Vreugdevuur dromen

Dromen over brand

Na een zomer waarin menig vakantieland werd geteisterd door bosbranden en we thuis massaal rookmelders hebben opgehangen, leek het me wel passend om een droomblog over brand te schrijven. Het woord BRAND! zet, als het goed is, sowieso aan tot actie. Zeker met een uitroepteken erachter. Toch gebeurt het regelmatig dat je, op momenten dat er gevaar dreigt, volledig verstijft. In plaats van te vechten of te vluchten bevries je. Net als de dromer in deze droom over brand:

Ik droom dat ik op een donker bergpaadje sta. Boven op de berg staat een huis. Het zou goed kunnen dat het mijn eigen huis is, maar ik weet het niet zeker. Tot mijn grote schrik zie ik, dat het huis volledig in brand staat. Ik weet dat ik moet ingrijpen, maar het gaat gewoon niet. Het is net alsof ik achter een glazen plaat sta en alleen maar toe kan kijken

Dromen over brand
In het heetst van de strijd bevriezen

De vrouw die dit droomde had een stressvolle scheiding achter de rug. Vaak had ze zich machteloos gevoeld. “Alsof ik mijn oude leven in rook op zag gaan en daar niets tegen kon doen.” Na de scheiding brak een periode aan, waarin ze zichzelf als het ware opnieuw moest uitvinden. In deze periode vroeg ze zich regelmatig af of ze eerder had moeten ingrijpen. Of ze anders had moeten reageren op signalen dat het niet goed zat in haar huwelijk. Deze droom liet haar zien, dat ze in situaties die angst en onzekerheid oproepen de neiging heeft om het contact met zichzelf en de ander kwijt te raken (te dissociëren) en vervolgens aan de zijlijn te raken en te bevriezen. Ze ontdekte ook, dat het in dit soort situaties helpend voor haar is om aardingsoefeningen te doen om weer ‘aanwezig’ te raken.

Er dreigt gevaar, kom in actie!

Brand heeft een sterke signaalfunctie. Dat geldt in ons waakbestaan, maar ook in ons droombestaan. Het geeft een waarschuwing af. Ergens in je leven dreigt gevaar en dit vraagt van jou dat je in actie komt. Als je huis in de fik staat, moet je immers als de wiedeweerga met zijn allen het huis uit en zorgen dat het vuur geblust wordt. Een volgende dromer belt, als ze ziet dat het huis van de buren in de fik staat, dan ook direct de brandweer, maar die reageert gek genoeg nogal onderkoeld…

Ik zie dat het huis van de overburen volledig in brand staat. Een paar planten in onze tuin staat ook al in de fik. Kalm bel ik de brandweer. Die rijdt langs, maar doet niets. Ik roep ze na, maar krijg alleen maar terug “het is ok”. Ik blijf nog steeds kalm, maar maak me er wel zorgen over of de brand ons huis bereikt.

Oververhit of onderkoeld?

Wat mij het meeste opvalt aan deze droom, is de kalmte van de dromer en de brandweerlieden. Deze kalmte staat wat mij betreft in schril contrast met het feit dat het huis van de buren volledig aan het afbranden is en het vuur over dreigt te slaan naar de omliggende percelen. Inclusief het terrein van de dromer zelf. 

Vragen die naar aanleiding van deze droom opkomen zijn: Zou de dromer in het dagelijks leven wel wat meer of juist wat minder van die kalmte uit de droom kunnen gebruiken? Speelt er in het waakbestaan iets in de naaste omgeving van de dromer, dat impact dreigt te gaan hebben op de dromer zelf? En waarom grijpt de brandweer niet in? Is dat inderdaad ok, of herkent de dromer misschien iets van zichzelf in de brandweerlieden die niet ingrijpen? Hoe zou het zijn om zelf ‘in vuur en vlam’ te staan en gepassioneerd tot actie over te gaan? De dromer mag het zeggen…

Dromen vuur brand
Vernietigende kracht

Iedereen die wel eens een grote brand van dichtbij heeft meegemaakt, weet wat voor een enorme vernietigende kracht er in zo’n vlammenzee huist. Verzwolgen door het vuur is niet voor niets een gangbare uitdrukking. Hoewel wij vernietiging over het algemeen als iets negatiefs beschouwen, maakt het vernietigen van het bestaande ook ruimte voor het nieuwe. De Phoenix verrijst immers niet voor niets uit de as.

Ruimte voor iets nieuws

Als je gedroomd hebt over een brand die van alles in de as heeft gelegd, kan je je dus ook afvragen of het in jouw bestaan nodig is dat er iets ophoudt te bestaan. Of waar in je leven je behoefte hebt aan ruimte waarin iets nieuws kan ontstaan. Een aspect aan dromen over brand, dat in het volgende droomfragment mooi tot uiting komt:

Na de brand blijkt dat het huis weer hersteld kan worden. Ik ben opgelucht, maar merk bij mezelf ook een zekere teleurstelling. Misschien had ik ook wel graag de kans gekregen om in een totaal nieuw huis te gaan wonen.

Wat staat er precies in brand?

Kijk, als je gedroomd hebt over brand, met aandacht naar wat er precies in brand staat en probeer uit te vogelen waar dat voor staat. Als het je eigen huis is dat in brand staat, kan je je bijvoorbeeld afvragen of je jezelf aan het ‘afbranden’ bent en op een ‘burn-out’ afstevent.

Als je droomt over brand op zolder, kan het bijvoorbeeld zijn dat je wat minder moet denken. Dat je wat minder alleen maar ‘de bovenste verdieping’ van je lichaam moet bewonen.

Brand in de kelder kan er op duiden, dat je geneigd bent om dingen ‘weg te stoppen’ of ‘eronder te houden’ en dat het eigenlijk wel goed is dat deze ruimte nou eens een keer ‘schoongebrand’ wordt. 

Hoe reageer je in de droom op de brand?

Let er ook op hoe de brand ontstaat en hoe jij op de brand reageert. Ben je gericht op het helpen van anderen en vergeet je jezelf in veiligheid te brengen of is het in jouw droom juist andersom? Grijp je in of neem je juist afstand? Kijk, als je in de droom aan de brand ontsnapt, sowieso goed via welke route je dat doet. Dit soort droomdetails geven vaak namelijk hele bruikbare aanwijzingen voor wat je in het dagelijks leven te doen staat.

Tenslotte

Heb jij recent ook gedroomd over brand? Laat het ons weten, want als er iets is dat ons in vuur en vlam zet zijn het wel jullie dromen!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod.

Meer lezen:

42 gedachten over “Dromen over brand”

 1. Hi, ik had vannacht gedroomd dat toen mijn moeder en ik terugkwamen van blijkbaar vakantie ons huis totaal was afgebrand. Er was 1 ding niet afgebrand wat ik mij niet meer kan herinneren! Wat ik wel nog heel goed weet is dat de brandweerman zei, wat had je dan verwacht of iets van dit was te verwachten. Heel vreemd. En ik kan mij ook herinneren dat ik zei dat precies dit keer we licht hebben ingepakt.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Cassandra,

   Wat of liever gezegd wie is er totaal afgebrand Cassandra? En was dat te verwachten? Had je het willen voorkomen door het dit keer licht in (of aan?) te pakken? Dat zijn zo de vragen die bij me opkomen. En dan is het natuurlijk ontzettend interessant om uit te zoeken wat dat ‘ene’ is. Dat ene dat niet is afgebrand. Wat zou dát nou kunnen zijn? Een kleine hint: ik denk niet dat het een voorwerp betreft. Het gaat over iets van jou. Iets onverwoestbaars. Een kracht en kwaliteit van jou, die je blijkbaar bent vergeten.

   Esther

   1. Hi Esther,
    Bedankt voor je reactie!
    Ik zit sinds kort ziek thuis, overspannen. En inderdaad gaven mensen mij al langere tijd aan dat dit het geval was, maar ik wilde het niet geloven totdat het zich uitte in heel slecht slapen en nachtmerries over werk. Wellicht is dat ‘ ene ‘ hetgene wat ik weer terug moet om weer gelukkig te worden in werk.. of dat huidige werk is of een nieuwe uitdaging ..

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Cassandra,

     Dank voor je openhartige reactie. Wat kan een mens soms toch hard zijn voor zichzelf. Ik moet bij jou ook steeds aan het volgende gedicht van Rumi denken:

     Er is een ding op de hele wereld
     dat je nooit mag vergeten.
     Wanneer je alles vergeet, maar dat ene niet,
     dan hoef je je nergens zorgen over te maken.
     Wanneer je overal aan denkt,
     alles doet en niets vergeet,
     maar je vergeet dat ene,
     dan heb je eigenlijk niets gedaan.

     Ik wens je de tijd, rust en ruimte toe om dat ene weer te vinden.

     Esther

 2. Gisterennacht heb ik gedroomd dat mijn huis in brand stond.
  Het was een aangestoken vuur, door mijn papa. In huis was ik met mijn ouders, mijn honden en mijn vriend. Ze moesten de brandweer bellen, maar kregen niemand aan de lijn. Dan belde ik uiteindelijk zelf. Kreeg iemand aan de lijn die Engels praatte. Verstond mijn vraag niet om iemand te laten komen blussen. Zei dat ik een afspraak kreeg in september. Erna kreeg ik iemand in het Nederlands aan de lijn. En die zei dat het druk was, maar dat ze onderweg waren. Naar buiten zag ik opeens iedereen zitten die ik kende. Familie & vrienden. Ondertussen waren ze er al. Brand was onmiddellijk geblust. En binnen was er amper iets te zien van de brand. De schade viel heel erg mee. Enkel een houten trap, die heel dun was geworden.
  Mijn huis zag er ook wel anders uit dan in werkelijkheid.

  1. Olivia Somer

   Beste Nele,

   Weet je nog met welk gevoel jij wakker werd?

   Dromen over je huis gaan vaak over je eigen “behuizing”, hoe jij in het leven staat en hoe het met je gaat, op dit moment.
   Hoe staat het met jouw “behuizing?”
   Hoe is de verhouding met je ouders, je vriend, je honden? Het zijn de mensen en dieren met wie je het meest verbonden bent,
   Hoe “vrij” is die verbinding?
   Kan het zijn dat zij wel eens te dicht op je zitten? (In jouw “huis”).

   Jouw huis staat in brand, als iets in brand staat vraagt dat om acute actie. Het is blijkbaar jouw vader die de brand aansteekt.
   Je verwacht dat jouw ouders en vriend hulp roepen, (brandweer bellen) maar dat lukt niet, geen verbinding.
   Je moet het zelf doen!
   Die verbinding gaat niet vlekkeloos, eerst in Engels, en word je niet verstaan/begrepen, dan zijn ze te druk, maar uit eindelijk komt er tocht hulp, de schade valt mee, daar kun je blijkbaar op vertrouwen, (ook al gaat het niet meteen goed).

   Jouw familie en vrienden zitten buiten. Dat kom voor mij over dat ze voor jou aan de zijlijn staan. Ze geven je een veilige buffer. Maar jij moet en kan het zelf oplossen.

   Kun jij ergens een link leggen tussen wat er in jouw droom gebeurt en je dagelijkse leven: waar in je leven moet eens een brandje komen en heb jij zelf actie te ondernemen. Welke rol speelt jouw vader hierin?

   Ik ben benieuwd wat er bij je opkomt,
   Ik hoor het graag,

   Hartelijke groet Olivia Somer ⭐️☀️

 3. Ik heb vannacht gedroomd over een brand op zolder.
  In de droom was het wel mijn huis, maar toch een ander huis als waar ik nu in woon.
  Het was een vrijstaand groot herenhuis met een grote zolder.
  In mijn droom was het ontstaan doordat iemand die blijkbaar bij mij woonde een warm apparaat ( krultang o.i.d. ) aan had laten staan.
  De zolder was niet volledig uitgebrand, maar had wel veel roet en waterschade door de brandweer.
  Ook was er een kat op zolder, ik ben niet zo’n fan van katten.
  Met de brandweer samen hebben we de schade bekeken en daarna werd ik wakker.

  1. Hallo Miranda,

   Wat probeer je in je dagelijkse leven ‘rond te buigen’, te krullen, zodat het in je denken zo heet wordt, dat er brand ontstaat? Dromen in huizen staan dikwijls voor jezelf, je persoonlijkheid. De zolder in een huis is de bovenverdieping en kun je zien als je denken. Jij droomt over een vrijstaand groot herenhuis met een grote zolder. Daar maak ik uit op dat je, jezelf als een ‘vrijstaand’ iemand ziet, onafhankelijk, op zichzelf, statig (groot herenhuis) en waar het denken ‘groot’ is, veel ruimte in jou zelf inneemt. In jouw denken ‘woont blijkbaar iemand’ (schrijf je in je droom), waarvan het lijkt, dat je niet deze aanwezigheid op de hoogte bent. Deze persoon heeft een krultang gebruikt en die aan laten staan. Daardoor is er brand ontstaan. Als ik denk aan krullen dan denk ik aan kronkelen en rondmaken. Welke gedachten, overtuigingen in je hoofd, kronkelen rond, buig je rond en laat je ‘áán’ (de krultang) staan? Dit veroorzaakt een ‘afbranden’ in je hoofd. Herken je hier iets in?
   Wat ik een verrassende wending vind is, dat er na de brand een kat in je huis is. Katten staan bekend om eigengereide dieren, die helemaal hun eigen gang gaan. Ze zijn erg op zichzelf, maar ze zijn niet eenzaam. Ze tolereren anderen in hun buurt. Als ze er zin in hebben zoeken ze contact en als ze er geen zin meer in hebben trekken ze zich terug. Kan het zijn dat deze droom je iets wil vertellen over een relatie aangaan of contact maken, je terugtrekken of op jezelf zijn? De kat in je droom verschijnt als de brand geblust is. Als je stopt met denken en je laat de ‘kattenenergie’ in jezelf toe. Hoe zou deze je dan kunnen helpen?
   Ik ben benieuwd. Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

 4. Hoi, ik had gisteren een droom over dat ik met mijn opa en oma en nichtje van 6 Jr jongen dan ik op doorreis was naar Portugal en dar we door de Pyreneeën reden (vroeger ging ik namelijk met opa, oma, tante en nichtje op vakantie ipv met mijn ouders en dan altijd naar portugal) we hadden een tussenstop in de bergen omdat opa de enige is die rees en we stopten op een open plek tussen de rotsen, waar een soort evenement plaatsvond/ soort festival met muziek en mensen en ik stond naast mijn nichtje, opeens kwam er een walm rook op ons af. Iedereen had moeite met ademhalen. Ik zocht mijn familie bijelkaar om ons in veiligheid te brengen. We kwamen terecht in het dichtstbijzijnde huis wat ik dus niet kende en ik dacht dat we daar wel veilig waren. Het huis zag er rommelig uit van binnen met meubels die door elkaar lagen echt een verlaten vies pand. Achter de televisie en lamp die omgevallen was zag ik lichte vlammen, daar was de brand blijkbaar ontstaan. Ik probeerde deze uit te doven met dekens en water en toen ik terug kwam waren de vlammen ineens verdwenen. Ik vind deze droom heel apart want ik heb nog nooit eerder over vuur of rook gedroomd en zou het ook even echt niet weten hoe te vertalen naar mijn dagelijks leven op dit moment.

  1. Hallo Laura,

   Het licht in jou gaat in vlammen op, als je blijft feesten, terwijl je een uitdaging voor je hebt om je doel te bereiken. De vraag is of je echt naar ‘Portugal’ wil of niet. Het klinkt alsof je al heel lang alleen ‘op reis’ bent in je leven, in een uitdagende/moeilijke (de Pyreneeën) omgeving. Er zijn wel mensen bij je, maar jij zit zelf niet achter het stuur. Je bent weer klein en je wordt gereden.
   Vroeger ging je op vakantie met je oma, opa, tante en nichtje. Welke herinneringen heb je aan deze vakanties? Dat kan ik uit je droom niet opmaken. Wel dat je niet met jouw ouders ging. Hoe was dat voor je? Als je droomt over dat je op reis bent, dan is het altijd goed om te kijken naar het doel waar je heen gaat. Bij jou is dat ‘Portugal’. Waar staan de vakanties in Portugal bij jou voor? Was het fijn en gezellig met je familie of juist niet? Je ouders waren er niet bij. Miste je ze of viel dat wel mee? Het is belangrijk om te kijken of je doel waar je naar onderweg bent een nastrevenswaardig doel is. Wil jij in je echte, dagelijkse leven echt naar Portugal?
   De Pyreneeën zijn hoge bergen, die voor een uitdaging zorgen. Het is een lange reis om daar doorheen te rijden voordat je op je bestemming (Portugal) aankomt. Wat opvalt is dat er op de rotsen een festival plaatsvindt. Dit is iets wat in het dagelijkse leven niet voorkomt. Het is heel verstandig om een pauze te maken op een lange reis, maar jij bevindt je in de droom op een festival. Dat is een feest, geen pauze. Nou vraag ik me af: Ben je gaan feesten, omdat je eigenlijk niet naar Portugal wil? Of ben je gaan feesten, omdat de reis te zwaar en te lang alleen was? Immers in jouw droom is je opa de enige de rijdt. Hij moet een pauze maken anders redt hij het niet. Als je die lijn doortrekt naar je eigen leven, herken je dan dat je een lange reis alleen moet maken om ‘op vakantie te kunnen’ of om Portugal, je doel te bereiken?
   In ieder geval wordt duidelijk dat je licht in vlammen opgaat als je blijft feesten. Daar staat de lamp voor in je droom. Dat heeft de brand veroorzaakt. Volgens mij wil de droom je vertellen dat je het licht in jezelf weer mag terugvinden (de lamp), anders ‘brand’ je af. Jouw licht van binnen vind je niet op een festival in de bergen. Waar wil je heen in het leven? De droom laat je zien dat je daar opnieuw over na mag denken. En, jij mag zelf aan het stuur zitten en rijden. Het is jouw leven, jouw reis en jouw doel.
   Ik hoop van harte dat ik je hiermee heb kunnen helpen, lieve Laura. Laat je weten wat het in je oproept? Ik ben heel erg benieuwd.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Hoi Mayke,

    Dankjewel voor het vertalen van mijn droom. Wat voor mij uitsprong was niet de bestemming maar de tussen stop (Pyreneeën) en dat het ook voelt alsof ik een pauze nodig heb. Mijn opa en moeder en ik hebben alledrie dezelfde drive in het leven, maar pauze houden en rust nemen vinden wealledrie moeilijk. Bij mij heeft dat vorig jaar geleid tot een fysieke burn out en ik was ook zwanger. Nu ben ik moeder en heb ik het gevoel dat ik nog meer ballen hoog te houden heb naast mijn werk en ook mijn eigen onderneming. Soms vraag ik me ook af waar ik ben gebleven in het verhaal en waar ik van geniet/oplaad. Ik lees de laatste tijd weer om te ontspannen, maar ik vind het ook gewoon leuk om met vanalles bezig te zijn echter brand het me misschien fysiek wel eens een x op. Daar zou ik wel wat meer rekening mee kunnen houden. Het doel wat ik voor ogen heb voelt echter zo sterk dat ik er niet mee kan stoppen, maar ik vind het ook soms zwaar naast mijn baan in loondienst en het moederschap waar ik ook van geniet. Dankjewel Mayke voor je verheldering en reminder ineens ‘zie’ ik het nu ook wat mijn droom me wilde vertellen.

    1. Hallo lieve Laura,

     Dankjewel voor je reactie. Nu ik jouw antwoord zo lees, komt bij mij de vraag op of ‘Portugal’ niet toch het doel is van je bestemming. Je was immers op weg op vakantie. Waren de vakanties vroeger in Portugal ontspannend voor je? Misschien mag je gewoon nu al aankomen op vakantie en ontspannen. Hoef je niet meer zo druk alle ballen omhoog te houden. Ook al is dat heel moeilijk als je net moeder bent geworden, een kleintje hebt en dan ook nog een eigen onderneming te voeren en in loondienst zijn! Misschien is jouw ‘pauze’ wel je eindbestemming, Portugal.

     Lieve groet,
     Mayke

 5. Hallo 😊, Ik heb afgelopen nacht gedroomd over een brandende auto waar een kind in zat. Het leek wel of ik in de avond op een markt liep. De auto was in beweging. Ik zag dat mijn kind erin zat en dat de brand groter werd. Hoe dichterbij ik kwam, hoe verder de auto van mij wegging. Ik ben gaan schreeuwen van angst en verdriet en probeerde de auto in te halen. Toen ik dichterbij kwam zag ik het kind opstaan, van mij wegdraaien om vervolgens weg te rijden. Het was gruwelijk

  1. Marielle Borst

   Lieve Meta,

   Ik kan me helemaal voorstellen dat je deze droom als gruwelijk hebt ervaren! Kun je ergens een link leggen tussen wat er in de droom gebeurt en je dagelijks leven? In de zin van dat je ergens (misschien in relatie tot je kind) ervaart dat, hoe harder je probeert dichterbij te komen en dingen beter te maken, des te erger de situatie lijkt te worden en des te groter de afstand tussen jou en je kind lijkt te worden?

   Mocht je dit herkennen en mocht je vaker over dit thema dromen, weet dan dat je van harte welkom bent om ons hierover te schrijven, want dit zijn belangrijke dromen om te onderzoeken en ze kunnen, hoe gruwelijk ook, uiteindelijk heel helpend voor je zijn. Dat hoop ik in ieder geval voor je.

   Harte-groet,
   Marielle

 6. Hallo,

  Wat fijn om hier terecht te komen. Ik heb vannacht gedroomd dat ik op mijn school, ik doe een opleiding tot homeopaat en ben net begonnen met mijn eigen praktijk, brand was. Die brand was eerst binnen en daarna buiten, het omringde me als het ware en het was twijfelachtig of ik eraan kon ontsnappen. Ik deed mijn man een spraakbericht dat ik van hem hou en voor onze 3 kinderen een spraakbericht dat ik van ze hou, zodat ze deze altijd zouden kunnen luisteren. Toen kwam er gelukkig een uitgang en kon ik erdoor. Ik belde mijn man om te zeggen dat ik veilig was. Even later was er ergens brand en kon ik deze blussen. Er speelt op het moment veel qua heling in het proces met mijn moeder die narcistisch blijkt en ik daar steeds meer uit stap. Ik dacht zelf hieraan, maar omdat de brand op school was misschien ook dat het daarmee iets te maken heeft. Ik ben heel benieuwd naar jou visie hierop. Alvast bedankt!! Lieve groetjes

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Karin,

   Wat een intrigerende droom. Het zou heel goed over jouw helingproces kunnen gaan, je zegt dat je er steeds meer uitstapt (er blijkt een uitgang te zijn uit de brand). Het is de moeite waard bij deze droom om te kijken naar wat jouw associaties zijn bij homeopathie. Zelf moet ik aan verdunnen denken, kan het zijn dat de brand die eerst in jou woekerde, later jou omringde en waarvan je toch nog een uitgang hebt gevonden staat voor het verdunnen van de ‘pijn’ die je hebt ervaren in het proces met jouw moeder? En dat je wel eens bang bent geweest dat dit proces ten koste zou gaan van jouw man en kinderen? Waarbij de droom je dan laat zien dat je nu veilig bent..

   Wat roept dit bij jou op als je er zo naar kijkt?

   Lieve groet,
   Anita

   1. Het raakt me, dankjewel hiervoor!! Mijn associatie met homeopathie is genezen maar dan komt het principe op hetzelfde neer.. heel erg bedankt!!
    Lieve groetjes Karin

 7. Hi! Ik had laatst (vannacht) dus een droom.
  Het begon met een autoritje. Naar een middelbare school die ik nog nooit eerder heb gezien. Maar het bleek dus dat we in spanje waren! Maar ik woon zelf in Nederland. Ik kwam dus aan op die school en we hadden spelling als 1ste les. Mijn vriendinnen waren klaar en ik niet. De juf was dus een juf van groep 3 van mijn oude basisschool. Toen zeiden mijn vriendinnen van “we zijn klaar kom je mee?” Dus ik zei ja en ik was niet eens half klaar met spelling! Ik leverde het in en ik ging met ze mee. Even later toen de schooldag voorbij was gingen mijn moeder en mijn vader naar de winkel. Toen zei mijn moeder dat we terug gingen naar Nederland en ik schreeuwde omdat ik niet wou. Ik wou mijn vriendinnen niet verliezen. Dus de volgende dag zei ik het tegen mijn vriendinnen en ze waren furieus!! Maar echt heel woedend!!! En toen werd ik wakker. Aub help, wat betekent dit?

  1. Hoi Crystal,
   Zijn er in jouw leven grote veranderingen geweest, zoals bijv. een verhuizing? En is dat met jou overlegd? Wat er in je droom gebeurt kun je symbolisch zien voor wat er in je leven gebeurt. In je droom lijkt het alsof jullie een autoritje gaan maken en ben je plotseling in Spanje! Dat is geen ritje! Dan doe je daar je best en maak je vriendinnen en plotseling gaan jullie weer terug naar Nederland. Dat zijn grote veranderingen. Met jou word niets overlegd. Het overkomt je. In je droom zijn je vriendinnen dan ook nog eens boos op je! Terwijl je daar niets aan kan doen. De boosheid van die vriendinnen kan gaan over een boosheid in jezelf die je niet uit. Misschien onderdruk je die. Herken je dat? Misschien ben je van binnen boos, omdat er van alles bepaald wordt voor jou/over jou heen, zonder dat je iets gevraagd wordt. Jij wil ook meepraten en meedenken. Dat mag je uiten. Je uitspreken. Lukt je dat of vind je dat moeilijk? Je droom laat zien dat jouw antwoord op dit alles nu is, dat je probeert mee te komen (met de vriendinnen in je droom die hun spelling al af hebben), maar dat je daardoor je werk maar half af inlevert (je spelling in je droom). De droom laat duidelijk zien dat jij meer tijd en rust nodig hebt om te kunnen doen wat je moet doen, zoals je taken op school/huiswerk. Herken je dat?
   Ik lees het graag!
   Lieve groet,
   Mayke

 8. Goedendag,

  In mijn droom begon het met een oranje regenboog. Ik zat in mijn auto op weg naar weet ik veel (geen bepaalde bestemming). Ik reed aan op een t-splitsing. Voordat ik daar was, vloog er een paar auto’s de lucht in middels een ontploffing. Het betreft een grote autosloperij of garage of zoiets. Daarnaast staan woonhuizen. Het is ook een hele poos droog, warm weer geweest, vandaar dat het vuur razendsnel om zich heen greep. Ik versnelde met mijn auto om voor de brand bij de kruising te zijn. Dat lukte en ik keek in mijn achteruitkijkspiegel hoe het tekeer ging. De ene na de andere ontploffing volgde. Het vuur was al bijna bij de weg aangekomen. Ik was bang voor het woonhuis die er bijna tegenaan stond. Ik had al 112 gebeld, maar het duurde wel heel lang voordat de brandweer kwam. Direct had ik al verteld wat er aan de hand was. Ik wist alleen de locatie niet te vertellen. Ik heb het beschreven aan de telefoniste en ik moest aan de lijn blijven. Middels tracking van mijn telefoonsignaal konden ze mijn locatie vinden. Dit duurde wel lang en ik werd steeds banger dat er meerdere huizen in brand zouden vliegen. Ik wilde kijken of er mensen in de huizen waren maar ik durfde de auto ook niet uit te gaan.
  En toen werd ik wakker. Heel erg geschrokken van deze droom, terwijl ik nooit mijn dromen kan onthouden. Alleen nachtmerries zoals dit wat nergens op slaat. Dit was vannacht gedroomd en de laatste keer was al meer dan 20 jaar geleden.
  Zou dit iets betekenen? Zo ja, zou ik dat graag willen weten.

  1. Mayke Mars

   Hallo Aaf,

   Dat is een heftige droom die je had. Ik kan me goed voorstellen, dat je ervan geschrokken bent. Je vraagt je af of het iets betekent. Dat denk ik zeker. Ik hoop dat ik je met mijn uitleg van je droom verder op weg kan helpen.

   Als je kijkt naar het begin van jouw droom dan zie ik een prachtig beeld: een oranje regenboog. Oranje is een warme kleur. Bij mij roept dat warmte en geborgenheid op. Waar staat dat voor jou voor? Een regenboog staat aan de hemel. Boven jou is een boog van oranje licht (warmte, geborgenheid, waar voor jou de kleur oranje voor staat) Als je aan dit beeld in je droom, de oranje regenboog, terugdenkt, wat roept dit dan bij jou op? Voor mij gaat dit over jouw innerlijke verlangen. Dat wat je graag zou willen in je leven. En dat wat zich al voor een deel in jou bevindt, anders zou je het niet kunnen dromen.

   Maar dan gaat de droom verder. Je zit in een auto, maar je weet niet waarheen. Auto’s ontploffen, er is vuur, 112 wordt gebeld, maar het duurt erg lang… Dromen dat je onderweg bent staan vaak symbool voor hoe jij ‘onderweg’ bent in het leven. Het valt op dat je geen reisbestemming hebt. Weet je waar je in het leven naartoe gaat? Wat je ‘eindbestemming’ is? Waar zou je naartoe willen, nu je het beeld van de oranje regenboog kent? Als de ‘oranje regenboog’ symbool staat voor jouw reisdoel in je leven, waar staat dit dan symbool voor?

   Je kijkt in je ‘achteruitkijkspiegel’ en je ziet ‘hoe het tekeer gaat’. Als jij achterom kijkt in je leven, is het daar dan ‘heel erg tekeer gegaan’? Misschien is dit een teken dat je daarin nog iets mag verwerken. Het aan mag kijken. Brand in je droom is een alarmsignaal. Heb je een idee waar dat over kan gaan?

   Voor mij is de essentie van de droom dat je verlangt naar warmte, een boog van oranje licht om je heen, maar dat je nog mag aankijken en verwerken wat er in ‘brand’ staat.

   Ik ben benieuwd wat het bij je oproept. Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Het klopt dat ik veel liefde en geborgenheid heb te geven en mag ontvangen.
    Inderdaad is mijn toekomst zeer onzeker qua inkomen. Ook met mijn gezondheid gaat het steeds verder achteruit. Wat mijn reisdoel is? Geen idee waar het naar toe gaat.
    Vroeger heb ik een heel erg onderdrukt leven gehad. In z’n geheel niet fijn. Als ik mijn jeugd anders zou mogen doen, zocht ik een andere vader uit. Voor de toekomst ziet het er qua warmte en geborgenheid goed uit. Ik heb een lieve man en hele lieve kinderen. Zij staan altijd voor ons klaar indien nodig is. Ik heb een geweldige band met mijn moeder, vader is helaas al overleden.
    Maar wat er in brand staat? Gevaar? Ik zou er geen vinger op kunnen leggen.
    Dus ja, voor het merendeel is de uitleg van jou wel verhelderend geweest.

    1. Hallo Aaf,

     Wat er in brand staat, is symbolisch bedoeld. Als je ik je antwoord zo lees, zou het dan om je onzekere financiële toekomst kunnen gaan of om je gezondheid?
     Het klinkt alsof je veel naars hebt meegemaakt vroeger. Wat fijn om te lezen dat je nu veel warmte en geborgenheid ervaart. Ik wens je, dat je je daarmee omringt mag voelen, de oranje regenboog van warmte en geborgenheid. Ik heb nog een vraag voor je: Als je je eens voorstelt dat je wel de auto uit zo stappen aan het einde van de droom. Wat zou er dan gebeuren? Of wat zou je dan zien? Hoe zou het verder gaan?
     Ik ben benieuwd.

     Lieve Groet,
     Mayke

 9. Ik droomde dat ik op zolder wat zag roken. Ik sloeg alarm! Het vuur breidde zich uit! Ergens voelde ik een opluchting omdat ik op deze manier meteen van al mijn overbodige spullen af ben! Toch rende ik steeds weer terug naar binnen om spullen waar we aan gehecht waren of die van waarde waren te redden. Ondertussen vroeg ik me af of het wel veilig was wat ik deed. Het voelde alsof t kon, maar ik vond het toch een beetje onverantwoordelijk van mezelf. Maar ik moest die belangrijke spullen zien te redden. Het huis in mijn droom was mijn ouderlijk huis, ik wist dat t huis van mijn vader was maar gek genoeg stonden mijn spullen erin. Wat ik in mijn droom trouwens niet gek vond. Toch hoorde niet elk vertrek bij mijn ouderlijk huis. Het veranderd van mijn eigen huis en nog wat bekende huizen. Het voelde wel goed als ik weer iets gered had zoals fotoboeken, al kon ik een aantal fotoboeken niet vinden, hier was ik wel gefrustreerd over. Maar terwijl ik daar naar opzoek was kwam ik wel andere spullen tegen waar ik eigenlijk niet aan gedacht had. Ook probeerde ik 112 te bellen! Maar zoals gewoonlijk in mijn dromen lukt dat nooit! Ze begrijpen me nooit of ik krijg gewoon geen contact! Dat is dan meestal ook meteen een signaal voor me dat ik droom! En dan wordt ik wakker of probeer ik verder te dromen maar dat is deze keer niet gelukt.

  1. Hallo Susan,

   Dankjewel voor het delen van je droom. Dromen over huizen staan meestal symbool voor je staat van zijn. Dromen over brand hebben meestal een signaalfunctie.
   Je droom begint bij dat je iets ziet roken op zolder. Als je de zolder ziet als de bovenste kamer van jouw huis, dan gaat daar rook vanaf, een waarschuwing. Kan het zijn dat jouw bovenste kamer, je hoofd, symbolisch teveel rookt? Dwz dat je teveel denkt? Misschien staat je hoofd symblisch een rookalarm af.

   In je droom sla je meteen alarm, omdat het vuur zich uitbreidt. Wat mij opvalt in jouw droom is dat je een opluchting door je heen voelt gaan, omdat je op deze manier meteen van je overbodige spullen afkomt. Dat roept bij mij de vraag op of je symbolisch ergens vanaf wil. Waar zouden de ‘spullen’ waar je in je droom vanaf wil, symbool voor kunnen staan?

   Het klinkt voor mij alsof je ergens in je onderbewustzijn vanaf wil wat je niet meer dient, maar waarvan je moeite hebt dat los te laten. In de droom ga je immers toch heen en weer rennen om de spullen te redden, want je bent daaraan gehecht. Dit kan bijvoorbeeld over innerlijke overtuigingen gaan, dus niet over spullen in fysieke zin. Komt er iets bij je op waar dat over zou kunnen gaan, als je dit zo leest?

   Ondertussen vraag je je af of het wel veilig is wat je aan het doen bent: spullen redden in een brandend huis. Het gaat, maar het voelt wel onverantwoordelijk wat je aan het doen bent. Herken je daar iets van in je dagelijks leven?

   Je probeert contact te krijgen, 112 te bellen, dat is een alarm te slaan, maar dat lukt niet in je droom, terwijl je aan het heen en weer rennen bent. Hoe zou het zijn als je wat minder heen en weer rent en probeert te redden? Zou je dan contact krijgen? probeer je in het dagelijks leven ook te ‘redden’?

   In de droom is het belangrijk dat je ‘belangrijke spullen’ redt, zoals fotoboeken. Heb je een idee waar dat over kan gaan? Die belangrijke spullen? Bij mij roept het op dat je onderscheid mag gaan maken tussen wat écht belangrijk voor je is en ‘gered’ mag worden, of wat gerust ‘opgebrand’ mag worden en waar je dan een opluchting bij ervaart zoals in je droom.

   Verder valt me op hoeveel actie, energie er in je droom zit. Hoe is dat bij jou in het dagelijkse leven? ren je dan ook zo heen en weer? Zou je in figuurlijke zin aan het ‘afbranden’ kunnen zijn? De droom zou in dat geval een signaal kunnen zijn, dat je dan wat rustiger aan mag doen in je dagelijkse leven.

   Ik hoop van harte dat ik je hiermee op weg heb kunnen helpen bij wat deze droom jou wil vertellen. Ik hoor het graag. Ik ben erg benieuwd!

   Harte-groet,
   Mayke

   1. Lieve Mayke,
    Bedankt dat je de moeite hebt genomen om op mijn droom te reageren!
    Alles wat je zegt en denkt is raak! Ik ben inderdaad altijd aan het rennen! Ik heb een leuk gezin waar ik veel van hou maar we zijn wel allemaal typetjes! Een puberdochter een zoon van 8 en een puberman! 😉 en twee aanwezige honden. Ik wil het graag goed doen voor iedereen maar dat lukt me steeds minder goed! En daar heb ik last van! Ik geef toe ik ben ook nogal een add type dus altijd druk in mijn hoofd! (de zolder) dus ik weet stiekem ook dat ik wat vaker stil moet staan en niet overal zo in moet blijven hangen! En niet alles zo opgeruimd moet willen hebben. Ik merk inderdaad aan mezelf dat ik doodmoe ben van alle discussies en drukte om me heen. Dus wat jij al zei. Ik denk dat die droom mij inderdaad wil vertellen dat ik beter op mezelf moet passen! Soms heb je t even nodig om ook van een ander te horen! Dank je wel! Liefs..

    1. Lieve Susan,

     Dankjewel voor je mooie reactie op mijn antwoord op je droom. dat klinkt als een heerlijk, levendig leven, maar ook druk!! Ja, je mag wat minder hard rennen, lieve Susan. En niet alleen dat: je mag ook soms gewoon even niets doen en rust, ruimte en aandacht voor jezelf nemen. Klinkt alsof je veel voor anderen doet en jezelf soms vergeet. Even stilstaan bij wat jij nodig hebt en wat er voor jou belangrijk is. Je hebt een hele mooie droom gekregen die je dat wilde vertellen.

     Sterkte ermee en liefs terug! Mayke

 10. Ik droomde dat mijn huis in brand stond. Ik stond enkele huizen verder en hoorde de buren iets zeggen, keek om en zag rook en vuur uit mijn huis komen, maar niemand ondernam actie. Ik rende naar huis met flesjes parfum die ik net had gevonden. Ik maakte mijn moeder (reeds overleden) wakker en bracht haar naar buiten terwijl ik boos tekeer ging tegen de buren die zaten te kijken en mij niet hielpen. Ik pakte de tuinslang en probeerde daarmee het vuur te blussen hetgeen ook lukte. Niemand heeft de brandweer gebeld.

  1. Goedemorgen Karin,

   Als in een droom een huis in brand staat dan is dan heeft dat meestal een signaalfunctie. Dus een eerste vraag is ‘hoe gaat het met je?’ Herken je dat er in figuurlijke zin brand is in jouw leven nu? En dat anderen jou niet helpen hierin?

   Als je dit herkent kun je kijken welke actie dit van je vraagt. Eerst probeer je met kleine ingrepen (flesjes parfum) de brand te blussen, maar er is iets groters nodig (de tuinslang). Het mooie is dat in de droom jou het lukt om het vuur te blussen! Niemand heeft echter de brandweer gebeld. Misschien is het nog fijn om te kijken bij wie je in jouw leven hulp kan vragen?

   Ik hoop dat dit je verder helpt, ik hoor graag!

   Lieve groet,
   Anita

   1. Beste Anita.
    Bedankt voor de uitleg van mijn droom. Figuurlijk stond ik inderdaad in brand. Ik heb een stressvolle periode achter de rug. Goede vrienden die ik na 14 jaar weer zag en ik verheugde me op het weerzien , waren een week na aankomst bij een zware aanrijding betrokken waaronder 1 op slag dood was. De rest is in het ziekenhuis beland. Mijn vriendin was ook zwaar gewond en heeft 6 weken gelegen in het ziekenhuis. Vanaf de 1ste week februari was het voor mij een heel drukke periode omdat ik zoveel mogelijk wilde ondersteunen en dat werd ook van mij verwacht. Ik voelde me vaak uitgeput , viel gauw in slaap of kon juist niet slapen. Mijn gezondheid leed er ook onder. Gelukkig is sinds vandaag geen druk meer dus minder stress. Nu even tijd voor mezelf vrij maken en weer gaan sporten en leuke dingen doen. Ik heb nog dagelijks hoofdpijn, hetgeen ervoor zorgt dat ik minder leuke dingen kan doen.
    Hulp vragen (krijgen) in mijn omgeving lukt vaak niet. Ik moet eerst het vertrouwen hebben en vaak genoeg krijg ik niet de nodige hulp. Van mij wordt wel altijd hulp verwacht. A one way street
    Groetjes
    Karin

    1. Graag gedaan Karin,

     en wat een tijd heb je achter de rug.
     ik wens je jouw verlangde rust en tijd voor jezelf,

     lieve groet,
     Anita

 11. Ik heb vannacht gedroomd dat ik in een oliebrander een onbekend substantie verbrandde en me er daarna mee insmeerde. Maar ineens begon de brander te roken en de jutte tas (die er plotseling omheen zat) vatte vlam. Ik gooide de zak snel uit het raam, maar was opeens in m’n ouderlijk huis waar ik al 30 jaar niet meer woon en de plantjes in de tuin begonnen te roken. Niet echt grote vlammen maar wel een lopend vuurtje en er bleef niets meer over dan lege aarde…

  1. Hallo Dayenu,

   Waar rook is, is vuur. Dat is het eerste wat in mij opkomt als ik je droom lees. Wat staat er in de brand? Welke onbekende substantie zit aan jou en aan je lijf vastgeplakt? Heeft het betrekking op de tijd dat je nog thuis woonde zo’n 30 jaar geleden?

   Vervolgens gaat het ‘als een lopend vuurtje’ rond en blijft enkel de lege aarde achter. Dat laatste klinkt ook alsof iets opgeschoond is, gezuiverd door het vuur. Wat zou dat kunnen zijn? Met welke gedachten ging je slapen en hoe werd je wakker uit de droom? Ik hoor graag van je.

   Esther

 12. Altijd ‘n dingetje dit.. ik weet namelijk maar 3-5 keer per jaar wat ik gedroomd heb. Dit spookt dan ook (langdurig) door mijn hoofd waarom ik deze droom dan onthoud. Vannacht gedroomd over dat ons huis in brand stond. Dit zag er niet uit als ons uit, maar als een flat, maar het was wel ons huis. Gek hè? Alles was uitgebrand, enkel het geraamte over maar ik ben (daarna ook) niet in huis geweest. Ik was er vrij rustig onder maar wilde nog wel naar binnen want ik zag mijn tas staan. Deze tas van mijn man gekregen een tijdje terug. Onze kinderen waren er niet, mijn man wel. Er was iets met een ander stel. Ik gaf haar, de vrouw de schuld van de brand en was volhardend. Mijn man had oogkleppen op in mijn ogen dat hij dat niet zag dat die vrouw dat veroorzaakt had. Ik heb ook hierover gesproken met hem, de vriend van de vrouw.

  1. Beste anoniem,

   Grappig he, dat het huis waar je in je dromen woont er vaak heel anders uitziet dan je echte huis? Huizen staan in dromen vaak voor ‘je eigen behuizing’. Als je droomt dat je huis afbrandt, dan kan het zijn dat je de laatste tijd teveel van jezelf hebt gevraagd en dat je jezelf in die zin dus aan het ‘afbranden’ bent. Herken je daar iets in? In de droom plaats je de oorzaak van de brand buiten jezelf en heeft je man wat jou betreft oogkleppen op als het om de oorzaak van de brand gaat. Herken je hier wellicht ook iets in? Speelt er bijvoorbeeld iets waar je man anders over denkt dan jij?

   Tenslotte ben ik benieuwd naar de associaties die jij hebt met de tas die je van je man hebt gekregen, want die tas heeft een vrij centrale rol in je droom en staat dus ongetwijfeld ook voor iets in jouw droom! Laat je ons nog even weten hoe dit is voor jou?

   Harte-groet,
   Marielle

 13. Ik droom dat er brand ontstaat in ons huis op zolder. Ik ga kijken hoe erg de brand is en stuur mijn partner naar beneden om naar buiten te gaan en de brandweer te bellen.
  Op zolder zie ik een beginnende brand. Ik heb niets om te blussen en zie nog ruimte om een doos foto’s mee te nemen. Ik ren ook naar buiten. Ik zie de buren buiten staan. Enkele lijken van het showspel te genieten. Ik ga weer terug naar binnen om bezittingen op te halen daar het vuur alleen op zolder is. Ik doe dit meerdere keren. Het vuur laait op en toch voel ik een vertrouwen dat het vuur niet verder dan de zolder gaat. Er is geen brandweer en uiteindelijk dooft het vuur vanzelf uit. Enkele balken op zolder zijn verbrand en de rest hier en daar verschroeid. Ondanks de schrik, valt de schade mee en ik ben lichtelijk verbaasd dat we gespaard zijn gebleven.

  1. Beste Vivian,

   Als je droomt over jouw eigen huis, laat de droom vaak zien hoe het staat met jouw persoonlijkheid, jouw behuizing. Je kunt jezelf zelfs letterlijk als huis zien, de zolder staat dan voor jouw hoofd, jouw denken. Daar ontstaat brand in jouw droom. We kunnen ons met onze gedachten heel erg vastzetten, tot het voelt of er kortsluiting of brand ontstaat. Wat mooi is, is dat je vertrouwen hebt dat de brand op zolder blijft. Alsof je ergens al beseft dat als problemen zijn ontstaan door het denken, je deze zelf ook weer kunt opheffen. Jouw partner of de brandweer zijn hierbij dan ook niet nodig! Wat ik ook heel fijn vind om te lezen is dat je foto’s (herinneringen die dieper liggen opgeslagen) kunt meenemen. Kan het zijn dat je je met jouw gedachten – bv over een situatie – aan het vastdraaien was of nog bent? Waarbij de schade uiteindelijk beperkt blijkt te zijn?

   Ik ben benieuwd of je dit herkent, laat je ons nog even weten?

   Lieve groet,
   Anita

 14. Ik droom over een hele grote boom die in de brand staat. Als eerste reactie heb ik dat ik moet blussen… als ik de brand verder bekijk besef ik dat de boom juist moet branden en ik help de brand verder en het voelt goed.

  1. Hallo Guido,

   Wat een prachtig, kort maar krachtig beeld geeft je droom. Daar houd ik van. Een grote boom staat in brand en jij besluit, na nadere inspectie, deze te laten branden. En dat voelt goed.

   Als iets verloren gaat in een brand, geeft dat ruimte voor iets nieuws. Bossen die (gecontroleerd) branden maken immers plaats voor vruchtbare grond. Grond waarop jonge aanplant kan groeien. Blijkbaar is dat nodig voor je en het voelt goed.

   De vraag in jouw droom is dan: Wie of wat (in je leven) staat in brand? Waar staat die grote boom symbool voor? Ben jij het zelf? Een deel van jou dat te groot is geworden om nog te dragen? Of iets in je leven dat zo groot is geworden dat het je niet langer voedt? Ik ben zeer benieuwd Guido. Laat je dat weten?

   Esther

    1. Hallo Guido,

     Ja, de boom staat dus symbool voor jou en jouw leven op dit moment. Er zijn grote veranderingen op komst en jij kiest daar ook voor. Het voelt goed.
     Brand of vuur heeft ook een zuiverende, louterende werking. Loutering als in een ingrijpende, emotionele belevenis waardoor je een beter mens wordt.

     Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *