Geld in dromen

Geld in dromen

Met de vette kortingen van Black Friday nog vers in het geheugen, mijmer ik over de soms twijfelachtige reputatie van geld. Geld is niet weg te denken uit onze maatschappij. Iedereen heeft ermee te maken. Je kunt het niet eten of er de liefde mee bedrijven. Het houdt je niet warm in de winter of koel in de zomer. Je wordt er niet mee geboren en je kunt het niet meenemen in je graf. En toch draait een groot deel van ons leven om geld en hoe we ons ertoe verhouden.

Geld draagt ook dualiteit in zich. Een niet natuurlijk element dat toch helemaal verweven is met wie wij zijn. Geld is ongrijpbaar en tastbaar tegelijk. Verachtelijk en begeerlijk. In overvloed aanwezig of altijd te kort. Je kunt het over de balk smijten of oppotten. Verdienen en kwijt raken. Hoe ongelooflijk interessant is geld dan als symbool. Je kunt er alle kanten mee op.

Geld als droomsymbool

Het eerste wat je kunt doen als je droomt over geld is jouw eigen kijk op geld onderzoeken. Wat vind jij van geld? Hoe sta je er tegenover? Wat voor gevoel geeft het je als je aan geld denkt? Welke woorden komen in je op? Schrijf dat eens op en kijk wat de grote gemene deler is in jouw persoonlijke geldbeleving.

Ten tweede is het interessant om te kijken naar wat er gebeurt met het geld in je droom. Wordt het verkregen of juist verloren? Koop je er iets mee of ben jij degene die iets verkoopt? Wellicht ontdek je dat er een spreekwoord of gezegde over geld in je droom verborgen ligt. Bijvoorbeeld:

  • Een te hoge prijs betalen
  • Het geld groeit me niet op de rug
  • Geld als water verdienen
  • De rekening gepresenteerd krijgen
  • Geld moet rollen
  • Met gelijke munt terugbetalen
  • Op je geld zitten

Kijk vervolgens waar je dit herkent in je leven. Is het zo dat iets je teveel kost bijvoorbeeld of dat je ergens tekort komt? Iets je toekomt of juist wordt ontnomen? Het geld in de droom gaat dan over het gevoel, de energie die je momenteel ervaart in je leven.

De energie van geld

Er gaan twee zangeressen optreden tijdens een wedstrijd, waar je geld op kunt inzetten. Ik besluit een gokje te wagen en zet 25 euro in op het meisje dat zeker zal winnen, omdat ze steengoed is. Als ze begint is ze echter zo zenuwachtig dat ze nauwelijks uit haar woorden komt.

In contact met de droomster blijkt dat zij eigenlijk nooit ‘een gokje waagt’. Des te verrassender dat ze daar in deze droom voor kiest. Al denkt ze nog steeds op zeker te spelen, toch maakt dat ‘gokje wagen’ iets los bij haar. Ze durft iets in te zetten zonder controle over wat het haar oplevert.

geld in dromen

Omdat geld een ruilmiddel is -je geeft geld en krijgt er iets voor terug of andersom- is het ook goed om eens te kijken wat er in je droom precies wordt uitgewisseld. Wat ontvang je of wat geef je weg? En is dat in evenwicht?

Ik help een onbekend gezin aan spullen voor hun huis. Ik vind het fijn te kunnen helpen en vraag aan de man van het gezin of hij ook nog geld nodig heeft? Ja, hij heeft 10.000 euro nodig en ik schrijf het getal op als lening. Blij loop ik naar huis, maar dan slaat de twijfel toe. Ik ken die mensen helemaal niet en leen hen zo 10.000 euro. Wat heb ik gedaan? Als ik terug ga om de lening ongedaan te maken, is het geld al uitgegeven.

De droomster wordt wakker met een benauwd gevoel. Ze beseft dat ze zich ook in haar dagelijks leven zomaar helemaal kan weggeven. En wat dat haar kost.

Materie

Geld is natuurlijk ook bij uitstek materie. Het is een tastbaar iets dat een bepaalde waarde uitdrukt. Als je veel geld hebt ben je een rijk mens, maar wat heb je dan eigenlijk? Een berg briefjes en munten? Of een groot aantal cijfers op een bankrekening? Daar kun je op zich niets mee, tenzij je er wat mee koopt. Eten, kleding, een huis. Dingen die noodzakelijk zijn voor je voortbestaan. Maar ook vakanties, een schilderij, een etentje met vrienden. Datgene wat kleur geeft aan het leven; verrijking. Zo is er ook verarming als slechts het hoogstnoodzakelijke met moeite kan worden bekostigd en er niets overblijft voor een verzetje.

Hoe zit dat in je dromen? Is er geld in overvloed? Heb je geen cent te makken? Of is er precies genoeg? Geld is in deze gevallen het tastbare bewijs dat er voor jou dus meer dan genoeg is, dat je aan het overleven bent of dat je in balans bent.

De illusie van geld

Geld maakt niet gelukkig, maar…het wel of niet hebben ervan bepaalt zoveel in ons leven. Zelfs ons gevoel van geluk. En dat terwijl we donders goed weten dat geluk niet te koop is. Blijkbaar is de tegenwaarde van geld, dat wat je ervoor kunt krijgen, begerenswaardig. Er zijn echter voorbeelden genoeg van mensen die zwemmen in hun geld en toch doodongelukkig zijn. Of je wint de loterij om er vervolgens achter te komen hoe weinig échte vrienden je eigenlijk hebt. Met geld koop je geen liefde of een goede gezondheid. Dat is de illusie van de waarde van geld.

Hoe zit dat in jouw droom over geld? Vertegenwoordigt het geld een vaste waarde of slechts een belofte die nooit zal worden ingelost?

De arme weduwe
Geeft en u zal gegeven worden

Als kind maakt het volgende Bijbelverhaal over geld grote indruk op mij: Gezeten tegenover de offerkist ziet Jezus hoe de menigte kopergeld in de offerkist gooit. Veel rijken gooien er flink wat geld in. Dan komt er een arme weduwe, die er slechts twee muntjes in gooit. Jezus zegt tegen zijn leerlingen: “Ik verzeker je dat deze arme weduwe meer in de offerkist heeft gedaan dan alle anderen. Die gaven slechts een deel van hun overvloed, maar zij gaf alles wat ze bezat.”

De wet van wederkerigheid tenslotte zegt: ‘Als je iets wilt hebben, geef het dan weg’.

Door: Esther van Nieuwburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *