Bestemming (niet) bereikt!

Reisbestemming (niet) bereikt!

Heel actueel in deze vakantieperiode zijn dromen over op reis gaan. In het dagelijks leven ga je waarschijnlijk best soepel onderweg, ondanks mogelijk enige inpakfrustratie of stress om bijvoorbeeld een veerboot te halen. Maar in dromen over op reis gaan zijn er bijna altijd complicerende factoren die het een stuk lastiger maken. Soms bereik je zelfs je bestemming niet.

Twee voorbeelddromen

Ik ben onderweg naar het station. Ik moet naar Amsterdam. Maar telkens als ik de goede afslag probeer te nemen is er iets. De weg is opgebroken. Mijn fiets doet gek en ik begin te slingeren. Er staat een politieagent tegen me te roepen dat ik verkeerd rijd. Ik kom nog net op tijd bij het station, maar als ik in de trein zit blijk ik naar Den Bosch te gaan in plaats van naar Amsterdam.

Ik ga op reis en moet naar Schiphol. De taxi staat voor de deur en ik wil mijn koffers pakken. Maar telkens als ik bijna klaar ben met inpakken is er nog meer dat mee moet. Ik blijf maar pakken en ik krijg ongelofelijke stress. Ik loop rood aan, de taxi staat te toeteren.

 • Obstakels op je route waardoor je vertraging oploopt of helemaal niet op je bestemming aankomt,
 • Vervoersmiddelen die spontaan verdwijnen, stuk gaan of waar wat anders mee aan de hand is,
 • Bagage die niet te tillen is, kwijt raakt of niet bevat wat je nodig hebt,
 • Functionarissen of reisgenoten die roet in het eten gooien.

Stress en frustratie voeren vaak de boventoon in dit soort dromen.

Wat betekent zo’n droom?

Reisdromen gaan in algemene zin over hoe je ‘onderweg’ bent en waarheen. In figuurlijke zin: hoe leid je je leven? Welk doel heb je in je leven en bereik je dat wat je wenst? Als je naar je reisdroom kijkt (of meekijkt met een ander), dan is de eerste belangrijke vraag die je kunt stellen: Is het doel van de reis een goede bestemming? Goed in de zin van: is het voor de dromer een nastrevenswaardig reisdoel?

Past het reisdoel bij de dromer?

In de eerste voorbeelddroom is het reisdoel de stad Amsterdam. In gesprek met de dromer blijkt dat haar associatie met Amsterdam is: grootstedelijk, goed gebekte mensen, carrière op de Zuidas. Den Bosch beschrijft ze als: gemoedelijk, meer ontspannen, bourgondisch. Als ze bij zichzelf te rade gaat, komt ze tot de conclusie dat meer ontspannen zijn en het leven meer te nemen zoals het komt haar goed zou doen. 

Afhankelijk van het antwoord op de vraag over het reisdoel kun je twee conclusies trekken. Je streeft een doel na dat niet (meer) bij je past. Of je streeft een doel na dat wel degelijk bij je past, maar je laat je onderweg steeds afleiden of tegenhouden waardoor je je bestemming niet bereikt. 

De dromer uit de tweede voorbeelddroom vertelt bijvoorbeeld dat hij vaker droomt dat hij maar blijft inpakken als hij op reis gaat. Telkens is hij er nog niet klaar voor om te vertrekken. Het moet pico bello in orde zijn voordat hij het huis uit kan. In het contact met de dromer blijkt dat hij ook in zijn werk pas tot actie overgaat wanneer hij alles tot in de puntjes heeft uitgedacht. Dit houdt hem vaak tegen om spannende, meer vervullende projecten te doen.

Het is dus belangrijk dat je inzoomt op dat wat je in de droom tegenwerkt of ophoudt. Wat wil het obstakel of de obstructie je vertellen? Je kunt dit doen door de handeling in de droom, zoals bijvoorbeeld het eindeloos inpakken of de toeterende taxichauffeur, na te doen. Je ervaart dan van binnenuit de energie die het vertegenwoordigt. En dat betrek je niet op de ander of op de omstandigheden, maar op jezelf.

Een hele fijne zomer en vooral ook een goede reis gewenst!

Door: Nanske Kuiken

 

11 gedachten over “Reisbestemming (niet) bereikt!”

 1. Hoi, ik droomde vannacht dat ik met mijn werk op reis was, samen met collega’s en cliënten(kinderen). Tijdens de terugreis, stapte een van de cliënten in een vliegtuig. Er stonden twee vliegtuigen opgesteld zoals treinen aan een perron. Ik liep deze cliënt achterna en hij sloeg een reiziger. Ik stopte de cliënt en bood mijn excuses aan de reiziger aan. Vervolgens kwam ik erachter dat wij in het verkeerde vliegtuig waren gestapt. Ik keek naar buiten en zag mijn collega’s en cliënten in het andere vliegtuig stappen. Wij konden niet meer uitstappen en vlogen weg. Ik belde met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij. Intussen maakte het vliegtuig een tussenstop waar ik uitstapte en vroeg aan de klantenservice of mijn goede vlucht ook daar een tussenstop zou maken, dit was niet het geval en toen begon ik te huilen en toen werd ik wakker.
  Ik ga binnenkort verhuizen naar een andere stad en op mijn werk zit ik in een traject om door te stromen naar een hogere functie. Kan de droom hiermee te maken hebben. Groetjes Mari

  1. Hallo Mari,

   Je eindigt met de vraag of je droom te maken kan hebben met je verhuizing en het traject in je werk om door te stromen naar een hogere functie. Dat denk ik zeker! Dromen over reizen gaan over hoe je onderweg bent in je leven. In jouw geval droom je over een reis, waarbij je collega’s en cliënten betrokken zijn. Je droom wil je daarmee iets laten zien over hoe jij je verhoudt tot je werk, je collega’s en je cliënten. Laten we eens kijken naar wat er precies in je droom gebeurt.

   Vrijwel aan het begin van de droom slaat een clïënt een reiziger. Begrijp ik het goed dat jouw cliënten kinderen zijn? Iemand slaan is meestal een uiting van boosheid, frustratie, machteloosheid, teleurstelling. Het kind dat slaat, in jouw droom een cliënt, zie ik als het innerlijke kind in jou. Waar ben jij boos over? Waar heb jij je niet over geuit op je werk in hoe de dingen gegaan zijn waar je nog boos over bent? Jouw volwassen deel accepteert dit deel in jou niet en wil het goedmaken en bied zijn excuses aan. Wat mij opvalt is dat je in de droom niet aan het kind/cliënt vraagt, waarom doe je dat? waarom sla je? waar ben je boos over? De reis gaat gewoon door. Dat zegt voor mij dat jij zelf letterlijk over je eigen boosheid heen stapt, je excuses maakt, en doorgaat met je ‘reis’. En dan stap je in het ‘verkeerde vliegtuig’. Daarna wordt het alleen maar erger.

   Volgens mij wil de droom je laten zien dat je met je aandacht gaat naar het gekwetste kind in jou. Wat is er op je werk gebeurt waar jij aan voorbij gaat? Dat heeft eerst aandacht nodig voor je in het ‘juiste vliegtuig’ kunt stappen.

   Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Beste Mayke,

    Hartelijk dank voor je bericht. Ja het klopt ik werk met kinderen. Je uitleg over mijn droom verklaart een hoop. Ik heb onlangs een situatie met een cliënt in dit geval de ouder, meegemaakt waarin ik niet voor mezelf ben opgekomen om de werkrelatie goed te houden. Dit heeft toch wel voor frustratie bij mij gezorgd. Onbewust lijkt dit mij dan toch dwars te zitten. Ik ga ermee aan de slag. Nogmaals bedankt! Groetjes Mari

    1. Hallo Mari,

     Wat fijn om te lezen dat het zo resoneert bij je. Je reactie bevestigd voor mij hoezeer je droom je wil duidelijk maken dat je ergens aan voorbij gegaan bent dat je toch echt geraakt heeft. Wat goed dat je ermee aan de slag gaat, sterkte daarme!

     Lieve groet,
     Mayke

 2. Hoi Marielle,

  Dank je wel voor je berichtje. Wat een mooie boodschap! Dat zijn wel echt cadeautjes hè? Ik vind dat wel heel erg bijzonder. Bedankt voor je aanbod, en als ik weer een droom heb zal ik zeker een berichtje sturen. Bedankt voor de reacties. En ja, EFT moet je even opzoeken. Is echt heel erg wonderlijk. En mooi!

  Groetjes Tamara

 3. Ik kwam hier omdat ik op Google aan het zoeken was over droom betekenissen. Ik zit momenteel in een heftige burn out met angst en paniek stoornis die ik erbij cadeau heb gekregen. Op mijn diepste dieptepunt durfde ik de voordeur niet meer uit. Ik volg EMDR met hypnose therapie en ik was altijd al een levendige dromer, ook voor mijn burn out maar nu beleef ik complete wild west avonturen. Mijn dromen zijn zo bijzonder en intens dat ik, nuchter als ik ben, nu niet meer kan ontkennen dat het een betekenis kan hebben. Zo droom ik veel over overledenen. Specifiek mijn ome Rem, die een soort 2e vader voor mij was. Hij is al in 2005 overleden, heeft mijn kinderen nooit gezien en dat vind ik jammer. regelmatig droom ik dat ik in hun oude huis ben, en dan staat alles weer precies zoals het stond. Vannacht was het weer raak, droomde ik dat ik met mijn neefjes herinneringen zat op te halen in het oude huis over ome Rem en toen kwam hij daar rond hangen mijn overleden oom.
  Voelde heel warm en vertrouwd, zoals vroeger.

  Wat ik ook regelmatig droom, is dat ik naar Amerika reis. Zou ik ooit wel willen, maar ik heb een enorme vliegangst en ben niet graag ver van huis, dus echt realistisch dat dit ooit gaat gebeuren is het niet.
  Maar het is zo realistisch in mijn droom, ik ben letterlijk in Amerika, zie de omgeving enzo. Alleen de reis erheen, met het vliegtuig droom ik niet. Uit het niks sta ik ineens in Amerika, ik raak dan even in paniek zo van: “ jeetje sta ik hier echt? En ik moet nog helemaal terug vliegen “ enz enz maar later zakt dat wel en geniet ik van de omgeving.

  Dit is een terugkerende droom….. en het heeft nu zodanig mijn nieuwsgierigheid gewekt wat dat kan betekenen?
  Zouden jullie mij kunnen uitleggen wat die dromen te betekenen hebben?

  Ik droom heel vaak over overleden. Het meest bizarre is, en dat hoop ik nooit meer mee te maken:
  Ik werk in de verpleging, en ik droomde dat ik nachtdienst had. Ik liep mijn controle rondje over de gang, en bij de laatste deur hoorde ik een cliënt (die in het echt heel erg ziek was ook) gillen: zuster zuster, help mij. Ik ren die kamer binnen, zie die meneer op zijn bed liggen en achter zijn hoofdeinde ontstaat een groot zwart gat in de muur en met bed en al werd hij door dat gat gezogen. Ik schrok wakker, het was even over half 4 in de nacht.
  Ik kon niet meer slapen. Die ochtend had ik dagdienst, ik kom op het werk en tijdens de overdracht hoorde ik dat diezelfde client over wie ik had gedroomd, rond half vier in de nacht was overleden.

  Ik heb mij heel die dag beroerd gevoeld, en het is nu inmiddels 13 jaar geleden, deze droom. Maar heeft mij nooit los gelaten. Ik ben geen medium ofzo, gelukkig niet. Maar ik vraag mij wel af hoe dit kan?
  Sorry voor mijn lange verhaal.

  1. Marielle Borst

   Hallo Tamara,
   Wat rot voor je dat je een burn-out met een paniek- en angststoornis ervaart, want angst is echt één van de naarste ervaringen die een mens kan hebben. Voel je gesteund en niet alleen, want er zijn momenteel veel mensen die dit soort klachten ervaren. Het gaat over en je komt hier doorheen! Mocht je huisarts je antidepressiva hebben voorgeschreven specifiek tegen de angst (kan heel goed helpen om je hier doorheen te helpen), dan kan het zijn dat deze medicijnen ook invloed hebben op je dromen. Los daarvan is het überhaupt zo dat in heftige tijden dromen ook heftiger zijn. Reden te meer om je dromen juist nu als hulpbron te beschouwen, want ze zijn een weerspiegeling van wat er zich afspeelt in je geest en in je ziel.

   Allereerst je droom over oom Rem: echt heel ontroerend dat je dit droomt! Het voelt namelijk alsof oom Rem iemand was die jou een liefdevolle bedding en veiligheid kon verschaffen (als een tweede vader schrijf je) en een bedding en veiligheid is nou precies wat we als mens kwijtraken als we in angst verkeren. Ik zie deze droom dan ook als handreiking om jou te helpen om je gevoel van bedding en veiligheid terug te krijgen. Misschien helpt het om ergens in je huis een foto van oom Rem neer te zetten en iedere dag je dag te beginnen met even heel bewust contact met hem te maken en dat gevoel op te nemen in je lijf. Vind hier vooral je eigen manier in, want die werkt per definitie het beste, maar dan heb je in ieder geval vast een idee.

   Dan je droom over je reis naar Amerika. Ik schat zo in (vanwege wat je vertelt over je vliegangst) dat je als je overdag aan reizen naar Amerika denkt, de angst voor de vliegreis al gauw de overhand krijgt. Het lijkt erop dat je geest dit aanvult door in een droom die vliegreis juist weg te laten, zodat jij kunt ervaren hoe het is om in Amerika te zijn, zónder dat de angst voor het vliegen het overneemt. Ik ben ooit over mijn vliegangst heen gekomen, omdat ik heel graag een goede vriendin in Curacao wilde bezoeken, dus ik leef dubbel met je mee. Wie weet helpen deze dromen je om ooit op het vliegtuig te stappen en op de plaats van bestemming een hele fijne, bevrijdende ervaring te hebben. Ik wens het je in ieder geval van harte toe!

   Dan je laatste droom over je cliënt die om half vier in de nacht overleed. Ik kan je niet uitleggen HOE het kan, maar jouw ervaring onderstreept voor mij wel DAT het kan. Misschien dus niet iets om te verklaren, maar wel iets om dankbaar voor te zijn dat jij contact kan hebben met een ruimere dimensie, want hoe mooi is het dat we in dromen soms een glimp kunnen opvangen van het mysterie dat ons leven draagt en overstijgt? Ik heb wel eens gelezen dat de zielen van mensen die overlijden soms ‘nog even langs gaan’ bij mensen die op wat voor manier dan ook belangrijk voor ze zijn geweest. Jij lijkt me een sensitieve vrouw, dus ik zou me in ieder geval goed voor kunnen stellen dat het voor deze meneer fijn is geweest om jou aan zijn bed te hebben…

   Liefs en weet dat je dromen hier meer dan welkom zijn als jou dat helpt bij het helen van je burn-out en je angst!
   💚
   Marielle

   1. Hoi Mariëlle,

    Sorry voor de enorm late reactie. Op de een of andere manier heb ik nooit een melding gekregen dat er een reactie was op mijn bericht. Ik reageerde nu ergens anders online en kreeg een overzicht te zien van WordPress en daar kwam dit bericht weer terug, mijn excuses dus.
    Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik kan hier heel erg veel mee…. Want met name oom Rem is idd weer een paar keer voorbij gekomen in mijn dromen de afgelopen maanden. De angst is helaas nog niet voorbij. Maar ik volg nu ook EFT therapie, ken je dat? En dat is wel echt heel leerzaam. Het dromen is idd nog steeds heel heftig, maar eigenlijk ben ik er nu niet meer bang voor. Ik ga gewoon elke nacht “even op avontuur.”
    Zo ervaar ik het. Van de week heb ik ook gedroomd dat ik met de auto naar Utrecht was gegaan. Over de snelweg, zo vrij als een vogel. En die dromen geven mij dan ook kracht. Ik besef mij dan, dat ooit, die vrijheid weer terug komt.
    Maar nu heb ik nog een les te leren, welke? Geen idee…. Maar die duidelijkheid komt nog wel.
    Dank je wel voor je antwoord en ik blijf jullie pagina volgen.

    Groetjes Tamara

    1. Marielle Borst

     Hoi Tamara,
     Wat een heerlijk bericht, want ik lees en voel aan alles dat je enorm aan het groeien bent. Wat fijn voor je én wat goed van je! Ik liep ooit langs een garagedeur waar op stond geschilderd: “Wie op de goede weg is hoeft alleen nog maar door te lopen….”. EFT therapie ken ik niet, maar ik zal het zometeen direct even opzoeken op internet. Voel je welkom om je dromen met ons te delen als dat je verder helpt! Lieve groetjes aan oom Rem in ieder geval één dezer nachten. Mooi dat zijn energie ook in en met jou is 😍
     Harte-groet,
     Marielle

 4. Desiree Harmsen

  Ik droomde afgelopen nacht dat ik samen met mijn vierjarig kleinzoontje onderweg ben naar een paardrijwedstrijd van zijn moeder. Sem, onze kleinzoon, zit achter het stuur. We rijden op een onverharde weg vol droog zand, dit zorgt voor veel stofwolken.
  Ik zit heel rustig naast Sem, ben trots op hem dat hij als kleine jongen zo goed kan autorijden (normaal zou dit bij mij uit den boze zijn. Alles wat “niet mag” moet je vooral ook niet doen). Links van de weg zie ik het veld waar we zijn moeten, maar op de een of andere manier lukt het ons niet om er te komen. Ik besluit dat we moeten wisselen van plaats, want er zijn nu toch wel veel mensen langs de kant en je weet maar nooit of er politie komt. Het wisselen van plaats maak ik niet bewust mee in de droom. Ineens zijn we, veel te laat, op de plaats van bestemming. Mijn dochter komt naar ons toe en zegt “ik heb al weeën, hartkloppingen en in mijn voeten zitten de tandjes”.
  (onze dochter is momenteel 13 weken zwanger en is de moeder van Sem). Ineens ben ik weer heel onrustig. Dat terwijl ik de hele autorit zo rustig was.

  Zelf een droom analyseren is altijd erg moeilijk voor mij.
  Gaat het erover dat ik mij minder zorgen mag maken in het leven? Meer los mag laten?
  Hij blijft constant in mijn hoofd, vandaar dat ik hem graag deel.

  1. Marielle Borst

   Hallo Desiree,
   Wat een gave droom met veel waardevolle details zeg, kan me levendig voorstellen dat hij constant in je hoofd aanwezig blijft!

   Ik ben benieuwd wat er met jou gebeurt als ik de droom op een ander abstractieniveau aan je ‘navertel’:
   Je geeft het stuur uit handen aan een volgende generatie en merkt dat dit je heel rustig en trots maakt. Jonge mensen waar je dat misschien nog niet van zou verwachten blijken het eigenlijk prima te doen als jij het stuur los laat en zij achter het stuur mogen zitten. Het doet echter wel veel stof opwaaien en je weet niet zeker of je zo wel op tijd aankomt op de plaats van bestemming. Zodra de buitenwereld in beeld komt (de hoeveelheid mensen langs de weg, de eventuele aanwezigheid van de politie, je dochter) heb je het gevoel dat het stuur uit handen geven en ontspannen in de bijrijdersstoel zitten niet mag. Je zou zelfs ‘gepakt’ kunnen worden door de politie, de instantie die erover gaat welk gedrag toelaatbaar is en welk gedrag niet. Je neemt het stuur daarom maar weer over. Jullie komen te laat en als je je dochter tegenkomt word je onrustig. Wellicht heb je het gevoel dat jij weer van alles moet gaan doen of dat er weer van alles moet gebeuren.

   Volgens mij laat de droom zien dat jij in het leven meer het stuur uit handen mag geven. De volgende generatie, hoe jong ook, is aan de droom te zien prima in staat om zelf aan het stuur te zitten. Jij blijkt als zij zelf aan het stuur zitten helemaal lekker ontspannen en rustig te kunnen genieten, een hele fijne manier van aanwezig zijn (zowel voor jou als voor de volgende generatie). De droom laat ook zien dat dit moeilijk voor je is: dat dit innerlijk veel stof doet opwaaien, dat dan het idee opkomt dat je niet op tijd zal zijn of dat het stuur uit handen geven helemaal niet mag van de (innerlijke) politie. Daarom neem je het stuur toch maar over, maar dan kom je te laat en de eerdere rust verandert in onrust.

   Het feit dat je in de droom het wisselen van plaats niet bewust meemaakt betekent dat je (nog) geen bewustzijn hebt over wanneer, hoe en waarom jij zelf weer aan het stuur gaat zitten. Deze droom geeft daar heel veel aanwijzingen over, dus als ik jou was zou ik de komende tijd eens opletten wanneer jij geneigd bent het stuur over te nemen en ook hoe en waarom je dat doet. Onderzoek ook eens wat er gebeurt als jij het stuur niet overneemt en loslaat.

   Ik gun je meer van dat gevoel dat je heerlijk ontspannen en trots naast de volgende generatie zit en ziet wat ze kunnen en ik zou het leuk vinden om te horen of mijn reactie je verder helpt!
   Hartelijke groeten,
   Mariëlle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *