Vreugdevuur dromen

Dromen over brand

Na een zomer waarin menig vakantieland werd geteisterd door bosbranden en we thuis massaal rookmelders hebben opgehangen, leek het me wel passend om een droomblog over brand te schrijven. Het woord BRAND! zet, als het goed is, sowieso aan tot actie. Zeker met een uitroepteken erachter. Toch gebeurt het regelmatig dat je, op momenten dat er gevaar dreigt, volledig verstijft. In plaats van te vechten of te vluchten bevries je. Net als de dromer in deze droom over brand:

Ik droom dat ik op een donker bergpaadje sta. Boven op de berg staat een huis. Het zou goed kunnen dat het mijn eigen huis is, maar ik weet het niet zeker. Tot mijn grote schrik zie ik, dat het huis volledig in brand staat. Ik weet dat ik moet ingrijpen, maar het gaat gewoon niet. Het is net alsof ik achter een glazen plaat sta en alleen maar toe kan kijken

Dromen over brand
In het heetst van de strijd bevriezen

De vrouw die dit droomde had een stressvolle scheiding achter de rug. Vaak had ze zich machteloos gevoeld. “Alsof ik mijn oude leven in rook op zag gaan en daar niets tegen kon doen.” Na de scheiding brak een periode aan, waarin ze zichzelf als het ware opnieuw moest uitvinden. In deze periode vroeg ze zich regelmatig af of ze eerder had moeten ingrijpen. Of ze anders had moeten reageren op signalen dat het niet goed zat in haar huwelijk. Deze droom liet haar zien, dat ze in situaties die angst en onzekerheid oproepen de neiging heeft om aan de zijlijn te raken en te bevriezen. En dat het, als dat gebeurt, zaak is om eerst voor die angst te zorgen. 

Er dreigt gevaar, kom in actie!

Brand heeft een sterke signaalfunctie. Dat geldt in ons waakbestaan, maar ook in ons droombestaan. Het geeft een waarschuwing af. Ergens in je leven dreigt gevaar en dit vraagt van jou dat je in actie komt. Als je huis in de fik staat, moet je immers als de wiedeweerga met zijn allen het huis uit en zorgen dat het vuur geblust wordt. Een volgende dromer belt, als ze ziet dat het huis van de buren in de fik staat, dan ook direct de brandweer, maar die reageert gek genoeg nogal onderkoeld…

Ik zie dat het huis van de overburen volledig in brand staat. Een paar planten in onze tuin staat ook al in de fik. Kalm bel ik de brandweer. Die rijdt langs, maar doet niets. Ik roep ze na, maar krijg alleen maar terug “het is ok”. Ik blijf nog steeds kalm, maar maak me er wel zorgen over of de brand ons huis bereikt.

Oververhit of onderkoeld?

Wat mij het meeste opvalt aan deze droom, is de kalmte van de dromer en de brandweerlieden. Deze kalmte staat wat mij betreft in schril contrast met het feit dat het huis van de buren volledig aan het afbranden is en het vuur over dreigt te slaan naar de omliggende percelen. Inclusief het terrein van de dromer zelf. 

Vragen die naar aanleiding van deze droom opkomen zijn: Zou de dromer in het dagelijks leven wel wat meer of juist wat minder van die kalmte uit de droom kunnen gebruiken? Speelt er in het waakbestaan iets in de naaste omgeving van de dromer, dat impact dreigt te gaan hebben op de dromer zelf? En waarom grijpt de brandweer niet in? Is dat inderdaad ok, of herkent de dromer misschien iets van zichzelf in de brandweerlieden die niet ingrijpen? Hoe zou het zijn om zelf ‘in vuur en vlam’ te staan en gepassioneerd tot actie over te gaan? De dromer mag het zeggen…

Dromen vuur brand
Vernietigende kracht

Iedereen die wel eens een grote brand van dichtbij heeft meegemaakt, weet wat voor een enorme vernietigende kracht er in zo’n vlammenzee huist. Verzwolgen door het vuur is niet voor niets een gangbare uitdrukking. Hoewel wij vernietiging over het algemeen als iets negatiefs beschouwen, maakt het vernietigen van het bestaande ook ruimte voor het nieuwe. De Phoenix verrijst immers niet voor niets uit de as.

Ruimte voor iets nieuws

Als je gedroomd hebt over een brand die van alles in de as heeft gelegd, kan je je dus ook afvragen of het in jouw bestaan nodig is dat er iets ophoudt te bestaan. Of waar in je leven je behoefte hebt aan ruimte waarin iets nieuws kan ontstaan. Een aspect aan dromen over brand, dat in het volgende droomfragment mooi tot uiting komt:

Na de brand blijkt dat het huis weer hersteld kan worden. Ik ben opgelucht, maar merk bij mezelf ook een zekere teleurstelling. Misschien had ik ook wel graag de kans gekregen om in een totaal nieuw huis te gaan wonen.

Wat staat er precies in brand?

Kijk, als je gedroomd hebt over brand, met aandacht naar wat er precies in brand staat en probeer uit te vogelen waar dat voor staat. Als het je eigen huis is dat in brand staat, kan je je bijvoorbeeld afvragen of je jezelf aan het ‘afbranden’ bent en op een ‘burn-out’ afstevent. Als je droomt over brand op zolder, kan het bijvoorbeeld zijn dat je wat minder moet denken. Dat je wat minder alleen maar ‘de bovenste verdieping’ van je lichaam moet bewonen. Brand in de kelder kan er op duiden, dat je geneigd bent om dingen ‘weg te stoppen’ of ‘eronder te houden’ en dat het eigenlijk wel goed is dat deze ruimte nou eens een keer ‘schoongebrand’ wordt. 

Hoe reageer je in de droom op de brand?

Let er ook op hoe de brand ontstaat en hoe jij op de brand reageert. Ben je gericht op het helpen van anderen en vergeet je jezelf in veiligheid te brengen of is het in jouw droom juist andersom? Grijp je in of neem je juist afstand? Kijk, als je in de droom aan de brand ontsnapt, sowieso goed via welke route je dat doet. Dit soort droomdetails geven vaak namelijk hele bruikbare aanwijzingen voor wat je in het dagelijks leven te doen staat.

Tenslotte

Heb jij recent ook gedroomd over brand? Laat het ons weten, want als er iets is dat ons in vuur en vlam zet zijn het wel jullie dromen!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod.

Meer lezen:

4 reacties op “Dromen over brand”

 1. Ik droom over een hele grote boom die in de brand staat. Als eerste reactie heb ik dat ik moet blussen… als ik de brand verder bekijk besef ik dat de boom juist moet branden en ik help de brand verder en het voelt goed.

  1. Hallo Guido,

   Wat een prachtig, kort maar krachtig beeld geeft je droom. Daar houd ik van. Een grote boom staat in brand en jij besluit, na nadere inspectie, deze te laten branden. En dat voelt goed.

   Als iets verloren gaat in een brand, geeft dat ruimte voor iets nieuws. Bossen die (gecontroleerd) branden maken immers plaats voor vruchtbare grond. Grond waarop jonge aanplant kan groeien. Blijkbaar is dat nodig voor je en het voelt goed.

   De vraag in jouw droom is dan: Wie of wat (in je leven) staat in brand? Waar staat die grote boom symbool voor? Ben jij het zelf? Een deel van jou dat te groot is geworden om nog te dragen? Of iets in je leven dat zo groot is geworden dat het je niet langer voedt? Ik ben zeer benieuwd Guido. Laat je dat weten?

   Esther

    1. Hallo Guido,

     Ja, de boom staat dus symbool voor jou en jouw leven op dit moment. Er zijn grote veranderingen op komst en jij kiest daar ook voor. Het voelt goed.
     Brand of vuur heeft ook een zuiverende, louterende werking. Loutering als in een ingrijpende, emotionele belevenis waardoor je een beter mens wordt.

     Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.