Dromen over overledenen dierbaren

Dromen over overleden dierbaren

Van kinds af aan is mijn opa aan vaderszijde mijn grote held. We begrijpen elkaar zonder woorden. Als we samen iets doen, zoals hazelnoten plukken, naar de brug lopen om naar het verkeer dat onder ons door raast te zwaaien of gaan fietsen en bijna vallen, omdat we tegelijkertijd op zijn kilometerteller kijken hoe de teller van 999 naar 1000 springt, voelt dat speciaal. Als we beiden ouder worden verdwijnt het samen dingen doen, maar het naast elkaar zitten en woordloos van elkaars aanwezigheid genieten blijft.

Een paar dagen voor hij sterft pakt hij mijn hand en vraagt me of ik gelukkig ben. Vanaf dat moment weet ik dat hij niet lang meer heeft. Als hij sterft ben ik verdrietig. Mijn grote held is er niet meer en met hem de onvoorwaardelijke liefde. De kracht van onze woordloze verbinding verandert in spijt dat ik hem nooit hardop heb gezegd hoeveel ik van hem hou.

Dan droom ik dat mijn opa mijn kamer in loopt en naast me komt liggen. Hij houdt me vast en troost me zonder woorden: hij is er weer! Ik zeg hem dat ik van hem hou en dat ik spijt heb dat ik hem dat nooit heb gezegd. Ik voel dat hij dat altijd al geweten heeft. De spijt lost op. De onvoorwaardelijke liefde blijft.

Jaren later vergelijkt iemand mijn opa met een beukenboom: “een solitaire boom, waar slechts een enkeling tegen zijn stam mag komen zitten om te rusten”. Dit raakt me diep, want ik weet: ‘zo is het’. Wanneer ik wil kan ik altijd tegen die stam gaan zitten. Ook nu nog.

Voltooiing en het vrijvallen van het geschenk van de ziel

Mijn droom over mijn Friese opa Jan is voor mij een voorbeeld dat dromen over overleden persoon ons in de gelegenheid stellen om te ervaren wat we nog niet verwerkt hebben of wat we nog zo graag met deze persoon besproken of gedaan hadden. Wat eerder (nog) niet afgerond kon worden, kan op deze manier alsnog voltooid worden. In mijn geval viel na mijn droom het geschenk van mijn opa aan mij vrij: onvoorwaardelijke liefde en beseffen dat niet alles altijd woorden nodig heeft.

Als ik vele jaren later tijdens de ITIP opleiding volledig in mijn eigen wereld verzonken ben met een beukenblaadje in mijn hand, zegt de begeleider vlak voor we weer beginnen uit het niets tegen mij: “dit gaat over heling”. En voor mijn gevoel weten zowel de begeleider als ikzelf, opnieuw zonder woorden, ‘zo is het’.

Dromen over overleden dierbaren
Op zoek naar de essentie

Mocht je dromen over een overleden persoon, kijk dan of je in de droom de essentie van die persoon, de relatie die je met deze persoon had of wat deze persoon voor je betekend heeft kunt ontdekken. Soms brengt zo’n droom namelijk met zich mee, dat deze essentie daarna ‘met je is’ en een bron van hulp vormt op je levenspad.

Tussenrijk

In veel spirituele stromingen wordt de dromenwereld als een soort ‘tussenrijk’ (1) gezien, waar zowel de zielen van overledenen als de zielen van levenden naartoe kunnen reizen en elkaar dus ook tegen het lijf (of beter gezegd: tegen de ziel) kunnen lopen.

In dit ‘tussenrijk’ stellen overledenen de dromende nabestaande vaak gerust door iets te laten zien of te doen waardoor je weet: hij of zij is nu op een goede plek. Vrij van aardse beslommeringen, eventuele relationele moeilijkheden en maskers.

Een vriendin van me zag in een droom bijvoorbeeld een veel ‘lichtere’, stralende versie van haar moeder en hoorde haar zingen. Iets dat ze toen ze nog leefde alleen deed als ze zich zorgeloos voelde.

Advies vanuit het hiernamaals

Ook krijgen de levenden in dit ‘tussenrijk’ vaak adviezen van overleden dierbaren. Meestal gebeurt dit op momenten dat je je op een keerpunt in je leven bevindt, een belangrijke beslissing moet nemen of door een moeilijke periode heen gaat. Soms is het advies klip en klaar en soms is het meer cryptisch, zoals onderstaand voorbeeld laat zien:

Mijn overleden man verschijnt in een droom terwijl ik zit te huilen, omdat ik hem zo mis. Tot mijn verbazing legt hij geen arm om mijn schouder. Iets wat hij toen hij nog in leven was zeker wel gedaan zou hebben. In plaats daarvan laat hij mij onze trouwring zien, alleen is de ring niet rond, maar vierkant. Bij het wakker worden realiseer ik me opeens dat we als gezin niet met zijn tweeën, maar met zijn vieren zijn. Door helemaal op te gaan in mijn eigen verdriet heb ik onvoldoende aandacht voor onze twee kinderen.

Psychologische dromen over overledenen

Dromen over overleden dierbaren zijn dromen, die zowel kort na het overlijden als vele jaren later tot je kunnen komen. Als het droomcontact met de overledene bij het wakker worden vragen, verdriet of een bepaalde worsteling die de relatie kenmerkte oproept, heeft de droom vaak een psychologisch karakter. Dit type dromen kan je helpen om te verwerken wat er nog te verwerken valt, eventuele projecties te doorzien en onafgeronde zaken een plek te geven.

Spirituele dromen over overledenen

Dromen waarin de ontmoeting met de overleden dierbare plaatsvindt in een andere dimensie of waarin de overleden dierbare je iets laat zien of een boodschap voor je heeft hebben vaak een spiritueel karakter. Dit type dromen biedt vaak contact met een hogere dimensie, heling, inzicht, troost of richting. Bij het wakker worden overheerst een gevoel van dankbaarheid, ontroering en ontzag.

Tenslotte

Dromen over een overleden dierbare zijn belangrijke dromen, die het verdienen om langer bij stil te staan. Vaak gaat dat vanzelf, omdat deze dromen van nature indruk maken en je aandacht vasthouden (zelfs als je dat niet wilt). Mocht je dromen over een overleden persoon, aarzel dan dus niet om de droom met ons te delen als je dat fijn vindt.

Door: Mariëlle Borst

P.S. Benieuwd naar vergelijkbare blogs? Lees dan ons blog over doodgaan in dromen.

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod. Of bekijk wat jouw droom betekent.

1. Bron: “De Nachtelijke Reis, dromen als bron van hulp” door Bas Klinkhamer, blz 148.

223 gedachten over “Dromen over overleden dierbaren”

 1. Hoi,
  Vannacht heb ik gedroomd over mijn overleden zoon die er jaren geleden voor gekozen heeft, om uit het leven te stappen. Hij was duidelijk te herkennen maar trok alleen maar gekke gezichten en draaide met zijn ogen. Ik dacht hem hieruit te halen door een tikje op zijn linker en rechterwang te geven. Vervolgend sloeg hij zichzelf heel hard op de neus waardoor hij heel erg schrok en ik ook. Toen werd ik wakker. Ik voel me akelig door deze droom. Wat kan het betekenen?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Anoniem,

   Hoe onvoorstelbaar verdrietig dat je je zoon hebt verloren aan een zelfgekozen dood.

   In de droom valt het me op dat het steeds draait om zijn gezicht, zijn gelaat. Dat deel van ons lichaam waaraan je iemand herkent (wat je ook doet) en waaruit je iemands gevoelens kunt aflezen. Nu herken je hem wel, maar doet hij ook gek, is vreemd voor je. En je wil hem daarvan af brengen met 2 tikjes.

   Ken je dit? Dat je aan je zoon denkt als iemand die je door en door kent en die tevens een vreemde voor je was? Die een deel voor je verborgen hield wellicht? Misschien het deel dat naar zijn dood leidde? En had je hem daar graag vanaf gebracht/uit gehaald door hem (aan) te raken en als het ware ‘wakker’ te tikken uit die gekte, uit die boze droom?

   Je zoon slaat zichzelf dan op de neus en jullie schrikken beide. Het zichzelf slaan zou je in droomtaal wellicht kunnen interpreteren als ‘de hand aan zichzelf slaan’ ofwel zichzelf doden. Wat hij ook heeft gedaan. En waar jij (en misschien hij ook ergens) ontzettend van zijn geschrokken. Zelfdoding is immers een schok voor alle betrokkenen en vaak ook een wanhoopsdaad, waarbij diegene misschien niet echt dood wil, maar dit leven niet langer kan (ver)dragen.

   De droom biedt niet echt een antwoord of oplossing en misschien is dat er ook gewoon niet. Enkel vragen en verdriet. Ik wens je oprecht alle kracht toe bij het enorme gemis van je geliefde zoon.

   Esther

 2. Hi Mayke,

  Kun jij mij verder helpen met de interpretatie van onderstaande droom?

  Mijn vader heeft in december 2022 zelfmoord gepleegd. Sindsdien droom ik regelmatig over hem. Het voelt altijd goed, veilig en liefdevol. Hij uit zich ook altijd in de jongere versie waar hij er zeer goed uitziet. We knuffelen veel in dromen, wat we in het leven hier op aarde eigenlijk nooit deden.

  Mijn beste vriendin is er na het overlijden van mijn vader niet voor me geweest zoals ik had verwacht of nodig had. We zijn nog wel bevriend, maar ik heb het op een lager pitje gezet.

  Afgelopen nacht droomde ik dat de vriendin in kwestie een bijeenkomst organiseerde met muziek. Ineens kwam mijn vader in mijn droom, doordat mijn moeder vertelde dat papa verdrietig was, omdat mijn vriendin niet de muziek draaide die hij leuk vond. Daarna was ik blij om mijn vader te zien. In mijn droom weet ik altijd precies dat hij is overleden en dat dit het moment is voor contact. In deze droom lag ik op zijn borst en waren we weer aan het knuffelen. Tot we onderbroken werden door mijn vriendin, ze praatte hard tegen me en daardoor verdween mijn vader. Ik vroeg nog snel advies over deze vriendin. En mijn vader gaf aan haar los te laten.

  Toen mijn vader verdween, werd ik zo boos op haar, omdat ze lacherig deed over mijn vader (in het echte leven kon ze zeer goed met hem). Maar in de droom oogde dit respectloos. Ik gooide van verdriet een rode bos rozen met doorns in haar gezicht en duwde door. Uiteindelijk vluchtte ik weg en ging de politie naar mij op zoek.

  Toen ik wakker werd was ik heel erg in de war. Is dit meer een verwerkingsdroom of een contactdroom met mijn vader? In het wakkere leven ben ik nog veel bezig met het verwerken van het plotse overlijden van mijn vader, eveneens het accepteren dat mijn vriendin en ik andere normen en waarden hebben. Beide zaken maken mij nog erg verdrietig.

  Is de opmerking van mijn vader als een advies bedoelt? In het wakkere leven konden ze zeer goed met elkaar en waren maatjes. Maar hoe ze me heeft laten vallen na de dood van mijn vader, is hem misschien ook wel tegen gevallen.

  Ik ben heel benieuwd naar jouw mening.
  Alvast bedankt!

  Lieve groet,
  Anoniem

  1. Hallo lieve Anoniem,

   Allereerst, gecondoleerd met het overlijden van je vader een paar jaar geleden. En dan ook nog eens via zo’n ingrijpende gebeurtenis, een zelfmoord. Ik kan me voorstellen dat je door deze droom in de war bent. Je vraagt of deze droom een verwerkingsdroom of een contactdroom is van/over je vader. Volgens mij gaat het hier in deze specifieke droom met name over de relatie met je vriendin en is de energie van je vader je hierbij tot hulp. En, komt hierbij wat mij betreft het diepere verlangen aan het licht: namelijk emotionele steun in het verwerkingsproces rondom het overlijden van je vader.

   Wat ik daarmee bedoel is, het verlies van je vader en de manier waarop, het plegen van zelfmoord, is een zeer ingrijpende gebeurtenis en het kan niet anders dan dat je daarbij hulp en emotionele steun van je omgeving nodig hebt. Ik lees uit je antwoord, dat je dat niet ervaren hebt van je beste vriendin zoals je dat nodig had. Dat heeft je veel verdriet gedaan, de woede en de boosheid die daaronder zitten komen nu in de droom tot uiting doordat je dat uit. In die zin zie ik de droom als een verwerkingsdroom, niet zozeer rond je vader, maar om het je in de steek gelaten voelen door je vriendin. Je duwt de bos rode rozen met doorns in haar gezicht en duwt door. Daar maak ik uit op hoezeer je dit dwarszit. In je droom heb je de frustratie geuit. Zou je in het dagelijkse leven je frustratie kunnen uiten door erover te schrijven bijvoorbeeld? Of heb je er weleens met haar over kunnen praten? Dat laatste vermoed ik van niet.

   In je droom geeft je vader je het advies om haar los te laten. Ik neem dat advies zeer serieus.
   Bij mij roept het op dat je op een bepaalde manier ‘nog steeds’ van haar verwacht dat zij je hierin steunt. Omdat ze je beste vriendin is/was. En van een beste vriendin verwacht je dat, dat is heel logisch. Maar alles wijkt voor wat blijkt. Blijkbaar kan ze dat niet, in ieder geval niet op de manier zoals jij dat nodig hebt. Dat geef je zelf aan. In plaats van het zover te laten komen zoals in je droom – de doorns in haar gezicht duwen – zou ik je aanraden het advies van je vader hierin serieus te nemen. Zij kan je blijkbaar niet steunen, ook al doet ze dat misschien vanuit haar eigen beste intenties wel. Zolang jij je hierop blijft focussen – op je vriendin – blijf je teleurgesteld worden. Wat mij betreft laat de droom je nog iets veel belangrijkers zien: je verlangen is dat je emotionele steun nodig hebt bij het verwerkingsproces rondom je vader. Als een van je ouders zelfmoord pleegt dan is dat zo ingrijpend, dat dit de rest van je leven bij je blijft. Er zijn mensen die je daarin kunnen steunen. Maar die kun je niet zien als je je blijft focussen op de persoon van wie je het graag wil krijgen, maar die niet in staat is om het je te geven. Hoe pijnlijk ook. Natuurlijk heeft je dat gekwetst en ben je daarin teleurgesteld.

   Naar aanleiding van deze droom zou ik je aanraden om je vriendin te laten voor wat het is en je te richten op waar je wel energie van krijgt en andere hulpbronnen, andere mensen die je helpen bij het verwerken van het verlies van je vader. Dat is een grote opgave die je gekregen hebt. Ik wens je daarin heel veel sterkte. En vooral ook, dat het je lukt om afscheid te nemen van dat wat je nu niet helpt en je blik op het nieuwe te richten en daarvoor open te staan.

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

   Lieve groet
   Mayke

 3. Hallo,
  Ik heb afgelopen nacht gedroomd en ging op zoek naar de betekenis. Ik kwam hier terecht en ben gaan lezen. Na even te twijfelen toch besloten mijn droom te vertellen.
  Ik heb vannacht gedroomd dat ik het heel gezellig had samen met mijn vader (10 maart jl overleden). We waren op een eventuele geregeld door de school van mijn jongste zoon. Die heb ik heel even gezien maar was te druk met zijn klasgenoten. Mijn vader en ik zaten aan een rond tafeltje met lichtblauw tafelkleed en er stonden vrolijke gele bloemetjes op tafel. We kregen een lekker stukje taart met slagroom en aardbeien. We hebben vooral heel veel gelachen, hadden het gezellig.
  Ben zo benieuwd naar de betekenis van deze droom of het een diepere betekenis heeft.
  Misschien kan jij mij er uitleg over geven?
  Het was iig een fijne droom.
  Lieve groetjes
  Inge🌸

  1. Hallo lieve Inge,

   Eerst, gecondoleerd met het verlies van je vader. Dat is nog heel recent. En tegelijkertijd krijg je een prachtige droom over je vader. Als je droomt over een overleden dierbare, dan gaat het vaak over iets wat eerder niet afgerond kon worden en nu in de droom plaatsvindt. Hoe is je vader overleden, was dat vrij plotseling of na een langdurig ziektebed? Hoe was jullie relatie? Bij mij roept het op dat de essentie van jullie relatie was dat jullie het heel gezellig hadden. En dat deze energie nu vrijkomt in jou, door deze droom heen, deze energie leeft in jou voort. Zo lees ik het. Misschien had je dit, wat je nu gedroomd hebt, nog een keer heel graag met je vader willen meemaken voordat hij doodging. Door deze droom heeft dit gezellig samenzijn en samen lachen alsnog plaatsgevonden. Zou het daar mee te maken kunnen hebben? Ik zou het maar aannemen als een zeer kostbaar en dierbaar geschenk van je vader dat nu door de droom tot je komt en dat je in je mag opnemen, zodat het in jou voortleeft.

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

   Lieve groet
   Mayke

   1. Hallo Mayke,

    Dankjewel voor je uitleg.
    Ik kan me hier wel in vinden. Mijn vader is na complicaties van een operatie komen te overlijden. Een rollercoaster van 16 dagen. Dus ja, zijn overlijden was heel snel en onverwacht op 69 jarige leeftijd. Ik kan het allemaal nog niet bevatten. En zat gister dus idd te denken dat dit mijn eerste verjaardag gaat zijn (5 mei) waarop mijn vader niet de eerste zal zijn die mij feliciteert. Dit is echt al 47 jaar vaste prik. Mijn vader is/was altijd de eerste.
    En dan deze droom….ik koester het zeker en zie het ook als dat hij laat weten dat hij er altijd zal zijn.
    Nogmaals dank voor je uitleg, waardeer het erg.

    Lieve groetjes Inge 🌸

    1. Hallo Inge,

     Wat mooi om dat zo terug te lezen. Ah! wat ontroerend en prachtig. Nu ik je antwoord lees, voelt dat voor mij ook helemaal kloppend dat je vader je op deze manier laat weten dat hij er voor je is. En in de droom kregen je taart en slagroom. Er was iets te vieren, dat ging dus over je verjaardag.. wat mooi, hoe dit zo naar je toekomt. Wat een prachtig cadeau heb je gekregen!

     Lieve groet,
     Mayke

 4. Mijn moeder is bijna 2 jaar geleden overleden op 68 jarige leeftijd. Sinds die tijd komt ze af en toe op bezoek in mijn dromen. Zo vrolijk en blij dat het echt voelt dat ze me wil laten weten dat het goed is en goed met haar gaat. Dat ontroert me. Bij de laatste droom was ze echter jonger, maar miste ze ook haar rechter arm. Het gevoel van vrolijk en blij zijn was echter net zo overtuigend als de keren ervoor. Heeft dit nog een diepere betekenis?

  1. Hallo lieve Joke,

   Allereerst, gecondoleerd met het verlies van je moeder. Ook al is ze twee jaar geleden overleden, de band tussen jou en je moeder is tussen de regels door zo voelbaar en nog steeds levend. Nu droom je in de laatste droom dat zij haar rechterarm miste en was ze jonger. Je eindigt met de vraag of dit een diepere betekenis heeft. Ik denk het wel. Was je moeder links- of rechtshandig? Als je rechtshandig bent dan doe je de meeste dingen met je rechteram/rechterhand. Als je dan je arm mist dan kun je dat niet meer doen. Je schrijft dat ze in je droom toen jonger was. Is er een periode in haar leven geweest dat ze onthand was of waarin ze minder kon doen? Was ze misschien ziek of had ze een tijdelijke lichamelijke handicap of beperking? Misschien een arm gebroken? Volgens mij wil de droom je vertellen dat ze ondanks dat gemis toch blij en vrolijk was. Misschien is dat een energie die zij jou op dit moment wil geven omdat er ‘iets’ is, uit haar energie die voelt dat jij dat nu nodig hebt of extra kan gebruiken. Dat is wat er bij mij opkomt. Zou het daar iets mee te maken kunnen hebben? Ik ben benieuwd wat het bij jou oproept.

   Lieve groet,
   Mayke

 5. Ps. Ik droom nu voor de 2e x in 1 week over m’n vader. De andere droom heb ik niet zo levendig onthouden, maar hij leefde wel weer.

 6. Ik droomde vannacht dat mijn vader die 10 jaar geleden op 66 jarige leeftijd is overleden aan hartfalen (na jarenlang hieraan geleden te hebben) weer in een ziekenhuisbed lag waar de doktoren kwamen vertellen dat ze niets meer voor hem konden doen. Dus eigenlijk zou hij weer komen te overlijden aan hartfalen. Hij zei in de droom nog tegen me dat hij niet dood wilde gaan en ik heb hem ook niet daadwerkelijk zien overlijden. Ik zie de droom nog best helder voor me en ben benieuwd wat mijn vader me wilde vertellen, want ergens vind ik het ook spannend.

  1. Marielle Borst

   Dag Anoniem,

   Ook al is het 10 jaar geleden: allereerst gecondoleerd met het verliezen van je vader toen hij nog maar 66 jaar oud was.

   Dromen over overleden dierbaren heb je in allerlei soorten en maten. Soms bevatten ze een spirituele boodschap en soms kunnen dit soort dromen je helpen om dingen te verwerken die je nog niet helemaal hebt verwerkt.

   Jouw droom lijkt mij tot die laatste categorie te behoren en dat kan ik me ook voorstellen. Het lijkt me moeilijk om je vader te verliezen als hij pas 66 jaar oud is en nog veel te jong is om te sterven. Zeker als het bij jou zo voelt dat hij heel graag nog verder had willen leven. Het feit dat je vader in de droom niet overlijdt past hier wat mij betreft ook bij. Alsof je zijn overlijden nog niet helemaal hebt kunnen accepteren, omdat zo blijft hangen dat je vader zelf nog zo graag verder had gewild.

   Als dit bij jou resoneert raad ik je aan om bewust ruimte te maken voor je verdriet hierover. Te erkennen dat je vader nog zo graag door had willen leven en dat dit helaas niet zo heeft mogen zijn. Erken ook het gemis van de momenten in jouw leven waar hij door zijn overlijden fysiek niet meer bij heeft kunnen zijn.

   Soms helpt het doen van een ritueel (een kaarsje branden of in je huis een klein altaartje maken met dingen die je aan hem doen denken) of het bezoeken van een plek waar je iets dierbaars hebt meegemaakt met je vader om ruimte voor je verdriet hierover te maken. Vind hier vooral je eigen vorm in. Misschien vind je het ook fijn en helend om dit te doen met iemand die ook veel van je vader heeft gehouden.

   Tenslotte vind je het misschien nog verhelderend om ons dromenblog over overleden dierbaren te lezen.

   Harte-groet van mij!
   Marielle

 7. Ik weet niet meer exact hoe het ging maar ik droomde dat mijn opa (inmiddels 10 jaar overleden) in een vliegtuig zat samen met bekende mensen en het vliegtuig neerstortte in het water. Ook droomde ik van begin tot eind dat we zijn crematie hadden gehad. Een paar dagen na de crematie waren de bekende mensen ineens terug omdat ze de crash overleefd hadden op de een of andere manier. We dachten toen nog dat dit niet met mijn opa zou gebeuren, maar een paar dagen later belde hij opeens aan. Mijn oma woont vlakbij ons maar was in mijn droom bij ons thuis en toen ze hem zag viel ze flauw. Daarna werd ik wakker. Voor mijn gevoel waren mijn opa en oma een stukje jonger in mijn droom maar het voelde heel echt.. 10 jaar is echt een lange tijd en opeens droom ik over mijn overleden opa. Wat wil deze droom mij vertellen?

  1. Hallo Anniek,

   Wat bijzonder dat je nadat je opa al 10 jaar geleden overleden is over hem droomt. Is je opa plotseling overleden? In je droom is er sprake van een ‘crash’ dat is iets dat plotseling gebeurt. Kan het zijn dat je toen heel erg geschrokken bent? Kwam het onverwacht? Dat weet ik niet hoor, maar dat is wat een crash bij mij oproept.

   Als je droomt over overleden dierbaren kan het zijn dat er nog iets in de relatie nog afgerond moet worden. Daar bedoel ik mee dat er in de essentie van de relatie met je opa misschien nog iets is dat jij bewust met je ‘mee wilt nemen’ of juist wil afsluiten. Hoe was je relatie met je opa? Wat kenmerkte de relatie? Wat komt er in je op als je daaraan denkt?

   Het mooie in jouw droom vind ik dat ‘de bekende mensen’ de crash overleeft hebben. Ik lees bekenden als jezelf, en misschien ook je oma. Na de eerste shock, hebben jullie het overleefd. Iets in jou is doodgegaan met het verlies van je opa. Nu mag je iets meenemen in jou. Waar zou dat over kunnen gaan?

   Ik lees het graag.
   Lieve groet,
   Mayke

 8. Hallo, wie weet wat dit kan betekenen? Gedroomd over ma(overleden 2020) Ze kwam binnen met mn zusje, beide hetzelfde gekleed in een groene oversized groen T-shirt en ma heeft m’n 3 de kleinkind op d’r arm en die hebben het leuk samen. Nou is nevaïah(kleindochter) geboren op dezelfde dag dat ma is overleden, wel 3 jr later. Dat was de droom. Ik vertelde deze droom net aan mijn dochtercen die had nevaïah op drcarm en zij deed een hele aparte lach tien ik ah vertellen was(videobellen) een soort continue gehijg, dat hield best lang aan. .. heel bijzonder allemaal. Groetjes

  1. Marielle Borst

   Hallo MW,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je moeder in 2020. Voor mij voelt het alsof je moeder je via deze droom wil laten weten dat ze het leuk heeft waar ze nu is. Het feit dat ze juist het kleinkind op haar arm heeft dat op haar sterfdag is geboren vind ik ook wel iets symbolisch hebben. Alsof ze jouw aandacht wil vestigen op het feit dat het leven dat zij aan jou (en je zus en eventuele andere kinderen) heeft doorgegeven nu doorstroomt in jouw kleinkinderen en dat er in die zin niets verloren gaat.

   Ik wens je/jullie hele fijne Paasdagen. Wellicht een mooi moment om een kaarsje aan te steken voor je moeder en/of bewust te genieten van het feit dat haar leven op een extra speciale manier doorstroomt in dat van je derde kleindochter.

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Misschien vind je het ook nog verhelderend om ons dromenblog over overleden dierbaren te lezen.

 9. Ik droomde dat mijn man die bijna 3 jaar geleden overleden is op 52 jarige leeftijd in een schilderij aan de muur hing. Eerst viel zijn hand uit het schilderij en daarna hijzelf. Hij omhelsde mij en het leek of alles weer goed was. Achter hem zag ik zijn moeder staan die tegen mij zei dat ik moest vertellen dat ik een nieuwe vriend had. Ik dacht hoe ga ik dit oplossen en werd toen wakker.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Jolanda,

   Wat verdrietig dat je je man zo jong hebt verloren. En dan krijg je deze droom. Ik kan mij voorstellen dat je man in je huis aanwezig is op foto’s aan de muur als ware het een schilderij? En dan komt dat schilderij in je droom tot leven. Alsof hij vanuit de dromenwereld je nog een keer wil omhelzen en verzekeren dat het hem goed gaat.

   Achter hem zijn moeder, die in voorouderlijn ook achter hem staat. Zij geeft je ‘goede raad’ zoals een moeder zou doen. Namelijk dat je gerust mag delen dat je een nieuwe liefde hebt gevonden en dat je daarmee niets af doet aan de herinnering aan je man. Wil je dat wel geloven Jolanda? Het is eigenlijk de goede raad van je innerlijk aan jezelf. Je hoeft het niet op te lossen. Het is er al en mag er zijn. Zo lees ik je droom.

   Esther

 10. Ik heb een hele realistische droom gehad dat onze zoon van 18 ging duiken en op het zang terecht kwam en direct zijn nek brak. Ik zag het gebeuren en zag hem dood liggen. Ik zei alleen maar dat ik bij hem was….ik huilde ook niet.

  Al dagen denk ik aan deze droom. Ik zie hem zo realistisch voor me. Net een film. Wat wil deze droom mij zeggen?

  1. Hallo Janneke,

   Ik kan me voorstellen dat deze droom bij je blijft. Het maakt indruk als iemand die je liefhebt en dan zeker je zoon, in je droom doodgaat. Eerst, wil ik je geruststellen, als je droomt over de dood heeft dat geen voorspellende waarde. Waar je wel naar kunt kijken is in figuurlijke zin waar het leven uit is. Je schrijft dat je zoon 18 is. Dat is een leeftijd waarop hij formeel volwassen is. Een symbolische leeftijd. Een leeftijd waarop je een deel van de relatie zoals die was moet loslaten. Zodat er weer iets nieuws kan ontstaan. Roept dat iets bij je op?

   Bij mij roept het de vraag op of dit over je bescherming en angst als moeder gaat om je kind, om je zoon. Duikt jouw zoon in het echte leven ook? Het kan symbool staan voor iets wat jouw zoon in het echte leven doet waar een risico aan vast zit. En tegelijkertijd is hij volwassen. Kan de droom misschien gaan over voelen dat je ‘bij hem bent’ (dat is wat je schrijft) en tegelijkertijd het loslaten van het kind/je zoon die nu volwassen is? Misschien is de droom een uitndodging om anders naar jullie relatie te kijken. Zou dat kunnen?

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Super bedankt voor de uitleg. Mooi om te lezen dat het een stuk loslaten is, want dat is letterlijk wat ik vaak ervaar. Een nieuwe fase dus. Een fase die ik omarm….

    1. Wat fijn om terug te lezen, Janneke! Een nieuwe fase is aangebroken en dat is inderdaad het oude loslaten. Wat mooi dat je het kunt omarmen.

     Lieve groet,
     Mayke

 11. Ik heb afgelopen week over mijn ouderlijk huis gedroomd ikzelf was een kind van een paar jaar oud , huis stond in brand en mijn moeder werd meegenomen , ik mocht niks zeggen en moest mij gedragen als een lief meisje … op een gegeven moment stond ik buiten bovenaan een dijk ( onbekende plek ) en als volwassene en daar waren mijn schoonouders aanwezig we stonden samen te praten , mijn moeder is overleden aan leukemie toen ik 16 jaar was en mijn schoonmoeder overleden aan hartfalen 11 jaar geleden ( ik was net bevallen van mijn jongste dochter ) mijn schoonvader leeft nog . Ik werd huilend wakker en was ervan overtuigd dat de brand echt had plaatsgevonden maar dit is niet gebeurd Heel bizar en blijft mij bezighouden

  1. Beste Barbara,

   Ik begrijp heel goed dat deze droom je blijft bezighouden. Ken je het van vroeger, dat je je als klein meisje je ‘als een lief meisje’ moest gedragen? Wat betekende dat voor je? En wat betekent dat nu nog voor je? Op welke manier heeft dat je leven beïnvloed? Het lijkt alsof dit nu letterlijk ‘in brand’ staat. In jouw droom staat namelijk je ouderlijk huis van toen je klein was in brand. Dat lees ik als dat de overtuigingen die jij toen als klein meisje, hoe je je moest gedragen (lief), nu letterlijk aan het afbranden zijn. Herken je daar iets in?

   Mogelijk droom je dit nu, omdat er een situatie in je leven is waar deze oude overtuigingen je niet meer dienen. En ze daarom letterlijk moeten ‘afbranden’. Soms moet eerst iets in je ‘doodgaan’ om nieuw leven doorheen te laten stromen. Zou dat kunnen? Speelt er op dit moment iets in je leven, waarin het van je gevraagd wordt om niet meer het lieve meisje te zijn? Waar zou dat over kunnen gaan?

   Dan is er nog iets in je droom: op een gegeven moment sta je buiten bovenaan een dijk als volwassene met andere volwassenen te praten. Bij mij komt de uitdrukking ‘een dijk van een…’, waarmee meestal iets groots of geweldigs mee bedoeld wordt, naar boven. Ik lees dat als een uitnodiging van je droom aan jou om ‘als een dijk van een’ volwassene het gesprek aan te gaan met andere volwassenen. En niet als het lieve kleine meisje! Speelt er iets in je leven waar dit over zou kunnen gaan? Ik denk dat de droom je hierin van hulp kan zijn.

   Ik ben benieuwd!

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen.
   PS ik zag dat je deze droom 2x hebt ingediend. Ik zal dit antwoord ook bij je andere droom zetten.

   Lieve groet,
   Mayke

 12. Jutha Ceulemans

  Mijn grootouders zijn overleden in 2013 en 2017. Deze nacht gedroomd dat ik in hun huis aanwezig was. Ik zag mezelf aan tafel in boekjes bladeren wat ik daar vaak wel deed toen ze nog leefden. Mijn grootouders zag ik niet in mijn droom maar voelde wel hun aanwezigheid.
  Met het overlijden van mijn grootvader heb ik het altijd heel moeilijk gehad daar hij overleden is in het jaar dat mijn zoon is geboren en het nooit heeft geweten. Bij mijn grootmoeder ging het verwerken makkelijker.

  1. Hallo Jutha,

   Wat ontzettend verdrietig dat je grootvader nooit je zoon heeft leren kennen. En als ik het goed begrijp, ook nooit heeft geweten dat hij onderweg was of geboren zou worden. Nu droom je, dat je in het huis van je grootouders aanwezig ben en in boekjes bladert, wat je toen wel vaker deed toen ze nog leefden. Je voelt hun aanwezigheid. Door wat je erover schrijft, lees ik je droom als een uitnodiging om iets emotioneel af te ronden. Alsof de energie van je overleden grootouders je wil laten voelen dat ze ondanks dat ze overleden zijn, toch bij je zijn en bij je zoon. Ook al zijn ze dan niet meer op aarde. Dat is het wat het bij mij oproept. Wellicht is dat voor jou anders. Maar ergens vraagt voor mij je droom om een afronding en een bijelkaar komen rondom je grootouders en jij en het nieuwe leven van je zoon.

   Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

   Lieve groet,
   Mayke

 13. Afgelopen week heb ik gedroomd over mij overleden moeder. Zij is eind volgende maand 3 jaar geleden aan corona gestorven. Ik was haar haren aan het kammen en ze had een half afgemaakte tattoo (had ze niet toen ze leefde). Ze zei verder niets, maar het was de bedoeling dat ik deze af zou maken. Het apparaat waar ik de tattoo mee moest maken moest in het stopcontact en op het moment dat ik deze erin wilde stoppen vloog het draad in brand. Toen werd ik wakker en moest ik huilen.

  1. Marielle Borst

   Lieve Shirley,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je moeder, wat naar dat ze drie jaar geleden aan corona is gestorven.

   In de droom zorg jij voor je moeder (je bent haar haren aan het kammen) en voel je, zonder dat dit hardop uitgesproken wordt, dat het de bedoeling is dat jij haar tattoo afmaakt. Als je dit probeert te doen vliegt het tattoo apparaat echter in de fik. Heb jij in je dagelijkse leven het gevoel dat jij bepaalde verantwoordelijkheden van je moeder ‘over moet nemen’? Dat jij als het ware iets ‘af’ moet maken nu zij er niet meer is?

   In de droom stuit je op het moment dat je probeert de tattoo van je moeder af te maken op een obstakel. De draad die het apparaat van stroom moet voorzien vliegt in de fik. Ervaar je dit wellicht ook zo in het dagelijks leven? Dat als je iets van je moeder overneemt er iets mis gaat met de energietoevoer om dit te doen?

   Ik ben benieuwd naar je reactie!
   Harte-groet en succes aan het einde van februari.
   Marielle

  2. Hoi Mariëlle,

   Dankjewel voor je uitleg!

   Ik ben eigenlijk wel redelijk lang in de zorg modus geweest met haar gezien zij niet goed uit de voeten kon. Ik ben ook al jaren in de weer met mijn vader die vooral na haar overlijden aardig wat in en uit het ziekenhuis is geweest. Misschien dat het daar mee te maken heeft. Omdat er altijd een gevoel heerst wat gaat er nu weer gebeuren. Ik voel me wel extra verantwoordelijk voor ook voor hem. Er zit ook wel een soort schuldgevoel omdat ik blijkbaar corona had waarna m’n ouders ook. Dat ik mij kwalijk neem dat het door mij komt diep van binnen.

   Ik heb ook wel het gevoel dat ik er alleen voor sta omdat ik weinig aan mijn broers heb.

   1. Marielle Borst

    Lieve Shirley,

    Het lijkt mij een naar gevoel dat je dat jezelf kwalijk neemt. Je hebt nooit de bedoeling gehad om je ouders te besmetten met corona, dus ik hoop voor je dat je dat schuldgevoel kunt loslaten. Het is een soort wet in het leven dat verantwoordelijkheid die niet bij jou hoort overnemen onevenredig veel energie kost en ook nooit tot het gewenste resultaat leidt (vandaar dat het snoer in jouw droom in de fik vliegt denk ik), dus ik hoop ook dat je alles wat niet werkelijk jouw verantwoordelijkheid is kunt loslaten.

    Sterkte met alles!
    Marielle

 14. Afgelopen nacht gedroomd over mijn 12 jaar overleden oma. Het was zo echt en zo fijn

  Ik heb fijne gesprekken gevoerd met oma. Over mijn werk dat ik nu uitvoer in de zorg. Over cliënten die zij kent van vroeger, grappige verhalen.

  Ik heb oma verteld hoe blij en gelukkig ik was om haar te zien en te spreken en dat ik haar zo ontzettend mis. Ik heb haar kunnen knuffelen en dat heb ik ook extra gedaan.

  Zij vertelde mij dat ze trots op mij is. En dat…, maakt mij erg emotioneel. Zo mooi en zo fijn.

  Was ze nog maar even langer bij mij en kon ik mijn mooie eerste huis aan haar laten zien en nog meer bijpraten over de afgelopen 12 jaar zonder haar.

  1. Marielle Borst

   Goedemorgen Lyanne,

   Dit is nou echt een droom om dankbaar voor te zijn! Wat fijn voor je (en voor je oma) dat deze droom je de gelegenheid heeft gegeven om haar te vertellen over je werk, uit te spreken dat je haar zo mist en elkaar heerlijk te knuffelen. Weet dat je in gedachten altijd terug kunt keren naar deze droom. Bijvoorbeeld op momenten dat je haar heel erg mist of op momenten waarop het heilzaam voor je is om haar liefde en trots nog weer eens een keer zo helemaal naar jou toe te voelen stromen. Vertrouw er maar op dat jullie het allerbelangrijkste hebben uitgewisseld en wat betreft de rest: als je je ogen dicht doet, je aandacht naar binnen keert, bewust contact legt met je oma, zegt hoe dankbaar je bent voor de ontmoeting in de droom en dan vertelt wat je ook nog zo graag had willen uitwisselen kan dit soms helpen om je ervaring voor jouw gevoel helemaal compleet te maken.

   Mooie gedachte dat de liefde van je oma altijd bij je is, dat dit je maar mag sterken in alles wat je doet Lyanne!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Bedankt voor je mooie reactie!
    Hoe denkt u erover in hoe verre dit “echt” gebeurd kan zijn?

    Betekent deze droom dat oma ook echt even bij mij is geweest? Dat het contact echt was? Voor in een droom? Dat gevoel heb ik namelijk wel.

    1. Marielle Borst

     Lieve Lyanne,

     Ik kan heel goed begrijpen dat je dit vraagt. Er is een stroming in dromenuitleg die de dromenwereld beschouwt als een ‘tussenrijk’ (tussen hemel en aarde) waar mensen die nog leven hun overleden dierbaren kunnen ontmoeten. In hoeverre dat ‘werkelijk’ gebeurt kan ik je niet zeggen, maar ik weet wel dat ik, sinds ik met dromen werk, talloze mails heb gekregen van mensen die een ontmoeting met een overleden dierbare in een droom als volledig levensecht hebben ervaren.

     Zelf heb ik het ook ervaren met de overleden vader van mijn vader. Ik kan je dus wel met zekerheid zeggen dat er heel veel mensen (inclusief mijzelf) zijn die een dergelijke levensechte ervaring hebben gehad.

     Er zijn ook mensen die zeggen dat de dromenwereld ons toegang kan geven tot een andere dimensie, waar ontmoetingen op een andere manier plaatsvinden dan op aarde, maar waar wel degelijk sprake is van uitwisseling op zielsniveau. De visie van natuurvolkeren zoals de Indianen is dat deze ontmoetingen niet alleen levensecht voelen, maar ook levensecht zijn.

     Naar jou toe zou ik willen zeggen dat zo’n droom iets is om dankbaar voor te zijn, omdat het je de kans heeft gegeven iets te ervaren wat duidelijk heel belangrijk voor je is en waar je in gedachten altijd weer naar terug kunt keren als je weer contact wilt maken met dat gevoel.

     Kortom: schrijf ons gerust nog een keer als je over een overleden dierbare droomt!
     Harte-groet,
     Marielle

 15. Voor ik ging slapen vroeg ik aan mijn engelen of ik mijn overleden tweelingzus mocht zien in een droom. Mijn tweeling zus is overleden in 2018. Ik heb haar gezien in mijn droom. Het was kort. Maar ik was zo blij dat ik haar zag. En ik voelde dankbaarheid en ontzag. Omdat ik haar mocht zien.

  1. Marielle Borst

   Lieve Jeannette,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je tweelingzusje. Het lijkt me heel verdrietig als je samen op de wereld bent gekomen om dit mee te maken. Kan me voorstellen dat er een verlangen in jou leeft om haar te zien in een droom. Was er een speciale reden dat je dat juist die nacht vroeg? En dan de kern: er kwam in je droom een antwoord op je vraag aan je engelen! Je hebt je overleden tweelingzus daadwerkelijk even kunnen zien: Wat een zegen! Wat voor nu kan helpen is om ruimte in jezelf te maken om die zegen echt helemaal te ontvangen. Dat kan je doen door met je ogen gesloten in gedachten terug te gaan naar het moment in je droom dat je haar weer zag en vervolgens dat gevoel helemaal je lichaam in te laten stromen. Mochten er dan allerlei emoties bij je naar boven komen, laat dat dan maar stromen, dat geeft heling.

   Knuffel voor jou en je zus van het dreamteam!
   Harte-groet,
   Marielle

 16. In mijn droom was ik in mijn ouderlijk huis. Opeens zag ik mijn vader, die al 15 jaar geleden overleden is. Het voelde heel goed en warm. In mijn droom kwam hij daarna steeds vaker bij me, en ook de vorm waarin veranderde. Eerst kon ik hem niet vasthouden, maar later lag hij echt in mijn armen. Mijn broer en zus waren ook in mijn droom, maar konden hem niet zien. Ze geloofden wel dat hij bij me was omdat ik mijn bril op mijn vaders arm legde (voor hen dus in de lucht). Bij het wakker worden voelde het heel fijn, mijn vader is altijd mijn held geweest en zal dat altijd blijven. Ik hoop echt dat deze droom ook echt bijzonder is. Na het wakker worden kreeg ik wel bijzondere herinneringen, bijv van de eerste keer dat hij bestraald moest worden. Ik ben toen met hem naar Leiden gereden en met hem meegegaan. Voor ons toen allebei een angstig en nieuw iets.
  Hoop dat u iets meer over deze droom kunt vertellen.

  1. Hallo lieve Doortje,

   Wat een bijzondere droom heb je gehad. Maar eerst, wat verdrietig dat je al 15 jaar geleden afscheid moest nemen van je vader. En vreselijk dat hij aan zo’n vreselijke ziekte kwam te overlijden. Maar wat mooi dat je er zo voor hem hebt kunnen zijn toen hij bestraald moest worden.
   Je droom klinkt voor mij als een afronding, eens heelwording van jullie beiden samen. Jij en je vader. Alsof zijn energie nu bij je is en jij hem vasthoudt. En jij ook bij hem. Alsof zijn energie jou is komen opzoeken in je droom. Hij kan nu rusten. Echt rust vinden, in jouw armen.
   In de droom zie jij je vader echt, je broer en zus niet, zij zien alleen ‘lucht’. Is dat iets wat je herkent?
   Wat was het meest wezenlijke, de essentie van je vader, als je aan hem denkt? Dat deze essentie nu bij jou mag zijn en zijn rust mag vinden.

   Ik ben benieuwd wat het bij je oproept.
   Sterkte!

   Lieve groet,
   Mayke

 17. Mijn vriend zijn vader is een jaar geleden overleden, nu heeft hij een droom gehad dat zijn overleden vader erg boos op hem was, hij zijn kleding en alles in moest pakken, terwijl in het echte leven dit nooit voorgekomen is, mijn vriend vond het een verschrikkelijke droom, omdat hij zijn vader nog nooit zo boos heeft gezien en wil heel graag weten wat dit kan betekenen ik hoop op een uitleg

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Anoniem,

   De droom is van je vriend en dus kan ook hij alleen de betekenis weten. Zijn er onbewust zaken, die tussen hem en zijn vader onbesproken zijn gebleven? Zaken die ‘ingepakt’ zijn gebleven als het ware? Waar wil deze droom je vriend op wijzen? Wat komt er bij hem boven als hij hoort dat hij wel kan inpakken? Ik denk bv aan een gevoel van falen, tekort komen of niet (goed) genoeg zijn? Maar wat denkt je vriend? Het is zijn droom immers.

   Het lijkt me heel erg om je vader zo boos te zien in een droom, maar achter grote woede schuilt vaak groot verdriet. En daarachter grote liefde.

   Esther

   1. Hij gaf aan dat hij het vreselijk vond om zijn vader zo boos te zien en dit maakte hem verdrietig hun waren twee handen op 1 buik, na de droom dacht hij dat hij iets niet goed gedaan had waardoor zijn vader in de droom zo boos was en na het verlies van zijn vader heeft hij het gevoel dat hij zijn bescherming kwijt is

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Anoniem,

     Ach, wat kan het verlies van een dierbare toch ook hard zijn. En dan zo’n droom krijgen…Maar in je antwoord lees ik wel precies wat de droom betekent: de kleren en alles dat moest worden ingepakt staat dus symbool voor de bescherming die de vader van je vriend hem bood. Nu is deze bescherming weggevallen en ik kan me zo voorstellen dat dit heeft geleid tot boosheid. Niet bij de vader, maar bij jouw vriend. Boosheid dat hij zijn vader en zijn bescherming moet missen. En zoals ik eerder al aangaf zit onder die boosheid groot verdriet, want het komt voort uit grote liefde. Ik wens je vriend en jou heel veel sterkte bij het verlies van zijn vader. Hij zal zijn bescherming nu bij zichzelf moeten gaan vinden. Dat vraagt om vertrouwen. Die wens ik jullie toe.

     Esther

     1. Heel erg bedankt voor uw uitleg, ik heb het mijn vriend voorgelezen en het klopt allemaal zei hij, dit raakte hem enorm omdat hij zijn vader zo erg mist hij is zijn steun en toeverlaat kwijt en dat is altijd moeilijk om te verwerken, ik zal hem er zeker door heen slepen super lief dank u wel ☺️

 18. 7 en 3 jaar na het overlijden van eerst mijn schoonmoeder en later mijn schoonvader zag ik ze beide vannacht in een intense droom. In mijn droom bleken ze niet dood te zijn, maar waren ze al die tijd ondergedoken. Het riep intens verdriet en boosheid bij mij op. En een groot verlangen om ze zsm te vertellen en mee te nemen in ons leven nu en ze kennis te laten maken met onze twee dochters. Mijn schoonmoeder had de meest geweldige oma geweest die we ons hadden kunnen wensen. In de droom werden mijn schoonouders echter afgeleid van een volledige hereniging met ons en slokte de familie hen op. De verbinding waar ik zo op hoopte en naar hunkeren bleef uit en ik voelde me ook boos dat ze ons in de “steek hadden gelaten”. Wat zou dit kunnen betekenen? Welke onderliggende boodschap?

  1. Lieve Kaylie, wat verdrietig te lezen dat je schoonouders niet meer leven en dat je zo naar hen fysieke aanwezigheid, hun liefde en aandacht voor jullie kinderen verlangt, en hunkert.
   Je mist hen, en voelt je in de steek gelaten.
   Dit lijkt mij meteen de kern van je droom.

   Je bent trots op jouw dochters en had zo graag DE opa en De oma voor ze willen hebben, die er helaas fysiek niet meer zijn.

   Als ze in de droom dan toch blijken te leven, “ondergedoken” , en dan ook nog worden opgeslokt door de rest van de familie…maakt je boos en je voelt je nog meer in de steek gelaten. (Ken je dat gevoel ook op andere momenten in jouw leven? )

   Ik vermoed dat dit gevoel, deze “wond”: het gemis, deze pijn en verdriet hierover via de droom jouw aandacht vraagt. Dit verdriet mag je bij dagbewustzijn toelaten en uiten. Keer op keer, totdat je er rust en vrede mee voelt. Ik moedig je aan dit met iemand, die veilig voor je voelt, te delen, zodat wat er binnen jou zit naar buiten mag stromen en je vrijer maakt.

   Misschien krijg je dan een andere droom over je schoonouders, waarin je hen nabijheid mag voelen vanuit de niet fysieke “wereld”.
   Laat het maar stromen 💚 Dat wens ik jou toe!

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb geholpen, laat je me weten?
   Voor jou een 💚Knuffel, en ook voor jouw mooie dochters!
   Liefs Olivia

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Henny,

   Mijn vraag zou zijn met wat voor gevoel je wakker werd uit deze droom? Dat zegt veel over waar deze intense blik over gaat.
   Is er wellicht nu na 6 jaar iets gaande waardoor je man, of het verdriet over zijn overlijden, weer heel intens aanwezig is?

   Esther

 19. Mijn broer is twee jaar geleden gestorven door zelfdoding,ik had een goede band met hem,kort daarna droomde ik over hem,alles was helderblauw gekleurd,ook zijn kleren,en een wit met blauwe auto zat hij in,vrolijk te lachen,hij hield van schilderen,ook van Rien poortvliet,vorige week vroeg ik om een teken,en wat later reed een vrachtauto voorbij,daar stond op van Poortvliet,en ook op de iPad,kwam opeens die naam voorbij,en vorige nacht droomde ik weer dat hij de hele tijd bij me was,in de kleren lichtblauw en wit,hij was in leven deprecief,en slikte al jaren tabletten,toen vlak voor het nieuwe jaar kwam het bericht,dood,opgehangen,in de garage,een verschrikkelijk bericht,groetjes Sibilla.

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Sibilla,

   Wat een gemis moet dat voor je zijn, jouw broer waar jij zo’n band mee had. Het komt op mij over of de droom deze band bevestigt en laat zien dat de onzichtbare lijn tussen jullie niet is verbroken. Het helderblauw en wit (worden ook wel als mystieke kleuren gezien) en het lachen komt over of hij het nu goed heeft, herken jij dat ook zo? En wat mooi dat het ‘Poortvliet’ teken twee keer voorbij kwam.

   Ik wens je veel liefde en ook sterkte,

   Lieve groet,
   Anita

  2. Hallo Esther, ik denk niet dat je veel aan mijn antwoord hebt het was zo’n helder beeld en ik begreep het niet . Ik heb geen idee wat hij me wilde zeggen. Lieve groet Henny

   1. Esther van Nieuwburg

    Hallo Henny,

    Ook ik kan je dat niet vertellen. Dus draag dit droombeeld maar even met je mee. Wellicht dat het mettertijd helder voor je wordt.

    Esther

 20. Beste Mariëlle,
  In oktober 2021 is mijn vriend overleden. De relatie duurde 9 jaar en wij woonden niet samen. Het was een moeilijke man die vaak boos was en ik durfde niet te gaan samenwonen maar hield toch van hem. Ik heb zijn overlijden als een shock ervaren en ga nog regelmatig naar zijn graf en naar zijn moeder met wie ik een goede relatie heb. Ik heb nu al een keer of 8 een droom gehad met ongeveer hetzelfde onderwerp. Ik ben op hem aan het wachten en hij komt niet en ben dan erg verdrietig. In een andere droom temidden van veel mensen loopt hij me voorbij en ziet me niet of doet alsof hij me niet ziet en vannacht zat hij te midden van een gezeldschap(ik was blij dat ik hem zag) en zodra hij me bemerkte stond hij op en liep weg. Ik ben al een keer naar een medium gegaan voor uitleg(bij de 2de keer) en die verklaarde dat dit het verwerken van de relatie is en geen betekenis heeft voor het nu aangezien hij nu alleen liefde is. Inmiddels heb ik hier dus al 8 keer over gedroomd en voel me teleurgesteld en verdrietig. De ervaringen in mij dromen heb ik niet in onze relatie ervaren. Hij kwam wel zijn afspraken na en deed ook niet alsof hij me niet zag. Kun jij hier iets mee?

  1. Marielle Borst

   Lieve Jolanda,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vriend. Het lijkt me heel moeilijk om je partner te verliezen, zeker omdat je zijn overlijden als een shock hebt ervaren. Ik vermoed dat de manier waarop je over hem droomt voortkomt uit die shock. Alsof je keer op keer herbeleeft dat hij iets doet dat je helemaal niet verwacht (en dat je ook niet kent uit jullie relatie). Hoe is hij gestorven?

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hallo Marielle,
    Hij is overleden in het ziekenhuis en ik wist niet dat hij in het ziekenhuis lag. Hij was al hartpatiënt sinds 2000. Hij had de relatie met mij verbroken 5 weken eerder. Ik denk dat hij overleden is door de medicatie die hij moest slikken. Nadat hij overleed heeft hij zelf contact met mij gezocht door me aan te sporen naar hem te zoeken en te zien hoe het met hem gaat. Ik heb niet eerder zulke ervaringen gehad. Ik kreeg deze gedachten direct na zijn overlijden kon ik later vaststellen. Ik heb meer ervaringen daarna gehad waaruit bleek dat hij me volgt en reacties geeft op de vragen die mij bezig hielden t.a.v. hem. De dromen waarin ik op hem wacht en hij niet komt maken me erg verdrietig en de dromen waarin hij me niet wil zien ook. Hij was een moeilijke man in de omgang, maar ik heb altijd van hem gehouden. Ik zie en zoek hem nog overal en realiseer me dat het spelltjes zijn die mijn hersenen met me spelen. Ik meen hem te zien en wanneer ik dan beter kijk dan is hij het natuurlijk niet.

    1. Marielle Borst

     Lieve Jolanda,

     Dank je wel voor je toelichting. Dromen over overleden dierbaren kun je grofweg in twee categorieën indelen: spirituele dromen en psychologische dromen.

     Als je een spirituele droom hebt gehad over een overleden dierbare word je vaak met een gevoel van ontzag en dankbaarheid wakker. Zo’n droom maakt vaak dat je je daarna een stuk lichter voelt. De overledene heeft je in een droom dan bijvoorbeeld laten zien dat hij of zij nu op een betere plek is en niet meer gebukt gaat onder de lasten van het aardse leven. Het gebeurt in zulke dromen ook regelmatig dat je advies, liefde of kracht krijgt van degene die is overleden.

     Dan de psychologische dromen. Die hebben qua inhoud veel te maken met wat je nog zo graag samen met de overledene had willen doen en/of over dat wat nog ‘onaf’ en onverwerkt is in de relatie tussen jou en degene die overleden is. In tegenstelling tot spirituele dromen waar altijd veel licht in zit, kenmerken dit soort dromen zich door een zekere ‘zwaarte’, ook bij het wakker worden.

     Uit het feit dat jij met een verdrietig gevoel wakker wordt uit de dromen waarin hij je niet ziet of waarin hij niet komt opdagen, leid ik af dat de dromen die jij over hem hebt in de categorie psychologische dromen vallen. Jouw systeem probeert jou door middel van deze dromen dus eigenlijk te helpen om je te verhouden tot de elementen in jullie relatie die bij jou nog onaf, rafelig, pijnlijk en onverwerkt zijn.

     Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het tijd kost om te verwerken dat iemand de relatie verbreekt en kort daarna overlijdt. En ik kan me ook voorstellen dat je een tegenstelling ervaart in dat hij je na zijn overlijden heeft aangespoord om hem te blijven zoeken, maar dat je daar tegelijkertijd ook in ook kunt ervaren dat hij je niet ziet of niet komt opdagen. Alsof het feit dat hij een moeilijke man in de omgang was met zich meebrengt dat je ook altijd een antwoord moet zien te vinden op een deel van hem dat jou verdriet doet of voor grote uitdagingen stelt.

     Mocht je over hem blijven dromen dan raad ik je aan om bij een van ons een droomsessie te komen doen, er zit vast wel iemand van ons bij jou in de buurt!

     Harte-groet en sterkte gewenst in je verwerkingsproces!
     Marielle

    2. Goedemiddag ik heb vannacht gedroomd over mijn overleden man. Joop is ruim een jaar overleden. Ik droomde dat ik in een klooster werkte (niet als non) en was al een tijdje niet thuis. Mijn man belde en huilde dat hij mij zo verschrikkelijk miste. Ik zijn ik kom naar je toe nee zei hij. Anders kom je hier heen ze ik. Ik moest ook huilen.

     1. Hallo Marieke,

      Eerst, gecondoleerd met het verlies van je man. Wat ontzettend verdrietig dat je hem verloren bent en dat je hem moet missen. Het klinkt voor mij alsof er nog niet iets is afgerond tussen jullie. In je droom werk je in een klooster, ook al werk je daar niet als non, een klooster roept bij mij een gelovig leven op en het celibaat. Is er iets wat rond de kerk, het geloof of celibatair leven in jullie relatie gespeeld heeft?
      In je droom ben jij daar en ‘ben je niet thuis’. Je droomt dat Joop je mist. Herken je daar iets van toen jullie nog samen waren? Was er iets waardoor jij op een bepaald vlak onbereikbaar was en hij jou miste? Het lijkt alsof je nu je gevoel toelaat, je verdriet. In je droom is dat zo, daarin moet je huilen. Misschien heb je hem al eerder gemist en hij jou? Terwijl hij nog leefde, voor zijn dood, zou dat kunnen?

      Lieve groet,
      Mayke

 21. Vannacht bezocht een vriendin, die in juli dit jaar zelf uit het leven is gestapt, mij in een droom. We waren uit eten aan een lange tafel en zij zat aan het uiteinde links van die tafel, best wat mensen van mij vandaan. Die mensen waren mij onbekend. De vriendin was onbezorgd en maakte grapjes. In haar leven heeft ze veel last gehad van depressies.
  Ik denk nog elke dag aan haar. We hadden op het laatst weinig contact, maar hebben veel gedeeld in 30 jaar tijd, soms was dat heel intens.
  Zou haar verschijning en plaats aan tafel wat willen vertellen aan me?
  Alvast veel dank voor een reactie.

  1. Marielle Borst

   Lieve Roel,

   Allereerst gecondoleerd met het verliezen van een vriendin die een rol van betekenis heeft gehad in jouw leven. Heel bijzonder dat je dit droomt. In onze ervaring is er een aantal verschillende soorten dromen over overleden dierbaren. Deze droom valt wat mij betreft duidelijk in de categorie spirituele dromen waarin een overleden dierbare aan je verschijnt in een lichtere staat dan ze tijdens het leven was. Alsof ze jou met deze droom wil zeggen dat ze nu op een betere plek is en niet langer gebukt gaat onder depressies. In de droom is ze immers onbezorgd. Ik hoop van harte dat deze droom je tot troost is.

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Mijn grootvader is bijna een jaar geleden gestorven maar vorige nacht kwam hij voor het eerst in mijn droom. Hij lag gewoon in zijn pyjama waarin hij gestorven is in mijn bed te slapen naast mij.
    Kan niet stoppen met er aan te denken..

    1. Marielle Borst

     Lieve Sally,

     Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je grootvader. Ik kan me voorstellen dat je niet kunt stoppen met aan deze droom te denken. Had je een speciale band met je grootvader? Zoals ik het lees laat de droom je ervaren dat je grootvader ondanks het feit dat hij gestorven is (of om in de metafoor van de droom te blijven: voor altijd slaapt) toch nog nabij is.

     Dromen over overleden dierbaren zijn belangrijke dromen om te onderzoeken, dus schrijf ons gerust nog eens als je weer over je grootvader droomt!

     Harte-groet,
     Marielle

 22. Mijn man geloofde niet dat er nog iets was na de dood ik denk daar anders over toen mijn man na een ziekbed in slaap gebracht was en overleed droomde ik de volgende nacht dat hij zei “ waar ben ik nou ik snap er niets van waarop ik zei je bent dood hoor ! daar na was ik verdrietig.40dagen later ben ik op zijn plekje in bed gaan liggen en droomde ik dat hij van mij weg liep in een wit overhemd met een broek aan die ik niet kon zien maar ik wist wel dat hij een broek aan had.Hij draaide zich om en zwaaide naar mij en verdween in iets waar ik geen naam voor weet Ik vond het een hele heftige droom

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Emma,

   Wat een bijzondere droom. Het komt op mij over of jouw man 40 dagen nodig heeft gehad. 40 dagen wordt ook wel als de tijd van beproeving of nog dwalen gezien (de tijd dat volgens het Bijbelverhaal de Joden door de woestijn trokken, 40 dagen vastentijd voor Pasen).
   Dit is een droom die tijd nodig heeft en ik hoop dat je hier steeds meer jouw eigen betekenis aan kunt geven.

   Dankjewel voor het delen met ons, heel fijn.

   Lieve groet,
   Anita

 23. Ik droom al 13 jaar over mijn overleden ouders. Soms wel nachten achter elkaar. Ze verschijnen gewoon in hun dagelijks leven. Ik kan ze voelen en ruiken. Wanneer ik wakker word moet ik echt goed nadenken of ze niet meer bij mij zijn. Met beiden had ik een hele goede band. Mijn vader is in 2009 overleden en mijn moeder in 2010. Inmiddels is ook mijn broer overleden en daar heb ik ook dromen over.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Monique,

   Wat een verlies van zoveel dierbaren. Ik kan me voorstellen dat je heimwee hebt naar je ouders en ook je broer, naar de tijd met hen en de goede band die jullie deelden. Misschien mis je dat zo erg dat ze steeds weer terugkeren in je dromen. Opdat ze dicht bij je zijn. De vraag aan jou is wat jij nu wilt: Wil jij ze dichtbij je houden en blijven ontmoeten in je dromen? Of wil je afscheid nemen van hen, voor nu en voor dit leven?

   Esther

   1. Eigenlijk wil ik ze wel dichtbij mij houden, anders ben ik bang dat ik ze voor eeuwig kwijtraak. Dank voor uw antwoord. Lieve groet Monique

 24. Ik droomde dat ik de deur van mijn woning dicht deed en er achter kwam dat ik de sleutel vergeten was, terwijl ik naar boven keek om te zien of ik kon klimmen door een raam zag ik dat het te hoog was en ik heb hoogtevrees. Al dubbend en denkend wat te doen gaat de deur open en staat mijn moeder daar en ik vroeg, hoe kom jij nou binnen, ze keek mij alleen maar lief aan met een blik van ja, dat wil jij wel weten en ik werd wakker? Heel apart. Oh ja, ze was daar ongeveer 40 jaar en zij is op haar 91e overleden.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Lopez,

   Huizen in dromen gaan vaak over ons zelf. Zou het kunnen zijn dat jij ooit de voordeur van je huis ofwel van je hart hebt afgesloten? Rond je 40ste misschien? En dat je deze enkel weer kunt openen door je ‘hoogtevrees’ te overwinnen? Hoogtevrees in een droom kan misschien staan voor angst voor het ‘hogere’; dat wat je eert, maar ook vreest. Wat zou dat kunnen zijn? En durf je dat weer toe te laten in je hart? Ik denk dat de droom en je moeder in de droom je daartoe uitnodigen.

   Esther

 25. Goeiemorgen, ik heb vannacht gedroomd, en mijn droom was dat ik beneden in mijn eigen huis liep in een donkere kamer, en ik omdraaide omdat iemand zei hey ik ben er weer. Toen ik keek stond mijn vader in de verlichte kamer in favoriete outfit en ik liep naar hem toe pakte hem vast en ik zei
  Huh je bent toch niet dood je leeft weer en ik heb je gemist maar hij zei niks terug was alleen aan het glimlachen. Mijn vader is helaas in april aan een kort ziekte bed overleden, ik heb ook niet meer gezien of gesproken omdat ik het niet durfde en ik verschrikkelijk vond om hem zo te zien. Ik droom dagelijks over hem, maar niet op deze manier ik vind het heel bijzonder en geloof dat hij me heeft gevisiteerd. U zou mij heel blij maken met een antwoord. Met vriendelijke groet

  1. Hallo Manon,

   Alleerst, gecondoleerd met het verlies van je vader. Wat verdrietig dat je hem aan een kort ziektebed bent kwijtgeraakt. In alles in je droom, in de hele energie is voelbaar hoeveel liefde er tussen jullie stroomde. Of hij jou gevisiteerd heeft in jouw droom zullen we nooit echt zeker weten. Maar wat voor mij wel zeker is, is dat zijn energie in jouw droom was. In een donkere kamer in je eigen huis staat je vader in een verlichte kamer. Je zou ook kunnen zeggen dat in jou, in een donker deel in jou, nu ineens dit deel verlicht is door de energie van je vader die nu tot je kwam via je droom. Prachtig! En ik zou zeggen; koester dat!

   Verder, is het nog interessant voor jou om te voelen welke energie essentieel was voor de relatie die je met je vader had, of de energie die hij had, en dat deze energie nu bij je is. Het klinkt voor mij als een helende en spirituele droom. Heel erg mooi. Ontvang het maar en koester het, de liefde van je vader.

   Lieve groet
   Mayke

 26. Goedemorgen,
  Is het mogelijk om nog een droom Uitleg te krijgen?
  Ik had over mijn overleden moeder gedroomd, maar ook andere mensen die nog leven.
  Ik droomde dat ik in het slaapkamer van mijn moeder stond met mijn rug naar het bed. Mijn moeder stond aan mijn linker kant en mijn broer aan mijn rechter kant en hij gaf mij een cadeautje en zei ook deze cadeau is voor jou dat ingepakt was in rod gekleurd stof. Mijn moeder stond heel kalm en vredig bij. Terwijl ik bezig was de cadeau open te maken hoorde ik een stem van de man van mijn zus die ik totaal niet wilde zien en op dat moment zag ik mijn zus snel richting de keuken lopen en terwijl ik bezig was om mijn cadeautje open te maken, waar nog steeds mijn mam en broer bij mij stonden kalm en vredig werd ik wakker.
  Alvast ontzettend bedankt.
  Mvg. Aevy

  1. Hallo lieve Aevy,

   Ja, dat is zeker mogelijk. Ik antwoord 1x omdat ik zie dat je deze droom ook al een paar dagen geleden hebt ingediend. In jouw droom krijg je een cadeau van je broer, waar je moeder vredig bij staat. Maar je wordt afgeleid door je man van je zus en je zus zie je snel richting de keuken lopen.

   Het cadeautje is ingepakt in rood gekleurd stof. Rood is de kleur van de liefde. Stof is zacht. Ik kan uit je droom niet opmaken wat er precies in het cadeautje zat, maar voor mij duidt alles erop dat het iets heel moois is. Iets zachts en liefdevols. Maar jij kan het niet uitpakken wat je wordt afgeleid. Voor mij roept dat de vraag op: Heb jij onlangs een heel mooi (symbolisch) en liefdevol cadeau gekregen? Ik zou dat maar goed bewaren en daar goed op passen, het koesteren, niet weggeven. Dwz ook niet teveel over praten want je kan het niet uitpakken als je in contact bent met je zus en de man van je zus. Daarentegen is je broer daar heel blij mee, hij geeft het jou! Klinkt alsof je daar samen met hem van mag genieten, van deze ‘zachte liefde’ die je gekregeb hebt. Met hem kan je het delen!

   Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb!

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Hallo lieve Cindy,

    Eerst even dit:
    Nee, je antwoord is niet verwijderd. Ik lees het net pas. En wees niet bang, je reactie is anoniem. Alleen wij zien je e-mailadres. Hopelijk stelt je dat gerust. Mocht je willen dat ik het eerdere antwoord voor je verwijder van de site haal, laat het dan even weten. Dan haal ik het weg.

    En nu inhoudelijk op je reactie:
    Wat vreselijk om te horen wat je de afgelopen jaren allemaal hebt meegemaakt, Fleur! Je staat letterlijk ‘onder water’ en je situatie in je leven, zoals jij deze beschrijft is zoals in je droom: het lijkt alsof de bloem in jou verdrinkt als zij geen zon krijgt en een rustige plek!

    Ik weet niet of ik het helemaal goed begrepen heb in je antwoord, maar ik hoop ten zeerste voor jou dat jij op deze plek mag blijven waar je het fijn vindt. In ieder geval maakt de droom je duidelijk dat het niet verstandig is om heen en weer te lopen. Je hebt een vaste plek nodig waar warmte is, licht, aardige mensen om je heen die voor je zorgen. Ik hoop dat dit lukt!

    Wat ook nu bij me opkomt is: mocht dit allemaal niet lukken. Je droomt over een bloem in een bloempot die onder water staat. Deze heeft duidelijk een vaste plek in de zon nodig, zodat ze weer kan bloeien, licht en zon krijgt. Maar wat bij een bloempot die onder water staat ook helpt is: nieuwe aarde geven.

    Daar kan je over nadenken: Hoe kan jij deze bloem ‘nieuwe aarde geven’? D.w.z. haar uit de pot halen met dat water en voorzien van ‘droge’ voedzame aarde waar ze haar wortels in kan laten groeien. Het hoeft niet alleen ‘van boven’ te komen, maar ook door te aarden. Werk jij graag in de tuin? Heb je iets met planten? Letterlijk aarde in je handen voelen kan helpen, of klei (keramiek, boetseren), tuinieren, veel buiten zijn, met je voeten in de grond, aarde. Doe je dat?

    Je hebt letterlijk ‘grond’ onder je voeten nodig. Als het niet meteen lukt in een huis, misschien wel door te ‘aarden’.
    En hele fijne oefening daarvoor is om met beide voeten stevig in de grond te gaan staan en iets door je knieën te zakken. Alsof je letterlijk meer ‘aardt’ op die manier voel je meer contact met de grond/aarde onder je voeten.

    Ik hoop van harte dat ik je hiermee verder heb kunnen helpen. En ik hoop vooral dat je de zekerheid krijgt van een vaste, fijne woonomgeving. Dat is je basis.

    Aard, grond, bloei en groei en voel de zon, de warmte en het licht op je schijnen, lieve Fleur!
    Heel veel sterkte met alles.

    Lieve groet,
    Mayke

    Ik hoop dat ik je hiermee

 27. Hallo, mag ik jullie nog eens om raad vragen?
  Vorige maand droomde ik weer over mijn overleden man. Hij lag in een bed (overleden aan kanker)en ik ben weggelopen, een lange donkere gang in en verstopte mij een beetje bang. Hij kwam achter mij aan, was helemaal in het zwart gekleed met zwarte handschoenen aan en kwam voor mij staan. Toen trok hij zijn rechter handschoen uit en ik herinner mij een stralend lichte hand.
  Deze nacht droomde ik dat we naar een feest moesten. Ik herinner mij niet dat hij mee ging. We waren te vroeg want de kelners waren alles nog klaar aan het zetten en er waren nog gasten van de vorige receptie. Een deel van de rest van de droom ben ik kwijt maar op het einde zat ik helemaal alleen aan een vierkante lege tafel. Een jong persoon in een zwart pak met wit hemd kwam naar mij toe gaf mij een kus op mijn wang en vroeg mij ook om een kus. Weet niet zeker of dit de jonge versie van mijn man was.
  Ik vraag mij af of beide dromen gelinkt zijn aan elkaar.
  Dankjewel
  Huguette

  1. Hallo Huguette,

   Je vraagt je af of beide dromen aan elkaar gelinkt zijn, ik denk het wel!

   Je vorige droom waar je aan refereert ken ik niet, maar de eerste vraag die in mij opkomt is: Aan welke hand droeg je man jullie trouwring? In je droom trekt hij zijn rechterhandschoen uit en je herinnert je een stralend lichte hand. Aan je hand draag je je trouwring, deze hand geeft licht. Hij was helemaal in het zwart gekleed. De kleur zwart roept voor mij de dood op. Het is alsof hij je wil vertellen dat ondanks dat hij dood is (zwart gekleed, zwarte handschoen), daaronder (onder de handschoen) straalt jullie liefde en geeft licht. Je droom herinnert je er volgens mij aan, dat ook al is je man overleden, jullie liefde voortleeft en licht geeft. Hij geeft jou, zijn hand!

   Dat wil niet zeggen dat jij in je dagelijkse leven daaraan vast moet blijven houden in de zin van dat jij ‘niet vrij’ bent. Daar bedoel ik mee dat jullie liefde blijft voortleven én door de dood heen, jou licht geeft, én tegelijkertijd is er in dit leven van jou nu ook plek voor iemand die jou een kus geeft en graag van jou een kus wil. Een ‘jong’ iemand, jong lees ik als levend. Anders blijf je alleen zitten aan een vierkante tafel: jullie gezin – je man, jij, en je kinderen. Zo lees ik je tweede droom.

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen verder helpen.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Dag Mayke,
    hij droeg zijn trouwring aan zijn rechterhand! Ik heb die ondertussen laten graveren met zijn vingerafdruk en draag hem nu zelf, ook aan mijn rechterhand..
    Ik dacht dat de jonge persoon mijn man voorstelde maar ergens was er een gevoel van dat hij het niet echt was. Het is een beetje verwarrend die laatste droom omdat ik nog helemaal vastzit in mijn verdriet. Het is nog maar 6 maand geleden.
    Dankjewel hoor!
    Huguette

    1. Hallo Huguette,

     Wat bijzonder dat hij zijn ring aan zijn rechterhand droeg en hij deze hand in zijn droom opstak en licht gaf! Wat zijn dromen toch mooi! Prachtig dat je die ring hebt laten graveren en jij deze nu aan je rechterhand draagt. Ik wist niet dat het nog maar zo kort geleden was. Gecondoleerd, met dit intens verdrietige verlies. We zullen nooit weten wat de jonge persoon betekent. In ieder geval blijft het voor mij zo, dat er iets van nieuw leven, jong, doorheen stroomt qua energie. En dat jouw man je dat van harte gunt.

     Lieve groet,
     Mayke

 28. Goedenavond,
  Ik droomde over mijn overleden moeder, maar er waren ook meerdere mensen in mijn droom die nog leven.
  Ik droomde dat ik in de slaapkamer van mijn moeder stond met mijn rug naar het bed. In het slaapkamer stond mijn moeder aan mijn linker kant en mijn broer aan mijn rechter kant en hij had een cadeautje voor mij dat was ingepakt in donker rode kleur stof en gaf het aan mij en hij zei ook ik heb een cadeautje voor je. Ik pakte het aan, mijn moeder stond er vredig en stil bij ze zag er goed uit en ik hoorde tegelijkertijd een stem in de gang van de man van mijn zus en had geen zin om hem te zien en volgens mij zag ik mijn zus nogal haastig naar de keuken lopen en intussen stonden mijn broer en moeder er vredig bij kijkend naar mij terwijl ik bezig was om de cadeau uit te pakken en toen werd ik wakker.
  Alvast ontzettend bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Aevy

 29. Goedemiddag,
  Ik droomde over mijn overleden moeder.
  Mijn mam is afgelopen juli overleden.

  Ze was in mijn huis erg rustig en mooi aan het dansen recht voor de trap in het woonkamer met haar rug naar de trap.
  Ze was helemaal naakt, maar had een normale huidskleur korte haren en volgens mij zwart, maar kon ook wit zijn kan me dat deel niet helemaal herrineren.
  Ik wordt wakker door de muziek die helemaal niet hard aan staat, maar zachtjes op de achtergrond te horen is en ik blij en nieuwschierig naar beneden loop en zie mijn moeder beneden bij de trap staan ik was zo blij en begon haar van achteren stevig vast te pakken en zei mam wat mooi om je zo te zien dat je heerlijk aan het genieten bent. Ik had haar stevig vast dat voelde zo ongelooflijk goed ik wilde haar niet los laten. Mijn mam had vanaf het begin dat ik haar zag een vredig blik en uitstraling op haar gezicht dat zag ik direct toen ik van de trap afliep en dat deed me zo goed. Ik kan me ook niet herinneren of ze iets zei ze. Terwijl ze helemaal naakt was, was ze volledig vredig en aan het genieten.
  En toen werd ik wakker.
  Ik ben ontzettend benieuwd wat het betekenis van de droom is? Heb meerdere pogingen gedaan om het te vinden zonder resultaat.
  Hopelijk kunt mij een uitleg gegeven.
  Alvast erg bedankt!
  Met vriendelijke groet,

  1. Hallo Aevey,

   Allereerst, gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Wat heb jij een bijzondere en prachtige droom over haar gekregen, wauw!
   Soms brengt het dromen over een overleden dierbare met zich mee, dat de essentie van deze persoon, de essentie van de relatie die je met deze persoon had, daarna bij je is. Dat vind ik bij jouw droom. Naaktheid in dromen staat voor kwetsbaarheid. Denk maar aan het spreekwoord ‘jezelf bloot geven’. Je laat alles van jezelf zien. Daarbij danst je moeder, ze is vredig en geniet. Was ze ook zo toen ze nog leefde? Het kan zijn dat je haar anders gekend hebt, maar dat hare pure essentie het vredige is. Het is alsof ze tegen je wil zeggen dat waar zij nu is, zij het goed heeft, ze op haar plek is. Ze geniet, danst en zichzelf helemaal mag laten zien zoals ze is. In al haar kwetsbaarheid. En dat jij deze energie bij jou mag dragen. Als bron van hulp op jouw levenspad en zij daarin met jou is. Dat is wat er bij mij op komt, na het lezen van je droom. Ik ben er door ontroerd, zo mooi.

   Heb je dit blog al eens gelezen:Dromen over overleden dierbaren ?

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Goedemorgen,
    Bedankt voor uw medeleven!
    WAUW wat ontzettend mooi!
    Ik ben in tranen van dit bijzonder prachtige uitleg.

    Nee ik heb helaas mijn moeder alleen vredig meegemaakt als ik alleen met haar was en wanneer we onze uitjes hadden zonder invloed van negatieve energie.

    Ik zal deze prachtige uitleg voor eeuwig meedragen, ontzettend bedankt voor dit onvergetelijke ervaring!

    Fijne dag!
    Met vriendelijke groet,
    Aevy

    1. Hallo Aevy,

     Wat ontzettend fijn om te horen dat je zo blij bent met deze uitleg. Heel erg graag gedaan! Draag deze vredig energie maar met je mee.

     Lieve groet,
     Mayke

 30. Het is 4 jaar geleden dat mijn moeder is overleden ,vannacht voor het eerst over haar gedroomd dat ze hier was en achter een bureautje zat met allemaal papieren en een computer .Ze schoof alle papieren van het bureau af en zette de computer aan , ik vroeg waarom ze de papieren zomaar op de grond gooide(kreeg daar geen antwoord op ) ,ze was iets aan het schrijven op de computer en zei toen tegen mij ´hier mag jij wel naar toe ´ ik kon het niet zien /lezen wat er op het beeldscherm stond .Vervolgens keek ik haar aan ze zei niets maar mijn gevoel gaf aan dat ze dement was ( terwijl ze dat niet was toen ze nog leefde ) en ik werd toen wakker en was erg verdrietig ,heb dus geen enkel idee wat voor een betekenis deze droom zou kunnen hebben .

  1. Hallo Mirella,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Dat is een intens verdriet en verlies, ook al ben je al op volwassen leeftijd.
   Je wordt erg verdrietig wakker. Dit roept bij mij op dat er nog iets te verwerken is in jullie relatie, ook al is zij nu overleden. Hoe was je relatie met je moeder?
   Ze geeft je in je droom het gevoel dat ze dement is. Terwijl ze dat in het echte leven niet was. Het meest bekende symptoon van dementie is geheugenverlies.
   Speelde er iets in jullie relatie waar je te maken had met ‘verlies van geheugen’? Waren er bijvoorbeeld zaken tussen jullie onuitgesproken waarbij je moeder iets zich ‘niet meer kon herinneren’? En maakte je dat al verdrietig? Omdat je er niet meer samen over kon praten?

   In jouw droom zegt ze tegen jou: ‘hier mag je wel naartoe’? Waar zou dat over kunnen gaan? Ik moet denken aan een familiegeheim. Was er iets in jullie familie dat niet besproken mocht worden, niet herinnerd mocht worden? (geheugenverlies, dementie) en waarvan zij, je moeder, nu tegen je zegt: Hier mag jij wel naartoe?
   Ik weet het niet hoor, het is wat er bij mij opkomt, alsof je wordt uitgenodigd om ergens naar te kijken wat eerst niet gezien, niet herinnerd mocht worden, omdat het te pijnlijk was?

   Het lezen van onderstaand blog over het dromen over overleden dierbaren kan je ook verder helpen:
   Dromen over overleden dierbaren

   Ik hoop je van harte hiermee verder geholpen te hebben. Ik ben benieuwd wat het lezen van mijn antwoord bij je oproept.
   Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

 31. Ik droomde vannacht over mijn oma die 30 jaar geleden overleden is. Ik was toen 9.
  Ik droomde dat ik moest vluchten uit een brandend gebouw. Nadat alles geblust was mocht ik het gebouw weer in om te kijken of er nog spullen te redden waren. Toen ik in mijn kamer kwam, waar alles verbrand was stond er tegen de wand een staande klok. (Dezelfde klok als mij opa, haar man in huis had staan) Met de klok was niets gebeurd tijdens de brand, geen roet, geen rook schade, niks. Ineens ging de deur van de klok open en stapte mijn oma uit de klok. Ik keek haar verbaasd aan en voelde of ze wel “echt” was. Hier op pakte ze me stevig vast en zei dat ze het echt was. Het was een hele intense knuffel die ik van haar kreeg. Daarna was ze weer weg

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Koos,

   Allereerst: Wát een mooie droom! Van zo’n droom gaat mij droomhart sneller kloppen, dus dank voor het delen.

   Dan naar de droom zelf. Om te beginnen zou het helpen je af te vragen wie of wat je overleden oma voor jou betekent? Als je aan haar terugdenkt, welke herinneringen, gedachten en gevoelens komen dan bij je boven? Waar staat zij symbool voor in jouw perceptie? Dat is van belang voor het begrijpen van de droom.

   Want het gebouw waar je uit vlucht (was het je huis?) ligt in de as. In jouw kamer is alles verbrand. Wat is gaande nu waar je van wegvlucht? En dat je het gevoel geeft dat alles in de fik staat of dat alles in rook is op gegaan? Alles is verbrand. Dat is dramatisch en tegelijkertijd biedt het ruimte aan iets nieuws. Vuur is immers vernietigend, maar ook louterend.

   En dan het wonder temidden van dat alles. De nog volledig intacte klok waar je oma zomaar uitstapt en je intens knuffelt met de woorden dat (ze) het echt is. Ik vind het zo’n ontroerend beeld, dat ik er bijna niet aan wil komen.
   Maar als je even teruggaat naar mijn eerste vraag over wie je oma voor jou symboliseert, dan is nu de vraag: Wie/wat omhelst je hier? Wie/wat geeft je de bevestiging dat het écht is? Wie/wat komt daar letterlijk uit de tijd gestapt om jou die waardevolle boodschap op liefdevolle wijze te brengen?

   Alleen jij weet daar het antwoord op. Ik hoop van harte dat je het vindt en hier met ons wilt delen.

   Esther

 32. Beste Mariëlle,
  Mijn vader is in november 2021 overleden na een kort ziekbed. Het intensieve mantelzorgtraject heeft mijn twee broers, zus en mij dichter bij elkaar gebracht. Ik heb tijdens mijn leven een ambivalente verhouding met mijn vader gehad. Pas tijdens zijn ziekbed toen hij zijn kwetsbaarheid liet zien, zag ik de vader die ik altijd gemist had. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor.
  Ik heb enkele dagen geleden de volgende droom gehad:

  Ik ga op bezoek bij een kennis met wie ik heb afgesproken op een terras.
  Als ik kom aanlopen zie ik haar rechts zitten en tegenover haar een man. Is dat haar vriend? Ik kom dichterbij en ben perplex want de man lijkt op mijn vader, jonger, met donkerblond haar en minder rimpels. Is hij het echt? Hij kijkt mij vriendelijk aan en ik zeg: “pap, ben jij het echt?” Hij ziet er goed uit, goed gekleed zoals altijd, een beige katoenen broek en overhemd, zelfde postuur. Ik zie dat de knoop openstaat en schiet in de oude zorg-modus, maar houd me in.
  Het huis van mijn kennis ziet er Zuid-Spaans uit en ik zie de zee.. Dat moet de Middellandse Zee zijn. Ik vraag aan haar 45 minuten om met mijn vader alleen een strandwandelingetje te maken zodat we elkaar alleen kunnen spreken. Mijn kennis zegt: ” daar hebben we Clarissa voor” en ze knipt met haar vingers. Ik zie langzaam een vrouwelijke gedaante verschijnen uit het niets.
  Ik voel me geëmotioneerd tijdens het samenzijn, wil van alles vragen aan mijn vader, maar weet niet waar te beginnen. ” Pap, wat ben je snel terug op aarde”, vraag ik hem. Er borrelen meer vragen op, maar voordat ik de kans krijg antwoordt hij: ” je moet niet al je zakken buiten zetten”. Als hij weg wil lopen vraag ik nog of ik zijn groeten kan overbrengen aan mijn zus en twee broers maar hij antwoordt niet. Ik zit vol emoties, voel de behoefte om te helpen zoals in de laatste maanden voor zijn overlijden. Maar het gaat hem nu goed zo te zien.
  **
  Clarissa komt verder niet meer voor in de droom. Het is bovendien een naam die mij vreemd is.

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Anja,

   Wat ontroerend hoe je schrijft over het laatste deel van jouw vaders leven op het ziekbed en jouw dankbaarheid voor dit contact. En wat een mooie ontmoeting in deze droom, een droom om te koesteren.

   Wat me raakt is de tegenstelling tussen enerzijds de zorgmodus, jouw behoefte om te willen helpen en anderzijds de strandwandeling aan de Middellandse zee waarbij je elkaar ‘als gelijken’ kunt spreken. De droom voelt voor mij als een uitnodiging om nu jouw eigen leven te gaan leiden. Zorgen hoeft niet meer, ‘het gaat hem goed zo te zien’.

   En wat roept de naam Clarissa bij jou op? Zelf heb ik meteen maar even de betekenis opgezocht: Clarissa is afgeleid van Clara, dat komt van ‘clarus’, wat ‘helder, blinkend, glanzend, schitterend’ betekent. Een prachtige naam dus, één om te schitteren! Dat is toch een heel ander beeld dan ‘de zakken buiten zetten’?

   Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept,

   Lieve groet,
   Anita

 33. Stratsaert Jurgen

  Ik heb gedroomd dat mijn papa was gestorven we hebben mijn papa afgelegd maar na een uur stond hij alweer terug in de kamer.en dat terwijl mijn papa AL tien jaar is heengegaan.

  1. Marielle Borst

   Hallo Jurgen,

   Allereerst gecondoleerd met het feit dat je vader al tien jaar niet meer leeft, dat lijkt me een heel gemis. Je droom leest alsof je vader, ondanks het feit dat hij allang niet meer leeft toch nog heel dichtbij jullie staat. Vrijwel direct na zijn overlijden staat hij in de droom immers al weer bij jullie in de kamer. Is dat in jullie dagelijkse leven ook zo? Dat je vader op een bepaalde manier nog heel dichtbij voelt? Je zou de droom ook zo kunnen bezien dat je vader moeite heeft om zijn leven met jullie los te laten. Hoe voelt dat voor jou?

   Harte-groet,
   Marielle

 34. Ik heb mijn autisme zoon overleden deze jaar in maart kon niet praten maar in mijn droom riep twee keer achter elkaar ma mama wat betekent dat ik ga elke dag kerkhof

  1. Marielle Borst

   Lieve Elvira,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je zoon: een kind verliezen lijkt me het moeilijkste wat er is. Ik wens je sterkte en liefde om je heen toe. Ik weet niet precies wat het betekent dat je zoon in jouw droom twee keer achter elkaar mamma roept, maar het gebeurt wel eens dat dierbaren die overleden zijn in een droom contact maken en willen laten weten dat het ze goed gaat waar ze nu zijn. In dit geval alsof je zoon je op deze manier wil laten weten dat hij zijn stem kan gebruiken waar hij nu is. Zou het zoiets kunnen zijn?

   Tenslotte wil ik met je delen dat een wijs man ooit tegen me zei dat de liefde de enige kracht is die de dood kan overstijgen ❤️‍🩹

   Nogmaals sterkte!
   Harte-groet,
   Marielle

 35. Ik droom nu al 2 dagen over mijn overleden overgroot oma van 12 jaar geleden.

  “Ik zat in mijn droom op de bank met mijn dochter en mijn moeder en tussen ons in zat dus mijn overgroot oma. Ze was ouder en verder ingevallen gezicht naar verder wel mijn oma alleen wat ouder zoals nu.

  Mijn moeder Zag haar niet. Ze zei dat ik gek geworden was. Mijn oma kwam bij mij liggen en knuffelde met haar achter klein dochter. Vervolgens draaide ze weg met haar ogen en ging lopen viel neer op de grond begon heel raar te liggen trillen en ogen draaide weg. Ik zei nog zien jullie dit echt niet ? En zo kwam er een hele harde onweers donder en schrok ik wakker..

  Het was zo zo levens echt maar het gekke is dus, ik was me ervan bewust dat ze eigenlijk niet meer leeft.

  Nu al 2 nachten achter elkaar droom ik dus over mijn oma.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Melanie,

   Met het beeld van je dochter, je moeder, je overgrootmoeder en jij op de bank, toont de droom wat mij betreft de voorouderlijn en meer specifiek de vrouwenlijn daarin. Dat je overgrootmoeder in het wakkere leven overleden is, deert de droom niet. Dit is de lijn en hier binnen is iets gaande. Wat zou dat kunnen zijn?
   Ik merk wel op dat dit dus je overgrootmoeder is en niet je oma? (Je noemt haar later namelijk oma, een verspreking?) En zo ja, is de vraag: Waar is je oma in deze familie-opstelling?
   Wat verder opvalt is dat je moeder je overgrootmoeder niet ziet. Alsof ze de dood niet kan zien, wat jij wel kunt in deze droom. Herken je ook in je wakkere leven dat jij meer open staat voor de ongeziene wereld dan je moeder? En vindt ze dat maar gek aan jou?

   Je overgrootmoeder knuffelt je dochter en krijgt vervolgens een soort epileptische aanval, die weer wordt gevolgd door een donderslag. Beide gebeurtenissen, de aanval en de donderslag, volgen op het samen liggen en knuffelen. Het zijn plotselinge wendingen, die schrik aanjagen. Je schrikt ook wakker.
   Herken je Melanie, in je familie-lijn, in de vrouwenlijn, dat eerst alles koek en ei is? Dat alles lekker loopt en fijn is, maar dat er plotsklaps iets verandert in dit geheel? Is er iets onthult misschien, wat eerder verborgen was? Heeft het wellicht met je oma te maken, die ik mis in de vrouwenlijn?
   Dit zijn mijn gedachten en overwegingen bij het lezen van je droom. Misschien herken je er iets in, misschien ook helemaal niet. Je droom intrigeert me, maar het is tevens een moeilijke droom voor mij om schriftelijk te duiden. Laat me weten of mijn uitleg je verder helpt of niet.

   Esther

 36. Ik heb gedroomd dat mijn man bij mij was en toen had hij geen pijn en zag er nog uit voor hij ziek werd
  Hij was iets aan het oplossen voor ons en ik had een goed gevoel als ik wakker was , omdat ik eindelijk van hem gedroomd had

  1. Hallo Monique,

   Allereerst, gecondoleerd met het verlies met je man. Wat een mooie en bijzondere droom heb je gehad. Dit zie ik als een spirituele droom, die gaat over heling en troost. Je man was bij je en je hebt eindelijk van hem gedroomd. Alsof je in een andere dimensie, in een hogere vorm, nu weer bij zijn energie bent, of hij bij die van jou. Jullie hebben weer contact met elkaar. Alsof zijn energie weer bij je terug is. In je droom is hij iets voor jullie aan het oplossen. Hij zag er weer uit, zoals hij eruit zag, voordat hij ziek werd en nog geen pijn had. Dit roept bij mij het beeld op, dat hij ook de energie van zijn ziekte geheeld heeft, zodat jullie daar vrij van zijn. Of dat zo is, weet ik natuurlijk niet, maar zo lees ik het. Hij kan nu een bron van hulp in je leven zijn, ook al is hij niet fysiek bij je, maar zijn ‘essentie’ is nu bij je.

   Lieve groet,
   Mayke

 37. Mijn zwager is 7 weken geleden overleden ..hij was pas 49 jaar 😪 hij was de man van me tweelingzus…
  Ze heeft nu gedroomd over hem en hij vertelde haar het volgende: Ik heb voor jou gekozen ,en met een lach kuste hij haar, daarna vertelde hij me zus dat ze nog ff geduld moest hebben en dat hij dan weer thuis was ..

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Inge,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je zwager. 49 jaar is echt veel te jong. Wat verdrietig voor jou en voor je zus. Mijn hart gaat uit naar jullie.

   Als de droom van je zus iets laat zien, is het wel de grote liefde die hij heeft voor haar. Dat hij via een droom met een kus en een lach laat weten dat zij zijn keuze was…en is. Wat een koesterend kado deze droom.

   Het laatste deel is meer in nevelen gehuld; nog even geduld en dan is hij weer thuis. Waar gaat dat over? Mijn eerste ingeving is dat het hier niet gaat over zijn thuis op aarde bij je zus, maar over de plek waar wij allen na ons sterven naar terugkeren. Waar dat is en hoe dat zal zijn weet geen mens, maar hoe mooi en troostend dat hij deze plek ervaart als thuiskomen.

   Ik wens jullie veel sterkte samen. Moge deze droom jullie daarbij helpen.
   Esther

 38. Hallo, hier ben ik weer even terug. Dankzij jullie boeken heb ik al verschillende keren een droom zelf kunnen verklaren maar nu heb ik toch een beetje hulp nodig bij mijn nieuwe droom.
  Het gaat terug over mijn overleden man. We zitten beiden aan aparte tafeltjes, als het ware gescheiden door een gang. Ik sta op, neem mijn trouwring in mijn hand en ga naar zijn tafeltje. Daar toon ik hem de ring en vraag “wat gaan we hiermee doen”. Hij antwoordt : “hier niet……(maar) thuis”. Waarop ik de ring in mijn jaszak stop en terug naar mijn tafeltje ga.
  De gescheiden tafels begrijp ik, de trouwring ook maar mijn vraag en zijn antwoord kan ik niet plaatsen.
  Dankjewel!
  Huguette

  1. Marielle Borst

   Lieve Huguette,

   Allereerst gecondoleerd met het feit dat je man overleden is. Het eerste deel van de droom zie ik (net als jij waarschijnlijk) als een afbeelding van het feit dat je man overleden is en jij leeft. Hij aan het ene tafeltje en jij aan het andere, gescheiden door een gang. Ik vind het, als het over beelden die over leven en dood gaan, overigens wel iets moois hebben dat jullie nog wel in dezelfde ruimte zitten en dat er een gang is waarmee je van het ene naar het andere tafeltje kunt komen, maar dit terzijde.

   In het antwoord “hier niet, maar thuis” lees ik dat je man je aanraadt om de vraag “wat ga ik nu met mijn huwelijk doen nu mijn man er niet meer is” in intieme kring te beantwoorden met mensen om je heen die van jou houden en andersom, vanuit een plek waar jij ‘thuis’ bent. Ik vind het sowieso bijzonder dat een droom het mogelijk maakt om over de grens van leven en dood advies te krijgen van je overleden man over een belangrijke vraag. Alleen dat al lijkt me iets om dankbaar voor te zijn. Hoe is dit voor jou?

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Dankjewel! Ik weet dat hij wou dat ik verder ging met mijn leven maar hij wist ook dat het voor mij heel moeilijk zou zijn We zitten inderdaad nog in dezelfde ruimte en ik ben daar ook dankbaar voor. Ik heb mij ook al dikwijls afgevraagd wat ik nu met mijn leven verder aan moet. Het feit dat ik mijn trouwring (in mijn droom) bij mij hou, ik stop hem in mijn jas, gaf mij het gevoel dat, hoe zal ik het zeggen, de ring voor mij symbolisch staat voor de verbinding met mijn man. Hij is er niet meer maar de ring is voor mij heel belangrijk of misschien ook mijn huwelijk? Kan dit een beetje kloppen of toch niet?
    Dankjewel hoor,
    Huguette

    1. Marielle Borst

     Lieve Huguette,

     Heel graag gedaan! Jouw eigen gevoel als dromer is de meest betrouwbare bron die er maar is, dus daar zou ik zeker op vertrouwen. Ik kan me ook goed voorstellen dat je trouwring symbool staat voor de verbinding met je man en dat jullie huwelijk nog steeds belangrijk voor je is. Jullie huwelijk is en blijft tenslotte een hele belangrijke periode in je leven. Het feit dat je in de droom de ring bij je blijft dragen heeft wat mij betreft iets moois. Alsof je de verbinding met je man met je meedraagt en als hulpbron mee kunt nemen naar de toekomst.

     Alle goeds gewenst en aarzel niet om ons nogmaals te schrijven als je nog eens over je man droomt, want dromen over overleden dierbaren zijn belangrijke dromen om bij stil te staan.
     X
     Marielle

     1. Dankjewel voor deze reactie. Ik kan mij hier volledig in vinden. Hij was mij heel dierbaar en te vroeg ons ontnomen. Ook voor de kinderen.Wat een mooie site is dit toch. Ik noteer dit allemaal in mijn droomdagboek!
      Warme groet,
      Huguette

 39. Hi,

  7 jaar geleden is mijn “love at first sight” overleden. We waren nog heel jong (18 jaar ongeveer). In die tijd waren we van elkaar maar door omstandigheden waren we op dat moment niet bestemd voor elkaar. Ik had toen voor een andere jongen gekozen. 12 uur voordat hij overleed, had ik hem gezien. Ik had het uit respect voor mij toen destijds relatie hem niet gegroet. Natuurlijk op de dag van zijn dood had ik zoveel spijt en ik nam mezelf kwalijk. Zijn beste vriend had mij zelfs gezegd dat hij die avond tegen hem zei “jammer dat ze mij niet groet”. Al deze dingen kon ik voor 3 jaar niet loslaten. We wouden elkaar maar zoals ik net zei te jongen en niet klaar voor elkaar. Na zijn dood heb ik echt veel met hem gedroomd. De eerste droom was dat ik zelf tegen hem zei “het is uit met mijn ex!!” Hij zei “ja ik zag het, ik ben blij voor je. Zo beter zonder hem” al mijn dromen waren dat wij samen waren als partners, alle dromen waren heel “vivid” (echt). De eerste 5 dromen waren altijd heftig voor mij. Omdat hij expliciet aangaf “Hey ik moet gaan, het is tijd” ik werd hierdoor altijd heftig wakker, hard huilen middag in de nacht wakker dat mijn moeder mij moest komt troosten. Ik uite mezelf bij mijn vrienden dat ik dit niet fijn vond. Op een gegeven moment was de volgende droom toen hij weg moest “Hey ik ga naar de wc en dan kom ik terug ja?” Dat was natuurlijk een manier van weggaan, maar voor mij onverwachts. Ik vond dat zooo fijn, het leek alsof hij mij hoorde, hoorde praten met mijn vrienden. (Ik vond dat eng, maar fijn) na 2-3 jaar niet met hem hebben gedroomd had ik afgelopen zondag met hem weer gedroomd we gingen samen naar een concert we gingen dansen lachen. Hij zag er goed uit, natuurlijk met de gezicht van 7 jaar geleden. Nergens zei dat hij naar de wc moest gaan of iets dergelijks. De droom stopte gewoon. Hierdoor ben ik al deze dagen aan het denken. Mist hij mij? Wat zal het zijn als hij hier nog steeds was, zou hij voor mij gaan? Ik heb zoveel vragen en ik hoop dat hij aan mij denkt. In de eerste jaren heb ik ook vaak voor vergevenis gevraagd dat ik hem niet groette. Zit dit allemaal in mijn hoofd? Of bezoekt hij mij echt en ben ik nog steeds zo speciaal voor hem.

  Sorry voor mijn lange lange tekst maar ik zou graag hier meer van willen weten.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Alana,

   Wat mooi dat je zoveel droomt van jouw jeugdliefde. Of hij letterlijk verschijnt of vanuit jouw onbewuste naar boven komt zullen we nooit helemaal precies weten. Maar het feit dat hij in jouw dromen verschijnt geeft aan dat hij ergens nog in jou leeft. Het komt op mij over dat hij op één of andere wijze ‘hulp’ is voor jou.

   Mijn vraag zou zijn hoe hij in het hier en nu hulp voor jou kan zijn. Dat gaat misschien niet zozeer over vragen of hij nog voor jou zou gaan of dat hij jou vergeeft, maar meer over wat hij jou bracht. Hoe was je bij hem, wat raakte hij in jou? Kun je dat gevoel weer in jezelf oproepen? Kun je met zijn blik naar jezelf kijken? En kun je jezelf vergeven? Het kan heel fijn en bijzonder zijn om op deze manier een lijntje met hem te houden.

   En als je nog iets hebt uit te spreken of af te ronden met hem, dan zou je ook een keer overdag met gesloten ogen kunnen zitten en zijn beeld als het ware voor je kunnen oproepen en (in gedachten) met hem spreken. Het kan zomaar zijn dat de woorden dan vanzelf komen.

   Ik hoop dat dit je helpt, ik wens je mooie verdere dromen.

   Lieve groet,
   Anita

 40. Ik had eigenlijk een niet zo leuke droom, ik bedoel het gaf me een wrang gevoel toen ik wakker werd.
  Ik droomde van mijn overleden broer nu een jaar geleden en hij zei me het is hier niet zo fijn in het na aardse leven en nog voor ik de vraag kon stellen van hoe of wat bedoel je was hij verdwenen 😪

  1. Hallo Farry,

   Wat een nare droom. Ik snap dat hij je een wrang gevoel gaf bij het wakker worden. Gecondoleerd met het overlijden van je broer een jaar geleden. Hoe was het contact met je broer toen hij nog leefde? Legde hij vaker bij jou neer wat hij niet fijn vond toen hij nog leefde? Was jij er vaak voor hem als hij het moeilijk had? was hij dan ook weleens plotseling verdwenen? Herken je daar iets in?
   De droom kan je laten zien dat er nog iets te verwerken valt. Heb je echt om hem kunnen rouwen? En mag je van jezelf echt zijn lot loslaten?

   Ik hoor het graag.
   Heel veel sterkte met het verlies van je broer.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Dankjewel voor deze uitleg, ik had eigenlijk niet zoveel contact met hem, en ik heb hem een paar dagen voor hij stierf nog gezien tegen hem gesproken, ik weet niet of hij mij verstond want hij was behoorlijk ziek en ik had eigenlijk niet veel tijd voor hem gemaakt omdat mijn zoon zelf zo ziek was. Hij was ook 10j ouder dan mij. Nu mijn mama is vorige maand gestorven en ik weet nog( klinkt mss raar,) dat ik dacht oei hij gaat daar boven niet zo blij zijn want hij had echt geen goede band met mijn moeder maar het is nogal een heftige tijd geweest dus van verwerking is er bij mij nog niet veel in huis gekomen.
    Lieve groet farry

    1. Hallo lieve Farry,

     Allereerst gecondoleerd met je moeder. Wat verdrietig voor je dat ook zij, behalve je broer, overleden is. Je schrijft dat je zoon heel erg ziek was. Gaat het inmiddels weer goed met hem? Je hebt erg veel meegemaakt de laatste jaren. Dat is zeker een heftige tijd voor je geweest. Na het lezen van jouw antwoord nu vraag ik me npg meer af of je zijn lot mag loslaten? Je broer is dood en je moeder ook. Als ik het goed begrijp houd het jou innerlijk bezig hoe het voor je overleden broer is – daarboven – nu je moeder daar ook is, omdat hij geen goede band met haar had. Klopt dat? Bij mij roept dat de vraag op wat maakt, dat je dat zo bezighoudt? Kan het zijn dat dit er onbewust voor zorgt dat je niet kunt rouwen om je moeder? Dat je niet de pijn en het verdriet hoeft te voelen, als je je daarop richt (op je broer)? het zegt mij dat het nu tijd is voor jou, jouw verwerking van het verlies. Veel sterkte daarmee. En ik hoop heel erg dat het met je zoon weer beter gaat.

     Lieve groet,
     Mayke

     1. Dankjewel voor je reactie Mayke,
      Met mijn zoon gaat alles goed na 9 jaar ziekte( lymfeklier kanker, een stamceltransplantatie, en 2 longtransplantaties is alles nu goed, hij studeert en kan ademen en vooral leven, het deel van rouwen voor mijn mama en broer, nu mijn mama is altijd een harde vrouw geweest( gemaakt met de jaren ze had een zware jeugd) dus dat stuk begrijp ik. Er ontbrak ons niets ik bedoel het eten stond op tafel onze kleren en het huis waren schoon. Maar een lief woord of kus die waren er niet, toen mijn vader stierf is ze los gegaan met drinken ik denk dat ze dat eigenlijk altijd heeft gedaan. Toen heb ik er jaren geen contact mee gehad maar toen mijn zussen besloten van haar in een zorginstelling te steken heeft me dat diep geraakt ik wilde dit eigenlijk niet, uiteindelijk is ze daar tijdens covid helemaal beginnen dementeren en toen ik haar zag kende ze me niet meer. Ik ben samen met mijn man alleen gaan afscheid nemen van haar en zo heb ik het proberen afsluiten, ik heb hier een beetje as resten en ik heb mezelf beloofd deze te gaan uitstrooien daar waar ze als jong meisje altijd dansen ging , in een park ergens in Spanje. Ik weet niet of ik kan rouwen van binnen doet dit pijn maar een traan komt er niet los bij mij dus ik voel me behoorlijk leeg is het woord.
      Groetjes farry

     2. Hallo lieve Farry,

      Wat ontzettend fijn om te horen dat met jouw zoon alles nu weer goed gaat. Hij heeft hard moeten vechten voor zijn leven. En jij daarin met hem. Nu ik dit allemaal lees, wens ik je nog meer dat je daarvan mag genieten en mag loslaten. Heel erg mooi dat je de asresten van je moeder wilt uitstrooien waar ze als jong meisje altijd ging dansen. Helemaal in Spanje! Alleen al dat je dat denkt, dat zou voor je moeder een enorm cadeau zijn, vind ik. Je hoeft niet het lot van je moeder te dragen. Dat wil ik je nog zeggen. Ja, rouwen is rauw en dat doet pijn. Tranen komen niet zo snel als je altijd geleerd hebt om ze weg te stoppen. Volgens mij is het nu tijd voor een lief woord en gebaar voor jezelf.

      Lieve groet,
      Mayke

 41. Patricia Elfring

  Wat een mooie verhalen lees ik hier!
  Ik heb afgelopen week over mijn vader gedroomd die afgelopen december overleden is. Ik zat ergens in een huis en mijn telefoon begon enorm te roken. Al blazende rende ik terug naar mijn ouderlijk huis. In de steeg hoorde ik de muziek die ik voor mij vader afspeelde twee dagen voor zijn overlijden. Ik rende de tuin in en voelde me achtervolgd. Ik hoorde de schuttingdeur achter me op slot gaan. Ik was bang. Opeens stond mijn vader naast me en zei; Hoi!
  Toen ik hem wilde omhelzen werd ik wakker. Ik werd helemaal angstig en bezweet wakker. Het voelde wel als een groet en de muziek als een soort kadootje. Wat zou de rokende telefoon kunnen betekenen, waarom was ik bang en waarom mochten we niet even knuffelen?

  1. Anita van der Kooi

   Lieve Patricia,

   Dromen over overleden dierbaren zijn altijd kwetsbaar. Een telefoon in een droom gaat vaak over (een verlangen naar) verbinding of hulp. Als de telefoon gaat roken, zou dat om een vurig/brandend verlangen kunnen gaan (waar rook is is immers vuur). Als je dit herkent, dan kun je je afvragen waar het verlangen precies over gaat. Zou je jouw vader nog heel graag iets willen zeggen, wil je nog even zijn aanwezigheid voelen? Het kan ook zijn dat jouw vader contact zoekt, hij komt jou immers groeten in de droom met jullie muziek op de achtergrond.

   Wat ik zelf altijd heel mooi vind, is dat de droom een basis legt en wij vervolgens het vermogen hebben om onze ogen te sluiten en als het ware verder te dromen/visualiseren. Je zou dit eens kunnen proberen. Durf je om te kijken naar wie of wat je achtervolgt? En kun je met gesloten ogen de omhelzing wel door laten gaan, je vader knuffelen? Contact maken over grenzen heen?

   Ik hoop dat dit je verder helpt, ik ben benieuwd,

   Lieve groet,
   Anita

   1. Patricia Elfring

    Hallo Anita,
    Het klopt helemaal! Ik heb een groot verlangen om nog een keertje bij mijn vader langs te kunnen, even bij hem te zijn. Ik weet dat het hierboven goed met hem gaat, maar mis hem erg. Ik ga een keer proberen de droom af te maken door te visualiseren alhoewel ik dit ook wel weer spannend vind ofzo.
    Ontzettend bedankt voor de uitgebreide uitleg!

    Liefs Patricia.

    1. Anita van der Kooi

     Graag gedaan Patricia,
     en begrijpelijk dat je hem mist.
     Misschien is het fijn voor je om te weten dat als je het lastig mocht vinden om de oefening alleen te doen, ook altijd de mogelijkheid bestaat om een droomsessie bij één van ons aan te vragen.

     Lieve groet,
     Anita

 42. Mijn vader heeft een kort ziektebed gehad van 5 maand waarbij hij in korte tijd snel achteruit ging en alles op mijn moeder terecht kwam qua zorg. In december is mijn vader overleden langzaam krabbelt mijn moeder weer op. Maar afgelopen nacht heeft ze een droom gehad waarbij alles weer voorbij kwam van die afgelopen 5 maanden. Wat dus best intens voor haar was. Maat is dit dan een verwerkings droom? Of juist niet

  1. Marielle Borst

   Hallo Anita,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vader, zowel voor jou als voor je moeder.

   In de nacht ligt de noradrenaline productie van ons brein stil, waardoor je als je over stressvolle gebeurtenissen droomt alles als het ware nog een keer meemaakt, maar dan in een brein dat in een stressvrij badje ligt. Op deze manier bouwt ons brein de lading, stress, scherpe kantjes die horen bij gebeurtenissen die ons emotioneel hebben geraakt af. Kan me voorstellen dat dit intens voor je moeder was, maar ik zie dit inderdaad dus wel als een gezond onderdeel van haar verwerkingsproces!

   Sterkte voor jul