Dromen over water

Dromen over water

Deze droom kreeg ik midden in de zomervakantie. Voor mij was het een krachtig helder beeld over hoe ik mijn leven kan leiden: ik kan hard werken (het stevige zwemmen), maar ik kan me ook laten meevoeren en meer ontspannen. Het maakt voor de plek waar ik beland niets uit.

Ik ben zo blij met deze droom! Het helpt me om telkens weer, zeker nu de stroom van werk weer op gang komt, me te herinneren hoe mijn houding kan zijn.

Met deze uitleg heb ik aan de rivier de betekenis gegeven als symbool van de stroom van het leven. Maar het water kan natuurlijk nog meer betekenissen in zich dragen.

Oceaan, rivier, meertje of vijvertje? 

Dromen over water zijn er in vele gedaanten; Je kunt denken aan een vijvertje of een meertje, maar ook veel groter water als een oceaan, zee of een brede rivier. En daarbinnen kan een rivier kabbelen, maar ook wild en woest zijn, zoals op zee een tsunami zich kan ontwikkelen. In de kleinste vorm kan het gaan over een waterdruppel of een traan. Water zorgt vaak voor plezier en blijdschap, kan reinigend zijn, maar kan ook levensbedreigend zijn, zoals dromen over een overstroming .

Archetypische en persoonlijke betekenis

Zoals met alle beelden die tot je komen, kan je de symbolische waarde onderzoeken door te kijken naar de archetypische, algemene menselijke betekenis en daarnaast ook naar je persoonlijke droomtaal. Daarbij zijn de associaties die je krijgt als je erover nadenkt en erover spreekt met vrienden van grote betekenis.

Water is, naast vuur, aarde en lucht, een van de vier oerelementen. Water als vloeibaar element, niet te vangen in een specifieke vorm en veranderlijk. Vaak wordt het geduid als symbool van menselijke gevoelens, emoties, intuïtie. Wanneer je een koppeling wilt maken naar de dromen is er rond dit specifieke element water een basis denklijn:

Hoe groter en dieper het water waarover gedroomd wordt (bijvoorbeeld over de oceaan met zijn onmetelijke diepte en mysterieuze onderwaterwereld), hoe meer de droom waarschijnlijk gaat over het contact met de diepte van de gevoelswereld en intuïtie.

Gezegdes over water

Een gezegde dat dit goed weergeeft en erbij aansluit is “een storm in een glas water”. De reuring van gevoelens en commotie staat niet in verhouding tot de inhoud van het glas.

Onze taal is doordrongen van nog veel meer watersymbolen, zoals:

 • “Het water staat je tot de lippen”,
 • “Koppie onder gaan”,
 • “Het hoofd boven water houden”,
 • “Dat staat als een paal boven water”
 • “Hij voelt het aan zijn water”,
 • “Als een vis het water”.

Uit deze kleine selectie kun je verschillende associaties hebben bij het symbool water. Water als metafoor voor problemen, de paal die uitsteekt boven dat wat twijfelachtig en niet duidelijk is (het water), intuïtief aanvoelen, in je element zijn… Per droom kun je kijken wat voor jou van toepassing is.

Reiniging en bekrachtiging

Een ander belangrijk aspect van water is dat van reiniging en bekrachtiging. Het gevoel van frisheid dat een onderdompeling in het water geeft, is de oorsprong van deze symboliek. Vanuit de christelijke traditie staat water vaak symbool voor de bron van alle leven. Dopen en zegenen met water, het wassen van de voeten, maar zeker ook de zondvloed. De reiniging is ook terug te vinden in het baden in de rivier de Ganges, waarvan de Hindoes geloven dat het de zonden wegneemt en een nieuwe start mogelijk maakt.

ITjing

De ITjing, het boek der veranderingen uit de Taoïstische traditie, spreekt over het Grote Water oversteken als symbool van een wezenlijke overgang in je leven, die met een bepaalde standvastigheid genomen kan worden. Een nieuwe fase, die bekrachtigd en gemarkeerd wordt, juist door het overbruggen van die waterscheiding. Je kunt niet zo maar weer terug ook naar het oude. (Verder zijn er natuurlijk de grote tekens Het Water, Het Onpeilbare en Het Meer, Het Blijmoedige. Het voert voor deze blog te ver om daarop in te gaan, maar het is zeker de moeite waard om het op te zoeken).

Natuurlijk is deze blog niet allesomvattend en juist het element water is niet grijpbaar en vast in woorden te vatten. Deel daarom vooral je dromen over water zodat we allerlei aspecten van symboliek rond dromen kunnen onderscheiden. Dus, heb je gedroomd over dat je onder water gaat of dat je droomt over een overstroming of droom je over een vloedgolf, laat het ons weten!

Als laatste een prachtig liedje van Bram Vermeulen uitgevoerd door Stef Bos De Steen.

Door: Nanske Kuiken

Lees ook andere blogs over dromen, zoals: dromen over brand, dromen over huizen of dromen over bergen.

13 gedachten over “Dromen over water”

 1. Vannacht droomde ik over mijn man die in het ziekenhuis op de ic overleden is. In mijn droom was er een soort van overstroming en dreigde hij met bed en al onder water te komen. Het gekke was dat hij in een soort bak stond wat op een klein zwembad leek. De verpleegsters en ik stonden te trekken aan zijn bed om deze boven water te houden. Het einde weet ik niet want ik schrok wakker.

  1. Marielle Borst

   Lieve Connie,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je man. Het lijkt me heel verdrietig om je eigen man te verliezen. Ontroerend dat je dit uitgerekend in de nacht naar Hemelvaart droomt.

   Wat ik vooral voel in je droom is onmacht. Onmacht over het feit dat je ziet aankomen dat je man met bed en al onder water zal komen te staan en dit niet zal overleven en dat je daar, zelfs met hulp van de verpleegsters helemaal niets aan kunt doen.

   Heb je je onmachtig gevoeld in het stervensproces van je man? Zo ja, dan lijkt me dat heel menselijk, want het lijkt me moeilijk om iemand die je graag bij je zou willen houden te zien gaan.

   Ik zie deze droom als onderdeel van je verwerkingsproces. Mocht je nog een keer over je man dromen schrijf ons dan vooral, want dit zijn belangrijke dromen om samen naar te kijken.

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Bedankt voor je uitleg Mariëlle, ja ik voelde me vreselijk machteloos. Hij ligt daar te vechten en je kunt niets dan met lede ogen aanzien. Ook dat hij heen is gegaan terwijl hij in kunstmatige coma lag, we hebben niet echt afscheid kunnen nemen.
    Mochten er meer dromen komen kom ik zeker hier terug. Heel erg bedankt.

    1. Marielle Borst

     Lieve Connie,

     Het lijkt me heel moeilijk om elkaar op die manier te moeten loslaten, kan me voorstellen dat je je machteloos voelde. Ik wens je veel sterkte en vind het fijn te lezen dat je ons weet te vinden als je weer over je man droomt.

     Harte-groet,
     Marielle

 2. Ik heb vannacht gedroomd dat er een tsunami kwam en dat het water heel erg steeg als een soort vloed, daarnaast viel ik de hele tijd in een soort ravijn, omdat ik de hele tijd overal overheen en naartoe moest springen, maar kwam er toch op een of andere manier weer uit of door mensen of door mijzelf, heel vaag, maar zou wel graag willen weten wat dit betekent.

  1. Marielle Borst

   Hallo Isa,
   Wat betreft de tsunami komt de vraag in me op of er iets gaande is in je leven waarin je je overspoeld voelt? Bijvoorbeeld door allerlei gevoelens en/of door allerlei gebeurtenissen? In een ravijn terecht komen past hierbij in de zin van, dat de meeste mensen die zich overspoeld voelen ook wel het gevoel hebben her en der ‘in een dalletje’ te komen, omdat het zo vermoeiend is om je overspoeld te voelen. Herken je hier iets in? De droom zegt wat mij betreft ook dat je er vertrouwen in kunt hebben dat je overal uit zult komen, ofwel op eigen kracht ofwel met hulp van anderen. Mooi gegeven lijkt me!
   Harte-groet,
   Marielle

 3. Hallo
  Ik droomde vannacht dat ik veel water aan het verzamelen was. Met emmers vulde ik een heel grote, hoge ijzeren ton met proper kraanwater.
  Groetjes Fatima

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Fatima,

   Water is vloeibaar en daarom eigenlijk niet te vangen. Maar jij probeert het in je droom met emmers tegelijk vast te zetten in een ijzeren ton.

   In dromen staat water vaak symbool voor onze emoties, onze gevoelswereld, onze intuïtie. Mijn vraag aan jou is daarom:
   Mag jij helemaal voluit voelen Fatima? Krijgen jouw emoties alle ruimte of zitten ze vast in een ijzeren greep?

   Esther

   1. Hallo lieve Esther

    Ik begrijp echt niet wat je bedoelt?
    Mijn probleem is wel dat ik mij niet kan hechten in een relatie met een man en altijd wegloop ervan zonder vertrouwen, omdat ik de chronische ziekte Hirschprung heb en mij minder voel door mijn darm problemen.
    Dank u.
    Groetjes,
    Fatima

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Fatima,

     Wat ontzettend naar lijkt me dat. Ik kan me ook voorstellen dat je chronische aandoening je kwetsbaar maakt. Zeker binnen een intieme relatie. En misschien is het dan zo dat je je van tevoren al wapent tegen de teleurstelling van een afwijzing door al je gevoelens op te sluiten in een ijzeren ton als het ware.

     Sluit je ogen eens en stel je eens voor dat jij die ton bent Fatima. Jij bent van binnen die vrouw boordevol gevoel. Helder en schoon zoals het water dat je beschrijft. Al die gevoelens zitten veilig opgeborgen in die ijzeren ton, die jouw buitenkant voorstelt. Dat is je bescherming. Zo kan men je niet raken en hoef jij je niet kwetsbaar te tonen. Sterk en veilig.

     Dat werkt heel goed lijkt me, maar het is natuurlijk ook zo dat je zo nooit iemand echt toe laat in je leven. Dat je nooit durft te vertrouwen op een ander. En zo nooit liefde een kans geeft. Dat is de andere kant ervan. En voor iemand met zo’n rijke gevoelswereld (emmers vol zoals je schrijft) lijkt me dat ook best een zwaar en eenzaam bestaan.

     Dus Fatima, de droom laat zien hoe het nu is. Het is aan jou of je het anders wil. Of je wat water uit die ijzeren ton durft laten sijpelen of dat je hem laat overstromen of zelfs de hele ton durft te laten barsten?

     Esther

  1. Ik wil graag een droom van afgelopen nacht met jullie delen, het houdt me steeds bezig.

   Ik ben ergens en neem zoals al eerder een richting welke vanaf de snelweg door het water gaat en dat gaat altijd goed. Ik bereik de overkant en ga verder. Nu plots gaat dat niet en ik zet de auto stil. Met dat ik de auto stilzet besef ik dat ik niet meer verder kan! Ik sta stil en verlaat de auto en besef dat ik zo mijn auto kwijt raak, te lang onder water betekent nl voor een auto dat hij kapot zal gaan of al is. Ook zie ik aan het einde dat het water stopt en de auto toch niet verder zou kunnen. Ik vind het niet zo slim dat ik niet beter heb opgelet.

   Daarna ga ik op zoek naar mensen om dit probleem te delen, wie kan mij helpen de auto weer boven water te krijgen en te laten repareren. Want er zijn toch veel kosten verbonden aan een auto en ik kan toch niet verder zonder. Ik kom wat bekenden tegen, een kennis zegt “dus je wilt hem boven water laten halen?”

   Ik sta aan de kant op een brug ofzo en zie de auto in de verte onder water staan. En weet niet wat ik moet doen.

   1. Marielle Borst

    Hallo Ellis,

    Een auto staat in dromen vaak voor de manier waarop je je door het leven beweegt. Bij een snelweg moet ik denken aan een weg die door heel veel mensen tegelijkertijd gebruikt wordt, omdat het nou eenmaal een snelle manier om van A naar B te komen is. In dit licht bezien kan een snelweg in dromen dus heel goed een metafoor vormen voor het gaan van het gebaande pad en/of meegaan in de snelheid van de maatschappij. Water symboliseert in dromen vaak wat er zich van binnen (c.q. onder de oppervlakte) afspeelt aan emoties en gevoelens.

    Als je dit alles op jouw droom toepast, lijkt het er op, dat deze droom laat zien dat jij onlangs in je leven in figuurlijke zin een afslag hebt genomen. De droom vertelt ook dat dit normaal gesproken altijd goed gaat, maar dat je nu op een punt gekomen bent waarop je beseft dat je niet meer verder kan op de manier waarop je het voorheen deed (in de droom besef je dat zodra je jouw auto in het water tot stilstand hebt gebracht).

    Dit roept bij mij de vraag op of het in jouw leven op dit moment aan de orde is, dat je eerst wat langer stil moet staan bij je eigen gevoelens alvorens je eigen pad te (kunnen) vervolgen? De droom laat ook zien dat je je hier zorgen over maakt, want je vraagt je af of je auto niet kapot is c.q. zal gaan van te lang onder water staan en je vindt ook dat je beter op had moet letten. Je maakt je ook zorgen over geld, want je schat in dat ‘de reparatie’ gepaard zal gaan met hoge kosten, terwijl je voor je gevoel ook niet zonder auto kan.

    Vervolgens ga je in de droom op zoek naar hulp, maar het resultaat is eigenlijk alleen dat je hulpvraag herhaald wordt. Je krijgt dus als het ware je eigen vraag terug en niet ‘het antwoord’. Dit doet mij vermoeden dat de droom je wil laten zien, dat je voor het ware antwoord bij jezelf te rade moet gaan en niet bij anderen.

    Dan bekijk je in de droom de situatie tenslotte wat meer van een afstand. Je ziet je auto onder water staan en je weet niet wat je moet doen. Het voelt voor mij of dit weergeeft waar je nu staat. Je kunt op dit moment niet verder en je weet niet hoe het verder moet. Dit voelt voor nu misschien niet prettig, maar als je langer stilstaat bij wat er diep van binnen leeft en dan je eigen weg vervolgt (en niet die van een ander) gebeuren er in een leven vaak prachtige dingen.

    Ik wil je via het lezen van jouw eigen droom uitnodigen om je over te geven aan het niet weten en te wachten tot het antwoord zich van binnenuit aandient. Want, om met Rilke te spreken (uit het gedicht “Ongestoorde ontwikkeling”):

    “Als je de vraag leeft, leef je misschien langzaam maar zeker, op een goede dag, vanzelf het antwoord in….”

    Mariëlle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *