Dromen over overledenen dierbaren

Dromen over overleden dierbaren

Van kinds af aan is mijn opa aan vaderszijde mijn grote held. We begrijpen elkaar zonder woorden. Als we samen iets doen, zoals hazelnoten plukken, naar de brug lopen om naar het verkeer dat onder ons door raast te zwaaien of gaan fietsen en bijna vallen, omdat we tegelijkertijd op zijn kilometerteller kijken hoe de teller van 999 naar 1000 springt, voelt dat speciaal. Als we beiden ouder worden verdwijnt het samen dingen doen, maar het naast elkaar zitten en woordloos van elkaars aanwezigheid genieten blijft.

Een paar dagen voor hij sterft pakt hij mijn hand en vraagt me of ik gelukkig ben. Vanaf dat moment weet ik dat hij niet lang meer heeft. Als hij sterft ben ik verdrietig. Mijn grote held is er niet meer en met hem de onvoorwaardelijke liefde. De kracht van onze woordloze verbinding verandert in spijt dat ik hem nooit hardop heb gezegd hoeveel ik van hem hou.

Dan droom ik dat mijn opa mijn kamer in loopt en naast me komt liggen. Hij houdt me vast en troost me zonder woorden: hij is er weer! Ik zeg hem dat ik van hem hou en dat ik spijt heb dat ik hem dat nooit heb gezegd. Ik voel dat hij dat altijd al geweten heeft. De spijt lost op. De onvoorwaardelijke liefde blijft.

Jaren later vergelijkt iemand mijn opa met een beukenboom: “een solitaire boom, waar slechts een enkeling tegen zijn stam mag komen zitten om te rusten”. Dit raakt me diep, want ik weet: ‘zo is het’. Wanneer ik wil kan ik altijd tegen die stam gaan zitten. Ook nu nog.

Voltooiing en het vrijvallen van het geschenk van de ziel

Mijn droom over mijn Friese opa Jan is voor mij een voorbeeld dat dromen over overleden persoon ons in de gelegenheid stellen om te ervaren wat we nog niet verwerkt hebben of wat we nog zo graag met deze persoon besproken of gedaan hadden. Wat eerder (nog) niet afgerond kon worden, kan op deze manier alsnog voltooid worden. In mijn geval viel na mijn droom het geschenk van mijn opa aan mij vrij: onvoorwaardelijke liefde en beseffen dat niet alles altijd woorden nodig heeft.

Als ik vele jaren later tijdens de ITIP opleiding volledig in mijn eigen wereld verzonken ben met een beukenblaadje in mijn hand, zegt de begeleider vlak voor we weer beginnen uit het niets tegen mij: “dit gaat over heling”. En voor mijn gevoel weten zowel de begeleider als ikzelf, opnieuw zonder woorden, ‘zo is het’.

Dromen over overleden dierbaren

Op zoek naar de essentie

Mocht je dromen over een overleden persoon, kijk dan of je in de droom de essentie van die persoon, de relatie die je met deze persoon had of wat deze persoon voor je betekend heeft kunt ontdekken. Soms brengt zo’n droom namelijk met zich mee, dat deze essentie daarna ‘met je is’ en een bron van hulp vormt op je levenspad.

Tussenrijk

In veel spirituele stromingen wordt de dromenwereld als een soort ‘tussenrijk’ (1) gezien, waar zowel de zielen van overledenen als de zielen van levenden naartoe kunnen reizen en elkaar dus ook tegen het lijf (of beter gezegd: tegen de ziel) kunnen lopen.

In dit ‘tussenrijk’ stellen overledenen de dromende nabestaande vaak gerust door iets te laten zien of te doen waardoor je weet: hij of zij is nu op een goede plek. Vrij van aardse beslommeringen, eventuele relationele moeilijkheden en maskers.

Een vriendin van me zag in een droom bijvoorbeeld een veel ‘lichtere’, stralende versie van haar moeder en hoorde haar zingen. Iets dat ze toen ze nog leefde alleen deed als ze zich zorgeloos voelde.

Advies vanuit het hiernamaals

Ook krijgen de levenden in dit ‘tussenrijk’ vaak adviezen van overleden dierbaren. Meestal gebeurt dit op momenten dat je je op een keerpunt in je leven bevindt, een belangrijke beslissing moet nemen of door een moeilijke periode heen gaat. Soms is het advies klip en klaar en soms is het meer cryptisch, zoals onderstaand voorbeeld laat zien:

Mijn overleden man verschijnt in een droom terwijl ik zit te huilen, omdat ik hem zo mis. Tot mijn verbazing legt hij geen arm om mijn schouder. Iets wat hij toen hij nog in leven was zeker wel gedaan zou hebben. In plaats daarvan laat hij mij onze trouwring zien, alleen is de ring niet rond, maar vierkant. Bij het wakker worden realiseer ik me opeens dat we als gezin niet met zijn tweeën, maar met zijn vieren zijn. Door helemaal op te gaan in mijn eigen verdriet heb ik onvoldoende aandacht voor onze twee kinderen.

Psychologische dromen over overledenen

Dromen over overleden dierbaren zijn dromen, die zowel kort na het overlijden als vele jaren later tot je kunnen komen. Als het droomcontact met de overledene bij het wakker worden vragen, verdriet of een bepaalde worsteling die de relatie kenmerkte oproept, heeft de droom vaak een psychologisch karakter. Dit type dromen kan je helpen om te verwerken wat er nog te verwerken valt, eventuele projecties te doorzien en onafgeronde zaken een plek te geven.

Spirituele dromen over overledenen

Dromen waarin de ontmoeting met de overleden dierbare plaatsvindt in een andere dimensie of waarin de overleden dierbare je iets laat zien of een boodschap voor je heeft hebben vaak een spiritueel karakter. Dit type dromen biedt vaak contact met een hogere dimensie, heling, inzicht, troost of richting. Bij het wakker worden overheerst een gevoel van dankbaarheid, ontroering en ontzag.

Tenslotte

Dromen over een overleden dierbare zijn belangrijke dromen, die het verdienen om langer bij stil te staan. Vaak gaat dat vanzelf, omdat deze dromen van nature indruk maken en je aandacht vasthouden (zelfs als je dat niet wilt). Mocht je dromen over een overleden persoon, aarzel dan dus niet om de droom met ons te delen als je dat fijn vindt.

Door: Mariëlle Borst

P.S. Benieuwd naar vergelijkbare blogs? Lees dan ons blog over doodgaan in dromen.

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod. Of bekijk wat jouw droom betekent.

1. Bron: “De Nachtelijke Reis, dromen als bron van hulp” door Bas Klinkhamer, blz 148.

151 gedachten over “Dromen over overleden dierbaren”

 1. Goeiemorgen, ik heb vannacht gedroomd, en mijn droom was dat ik beneden in mijn eigen huis liep in een donkere kamer, en ik omdraaide omdat iemand zei hey ik ben er weer. Toen ik keek stond mijn vader in de verlichte kamer in favoriete outfit en ik liep naar hem toe pakte hem vast en ik zei
  Huh je bent toch niet dood je leeft weer en ik heb je gemist maar hij zei niks terug was alleen aan het glimlachen. Mijn vader is helaas in april aan een kort ziekte bed overleden, ik heb ook niet meer gezien of gesproken omdat ik het niet durfde en ik verschrikkelijk vond om hem zo te zien. Ik droom dagelijks over hem, maar niet op deze manier ik vind het heel bijzonder en geloof dat hij me heeft gevisiteerd. U zou mij heel blij maken met een antwoord. Met vriendelijke groet

  1. Hallo Manon,

   Alleerst, gecondoleerd met het verlies van je vader. Wat verdrietig dat je hem aan een kort ziektebed bent kwijtgeraakt. In alles in je droom, in de hele energie is voelbaar hoeveel liefde er tussen jullie stroomde. Of hij jou gevisiteerd heeft in jouw droom zullen we nooit echt zeker weten. Maar wat voor mij wel zeker is, is dat zijn energie in jouw droom was. In een donkere kamer in je eigen huis staat je vader in een verlichte kamer. Je zou ook kunnen zeggen dat in jou, in een donker deel in jou, nu ineens dit deel verlicht is door de energie van je vader die nu tot je kwam via je droom. Prachtig! En ik zou zeggen; koester dat!

   Verder, is het nog interessant voor jou om te voelen welke energie essentieel was voor de relatie die je met je vader had, of de energie die hij had, en dat deze energie nu bij je is. Het klinkt voor mij als een helende en spirituele droom. Heel erg mooi. Ontvang het maar en koester het, de liefde van je vader.

   Lieve groet
   Mayke

 2. Goedemorgen,
  Is het mogelijk om nog een droom Uitleg te krijgen?
  Ik had over mijn overleden moeder gedroomd, maar ook andere mensen die nog leven.
  Ik droomde dat ik in het slaapkamer van mijn moeder stond met mijn rug naar het bed. Mijn moeder stond aan mijn linker kant en mijn broer aan mijn rechter kant en hij gaf mij een cadeautje en zei ook deze cadeau is voor jou dat ingepakt was in rod gekleurd stof. Mijn moeder stond heel kalm en vredig bij. Terwijl ik bezig was de cadeau open te maken hoorde ik een stem van de man van mijn zus die ik totaal niet wilde zien en op dat moment zag ik mijn zus snel richting de keuken lopen en terwijl ik bezig was om mijn cadeautje open te maken, waar nog steeds mijn mam en broer bij mij stonden kalm en vredig werd ik wakker.
  Alvast ontzettend bedankt.
  Mvg. Aevy

  1. Hallo lieve Aevy,

   Ja, dat is zeker mogelijk. Ik antwoord 1x omdat ik zie dat je deze droom ook al een paar dagen geleden hebt ingediend. In jouw droom krijg je een cadeau van je broer, waar je moeder vredig bij staat. Maar je wordt afgeleid door je man van je zus en je zus zie je snel richting de keuken lopen.

   Het cadeautje is ingepakt in rood gekleurd stof. Rood is de kleur van de liefde. Stof is zacht. Ik kan uit je droom niet opmaken wat er precies in het cadeautje zat, maar voor mij duidt alles erop dat het iets heel moois is. Iets zachts en liefdevols. Maar jij kan het niet uitpakken wat je wordt afgeleid. Voor mij roept dat de vraag op: Heb jij onlangs een heel mooi (symbolisch) en liefdevol cadeau gekregen? Ik zou dat maar goed bewaren en daar goed op passen, het koesteren, niet weggeven. Dwz ook niet teveel over praten want je kan het niet uitpakken als je in contact bent met je zus en de man van je zus. Daarentegen is je broer daar heel blij mee, hij geeft het jou! Klinkt alsof je daar samen met hem van mag genieten, van deze ‘zachte liefde’ die je gekregeb hebt. Met hem kan je het delen!

   Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb!

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Hallo lieve Cindy,

    Eerst even dit:
    Nee, je antwoord is niet verwijderd. Ik lees het net pas. En wees niet bang, je reactie is anoniem. Alleen wij zien je e-mailadres. Hopelijk stelt je dat gerust. Mocht je willen dat ik het eerdere antwoord voor je verwijder van de site haal, laat het dan even weten. Dan haal ik het weg.

    En nu inhoudelijk op je reactie:
    Wat vreselijk om te horen wat je de afgelopen jaren allemaal hebt meegemaakt, Fleur! Je staat letterlijk ‘onder water’ en je situatie in je leven, zoals jij deze beschrijft is zoals in je droom: het lijkt alsof de bloem in jou verdrinkt als zij geen zon krijgt en een rustige plek!

    Ik weet niet of ik het helemaal goed begrepen heb in je antwoord, maar ik hoop ten zeerste voor jou dat jij op deze plek mag blijven waar je het fijn vindt. In ieder geval maakt de droom je duidelijk dat het niet verstandig is om heen en weer te lopen. Je hebt een vaste plek nodig waar warmte is, licht, aardige mensen om je heen die voor je zorgen. Ik hoop dat dit lukt!

    Wat ook nu bij me opkomt is: mocht dit allemaal niet lukken. Je droomt over een bloem in een bloempot die onder water staat. Deze heeft duidelijk een vaste plek in de zon nodig, zodat ze weer kan bloeien, licht en zon krijgt. Maar wat bij een bloempot die onder water staat ook helpt is: nieuwe aarde geven.

    Daar kan je over nadenken: Hoe kan jij deze bloem ‘nieuwe aarde geven’? D.w.z. haar uit de pot halen met dat water en voorzien van ‘droge’ voedzame aarde waar ze haar wortels in kan laten groeien. Het hoeft niet alleen ‘van boven’ te komen, maar ook door te aarden. Werk jij graag in de tuin? Heb je iets met planten? Letterlijk aarde in je handen voelen kan helpen, of klei (keramiek, boetseren), tuinieren, veel buiten zijn, met je voeten in de grond, aarde. Doe je dat?

    Je hebt letterlijk ‘grond’ onder je voeten nodig. Als het niet meteen lukt in een huis, misschien wel door te ‘aarden’.
    En hele fijne oefening daarvoor is om met beide voeten stevig in de grond te gaan staan en iets door je knieën te zakken. Alsof je letterlijk meer ‘aardt’ op die manier voel je meer contact met de grond/aarde onder je voeten.

    Ik hoop van harte dat ik je hiermee verder heb kunnen helpen. En ik hoop vooral dat je de zekerheid krijgt van een vaste, fijne woonomgeving. Dat is je basis.

    Aard, grond, bloei en groei en voel de zon, de warmte en het licht op je schijnen, lieve Fleur!
    Heel veel sterkte met alles.

    Lieve groet,
    Mayke

    Ik hoop dat ik je hiermee

 3. Hallo, mag ik jullie nog eens om raad vragen?
  Vorige maand droomde ik weer over mijn overleden man. Hij lag in een bed (overleden aan kanker)en ik ben weggelopen, een lange donkere gang in en verstopte mij een beetje bang. Hij kwam achter mij aan, was helemaal in het zwart gekleed met zwarte handschoenen aan en kwam voor mij staan. Toen trok hij zijn rechter handschoen uit en ik herinner mij een stralend lichte hand.
  Deze nacht droomde ik dat we naar een feest moesten. Ik herinner mij niet dat hij mee ging. We waren te vroeg want de kelners waren alles nog klaar aan het zetten en er waren nog gasten van de vorige receptie. Een deel van de rest van de droom ben ik kwijt maar op het einde zat ik helemaal alleen aan een vierkante lege tafel. Een jong persoon in een zwart pak met wit hemd kwam naar mij toe gaf mij een kus op mijn wang en vroeg mij ook om een kus. Weet niet zeker of dit de jonge versie van mijn man was.
  Ik vraag mij af of beide dromen gelinkt zijn aan elkaar.
  Dankjewel
  Huguette

  1. Hallo Huguette,

   Je vraagt je af of beide dromen aan elkaar gelinkt zijn, ik denk het wel!

   Je vorige droom waar je aan refereert ken ik niet, maar de eerste vraag die in mij opkomt is: Aan welke hand droeg je man jullie trouwring? In je droom trekt hij zijn rechterhandschoen uit en je herinnert je een stralend lichte hand. Aan je hand draag je je trouwring, deze hand geeft licht. Hij was helemaal in het zwart gekleed. De kleur zwart roept voor mij de dood op. Het is alsof hij je wil vertellen dat ondanks dat hij dood is (zwart gekleed, zwarte handschoen), daaronder (onder de handschoen) straalt jullie liefde en geeft licht. Je droom herinnert je er volgens mij aan, dat ook al is je man overleden, jullie liefde voortleeft en licht geeft. Hij geeft jou, zijn hand!

   Dat wil niet zeggen dat jij in je dagelijkse leven daaraan vast moet blijven houden in de zin van dat jij ‘niet vrij’ bent. Daar bedoel ik mee dat jullie liefde blijft voortleven én door de dood heen, jou licht geeft, én tegelijkertijd is er in dit leven van jou nu ook plek voor iemand die jou een kus geeft en graag van jou een kus wil. Een ‘jong’ iemand, jong lees ik als levend. Anders blijf je alleen zitten aan een vierkante tafel: jullie gezin – je man, jij, en je kinderen. Zo lees ik je tweede droom.

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen verder helpen.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Dag Mayke,
    hij droeg zijn trouwring aan zijn rechterhand! Ik heb die ondertussen laten graveren met zijn vingerafdruk en draag hem nu zelf, ook aan mijn rechterhand..
    Ik dacht dat de jonge persoon mijn man voorstelde maar ergens was er een gevoel van dat hij het niet echt was. Het is een beetje verwarrend die laatste droom omdat ik nog helemaal vastzit in mijn verdriet. Het is nog maar 6 maand geleden.
    Dankjewel hoor!
    Huguette

    1. Hallo Huguette,

     Wat bijzonder dat hij zijn ring aan zijn rechterhand droeg en hij deze hand in zijn droom opstak en licht gaf! Wat zijn dromen toch mooi! Prachtig dat je die ring hebt laten graveren en jij deze nu aan je rechterhand draagt. Ik wist niet dat het nog maar zo kort geleden was. Gecondoleerd, met dit intens verdrietige verlies. We zullen nooit weten wat de jonge persoon betekent. In ieder geval blijft het voor mij zo, dat er iets van nieuw leven, jong, doorheen stroomt qua energie. En dat jouw man je dat van harte gunt.

     Lieve groet,
     Mayke

 4. Goedenavond,
  Ik droomde over mijn overleden moeder, maar er waren ook meerdere mensen in mijn droom die nog leven.
  Ik droomde dat ik in de slaapkamer van mijn moeder stond met mijn rug naar het bed. In het slaapkamer stond mijn moeder aan mijn linker kant en mijn broer aan mijn rechter kant en hij had een cadeautje voor mij dat was ingepakt in donker rode kleur stof en gaf het aan mij en hij zei ook ik heb een cadeautje voor je. Ik pakte het aan, mijn moeder stond er vredig en stil bij ze zag er goed uit en ik hoorde tegelijkertijd een stem in de gang van de man van mijn zus en had geen zin om hem te zien en volgens mij zag ik mijn zus nogal haastig naar de keuken lopen en intussen stonden mijn broer en moeder er vredig bij kijkend naar mij terwijl ik bezig was om de cadeau uit te pakken en toen werd ik wakker.
  Alvast ontzettend bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Aevy

 5. Goedemiddag,
  Ik droomde over mijn overleden moeder.
  Mijn mam is afgelopen juli overleden.

  Ze was in mijn huis erg rustig en mooi aan het dansen recht voor de trap in het woonkamer met haar rug naar de trap.
  Ze was helemaal naakt, maar had een normale huidskleur korte haren en volgens mij zwart, maar kon ook wit zijn kan me dat deel niet helemaal herrineren.
  Ik wordt wakker door de muziek die helemaal niet hard aan staat, maar zachtjes op de achtergrond te horen is en ik blij en nieuwschierig naar beneden loop en zie mijn moeder beneden bij de trap staan ik was zo blij en begon haar van achteren stevig vast te pakken en zei mam wat mooi om je zo te zien dat je heerlijk aan het genieten bent. Ik had haar stevig vast dat voelde zo ongelooflijk goed ik wilde haar niet los laten. Mijn mam had vanaf het begin dat ik haar zag een vredig blik en uitstraling op haar gezicht dat zag ik direct toen ik van de trap afliep en dat deed me zo goed. Ik kan me ook niet herinneren of ze iets zei ze. Terwijl ze helemaal naakt was, was ze volledig vredig en aan het genieten.
  En toen werd ik wakker.
  Ik ben ontzettend benieuwd wat het betekenis van de droom is? Heb meerdere pogingen gedaan om het te vinden zonder resultaat.
  Hopelijk kunt mij een uitleg gegeven.
  Alvast erg bedankt!
  Met vriendelijke groet,

  1. Hallo Aevey,

   Allereerst, gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Wat heb jij een bijzondere en prachtige droom over haar gekregen, wauw!
   Soms brengt het dromen over een overleden dierbare met zich mee, dat de essentie van deze persoon, de essentie van de relatie die je met deze persoon had, daarna bij je is. Dat vind ik bij jouw droom. Naaktheid in dromen staat voor kwetsbaarheid. Denk maar aan het spreekwoord ‘jezelf bloot geven’. Je laat alles van jezelf zien. Daarbij danst je moeder, ze is vredig en geniet. Was ze ook zo toen ze nog leefde? Het kan zijn dat je haar anders gekend hebt, maar dat hare pure essentie het vredige is. Het is alsof ze tegen je wil zeggen dat waar zij nu is, zij het goed heeft, ze op haar plek is. Ze geniet, danst en zichzelf helemaal mag laten zien zoals ze is. In al haar kwetsbaarheid. En dat jij deze energie bij jou mag dragen. Als bron van hulp op jouw levenspad en zij daarin met jou is. Dat is wat er bij mij op komt, na het lezen van je droom. Ik ben er door ontroerd, zo mooi.

   Heb je dit blog al eens gelezen:Dromen over overleden dierbaren ?

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Goedemorgen,
    Bedankt voor uw medeleven!
    WAUW wat ontzettend mooi!
    Ik ben in tranen van dit bijzonder prachtige uitleg.

    Nee ik heb helaas mijn moeder alleen vredig meegemaakt als ik alleen met haar was en wanneer we onze uitjes hadden zonder invloed van negatieve energie.

    Ik zal deze prachtige uitleg voor eeuwig meedragen, ontzettend bedankt voor dit onvergetelijke ervaring!

    Fijne dag!
    Met vriendelijke groet,
    Aevy

    1. Hallo Aevy,

     Wat ontzettend fijn om te horen dat je zo blij bent met deze uitleg. Heel erg graag gedaan! Draag deze vredig energie maar met je mee.

     Lieve groet,
     Mayke

 6. Het is 4 jaar geleden dat mijn moeder is overleden ,vannacht voor het eerst over haar gedroomd dat ze hier was en achter een bureautje zat met allemaal papieren en een computer .Ze schoof alle papieren van het bureau af en zette de computer aan , ik vroeg waarom ze de papieren zomaar op de grond gooide(kreeg daar geen antwoord op ) ,ze was iets aan het schrijven op de computer en zei toen tegen mij ´hier mag jij wel naar toe ´ ik kon het niet zien /lezen wat er op het beeldscherm stond .Vervolgens keek ik haar aan ze zei niets maar mijn gevoel gaf aan dat ze dement was ( terwijl ze dat niet was toen ze nog leefde ) en ik werd toen wakker en was erg verdrietig ,heb dus geen enkel idee wat voor een betekenis deze droom zou kunnen hebben .

  1. Hallo Mirella,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Dat is een intens verdriet en verlies, ook al ben je al op volwassen leeftijd.
   Je wordt erg verdrietig wakker. Dit roept bij mij op dat er nog iets te verwerken is in jullie relatie, ook al is zij nu overleden. Hoe was je relatie met je moeder?
   Ze geeft je in je droom het gevoel dat ze dement is. Terwijl ze dat in het echte leven niet was. Het meest bekende symptoon van dementie is geheugenverlies.
   Speelde er iets in jullie relatie waar je te maken had met ‘verlies van geheugen’? Waren er bijvoorbeeld zaken tussen jullie onuitgesproken waarbij je moeder iets zich ‘niet meer kon herinneren’? En maakte je dat al verdrietig? Omdat je er niet meer samen over kon praten?

   In jouw droom zegt ze tegen jou: ‘hier mag je wel naartoe’? Waar zou dat over kunnen gaan? Ik moet denken aan een familiegeheim. Was er iets in jullie familie dat niet besproken mocht worden, niet herinnerd mocht worden? (geheugenverlies, dementie) en waarvan zij, je moeder, nu tegen je zegt: Hier mag jij wel naartoe?
   Ik weet het niet hoor, het is wat er bij mij opkomt, alsof je wordt uitgenodigd om ergens naar te kijken wat eerst niet gezien, niet herinnerd mocht worden, omdat het te pijnlijk was?

   Het lezen van onderstaand blog over het dromen over overleden dierbaren kan je ook verder helpen:
   Dromen over overleden dierbaren

   Ik hoop je van harte hiermee verder geholpen te hebben. Ik ben benieuwd wat het lezen van mijn antwoord bij je oproept.
   Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

 7. Ik droomde vannacht over mijn oma die 30 jaar geleden overleden is. Ik was toen 9.
  Ik droomde dat ik moest vluchten uit een brandend gebouw. Nadat alles geblust was mocht ik het gebouw weer in om te kijken of er nog spullen te redden waren. Toen ik in mijn kamer kwam, waar alles verbrand was stond er tegen de wand een staande klok. (Dezelfde klok als mij opa, haar man in huis had staan) Met de klok was niets gebeurd tijdens de brand, geen roet, geen rook schade, niks. Ineens ging de deur van de klok open en stapte mijn oma uit de klok. Ik keek haar verbaasd aan en voelde of ze wel “echt” was. Hier op pakte ze me stevig vast en zei dat ze het echt was. Het was een hele intense knuffel die ik van haar kreeg. Daarna was ze weer weg

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Koos,

   Allereerst: Wát een mooie droom! Van zo’n droom gaat mij droomhart sneller kloppen, dus dank voor het delen.

   Dan naar de droom zelf. Om te beginnen zou het helpen je af te vragen wie of wat je overleden oma voor jou betekent? Als je aan haar terugdenkt, welke herinneringen, gedachten en gevoelens komen dan bij je boven? Waar staat zij symbool voor in jouw perceptie? Dat is van belang voor het begrijpen van de droom.

   Want het gebouw waar je uit vlucht (was het je huis?) ligt in de as. In jouw kamer is alles verbrand. Wat is gaande nu waar je van wegvlucht? En dat je het gevoel geeft dat alles in de fik staat of dat alles in rook is op gegaan? Alles is verbrand. Dat is dramatisch en tegelijkertijd biedt het ruimte aan iets nieuws. Vuur is immers vernietigend, maar ook louterend.

   En dan het wonder temidden van dat alles. De nog volledig intacte klok waar je oma zomaar uitstapt en je intens knuffelt met de woorden dat (ze) het echt is. Ik vind het zo’n ontroerend beeld, dat ik er bijna niet aan wil komen.
   Maar als je even teruggaat naar mijn eerste vraag over wie je oma voor jou symboliseert, dan is nu de vraag: Wie/wat omhelst je hier? Wie/wat geeft je de bevestiging dat het écht is? Wie/wat komt daar letterlijk uit de tijd gestapt om jou die waardevolle boodschap op liefdevolle wijze te brengen?

   Alleen jij weet daar het antwoord op. Ik hoop van harte dat je het vindt en hier met ons wilt delen.

   Esther

 8. Stratsaert Jurgen

  Ik heb gedroomd dat mijn papa was gestorven we hebben mijn papa afgelegd maar na een uur stond hij alweer terug in de kamer.en dat terwijl mijn papa AL tien jaar is heengegaan.

  1. Marielle Borst

   Hallo Jurgen,

   Allereerst gecondoleerd met het feit dat je vader al tien jaar niet meer leeft, dat lijkt me een heel gemis. Je droom leest alsof je vader, ondanks het feit dat hij allang niet meer leeft toch nog heel dichtbij jullie staat. Vrijwel direct na zijn overlijden staat hij in de droom immers al weer bij jullie in de kamer. Is dat in jullie dagelijkse leven ook zo? Dat je vader op een bepaalde manier nog heel dichtbij voelt? Je zou de droom ook zo kunnen bezien dat je vader moeite heeft om zijn leven met jullie los te laten. Hoe voelt dat voor jou?

   Harte-groet,
   Marielle

 9. Ik heb mijn autisme zoon overleden deze jaar in maart kon niet praten maar in mijn droom riep twee keer achter elkaar ma mama wat betekent dat ik ga elke dag kerkhof

  1. Marielle Borst

   Lieve Elvira,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je zoon: een kind verliezen lijkt me het moeilijkste wat er is. Ik wens je sterkte en liefde om je heen toe. Ik weet niet precies wat het betekent dat je zoon in jouw droom twee keer achter elkaar mamma roept, maar het gebeurt wel eens dat dierbaren die overleden zijn in een droom contact maken en willen laten weten dat het ze goed gaat waar ze nu zijn. In dit geval alsof je zoon je op deze manier wil laten weten dat hij zijn stem kan gebruiken waar hij nu is. Zou het zoiets kunnen zijn?

   Tenslotte wil ik met je delen dat een wijs man ooit tegen me zei dat de liefde de enige kracht is die de dood kan overstijgen ❤️‍🩹

   Nogmaals sterkte!
   Harte-groet,
   Marielle

 10. Ik droom nu al 2 dagen over mijn overleden overgroot oma van 12 jaar geleden.

  “Ik zat in mijn droom op de bank met mijn dochter en mijn moeder en tussen ons in zat dus mijn overgroot oma. Ze was ouder en verder ingevallen gezicht naar verder wel mijn oma alleen wat ouder zoals nu.

  Mijn moeder Zag haar niet. Ze zei dat ik gek geworden was. Mijn oma kwam bij mij liggen en knuffelde met haar achter klein dochter. Vervolgens draaide ze weg met haar ogen en ging lopen viel neer op de grond begon heel raar te liggen trillen en ogen draaide weg. Ik zei nog zien jullie dit echt niet ? En zo kwam er een hele harde onweers donder en schrok ik wakker..

  Het was zo zo levens echt maar het gekke is dus, ik was me ervan bewust dat ze eigenlijk niet meer leeft.

  Nu al 2 nachten achter elkaar droom ik dus over mijn oma.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Melanie,

   Met het beeld van je dochter, je moeder, je overgrootmoeder en jij op de bank, toont de droom wat mij betreft de voorouderlijn en meer specifiek de vrouwenlijn daarin. Dat je overgrootmoeder in het wakkere leven overleden is, deert de droom niet. Dit is de lijn en hier binnen is iets gaande. Wat zou dat kunnen zijn?
   Ik merk wel op dat dit dus je overgrootmoeder is en niet je oma? (Je noemt haar later namelijk oma, een verspreking?) En zo ja, is de vraag: Waar is je oma in deze familie-opstelling?
   Wat verder opvalt is dat je moeder je overgrootmoeder niet ziet. Alsof ze de dood niet kan zien, wat jij wel kunt in deze droom. Herken je ook in je wakkere leven dat jij meer open staat voor de ongeziene wereld dan je moeder? En vindt ze dat maar gek aan jou?

   Je overgrootmoeder knuffelt je dochter en krijgt vervolgens een soort epileptische aanval, die weer wordt gevolgd door een donderslag. Beide gebeurtenissen, de aanval en de donderslag, volgen op het samen liggen en knuffelen. Het zijn plotselinge wendingen, die schrik aanjagen. Je schrikt ook wakker.
   Herken je Melanie, in je familie-lijn, in de vrouwenlijn, dat eerst alles koek en ei is? Dat alles lekker loopt en fijn is, maar dat er plotsklaps iets verandert in dit geheel? Is er iets onthult misschien, wat eerder verborgen was? Heeft het wellicht met je oma te maken, die ik mis in de vrouwenlijn?
   Dit zijn mijn gedachten en overwegingen bij het lezen van je droom. Misschien herken je er iets in, misschien ook helemaal niet. Je droom intrigeert me, maar het is tevens een moeilijke droom voor mij om schriftelijk te duiden. Laat me weten of mijn uitleg je verder helpt of niet.

   Esther

 11. Ik heb gedroomd dat mijn man bij mij was en toen had hij geen pijn en zag er nog uit voor hij ziek werd
  Hij was iets aan het oplossen voor ons en ik had een goed gevoel als ik wakker was , omdat ik eindelijk van hem gedroomd had

  1. Hallo Monique,

   Allereerst, gecondoleerd met het verlies met je man. Wat een mooie en bijzondere droom heb je gehad. Dit zie ik als een spirituele droom, die gaat over heling en troost. Je man was bij je en je hebt eindelijk van hem gedroomd. Alsof je in een andere dimensie, in een hogere vorm, nu weer bij zijn energie bent, of hij bij die van jou. Jullie hebben weer contact met elkaar. Alsof zijn energie weer bij je terug is. In je droom is hij iets voor jullie aan het oplossen. Hij zag er weer uit, zoals hij eruit zag, voordat hij ziek werd en nog geen pijn had. Dit roept bij mij het beeld op, dat hij ook de energie van zijn ziekte geheeld heeft, zodat jullie daar vrij van zijn. Of dat zo is, weet ik natuurlijk niet, maar zo lees ik het. Hij kan nu een bron van hulp in je leven zijn, ook al is hij niet fysiek bij je, maar zijn ‘essentie’ is nu bij je.

   Lieve groet,
   Mayke

 12. Mijn zwager is 7 weken geleden overleden ..hij was pas 49 jaar 😪 hij was de man van me tweelingzus…
  Ze heeft nu gedroomd over hem en hij vertelde haar het volgende: Ik heb voor jou gekozen ,en met een lach kuste hij haar, daarna vertelde hij me zus dat ze nog ff geduld moest hebben en dat hij dan weer thuis was ..

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Inge,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je zwager. 49 jaar is echt veel te jong. Wat verdrietig voor jou en voor je zus. Mijn hart gaat uit naar jullie.

   Als de droom van je zus iets laat zien, is het wel de grote liefde die hij heeft voor haar. Dat hij via een droom met een kus en een lach laat weten dat zij zijn keuze was…en is. Wat een koesterend kado deze droom.

   Het laatste deel is meer in nevelen gehuld; nog even geduld en dan is hij weer thuis. Waar gaat dat over? Mijn eerste ingeving is dat het hier niet gaat over zijn thuis op aarde bij je zus, maar over de plek waar wij allen na ons sterven naar terugkeren. Waar dat is en hoe dat zal zijn weet geen mens, maar hoe mooi en troostend dat hij deze plek ervaart als thuiskomen.

   Ik wens jullie veel sterkte samen. Moge deze droom jullie daarbij helpen.
   Esther

 13. Hallo, hier ben ik weer even terug. Dankzij jullie boeken heb ik al verschillende keren een droom zelf kunnen verklaren maar nu heb ik toch een beetje hulp nodig bij mijn nieuwe droom.
  Het gaat terug over mijn overleden man. We zitten beiden aan aparte tafeltjes, als het ware gescheiden door een gang. Ik sta op, neem mijn trouwring in mijn hand en ga naar zijn tafeltje. Daar toon ik hem de ring en vraag “wat gaan we hiermee doen”. Hij antwoordt : “hier niet……(maar) thuis”. Waarop ik de ring in mijn jaszak stop en terug naar mijn tafeltje ga.
  De gescheiden tafels begrijp ik, de trouwring ook maar mijn vraag en zijn antwoord kan ik niet plaatsen.
  Dankjewel!
  Huguette

  1. Marielle Borst

   Lieve Huguette,

   Allereerst gecondoleerd met het feit dat je man overleden is. Het eerste deel van de droom zie ik (net als jij waarschijnlijk) als een afbeelding van het feit dat je man overleden is en jij leeft. Hij aan het ene tafeltje en jij aan het andere, gescheiden door een gang. Ik vind het, als het over beelden die over leven en dood gaan, overigens wel iets moois hebben dat jullie nog wel in dezelfde ruimte zitten en dat er een gang is waarmee je van het ene naar het andere tafeltje kunt komen, maar dit terzijde.

   In het antwoord “hier niet, maar thuis” lees ik dat je man je aanraadt om de vraag “wat ga ik nu met mijn huwelijk doen nu mijn man er niet meer is” in intieme kring te beantwoorden met mensen om je heen die van jou houden en andersom, vanuit een plek waar jij ‘thuis’ bent. Ik vind het sowieso bijzonder dat een droom het mogelijk maakt om over de grens van leven en dood advies te krijgen van je overleden man over een belangrijke vraag. Alleen dat al lijkt me iets om dankbaar voor te zijn. Hoe is dit voor jou?

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Dankjewel! Ik weet dat hij wou dat ik verder ging met mijn leven maar hij wist ook dat het voor mij heel moeilijk zou zijn We zitten inderdaad nog in dezelfde ruimte en ik ben daar ook dankbaar voor. Ik heb mij ook al dikwijls afgevraagd wat ik nu met mijn leven verder aan moet. Het feit dat ik mijn trouwring (in mijn droom) bij mij hou, ik stop hem in mijn jas, gaf mij het gevoel dat, hoe zal ik het zeggen, de ring voor mij symbolisch staat voor de verbinding met mijn man. Hij is er niet meer maar de ring is voor mij heel belangrijk of misschien ook mijn huwelijk? Kan dit een beetje kloppen of toch niet?
    Dankjewel hoor,
    Huguette

    1. Marielle Borst

     Lieve Huguette,

     Heel graag gedaan! Jouw eigen gevoel als dromer is de meest betrouwbare bron die er maar is, dus daar zou ik zeker op vertrouwen. Ik kan me ook goed voorstellen dat je trouwring symbool staat voor de verbinding met je man en dat jullie huwelijk nog steeds belangrijk voor je is. Jullie huwelijk is en blijft tenslotte een hele belangrijke periode in je leven. Het feit dat je in de droom de ring bij je blijft dragen heeft wat mij betreft iets moois. Alsof je de verbinding met je man met je meedraagt en als hulpbron mee kunt nemen naar de toekomst.

     Alle goeds gewenst en aarzel niet om ons nogmaals te schrijven als je nog eens over je man droomt, want dromen over overleden dierbaren zijn belangrijke dromen om bij stil te staan.
     X
     Marielle

     1. Dankjewel voor deze reactie. Ik kan mij hier volledig in vinden. Hij was mij heel dierbaar en te vroeg ons ontnomen. Ook voor de kinderen.Wat een mooie site is dit toch. Ik noteer dit allemaal in mijn droomdagboek!
      Warme groet,
      Huguette

 14. Hi,

  7 jaar geleden is mijn “love at first sight” overleden. We waren nog heel jong (18 jaar ongeveer). In die tijd waren we van elkaar maar door omstandigheden waren we op dat moment niet bestemd voor elkaar. Ik had toen voor een andere jongen gekozen. 12 uur voordat hij overleed, had ik hem gezien. Ik had het uit respect voor mij toen destijds relatie hem niet gegroet. Natuurlijk op de dag van zijn dood had ik zoveel spijt en ik nam mezelf kwalijk. Zijn beste vriend had mij zelfs gezegd dat hij die avond tegen hem zei “jammer dat ze mij niet groet”. Al deze dingen kon ik voor 3 jaar niet loslaten. We wouden elkaar maar zoals ik net zei te jongen en niet klaar voor elkaar. Na zijn dood heb ik echt veel met hem gedroomd. De eerste droom was dat ik zelf tegen hem zei “het is uit met mijn ex!!” Hij zei “ja ik zag het, ik ben blij voor je. Zo beter zonder hem” al mijn dromen waren dat wij samen waren als partners, alle dromen waren heel “vivid” (echt). De eerste 5 dromen waren altijd heftig voor mij. Omdat hij expliciet aangaf “Hey ik moet gaan, het is tijd” ik werd hierdoor altijd heftig wakker, hard huilen middag in de nacht wakker dat mijn moeder mij moest komt troosten. Ik uite mezelf bij mijn vrienden dat ik dit niet fijn vond. Op een gegeven moment was de volgende droom toen hij weg moest “Hey ik ga naar de wc en dan kom ik terug ja?” Dat was natuurlijk een manier van weggaan, maar voor mij onverwachts. Ik vond dat zooo fijn, het leek alsof hij mij hoorde, hoorde praten met mijn vrienden. (Ik vond dat eng, maar fijn) na 2-3 jaar niet met hem hebben gedroomd had ik afgelopen zondag met hem weer gedroomd we gingen samen naar een concert we gingen dansen lachen. Hij zag er goed uit, natuurlijk met de gezicht van 7 jaar geleden. Nergens zei dat hij naar de wc moest gaan of iets dergelijks. De droom stopte gewoon. Hierdoor ben ik al deze dagen aan het denken. Mist hij mij? Wat zal het zijn als hij hier nog steeds was, zou hij voor mij gaan? Ik heb zoveel vragen en ik hoop dat hij aan mij denkt. In de eerste jaren heb ik ook vaak voor vergevenis gevraagd dat ik hem niet groette. Zit dit allemaal in mijn hoofd? Of bezoekt hij mij echt en ben ik nog steeds zo speciaal voor hem.

  Sorry voor mijn lange lange tekst maar ik zou graag hier meer van willen weten.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Alana,

   Wat mooi dat je zoveel droomt van jouw jeugdliefde. Of hij letterlijk verschijnt of vanuit jouw onbewuste naar boven komt zullen we nooit helemaal precies weten. Maar het feit dat hij in jouw dromen verschijnt geeft aan dat hij ergens nog in jou leeft. Het komt op mij over dat hij op één of andere wijze ‘hulp’ is voor jou.

   Mijn vraag zou zijn hoe hij in het hier en nu hulp voor jou kan zijn. Dat gaat misschien niet zozeer over vragen of hij nog voor jou zou gaan of dat hij jou vergeeft, maar meer over wat hij jou bracht. Hoe was je bij hem, wat raakte hij in jou? Kun je dat gevoel weer in jezelf oproepen? Kun je met zijn blik naar jezelf kijken? En kun je jezelf vergeven? Het kan heel fijn en bijzonder zijn om op deze manier een lijntje met hem te houden.

   En als je nog iets hebt uit te spreken of af te ronden met hem, dan zou je ook een keer overdag met gesloten ogen kunnen zitten en zijn beeld als het ware voor je kunnen oproepen en (in gedachten) met hem spreken. Het kan zomaar zijn dat de woorden dan vanzelf komen.

   Ik hoop dat dit je helpt, ik wens je mooie verdere dromen.

   Lieve groet,
   Anita

 15. Ik had eigenlijk een niet zo leuke droom, ik bedoel het gaf me een wrang gevoel toen ik wakker werd.
  Ik droomde van mijn overleden broer nu een jaar geleden en hij zei me het is hier niet zo fijn in het na aardse leven en nog voor ik de vraag kon stellen van hoe of wat bedoel je was hij verdwenen 😪

  1. Hallo Farry,

   Wat een nare droom. Ik snap dat hij je een wrang gevoel gaf bij het wakker worden. Gecondoleerd met het overlijden van je broer een jaar geleden. Hoe was het contact met je broer toen hij nog leefde? Legde hij vaker bij jou neer wat hij niet fijn vond toen hij nog leefde? Was jij er vaak voor hem als hij het moeilijk had? was hij dan ook weleens plotseling verdwenen? Herken je daar iets in?
   De droom kan je laten zien dat er nog iets te verwerken valt. Heb je echt om hem kunnen rouwen? En mag je van jezelf echt zijn lot loslaten?

   Ik hoor het graag.
   Heel veel sterkte met het verlies van je broer.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Dankjewel voor deze uitleg, ik had eigenlijk niet zoveel contact met hem, en ik heb hem een paar dagen voor hij stierf nog gezien tegen hem gesproken, ik weet niet of hij mij verstond want hij was behoorlijk ziek en ik had eigenlijk niet veel tijd voor hem gemaakt omdat mijn zoon zelf zo ziek was. Hij was ook 10j ouder dan mij. Nu mijn mama is vorige maand gestorven en ik weet nog( klinkt mss raar,) dat ik dacht oei hij gaat daar boven niet zo blij zijn want hij had echt geen goede band met mijn moeder maar het is nogal een heftige tijd geweest dus van verwerking is er bij mij nog niet veel in huis gekomen.
    Lieve groet farry

    1. Hallo lieve Farry,

     Allereerst gecondoleerd met je moeder. Wat verdrietig voor je dat ook zij, behalve je broer, overleden is. Je schrijft dat je zoon heel erg ziek was. Gaat het inmiddels weer goed met hem? Je hebt erg veel meegemaakt de laatste jaren. Dat is zeker een heftige tijd voor je geweest. Na het lezen van jouw antwoord nu vraag ik me npg meer af of je zijn lot mag loslaten? Je broer is dood en je moeder ook. Als ik het goed begrijp houd het jou innerlijk bezig hoe het voor je overleden broer is – daarboven – nu je moeder daar ook is, omdat hij geen goede band met haar had. Klopt dat? Bij mij roept dat de vraag op wat maakt, dat je dat zo bezighoudt? Kan het zijn dat dit er onbewust voor zorgt dat je niet kunt rouwen om je moeder? Dat je niet de pijn en het verdriet hoeft te voelen, als je je daarop richt (op je broer)? het zegt mij dat het nu tijd is voor jou, jouw verwerking van het verlies. Veel sterkte daarmee. En ik hoop heel erg dat het met je zoon weer beter gaat.

     Lieve groet,
     Mayke

     1. Dankjewel voor je reactie Mayke,
      Met mijn zoon gaat alles goed na 9 jaar ziekte( lymfeklier kanker, een stamceltransplantatie, en 2 longtransplantaties is alles nu goed, hij studeert en kan ademen en vooral leven, het deel van rouwen voor mijn mama en broer, nu mijn mama is altijd een harde vrouw geweest( gemaakt met de jaren ze had een zware jeugd) dus dat stuk begrijp ik. Er ontbrak ons niets ik bedoel het eten stond op tafel onze kleren en het huis waren schoon. Maar een lief woord of kus die waren er niet, toen mijn vader stierf is ze los gegaan met drinken ik denk dat ze dat eigenlijk altijd heeft gedaan. Toen heb ik er jaren geen contact mee gehad maar toen mijn zussen besloten van haar in een zorginstelling te steken heeft me dat diep geraakt ik wilde dit eigenlijk niet, uiteindelijk is ze daar tijdens covid helemaal beginnen dementeren en toen ik haar zag kende ze me niet meer. Ik ben samen met mijn man alleen gaan afscheid nemen van haar en zo heb ik het proberen afsluiten, ik heb hier een beetje as resten en ik heb mezelf beloofd deze te gaan uitstrooien daar waar ze als jong meisje altijd dansen ging , in een park ergens in Spanje. Ik weet niet of ik kan rouwen van binnen doet dit pijn maar een traan komt er niet los bij mij dus ik voel me behoorlijk leeg is het woord.
      Groetjes farry

     2. Hallo lieve Farry,

      Wat ontzettend fijn om te horen dat met jouw zoon alles nu weer goed gaat. Hij heeft hard moeten vechten voor zijn leven. En jij daarin met hem. Nu ik dit allemaal lees, wens ik je nog meer dat je daarvan mag genieten en mag loslaten. Heel erg mooi dat je de asresten van je moeder wilt uitstrooien waar ze als jong meisje altijd ging dansen. Helemaal in Spanje! Alleen al dat je dat denkt, dat zou voor je moeder een enorm cadeau zijn, vind ik. Je hoeft niet het lot van je moeder te dragen. Dat wil ik je nog zeggen. Ja, rouwen is rauw en dat doet pijn. Tranen komen niet zo snel als je altijd geleerd hebt om ze weg te stoppen. Volgens mij is het nu tijd voor een lief woord en gebaar voor jezelf.

      Lieve groet,
      Mayke

 16. Patricia Elfring

  Wat een mooie verhalen lees ik hier!
  Ik heb afgelopen week over mijn vader gedroomd die afgelopen december overleden is. Ik zat ergens in een huis en mijn telefoon begon enorm te roken. Al blazende rende ik terug naar mijn ouderlijk huis. In de steeg hoorde ik de muziek die ik voor mij vader afspeelde twee dagen voor zijn overlijden. Ik rende de tuin in en voelde me achtervolgd. Ik hoorde de schuttingdeur achter me op slot gaan. Ik was bang. Opeens stond mijn vader naast me en zei; Hoi!
  Toen ik hem wilde omhelzen werd ik wakker. Ik werd helemaal angstig en bezweet wakker. Het voelde wel als een groet en de muziek als een soort kadootje. Wat zou de rokende telefoon kunnen betekenen, waarom was ik bang en waarom mochten we niet even knuffelen?

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Patricia,

   Dromen over overleden dierbaren zijn altijd kwetsbaar. Een telefoon in een droom gaat vaak over (een verlangen naar) verbinding of hulp. Als de telefoon gaat roken, zou dat om een vurig/brandend verlangen kunnen gaan (waar rook is is immers vuur). Als je dit herkent, dan kun je je afvragen waar het verlangen precies over gaat. Zou je jouw vader nog heel graag iets willen zeggen, wil je nog even zijn aanwezigheid voelen? Het kan ook zijn dat jouw vader contact zoekt, hij komt jou immers groeten in de droom met jullie muziek op de achtergrond.

   Wat ik zelf altijd heel mooi vind, is dat de droom een basis legt en wij vervolgens het vermogen hebben om onze ogen te sluiten en als het ware verder te dromen/visualiseren. Je zou dit eens kunnen proberen. Durf je om te kijken naar wie of wat je achtervolgt? En kun je met gesloten ogen de omhelzing wel door laten gaan, je vader knuffelen? Contact maken over grenzen heen?

   Ik hoop dat dit je verder helpt, ik ben benieuwd,

   Lieve groet,
   Anita

   1. Patricia Elfring

    Hallo Anita,
    Het klopt helemaal! Ik heb een groot verlangen om nog een keertje bij mijn vader langs te kunnen, even bij hem te zijn. Ik weet dat het hierboven goed met hem gaat, maar mis hem erg. Ik ga een keer proberen de droom af te maken door te visualiseren alhoewel ik dit ook wel weer spannend vind ofzo.
    Ontzettend bedankt voor de uitgebreide uitleg!

    Liefs Patricia.

    1. Anita van der Kooi

     Graag gedaan Patricia,
     en begrijpelijk dat je hem mist.
     Misschien is het fijn voor je om te weten dat als je het lastig mocht vinden om de oefening alleen te doen, ook altijd de mogelijkheid bestaat om een droomsessie bij één van ons aan te vragen.

     Lieve groet,
     Anita

 17. Mijn vader heeft een kort ziektebed gehad van 5 maand waarbij hij in korte tijd snel achteruit ging en alles op mijn moeder terecht kwam qua zorg. In december is mijn vader overleden langzaam krabbelt mijn moeder weer op. Maar afgelopen nacht heeft ze een droom gehad waarbij alles weer voorbij kwam van die afgelopen 5 maanden. Wat dus best intens voor haar was. Maat is dit dan een verwerkings droom? Of juist niet

  1. Marielle Borst

   Hallo Anita,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vader, zowel voor jou als voor je moeder.

   In de nacht ligt de noradrenaline productie van ons brein stil, waardoor je als je over stressvolle gebeurtenissen droomt alles als het ware nog een keer meemaakt, maar dan in een brein dat in een stressvrij badje ligt. Op deze manier bouwt ons brein de lading, stress, scherpe kantjes die horen bij gebeurtenissen die ons emotioneel hebben geraakt af. Kan me voorstellen dat dit intens voor je moeder was, maar ik zie dit inderdaad dus wel als een gezond onderdeel van haar verwerkingsproces!

   Sterkte voor jullie allebei en schrijf ons gerust als een van jullie nog eens over je vader droomt.
   Harte-groet,
   Marielle

 18. Vannacht droomde ik weer over mijn moeder dat ik met haar zou gaan uit eten. Mijn moeder is in 2006 overleden maar regelmatig droom ik over haar en dat we iets gaan doen het lijkt op dat moment zo realistisch. Betekend dit iets?

  1. Marielle Borst

   Hallo Annemiek,

   Wat bijzonder dat je regelmatig over je overleden moeder droomt. Vaak beleef je in een droom het contact met een overledene als levensecht waardoor je, ook nadat iemand is overleden, toch nog kunt ervaren hoe het is om samen te zijn. Wat het precies betekent hangt een beetje van de rest van de droom af, maar misschien dat ons dromenblog over overleden dierbaren hier antwoord op geeft. Hoe heb je in deze droom het etentje met je moeder beleefd? Was het fijn om met haar te zijn en weet je misschien nog waar het gesprek over ging?

   Schrijf ons gerust als je nog een keer over je moeder droomt!

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Dank je wel voor je reactie helaas kwam het niet tot het etentje ik werd voor die tijd wakker heeft dat nog een betekenis?

    1. Marielle Borst

     Hoi Annemiek,

     Op basis van zo’n korte beschrijving is het een beetje lastig om te zeggen of het iets betekent, dat het in de droom niet tot een etentje kwam. Wat wel een vraag is die in me opkomt is of je het, als het over je moeder gaat, ergens aan kunt relateren dat ‘het er niet van komt’.

     Ben je bijvoorbeeld verdrietig over het overlijden van je moeder, maar komt het er in alle drukte van het dagelijkse leven niet van om daar echt bij stil te staan? Of had je toen je moeder nog leefde allerlei gezamenlijke plannen waar het niet van gekomen is?

     Misschien dat er nog iets in je opkomt als je zo naar deze droom kijkt.
     Schrijf ons gerust als je nog eens over je moeder droomt.

     Harte groet,
     Marielle

 19. Hallo, toevallig kom ik hier terecht met een vraag over een droom in verband met mijn overleden echtgenoot. Hij is pas op 13 maart heengegaan na een strijd van 2,5 jaar. Ik heb altijd voor hem gezorgd en mis hem nu enorm. Er zijn al een paar dromen geweest waarbij ik weet dat hij er is maar ik zie nooit zijn gezicht. 1 droom waar ik mee zit is de volgende : we zijn in een ziekenhuis, op een bepaald ogenblik verlaat ik de kamer en ga naar het winkeltje in het ziekenhuis. Ik heb ook een kind in mijn armen. Plots merk ik zijn portefeuille op de grond in een groot stralend licht. Ik begrijp de boodschap niet goed.
  Tevens heb ik al vele jaren een soort van voorspellende dromen. Ik krijg dan telkens een verwittiging dat er iets staat te gebeuren. Heel dikwijls gaat het om aanstaande overlijdens. Soms weet ik wie maar dat is niet altijd zo.

  1. Hallo Huguette,

   Wat ontzettend verdrietig dat je man is overleden en je hem zo mist. Fijn dat je voor hem hebt kunnen zorgen en dat hij je in je dromen bezoekt. Ik stel mij zo voor hoe troostend dat kan zijn.

   Deze droom begint op een voor jou denk ik bekende plek; het ziekenhuis, waar je vast vaak bent geweest met je man als hij zo lang ziek was. En dan ga je even naar het winkeltje. Even iets halen, even eruit. Met een kind op je armen.
   Een kind is leven en de belofte van dat leven. Alles is nog mogelijk voor een kind, de bladzijden zijn nog niet beschreven. En naast dit beeld, ligt daar ook de portefeuille van je man in een stralend licht. Alsof men (je man?) zeker wil zijn dat dit item niet onopgemerkt blijft.
   Wat is een portefeuille? Er zit geld in, bankpasjes, soms een rijbewijs of ID. Het is een persoonlijk voorwerp en toch ook algemeen. Wat in mij opkomt is dat je man hiermee te kennen geeft voor jou te zullen zorgen, zoals jij al die jaren voor hem deed. Geld is immers ook een teken van steun, overvloed en tastbare energie.

   En zo zie ik deze droom. Nu je terug alleen bent, mag je zelf de nog ongeschreven bladzijden van je leven in gaan vullen, maar met de onvoorwaardelijke steun en tastbare energie van je overleden man, die het jou gunt voluit te leven.

   Esther

   1. Dankjewel. Ik kon het kind niet plaatsen. Maar ik begrijp het nu beter.
    Ik vraag mij wel af waarom ik “weet” dat hij het is maar ik zijn gezicht niet te zien krijg. Is het nog te vroeg misschien?

    1. Hallo Huguette,

     In onze dromen ‘weten’ we dingen, waarvoor we in ons dagelijks leven, door alle drukte en gedoe, minder ontvankelijk zijn.

     Dat je het gezicht van je man (nog) niet kunt zien, toont dat iets nog niet gezien kan of mag worden. Wellicht toont het hier dat je zijn dood nog niet ten volle kunt aankijken. Iets vol aan kunnen kijken is ook iets volledig accepteren. Ik kan mij zo voorstellen dat dat nu nog moeilijk voor je is.

     Esther

     1. Hallo Esther,
      Ondertussen heb ik een nieuwe droom gehad en nu heb ik hem wel gezien. Het ging als volgt : onderweg met de auto (ik denk dat we met vakantie waren) reden we steeds maar hoger. Ik weet niet wie er reed. In de verte zag ik een soort tunnel. Uiteindelijk kwamen we terecht in een hotel. Opeens besefte ik dat er iemand weg was en begon ik overal te zoeken. Ik heb mijn man gevonden in een kamer aan een tafel maar het rare was dat hij opeens bewusteloos raakte en dit meerdere keren na elkaar. Ik ben naar hem toe gelopen en heb hem in mijn armen genomen en geprobeerd hem terug “bij” te brengen met water.
      Ik kan deze droom een beetje begrijpen als het zoeken naar mijn man maar wat wil het bewusteloos raken dan zeggen?
      Huguette

     2. Esther van Nieuwburg

      Hallo Huguette,

      De droom begint met het samen onderweg zijn naar een steeds maar hogere plek waar je in de verte een tunnel ziet. Dit zou je kunnen zien als hoe je je samen op de weg van het leven hebt begeven, steeds hoger tot aan die tunnel, die wellicht leidt naar gene zijde? Maar ergens zijn jullie ieder een andere weg gegaan. Je man is overleden en jij bent nog hier, nog steeds “op weg”. Dat je je man vervolgens aantreft in een hotel, een rustplaats voor reizigers, zou je kunnen duiden als dat hij nog niet op zijn plaats van bestemming is aangekomen, maar nog onderweg is. Hij raakt daar bewusteloos, verliest wellicht het bewustzijn dat hoort bij dit leven. Hij is immers niet langer in het land der levenden. Je probeert hem bij te brengen, terug bij jou te brengen, met water dat voor leven staat. Maar dat is, hoe pijnlijk ook, onbegonnen werk. Dit is hoe ik deze droom interpreteer.

      Esther

 20. Ingrid Kronieger

  Vannacht over mijn overleden ouders gedroomd…
  Mijn vader is afgelopen november overleden, mijn moeder reeds 12 jaar.
  Zij zaten samen in een auto voor mij, ik zag dat mijn moeder tegen mijn vader zei: Ingrid zit achter ons, waarop mijn vader via de spiegel naar mij keek en zei” oh ja!”
  Waarop hij zijn hand op stak en zwaaide, mijn moeder reed ineens harder en ging gedeeltelijk over de vluchtstrook.
  Ps mijn moeder haalde ooit haar rijbewijs, maar heeft nooit meer gereden!

  1. Beste Ingrid,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vader in november en je moeder 12 jaar geleden. Het is heel wat als beide ouders er opeens niet meer zijn.

   Jouw droom laat wat mij betreft de natuurlijke ordening van het leven zien. Op de weg van het leven komen eerst je ouders en als hun dochter kom jij achter hen. Het feit dat je moeder ineens harder gaat rijden kan iets te maken hebben met dat zij eerder is overleden, maar het kan ook anders zitten. Is het voor jou van betekenis dat je moeder in de droom gedeeltelijk over de vluchtstrook rijdt? En zo ja, welke betekenis heeft dit voor jou? Het ontroert me dat je vader je vanaf zijn plek groet door naar je te zwaaien. Een moment om in je op te nemen en hopelijk troost uit te putten.

   Sterkte gewenst in je rouwproces. Aarzel niet ons nogmaals te schrijven als je weer over je ouders droomt, want dromen over overleden dierbaren zijn altijd belangrijke dromen om met aandacht naar te kijken!

   Harte-groet,
   Marielle

 21. Goedemorgen,
  Ik ben Jane en mijn zoon is nu bijna 3 jaar overleden. Vanmorgen droomde ik nadat ik al wakker was om 4.30 en daarna weer in slaap ben gevallen dat mijn zoon mij buiten opwachtte op kantoor met twee van mijn naaste collega’s. Ik liep naar hem toe en omhelsde hem en zijn enige woorden waren mama vanaf nu gaan wij weer stralen. Daarna werd ik wakker om 7.05 uur.

  1. Olivia Somer

   Lieve Jane, wat verdrietig te lezen dat jouw zoon drie jaar geleden is overleden. …dat zal een zware en verdrietige tijd zijn (geweest.)

   Ontroerend dat hij je vannacht kwam opzoeken via je droom. Wat kan dat troostend en helend zijn..
   Wat fijn de omhelzing!

   Jouw zoon komt met een prachtige boodschap. Hij zegt letterlijk “vanaf nu gaan we weer stralen”.
   Zijn Ziel vervolgt zijn weg. Stralend.
   En jij mag ook verder op jouw weg. Stralend. Zoals je bent.
   Zo voelbaar is de liefde die tussen jullie stroomt. Deze IS en zal Zijn.❤️

   Ik heb het gevoel dat de twee naaste collega’s, ook in de tijd die komen gaat, naast je staan.

   Veel sterkte Jane, je mag weer stralen 💫💛

   Hartelijke groet Olivia Somer ☀️⭐️

 22. Maria Pieterman

  Goedenmiddag, ik ben Maria, ik droomde dat ik met de boot naar India ging en verder ging met de trein. Mijn overleden man reisde met me me. Het was zo duidelijk en helder. Ik vertelde hem dat ik zo blij was dat hij mee reisde, ook met de trein ging hij mee. Aan het einde van de reis was hij weg.

  1. Hallo lieve Maria,

   Allereerst, wat ontzettend verdrietig dat je man overleden is. Ik wens je heel veel sterkte met het dragen van dit verlies. In je droom ben je blij dat hij met je meereist. Dat voelt alsof hij, zijn energie bij je is. Maar aan het einde van de reis, aan het einde van de droom is hij weg. Dat is de verdrietige werkelijkheid waar je mee moet leven. Het klinkt voor mij alsof zijn energie door jouw droom heenkomt. Jullie reisden naar India, met de boot en daarna met de trein. Wat zou dat symbolisch voor de essentie van jullie relatie kunnen betekenen? Alsof hij je wil aanmoedigen om in symbolische zin ‘een verre reis’ te maken. Roept dat iets bij je je op?

   Warme groet,
   Mayke

 23. Vanmorgen “droomde” ik over mijn 7 maanden geleden , plotseling overleden partner. Het was zo levensecht. Hij was eerst onzichtbaar en we omhelsden elkaar, gewoon in ons bed. Ik zag hem niet maar kon hem wel aanraken. Dat voelde niet als zijn lichaam maar als een soort energie. Daarna zag ik hem wel, hij had een donkerblauwe pantalon aan en een overhemd. Hij ging in de breedte op het bed liggen en deed een koprol achterover. Ik zei hee joh kijk ui! Dat kun je niet maar het ging heel soepel en hij kwam weer op bed liggen. Zijn ogen glommen van pret en ondeugendheid. Ik raakte hem aan en voelde zijn bot structuur aan zijn handen, armen en schouders hij was zo dicht bij en zo levensecht. Ik begreep het niet en zei; je bent er weer! Ik wilde hem omhelzen en weg was hij.

  1. Hallo lieve Denise,

   Allereerst, gecondoleerd met het plotselinge verlies van je partner 7 maanden geleden. Wat ontzettend verdrietig voor je. Wat een mooie droom over hem heb je gekregen! Dankjewel dat je deze met ons deelt. Dromen over een overleden dierbare zijn belangrijke dromen. Je droomde voelde levensecht. Je overleden partner was eerst nog onzichtbaar in je droom, maar je kon hem wel aanraken. Je voelde niet als zijn lichaam, maar als een soort energie. Bij mij komt er dan naar boven, dat als je zijn energie kunt vasthouden, kunt aanraken, dan wordt hij zichtbaar. Hij draagt dan een donkerblauwe pantalon en een overhemd. Welke betekenis heeft dat voor jou? Voor mij roept dat iets zakelijks, werkgerealteerds op. Het is in ieder geval geen soepele kleding, geen joggingbroek, eerder wat stijver en netjes.
   En dan doet hij plotseling iets grappigs: in die pantalon en in dat overhemd maakt hij een koprol! Jij wil hem waarschuwen, maar het gaat heel soepel!

   Kan de droom jou willen vertellen dat als jij zijn energie aanraakt/ vasthoudt – zoals in de droom – dat je dan in het werkelijke leven veel soepeler en flexibeler bent dan je denkt? dat je dan een koprol kunt maken zelfs met een donkerblauwe pantalon en een overhemd aan. Dwz. in de situatie waar die kleding voor jou voor staat. Hoe was de essentie van de relatie tussen jullie? Was hij ook zo toen hij nog leefde? Wil zijn energie door jouw droom heen komen en je iets vertellen? Misschien dat jij ‘ongewone’, grappige dingen mag doen in situaties die daar misschien niet geschikt voor lijken (denk aan de pantalon/overhemd)? Toen hij nog leefde, herinnerde hij jou er dan weleens aan dat je best eens iets grappigs of ongewoons mocht doen? Symbolisch een koprol mocht maken?

   In de droom glommen zijn ogen van ondeugendheid en pret. Herken je dat? Zou hij jou willen vertellen dat je meer pret en ondeugendheid mag toelaten in je leven?

   Ik weet de antwoorden ook niet, lieve Denise, die weet jij alleen. Kijk eens wat er bij je opkomt als je dit zo leest. In ieder geval is het een prachtige droom hoe de energie van je overleden partner zo door jou heen komt. Ik voel de liefde van hem voor jou erdoorheen. En dat hij het jou zo gunt om het leven weer door je heen te laten stromen. Dat is in ieder geval wat er bij een koprol gebeurt! Het stroomt door je heen, de levensenergie. Als dat weer door jou heen mag stromen dan ben jij er ook weer. Alsof hij je dat wil zeggen.

   Ik hoop dat ik met mijn antwoord iets voor je heb kunnen betekenen in het uitleggen van jouw droom. Ik ben benieuwd wat het bij je oproept. laat je het weten?

   Harte-groet,
   Mayke

   1. Lieve Mayke, dank voor je uitgebreide reactie, hij was net 55 geworden we waren samen sinds we 16 waren. Ik mis hem zo verschrikkelijk en sta mezelf inderdaad weinig leuks toe. Jouw uitleg zou wel eens kunnen kloppen hij hield van mijn gekkigheid die ik totaal kwijt ben zonder hem. Dank je wel … ik ga hier zeker mee aan de slag . Liefs

    1. Dankjewel voor je reactie, lieve Denise. Sta jezelf leuks toe en laat de gekkigheid weer door je heen stromen. Heel erg bijzonder trouwens, dat je dit met Pasen hebt gedroomd, dat zijn dagen waarin het ‘nieuwe leven’ in je, door je heen stroomt. Dat kan geen toeval zijn… Liefs!

 24. Hoi! Ik probeer mijn droom te begrijpen maar ik kan niks vinden. Mijn vader is 3 jaar geleden overleden aan kanker. In mijn droom zag ik hem terwijl alles om ons heen zwart was. Hij droeg een wit T-shirt en wenkte mij en zei kom ik wil je iets laten zien. Maar de afstand tussen ons bleef hetzelfde en hij bleef herhalen tot ik wakker werd. Ik vraag mij toch af wat hij wilde laten zien en waarom alles zwart was en waarom de afstand maar niet kleiner werd.

  Groetjes Linda

  1. Hoi Linda,

   Wat ontzettend verdrietig om te lezen dat je vader 3 jaar geleden aan kanker overleden is. Veel sterkte met het dragen van dit verlies. Dromen over een overleden dierbare kan je helpen om te ervaren wat je nog niet verwerkt hebt. Wat je nog zou willen zeggen tegen deze persoon. Of wat je nog samen graag gedaan zou hebben.

   In jouw droom wenkt jouw vader je en wil je iets laten zien. Alsof hij een boodschap voor je heeft. Maar de afstand tussen jullie blijft hetzelfde en dit blijft zich maar herhalen. Je wordt wakker met de vraag waarom die afstand niet kleiner wordt. Hoe was jouw relatie met je vader? Hoe hebben jullie afscheid genomen? Is er nog iets dat je tegen je vader zou willen zeggen, wat je nooit eerder tegen hem hebt kunnen zeggen? Als je je dat probeert voor te stellen, dat je dat tegen hem zegt, word de afstand dan tussen jullie kleiner.
   Welke impuls voel je in jezelf opkomen als je aan het beeld van je vader denkt, wat zou je willen doen? Ik krijg het gevoel alsof je naar hem toe zou willen gaan, maar dat lukt niet in de droom. Is er nog iets dat in de weg staat, er tussen staat?

   Wat ik bijzonder vind is, dat je je vader ziet in een wit tshirt aan terwijl alles om jullie heen zwart is. Wit staat voor het licht. Het zwart voor het donker. Alsof je vader je wil laten zien dat er altijd licht is in het donker. En dat hij er altijd voor je is. Ook al is hij nu op een afstand. Zijn energie is bij je en zijn liefde voor jou ook. Die essentie van het licht (je vader in wit shirt) in het donker (zwart) draag je bij je. Misschien helpt die boodschap die je vader in deze droom heeft in je rouwverwerking om hem. Dat je dat mag helpen om te helen, wat nog niet geheeld is.

   Ik hoop dat ik je hiermee een richting heb kunnen geven waar je droom over je vader over zou kunnen gaan. Ik lees het graag. Heel veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

   Harte-groet,
   Mayke

  2. Dankjewel voor je reactie. Ik heb inderdaad niet echt afscheid kunnen nemen en wist ook nooit goed wat te zeggen. Heel lang heb ik het niet kunnen accepteren en soms nog steeds niet. Ik ga er eens even goed voor zitten en bedenken wat ik nog wil zeggen en ik laat de emoties maar over mij heen komen. Nogmaals bedankt!

   Liefs

   1. Heel veel sterkte met het accepteren en alsnog afscheid nemen van je vader, lieve Linda. Laat je emoties maar vrij stromen. Dat is helend voor je ziel. Liefs, Mayke

 25. Goedemorgen ik droomde vannacht over mijn overleden man een hele vreemde droom we waren samen op vakantie en hij werd daar ziek moest overgeven enzo en ik zorgde voor hem. Voel me erg emotioneel vandaag. Mis hem zo ontzettend. Hij is 12 januari overleden van dit jaar

  1. Lieve Angelique,

   Allereerst mijn medeleven voor het feit dat je man in januari is overleden, kan me levendig voorstellen dat dit een groot verdriet is.

   In de droom wordt je man ziek en moet hij overgeven. Jij zorgt voor hem. Als je man ziek was voor hij stierf en jij voor hem hebt gezorgd, kan het zijn dat je dit droomt ter ondersteuning van je verwerkingsproces. Ons brein heeft namelijk de neiging om ingrijpende gebeurtenissen in de nacht te herhalen, zodat de scherpe kantjes er steeds wat meer af kunnen gaan.

   Als ik wat meer symbolisch naar de droom kijk, richt mijn aandacht zich op het begrip overgeven. Overgeven betekent dat er iets uit moet. Je brengt iets dat pijn doet (of zorgt dat je je onwel voelt) van binnen naar buiten. Zo bekeken denk ik, dat het belangrijk is, dat jij je verdriet naar buiten brengt. Dat je het deelt, dat het mag stromen, zodat het niet van binnen vast gaat zitten. In de droom zorg je voor je man als hij moet overgeven. Hierin is het belangrijk dat je voor jezelf zorgt, liefst met hulp van mensen die van jou houden.

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Dromen over overleden dierbaren zijn bijzondere, spirituele dromen, waar een helende werking van uit kan gaan, dus aarzel niet ons nog een keer te schrijven als je weer over je man droomt.

 26. Mijn vader is een maand geleden overleden. Vannacht droomde ik dat hij in onze schuur zat hij zat in een donkere hoek, en hoorde hem zeggen dat hij in slaap was gevallen. Heb hem niet gezien maar wel gehoord. Ik vroeg kom maar.
  Toen werd ik kletsnat van het zweet wakker. Had het gevoel erna dat hij daar niet uit kon komen… overdag een verdrietig gevoel gehad.

  1. Lieve Carla,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vader. Ik begrijp dat je na deze droom een verdrietig gevoel had. Kan me zo voorstellen dat je overdag nog vol in de geraaktheid rond het overlijden van je vader zit.

   In de nacht vertaalt deze geraaktheid zich in beelden. In jouw geval het beeld van een donkere hoek in jullie schuur, waar je vader zegt in slaap gevallen te zijn en waar jij het gevoel hebt dat hij er niet meer uit kan. Correspondeert het beeld van de droom ergens met het beeld of het gevoel dat jij momenteel bij de dood hebt? Een donkere plek waar je ‘eeuwig slaapt’, waar je je dierbaren niet meer kunt zien en waar je niet meer uit kunt? Ik zou me er in ieder geval iets bij kunnen voorstellen.

   In de droom heb je kunnen ervaren dat je je vader wel kunt horen. Jij hebt hem immers horen zeggen dat hij in slaap gevallen is (alsof hij wilde uitleggen wat er gebeurd is), dus hij heeft jou vast ook liefdevol horen zeggen “kom maar”. Voor vele dromers blijkt dat de dromenwereld een plek is waarin er dwars over de grens van leven en dood nog mogelijkheden zijn om contact te ervaren alsof het echt gebeurt.

   Ik begrijp helemaal dat dit jouw verdrietige gevoel niet wegneemt, maar ik hoop van harte dat deze droomervaring je wel iets van troost kan bieden. Schrijf ons dus gerust als je nog een keer over je vader droomt, dan kijken we er samen naar!

   Harte-groet en sterkte de komende tijd!
   Marielle

   1. Dank voor uw reactie. Mijn vader was bij zijn huis wel altijd in zijn schuur aan het ” rommelen” . Misschien dat de link was. Plek waar hij graag was Hij was bang voor de dood misschien dat mij dat verdrietig maakt dat hij in het donker in de schuur zat. Maar wat u zegt als er een verbinding is heeft hij mij wel gehoord weet dat ik aan hem denkt. Zijn stem in de droom was zo werkelijk…ik hoor nooit stemmen in een droom. Liefs Carla

    1. Heel bijzonder dat je uitgerekend in een droom over je vader wel stemmen kunt horen Carla, zeker gezien je vader thuis altijd in zijn schuur aan het rommelen was. Ergens was de schuur dus echt ‘zijn plekje’. Ik hoop dat er nog meer dromen komen waarin je contact met je vader kunt ervaren!

     Harte-groet,
     Marielle

  1. Hallo Jennifer,

   Heb je het idee dat jij een beetje als je vader aan het worden bent? In hoe hij het leven en zichzelf ‘bewoonde’? Doe jij het ook zo, maar dan op een eigen ‘opgeknapte’ wijze?

   Esther

 27. Ik droomde dat ik wanhopig op zoek was naar mijn tante die al 16 jaar is overleden. Dit is voor het eerst dat ik over haar droom. Ik heb haar niet gezien, want toen ik wakker werd had ik haar nog niet gevonden.

  1. Hallo Dionne,

   Wat helpt is om na te gaan wat je tante voor jou betekent. Als je aan haar denkt, welke woorden en gedachten komen dan in je op? Hoe zie jij haar? Welke kwaliteiten horen bij haar?
   Dát is wat je wanhopig zoekt, maar steeds niet vindt.

   Esther

 28. Mijn vader is op 28 augustus 2022 overleden op 91 jarige leeftijd.
  Ik heb de nacht van 14 op 15 febr. j.l.
  voor het eerst over hem gedroomd heel kort dat ik zijn auto wilde lenen
  Ik kwam er net aan toen hij de auto had geparkeerd en hij zijn woning van 20 jaar geleden binnen wilde gaan typisch want hij woonde al meer dan 20 jaar in de laatste woning maar het speelde zich dus in het verleden af ik vroeg of ik zijn auto mocht lenen en hij gaf mij de sleutel. Mijn zus die 3 jaar jonger is dan ik ik ben n.l. 67 droomde typisch ook diezelfde nacht dat ze met mijn vader een film zat te kijken op de bank ze wist niet in welk huis.

  1. Hallo Ivy,

   Je vader geeft jou de sleutel van de auto, die hij zojuist heeft geparkeerd. Een prachtige metafoor. Je vader zet de auto stil; Zijn weg (door het leven) eindigt hier en hij draagt de sleutel aan jou over, opdat jij die weg verder mag gaan.

   Esther

 29. Ik droomde dat mijn overleden man naast mij zat in een grote ruimte met veel mensen wij stonden op en hij liep langzaam voor mij uit en verdween langzaam . Ik was erg gelukkig toen ik wakker,werd.

  1. Lieve Mc,
   Dromen waar overleden dierbaren in voorkomen zijn spirituele dromen om dankbaar voor te zijn. Het is ook een ontroerend beeld: jullie beiden zij aan zij, samen opstaan in een grote ruimte en je man die langzaam voor je uitloopt en langzaam verdwijnt. Alsof de overgang naar gene zijde in de droom precies het tempo aanneemt dat het voor jou dragelijk maakt. Echt een cadeau deze droom. Weet dat je met je aandacht altijd weer naar het gevoel van deze droom terug kan keren en er troost uit kan putten!

   Harte-groet,
   Marielle

 30. Ik liep naar buiten en zag mijn moeder staan ze zag er gelukkig uit.
  Ze keek me aan met zo’n blik van kom eens ff hier dan kan ik je even lekker omhelzen.
  Dat hebben we ook gedaan zo stonden we buiten het was licht mijn moeder had een lichte beige broek aan en een blouse.
  Gewoon zoals ze e altijd uitzag.
  Normaal donkerdere kleding maar nu lichtte kleding.
  Ze zag er zo gelukkig uit was heel fijn,daarna heb ik nog heerlijk geslapen sinds tijden niet zo lekker.
  Voel me ook lekker nu en vredig gek dat ik dat zo zeg.
  Mijn moeder is 71 jaar geworden in 2019 overleden aan kanker.

  1. Hallo Willem-Jan,

   Ach want een mooie, lieve droom. Jouw moeder zo helemaal zichzelf en tevens zo helemaal in het licht. Een droom waar je alleen maar heel dankbaar voor kunt zijn. Ook ik word er zacht en vredig van. Veel dank voor het delen 🙏

   Esther

 31. Ik droomde over een meisje die mij les had gegeven op de kappersschool ze was 3 jaar jonger dan mij. Behalve dan de kappersschool hadden wij niks met elkaar. Nu droomde ik dat ik langs de salon liep van haar ouders. Ik ging naar binnen omdat ik haar gewoon wilde groeten. Ik moest even wachten en ze kwam naar me toe op haar sokken. We hebben even hallo gezegd en nog wat heel kort en toen zei ze lachend ineens maar ik ga verder en ze gooit zo de deur voor me dicht. Ik kon het niet geloven maar ik werd niet boos. Dacht okay misschien vond je me niet aardig toen . De droom bleef me bij . Ik ben op facebook naar haar gaan zoeken en vond gelijk op de Facebook pagina van de kapsalon een bericht. Haar naam was lindsey ze was 40 jaar geworden en had de strijd met kanker verloren 2 jaar ervoor. Nog steeds zit ik ermee want we waren geen vrienden en naar mijn weten ook geen vijanden. Maar wat was haar boodschap

  1. Hallo Maria,

   Wat een bijzondere ontdekking moet dat voor je zijn geweest. Het is soms wonderlijk hoe overledenen in onze dromen verschijnen. Als het om het verschijnen van een dierbare van je zou gaan, gaat zo’n droom vaak over iets wat je nog elkaar te zeggen hebt, wat je graag nog goed wilt afronden of dat je steun van de overledene ervaart. Jij geeft echter aan dat jullie niets met elkaar hebben.

   In dat geval kan het goed zijn dat dit meisje in de droom in eerste instantie staat voor een deel van jezelf. Dromen maken vaak gebruik van beelden en associaties die diep in ons liggen opgeslagen. Je kunt je dan afvragen hoe je dit meisje van destijds zou omschrijven. Welke eigenschappen heeft zij, welk tijdsbeeld staat zij voor, wat kenmerkt haar? Dit kun je dan vertalen naar een deel van jezelf dat wellicht ook verder wil (of inmiddels is). Soms helpt het om deze eigenschappen in de ik-vorm te benoemen, alsof het over (een deel van) jou gaat.

   Als we op deze wijze naar de droom kijken is een volgende vraag die in mij opkomt: wat betekent op sokken lopen voor jou? Waar gooi jij een deur naar het (kapperschool-)verleden of een ander deel van jou dicht? Naar wat jou in die tijd kenmerkte? Herken je hier iets in?

   Tot slot: wij gaan er van uit dat ‘toevallige’ ontdekkingen na een droom eigenlijk ook nog bij de droom horen. Je las op facebook dat zij kanker heeft gehad. In een ziekteperiode ontdek je vaak wat werkelijk belangrijk voor je is. Dit kan betekenen dat zij dingen anders is gaan doen. Zo loopt zij op sokken, dat zal al een heel ander beeld zijn dan hoe zij er bij de kapperschool bij liep? Herken jij hier ook zelf iets in, dat je dingen anders bent gaan doen? Het is fijn dat zij ‘lachend’ zegt dat zij verder gaat, alsof het haar – in jouw droom – ook iets goeds brengt.

   Ik hoop dat dit je verder helpt, laat je ons nog even weten?

   Lieve groet,
   Anita

  1. Hallo Elisa,

   Een kort, maar duidelijk beeld. Hoe werd je wakker uit deze droom? Voelde je je naar of herkende je het ergens ook wel? Was je man bij leven ook iemand die jou ‘de rug toekeerde’ en zweeg? Of althans dat jij het zo ervaren hebt? Of is het juist een voor jou vreemd beeld?

   Esther

   1. Jennifer baars

    Hallo!
    Ik droomde dat mijn overleden vader mij een glinsterende ring liet zien.
    Hij wou mij niet vertellen hoe hij er aan kwam.

    1. Hallo Jennifer,

     Het gevoel dat ik krijg als ik deze droom lees is opwinding. Dat juweel, die schitterende ring die je getoond wordt en dan het geheim van waar het vandaan komt…Het lijkt wel een spannende mini-film.

     Dat het je overleden vader is, geeft de droom een bijzondere lading. Hij deelt dit juweel van onbekende afkomst met jou. Alsof je een blik mag werpen op een geheime schat, die hij voor je bewaart.

     Zo zou ik deze droom in je hart bewaren. Als een geschenk van je vader.

     Esther

 32. Vannacht heb ik de droom gehad, dat mijn moeder een geheim bericht ontving met de tekst, dat haar moeder (mijn oma) nog leefde. Op het briefje stond het hotel waar ze was en een telefoonnummer. We zaten met verschillende mensen aan tafel te eten waarbij mijn moeder moest blijven en ik vriendelijk bedankte om op zoek te gaan naar m’n oma. Ik liet m’n moeder achter en ging er als een speer vandoor. Op dat moment werd ik “helaas” wakker. Ik heb mijn oma niet kunnen zien..

  Ik ben zo benieuwd wat het betekend. Het lijkt er op dat ik nooit afscheid van haar heb kunnen nemen en dat me erg dwars zit, maar wellicht heb jij een andere toelichting 😊

  1. Hallo Dech,

   Wat een bijzondere droom en ik kan me voorstellen dat het wakker worden als ‘helaas’ voelde. Je zegt dat het erop lijkt dat het je dwars zit dat je nooit afscheid hebt kunnen nemen, voelt dat ook zo voor jou? Dan zou je je eerst eens kunnen afvragen waar je nog behoefte aan hebt. Wat zou jou helpen om goed afscheid te nemen, ook al is zij niet meer hier? Bij mij roept de droom op dat er een uitnodiging ligt om met jouw moeder over jouw oma in gesprek te gaan. In de droom krijgt jouw moeder immers (een geheim) bericht. Zij is degene die informatie ontvangt over waar jouw oma is. Zelfs met een telefoonnummer en een verblijfplaats. Dromen over overleden stellen je vaak in de gelegenheid om te ervaren wat je nog zo graag aan deze persoon gevraagd of gezegd zou hebben.

   Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is wat de essentie van jouw oma was. Waar staat zij voor, wat typeert haar? Het kan zo maar zijn dat het om een kwaliteit of energie gaat die jou nu in jouw leven verder kan helpen. Ik ben benieuwd wat dit bij jou oproept.

   Tot slot: het is fijn om een droom over een overleden dierbare eerst maar eens gewoon bij je te houden. Er met je aandacht bij te blijven. Je kunt voor het slapen gaan ook ‘vragen’ om een droom, door je aandacht op (deze droom over) jouw oma te richten. En dan kan het zomaar gebeuren dat er nog een droom rondom dit thema volgt..

   Ik hoop dat dit je verder helpt, en ben benieuwd wat het bij je oproept. Laat je ons nog even weten?

   Lieve groet,
   Anita

 33. Afgelopen nacht droomde ik over mijn ex van 3 jaar geleden. Hij is een paar dagen geleden overleden. Extreem veel negatieve dingen heb ik met deze man mee gemaakt. Het typische is dat ik droomde dat ik zijn 3 kinderen knuffelde en wij samen huilde. Wat erg fijn voelde. Toen kwam ik een ruimte binnen waar afscheid van hem genomen werd. Hij leek wel opgezet, niet opgebaard. Hij zat daar, heel levensecht ma uiteraard overleden. Typisch er waren 3 beelden van hem. 3x was hij opgezet met verschillende gezichten. Toen ik weg liep zag ik een soort aquarium met sterk water waarin zijn hoofd zat. Zijn gezicht en zijn hoofd liep uit in strepen, vervaagde strepen. heel apart. Heel intens. De hele dag is deze droom bij mij. Kun jij mij hier iets meer over symboliseren.

  1. Hallo Esther,

   Wat een intense droom, zo vlak na het overlijden van jouw ex-man. Dromen over overledenen kunnen ons diep raken. Ze stellen ons in de gelegenheid om te ervaren wat we nog niet verwerkt hebben, wat we nog zo graag met deze persoon gedeeld hadden. Of hoe we het graag wel hadden gezien of gevoeld. Wat eerder (nog) niet afgerond kon worden, kan op deze manier alsnog voltooid worden. Hier kan zomaar langere tijd – en meerdere dromen – overheen gaan.

   In de droom knuffelen jij en de drie kinderen van jouw ex, dit voelde fijn. Het roept bij mij de vraag op of je nog contact met hen hebt en in hoeverre je een verlangen voelt om zijn overlijden en afscheid met hen te delen. Jullie hebben wellicht veel met elkaar gedeeld, er is hoe dan ook een verbinding. Mocht je hier een uitnodiging in de droom voelen tot contact, dan zou je kunnen kijken of en hoe je dit wilt vormgeven. En misschien hoeft dit niet letterlijk contact te zijn, maar is het voor jou voldoende om dit beeld bij je te houden.

   Dan is er de ruimte waar afscheid wordt genomen. Het voelt nog levensecht en jouw ex-man zit rechtop in plaats van te liggen. Dit doet mij afvragen hoe ‘levensecht’ hij nog in jouw gedachten en gevoelens aanwezig is? Hoeveel impact de (negatieve) dingen die je met hem hebt meegemaakt nog hebben op jou? Herken je dit? Daarnaast kan het ‘levensecht’ ook gaan over de tijd die nodig is om door te laten dringen dat hij niet meer leeft.

   Er zijn drie beelden van hem in de ruimte waar afscheid wordt genomen, kun je je deze nog herinneren? Het doet mij denken aan drie verschillende gedaanten die je van hem hebt gekend. Zo schrijf je over negatieve ervaringen, misschien herinner je ook een andere kant van hem? Een kant die je (ooit) aantrekkelijk vond? De droom lijkt je uit te nodigen om te kijken welke drie beelden van hem je zijn bijgebleven. Vervolgens staat bij het weggaan zijn hoofd op sterk water, iets dat dient om te conserveren, te behouden. Dit doet weer denken aan hoe hij nog in jou voortleeft. Toch vervaagt het in strepen. Weet je nog wat voor gevoel je bij dit vervagen had? Gaf het rust of juist niet? Wat in mij opkomt is dat de drie gezichten worden geïntegreerd tot één hoofd. Een beeld dat nog even geconserveerd wordt en vervolgens langzaam zal vervagen..

   Tot slot: omdat dromen over overledenen vaak diepe indruk maken, kun je na het lezen van bovenstaande deze droom eerst gewoon maar eens ‘bij je houden’. Het kan dan zomaar zijn dat er verdere inzichten boven komen drijven.

   Ik hoop dat dit je verder op weg helpt. En voel je welkom als je nog verdere vragen hebt.

   Lieve groet, Anita

 34. Zojuist op zoek gegaan en dit bericht tegen gekomen. Ben vanmorgen vroeg huilend wakker geworden na een droom over mijn moeder. Zij is 11dec 2021 overleden. Het was een droom waarin we terug in de tijd gingen. Waarin ik mijn ervaringen na haar overlijden besprak met haar via de whatsapp. Als er iets dwars zat deden we dit wel vaker. Het was geen hele duidelijke droom, enigste wat duidelijk was, was de tijd waarin we whatsappen. We (mijn vader, broer, zusje en ik) waren op een vaaruitje (iets wat we niet doen) en mijn moeder was er ook. Maar wel in de tijd dat ze dus al overleden is. Het sprong van de ene tijd naar de andere tijd. Als laatste zat ik huilend voor een hele oude tv/radio en kwam er een liedje op iets met de handen vast pakken.

  1. Hallo Joyce,

   Wat ongelooflijk verdrietig dat je moeder is overleden. En nog maar zo kort geleden. Ik kan mij voorstellen dat je nog heel vaak aan haar denkt. Ook niet vreemd dat zij in je dromen aanwezig is. De dromenwereld is een plaats waar tijd en ruimte nu eenmaal anders werken dan in de wakkere wereld.

   Je droomt dat je teruggaat in de tijd en ook dat de tijd steeds verspringt. Zoals je eigenlijk nu ook ervaart in de wakkere wereld; immers je leeft nu, maar je gedachten en gevoelens zijn vaak in het verleden bij je moeder. In de tijd waarin je dingen met haar kon delen bv via whatsapp.

   Wat ik bijzonder vind in de droom is dat jullie samen op een vaaruitje zijn. Als je dat woord omdraait kom je op ‘uitvaart’…alsof het hele gezin het ‘uitvaren’ van je moeder nog eens samen ervaart misschien?

   En tenslotte zit je huilend bij de radio of tv. Een hele oude. Je hoort een lied over het vastpakken van handen. Bij mij roept dit beeld een gevoel van nostalgie, van melancholie op. Zoveel verdriet. Dat lied uitgezonden door een oud apparaat. En jij bent de ontvanger van dat lied en van deze droom. De droom van je moeder die je handen zo graag wil vastpakken.

   Ik denk dat het verlies en je verdriet nog erg rauw is. Onwerkelijk en onduidelijk, net als je droom. En ik vermoed dat je moeder je vaker zal bezoeken in je dromen en dat deze dromen langzaam aan steeds helderder zullen worden. Ik wens je veel kracht toe samen met je geliefden.

   Esther

 35. Hi Esther,

  Mijn Ex is jaren geleden overleden en regelmatig komt hij gedag zeggen in me dromen. Wat ik erg apart vind id dat ik altijd over hem droom als ik in een moeilijke periode zit (werk en stress). Normaliter ziet hij er altijd uit zoals hij heen is gegaan. Jong en druk. De laatste keer dat ik met hem droomde was ik in me droom op een date en ben daarna weggelopen om Cola te gaan kopen. Toen ik naar boven liep naar de Cafe: zag ik hem bij de ingang staan met zijn motor helm in zijn handen. Hij probeerde me over te halen om met hem mee te gaan. Wat mij opviel is dat hij nu volwassen was geworden, ouder van gezicht en wat voller. Hij zag er goed uit. Ik snap niet dat het zo werkelijk was en ik vind het best spannend. Ik hoop dat je me kan vertellen waarom hij er nu anders uitzag en zonder te veel woorden te delen voelde ik hoeveel hij van me hield.

  Gr,
  Nina

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Nina,

   Wat bijzonder dat je ex juist in moeilijke tijden in je dromen verschijnt. Alsof hij aanvoelt dat je juist dan behoefte hebt aan zijn aanwezigheid. Waarom zou dat zijn Nina? Welke kwaliteiten zie jij in hem, die je in moeilijke tijden goed kunt gebruiken?

   Over het feit dat hij in je dromen ook ouder wordt, net als jij, kan ik geen uitsluitsel geven, maar ik stel me zo voor dat we in de dromenwereld ook ergens rijper en wijzer worden.

   Als je schrijft dat hij in je droom vraagt met hem mee te gaan…waar gaat dat over denk je? Heb je weleens het verlangen hem te volgen? Zeker in moeilijke tijden? Ik hoor het graag.

   Esther

 36. Hallo Saskia,

  Ik droomde dat ik in een bos was met mijn gezin en op de berg mijn oma zag met haar rug naar mij toegedraaid, kijkend naar haar graf..(ze is niet begraven op een berg)

  Ik probeerde haar te roepen en te zeggen dat ik van haar hou maar er kwam geen geluid en toen schrok ik wakker.. Wat zou dit kunnen betekenen?

  Graag hoor ik van u, ben er al een week van slag van..

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Brit,

   Ach, wat kan een droom je toch raken. Ik begrijp goed dat je van slag bent.

   Eigenlijk zie ik twee beelden in de droom: je oma die enkel oog heeft voor haar eigen graf en jij die vergeefs contact probeert te krijgen met haar.

   Als je deze beelden versmelt, zou je wellicht kunnen stellen dat (ziels)contact onmogelijk is, zolang er alleen aandacht is voor de dood (hier verbeeldt door het eenzame graf op de berg). Kun je hierin met me meegaan? Is er nog veel verdriet en pijn?

   Je zou kunnen stellen dat de droom je uitnodigt om je juist te richten op (het) leven. Hier verbeeldt door je gezin in het levende woud. Zo komt er wellicht ruimte voor een ander, natuurlijk contact met je oma. Ik gun het je van harte.

   Esther

 37. Ik word nu net wakker uit een droom over mijn overleden man. Bijna 8 jaar mis ik hem al. Hij stierf aan een zeer zeldzame vorm van kanker. En in mijn droom had hij opnieuw kanker, maar was hij net gebeld door het ziekenhuis. Hij moest meteen terug, want hij had uitzaaiingen in zijn rug en maag. Hij zag er nog intact uit -> zoals voordat de ziekte hem sloopte. Ook had hij z’n favoriete blauwe blouse aan. Hij draaide zich om, zodat hij naar het ziekenhuis kon gaan, maar ik riep hem te stoppen, wat hij niet deed. Ik rende achter hem aan en pas toen ik bij hem was, stopte hij. Ik sloeg m’n armen stevig om hem heen en zei “zulk nieuws moet je toch niet alleen verwerken?” Vervolgens was ik in onze flat (we woonden in ‘t echt in een hoekhuis, maar goed) en hij belde me op dat hij nu geen huissleutel meer had, dus die kwam hij halen, want ik was toch thuis. Via de intercom deurbel liet ik hem binnen. In de gang kon ik doordat ‘t schemerde moeilijk het sleutelgat vinden om de deur te openen, en ik zocht de lichtknop. Heel veel lampen en schakelaars, maar niet die ik nodig had. Het lukte om de deur te openen en daar stond m’n man. In het echt was hij langer dan 2 meter en hij zei “de knop voor die lamp zit hier, een stuk hoger. Je moet soms ook hoger kijken” en ergens bovenop een kast weggemoffeld zat de draaiknop voor de lamp die ik had gezocht. Geen wonder dat ik die niet kon vinden. Hij kon er prima bij met zijn lengte. Achter hem stond te wachten in de gang z’n vader…..die al overleden was voor wij elkaar kenden. Ik herkende hem van de foto’s. M’n man gaf me een kus en toen werd ik wakker……

  In de periode na zijn overlijden heb ik altijd het gevoel gehad, dat ik m’n man te weinig heb gesteund in zíjn proces richting zijn overlijden. Ik leefde vooral met het idee “hoe moet ík straks verder” en hij leefde vooral met “wat kan ik nú nog ervaren”. Ik heb het vooral voor mijzelf en ons kind heel erg gevonden en ik heb nooit gezegd hoe erg ik het voor hem vond. Dat vond ik natuurlijk wel, maar dat uitte ik anders. Uiteraard zorgde ik voor hem en hebben we elkaar veel vast gehouden. Maar zoals in mijn droom dat ik zei dat hij zoiets toch niet alleen zou moeten ervaren – dat klinkt mij alsof ik het nu eindelijk wel kon zeggen. Het voelde ook als een klein cadeau dat ik z’n vader zag. Maar wat ik nu moet met de opmerking dat ik soms ook hoger moet kijken? Misschien kom ik er nog achter.

  Al met al voor mij een bijzondere droom. Ten 1e omdat ik zelden over hem droom. Ten 2e omdat hij nu iets tegen me zei plus dat ik z’n vader zag. Maar ook door wat ik tegen hem zei en hij me een kus gaf.

  Dankjewel alvast voor jullie reactie.
  Lieve groet, Saskia

  1. Marielle Borst

   Lieve Saskia,

   Gecondoleerd met het verliezen van je man, dat lijkt me een groot verdriet, ook na 8 jaar… Jouw droom ontroert me zeer, omdat ik het gevoel heb dat deze droom jou zo veel te geven heeft, waaronder troost en heling. Krijg er van top tot teen kippenvel van. Bedankt dus voor het delen.

   In de droom ziet je man er gezond uit en heeft hij zijn favoriete blauwe blouse aan. Alsof hij je zo wil laten zien: het gaat me goed, ik ben weer in mijn kracht. Heb je thuis misschien een foto van je man in deze blouse? Lijkt me in het kader van deze droom voor jou namelijk een troostrijk beeld om naar te kijken.

   Het volgende wonderlijk mooie in deze droom is, dat het jullie precies brengt op het punt waarover jij naar zijn dood twijfels hebt gehad: of je hem wel voldoende hebt gesteund in zíjn proces richting de dood. Je krijgt in de droom de kans om je armen stevig om hem heen te slaan en alsnog te uiten wat je zo graag tegen hem had willen zeggen. Ik raad je aan om deze ervaring helemaal in je op te nemen, want dit gaat over heling. Met name ook door de reactie van je man, die aangeeft dat je soms hoger moet kijken om het licht te vinden. Ik lees dit alsof je man altijd geweten heeft dat jij van hem hield en dat hij je zegt dat je dingen soms op een hoger niveau moet bekijken. Dus niet op het niveau van iets niet gezegd hebben, maar meer op het niveau van de liefde en jullie onderlinge verbondenheid die dit alles kan omvatten en die er ook was toen hij zo ziek was.

   Het feit dat je in de droom de vader van je man hebt gezien is de derde kers op de taart, want hij is dus samen met zijn dierbaren.

   Het kippenvel houdt maar aan: wat een dierbare droom Saskia. Wat mij betreft een droom om te koesteren en dankbaar voor te zijn. Iemand zei me laatst dat liefde de enige kracht is die over de dood heen kan bewegen. Jouw droom is daar wat mij betreft een wonderschoon voorbeeld van.

   Harte-groet,
   Marielle

 38. Afgelopen 2 jan j.l. hebben we ons moeder moeten laten gaan gezien helse pijn van haar ziekte..ze komt vaak voor in mijn dromen.

  Ik sliep van de week..
  En droomde dat ik wakker werd..
  Deed mijn ogen open..
  En je lag naast me..en keek me aan..
  Enkel elkaar aan kijken..en voelen..
  Ma..wat fijn dat ik je weer zie..
  Je lachte naar me en we hielden elkaar vast..
  En op t moment dat ik aan je vroeg..
  Werd ik wakker..🧡

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Mary,

   Ach, wat verdrietig dat je je moeder hebt moeten laten gaan. En wat een troost en zegen dat ze je dromen bezoekt. De droom die je beschrijft klinkt als een gedicht. Jullie zijn zo nabij, elkaar zo in de ogen kijkend en zelfs elkaar aanrakend. Je moeder lacht, het gaat haar goed. Wat had je nog willen vragen? Weet je dat nog? Wellicht was het woordeloze contact voldoende en zijn vragen nu overbodig?

   Esther

 39. Hallo,
  ik ben mijn vader plots (op 3 weken tijd van kerngezond naar overleden, geen kanker, geen corona, geen doodsoorzaak…) verloren op 19 november 2021 (zijn verjaardag. Wie sterft er nu op zijn verjaardag?!). Ik krijg via mijn ‘dromen’ beelden te zien die ik niet begrijp. Ik zag hem met zijn mama (mijn grootmoeder stierf 16 jaar terug), maar ze zeiden niets… ze lagen naast elkaar in een soort zetel. Mijn papa heb ik omhelsd en gezegd dat ik hem mis en graag zie (we hadden een heel hechte band, deden heel veel samen, ik woon ook bij mijn ouders en zorgde ook voor hen), en ik zie hem glimlachen maar er liep ook een traan over zijn wang (hij zag er wel goed uit, droeg zijn lievelingshemdje met korte mouwen en zijn bril). Vlak daarna ben ik wakker geworden. Dan ben je dankbaar dat je hem zag maar je vraagt je ook af waarom hij huilde? Ik kan het niet thuisbrengen. Zit hij vast omdat hij zo plots is overleden? Is hij ook zo bedroefd dat hij van ons weg is? Welke boodschap moet ik hier uit begrijpen? Ik las dat overledenen soms ook blijven hangen door het verdriet van de nabestaanden. Ik huil wel nog elke dag, maar ik kan het echt niet helpen, het komt en ik kan het niet tegenhouden… Ik praat wel elke dag tegen hem en ik ‘voel’ dat hij dit hoort…

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Kathleen,

   Ach wat ongelooflijk verdrietig om zo je vader te verliezen. Dit doet je bestaan schudden op zijn grondvesten, want ineens is alles anders. Hoe troostend is dan je droom, waarin je je vader mag ontmoeten. Hij glimlacht, maar met een traan. Het eerste wat bij mij boven komt is dat deze traan voor jou is. Je vader heeft zo te lezen rust gevonden waar hij zich bevindt. Hij ziet er goed uit, in zijn lievelingskleding en bij zijn moeder. Maar bij het weerzien van zijn dochter is er ook weemoed, een traan. Het zien van jouw pijn doet hem pijn. Hij is nu eenmaal je vader. Zo lees ik dit. En jouw verdriet heeft gewoon alle alle tijd nodig. Neem je tijd Kathleen en laat je tranen stromen. Het zal je opschonen en helderheid geven.

   Esther

 40. Ik heb vannacht een droom gehad van mijn jeugdvriend die 12 jaar geleden is overleden. Ik had een zilveren ketting met kralen aan. En hij zag het en vroeg mij of hij de ketting mocht dragen. Toen zei ik : is goed de ene week draag jij en dan draag ik de andere week . En we zaten gekluisterd op een bank in een park.
  Ik vraag me af wat het te betekenen is.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Urmi,

   Een bijzondere droom. Het lijkt mij dat de elementen in de droom -de zilveren ketting, die je om de beurt draagt en het gekluisterd zijn- de onverbrekelijke band die er tussen jullie bestaat verbeelden. Je deelt een verleden samen, die voelbaar is in het heden.

   Heeft het park nog een speciale betekenis voor jou? Is het een plek waar jullie samen waren misschien?

   Esther

  2. Marielle Borst

   Hi Urmi,
   Wat een ontroerende droom en wat verdrietig dat je jouw jeugdvriend 12 jaar geleden hebt moeten verliezen. Jouw droom brengt bij mij de volgende herinnering naar boven: Mijn man en ik kregen van een vriend ooit een ansichtkaart waar een dienblad met daarop een parel te zien was. Op de achterkant had hij geschreven dat hij bijzondere ontmoetingen zag als kralen die je aan een ketting rijgt en die je zo als dierbare herinnering bij je draagt. Zou het zoiets kunnen zijn, dat jullie beiden dierbare herinneringen aan jullie vriendschap bij jullie dragen, dwars over de grens van leven en dood heen? Maar goed, dat is mijn associatie bij jouw droom. Welke associaties heb jij bij deze droom? Waar associeer jij de kleur zilver en het feit dat jullie in een park op dat bankje gekluisterd zitten mee? En waarom droom je dit juist nu denk jij?

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Ik las laatst deze uitspraak: “What we have once enjoyed deeply, we can never really lose. All that we love deeply becomes a part of us.”

 41. Mijn overleden man komt zo nu en dan in mijn dromen voor en eigenlijk is dat nooit echt fijn. Terwijl wij een fijne relatie hadden en 30 jaar getrouwd zijn geweest. Mijn man is plotseling overleden. Iedere keer als ik over hem droom, is hij bozig, en is boos over dingen die ik heb veranderd die echt een beetje van hem waren. Of hij zegt ik ben er weer. Jammer dat de dromen zo gaan.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo let,

   Als je een echt fijne relatie hebt gehad met je man, kan ik mij voorstellen dat het niet prettig is zo over hem te dromen. Ik vermoed dan ook dat er hier eerder sprake is van projectie.

   Je vertelt dat je man plotseling is gestorven. Nu komt hij bozig over in je droom. Kan het zo zijn dat hier jouw eigen boosheid (over dat plotse overlijden) wordt gereflecteerd?

   Verder is hij boos over dingen die jij hebt veranderd die echt van hem waren. Zou het zo kunnen zijn dat jij jezelf onbewust schuldig voelt over die veranderingen? Of misschien heb je een wat stugge houding ingenomen naar de buitenwereld over die veranderingen, omdat men ‘er wat van vond’ wellicht? Stugheid die in de droom als boos kan worden gezien?

   Dit is zo wat er bij mij boven komt. Herken je hier iets van? Ik hoor het graag.

   Esther 🌱

 42. Ik heb een paar dagen geleden een droom gehad over mijn overleden pleegbroer, hij kwam er maar heel even in, hij zei iets tegen mij.Ben er nu nog altijd over aan het nadenken wat hij precies zij..Zo stom dat ik het niet meer weet.Maar aan de andere kant is het fijn om zijn stem te horen en hem te zien

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Gio,

   Heel bijzonder deze ontmoeting in de dromenwereld. Geef jezelf niet teveel op je kop dat je je niet herinnert wat je pleegbroer heeft gezegd. Het is, zoals je zelf al aangeeft, een geschenk om zijn nabijheid weer even te ervaren.
   Wat je nog zou kunnen doen als je dat fijn vindt, is je broer voor het slapen gaan te bedanken dat hij je in je dromen heeft bezocht. Zo geef je bewust aandacht aan het contact en leg je weer verbinding. Wie weet wat dit je weer brengt?

   Esther 🌱

 43. Hallo,

  Vannacht droomde ik over mijn oma die 3 maanden geleden is overleden. Ze was ziek en we hebben een mooi afscheid kunnen houden.
  Mijn oma en ik zijn altijd heel close geweest, ze was meer een vriendin dan een oma.

  In mijn droom wist ik dat ze was overleden maar ik zag haar, ze zei: Lieverd, je weet wel wat je moet doen. Dat weet je altijd.
  Alsof ze mij wilde helpen met een knoop doorhakken waar ik al een langere tijd mee struggle.

  Ik werd wakker met zo veel liefde in mijn lijf maar ook verdriet. Ik was in de war. Het leek zo echt en haar advies leek uit puur vanuit haar te komen.

  Ik vraag me af of ze echt wilde communiceren met mij via mijn droom of dat ik het gewoon hoopte.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Sophie,

   Wat een geschenk deze droom!
   Naar mijn mening maakt het helemaal niet uit of je oma echt met je praat vanuit de dromenwereld (of zielenwereld zo je wil), of dat het jouw hoop is die deze droom bewerkstelligt. Het komt beide uit diezelfde bron voort van de liefde tussen jou en je oma. Dus ik zou zeggen: Ja, je oma geeft je advies en ja, dat advies komt ook uit jouw (onbewust) weten voort. Neem het vooral aan.

   Esther 🌱

 44. Dank je wel Esther voor je uitleg! Ik geniet nog steeds na van al het fijne in mijn droom. En ga vandaag langs bij André;-)
  Je hebt me aan het denken gezet over de vragen die je oproept.

  Groet, Leonie

 45. Ik ben benieuwd wat jullie uitleg is bij mijn droom:
  Ik droomde vannacht over mijn 2 maanden geleden overleden zus Yvonne. (Na een jaar ziek te zijn geweest.) Dit is de eerste droom over haar sinds haar dood. Heel fijn om haar weer zo dichtbij te voelen!

  Ik ben met Yvonne en nog meer mensen in ons ouderhuis op zolder. We hebben feest gehad en borrelen na. Ik bedenk me dat ik foto’s moet maken van Yvonne, nu ze er nog is! Ik kijk naar de 2 slaapkamers om te zien of we een eigen deur hebben zodat we ongestoord de slaapkamer uitkunnen, dat kan gelukkig.
  Ik ben nu alleen met Yvonne, we knuffelen en kussen elkaa op het voorhoofd en de oren, ik voel haar zachte koele huid. Heel dichtbij is ze, we zijn heel blij om elkaar te zien. Ze vraagt of ik haar wil helpen? Ik zeg natuurlijk! Als je hulp nodig hebt, bel me maar of stuur een appje. Ze zegt verdrietig dat ze binnenkort een lift krijgt in haar huis omdat ze ziek is en dat ze dat naar vindt omdat ze zo graag onder de mensen is. Ik schrik omdat ik besef dat ze al veel zieker is dan ik dacht. Ik vraag me af of ik zelf misschien ook iets onder de leden heb, zonder het te weten? Op blote voeten loop ik over zachte vloerbedekking, dat voelt lekker.
  Ze zegt dat André, haar man onderweg naar huis mopperde, dat iedereen het zo leuk had. Ik zeg dat ik André eigenlijk weinig heb gesproken vanavond.
  Ik stel voor om een kaarsje van beneden te halen, dat is gezellig! En ik loop naar beneden voor een kaars. Beneden kom ik in een grote doucheruimte ik raak ee leiding aan en er begint water uit alle leidingen te spuiten! Ik hou de leiding met mijn hand dicht. Er komt iemand de doucheruimte in om te te helpen.

  Dank alvast!

  Groet, Leonie

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Leonie,

   Wat fijn dat je zus je heeft opgezocht in de nacht. In de droom lees ik hoe sterk de band is tussen jullie beide. Zoveel verschillende elementen die jullie relatie kleuren: het plezier dat straalt uit het feest en het naborrelen. De tederheid en warmte die voortkomt uit het knuffelen en kussen. De lichtheid en nabijheid van de koele huid die je ervaart. Heel mooi en een werkelijk geschenk uit de dromenwereld.

   Maar ook het verdriet en de eenzaamheid rondom haar ziekte zie je terug in de droom. En wat dat met jou doet.

   Het beeld van de blote voeten op de zachte vloerbedekking geeft mij een gevoel van gedragen worden in zachtheid, in liefde. Geaard zijn ook.

   De zaken waar de droom toe uitnodigt om nog eens naar te kijken:
   -Het begin van de droom op zolder in het ouderhuis: is er nog iets uit de tijd dat jullie daar woonden waar je aandacht aan dient te geven? Iets wat met je hoofd/denken (de zolder) te maken heeft?
   -De foto die je wil maken: Mag je ongestoord kijken naar het beeld wat jij hebt/ zou maken van je zus?
   -Hoe is het contact tussen jou en André, haar man? Vraagt deze om aandacht?
   – Als laatste de kapotte leidingen in de benedenruimte: Wat lekt er/stroomt daar weg in het onderbewuste? Waar je nog net houvast vind mbv een helper?

   Dit zijn zo mijn overdenkingen bij je rijk gevulde droom Leonie. Wat ik je nog mee wil geven: Onderzoek de droom, maar richt je niet teveel op de vragen die de droom oproept. Er is zoveel moois en teders in de droom in de momenten samen met je zus. Heel waardevol.

   Esther 🌱

 46. Ik droomde gisteren dat ik aan het wandelen was en mijn overleden moeder in een jonge versie naast mij aan het lopen was en tegen we babbelde over koetjes en kalfjes. Wat is de betekenis ervan? Gaf me wel een goed gevoel, ze zag er heel goed uit. Als ze jong was was ze ook erg mooi en is ze een Miss van het dorp geweest.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Bruno,

   Wat een geweldig fijne droom om zo onbevangen te mogen wandelen en praten met je moeder in de mooiste tijd van haar leven.

   De droom voelt voor mij puur als een kado van je overleden moeder aan jou. Een groot geschenk om te koesteren zeker zo op moederdag.

   🌱 Esther

 47. kimberley pex

  Prachtig ! Dat heet dus het Tussenrijk , i d d, ze zeggen ook altijd; kind , nu moet ik weer terug . Heerlijk de dromen , vooral over pap , en opa s en oma s en vrienden en vriendinnen, en soms zelfs een van al mijn katten die Boven zijn. Een grote meerwaarde in mijn leven. Ze zijn helemaal niet weg. Dood bestaat niet. Ik vroeg t ‘n keer aan pap; wat is nou leven en “dood” Ja zegt hij , het is heel eenvoudig , die werelden lopen gewoon langs elkaar heen *****************

  1. Marielle Borst

   Dank je wel voor je mooie reactie Kimberley. Troostrijk ook, het feit dat er een Tussenrijk is waar we elkaar, ook na de dood, kunnen blijven ontmoeten. Over mijn overleden hond en kat heb ik nog nooit gedroomd, maar jouw reactie doet mij daar zéér naar verlangen, dus wie weet….
   Harte-groet!

 48. Ik droomde dat ik in het water terecht kwam. Samen met iemand anders. Onduidelijk hoe. Ik kijk om me heen, alleen water. Dan heb ik opeens een zilveren pennen doosje in mijn handen. Het schijnt heel fel. Met nr 23 erop. Dan komt mijn overleden schoonvader er aan. Hij zegt, niet bang zijn. Het is zo voorbij. Dan word ik wakker.

  1. Marielle Borst

   Dag CB,
   Dank je wel voor het delen van deze fascinerende droom. Is er momenteel in je leven iets belangrijks gaande waarvan jij het gevoel hebt dat “het in het water is gevallen”? Wellicht zonder dat je nog helemaal de vinger erachter kunt krijgen hoe dat nou precies gebeurd is? Weet je wie die ander is waar je in de droom mee te water raakt?

   En dan dat zilveren pennendoosje met nr 23 erop dat heel fel schijnt: wat een energie gaat er van dat beeld uit zeg! Wat zijn jouw associaties bij een zilveren pennendoosje en het getal 23?

   Het einde van de droom ontroert me, want wat deze droom ook betekent, van gene zijde stelt je schoonvader je gerust: wees niet bang, het is zo voorbij.

   Wat zijn jouw gedachten en gevoelens bij deze droom? Ik hoor graag van je!
   Harte-groet,
   Marielle

 49. Hallo, vannacht had ik een eenvoudige droom, maar eentje die een grote indruk heeft nagelaten op me.
  Mijn grootmoeder, bij wie ik ben opgegroeid, is 2,5 jaar geleden plotseling overleden. We waren twee handen op één buik. Drie dagen later bleek ik zwanger te zijn. Ik droom heel geregeld van haar. Eergisteren viel er in de schoot van mijn dochter opeens een witte veer tijdens onze wandeling. Vannacht droomde ik dat mijn man, schoonmoeder en ik met de auto reden langs een drukke weg. Ik keek links van me en ik zag in 1 van de appartementen langs straat iemand staan aan een groot raam. Die persoon werd lichter en straalde enorm. Ze lachte. Het was mijn grootmoeder. Iedereen in de wagen had haar gezien. Ik was zo gerustgesteld en het eerste wat ik mezelf zei toen ik net wakker was van dat ik niet meer mocht twijfelen, dat ze nog steeds onder ons is. Uiteraard twijfel ik weer. Ik mis haar vreselijk. Ik hoop zo dat die droom een bericht was van haar.
  Dankjewel dat ik mijn verhaal hier mag doen.
  Groetjes,
  Sofie

  1. Marielle Borst

   Hallo Sofie,
   Wat naar voor je dat je grootmoeder zo plotseling is overleden, zeker omdat jullie zo met elkaar verbonden waren/zijn. Dit soort dromen laat wat mij betreft zien dat het, over de dood heen, mogelijk is om de nabijheid van overleden dierbaren te voelen. Hoe dat kan is rationeel niet te verklaren, dus zodra je daar (in je hoofd) over na gaat denken komt de twijfel. Ondanks het feit dat we contact na de dood niet kunnen verklaren, is het wel met hart en ziel te ervaren. Dus als ik jou was zou ik je hart en je ziel volgen en dit soort dromen beschouwen als een groot cadeau. Voor mij voelt het alsof je grootmoeder je helpt om het gemis te verwerken, dus dat licht dat ze uitstraalt zou ik helemaal in me opnemen als ik jou was. Prachtig ook die witte veer trouwens, heel ontroerend.

   Harte groet,
   Marielle

   P.S. Je droom doet me trouwens ook denken aan een tekst die ik vorige week las en die me zo ontroerde: “What we have once enjoyed deeply we can never lose. All that we love deeply becomes a part of us.” (De tekst is van Helen Keller)

 50. Goedemorgen, sinds de dood van mijn papa 6 maanden geleden heb ik een drietal dromen gehad. Een daarvan was een situatie die mijn zus en ik nu moeten afhandelen waar hij bij was. In die droom praatte ik niet tegen hem, hij handelde en was aanwezig.
  De andere droom was een droom in een droom. Ik droomde dat mijn papa terug leefde, ik werd wakker met de gedachte, het is niet zo.
  Bij vrijwel iedere droom gaat het over het feit dat hij aanwezig is, en als ik wakker word, hij er niet meer is.
  Die laatste was echt een heftige droom waarbij ik huilend ben wakker geworden.

  Rond diezelfde periode heb ik ook gedroomd over een tornado waarin ik was terechtgekomen, ik werd overspoeld door stof en rook en werd nadien wakker in het ziekenhuis. Deze was geen nachtmerrie maar echt een leuke droom. Diezelfde nacht heb ik ook gedroomd dat ik wegvoer met een speedboot met de bedoeling weg te lopen.
  Hebben deze dromen verband met elkaar?
  Willen de dromen over mijn vader zeggen dat hij aanwezig is en naast me staat bij alles wat ik doe in mijn leven?

  1. Marielle Borst

   Hallo Elsie,
   Allereerst gecondoleerd met het verliezen van je vader, want dat is geen klein verlies. Je dromen over hem ontroeren me, want het onderstreept voor mij nog maar eens dat deze dromen jou helpen in het verwerkingsproces. Het feit dat je vader niet meer leeft wil niet zeggen dat hij niet meer aanwezig is in je hart en in je ziel. Als je dromen over hem jou het gevoel geven dat hij ook nu nog naast je staat, dan zou ik dat gevoel omarmen en na zo’n droom huilen als je huilen moet en blij zijn dat je weer contact met hem hebt ervaren als je contact met hem hebt ervaren.

   Wat betreft je droom over de tornado komt de vraag in me op of er iets in je leven recent veel stof heeft doen opwaaien? Grappig trouwens dat je dit als een leuke droom hebt ervaren: wat was het leuke voor jou aan deze droom?

   En wat betreft de speedboot is mijn vraag of er iets in je leven is waarbij jij de innerlijke neiging voelt om er met grote snelheid van weg te bewegen (kunnen ook gevoelens zijn)?

   Of je dromen verbonden zijn weet ik niet, maar dat blijkt vanzelf als je ze verder onderzoekt!
   Harte-groet en sterkte de komende tijd!
   Marielle

   1. Dag Marielle 🙂
    Hartelijk dank voor de toelichting. De droom over de tornado is echt een hele vreemde, Oprecht geen idee waarom ik deze als leuk ervaar, het gaf me geen slecht gevoel toen ik wakker werd.

    Er zijn verder een aantal zaken in mijn leven (nalv het overlijden van mijn vader) waar ik nu voor verantwoordelijk ben, die ik moet regelen. Dit is niet altijd gemakkelijk door familiekwesties.
    De speedboot-droom kan denk ik verklaard worden als ik deze link met mijn gevoelens en gedachten. Ik ben iemand die vooruit wil en mijn emoties probeer weg te duwen. Het overlijden van mijn vader verplicht mij nu om stil te staan bij mijn emoties en een manier te zoeken om ermee om te kunnen gaan.

    Ik ben enorm gefascineerd door mijn dromen, zeker omdat ik deze de laatste tijd ook steeds vaker onthoud. Ze gaan ook steeds vaker over mijn vader. Ik neem dus zeker de tip mee om deze dromen te omarmen en te koesteren.
    Groet, Elsie

 51. Goedemorgen, ik heb net gedroomd over mijn opa, hij is een paar jaar geleden overleden. In mijn droom knuffelde hij mij en we namen afscheid, ik rook zelfs zijn geur en voelde zijn magere armen en schouders, net als in het laatste van zijn leven. De geur was zo vertrouwd. Hij zette een witte soort tuinhoed op en we namen uitgebreid en liefdevol afscheid. Ik ben zo onder de indruk hiervan, moet huilen. Bedankt, moest dit even kwijt. ‘T wordt vast een mooie dag!

  1. Marielle Borst

   Wat een fantastische, dierbare droom Ann, dank je wel voor het delen! Ik denk ook dat het vandaag een mooie dag wordt. Als ik jou was zou ik deze droom opschrijven in een speciaal (droom)dagboekje, zodat je hem terug kunt lezen wanneer je maar wilt en zo altijd weer toegang hebt tot deze liefdevolle energie tussen je opa en jou. Opschrijven is misschien niet eens nodig, want dit soort dromen blijven je meestal je hele leven bij. Misschien ook een mooie dag om over je opa te vertellen aan anderen, over wat belangrijk voor hem was, hoe zijn leven is geweest en over hoe jullie samen waren…

   Liefs!

 52. Ik droomde over een huis wat vanuit de binnenkant op dat van ons leek met een soortgelijke inrichting maar het was toch iets anders, het was ook donkerder, weinig daglicht. Ik voelde mij verdrietig en een beetje ongehoord binnen.

  Maar gelukkig was mijn opa er ook, die sinds 2002 helaas is overleden
  Mijn ouders zaten er ook en oma heel even.
  Ik was muziek aan het luisteren op mijn telefoon zonder oortjes want die had ik niet, ik had Billy Idol opstaan.

  Ik ging naar buiten en naast het huis was een soort aangebouwde schuur die uitstak over het middenplein van de straat
  Ik ging daar achter staan en voelde verwarring
  Ik moest een beetje huilen buiten en wilde een blokje om lopen, toen ik halverwege de straat liep kwam er een paarse kleine auto langsrijden met een man er in met kort/weinig blond haar die naar mij keek, ik zag dat ‘ie mij in de gaten hield en wilde terugrijden omdat ‘ie mij zag huilen, ik deed net of het weer goed ging omdat ik geen bemoeienis wilde van een ander en liep dus weer gauw richting de hoek van de schuur
  Toen klom ik omhoog tegen de muur van de schuur omdat ik op het hoogste dak wilde kijken, opa kwam naar buiten
  Hij liep langzaam naar de kliko die op de andere hoek van de schuur stond en gooide iets weg, toen kwam ‘ie de hoek om naar mij
  Ik begon gelijk hard te huilen en pakte ‘m vast, ik was zo blij om ‘m te zien. Hij had een blouse met korte mouwen aan met geel en witte kleuren met een aparte vlekkerige print.
  Hij zei niks en glimlachte alleen maar. Ik was zo blij om mijn opa die ik mis eindelijk weer vast te houden. Hij zag er precies zo uit als in mijn herinneringen, volle bos met donkergrijs/lichtgrijs golvend kort haar, donkere snor, lieve ogen die samenknepen als ‘ie lachte.

  Toen kwam er een object met een smalle punt in rookwolk in de verte naar beneden storten en wist ik gelijk wat er gaande was, een invasie van zombies die je maar beter kon vermijden, het was mij al eens eerder gebeurd. Mijn opa rende voorop omdat ‘ie in paniek was, hij rende naar een groep zombies toe en schreeuwde voor hulp, hij had niet door dat het zombies waren, ik zei kom wegwezen, dat zijn de verkeerde, ik keek in zijn richting en ineens was het niet meer de oude opa die ik daarvoor knuffelde, maar een jonge man met bruin krullend haar, wie het was wist ik niet, ik kende hem niet. De rest van de droom weet ik nog wel, maar het gedeelte met mijn opa wil ik onthouden en koesteren, dat was het belangrijkste deel voor mij. ❤️

  1. Marielle Borst

   Hallo Cynthia,
   Zo dat is me nog eens een droom! Ik heb hem nu een paar keer aandachtig gelezen en de volgende vragen komen bij me op: Voel jij je de laatste tijd wel eens verdrietig en ongehoord? En zo ja, waar voel je je verdrietig over en waar zou je graag in gehoord worden en door wie?

   Wat me opvalt is, dat je in de droom (met uitzondering van je opa), ondanks dat je je verdrietig voelt, geen contact zoekt met de andere mensen die in de droom voorkomen. Hoe is dat in het echt? Zoek jij contact met anderen als je je verdrietig voelt of sluit je je dan juist af? In de droom luister je naar muziek, ga je in je eentje wandelen, huil je als je alleen bent, ga je mensen die bezorgd om je zijn uit de weg en klim je naar het hoogte punt (dat laatste zou trouwens symbool kunnen staan voor in je hoofd gaan zitten als je geraakt bent). Herken je daar iets in?

   En belangrijker nog: krijg je door je af te sluiten wel wat jij nodig hebt als je je verdrietig voelt? Het contact met je opa lijkt mij namelijk precies te zijn wat jij op zo’n moment nodig hebt: Twee armen om je heen van iemand die van jou houdt en die jij volledig vertrouwt. Dus dat je schrijft dat je het moment met je opa uit deze droom wilt onthouden en koesteren begrijp ik helemaal! ❤️

   En dan nog dat stukje over die zombies. Ik vind het moeilijk daar iets over te zeggen zonder contact met jou, dus daarom eerst maar een vraag: wat zijn jouw associaties bij zombies?

   Je opa verandert aan het einde van je droom in een jonge man met bruin krullend haar. Zou dit een manier van je opa zijn om jou te laten zien dat je ook troost kunt vinden bij de levenden als jij je verdrietig voelt of zou het iets anders zijn, wat denk jij?

   Ben heel benieuwd naar je reactie!
   Harte groet!
   Marielle

 53. Hallo , ik heb vannacht gedroomd van mijn overleden echtgenoot, hij is 4 jaar geleden plots overleden, we waren 26 jaar samen. De droom was bij het ontwaken niet zo een fijn gevoel, mijn overleden man liet mij weten dat hij iemand ontmoet had en hij noemde er zelfs een naam bij? Ik werd niet boos toen hij het mij zei, ik reageerde eerder als dank dat hij zo eerlijk was om het mij te zeggen, we lagen samen in bed, en hij zei, kom we staan op en dan praten we er verder over….( waarom zo een droom, terwijl we een zeer goede relatie hadden) bij het ontwaken stelde ik mij de vraag waarom zo een droom?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Annick,

   Ja, ik kan me voorstellen dat deze droom je enigszins van je stuk brengt. Maar ik heb het vermoeden dat de droom eigenlijk hulp is voor jou.

   Stel nu Annick dat jij de woorden, die je overleden man naar jou uitspreekt, juist tegen hem zou zeggen? Heb jij in het wakkere leven iemand ontmoet? Of zou je dat misschien wel willen nu je alleen bent? Voel je je daar wellicht schuldig over naar je overleden man?

   In de droom ben jij niet boos en juist blij met zijn openheid. Jullie gaan er verder over praten.
   Kun je geloven dat jouw man ook niet boos is op jou en je via de droom uitnodigt eerlijk te zijn naar jezelf over je gevoel en je uit te spreken?

   Raakt dit iets bij je Annick? Kun je dit plaatsen? Ik verneem het graag van je.
   Esther

 54. Afgelopen Okt 2020 is er een hele dierbare vriend overleden. Hij is overleden aan een ernstig motor ongeluk.
  Vannacht droomde ik dat we bij elkaar waren en het voelde heel fijn, maar ik had het idee in mijn droom dat het leek alsof het was voor het ongeluk. Hij knuffelde mij door zijn armen om me heen te slaan. En ik probeerde hem duidelijk te maken dat hij overleden was, maar dat hij er nu was en dat dat misschien een teken was dat we het terug konden draaien. Dus ik vroeg hem of hij de motor nog had. Waarop hij antwoordt “ja”. En ik zei “dan moeten we die motor hebben”. Toen hoorde ik in de verte mijn telefoon gaan en ontwaakte ik langzaam. Zo jammer, want de droom voelde zo goed. 😥

  1. Marielle Borst

   Gecondoleerd Martine, een dierbare vriend verliezen is een groot gemis. Als we dromen over een dierbaar iemand die is overleden krijgen we in de droom de kans om met elkaar te communiceren en nog een keer te ervaren hoe het is om in levende lijve bij elkaar te zijn. Zo’n droom is iets om in dankbaarheid te ontvangen, want zulke dromen dragen bij aan je eigen rouw- en herstelproces. Zeker als iemand ten gevolge van een vreselijk ongelijk komt te overlijden en zo plotseling uit het leven wordt gerukt zonder dat er een kans is geweest om goed afscheid te nemen, kan dit heel belangrijk zijn. Mijn raad aan jou zou dan ook zijn om het gevoel van de droom in je op te nemen en er troost aan te ontlenen. Sterkte en een harte-groet 💚
   Mariëlle

 55. Dag Marielle,
  Ik lees nu pas je artikel van juli… Ja, ik heb zo vaak dromen over mijn overleden naasten, teveel om hier mee te geven. Ik ervaar precies zoals je schrijft, heling en boodschappen (zoals tijdens de laatste Heilige Nacht wel heel expliciet), maar ook het gemak waarmee ik dingen met hen kan beleven, alsof het een tweede natuur is. Ik ervaar het als een geschenk dat ik makkelijk contact met hen kan maken, ze niet echt verdwenen voelen, en onze relatie verder kan groeien.
  Dankjewel voor je mooie bewoording en helder schrijven!
  Hartegroet,
  Kune

  1. Marielle Borst

   Ha die Kune,
   Wat fijn dat jij het contact met je voorouders als een tweede natuur kunt beleven, dat is ook een geschenk, dat blijkt maar weer!
   Dank je wel voor je leuke reactie op mijn blog.
   Harte-groet,
   Marielle
   P.S. Ik vind droomark een hele mooie naam (en je logo vind ik natuurlijk helemaal mooi 😉)!

 56. Hallo,

  Mijn 1e liefde (4j samen gwst) en 15j de beste vrienden is 28 april 2019 overleden (6 maanden na zijn zus) en sindsdien heb ik veel dromen gehad waar hij in voorkwam (zijn zus 1 keer) maar 2 ervan zal ik nooit vergeten:

  1. Ik was ergens in een park en ineens zie ik hem staan (hij glimlachte en zag er heel goed uit) ik riep:.HOE KAN DA NU GIJ ZIJT DOOD.. ik liep naar hem en d8 ik ben gek ah worden, kga “door” hem gaan want hij is ne geest maar hij pakte mij vast (knuffel) en keek naar mij en glimlachte de hele tijd.. ineens was ie weg.. ik ging tegen iedereen in mn droom vertellen dak hem gezien en geknuff3ld had mr niemand geloofde mij.

  2. Ik was in een kofferruimte van de voetbal ofzo en stond voor een spiegel en daar stond hij weer(on de spiegel zag k hem) IK ROEP WEER: HUH GIJ ZIJT DOOD HOE.KAN DA NU?? ik draai me als een gek om maar hij stond nie achter mij. Ik kijk terug in de spiegel en hij stond er nog steeds te glimlachen naar mij.. 🙁 ineens was hij weg en dan zag k hem ineens aan de raam naast mij en daar deed hij kiekeboe (kijken/verstoppen)

  Ik wil nog eens zo’n echte droom maar meestal leeft hij gwn in mn droom en besef k ni da hij dood is..enkel die 2 dromen 🙁 ben hem er wel heel dankbaar voor

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Eveline,

   Twee bijzondere dromen. Wat mooi dat je oude liefde zo glimlacht in beide dromen. Een beeld waar troost en vertrouwen uitstraalt en warmte naar jou toe. Een groot geschenk.

   Wat me verder opvalt in de dromen is dat je vriend in de eerste droom heel tastbaar is. Je kunt hem vasthouden en knuffelen. Maar in de tweede droom neem je hem enkel waar middels een spiegelbeeld. Alsof hij je wil laten weten dat hij steeds minder aanwezig is in de stoffelijke wereld.
   Als laatste zie je hem bij het raam waar hij kiekeboe doet. Op een speelse manier toont hij dat hij er is en toch ook niet meer is.

   Inderdaad dromen om dankbaar voor te zijn. Dank voor het delen.
   Esther

   1. Esther,

    Bedankt voor uw reactie.

    Zo had ik het nog niet eerder bekeken, het breekt mijn hart in 1000000 stukken… Ik wil niet dat hij minder aanwezig is… 🙁

 57. Vond dit erg mooi om te lezen.
  Ik zelf heb een gelijksoortige ervaring.
  Vanaf mijn 7e had ik door bepaalde omstandigheden geen contact meer met mijn vader, wat ik zeer verdrietig vond. Op mijn 19e werd dit contact iets hersteld, dit tot mijn 27e. Ik had er toch meer van verwacht, waardoor ik zelf het contact verbrak. Jaren later vreselijke spijt, ik schreef een brief, er kwam antwoord, mijn vader bleek al 3 jaar dood te zijn. Een verdrietige periode die ik niet meer te boven kwam, totdat…ik mijn droom had….een van mijn mooiste dromen ooit. Ik kwam een ruimte binnen en op afstand stond mijn vader. Ik liep naar hem toe, keer op keer zeggende hoeveel het me speet, dat ik er niet voor hem was. Hij sloot zijn armen om me heen….. Ik voel het nu nog en hij zei, lieve lieve het is goed, ik hou van jou, het is je vergeven, het gaat goed met mij…. Hij troostte me, waardoor ik vanuit mijn ziel ging huilen. Zo werd ik wakker met nog het gevoel van zijn armen om me heen, de tranen over mijn wangen en zo’n fijn gevoel van opluchting dat mijn vader niet boos op me was.
  Door deze droom heb ik mijn verdriet en onmacht kunnen verwerken.