Dromen over slangen

Dromen over slangen

Ik droom dat mijn leven heel vredig is en alsmaar vrediger wordt. Dan verschijnt er opeens een dozijn grote, agressieve, gifgroene, geschubde slangen die hun kop oprichten om mij aan te vallen. Ik ben doodsbang, want hun gif doodt direct. Mijn beste vriendin staat achter me. Tot mijn verbazing loopt ze recht op de slangen af. Ze slaat ze van zich af of steekt haar arm zo diep in hun bek, dat ze haar niet kunnen bijten. Ik gil dat ze dit niet moet doen, dat ze haar dood zullen bijten. Ze roept terug: “Welnee, kijk maar!”. Ik blijf doodsbang. De slangen komen mijn kant op om mij te doden. Mijn vriendin houdt ze dapper tegen, maar het kan nooit dat dit lang stand houdt. Ik moet handelen en doen wat mijn vriendin doet, maar dat gaat niet. Ik verstijf van angst.

Vredig in slaap of klaarwakker?

Ik ben direct klaarwakker. Mijn ogen wijd open. Ik besef direct dat dit een droom is waar ik mee aan de slag moet. Met hulp van anderen ontdek ik dat ik van mezelf niet mag doen wat de slang doet: me oprichten en giftig worden op iemand anders. Ik hou het liever vredig, zoals in het begin van mijn droom, maar van binnen voel ik natuurlijk ook wel eens de behoefte om te doen wat de slang doet. Niet dat ik mensen dood wil bijten, maar ik wil wel boos kunnen worden en me kunnen uiten als ik iets niet wil of als ik iets niet fijn vind. Mijn droom laat zien hoe moeilijk ik dat vind, dat ik dan verstijf en eigenlijk alleen nog maar weg wil.

Mijn eigen ‘gif’ als ingang

Ik spreek met mezelf af, dat ik van nu af aan actief aan de bak moet als iemand me ‘giftig’ maakt. Niet meer de mantel der liefde erover, me terugtrekken en het vervolgens verder alleen uitzoeken (en dan van binnen giftig blijven), want dat ken ik. Ook geen mensen ‘dood’ gaan bijten door maanden later plotsklaps onevenredig hard uit te vallen en/of plotseling te vertrekken, want dat ken ik (helaas) ook. Ok, dat dus allemaal niet, maar wat dan wel?

Boos mogen zijn en contact maken

Allereerst toegeven dat ik, ondanks het feit dat ik graag een liefdevol persoon wil zijn, ook wel eens hartstikke kwaad ben. Beseffen dat er brokken (en heftige dromen 😉) van komen als ik dit soort gevoelens structureel onderdruk. Proberen in contact te blijven als ik boos ben, zowel met mezelf als met de ander. Zeggen wat ik voel, hoe spannend ik dat ook vind. Een hele klus…

De genezende werking van slangengif

Mijn nieuwe benadering slaagt dus ook niet altijd, maar ik probeer het wel en ik sta open voor iets anders. Iedere keer dat het me lukt, wint deze nieuwe manier van doen aan kracht. Raak ik losser van mijn oude patroon.

Gelukkig zijn de eerste resultaten hoopvol. Ik leer dat mijn eigen gif niet alleen maar negatief is, maar dat het, net als het gif van een slang, ook een genezende werking kan hebben. Dat mijn boosheid een transformerende werking kan krijgen als ik het toelaat en er iets goeds mee doe. Ik ontdek dat het helpt als ik mijn grenzen uitspreek en vertel hoe ik me voel. Dat het focus, stevigheid en duidelijkheid geeft. Dat ik daarna opeens weer veel meer plezier met de ander kan hebben. En ja, het geeft inderdaad ook meer wrijving, maar goed: wrijving geeft glans.

Gezien het archetypische karakter van de slang herken je misschien iets in mijn verhaal. Maar de slang heeft nog veel meer aspecten en kan jou dus heel iets anders te zeggen hebben.

Wat voor soort slang was het?
Dromen over slangen

Kijk als je over een slang hebt gedroomd allereerst om wat voor soort slang het gaat. Waar een gifslang kan verwijzen naar het thema ‘giftig zijn’, kan een wurgslang verwijzen naar het thema ‘verstikking’. Zo brengt iedere slangensoort zijn eigen karakteristieken met zich mee. Ga voor jezelf na welke associaties je hebt bij het soort slang waar je over gedroomd hebt. Raadpleeg desnoods het internet als je meer te weten wilt komen over de specifieke eigenschappen van een bepaald soort slang. Vaak kom je dan iets tegen dat resoneert.

Speelt er angst?

De meeste mensen zijn bang voor slangen. Daarom gaan dromen over slangen vaak gepaard met angst. Speelt dit voor jou ook? Vraag je dan af of er ergens in je leven een angst speelt die je aan te kijken hebt. Als je aanleg hebt voor lucide dromen kan je proberen om in de droom contact te zoeken met de slang waar je bang voor bent. Als dit lukt transformeert de angst vaak in een les of in een kracht die met je is.

Hoe zou het voelen om een slang te zijn?

Daarnaast kan je onderzoeken hoe het voelt om even helemaal in de huid van een slang te kruipen. Misschien ontdek je dan hoeveel opluchting het geeft om eens flink te sissen en giftig uit de hoek te komen. Of hoe lekker het is als je hoofd en je lichaam één geheel vormen en je dicht bij de aarde bent. Wie weet voel je opeens dat je er behoefte aan hebt om in de zon te liggen en even helemaal niets te doen. Hoe warm, soepel en sensueel een slang kan zijn. Of wie weet ontdek je dat slangen nooit sorry zeggen als ze ergens tegenaan glijden…

Wat je ook ontdekt, waarschijnlijk weet je meteen of de energie van de slang iets is waar jij in je eigen leven wel wat meer of wat minder van zou kunnen gebruiken. Doe daar je voordeel mee.

De slang in de Bijbel

Tenslotte komt de slang natuurlijk ook voor in de Bijbel, waar hij Eva verleidt om van de vruchten van de boom van de kennis van goed en kwaad te eten. Als je droomt over een slang, kan je je dus ook afvragen hoe het thema verraad of verleiding in je eigen leven speelt en welk antwoord dit van jou vraagt.

Heb jij ook over slangen gedroomd?

Aarzel niet om je eigen droom over slangen op onze site achter te laten. Ik zal er in ieder geval met zéér veel belangstelling naar kijken!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Lijkt het je leuk bij het ITIP de Dromenopleiding te volgen?

21 gedachten over “Dromen over slangen”

 1. Hoi Esther,

  Bedankt voor je uitleg.
  Als ik denk aan een slang, dan lopen de rillingen over mijn rug. Alleen kijk ik er nu wel anders naar. Een stuk positiever.

  Wat betreft mijn eerste droom heb ik in mijn leven diepe dalen gekend, maar veel mooie momenten. Dus ik kijk er wel dubbel naar.

  Tweede droom zie ik nog scherp voor me en het voelt inderdaad belangrijk.
  Ik heb het idee dat ik meer met mijn spiritualiteit wil gaan doen. En me daarin wil gaan verdiepen.

  Mijn laatste droom heeft denk ik met mijn relatie met mijn ex te maken gehad. Het was een vrij zware relatie en ben er krachtig uitgekomen.

  Wat betreft een slang is het tijd om keuzes te maken in mijn leven om verder te komen en een verandering onder te gaan. Althans zo voelt het voor mij.

  Dank je wel Esther dat je de tijd en aandacht hebt genomen voor mij dromen.

  Groetjes
  Kavita

 2. Goedemorgen,

  Ik droom regelmatig over slangen. En ik merk dat het mij dwarszit.
  Volgende dromen heb ik onthouden:

  1. Ik hield mijn dochtertje vast (ze was nog een baby) in mijn ouderlijke huis. En we keken naar buiten daar stond een boom.
  En er vlogen allemaal vogels in verschillende kleuren en het zag er mooi uit. Even later zag ik twee zwarte slangen bij het raam op het vensterbank liggen aan de buitenkant. Allen ze lagen er vreedzaam of dood bij. Het was niet eng.

  2. Ik was in een woestijn en een persoon helemaal in het wit trok mij mee door het zand aan mijn hand. Ze bukte en veegde wat zand weg en er kwam een gekleurde slang naar voren met felle verschillende kleuren zoals een regenboog. Ze wou me dat laten zien en toen we verder liepen zag ik een dunne bruine slang die rechtop stond.

  3. Ik was in een soort escaperoom en iedere kamer was gevuld met slangen en de laatste kamer met een gigantische slang. Uiteindelijk kwam ik wel eruit als winnaar. Maar had echt het gevoel dat ik moest vechten voor mijn leven.

  Alvast bedankt voor het lezen.

  Groetjes
  Kavita

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Kavita,

   Als je vaker droomt over een dier, in dit geval een slang, dan kun je je afvragen welke kwaliteiten of welke energie er huist in dit dier naar jouw mening. En of je deze in jezelf herkent? Maak je daar te weinig of juist teveel gebruik van? Als jij denkt aan een slang, wat komt er dan in je op?

   Dan naar je dromen. In de eerste ben je in je ouderlijk huis, dus dit kan gaan over je verleden. Over jou als baby, zoals je dochter in de droom wellicht. Je kijkt naar de buitenwereld en ziet daarin een mooie boom met kleurige vogels. Maar in de vensterbank liggen die twee zwarte slangen, vredig zeg je, maar ook levenloos. Twee verschillende blikken op de buitenwereld; het kleurrijke, volle leven en het donkere levenloze. Herken je ze als van jou?

   De tweede droom lees ik als een soort inwijding. Is de figuur in het wit een engel? een gids? En die woestijn, een plek van onthouding, vasten, reinigen? Daar word je gewezen op een verborgen juweel onder de aarde; de kleurrijke slang. Een magisch wezen of een krachtdier. Verderop die dunne, bruine slang alsof de eerste slang geen aandacht of voeding kreeg en zo alle kracht en kleur verloor.
   Ik kan deze droom niet echt uitleggen, maar hij voelt belangrijk. Als een oproep om de kleurrijke slangenkracht in je op te nemen en uit te dragen.

   Dan als laatste ben je in die escaperoom. Een plek waar je uit wilt ontsnappen. Vol slangen in alle kamers en een enorme in de laatste. Ja, je bent winnaar, maar hebt gevochten voor je leven. Waar herken je in je leven dat je zo hard moet vechten, dat overal die slangen je omringen? Waar win je wel, maar verlies je blijkbaar ook iets? Waar wil je van ontsnappen en wat zou er gebeuren als je die slangen erkent als van jou en toelaat?

   Kavita, de slang is belangrijk voor je. Er huist een kracht in dit dier dat jij bezit en als je deze niet oppakt, dan keert het tegen je. Zo althans lees ik deze dromen.
   Ik ben erg benieuwd waar de slang voor jou voor staat. Fijn als je dat laat weten.
   Esther

 3. Goedemiddag,

  Ik heb gisteravond gedroomd over heel veel kleine slangen en sommige van ze waren wit doorzichtig en in buik zag ik kleuren en ik ben zelf in een soort bos met heel takken en probeer weg te rennen van de slangen met mijn zoontje en mijn moeder en mijn hand die zit dan vast in 1 van de takken en gaat helemaal open en ik blijf takken bladeren en bloemen uit mijn hand weg te halen en het deed pijn en me moeder vroeg me doet het pijn.

  wat een rare droom.
  Kun je mij wat meer uitleggen wat het kan betekenen.

  alvast bedankt

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Anoeska,

   Als ik je droom zo lees met al die kleine slangen en al die takken, dan lijkt het erop dat je ergens in verstrikt bent geraakt. Iets wat jou en je familie (hier je moeder en zoontje) bedreigt en bang maakt. Je hand zit vast en deze kun je alleen met kracht en pijn lostrekken. Hij zit vol takken, bladeren en bloemen, vol leven dus, maar het doet je pijn al dat leven.

   Waarin zit je zo vast Anoeska? Wat doet er zoveel pijn in je leven? Wat bedreigt je? Het is niet één groot iets blijkbaar, maar vele kleine dingen samen en het zorgt ervoor dat je niet goed kunt handelen. Wat kan dat zijn? Ik hoor het graag.

   Esther

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Anoeska,

     Ja, de droom laat het zien. Je bent als verdwaald in het bos en zit vast. Maar daar waar je van weg rent, is ook wat je zal helpen; De kleine, witte slangen met kleuren in hun doorzichtige buik.

     Waar zij voor staan, kan ik je niet zeggen. Dat weet jij alleen. Maar als het mijn droom was zou ik denken dat ze vele lichtpuntjes zijn. Slangen staan immers ook symbool voor genezing. En dan de kleuren in hun buik. In een buik zitten je vitale organen. Dus zo bekeken zijn er vele lichtpuntjes vol kleur en vitaliteit.

     Wat je zou kunnen doen als oefening: Ga rustig zitten, sluit je ogen en adem naar je buik. Stel je die lichtpuntjes voor overal om je heen. Stel je voor dat je ze inademt als medicijn naar je buik en dat ze daar kleur brengen en leven. En ervaar wat dat je brengt.
     Esther

 4. Vorige week droomde ik over slangen. Er kronkelden allemaal slangen rondom mij. Ook halve slangen. Slangen met vlekken, grijze zwarte en witte vlekken. Ze rolden zich op. Ook de halve. Ten slotte kwam er een oranje slang in de kleur van een goudvis. Met grote ogen die kroop voor mijn voeten. Terwijl er ook 1 onder mijn rok kwam. Toen werd ik met een gil wakker…

  1. Marielle Borst

   Hallo Addy,
   Dank je wel voor je droom. Gek genoeg droomde ik vannacht zelf ook over meerdere slangen, dus ik kan helemaal met je meevoelen dat je met een gil wakker werd!

   De vraag is nu waar die slangen in jouw droom voor staan. Iets dat je op twee manieren zelf verder kunt onderzoeken:
   1) Door op te schrijven welke associaties jij hebt bij slangen en vervolgens na te gaan waar in je leven je nu te maken hebt met datgene waar jij slangen mee associeert.
   2) Door je in gedachten met je hele lichaam te verplaatsen in de rol die die slangen in je droom spelen en na te voelen hoe je dat ervaart. Hoe voelt het om een slang te zijn? Wat doet een slang wat jij zelf nooit zou doen? Welke eigenschappen hebben die slangen? En kan jij in je eigen leven nu wel wat meer of juist wat minder van die slangeneigenschappen c.q. slangenenergie gebruiken?

   Ben heel erg benieuwd wat er in jou naar boven komt als je de droom op deze manier verder gaat onderzoeken!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

   P.S. Voor mij persoonlijk zijn slangendromen vaak een teken dat ik teveel in mijn hoofd zit. Zo’n droom zie ik zelf dus vaak als een uitnodiging om ook de onderste helft van mijn lichaam te bewonen en dus mijn “bekken-energie’ (het gebied waar levenslust en levensenergie huist) weer meer aan te spreken (in plaats van over alles na te denken). Aangezien 1 van die slangen onder jouw rok kruipt en er ook halve slangen in jouw dromen voorkomen herken je hier misschien iets in.

 5. Ter info: Ik droom zelden over slangen. In realtime heb ik het niet zo op slangen, zeker niet in oerwoud en bossen, waar je ze meestal niet kan zien…
  Ik was onder de indruk van jouw droom-opstelling waarin ik de slang mocht spelen, en de boosheid en uitdager kon voelen <3

  1. Marielle Borst

   Wat leuk dat je je die droomopstelling nog kunt herinneren: hij staat ook nog steeds op mijn netvlies gegrift!
   🐍🐍🐍

 6. Na de 12 Heilige nachten en een Breathing-ceremonie olv Marijn droom ik dit… Mixel en Bruni maken deel uit van Familia de la Luz, Marijn is hiervan de Medicijnman.
  Droom ma 6 jan: Slangen los, Bruni speelt met mijn technologie
  Het eerste deel, nogal sjamanistisch… We zijn in een soort tipi van houten stammen in de brousse. Ik ben er met verschillende mannen: Marijn, Mixel, Tony en nog een paar. Er zijn 2 supergevaarlijke slangen uitgebroken die normaal met hun hoofd vastzitten in een soort mal. Als ik het goed bekijk is het een kunstwerk, een heilige staf met 2 koppen (de houder vd slangenkoppen) die gebruikt wordt voor rituelen. Ik zie de slangen niet, maar hoor ze wel sluipen. Ik vind dit best eng. Op bepaalde plekken weet ik dat ik veilig ben, zoals in de tipi tussen de stammen, waar ik veilig in de hoogte kan. Eén van de mannen is bekwaam om de slangen te vangen, Tony. Hij kan ze vangen als hij er tijd voor kan maken. De drijfkracht hier, wat ons hier samen drijft is me niet duidelijk, maar ik heb wel het gevoel dat ik me moet overgeven aan mijn geloof en moet vertrouwen op de kunde van de mannen, of het beschermvermogen van de man. Dat vind ik wel een uitdaging, ik zie liever die slangen gewoon terug vast in hun houder (de staf). (Als ik me nu bedenk zijn dit misschien wel de kundalini slangen en die zet je beter niet vast ;-)) Ik moet mijn angst loslaten en vertrouwen hebben. Door het feit dat het donker is en dichtbegroeid, geen zicht heb, ik de slangen wel hoor, maar niet zie, vind ik dit best moeilijk. Toch kom ik er gewoon doorheen…
  Daarna… We zijn met een groep gelijkgestemde zielen, een spirituele groep in witte kleren, Familia de la Luz, op trip in eigen land. Ze zijn nu op mijn aardse plek, die voelt als een bed & breakfast. Ik deel met Bruni een kamer, mijn kamer met een puntdak en die Mark nog mee heeft ingericht met veel technologie, ik weet zelf niet eens wat het allemaal is. Bruni voelt zich niet goed en ze wil vertrekken. Ik zeg haar dat dit niet de bedoeling is, dat de volgende plek nog niet klaar is. Ze begint te zoeken op internet en raakt binnen in de technologie, een soort robot beneden ingewerkt in de muur. Ze vraagt via de computer om haar te wijzen naar iets. Daarop komt er een telescopische arm uit de muur die helemaal naar boven reikt, tot in een hoekje naar een oog/camera wijst. Hola, niet zo ver, straks breekt dat af! Ik zeg tegen Bruni dat wat ze zoekt idd daarboven zit, een soort wifisignaal. Zo doet ze nog iets dergelijks. Ik kijk wel mijn ogen uit mijn kop, want ik zie hier nu dingen voor de eerste keer. Wat is dit allemaal?!
  Ik wil er nog even aan toevoegen dat ik nu een gelijkenis zie tussen de 2 slangen en de telescopische arm, en een discrepantie tussen horen en zien. Ik bedenk nu ook dat het verborgen wifisignaal wellicht ook op de aankomende 5G duidt… in nasleep van de Heilige Nachten 😉

  1. Marielle Borst

   Ha die lieve Kune,
   Ik heb je droom nu een paar dagen achter elkaar gelezen, maar vind het moeilijk om tot een coherente reactie te komen, dus ik focus me voor nu even op het eerste deel van je droom en dan zien we daarna wel verder ok?

   Allereerst heb ik er persoonlijk diepgaand begrip voor dat je het moeilijk vindt dat je de slangen wel hoort, maar niet ziet 😀. Ik kan me dus ook levendig voorstellen dat jij die slangen liever terug vast in hun houder ziet. Aan de andere kant geeft leren hoe je tot overgave en vertrouwen kunt komen meer persoonlijke/ spirituele groei dan langdurig in de (illusie) van controle te blijven verkeren. Ik denk dus dat het gevoel dat je in de droom hebt (dat je je angst moet loslaten en vertrouwen moet hebben) klopt. Je zou je dus kunnen afvragen waar je in je leven een bepaalde angst kunt loslaten en kunt vertrouwen. De droom laat zien dat je er ‘gewoon doorheen’ komt, dus dat is het wenkende perspectief dat de droom je geeft.

   Dan nog een vraag over het feit dat je schrijft dat die slangen normaal gesproken met hun hoofd vastzitten in een soort mal. Je schrijft hoofd en niet kop, dus dat doet me denken dat het wellicht om jouw eigen hoofd gaat en niet om twee slangenkoppen. Zit jouw hoofd (c.q. jouw eigen denken) wat sommige thema’s vast in een bepaalde mal (in de zin van een vast gedachtepatroon dat je ergens over hebt en zo ja waar zou dat dan over kunnen gaan?). In dit licht bezien vind ik het (zelfs met mijn eigen slangenfobie) eigenlijk heel positief als die slangen met hun ‘hoofden’ losbreken uit die mal, want dat geeft de mogelijkheid dat iets dat eerder vast zat nu weer gaat stromen. En ja, dat is ook ontzettend spannend!

   Wat betreft het feit dat je in de droom het gevoel hebt dat je moet vertrouwen op de kunde en het beschermingsvermogen van de man weet ik het niet zo goed, dus daar heb ik jouw hulp als dromer bij nodig. Wat resoneert meer bij jou: 1) je wordt op dit punt in jouw leven uitgenodigd om te vertrouwen op de kunde en het beschermingsvermogen van de man of 2) je wordt op dit punt in jouw leven uitgenodigd om te ervaren dat jij die krachten zelf in huis hebt en dat je daar dus geen man voor nodig hebt?

   De geleide staf met twee koppen doet me denken aan een Caduceus, een symbool dat veel door artsen en ‘boodschappers’ gebruikt wordt. Al googelend kwam ik erachter dat het woord is afgeleid van het Sanskriet waarin het woord kàru ‘zanger’ of ‘dichter’ betekent. Op zich frappant, omdat Tony in je droom voorkomt en je laatst schreef dat hij zingt en dubbel frappant omdat jij zelf (in mijn ogen) de kwaliteiten van een boodschapper hebt. Ik raad je aan om zelf eens op het woord Caduceus te googelen en te onderzoeken of je wat van de symbolische betekenissen die op internet gegeven worden herkent in jezelf. Wat je herkent zou ik dan de komende tijd heel bewust gaan inzetten.

   Tenslotte: Slangen kunnen zowel genezend zijn (met als universeel symbool de Esculaap of de Caduceus) als onheil aanrichten (door je aan te vallen). Wie weet kunnen we met onze eigen insteek en intenties het verschil maken tussen genezing en onheil…

   Mijn wens voor jou is natuurlijk verre van objectief, maar ik wens je toe dat je jouw speciale krachten niet verschuift naar een man, maar ervaart dat ze bij jou horen en dat jij ze dus ook ten volle kunt inzetten en leven!

   Laat je me weten of dit je helpt?

   Dikke kus,
   Marielle

   “Als je dat wat in je is naar buiten brengt,
   zal dat wat in je is je redding zijn.
   Als je dat wat in je is niet naar buiten brengt,
   zal dat wat in je is je vernietigen.”

   Uit Peter Levine, De tijger ontwaakt (Bron: Gnostische Evangeliën)

   1. Kune Thysen

    Dankjewel Marielle!!!
    En of dat ik hiermee voort kan!!
    Die caduceus is nagel op de (slangen)kop! Dit is de staf die ik zag, zij het met de slangenkoppen in de vleugels, links en rechts tov de centrale bol.
    Wow, ik begrijp nu waarom ik dit droomde. Het is meerlagig.
    Ik krijg er kippenvel van. Ik ben al even bezig op zoek naar een logo voor mijn website, en Dit symbool past helemaal bij de intentie van mijn website/blog waarin de rode draad Self-healing is. 🙂
    En daarmee heb je gelijk het antwoord op je vraag. Ja, absoluut, geen twijfel over, ik word op dit punt in mijn leven uitgenodigd om te ervaren dat ik die krachten zelf in huis hebt 🙂
    Na wat verder googelen leer ik ook dat de caduceus, de staf van Hermes, een staf die een koerier of onderhandelaar ongehinderde doorgang moest verlenen in het oude Griekenland… Kan het nog symbolischer? Voor mij de doorgang naar buiten… maar ook de veilige en versterkende connectie met boven-onder, bekrachtigd door de staf en vleugels… tja, het beeld is zo duidelijk voor me maar moeilijk om onder reele woorden te brengen 😉
    Het gegeven dat ik moet vertrouwen op de kunde en het beschermingsvermogen van de man zie ik dubbel: enerzijds was ik die dagen emotioneel aan het afronden met Tony, anderzijds duidt het erop dat ik (opnieuw) mag vertrouwen op mijn mannelijke kwaliteiten en deze mag koesteren. Ik heb altijd veel mannelijkheid gehad, maar veroordeelde de laatste jaren die kwaliteiten in mezelf. Het zijn ook deze kwaliteiten die me vroeger explosief maakten, maar wellicht ben ik nu wat wijzer geworden 😉
    De slangen deden me ook denken aan de Kundalini slang in me, maar begreep niet goed waarom ik die dan vast wil hebben en er angst voor heb… Feit is wel dat ik in de weken daarna een truckje/oefening heb gevonden om de Kundalini slang/energie meer te laten stromen 🙂 Het zal onbewust gewerkt hebben dan 😉
    Fijn dat je in mij de kwaliteiten van een boodschapper herkent, dat raakt me, en ondersteunt me. Dankjewel!
    Ook je gedicht sluit hierop aan vind ik: “Dat wat in je is naar buiten brengt… is je redding” is een boodschap voor mij en de boodschap die ik naar buiten wil brengen, het heilzame van self-healing 🙂 Trouwens naar buiten komen is ook een mannelijke kwaliteit hé 😉
    Amai Marielle, dit had ik er nooit zelf uit gehaald zonder jouw input! Dus dikke dankjewel voor je bijdrage!!!
    En sorry, dat ik je niet mijn makkelijkste dromen voorleg hé! Een beetje uitdaging in het leven is goed en houdt ons wakker! 🙂
    Van harte,
    Kune

 7. Hallo Marielle,

  Bedankt voor de mooie symbolische duiding over de slang.
  Op de Boeddha kalender was op 14 maart deze dagelijkse overweging zeer van toepassing.

  Een wijze, beducht voor groot gevaar, zal niet gaan slapen zonder zich zijn fouten indachtig te zijn, die als giftige slangen zijn huis kunnen binnenkruipen.

  Hier nog een droom over slangen uit 2016.

  Over slangen lopen in een oude kamer van een oud huis.

  Ik ben in een schemerachtige kamer waar de ramen geblindeerd zijn met houten luiken. Het is een oude kamer in een oud huis met kale afgebrokkelde wanden. Ook zit er geen vloer meer in. Ik besef ineens dat ik voorzichtig op slangen loop om niet te vallen. Het krioelt van de slangen op de grond en is zeer glibberig. Terwijl ik loop, heel voorzichtig, kijk ik achterom, want ik ben niet alleen merk ik. Mijn buurman loopt achter mij, hij is op leeftijd en ik kijk of hij zich staande kan houden op de glibberige slangen. Ik ben verder dan hij. Er schijnt wat zonlicht door de gehavende luiken. Het is in Frankrijk besef ik. Ik ben bijna op het eind, zodat ik de kamer uit kan lopen. Het is voor de buurman behoorlijk moeilijk om zich staande te houden zie ik.

  Ik heb er zelf ideeën over, maar invalshoeken erbij zijn zeer welkom.

  Lieve droomgroet,

  Dory

  1. Marielle Borst

   Hallo Dory,
   Wat fijn van je te horen, ik dacht gisteren nog aan je, in de wens dat het je goed mag gaan in deze tijden 🙏🏼
   Dan je droom. De kamer waarin je je in de droom bevindt verkeert zo te lezen in erbarmelijke staat: de wanden zijn afgebrokkeld, de ramen zijn geblindeerd en de vloeren zijn helemaal verdwenen. Dat roept bij mij de vraag op hoe het met jou ging in 2016? Toch kom je, ondanks de staat waar de kamer zich in bevindt en het feit dat je over talloze glibberige slangen loopt, in de rest van de droom behoorlijk rustig op me over. Je loopt voorzichtig, met je aandacht check je of je buurman zich staande kan houden en je lijkt niet in paniek te raken door die slangen: klopt dat ook? Hoe voelde jij je als dromer hierbij? Welke associaties heb jij bij een kamer vol slangen op de vloer? Het einde van de droom ervaar ik als hoopvol. Er schijnt wat zonlicht door de luiken en jij kan bijna uit de kamer lopen. Rest alleen nog de vraag waar de buurman voor staat: staat hij voor een deel van jou dat moeite had zich staande te houden in 2016? Of laat hij jou zien dat de weg die jij hebt afgelegd best een moeilijke was of staat hij in jouw droom voor zichzelf of is het nog iets anders? Ik ben benieuwd naar jouw visie op deze droom!
   Lieve groeten,
   Marielle

   1. Hallo Mariëlle,

    Dank voor je heldere duiding en mooie invalshoeken! Bijzonder trouwens onze telepathie time😊 Tot zover (i.v.m. corona) gaat het goed en hopelijk bij jou ook. 🙏🏼

    In dat jaar (2016) ging het beter als jaren daarvoor. Het feit dat ik me bewust ben dat ik over glibberige slangen loop en dat zonder stok was ik niet verbaasd over, maar dat de franse buurman erbij was wel! Balancerend over de slangen lopen naar een nieuwe fase. De rust zelve was ik, maar ook verbaasd dat ik in dit droombeeld beland was. Ik voelde geen paniek.

    Slangen hebben een dubbele betekenis zoals verandering, wedergeboorte en wederopstanding. Oude huid afstropen. Als Esculaap symbool (artsen, apotheek) vertegenwoordigt de slang ook ziekte en genezing. Wat mij doet inzien dat de weg van genezing een langdurig proces was. Want 7 jaar daarvoor begon mijn ziek-zijn. Bij deze rekensom lijken er 7 zware jaren achter mij te liggen tot in 2016. Een en ander kwam tot realisatie wat verder aan mijn genezing bijdroeg.

    Dat de slangen zo rustig alles toelieten in die erbarmelijke kamer verbaasde mij dan en ook dat ik dit durfde. Een uitdaging zo voelt het als ik nu terugkijk. Ik verlangde wel naar de uitweg van de kamer en naar de zon. Maar ik wilde wachten op de buurman (achterom kijken) het solidariteitsgevoel was sterk aanwezig. Het feit dat de buurman ook in die kamer is toont wellicht aan dat zijn weg in geestelijke zin zwaar is. In 2016 ging het stukken beter met mij als in 2010 en buurman had in 2016 een betere gezondheid als nu in 2020. Ik zie hem snel achteruit gaan. Bewustwording daar gaat het in deze droom sterk over.

    Lieve droomgroet,
    Dory

    1. Marielle Borst

     Hallo Dory,
     Wat ontroerend om jouw uitleg te lezen. Alsof die gang door die kamer in je droom samenvat welke weg jij in die 7 jaar bent gegaan. Ik bewonder de kalmte en de rust die je in de droom laat zien. Heeft Frankrijk als land trouwens ook nog een rol gespeeld in jouw ziekzijn of in jouw genezingsproces?
     Lieve droomgroetjes terug: Stay safe daar in Deventer!
     Marielle

     1. Hallo Marielle,

      Bijzonder zoals je het schrijft die gang door die kamer en mijn weg van de afgelopen 7 jaar. Nu ik de droom heb geplaatst en terugkijk op die periode en aan het tellen was is het bijna bijbels! 🙏🏼 Ik ben steeds niet omgevallen maar doorgegaan. Paniek zit niet zo in mij omdat je daar niets mee voor elkaar krijgt.

      Frankrijk heeft mijn genezingsproces zeker verder geholpen. Ook kwam er een diepe lange gekoesterde wens/droom uit om daar een huis te kopen. Ik had soms wel dromen in mijn leven over een huisje in Frankrijk. Zie daar!!!

      Lieve droomgroetjes en ook voor jou blijf gezond voor nog ellenlange duidingen 😊
      Dory

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *