Dromen over vingers

Dromen over vingers

Wat betekent het om over een lichaamsdeel te dromen? Het geeft vaak inzicht door te kijken naar de functie van dat deel en te letten op de vele gezegden en woordspelingen die we kennen rond ons lichaam. Men kan dromen over vingers.

Mijn linker wijsvinger zit helemaal vol met huidkleurige wormpjes, dikke en dunne. Ik vind het niet eng of vies, maar voel wel dat het niet in mij hoort. Ik haal ze er met mijn rechterhand een voor een uit. Wat overblijft is een lege huls van huid die wel de vorm van de vinger behoudt en wat kleine dunne peesjes die je ook wel ziet bij gebraden kippenpootjes. Over de hele lengte kan ik de vinger zo openklappen, als een mal uit twee stukken die op elkaar kunnen. Ik vind het een heel wonderlijk beeld.

Wat doe je met een wijsvinger?

Je wijst er richting mee aan, je heft je vinger op om te waarschuwen, je kunt ermee wenken, hem voor je lippen leggen om tot stilte te manen.

Wat kunnen dromen over vingers betekenen? Wat zou het voor deze specifieke droomster kunnen zijn? We hebben contact opgenomen. Ze is links, de linkerhand is haar ‘werkhand’. Ze vertelde dat ze met haar werk in een periode zit van heroriëntatie, ze is bezig met de vraag: ‘wat hoort echt bij mij en wat doe ik omdat ik er in rol of omdat anderen het vragen?’

In deze context ligt het voor de hand dat de wijsvinger in de droom over de functie van richtingaanwijzer gaat. Ze is immers bezig haar richting te zoeken. De volgende vraag is: Wat ‘gaat haar onder de huid zitten‘? Wat zijn die wormpjes die daar niet horen te zijn? Wat in haar opkwam: de meningen van anderen.

In de droom haalt zij haar vinger leeg. De droom laat haar zien wat haar te doen staat: de meningen van anderen – die haar na staan en met wie ze zich verwant voelt, vandaar de vleeskleurigheid van de wormpjes – verwijderen uit haar vinger.

Groei van binnenuit

De vinger is nu leeg. Er zitten geen spieren in, alleen pezen. Pas als de vinger leeg is, kan hij vol-groeien, van binnenuit. Dit kost tijd, een vinger groeit niet in een uurtje. Als zij de tijd neemt om het proces organisch te laten verlopen, vult haar wijsvinger zich met eigen vlees en bloed. Spieren ontwikkelen zich door oefening: al werkende zal zij in de loop der tijd zicht krijgen op werk dat echt bij haar past. Voor haar wordt zo haar eigen richting duidelijk.

Droom je ook van lichaamsdelen? Laat het ons weten in een reactie. In de loop van de tijd zullen we regelmatig aandacht besteden aan deze dromen, mogelijk met jouw droom als voorbeeld.

Uitdrukkingen rond vingers
 • Als je hem een vinger geeft, neemt hij de hele hand
 • De vinger aan de pols houden
 • De vinger Gods
 • De vinger op de zere plek leggen
 • De vingers jeuken hem
 • Door de vingers zien
 • Een vinger in de pap hebben
 • Geen vingerbreed in de weg leggen

Door: Nanske Kuiken

37 gedachten over “Dromen over vingers”

 1. Zouden jullie mij kunnen helpen bij het duiden van deze droom die ik vannacht had?

  Ik was op een soort natuurcamping, ik bleek last van m’n keel te hebben. Mijn man had een dokter ingeschakeld die me 1 of meerdere prikken van buitenaf in mn keel gaf. Hierdoor zou ik weer herstellen, maar kon ik de komende 24 uur bijna niet praten. In mijn droom kon ik dit allemaal laten gebeuren, ik had er vertrouwen in dat het goed kwam. Het volgende moment zie ik mezelf volgens mij in een grote tent naakt onder een douche staan, ik geniet van het water. Terwijl ik onder de douche sta (die gewoon midden en open in de tent is) komt mijn buurmeisje en haar vriend ook even in de tent wat heel normaal voor me is. Het maakt me niet uit dat ze me naakt zien douchen. Mijn buurmeisje vraagt of ze een boek van me mag lenen. Even later loop ik over een pad op de natuurcamping waarbij ik bij een gezin aankom. Buiten Op een soort massagetafel ligt een stevig meisje met het syndroom van down die ik met liefde begin te wassen. Ze geniet hier duidelijk van.
  Het volgende wat ik me herinner is dat ik door een vriendelijke jongeman in een klein oud Frans autootje met open dak weer naar huis gebracht wordt.

  Het stuk over mn keel en het meisje met het syndroom van down maakte best indruk op mij bij het ontwaken en dacht meteen om het met jullie te delen.

  Liefs Priscilla

  1. Marielle Borst

   Hoi Priscilla,
   Wat een fascinerende droom! Tijdens de ITIP dromenopleiding leerde ik ooit dat de eerste zin van een droom vaak iets zegt over waar de droom in essentie over gaat. Je bent in deze droom op een natuurcamping. Waar associeer jij natuurcampings mee? Ik zie ze als plekken waar je dichter bij de natuur kunt leven (en dus ook dichter bij je eigen natuur kunt komen).

   Op deze plek blijkt dat jij zo’n last hebt van je keel, dat er een dokter bij moet komen en je bijna 24 uur niet kan praten. Aangezien het keelgebied energetisch gezien met communicatie te maken heeft, roept dit bij mij de vraag op of jij er in je dagelijkse leven baat bij zou hebben om je gevoelens beter en vaker te uiten of dat je er op dit moment in je leven juist baat bij zou hebben om de stilte op te zoeken en zo contact te leggen met je eigen diepere natuur. Wat denk jij?

   Het stuk over het naakt douchen vind ik ook mooi trouwens. Je geniet er duidelijk van om in je natuurlijke staat te zijn en dat alles kan stromen. Er gaat iets van uit dat alles er zonder gêne kan zijn. Dat je je aan anderen kunt laten zien zonder iets te verbergen. Kortom, dat je je aan anderen kunt laten zien precies zoals je bent.

   In de volgende droomscène was je een meisje met het syndroom van down, die daar zichtbaar van geniet: wat een mooi en ontroerend beeld! Ik twijfel een beetje over wat het zou kunnen betekenen en welke vraag jou nou het meeste helpt om dieper in de droom te komen. Ik reik je dus maar wat verschillende vragen aan en gok erop dat jij dan wel voelt welke vraag het meest helpend voor je is, ok?

   1) Wat zijn jouw associaties bij het syndroom van down?
   2) Waar staat dat meisje met down volgens jou voor?
   3) Wat mij raakt aan het beeld is dat jij liefdevolle aandacht hebt voor dat wat anders en kwetsbaar is: hoe ga jij in het dagelijks leven om met aspecten van jezelf (en van anderen) die wellicht afwijken en kwetsbaar zijn?
   4) Aangezien dromen je iets duidelijk proberen te maken door beeldtaal te gebruiken, kan het feit dat het meisje in je droom het syndroom van down heeft ook nog iets anders betekenen. Door die ogen bezien kan het meisje met down misschien ook iets representeren dat te maken heeft met ‘je down voelen’, dus vandaar mijn vraag: Hoe zou het zijn om jezelf de liefdevolle aandacht die je in de droom aan het meisje geeft te geven als jij je ‘down’ voelt?

   Tenslotte word je in de droom naar huis gebracht door een vriendelijke jongeman in een klein Frans autootje met een open dak. Zorgelozer en meer ontspannen kan bijna niet toch? Het lijkt er dus op dat de droom je wat ingrediënten aanreikt waar jij bijzonder wel bij vaart. Helpt dit je verder?
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Priscilla Treep

    Hai mooi mens,

    Bedankt weer voor je uitleg en vooral ook voor je verhelderende vragen. Ik kan mn dromen vaak op microniveau duiden, jij helpt me om het op macroniveau te bezien.

    De natuur helpt mij om dicht bij mezelf te blijven. Onlangs met mijn man gefantaseerd om dichter bij de natuur te gaan wonen.

    Bij het keelstuk voelt het inderdaad aan dat ik vaker de stilte in mezelf mag opzoeken. Het uitten van mijn behoeften en gevoelens gaat me inmiddels goed af.

    V.w.b. het meisje met het syndroom van down, dit associeer ik met pure liefde. hoe ga jij in het dagelijks leven om met aspecten van jezelf (en van anderen) die wellicht afwijken en kwetsbaar zijn? Ook weer zo een mooie vraag ?? Ik heb afgelopen 8 jaar kwetsbare mensen begeleid als Woonbegeleider en ervaringsdeskundige. Doordat ik mijn eigen kwetsbaarheid heb weten te omarmen voelde ik sterk de behoefte om een bijdrage te leveren om anderen te helpen in het acceptatieproces. Onlangs heb ik ontslag genomen omdat er nog een traumastuk uit mijn eigen jeugd naar voren kwam en ik voelde dat ik alle tijd voor mezelf mag nemen en daarna de stap te zetten om voor mezelf te beginnen. Dit traumastuk vraagt o.a. om pure liefde en aandacht en de stilte in mezelf ??

    Mooi toch hoe dromen werken en met jouw uitleg en vragen geeft het mij helderheid en kan ik alles vanuit een groter perspectief zien. Ik ben je wederom heel dankbaar. Voelt ook speciaal dat je op deze wijze bijdraagt in mijn proces ??????

    Hartegroet Priscilla

    Outlook voor Android downloaden

    ________________________________

    1. Marielle Borst

     Lieve Priscilla,
     Ik lees je bericht met kippenvel en dankbaarheid: zo blij dat ik dit werk kan en mag doen!
     De zin “dit traumastuk vraagt o.a. om pure liefde en aandacht en de stilte in mezelf” lees ik na je toelichting met extra ontroering, want in de droom was je het meisje schoon. Er wordt dus iets ‘gereinigd’. Ik geloof er heilig in dat als je je eigen trauma’s kunt helen (c.q. jezelf weer helemaal ‘op kunt schonen’) je als het ware terugkeert naar je natuurlijke staat (dit past ook goed bij deze droom) en het talent dat je de wereld te bieden hebt vrijvalt (wat weer mooi past bij voor jezelf gaan beginnen om dat talent in de wereld te zetten). Kortom: ik wens je een mooi en vruchtbaar proces!
     Harte-groet,
     Marielle

 2. Ik droomde dat mijn wijsvinger eraf was. Geen wond, geen pijn maar wel duidelijk los van de rest van de hand. Schrik!
  Waar zou deze droom op kunnen wijzen?
  Alvast hartelijk dank,
  Bertien

  1. Marielle Borst

   Hallo Bertien,

   Als je droomt over een lichaamsdeel is het aan te raden om te associëren op de functie van dat lichaamsdeel. Als ik op de functie(s) van een wijsvinger associeer kom ik op het volgende: Met een wijsvinger wijs je dingen aan, leg je wellicht de vinger op de zere plek of je steekt hem in de lucht om een ander terecht te wijzen of de schuld bij een ander te leggen. Resoneert één van deze functies bij jou? Wat zijn jouw eigen associaties met een wijsvinger?

   Bij alle associaties kan je je afvragen of jij hier wat meer of juist wat minder van in je leven zou kunnen gebruiken. Dat je wijsvinger er in de droom af is kan er namelijk op duiden dat de symbolische functie van de wijsvinger in jouw leven beschadigd is geraakt en dat je hem in ere zou moeten herstellen, maar de droom kan ook bedoeld zijn om jou te laten zien dat je eens moet stoppen met de functie die de wijsvinger representeert. Welke van de twee het is voel jij als dromer het beste.

   Helpt dit je verder?
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Voor mij heeft de wijsvinger iets te maken met daadkracht, met vitaliteit en zonder dit stuk voel ik mij incompleet, gehavend. Vandaar de schrik, die mooie gezonde en sterke vinger die er af ligt als een rozig kippeboutje, helemaal los van de hand!
    Het vervelende is dat ik mij kort er na ook daadwerkelijk in de vingers heb gesneden, verwarring alom!
    Excuus voor de late reactie.
    Het haalt emotie omhoog, deze droom.

    1. Marielle Borst

     Voel het helemaal met je mee door jouw beschrijving Bertien, “die mooie gezonde sterke vinger, die nu als een rozig kippenboutje helemaal los van de hand ligt”: wat een aangrijpend beeld! Kan me dus levendig voorstellen dat deze droom je emotioneel raakt. Speelde er toen je dit droomde in je leven iets dat voor jouw gevoel jouw daadkracht en vitaliteit aantast(te)? En zo ja, wat is de kleinst mogelijke eerste stap naar herstel van jouw daadkracht en vitaliteit? Of in andere woorden: hoe zou jij die mooie gezonde sterke vinger van je kunnen helen?

     Harte-groet,
     Marielle

 3. Ik droomde, over een wondje dat ik heb aan mijn rechter wijsvinger. Deze deed zoveel pijn en de wond begon zwart te zien. Ik heb deze open gekrabd en duwde gelijk al het vuil uit, precies een puist die uitgeknepen werd. Maar op het einde kwam er iets zichtbaar, het was zwart leek eerst een kakkerlak, dan spreidde het zijn vleugels en leek het op een soort mug. Mits die er terug in wou kruipen heb ik het direct geplet meende ik. Ik was zodanig in shock dat ik mijn ogen dicht kneep en niet meer durfde te kijken.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Qp,

   Alleerst zou je je kunnen afvragen wat een wijsvinger voor jou betekent. Steek je deze op om je kenbaar te maken? Maan je tot stilte of geef je een waarschuwing? Of gebruik je de wijsvinger om richting aan te geven of om even stil te staan bij iets? Dat zijn allemaal functies van een wijsvinger. Als je naar je leven nu kijkt, welke is dan van toepassing denk je?

   Dan heb je daar pijn en duwt er vuil uit. Wat moet er uit? Waar kan dat voor staan? Wat is er zo pijnlijk? Wellicht een vuil spel dat wordt gespeeld?
   En dan komt tenslotte dat beestje, een kakkerlak eerst en dan een soort mug. Ongedierte dus, vies en irritant wat meteen geplet moet worden om het verder geen kans te geven. Je walgt ervan en durft het niet aan te kijken. Waar gaat dit over denk je? Welk “ongedierte” bekruipt je? Wat moet er plat, weg? Wat durf je niet aan te kijken?

   Als ik deze vragen zo stel, begint er dan iets te dagen waar deze droom over kan gaan? Iets wat gaande is in je leven? Herken je dit? Ik hoor het graag van je.
   Esther

 4. Hallo,
  Afgelopen nacht droomde ik dat er opeens een vinger (een pink denk ik, 99% zeker) uit mijn rechtervoet bleek te groeien. (aan de buitenkant)
  Ik heb zelf al gezocht, maar kan niks vinden over deze specifieke combinatie.
  Van de rest herinner ik me niet veel, alleen dat ik schrok (waar en waarom komt dit vandaan?) en dat ik het er eigenlijk af wilde schroeven (wat niet echt gaat natuurlijk) Ik geloof dat mijn moeder erbij was, maar weet dat niet helemaal zeker.
  Groetjes 🙂

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo dromer,

   Wat een aparte droom. Logisch dat je schrok, zo’n pink die uit je voet groeit. Ik heb me even verdiept in de functie van de pink. Het schijnt dat deze, hoe klein ook onmisbaar is bij het grijpen van voorwerpen. Ook dacht ik aan de uitdrukking “bij de pinken zijn” ofwel alert zijn of snel van begrip.

   Met dit alles in gedachten kijk ik vervolgens naar je droom. De pink groeit, dus er is groei, er is ontwikkeling gaande, maar hij groeit op de verkeerde plek. Dan zou een vraag kunnen zijn: Ben je wel bij de pinken, dus alert genoeg op wat gaande is, op die ontwikkeling? Grijp jij daarin je kansen? Of laat je die ‘lopen?’ (De pink zit immers aan je voet)
   En dan het willen afschroeven van de pink; Zit er heel misschien ‘een schroefje los’ waardoor je minder alert bent? En dan heb je ook nog het vermoeden dat je moeder erbij betrokken is. Hoe past zij in dit verhaal? Houd zij (wellicht onbewust) jouw ontwikkeling tegen?

   Heel erg benieuwd of dit wat raakt bij je. Dat zou ik graag terughoren.

   Esther

   1. Hallo Esther,
    Dank voor de snelle reactie.
    Hmm maar wel minder positief dan ik had gehoopt..
    Oh en aparte dromen zijn vrij normaal bij mij, haha

    De groei an sich zag ik niet persé, hij was er opeens. (wat natuurlijk dus wel een soort groei is, al dan niet eerder opgemerkt)
    Kansen laten lopen, tja dat klinkt wel enigzins bekend..
    Als in meer denken dan doen.

    Of mijn moeder een wezenlijke rol hierin speelt denk ik niet, was meer aan de zijlijn, steunend misschien zelfs. Daarnaast zijn we allebei volwassen (eigen beslissingen) en als iemand mij afremt ben ik dat helaas zelf denk ik.

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo dromer,

     Dank voor je reactie. Ik denk dat het niet gaat over positief of negatief. Het is wat het is.
     Als je meer een denker dan een doener bent zoals je zegt, laat de droom zien dat er actie wordt gevraagd. Meer voetenwerk als het ware.
     Wat betreft je moeder: Dat klinkt zeer aannemelijk. In de droom is ze immers ook zijdelings aanwezig. Fijn dat je haar als steunende kracht ervaart en je uitleg laat ook zien dat dromen uiteindelijk alleen door de dromer zelf kunnen worden geduid.
     Esther

 5. Ik had vannacht een bijzondere droom. Ik was naakt en bekeek mijn lichaam. Ik zag allemaal verdikte plekken op de huid en bruin gekleurde plekken, die groter werden.
  Ineens werd mijn aandacht getrokken naar de zijkant waar ik allerlei raar gevormde lang gerekte uitsteeksels zag met allerlei vertakkingen.
  Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Beste Esther,

   Dank voor je reactie. Het is inderdaad een bijzondere droom, waarin je huid een heel belangrijke rol speelt. Je huid is de fysieke grens tussen jou en de buitenwereld. Ook is het je belangrijkste gevoelsorgaan. Dus ik zou kijken naar jouw relatie met de buitenwereld in de periode dat je dat droomde, en wellicht speelt het nu ook nog. Speelt er iets in jouw directe omgeving, dat jou raakt? Of gaat er iets in jou om, dat naar buiten wil? Dan zijn er die uitsteeksels met vertakkingen. Iets dat naar buiten groeit, wat er eerst niet was. Ook dat duidt er op dat er iets belangrijks speelt in jou, dat naar buiten wil, of iets in je omgeving waarvoor je uitsteeksels laat groeien, als ware het voelsprieten of tentakels.

   In de hoop dat dit je weer een stapje verder helpt,
   hartelijke groet van Mirjam Tirion

   1. Hallo Mirjam,
    Kun je wellicht nog iets meer zeggen over de betekenis van het naakt zijn? Kan het zijn dat ik me op m’n kwetsbaarst heb gezien?
    Kunnen de takken wijzen op nieuwe groei en mogelijkheden op allerlei vlakken? De takken groeiden namelijk en vertakten zich verder.
    En waarom zag ik ze uit mijn rechterzij komen? Ik weet dat dat de yang kant is.
    Het klopt dat ik een besluit moet nemen om voor mijzelf te gaan beginnen en te doen waar ik gelukkig van word. Daar hik ik tegen aan.
    Bij de yang of mannelijke kant hoort o.a.: naar buiten richten, onszelf kenbaar maken, actief zijn, doen (bron: http://www.haptotherapiehaarlem-noord.nl). En dat klopt zo goed! Ik richt me van nature naar binnen, als ik gekwetst ben of het moeilijk heb.
    Dus ik moet doen, tot actie overgaan, dat weet ik met mijn verstand, maar mijn emotionele kant weet er nog steeds weinig raad mee.
    Ik moet uit mijn comfortzone komen. Representeren de takken ook de voelsprieten die mijn omgeving voorzichtig aftasten?
    En die plekken op mijn lichaam? Zou dat kunnen betekenen dat als ik mezelf blijf “opsluiten” het negatieve blijft groeien ten koste van het positieve?
    Stel je visie in deze erg op prijs,
    met groet,
    Esther

 6. Hallo kan iemand mij uitleggen wat mij droom betekent? Ik heb gedroomd dat ik een tumor in mijn pols had en in mijn droom was ik erg verdrietig van het nieuws, ik heb namelijk in het verleden een tumor gehad in mijn been mazr dat is jaren geleden ik hou mij daar ni echt meer bezig hoor, maar vind deze nu wel raar dat ik er vannacht plots over droom?

  1. Beste Magali,
   Bij dromen over het lichaam is het altijd belangrijk om twee zaken te doen. A om echt te laten nakijken of er niets is bij de dokter. En B; dromen zijn vaak een beeldtaal die je op een ander niveau iets willen duidelijk maken. Wat je kunt doen is je geest de vrije loop te laten en te gaan associeren; wat zijn tumoren; woekerende cellen. Wat woekert in mij, in mijn gedachten, in mijn geest? Waar maak ik me zorgen over… Allerlei vragen die je jezelf kunt stellen. Welk gevoel komt er boven, welke gedachten, welke associaties? Die geven je aanwijzigingen. Daarbij kijk je ook naar de specifieke plek; je pols. Wat komt er boven als je aan je/een pols denkt? Ik denk aan bewegingsvrijheid, uit de vrije pols iets doen… Maar daarin is het belangrijk dat jijzelf de antwoorden geeft. Ik hoop dat je zo zelf verder kunt. Vriendelijke groet, Nanske

 7. Interessante website. Ik heb bepaalde dromen, die ik met elkaar denk te kunnen verbinden. Ze openbaarden zich zo’n 25 jaar geleden voor het eerst. Ik heb een keer of 5 dromen gehad die in een zelfde sfeer zich voltrokken. De laatste keer is ook al weer jaren geleden. Vanmorgen op de fiets realiseerde ik me dat ik vannacht een droom heb gehad, die op die andere dromen leek.
  Het komt er op neer dat er willekeurig ergens op mijn lichaam een plekje is, waaruit bij nadere beschouwing iets groeit, iets wat er niet hoort, een soort sterk plantje. Als ik er aan trek komt het los en ontstaat er in mijn huid een diepe krater, die niet bloedt maar er wel vlezig uitziet. Vannacht waren het geen plantjes maar hele lange haren op een plek waar je die normaal niet verwacht. Ik trok er aan, ze kwamen los en er zaten een soort veerachtige worteltjes aan. In mijn huid ook weer een kratertje, best diep met beweging daarbinnen.. In een andere droom kijk ik naar een plekje in de spiegel en ontdek dat mijn huid bedekt is met een heel zacht vachtje, als van een konijn, maar dan heel kortharig.
  Het gekke is dat als ik het droom het me niet werkelijk bang maakt, maar als ik wakker wordt en er aan terug denk, word ik heel misselijk en vind ik het wel heel eng. Wat zou het kunnen betekenen. Blijkbaar is er een terugkerend thema in mijn leven. Op zich wel fijn te merken dat ik weer dromen heb die ik onthouden kan. Ik heb voor mijn gevoel jaren niet gedroomd en ook lang niet goed geslapen. Wel jammer dat juist dit soort dromen weer oppoppen…
  Wat zou het kunnen betekenen?

 8. Ook ik heb een droom gehad, bij mij betreft het de ringvinger (rechterhand). In de droom voel ik pijn eraan. Of ik er een ontsteking heb zitten, dan masseer ik het een beetje. Plots komt er vuiligheid uit de hoek van mijn nagel. Soort van pus, een lange vrij rechte sliert ca 15 cm. Als ik het weg wil halen knijp ik erin en voel dat het zacht is maar kom erachter dat binnenin een peesje loopt waarbij ik voel dat het aan me verbonden zit. Het moment erna komt er iets uit…ontstaat in een misvormd iets. Beest of iets dergelijks. Schrikken absoluut. Ik sta vlakbij de wasbak waar bleekmiddel in zit en daar gooi ik het in. In de verte deed het me wat denken aan een scène van de film the The thing. Toen ik wakker werd, koppelde ik het met loslaten van. Overtollige ballast. Maar ik wil graag weten wat je ervan vind of denkt wat het kan betekenen. Ik hoor het graag van je en bij voorbaat dank voor je antwoord. Groetjes Nancy

  1. Beste Nancy,
   Wat interessant is om te kijken wat er uit je vinger komt. Je masseert het in beweging en uit je lichaam. Maar wat je in de droom doet is dat je het weggooit in bleekmiddel. Dan ‘verbleekt’ het. En het is juist fijn om benieuwd te zijn naar dat misvormde iets, een beest of iets dergelijks. Welke energie heeft het? Wat precies laat je los, scheid je af?

   1. Dank je wel voor je snelle reactie.
    De associaties: in de film manifesteert het zich dat het volwaardig is om te groeien. Dat gebeurt in de droom ook op het moment dat ik het in de bleekmiddel gooi. Een kleine homp (zag er niet natuurlijk uit en…het splitste zich in tweeën) wat zich op mij richt, (weer) bezit van me wil nemen. Ik vecht er ook tegen probeer het te doden. Gelukkig lukt het me om het bij me vandaan te houden. In de droom weet ik dat het een negatieve energie is.

 9. Hi,

  Misschien zou u me kunnen helpen om deze droom te duiden,

  Ik droom dat ik kijk naar een lichaam wat nog wel in tact is maar waarvan ik weet dat het dood is en op mij overkomt als een soort geconserveerd beeld en waarvan ik aanvoel dat het een gevaarlijk iemand is geweest en iemand is waarvan ik niet weet of het nou mijn vijand is of niet, aan het kwaadaardige uiterlijk gezien zou ik er geen vrienden mee willen zijn en er ver vandaan blijven, ik denk dat deze persoon (of demon gezien het uiterlijk ?) dus dood is maar dan zie ik opeens dat deze persoon mij aankijkt, mij echt aanstaart door twee kijkgaten in de muur met een hele boze kwaadaardige blik waar ik echt van schrik terwijl ik weet dat dit dezelfde persoon is als het dode lichaam of beeld wat ik gezien heb,

  Wat zou dat kunnen betekenen ? Dat ik misschien denk dat ik een karaktertrek kwijtgeraakt ben die er onbewust nog is ?

  Of iets anders ? Schrok echt van deze droom,

  Bedankt alvast voor een eventuele uitleg,

  Michel.

 10. mijn rechterhand in mijn droom heeft 4 witte vingers en 1 bruine (ringvinger). In mij droom wordt gezegd dat dit komt omdat ik een gekleurd kind heb. Heeft iemand een verklaring?

 11. Vannacht droomde ik over mijn linkerhand. Ik ben met mijn partner ergens, waar veel mensen bij elkaar zijn, buiten. (Koninginnnedag? zoiets) Opeens lig ik met mijn linkerhand op de grond (ben ik gevallen? ik weet het niet) en daarna zie ik aan de binnenkant van mijn hand, tussen duim en wijsvinger, een blauwe plek ontstaan. Die plek wordt steeds groter en groter en steeds blauwer en blauwer. Terwijl al die mensen gericht zijn op iets anders, en daarnaar kijken, laat ik steeds maar weer de veranderende blauwe plek zien aan mijn partner, het is heel belangrijk dat hij ernaar kijkt. De plek wordt uiteindelijk bijna angstaanjagend zwart. Terwijl ik ernaar kijk, zie ik ‘m veranderen en dieper blauw worden. Ik kijk ernaar met verontrusting en stijgende ontzetting.
  Het was maar een heel korte droom maar ik blijf ermee bezig en kan m niet duiden.

 12. Vanochtend werd ik wakker met een nare droom. Het deed me denken aan de droom die ik hier las, maar hij is toch anders. Ik kijk naar mijn linkerhand. Er zit een wondje, dat groeit uit tot een soort krater (puist), waar heel viezig spul uitkomt en daarna een walgelijk soort worm met wriemelpootjes, brrr. Helaas blijft het niet bij die ene worm, er volgt er nog één, en nog één. Ik draai met mijn arm om ze eruit te slingeren, maar er blijven wormen komen. Ze komen van heel diep in me, realiseer ik me. Vreselijk.

  Wat zit er onder mijn huid, onderhuids? Wat kriebelt en wriemelt? Brrrr. Ik kan en wil bijna niet nadenken over de betekenis, zo naar voelde het.

  1. Hallo Marlet,

   Als ik je droom lees, dan treft me ook het eerste zinnetje: er zit een wondje op je linkerhand. De linkerhand is verbonden met de gevoelskant. En handen zijn verbonden met handelen, geven, uitreiken. Is er recent iets gebeurd, wat je geraakt heeft en wat je kan verbinden hiermee? En dan komen de walgelijke wormpjes. Kan je nog meer associaties noemen bij die wormpjes? Tot slot nog een vraag: Hoe uit jij je in het dagelijks leven, als het lastig wordt, als je door iets bent gekwetst of ergens boos over bent?

   Hartelijke groet van Mirjam

  1. Ja fascinerend om de uitleg te horen van ook weer deze droom. Vanavond hebben wij onder leiding van Nanske weer een droomavond in het Huis waar de Stilte spreekt. Ik verheug me er op een droom in te kunnen brengen. Ik hoop dat het met helpt in een voor mij verwarrende periode

  2. Ik droomde dat ik een grote witte doorn/splinter uit mijn vinger haalde ,5 cm lang. Bizar is dat ik een week geleden een klein splintertje uit mijn vinger haalde. Wellicht op deze manier verwerkt in mijn droom?

   1. Hallo Ana,

    In onze dromen komen vaker beelden terug van eerder in de week, en verwerking is zeker één van de dingen waar dromen ons bij helpen. Ik ben zelf in dat soort situaties altijd benieuwd waarom juist sommige beelden terugkomen en andere niet.. Een doorn of splinter in je vinger belet je om goed te handelen, het zit in de weg en kan zelfs pijnlijk zijn. Herken je dit ergens in je leven nu? Dat iets in de weg zit? Je haalt in de droom de doorn/splinter eruit, dus het kan ook zijn dat je onlangs iets pijnlijks juist hebt verwijderd.
    Misschien kun je je nog herinneren om welke vinger het gaat in de droom. Dan kun je je afvragen waar deze vinger voor jou voor staat, en dit letterlijk naar je dagelijks leven vertalen. Een wijsvinger kun je bv iets mee aanwijzen of naar een ander wijzen, terwijl een ringvinger over verbinding kan gaan. Voor meer over dromen over vingers kun je kijken bij: https://dromenuitleg.nl/2012/12/04/dromen-over-lichaamsdelen-1-een-richtinggevende-droom/

    Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept,

    Lieve groet, Anita

    1. Dank je wel Anita, wat een mooie omschrijving en hier kan ik zeker wat mee. ik herken zeker dat ik nu in een periode van transitie zit en bepaalde dingen wil loslaten, of aan het loslaten ben.

     lieve Groet,
     Ana

     1. Fijn om te horen Ana.
      En mooi dat jouw dromen hierbij tot hulp kunnen zijn.

      lieve groet,
      Anita

 13. Conny van Rijn

  Misschien kunnen jullie mij helpen met het duiden van een droom uit mijn jeugd. Ik zit in een bus, de bus is leeg, ik zie ook geen chauffeur maar de bus rijdt wel. Door een leeg en dor landschap. Ik zit aan de linkerkant van de bus en leun met mijn wang tegen het raam. Plotseling word ik in mijn rechterbovenarm geschoten. Geen geluid, geen pijn, geen dader. Ik ben alleen verbijsterd. Einde droom. Deze droom heb ik destijds regelmatig gedroomd, ik was hem vergeten totdat ik vorig jaar er in een Itip blok aan werd herinnerd.

  1. Beste Conny,
   Zo via een blog is het natuurlijk heel lastig de betekenis uit een droom te halen die echt specifiek voor jou geldt. Daarom mijn eerste indrukken en een paar vragen.
   Waar ik zo eerst naar kijk is de beginsetting; je bent onderweg, je hebt niet zelf het stuur in handen en je bent in een vervoersmiddel waar ook anderen in zouden kunnen zitten. Het landschap is dor en leeg. Mijn eerste associatie; je bevindt je in een levenssituatie waarin je wel op weg bent, je leidt je leventje, maar waarschijnlijk voelde je je alleen misschien wel eenzaam. Verder heb je niet echt het stuur in handen, je had waarschijnlijk niet echt een doel in je leven. Mijn vraag; hoe was het in je jeugd in de tijd dat je dit droomde?

   Dan opeens is er een schot in je rechter bovenarm. Hoe reageerde je? Schrok je? Had je pijn? Zo beschrijf je het niet. Verbijsterd was je.
   Opeens komt er een element van buiten dat je raakt, dat jou verbijstert. Is er in jouw leven van dat moment iets wat je figuurlijk geraakt heeft? Wat zich plotseling voordeed?

   Dan jouw vraag rond je rechter bovenarm. Daarop kan ik nu alleen de vraag stellen: welke associatie heeft dat lichaamsdeel voor jou? Daarin kun je vrij associëren van functie tot gezegdes. Zo persoonlijk ken specifiek rond bovenarmen geen gezegdes. Maar over armen in het algemeen kun je denken aan; ‘met open armen ontvangen’, ‘in iemands armen liggen’. Het kan je op gedachten brengen voor de betekenis van je droom.
   Veel succes.
   Nanske

   1. Conny van Rijn

    Wat fijn Nanske dat je zo uitgebreid reageert op mijn droom. Ik bekijk nu net mijn mail sinds een week…..ik laat je reactie graag even bezinken voordat ik reageer op je vragen. Maar nogmaals bedankt voor je blog!! Groet van Conny

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *