Dader zijn in dromen

Dader zijn in dromen

Er zijn weinig thema’s waar mensen zo schoorvoetend over vertellen, als over de dromen waarin zij dader zijn. Bijvoorbeeld waarin zij zelf agressief zijn. Ze slaan iemand in elkaar, plegen een moord of doen iemand op een andere manier, met woorden of daden, doelgericht pijn. Nu willen deze dromen niet zeggen dat je in het dagelijks leven ook zo agressief bent als in je dromen, dus je hoeft er niet helemaal van onderste boven te zijn. Maar de ‘zwaarte’ van de droombeelden maakt wel duidelijk dat het belangrijk is dat je deze droombeelden onderzoekt.

Ik ken deze dromen zelf heel goed, en ik zet hieronder mijn gedachten erover op een rij.

Agressie

Agressie is een primaire kracht, die bij ons hoort. Als je de deur ernaar afsluit, ontneem je jezelf het vermogen dingen vorm te geven, grenzen te stellen, te blijven staan in conflicten. Maar anderzijds, als je jezelf permitteert gewoon maar tekeer te gaan – iets wat in het huidige politieke klimaat in verschillende landen zichtbaar wordt – dan overschrijd je grenzen en word je destructief.

De kunst is dus, om contact te houden met deze kracht, zonder het te veroordelen of je te laten meeslepen. Zo kun je jouw agressieve zelf in je dromen benaderen. Daarbij is het belangrijk om een neutrale, eerlijke houding aan te nemen. Veroordeel jezelf niet. Rechtvaardig jezelf niet, maar wees benieuwd naar wat het je te vertellen heeft. Daarbij zijn verschillende ingangen mogelijk. Lees meer over agressie in dromen.

Strijden voor wat je lief is

Is er iets in de droom, waar jij voor strijdt? Wat belangrijk is. Wat je lief is? Als je dat echt tot je kunt laten doordringen, is het gemakkelijker de woede te kanaliseren en om te zetten in daadkrachtig en beslist handelen. Als je dit vertaalt naar je houding overdag: waar is het nodig dat je je strijdvaardigheid gaat inzetten? Moet je eigenlijk andere prioriteiten stellen of is het misschien nodig dat je je meer uitspreekt, krachtiger gaat staan? In de nacht droom je misschien dat je iemand een kopje kleiner maakt. Wellicht heb je in je bestaan overdag ergens helemaal genoeg van en moet je grenzen gaan stellen.

Dromen over agressie

Dader en slachtoffer

Velen van ons hechten zich aan het beeld van de eigen onschuld. Anderen doen vreselijke dingen, maar wij zijn zo niet. De dromen waarin je dader bent kunnen je een duistere kant van jezelf laten zien. Als je droomt dat je iemand vermoordt wil dat niet zeggen dat je dat overdag ook gaat doen, maar je kan dit wellicht wel vertalen naar hoe jij overdag iemand met negatieve energie bestookt. Je roddelt bijvoorbeeld over iemand. Je negeert een ander. Of je maakt cynische grappen. De droom vertaalt dit in sterke symbolen. Vreemd genoeg werkt het erkennen van deze duistere kant helend. Je krijgt meer grip op deze kracht, omdat je hem erkent als iets dat jij actief doet. Daarna kun je hem omzetten. Van agressie wordt het tot levenskracht die jij kan inzetten. Ook word je minder bang voor de agressie van anderen: je kent het immers zelf.

Angst en verdriet

Onder woede, die vaak voortkomt uit frustratie, zit een ander gevoel. Laat je niet intimideren door de heftige buitenkant van het droombeeld en kijk eens dieper naar je gedrag in de droom. Haal terug hoe je je voelde. Waarvan is de woede eigenlijk een uiting? Heel vaak kun je daar een glimp vinden van angst of verdriet. Verdriet of angst voelen is soms moeilijker dan boos worden. Met woede kun je je nog groot houden. Verdriet en angst doen je je kwetsbaarheid voelen. De laatste heftige droom die ik had – waarin ik iemand dreigde te vermoorden die mijn dochter lastig viel – maakte me duidelijk hoe bang ik ben, om haar los te laten in de grote wereld. Hoe kwetsbaar ik ben in mijn liefde voor haar. Daar mijn hoofd voor te buigen is een klus, en mijn droom herinnerde mij daaraan.

Ik wens ook jou een boeiend onderzoek toe in dit droomgebied en we horen graag je vragen, opmerkingen en dromen.

Wanneer je nu merkt dat je vaak droomt over agressie en er een ontwikkelstap op handen is, stuur ons je dromen. Ook start binnen ITIP binnenkort het Persoonlijk Traject, een fijne plek om grote levensstappen te maken. Bekijk ook ‘Wat betekent mijn droom?

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

14 gedachten over “Dader zijn in dromen”

 1. Ik droom vaker dat ik mijn moeder verrot sla. Het is dan alsof ik niet meer kan stoppen met slaan en dat het steeds nog niet voldoende blijkt te zijn. Ik voel me hier heel schuldig en slecht over.

  1. Marielle Borst

   Hoi Marjolein,
   Onze blogs over dader zijn en agressie in dromen staan al jaren in de top 10 van meest gelezen blogs. Weet om te beginnen dus alvast dat heel veel mensen dit soort dromen hebben, misschien scheelt dat in hoe je je erover voelt. In de nacht komen in onze dromen vaak gevoelens tevoorschijn die we overdag onderdrukken. En hoe meer we die gevoelens onderdrukken of niet mogen hebben van onszelf (omdat we ons dan schuldig en slecht gaan voelen), des te meer dit soort gevoelens uitvergroot worden in de nacht. Dat uitvergroten is een manier van je psyche om je aandacht te trekken, want ook gevoelens die onderdrukt worden willen een plek krijgen. Heel veel mensen hebben vroeger als kind geleerd dat boos worden op je ouders geen handige strategie was, dus dit soort gevoelens komen al heel snel in de schaduw en daarmee in onze dromen terecht. De hamvraag is dus eigenlijk: voel je boosheid naar je moeder en hoe ga je met die boosheid om?
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 2. Hi Mariëlle, vannacht heb ik gedroomd dat ik mijn dochter heb mishandeld, zo erg dat er zelfs een ambulance moest komen, ik zag haar verwondingen, geen bloed, en dacht nu kan ik het niet verbergen en werd toen wakker. Voel me erg verdrietig door deze droom.
  Groet José

  1. Marielle Borst

   Hallo Jose,
   Ik kan me voorstellen dat je je verdrietig voelt door deze droom, maar ik hoop dat ik je kan helpen er een ander licht op te werpen. Ik geloof er namelijk heilig in dat er op de hele wereld geen één vader of moeder te vinden is die nog nooit boos op zijn of haar kind is geweest. Toch vinden de meeste ouders woede een hele moeilijke emotie om te ervaren. Vaak rust er ook een soort van innerlijk ‘verbod’ op deze emotie. We mogen niet boos zijn van onszelf of we mogen het wel zijn, maar het zeker niet uiten of we vinden onszelf ‘slecht’ of ‘onmachtig’ als we het zijn, etc.

   Woede is hiermee een emotie die negen van de tien keer onderdrukt wordt. En wat we onderdrukken komt nou typisch terug in onze dromen en dan meestal ook nog heel sterk uitvergroot. Dat uitvergroten is een manier van je geest om je aandacht te trekken. Als jij had gedroomd dat je licht chagrijnig was geworden om iets dat je dochter deed was je waarschijnlijk heel anders wakker geworden en had je denk ik verder ook geen aandacht meer aan de droom besteed. Een droombeeld over mishandeling en een ambulance daarentegen trekt direct je aandacht en houdt je aandacht ook veel langer vast (en dat is dus ook de bedoeling van de droom).

   Dat je droomt dat je je dochter dusdanig mishandelt dat er een ambulance moet komen, wil niet zeggen dat dit iets is dat jij doet of gaat doen. Het wil misschien wel zeggen dat het heilzaam is om te onderzoeken hoe jij richting je dochter met je woede omgaat. Bijvoorbeeld aan de hand van dit soort vragen: Onderdruk je je woede? Of stapel je het net zolang op tot het teveel wordt en het er in één keer uitkomt? Geef je je grenzen goed en duidelijk aan? Mag je boos zijn van jezelf? Doet je dochter wel eens dingen die je niet fijn vindt of die niet mogen en vind je het lastig om daar als moeder goed op te reageren?

   Woede roept ons meestal op om te kijken of we onze grenzen eerder en/of duidelijker kunnen stellen. Een hele dierbare vriendin van me zei me ooit: in grenzen zit liefde, want zonder grenzen krijgt een kind het gevoel dat hij of zij er niet toe doet. Grenzen aangeven is dus ook een vorm van je liefde tonen. Geen idee of jij hier iets aan hebt, maar mij heeft het destijds geholpen (ook al heb ik zelf geen kinderen).

   Kortom: Volgens mij roept deze droom je dus op om situaties waarin je woede richting je dochter ervaart te onderzoeken, je bewust te worden van hoe je hier mee omgaat en te kijken hoe je hierin verder zou kunnen groeien. Komt vast iets moois uit, zowel voor jou als voor je dochter!

   Alle goeds en alvast een heel gelukkig 2020 voor jou en voor je dochter!
   Marielle

   1. Hi Mariëlle, heel erg bedankt voor je super fijne uitleg. Ik kan hier veel mee, het klopt idd dat ik niet snel iets zeg tegen mijn dochter om de goede vrede te bewaren en dat is andersom ook zo. Daar gaan we aan werken, eerder uitspreken. Nogmaals dank!

 3. Hi!

  Dank voor je snelle analyse, en je legt de vinger zeker op de zere plek. Mijn moeder heeft ons in het gezin niet zo goed behandeld. Geestelijk en fysiek was zij agressief. Ik dacht dit een plekje gegeven te hebben en eigenlijk was ik het zelfs “vergeten”. (20 jaar geleden..) Na de bizarre droom kreeg ik paniekaanvallen overdag. En inmiddels is er heel veel op zijn plek gevallen. Ook door gesprekken met mijn broers zijn herinneringen terug gekomen. De dromen zijn altijd al een teken aan de wand geweest maar ik wist het niet!

  1. Wat een ontroerend voorbeeld dat dromen kunnen bijdragen aan heelwording: Dank je wel dat je dit gedeeld hebt en alle goeds gewenst voor het proces dat je beschrijft! Liefs, Marielle

 4. Ik droom regelmatig dat mijn moeder agressief is tegen mij. Verbaal en/of fysiek. Mijn moeder staat dan in de keuken en ik ben daar ook. Ik kan niet ontsnappen aan haar geweld en ben machteloos in de droom.

  Opeens droom ik nu hetzelfde, maar ipv machteloos toekijken val ik haar terug aan. Nu is zij machteloos en sla ik haar zo aggresief tot moes.. letterlijk tot moes.

  Ik werd heel angstig wakker. Ben erg geschrokken van “mijn daad”.

  1. Marielle Borst

   Hallo Bea,
   Dromen die zich herhalen zijn altijd belangrijk, dus dank je wel dat je dit met ons deelt!

   Allereerst is het denk ik belangrijk dat je betekenis geeft aan het feit dat je regelmatig droomt dat je moeder agressief is tegen jou. Is dit iets dat in het dagelijkse leven ook zo is of is geweest?

   Verder kan ik me voorstellen dat je geschrokken bent van je “daad”, maar ik zie er ook iets positiefs in, want waar je je in de eerste situatie in de droom nog volledig machteloos voelt en er niet aan te ontsnappen valt, ga je in het tweede deel over tot handelen en dan draait de situatie 180 graden om. Dit zou kunnen betekenen dat je je in het dagelijks leven in een proces bevindt, waarin jij je minder machteloos aan het voelen bent en meer tot handelen over kunt gaan. Herken je hier iets in?

   Gezien het feit dat je in de droom van slachtoffer naar “dader” opschuift, heeft deze, op zich goede, beweging echter nog wel een kanttekening: Gevoelens die je in het dagelijks leven onderdrukt, hebben de neiging om ‘s nachts op te duiken. Hoe langer en harder je ze overdag onderdrukt, hoe heftiger ze in de nacht tot uiting komen. Heb jij gevoelens over je moeder die je regelmatig onderdrukt?

   Zo ja, dan zou ik deze serie dromen ook zien als een uitnodiging om die gevoelens niet langer te onderdrukken en ze ook niet zelf uit te gaan leven, maar ze in plaats daarvan te verwerken en er zorg voor te dragen. De keuken is bij uitstek een plek waar je gevoed wordt of zelf zorgt dat je gevoed wordt, dus dat vind ik in het kader van deze droom (in figuurlijke zin) dan wel weer heel passend.

   Heb je hier iets aan? Zou het fijn vinden om van je te horen hoe dit voor jou is.
   Harte-groet!
   Marielle

 5. Hallo Silvie,

  Het slaan suggereert controle willen hebben over de droom en je moeder of jullie relatie. Met je rug tegen de muur staan. Een rug is kwetsbaar, gevoelig en makkelijk te treffen. Je zal iets de rug moeten toe keren, van het verleden, uitpraten en loslaten. Een conflict wat al heel lang sleept? Het verraad zou kunnen duiden op de relatie die je met je moeder hebt er is onbewust onbetrouwbaarheid ontstaan en je voelt je kwetsbaar. Dat kan door je moeder komen of een deel van jezelf dat je in de steek laat in waakleven. Het geruite vest wat zij over zich heen trekt (en haar hoofd) staat symbool voor een kogelvrij vest en de ruitpatroon in de stof verstevigt het extra om zo de rake klappen op te vangen. Je verdriet is opgekropt en zoekt en uitweg. Dingen onder ogen zien zou heel goed helpen om de woede/kwaadheid te kanaliseren die onbewust in je sluimert.

  Lieve droomgroet,
  Dory

 6. Hallo…ik droomde dat ik op de rug van mijn moeder bleef slaan en zij beschermde zich met haar vest(geruit) over haar te trekken. Ik was kwaad en verdrietig door haar verraad. Wat betekent dit?

 7. Vanessa Yzerbyt

  Hallo…

  Blij je website te vinden. Ik krijg altijd maar opnieuw een nachtmerrie rond het feit dat ik iemand zou vermoord hebben en dan voel ik zo een verschrikkelijke angst om naar de gevangenis te gaan. Deze nacht heb ik mezelf echt diemoord zien begaan…. daarvoor was het nog onduidelijk un mijn dromen of ik het was. Het is een droom of nachtmerrie die misschien wel iedere week of om de 14 dagen terugkomt en kzou graag de betekenis weten want er moet een band zijn met mijn leven….Kan jij.mij toevallig Ni helpen??
  Mvg
  Vanessa Yzerbyt

  1. Hallo Vanessa,

   Wat een heftige onderwerp in een droom maar zegt wel iets over agressie in je wat onderdrukt lijkt. Woede uit je kindertijd omdat het voor een kind makkelijk is iemand dood te wensen.

   De persoon die je vermoord ken je die?
   Wat vertegenwoordigt deze persoon voor je?

   Als je dit begrijpt kun je misschien er achter komen wat dit met je gevoelens doet en en inzien.

   Lieve droomgroet,
   Dory

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *