De 12 heilige nachten

De 12 heilige nachten

Na de kerstnacht volgen de ‘12 heilige nachten’, tussen Kerst en Driekoningen. Van oudsher staat deze tijd bekend als een periode waarin je je dromen beter kunt onthouden. Deze tijd werd vroeger, in de noordelijke landen van Europa, ook wel ‘de tijd tussen de jaren’ genoemd. Men rekende toen met de maan-maanden, die 29,5 dagen duurden. Men hield aan het einde van het jaar tijd over om gelijk met het zonnejaar van 365 dagen te komen: ruim elf dagen en 12 nachten. Die dagen kregen oorspronkelijk geen datum. Zoals Frans Lutters in het boekje ‘De 12 heilige nachten, het droomlied van Olav Åsteson’ schrijft, waren die dagen niet zozeer tijd, als wel ruimte.

Onderscheid tussen dag en nacht is kleiner

In deze bijzondere periode is het onderscheid tussen dag en nacht klein. De dagen zijn lang donker of schemerig, de natuur heeft zich in een (winter)slaap gedompeld. Dit gegeven kun je doorvoeren door jouw dag- en nachtbewustzijn dichter bij elkaar te brengen.

Neem overdag de rust om na te denken, richt je aandacht op bepaalde thema’s. Je kunt bijvoorbeeld stilstaan bij de vraag, wie er dit jaar belangrijk voor jou is geweest, waar je dankbaar voor bent, wat je graag achter je wilt laten.

Vanaf het nieuwe jaar zou je je aandacht meer naar voren kunnen richten met vragen als: Wat is mijn hoop voor dit jaar? Waar wil ik mijn levensenergie voor inzetten? Welk symbool kan mij het komende jaar herinneren aan het Licht in mij?

Schrijf je dromen op

Schrijf je gedachten en vragen op en vervolgens de dromen die je de nacht erop krijgt. Ook kan je in de dag je ‘symbolische’ manier van kijken versterken. Loop door de stad, het bos, de polder, langs het strand, alsof het in een droom is. Waar valt je oog op? Wat treft je? Maak er foto’s van of neem de tak of het blad mee naar huis. Plak ze in je dromenboek, of leg ze er bij. Zo ontstaat een dag-nacht-boek van deze bijzondere periode, die je in de rest van het jaar kan inspireren.

Doe het vooral ontspannen: als er een paar dagen tussenuit vallen, omdat je het druk hebt of omdat je het even vergeet, dan pak je het gewoon daarna weer op. Al droom je deze hele periode niet, of maar een keer: ook de dag spreekt tot jou. In de ontmoetingen die je hebt, de dingen die je blij maken of juist verdrietig, dat waar je oog op valt.

We wensen je twaalf inspirerende dagen en nachten.

Het beeld bij deze blog is een schilderij van kunstenares Annemieke Ros, dat wij met haar toestemming plaatsten. Meer van haar werk is te zien op www.annemiekeros.exto.nl

Door: ITIP Dreamteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *