weten dat er nog iets te doen valt, of er is iets gebeurt toen wat doorwerkt in je huidige leven. Iets wat je melancholisch maakt, een beetje triestig dus. Iets wat in je onderbewustzijn sluimert en wacht om aangeraakt te worden.
   Je impuls is om een keer aan te bellen bij je ouderlijk huis. Dat zou ik doen. Het brengt je wellicht verder op je zoektocht naar dit brokje vergeten geschiedenis. Naar dat wat je nog altijd beroert. Als dat toch niet lukt, richt dan je aandacht naar binnen en sluit je ogen. Loop als het ware in gedachten door dat huis en ervaar wat dat met je doet. Dat bedoel ik ook fysiek; wat gebeurt in je lijf? Waar verkrampt of ontspant het? Dat geeft al een aanwijzing.
   Ik wens je een goede zoektocht en vraag je je open te stellen voor wat het ook is dat je gaat ontdekken. Het toelaten daarvan zal iets doorbreken en de droom doen veranderen of verdwijnen.
   Warme groet, Esther

 32. Hallo Mariëlle en dankjewel!
  Ik wil je zeggen dat ik je ontzettend dankbaar ben. Het oude loslaten, zodat er iets nieuws kan komen daar ben ik al een tijdje rond aan het werken. De betekenis van de associatie met de slaapkamer… Het wordt allemaal nog meer duidelijk, veel helderder en ik wil daar graag wat meer over schrijven. Voor nu wil ik je al danken voor de fijne manier waarop je dit brengt. Je nodigt me op een zachte manier uit om te kijken wat er voor mij van toepassing is en dat stel ik bijzonder op prijs. Alvast een heel hartelijke dankjewel. Ik geef later nog meer toelichting, omdat dromen zoveel vertellen over onze realiteit… Het is nog aan het doorsijpelen, maar ik wou je al laten weten dat ik je reactie gelezen heb.
  Liefs,
  Christina

 33. Ik had afgelopen nacht een droom dat ik in een groot (voelde ouderlijk) huis was. Ik riep mijn vader (die bijna 30 jaar geleden is overleden) toen ik overal grote scheuren in huis zag. Ik zag aan zijn gezicht dat hij het ook ernstig vond maar hij trachtte me ergens gerust te stellen. Ik stond boven in een slaapkamer en toch vertrouwde ik het niet en duwde ik tegen zo een diepe scheur en de helft van de voorkant viel samen met een gedeelte van het dak naar beneden. Ik kon zien hoe het er nu uitzag zowel vanop de plek waar ik stond maar ook van buiten op de oprit op de begane grond. De helft van het dak en de helft van de voorgevel was weg.
  Even later in de droom is een oude jeugdvriendin (waar ik nauwelijks nog contact mee heb) bij mij met haar zus. Ik merk dat ze gelijk achter mijn rug kasten en schuiven aan het opentrekken,doorzoeken is in de kamers. Ik merk ook op dat ze me een beetje naar de mond praat als ik er iets over zeg en haar zus daar bij betrekt terwijl ik naar een andere kamer loop merk ik vanuit een ooghoek dat ze terug een schuif opentrekt
  Opeens loop ik door een gang naar de andere kant van het huis en merk dat de meubelen naar buiten stromen en door een sterk stromende rivier worden meegenomen. Grote houten tafels stromen drijven op de rivier weg van het huis. Rechts achter mij in de verte in de tuin naast het huis zie ik mijn vader terug en roep ik op hem toe wat er gebeurd. Ik ren naar binnen, zie mijn dochter, zeg haar dat ze kleren moet pakken en mee moet komen, maar weet niet goed wat ik moet doen, loop door de gang terug naar achter waar mijn vriendin is en het enige waar ik aan denk is dat ik goede schoenen moet aantrekken en ik denk in paniek na over welke kleding en ondergoed voor mijn dochter en ik ik kan meenemen…Tijdens dat laatste stuk weende ik heel erg omdat ik niet wist wat ik meer kon doen…de waterstroom was te sterk en ik wist dat het dichterbij kwam en alles zou meesleuren…er viel niets meer te redden van huis of inhoud.
  Ik ben benieuwd wat dit me komt vertellen.

  1. Marielle Borst

   Hallo Christina,

   Dank je wel voor het delen van je droom: wat mooi dat je je zoveel waardevolle details kunt herinneren!

   Dromen die gaan over een huis weerspiegelen over het algemeen zaken die zich afspelen in je eigen persoonlijkheid: je eigen ‘behuizing’ als het ware. Omdat het huis voelt als je ouderlijk huis, lijkt het erop dat de droom verwijst naar thema’s, patronen en opvattingen, die ontstaan zijn in je jeugd. Vraag je daarom eens af of de dingen die nu in je leven spelen in verband te brengen zijn met vroeger. Wellicht ook met je vader, want hij verschijnt tenslotte in de droom, erkent de ernst van de situatie en stelt je ook gerust.

   Omdat je in de droom overal scheuren in het huis ziet, kan het zijn dat de constructies (de thema’s, patronen en opvattingen) van vroeger aan herziening toe zijn. Het kan ook zijn dat de droom je er zo op wijst, dat je meer tijd zou moeten nemen voor het verzorgen en repareren van je eigen behuizing, voor zelfonderhoud dus.

   Het feit dat je in de droom in de slaapkamer bent, kan ook van betekenis zijn: wat betekent een slaapkamer voor jou? Ik associeer een slaapkamer zelf met rust en herstel, maar dat kan voor jou anders zijn. Kom je goed aan de functie die de slaapkamer voor jou heeft toe in je huidige leven?

   Dan valt de voorkant en een gedeelte van het dak van het huis naar beneden. Ook hier kan je je afvragen of dit verband houdt met bijvoorbeeld de manier waarop je je aan de buitenwereld presenteert (de voorkant van je eigen ‘behuizing’). Het dak zou verband kunnen houden met het denken wat zich aan de bovenkant van je eigen ‘behuizing’ (in je eigen hoofd) afspeelt. Is dit in je huidige leven aan het veranderen?

   Je oude jeugdvriendin en haar zus lijken in hun gedrag in de droom jouw grenzen en jouw privacy totaal niet te respecteren. Naar aanleiding van deze droompassage zou je je dus af kunnen vragen hoe jij in je dagelijks leven je eigen grenzen bewaakt en je eigen ruimte inneemt?

   Water staat in dromen over het algemeen voor je gevoelswereld, je emoties. In de droom wordt je behuizing dusdanig overspoeld door gevoelens, dat meegesleept wordt wat van jou is, tot grote houten tafels aan toe. Dit laat wat mij betreft zien dat het hier om hele sterke gevoelens gaat. Het feit dat je in de droom vooral gefocust bent op het aantrekken van goede schoenen, onderstreept het belang dat deze situatie er om vraagt dat je stevig in je eigen schoenen gaat staan.

   Zou het overigens ook positief kunnen zijn dat de stroom meeneemt wat bij vroeger hoort en dat het achteraf bezien misschien zelfs wel goed is dat er geen redden meer aan was? Misschien ontstaat er zo ook ruimte voor iets nieuws….

   Mocht je uit deze droom wakker geschrokken zijn, omdat je je zo wanhopig voelde over het feit dat er niets meer te redden viel, dan raad ik je aan om eens te kijken of je (na de reflectie op deze droom) de droom met behulp van je dagbewustzijn als het ware nog kan ‘afdromen’ en zo deze droom van een nieuw einde kunt voorzien. Misschien wel een einde waarin jij de gevoelens die deze droom bij jou naar boven brengt een plek geeft en je inmiddels de meest stevige schoenen aan hebt getrokken die je maar hebt of een einde waarin je ………. vul jij het maar in, want niemand kan dit beter dan jijzelf!

   Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen,
   Alle goeds,
   Mariëlle

 34. Marijke Rekers

  In mijn droom ben ik in mijn eigen appartement en ga dan even bij mijn 2 zussen (waar ik in het echte leven geen contact mee heb) langs. Zij wonen direct bij mij om de hoek. ik wil maar even blijven maar uiteindelijk blijf ik veel langer. ik heb geen idee wat we besproken hebben. Als ik uiteindelijk naar huis ga en bij mijn appartement kom zie ik dat ik de deur open heb laten staan. ik schrik er erg van, want men had zomaar van alles kunnen stelen. Mijn tas met portemonnee en pasjes ligt ook open en bloot op de stoel. Maar gelukkig is er niks gestolen.
  Maar dan zie ik midden in de kamer een grote plas modderig water. Ik kijk naar boven en het komt niet druppelsgewijs maar met grote hoeveelheden uit het plafond. Mijn eerste reactie is “oh niet weer” (ik heb laatst echt een kleine lekkage gehad door de bovenbuurman veroorzaakt). Ik ga onmiddellijk op zoek naar handdoeken maar weet helemaal niet meer waar ik ze heb opgeborgen. Uiteindelijk heb ik ze, maar zie ook dat het totaal geen zin heeft want het lekt aan alle kanten. Ik loop dan naar de bovenbuurman die zelf samen met 2 andere mannen in zijn appartement aan het klussen is. ik roep naar hem “ík heb lekkage, ik heb lekkage”. Hij doet zijn beschermdoppen van zijn oren en antwoordt dat hij geen tijd heeft om mij te helpen. Ik reageer boos van ‘ja maar het komt door jou, het komt bij jou vandaan”. Hij loopt dan mee naar beneden om te kijken en schrikt. Dan begint hij samen met de andere mannen te breken en stukken plafond en muren weg te slaan. Mijn hele plafond is zo ongeveer weg, waardoor zijn en mijn appartement bijna een ruimte is geworden. Ze doen heel ruw en halen schilderen die al helemaal doorweekt en kapot zijn van de muur. Ik schrik dan heel erg want ik wil absoluut niet dat mijn lievelings schilderij met de blauw-groene vrouwen beschadigd raakt en ga er snel naar op zoek. Even weet ik niet meer waar ik het heb hangen en omdat de mannen maar doorgaan met breken raak ik in paniek. Ik vind nog net op tijd het schilderij in mijn slaapkamer en gelukkig is het nog niet beschadigd. Ik heb het in mijn handen en weet niet waar ik er mee naar toe moet. De aanblik van mijn appartement waar bijna het hele plafond en grote delen van de muren weg zijn maakt mij helemaal wanhopig. Mijn bovenbuurman zegt nog “het komt voor 70% weer helemaal goed”. Ik zeg dan “ik dacht het niet, het is jouw schuld en het moet weer helemaal hersteld worden. En waar moet ik nu wonen, ik kan hier toch niet meer wonen.” Ik ben echt wanhopig en wordt ook zo wakker.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Marijke
   Ik merk dat twee dingen uit je droom me raken: dat je bij je zussen bent, die je normaal niet ziet en het schilderij met de blauw-groene vrouwen, dat je kost wat kost wil beschermen. Ik heb het gevoel dat die twee zaken met elkaar in verband staan. Dat je, ondanks dat alles langzaam wordt afgebroken, dat schilderij en wat mij betreft dus die relatie met je zussen, wil bewaren. Het schilderij kun je zien als symbool voor het verlangen van je hart. Je bovenbuurman kan symbool staan voor je bovenkamer, je verstand. Dat verstand zegt dat het wel goed komt. Voor 70%. Je pikt dat niet, want het is niet jouw schuld en je wilt dat het weer helemaal goed komt, 100% hersteld. En waar moet je nu wonen? Wie moet je nu zijn? Je kunt niet meer jezelf zijn, zoals je was en dat maakt je wanhopig. In de droom heb je het schilderij weten te behouden. Dat is de kern van wie je bent. Het zal nooit meer zijn zoals het was, maar jouw kern, je hartsverlangen, is intact. Zo althans zie ik je droom.
   GroetEsther

   1. Marijke Rekers

    Hallo Esther,
    Dank je wel voor je reactie op mijn droom. Ik heb het een tijdje op mij in laten werken en eigenlijk herken ik mij er niet zo in. Wat mij namelijk in mijn droom fascineert is die enorme hoeveelheid ‘water’ en de afbraak die er plaatsvindt. ik word bijna overspoelt en niet door mijn verstand maar door heel veel gevoelens. Het intrigeert mij heel erg waarom ik het schilderij zo graag wil behouden. De vrouwen die erop staan afgebeeld zijn op weg en ik ben ook op weg op mijn levenspad. Kortom, ik ben nog zoekende wat betreft mijn droom.
    Groetjes, Marijke

    1. Esther van Nieuwburg

     Hoi Marijke,
     Fijn dat je reageert en helemaal goed als mijn uitleg jou niet past. Dat laat zien hoeveel facetten een droom heeft en tevens dat de beste droomduider uiteindelijk de dromer zelf is. Uit een geschreven verhaal is moeilijk te definiëren wat jou het meest geraakt heeft in je droom of waar je staat in je wakkere leven. Je hebt zelf al een goed beeld bij wat de droom je vertelt. Dat het water, wat voor je gevoel staat, je volledig overspoelt. Ook mooi de link die je legt tussen de vrouwen op het schilderij en het gaan van je eigen pad. Dat je je daar dus zo aan vast houdt. Helemaal prima dat je het zo ziet en toch…je droom begint met je bezoek aan je zussen. Dat is de openingsscène van deze droom, waar al het andere op volgt. Dat heeft betekenis, dat kan haast niet anders. Soms heeft een droom de tijd nodig om te landen en soms ook laat een droom iets zien wat je wakende ik eigenlijk liever niet wil weten. Ik nodig je uit er zonder oordeel naar te kijken en te vertrouwen op de wijsheid van je droom-zelf.
     Groetjes Esther

     1. Marijke Rekers

      Hallo Esther,
      Het verbaast me niet helemaal dat je mij toch wijst op het begin van mijn droom, namelijk het bezoek aan mijn zussen. Ik ben bij ze op bezoek geweest ja, maar verder was er niets. Was het leuk, was het niet leuk, wat deed ik daar? Ik heb er totaal geen beleving bij, het is totaal blanco! Ik kan het (nog) niet duiden.
      Groetjes, Marijke

     2. Esther van Nieuwburg

      Hoi Marijke,
      Je droomt over bezoek aan je zussen en dat deel is emotieloos. Vervolgens wordt je overspoeld door emoties en is het gaan van je eigen weg het enige waar je je aan vast klampt (in de vorm van het schilderij). Een vraag zou dan kunnen zijn: Hoe staat het gaan van je eigen weg in je leven t.o.v. het niet-bestaande contact met je zussen?

 35. Ik heb een droom gehad over een huis dat in mijn droom een extra huis van mijn ouders was. Echter zat mijn ex-vriend hierin samen met zijn ouders. Ik probeerde hem terug te krijgen in mijn droom tot op het moment dat ik zijn ex vriendin zag (in de tuin). Zijn moeder had geregeld dat zij er weer was. Ik ben toen naar de tuin gegaan en sloeg haar helemaal in elkaar. Vervolgens ben ik naar mijn eigen huis gegaan in mijn droom en heb huilend mijn moeder gebeld om vervolgens terug te gaan naar het nieuwe huis (een enorme villa) en mijn ex vriend en zijn familie linea recta het huis uit te sturen.De vader reageerde meteen of ze aub nog een maand konden blijven omdat ze dakloos waren. Ik hield vast aan mijn besluit en schreeuwde naar de moeder dat ze mij niet zo respectloos had moeten behandelen en dat ze het huis nu uit moeten.

  Dit was de droom.

 36. Karel Klumpers

  DROOM:
  Mijn vrouw en ik gaan de binnenkant van ons huis verven. Ik maak een plan hoe we het gaan aanpakken. Het lijkt me goed om het plan vast te leggen, zodat we later weten wat we gedaan hebben, welke kleuren we gebruikt hebben enzovoorts. Ik voel me vrolijk, rustig en vervuld.

  Betekenis:
  Binnenkant: Ik ben begonnen in een boek van Johan M. Pameijer (Nachtzicht) wat ik tot nu toe een matig boek vind. Eén term uit h. 1 vind ik wel mooi: dat het de auteur het steeds heeft over de ‘binnenkant’ van de persoonlijkheid.
  Ons huis: Dit associeer ik met onze werkelijkheid, ons territorium, onze manier van kijken en beleven van de werkelijkheid.
  Verven: Onderhoud en een ander kleurtje aanbrengen.
  Plan maken: Niet in het wilde(!) weg, maar gecontroleerd, overdacht.
  Vastleggen: Boek schrijven? Wil mijn onderbewuste dat ik mijn droomonderzoek opschrijf?

 37. Opnieuw ben ik in een groot huis, met lichte grote kamers. Het huis is van mijn zus, heel modern en strak, weinig meubels, vooral in tinten wit, grijs en zwart. Ik ben er op bezoek. Het is er lekker warm, ik voel me redelijk op mijn gemak en het is gezellig, zo met mijn zus en zwager. Maar al die luxe (sauna in huis, keuken met de modernste apparatuur en een elektrisch houtvuur) vind ik toch wat overdreven…

  1. hoi Inge, het eerste wat er bij me boven komt is; sta jij jezelf genoeg toe om te genieten. Je bent nu in de droom in het huis van je zus. Maar stel dat je het zelf zou inrichten, hoe zou je het dan voor jezelf gezellig kunnen maken? Wat als jij een beetje over je grenzen zou gaan? Het is een licht huis. Meestal geeft dat aan dat het ook ‘licht’ van energie is.

 38. Ik droom ook vaak over een huis. Er komen veel mensen die allemaal willen blijven eten? Ik ga naar de supermarkt en koop veel eten. Thuisgekomen is de tas leeg. We zitten nooit gezellig aan tafel te eten. Deze mensen maken ook veel rommel die ik ook op moet ruimen. Ik ben blij als ik wakker word.

  1. Bas Klinkhamer

   Ha Jos, zo op het eerste gezicht heb je ongenode gasten in je huis. In ieder geval gasten waarmee het niet echt gezellig wordt en waarbij jij de rommel op moet ruimen. Je bent blij als je wakker wordt dus het is een situatie die je niet gelukkig maakt. Ik denk dat het kan gaan over hoe jijzelf te weinig stilstaat bij wat jij wilt. In de droom ga je meteen naar de supermarkt, niemand die ff gezellig meeloopt of je helpt. Dus de vraag is of je niet geneigd ben te snel klussen voor anderen op te knappen, te snel ja te zeggen zonder na te denken. Dat de droom dat toont.

 39. Ron Willemsen

  Ja, klopt….ik droom de laatste tijd ook over een huis, of lekkage in een huis, de zolder van een huis, in een huis schuilen, enz.
  Hoe plaatst ik zo’n droom dan in dit blog?

  1. Hai! Ik ben Rike en had een droom over een woning..

   Ik droomde vannacht dat ik een huis huurde. Een appartement. Toen ik daar kwam was het gezellig maar niet echt groot. Ik draaide me om, en ineens was daar een hele grote ruimte die ik eerst niet door had. Een grote tafel met leren zwarte stoelen, en een ruimte met een soort ‘boekenkast’ maar deze was vrij donker. Echt veilig voelde t daar niet. Ik moest het echt voor mijn gevoel gezelliger en vooral lichter maken.
   Mijn vriend en dochter waren hier helemaal niet bij. Sterker nog, ik wist dat hij een andere woning huurde, voor meer geld, een paar straten verderop. We waren in mijn droom uit elkaar, dit voelde niet emotioneel. maar in het echt is niet niet zo.

   Groetjes! Rike

   1. Esther van Nieuwburg

    Hallo Rike,

    Een mooie droom.
    Dromen over huizen gaan vaak over onze ‘behuizing’, onze persoonlijkheid. Zo bezien ben jij wellicht te omschrijven als gezellig, maar je houdt je klein.

    Wat mij intrigeert is het gedeelte waar je omdraait en die grote, onveilige ruimte ervaart. Met de tafel en de zwarte stoelen en boekenkast. Daar in het donker, in je schaduw, ben je helemaal niet klein. Daar ben je gewichtig en belezen.

    Herken je dat in jezelf? Dat je je grootsheid en je wijsheid verborgen houdt in het donker, omdat het niet helemaal veilig voelt deze te tonen? Dat je de neiging hebt die schaduwkant (voor anderen?) gezelliger en lichter te willen maken? Meer benaderbaar misschien?

    Jouw vriend is daar niet bij jou. Dit is helemaal van jou. Hij betaalt elders meer voor zijn huis/zelf. Herken je dat je hem meer waard acht dan jezelf?

    De droom nodigt volgens mij uit om je zelf, je wijsheid en je kracht, meer naar buiten te brengen. Om je grootsheid vol te laten zien. Hoe spannend dat ook is.

    Groet, Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *