Krachtdieren in dromen

Krachtdieren in dromen

Mijn droom over een krachtdier:

Ik zit in een vergadering op de school van mijn kinderen. Om half 8 moet ik nog even weg om mijn zoontje thuis te brengen. Ik loop door het gebouw en ik heb een tijgertje in mijn arm. Ik merk dat hij te groot is om te dragen. Normaal nam ik hem in mijn armen mee, maar nu moet ik een andere oplossing vinden: hij kan niet meer mee naar huis. Achter de glazen deur zie ik een man die een levensgrote tijger rechtop tegen zich aan heeft staan, die omklemt hem en hij roept: ‘Hee! dit is niet goed!’

Artemidoros van Daldis, die het oudste nog bewaarde dromenboek schreef, zei in de tweede eeuw van onze jaartelling al: je moet de situatie van een dromer kennen, om zijn droom te kunnen uitleggen.

De context van de dromer

Op het eerste gezicht zou deze droom kunnen gaan over de relatie tussen de droomster en haar zoon. Maar de context waarin zij zit, wijst een andere kant op. Na een lange periode van ziekte is zij weer gezond, en herontdekt ze haar kracht als leidinggevende in haar vrijwilligerswerk op school. Maar verder heeft ze er geen uitweg voor. Zelf zegt ze er over: ‘Er groeit in mij een kracht, maar ik weet niet goed wat ik er mee moet. Thuis uit die zich naar de kinderen: ik merk de laatste tijd dat ik te kattig, te strak, ben.’

Het jonge krachtdier, het tijgertje, is gegroeid en doet zich gelden. Achter het glas ziet zij – als in een toekomstvisioen – wat een tijger doet die te groot is geworden en niet vrij is. De droomster is zich bewust van haar ontloken kracht en haar wens om die in leidinggevend werk tot uitdrukking te brengen. De droom maakt haar duidelijk, dat zij nu actie moet gaan nemen om uitdagend werk te vinden dat past bij haar karakter en talenten. De tijger is te groot geworden en kan niet meer mee terug naar huis.

Zoek associaties en informatie
Dieren in dromen

Als je droomt van een dier, kun je beginnen met je eigen associaties. Maar zoek ook eens informatie op over de leefgewoonten van dat dier. Het maakt uit of je droomt van een tijger of van een os. Een vrouwelijke tijger zorgt voor haar kinderen en voor de jacht, niet altijd een gemakkelijke combinatie. Ook de manier waarop een tijger zich beweegt, kan de droomster informatie geven over haar stijl van werken en de context waarin zij het beste tot haar recht komt: een tijger jaagt, in uitbarstingen van energie. Een os ploegt gestaag door.

Je bent van harte uitgenodigd je dromen over dieren te delen in een reactie op deze blog. Als je wilt dat wij meekijken naar je droom kun je dat aangeven. Vaak doen we dat eerst via de mail, in overleg bepalen we dan wat van die persoonlijke uitwisseling op de blogpagina komt te staan. Ook kun je reageren op dromen van andere bloglezers.

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

31 gedachten over “Krachtdieren in dromen”

 1. Goedemorgen,
  Ik kan zelf deze droom niet echt ontrafelen, graag een reactie…Mijn droom ging over een herdershond dat aangevallen werd door een beer, een leeuwin viel de beer aan om de herdershond te beschermen. De hond leefde nog wel maar was flink gehavend. De leeuwin greep de beer keer op keer naar de keel.

  1. Olivia Somer

   Beste M, wat een bijzondere droom! Ik houd enorm van dromen waar dieren in voor komen.
   Dieren geven je inzichten, wijsheden, spiegelen je.. en werken met je samen als je er van binnenuit voor open staat.
   Dieren in dromen staan en gaan vaak over aspecten van de dromer zelf.

   Je zou kunnen zeggen dat jijzelf zowel de energie en de kracht van zowel de herdershond, de beer én de leeuwin in je hebt.
   Ga een voelen wat deze dieren voor jou betekenen, welke eigenschappen en associaties heb Jij bij deze dieren.

   Welk innerlijk gevecht is er op dit moment gaande?
   De kracht van de beer (in jou) valt de kracht van de herdershond (in jou) aan.
   Vervolgens neemt de leeuwinnen kracht het weer op voor de herdershond… Wow!

   Zet je te veel of te weinig in van deze specifieke krachten? Waar botst het?
   Dit vraagt om zelf onderzoek.
   Ik ben heel benieuwd!

   Hartelijke groeten Olivia Somer ☀️⭐️💫🌙

   PS. Misschien heb je wat aan een paar associaties die bij mij opkomen
   beer: groot, sterk, overdonderend, holbewoner, houdt van honing
   herdershond: trouw, waakzaam, oplettend
   leeuwin: kracht, de koningin der dieren, beschermend, eerlijk, laat niet met zich sollen

   1. Zohee, dat is nogal wat aan betekenissen. Dit had ik zelf zo niet kunnen bedenken. Wel de betekenissen van de dieren zelf. Dank je voor de duiding, hier heb ik veel aan. Klopt ik zit in een behoorlijk innerlijk gevecht wbt betekenissen van de dieren zelf, zowel binnen als buiten mijzelf. Dat het noodzaak is om dit goed te onderzoeken is een absolute noodzaak. Jeetje, jij bent goed. Ik sta momenteel voor een aantal mensen te vechten (kanker bij zus), uit huisplaatsing ivm dementie en altzheimer 92 jarige die aan haar lot was overgelaten (deze dame heb ik, na 1 1/2 jr op een prachtig nieuw plekje met de juiste zorg kunnen krijgen😊) en nog een aantal mensen die t moeilijk hebben (gehad). Ik merk dat veel van 1 kant komt, de mijne. Daar ben ik mij van bewust. Verder hoor ik weinig tot niks terug .. al is t maar ‘hoe gaat t nu met jou?’. Men weet dat ik dat vervelend vind, gezegd.. maar dat is het dan ook. Ik ben bezig met mijn innerlijk kind, check hoe het daarmee zit, maar het is op dit moment lastig het lineair te krijgen. Ik ga met jouw bevindingen verder aan de slag. Ik snap de complexiteit van de drie prachtige (kracht)dieren.. super dank🙏

    1. Olivia Somer

     Lieve Meta, wat fijn te horen dat je hier mee verder kunt in je persoonlijke ontwikkeling. De (droom) dieren helpen je hierbij! Doe het maar rustig aan, stap voor stap. Bewonderenswaardig wat je voor anderen doet! Zorg goed voor jouwZelf! 💛
     Liefs Olivia ☀️💫

 2. m.hoefnagels@hotmail.com

  Ik droomde vannacht van een enorme, gespierde, grote stier, die constant bij me wilde zijn en knuffelen maar ik was bang dat hij me dood zou drukken per ongeluk want hij wou het liefst op schoot, wat natuurlijk niet kon! Nu lees je bij dromenuitleg, stieren, van alles over agressieve stieren, maar niks over een loslopende, rustige stier die wil knuffelen😄
  Marion

  1. Goedemorgen Marion,

   Wat een heerlijke droom. Als een dier bij je op schoot wil zitten, mag je er in het algemeen van uitgaan dat je in contact komt/ meer vertrouwd raakt met de eigenschappen ervan. Het feit dat de stier zo rustig is, zou zelfs kunnen gaan over dat deze eigenschappen onlangs in jou geïntegreerd zijn.

   Een vraag is dus wat een stier bij jou oproept? Je zou ook eens op internet kunnen zoeken (ook in de mythologie komt de stier vaak voor) en zien wat je aanspreekt. Kijk dan eens waar en hoe je deze eigenschappen al bij je zelf kunt zien. Bij mij komt alvast op: kracht, vruchtbaarheid, gefocused, harde werker ..

   Ik ben benieuwd, fijne dag!
   Anita

   1. Dankjewel! Waarom kwam ik daar zelf niet op? Dat herken ik wel!
    En ik ga idd eens verder zoeken. Fijne dag!
    Marion

 3. Goedemorgen, ik zie toevallig jullie blog oa over een tijger. En wil graag mijn droom delen. Helaas weet ik niet meer de hele droom, alleen 1 beeld is mij bij gebleven: en meisje kast of 6/7 denk ik dat rustig op een volwassen tijger zit: dat is een mooi beeld. Tot zover. Hartelijke groet Patricia

  1. Hallo Patricia,
   Dank je wel voor het delen van je droom. Wat een mooi en krachtig beeld zo’n meisje op een volwassen tijger: ik zie het helemaal voor me!

   Dromen over oerdieren als tijgers gaan vaak over krachten in jezelf waar je je niet zo bewust van bent, maar die wel degelijk in jou zitten. Om erachter te komen om welke krachten het gaat, kan je een lijstje maken met kwaliteiten/ eigenschappen/ krachten die jij aan een volwassen tijger toeschrijft. Vervolgens kan je kijken welke van deze punten je ergens ook wel in jezelf herkent. Of in andere woorden: Welke krachten jij, net als dat meisje in de droom eigenlijk, be-zit.

   Een andere ingang kan zijn om je innerlijk voor te stellen, dat jij zelf dat meisje bent dat heel rustig op de rug van een volwassen tijger zit. Hoe zou jij je dan voelen? Zelfverzekerd, verbonden met je eigen innerlijke kracht, alsof je de wereld aan kan? Ik raad je aan om de gevoelens die je dan ervaart bewust mee te nemen naar je dagelijkse leven. Tien tegen 1 dat je dan extra kracht ervaart bij wat jou te doen staat!

   Ben heel benieuwd of dit je verder helpt! 🐅
   Harte-groet,
   Marielle

 4. Droom

  5 op 6 januari 2022

  In eerste instantie zijn er mensen op bezoek.
  Hapjes klaargemaakt maar die worden niet gewaardeerd en het bezoek is snel weg.

  Vervolgens even daarna droom ik dat ik twee tijgers krijg. Een mannetje en vrouwtje. Het zijn volwassen tijgers.
  In eerste instantie ben ik opgetogen.
  Ze lopen los door het huis.
  Een huis dat ik niet ken, maar wat aanvoelt als een huis van vroeger waar ik met mijn ouders en broer woonde, waar op dat moment mijn ouders ook zijn.
  Op een gegeven moment krijg ik een wat angstiger gevoel. Het zijn wel roofdieren, stel dat ze ons ineens verrassen en ons iets aan doen. Ik bedenk mij dat ze angst kunnen voelen en dat dat niet handig is om te laten blijken.

  We besluiten samen dat het beter is om ze in een kamer op te sluiten en ze door iemand op te halen, want hier kunnen ze niet blijven.
  Ik kijk regelmatig bij de deur.
  Is het niet beter om deze nog beter af te sluiten?
  Ik zie een blokje op de deur met een schroef. Ik ben op zoek naar een kruiskop schroevendraaier. Ik zie er een liggen en neem deze mee. Mijn moeder heeft er ook een gevonden, maar ik draai zelf de deur vast.
  Dit met tegenstrijdige gevoelens. Het liefste wil ik de tijgers knuffelen en dat ze niets doen. De angst voor ze zorgt er voor dat ik de deur toch dicht draai.
  Ineens is het een deur met een glaspartij en aan de binnenzijde vitrage.
  Ik zie nu ineens kleine tijgertjes. Het vrouwtje is bevallen, het zijn er dertien.
  Ik wil het liefste naar binnen om er voor ze te zijn en om te kijken of het goed gaat met de moeder tijger, maar het mannetje tijger is er ook nog en ik weet niet hoe deze instinctief zou reageren.
  Ik vraag mijn vader die er ook bij is of ze nog voldoende eten en water hebben.
  Dat blijkt zo te zijn.
  Vervolgens word ik wakker. En kan ik deze droom helemaal terughalen
  Ik ben benieuwd welke betekenis er achter zit.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Fem,

   Wat een bijzondere droom. Ook dat je hem zo kunt terughalen. Dat vind ik altijd een kado.

   Wat mij meteen opvalt is het begin waar je hapjes klaar maakt, die niemand lijkt te waarderen. Dit stukje lijkt geheel los te staan van de rest van de droom, maar zo’n openingsscène laat vaak zien waar de droom over gaat. Dus van belang dat je nagaat bij jezelf waar dit over gaat voor jou? Waar ken je dat je uitnodigend en zorgend aanwezig bent voor anderen, maar dit niet wordt gewaardeerd en men zelfs bij je weg loopt?

   Dan komt het stuk met de tijgers. Dit lijkt zich af te spelen in je ouderlijk huis. Het ademt in ieder geval die sfeer voor jou, al is het huis onbekend. Het kan gaan over iets uit die tijd waar je tot nu toe geen bewustzijn op hebt. Iets dat hier wellicht verbeeld wordt door de twee tijgers.

   Twee tijgers met twee kanten: dat waar je opgetogen van wordt (hun kracht? souplesse? wildheid?) en dat wat angst aanjaagt. Het zijn roofdieren zoals je zegt. Onberekenbaar en in staat aan te vallen.
   Herken je deze krachten bij jezelf? Nu, maar ook in relatie tot de tijd in je ouderlijk huis? En moest je die krachten toen ook “opsluiten” net als de tijgers? Omdat ze je angstig maakten? Omdat het teveel voor je was? Je moeder wil het doen, maar jij draait uiteindelijk zélf dat blok vast. Met tegenstrijdige gevoelens weliswaar. Maar zo sluit je wel een krachtig deel van jezelf af. Voel je waar dit over gaat?

   Dan gebeurt er iets wonderlijks. De deur wordt een venster en geeft je zo zicht op wat achter die gesloten deur onstaat…dertien! kleine tijgertjes. Wat een hoop nieuw leven! Zegt het getal 13 je ook iets? Ik moet denken aan de volle maat van 12 + 1. Dus echt volop rijkdom, kracht en leven wordt daar geboren. Het is allemaal van jou. Inclusief de vader tijger, die je nog niet helemaal vertrouwt.

   Wat ik je zou adviseren is om die tijgerkracht in jezelf te gaan onderzoeken en belichamen. Stel je voor dat jij zo door het leven gaat. Wat zou je dan doen? Hoe zou je zijn? En wat zou je voor anderen kunnen betekenen? Die anderen, die wegliepen van jouw hapjes…die worden jouw hapjes misschien wel 😉? Ervaar maar eens wat al deze tijgerkracht voor je kan betekenen Fem. En laat het me weten als je wilt. Ik ben heel benieuwd!

   Esther

 5. Beste Mirjam,

  dank voor dit blog! En fijn dat je mij wilt helpen om mijn droom beter te begrijpen;
  Afgelopen nacht had ik een droom over een tijger; Aan het begin van de droom was de tijger erg verwaarloosd en natuurlijk waren mensen bang voor hem, want een tijger is een ‘gevaarlijk’ dier. Toen kwam er een punt dat ik de tijger ging vertrouwen (ik weet niet meer precies hoe dit ging, maar het gebeurde) en ik en de tijger werden vrienden. Ik vertrouwde de tijger en de tijger vertrouwde mij. Ik kan het niet goed uitleggen maar kan me het vertrouwde en veilige gevoel dat ik had wel nog heel goed voor de geest halen. Al zeiden anderen dat de tijger gevaarlijk was, dat maakte niet uit want ik wist dat onze band goed was en we elkaar vertrouwden. (we knuffelden/ stoeiden ook). Dit is een droom waar ik dus wel een goed gevoel aan over heb gehouden.
  Dan iets over mezelf: Ik voel me gelukkig eindelijk steeds iets sterker worden, na een depressie en de draad een beetje te zijn kwijt geweest (niet weten waar ik stond, en wat ik wilde). Verder ben ik nu in een fase waarin ik nog wel veel alleen ben en soms eenzaam voel en veel tijd neem voor reflectie en kijken wat ik nou echt wil in dit leven. Ik kom wel steeds een stapje verder maar soms voelt het een beetje eindeloos en vraag ik me een beetje af waar het heen gaat, vervolgt door momenten van pure vertrouwen en een goede flow. Ik weet niet waarom ik dit allemaal deel, maar zoals je zei is het handig om iemands achtergrond te lezen.

  Ik hoop snel van je te horen! Dank:)

  Fijn weekend,

  Groetjes,

  Morgan (21 jr)

  1. Marielle Borst

   Hallo Morgan,
   Mirjam werkt helaas niet meer voor dit blog, dus daarom zal ik je in haar plaats proberen te helpen bij het onderzoeken van je droom.

   Allereerst: wat een mooie droom, dank je voor het delen!
   Ik denk dat de Tijger in je droom symbool staat voor je eigen innerlijke kracht. In de periode dat je je depressief voelde en niet goed wist waar je stond, was de Tijger erg verwaarloosd, omdat je in die periode het contact met je eigen kracht kwijt was geraakt. De droom laat zien dat er innerlijk een proces op gang is gekomen waarin jij en de Tijger elkaar goed leren kennen en zelfs hele goede vrienden worden. Dat is heel hoopgevend en positief! Mooi ook dat je in de droom merkt dat de Tijger eigenlijk alleen maar gevaarlijk is als je geen vertrouwensband met hem hebt, want dan werkt de kracht van de Tijger tegen je, terwijl zijn kracht juist voor je werkt als je verbonden bent met de Tijger.

   In je dagelijks leven gaat dat eigenlijk net zo: jij leert in dit proces jezelf én je eigen kracht steeds beter kennen. Zo ontstaat er van binnenuit vertrouwen en op basis van dat hervonden vertrouwen kan je verder. Op momenten dat alles een beetje eindeloos voelt kan je dus het beste heel bewust contact maken met de Tijger uit je droom, want met die helpende kracht kom je er wel!!

   Helpt dit je verder? Laat het me gerust weten als je nog vragen hebt!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 6. Ik heb gedroomd over een Tijger.
  Ik ben in een mega winkelcentrum samen met een bekende en we maken een soort van skydive (te idioot voor woorden) gewoon een vrije sprong zonder bescherming of dergelijke, maar de val is zo groot dat je een stuk kunt Zweven blijkt. Door die adrenaline stoot realiseer ik me een aantal dingen.. en dat is dat ik o.a. niet op onzekere mannen val, deze mannen zijn niks voor mij. Niet veel later zit ik met die bekende en me eigen broer ergens om wat te eten en hierover te praten.. we willen wat bestellen en op dat moment komt er een bezorger aan met een cadeau van een man, het is een plantje en haargel en crème en 2 lades vol met spullen. Omdat ik me realiseer dat het van iemand is waar ik totaal geen interesse in heb en dit al eerder kenbaar heb gemaakt (in de droom!! In het echt bestaat de situatie of de persoon niet!!) ik pak 1 van de lades loop naar de grote trap van het winkelcentrum en gooi dat ding keihard naar beneden! Als statement! Vervolgens ren ik heel hard! niet uit angst maar gewoon rennen en dat wordt ik opgemerkt door een soort van beveiliging die me de lade heeft zien gooien. Ze roept daar gaat ze! Ik ren keihard door in het winkelcentrum en daar zijn allemaal Tijgers! Verspreid over het hele centrum. (Als soort beveiliging ook denk ik)
  Ik maak een geluidje, ik kijk de tijger aan en deze komt direct naar me toe!! Ik roep de tijger als extra beveiliging zodat ik die misschien kan sturen op de mensen die mij willen hebben. Ik ben niet bang!! Voel me niet opgejaagd, toch ren ik!! De Tijger rent met me mee!!! Dat voelt echt geweldig!!! Krachtig!! Samen rennen we keihard ik aai de tijger de tijger nog alsof het mijn huisdier is. Ik zie de tijger echt genieten van het rennen!! De tijger is mijn 2e hand! Ik zie er nog 1 en wil deze ook roepen, maar dan wordt ik wakker! Wat kan ik hier in godsnaam uit opmaken!?? Ik kan niks vinden over tijgers wat hier op lijkt.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Helena,
   Wat een prachtige, krachtige droom!
   Wij mensen hebben, naast alle kennis en kunde die we opdoen in ons leven, ook een natuurlijke en intuïtieve kant. Een “dierlijke” kant zou je kunnen zeggen. Dat ons onbewust drijft en beweegt. In onze dromen wordt dat vaak gesymboliseerd door een dier.

   Jouw droom begint ermee dat je een vrije sprong gaat maken zonder bescherming. Het voelt als zweven en je beseft dat je niet van onzekere mannen houdt. Jij durft! En je doet het ook nog, je gaat ervoor! Zo wil je zijn en met zo iemand wil je zijn.
   Dan krijg je spullen die zorg nodig hebben (het plantje) of die verzorgen (de gel en creme) en nog wat spullen in 2 lades, die dus weg- of ondergeschoven zijn. Daar heb je niks mee. Je wil er niets van weten en dat werp je van je af. Openlijk voor iedereen zichtbaar.
   In het laatste gedeelte ga je rennen en voel je fysiek hoe krachtig je bent. Je ontmoet een tijger en nog één. Zij rennen met je mee en weerspiegelen zo jouw drijfveer, je kracht, je soepelheid. Je geniet vol. Bent helemaal in het moment met de tijger als je tweede natuur.

   Omarm de tijgerkracht die in je zit Helena. Deze is van jou. Vertrouw er op. Dit ben jij.
   Warme groet Esther

   1. Hallo Esther..
    Ja, het was inderdaad een bijzondere droom. Veranderd de betekenis als ik je een persoonlijk detail over mijn leven vertel? Mijn liefde, de jonge man met wie ik mijn leven deelde en met wie ik een toekomst voor ogen had is nu 2 maanden gelden verongelukt. Hij is in zijn vaderland door een automobilist aangereden op de motor! Het was niet zijn schuld en de dader loopt nog vrij rond! Hij was de liefste persoon die ik ooit ontmoet heb! Een puur hart met alleen maar liefde voor mij. Hij raakte veel mensenharten in zijn leven met zijn persoonlijkheid liefde en vreugde! Ik mis hem elke dag en probeer nu mijn leven zonder hem weer betekenis te geven. Ik heb een eigen bedrijf wat het niet makkelijker maakt, maar me dwingt om door te gaan en niet in een crisis terecht te komen. Hij was mijn lichtpuntje in mijn leven. En sleepte me door de moeilijke momenten heen. Hij stond altijd voor me klaar, hij was een attente man. Kwam vaak onverwachts aan met planten in mijn bedrijf. Of een bos bloemen. Hij schreef ook allemaal post iT briefjes voor me met lieve boodschappen. Heeft de droom iets te maken met deze droevige gebeurtenis van mijn verlies??

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Helena,
     Wat een intens verdrietige tijd zal dit voor je zijn. Zo je grote liefde te verliezen. Ik ben er stil van.
     De betekenis van de droom wordt zo persoonlijker, dieper.
     Het eerste deel waar je springt zonder bescherming is gaande. Je bent in zweefvlucht, zonder te weten waar je zult landen en het verdriet is rauw, onbeschermd.
     Als je in het tweede gedeelte al die spulletjes krijgt van “iemand waar je niets van wil weten”, kan dat gaan over de troost, zorg en wellicht afleiding die anderen je proberen te bieden? En dat je dat met kracht van je afwerpt als statement, omdat je helemaal hier wilt zijn, erbij, alert.
     En omdat je dat verwerpt komt de tijger. Je krachtdier, je pure zijn. Deze vraagt niets, geeft niets, maar is gewoon in het moment. Rennend, zonder angst. Je laat dit in de droom helemaal toe en het werkt bevrijdend. Je hebt weer grond onder je voeten.
     Zoals ik het lees nodigt de tijger je uit om die ongelofelijke veerkracht te omarmen. Misschien is de tijd van nu vol droefheid, maar deze kracht ben jij en heb jij.
     Lieve groet Esther

 7. Ik heb nu al een aantal keren dezelfde droom gehad. Het gaat over mijn werk, ik werk in een verzorgingstehuis en buiten staat opeens een grote berg met twee tijgers. De tijgers zitten achter me aan en willen me pakken. Een tijger is redelijk rustig en de andere tijger probeert flink op me te jagen. Ik ben super angstig en klim op rotsen zodat hij niet bij me kan komen. Maar dan in mijn droom kan de tijger ook klimmen op de rotsen. Vlak voordat hij me pakt, schrik ik wakker.
  Ik slaap er erg onrustig door en vooral omdat ik deze droom al vaker heb gehad, ik ben benieuwd wat het zou kunnen zijn.

  1. Marielle Borst

   Hallo Katja,
   Bedankt voor het delen van je droom!

   Als je droomt over krachtige dieren zoals de tijgers uit jouw droom helpt het vaak om je even helemaal in de energie van deze prachtige dieren te verplaatsen. Hoe voelt het om die tijger te zijn die flink op jou aan het jagen is? Hoe voelt het om die redelijk rustige tijger te zijn? Welke eigenschappen en krachten belichamen deze tijgers volgens jou? Betrek vooral ook je hele lichaam erbij als je je in de energie van deze dieren probeert te verplaatsen.

   Vraag je vervolgens af of jij op je werk (het droomtafereel speelt zich immers af op je werk) wat meer of juist wat minder van deze tijger energie kunt gebruiken. Meestal weet je bij dit soort vragen in een split second wat het juiste antwoord is, dus denk er niet te veel over na, maar voel vooral wat voor jou klopt.

   Mocht er spontaan een werksituatie in je opkomen waarin je binnenkort wel wat meer of juist wat minder tijgerenergie in kunt zetten, pas dit dan ook vooral toe in de praktijk! Als je deze slag eenmaal te pakken hebt, zal je merken dat deze droom zich waarschijnlijk niet meer zal herhalen.

   Gaat jou zeker lukken, want een tijger is tenslotte een Kat(ja)-achtige 😉 en krachtdieren representeren in je dromen meestal delen van jezelf!!
   Marielle

 8. Marijke Rekers

  Alhoewel mijn droom ook gaat over ‘mijn huis’ kies ik er toch voor om het hier te plaatsten i.v.m. ‘de slangen’ die mij heel bang hebben gemaakt.

  Ik heb een heel groot oud huis gekochtt met aan alle kanten lekkage. Overal liggen natte doeken om het water op te vangen en overal liggen plassen water Ik weet niet hoe ik het moet verhelpen en maak me zorgen over het feit of ik de reparatie wel kan betalen. Ik ben ook helemaal alleen en zie nergens mijn man (nu mijn ex) en kinderen.
  Dan zijn we plotseling op vakantie. Er is een groot terrein met allemaal huisjes en tenten en heel veel mensen. Er is ook een zwembad en mijn man en kinderen zijn er al naar toe.ik heb eigenlijk geen zin maar ga er dan ook naar toe, maar kan ze dan niet vinden. Het is een heel raar zwembad met allerlei onderdoorgangen waar aan de zijkant allemaal mensen zitten. Ik speur maar zie mijn man en kinderen er niet tussen zitten. Ik loop een stukje terug en dan is plotseling iedereen weg. Er loopt alleen een groepje mannen met allemaal dezelfde jassen aan die heel ernstig kijken de trap op. Ik loop door want ik wil naar mijn huisje maar kan het helemaal niet vinden. Ik pak dan mijn kleren bij elkaar en loop in mijn bikini verder. Ik kom dan de man tegen die de lekkage in mijn huis heeft bekeken en hij zegt dat het allemaal wel meevalt. Er was iets verschoven en daardoor was het overal gaan lekken. Ik loop dan door want ik ben nog steeds op zoek naar mijn man en kinderen. Dan kom ik weer een groepje mannen tegen met allemaal dezelfde jassen aan, maar nu in een andere kleur (groen). Als ik vervolgens buiten kom zitten er overal groepjes mensen op de grond. Ik word tegengehouden door een man en vrouw die bij elkaar op de grond zitten. Zij zeggen ‘wij moeten allemaal naar buiten want er zitten overal slangen’. Ik kijk om me heen en zie dan ook overal slangen kruipen. Ik begin te huilen van ‘ik wil naar mijn kinderen waar zijn ze dan?’ Dan zie ik plotseling een grote slang op mijn stapeltje kleren zitten en gooi het met een schreeuw van schrik van mij af. Overal om mij heen zie ik slangen dichterbij komen en schop ze van mij af. Ik ben heel bang en wanhopig en roep alleen maar ‘ik wil naar mijn kinderen toe, ze weten niet waar ik ben’. Iemand zegt tegen mij ‘eens in de zoveel tijd gebeurt dit. Er zitten hier altijd wel slangen, maar soms zijn het er zo veel dat ze uitgeroeid moeten worden’. Ik kan alleen maar huilen van angst en van wanhoop want ik wil naar mijn kinderen toe. Ik word dan heel bang wakker.

  1. Beste Marijke,

   Een huis staat symbool voor de zetel van je ziel en verbindt je met het spirituele en de manier waarop je in het leven staat het is ook geborgenheid en bescherming. Je koopt een oud huis met lekkages dus het fundament is niet goed op het moment in het leven het voelt nu nat en kil aan en door de lekkages laat het zien dat je energie bent kwijtgeraakt of verspilt aan iets. Water is een levenschenkende kracht die de stroom van levensenergie en emoties symboliseert, maar kan ook nu voor spirituele wedergeboorte staan en kracht geven. De emoties nemen de vrije loop en de natte doeken zijn doordrenkt van verdriet momenteel. De zorgen die je hebt komen door het feit dat je nu alleen bent en of je het gaat redden, niet alleen financieel maar geestelijk en emotioneel. Is de draagkracht voldoende in je! Je staat er nu letterlijk en figuurlijk helemaal alleen voor.

   Vakantie staat voor ontspanning en vreugde maar het begint niet goed en met tegenzin ga je naar het zwembad en het vreemde zwembad laat zien dat de onderdoorgangen een wirwar van geblokkeerde emoties is, niets kan zo vrijelijk stromen. Je voelt je als een vis op het droge die niet wil of durft te zwemmen.

   De mensen in je droom voelen zij goed aan? Vaak zijn mensen helpers en duiden zij door kleding of houding hun intenties of bedoeling aan. Moederziel sta je daar nu iedereen plots weg is maar de mannen in dezelfde jassen (hiërarchisch symboliek voor een bepaalde orde) en hun ernstige blik laten je zien door treden/trap te bestijgen dat je met inspanning dingen in jezelf kunt verbeteren om zo een nieuwe fase in je leven te bereiken. Deze mannen voelen als wijs en goedaardig aan en helpen jou om bewust te worden van het feit dat dit mogelijk is in je leven. Je bent soms een beetje de weg kwijt in jezelf met zoveel emoties en situaties die nieuw voor je zijn. Je huis en geborgenheid is anders geworden en heeft een andere dimensie in je leven gekregen. Doordat je eigenlijk bijna naakt (bikini) wegloopt met kleding onder je arm verberg je niet veel maar geef je je bijna bloot en stelt je je kwetsbaar op. Wat een moedige stap is! Door bewustwording in jezelf van oude patronen en overtuigingen mag je deze in je nieuwe leefsituatie los gaan laten. De mannen in het groen stellen natuur, plantenleven en lente voor, alles gaat groeien en bloeien en duidt op evenwicht en meer harmonie, zo ook de nieuwe zaadjes (groen) in je geest voor een nieuw begin. Het feit dat het lekken minder wordt of wel meeviel zal je geruststellen, je zit op de goede weg in jezelf waardoor je in het leven jouw dingen gaat bereiken en er sterker uitkomt.

   Slangen staan voor transformatie het symbool van verandering en wedergeboorte en het instinctieve kan aangewakkerd worden. Misschien heb je je vaak onderdrukt gevoelt of tegengewerkt zoveel slangen er zijn in je droom. Een slang vervelt en de oude hoornlaag met schubben wordt afgestroopt en achtergelaten. Je zit in een overgangsfase momenteel, transformatieprocessen waardoor vernieuwing kan ontstaan. De slang die op je oude kleren ligt geeft symbolisch weer dat je die niet meer moet aantrekken. De dubbele slang staat symbool voor ziekte en genezing bij apothekers zie je deze “Esculaap” nog altijd weer. Heel duidelijk zoveel slangen dat ze oude beeldvorming van jezelf willen uitroeien.

   Dank voor het meelezen.
   Lieve droomgroet,
   Dory

   1. Marijke Rekers

    Hallo Dory,
    Na het lezen van jouw reactie op mijn droom, waarbij ik direct al heel emotioneel reageerde, heb ik bewust een paar dagen gewacht met reageren, omdat ik de duiding eerst goed op mij in wilde laten werken. Het is onvoorstelbaar hoe je met jouw duidelijke duiding van mijn droom precies weet weer te geven waar ik op dit moment in mijn leven mee worstel en ook waar ik al stappen in heb gezet en nog zal moeten zetten. Ik herken mij er zo ontzettend in dat ik er elke keer als ik het lees tegelijkertijd heel emotioneel en ook heel ‘stil’ van word. Heel erg bedankt!
    Lieve groet, Marijke

 9. Hoi,
  Ik zou graag de betekenis achter deze droom willen weten:

  Ik was in de zee aan het zwemmen met meerdere mensen toen ik plots 2 haaien zag komen aanzwemmen(Het water was rustig). Ik waarschuwde de mensen en er ontstond paniek. Ik had iets scherps in mijn hand, een soort speer waarmee ik 2 haaien doodde. Ik voelde hoe ik door de stugge huid van de haai prikte. Toen kwamen er weer 2 (kleine) haaien snel en agressief aanzwemmen en zag ik paniek in de ogen van een jongen voor mij. Ik voelde en wist meteen dat ik het moest oplossen en ook deze haaien maakte ik dood. Ik prikte er doorheen en prikte voor de zekerheid nog een keer door zijn hoofd heen (In de eerste instantie had ik niet verwacht dat ik ook deze haai in 1 keer zou raken). Nu wist ik zeker dat hij dood was.

 10. Ik droomde dat er een circus was en alle dieren zaten in kooien ik liep erlangs en vond het verschrikkelijk dat al die dieren opgesloten zaten. dan kwam ik bij de tijger waar ik bleef staan en we keken elkaar recht aan het leek wel of we elkaar kenden. De kooi was vanboven open en de tijger sprong eruit. Ze lande recht voor me en keek me dreigend aan. Ik deed mijn ogen dicht en hief mijn armen beschermend op ik was doodsbang. Ik hoorde mensen komen om de tijger terug te vangen. Plots was het weer rustig . Ik deed mijn ogen open en de tijger was verdwenen en ik was zo opgelucht dat ze nu vrij was.

  1. Beste Nancy,
   Wat een prachtige droom. Dromen over dieren gaan vaak over de krachten die je tot je beschikking hebt maar niet inzet. De droom begint met opgesloten circusdieren. Dieren die een trucje doen, die aangeleerd gedrag vertonen dat niet ‘eigen’ is. En dan zie je de tijger. Je kent hem. Het droombeeld van de tijger staat voor die specifieke kracht in jou die de tijger vertegenwoordigt. De vraag aan jou is; Als je aan een tijger denkt welke associaties komen dan boven? Ik denk aan katachtig, krachtig, soepel, roofdier. Maar het gaat om jou hele eigen beleving. Sluit je ogen niet voor dat deel in jezelf. (in de droom doe je je ogen dicht.) Je kunt je afvragen in welk levensgebied je je bijvoorbeeld gekooid voelt. Of hoe je je hebt aangepast een een ‘circusact’ opvoert. Daar vraagt het nieuwe inzet van je. Meer vanuit wie je echt bent. Ik hoor graag je reactie.

 11. Ik heb gedroomd over een hert en zag op internet dat je dan goed moet kijken wat je gedroomd hebt omdat het iets spritueels is. Ik ben dus benieuwd wat mijn droom inhoudt.
  Ik ben in de paradijselijke tuin waar ik me helemaal thuis voel en dan komt R, mijn zielenmaatje en ik leg mijn hoofd op zijn schouder, ik geef me aan hem over, hij begint me langzaam te zoenen en heerlijk te tongen. Er is ontzettend veel liefde tussen ons. We kijken samen rond in de tuin en zien een soort levend Hert aan de muur hangen in een zak en ik vraag aan het hert of ie daar al
  lang hangt. Ja, zegt ie en hij vindt het prima.
  Andere droom, zelfde nacht.
  Ik ben met R bij collega die in haar huis een soort teamdag heeft. In het begin is R bij me, dan loop ik rond in en buiten het huis en ben ik R kwijt. De collega heeft een soort spirituele sessie en ik val er plotseling in en ben verward wat er allemaal gebeurt. Op het laatst zie ik R snel in mijn ooghoeken en is ie weer weg. Ik word verward wakker.

 12. Ik heb niet gedroomd over een tijger, maar wel over een stier:
  Ik heb een stierkalf in huis genomen om het te redden van de slacht.
  Een flatje, 3-hoog.
  Maar mijn huis is veel te klein en het dier kan zijn ei niet kwijt. Het raakt door het dolle heen. Het weet van gekkigheid niet wat te doen en komt naar me toe om aangehaald te worden. Ik kan het niet kalmeren. Het gaat als een gek te keer en alles raakt overhoop: kasten, boeken, glaswerk. Alles.
  Opeens realiseer ik me dat het geen kalf meer is maar een volwassen stier: één bonk spieren van 800 kg dendert door mijn huis.
  Wanhopig zoek ik in mijn slaapkamer naar een telefoonnummer van iemand om het dier op te halen, maar ik kan het niet vinden.
  Dan hoor ik het dier een aanloop nemen richting de slaapkamerdeur.
  Ik weet zeker dat hij er dwars door zal gaan, alsof die deur niet bestaat.
  Op dat moment word ik wakker.

  1. het eerste wat bij me opkomt als ik je droom lees, is dat er iets in jou (een kracht) geen kind meer is, maar volwassen en de ruimte wil hebben, dat het nodig heeft. Als kind heb je die kracht misschien weggestopt (om het te redden van de slacht). Misschien was deze kracht niet geoorloofd door de volwassenen om je heen?

   1. Ik heb deze droom een jaar of twee geleden gehad. Toen ik nog niet van het ITIP had gehoord en nog nooit iets met dromen had gedaan. Maar ik vond hem wel bijzonder. Zo bijzonder dat ik hem heb opgeschreven.
    Toen ik de droom over de tijger las, dacht ik: dit heb ik ook gedroomd.
    En de uitleg van de droom bij de tijger past voor mij helemaal bij mijn droom. Het bekende kwartje. En ik weet nu ook waarom ik hem toen heb opgeschreven: een toen nog onbegrepen boodschap die vertelt over de kracht in mij die ik lang heb onderdrukt en niet langer meer kan/wil onderdrukken…

 13. ik droom van een kat, die haar achterlijf in tweeen is gescheurd. ze lijdt heel erg en ik denk: ik moet haar doodschieten, maar ik heb geen geweer. dan denk ik: ik kan ook de dierenambulance bellen. daar eindigt de droom. ik ben niet in paniek, maar voel een diep mededogen.
  ik heb recent de film ‘Track’ gezien, waarin de hoofdrolspeelster haar eigen hond doodschiet. dat raakte me diep.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *