Je leven als droom bezien

Je leven als droom bezien

Beelden worden niet gemaakt, ze moeten worden bevrijd uit het marmer. (Michelangelo)

Elke keer als je een droom onthoudt, komt er een wereld mee uit de nacht die je op vele manieren kan raken. Je kunt verwonderd zijn, verbaasd, geschrokken, benieuwd, verdrietig, etc. Meestal laat een droom je achter met een grote puzzel. Aandacht geven aan die puzzel brengt je in contact met dimensies waar we in het dagelijks bestaan al gauw aan voorbij gaan. Hoe vaak nemen we de moeite om een droom op te schrijven? Er echt even bij stil te staan? Ik kom daar in ieder geval vaak niet aan toe. En wat is dat toch zonde.

De diepte in

De afgelopen week was ik vijf dagen alleen thuis. Half aan het werk, half vrij en vooral dus alleen. Wat was dat een zegen. Door alleen te zijn en de tijd te hebben, inclusief rustig op kunnen staan, ontstond er een ontvankelijkheid, die me direct ook weer in staat stelde de diepte van mijn dromen te kunnen ervaren.

Hoewel ik thuis bleef en het daarmee gewoon en misschien wel saai zou kunnen zijn, was het tegendeel waar. Mijn oog viel op artikelen in de krant die me inspireerden. Ik genoot van de ontluikende natuur. Ik keek naar een geweldige digitale rondleiding in de eregalerij van het Rijksmuseum. De boeken die ik zou lezen bleven onaangeroerd.

Ik had de ervaring, dat wat zich aan me voordeed betekenis had. Net zoals je dat kunt hebben als je kijkt naar wat er zich in een droom afspeelt.

Richting krijgen

Deze ervaring deed me denken aan twee krachtige oefeningen, die ik graag met je deel. Je kunt het ‘werken met dromen’ namelijk ook heel goed toepassen op gebeurtenissen uit je dagelijks leven. Vaak met hele verrassende uitkomsten. Helpend voor mensen die hun dromen niet of nauwelijks kunnen onthouden en voor mensen die op zoek zijn naar een bredere toepassing van het werken met dromen.

Oefening 1) Benader je leven als een droom

Beleef een uur lang je leven alsof je droomt. Beschouw alles dat zich in dit uur voordoet als een onderdeel van een droom. Ontmoetingen, gebeurtenissen, indrukken, alles waar je oog op valt, etc. Je zult merken dat er een gelaagdheid in je waarneming ontstaat, dat alles dat gebeurt opeens meer betekenis krijgt dan normaal. Schrijf na afloop je ‘droom’ op en geef er betekenis aan zoals je dat ook bij een droom zou doen.

Het leukste is het als je deze oefening met meerdere personen doet. Er ontstaat interactie in de belevenissen tijdens het uur en na afloop tref je elkaar om de ‘dromen’ uit te wisselen. Ieder vertelt de belevenissen in haar of zijn uur aan de groep door te starten met “ik droom dat….”.

Ik deed het niet bewust deze dagen, maar in mijn geval ging het als volgt:

Dromenuitleg, Je leven als droom bezien, Betekenis dromen

Ik ‘droom’ dat ik een kleine week alleen thuis ben zonder dat ik iets speciaals op het programma heb staan. De deurbel gaat. Er wordt een bos bloemen voor mij afgeleverd met zo’n bestelbusje. Wat een leuke verrassing! Even later wordt er alweer gebeld. De auto die we verkocht hebben wordt opgehaald door een Pool. We raken in gesprek. Voor ik het weet worden we uitgenodigd om te komen logeren aan de Baltische Zee.

Deze ‘droom’ maakte me ervan bewust, dat ik me omringd weet door mensen en ‘toevalligheden’, die maken dat ik me een gezegend mens voel. Ook voorbij dit ene uur uit mijn leven en ook zonder dat het nodig is om daar van alles voor te organiseren.

Oefening 2) Focus op een lastige situatie in je leven

Soms wens je een droom om richting te krijgen over een prangend vraagstuk in je leven. Zeker wanneer je gestrest bent kan het zijn dat je dan juist geen dromen onthoudt. Of je behoort tot de groep die sowieso geen of weinig dromen onthoudt. In dit geval biedt de volgende oefening uitkomst.

Beschrijf zeer nauwgezet een gebeurtenis uit je dagelijks leven die voor jouw gevoel rechtstreeks in verband staat met het vraagstuk waarover je richting wilt verkrijgen. Schrijf deze gebeurtenis op alsof het een droom is.

Zelf schreef ik ooit de volgende gebeurtenis op als ‘een droom’:

Ik ‘droom’ dat het half zes ’s avonds is. Het sneeuwt licht, de weg is glad en het wordt steeds donkerder. Ik heb haastig boodschappen gedaan en rijd met twee jengelende, hongerige kinderen achterin naar huis. We naderen een spoorwegovergang. Opeens gaan de spoorbomen dicht en blijven ze ook dicht. Er is een storing.

Het krachtigste is om een situatie te kiezen waarin iets voorkomt waar je zelf geen invloed op hebt. In mijn geval dus de spoorbomen die dicht gingen en dicht bleven. Zoals je wel aanvoelt, zou dit een echte droom kunnen zijn. In het uitwerken ervan kwam ik erachter dat het tijd werd om stil te staan bij het feit dat ik mijn leven anders moest gaan organiseren. Te onrustig met de kinderen, te opgejaagd. De spoorbomen stopten me.  

Gelukkig is deze situatie van een tijd geleden. Maar juist daardoor kan ik goed zien dat deze ‘droom’ me echt van richting heeft doen veranderen.

Succes met oefenen. Ik wens je diepte en wijsheid.

“Nothing is a waste of time, if you use the experience wisely”. Auguste Rodin

Door: Nanske Kuiken

7 gedachten over “Je leven als droom bezien”

 1. Ik maak elke dag plannen ,wat ik moet doen met de tijd erbij ,maar het loopt altijd anders, dan komt er steeds iets tussen, waardoor mijn tijd niet meer klopt,dus laatst op zondag, begon ik zonder plannen ,want ik dacht het is zondag en vandaag maak ik geen plannen en aan het eind van de dag viel me op, dat ik toch nog een heleboel had gedaan.😂🤣

 2. marianne Willems

  Heerlijk cadeautje. Dank voor de mooie, frisse en uitnodigende tekst.
  zonnige dag
  Marianne Willems

 3. Karin Oerlemans

  Hi Nanske, wat een verrassende inhoud ‘Je leven als droom bezien’ en zo mooi geschreven.
  ‘De gedachte’ van Rodin erbij maakt jouw mail tot een waar cadeautje om te krijgen in de ochtend.
  Dank je.

  Groetjes, Karin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *