ex in dromen

Dromen over mijn ex

Soms droom je over mensen die je misschien wel kent, maar alleen zijdelings of uit een ver verleden. Dan kun je denken: “Waarom droom ik nu juist over deze persoon? Iemand waar ik eigenlijk nooit aan denk of waar ik niets (meer) mee van doen heb?”

Jaren geleden dook een ex-vriendje met enige regelmaat op in mijn dromen. Onze relatie was al lang verbroken. Waarom droomde ik dan steeds van hem? Was er onbewust toch nog liefde in het spel of wrok? Maar dat voelde ik helemaal niet. Ik kwam er niet uit.

Tot ik dit inbracht tijdens een lezing over dromen. De spreker vroeg me mijn ex met drie woorden te omschrijven. Dus ik begon: “Tja, hij was heel zachtaardig, heel rustig, heel stabiel” en terwijl om mij heen lachend werd geopperd dat men wel snapte waarom het uit ging, borrelde ineens een bonk energie in mij naar boven. Ik riep zonder na te denken: “Daar ben ik zo kláár mee!”

Je ex als persoonlijk droomsymbool

Met die woorden, zo spontaan en ongecensureerd uitgesproken, bekende ik aan mezelf wat ik toen al lange tijd onderhuids voelde. Dat ik zo klaar was met mijn rustig voortkabbelende en ronduit gezapige leventje. Hoe veilig en stabiel ook: Ik stond stil. Het stroomde niet.

Mijn ex werd mijn persoonlijke droomsymbool voor rust en stabiliteit en zo werden de dromen waar hij in voorkwam ineens helder. Overigens heb ik daarna nooit meer over hem gedroomd.

Eigenschappen van figuren in je droom

Zo kunnen figuren in dromen voor je werken. Als symbool voor wat er om aandacht vraagt in je leven. Waarom droom jij van hem of haar? Omdat deze persoon, eenmaal door jou zelf omschreven, symbool staat voor iets wat jij nodig hebt. Of iets waar je juist vanaf wilt, zoals in mijn droom. Dat is aan jou om te ontdekken. Door te voelen en te ervaren wat deze figuur in jou naar boven brengt.

Daarom ook is het belangrijk dat jij zelf de antwoorden geeft op de vraag: Hoe zou jij deze figuur omschrijven? Ik had een duidelijk beeld bij mijn ex. Als ik enkel was afgegaan op het feit dat hij mijn ex was, zou dat beeld niet kloppend zijn geweest. Het ging niet om wie of wat hij was in mijn dagelijkse leven, maar om waar hij in mijn beleving voor stond. Welke waarden, welke energie kende ik aan hem toe? Dat bepaalde zijn betekenis in mijn dromen.

Heb jij ook zo’n droomfiguur?

Neem hem of haar in gedachten en benoem wat er in je opkomt. Hij/zij is ….
Probeer in ieder geval drie dingen te benoemen. De eerste twee komen vaak als vanzelf in je op, maar over de derde moet je soms wat langer nadenken. Zo krijgt de droomfiguur een vanzelfsprekende, maar ook een dieperliggende betekenis.
Voel ook welke van de drie jou het meeste raakt. Dat onderstreept het belang.
Ga ten slotte na waar je dit herkent in je leven. Is het iets wat je mist? Waar je aan voorbij gaat? Of is het wellicht juist datgene waar je genoeg van hebt?

De grote onbekende

Wat nu als de figuur in je droom een onbekende is? In een workshop die ik zelf gaf vertelde een deelnemer over een steeds terugkerende nachtmerrie waarin een gezichtsloos iemand haar aanvalt in een mistige, donkere steeg. Een droom waaruit zij steevast angstig en bezweet ontwaakte. Ze kon de figuur niet verder omschrijven dan eng, heel erg eng.

Ik vroeg haar de ogen te sluiten en liet haar een poos rustig en diep ademhalen. Daarna vroeg ik haar terug te gaan naar de droom. Naar de steeg, het donker, de mist…en de figuur zonder gezicht die opduikt uit het niets. Plotsklaps opende ze haar ogen en riep: “Ik weet wie het is!”

Door bewust terug de droom in te gaan kwam zij in een flits tot inzicht wie die enge figuur was. Niet door hem te omschrijven met drie kenmerken, maar door zijn energie als het ware op te roepen en te voelen, te ervaren. Dat bracht de droomfiguur tot leven en, in haar geval, tot een bekend gezicht.

Dit leidde tot een doorbraak in haar verhouding tot deze persoon. Zij heeft mij laten weten dat de droom nooit meer is teruggekeerd. De ontmaskering van de enge man was meteen ook het einde van de greep die hij op haar had. Zowel in haar droom als in haar dagelijkse leven.

Ontmaskering

Ga zitten op een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Zet beide voeten op de grond en sluit je ogen. Neem alle tijd en concentreer je op je ademhaling totdat deze rustig en diep is. Ga dan met je gedachten terug in de droom. Waar ben je? Hoe ruikt het daar? Hoe voelt het daar? Wat hoor je? Wat zie je? En wie zie je? Haal de droom en de droomfiguur als het ware naar je toe. En let dan op wat er spontaan gebeurt: Een herkenning, een stem, een gedachte of gevoel. Of zelfs nog abstracter: Een kleur, geur of vorm. Wat het ook is, laat dat gebeuren.

Kijk dan welke informatie de droomfiguur je biedt. Misschien is het zo duidelijk dat je meteen weet over wie het gaat, maar misschien is het ook veel vager. Het beeld of gevoel dat ontstaat geeft je handvatten om verder onderzoek te doen. Eventueel door drie kenmerken van de droomfiguur te benoemen. (Blijft het beeld vaag, dan gaat het puur om de energie/het gevoel dat bij je boven komt.) Zo ontdek je waar de droom over gaat in je leven en wat er nu om aandacht vraagt.

Dromen die steeds weer terugkeren (in dezelfde of een iets andere vorm) of droomfiguren die steeds weer opduiken, vragen om aandacht. Wat is er nu aan de orde in mijn leven? De droom weet het antwoord.

Door: Esther van Nieuwburg

1 gedachte over “Dromen over mijn ex”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *