Dromen over paarden

Dromen over paarden

Ik droom dat ik met een kudde niet al te grote, zwarte paarden op het strand ben. Ik rijd zonder zadel op een paard, dat voor mijn gevoel anders is dan de rest van de kudde. Ik voel me volledig vrij en krachtig. Ik streel het paard over haar hoofd om haar mijn liefde te tonen en haar te laten weten dat ze zo goed loopt. Dan voel ik dat ze bloedt, met name bij haar gebit. Ik schrik. De rest van de droom ben ik bezig zorg voor haar te regelen.

Als ik wakker word uit deze droom heb ik een knoop in mijn maag. De overgang tussen dat volledig vrije, krachtige gevoel en de schrik dat mijn paard blijkt te bloeden is me te groot. Het maakt me ook verdrietig. Waarom bloedt dat mooie dier nou? Ze liep net zo lekker.

Wat als ik zelf dat paard ben? 

Aangezien dieren in dromen vrijwel altijd iets weerspiegelen dat over jezelf gaat, verplaats ik me in het paard dat bloedt. Zodra ik me voorstel dat ik zelf dat paard ben, gebeurt er iets met me. 

Betekenis dromen
Sailed of to find the land of dreams

Allereerst laat mijn ego weten het jammer te vinden dat ik als paard niet al te groot ben. Daar gelukkig vreselijk hard om kunnen lachen geeft opluchting, dus de knoop in mijn maag ontspant al wat. 

Als ik me vervolgens afvraag waarom ik als paard nou toch zo bloed, komt in me op dat ik er niet zo goed tegen kan als iemand mij met geweld in een richting probeert te trekken die de mijne niet is. Als vanzelf herinner ik me de ervaringen die ik op dit gebied heb gehad en voel ik hoe dankbaar ik ben dat ik nu eindelijk mijn eigen richting kan en mag leven. Verder voel ik hoe fijn ik het vind als er in een groep ruimte is voor anders zijn. Samen met de groep, maar toch vrij zeg maar.

Iemand met wie ik de droom deel, geeft aan dat ze het zo mooi en helend vindt dat ik in de droom zelf zorg dat het paard de juiste zorg krijgt. Ook dat is raak voel ik. Wat een cadeau deze droom!

Levensenergie

Dromen over paarden hebben vaak iets te vertellen over hoe het is gesteld met je eigen kracht en levensenergie. Over wat er speelt op het gebied van je eigen ‘PK’ zeg maar. De volgende droom is daar een prachtig voorbeeld van:

In de studentenkamers van de studentenflat stallen we paarden. Terwijl we aan het koffiedrinken zijn, worden alle paarden gestolen. Vier van de acht paarden zijn alweer gevonden en komen weer terug. De andere paarden worden waarschijnlijk ook wel weer gevonden.

Naar aanleiding van het feit dat de paarden in de droom in een studentenflat gestald worden en vervolgens worden gestolen, werd aan deze dromer gevraagd of hij tijdens zijn studententijd zijn kracht kwijt was en/of zich door iets of iemand zijn kracht had laten ontnemen. 

Dromenuitleg, Dromen over paarden

De dromer gaf aan dat zijn levensenergie tijdens zijn studie inderdaad onder druk stond. Onder andere, omdat hij niet de goede studie had gekozen en puur op wilskracht zijn studie moest afronden. 

Het slot van de droom gaf de dromer vertrouwen. Vier van de acht paarden zijn immers al teruggevonden en met de rest komt het waarschijnlijk ook wel goed. Mooi ook wel dat deze dromer als hij vol in zijn kracht staat dus over maar liefst acht ‘PK’ kan beschikken!

Ieder dier is uniek

Als je wakker wordt uit een droom over één of meerdere paarden, voel je je anders dan als je ontwaakt uit een droom over ieder willekeurig ander dier. Dromen over paarden raken nou eenmaal aan andere thema’s dan dromen over slangen, spinnen, katten, walvissen, apen, etc. Ieder dier heeft immers zijn eigen, unieke eigenschappen. Bovendien roept de ene diersoort hele andere associaties en herinneringen op dan een andere diersoort. Als je als kind een flinke trap van een paard hebt gekregen zal een droom over een paard iets anders met je doen, dan als je hele fijne herinneringen hebt aan die leuke manege waar je als kind zo graag kwam.

Zelf op onderzoek uit

Als je een droom over een paard (of over welk ander dier dan ook) nader wilt onderzoeken, kom je vaak al een heel eind door op te schrijven:

– welke eigenschappen je dit dier toeschrijft 

– welke associaties je persoonlijk met dit dier hebt

– welke spreekwoorden je kent waar dit dier in voorkomt 

Als je de uitkomst van deze exercitie op jezelf betrekt, wordt vaak al helder waar de droom in de kern over gaat. 

Energetische oefening

Wat ook een leuke oefening om te doen is als je liever energetisch aan de slag gaat, is om even helemaal in de huid van het dier waar je over hebt gedroomd te kruipen. Vervolgens gedraag je je minstens vijf minuten lang vol overgave zoals het dier waar je over gedroomd hebt. Op deze manier krijg je fysiek contact met de energie van het dier waar je over gedroomd hebt. 

Wanneer je deze oefening met meerdere mensen doet, kan je je laten inspireren door de interactie die spontaan tussen soortgenoten ontstaat. Ik zie de paarden al steigeren en met wapperende manen ‘in de wei’ galopperen. De slangen sissen en geruisloos over elkaar heen glijden. De apen de ruimte op stelten zetten en elkaar vlooien, etc.

Als je (als individu of als groep) eenmaal vol contact met de energie van het dier hebt, kan je jezelf de vraag stellen of jij in je leven wel wat meer of wat minder van deze energie kunt gebruiken. Vaak wordt dan direct duidelijk wat de droom je te zeggen heeft.

Ik wens jullie veel droom- en oefenplezier en een zomer vól levensenergie!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Geïnteresseerd in dromen? Bekijk dan hier ons aanbod. Lees ook de blog dromen over dieren of bekijk de betekenis van een andere droom.

13 gedachten over “Dromen over paarden”

 1. Ik droomde dat ik in het huis was waar ik was opgegroeid. In de huiskamer zat ik met
  Mijn hondje op de bank. Het middelgrote paard wilde naast mij zitten en ging zoch voorbereiden om te gaan zitten ik kon nog net voorkomen dat hij op mijn hondje ging zitten. Vervolgens staat het paard bij de balkondeur en besef ik dat hij naar buiten moet om te plassen. Terwijl hij al begint doe ik de deur open en stuur hem op balkon. Daarna probeer ik de vloer schoon te maken wat ook een beetje bedenkt is met kranten.

  1. Hallo Ro,

   Je droomt over het huis waar je bent opgegroeid, dus wellicht verwijst de droom ook naar die tijd. Dan zijn er twee dieren in je droom. Symbool voor twee krachten/ kwaliteiten die jij in je hebt; Het kleine hondje, dat lekker op de bank zit en bijna wordt verpletterd. En het middelgrote paard dat zo lomp wil gaan zitten (op het hondje) en vervolgens de boel onderpist.

   Omdat het over vroeger gaat en je zo specifiek een ‘klein’ hondje en een ‘middelgroot’ paard benoemt…zou het kunnen dat deze staan voor jou als klein kind en als puber in je ouderlijk huis? Was jij een lief, braaf beestje op de bank als klein kind en een brutale meid als puber met weinig oog voor haar omgeving?

   En dan wil je nu de troep (van die puber) opvegen. Probeer je misschien je ‘puberzonden’ te verbergen, te bedekken? Mag je nog rebels zijn van jezelf, zoals je ooit was?

   Dit zijn de vragen en beelden die bij mij opkomen. Herken je er iets in? Ik hoor het graag.

   Esther

   1. Haha wouw daar herken ik zekers wel wat in. Ik een franse bulldog en die zit altijd bij me op de bank. Qua paard vond ik het bijzonder omdat hij heel graag cozy en gezellig bij ons wilde liggen. Alleen door zijn grootte en omvang wat onhadig daarin was. Maar wat je zegt is sowieso herkenbaar. Vond het alleen apart omdat ik nergens info kon vinden over paarden die bij je komen liggen of in huis. 😁

 2. Dankjewel Kune voor je fijne aanvulling. Ik denk geen figuren, maar eerder drie gebieden in mijn leven (werk in het verleden en een herhaling in het heden en privé) waarin ik opgebrand werd/ word door teveel betrokkenheid, afstemming op anderen waardoor ik zo moe geworden ben. Ik mag mezelf centraal gaan stellen. Ruimte maken voor mezelf en mijn speelse deel. Fijn dat door het delen van de droom de bewustwording er nog meer is. Het was al een thema, maar ik voelde nu zoveel liefde, en verdriet voor Tanja/mezelf. Het wordt tijd dat ik wakker blijf.

 3. Hallo Marielle,
  Dankjewel voor je reactie.
  Je antwoord raakt weer verdrietig gevoel in mij.
  Wat mooi wat je schrijft over de ziel van Tanja die bij me is gebleven en me iets spiegelt over mijn leven. Dat hondje was voor mij als kind belangrijk als het ging om gevoelens mogen voelen.
  Voor mij roept de de droom iets op dat gaat over ouder worden. Ik ben halverwege de vijftig en als ik mijn haren niet kleur ook grijs 🤗. Maar ouder worden is m.i. niet de kern. Het gaat meer over verdriet over niet voluit geleefd leven.
  Ik begrijp niet precies waarom ik deze droom juist nu droom. Ik zit op dit moment in een heerlijk natuurhuisje.
  Toch als ik het dieper laat zakken. Onlangs na trauma opleiding inzicht gekregen over hoeveel afwijzing en kritiek /verdriet ik in mijn jeugd heb ervaren. Terwijl ik altijd al goed was….Rolverwisseling mbt mijn ouders (parentificatie) en nu alweer 15 jaar werkzaam als therapeut- met plezier en enthousiasme maar ook alweer lang hetzelfde ondanks alle afwisselende cliënten. Een zieke , steeds verder wegglijdende dementerende moeder; twee vriendinnen die ernstig ziek zijn. Geen klaagzang hoor! Maar het besef dat veel zorg en aandacht naar anderen gaat. Een man die al gepensioneerd is waardoor ik soms het gevoel heb mee vooruit in de tijd getrokken te worden.. Toch ruim ik bewust tijd in voor leuke dingen. De droom laat zien dat het toch niet klopt.
  Ik heb voor aanvang van deze vakantie besloten meer in vrijheid te gaan werken (minder met contracten) dus wellicht gaat het toch over teveel en te hard/betrokken werken.
  Ik ben als Tanja in de droom gaan liggen…en dan voel ik me gewoon niet goed bezig met dat kaarsvet oplikken, maar ook heel vast, kleverig en gewoon moe. In ieder geval geen vrij en speels gevoel. Met kaarsjes die niet branden. Of misschien is het niet moe maar gewoon verdrietig komt nu in me op
  Ik ga mijn dromen de komende tijd in de gaten houden. Fijn dat het zo kan.
  Ik had al gezocht waar je zit met je praktijk🤗 Het is te ver voor live sessies maar mss kan mail ook. Je schrijft ook mooie blogs zag ik.
  Ik geef de droom/dromen even de tijd om verder in te dalen. De stap om te stoppen met contractwerk en alle daarbij horende verplichtingen is in ieder geval een goede stap geweest.
  Hartelijke groet, Karin

  1. Marielle Borst

   Hallo Karin,

   De reden dat je juist nu over Tanja droomt heeft denk ik inderdaad te maken met het feit dat er in je dagelijks leven veel zorg en aandacht naar anderen gaat. Nu je tot rust aan het komen bent in dit natuurhuisje ontstaat er ruimte voor jouw eigen gevoelens en wat er op een diep niveau bij jouzelf speelt. Bijzonder dat Tanja dan ook weer ‘langskomt’ en je net als vroeger helpt om in contact te komen met je eigen gevoelens: heel ontroerend! Als de droom een verdrietig gevoel bij je oproept zou ik dat dus maar gewoon laten stromen, want verdriet dat kan stromen lucht vaak op. Zouden die drie kaarsen uit je droom trouwens voor je moeder en je ernstig zieke vriendinnen kunnen staan of staan ze ergens anders voor? Wat denk jij? Ik denk nl niet dat het toevallig is dat het er drie zijn…

   Ik wens je nog vele mooie dromen, want als er iets een mooie ingang is voor wat er op een dieper niveau speelt en contact houden met jezelf dan zijn het wel je eigen dromen!

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Fijn dat het stoppen met contractwerk en alle daarbij horende verplichtingen voelt als een goede stap!
   P.S. Is het een idee om als je weer thuis bent ergens op een centrale plek in je huis een foto van Tanja neer te zetten, zodat ze je iedere dag in liefdevolle herinnering kan brengen hoe heilzaam het is om (in alle zorg voor anderen) in contact te blijven met je eigen lijf en je eigen gevoelens?

   1. Hoi Marielle,
    Zo bijzonder hoe je dingen met elkaar verbindt die mij niet direct opvallen in wat ik schrijf (zoals de verbinding metmijn gevoelens toen en nu). Nogmaals dankjewel voor je zorgvuldige aandacht voor mijn droom.
    Ben benieuwd wat er nog meer gaat komen.
    Waar de drie kaarsen voor staan is me nog niet helder. Ik houd mijn vervolgdromen in de gaten. Mooi inderdaad de dromenwereld. ♡

   2. Mag ik je mijn idee geven, Karin? Die 3 kaarsen… lijken me idd te kunnen staan voor figuren in je leven, die uitgedoofd zijn. En je wil zeker zijn dat ze goed uitgedoofd zijn. Zou het kunnen dat jij deze 3 figuren zal of wil begeleiden naar een volgende fase?
    Kaarsvet zie ik als brandstof, dat we graag vanuit de vorm van een kaars zien vlammen (brandende levensenergie of passie) ipv uitgelopen op de vloer te moeten opkuisen.
    Je hond Tanja staat m.i. zeker ook voor jezelf en je verlangen naar het speelse zorgeloze kind, dat in het natuurhuisje getriggerd wordt.

 4. Dag Marielle,
  Mijn droom gaat niet over paarden maar over het hondje dat ik vroeger als kind had. Tanja, een klein, wit speels hondje.

  Ik ben in slaap gevallen in de kamer. Als ik wakker word ligt Tanja (grijs geworden) languit in het kaarsvet op zachte grijze halfhoge vloerbedekking. De drie kaarsen onder het houten tafeltje (zo’n soort tafeltje staat in mijn werkkamer) zijn omgevallen. In eerste instantie zie ik het niet en meteen als ik het zie blaas ik de kaarsen uit (gek want ze waren al uit). Tanja likt het kaarsvet op . Ik schraap verwoed zijn tong schoon, het kaarsvet eraf, maar ik weet niet of het nog goed komt.
  De droom eindigt dat hij mij recht aankijkt- haartjes plat en 1 oogje helemaal dichtgeplakt met kaarsvet. Oh nee. Ik heb een verdrietig gevoel bij het wakker worden.

  Ik ben heel intensief aan het dromen dus misschien schrijf ik nog meer dromen op als het mag.
  Hartelijke groet,
  Karin

  1. Marielle Borst

   Hallo Karin,
   Dank je wel voor je droom. Ik kan me voorstellen dat je met een verdrietig gevoel uit deze droom wakker werd, dat zou ik zelf ook hebben. Er is een stroming in droomduiding die zegt dat het verhelderend kan werken om ‘ik’ te zeggen tegen alles wat er in een droom voorkomt. In jouw geval zou dit betekenen dat het wellicht verhelderend kan werken als jij je voorstelt dat jij zelf jouw vroegere hondje Tanja bent en dus vanuit haar perspectief meemaakt wat er in de droom gebeurt. Wat gebeurt er met je als je je dit voorstelt?

   Het ontroert me ontzettend dat het hondje inmiddels grijs is geworden, alsof ze in je ziel van kinds af aan (en dus ook na haar dood) bij je is gebleven en je nu iets terugspiegelt dat over jouw leven gaat. Hulpvragen zouden kunnen zijn (voel maar na welke vraag het meeste bij jou resoneert): Ben je ergens in je leven figuurlijk ‘in slaap gevallen’? Heeft dat met je werk te maken? Is er in je leven iets gaande dat je in eerste instantie niet zag? Was er toen je het wel zag en ingreep al schade ontstaan? Is het aan de orde dat je zorg krijgt en je ogen opent? Welke eigenschappen van Tanja zouden jou nu goed doen? Haar onschuld? Haar speelsheid?

   💚-groet,
   Marielle

   P.S. Voor mensen die behoefte hebben aan iets extra’s, bieden we de mogelijkheid om ons separaat te mailen. In ruil voor onze extra tijd en aandacht vragen we je dan na afloop om een vergoeding over te maken die past bij wat jij aan onze reacties hebt gehad. Jij mag die vergoeding helemaal zelf bepalen. Op die manier houden we de balans gezond. Mocht deze werkwijze je om wat voor reden dan ook niet aanspreken, dan kan je de dromen via de site delen, maar ze wel een beetje spreiden in tijd, zodat er hier niet opeens een piek ontstaat. Mocht je me separaat willen mailen mijn e-mailadres is: marielle@oerpad.com. Kijk maar wat goed voelt, jij en je dromen zijn in ieder geval welkom!

 5. Marielle Borst

  Dank je wel lieve Kune, want dit blog is er gekomen dankzij jouw reactie op mijn droom. Mocht je binnenkort weer over paarden (of over iets anders) dromen, dan zijn je dromen van harte welkom!

 6. Oh Marielle, zo mooi beschreven! ik zat al helemaal in je paarden-energie 😉 Ik droom ook vaak over paarden, maar dat zal wellicht niet verbazen. Als ik nog eens een mooie heb, dan deel ik hem hier!
  Liefs, Kune

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *