Droom volgt uitleg

Droom volgt uitleg

‘Leg je dromen voor aan vrienden en kijk met hen naar de betekenis voor jouw leven overdag, want droom volgt uitleg.’

Deze raad geven de wijzen uit de Kabbalah. Want vrienden of mensen die met open hart en oor naar je droom willen luisteren, helpen je om zó naar de droom te kijken, dat je er verder mee kunt.

Ego-bemoeienis

De droom is een boodschap van je ziel. Als je in je eentje naar je droom kijkt, gaat je ego zich er vaak subtiel en razendsnel mee bemoeien. Vaak bevestigt het je bestaande denkbeelden: dan denk je: ‘ah ja, dat is verwerking van gisteren’ of je denkt: ‘Iedereen droomt wel eens van vallen, dus er is niets bijzonders aan de hand’. Op een bepaalde manier hou je een beetje afstand. Want je kunt ook bedenken: “Ja, maar ik heb gisteren ook allemaal andere dingen gezien, dus waarom is nou juist dit ene beeld teruggekomen in de nacht?

Een andere vorm van ego-bemoeienis is het negatief uitleggen van de droom, alsof het een oordeel geeft. Je droomt bijvoorbeeld dat je iets lelijks doet of iemand vermoordt. Je bent niet de enige die daarvan schrikt en zichzelf erom veroordeelt, maar de ziel oordeelt en moraliseert niet, dat doet het ego.

Het ego oordeelt, de ziel niet

Vaak bieden dit soort droombeelden juist een heel ander licht, ze laten je vaak zien hoeveel kracht er in je huist die in het dagelijks leven wordt toegedekt. Juist degene die met je naar de droomt kijkt en niet bevangen is geraakt, kan je dit duidelijk maken.

De macht van het woord

De macht van het woord is groot. Het maakt uit wat je denkt en zegt, omdat het woord een realiteit schept. Het richt jouw energie. Als jij over jezelf zegt: ‘ik ben halfslachtig’, dan stop je je eigen vermogen tot daadkracht. Je overtuiging werkt in je door. Als jij over een ander zegt: ‘die heeft het voor elkaar, dan blijf je dàt zien en zie je niet dat die ander ook worstelt. Als jij bij jezelf denkt: ‘dat durf ik niet’, dan ga je het niet proberen. Met dromen werkt dit ook door. Dus waar die vrienden jou bij kunnen helpen, is een droom uitleggen op een manier die je helpt de dingen van een andere kant te zien dan je geneigd bent vanuit je ego te doen, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Een uitleg die je bemoedigt, steunt, wakkerder maakt. Dat is iets anders dan een die jou bevestigt of veroordeelt.

Nachtmerries

Een nachtmerrie geeft aan dat je iets spannends onder ogen moet zien. Het is een droom waar je uit wakker schrikt, omdat hij te spannend is. En juist dan is het goed dat je de droom aan vrienden vertelt. Dan kun je samen zoeken naar dat, wat er nu zo spannend is voor jou. Dat kan iets zijn in je dagelijks leven zijn, of iets wat in jouw innerlijk speelt.

Kabbalisten gingen vroeger na dat gesprek drie dagen vasten en bidden. Je zou dat letterlijk kunnen doen, maar dat kan wat lastig zijn in de praktijk ;-). Het idee erachter kun je wel volgen, door ruimte te maken in je dag, de dagen na de nachtmerrie en te zitten met dat wat er spannend is. Het te erkennen, zonder te oordelen, zonder in de actie te schieten en van daaruit je antwoord laten ontstaan.

Een grote uitnodiging dus om je dromen niet maar te laten voor wat ze zijn, ze niet direct zelf te interpreteren, maar om met zorgvuldigheid en aandacht je droom met anderen te bezien!

Door: Mirjam Tirion en Nanske Kuiken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *