Dromen over water

Dromen over water

Deze droom kreeg ik midden in de zomervakantie. Voor mij was het een krachtig helder beeld over hoe ik mijn leven kan leiden: ik kan hard werken (het stevige zwemmen), maar ik kan me ook laten meevoeren en meer ontspannen. Het maakt voor de plek waar ik beland niets uit.

Ik ben zo blij met deze droom! Het helpt me om telkens weer, zeker nu de stroom van werk weer op gang komt, me te herinneren hoe mijn houding kan zijn.

Met deze uitleg heb ik aan de rivier de betekenis gegeven als symbool van de stroom van het leven. Maar het water kan natuurlijk nog meer betekenissen in zich dragen.

Oceaan, rivier, meertje of vijvertje? 

Dromen over water zijn er in vele gedaanten; Je kunt denken aan een vijvertje of een meertje, maar ook veel groter water als een oceaan, zee of een brede rivier. En daarbinnen kan een rivier kabbelen, maar ook wild en woest zijn, zoals op zee een tsunami zich kan ontwikkelen. In de kleinste vorm kan het gaan over een waterdruppel of een traan. Water zorgt vaak voor plezier en blijdschap, kan reinigend zijn, maar kan ook levensbedreigend zijn, zoals dromen over een overstroming .

Archetypische en persoonlijke betekenis

Zoals met alle beelden die tot je komen, kan je de symbolische waarde onderzoeken door te kijken naar de archetypische, algemene menselijke betekenis en daarnaast ook naar je persoonlijke droomtaal. Daarbij zijn de associaties die je krijgt als je erover nadenkt en erover spreekt met vrienden van grote betekenis.

Water is, naast vuur, aarde en lucht, een van de vier oerelementen. Water als vloeibaar element, niet te vangen in een specifieke vorm en veranderlijk. Vaak wordt het geduid als symbool van menselijke gevoelens, emoties, intuïtie. Wanneer je een koppeling wilt maken naar de dromen is er rond dit specifieke element water een basis denklijn:

Hoe groter en dieper het water waarover gedroomd wordt (bijvoorbeeld over de oceaan met zijn onmetelijke diepte en mysterieuze onderwaterwereld), hoe meer de droom waarschijnlijk gaat over het contact met de diepte van de gevoelswereld en intuïtie.

Gezegdes over water

Een gezegde dat dit goed weergeeft en erbij aansluit is “een storm in een glas water”. De reuring van gevoelens en commotie staat niet in verhouding tot de inhoud van het glas.

Onze taal is doordrongen van nog veel meer watersymbolen, zoals:

 • “Het water staat je tot de lippen”,
 • “Koppie onder gaan”,
 • “Het hoofd boven water houden”,
 • “Dat staat als een paal boven water”
 • “Hij voelt het aan zijn water”,
 • “Als een vis het water”.

Uit deze kleine selectie kun je verschillende associaties hebben bij het symbool water. Water als metafoor voor problemen, de paal die uitsteekt boven dat wat twijfelachtig en niet duidelijk is (het water), intuïtief aanvoelen, in je element zijn… Per droom kun je kijken wat voor jou van toepassing is.

Reiniging en bekrachtiging

Een ander belangrijk aspect van water is dat van reiniging en bekrachtiging. Het gevoel van frisheid dat een onderdompeling in het water geeft, is de oorsprong van deze symboliek. Vanuit de christelijke traditie staat water vaak symbool voor de bron van alle leven. Dopen en zegenen met water, het wassen van de voeten, maar zeker ook de zondvloed. De reiniging is ook terug te vinden in het baden in de rivier de Ganges, waarvan de Hindoes geloven dat het de zonden wegneemt en een nieuwe start mogelijk maakt.

ITjing

De ITjing, het boek der veranderingen uit de Taoïstische traditie, spreekt over het Grote Water oversteken als symbool van een wezenlijke overgang in je leven, die met een bepaalde standvastigheid genomen kan worden. Een nieuwe fase, die bekrachtigd en gemarkeerd wordt, juist door het overbruggen van die waterscheiding. Je kunt niet zo maar weer terug ook naar het oude. (Verder zijn er natuurlijk de grote tekens Het Water, Het Onpeilbare en Het Meer, Het Blijmoedige. Het voert voor deze blog te ver om daarop in te gaan, maar het is zeker de moeite waard om het op te zoeken).

Natuurlijk is deze blog niet allesomvattend en juist het element water is niet grijpbaar en vast in woorden te vatten. Deel daarom vooral je dromen over water zodat we allerlei aspecten van symboliek rond dromen kunnen onderscheiden. Dus, heb je gedroomd over dat je onder water gaat of dat je droomt over een overstroming of droom je over een vloedgolf, laat het ons weten!

Als laatste een prachtig liedje van Bram Vermeulen uitgevoerd door Stef Bos De Steen.

Door: Nanske Kuiken

Lees ook andere blogs over dromen, zoals: dromen over brand, dromen over huizen of dromen over bergen.

18 gedachten over “Dromen over water”

 1. Bijna 5 weken geleden ben ik mijn lieve moeder verloren. Ik denk dat deze gebeurtenis veel bewogen heeft en te maken heeft met de droom die ik heb gehad. Benieuwd naar uw gedachten hierover.

  Ik droomde dat ik op een soort vakantie was waar eenieder hun dromen aan het najagen was, de een ging zingen en de anderen weet ik niet meer. Het voelde vrij, ook al ging ik niet helemaal mee, dat was goed/veilig/rustig. Maar we waren op een eiland wat later door hele grote uniform in de breedte golven overstroomde. Ik ging mee met een golf dat meters hoog was, de enige golf die àlles onderstroomde. Ik bleef hoofd boven water, ging mee met de stroming tot een ander eiland topje en klom daar in de boom met een collega (van nu). Het viel me op dat het water donkerblauw maar helder was, geen dingen of iets in het water. Het voelde vertrouwd, warm zelf en rustig. Maar tegelijkertijd ook iets waarvan ik op grond wilde staan en rationeel eng was. De overstroming gebeurde een tweede keer. Hier landde ik aan met andere mensen, klommen we een bepaald gebouw in bij een ander stuk land en de rest was water, letterlijk. Er kwam een grote boot tot onze redding. Ik wilde graag op de boot en toen dat door de nattigheid moeilijk werd gemaakt, werd ik even gefrustreerd en bang. De droom eindige met dat ik dacht dat het wel goedkwam, of de boot mij nog zou redden als ik in het water kwam of niet. Het water leek ook rustig. Ik voelde mij wel kalm. Maar vanuit (denk ik) verbinding wilde ik nog wel op de boot komen. Daar eindigde de droom. Ik hing aan de rand van iets wat in verlenging was van de droom. Ik wilde graag, maar was niet meer echt bang en voelde een soort rust in de onrust.
  In de droom kwam ik alleen bekende tegen van school of werk vroeger en nu of onbekenden. Geen familie.

  1. Hallo lieve Renske,

   Eerst, gecondoleerd met het verlies van je lieve moeder. Het is nog maar kort geleden, 5 weken. Wat ontzettend verdrietig en wat zal je haar missen. Je schrijft dat je denkt, dat de droom die je gekregen hebt te maken heeft met het verlies van je moeder. Dat denk ik ook. Water staat in dromen vaak symbool voor je gevoel. Ik lees het hier als je verdriet, tranen zijn ook water. Je wordt letterlijk overspoeld door een enorme golf van verdriet. De golven in je droom overstromen het eiland. Dat geeft mijns inziens weer hoe je je de afgelopen tijd gevoeld hebt, sinds het verlies van je moeder. Herken je dat? Dat je je bijna letterlijk overstroomd/overspoeld wordt van verdriet? Hoe verdrietig ook, het past bij de gebeurtenis dat je je zo voelt. Het maakt je verdriet niet minder, maar deze gedachte kan je wel helpen. Het hoort erbij.
   Ik weet het niet, maar het klinkt voor mij, alsof je moeder plotseling overleden is. Zonder een lang ziektebed, klopt dat? Als dat zo is, dan is er voor jou ook geen tijd geweest om je innerlijk voor te bereiden, innerlijk een proces in te gaan van afscheid nemen. Dan is het des te begrijpelijker dat dit verlies op allerlei verschillende lagen in jou en in je leven losmaakt. Zoals jij schrijft, dat deze gebeurtenis veel bewogen heeft. Dat laat de droom je zien. En hij begint ermee, dat je op een vakantie was waarin ieder zijn dromen aan het najagen was. Herken je dat, het gevoel van vrijheid, hoe het leven voor jou voor dit verlies was? Dat is in één keer over met dit verlies (de golven in je droom).

   Wat me opvalt is dat je ‘je hoofd boven water blijft houden’ ondanks de overstroming. Bij mij roept dat de vraag op: mag je wel echt rouwen van jezelf? Mag je echt voluit je verdriet toelaten? Of ben je heel erg bezig met te zorgen dat je je hoofd boven water houdt? In je droom komt er dan nog een tweede overstroming.

   Wat ik heel mooi en hoopgevend vind in je droom is, dat het eindigt met de energie van rust, kalmte en het geloof dat het wel goed komt. Of je nou gered wordt door de boot of niet. Ik lees er een verlangen in, dat je graag op de boot wil komen, omdat je graag verbinding wil. En het mooie is, de boot is er. Waar zou de boot die je komt redden in jouw dagelijkse leven voor kunnen staan? Zijn dat mensen, vrienden, collega’s, bekenden die naar je toekomen? De boodschap van je droom zit er volgens mij in, dat ook al is het moeilijk om door ‘nattigheid’ (tranen?) op de boot te komen (in verbinding) en raak je gefrustreerd en bang, het toch goedkomt. Ook al hang je nog aan de railing of de rand van iets. Wat een mooie droom!

   Ik hoop van harte, dat ik je hiermee heb kunnen helpen!
   Laat je het weten?

   Heel veel sterkte met rouwen om het verlies van je moeder.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Hi lieve Mayke,
    Dankjewel. Ja, het is plotseling gegaan. Niemand zag het aankomen. 10 jaar na het overlijden van mijn vader (zelfde maand) maar dan na een enorm lang ziektebes bij hem. Misschien kan dat nog een belangrijk detail zijn, maar dat weet ik niet.
    Ja, ik heb veel verdiet. Soms door de dynamieken met brussen zet ik als laatste van de drie soms de emoties op ‘snooze’, Misschien heeft dit er ergens mee te maken.
    Al was mijn gevoel in de droom wel meer geborgen, warm en helder. Een stukje was ik ook helemaal onder water volgens mij ook, want alles was helder blauw, ik weet alleen niet meer zo goed hoe dat ging. Het was de eerste ‘overstroming’, dat weet ik wel. Alsof het mij droeg en bracht naar het tweede stukje eiland, zo ervoer ik het in de droom en daarom was het niet meer zo eng. Maar op zoek naar ook op land zijn als met het water, denk ik?
    Sinds het verlies heb ik mij zeker af en toe verloren gevoeld omdat mijn moeder nog zo in het leven stond. Zoveel plannen. Ik had graag gewild dat als het ons gegund was, ze mijn toekomstige kind nog mocht ontmoeten als mij kon weggeven bij het altaar. Dit soort behoeften en wensen raken me diep dat ik die niet meer met haar in levende lijven kan meemaken.
    Ik herken zeker momenten voor mijn mam haar overlijden waarin ik mij vrij voelde omdat we elkaar steunden in wat dan ook, in elkaars waarden en voor elkaar.
    Ik sta wel in een worsteling irl met mezelf wanneer ik weer het werk en vervolgopleiding oppak, dat zou inderdaad goed kunnen passen zoals je omschrijft.
    Fijn dat je zo’n antwoord schrijft en benieuwd of je meer met mij wil delen. Dankjewel in ieder geval!

    1. Hi lieve Renske,

     Je bent niet alleen je moeder verloren, maar ook je vader. En als ik het zo lees op vrij jonge leeftijd. Dat maakt je nu wees. Terwijl jij midden in het leven staat, er nog zoveel voor je ligt, belangrijke gebeurtenissen die je nog graag met je moeder zou willen meemaken. En dat valt nu letterlijk in het water. Jij had een toekomstdroom hoe je graag samen met je moeder belangrijke momenten zou willen delen. En dit alles, valt nu weg. En dat nadat je je vader al hebt moeten missen. Voor mij bevestigd dit nog meer het belang van rouw. Dat er ruimte is voor jou verlies en verdriet. Anders overstroomt het je letterlijk. Een overstroming zoals jij het omschrijft zit ook een overweldigende energie, dat vraagt om rust en kalmte. Misschien is het tijd voor wat meer rust in je werk en je opleiding. Dan krijg je weer wat meer ‘bodem’ onder je voeten.

     Heel veel sterkte ermee, lieve Renske.

     Lieve groet
     Mayke

 2. Vannacht droomde ik over mijn man die in het ziekenhuis op de ic overleden is. In mijn droom was er een soort van overstroming en dreigde hij met bed en al onder water te komen. Het gekke was dat hij in een soort bak stond wat op een klein zwembad leek. De verpleegsters en ik stonden te trekken aan zijn bed om deze boven water te houden. Het einde weet ik niet want ik schrok wakker.

  1. Marielle Borst

   Lieve Connie,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je man. Het lijkt me heel verdrietig om je eigen man te verliezen. Ontroerend dat je dit uitgerekend in de nacht naar Hemelvaart droomt.

   Wat ik vooral voel in je droom is onmacht. Onmacht over het feit dat je ziet aankomen dat je man met bed en al onder water zal komen te staan en dit niet zal overleven en dat je daar, zelfs met hulp van de verpleegsters helemaal niets aan kunt doen.

   Heb je je onmachtig gevoeld in het stervensproces van je man? Zo ja, dan lijkt me dat heel menselijk, want het lijkt me moeilijk om iemand die je graag bij je zou willen houden te zien gaan.

   Ik zie deze droom als onderdeel van je verwerkingsproces. Mocht je nog een keer over je man dromen schrijf ons dan vooral, want dit zijn belangrijke dromen om samen naar te kijken.

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Bedankt voor je uitleg Mariëlle, ja ik voelde me vreselijk machteloos. Hij ligt daar te vechten en je kunt niets dan met lede ogen aanzien. Ook dat hij heen is gegaan terwijl hij in kunstmatige coma lag, we hebben niet echt afscheid kunnen nemen.
    Mochten er meer dromen komen kom ik zeker hier terug. Heel erg bedankt.

    1. Marielle Borst

     Lieve Connie,

     Het lijkt me heel moeilijk om elkaar op die manier te moeten loslaten, kan me voorstellen dat je je machteloos voelde. Ik wens je veel sterkte en vind het fijn te lezen dat je ons weet te vinden als je weer over je man droomt.

     Harte-groet,
     Marielle

 3. Ik heb vannacht gedroomd dat er een tsunami kwam en dat het water heel erg steeg als een soort vloed, daarnaast viel ik de hele tijd in een soort ravijn, omdat ik de hele tijd overal overheen en naartoe moest springen, maar kwam er toch op een of andere manier weer uit of door mensen of door mijzelf, heel vaag, maar zou wel graag willen weten wat dit betekent.

  1. Marielle Borst

   Hallo Isa,
   Wat betreft de tsunami komt de vraag in me op of er iets gaande is in je leven waarin je je overspoeld voelt? Bijvoorbeeld door allerlei gevoelens en/of door allerlei gebeurtenissen? In een ravijn terecht komen past hierbij in de zin van, dat de meeste mensen die zich overspoeld voelen ook wel het gevoel hebben her en der ‘in een dalletje’ te komen, omdat het zo vermoeiend is om je overspoeld te voelen. Herken je hier iets in? De droom zegt wat mij betreft ook dat je er vertrouwen in kunt hebben dat je overal uit zult komen, ofwel op eigen kracht ofwel met hulp van anderen. Mooi gegeven lijkt me!
   Harte-groet,
   Marielle

 4. Hallo
  Ik droomde vannacht dat ik veel water aan het verzamelen was. Met emmers vulde ik een heel grote, hoge ijzeren ton met proper kraanwater.
  Groetjes Fatima

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Fatima,

   Water is vloeibaar en daarom eigenlijk niet te vangen. Maar jij probeert het in je droom met emmers tegelijk vast te zetten in een ijzeren ton.

   In dromen staat water vaak symbool voor onze emoties, onze gevoelswereld, onze intuïtie. Mijn vraag aan jou is daarom:
   Mag jij helemaal voluit voelen Fatima? Krijgen jouw emoties alle ruimte of zitten ze vast in een ijzeren greep?

   Esther

   1. Hallo lieve Esther

    Ik begrijp echt niet wat je bedoelt?
    Mijn probleem is wel dat ik mij niet kan hechten in een relatie met een man en altijd wegloop ervan zonder vertrouwen, omdat ik de chronische ziekte Hirschprung heb en mij minder voel door mijn darm problemen.
    Dank u.
    Groetjes,
    Fatima

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Fatima,

     Wat ontzettend naar lijkt me dat. Ik kan me ook voorstellen dat je chronische aandoening je kwetsbaar maakt. Zeker binnen een intieme relatie. En misschien is het dan zo dat je je van tevoren al wapent tegen de teleurstelling van een afwijzing door al je gevoelens op te sluiten in een ijzeren ton als het ware.

     Sluit je ogen eens en stel je eens voor dat jij die ton bent Fatima. Jij bent van binnen die vrouw boordevol gevoel. Helder en schoon zoals het water dat je beschrijft. Al die gevoelens zitten veilig opgeborgen in die ijzeren ton, die jouw buitenkant voorstelt. Dat is je bescherming. Zo kan men je niet raken en hoef jij je niet kwetsbaar te tonen. Sterk en veilig.

     Dat werkt heel goed lijkt me, maar het is natuurlijk ook zo dat je zo nooit iemand echt toe laat in je leven. Dat je nooit durft te vertrouwen op een ander. En zo nooit liefde een kans geeft. Dat is de andere kant ervan. En voor iemand met zo’n rijke gevoelswereld (emmers vol zoals je schrijft) lijkt me dat ook best een zwaar en eenzaam bestaan.

     Dus Fatima, de droom laat zien hoe het nu is. Het is aan jou of je het anders wil. Of je wat water uit die ijzeren ton durft laten sijpelen of dat je hem laat overstromen of zelfs de hele ton durft te laten barsten?

     Esther

  1. Ik wil graag een droom van afgelopen nacht met jullie delen, het houdt me steeds bezig.

   Ik ben ergens en neem zoals al eerder een richting welke vanaf de snelweg door het water gaat en dat gaat altijd goed. Ik bereik de overkant en ga verder. Nu plots gaat dat niet en ik zet de auto stil. Met dat ik de auto stilzet besef ik dat ik niet meer verder kan! Ik sta stil en verlaat de auto en besef dat ik zo mijn auto kwijt raak, te lang onder water betekent nl voor een auto dat hij kapot zal gaan of al is. Ook zie ik aan het einde dat het water stopt en de auto toch niet verder zou kunnen. Ik vind het niet zo slim dat ik niet beter heb opgelet.

   Daarna ga ik op zoek naar mensen om dit probleem te delen, wie kan mij helpen de auto weer boven water te krijgen en te laten repareren. Want er zijn toch veel kosten verbonden aan een auto en ik kan toch niet verder zonder. Ik kom wat bekenden tegen, een kennis zegt “dus je wilt hem boven water laten halen?”

   Ik sta aan de kant op een brug ofzo en zie de auto in de verte onder water staan. En weet niet wat ik moet doen.

   1. Marielle Borst

    Hallo Ellis,

    Een auto staat in dromen vaak voor de manier waarop je je door het leven beweegt. Bij een snelweg moet ik denken aan een weg die door heel veel mensen tegelijkertijd gebruikt wordt, omdat het nou eenmaal een snelle manier om van A naar B te komen is. In dit licht bezien kan een snelweg in dromen dus heel goed een metafoor vormen voor het gaan van het gebaande pad en/of meegaan in de snelheid van de maatschappij. Water symboliseert in dromen vaak wat er zich van binnen (c.q. onder de oppervlakte) afspeelt aan emoties en gevoelens.

    Als je dit alles op jouw droom toepast, lijkt het er op, dat deze droom laat zien dat jij onlangs in je leven in figuurlijke zin een afslag hebt genomen. De droom vertelt ook dat dit normaal gesproken altijd goed gaat, maar dat je nu op een punt gekomen bent waarop je beseft dat je niet meer verder kan op de manier waarop je het voorheen deed (in de droom besef je dat zodra je jouw auto in het water tot stilstand hebt gebracht).

    Dit roept bij mij de vraag op of het in jouw leven op dit moment aan de orde is, dat je eerst wat langer stil moet staan bij je eigen gevoelens alvorens je eigen pad te (kunnen) vervolgen? De droom laat ook zien dat je je hier zorgen over maakt, want je vraagt je af of je auto niet kapot is c.q. zal gaan van te lang onder water staan en je vindt ook dat je beter op had moet letten. Je maakt je ook zorgen over geld, want je schat in dat ‘de reparatie’ gepaard zal gaan met hoge kosten, terwijl je voor je gevoel ook niet zonder auto kan.

    Vervolgens ga je in de droom op zoek naar hulp, maar het resultaat is eigenlijk alleen dat je hulpvraag herhaald wordt. Je krijgt dus als het ware je eigen vraag terug en niet ‘het antwoord’. Dit doet mij vermoeden dat de droom je wil laten zien, dat je voor het ware antwoord bij jezelf te rade moet gaan en niet bij anderen.

    Dan bekijk je in de droom de situatie tenslotte wat meer van een afstand. Je ziet je auto onder water staan en je weet niet wat je moet doen. Het voelt voor mij of dit weergeeft waar je nu staat. Je kunt op dit moment niet verder en je weet niet hoe het verder moet. Dit voelt voor nu misschien niet prettig, maar als je langer stilstaat bij wat er diep van binnen leeft en dan je eigen weg vervolgt (en niet die van een ander) gebeuren er in een leven vaak prachtige dingen.

    Ik wil je via het lezen van jouw eigen droom uitnodigen om je over te geven aan het niet weten en te wachten tot het antwoord zich van binnenuit aandient. Want, om met Rilke te spreken (uit het gedicht “Ongestoorde ontwikkeling”):

    “Als je de vraag leeft, leef je misschien langzaam maar zeker, op een goede dag, vanzelf het antwoord in….”

    Mariëlle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *