Dromen over bergen

Dromen over bergen

Als er iets is dat ik mis aan vroeger, dan zijn het wel de wintersportvakanties in de bergen. Wat ik dan precies mis? Alles eigenlijk: De kick van het moeiteloos van zo’n berg af glijden. De natuurlijke schoonheid van besneeuwde bergen. De knisperend frisse lucht. De hele dag buiten en actief zijn. De skilift die het zware werk voor je doet. Hoeveelheden sneeuw die je in Nederland nooit ziet en ga zo maar door.

Grondtoon van dromen over bergen: een uitdaging

Dromen die zich in de bergen afspelen verlopen meestal echter een stuk minder idyllisch. Dromers die zich in de bergen bevinden komen namelijk vrijwel allemaal voor een uitdaging te staan. Soms zelfs op leven en dood, zoals in deze droom:

Ik zweef op mijn fiets door de lucht en ga een bergkam over. Ik verheug me op het uitzicht achter de bergkam, maar in plaats van dat ik iets moois zie schrik ik me rot. Onder mij gaapt een peilloos diepe afgrond en rechtdoor is een hoge, zwarte rotswand, waar ik niet zomaar overheen kom. Neerstorten lijkt de enige optie.

De droom verwijst naar contact met de aarde

Hoewel neerstorten in deze droom in eerste instantie iets uitermate negatiefs lijkt, is contact met de grond maken bij nader inzien precies wat de dromer nodig heeft. De conclusie van de dromer was in ieder geval, dat hij zich in het vormgeven van zijn eigen onderneming verloor in ‘luchtfietserij’, terwijl het de hoogste tijd was om stevig met beide benen op de grond te gaan staan en concreet te worden.

Deze droom laat zien, dat op grote hoogte verkeren alleen maar heilzaam is, als je, net als een berg, tegelijkertijd een stevige verbinding met de aarde weet te behouden. Of, zoals een wijs iemand ooit tegen mij zei: “de hemel begint hier, met je beide voeten stevig op de grond”.

De droom verwijst naar contact met de hemel

Waar de berg in voorgaande droom de dromer weer in contact brengt met de aarde, kan een droom over een berg ook precies het omgekeerde weerspiegelen:

Ik droom dat ik voor de derde keer op een berg naar boven klim. De eerste twee keer ben ik halverwege teruggekeerd. Nu denk ik: “Ik wil het. Ik wil weten wat daar is.” Dus zet ik alles op alles en kruip en duw en klauw me vastberaden een weg naar boven. Eenmaal daar aangekomen kijk ik over de rand en ontmoet ik God. Ik denk: “Natuurlijk! Wie anders?” Hij geeft me iets (een boek? wijze raad?) en ik daal weer af.

Spirituele dromen over bergen

Doordat bergen van nature met hun toppen tot in de hemel reiken, kunnen dromen over bergen ook een spiritueel karakter hebben. De mens kan op eigen kracht immers nergens dichter bij de hemel komen dan bovenop een berg. Bovenstaande droom is daar een wonderschoon voorbeeld van.

Een kracht die groter is dan jijzelf

In het verlengde van de verbinding tussen hemel en aarde representeert een berg in dromen ook vaak een kracht die groter is dan jijzelf. Misschien heb je weleens ervaren hoe nietig je je als mens opeens kunt voelen als je in de bergen bent.

Mensen die in hun dagelijks leven voor een uitdaging staan, een obstakel uit de weg te ruimen hebben of die ergens (als een berg) tegenop zien, dromen vaak dat ze aan de voet van een berg staan en nog een hele weg te gaan hebben. Wat ook vaak voorkomt, zijn dromen waarin je, alleen of samen met iemand, dwars door de sneeuw bergopwaarts moet zien te komen. Dit soort dromen weerspiegelen dat iets in je leven je veel energie kost of heeft gekost, zoals bijvoorbeeld in deze droom:

Ik droom dat ik onder barre omstandigheden met mijn vader tegen een berg oploop. Op een gegeven moment kan ik alleen nog verder door de voorkant van mijn voeten in de sneeuw te steken, zo zelf een trap in de sneeuw te maken en voort te ploeteren. De stokken die ik bij me heb zakken inmiddels tot aan mijn handen weg in de sneeuw. Ik maak me zorgen over het feit dat mijn vader dit nooit kan redden in zijn conditie. Eenmaal boven hoor ik dat er onderweg iemand is overleden. Ik ben bang dat het mijn vader is, maar uit niets blijkt verder dat dit daadwerkelijk zo is.

Je een weg naar boven ploeteren
Dankbaarheid

De dromer had jarenlang een moeizame relatie met zijn vader. Vaak had hij het gevoel gehad dat ze samen maar aan het ‘voortploeteren’ waren. Toen zijn vader op leeftijd begon te raken en voelbaar werd dat er niet zoveel jaren meer over waren, zag hij steeds meer de kwetsbare kanten van zijn vader. Dit maakte dat er ook dankbaarheid ontstond voor het pad dat ze samen gegaan waren. De worsteling met zijn vader had hem immers mede gemaakt tot de man die hij nu is.

Gouden bergen of bergafwaarts?

Tenslotte helpt het altijd om te kijken of er uitdrukkingen en/of gezegden bestaan die licht werpen op de onderliggende betekenis van een droom.

• Iemand gouden bergen beloven
• Het gaat bergafwaarts
• Ergens als een berg tegen opzien
• Bergen kunnen verzetten
• De haren reizen me te berge
• Als de berg niet tot Mohammed komt, zal Mohammed tot de berg gaan

Heb jij ook een nachtelijke reis gemaakt in de bergen? Laat het ons weten!
En voor degenen die binnenkort op wintersport gaan: veel plezier!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Geïnteresseerd in dromen, bekijk dan hier ons aanbod.

4 gedachten over “Dromen over bergen”

 1. Ik heb hier al een droom gedeeld, maar deze nacht had ik toch wel een hele bijzondere over bergen die ik graag wil delen, met een collectief kantje…
  Gitzwarte wolken; storm op komst.
  Een verblijf in de bergen, ergens in Duitsland vermoed ik. Ik vlieg erboven. Zo ver ik kan kijken zie ik bruine bergen. In de verte zie ik gitzwarte wolken boven een bergmassief…
  In het verblijf zijn vrienden met kids ea. Ze zijn bezig met een overgang naar een volgende fase, kleren verzamelen voor de kinderen, ticketten kopen, enz. Het is een vreemd verblijf, met kamers van diverse vorm die ver uit elkaar liggen in allerlei uitlopers. Ik zie het van bovenaf, later strijk ik er ook neer (nadat ik de zwarte wolken gezien heb). In de overview zie ik oa Zimmerthal, en veel verder. De gitzwarte wolken in de verte zeggen dat er storm op komst is. Daarom daal ik naar beneden naar het verblijf, om me te installeren om de storm te trotseren. Ik ga kleren kopen, ticketten ed. Vanaf hier zie ik nu ook de gitzwarte wolken boven een bergmassief aan de horizon. Het lijkt donkere magie, zoals de rook rond de dooddoeners, maar het voelt als een gewone zware storm. Het gaat gelukkig traag, we hebben nog wel tijd, maar de wind wakkert al aan. Ik kijk rond waar ik al ramen, luiken en deuren kan sluiten. Kwestie van stand te houden, want het huis is nogal oud, zit vol openingen/leemtes. Ik doe de deuren naar de gangen toe, omdat de wind daar het felst kan doorwaaien, ook opwaarts langs de trappen. Dat is het beste dat ik kan doen voor nu. Mijn vrienden zijn klaar om te vertrekken, maar ik niet. Ik voel me niet echt thuis in de groep, alsof ik er niet bij hoor.
  In het dorp is ook een schooltje, en een vrouw die eten verkoopt, in een bakker à bar. Het is rantsoen, dus weinig eten te koop. In het schooltje zie ik ook diverse vormen van klassen, aan elkaar geschakeld met platen en luiken tussen elkaar, die uitlopen in een soort veranda. Ik doe hier ook de ramen, deuren en luiken zo veel mogelijk toe, om ze voor te bereiden voor de storm…
  Uiteindelijk begint de storm te razen en moeten we ons bijeen pakken en vertrekken van ons verblijf naar elders. De kunst is geduldig en kalm te blijven en niet in paniek te slaan. En dan rustiger oorden op te zoeken. Hoewel dit een hele zware storm is, die lang kan duren, waait ook deze wel over. De wolken bedekken inmiddels half Europa boven de oostblok…
  OMG, zou dit op de doodstrijd in Oekraine duiden? Bedenk ik als ik goed en wel wakker ben…

 2. Hoi Marielle, Ik had de nacht vóór jij dit blog postte een bijzondere droom over bergen… eigenlijk 3 berg-dromen die in elkaar overvloeien. Ik deel hem graag 🙂

  Op een grote (familie)bijeenkomst krijg ik op een gegeven moment de boodschap dat ik een kadootje ontvang. Ik word opgeschept voor een parapente-sprong, zweef direct door de lucht, laag over de bergen. Iemand laat me zweven onder hem. Oh tof, dat valt goed mee (voor mijn hoogtevrees)! Dan blijkt dat dit nog maar het traject is naar de startplek. Op de startplek krijg ik instructies, hoe ik zwevend op mijn buik moet gaan liggen. En hoe ik van een scheve/schuine (half staande) positie me kan herpakken. Dan moet ik eerst gaan zitten in de doek en dan weer liggen (dat kan dus niet :-D). Ik blijf echter de hele vlucht rechtop zitten in een soort hangmat. De hangmat hangt links en rechts langs mijn gezicht, waardoor mijn zicht beperkt is, maar een kleine hoek vooruit ipv 360°. Ik wil echt niet onder mij kijken, heb teveel hoogtevrees. Mijn begeleider spoort me aan om mijn benen te strekken. Ik doe het en binnen de seconde voel ik grond, een zachte landing. Huh, zijn we er al? Tja, waarom ben je niet uit je schulp gekomen? Zo zittend zie je niets! Bedoeling is dat je op je buik gaat liggen, alsof je vliegt. Terwijl ik in de lucht hang zie ik een gans gezin passeren: een moeder met 2 kinderen, een peuter en kleuter, die in aparte hangmatten los bengelen onder de moeder. Wow, hoe moedig! Ze steken ons voorbij, dus ze zakken een stuk sneller dan wij. Soit, voor mij is dit voldoende voor nu. Vervelend detail, als ze me optillen moet mijn broek uit, maar ik heb geen onderbroek aan. Daarom moet ik een paar keer terugvoer de bergen, maar telkens heb ik hetzelfde voor…

  Ik klim weer naar boven en kom weer in de community terecht, zie wat later dat er feest aan de gang is, een groot zalencomplex met zalen die uitlopen in de bergen. De koks hebben alle eten en patisserie verspreid en gepresenteerd in de vorm van landen, continenten en wereldkaarten over de bergen en flanken. Echt, wow! Ik klim tot in de verste toppen en uithoeken, zie Alaska en allerlei verre en overzeese continenten. Ik neem wel een plateau en eet, maar ga dan weer onmiddellijk de bergen in. De desserts zitten hoog in de bergen. Ik kom pas laat terug beneden, hier staat ook al meer dan voldoende dessert, allemaal chocolade, dus ben de enige die de uitlopers van de zalen in de bergen ga opzoeken. Ik geniet van het klimmen en klauteren, en ontdekken van nieuwe uithoeken, valleien, continenten… Het landschap krult in lagen boven elkaar. Wow, fenomenaal! En dat terwijl het feest gewoon doorgaat en niemand de moeite neemt om deze uitlopers te verkennen… Het feest is stilaan afgelopen. De koks krijgen een dikke pluim, ze hebben het inderdaad schitterend gedaan.

  Meermaals als ik door de bergen trek kom ik via een smal pad door donker groen uit op een soort donker keien strand of oever met een bomen-bos-strook voor (met enkele openingen in het donkere groen). Een beetje verder op de oever is een opening met een klein paadje naar ons verblijf, waar we moeten zijn. Op dit pad verblijven 2 kameleons en heel wat andere kruipdieren. In het begin verschiet ik van de kameleons, maar nadien ben ik eraan gewoon. Het zijn allemaal dieren die opgaan in de natuur rondom: reuze wandelende takken, wat verder kameleons, en nog wat verder schelpen die kleven op de ondergrond (cfr uithoek in San Pedro). Als ik later volk mee heb, maak ik hen attent op de dieren. Sofie is in alle staten, anderen ook. Maar nee, rustig! Geef de kameleons even de tijd om in hun hol te kruipen door even op de grond te stampen en te wachten. Af en toe schieten de dieren ook tussen mijn benen door naar hun schuilplek. Voor mij is het inmiddels gewoon, zelfs een soort van veiligheid-geruststelling. Zolang die dieren hier zijn komt hier niet te veel volk ;-). Alsof het de bewakers zijn van mijn pad…

  Hoewel ik niet erg uitblink in mijn vliegkunsten hier, heb ik enorm genoten van deze droom, en het ontdekken van nieuwe continenten 🙂
  Kune

  1. Marielle Borst

   Ha die Kune,
   Wat leuk dat je net zo overvloedig over bergen had gedroomd. Hele bijzondere dromen moet ik zeggen en…. het is misschien wel de eerste keer dat ik in jouw dromen geen gebouw(en) aantref 😃

   I.v.m. de tijd ga ik met name in op de eerste droom. In deze droom ga je iets doen dat naast het genieten (het tilt je op) ook angst (hoogtevrees) oplevert. Je hebt er niet om gevraagd, maar je krijgt het spontaan cadeau van jouw naasten. Speelt er in je leven iets waar je van geniet, maar wat jou ook angst oplevert?

   Verder vind ik het bijzonder dat je instructies krijgt hoe je je kunt herpakken als je in een scheve/ schuine positie bent geraakt. Misschien ook wel te lezen als een instructie hoe je ergens figuurlijk ‘recht’ in kunt geraken als je er onverhoopt ‘scheef’ in bent komen te zitten. Is er iets in je leven waar jij je te herpakken hebt? Waar je je rug te rechten hebt en je benen te strekken? Of waar het je zicht zou uitbreiden als je uit je schulp zou kruipen?

   Tenslotte lijkt het er op alsof jij om verder te geraken eerst ‘met de billen bloot zal moeten’. Waar zou dat over kunnen gaan? Waar zou het jou helpen als je openheid van zaken zou geven en je kwetsbaarheid zou laten zien?

   Dan wat betreft de tweede droom:
   Hier krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht, omdat ik deze droom zo vind passen bij het beeld dat ik van jou heb. Genieten van reizen en steeds nieuwe ervaringen opdoen. Als een soort reizende sjamane…… Wat me opvalt is dat de desserts waar jij zo hoog voor in de bergen bent geklommen uiteindelijk ook beneden te krijgen zijn. Wie weet is wat jij zoekt op jouw reizen ook wel thuis te vinden…..

   Wat betreft de derde droom zou ik me afvragen wat jouw associaties bij een kameleon zijn en of je in jouw leven wel wat meer of juist wat minder energie van de kameleon kunt gebruiken. Ik associeer kameleons heel sterk met sociale aanpassing, omdat ze de kleur van de omgeving aannemen. Hoe is dat voor jou?

   Harte-groet!
   Marielle

   1. Dankjewel Marielle, voor je input!
    Mbt de eerste droom: ik ervaar eerst blijdschap (ik krijg een vlucht kado), ben vervolgens verontwaardigd over mijn eigen hoogtevrees en niet durven gaan liggen-zweven en dan weer aangenaam verrast van de zachte landing, dat ik er al ben (en het al voorbij is). Deels afgeleid door de voorbijvliegende moeder & kids. Ik heb geen idee over wat het zou gaan, behalve dat ik deze opeenvolging van emoties kan herkennen in mijn huidige relatie. Ook het bloot moeten geven-kwetsbaar tonen kan hierin wel kloppen, maar verder geen enkel symbool dat ernaar verwijst (mijn dreamkeeper die de draak met me steekt? of me voorbereid op wat nog moest komen?).
    Mbt de tweede droom: de desserts zijn van een hele andere kwaliteit op het feest dan in de bergen. Op het feest zijn ze overvloedig (te) zoet en met veel chocola, verleidelijk, niet essentieel. In de bergen zijn het kunstwerken verweven als bloementapijten over het glooiende landschap, zo magisch mooi… ik denk er niet aan ze op te eten. Ik heb nl al gegeten dichter bij huis bij het feest, bij de eerste uitstappen-ontdekkingsreizen. Oh ja, ik vind in mijn paradijs thuis zeker ook wat ik elders in de wereld zoek! 😉
    Mbt de derde droom & kameleons: het zijn allemaal dieren die eerst angstaanjagend lijken maar me snel een gevoel van rust en bescherming geven. Er zitten ook spinnen die een web weven over de doorgang heen, die ongewenste indringers afhoudt (cfk Aragog). Allen samen beschermen ze mee mijn geheime magische plek. Een kameleon lijkt op een draak vind ik, en draken werken voor mij als beschermers. 🙂 Ik denk dat de beschermenergie voor mij fundamenteel is. Ik heb er niet meer van nodig, want er mag wat meer bloot komen, maar ook niet direct veel minder want dan voelt mijn diepste kern zich niet meer veilig (zoals ook in de hangmat). Misschien stukje bij beetje afbouwen, met de dieren die de omgeving levendig maken, en zoals de hangmat bij een volgende vlucht al meer open mag totdat ik me aan de acrobatische zweefvlieg-toeren kan wagen? 😀
    Dus droom 1 en 3 lijken me over zelfde thema te gaan: veiligheid. Er is die nacht trouwens nog een stuk over een magazijn vol WC-papier, zo vol dat ook de rekken overbrugd worden met een dak van WC-papier, genoeg papier voor levens lange ontlasting. 😀 Ik neem enkel wat rollen die aan de kant staan, en niet passen in de stapeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *