Dromen over spinnen

Dromen over spinnen

Rond Halloween zie ik opeens overal spinnen verschijnen. In onze tuin, in winkels, naast de voordeur van de buren, op een hotelkamer, noem maar op. Ook in de mail verschijnt een krachtige serie dromen over spinnen. Blijkbaar is het deze herfst de aangewezen tijd om eens wat dieper in het onderwerp dromen over spinnen te kruipen.

Ik droom dat ik een grote, zwarte, harige spin doodsla. Althans dat wil ik, maar de spin gaat maar niet dood. De poten komen los van het lijfje en het lijfje beweegt. De spin kijkt me indringend aan en spuugt iets uit. In een volgende droom probeer ik weer een grote zwarte spin dood te maken. Weer blijft het lijfje bewegen en er vliegt ook van alles (beetje luguber) uit de spin. Bij het wakker worden voelt de dromer duidelijk dat ze beter af is als ze die spinnen laat leven.

Dieren staan in dromen vaan symbool voor eigenschappen van jezelf

Dieren in dromen weerspiegelen vaak eigenschappen waarvan je je niet zo bewust bent dat je ze hebt of die overdag onvoldoende ruimte krijgen. Het kan ook zijn, dat je in een bepaalde situatie in je leven wel wat meer of juist wat minder van deze eigenschappen kunt gebruiken. Als je over dieren hebt gedroomd, zijn dit dus altijd nuttige handvatten om in je achterhoofd te houden voor verder droomonderzoek.

Terug naar de dromer van bovenstaande spinnendromen: Wat willen deze grote harige, zwarte spinnen aan deze dromer vertellen? Welke verborgen eigenschappen spiegelen ze terug aan deze dromer? En welke van deze eigenschappen probeert de dromer in het dagelijkse leven wellicht om zeep te helpen? De spin ontsnapt in de droom immers tot twee keer toe ternauwernood aan de dood…

Associëren op het gedrag en de eigenschappen van een spin

Door te associëren op het gedrag en de eigenschappen van een spin en te onderzoeken wat ze hiervan in zichzelf herkent, komt de dromer erachter wat ze met een spin gemeen heeft.

“Een spin is een uitermate nuttig dier, ook als hij even niets doet. Als hij zich bedreigd voelt heeft hij de neiging om zich klein(er) te maken dan hij is. Razendsnel weg te kruipen in kleine hoekjes en zich daar stil te houden. Vol in zijn kracht is een spin een verbinder pur sang die met ragfijne draden een wonderschoon web weet te spinnen en zo in zijn eigen levensonderhoud weet te voorzien. De vorm van het lijfje van een spin komt overeen met een lemniscaat, waarmee de spin van nature verbinding heeft met overvloed en het bewustzijn dat alles voortdurend in beweging is en blijft.”

Welke spreekwoorden met een spin komen in je op?

De associatie met het gezegde “zo nijdig als een spin” doet ook nieuw licht schijnen op de droom. De dromer doet in de droom immers twee vruchteloze pogingen om de spin dood te slaan. Zoals we waarschijnlijk allemaal wel herkennen, maakt het doodslaan van een spin vaak een ietwat ‘knappend’ geluid. Vervolgens komt er meestal dan ook nog, inderdaad ietwat luguber, een gifgeel goedje naar buiten zetten. De nijdigheid van de spin? Eigen boosheid? Wie zal het zeggen?

Een vraag die bovenkomt is: komt de boosheid van deze dromer pas naar buiten als het ‘knapt’? Deze vraag overstijgt het individu, want als dromer sta je niet alleen als je probeert je eigen boosheid om zeep te helpen.

Wie kent dat niet, dat je voelt dat je hartstikke boos bent, maar het tegelijkertijd heel spannend vindt om je woede te uiten? Of andersom, dat je zo boos wordt, dat je je achteraf afvraagt of dit niet anders had gekund. Kortom: Boosheid is een eigenschap die al gauw verdrongen wordt en zo in de schaduw terecht komt.

Liever een heel mens dan een goed mens

Dat wat in de schaduw nog zo groot, zwart en harig lijkt, blijkt in het licht echter een onmisbare eigenschap te zijn. Als boosheid een kracht in plaats van een onmacht wordt, helpt het enorm bij het innemen van je eigen plek en het stellen van gezonde grenzen aan dat wat je als bedreigend of onredelijk ervaart. Boosheid geeft je de kracht jezelf stevig neer te zetten en vervolgens ook je eigen kwaliteiten in te zetten.

Zo laat het web van de spin wat mij betreft zien dat donker en licht met elkaar verbonden zijn en dat onze schaduwkanten de potentie hebben om onze lichtkracht te versterken. Kortom: Jung had wat mij betreft gelijk toen hij zei “ik ben liever een heel mens dan een goed mens…”.

Dromen over spinnen
Tenslotte

Heb jij tijdens deze herfstige nachten ook over spinnen of in het bijzonder grote spinnen gedroomd? Laat het ons weten, dan verbinden wij jouw droom met onze passie voor droomonderzoek!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Geïnteresseerd in dromen? Bekijk dan hier ons aanbod. Lees ook onze andere dromen over dieren, zoals dromen over katten, dromen over walvissen, dromen over paarden, dromen over slangen en krachtdieren in dromen.

P.S.2 Ter inspiratie tijdens deze herfstige dagen nog een gedicht van Annie M.G. Schmidt over de spin Sebastiaan:

Sebastiaan

“Dit is de spin Sebastiaan.

Het is niét goed met hem gegaan.

luister!

Hij zei tot alle and’re spinnen:

Vreemd, ik weet niet wat ik heb,

maar ik krijg zo’n drang van binnen

tot het weven van een web.

Zeiden alle and’re spinnen:

O, Sebastiaan, nee, Sebastiaan,

kom, Sebastiaan, laat dat nou,

wou je aan een web beginnen

in die vreselijke kou?

Zei Sebastiaan tot de spinnen:

‘t Web hoeft niet zo groot te zijn,

t hoeft niet buiten, ‘t kan ook binnen

ergens achter een gordijn.

Zeiden alle and’re spinnen:

O, Sebastiaan, nee, Sebastiaan,

toe, Sebastiaan, toom je in!

Het is zó gevaarlijk binnen,

zó gevaarlijk voor een spin.

Zei Sebastiaan eigenzinnig:

Nee, de Drang is mij te groot.

Zeiden alle and’ren innig:

Sebastiaan, dit wordt je dood…

O, o, o, Sebastiaan!

Het is niet goed met hem gegaan.

Door het raam klom hij naar binnen.

Eigenzinnig! En niet bang.

Zeiden alle and’re spinnen:

Kijk, daar gaat hij met zijn Drang!

Na een poosje werd toen éven

dit berichtje doorgegeven:

Binnen werd een moord gepleegd.

Sebastiaan is opgeveegd.”

Uit: Dit is de spin Sebastiaan door Annie M.G. Schmidt, 1951

11 gedachten over “Dromen over spinnen”

 1. Hoi Marielle,
  dankjewel voor je mooie inzichten!
  Ik ga hiermee aan de slag en kom hier nog bij op terug.
  groetjes,
  Pieter

 2. Hoi Marielle,
  Ben momenteel De nachtelijke reis aan het lezen, waarin ik de link naar jullie website zag. Uit nieuwsgierigheid uiteraard meteen gekeken, en toevallig kwam ik bij ‘dromen over spinnen’ uit. Meteen moest ik denken aan een heel heldere droom cq. beelden die ik afgelopen september had, als ik om exact 3:33 uur wakker wordt tijdens mijn slaap:

  Mijn handen steken richting hemel. Uit mijn handen komt plotseling iets. Het zweeft weg, het universum in. Hetzelfde beeld verschijnt nog een keer. Dat ‘iets’ lijkt op een plat huis (plat in de zin van een vel papier). Laat ik hier iets los? Of laat iets mij los?
  Meteen daarna verschijnt een beeld waarbij ik vanaf een paar voeten, die op de grond staan, naar boven kijk, naar een mens.
  Dan verschijnt het beeld dat ik een high-five doe met mijn vader, die zich qua leeftijd nog in zijn jonge jaren bevindt.
  Dan komt er een beeld of droom waarin ik mij in een groter gezelschap bevind. Er komt een klein meisje met zwarte haren aangelopen. Ze kijkt me aan. Ik kijk op een open wijze naar haar terug. We reiken onze handen naar elkaar toe. Ik geef ze iets mee, of zij geeft mij iets mee. Er wordt in ieder geval iets uitgewisseld. Dan loopt ze weg.
  Daarna verschijnt een heel helder beeld van een slaapkamerdeur met de foto van mijn moeder in haar jonge jaren er op. De deur gaat open en de slaapkamer verschijnt.
  Het beeld erna is de slaapkamer van binnen. Uit het nachtkastje kruipt een gigantisch grote zwarte spin weg. De spin is wel een halve meter groot en kruipt door het gangpad naast het bed richting mij, langs mij heen. Ik aanschouw het, maar ben niet bang.

  Ben benieuwd hoe jij dit interpreteert.

  groetjes,
  Pieter

  1. Marielle Borst

   Hallo Pieter,
   Dank je wel voor het delen van je droom: ik vind het een uniek exemplaar en het lijkt me een belangrijke droom. Ik vertel je de droom eerst terug vanuit wat mij opvalt en daarna stel ik je wat vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden en die bedoeld zijn als handvat om deze droom verder te onderzoeken, ok?

   Het eerste dat me opvalt, is dat je je in de eerste scene’s van de droom richt op dat wat boven jou is/ groter dan jij is. In de eerste twee beelden steken je handen naar de hemel. Daarna kijk je vanaf het perspectief van de voeten naar boven naar de gestalte van een mens. Je doet als zoon een high five met je vader en je komt in een groter gezelschap terecht.

   Als blijkt dat je vader nog in zijn jonge jaren is, begint er iets in de droom te keren qua formaat. Waar eerst alles groter was dan jij, komt er nu een klein meisje aanlopen en jullie wisselen iets met elkaar uit. Niet door je handen naar boven te steken, zoals in het eerste beeld van de droom, maar doordat jullie de handen naar elkaar toe reiken.

   Je vader blijkt niet de enige te zijn die in deze droom in zijn jonge jaren verschijnt, want op de foto op de slaapkamerdeur is ook je moeder in haar jonge jaren te zien. In de slaapkamer komt het grotere formaat weer terug, want er kruipt maar liefst een spin van een halve meter groot uit het nachtkastje van je moeder. Jij aanschouwt het, maar bent niet bang.

   Wat gebeurt er bij jou als je je eigen droom zo terugleest? Komen er aanvullende inzichten/ vragen/ informatie naar boven? Omdat je ouders zich in de droom in hun jongere jaren laten zien en het thema groter/ kleiner zich in deze droom laat zien, vermoed ik dat deze droom raakt aan de periode waarin jij zelf ook jonger c.q. kleiner was. Zou dat kunnen voor jouw gevoel?

   Dan de vragen:
   – Is het ‘platte huis’ een huis waar jij ooit zelf gewoond hebt? En zo ja: Wat was er ‘plat’ aan dat huis?
   – Hoe voelt het in de droom om vanaf iemands voeten naar boven te kijken?
   – Waar gaat die high five met je vader over?
   – Wat zijn jouw associaties met het kleine meisje met het zwarte haar?
   – Jullie kijken elkaar aan met een open blik: kijk je in je dagelijks leven vaak met een open blik c.q. wordt er vaak met een open blik naar jou gekeken? Zou je hier wel wat meer van willen in je eigen leven?
   – Wat is de waarde van wat jullie uitwisselen? Wat krijg/ geef je mee? Is het de waarde van een open blik of nog iets anders?
   – Waar denk jij aan als je aan je moeder in haar jonge jaren denkt?
   – In een nachtkastje zitten meestal persoonlijke spullen waar een ander nooit naar kijkt. Nu komt de inhoud opeens in het zicht en hoe. Doet dit jou ergens aan denken?
   – Wat zijn jouw associaties met spinnen?
   Tenslotte: in de droom komen drie leden van jouw gezin van herkomst voor: je vader, je moeder en jij. Waren jullie thuis met zijn drieën of waren er meer kinderen?

   Tot zover, ik hoop dat dit je helpt om dieper in deze wonderlijke droom te komen Pieter. Ben benieuwd naar je reactie!
   🦌🎅🏻🌟🎄
   Marielle

 3. Weerom leerrijk. Dankjewel Marielle!
  Een leuke film over het leven van een spin is Charlotta’s Web. Daar moet ik aan denken als ik je gedicht lees 😉
  Ik heb deze zomer vooral veel tijgerspinnen gezien in mijn tuin, indrukwekkende schijnbaar agressieve beestjes, maar eigenlijk is dit maar schijn. Het deed me denken aan de wereld waarin we nu leven: veel agressief schijnvertoon… En zo zit er symboliek in alles rondom ons, ook in het dagbewustzijn.
  It’s all about perception… 😉
  Van harte, Kune

 4. Karel Klumpers

  Ik kan het niet laten ook nog even een van mijn lievelingsgedichtjes over spinnen op te schrijven:

  Ik sloeg een spin dood
  en had daarna een koude
  eenzame avond.

  Masaoka Shiki (1867-1902)

 5. Karel Klumpers

  Dag Mariëlle,

  Een tijdje geleden kreeg ik de volgende droom:

  Ik werk op een personal computer in een (betaald) programma, waar ik in vastdraai. Er verschijnen allerlei meldingen op het scherm. Wat moet ik daarmee? Ik begin te vermoeden dat de meldingen bijna allemaal bedoeld zijn voor andere gebruikers van het programma. Ik voel me moe, gefrustreerd, kwaad en licht radeloos. Wil ermee stoppen en het netjes afsluiten. Als ik een volgende keer hier weer mee verder ga, wil ik graag een geordende situatie aantreffen. Ook deze afronding verloopt uiterst moeizaam. Ik groei toe naar een brute manier om eruit te breken, ik ben het zat! Wil me losrukken. Beeld: al die onduidelijke meldingen op het scherm. Gevoel: vastzitten, bang zijn er niet meer uit te zullen komen, verdwaald zijn in een labyrint. Geen geluiden.

  Ik gaf de droom als titel: vlieg in een web.

  Benieuwd naar je reactie.

  Herfstige groet,

  Karel Klumpers

  1. Marielle Borst

   Hallo Karel,
   Dank je wel voor het delen van deze intrigerende droom. Ik kan me de gevoelens die je beschrijft levendig voorstellen.

   De manier waarop het computerprogramma in jouw droom vastloopt, doet me denken aan de universele manier waarop mensen vaak vastlopen:

   Je krijgt signalen (in de droom meldingen) dat er iets niet klopt, maar je neemt niet de tijd om te kijken naar welk onderliggend probleem die signalen verwijzen. Je wilt immers vooral door met waar je mee bezig was en ervaart die signalen als hinderlijke onderbreking van hetgeen je zelf voor ogen had (menselijke uitvlucht 1, negeren en gewoon doorgaan).

   Als je je begint af te vragen wat je hier in vredesnaam mee moet, is dat eigenlijk voornamelijk uit irritatie, want de energie zit nog steeds in snel door willen gaan met waar je zelf mee bezig was (menselijke uitvlucht 2, een quick fix willen).

   Omdat de onderliggende problematiek zo (nog) niet wordt geadresseerd neemt het aantal signalen dat je krijgt toe. Het komt je echter nog steeds niet uit, dus je gaat die signalen toeschrijven aan andere mensen (menselijke uitvlucht 3, je plaatst het probleem buiten je/ projectie).

   Ondertussen raak je als mens natuurlijk steeds meer geïrriteerd, dus je eigen wil en de werkelijkheid raken in een tweestrijd verwikkeld waarin de wil op een gegeven moment heel hard uitroept: IK WIL GEWOON EEN GEORDEND NORMAAL BESTAAN ZONDER AL DIT VRESELIJKE STOMME GEDOE (menselijke uitvlucht 4, verzet en weerstand: waarom is mijn WIL hier niet WET, ik WIL dit niet!).

   Dan voel je opeens hoe moe, gefrustreerd, kwaad en radeloos je je voelt en dan wil je eigenlijk alleen nog maar je losrukken, alles afsluiten en met brute kracht ERUIT, WEG. Alles beter dan contact te maken met het gevoel dat je niet weet hoe je dit moet oplossen of de angst te voelen hier niet meer uit te komen (uitvlucht 4, weg willen van het probleem/ in de onmacht en/of de put raken).

   Hoe is het voor je om dit zo te lezen? Herken je hier iets van in je dagelijkse leven? Je schrijft trouwens dat het om een betaald computer programma gaat, wat zou dat betekenen? Blijkbaar is hier geld mee gemoeid…

   En last but not least: stel je in je dagbewustzijn eens voor dat je daar weer zit achter die PC met dat gevoel dat je je wilt losrukken. Wat zou jou op zo’n moment nou echt helpen?

   Harte-groet!
   Marielle

   1. Karel Klumpers

    Dank voor je prachtige reactie Marielle. Ik ga zo op reis naar Noorwegen en zal op de Noorse Zee je wijsheid nog eens rustig op me in laten werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *