Dromen over overledenen dierbaren

Dromen over overleden dierbaren

Van kinds af aan is mijn opa aan vaderszijde mijn grote held. We begrijpen elkaar zonder woorden. Als we samen iets doen, zoals hazelnoten plukken, naar de brug lopen om naar het verkeer dat onder ons door raast te zwaaien of gaan fietsen en bijna vallen, omdat we tegelijkertijd op zijn kilometerteller kijken hoe de teller van 999 naar 1000 springt, voelt dat speciaal. Als we beiden ouder worden verdwijnt het samen dingen doen, maar het naast elkaar zitten en woordloos van elkaars aanwezigheid genieten blijft.

Een paar dagen voor hij sterft pakt hij mijn hand en vraagt me of ik gelukkig ben. Vanaf dat moment weet ik dat hij niet lang meer heeft. Als hij sterft ben ik verdrietig. Mijn grote held is er niet meer en met hem de onvoorwaardelijke liefde. De kracht van onze woordloze verbinding verandert in spijt dat ik hem nooit hardop heb gezegd hoeveel ik van hem hou.

Dan droom ik dat mijn opa mijn kamer in loopt en naast me komt liggen. Hij houdt me vast en troost me zonder woorden: hij is er weer! Ik zeg hem dat ik van hem hou en dat ik spijt heb dat ik hem dat nooit heb gezegd. Ik voel dat hij dat altijd al geweten heeft. De spijt lost op. De onvoorwaardelijke liefde blijft.

Jaren later vergelijkt iemand mijn opa met een beukenboom: โ€œeen solitaire boom, waar slechts een enkeling tegen zijn stam mag komen zitten om te rustenโ€. Dit raakt me diep, want ik weet: โ€˜zo is hetโ€™. Wanneer ik wil kan ik altijd tegen die stam gaan zitten. Ook nu nog.

Voltooiing en het vrijvallen van het geschenk van de ziel

Mijn droom over mijn Friese opa Jan is voor mij een voorbeeld dat dromen over overleden persoon ons in de gelegenheid stellen om te ervaren wat we nog niet verwerkt hebben of wat we nog zo graag met deze persoon besproken of gedaan hadden. Wat eerder (nog) niet afgerond kon worden, kan op deze manier alsnog voltooid worden. In mijn geval viel na mijn droom het geschenk van mijn opa aan mij vrij: onvoorwaardelijke liefde en beseffen dat niet alles altijd woorden nodig heeft.

Als ik vele jaren later tijdens de ITIP opleiding volledig in mijn eigen wereld verzonken ben met een beukenblaadje in mijn hand, zegt de begeleider vlak voor we weer beginnen uit het niets tegen mij: โ€œdit gaat over helingโ€. En voor mijn gevoel weten zowel de begeleider als ikzelf, opnieuw zonder woorden, โ€˜zo is hetโ€™.

Dromen over overleden dierbaren
Op zoek naar de essentie

Mocht je dromen over een overleden persoon, kijk dan of je in de droom de essentie van die persoon, de relatie die je met deze persoon had of wat deze persoon voor je betekend heeft kunt ontdekken. Soms brengt zoโ€™n droom namelijk met zich mee, dat deze essentie daarna โ€˜met je isโ€™ en een bron van hulp vormt op je levenspad.

Tussenrijk

In veel spirituele stromingen wordt de dromenwereld als een soort โ€˜tussenrijkโ€™ (1) gezien, waar zowel de zielen van overledenen als de zielen van levenden naartoe kunnen reizen en elkaar dus ook tegen het lijf (of beter gezegd: tegen de ziel) kunnen lopen.

In dit ‘tussenrijk’ stellen overledenen de dromende nabestaande vaak gerust door iets te laten zien of te doen waardoor je weet: hij of zij is nu op een goede plek. Vrij van aardse beslommeringen, eventuele relationele moeilijkheden en maskers.

Een vriendin van me zag in een droom bijvoorbeeld een veel โ€˜lichtereโ€™, stralende versie van haar moeder en hoorde haar zingen. Iets dat ze toen ze nog leefde alleen deed als ze zich zorgeloos voelde.

Advies vanuit het hiernamaals

Ook krijgen de levenden in dit ‘tussenrijk’ vaak adviezen van overleden dierbaren. Meestal gebeurt dit op momenten dat je je op een keerpunt in je leven bevindt, een belangrijke beslissing moet nemen of door een moeilijke periode heen gaat. Soms is het advies klip en klaar en soms is het meer cryptisch, zoals onderstaand voorbeeld laat zien:

Mijn overleden man verschijnt in een droom terwijl ik zit te huilen, omdat ik hemย zo mis. Tot mijn verbazing legt hij geen arm om mijn schouder. Iets wat hij toen hij nog in leven was zeker wel gedaan zou hebben. In plaats daarvan laat hij mij onze trouwring zien, alleen is de ring niet rond, maar vierkant. Bij het wakker worden realiseer ik me opeens dat we als gezin niet met zijn tweeรซn, maar met zijn vieren zijn. Door helemaal op te gaan in mijn eigen verdriet heb ik onvoldoende aandacht voor onze twee kinderen.

Psychologische dromen over overledenen

Dromen over overleden dierbaren zijn dromen, die zowel kort na het overlijden als vele jaren later tot je kunnen komen. Als het droomcontact met de overledene bij het wakker worden vragen, verdriet of een bepaalde worsteling die de relatie kenmerkte oproept, heeft de droom vaak een psychologisch karakter. Dit type dromen kan je helpen om te verwerken wat er nog te verwerken valt, eventuele projecties te doorzien en onafgeronde zaken een plek te geven.

Spirituele dromen over overledenen

Dromen waarin de ontmoeting met de overleden dierbare plaatsvindt in een andere dimensie of waarin de overleden dierbare je iets laat zien of een boodschap voor je heeft hebben vaak een spiritueel karakter. Dit type dromen biedt vaak contact met een hogere dimensie, heling, inzicht, troost of richting. Bij het wakker worden overheerst een gevoel van dankbaarheid, ontroering en ontzag.

Tenslotte

Dromen over een overleden dierbare zijn belangrijke dromen, die het verdienen om langer bij stil te staan. Vaak gaat dat vanzelf, omdat deze dromen van nature indruk maken en je aandacht vasthouden (zelfs als je dat niet wilt). Mocht je dromen over een overleden persoon, aarzel dan dus niet om de droom met ons te delen als je dat fijn vindt.

Door: Mariรซlle Borst

P.S. Benieuwd naar vergelijkbare blogs? Lees dan ons blog over doodgaan in dromen.

P.S. Geรฏnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod. Of bekijk wat jouw droom betekent.

1. Bron: โ€œDe Nachtelijke Reis, dromen als bron van hulpโ€ door Bas Klinkhamer, blz 148.

227 gedachten over “Dromen over overleden dierbaren”

  1. meer tussen waken en slapen in, zie ik mijn oma op de rand van het bed zitten, met haar gevlochten haar, en het is heel prettig licht in de kamer

    1. Marielle Borst

      Hallo Els,

      Wat een mooi beeld: alsof je oma op een plek is waar ze helemaal in rust is en waar een heel prettig licht om haar heen is. Lijkt me een troostrijk en rustgevend beeld om naar terug te keren als je haar mist!

      Harte-groet,
      Marielle

  2. Mijn opa was mijn held mijn alles, nooit kunnen weten dat ik verder kon leven zonder hem, maar wel.. en we zijn 15 jaar verder, ik droom soms dat ik me opeens besef dat ik hem al weken niet gebeld heb ๐Ÿ˜ช alsof ik em vergeten ben.
    Of ik loop in m’n droom langs zijn caravan maar ga dan andere dingen doen, en einde van de dag ga ik pas bij hem langs.. vreselijk om dit te dromen!
    Ik kan niet helemaal vinden waarom… ๐Ÿฅบ

    1. Anita van der Kooi

      Hallo S,

      wat lief hoe je over jouw opa schrijft, ‘jouw held en alles’.
      Het zou goed kunnen zijn dat jouw opa voor een kwaliteit staat, waar jij nu minder contact mee hebt in jouw leven. En dat de droom je ertoe uitnodigt je weer met deze kwaliteit te verbinden.

      Als je jouw opa zou omschrijven, wat zou je dan over hem vertellen? Wat maakte dat hij jouw held was? En wat voor gedrag hoorde daarbij, wat deed hij (of deed hij juist niet)?
      Als je hier antwoord op hebt, dan kun je je afvragen in hoeverre jij deze kwaliteiten of dit gedrag nu laat zien. Als jouw opa bv heel veel buiten actief was, dan kan het goed zijn dat je droom je eraan herinnert weer meer de natuur in te gaan. Of als hij heel rustig was, in hoeverre zoek jij nu rust?

      Een vraag die uit de droom naar voren komt is waar je nu andere dingen aan het doen bent, en (de kwaliteit van) jouw opa als het ware vergeten bent. Je dit pas op het laatst herinnert (einde van de dag).

      Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept, laat je ons weten?

      lieve groet,
      Anita

  3. Hoi,
    Vannacht heb ik gedroomd over mijn overleden zoon die er jaren geleden voor gekozen heeft, om uit het leven te stappen. Hij was duidelijk te herkennen maar trok alleen maar gekke gezichten en draaide met zijn ogen. Ik dacht hem hieruit te halen door een tikje op zijn linker en rechterwang te geven. Vervolgend sloeg hij zichzelf heel hard op de neus waardoor hij heel erg schrok en ik ook. Toen werd ik wakker. Ik voel me akelig door deze droom. Wat kan het betekenen?

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Anoniem,

      Hoe onvoorstelbaar verdrietig dat je je zoon hebt verloren aan een zelfgekozen dood.

      In de droom valt het me op dat het steeds draait om zijn gezicht, zijn gelaat. Dat deel van ons lichaam waaraan je iemand herkent (wat je ook doet) en waaruit je iemands gevoelens kunt aflezen. Nu herken je hem wel, maar doet hij ook gek, is vreemd voor je. En je wil hem daarvan af brengen met 2 tikjes.

      Ken je dit? Dat je aan je zoon denkt als iemand die je door en door kent en die tevens een vreemde voor je was? Die een deel voor je verborgen hield wellicht? Misschien het deel dat naar zijn dood leidde? En had je hem daar graag vanaf gebracht/uit gehaald door hem (aan) te raken en als het ware ‘wakker’ te tikken uit die gekte, uit die boze droom?

      Je zoon slaat zichzelf dan op de neus en jullie schrikken beide. Het zichzelf slaan zou je in droomtaal wellicht kunnen interpreteren als ‘de hand aan zichzelf slaan’ ofwel zichzelf doden. Wat hij ook heeft gedaan. En waar jij (en misschien hij ook ergens) ontzettend van zijn geschrokken. Zelfdoding is immers een schok voor alle betrokkenen en vaak ook een wanhoopsdaad, waarbij diegene misschien niet echt dood wil, maar dit leven niet langer kan (ver)dragen.

      De droom biedt niet echt een antwoord of oplossing en misschien is dat er ook gewoon niet. Enkel vragen en verdriet. Ik wens je oprecht alle kracht toe bij het enorme gemis van je geliefde zoon.

      Esther

  4. Hi Mayke,

    Kun jij mij verder helpen met de interpretatie van onderstaande droom?

    Mijn vader heeft in december 2022 zelfmoord gepleegd. Sindsdien droom ik regelmatig over hem. Het voelt altijd goed, veilig en liefdevol. Hij uit zich ook altijd in de jongere versie waar hij er zeer goed uitziet. We knuffelen veel in dromen, wat we in het leven hier op aarde eigenlijk nooit deden.

    Mijn beste vriendin is er na het overlijden van mijn vader niet voor me geweest zoals ik had verwacht of nodig had. We zijn nog wel bevriend, maar ik heb het op een lager pitje gezet.

    Afgelopen nacht droomde ik dat de vriendin in kwestie een bijeenkomst organiseerde met muziek. Ineens kwam mijn vader in mijn droom, doordat mijn moeder vertelde dat papa verdrietig was, omdat mijn vriendin niet de muziek draaide die hij leuk vond. Daarna was ik blij om mijn vader te zien. In mijn droom weet ik altijd precies dat hij is overleden en dat dit het moment is voor contact. In deze droom lag ik op zijn borst en waren we weer aan het knuffelen. Tot we onderbroken werden door mijn vriendin, ze praatte hard tegen me en daardoor verdween mijn vader. Ik vroeg nog snel advies over deze vriendin. En mijn vader gaf aan haar los te laten.

    Toen mijn vader verdween, werd ik zo boos op haar, omdat ze lacherig deed over mijn vader (in het echte leven kon ze zeer goed met hem). Maar in de droom oogde dit respectloos. Ik gooide van verdriet een rode bos rozen met doorns in haar gezicht en duwde door. Uiteindelijk vluchtte ik weg en ging de politie naar mij op zoek.

    Toen ik wakker werd was ik heel erg in de war. Is dit meer een verwerkingsdroom of een contactdroom met mijn vader? In het wakkere leven ben ik nog veel bezig met het verwerken van het plotse overlijden van mijn vader, eveneens het accepteren dat mijn vriendin en ik andere normen en waarden hebben. Beide zaken maken mij nog erg verdrietig.

    Is de opmerking van mijn vader als een advies bedoelt? In het wakkere leven konden ze zeer goed met elkaar en waren maatjes. Maar hoe ze me heeft laten vallen na de dood van mijn vader, is hem misschien ook wel tegen gevallen.

    Ik ben heel benieuwd naar jouw mening.
    Alvast bedankt!

    Lieve groet,
    Anoniem

    1. Hallo lieve Anoniem,

      Allereerst, gecondoleerd met het overlijden van je vader een paar jaar geleden. En dan ook nog eens via zo’n ingrijpende gebeurtenis, een zelfmoord. Ik kan me voorstellen dat je door deze droom in de war bent. Je vraagt of deze droom een verwerkingsdroom of een contactdroom is van/over je vader. Volgens mij gaat het hier in deze specifieke droom met name over de relatie met je vriendin en is de energie van je vader je hierbij tot hulp. En, komt hierbij wat mij betreft het diepere verlangen aan het licht: namelijk emotionele steun in het verwerkingsproces rondom het overlijden van je vader.

      Wat ik daarmee bedoel is, het verlies van je vader en de manier waarop, het plegen van zelfmoord, is een zeer ingrijpende gebeurtenis en het kan niet anders dan dat je daarbij hulp en emotionele steun van je omgeving nodig hebt. Ik lees uit je antwoord, dat je dat niet ervaren hebt van je beste vriendin zoals je dat nodig had. Dat heeft je veel verdriet gedaan, de woede en de boosheid die daaronder zitten komen nu in de droom tot uiting doordat je dat uit. In die zin zie ik de droom als een verwerkingsdroom, niet zozeer rond je vader, maar om het je in de steek gelaten voelen door je vriendin. Je duwt de bos rode rozen met doorns in haar gezicht en duwt door. Daar maak ik uit op hoezeer je dit dwarszit. In je droom heb je de frustratie geuit. Zou je in het dagelijkse leven je frustratie kunnen uiten door erover te schrijven bijvoorbeeld? Of heb je er weleens met haar over kunnen praten? Dat laatste vermoed ik van niet.

      In je droom geeft je vader je het advies om haar los te laten. Ik neem dat advies zeer serieus.
      Bij mij roept het op dat je op een bepaalde manier ‘nog steeds’ van haar verwacht dat zij je hierin steunt. Omdat ze je beste vriendin is/was. En van een beste vriendin verwacht je dat, dat is heel logisch. Maar alles wijkt voor wat blijkt. Blijkbaar kan ze dat niet, in ieder geval niet op de manier zoals jij dat nodig hebt. Dat geef je zelf aan. In plaats van het zover te laten komen zoals in je droom – de doorns in haar gezicht duwen – zou ik je aanraden het advies van je vader hierin serieus te nemen. Zij kan je blijkbaar niet steunen, ook al doet ze dat misschien vanuit haar eigen beste intenties wel. Zolang jij je hierop blijft focussen – op je vriendin – blijf je teleurgesteld worden. Wat mij betreft laat de droom je nog iets veel belangrijkers zien: je verlangen is dat je emotionele steun nodig hebt bij het verwerkingsproces rondom je vader. Als een van je ouders zelfmoord pleegt dan is dat zo ingrijpend, dat dit de rest van je leven bij je blijft. Er zijn mensen die je daarin kunnen steunen. Maar die kun je niet zien als je je blijft focussen op de persoon van wie je het graag wil krijgen, maar die niet in staat is om het je te geven. Hoe pijnlijk ook. Natuurlijk heeft je dat gekwetst en ben je daarin teleurgesteld.

      Naar aanleiding van deze droom zou ik je aanraden om je vriendin te laten voor wat het is en je te richten op waar je wel energie van krijgt en andere hulpbronnen, andere mensen die je helpen bij het verwerken van het verlies van je vader. Dat is een grote opgave die je gekregen hebt. Ik wens je daarin heel veel sterkte. En vooral ook, dat het je lukt om afscheid te nemen van dat wat je nu niet helpt en je blik op het nieuwe te richten en daarvoor open te staan.

      Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

      Lieve groet
      Mayke

  5. Hallo,
    Ik heb afgelopen nacht gedroomd en ging op zoek naar de betekenis. Ik kwam hier terecht en ben gaan lezen. Na even te twijfelen toch besloten mijn droom te vertellen.
    Ik heb vannacht gedroomd dat ik het heel gezellig had samen met mijn vader (10 maart jl overleden). We waren op een eventuele geregeld door de school van mijn jongste zoon. Die heb ik heel even gezien maar was te druk met zijn klasgenoten. Mijn vader en ik zaten aan een rond tafeltje met lichtblauw tafelkleed en er stonden vrolijke gele bloemetjes op tafel. We kregen een lekker stukje taart met slagroom en aardbeien. We hebben vooral heel veel gelachen, hadden het gezellig.
    Ben zo benieuwd naar de betekenis van deze droom of het een diepere betekenis heeft.
    Misschien kan jij mij er uitleg over geven?
    Het was iig een fijne droom.
    Lieve groetjes
    Inge๐ŸŒธ

    1. Hallo lieve Inge,

      Eerst, gecondoleerd met het verlies van je vader. Dat is nog heel recent. En tegelijkertijd krijg je een prachtige droom over je vader. Als je droomt over een overleden dierbare, dan gaat het vaak over iets wat eerder niet afgerond kon worden en nu in de droom plaatsvindt. Hoe is je vader overleden, was dat vrij plotseling of na een langdurig ziektebed? Hoe was jullie relatie? Bij mij roept het op dat de essentie van jullie relatie was dat jullie het heel gezellig hadden. En dat deze energie nu vrijkomt in jou, door deze droom heen, deze energie leeft in jou voort. Zo lees ik het. Misschien had je dit, wat je nu gedroomd hebt, nog een keer heel graag met je vader willen meemaken voordat hij doodging. Door deze droom heeft dit gezellig samenzijn en samen lachen alsnog plaatsgevonden. Zou het daar mee te maken kunnen hebben? Ik zou het maar aannemen als een zeer kostbaar en dierbaar geschenk van je vader dat nu door de droom tot je komt en dat je in je mag opnemen, zodat het in jou voortleeft.

      Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

      Lieve groet
      Mayke

      1. Hallo Mayke,

        Dankjewel voor je uitleg.
        Ik kan me hier wel in vinden. Mijn vader is na complicaties van een operatie komen te overlijden. Een rollercoaster van 16 dagen. Dus ja, zijn overlijden was heel snel en onverwacht op 69 jarige leeftijd. Ik kan het allemaal nog niet bevatten. En zat gister dus idd te denken dat dit mijn eerste verjaardag gaat zijn (5 mei) waarop mijn vader niet de eerste zal zijn die mij feliciteert. Dit is echt al 47 jaar vaste prik. Mijn vader is/was altijd de eerste.
        En dan deze droom….ik koester het zeker en zie het ook als dat hij laat weten dat hij er altijd zal zijn.
        Nogmaals dank voor je uitleg, waardeer het erg.

        Lieve groetjes Inge ๐ŸŒธ

        1. Hallo Inge,

          Wat mooi om dat zo terug te lezen. Ah! wat ontroerend en prachtig. Nu ik je antwoord lees, voelt dat voor mij ook helemaal kloppend dat je vader je op deze manier laat weten dat hij er voor je is. En in de droom kregen je taart en slagroom. Er was iets te vieren, dat ging dus over je verjaardag.. wat mooi, hoe dit zo naar je toekomt. Wat een prachtig cadeau heb je gekregen!

          Lieve groet,
          Mayke

  6. Mijn moeder is bijna 2 jaar geleden overleden op 68 jarige leeftijd. Sinds die tijd komt ze af en toe op bezoek in mijn dromen. Zo vrolijk en blij dat het echt voelt dat ze me wil laten weten dat het goed is en goed met haar gaat. Dat ontroert me. Bij de laatste droom was ze echter jonger, maar miste ze ook haar rechter arm. Het gevoel van vrolijk en blij zijn was echter net zo overtuigend als de keren ervoor. Heeft dit nog een diepere betekenis?

    1. Hallo lieve Joke,

      Allereerst, gecondoleerd met het verlies van je moeder. Ook al is ze twee jaar geleden overleden, de band tussen jou en je moeder is tussen de regels door zo voelbaar en nog steeds levend. Nu droom je in de laatste droom dat zij haar rechterarm miste en was ze jonger. Je eindigt met de vraag of dit een diepere betekenis heeft. Ik denk het wel. Was je moeder links- of rechtshandig? Als je rechtshandig bent dan doe je de meeste dingen met je rechteram/rechterhand. Als je dan je arm mist dan kun je dat niet meer doen. Je schrijft dat ze in je droom toen jonger was. Is er een periode in haar leven geweest dat ze onthand was of waarin ze minder kon doen? Was ze misschien ziek of had ze een tijdelijke lichamelijke handicap of beperking? Misschien een arm gebroken? Volgens mij wil de droom je vertellen dat ze ondanks dat gemis toch blij en vrolijk was. Misschien is dat een energie die zij jou op dit moment wil geven omdat er ‘iets’ is, uit haar energie die voelt dat jij dat nu nodig hebt of extra kan gebruiken. Dat is wat er bij mij opkomt. Zou het daar iets mee te maken kunnen hebben? Ik ben benieuwd wat het bij jou oproept.

      Lieve groet,
      Mayke

  7. Ps. Ik droom nu voor de 2e x in 1 week over mโ€™n vader. De andere droom heb ik niet zo levendig onthouden, maar hij leefde wel weer.

  8. Ik droomde vannacht dat mijn vader die 10 jaar geleden op 66 jarige leeftijd is overleden aan hartfalen (na jarenlang hieraan geleden te hebben) weer in een ziekenhuisbed lag waar de doktoren kwamen vertellen dat ze niets meer voor hem konden doen. Dus eigenlijk zou hij weer komen te overlijden aan hartfalen. Hij zei in de droom nog tegen me dat hij niet dood wilde gaan en ik heb hem ook niet daadwerkelijk zien overlijden. Ik zie de droom nog best helder voor me en ben benieuwd wat mijn vader me wilde vertellen, want ergens vind ik het ook spannend.

    1. Marielle Borst

      Dag Anoniem,

      Ook al is het 10 jaar geleden: allereerst gecondoleerd met het verliezen van je vader toen hij nog maar 66 jaar oud was.

      Dromen over overleden dierbaren heb je in allerlei soorten en maten. Soms bevatten ze een spirituele boodschap en soms kunnen dit soort dromen je helpen om dingen te verwerken die je nog niet helemaal hebt verwerkt.

      Jouw droom lijkt mij tot die laatste categorie te behoren en dat kan ik me ook voorstellen. Het lijkt me moeilijk om je vader te verliezen als hij pas 66 jaar oud is en nog veel te jong is om te sterven. Zeker als het bij jou zo voelt dat hij heel graag nog verder had willen leven. Het feit dat je vader in de droom niet overlijdt past hier wat mij betreft ook bij. Alsof je zijn overlijden nog niet helemaal hebt kunnen accepteren, omdat zo blijft hangen dat je vader zelf nog zo graag verder had gewild.

      Als dit bij jou resoneert raad ik je aan om bewust ruimte te maken voor je verdriet hierover. Te erkennen dat je vader nog zo graag door had willen leven en dat dit helaas niet zo heeft mogen zijn. Erken ook het gemis van de momenten in jouw leven waar hij door zijn overlijden fysiek niet meer bij heeft kunnen zijn.

      Soms helpt het doen van een ritueel (een kaarsje branden of in je huis een klein altaartje maken met dingen die je aan hem doen denken) of het bezoeken van een plek waar je iets dierbaars hebt meegemaakt met je vader om ruimte voor je verdriet hierover te maken. Vind hier vooral je eigen vorm in. Misschien vind je het ook fijn en helend om dit te doen met iemand die ook veel van je vader heeft gehouden.

      Tenslotte vind je het misschien nog verhelderend om ons dromenblog over overleden dierbaren te lezen.

      Harte-groet van mij!
      Marielle

  9. Ik weet niet meer exact hoe het ging maar ik droomde dat mijn opa (inmiddels 10 jaar overleden) in een vliegtuig zat samen met bekende mensen en het vliegtuig neerstortte in het water. Ook droomde ik van begin tot eind dat we zijn crematie hadden gehad. Een paar dagen na de crematie waren de bekende mensen ineens terug omdat ze de crash overleefd hadden op de een of andere manier. We dachten toen nog dat dit niet met mijn opa zou gebeuren, maar een paar dagen later belde hij opeens aan. Mijn oma woont vlakbij ons maar was in mijn droom bij ons thuis en toen ze hem zag viel ze flauw. Daarna werd ik wakker. Voor mijn gevoel waren mijn opa en oma een stukje jonger in mijn droom maar het voelde heel echt.. 10 jaar is echt een lange tijd en opeens droom ik over mijn overleden opa. Wat wil deze droom mij vertellen?

    1. Hallo Anniek,

      Wat bijzonder dat je nadat je opa al 10 jaar geleden overleden is over hem droomt. Is je opa plotseling overleden? In je droom is er sprake van een ‘crash’ dat is iets dat plotseling gebeurt. Kan het zijn dat je toen heel erg geschrokken bent? Kwam het onverwacht? Dat weet ik niet hoor, maar dat is wat een crash bij mij oproept.

      Als je droomt over overleden dierbaren kan het zijn dat er nog iets in de relatie nog afgerond moet worden. Daar bedoel ik mee dat er in de essentie van de relatie met je opa misschien nog iets is dat jij bewust met je ‘mee wilt nemen’ of juist wil afsluiten. Hoe was je relatie met je opa? Wat kenmerkte de relatie? Wat komt er in je op als je daaraan denkt?

      Het mooie in jouw droom vind ik dat ‘de bekende mensen’ de crash overleeft hebben. Ik lees bekenden als jezelf, en misschien ook je oma. Na de eerste shock, hebben jullie het overleefd. Iets in jou is doodgegaan met het verlies van je opa. Nu mag je iets meenemen in jou. Waar zou dat over kunnen gaan?

      Ik lees het graag.
      Lieve groet,
      Mayke

  10. Hallo, wie weet wat dit kan betekenen? Gedroomd over ma(overleden 2020) Ze kwam binnen met mn zusje, beide hetzelfde gekleed in een groene oversized groen T-shirt en ma heeft m’n 3 de kleinkind op d’r arm en die hebben het leuk samen. Nou is nevaรฏah(kleindochter) geboren op dezelfde dag dat ma is overleden, wel 3 jr later. Dat was de droom. Ik vertelde deze droom net aan mijn dochtercen die had nevaรฏah op drcarm en zij deed een hele aparte lach tien ik ah vertellen was(videobellen) een soort continue gehijg, dat hield best lang aan. .. heel bijzonder allemaal. Groetjes

    1. Marielle Borst

      Hallo MW,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je moeder in 2020. Voor mij voelt het alsof je moeder je via deze droom wil laten weten dat ze het leuk heeft waar ze nu is. Het feit dat ze juist het kleinkind op haar arm heeft dat op haar sterfdag is geboren vind ik ook wel iets symbolisch hebben. Alsof ze jouw aandacht wil vestigen op het feit dat het leven dat zij aan jou (en je zus en eventuele andere kinderen) heeft doorgegeven nu doorstroomt in jouw kleinkinderen en dat er in die zin niets verloren gaat.

      Ik wens je/jullie hele fijne Paasdagen. Wellicht een mooi moment om een kaarsje aan te steken voor je moeder en/of bewust te genieten van het feit dat haar leven op een extra speciale manier doorstroomt in dat van je derde kleindochter.

      Harte-groet,
      Marielle

      P.S. Misschien vind je het ook nog verhelderend om ons dromenblog over overleden dierbaren te lezen.

  11. Ik droomde dat mijn man die bijna 3 jaar geleden overleden is op 52 jarige leeftijd in een schilderij aan de muur hing. Eerst viel zijn hand uit het schilderij en daarna hijzelf. Hij omhelsde mij en het leek of alles weer goed was. Achter hem zag ik zijn moeder staan die tegen mij zei dat ik moest vertellen dat ik een nieuwe vriend had. Ik dacht hoe ga ik dit oplossen en werd toen wakker.

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Jolanda,

      Wat verdrietig dat je je man zo jong hebt verloren. En dan krijg je deze droom. Ik kan mij voorstellen dat je man in je huis aanwezig is op foto’s aan de muur als ware het een schilderij? En dan komt dat schilderij in je droom tot leven. Alsof hij vanuit de dromenwereld je nog een keer wil omhelzen en verzekeren dat het hem goed gaat.

      Achter hem zijn moeder, die in voorouderlijn ook achter hem staat. Zij geeft je ‘goede raad’ zoals een moeder zou doen. Namelijk dat je gerust mag delen dat je een nieuwe liefde hebt gevonden en dat je daarmee niets af doet aan de herinnering aan je man. Wil je dat wel geloven Jolanda? Het is eigenlijk de goede raad van je innerlijk aan jezelf. Je hoeft het niet op te lossen. Het is er al en mag er zijn. Zo lees ik je droom.

      Esther

  12. Ik heb een hele realistische droom gehad dat onze zoon van 18 ging duiken en op het zang terecht kwam en direct zijn nek brak. Ik zag het gebeuren en zag hem dood liggen. Ik zei alleen maar dat ik bij hem was….ik huilde ook niet.

    Al dagen denk ik aan deze droom. Ik zie hem zo realistisch voor me. Net een film. Wat wil deze droom mij zeggen?

    1. Hallo Janneke,

      Ik kan me voorstellen dat deze droom bij je blijft. Het maakt indruk als iemand die je liefhebt en dan zeker je zoon, in je droom doodgaat. Eerst, wil ik je geruststellen, als je droomt over de dood heeft dat geen voorspellende waarde. Waar je wel naar kunt kijken is in figuurlijke zin waar het leven uit is. Je schrijft dat je zoon 18 is. Dat is een leeftijd waarop hij formeel volwassen is. Een symbolische leeftijd. Een leeftijd waarop je een deel van de relatie zoals die was moet loslaten. Zodat er weer iets nieuws kan ontstaan. Roept dat iets bij je op?

      Bij mij roept het de vraag op of dit over je bescherming en angst als moeder gaat om je kind, om je zoon. Duikt jouw zoon in het echte leven ook? Het kan symbool staan voor iets wat jouw zoon in het echte leven doet waar een risico aan vast zit. En tegelijkertijd is hij volwassen. Kan de droom misschien gaan over voelen dat je ‘bij hem bent’ (dat is wat je schrijft) en tegelijkertijd het loslaten van het kind/je zoon die nu volwassen is? Misschien is de droom een uitndodging om anders naar jullie relatie te kijken. Zou dat kunnen?

      Lieve groet,
      Mayke

      1. Super bedankt voor de uitleg. Mooi om te lezen dat het een stuk loslaten is, want dat is letterlijk wat ik vaak ervaar. Een nieuwe fase dus. Een fase die ik omarm….

        1. Wat fijn om terug te lezen, Janneke! Een nieuwe fase is aangebroken en dat is inderdaad het oude loslaten. Wat mooi dat je het kunt omarmen.

          Lieve groet,
          Mayke

  13. Ik heb afgelopen week over mijn ouderlijk huis gedroomd ikzelf was een kind van een paar jaar oud , huis stond in brand en mijn moeder werd meegenomen , ik mocht niks zeggen en moest mij gedragen als een lief meisje โ€ฆ op een gegeven moment stond ik buiten bovenaan een dijk ( onbekende plek ) en als volwassene en daar waren mijn schoonouders aanwezig we stonden samen te praten , mijn moeder is overleden aan leukemie toen ik 16 jaar was en mijn schoonmoeder overleden aan hartfalen 11 jaar geleden ( ik was net bevallen van mijn jongste dochter ) mijn schoonvader leeft nog . Ik werd huilend wakker en was ervan overtuigd dat de brand echt had plaatsgevonden maar dit is niet gebeurd Heel bizar en blijft mij bezighouden

    1. Beste Barbara,

      Ik begrijp heel goed dat deze droom je blijft bezighouden. Ken je het van vroeger, dat je je als klein meisje je ‘als een lief meisje’ moest gedragen? Wat betekende dat voor je? En wat betekent dat nu nog voor je? Op welke manier heeft dat je leven beรฏnvloed? Het lijkt alsof dit nu letterlijk ‘in brand’ staat. In jouw droom staat namelijk je ouderlijk huis van toen je klein was in brand. Dat lees ik als dat de overtuigingen die jij toen als klein meisje, hoe je je moest gedragen (lief), nu letterlijk aan het afbranden zijn. Herken je daar iets in?

      Mogelijk droom je dit nu, omdat er een situatie in je leven is waar deze oude overtuigingen je niet meer dienen. En ze daarom letterlijk moeten ‘afbranden’. Soms moet eerst iets in je ‘doodgaan’ om nieuw leven doorheen te laten stromen. Zou dat kunnen? Speelt er op dit moment iets in je leven, waarin het van je gevraagd wordt om niet meer het lieve meisje te zijn? Waar zou dat over kunnen gaan?

      Dan is er nog iets in je droom: op een gegeven moment sta je buiten bovenaan een dijk als volwassene met andere volwassenen te praten. Bij mij komt de uitdrukking ‘een dijk van een…’, waarmee meestal iets groots of geweldigs mee bedoeld wordt, naar boven. Ik lees dat als een uitnodiging van je droom aan jou om ‘als een dijk van een’ volwassene het gesprek aan te gaan met andere volwassenen. En niet als het lieve kleine meisje! Speelt er iets in je leven waar dit over zou kunnen gaan? Ik denk dat de droom je hierin van hulp kan zijn.

      Ik ben benieuwd!

      Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen.
      PS ik zag dat je deze droom 2x hebt ingediend. Ik zal dit antwoord ook bij je andere droom zetten.

      Lieve groet,
      Mayke

  14. Jutha Ceulemans

    Mijn grootouders zijn overleden in 2013 en 2017. Deze nacht gedroomd dat ik in hun huis aanwezig was. Ik zag mezelf aan tafel in boekjes bladeren wat ik daar vaak wel deed toen ze nog leefden. Mijn grootouders zag ik niet in mijn droom maar voelde wel hun aanwezigheid.
    Met het overlijden van mijn grootvader heb ik het altijd heel moeilijk gehad daar hij overleden is in het jaar dat mijn zoon is geboren en het nooit heeft geweten. Bij mijn grootmoeder ging het verwerken makkelijker.

    1. Hallo Jutha,

      Wat ontzettend verdrietig dat je grootvader nooit je zoon heeft leren kennen. En als ik het goed begrijp, ook nooit heeft geweten dat hij onderweg was of geboren zou worden. Nu droom je, dat je in het huis van je grootouders aanwezig ben en in boekjes bladert, wat je toen wel vaker deed toen ze nog leefden. Je voelt hun aanwezigheid. Door wat je erover schrijft, lees ik je droom als een uitnodiging om iets emotioneel af te ronden. Alsof de energie van je overleden grootouders je wil laten voelen dat ze ondanks dat ze overleden zijn, toch bij je zijn en bij je zoon. Ook al zijn ze dan niet meer op aarde. Dat is het wat het bij mij oproept. Wellicht is dat voor jou anders. Maar ergens vraagt voor mij je droom om een afronding en een bijelkaar komen rondom je grootouders en jij en het nieuwe leven van je zoon.

      Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

      Lieve groet,
      Mayke

  15. Afgelopen week heb ik gedroomd over mij overleden moeder. Zij is eind volgende maand 3 jaar geleden aan corona gestorven. Ik was haar haren aan het kammen en ze had een half afgemaakte tattoo (had ze niet toen ze leefde). Ze zei verder niets, maar het was de bedoeling dat ik deze af zou maken. Het apparaat waar ik de tattoo mee moest maken moest in het stopcontact en op het moment dat ik deze erin wilde stoppen vloog het draad in brand. Toen werd ik wakker en moest ik huilen.

    1. Marielle Borst

      Lieve Shirley,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je moeder, wat naar dat ze drie jaar geleden aan corona is gestorven.

      In de droom zorg jij voor je moeder (je bent haar haren aan het kammen) en voel je, zonder dat dit hardop uitgesproken wordt, dat het de bedoeling is dat jij haar tattoo afmaakt. Als je dit probeert te doen vliegt het tattoo apparaat echter in de fik. Heb jij in je dagelijkse leven het gevoel dat jij bepaalde verantwoordelijkheden van je moeder ‘over moet nemen’? Dat jij als het ware iets ‘af’ moet maken nu zij er niet meer is?

      In de droom stuit je op het moment dat je probeert de tattoo van je moeder af te maken op een obstakel. De draad die het apparaat van stroom moet voorzien vliegt in de fik. Ervaar je dit wellicht ook zo in het dagelijks leven? Dat als je iets van je moeder overneemt er iets mis gaat met de energietoevoer om dit te doen?

      Ik ben benieuwd naar je reactie!
      Harte-groet en succes aan het einde van februari.
      Marielle

    2. Hoi Mariรซlle,

      Dankjewel voor je uitleg!

      Ik ben eigenlijk wel redelijk lang in de zorg modus geweest met haar gezien zij niet goed uit de voeten kon. Ik ben ook al jaren in de weer met mijn vader die vooral na haar overlijden aardig wat in en uit het ziekenhuis is geweest. Misschien dat het daar mee te maken heeft. Omdat er altijd een gevoel heerst wat gaat er nu weer gebeuren. Ik voel me wel extra verantwoordelijk voor ook voor hem. Er zit ook wel een soort schuldgevoel omdat ik blijkbaar corona had waarna mโ€™n ouders ook. Dat ik mij kwalijk neem dat het door mij komt diep van binnen.

      Ik heb ook wel het gevoel dat ik er alleen voor sta omdat ik weinig aan mijn broers heb.

      1. Marielle Borst

        Lieve Shirley,

        Het lijkt mij een naar gevoel dat je dat jezelf kwalijk neemt. Je hebt nooit de bedoeling gehad om je ouders te besmetten met corona, dus ik hoop voor je dat je dat schuldgevoel kunt loslaten. Het is een soort wet in het leven dat verantwoordelijkheid die niet bij jou hoort overnemen onevenredig veel energie kost en ook nooit tot het gewenste resultaat leidt (vandaar dat het snoer in jouw droom in de fik vliegt denk ik), dus ik hoop ook dat je alles wat niet werkelijk jouw verantwoordelijkheid is kunt loslaten.

        Sterkte met alles!
        Marielle

  16. Afgelopen nacht gedroomd over mijn 12 jaar overleden oma. Het was zo echt en zo fijn

    Ik heb fijne gesprekken gevoerd met oma. Over mijn werk dat ik nu uitvoer in de zorg. Over cliรซnten die zij kent van vroeger, grappige verhalen.

    Ik heb oma verteld hoe blij en gelukkig ik was om haar te zien en te spreken en dat ik haar zo ontzettend mis. Ik heb haar kunnen knuffelen en dat heb ik ook extra gedaan.

    Zij vertelde mij dat ze trots op mij is. En datโ€ฆ, maakt mij erg emotioneel. Zo mooi en zo fijn.

    Was ze nog maar even langer bij mij en kon ik mijn mooie eerste huis aan haar laten zien en nog meer bijpraten over de afgelopen 12 jaar zonder haar.

    1. Marielle Borst

      Goedemorgen Lyanne,

      Dit is nou echt een droom om dankbaar voor te zijn! Wat fijn voor je (en voor je oma) dat deze droom je de gelegenheid heeft gegeven om haar te vertellen over je werk, uit te spreken dat je haar zo mist en elkaar heerlijk te knuffelen. Weet dat je in gedachten altijd terug kunt keren naar deze droom. Bijvoorbeeld op momenten dat je haar heel erg mist of op momenten waarop het heilzaam voor je is om haar liefde en trots nog weer eens een keer zo helemaal naar jou toe te voelen stromen. Vertrouw er maar op dat jullie het allerbelangrijkste hebben uitgewisseld en wat betreft de rest: als je je ogen dicht doet, je aandacht naar binnen keert, bewust contact legt met je oma, zegt hoe dankbaar je bent voor de ontmoeting in de droom en dan vertelt wat je ook nog zo graag had willen uitwisselen kan dit soms helpen om je ervaring voor jouw gevoel helemaal compleet te maken.

      Mooie gedachte dat de liefde van je oma altijd bij je is, dat dit je maar mag sterken in alles wat je doet Lyanne!
      Harte-groet,
      Marielle

      1. Bedankt voor je mooie reactie!
        Hoe denkt u erover in hoe verre dit โ€œechtโ€ gebeurd kan zijn?

        Betekent deze droom dat oma ook echt even bij mij is geweest? Dat het contact echt was? Voor in een droom? Dat gevoel heb ik namelijk wel.

        1. Marielle Borst

          Lieve Lyanne,

          Ik kan heel goed begrijpen dat je dit vraagt. Er is een stroming in dromenuitleg die de dromenwereld beschouwt als een ‘tussenrijk’ (tussen hemel en aarde) waar mensen die nog leven hun overleden dierbaren kunnen ontmoeten. In hoeverre dat ‘werkelijk’ gebeurt kan ik je niet zeggen, maar ik weet wel dat ik, sinds ik met dromen werk, talloze mails heb gekregen van mensen die een ontmoeting met een overleden dierbare in een droom als volledig levensecht hebben ervaren.

          Zelf heb ik het ook ervaren met de overleden vader van mijn vader. Ik kan je dus wel met zekerheid zeggen dat er heel veel mensen (inclusief mijzelf) zijn die een dergelijke levensechte ervaring hebben gehad.

          Er zijn ook mensen die zeggen dat de dromenwereld ons toegang kan geven tot een andere dimensie, waar ontmoetingen op een andere manier plaatsvinden dan op aarde, maar waar wel degelijk sprake is van uitwisseling op zielsniveau. De visie van natuurvolkeren zoals de Indianen is dat deze ontmoetingen niet alleen levensecht voelen, maar ook levensecht zijn.

          Naar jou toe zou ik willen zeggen dat zo’n droom iets is om dankbaar voor te zijn, omdat het je de kans heeft gegeven iets te ervaren wat duidelijk heel belangrijk voor je is en waar je in gedachten altijd weer naar terug kunt keren als je weer contact wilt maken met dat gevoel.

          Kortom: schrijf ons gerust nog een keer als je over een overleden dierbare droomt!
          Harte-groet,
          Marielle

  17. Voor ik ging slapen vroeg ik aan mijn engelen of ik mijn overleden tweelingzus mocht zien in een droom. Mijn tweeling zus is overleden in 2018. Ik heb haar gezien in mijn droom. Het was kort. Maar ik was zo blij dat ik haar zag. En ik voelde dankbaarheid en ontzag. Omdat ik haar mocht zien.

    1. Marielle Borst

      Lieve Jeannette,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je tweelingzusje. Het lijkt me heel verdrietig als je samen op de wereld bent gekomen om dit mee te maken. Kan me voorstellen dat er een verlangen in jou leeft om haar te zien in een droom. Was er een speciale reden dat je dat juist die nacht vroeg? En dan de kern: er kwam in je droom een antwoord op je vraag aan je engelen! Je hebt je overleden tweelingzus daadwerkelijk even kunnen zien: Wat een zegen! Wat voor nu kan helpen is om ruimte in jezelf te maken om die zegen echt helemaal te ontvangen. Dat kan je doen door met je ogen gesloten in gedachten terug te gaan naar het moment in je droom dat je haar weer zag en vervolgens dat gevoel helemaal je lichaam in te laten stromen. Mochten er dan allerlei emoties bij je naar boven komen, laat dat dan maar stromen, dat geeft heling.

      Knuffel voor jou en je zus van het dreamteam!
      Harte-groet,
      Marielle

  18. In mijn droom was ik in mijn ouderlijk huis. Opeens zag ik mijn vader, die al 15 jaar geleden overleden is. Het voelde heel goed en warm. In mijn droom kwam hij daarna steeds vaker bij me, en ook de vorm waarin veranderde. Eerst kon ik hem niet vasthouden, maar later lag hij echt in mijn armen. Mijn broer en zus waren ook in mijn droom, maar konden hem niet zien. Ze geloofden wel dat hij bij me was omdat ik mijn bril op mijn vaders arm legde (voor hen dus in de lucht). Bij het wakker worden voelde het heel fijn, mijn vader is altijd mijn held geweest en zal dat altijd blijven. Ik hoop echt dat deze droom ook echt bijzonder is. Na het wakker worden kreeg ik wel bijzondere herinneringen, bijv van de eerste keer dat hij bestraald moest worden. Ik ben toen met hem naar Leiden gereden en met hem meegegaan. Voor ons toen allebei een angstig en nieuw iets.
    Hoop dat u iets meer over deze droom kunt vertellen.

    1. Hallo lieve Doortje,

      Wat een bijzondere droom heb je gehad. Maar eerst, wat verdrietig dat je al 15 jaar geleden afscheid moest nemen van je vader. En vreselijk dat hij aan zo’n vreselijke ziekte kwam te overlijden. Maar wat mooi dat je er zo voor hem hebt kunnen zijn toen hij bestraald moest worden.
      Je droom klinkt voor mij als een afronding, eens heelwording van jullie beiden samen. Jij en je vader. Alsof zijn energie nu bij je is en jij hem vasthoudt. En jij ook bij hem. Alsof zijn energie jou is komen opzoeken in je droom. Hij kan nu rusten. Echt rust vinden, in jouw armen.
      In de droom zie jij je vader echt, je broer en zus niet, zij zien alleen ‘lucht’. Is dat iets wat je herkent?
      Wat was het meest wezenlijke, de essentie van je vader, als je aan hem denkt? Dat deze essentie nu bij jou mag zijn en zijn rust mag vinden.

      Ik ben benieuwd wat het bij je oproept.
      Sterkte!

      Lieve groet,
      Mayke

  19. Mijn vriend zijn vader is een jaar geleden overleden, nu heeft hij een droom gehad dat zijn overleden vader erg boos op hem was, hij zijn kleding en alles in moest pakken, terwijl in het echte leven dit nooit voorgekomen is, mijn vriend vond het een verschrikkelijke droom, omdat hij zijn vader nog nooit zo boos heeft gezien en wil heel graag weten wat dit kan betekenen ik hoop op een uitleg

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Anoniem,

      De droom is van je vriend en dus kan ook hij alleen de betekenis weten. Zijn er onbewust zaken, die tussen hem en zijn vader onbesproken zijn gebleven? Zaken die ‘ingepakt’ zijn gebleven als het ware? Waar wil deze droom je vriend op wijzen? Wat komt er bij hem boven als hij hoort dat hij wel kan inpakken? Ik denk bv aan een gevoel van falen, tekort komen of niet (goed) genoeg zijn? Maar wat denkt je vriend? Het is zijn droom immers.

      Het lijkt me heel erg om je vader zo boos te zien in een droom, maar achter grote woede schuilt vaak groot verdriet. En daarachter grote liefde.

      Esther

      1. Hij gaf aan dat hij het vreselijk vond om zijn vader zo boos te zien en dit maakte hem verdrietig hun waren twee handen op 1 buik, na de droom dacht hij dat hij iets niet goed gedaan had waardoor zijn vader in de droom zo boos was en na het verlies van zijn vader heeft hij het gevoel dat hij zijn bescherming kwijt is

        1. Esther van Nieuwburg

          Hallo Anoniem,

          Ach, wat kan het verlies van een dierbare toch ook hard zijn. En dan zo’n droom krijgen…Maar in je antwoord lees ik wel precies wat de droom betekent: de kleren en alles dat moest worden ingepakt staat dus symbool voor de bescherming die de vader van je vriend hem bood. Nu is deze bescherming weggevallen en ik kan me zo voorstellen dat dit heeft geleid tot boosheid. Niet bij de vader, maar bij jouw vriend. Boosheid dat hij zijn vader en zijn bescherming moet missen. En zoals ik eerder al aangaf zit onder die boosheid groot verdriet, want het komt voort uit grote liefde. Ik wens je vriend en jou heel veel sterkte bij het verlies van zijn vader. Hij zal zijn bescherming nu bij zichzelf moeten gaan vinden. Dat vraagt om vertrouwen. Die wens ik jullie toe.

          Esther

          1. Heel erg bedankt voor uw uitleg, ik heb het mijn vriend voorgelezen en het klopt allemaal zei hij, dit raakte hem enorm omdat hij zijn vader zo erg mist hij is zijn steun en toeverlaat kwijt en dat is altijd moeilijk om te verwerken, ik zal hem er zeker door heen slepen super lief dank u wel โ˜บ๏ธ

  20. 7 en 3 jaar na het overlijden van eerst mijn schoonmoeder en later mijn schoonvader zag ik ze beide vannacht in een intense droom. In mijn droom bleken ze niet dood te zijn, maar waren ze al die tijd ondergedoken. Het riep intens verdriet en boosheid bij mij op. En een groot verlangen om ze zsm te vertellen en mee te nemen in ons leven nu en ze kennis te laten maken met onze twee dochters. Mijn schoonmoeder had de meest geweldige oma geweest die we ons hadden kunnen wensen. In de droom werden mijn schoonouders echter afgeleid van een volledige hereniging met ons en slokte de familie hen op. De verbinding waar ik zo op hoopte en naar hunkeren bleef uit en ik voelde me ook boos dat ze ons in de โ€œsteek hadden gelatenโ€. Wat zou dit kunnen betekenen? Welke onderliggende boodschap?

    1. Lieve Kaylie, wat verdrietig te lezen dat je schoonouders niet meer leven en dat je zo naar hen fysieke aanwezigheid, hun liefde en aandacht voor jullie kinderen verlangt, en hunkert.
      Je mist hen, en voelt je in de steek gelaten.
      Dit lijkt mij meteen de kern van je droom.

      Je bent trots op jouw dochters en had zo graag DE opa en De oma voor ze willen hebben, die er helaas fysiek niet meer zijn.

      Als ze in de droom dan toch blijken te leven, โ€œondergedokenโ€ , en dan ook nog worden opgeslokt door de rest van de familieโ€ฆmaakt je boos en je voelt je nog meer in de steek gelaten. (Ken je dat gevoel ook op andere momenten in jouw leven? )

      Ik vermoed dat dit gevoel, deze โ€œwondโ€: het gemis, deze pijn en verdriet hierover via de droom jouw aandacht vraagt. Dit verdriet mag je bij dagbewustzijn toelaten en uiten. Keer op keer, totdat je er rust en vrede mee voelt. Ik moedig je aan dit met iemand, die veilig voor je voelt, te delen, zodat wat er binnen jou zit naar buiten mag stromen en je vrijer maakt.

      Misschien krijg je dan een andere droom over je schoonouders, waarin je hen nabijheid mag voelen vanuit de niet fysieke โ€œwereldโ€.
      Laat het maar stromen ๐Ÿ’š Dat wens ik jou toe!

      Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb geholpen, laat je me weten?
      Voor jou een ๐Ÿ’šKnuffel, en ook voor jouw mooie dochters!
      Liefs Olivia

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Henny,

      Mijn vraag zou zijn met wat voor gevoel je wakker werd uit deze droom? Dat zegt veel over waar deze intense blik over gaat.
      Is er wellicht nu na 6 jaar iets gaande waardoor je man, of het verdriet over zijn overlijden, weer heel intens aanwezig is?

      Esther

  21. Mijn broer is twee jaar geleden gestorven door zelfdoding,ik had een goede band met hem,kort daarna droomde ik over hem,alles was helderblauw gekleurd,ook zijn kleren,en een wit met blauwe auto zat hij in,vrolijk te lachen,hij hield van schilderen,ook van Rien poortvliet,vorige week vroeg ik om een teken,en wat later reed een vrachtauto voorbij,daar stond op van Poortvliet,en ook op de iPad,kwam opeens die naam voorbij,en vorige nacht droomde ik weer dat hij de hele tijd bij me was,in de kleren lichtblauw en wit,hij was in leven deprecief,en slikte al jaren tabletten,toen vlak voor het nieuwe jaar kwam het bericht,dood,opgehangen,in de garage,een verschrikkelijk bericht,groetjes Sibilla.

    1. Anita van der Kooi

      Lieve Sibilla,

      Wat een gemis moet dat voor je zijn, jouw broer waar jij zoโ€™n band mee had. Het komt op mij over of de droom deze band bevestigt en laat zien dat de onzichtbare lijn tussen jullie niet is verbroken. Het helderblauw en wit (worden ook wel als mystieke kleuren gezien) en het lachen komt over of hij het nu goed heeft, herken jij dat ook zo? En wat mooi dat het โ€˜Poortvlietโ€™ teken twee keer voorbij kwam.

      Ik wens je veel liefde en ook sterkte,

      Lieve groet,
      Anita

    2. Hallo Esther, ik denk niet dat je veel aan mijn antwoord hebt het was zoโ€™n helder beeld en ik begreep het niet . Ik heb geen idee wat hij me wilde zeggen. Lieve groet Henny

      1. Esther van Nieuwburg

        Hallo Henny,

        Ook ik kan je dat niet vertellen. Dus draag dit droombeeld maar even met je mee. Wellicht dat het mettertijd helder voor je wordt.

        Esther

  22. Beste Mariรซlle,
    In oktober 2021 is mijn vriend overleden. De relatie duurde 9 jaar en wij woonden niet samen. Het was een moeilijke man die vaak boos was en ik durfde niet te gaan samenwonen maar hield toch van hem. Ik heb zijn overlijden als een shock ervaren en ga nog regelmatig naar zijn graf en naar zijn moeder met wie ik een goede relatie heb. Ik heb nu al een keer of 8 een droom gehad met ongeveer hetzelfde onderwerp. Ik ben op hem aan het wachten en hij komt niet en ben dan erg verdrietig. In een andere droom temidden van veel mensen loopt hij me voorbij en ziet me niet of doet alsof hij me niet ziet en vannacht zat hij te midden van een gezeldschap(ik was blij dat ik hem zag) en zodra hij me bemerkte stond hij op en liep weg. Ik ben al een keer naar een medium gegaan voor uitleg(bij de 2de keer) en die verklaarde dat dit het verwerken van de relatie is en geen betekenis heeft voor het nu aangezien hij nu alleen liefde is. Inmiddels heb ik hier dus al 8 keer over gedroomd en voel me teleurgesteld en verdrietig. De ervaringen in mij dromen heb ik niet in onze relatie ervaren. Hij kwam wel zijn afspraken na en deed ook niet alsof hij me niet zag. Kun jij hier iets mee?

    1. Marielle Borst

      Lieve Jolanda,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vriend. Het lijkt me heel moeilijk om je partner te verliezen, zeker omdat je zijn overlijden als een shock hebt ervaren. Ik vermoed dat de manier waarop je over hem droomt voortkomt uit die shock. Alsof je keer op keer herbeleeft dat hij iets doet dat je helemaal niet verwacht (en dat je ook niet kent uit jullie relatie). Hoe is hij gestorven?

      Harte-groet,
      Marielle

      1. Hallo Marielle,
        Hij is overleden in het ziekenhuis en ik wist niet dat hij in het ziekenhuis lag. Hij was al hartpatiรซnt sinds 2000. Hij had de relatie met mij verbroken 5 weken eerder. Ik denk dat hij overleden is door de medicatie die hij moest slikken. Nadat hij overleed heeft hij zelf contact met mij gezocht door me aan te sporen naar hem te zoeken en te zien hoe het met hem gaat. Ik heb niet eerder zulke ervaringen gehad. Ik kreeg deze gedachten direct na zijn overlijden kon ik later vaststellen. Ik heb meer ervaringen daarna gehad waaruit bleek dat hij me volgt en reacties geeft op de vragen die mij bezig hielden t.a.v. hem. De dromen waarin ik op hem wacht en hij niet komt maken me erg verdrietig en de dromen waarin hij me niet wil zien ook. Hij was een moeilijke man in de omgang, maar ik heb altijd van hem gehouden. Ik zie en zoek hem nog overal en realiseer me dat het spelltjes zijn die mijn hersenen met me spelen. Ik meen hem te zien en wanneer ik dan beter kijk dan is hij het natuurlijk niet.

        1. Marielle Borst

          Lieve Jolanda,

          Dank je wel voor je toelichting. Dromen over overleden dierbaren kun je grofweg in twee categorieรซn indelen: spirituele dromen en psychologische dromen.

          Als je een spirituele droom hebt gehad over een overleden dierbare word je vaak met een gevoel van ontzag en dankbaarheid wakker. Zo’n droom maakt vaak dat je je daarna een stuk lichter voelt. De overledene heeft je in een droom dan bijvoorbeeld laten zien dat hij of zij nu op een betere plek is en niet meer gebukt gaat onder de lasten van het aardse leven. Het gebeurt in zulke dromen ook regelmatig dat je advies, liefde of kracht krijgt van degene die is overleden.

          Dan de psychologische dromen. Die hebben qua inhoud veel te maken met wat je nog zo graag samen met de overledene had willen doen en/of over dat wat nog ‘onaf’ en onverwerkt is in de relatie tussen jou en degene die overleden is. In tegenstelling tot spirituele dromen waar altijd veel licht in zit, kenmerken dit soort dromen zich door een zekere ‘zwaarte’, ook bij het wakker worden.

          Uit het feit dat jij met een verdrietig gevoel wakker wordt uit de dromen waarin hij je niet ziet of waarin hij niet komt opdagen, leid ik af dat de dromen die jij over hem hebt in de categorie psychologische dromen vallen. Jouw systeem probeert jou door middel van deze dromen dus eigenlijk te helpen om je te verhouden tot de elementen in jullie relatie die bij jou nog onaf, rafelig, pijnlijk en onverwerkt zijn.

          Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het tijd kost om te verwerken dat iemand de relatie verbreekt en kort daarna overlijdt. En ik kan me ook voorstellen dat je een tegenstelling ervaart in dat hij je na zijn overlijden heeft aangespoord om hem te blijven zoeken, maar dat je daar tegelijkertijd ook in ook kunt ervaren dat hij je niet ziet of niet komt opdagen. Alsof het feit dat hij een moeilijke man in de omgang was met zich meebrengt dat je ook altijd een antwoord moet zien te vinden op een deel van hem dat jou verdriet doet of voor grote uitdagingen stelt.

          Mocht je over hem blijven dromen dan raad ik je aan om bij een van ons een droomsessie te komen doen, er zit vast wel iemand van ons bij jou in de buurt!

          Harte-groet en sterkte gewenst in je verwerkingsproces!
          Marielle

        2. Goedemiddag ik heb vannacht gedroomd over mijn overleden man. Joop is ruim een jaar overleden. Ik droomde dat ik in een klooster werkte (niet als non) en was al een tijdje niet thuis. Mijn man belde en huilde dat hij mij zo verschrikkelijk miste. Ik zijn ik kom naar je toe nee zei hij. Anders kom je hier heen ze ik. Ik moest ook huilen.

          1. Hallo Marieke,

            Eerst, gecondoleerd met het verlies van je man. Wat ontzettend verdrietig dat je hem verloren bent en dat je hem moet missen. Het klinkt voor mij alsof er nog niet iets is afgerond tussen jullie. In je droom werk je in een klooster, ook al werk je daar niet als non, een klooster roept bij mij een gelovig leven op en het celibaat. Is er iets wat rond de kerk, het geloof of celibatair leven in jullie relatie gespeeld heeft?
            In je droom ben jij daar en ‘ben je niet thuis’. Je droomt dat Joop je mist. Herken je daar iets van toen jullie nog samen waren? Was er iets waardoor jij op een bepaald vlak onbereikbaar was en hij jou miste? Het lijkt alsof je nu je gevoel toelaat, je verdriet. In je droom is dat zo, daarin moet je huilen. Misschien heb je hem al eerder gemist en hij jou? Terwijl hij nog leefde, voor zijn dood, zou dat kunnen?

            Lieve groet,
            Mayke

  23. Vannacht bezocht een vriendin, die in juli dit jaar zelf uit het leven is gestapt, mij in een droom. We waren uit eten aan een lange tafel en zij zat aan het uiteinde links van die tafel, best wat mensen van mij vandaan. Die mensen waren mij onbekend. De vriendin was onbezorgd en maakte grapjes. In haar leven heeft ze veel last gehad van depressies.
    Ik denk nog elke dag aan haar. We hadden op het laatst weinig contact, maar hebben veel gedeeld in 30 jaar tijd, soms was dat heel intens.
    Zou haar verschijning en plaats aan tafel wat willen vertellen aan me?
    Alvast veel dank voor een reactie.

    1. Marielle Borst

      Lieve Roel,

      Allereerst gecondoleerd met het verliezen van een vriendin die een rol van betekenis heeft gehad in jouw leven. Heel bijzonder dat je dit droomt. In onze ervaring is er een aantal verschillende soorten dromen over overleden dierbaren. Deze droom valt wat mij betreft duidelijk in de categorie spirituele dromen waarin een overleden dierbare aan je verschijnt in een lichtere staat dan ze tijdens het leven was. Alsof ze jou met deze droom wil zeggen dat ze nu op een betere plek is en niet langer gebukt gaat onder depressies. In de droom is ze immers onbezorgd. Ik hoop van harte dat deze droom je tot troost is.

      Harte-groet,
      Marielle

      1. Mijn grootvader is bijna een jaar geleden gestorven maar vorige nacht kwam hij voor het eerst in mijn droom. Hij lag gewoon in zijn pyjama waarin hij gestorven is in mijn bed te slapen naast mij.
        Kan niet stoppen met er aan te denken..

        1. Marielle Borst

          Lieve Sally,

          Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je grootvader. Ik kan me voorstellen dat je niet kunt stoppen met aan deze droom te denken. Had je een speciale band met je grootvader? Zoals ik het lees laat de droom je ervaren dat je grootvader ondanks het feit dat hij gestorven is (of om in de metafoor van de droom te blijven: voor altijd slaapt) toch nog nabij is.

          Dromen over overleden dierbaren zijn belangrijke dromen om te onderzoeken, dus schrijf ons gerust nog eens als je weer over je grootvader droomt!

          Harte-groet,
          Marielle

  24. Mijn man geloofde niet dat er nog iets was na de dood ik denk daar anders over toen mijn man na een ziekbed in slaap gebracht was en overleed droomde ik de volgende nacht dat hij zei โ€œ waar ben ik nou ik snap er niets van waarop ik zei je bent dood hoor ! daar na was ik verdrietig.40dagen later ben ik op zijn plekje in bed gaan liggen en droomde ik dat hij van mij weg liep in een wit overhemd met een broek aan die ik niet kon zien maar ik wist wel dat hij een broek aan had.Hij draaide zich om en zwaaide naar mij en verdween in iets waar ik geen naam voor weet Ik vond het een hele heftige droom

    1. Anita van der Kooi

      Lieve Emma,

      Wat een bijzondere droom. Het komt op mij over of jouw man 40 dagen nodig heeft gehad. 40 dagen wordt ook wel als de tijd van beproeving of nog dwalen gezien (de tijd dat volgens het Bijbelverhaal de Joden door de woestijn trokken, 40 dagen vastentijd voor Pasen).
      Dit is een droom die tijd nodig heeft en ik hoop dat je hier steeds meer jouw eigen betekenis aan kunt geven.

      Dankjewel voor het delen met ons, heel fijn.

      Lieve groet,
      Anita

  25. Ik droom al 13 jaar over mijn overleden ouders. Soms wel nachten achter elkaar. Ze verschijnen gewoon in hun dagelijks leven. Ik kan ze voelen en ruiken. Wanneer ik wakker word moet ik echt goed nadenken of ze niet meer bij mij zijn. Met beiden had ik een hele goede band. Mijn vader is in 2009 overleden en mijn moeder in 2010. Inmiddels is ook mijn broer overleden en daar heb ik ook dromen over.

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Monique,

      Wat een verlies van zoveel dierbaren. Ik kan me voorstellen dat je heimwee hebt naar je ouders en ook je broer, naar de tijd met hen en de goede band die jullie deelden. Misschien mis je dat zo erg dat ze steeds weer terugkeren in je dromen. Opdat ze dicht bij je zijn. De vraag aan jou is wat jij nu wilt: Wil jij ze dichtbij je houden en blijven ontmoeten in je dromen? Of wil je afscheid nemen van hen, voor nu en voor dit leven?

      Esther

      1. Eigenlijk wil ik ze wel dichtbij mij houden, anders ben ik bang dat ik ze voor eeuwig kwijtraak. Dank voor uw antwoord. Lieve groet Monique

  26. Ik droomde dat ik de deur van mijn woning dicht deed en er achter kwam dat ik de sleutel vergeten was, terwijl ik naar boven keek om te zien of ik kon klimmen door een raam zag ik dat het te hoog was en ik heb hoogtevrees. Al dubbend en denkend wat te doen gaat de deur open en staat mijn moeder daar en ik vroeg, hoe kom jij nou binnen, ze keek mij alleen maar lief aan met een blik van ja, dat wil jij wel weten en ik werd wakker? Heel apart. Oh ja, ze was daar ongeveer 40 jaar en zij is op haar 91e overleden.

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Lopez,

      Huizen in dromen gaan vaak over ons zelf. Zou het kunnen zijn dat jij ooit de voordeur van je huis ofwel van je hart hebt afgesloten? Rond je 40ste misschien? En dat je deze enkel weer kunt openen door je ‘hoogtevrees’ te overwinnen? Hoogtevrees in een droom kan misschien staan voor angst voor het ‘hogere’; dat wat je eert, maar ook vreest. Wat zou dat kunnen zijn? En durf je dat weer toe te laten in je hart? Ik denk dat de droom en je moeder in de droom je daartoe uitnodigen.

      Esther

  27. Goeiemorgen, ik heb vannacht gedroomd, en mijn droom was dat ik beneden in mijn eigen huis liep in een donkere kamer, en ik omdraaide omdat iemand zei hey ik ben er weer. Toen ik keek stond mijn vader in de verlichte kamer in favoriete outfit en ik liep naar hem toe pakte hem vast en ik zei
    Huh je bent toch niet dood je leeft weer en ik heb je gemist maar hij zei niks terug was alleen aan het glimlachen. Mijn vader is helaas in april aan een kort ziekte bed overleden, ik heb ook niet meer gezien of gesproken omdat ik het niet durfde en ik verschrikkelijk vond om hem zo te zien. Ik droom dagelijks over hem, maar niet op deze manier ik vind het heel bijzonder en geloof dat hij me heeft gevisiteerd. U zou mij heel blij maken met een antwoord. Met vriendelijke groet

    1. Hallo Manon,

      Alleerst, gecondoleerd met het verlies van je vader. Wat verdrietig dat je hem aan een kort ziektebed bent kwijtgeraakt. In alles in je droom, in de hele energie is voelbaar hoeveel liefde er tussen jullie stroomde. Of hij jou gevisiteerd heeft in jouw droom zullen we nooit echt zeker weten. Maar wat voor mij wel zeker is, is dat zijn energie in jouw droom was. In een donkere kamer in je eigen huis staat je vader in een verlichte kamer. Je zou ook kunnen zeggen dat in jou, in een donker deel in jou, nu ineens dit deel verlicht is door de energie van je vader die nu tot je kwam via je droom. Prachtig! En ik zou zeggen; koester dat!

      Verder, is het nog interessant voor jou om te voelen welke energie essentieel was voor de relatie die je met je vader had, of de energie die hij had, en dat deze energie nu bij je is. Het klinkt voor mij als een helende en spirituele droom. Heel erg mooi. Ontvang het maar en koester het, de liefde van je vader.

      Lieve groet
      Mayke

  28. Goedemorgen,
    Is het mogelijk om nog een droom Uitleg te krijgen?
    Ik had over mijn overleden moeder gedroomd, maar ook andere mensen die nog leven.
    Ik droomde dat ik in het slaapkamer van mijn moeder stond met mijn rug naar het bed. Mijn moeder stond aan mijn linker kant en mijn broer aan mijn rechter kant en hij gaf mij een cadeautje en zei ook deze cadeau is voor jou dat ingepakt was in rod gekleurd stof. Mijn moeder stond heel kalm en vredig bij. Terwijl ik bezig was de cadeau open te maken hoorde ik een stem van de man van mijn zus die ik totaal niet wilde zien en op dat moment zag ik mijn zus snel richting de keuken lopen en terwijl ik bezig was om mijn cadeautje open te maken, waar nog steeds mijn mam en broer bij mij stonden kalm en vredig werd ik wakker.
    Alvast ontzettend bedankt.
    Mvg. Aevy

    1. Hallo lieve Aevy,

      Ja, dat is zeker mogelijk. Ik antwoord 1x omdat ik zie dat je deze droom ook al een paar dagen geleden hebt ingediend. In jouw droom krijg je een cadeau van je broer, waar je moeder vredig bij staat. Maar je wordt afgeleid door je man van je zus en je zus zie je snel richting de keuken lopen.

      Het cadeautje is ingepakt in rood gekleurd stof. Rood is de kleur van de liefde. Stof is zacht. Ik kan uit je droom niet opmaken wat er precies in het cadeautje zat, maar voor mij duidt alles erop dat het iets heel moois is. Iets zachts en liefdevols. Maar jij kan het niet uitpakken wat je wordt afgeleid. Voor mij roept dat de vraag op: Heb jij onlangs een heel mooi (symbolisch) en liefdevol cadeau gekregen? Ik zou dat maar goed bewaren en daar goed op passen, het koesteren, niet weggeven. Dwz ook niet teveel over praten want je kan het niet uitpakken als je in contact bent met je zus en de man van je zus. Daarentegen is je broer daar heel blij mee, hij geeft het jou! Klinkt alsof je daar samen met hem van mag genieten, van deze ‘zachte liefde’ die je gekregeb hebt. Met hem kan je het delen!

      Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb!

      Lieve groet,
      Mayke

      1. Hallo lieve Cindy,

        Eerst even dit:
        Nee, je antwoord is niet verwijderd. Ik lees het net pas. En wees niet bang, je reactie is anoniem. Alleen wij zien je e-mailadres. Hopelijk stelt je dat gerust. Mocht je willen dat ik het eerdere antwoord voor je verwijder van de site haal, laat het dan even weten. Dan haal ik het weg.

        En nu inhoudelijk op je reactie:
        Wat vreselijk om te horen wat je de afgelopen jaren allemaal hebt meegemaakt, Fleur! Je staat letterlijk ‘onder water’ en je situatie in je leven, zoals jij deze beschrijft is zoals in je droom: het lijkt alsof de bloem in jou verdrinkt als zij geen zon krijgt en een rustige plek!

        Ik weet niet of ik het helemaal goed begrepen heb in je antwoord, maar ik hoop ten zeerste voor jou dat jij op deze plek mag blijven waar je het fijn vindt. In ieder geval maakt de droom je duidelijk dat het niet verstandig is om heen en weer te lopen. Je hebt een vaste plek nodig waar warmte is, licht, aardige mensen om je heen die voor je zorgen. Ik hoop dat dit lukt!

        Wat ook nu bij me opkomt is: mocht dit allemaal niet lukken. Je droomt over een bloem in een bloempot die onder water staat. Deze heeft duidelijk een vaste plek in de zon nodig, zodat ze weer kan bloeien, licht en zon krijgt. Maar wat bij een bloempot die onder water staat ook helpt is: nieuwe aarde geven.

        Daar kan je over nadenken: Hoe kan jij deze bloem ‘nieuwe aarde geven’? D.w.z. haar uit de pot halen met dat water en voorzien van ‘droge’ voedzame aarde waar ze haar wortels in kan laten groeien. Het hoeft niet alleen ‘van boven’ te komen, maar ook door te aarden. Werk jij graag in de tuin? Heb je iets met planten? Letterlijk aarde in je handen voelen kan helpen, of klei (keramiek, boetseren), tuinieren, veel buiten zijn, met je voeten in de grond, aarde. Doe je dat?

        Je hebt letterlijk ‘grond’ onder je voeten nodig. Als het niet meteen lukt in een huis, misschien wel door te ‘aarden’.
        En hele fijne oefening daarvoor is om met beide voeten stevig in de grond te gaan staan en iets door je knieรซn te zakken. Alsof je letterlijk meer ‘aardt’ op die manier voel je meer contact met de grond/aarde onder je voeten.

        Ik hoop van harte dat ik je hiermee verder heb kunnen helpen. En ik hoop vooral dat je de zekerheid krijgt van een vaste, fijne woonomgeving. Dat is je basis.

        Aard, grond, bloei en groei en voel de zon, de warmte en het licht op je schijnen, lieve Fleur!
        Heel veel sterkte met alles.

        Lieve groet,
        Mayke

        Ik hoop dat ik je hiermee

  29. Hallo, mag ik jullie nog eens om raad vragen?
    Vorige maand droomde ik weer over mijn overleden man. Hij lag in een bed (overleden aan kanker)en ik ben weggelopen, een lange donkere gang in en verstopte mij een beetje bang. Hij kwam achter mij aan, was helemaal in het zwart gekleed met zwarte handschoenen aan en kwam voor mij staan. Toen trok hij zijn rechter handschoen uit en ik herinner mij een stralend lichte hand.
    Deze nacht droomde ik dat we naar een feest moesten. Ik herinner mij niet dat hij mee ging. We waren te vroeg want de kelners waren alles nog klaar aan het zetten en er waren nog gasten van de vorige receptie. Een deel van de rest van de droom ben ik kwijt maar op het einde zat ik helemaal alleen aan een vierkante lege tafel. Een jong persoon in een zwart pak met wit hemd kwam naar mij toe gaf mij een kus op mijn wang en vroeg mij ook om een kus. Weet niet zeker of dit de jonge versie van mijn man was.
    Ik vraag mij af of beide dromen gelinkt zijn aan elkaar.
    Dankjewel
    Huguette

    1. Hallo Huguette,

      Je vraagt je af of beide dromen aan elkaar gelinkt zijn, ik denk het wel!

      Je vorige droom waar je aan refereert ken ik niet, maar de eerste vraag die in mij opkomt is: Aan welke hand droeg je man jullie trouwring? In je droom trekt hij zijn rechterhandschoen uit en je herinnert je een stralend lichte hand. Aan je hand draag je je trouwring, deze hand geeft licht. Hij was helemaal in het zwart gekleed. De kleur zwart roept voor mij de dood op. Het is alsof hij je wil vertellen dat ondanks dat hij dood is (zwart gekleed, zwarte handschoen), daaronder (onder de handschoen) straalt jullie liefde en geeft licht. Je droom herinnert je er volgens mij aan, dat ook al is je man overleden, jullie liefde voortleeft en licht geeft. Hij geeft jou, zijn hand!

      Dat wil niet zeggen dat jij in je dagelijkse leven daaraan vast moet blijven houden in de zin van dat jij ‘niet vrij’ bent. Daar bedoel ik mee dat jullie liefde blijft voortleven รฉn door de dood heen, jou licht geeft, รฉn tegelijkertijd is er in dit leven van jou nu ook plek voor iemand die jou een kus geeft en graag van jou een kus wil. Een ‘jong’ iemand, jong lees ik als levend. Anders blijf je alleen zitten aan een vierkante tafel: jullie gezin – je man, jij, en je kinderen. Zo lees ik je tweede droom.

      Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen verder helpen.

      Lieve groet,
      Mayke

      1. Dag Mayke,
        hij droeg zijn trouwring aan zijn rechterhand! Ik heb die ondertussen laten graveren met zijn vingerafdruk en draag hem nu zelf, ook aan mijn rechterhand..
        Ik dacht dat de jonge persoon mijn man voorstelde maar ergens was er een gevoel van dat hij het niet echt was. Het is een beetje verwarrend die laatste droom omdat ik nog helemaal vastzit in mijn verdriet. Het is nog maar 6 maand geleden.
        Dankjewel hoor!
        Huguette

        1. Hallo Huguette,

          Wat bijzonder dat hij zijn ring aan zijn rechterhand droeg en hij deze hand in zijn droom opstak en licht gaf! Wat zijn dromen toch mooi! Prachtig dat je die ring hebt laten graveren en jij deze nu aan je rechterhand draagt. Ik wist niet dat het nog maar zo kort geleden was. Gecondoleerd, met dit intens verdrietige verlies. We zullen nooit weten wat de jonge persoon betekent. In ieder geval blijft het voor mij zo, dat er iets van nieuw leven, jong, doorheen stroomt qua energie. En dat jouw man je dat van harte gunt.

          Lieve groet,
          Mayke

  30. Goedenavond,
    Ik droomde over mijn overleden moeder, maar er waren ook meerdere mensen in mijn droom die nog leven.
    Ik droomde dat ik in de slaapkamer van mijn moeder stond met mijn rug naar het bed. In het slaapkamer stond mijn moeder aan mijn linker kant en mijn broer aan mijn rechter kant en hij had een cadeautje voor mij dat was ingepakt in donker rode kleur stof en gaf het aan mij en hij zei ook ik heb een cadeautje voor je. Ik pakte het aan, mijn moeder stond er vredig en stil bij ze zag er goed uit en ik hoorde tegelijkertijd een stem in de gang van de man van mijn zus en had geen zin om hem te zien en volgens mij zag ik mijn zus nogal haastig naar de keuken lopen en intussen stonden mijn broer en moeder er vredig bij kijkend naar mij terwijl ik bezig was om de cadeau uit te pakken en toen werd ik wakker.
    Alvast ontzettend bedankt.
    Met vriendelijke groet,
    Aevy

  31. Goedemiddag,
    Ik droomde over mijn overleden moeder.
    Mijn mam is afgelopen juli overleden.

    Ze was in mijn huis erg rustig en mooi aan het dansen recht voor de trap in het woonkamer met haar rug naar de trap.
    Ze was helemaal naakt, maar had een normale huidskleur korte haren en volgens mij zwart, maar kon ook wit zijn kan me dat deel niet helemaal herrineren.
    Ik wordt wakker door de muziek die helemaal niet hard aan staat, maar zachtjes op de achtergrond te horen is en ik blij en nieuwschierig naar beneden loop en zie mijn moeder beneden bij de trap staan ik was zo blij en begon haar van achteren stevig vast te pakken en zei mam wat mooi om je zo te zien dat je heerlijk aan het genieten bent. Ik had haar stevig vast dat voelde zo ongelooflijk goed ik wilde haar niet los laten. Mijn mam had vanaf het begin dat ik haar zag een vredig blik en uitstraling op haar gezicht dat zag ik direct toen ik van de trap afliep en dat deed me zo goed. Ik kan me ook niet herinneren of ze iets zei ze. Terwijl ze helemaal naakt was, was ze volledig vredig en aan het genieten.
    En toen werd ik wakker.
    Ik ben ontzettend benieuwd wat het betekenis van de droom is? Heb meerdere pogingen gedaan om het te vinden zonder resultaat.
    Hopelijk kunt mij een uitleg gegeven.
    Alvast erg bedankt!
    Met vriendelijke groet,

    1. Hallo Aevey,

      Allereerst, gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Wat heb jij een bijzondere en prachtige droom over haar gekregen, wauw!
      Soms brengt het dromen over een overleden dierbare met zich mee, dat de essentie van deze persoon, de essentie van de relatie die je met deze persoon had, daarna bij je is. Dat vind ik bij jouw droom. Naaktheid in dromen staat voor kwetsbaarheid. Denk maar aan het spreekwoord ‘jezelf bloot geven’. Je laat alles van jezelf zien. Daarbij danst je moeder, ze is vredig en geniet. Was ze ook zo toen ze nog leefde? Het kan zijn dat je haar anders gekend hebt, maar dat hare pure essentie het vredige is. Het is alsof ze tegen je wil zeggen dat waar zij nu is, zij het goed heeft, ze op haar plek is. Ze geniet, danst en zichzelf helemaal mag laten zien zoals ze is. In al haar kwetsbaarheid. En dat jij deze energie bij jou mag dragen. Als bron van hulp op jouw levenspad en zij daarin met jou is. Dat is wat er bij mij op komt, na het lezen van je droom. Ik ben er door ontroerd, zo mooi.

      Heb je dit blog al eens gelezen:Dromen over overleden dierbaren ?

      Lieve groet,
      Mayke

      1. Goedemorgen,
        Bedankt voor uw medeleven!
        WAUW wat ontzettend mooi!
        Ik ben in tranen van dit bijzonder prachtige uitleg.

        Nee ik heb helaas mijn moeder alleen vredig meegemaakt als ik alleen met haar was en wanneer we onze uitjes hadden zonder invloed van negatieve energie.

        Ik zal deze prachtige uitleg voor eeuwig meedragen, ontzettend bedankt voor dit onvergetelijke ervaring!

        Fijne dag!
        Met vriendelijke groet,
        Aevy

        1. Hallo Aevy,

          Wat ontzettend fijn om te horen dat je zo blij bent met deze uitleg. Heel erg graag gedaan! Draag deze vredig energie maar met je mee.

          Lieve groet,
          Mayke

  32. Het is 4 jaar geleden dat mijn moeder is overleden ,vannacht voor het eerst over haar gedroomd dat ze hier was en achter een bureautje zat met allemaal papieren en een computer .Ze schoof alle papieren van het bureau af en zette de computer aan , ik vroeg waarom ze de papieren zomaar op de grond gooide(kreeg daar geen antwoord op ) ,ze was iets aan het schrijven op de computer en zei toen tegen mij ยดhier mag jij wel naar toe ยด ik kon het niet zien /lezen wat er op het beeldscherm stond .Vervolgens keek ik haar aan ze zei niets maar mijn gevoel gaf aan dat ze dement was ( terwijl ze dat niet was toen ze nog leefde ) en ik werd toen wakker en was erg verdrietig ,heb dus geen enkel idee wat voor een betekenis deze droom zou kunnen hebben .

    1. Hallo Mirella,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Dat is een intens verdriet en verlies, ook al ben je al op volwassen leeftijd.
      Je wordt erg verdrietig wakker. Dit roept bij mij op dat er nog iets te verwerken is in jullie relatie, ook al is zij nu overleden. Hoe was je relatie met je moeder?
      Ze geeft je in je droom het gevoel dat ze dement is. Terwijl ze dat in het echte leven niet was. Het meest bekende symptoon van dementie is geheugenverlies.
      Speelde er iets in jullie relatie waar je te maken had met ‘verlies van geheugen’? Waren er bijvoorbeeld zaken tussen jullie onuitgesproken waarbij je moeder iets zich ‘niet meer kon herinneren’? En maakte je dat al verdrietig? Omdat je er niet meer samen over kon praten?

      In jouw droom zegt ze tegen jou: ‘hier mag je wel naartoe’? Waar zou dat over kunnen gaan? Ik moet denken aan een familiegeheim. Was er iets in jullie familie dat niet besproken mocht worden, niet herinnerd mocht worden? (geheugenverlies, dementie) en waarvan zij, je moeder, nu tegen je zegt: Hier mag jij wel naartoe?
      Ik weet het niet hoor, het is wat er bij mij opkomt, alsof je wordt uitgenodigd om ergens naar te kijken wat eerst niet gezien, niet herinnerd mocht worden, omdat het te pijnlijk was?

      Het lezen van onderstaand blog over het dromen over overleden dierbaren kan je ook verder helpen:
      Dromen over overleden dierbaren

      Ik hoop je van harte hiermee verder geholpen te hebben. Ik ben benieuwd wat het lezen van mijn antwoord bij je oproept.
      Laat je het weten?

      Lieve groet,
      Mayke

  33. Ik droomde vannacht over mijn oma die 30 jaar geleden overleden is. Ik was toen 9.
    Ik droomde dat ik moest vluchten uit een brandend gebouw. Nadat alles geblust was mocht ik het gebouw weer in om te kijken of er nog spullen te redden waren. Toen ik in mijn kamer kwam, waar alles verbrand was stond er tegen de wand een staande klok. (Dezelfde klok als mij opa, haar man in huis had staan) Met de klok was niets gebeurd tijdens de brand, geen roet, geen rook schade, niks. Ineens ging de deur van de klok open en stapte mijn oma uit de klok. Ik keek haar verbaasd aan en voelde of ze wel โ€œechtโ€ was. Hier op pakte ze me stevig vast en zei dat ze het echt was. Het was een hele intense knuffel die ik van haar kreeg. Daarna was ze weer weg

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Koos,

      Allereerst: Wรกt een mooie droom! Van zo’n droom gaat mij droomhart sneller kloppen, dus dank voor het delen.

      Dan naar de droom zelf. Om te beginnen zou het helpen je af te vragen wie of wat je overleden oma voor jou betekent? Als je aan haar terugdenkt, welke herinneringen, gedachten en gevoelens komen dan bij je boven? Waar staat zij symbool voor in jouw perceptie? Dat is van belang voor het begrijpen van de droom.

      Want het gebouw waar je uit vlucht (was het je huis?) ligt in de as. In jouw kamer is alles verbrand. Wat is gaande nu waar je van wegvlucht? En dat je het gevoel geeft dat alles in de fik staat of dat alles in rook is op gegaan? Alles is verbrand. Dat is dramatisch en tegelijkertijd biedt het ruimte aan iets nieuws. Vuur is immers vernietigend, maar ook louterend.

      En dan het wonder temidden van dat alles. De nog volledig intacte klok waar je oma zomaar uitstapt en je intens knuffelt met de woorden dat (ze) het echt is. Ik vind het zo’n ontroerend beeld, dat ik er bijna niet aan wil komen.
      Maar als je even teruggaat naar mijn eerste vraag over wie je oma voor jou symboliseert, dan is nu de vraag: Wie/wat omhelst je hier? Wie/wat geeft je de bevestiging dat het รฉcht is? Wie/wat komt daar letterlijk uit de tijd gestapt om jou die waardevolle boodschap op liefdevolle wijze te brengen?

      Alleen jij weet daar het antwoord op. Ik hoop van harte dat je het vindt en hier met ons wilt delen.

      Esther

  34. Beste Mariรซlle,
    Mijn vader is in november 2021 overleden na een kort ziekbed. Het intensieve mantelzorgtraject heeft mijn twee broers, zus en mij dichter bij elkaar gebracht. Ik heb tijdens mijn leven een ambivalente verhouding met mijn vader gehad. Pas tijdens zijn ziekbed toen hij zijn kwetsbaarheid liet zien, zag ik de vader die ik altijd gemist had. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor.
    Ik heb enkele dagen geleden de volgende droom gehad:

    Ik ga op bezoek bij een kennis met wie ik heb afgesproken op een terras.
    Als ik kom aanlopen zie ik haar rechts zitten en tegenover haar een man. Is dat haar vriend? Ik kom dichterbij en ben perplex want de man lijkt op mijn vader, jonger, met donkerblond haar en minder rimpels. Is hij het echt? Hij kijkt mij vriendelijk aan en ik zeg: “pap, ben jij het echt?” Hij ziet er goed uit, goed gekleed zoals altijd, een beige katoenen broek en overhemd, zelfde postuur. Ik zie dat de knoop openstaat en schiet in de oude zorg-modus, maar houd me in.
    Het huis van mijn kennis ziet er Zuid-Spaans uit en ik zie de zee.. Dat moet de Middellandse Zee zijn. Ik vraag aan haar 45 minuten om met mijn vader alleen een strandwandelingetje te maken zodat we elkaar alleen kunnen spreken. Mijn kennis zegt: ” daar hebben we Clarissa voor” en ze knipt met haar vingers. Ik zie langzaam een vrouwelijke gedaante verschijnen uit het niets.
    Ik voel me geรซmotioneerd tijdens het samenzijn, wil van alles vragen aan mijn vader, maar weet niet waar te beginnen. ” Pap, wat ben je snel terug op aarde”, vraag ik hem. Er borrelen meer vragen op, maar voordat ik de kans krijg antwoordt hij: ” je moet niet al je zakken buiten zetten”. Als hij weg wil lopen vraag ik nog of ik zijn groeten kan overbrengen aan mijn zus en twee broers maar hij antwoordt niet. Ik zit vol emoties, voel de behoefte om te helpen zoals in de laatste maanden voor zijn overlijden. Maar het gaat hem nu goed zo te zien.
    **
    Clarissa komt verder niet meer voor in de droom. Het is bovendien een naam die mij vreemd is.

    1. Anita van der Kooi

      Lieve Anja,

      Wat ontroerend hoe je schrijft over het laatste deel van jouw vaders leven op het ziekbed en jouw dankbaarheid voor dit contact. En wat een mooie ontmoeting in deze droom, een droom om te koesteren.

      Wat me raakt is de tegenstelling tussen enerzijds de zorgmodus, jouw behoefte om te willen helpen en anderzijds de strandwandeling aan de Middellandse zee waarbij je elkaar ‘als gelijken’ kunt spreken. De droom voelt voor mij als een uitnodiging om nu jouw eigen leven te gaan leiden. Zorgen hoeft niet meer, ‘het gaat hem goed zo te zien’.

      En wat roept de naam Clarissa bij jou op? Zelf heb ik meteen maar even de betekenis opgezocht: Clarissa is afgeleid van Clara, dat komt van โ€˜clarusโ€™, wat โ€˜helder, blinkend, glanzend, schitterendโ€™ betekent. Een prachtige naam dus, รฉรฉn om te schitteren! Dat is toch een heel ander beeld dan โ€˜de zakken buiten zettenโ€™?

      Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept,

      Lieve groet,
      Anita

  35. Stratsaert Jurgen

    Ik heb gedroomd dat mijn papa was gestorven we hebben mijn papa afgelegd maar na een uur stond hij alweer terug in de kamer.en dat terwijl mijn papa AL tien jaar is heengegaan.

    1. Marielle Borst

      Hallo Jurgen,

      Allereerst gecondoleerd met het feit dat je vader al tien jaar niet meer leeft, dat lijkt me een heel gemis. Je droom leest alsof je vader, ondanks het feit dat hij allang niet meer leeft toch nog heel dichtbij jullie staat. Vrijwel direct na zijn overlijden staat hij in de droom immers al weer bij jullie in de kamer. Is dat in jullie dagelijkse leven ook zo? Dat je vader op een bepaalde manier nog heel dichtbij voelt? Je zou de droom ook zo kunnen bezien dat je vader moeite heeft om zijn leven met jullie los te laten. Hoe voelt dat voor jou?

      Harte-groet,
      Marielle

  36. Ik heb mijn autisme zoon overleden deze jaar in maart kon niet praten maar in mijn droom riep twee keer achter elkaar ma mama wat betekent dat ik ga elke dag kerkhof

    1. Marielle Borst

      Lieve Elvira,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je zoon: een kind verliezen lijkt me het moeilijkste wat er is. Ik wens je sterkte en liefde om je heen toe. Ik weet niet precies wat het betekent dat je zoon in jouw droom twee keer achter elkaar mamma roept, maar het gebeurt wel eens dat dierbaren die overleden zijn in een droom contact maken en willen laten weten dat het ze goed gaat waar ze nu zijn. In dit geval alsof je zoon je op deze manier wil laten weten dat hij zijn stem kan gebruiken waar hij nu is. Zou het zoiets kunnen zijn?

      Tenslotte wil ik met je delen dat een wijs man ooit tegen me zei dat de liefde de enige kracht is die de dood kan overstijgen โค๏ธโ€๐Ÿฉน

      Nogmaals sterkte!
      Harte-groet,
      Marielle

  37. Ik droom nu al 2 dagen over mijn overleden overgroot oma van 12 jaar geleden.

    โ€œIk zat in mijn droom op de bank met mijn dochter en mijn moeder en tussen ons in zat dus mijn overgroot oma. Ze was ouder en verder ingevallen gezicht naar verder wel mijn oma alleen wat ouder zoals nu.

    Mijn moeder Zag haar niet. Ze zei dat ik gek geworden was. Mijn oma kwam bij mij liggen en knuffelde met haar achter klein dochter. Vervolgens draaide ze weg met haar ogen en ging lopen viel neer op de grond begon heel raar te liggen trillen en ogen draaide weg. Ik zei nog zien jullie dit echt niet ? En zo kwam er een hele harde onweers donder en schrok ik wakker..

    Het was zo zo levens echt maar het gekke is dus, ik was me ervan bewust dat ze eigenlijk niet meer leeft.

    Nu al 2 nachten achter elkaar droom ik dus over mijn oma.

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Melanie,

      Met het beeld van je dochter, je moeder, je overgrootmoeder en jij op de bank, toont de droom wat mij betreft de voorouderlijn en meer specifiek de vrouwenlijn daarin. Dat je overgrootmoeder in het wakkere leven overleden is, deert de droom niet. Dit is de lijn en hier binnen is iets gaande. Wat zou dat kunnen zijn?
      Ik merk wel op dat dit dus je overgrootmoeder is en niet je oma? (Je noemt haar later namelijk oma, een verspreking?) En zo ja, is de vraag: Waar is je oma in deze familie-opstelling?
      Wat verder opvalt is dat je moeder je overgrootmoeder niet ziet. Alsof ze de dood niet kan zien, wat jij wel kunt in deze droom. Herken je ook in je wakkere leven dat jij meer open staat voor de ongeziene wereld dan je moeder? En vindt ze dat maar gek aan jou?

      Je overgrootmoeder knuffelt je dochter en krijgt vervolgens een soort epileptische aanval, die weer wordt gevolgd door een donderslag. Beide gebeurtenissen, de aanval en de donderslag, volgen op het samen liggen en knuffelen. Het zijn plotselinge wendingen, die schrik aanjagen. Je schrikt ook wakker.
      Herken je Melanie, in je familie-lijn, in de vrouwenlijn, dat eerst alles koek en ei is? Dat alles lekker loopt en fijn is, maar dat er plotsklaps iets verandert in dit geheel? Is er iets onthult misschien, wat eerder verborgen was? Heeft het wellicht met je oma te maken, die ik mis in de vrouwenlijn?
      Dit zijn mijn gedachten en overwegingen bij het lezen van je droom. Misschien herken je er iets in, misschien ook helemaal niet. Je droom intrigeert me, maar het is tevens een moeilijke droom voor mij om schriftelijk te duiden. Laat me weten of mijn uitleg je verder helpt of niet.

      Esther

  38. Ik heb gedroomd dat mijn man bij mij was en toen had hij geen pijn en zag er nog uit voor hij ziek werd
    Hij was iets aan het oplossen voor ons en ik had een goed gevoel als ik wakker was , omdat ik eindelijk van hem gedroomd had

    1. Hallo Monique,

      Allereerst, gecondoleerd met het verlies met je man. Wat een mooie en bijzondere droom heb je gehad. Dit zie ik als een spirituele droom, die gaat over heling en troost. Je man was bij je en je hebt eindelijk van hem gedroomd. Alsof je in een andere dimensie, in een hogere vorm, nu weer bij zijn energie bent, of hij bij die van jou. Jullie hebben weer contact met elkaar. Alsof zijn energie weer bij je terug is. In je droom is hij iets voor jullie aan het oplossen. Hij zag er weer uit, zoals hij eruit zag, voordat hij ziek werd en nog geen pijn had. Dit roept bij mij het beeld op, dat hij ook de energie van zijn ziekte geheeld heeft, zodat jullie daar vrij van zijn. Of dat zo is, weet ik natuurlijk niet, maar zo lees ik het. Hij kan nu een bron van hulp in je leven zijn, ook al is hij niet fysiek bij je, maar zijn ‘essentie’ is nu bij je.

      Lieve groet,
      Mayke

  39. Mijn zwager is 7 weken geleden overleden ..hij was pas 49 jaar ๐Ÿ˜ช hij was de man van me tweelingzus…
    Ze heeft nu gedroomd over hem en hij vertelde haar het volgende: Ik heb voor jou gekozen ,en met een lach kuste hij haar, daarna vertelde hij me zus dat ze nog ff geduld moest hebben en dat hij dan weer thuis was ..

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Inge,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je zwager. 49 jaar is echt veel te jong. Wat verdrietig voor jou en voor je zus. Mijn hart gaat uit naar jullie.

      Als de droom van je zus iets laat zien, is het wel de grote liefde die hij heeft voor haar. Dat hij via een droom met een kus en een lach laat weten dat zij zijn keuze was…en is. Wat een koesterend kado deze droom.

      Het laatste deel is meer in nevelen gehuld; nog even geduld en dan is hij weer thuis. Waar gaat dat over? Mijn eerste ingeving is dat het hier niet gaat over zijn thuis op aarde bij je zus, maar over de plek waar wij allen na ons sterven naar terugkeren. Waar dat is en hoe dat zal zijn weet geen mens, maar hoe mooi en troostend dat hij deze plek ervaart als thuiskomen.

      Ik wens jullie veel sterkte samen. Moge deze droom jullie daarbij helpen.
      Esther

  40. Hallo, hier ben ik weer even terug. Dankzij jullie boeken heb ik al verschillende keren een droom zelf kunnen verklaren maar nu heb ik toch een beetje hulp nodig bij mijn nieuwe droom.
    Het gaat terug over mijn overleden man. We zitten beiden aan aparte tafeltjes, als het ware gescheiden door een gang. Ik sta op, neem mijn trouwring in mijn hand en ga naar zijn tafeltje. Daar toon ik hem de ring en vraag โ€œwat gaan we hiermee doenโ€. Hij antwoordt : โ€œhier nietโ€ฆโ€ฆ(maar) thuisโ€. Waarop ik de ring in mijn jaszak stop en terug naar mijn tafeltje ga.
    De gescheiden tafels begrijp ik, de trouwring ook maar mijn vraag en zijn antwoord kan ik niet plaatsen.
    Dankjewel!
    Huguette

    1. Marielle Borst

      Lieve Huguette,

      Allereerst gecondoleerd met het feit dat je man overleden is. Het eerste deel van de droom zie ik (net als jij waarschijnlijk) als een afbeelding van het feit dat je man overleden is en jij leeft. Hij aan het ene tafeltje en jij aan het andere, gescheiden door een gang. Ik vind het, als het over beelden die over leven en dood gaan, overigens wel iets moois hebben dat jullie nog wel in dezelfde ruimte zitten en dat er een gang is waarmee je van het ene naar het andere tafeltje kunt komen, maar dit terzijde.

      In het antwoord “hier niet, maar thuis” lees ik dat je man je aanraadt om de vraag “wat ga ik nu met mijn huwelijk doen nu mijn man er niet meer is” in intieme kring te beantwoorden met mensen om je heen die van jou houden en andersom, vanuit een plek waar jij ‘thuis’ bent. Ik vind het sowieso bijzonder dat een droom het mogelijk maakt om over de grens van leven en dood advies te krijgen van je overleden man over een belangrijke vraag. Alleen dat al lijkt me iets om dankbaar voor te zijn. Hoe is dit voor jou?

      Harte-groet,
      Marielle

      1. Dankjewel! Ik weet dat hij wou dat ik verder ging met mijn leven maar hij wist ook dat het voor mij heel moeilijk zou zijn We zitten inderdaad nog in dezelfde ruimte en ik ben daar ook dankbaar voor. Ik heb mij ook al dikwijls afgevraagd wat ik nu met mijn leven verder aan moet. Het feit dat ik mijn trouwring (in mijn droom) bij mij hou, ik stop hem in mijn jas, gaf mij het gevoel dat, hoe zal ik het zeggen, de ring voor mij symbolisch staat voor de verbinding met mijn man. Hij is er niet meer maar de ring is voor mij heel belangrijk of misschien ook mijn huwelijk? Kan dit een beetje kloppen of toch niet?
        Dankjewel hoor,
        Huguette

        1. Marielle Borst

          Lieve Huguette,

          Heel graag gedaan! Jouw eigen gevoel als dromer is de meest betrouwbare bron die er maar is, dus daar zou ik zeker op vertrouwen. Ik kan me ook goed voorstellen dat je trouwring symbool staat voor de verbinding met je man en dat jullie huwelijk nog steeds belangrijk voor je is. Jullie huwelijk is en blijft tenslotte een hele belangrijke periode in je leven. Het feit dat je in de droom de ring bij je blijft dragen heeft wat mij betreft iets moois. Alsof je de verbinding met je man met je meedraagt en als hulpbron mee kunt nemen naar de toekomst.

          Alle goeds gewenst en aarzel niet om ons nogmaals te schrijven als je nog eens over je man droomt, want dromen over overleden dierbaren zijn belangrijke dromen om bij stil te staan.
          X
          Marielle

          1. Dankjewel voor deze reactie. Ik kan mij hier volledig in vinden. Hij was mij heel dierbaar en te vroeg ons ontnomen. Ook voor de kinderen.Wat een mooie site is dit toch. Ik noteer dit allemaal in mijn droomdagboek!
            Warme groet,
            Huguette

  41. Hi,

    7 jaar geleden is mijn โ€œlove at first sightโ€ overleden. We waren nog heel jong (18 jaar ongeveer). In die tijd waren we van elkaar maar door omstandigheden waren we op dat moment niet bestemd voor elkaar. Ik had toen voor een andere jongen gekozen. 12 uur voordat hij overleed, had ik hem gezien. Ik had het uit respect voor mij toen destijds relatie hem niet gegroet. Natuurlijk op de dag van zijn dood had ik zoveel spijt en ik nam mezelf kwalijk. Zijn beste vriend had mij zelfs gezegd dat hij die avond tegen hem zei โ€œjammer dat ze mij niet groetโ€. Al deze dingen kon ik voor 3 jaar niet loslaten. We wouden elkaar maar zoals ik net zei te jongen en niet klaar voor elkaar. Na zijn dood heb ik echt veel met hem gedroomd. De eerste droom was dat ik zelf tegen hem zei โ€œhet is uit met mijn ex!!โ€ Hij zei โ€œja ik zag het, ik ben blij voor je. Zo beter zonder hemโ€ al mijn dromen waren dat wij samen waren als partners, alle dromen waren heel โ€œvividโ€ (echt). De eerste 5 dromen waren altijd heftig voor mij. Omdat hij expliciet aangaf โ€œHey ik moet gaan, het is tijdโ€ ik werd hierdoor altijd heftig wakker, hard huilen middag in de nacht wakker dat mijn moeder mij moest komt troosten. Ik uite mezelf bij mijn vrienden dat ik dit niet fijn vond. Op een gegeven moment was de volgende droom toen hij weg moest โ€œHey ik ga naar de wc en dan kom ik terug ja?โ€ Dat was natuurlijk een manier van weggaan, maar voor mij onverwachts. Ik vond dat zooo fijn, het leek alsof hij mij hoorde, hoorde praten met mijn vrienden. (Ik vond dat eng, maar fijn) na 2-3 jaar niet met hem hebben gedroomd had ik afgelopen zondag met hem weer gedroomd we gingen samen naar een concert we gingen dansen lachen. Hij zag er goed uit, natuurlijk met de gezicht van 7 jaar geleden. Nergens zei dat hij naar de wc moest gaan of iets dergelijks. De droom stopte gewoon. Hierdoor ben ik al deze dagen aan het denken. Mist hij mij? Wat zal het zijn als hij hier nog steeds was, zou hij voor mij gaan? Ik heb zoveel vragen en ik hoop dat hij aan mij denkt. In de eerste jaren heb ik ook vaak voor vergevenis gevraagd dat ik hem niet groette. Zit dit allemaal in mijn hoofd? Of bezoekt hij mij echt en ben ik nog steeds zo speciaal voor hem.

    Sorry voor mijn lange lange tekst maar ik zou graag hier meer van willen weten.

    1. Anita van der Kooi

      Hallo Alana,

      Wat mooi dat je zoveel droomt van jouw jeugdliefde. Of hij letterlijk verschijnt of vanuit jouw onbewuste naar boven komt zullen we nooit helemaal precies weten. Maar het feit dat hij in jouw dromen verschijnt geeft aan dat hij ergens nog in jou leeft. Het komt op mij over dat hij op รฉรฉn of andere wijze โ€˜hulpโ€™ is voor jou.

      Mijn vraag zou zijn hoe hij in het hier en nu hulp voor jou kan zijn. Dat gaat misschien niet zozeer over vragen of hij nog voor jou zou gaan of dat hij jou vergeeft, maar meer over wat hij jou bracht. Hoe was je bij hem, wat raakte hij in jou? Kun je dat gevoel weer in jezelf oproepen? Kun je met zijn blik naar jezelf kijken? En kun je jezelf vergeven? Het kan heel fijn en bijzonder zijn om op deze manier een lijntje met hem te houden.

      En als je nog iets hebt uit te spreken of af te ronden met hem, dan zou je ook een keer overdag met gesloten ogen kunnen zitten en zijn beeld als het ware voor je kunnen oproepen en (in gedachten) met hem spreken. Het kan zomaar zijn dat de woorden dan vanzelf komen.

      Ik hoop dat dit je helpt, ik wens je mooie verdere dromen.

      Lieve groet,
      Anita

  42. Ik had eigenlijk een niet zo leuke droom, ik bedoel het gaf me een wrang gevoel toen ik wakker werd.
    Ik droomde van mijn overleden broer nu een jaar geleden en hij zei me het is hier niet zo fijn in het na aardse leven en nog voor ik de vraag kon stellen van hoe of wat bedoel je was hij verdwenen ๐Ÿ˜ช

    1. Hallo Farry,

      Wat een nare droom. Ik snap dat hij je een wrang gevoel gaf bij het wakker worden. Gecondoleerd met het overlijden van je broer een jaar geleden. Hoe was het contact met je broer toen hij nog leefde? Legde hij vaker bij jou neer wat hij niet fijn vond toen hij nog leefde? Was jij er vaak voor hem als hij het moeilijk had? was hij dan ook weleens plotseling verdwenen? Herken je daar iets in?
      De droom kan je laten zien dat er nog iets te verwerken valt. Heb je echt om hem kunnen rouwen? En mag je van jezelf echt zijn lot loslaten?

      Ik hoor het graag.
      Heel veel sterkte met het verlies van je broer.

      Lieve groet,
      Mayke

      1. Dankjewel voor deze uitleg, ik had eigenlijk niet zoveel contact met hem, en ik heb hem een paar dagen voor hij stierf nog gezien tegen hem gesproken, ik weet niet of hij mij verstond want hij was behoorlijk ziek en ik had eigenlijk niet veel tijd voor hem gemaakt omdat mijn zoon zelf zo ziek was. Hij was ook 10j ouder dan mij. Nu mijn mama is vorige maand gestorven en ik weet nog( klinkt mss raar,) dat ik dacht oei hij gaat daar boven niet zo blij zijn want hij had echt geen goede band met mijn moeder maar het is nogal een heftige tijd geweest dus van verwerking is er bij mij nog niet veel in huis gekomen.
        Lieve groet farry

        1. Hallo lieve Farry,

          Allereerst gecondoleerd met je moeder. Wat verdrietig voor je dat ook zij, behalve je broer, overleden is. Je schrijft dat je zoon heel erg ziek was. Gaat het inmiddels weer goed met hem? Je hebt erg veel meegemaakt de laatste jaren. Dat is zeker een heftige tijd voor je geweest. Na het lezen van jouw antwoord nu vraag ik me npg meer af of je zijn lot mag loslaten? Je broer is dood en je moeder ook. Als ik het goed begrijp houd het jou innerlijk bezig hoe het voor je overleden broer is – daarboven – nu je moeder daar ook is, omdat hij geen goede band met haar had. Klopt dat? Bij mij roept dat de vraag op wat maakt, dat je dat zo bezighoudt? Kan het zijn dat dit er onbewust voor zorgt dat je niet kunt rouwen om je moeder? Dat je niet de pijn en het verdriet hoeft te voelen, als je je daarop richt (op je broer)? het zegt mij dat het nu tijd is voor jou, jouw verwerking van het verlies. Veel sterkte daarmee. En ik hoop heel erg dat het met je zoon weer beter gaat.

          Lieve groet,
          Mayke

          1. Dankjewel voor je reactie Mayke,
            Met mijn zoon gaat alles goed na 9 jaar ziekte( lymfeklier kanker, een stamceltransplantatie, en 2 longtransplantaties is alles nu goed, hij studeert en kan ademen en vooral leven, het deel van rouwen voor mijn mama en broer, nu mijn mama is altijd een harde vrouw geweest( gemaakt met de jaren ze had een zware jeugd) dus dat stuk begrijp ik. Er ontbrak ons niets ik bedoel het eten stond op tafel onze kleren en het huis waren schoon. Maar een lief woord of kus die waren er niet, toen mijn vader stierf is ze los gegaan met drinken ik denk dat ze dat eigenlijk altijd heeft gedaan. Toen heb ik er jaren geen contact mee gehad maar toen mijn zussen besloten van haar in een zorginstelling te steken heeft me dat diep geraakt ik wilde dit eigenlijk niet, uiteindelijk is ze daar tijdens covid helemaal beginnen dementeren en toen ik haar zag kende ze me niet meer. Ik ben samen met mijn man alleen gaan afscheid nemen van haar en zo heb ik het proberen afsluiten, ik heb hier een beetje as resten en ik heb mezelf beloofd deze te gaan uitstrooien daar waar ze als jong meisje altijd dansen ging , in een park ergens in Spanje. Ik weet niet of ik kan rouwen van binnen doet dit pijn maar een traan komt er niet los bij mij dus ik voel me behoorlijk leeg is het woord.
            Groetjes farry

          2. Hallo lieve Farry,

            Wat ontzettend fijn om te horen dat met jouw zoon alles nu weer goed gaat. Hij heeft hard moeten vechten voor zijn leven. En jij daarin met hem. Nu ik dit allemaal lees, wens ik je nog meer dat je daarvan mag genieten en mag loslaten. Heel erg mooi dat je de asresten van je moeder wilt uitstrooien waar ze als jong meisje altijd ging dansen. Helemaal in Spanje! Alleen al dat je dat denkt, dat zou voor je moeder een enorm cadeau zijn, vind ik. Je hoeft niet het lot van je moeder te dragen. Dat wil ik je nog zeggen. Ja, rouwen is rauw en dat doet pijn. Tranen komen niet zo snel als je altijd geleerd hebt om ze weg te stoppen. Volgens mij is het nu tijd voor een lief woord en gebaar voor jezelf.

            Lieve groet,
            Mayke

  43. Patricia Elfring

    Wat een mooie verhalen lees ik hier!
    Ik heb afgelopen week over mijn vader gedroomd die afgelopen december overleden is. Ik zat ergens in een huis en mijn telefoon begon enorm te roken. Al blazende rende ik terug naar mijn ouderlijk huis. In de steeg hoorde ik de muziek die ik voor mij vader afspeelde twee dagen voor zijn overlijden. Ik rende de tuin in en voelde me achtervolgd. Ik hoorde de schuttingdeur achter me op slot gaan. Ik was bang. Opeens stond mijn vader naast me en zei; Hoi!
    Toen ik hem wilde omhelzen werd ik wakker. Ik werd helemaal angstig en bezweet wakker. Het voelde wel als een groet en de muziek als een soort kadootje. Wat zou de rokende telefoon kunnen betekenen, waarom was ik bang en waarom mochten we niet even knuffelen?

    1. Anita van der Kooi

      Lieve Patricia,

      Dromen over overleden dierbaren zijn altijd kwetsbaar. Een telefoon in een droom gaat vaak over (een verlangen naar) verbinding of hulp. Als de telefoon gaat roken, zou dat om een vurig/brandend verlangen kunnen gaan (waar rook is is immers vuur). Als je dit herkent, dan kun je je afvragen waar het verlangen precies over gaat. Zou je jouw vader nog heel graag iets willen zeggen, wil je nog even zijn aanwezigheid voelen? Het kan ook zijn dat jouw vader contact zoekt, hij komt jou immers groeten in de droom met jullie muziek op de achtergrond.

      Wat ik zelf altijd heel mooi vind, is dat de droom een basis legt en wij vervolgens het vermogen hebben om onze ogen te sluiten en als het ware verder te dromen/visualiseren. Je zou dit eens kunnen proberen. Durf je om te kijken naar wie of wat je achtervolgt? En kun je met gesloten ogen de omhelzing wel door laten gaan, je vader knuffelen? Contact maken over grenzen heen?

      Ik hoop dat dit je verder helpt, ik ben benieuwd,

      Lieve groet,
      Anita

      1. Patricia Elfring

        Hallo Anita,
        Het klopt helemaal! Ik heb een groot verlangen om nog een keertje bij mijn vader langs te kunnen, even bij hem te zijn. Ik weet dat het hierboven goed met hem gaat, maar mis hem erg. Ik ga een keer proberen de droom af te maken door te visualiseren alhoewel ik dit ook wel weer spannend vind ofzo.
        Ontzettend bedankt voor de uitgebreide uitleg!

        Liefs Patricia.

        1. Anita van der Kooi

          Graag gedaan Patricia,
          en begrijpelijk dat je hem mist.
          Misschien is het fijn voor je om te weten dat als je het lastig mocht vinden om de oefening alleen te doen, ook altijd de mogelijkheid bestaat om een droomsessie bij รฉรฉn van ons aan te vragen.

          Lieve groet,
          Anita

  44. Mijn vader heeft een kort ziektebed gehad van 5 maand waarbij hij in korte tijd snel achteruit ging en alles op mijn moeder terecht kwam qua zorg. In december is mijn vader overleden langzaam krabbelt mijn moeder weer op. Maar afgelopen nacht heeft ze een droom gehad waarbij alles weer voorbij kwam van die afgelopen 5 maanden. Wat dus best intens voor haar was. Maat is dit dan een verwerkings droom? Of juist niet

    1. Marielle Borst

      Hallo Anita,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vader, zowel voor jou als voor je moeder.

      In de nacht ligt de noradrenaline productie van ons brein stil, waardoor je als je over stressvolle gebeurtenissen droomt alles als het ware nog een keer meemaakt, maar dan in een brein dat in een stressvrij badje ligt. Op deze manier bouwt ons brein de lading, stress, scherpe kantjes die horen bij gebeurtenissen die ons emotioneel hebben geraakt af. Kan me voorstellen dat dit intens voor je moeder was, maar ik zie dit inderdaad dus wel als een gezond onderdeel van haar verwerkingsproces!

      Sterkte voor jullie allebei en schrijf ons gerust als een van jullie nog eens over je vader droomt.
      Harte-groet,
      Marielle

  45. Vannacht droomde ik weer over mijn moeder dat ik met haar zou gaan uit eten. Mijn moeder is in 2006 overleden maar regelmatig droom ik over haar en dat we iets gaan doen het lijkt op dat moment zo realistisch. Betekend dit iets?

    1. Marielle Borst

      Hallo Annemiek,

      Wat bijzonder dat je regelmatig over je overleden moeder droomt. Vaak beleef je in een droom het contact met een overledene als levensecht waardoor je, ook nadat iemand is overleden, toch nog kunt ervaren hoe het is om samen te zijn. Wat het precies betekent hangt een beetje van de rest van de droom af, maar misschien dat ons dromenblog over overleden dierbaren hier antwoord op geeft. Hoe heb je in deze droom het etentje met je moeder beleefd? Was het fijn om met haar te zijn en weet je misschien nog waar het gesprek over ging?

      Schrijf ons gerust als je nog een keer over je moeder droomt!

      Harte-groet,
      Marielle

      1. Dank je wel voor je reactie helaas kwam het niet tot het etentje ik werd voor die tijd wakker heeft dat nog een betekenis?

        1. Marielle Borst

          Hoi Annemiek,

          Op basis van zoโ€™n korte beschrijving is het een beetje lastig om te zeggen of het iets betekent, dat het in de droom niet tot een etentje kwam. Wat wel een vraag is die in me opkomt is of je het, als het over je moeder gaat, ergens aan kunt relateren dat โ€˜het er niet van komtโ€™.

          Ben je bijvoorbeeld verdrietig over het overlijden van je moeder, maar komt het er in alle drukte van het dagelijkse leven niet van om daar echt bij stil te staan? Of had je toen je moeder nog leefde allerlei gezamenlijke plannen waar het niet van gekomen is?

          Misschien dat er nog iets in je opkomt als je zo naar deze droom kijkt.
          Schrijf ons gerust als je nog eens over je moeder droomt.

          Harte groet,
          Marielle

  46. Hallo, toevallig kom ik hier terecht met een vraag over een droom in verband met mijn overleden echtgenoot. Hij is pas op 13 maart heengegaan na een strijd van 2,5 jaar. Ik heb altijd voor hem gezorgd en mis hem nu enorm. Er zijn al een paar dromen geweest waarbij ik weet dat hij er is maar ik zie nooit zijn gezicht. 1 droom waar ik mee zit is de volgende : we zijn in een ziekenhuis, op een bepaald ogenblik verlaat ik de kamer en ga naar het winkeltje in het ziekenhuis. Ik heb ook een kind in mijn armen. Plots merk ik zijn portefeuille op de grond in een groot stralend licht. Ik begrijp de boodschap niet goed.
    Tevens heb ik al vele jaren een soort van voorspellende dromen. Ik krijg dan telkens een verwittiging dat er iets staat te gebeuren. Heel dikwijls gaat het om aanstaande overlijdens. Soms weet ik wie maar dat is niet altijd zo.

    1. Hallo Huguette,

      Wat ontzettend verdrietig dat je man is overleden en je hem zo mist. Fijn dat je voor hem hebt kunnen zorgen en dat hij je in je dromen bezoekt. Ik stel mij zo voor hoe troostend dat kan zijn.

      Deze droom begint op een voor jou denk ik bekende plek; het ziekenhuis, waar je vast vaak bent geweest met je man als hij zo lang ziek was. En dan ga je even naar het winkeltje. Even iets halen, even eruit. Met een kind op je armen.
      Een kind is leven en de belofte van dat leven. Alles is nog mogelijk voor een kind, de bladzijden zijn nog niet beschreven. En naast dit beeld, ligt daar ook de portefeuille van je man in een stralend licht. Alsof men (je man?) zeker wil zijn dat dit item niet onopgemerkt blijft.
      Wat is een portefeuille? Er zit geld in, bankpasjes, soms een rijbewijs of ID. Het is een persoonlijk voorwerp en toch ook algemeen. Wat in mij opkomt is dat je man hiermee te kennen geeft voor jou te zullen zorgen, zoals jij al die jaren voor hem deed. Geld is immers ook een teken van steun, overvloed en tastbare energie.

      En zo zie ik deze droom. Nu je terug alleen bent, mag je zelf de nog ongeschreven bladzijden van je leven in gaan vullen, maar met de onvoorwaardelijke steun en tastbare energie van je overleden man, die het jou gunt voluit te leven.

      Esther

      1. Dankjewel. Ik kon het kind niet plaatsen. Maar ik begrijp het nu beter.
        Ik vraag mij wel af waarom ik โ€œweetโ€ dat hij het is maar ik zijn gezicht niet te zien krijg. Is het nog te vroeg misschien?

        1. Hallo Huguette,

          In onze dromen ‘weten’ we dingen, waarvoor we in ons dagelijks leven, door alle drukte en gedoe, minder ontvankelijk zijn.

          Dat je het gezicht van je man (nog) niet kunt zien, toont dat iets nog niet gezien kan of mag worden. Wellicht toont het hier dat je zijn dood nog niet ten volle kunt aankijken. Iets vol aan kunnen kijken is ook iets volledig accepteren. Ik kan mij zo voorstellen dat dat nu nog moeilijk voor je is.

          Esther

          1. Hallo Esther,
            Ondertussen heb ik een nieuwe droom gehad en nu heb ik hem wel gezien. Het ging als volgt : onderweg met de auto (ik denk dat we met vakantie waren) reden we steeds maar hoger. Ik weet niet wie er reed. In de verte zag ik een soort tunnel. Uiteindelijk kwamen we terecht in een hotel. Opeens besefte ik dat er iemand weg was en begon ik overal te zoeken. Ik heb mijn man gevonden in een kamer aan een tafel maar het rare was dat hij opeens bewusteloos raakte en dit meerdere keren na elkaar. Ik ben naar hem toe gelopen en heb hem in mijn armen genomen en geprobeerd hem terug โ€œbijโ€ te brengen met water.
            Ik kan deze droom een beetje begrijpen als het zoeken naar mijn man maar wat wil het bewusteloos raken dan zeggen?
            Huguette

          2. Esther van Nieuwburg

            Hallo Huguette,

            De droom begint met het samen onderweg zijn naar een steeds maar hogere plek waar je in de verte een tunnel ziet. Dit zou je kunnen zien als hoe je je samen op de weg van het leven hebt begeven, steeds hoger tot aan die tunnel, die wellicht leidt naar gene zijde? Maar ergens zijn jullie ieder een andere weg gegaan. Je man is overleden en jij bent nog hier, nog steeds “op weg”. Dat je je man vervolgens aantreft in een hotel, een rustplaats voor reizigers, zou je kunnen duiden als dat hij nog niet op zijn plaats van bestemming is aangekomen, maar nog onderweg is. Hij raakt daar bewusteloos, verliest wellicht het bewustzijn dat hoort bij dit leven. Hij is immers niet langer in het land der levenden. Je probeert hem bij te brengen, terug bij jou te brengen, met water dat voor leven staat. Maar dat is, hoe pijnlijk ook, onbegonnen werk. Dit is hoe ik deze droom interpreteer.

            Esther

  47. Ingrid Kronieger

    Vannacht over mijn overleden ouders gedroomd…
    Mijn vader is afgelopen november overleden, mijn moeder reeds 12 jaar.
    Zij zaten samen in een auto voor mij, ik zag dat mijn moeder tegen mijn vader zei: Ingrid zit achter ons, waarop mijn vader via de spiegel naar mij keek en zei” oh ja!”
    Waarop hij zijn hand op stak en zwaaide, mijn moeder reed ineens harder en ging gedeeltelijk over de vluchtstrook.
    Ps mijn moeder haalde ooit haar rijbewijs, maar heeft nooit meer gereden!

    1. Beste Ingrid,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vader in november en je moeder 12 jaar geleden. Het is heel wat als beide ouders er opeens niet meer zijn.

      Jouw droom laat wat mij betreft de natuurlijke ordening van het leven zien. Op de weg van het leven komen eerst je ouders en als hun dochter kom jij achter hen. Het feit dat je moeder ineens harder gaat rijden kan iets te maken hebben met dat zij eerder is overleden, maar het kan ook anders zitten. Is het voor jou van betekenis dat je moeder in de droom gedeeltelijk over de vluchtstrook rijdt? En zo ja, welke betekenis heeft dit voor jou? Het ontroert me dat je vader je vanaf zijn plek groet door naar je te zwaaien. Een moment om in je op te nemen en hopelijk troost uit te putten.

      Sterkte gewenst in je rouwproces. Aarzel niet ons nogmaals te schrijven als je weer over je ouders droomt, want dromen over overleden dierbaren zijn altijd belangrijke dromen om met aandacht naar te kijken!

      Harte-groet,
      Marielle

  48. Goedemorgen,
    Ik ben Jane en mijn zoon is nu bijna 3 jaar overleden. Vanmorgen droomde ik nadat ik al wakker was om 4.30 en daarna weer in slaap ben gevallen dat mijn zoon mij buiten opwachtte op kantoor met twee van mijn naaste collegaโ€™s. Ik liep naar hem toe en omhelsde hem en zijn enige woorden waren mama vanaf nu gaan wij weer stralen. Daarna werd ik wakker om 7.05 uur.

    1. Olivia Somer

      Lieve Jane, wat verdrietig te lezen dat jouw zoon drie jaar geleden is overleden. โ€ฆdat zal een zware en verdrietige tijd zijn (geweest.)

      Ontroerend dat hij je vannacht kwam opzoeken via je droom. Wat kan dat troostend en helend zijn..
      Wat fijn de omhelzing!

      Jouw zoon komt met een prachtige boodschap. Hij zegt letterlijk โ€œvanaf nu gaan we weer stralenโ€.
      Zijn Ziel vervolgt zijn weg. Stralend.
      En jij mag ook verder op jouw weg. Stralend. Zoals je bent.
      Zo voelbaar is de liefde die tussen jullie stroomt. Deze IS en zal Zijn.โค๏ธ

      Ik heb het gevoel dat de twee naaste collegaโ€™s, ook in de tijd die komen gaat, naast je staan.

      Veel sterkte Jane, je mag weer stralen ๐Ÿ’ซ๐Ÿ’›

      Hartelijke groet Olivia Somer โ˜€๏ธโญ๏ธ

  49. Maria Pieterman

    Goedenmiddag, ik ben Maria, ik droomde dat ik met de boot naar India ging en verder ging met de trein. Mijn overleden man reisde met me me. Het was zo duidelijk en helder. Ik vertelde hem dat ik zo blij was dat hij mee reisde, ook met de trein ging hij mee. Aan het einde van de reis was hij weg.

    1. Hallo lieve Maria,

      Allereerst, wat ontzettend verdrietig dat je man overleden is. Ik wens je heel veel sterkte met het dragen van dit verlies. In je droom ben je blij dat hij met je meereist. Dat voelt alsof hij, zijn energie bij je is. Maar aan het einde van de reis, aan het einde van de droom is hij weg. Dat is de verdrietige werkelijkheid waar je mee moet leven. Het klinkt voor mij alsof zijn energie door jouw droom heenkomt. Jullie reisden naar India, met de boot en daarna met de trein. Wat zou dat symbolisch voor de essentie van jullie relatie kunnen betekenen? Alsof hij je wil aanmoedigen om in symbolische zin ‘een verre reis’ te maken. Roept dat iets bij je je op?

      Warme groet,
      Mayke

  50. Vanmorgen โ€œdroomdeโ€ ik over mijn 7 maanden geleden , plotseling overleden partner. Het was zo levensecht. Hij was eerst onzichtbaar en we omhelsden elkaar, gewoon in ons bed. Ik zag hem niet maar kon hem wel aanraken. Dat voelde niet als zijn lichaam maar als een soort energie. Daarna zag ik hem wel, hij had een donkerblauwe pantalon aan en een overhemd. Hij ging in de breedte op het bed liggen en deed een koprol achterover. Ik zei hee joh kijk ui! Dat kun je niet maar het ging heel soepel en hij kwam weer op bed liggen. Zijn ogen glommen van pret en ondeugendheid. Ik raakte hem aan en voelde zijn bot structuur aan zijn handen, armen en schouders hij was zo dicht bij en zo levensecht. Ik begreep het niet en zei; je bent er weer! Ik wilde hem omhelzen en weg was hij.

    1. Hallo lieve Denise,

      Allereerst, gecondoleerd met het plotselinge verlies van je partner 7 maanden geleden. Wat ontzettend verdrietig voor je. Wat een mooie droom over hem heb je gekregen! Dankjewel dat je deze met ons deelt. Dromen over een overleden dierbare zijn belangrijke dromen. Je droomde voelde levensecht. Je overleden partner was eerst nog onzichtbaar in je droom, maar je kon hem wel aanraken. Je voelde niet als zijn lichaam, maar als een soort energie. Bij mij komt er dan naar boven, dat als je zijn energie kunt vasthouden, kunt aanraken, dan wordt hij zichtbaar. Hij draagt dan een donkerblauwe pantalon en een overhemd. Welke betekenis heeft dat voor jou? Voor mij roept dat iets zakelijks, werkgerealteerds op. Het is in ieder geval geen soepele kleding, geen joggingbroek, eerder wat stijver en netjes.
      En dan doet hij plotseling iets grappigs: in die pantalon en in dat overhemd maakt hij een koprol! Jij wil hem waarschuwen, maar het gaat heel soepel!

      Kan de droom jou willen vertellen dat als jij zijn energie aanraakt/ vasthoudt – zoals in de droom – dat je dan in het werkelijke leven veel soepeler en flexibeler bent dan je denkt? dat je dan een koprol kunt maken zelfs met een donkerblauwe pantalon en een overhemd aan. Dwz. in de situatie waar die kleding voor jou voor staat. Hoe was de essentie van de relatie tussen jullie? Was hij ook zo toen hij nog leefde? Wil zijn energie door jouw droom heen komen en je iets vertellen? Misschien dat jij ‘ongewone’, grappige dingen mag doen in situaties die daar misschien niet geschikt voor lijken (denk aan de pantalon/overhemd)? Toen hij nog leefde, herinnerde hij jou er dan weleens aan dat je best eens iets grappigs of ongewoons mocht doen? Symbolisch een koprol mocht maken?

      In de droom glommen zijn ogen van ondeugendheid en pret. Herken je dat? Zou hij jou willen vertellen dat je meer pret en ondeugendheid mag toelaten in je leven?

      Ik weet de antwoorden ook niet, lieve Denise, die weet jij alleen. Kijk eens wat er bij je opkomt als je dit zo leest. In ieder geval is het een prachtige droom hoe de energie van je overleden partner zo door jou heen komt. Ik voel de liefde van hem voor jou erdoorheen. En dat hij het jou zo gunt om het leven weer door je heen te laten stromen. Dat is in ieder geval wat er bij een koprol gebeurt! Het stroomt door je heen, de levensenergie. Als dat weer door jou heen mag stromen dan ben jij er ook weer. Alsof hij je dat wil zeggen.

      Ik hoop dat ik met mijn antwoord iets voor je heb kunnen betekenen in het uitleggen van jouw droom. Ik ben benieuwd wat het bij je oproept. laat je het weten?

      Harte-groet,
      Mayke

      1. Lieve Mayke, dank voor je uitgebreide reactie, hij was net 55 geworden we waren samen sinds we 16 waren. Ik mis hem zo verschrikkelijk en sta mezelf inderdaad weinig leuks toe. Jouw uitleg zou wel eens kunnen kloppen hij hield van mijn gekkigheid die ik totaal kwijt ben zonder hem. Dank je wel โ€ฆ ik ga hier zeker mee aan de slag . Liefs

        1. Dankjewel voor je reactie, lieve Denise. Sta jezelf leuks toe en laat de gekkigheid weer door je heen stromen. Heel erg bijzonder trouwens, dat je dit met Pasen hebt gedroomd, dat zijn dagen waarin het ‘nieuwe leven’ in je, door je heen stroomt. Dat kan geen toeval zijn… Liefs!

  51. Hoi! Ik probeer mijn droom te begrijpen maar ik kan niks vinden. Mijn vader is 3 jaar geleden overleden aan kanker. In mijn droom zag ik hem terwijl alles om ons heen zwart was. Hij droeg een wit T-shirt en wenkte mij en zei kom ik wil je iets laten zien. Maar de afstand tussen ons bleef hetzelfde en hij bleef herhalen tot ik wakker werd. Ik vraag mij toch af wat hij wilde laten zien en waarom alles zwart was en waarom de afstand maar niet kleiner werd.

    Groetjes Linda

    1. Hoi Linda,

      Wat ontzettend verdrietig om te lezen dat je vader 3 jaar geleden aan kanker overleden is. Veel sterkte met het dragen van dit verlies. Dromen over een overleden dierbare kan je helpen om te ervaren wat je nog niet verwerkt hebt. Wat je nog zou willen zeggen tegen deze persoon. Of wat je nog samen graag gedaan zou hebben.

      In jouw droom wenkt jouw vader je en wil je iets laten zien. Alsof hij een boodschap voor je heeft. Maar de afstand tussen jullie blijft hetzelfde en dit blijft zich maar herhalen. Je wordt wakker met de vraag waarom die afstand niet kleiner wordt. Hoe was jouw relatie met je vader? Hoe hebben jullie afscheid genomen? Is er nog iets dat je tegen je vader zou willen zeggen, wat je nooit eerder tegen hem hebt kunnen zeggen? Als je je dat probeert voor te stellen, dat je dat tegen hem zegt, word de afstand dan tussen jullie kleiner.
      Welke impuls voel je in jezelf opkomen als je aan het beeld van je vader denkt, wat zou je willen doen? Ik krijg het gevoel alsof je naar hem toe zou willen gaan, maar dat lukt niet in de droom. Is er nog iets dat in de weg staat, er tussen staat?

      Wat ik bijzonder vind is, dat je je vader ziet in een wit tshirt aan terwijl alles om jullie heen zwart is. Wit staat voor het licht. Het zwart voor het donker. Alsof je vader je wil laten zien dat er altijd licht is in het donker. En dat hij er altijd voor je is. Ook al is hij nu op een afstand. Zijn energie is bij je en zijn liefde voor jou ook. Die essentie van het licht (je vader in wit shirt) in het donker (zwart) draag je bij je. Misschien helpt die boodschap die je vader in deze droom heeft in je rouwverwerking om hem. Dat je dat mag helpen om te helen, wat nog niet geheeld is.

      Ik hoop dat ik je hiermee een richting heb kunnen geven waar je droom over je vader over zou kunnen gaan. Ik lees het graag. Heel veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

      Harte-groet,
      Mayke

    2. Dankjewel voor je reactie. Ik heb inderdaad niet echt afscheid kunnen nemen en wist ook nooit goed wat te zeggen. Heel lang heb ik het niet kunnen accepteren en soms nog steeds niet. Ik ga er eens even goed voor zitten en bedenken wat ik nog wil zeggen en ik laat de emoties maar over mij heen komen. Nogmaals bedankt!

      Liefs

      1. Heel veel sterkte met het accepteren en alsnog afscheid nemen van je vader, lieve Linda. Laat je emoties maar vrij stromen. Dat is helend voor je ziel. Liefs, Mayke

  52. Goedemorgen ik droomde vannacht over mijn overleden man een hele vreemde droom we waren samen op vakantie en hij werd daar ziek moest overgeven enzo en ik zorgde voor hem. Voel me erg emotioneel vandaag. Mis hem zo ontzettend. Hij is 12 januari overleden van dit jaar

    1. Lieve Angelique,

      Allereerst mijn medeleven voor het feit dat je man in januari is overleden, kan me levendig voorstellen dat dit een groot verdriet is.

      In de droom wordt je man ziek en moet hij overgeven. Jij zorgt voor hem. Als je man ziek was voor hij stierf en jij voor hem hebt gezorgd, kan het zijn dat je dit droomt ter ondersteuning van je verwerkingsproces. Ons brein heeft namelijk de neiging om ingrijpende gebeurtenissen in de nacht te herhalen, zodat de scherpe kantjes er steeds wat meer af kunnen gaan.

      Als ik wat meer symbolisch naar de droom kijk, richt mijn aandacht zich op het begrip overgeven. Overgeven betekent dat er iets uit moet. Je brengt iets dat pijn doet (of zorgt dat je je onwel voelt) van binnen naar buiten. Zo bekeken denk ik, dat het belangrijk is, dat jij je verdriet naar buiten brengt. Dat je het deelt, dat het mag stromen, zodat het niet van binnen vast gaat zitten. In de droom zorg je voor je man als hij moet overgeven. Hierin is het belangrijk dat je voor jezelf zorgt, liefst met hulp van mensen die van jou houden.

      Harte-groet,
      Marielle

      P.S. Dromen over overleden dierbaren zijn bijzondere, spirituele dromen, waar een helende werking van uit kan gaan, dus aarzel niet ons nog een keer te schrijven als je weer over je man droomt.

  53. Mijn vader is een maand geleden overleden. Vannacht droomde ik dat hij in onze schuur zat hij zat in een donkere hoek, en hoorde hem zeggen dat hij in slaap was gevallen. Heb hem niet gezien maar wel gehoord. Ik vroeg kom maar.
    Toen werd ik kletsnat van het zweet wakker. Had het gevoel erna dat hij daar niet uit kon komen… overdag een verdrietig gevoel gehad.

    1. Lieve Carla,

      Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vader. Ik begrijp dat je na deze droom een verdrietig gevoel had. Kan me zo voorstellen dat je overdag nog vol in de geraaktheid rond het overlijden van je vader zit.

      In de nacht vertaalt deze geraaktheid zich in beelden. In jouw geval het beeld van een donkere hoek in jullie schuur, waar je vader zegt in slaap gevallen te zijn en waar jij het gevoel hebt dat hij er niet meer uit kan. Correspondeert het beeld van de droom ergens met het beeld of het gevoel dat jij momenteel bij de dood hebt? Een donkere plek waar je ‘eeuwig slaapt’, waar je je dierbaren niet meer kunt zien en waar je niet meer uit kunt? Ik zou me er in ieder geval iets bij kunnen voorstellen.

      In de droom heb je kunnen ervaren dat je je vader wel kunt horen. Jij hebt hem immers horen zeggen dat hij in slaap gevallen is (alsof hij wilde uitleggen wat er gebeurd is), dus hij heeft jou vast ook liefdevol horen zeggen “kom maar”. Voor vele dromers blijkt dat de dromenwereld een plek is waarin er dwars over de grens van leven en dood nog mogelijkheden zijn om contact te ervaren alsof het echt gebeurt.

      Ik begrijp helemaal dat dit jouw verdrietige gevoel niet wegneemt, maar ik hoop van harte dat deze droomervaring je wel iets van troost kan bieden. Schrijf ons dus gerust als je nog een keer over je vader droomt, dan kijken we er samen naar!

      Harte-groet en sterkte de komende tijd!
      Marielle

      1. Dank voor uw reactie. Mijn vader was bij zijn huis wel altijd in zijn schuur aan het ” rommelen” . Misschien dat de link was. Plek waar hij graag was Hij was bang voor de dood misschien dat mij dat verdrietig maakt dat hij in het donker in de schuur zat. Maar wat u zegt als er een verbinding is heeft hij mij wel gehoord weet dat ik aan hem denkt. Zijn stem in de droom was zo werkelijk…ik hoor nooit stemmen in een droom. Liefs Carla

        1. Heel bijzonder dat je uitgerekend in een droom over je vader wel stemmen kunt horen Carla, zeker gezien je vader thuis altijd in zijn schuur aan het rommelen was. Ergens was de schuur dus echt ‘zijn plekje’. Ik hoop dat er nog meer dromen komen waarin je contact met je vader kunt ervaren!

          Harte-groet,
          Marielle

    1. Hallo Jennifer,

      Heb je het idee dat jij een beetje als je vader aan het worden bent? In hoe hij het leven en zichzelf ‘bewoonde’? Doe jij het ook zo, maar dan op een eigen ‘opgeknapte’ wijze?

      Esther

  54. Ik droomde dat ik wanhopig op zoek was naar mijn tante die al 16 jaar is overleden. Dit is voor het eerst dat ik over haar droom. Ik heb haar niet gezien, want toen ik wakker werd had ik haar nog niet gevonden.

    1. Hallo Dionne,

      Wat helpt is om na te gaan wat je tante voor jou betekent. Als je aan haar denkt, welke woorden en gedachten komen dan in je op? Hoe zie jij haar? Welke kwaliteiten horen bij haar?
      Dรกt is wat je wanhopig zoekt, maar steeds niet vindt.

      Esther

  55. Mijn vader is op 28 augustus 2022 overleden op 91 jarige leeftijd.
    Ik heb de nacht van 14 op 15 febr. j.l.
    voor het eerst over hem gedroomd heel kort dat ik zijn auto wilde lenen
    Ik kwam er net aan toen hij de auto had geparkeerd en hij zijn woning van 20 jaar geleden binnen wilde gaan typisch want hij woonde al meer dan 20 jaar in de laatste woning maar het speelde zich dus in het verleden af ik vroeg of ik zijn auto mocht lenen en hij gaf mij de sleutel. Mijn zus die 3 jaar jonger is dan ik ik ben n.l. 67 droomde typisch ook diezelfde nacht dat ze met mijn vader een film zat te kijken op de bank ze wist niet in welk huis.

    1. Hallo Ivy,

      Je vader geeft jou de sleutel van de auto, die hij zojuist heeft geparkeerd. Een prachtige metafoor. Je vader zet de auto stil; Zijn weg (door het leven) eindigt hier en hij draagt de sleutel aan jou over, opdat jij die weg verder mag gaan.

      Esther

  56. Ik droomde dat mijn overleden man naast mij zat in een grote ruimte met veel mensen wij stonden op en hij liep langzaam voor mij uit en verdween langzaam . Ik was erg gelukkig toen ik wakker,werd.

    1. Lieve Mc,
      Dromen waar overleden dierbaren in voorkomen zijn spirituele dromen om dankbaar voor te zijn. Het is ook een ontroerend beeld: jullie beiden zij aan zij, samen opstaan in een grote ruimte en je man die langzaam voor je uitloopt en langzaam verdwijnt. Alsof de overgang naar gene zijde in de droom precies het tempo aanneemt dat het voor jou dragelijk maakt. Echt een cadeau deze droom. Weet dat je met je aandacht altijd weer naar het gevoel van deze droom terug kan keren en er troost uit kan putten!

      Harte-groet,
      Marielle

  57. Ik liep naar buiten en zag mijn moeder staan ze zag er gelukkig uit.
    Ze keek me aan met zo’n blik van kom eens ff hier dan kan ik je even lekker omhelzen.
    Dat hebben we ook gedaan zo stonden we buiten het was licht mijn moeder had een lichte beige broek aan en een blouse.
    Gewoon zoals ze e altijd uitzag.
    Normaal donkerdere kleding maar nu lichtte kleding.
    Ze zag er zo gelukkig uit was heel fijn,daarna heb ik nog heerlijk geslapen sinds tijden niet zo lekker.
    Voel me ook lekker nu en vredig gek dat ik dat zo zeg.
    Mijn moeder is 71 jaar geworden in 2019 overleden aan kanker.

    1. Hallo Willem-Jan,

      Ach want een mooie, lieve droom. Jouw moeder zo helemaal zichzelf en tevens zo helemaal in het licht. Een droom waar je alleen maar heel dankbaar voor kunt zijn. Ook ik word er zacht en vredig van. Veel dank voor het delen ๐Ÿ™

      Esther

  58. Ik droomde over een meisje die mij les had gegeven op de kappersschool ze was 3 jaar jonger dan mij. Behalve dan de kappersschool hadden wij niks met elkaar. Nu droomde ik dat ik langs de salon liep van haar ouders. Ik ging naar binnen omdat ik haar gewoon wilde groeten. Ik moest even wachten en ze kwam naar me toe op haar sokken. We hebben even hallo gezegd en nog wat heel kort en toen zei ze lachend ineens maar ik ga verder en ze gooit zo de deur voor me dicht. Ik kon het niet geloven maar ik werd niet boos. Dacht okay misschien vond je me niet aardig toen . De droom bleef me bij . Ik ben op facebook naar haar gaan zoeken en vond gelijk op de Facebook pagina van de kapsalon een bericht. Haar naam was lindsey ze was 40 jaar geworden en had de strijd met kanker verloren 2 jaar ervoor. Nog steeds zit ik ermee want we waren geen vrienden en naar mijn weten ook geen vijanden. Maar wat was haar boodschap

    1. Hallo Maria,

      Wat een bijzondere ontdekking moet dat voor je zijn geweest. Het is soms wonderlijk hoe overledenen in onze dromen verschijnen. Als het om het verschijnen van een dierbare van je zou gaan, gaat zoโ€™n droom vaak over iets wat je nog elkaar te zeggen hebt, wat je graag nog goed wilt afronden of dat je steun van de overledene ervaart. Jij geeft echter aan dat jullie niets met elkaar hebben.

      In dat geval kan het goed zijn dat dit meisje in de droom in eerste instantie staat voor een deel van jezelf. Dromen maken vaak gebruik van beelden en associaties die diep in ons liggen opgeslagen. Je kunt je dan afvragen hoe je dit meisje van destijds zou omschrijven. Welke eigenschappen heeft zij, welk tijdsbeeld staat zij voor, wat kenmerkt haar? Dit kun je dan vertalen naar een deel van jezelf dat wellicht ook verder wil (of inmiddels is). Soms helpt het om deze eigenschappen in de ik-vorm te benoemen, alsof het over (een deel van) jou gaat.

      Als we op deze wijze naar de droom kijken is een volgende vraag die in mij opkomt: wat betekent op sokken lopen voor jou? Waar gooi jij een deur naar het (kapperschool-)verleden of een ander deel van jou dicht? Naar wat jou in die tijd kenmerkte? Herken je hier iets in?

      Tot slot: wij gaan er van uit dat โ€˜toevalligeโ€™ ontdekkingen na een droom eigenlijk ook nog bij de droom horen. Je las op facebook dat zij kanker heeft gehad. In een ziekteperiode ontdek je vaak wat werkelijk belangrijk voor je is. Dit kan betekenen dat zij dingen anders is gaan doen. Zo loopt zij op sokken, dat zal al een heel ander beeld zijn dan hoe zij er bij de kapperschool bij liep? Herken jij hier ook zelf iets in, dat je dingen anders bent gaan doen? Het is fijn dat zij โ€˜lachendโ€™ zegt dat zij verder gaat, alsof het haar โ€“ in jouw droom – ook iets goeds brengt.

      Ik hoop dat dit je verder helpt, laat je ons nog even weten?

      Lieve groet,
      Anita

    1. Hallo Elisa,

      Een kort, maar duidelijk beeld. Hoe werd je wakker uit deze droom? Voelde je je naar of herkende je het ergens ook wel? Was je man bij leven ook iemand die jou ‘de rug toekeerde’ en zweeg? Of althans dat jij het zo ervaren hebt? Of is het juist een voor jou vreemd beeld?

      Esther

      1. Jennifer baars

        Hallo!
        Ik droomde dat mijn overleden vader mij een glinsterende ring liet zien.
        Hij wou mij niet vertellen hoe hij er aan kwam.

        1. Hallo Jennifer,

          Het gevoel dat ik krijg als ik deze droom lees is opwinding. Dat juweel, die schitterende ring die je getoond wordt en dan het geheim van waar het vandaan komt…Het lijkt wel een spannende mini-film.

          Dat het je overleden vader is, geeft de droom een bijzondere lading. Hij deelt dit juweel van onbekende afkomst met jou. Alsof je een blik mag werpen op een geheime schat, die hij voor je bewaart.

          Zo zou ik deze droom in je hart bewaren. Als een geschenk van je vader.

          Esther

  59. Vannacht heb ik de droom gehad, dat mijn moeder een geheim bericht ontving met de tekst, dat haar moeder (mijn oma) nog leefde. Op het briefje stond het hotel waar ze was en een telefoonnummer. We zaten met verschillende mensen aan tafel te eten waarbij mijn moeder moest blijven en ik vriendelijk bedankte om op zoek te gaan naar mโ€™n oma. Ik liet mโ€™n moeder achter en ging er als een speer vandoor. Op dat moment werd ik โ€œhelaasโ€ wakker. Ik heb mijn oma niet kunnen zien..

    Ik ben zo benieuwd wat het betekend. Het lijkt er op dat ik nooit afscheid van haar heb kunnen nemen en dat me erg dwars zit, maar wellicht heb jij een andere toelichting ๐Ÿ˜Š

    1. Hallo Dech,

      Wat een bijzondere droom en ik kan me voorstellen dat het wakker worden als โ€˜helaasโ€™ voelde. Je zegt dat het erop lijkt dat het je dwars zit dat je nooit afscheid hebt kunnen nemen, voelt dat ook zo voor jou? Dan zou je je eerst eens kunnen afvragen waar je nog behoefte aan hebt. Wat zou jou helpen om goed afscheid te nemen, ook al is zij niet meer hier? Bij mij roept de droom op dat er een uitnodiging ligt om met jouw moeder over jouw oma in gesprek te gaan. In de droom krijgt jouw moeder immers (een geheim) bericht. Zij is degene die informatie ontvangt over waar jouw oma is. Zelfs met een telefoonnummer en een verblijfplaats. Dromen over overleden stellen je vaak in de gelegenheid om te ervaren wat je nog zo graag aan deze persoon gevraagd of gezegd zou hebben.

      Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is wat de essentie van jouw oma was. Waar staat zij voor, wat typeert haar? Het kan zo maar zijn dat het om een kwaliteit of energie gaat die jou nu in jouw leven verder kan helpen. Ik ben benieuwd wat dit bij jou oproept.

      Tot slot: het is fijn om een droom over een overleden dierbare eerst maar eens gewoon bij je te houden. Er met je aandacht bij te blijven. Je kunt voor het slapen gaan ook โ€˜vragenโ€™ om een droom, door je aandacht op (deze droom over) jouw oma te richten. En dan kan het zomaar gebeuren dat er nog een droom rondom dit thema volgt..

      Ik hoop dat dit je verder helpt, en ben benieuwd wat het bij je oproept. Laat je ons nog even weten?

      Lieve groet,
      Anita

  60. Afgelopen nacht droomde ik over mijn ex van 3 jaar geleden. Hij is een paar dagen geleden overleden. Extreem veel negatieve dingen heb ik met deze man mee gemaakt. Het typische is dat ik droomde dat ik zijn 3 kinderen knuffelde en wij samen huilde. Wat erg fijn voelde. Toen kwam ik een ruimte binnen waar afscheid van hem genomen werd. Hij leek wel opgezet, niet opgebaard. Hij zat daar, heel levensecht ma uiteraard overleden. Typisch er waren 3 beelden van hem. 3x was hij opgezet met verschillende gezichten. Toen ik weg liep zag ik een soort aquarium met sterk water waarin zijn hoofd zat. Zijn gezicht en zijn hoofd liep uit in strepen, vervaagde strepen. heel apart. Heel intens. De hele dag is deze droom bij mij. Kun jij mij hier iets meer over symboliseren.

    1. Hallo Esther,

      Wat een intense droom, zo vlak na het overlijden van jouw ex-man. Dromen over overledenen kunnen ons diep raken. Ze stellen ons in de gelegenheid om te ervaren wat we nog niet verwerkt hebben, wat we nog zo graag met deze persoon gedeeld hadden. Of hoe we het graag wel hadden gezien of gevoeld. Wat eerder (nog) niet afgerond kon worden, kan op deze manier alsnog voltooid worden. Hier kan zomaar langere tijd – en meerdere dromen – overheen gaan.

      In de droom knuffelen jij en de drie kinderen van jouw ex, dit voelde fijn. Het roept bij mij de vraag op of je nog contact met hen hebt en in hoeverre je een verlangen voelt om zijn overlijden en afscheid met hen te delen. Jullie hebben wellicht veel met elkaar gedeeld, er is hoe dan ook een verbinding. Mocht je hier een uitnodiging in de droom voelen tot contact, dan zou je kunnen kijken of en hoe je dit wilt vormgeven. En misschien hoeft dit niet letterlijk contact te zijn, maar is het voor jou voldoende om dit beeld bij je te houden.

      Dan is er de ruimte waar afscheid wordt genomen. Het voelt nog levensecht en jouw ex-man zit rechtop in plaats van te liggen. Dit doet mij afvragen hoe โ€˜levensechtโ€™ hij nog in jouw gedachten en gevoelens aanwezig is? Hoeveel impact de (negatieve) dingen die je met hem hebt meegemaakt nog hebben op jou? Herken je dit? Daarnaast kan het โ€˜levensechtโ€™ ook gaan over de tijd die nodig is om door te laten dringen dat hij niet meer leeft.

      Er zijn drie beelden van hem in de ruimte waar afscheid wordt genomen, kun je je deze nog herinneren? Het doet mij denken aan drie verschillende gedaanten die je van hem hebt gekend. Zo schrijf je over negatieve ervaringen, misschien herinner je ook een andere kant van hem? Een kant die je (ooit) aantrekkelijk vond? De droom lijkt je uit te nodigen om te kijken welke drie beelden van hem je zijn bijgebleven. Vervolgens staat bij het weggaan zijn hoofd op sterk water, iets dat dient om te conserveren, te behouden. Dit doet weer denken aan hoe hij nog in jou voortleeft. Toch vervaagt het in strepen. Weet je nog wat voor gevoel je bij dit vervagen had? Gaf het rust of juist niet? Wat in mij opkomt is dat de drie gezichten worden geรฏntegreerd tot รฉรฉn hoofd. Een beeld dat nog even geconserveerd wordt en vervolgens langzaam zal vervagen..

      Tot slot: omdat dromen over overledenen vaak diepe indruk maken, kun je na het lezen van bovenstaande deze droom eerst gewoon maar eens โ€˜bij je houdenโ€™. Het kan dan zomaar zijn dat er verdere inzichten boven komen drijven.

      Ik hoop dat dit je verder op weg helpt. En voel je welkom als je nog verdere vragen hebt.

      Lieve groet, Anita

  61. Zojuist op zoek gegaan en dit bericht tegen gekomen. Ben vanmorgen vroeg huilend wakker geworden na een droom over mijn moeder. Zij is 11dec 2021 overleden. Het was een droom waarin we terug in de tijd gingen. Waarin ik mijn ervaringen na haar overlijden besprak met haar via de whatsapp. Als er iets dwars zat deden we dit wel vaker. Het was geen hele duidelijke droom, enigste wat duidelijk was, was de tijd waarin we whatsappen. We (mijn vader, broer, zusje en ik) waren op een vaaruitje (iets wat we niet doen) en mijn moeder was er ook. Maar wel in de tijd dat ze dus al overleden is. Het sprong van de ene tijd naar de andere tijd. Als laatste zat ik huilend voor een hele oude tv/radio en kwam er een liedje op iets met de handen vast pakken.

    1. Hallo Joyce,

      Wat ongelooflijk verdrietig dat je moeder is overleden. En nog maar zo kort geleden. Ik kan mij voorstellen dat je nog heel vaak aan haar denkt. Ook niet vreemd dat zij in je dromen aanwezig is. De dromenwereld is een plaats waar tijd en ruimte nu eenmaal anders werken dan in de wakkere wereld.

      Je droomt dat je teruggaat in de tijd en ook dat de tijd steeds verspringt. Zoals je eigenlijk nu ook ervaart in de wakkere wereld; immers je leeft nu, maar je gedachten en gevoelens zijn vaak in het verleden bij je moeder. In de tijd waarin je dingen met haar kon delen bv via whatsapp.

      Wat ik bijzonder vind in de droom is dat jullie samen op een vaaruitje zijn. Als je dat woord omdraait kom je op ‘uitvaart’…alsof het hele gezin het ‘uitvaren’ van je moeder nog eens samen ervaart misschien?

      En tenslotte zit je huilend bij de radio of tv. Een hele oude. Je hoort een lied over het vastpakken van handen. Bij mij roept dit beeld een gevoel van nostalgie, van melancholie op. Zoveel verdriet. Dat lied uitgezonden door een oud apparaat. En jij bent de ontvanger van dat lied en van deze droom. De droom van je moeder die je handen zo graag wil vastpakken.

      Ik denk dat het verlies en je verdriet nog erg rauw is. Onwerkelijk en onduidelijk, net als je droom. En ik vermoed dat je moeder je vaker zal bezoeken in je dromen en dat deze dromen langzaam aan steeds helderder zullen worden. Ik wens je veel kracht toe samen met je geliefden.

      Esther

  62. Hi Esther,

    Mijn Ex is jaren geleden overleden en regelmatig komt hij gedag zeggen in me dromen. Wat ik erg apart vind id dat ik altijd over hem droom als ik in een moeilijke periode zit (werk en stress). Normaliter ziet hij er altijd uit zoals hij heen is gegaan. Jong en druk. De laatste keer dat ik met hem droomde was ik in me droom op een date en ben daarna weggelopen om Cola te gaan kopen. Toen ik naar boven liep naar de Cafe: zag ik hem bij de ingang staan met zijn motor helm in zijn handen. Hij probeerde me over te halen om met hem mee te gaan. Wat mij opviel is dat hij nu volwassen was geworden, ouder van gezicht en wat voller. Hij zag er goed uit. Ik snap niet dat het zo werkelijk was en ik vind het best spannend. Ik hoop dat je me kan vertellen waarom hij er nu anders uitzag en zonder te veel woorden te delen voelde ik hoeveel hij van me hield.

    Gr,
    Nina

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Nina,

      Wat bijzonder dat je ex juist in moeilijke tijden in je dromen verschijnt. Alsof hij aanvoelt dat je juist dan behoefte hebt aan zijn aanwezigheid. Waarom zou dat zijn Nina? Welke kwaliteiten zie jij in hem, die je in moeilijke tijden goed kunt gebruiken?

      Over het feit dat hij in je dromen ook ouder wordt, net als jij, kan ik geen uitsluitsel geven, maar ik stel me zo voor dat we in de dromenwereld ook ergens rijper en wijzer worden.

      Als je schrijft dat hij in je droom vraagt met hem mee te gaan…waar gaat dat over denk je? Heb je weleens het verlangen hem te volgen? Zeker in moeilijke tijden? Ik hoor het graag.

      Esther

  63. Hallo Saskia,

    Ik droomde dat ik in een bos was met mijn gezin en op de berg mijn oma zag met haar rug naar mij toegedraaid, kijkend naar haar graf..(ze is niet begraven op een berg)

    Ik probeerde haar te roepen en te zeggen dat ik van haar hou maar er kwam geen geluid en toen schrok ik wakker.. Wat zou dit kunnen betekenen?

    Graag hoor ik van u, ben er al een week van slag van..

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Brit,

      Ach, wat kan een droom je toch raken. Ik begrijp goed dat je van slag bent.

      Eigenlijk zie ik twee beelden in de droom: je oma die enkel oog heeft voor haar eigen graf en jij die vergeefs contact probeert te krijgen met haar.

      Als je deze beelden versmelt, zou je wellicht kunnen stellen dat (ziels)contact onmogelijk is, zolang er alleen aandacht is voor de dood (hier verbeeldt door het eenzame graf op de berg). Kun je hierin met me meegaan? Is er nog veel verdriet en pijn?

      Je zou kunnen stellen dat de droom je uitnodigt om je juist te richten op (het) leven. Hier verbeeldt door je gezin in het levende woud. Zo komt er wellicht ruimte voor een ander, natuurlijk contact met je oma. Ik gun het je van harte.

      Esther

  64. Ik word nu net wakker uit een droom over mijn overleden man. Bijna 8 jaar mis ik hem al. Hij stierf aan een zeer zeldzame vorm van kanker. En in mijn droom had hij opnieuw kanker, maar was hij net gebeld door het ziekenhuis. Hij moest meteen terug, want hij had uitzaaiingen in zijn rug en maag. Hij zag er nog intact uit -> zoals voordat de ziekte hem sloopte. Ook had hij z’n favoriete blauwe blouse aan. Hij draaide zich om, zodat hij naar het ziekenhuis kon gaan, maar ik riep hem te stoppen, wat hij niet deed. Ik rende achter hem aan en pas toen ik bij hem was, stopte hij. Ik sloeg m’n armen stevig om hem heen en zei “zulk nieuws moet je toch niet alleen verwerken?” Vervolgens was ik in onze flat (we woonden in ‘t echt in een hoekhuis, maar goed) en hij belde me op dat hij nu geen huissleutel meer had, dus die kwam hij halen, want ik was toch thuis. Via de intercom deurbel liet ik hem binnen. In de gang kon ik doordat ‘t schemerde moeilijk het sleutelgat vinden om de deur te openen, en ik zocht de lichtknop. Heel veel lampen en schakelaars, maar niet die ik nodig had. Het lukte om de deur te openen en daar stond m’n man. In het echt was hij langer dan 2 meter en hij zei “de knop voor die lamp zit hier, een stuk hoger. Je moet soms ook hoger kijken” en ergens bovenop een kast weggemoffeld zat de draaiknop voor de lamp die ik had gezocht. Geen wonder dat ik die niet kon vinden. Hij kon er prima bij met zijn lengte. Achter hem stond te wachten in de gang z’n vader…..die al overleden was voor wij elkaar kenden. Ik herkende hem van de foto’s. M’n man gaf me een kus en toen werd ik wakker……

    In de periode na zijn overlijden heb ik altijd het gevoel gehad, dat ik m’n man te weinig heb gesteund in zรญjn proces richting zijn overlijden. Ik leefde vooral met het idee “hoe moet รญk straks verder” en hij leefde vooral met “wat kan ik nรบ nog ervaren”. Ik heb het vooral voor mijzelf en ons kind heel erg gevonden en ik heb nooit gezegd hoe erg ik het voor hem vond. Dat vond ik natuurlijk wel, maar dat uitte ik anders. Uiteraard zorgde ik voor hem en hebben we elkaar veel vast gehouden. Maar zoals in mijn droom dat ik zei dat hij zoiets toch niet alleen zou moeten ervaren – dat klinkt mij alsof ik het nu eindelijk wel kon zeggen. Het voelde ook als een klein cadeau dat ik z’n vader zag. Maar wat ik nu moet met de opmerking dat ik soms ook hoger moet kijken? Misschien kom ik er nog achter.

    Al met al voor mij een bijzondere droom. Ten 1e omdat ik zelden over hem droom. Ten 2e omdat hij nu iets tegen me zei plus dat ik z’n vader zag. Maar ook door wat ik tegen hem zei en hij me een kus gaf.

    Dankjewel alvast voor jullie reactie.
    Lieve groet, Saskia

    1. Marielle Borst

      Lieve Saskia,

      Gecondoleerd met het verliezen van je man, dat lijkt me een groot verdriet, ook na 8 jaar… Jouw droom ontroert me zeer, omdat ik het gevoel heb dat deze droom jou zo veel te geven heeft, waaronder troost en heling. Krijg er van top tot teen kippenvel van. Bedankt dus voor het delen.

      In de droom ziet je man er gezond uit en heeft hij zijn favoriete blauwe blouse aan. Alsof hij je zo wil laten zien: het gaat me goed, ik ben weer in mijn kracht. Heb je thuis misschien een foto van je man in deze blouse? Lijkt me in het kader van deze droom voor jou namelijk een troostrijk beeld om naar te kijken.

      Het volgende wonderlijk mooie in deze droom is, dat het jullie precies brengt op het punt waarover jij naar zijn dood twijfels hebt gehad: of je hem wel voldoende hebt gesteund in zรญjn proces richting de dood. Je krijgt in de droom de kans om je armen stevig om hem heen te slaan en alsnog te uiten wat je zo graag tegen hem had willen zeggen. Ik raad je aan om deze ervaring helemaal in je op te nemen, want dit gaat over heling. Met name ook door de reactie van je man, die aangeeft dat je soms hoger moet kijken om het licht te vinden. Ik lees dit alsof je man altijd geweten heeft dat jij van hem hield en dat hij je zegt dat je dingen soms op een hoger niveau moet bekijken. Dus niet op het niveau van iets niet gezegd hebben, maar meer op het niveau van de liefde en jullie onderlinge verbondenheid die dit alles kan omvatten en die er ook was toen hij zo ziek was.

      Het feit dat je in de droom de vader van je man hebt gezien is de derde kers op de taart, want hij is dus samen met zijn dierbaren.

      Het kippenvel houdt maar aan: wat een dierbare droom Saskia. Wat mij betreft een droom om te koesteren en dankbaar voor te zijn. Iemand zei me laatst dat liefde de enige kracht is die over de dood heen kan bewegen. Jouw droom is daar wat mij betreft een wonderschoon voorbeeld van.

      Harte-groet,
      Marielle

  65. Afgelopen 2 jan j.l. hebben we ons moeder moeten laten gaan gezien helse pijn van haar ziekte..ze komt vaak voor in mijn dromen.

    Ik sliep van de week..
    En droomde dat ik wakker werd..
    Deed mijn ogen open..
    En je lag naast me..en keek me aan..
    Enkel elkaar aan kijken..en voelen..
    Ma..wat fijn dat ik je weer zie..
    Je lachte naar me en we hielden elkaar vast..
    En op t moment dat ik aan je vroeg..
    Werd ik wakker..๐Ÿงก

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Mary,

      Ach, wat verdrietig dat je je moeder hebt moeten laten gaan. En wat een troost en zegen dat ze je dromen bezoekt. De droom die je beschrijft klinkt als een gedicht. Jullie zijn zo nabij, elkaar zo in de ogen kijkend en zelfs elkaar aanrakend. Je moeder lacht, het gaat haar goed. Wat had je nog willen vragen? Weet je dat nog? Wellicht was het woordeloze contact voldoende en zijn vragen nu overbodig?

      Esther

  66. Hallo,
    ik ben mijn vader plots (op 3 weken tijd van kerngezond naar overleden, geen kanker, geen corona, geen doodsoorzaak…) verloren op 19 november 2021 (zijn verjaardag. Wie sterft er nu op zijn verjaardag?!). Ik krijg via mijn ‘dromen’ beelden te zien die ik niet begrijp. Ik zag hem met zijn mama (mijn grootmoeder stierf 16 jaar terug), maar ze zeiden niets… ze lagen naast elkaar in een soort zetel. Mijn papa heb ik omhelsd en gezegd dat ik hem mis en graag zie (we hadden een heel hechte band, deden heel veel samen, ik woon ook bij mijn ouders en zorgde ook voor hen), en ik zie hem glimlachen maar er liep ook een traan over zijn wang (hij zag er wel goed uit, droeg zijn lievelingshemdje met korte mouwen en zijn bril). Vlak daarna ben ik wakker geworden. Dan ben je dankbaar dat je hem zag maar je vraagt je ook af waarom hij huilde? Ik kan het niet thuisbrengen. Zit hij vast omdat hij zo plots is overleden? Is hij ook zo bedroefd dat hij van ons weg is? Welke boodschap moet ik hier uit begrijpen? Ik las dat overledenen soms ook blijven hangen door het verdriet van de nabestaanden. Ik huil wel nog elke dag, maar ik kan het echt niet helpen, het komt en ik kan het niet tegenhouden… Ik praat wel elke dag tegen hem en ik ‘voel’ dat hij dit hoort…

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Kathleen,

      Ach wat ongelooflijk verdrietig om zo je vader te verliezen. Dit doet je bestaan schudden op zijn grondvesten, want ineens is alles anders. Hoe troostend is dan je droom, waarin je je vader mag ontmoeten. Hij glimlacht, maar met een traan. Het eerste wat bij mij boven komt is dat deze traan voor jou is. Je vader heeft zo te lezen rust gevonden waar hij zich bevindt. Hij ziet er goed uit, in zijn lievelingskleding en bij zijn moeder. Maar bij het weerzien van zijn dochter is er ook weemoed, een traan. Het zien van jouw pijn doet hem pijn. Hij is nu eenmaal je vader. Zo lees ik dit. En jouw verdriet heeft gewoon alle alle tijd nodig. Neem je tijd Kathleen en laat je tranen stromen. Het zal je opschonen en helderheid geven.

      Esther

  67. Ik heb vannacht een droom gehad van mijn jeugdvriend die 12 jaar geleden is overleden. Ik had een zilveren ketting met kralen aan. En hij zag het en vroeg mij of hij de ketting mocht dragen. Toen zei ik : is goed de ene week draag jij en dan draag ik de andere week . En we zaten gekluisterd op een bank in een park.
    Ik vraag me af wat het te betekenen is.

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Urmi,

      Een bijzondere droom. Het lijkt mij dat de elementen in de droom -de zilveren ketting, die je om de beurt draagt en het gekluisterd zijn- de onverbrekelijke band die er tussen jullie bestaat verbeelden. Je deelt een verleden samen, die voelbaar is in het heden.

      Heeft het park nog een speciale betekenis voor jou? Is het een plek waar jullie samen waren misschien?

      Esther

    2. Marielle Borst

      Hi Urmi,
      Wat een ontroerende droom en wat verdrietig dat je jouw jeugdvriend 12 jaar geleden hebt moeten verliezen. Jouw droom brengt bij mij de volgende herinnering naar boven: Mijn man en ik kregen van een vriend ooit een ansichtkaart waar een dienblad met daarop een parel te zien was. Op de achterkant had hij geschreven dat hij bijzondere ontmoetingen zag als kralen die je aan een ketting rijgt en die je zo als dierbare herinnering bij je draagt. Zou het zoiets kunnen zijn, dat jullie beiden dierbare herinneringen aan jullie vriendschap bij jullie dragen, dwars over de grens van leven en dood heen? Maar goed, dat is mijn associatie bij jouw droom. Welke associaties heb jij bij deze droom? Waar associeer jij de kleur zilver en het feit dat jullie in een park op dat bankje gekluisterd zitten mee? En waarom droom je dit juist nu denk jij?

      Harte-groet,
      Marielle

      P.S. Ik las laatst deze uitspraak: “What we have once enjoyed deeply, we can never really lose. All that we love deeply becomes a part of us.”

  68. Mijn overleden man komt zo nu en dan in mijn dromen voor en eigenlijk is dat nooit echt fijn. Terwijl wij een fijne relatie hadden en 30 jaar getrouwd zijn geweest. Mijn man is plotseling overleden. Iedere keer als ik over hem droom, is hij bozig, en is boos over dingen die ik heb veranderd die echt een beetje van hem waren. Of hij zegt ik ben er weer. Jammer dat de dromen zo gaan.

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo let,

      Als je een echt fijne relatie hebt gehad met je man, kan ik mij voorstellen dat het niet prettig is zo over hem te dromen. Ik vermoed dan ook dat er hier eerder sprake is van projectie.

      Je vertelt dat je man plotseling is gestorven. Nu komt hij bozig over in je droom. Kan het zo zijn dat hier jouw eigen boosheid (over dat plotse overlijden) wordt gereflecteerd?

      Verder is hij boos over dingen die jij hebt veranderd die echt van hem waren. Zou het zo kunnen zijn dat jij jezelf onbewust schuldig voelt over die veranderingen? Of misschien heb je een wat stugge houding ingenomen naar de buitenwereld over die veranderingen, omdat men ‘er wat van vond’ wellicht? Stugheid die in de droom als boos kan worden gezien?

      Dit is zo wat er bij mij boven komt. Herken je hier iets van? Ik hoor het graag.

      Esther ๐ŸŒฑ

  69. Ik heb een paar dagen geleden een droom gehad over mijn overleden pleegbroer, hij kwam er maar heel even in, hij zei iets tegen mij.Ben er nu nog altijd over aan het nadenken wat hij precies zij..Zo stom dat ik het niet meer weet.Maar aan de andere kant is het fijn om zijn stem te horen en hem te zien

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Gio,

      Heel bijzonder deze ontmoeting in de dromenwereld. Geef jezelf niet teveel op je kop dat je je niet herinnert wat je pleegbroer heeft gezegd. Het is, zoals je zelf al aangeeft, een geschenk om zijn nabijheid weer even te ervaren.
      Wat je nog zou kunnen doen als je dat fijn vindt, is je broer voor het slapen gaan te bedanken dat hij je in je dromen heeft bezocht. Zo geef je bewust aandacht aan het contact en leg je weer verbinding. Wie weet wat dit je weer brengt?

      Esther ๐ŸŒฑ

  70. Hallo,

    Vannacht droomde ik over mijn oma die 3 maanden geleden is overleden. Ze was ziek en we hebben een mooi afscheid kunnen houden.
    Mijn oma en ik zijn altijd heel close geweest, ze was meer een vriendin dan een oma.

    In mijn droom wist ik dat ze was overleden maar ik zag haar, ze zei: Lieverd, je weet wel wat je moet doen. Dat weet je altijd.
    Alsof ze mij wilde helpen met een knoop doorhakken waar ik al een langere tijd mee struggle.

    Ik werd wakker met zo veel liefde in mijn lijf maar ook verdriet. Ik was in de war. Het leek zo echt en haar advies leek uit puur vanuit haar te komen.

    Ik vraag me af of ze echt wilde communiceren met mij via mijn droom of dat ik het gewoon hoopte.

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Sophie,

      Wat een geschenk deze droom!
      Naar mijn mening maakt het helemaal niet uit of je oma echt met je praat vanuit de dromenwereld (of zielenwereld zo je wil), of dat het jouw hoop is die deze droom bewerkstelligt. Het komt beide uit diezelfde bron voort van de liefde tussen jou en je oma. Dus ik zou zeggen: Ja, je oma geeft je advies en ja, dat advies komt ook uit jouw (onbewust) weten voort. Neem het vooral aan.

      Esther ๐ŸŒฑ

  71. Dank je wel Esther voor je uitleg! Ik geniet nog steeds na van al het fijne in mijn droom. En ga vandaag langs bij Andrรฉ;-)
    Je hebt me aan het denken gezet over de vragen die je oproept.

    Groet, Leonie

  72. Ik ben benieuwd wat jullie uitleg is bij mijn droom:
    Ik droomde vannacht over mijn 2 maanden geleden overleden zus Yvonne. (Na een jaar ziek te zijn geweest.) Dit is de eerste droom over haar sinds haar dood. Heel fijn om haar weer zo dichtbij te voelen!

    Ik ben met Yvonne en nog meer mensen in ons ouderhuis op zolder. We hebben feest gehad en borrelen na. Ik bedenk me dat ik fotoโ€™s moet maken van Yvonne, nu ze er nog is! Ik kijk naar de 2 slaapkamers om te zien of we een eigen deur hebben zodat we ongestoord de slaapkamer uitkunnen, dat kan gelukkig.
    Ik ben nu alleen met Yvonne, we knuffelen en kussen elkaa op het voorhoofd en de oren, ik voel haar zachte koele huid. Heel dichtbij is ze, we zijn heel blij om elkaar te zien. Ze vraagt of ik haar wil helpen? Ik zeg natuurlijk! Als je hulp nodig hebt, bel me maar of stuur een appje. Ze zegt verdrietig dat ze binnenkort een lift krijgt in haar huis omdat ze ziek is en dat ze dat naar vindt omdat ze zo graag onder de mensen is. Ik schrik omdat ik besef dat ze al veel zieker is dan ik dacht. Ik vraag me af of ik zelf misschien ook iets onder de leden heb, zonder het te weten? Op blote voeten loop ik over zachte vloerbedekking, dat voelt lekker.
    Ze zegt dat Andrรฉ, haar man onderweg naar huis mopperde, dat iedereen het zo leuk had. Ik zeg dat ik Andrรฉ eigenlijk weinig heb gesproken vanavond.
    Ik stel voor om een kaarsje van beneden te halen, dat is gezellig! En ik loop naar beneden voor een kaars. Beneden kom ik in een grote doucheruimte ik raak ee leiding aan en er begint water uit alle leidingen te spuiten! Ik hou de leiding met mijn hand dicht. Er komt iemand de doucheruimte in om te te helpen.

    Dank alvast!

    Groet, Leonie

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Leonie,

      Wat fijn dat je zus je heeft opgezocht in de nacht. In de droom lees ik hoe sterk de band is tussen jullie beide. Zoveel verschillende elementen die jullie relatie kleuren: het plezier dat straalt uit het feest en het naborrelen. De tederheid en warmte die voortkomt uit het knuffelen en kussen. De lichtheid en nabijheid van de koele huid die je ervaart. Heel mooi en een werkelijk geschenk uit de dromenwereld.

      Maar ook het verdriet en de eenzaamheid rondom haar ziekte zie je terug in de droom. En wat dat met jou doet.

      Het beeld van de blote voeten op de zachte vloerbedekking geeft mij een gevoel van gedragen worden in zachtheid, in liefde. Geaard zijn ook.

      De zaken waar de droom toe uitnodigt om nog eens naar te kijken:
      -Het begin van de droom op zolder in het ouderhuis: is er nog iets uit de tijd dat jullie daar woonden waar je aandacht aan dient te geven? Iets wat met je hoofd/denken (de zolder) te maken heeft?
      -De foto die je wil maken: Mag je ongestoord kijken naar het beeld wat jij hebt/ zou maken van je zus?
      -Hoe is het contact tussen jou en Andrรฉ, haar man? Vraagt deze om aandacht?
      – Als laatste de kapotte leidingen in de benedenruimte: Wat lekt er/stroomt daar weg in het onderbewuste? Waar je nog net houvast vind mbv een helper?

      Dit zijn zo mijn overdenkingen bij je rijk gevulde droom Leonie. Wat ik je nog mee wil geven: Onderzoek de droom, maar richt je niet teveel op de vragen die de droom oproept. Er is zoveel moois en teders in de droom in de momenten samen met je zus. Heel waardevol.

      Esther ๐ŸŒฑ

  73. Ik droomde gisteren dat ik aan het wandelen was en mijn overleden moeder in een jonge versie naast mij aan het lopen was en tegen we babbelde over koetjes en kalfjes. Wat is de betekenis ervan? Gaf me wel een goed gevoel, ze zag er heel goed uit. Als ze jong was was ze ook erg mooi en is ze een Miss van het dorp geweest.

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Bruno,

      Wat een geweldig fijne droom om zo onbevangen te mogen wandelen en praten met je moeder in de mooiste tijd van haar leven.

      De droom voelt voor mij puur als een kado van je overleden moeder aan jou. Een groot geschenk om te koesteren zeker zo op moederdag.

      ๐ŸŒฑ Esther

  74. kimberley pex

    Prachtig ! Dat heet dus het Tussenrijk , i d d, ze zeggen ook altijd; kind , nu moet ik weer terug . Heerlijk de dromen , vooral over pap , en opa s en oma s en vrienden en vriendinnen, en soms zelfs een van al mijn katten die Boven zijn. Een grote meerwaarde in mijn leven. Ze zijn helemaal niet weg. Dood bestaat niet. Ik vroeg t ‘n keer aan pap; wat is nou leven en “dood” Ja zegt hij , het is heel eenvoudig , die werelden lopen gewoon langs elkaar heen *****************

    1. Marielle Borst

      Dank je wel voor je mooie reactie Kimberley. Troostrijk ook, het feit dat er een Tussenrijk is waar we elkaar, ook na de dood, kunnen blijven ontmoeten. Over mijn overleden hond en kat heb ik nog nooit gedroomd, maar jouw reactie doet mij daar zรฉรฉr naar verlangen, dus wie weet….
      Harte-groet!

  75. Ik droomde dat ik in het water terecht kwam. Samen met iemand anders. Onduidelijk hoe. Ik kijk om me heen, alleen water. Dan heb ik opeens een zilveren pennen doosje in mijn handen. Het schijnt heel fel. Met nr 23 erop. Dan komt mijn overleden schoonvader er aan. Hij zegt, niet bang zijn. Het is zo voorbij. Dan word ik wakker.

    1. Marielle Borst

      Dag CB,
      Dank je wel voor het delen van deze fascinerende droom. Is er momenteel in je leven iets belangrijks gaande waarvan jij het gevoel hebt dat “het in het water is gevallen”? Wellicht zonder dat je nog helemaal de vinger erachter kunt krijgen hoe dat nou precies gebeurd is? Weet je wie die ander is waar je in de droom mee te water raakt?

      En dan dat zilveren pennendoosje met nr 23 erop dat heel fel schijnt: wat een energie gaat er van dat beeld uit zeg! Wat zijn jouw associaties bij een zilveren pennendoosje en het getal 23?

      Het einde van de droom ontroert me, want wat deze droom ook betekent, van gene zijde stelt je schoonvader je gerust: wees niet bang, het is zo voorbij.

      Wat zijn jouw gedachten en gevoelens bij deze droom? Ik hoor graag van je!
      Harte-groet,
      Marielle

  76. Hallo, vannacht had ik een eenvoudige droom, maar eentje die een grote indruk heeft nagelaten op me.
    Mijn grootmoeder, bij wie ik ben opgegroeid, is 2,5 jaar geleden plotseling overleden. We waren twee handen op รฉรฉn buik. Drie dagen later bleek ik zwanger te zijn. Ik droom heel geregeld van haar. Eergisteren viel er in de schoot van mijn dochter opeens een witte veer tijdens onze wandeling. Vannacht droomde ik dat mijn man, schoonmoeder en ik met de auto reden langs een drukke weg. Ik keek links van me en ik zag in 1 van de appartementen langs straat iemand staan aan een groot raam. Die persoon werd lichter en straalde enorm. Ze lachte. Het was mijn grootmoeder. Iedereen in de wagen had haar gezien. Ik was zo gerustgesteld en het eerste wat ik mezelf zei toen ik net wakker was van dat ik niet meer mocht twijfelen, dat ze nog steeds onder ons is. Uiteraard twijfel ik weer. Ik mis haar vreselijk. Ik hoop zo dat die droom een bericht was van haar.
    Dankjewel dat ik mijn verhaal hier mag doen.
    Groetjes,
    Sofie

    1. Marielle Borst

      Hallo Sofie,
      Wat naar voor je dat je grootmoeder zo plotseling is overleden, zeker omdat jullie zo met elkaar verbonden waren/zijn. Dit soort dromen laat wat mij betreft zien dat het, over de dood heen, mogelijk is om de nabijheid van overleden dierbaren te voelen. Hoe dat kan is rationeel niet te verklaren, dus zodra je daar (in je hoofd) over na gaat denken komt de twijfel. Ondanks het feit dat we contact na de dood niet kunnen verklaren, is het wel met hart en ziel te ervaren. Dus als ik jou was zou ik je hart en je ziel volgen en dit soort dromen beschouwen als een groot cadeau. Voor mij voelt het alsof je grootmoeder je helpt om het gemis te verwerken, dus dat licht dat ze uitstraalt zou ik helemaal in me opnemen als ik jou was. Prachtig ook die witte veer trouwens, heel ontroerend.

      Harte groet,
      Marielle

      P.S. Je droom doet me trouwens ook denken aan een tekst die ik vorige week las en die me zo ontroerde: “What we have once enjoyed deeply we can never lose. All that we love deeply becomes a part of us.” (De tekst is van Helen Keller)

  77. Goedemorgen, sinds de dood van mijn papa 6 maanden geleden heb ik een drietal dromen gehad. Een daarvan was een situatie die mijn zus en ik nu moeten afhandelen waar hij bij was. In die droom praatte ik niet tegen hem, hij handelde en was aanwezig.
    De andere droom was een droom in een droom. Ik droomde dat mijn papa terug leefde, ik werd wakker met de gedachte, het is niet zo.
    Bij vrijwel iedere droom gaat het over het feit dat hij aanwezig is, en als ik wakker word, hij er niet meer is.
    Die laatste was echt een heftige droom waarbij ik huilend ben wakker geworden.

    Rond diezelfde periode heb ik ook gedroomd over een tornado waarin ik was terechtgekomen, ik werd overspoeld door stof en rook en werd nadien wakker in het ziekenhuis. Deze was geen nachtmerrie maar echt een leuke droom. Diezelfde nacht heb ik ook gedroomd dat ik wegvoer met een speedboot met de bedoeling weg te lopen.
    Hebben deze dromen verband met elkaar?
    Willen de dromen over mijn vader zeggen dat hij aanwezig is en naast me staat bij alles wat ik doe in mijn leven?

    1. Marielle Borst

      Hallo Elsie,
      Allereerst gecondoleerd met het verliezen van je vader, want dat is geen klein verlies. Je dromen over hem ontroeren me, want het onderstreept voor mij nog maar eens dat deze dromen jou helpen in het verwerkingsproces. Het feit dat je vader niet meer leeft wil niet zeggen dat hij niet meer aanwezig is in je hart en in je ziel. Als je dromen over hem jou het gevoel geven dat hij ook nu nog naast je staat, dan zou ik dat gevoel omarmen en na zo’n droom huilen als je huilen moet en blij zijn dat je weer contact met hem hebt ervaren als je contact met hem hebt ervaren.

      Wat betreft je droom over de tornado komt de vraag in me op of er iets in je leven recent veel stof heeft doen opwaaien? Grappig trouwens dat je dit als een leuke droom hebt ervaren: wat was het leuke voor jou aan deze droom?

      En wat betreft de speedboot is mijn vraag of er iets in je leven is waarbij jij de innerlijke neiging voelt om er met grote snelheid van weg te bewegen (kunnen ook gevoelens zijn)?

      Of je dromen verbonden zijn weet ik niet, maar dat blijkt vanzelf als je ze verder onderzoekt!
      Harte-groet en sterkte de komende tijd!
      Marielle

      1. Dag Marielle ๐Ÿ™‚
        Hartelijk dank voor de toelichting. De droom over de tornado is echt een hele vreemde, Oprecht geen idee waarom ik deze als leuk ervaar, het gaf me geen slecht gevoel toen ik wakker werd.

        Er zijn verder een aantal zaken in mijn leven (nalv het overlijden van mijn vader) waar ik nu voor verantwoordelijk ben, die ik moet regelen. Dit is niet altijd gemakkelijk door familiekwesties.
        De speedboot-droom kan denk ik verklaard worden als ik deze link met mijn gevoelens en gedachten. Ik ben iemand die vooruit wil en mijn emoties probeer weg te duwen. Het overlijden van mijn vader verplicht mij nu om stil te staan bij mijn emoties en een manier te zoeken om ermee om te kunnen gaan.

        Ik ben enorm gefascineerd door mijn dromen, zeker omdat ik deze de laatste tijd ook steeds vaker onthoud. Ze gaan ook steeds vaker over mijn vader. Ik neem dus zeker de tip mee om deze dromen te omarmen en te koesteren.
        Groet, Elsie

  78. Goedemorgen, ik heb net gedroomd over mijn opa, hij is een paar jaar geleden overleden. In mijn droom knuffelde hij mij en we namen afscheid, ik rook zelfs zijn geur en voelde zijn magere armen en schouders, net als in het laatste van zijn leven. De geur was zo vertrouwd. Hij zette een witte soort tuinhoed op en we namen uitgebreid en liefdevol afscheid. Ik ben zo onder de indruk hiervan, moet huilen. Bedankt, moest dit even kwijt. ‘T wordt vast een mooie dag!

    1. Marielle Borst

      Wat een fantastische, dierbare droom Ann, dank je wel voor het delen! Ik denk ook dat het vandaag een mooie dag wordt. Als ik jou was zou ik deze droom opschrijven in een speciaal (droom)dagboekje, zodat je hem terug kunt lezen wanneer je maar wilt en zo altijd weer toegang hebt tot deze liefdevolle energie tussen je opa en jou. Opschrijven is misschien niet eens nodig, want dit soort dromen blijven je meestal je hele leven bij. Misschien ook een mooie dag om over je opa te vertellen aan anderen, over wat belangrijk voor hem was, hoe zijn leven is geweest en over hoe jullie samen waren…

      Liefs!

  79. Ik droomde over een huis wat vanuit de binnenkant op dat van ons leek met een soortgelijke inrichting maar het was toch iets anders, het was ook donkerder, weinig daglicht. Ik voelde mij verdrietig en een beetje ongehoord binnen.

    Maar gelukkig was mijn opa er ook, die sinds 2002 helaas is overleden
    Mijn ouders zaten er ook en oma heel even.
    Ik was muziek aan het luisteren op mijn telefoon zonder oortjes want die had ik niet, ik had Billy Idol opstaan.

    Ik ging naar buiten en naast het huis was een soort aangebouwde schuur die uitstak over het middenplein van de straat
    Ik ging daar achter staan en voelde verwarring
    Ik moest een beetje huilen buiten en wilde een blokje om lopen, toen ik halverwege de straat liep kwam er een paarse kleine auto langsrijden met een man er in met kort/weinig blond haar die naar mij keek, ik zag dat ‘ie mij in de gaten hield en wilde terugrijden omdat ‘ie mij zag huilen, ik deed net of het weer goed ging omdat ik geen bemoeienis wilde van een ander en liep dus weer gauw richting de hoek van de schuur
    Toen klom ik omhoog tegen de muur van de schuur omdat ik op het hoogste dak wilde kijken, opa kwam naar buiten
    Hij liep langzaam naar de kliko die op de andere hoek van de schuur stond en gooide iets weg, toen kwam ‘ie de hoek om naar mij
    Ik begon gelijk hard te huilen en pakte ‘m vast, ik was zo blij om ‘m te zien. Hij had een blouse met korte mouwen aan met geel en witte kleuren met een aparte vlekkerige print.
    Hij zei niks en glimlachte alleen maar. Ik was zo blij om mijn opa die ik mis eindelijk weer vast te houden. Hij zag er precies zo uit als in mijn herinneringen, volle bos met donkergrijs/lichtgrijs golvend kort haar, donkere snor, lieve ogen die samenknepen als ‘ie lachte.

    Toen kwam er een object met een smalle punt in rookwolk in de verte naar beneden storten en wist ik gelijk wat er gaande was, een invasie van zombies die je maar beter kon vermijden, het was mij al eens eerder gebeurd. Mijn opa rende voorop omdat ‘ie in paniek was, hij rende naar een groep zombies toe en schreeuwde voor hulp, hij had niet door dat het zombies waren, ik zei kom wegwezen, dat zijn de verkeerde, ik keek in zijn richting en ineens was het niet meer de oude opa die ik daarvoor knuffelde, maar een jonge man met bruin krullend haar, wie het was wist ik niet, ik kende hem niet. De rest van de droom weet ik nog wel, maar het gedeelte met mijn opa wil ik onthouden en koesteren, dat was het belangrijkste deel voor mij. โค๏ธ

    1. Marielle Borst

      Hallo Cynthia,
      Zo dat is me nog eens een droom! Ik heb hem nu een paar keer aandachtig gelezen en de volgende vragen komen bij me op: Voel jij je de laatste tijd wel eens verdrietig en ongehoord? En zo ja, waar voel je je verdrietig over en waar zou je graag in gehoord worden en door wie?

      Wat me opvalt is, dat je in de droom (met uitzondering van je opa), ondanks dat je je verdrietig voelt, geen contact zoekt met de andere mensen die in de droom voorkomen. Hoe is dat in het echt? Zoek jij contact met anderen als je je verdrietig voelt of sluit je je dan juist af? In de droom luister je naar muziek, ga je in je eentje wandelen, huil je als je alleen bent, ga je mensen die bezorgd om je zijn uit de weg en klim je naar het hoogte punt (dat laatste zou trouwens symbool kunnen staan voor in je hoofd gaan zitten als je geraakt bent). Herken je daar iets in?

      En belangrijker nog: krijg je door je af te sluiten wel wat jij nodig hebt als je je verdrietig voelt? Het contact met je opa lijkt mij namelijk precies te zijn wat jij op zo’n moment nodig hebt: Twee armen om je heen van iemand die van jou houdt en die jij volledig vertrouwt. Dus dat je schrijft dat je het moment met je opa uit deze droom wilt onthouden en koesteren begrijp ik helemaal! โค๏ธ

      En dan nog dat stukje over die zombies. Ik vind het moeilijk daar iets over te zeggen zonder contact met jou, dus daarom eerst maar een vraag: wat zijn jouw associaties bij zombies?

      Je opa verandert aan het einde van je droom in een jonge man met bruin krullend haar. Zou dit een manier van je opa zijn om jou te laten zien dat je ook troost kunt vinden bij de levenden als jij je verdrietig voelt of zou het iets anders zijn, wat denk jij?

      Ben heel benieuwd naar je reactie!
      Harte groet!
      Marielle

  80. Hallo , ik heb vannacht gedroomd van mijn overleden echtgenoot, hij is 4 jaar geleden plots overleden, we waren 26 jaar samen. De droom was bij het ontwaken niet zo een fijn gevoel, mijn overleden man liet mij weten dat hij iemand ontmoet had en hij noemde er zelfs een naam bij? Ik werd niet boos toen hij het mij zei, ik reageerde eerder als dank dat hij zo eerlijk was om het mij te zeggen, we lagen samen in bed, en hij zei, kom we staan op en dan praten we er verder over….( waarom zo een droom, terwijl we een zeer goede relatie hadden) bij het ontwaken stelde ik mij de vraag waarom zo een droom?

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Annick,

      Ja, ik kan me voorstellen dat deze droom je enigszins van je stuk brengt. Maar ik heb het vermoeden dat de droom eigenlijk hulp is voor jou.

      Stel nu Annick dat jij de woorden, die je overleden man naar jou uitspreekt, juist tegen hem zou zeggen? Heb jij in het wakkere leven iemand ontmoet? Of zou je dat misschien wel willen nu je alleen bent? Voel je je daar wellicht schuldig over naar je overleden man?

      In de droom ben jij niet boos en juist blij met zijn openheid. Jullie gaan er verder over praten.
      Kun je geloven dat jouw man ook niet boos is op jou en je via de droom uitnodigt eerlijk te zijn naar jezelf over je gevoel en je uit te spreken?

      Raakt dit iets bij je Annick? Kun je dit plaatsen? Ik verneem het graag van je.
      Esther

  81. Afgelopen Okt 2020 is er een hele dierbare vriend overleden. Hij is overleden aan een ernstig motor ongeluk.
    Vannacht droomde ik dat we bij elkaar waren en het voelde heel fijn, maar ik had het idee in mijn droom dat het leek alsof het was voor het ongeluk. Hij knuffelde mij door zijn armen om me heen te slaan. En ik probeerde hem duidelijk te maken dat hij overleden was, maar dat hij er nu was en dat dat misschien een teken was dat we het terug konden draaien. Dus ik vroeg hem of hij de motor nog had. Waarop hij antwoordt “ja”. En ik zei “dan moeten we die motor hebben”. Toen hoorde ik in de verte mijn telefoon gaan en ontwaakte ik langzaam. Zo jammer, want de droom voelde zo goed. ๐Ÿ˜ฅ

    1. Marielle Borst

      Gecondoleerd Martine, een dierbare vriend verliezen is een groot gemis. Als we dromen over een dierbaar iemand die is overleden krijgen we in de droom de kans om met elkaar te communiceren en nog een keer te ervaren hoe het is om in levende lijve bij elkaar te zijn. Zo’n droom is iets om in dankbaarheid te ontvangen, want zulke dromen dragen bij aan je eigen rouw- en herstelproces. Zeker als iemand ten gevolge van een vreselijk ongelijk komt te overlijden en zo plotseling uit het leven wordt gerukt zonder dat er een kans is geweest om goed afscheid te nemen, kan dit heel belangrijk zijn. Mijn raad aan jou zou dan ook zijn om het gevoel van de droom in je op te nemen en er troost aan te ontlenen. Sterkte en een harte-groet ๐Ÿ’š
      Mariรซlle

  82. Dag Marielle,
    Ik lees nu pas je artikel van juli… Ja, ik heb zo vaak dromen over mijn overleden naasten, teveel om hier mee te geven. Ik ervaar precies zoals je schrijft, heling en boodschappen (zoals tijdens de laatste Heilige Nacht wel heel expliciet), maar ook het gemak waarmee ik dingen met hen kan beleven, alsof het een tweede natuur is. Ik ervaar het als een geschenk dat ik makkelijk contact met hen kan maken, ze niet echt verdwenen voelen, en onze relatie verder kan groeien.
    Dankjewel voor je mooie bewoording en helder schrijven!
    Hartegroet,
    Kune

    1. Marielle Borst

      Ha die Kune,
      Wat fijn dat jij het contact met je voorouders als een tweede natuur kunt beleven, dat is ook een geschenk, dat blijkt maar weer!
      Dank je wel voor je leuke reactie op mijn blog.
      Harte-groet,
      Marielle
      P.S. Ik vind droomark een hele mooie naam (en je logo vind ik natuurlijk helemaal mooi ๐Ÿ˜‰)!

  83. Hallo,

    Mijn 1e liefde (4j samen gwst) en 15j de beste vrienden is 28 april 2019 overleden (6 maanden na zijn zus) en sindsdien heb ik veel dromen gehad waar hij in voorkwam (zijn zus 1 keer) maar 2 ervan zal ik nooit vergeten:

    1. Ik was ergens in een park en ineens zie ik hem staan (hij glimlachte en zag er heel goed uit) ik riep:.HOE KAN DA NU GIJ ZIJT DOOD.. ik liep naar hem en d8 ik ben gek ah worden, kga “door” hem gaan want hij is ne geest maar hij pakte mij vast (knuffel) en keek naar mij en glimlachte de hele tijd.. ineens was ie weg.. ik ging tegen iedereen in mn droom vertellen dak hem gezien en geknuff3ld had mr niemand geloofde mij.

    2. Ik was in een kofferruimte van de voetbal ofzo en stond voor een spiegel en daar stond hij weer(on de spiegel zag k hem) IK ROEP WEER: HUH GIJ ZIJT DOOD HOE.KAN DA NU?? ik draai me als een gek om maar hij stond nie achter mij. Ik kijk terug in de spiegel en hij stond er nog steeds te glimlachen naar mij.. ๐Ÿ™ ineens was hij weg en dan zag k hem ineens aan de raam naast mij en daar deed hij kiekeboe (kijken/verstoppen)

    Ik wil nog eens zo’n echte droom maar meestal leeft hij gwn in mn droom en besef k ni da hij dood is..enkel die 2 dromen ๐Ÿ™ ben hem er wel heel dankbaar voor

    1. Esther van Nieuwburg

      Hallo Eveline,

      Twee bijzondere dromen. Wat mooi dat je oude liefde zo glimlacht in beide dromen. Een beeld waar troost en vertrouwen uitstraalt en warmte naar jou toe. Een groot geschenk.

      Wat me verder opvalt in de dromen is dat je vriend in de eerste droom heel tastbaar is. Je kunt hem vasthouden en knuffelen. Maar in de tweede droom neem je hem enkel waar middels een spiegelbeeld. Alsof hij je wil laten weten dat hij steeds minder aanwezig is in de stoffelijke wereld.
      Als laatste zie je hem bij het raam waar hij kiekeboe doet. Op een speelse manier toont hij dat hij er is en toch ook niet meer is.

      Inderdaad dromen om dankbaar voor te zijn. Dank voor het delen.
      Esther

      1. Esther,

        Bedankt voor uw reactie.

        Zo had ik het nog niet eerder bekeken, het breekt mijn hart in 1000000 stukken… Ik wil niet dat hij minder aanwezig is… ๐Ÿ™

  84. Vond dit erg mooi om te lezen.
    Ik zelf heb een gelijksoortige ervaring.
    Vanaf mijn 7e had ik door bepaalde omstandigheden geen contact meer met mijn vader, wat ik zeer verdrietig vond. Op mijn 19e werd dit contact iets hersteld, dit tot mijn 27e. Ik had er toch meer van verwacht, waardoor ik zelf het contact verbrak. Jaren later vreselijke spijt, ik schreef een brief, er kwam antwoord, mijn vader bleek al 3 jaar dood te zijn. Een verdrietige periode die ik niet meer te boven kwam, totdat…ik mijn droom had….een van mijn mooiste dromen ooit. Ik kwam een ruimte binnen en op afstand stond mijn vader. Ik liep naar hem toe, keer op keer zeggende hoeveel het me speet, dat ik er niet voor hem was. Hij sloot zijn armen om me heen….. Ik voel het nu nog en hij zei, lieve lieve het is goed, ik hou van jou, het is je vergeven, het gaat goed met mij…. Hij troostte me, waardoor ik vanuit mijn ziel ging huilen. Zo werd ik wakker met nog het gevoel van zijn armen om me heen, de tranen over mijn wangen en zo’n fijn gevoel van opluchting dat mijn vader niet boos op me was.
    Door deze droom heb ik mijn verdriet en onmacht kunnen verwerken.

    1. Marielle Borst

      Oh Lilian, wat een parel van een droom. Ik kan wat je schrijft van het begin tot het einde met je meevoelen. Wat een cadeau en wat fijn dat je door deze droom altijd terug kan naar het gevoel van je vaders armen om je heen en het besef dat hij van je houdt: PRACHTIG!๐Ÿ™๐Ÿผ

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *