Examen doen in dromen

Examen doen in je dromen

Deze maand is echt de tijd van examen doen en wachten op de examenuitslag. Heel veel scholieren zitten nu in deze periode. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik examen deed, anderhalf uur zat te wachten bij de telefoon of ik was gezakt, en de enorme blijdschap dat ik het had gehaald. Er wordt vast aardig wat over gedroomd.

Maar wat als je ook als volwassene nog steeds droomt over examen doen? Bas Klinkhamer spreekt erover met Ellen van Damme.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8tfh7uT4YW4]

Heb je zelf een droom over examens? Laat het ons weten.

0 gedachten over “Examen doen in je dromen”

  1. Frederieke van Nieuwenhuijzen

    Ik heb zulke examendromen ook vrij vaak gehad, maar heb ze de laatste tijd niet meer. Ze gingen of over de middelbare school of over de universiteit, maar wat opvallend was: er zat ook altijd aan vastgekoppeld dat ik daarvoor weer op Uilenstede, mijn studentenflat, moest gaan wonen, of dat ik daar zelfs nog een kamer had waar ik 30 jaar niet meer geweest was. En dat voelde niet fijn, dat voelde als iets wat nu eenmaal moest…. Ik zal er nog eens over nadenken wat dit aspect kan betekenen….

  2. Een mooie uitleg over de examendroom, met name de verbreding van het thema naar liefde, dat examens niet alleen school of werk betreffen. Naast de druk van buitenaf ken ik heel goed de aandrang van binnen om in een bepaalde situatie, die ik als cruciaal ervaar, helemaal te laten zien waar ik sta en wie ik ben. Zowel thuis als op het werk heb ik in die zin verschillende examens afgelegd. Wat een blijdschap, opluchting of dankbaarheid als ik naar mijn eigen maatstaf geslaagd was.
    Echte examendromen ken ik zelf niet zo, maar deze is er wel aan verwant.
    Ik ben op een congres voor psychologen. Ellen is er, Hanneke Korteweg is er en veel andere mensen, die ik via mijn opleiding ken. Iedereen mag naar binnen, behalve ik. Het congres is bestemd voor universitair opgeleiden en niet voor HBO-ers, zoals ik.
    Gelukkig is deze droom van 14 jaar geleden, maar hij kwam meteen weer op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *