Strijd in dromen

Strijd in dromen

Strijd in dromen gaat vaak over een strijd die je ook in je wakkere leven voert. Dat kan een strijd zijn met iets of iemand in de buitenwereld. Maar het kan ook over een innerlijke strijd gaan. Dan vecht je in feite met jezelf.

Hoe heftig zo’n droom ook kan zijn, het geeft wel een andere, vaak verrassende of bevrijdende kijk op je strijd. Iets waar je zonder de droom niet of onvoldoende bewust van zou zijn.

Ik sta op een slagveld. Tegenover me staat een gigantisch leger, klaar voor de strijd. Ik ben bang, want hoe moet ik in godsnaam in mijn eentje vechten tegen zo’n enorme strijdkracht? Dan zie ik ineens dat ik hetzelfde uniform draag als de soldaten van dat leger. Blijkbaar hoor ik dus bij hen. Ik draai me om en heb nu in plaats van een vijand tegenover me, een groots en krachtig leger achter me: Een enorme steun!

Andere ogen

Deze droom laat zien hoe een kleine beweging, het omdraaien, een enorm verschil maakt in het geheel. Verandering van perceptie wijzigt de hele situatie. Dat wat een bedreiging leek, blijkt bescherming en steun te zijn. Wat vlak daarvoor gebeurt is ook van belang. Dat ik naar mezelf kijk in plaats van naar de anderen en dan zie wie ik in wezen ben. Dat er geen verschil is tussen mij en de anderen. De droom nodigt uit eens met andere ogen te kijken.

Ik persoonlijk voel me vaak ongemakkelijk bij mensen. Alsof ik nergens echt bij hoor. Voor mij is de droom een herinnering dat ik daarin beginpunt ben. Als ik eerlijk naar mezelf en de anderen kijk, zijn wij niet zo verschillend. En als ik mij omkeer in vertrouwen, kan ik hun steun en liefde voelen.

Uitputtingsslag

Deze droom bood mij een nieuw perspectief, maar strijd kan ook buitengewoon vermoeiend zijn, zoals de volgende droom laat zien:

Ik sta in een zaal vol met ninja’s en moet dwars door hen heen naar de overkant zien te komen. De moed zakt me in de schoenen. 

Net als ik ten tijde van deze droom, ken jij vast ook periodes in je leven waarin je je afvraagt: “Hoe kom ik hier in hemelsnaam doorheen?” Gedoe op het werk of onbegrip in je relatie, problemen binnen de familie, kinderen die extra aandacht vragen, een overvolle agenda en rekeningen die zich maar opstapelen…

De ninja-droom laat zien hoe het is om op meerdere fronten tegelijk strijd te moeten voeren. Heb je één ninja overwonnen, staat de volgende alweer voor je neus. Om moedeloos van te worden inderdaad. Accepteren dat dit de realiteit van het moment is, kan soms echter al bevrijdend werken.

Plan van aanpak

Om helder te krijgen hoe je met de strijd van alledag omgaat, kun je er ook voor kiezen om met het droombeeld aan de slag te gaan. In de ninja-droom bijvoorbeeld, kun je bedenken hoe jij die ninja’s aanpakt.

 • Bevecht je ze één voor één of allemaal tegelijk?
 • Ga je eindeloos de discussie met ze aan?
 • Blijf je machteloos toekijken?
 • Maak je je er met een geintje vanaf?

Door zo een droom in te stappen kun je al spelenderwijs ontdekken hoe jij reageert bij strijd. Vervolgens kun je onderzoeken of deze wijze nog passend is, of dat je het anders aan moet pakken.

Tenslotte een droom over strijd met slechts één tegenstander, waarbij de kansen gelijk zijn, maar de middelen beperkt:

Ik sta met mijn handen op mijn rug vastgebonden en moet zo de strijd aangaan met iemand tegenover mij, wiens handen ook gebonden zijn.

Wat in deze droom onmiddellijk opvalt is het ‘met handen gebonden zijn’. Ik moet vechten, maar hoe doe ik dat als ik niet kan handelen? De droom laat mijn onmacht zien. Ik sta echter wel overeind en mijn tegenstander heeft dezelfde handicap.

Vragen stellen

Als je droomt over strijd, een vijand of iets dat je bedreigt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Waar gaat het over?
  Wat is die strijd? Is er een situatie in mijn leven die ik ervaar als strijd?
  Of is er iets in mezelf waar ik de strijd mee aan moet gaan?
 2. Hoe verhoud ik me daartoe?
  Hoe sta ik erin? Wat is mijn rol, mijn eigen aandeel in het geheel?
 3. Als ik mijn houding wijzig of met andere ogen kijk: Wat zou er dan gebeuren?
 4. Als ik die vijand een vraag mag stellen. Hoe zou die klinken?
  En als ik die vraag nu eens aan mezelf stel?
 5. Als ik in de huid van de tegenstander kruip. Hoe is dat?
  Door de situatie vanuit de andere kant te bekijken ontstaat vaak veel meer begrip.
 6. Als ik de strijd daadwerkelijk aanga, wat is dan de beste aanpak?

De antwoorden op dit soort vragen geven je vaak een nieuwe ingang of een nieuw perspectief op de strijd die je aan het voeren bent.

Als laatste nog een leestip: Het eeuwenoude Chinese boek ‘De kunst van het oorlog voeren’ van Sun Tzu. Dit kan dienen als inspiratie voor hoe je om kunt gaan met strijd in je leven en helpen bij het duiden van de strijd in je dromen. Het was Sun Tzu die schreef: “Ken je vijand en vooral jezelf”.

Door: Esther van Nieuwburg

 

 

8 gedachten over “Strijd in dromen”

 1. Ik loop nog te peinzen over het feit dat ik een apparaatje in mijn handen heb en waar ik iets mee vast wilde leggen. Mentaal (beeld) gezien doe je dat ook met een camera. Maar in deze situatie (hoe graag ik het wilde) is het niet gelukt nav de voorstelling/verhaal van C & A. De spanning die deze situatie opriep en eigenlijk al voelde dat het niet meer goed kwam was denk ik de reden van weggaan en dat het apparaatje uit mijn handen viel. Niet meer te redden deze relatie. Spanningen riep het ook.

 2. Hallo dromers,

  Deze droom met een variatie erin van toch een strijd en iets vastleggen wat niet lukt.

  27 juli 2018.

  Op bezoek bij goede vriendinnen C en A, A is aan het ijsberen, wond bij C in wang onder rechteroog, apparaatje voor iets wat met foto te maken heeft.

  Ik ben bij C en A in de keuken in Frankrijk die lang van lengte is en ik ben bezig met C. Ik heb een apparaatje in mijn hand en we gaan iets doen ermee het heeft met een foto te maken. Dan zie ik A heen en weer lopen in de keuken, IJsberen. Het is schemerig in de keuken en A blijft maar ijsberen, heen en weer lopen. Er komt ook niet veel licht binnen. C zit rechts van de keuken op een stoel en kijkt naar A. Er lijkt niet echt een conversatie te zijn. Als ik dan ineens kijk naar C vanuit de deuropening zie ik dat ze een snee in de wang heeft onder rechteroog en er komt bloed uit. Ik schrik en denk C is gewond. Het apparaatje licht op de grond en ik besluit weg te gaan en vraag aan C zal ik het meenemen misschien kan ik thuis er nog mee verder, dat is goed en pak de spulletjes. Als ik weer naar C kijk is het bloeden en de wond weer weg gelukkig. Ik denk dat is snel genezen.

  Dank voor het lezen.

  Harte Droomgroet,

  Dory

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Dory,

   De late reactie op deze droom komt omdat ik niet begreep uit je verhaal dat je om een reactie/uitleg vroeg. Zoals je het schreef, leek het meer op puur het delen van een droom.

   Als ik de droom lees, zou ik graag weten wie de figuren C en A voor jou vertegenwoordigen? Om inzicht te krijgen in welke aspecten van jou hier om aandacht vragen.

   Met dat in het achterhoofd kun je kijken wat er gebeurt. Eerst het apparaat om een foto te maken. Het lijkt erop dat je hier iets wil vastleggen; een momentopname.
   Dan die twee figuren, ofwel twee delen van jouw persoonlijkheid. De ene ijsbeert, de ander observeert. Als je weet waar zij symbool voor staan, dan is het interessant te kijken welk deel van jou ijsbeert en welk deel observeert.
   Er is weinig licht in de droom, dus er is ook nog weinig bewustzijn op. Maar de droom is al ouder, dus misschien met de kennis van nu wel te begrijpen.

   Tenslotte de snee onder het oog van de observator. Alsof al dat kijken haar verwondt? En daar schrik je van, alsof je opschrikt/gewekt wordt? Je neemt het apparaat mee; het moment is vastgelegd, voorbij. En daarmee is ook de wond genezen, tot je opluchting.

   Toch voelt het voor mij alsof dit moment, deze droom, je iets te zeggen heeft. Dat je er naar terug moet keren om te weten wat hier nu eigenlijk gebeurt is.

   Esther

   1. Hallo Esther,

    Dank voor je reactie zeer gewaardeerd.

    C&A zijn goede vriendinnen en ten tijde dat ik deze droom had stond hun relatie onder spanning. Wat ik daar zag was een ijsberende A die steeds uit de duisternis een haal gaf naar C, haar vrouw. Voor mij werd duidelijk dat de relatie niet meer goed zou komen. Ondanks dat ik probeerde met een apparaatje om een momentopname vast te leggen vandaar dat ik het liet vallen denk ik nu het was niet mijn moment. Hoe graag ik dit gewild had!. Bij het zien een paar keer van A die van licht naar donker ijsbeerde en een uithaal gaf in het gezicht van C als ze uit de duisternis kwam wist ik dat komt niet meer goed. Ik schrok van de uithaal van A in het gezicht van C. Het was een onverwachte zet van haar die niet fair was. Dat heeft zich ook verder van het proces van de scheiding duidelijk geopenbaard.

    Het aspect van weinig bewustzijn door weinig licht begrijp ik maar al te goed maar betreft voor A. Deze droom was een boodschap over mijn vriendinnen en de scheiding die eraan kwam. Dat de wond bij C een litteken wellicht op haar ziel achterlaat en snel geneest fysiek was voor dan een fijne boodschap om te zien.

    De vraag waar deze 2 vrouwen symbool voor staan is dat C een lieve krachtige vrouw is die zich verdiept in het leven en zelfkennis dat herken goed en dat is een fijne match. Voor A hoe zij zich voortbeweegt in het leven om verandering op gang te brengen (lopen als een olifant door een porseleinkast) en dit niet lukt in het licht maar in de duisternis en het ijsberen haar niets oplevert qua inzicht daar kan ik mij niet in vinden. Ik herken mij er niet in. We hebben als mens allemaal te maken met licht en duisternis om ons heen waar je goed van bewust moet wezen wil je niet in een cadans terecht komen dat je niet zelf nadenkt over jou lessen van het leven en alles gewoon door je vingers glipt en je niets leert.

    Het apparaatje was voor mij een moment terugdenken aan de droom en nu 2 jaar later zie ik dat de droom een wat voorspellende boodschap had.

    Harte droomgroet,

    Dory

    1. Esther van Nieuwburg

     Hoi Dory,

     Dat is een hoop nieuwe informatie die je geeft. In het eerste bericht stond niets over het slaan.

     In het licht van wat er is gebeurd met je vriendinnen, gaat deze droom inderdaad over hen.
     Maar…dromen hebben zóveel aspecten in zich, zoveel wegen om hen te benaderen. De droom toont ons ook steeds dat wat niet gezien wil worden in de dag en gebruikt daarvoor elementen uit ons bestaan als projectie. Dus je droomt over hen ja, maar óók over jou.

     Daarom zou ik je toch willen vragen, gezien wat je schrijft:
     Herken je dat een deel van jou verandering bewerkstelligt door met kracht door het leven te gaan, maar zich daarbij soms voelt als een gekooid dier? Omdat een ander deel van jou, de lieve, krachtige vrouw die zich verdiept in het leven en in haar persoonlijke ontwikkeling, hier naar kijkt? Was dit ten tijde van de droom wellicht gaande? Deze tweestrijd?

     Twee krachtige vrouwen. De een vol in beweging naar buiten gericht, de ander statisch naar binnen. Beide bezig met levensonderzoek. Maar mogen zij beide bestaan in jou?

     Esther

     1. Hai Esther,

      Dank hiervoor.

      Het slaan is ook niet wat er gebeurde in die zin van echt slaan. Maar wanneer A voorbij loopt heeft zij C wel een haal gegeven in haar gezicht. Ik zag dat pas wanneer A weer de duisternis tegemoet ging. Dit gebeurde paar keer met het heen en weer lopen.

      Ik besef ook dat de droom mijn eigenschappen of gevoel onder de loep neemt. Ja, herkenbaar verandering en waar je kracht en geduld voor nodig hebt. Gekooid voelen in de geest en mijn persoonlijke groei om me daaruit te bevrijden in het leven door schrijven o.a. Mijn kracht voelen en gebruiken is altijd wat ik deed en doe. Het apparaatje geeft mij nu de boodschap dat je niet alles kunt vastleggen en goed is om los te laten het in het leven. Ontspullen is sowieso een jarenlange bezigheid van me geworden. Er is een ander soort besef over mij heen gekomen wat mooie inzichten geeft. Krachtig zijn en Voelen zijn als 2 godinnen die ik mee draag..

      Door deze droom kon ik mij voorbereiden op de naderende scheiding van A en C.

      Dory 🙂

 3. Hallo Esther,
  Ik werd vanmorgen verward wakker en toen ik naar beneden liep barste ik opeens in tranen uit.

  Mijn droom ging namelijk over mijn lieve opa van 90. Ik logeerde bij mijn opa en oma. Maar opeens begon iedereen raar gedrag te vertonen. Mijn tante kwam binnen en ze ging zitten aan het tafeltje tegenover mij. Ze zei hey, dat is lang geleden dat ik jou zie. Waarop ik vroeg of alles goed gaat. Ik wilde sneller zijn dan haar met de vraag. Ze vertelde me dat ze op een meidenkamp was geweest, maar dat iedereen de handjes boven de lakens moest houden. Ik voelde me héél ongemakkelijk in dit gesprek in het bijzijn van mijn opa en oma. En ik zei; gewoon logeren is ook héél gezellig en ik stond toen op.
  Even later alleen met mijn opa en oma,

  (Er liep ook nog een andere droom doorheen)”we waren gevangenen en kregen geen eten. Het was zo erg dat mijn moeder een dode rat at. Ik vond het verschrikkelijk dat te zien. Uiteindelijk werden we vrij gelaten met slechts één appel op zak. Ik wilde meer spullen mee nemen voor de lange loop tocht en deed gympen aan, zocht mijn portemonnee en knuffie voor mijn dochter.”
  Mijn opa reageerde hier op geloof ik, en rende huppelend naar de voordeur. (Ik herkende zijn gekke gehuppel even van vroeger in een spel met mij.) Oma rende mee en ik ook. Opeens begon opa vreemd gedrag te laten zien en hij sloeg oma in haar gezicht. Ik was geschokt en zei; opa, niet doen! Ik zag dat zijn gezicht strakker werd, hij leek opeens niet meer zo op opa en ik dacht dat er een boze geest in hem zat. Hij pakte toen mijn arm en op mijn andere arm bleef hij herhaaldelijk stompen. Ik zat vast en het deed pijn. Ik dacht toen dat ik wakker werd, maar dat was niet zo.
  Maar we waren weer in de woonkamer, waarin ik verstijfd zat. Ik was bang en wilde weg. Ik ontsnapte naar een kamer en wilde de deur op slot doen. Maar opa rende achter mij aan en ik zette me schrap. Hij viel mij toen aan. Ik werd wakker.

  Mijn opa leeft nog in het wakkere bestaan. En is ontzettend lief. Kan dit toch een boodschap vanuit hem zijn.? Ik heb wel het idee dat het niet zo goed gaat. Maar als ik hier naar vraag in de familie, wordt het een beetje weggewuifd.

  Ik heb de indruk dat de boodschap die hierin schuilt, belangrijk voor me is.
  Ik hoop dat je mij een beetje kan helpen ontcijferen.

  Groetjes Daphne.

  1. Marielle Borst

   Hallo Daphne,
   Bedankt voor het delen van je droom: Esther is op vakantie, vandaar dat ik in haar plaats reageer.

   De vraag die in mij opkomt naar aanleiding van je droom en naar aanleiding van wat je zelf schrijft over dingen wegwuiven, is hoe er in jouw familie omgegaan wordt met seksualiteit en woede? Mag dat er zijn of wordt er alleen indirect (door grapjes bijvoorbeeld) naar verwezen en worden deze zaken verder in het verborgene gehouden en/of onderdrukt (c.q. weggewuifd)?

   In het eerste deel van de droom ben jij degene die de opmerking van je tante als het ware wegwuift met een algemene opmerking over logeren, omdat haar verwijzing naar seksualiteit je ongemakkelijk doet voelen. Komt het ‘wegwuiven’ in je familie wellicht ook voort uit ongemakkelijkheid? Wellicht kan je daar nu met meer compassie naar kijken, omdat je in de droom zelf ook die ongemakkelijkheid ervaart en dus uit eigen ervaring weet hoe dat voelt.

   Thema’s die onderdrukt worden komen vaak in een vergrote vorm naar boven in dromen. Boosheid wordt dan bijvoorbeeld opeens fysiek geweld. De functie die dit heeft is om je aandacht te trekken naar dingen die er wel zijn (of geweest zijn), maar die (nog) geen plek hebben in je bewustzijn, omdat ze onderdrukt worden (door jouzelf of omdat dit in je familiesysteem de gewoonte is het zo te doen). Herken je hier iets in en heeft boosheid een rol gespeeld in het leven van je lieve opa?

   Het deel waar jullie gevangenen waren en geen eten kregen en je moeder zelfs een rat at doet me denken aan een oorlogservaring, kan jij dat plaatsen? Opvallend vind ik dat jij in die situatie graag je portemonnee en een knuffel voor je dochter mee wilt nemen. Alsof jij toe wilt voegen wat er aan die ervaring ontbrak, namelijk voldoende eigen financiële middelen en liefde.

   Bijzonder ook hoe dit stuk van je droom door de andere droom heen speelde, alsof de ene droom een stukje achtergrond informatie geeft, waarom het in de andere droom zo loopt als het loopt. Droomtechnisch bekeken overigens echt heel fascinerend en bijzonder, maar ik snap dat het je persoonlijk aangrijpt, dus ik vind het goed van je dat je deze droom deelt, want dan sta je er niet alleen in!

   Hoop dat dit je verder helpt om je droom te onderzoeken, schrijf gerust als je nog wat wilt delen of vragen!

   Hartelijke groeten,
   Marielle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *