Dromen over schoenen

Dromen over schoenen

Stel je eens voor wat er met Assepoester was gebeurd als haar glazen muiltje niet had gepast? Of wat de Gelaarsde Kat en Klein Duimpje in hemelsnaam hadden moeten aanvangen zonder zevenmijlslaarzen?

Moeilijk voor te stellen, maar één ding is duidelijk: Schoenen spelen een cruciale rol in het tot een goed einde brengen van een bepaalde opgave. Of in het vergaren van allerlei kleine cadeautjes en strooigoed, maar dit terzijde. Geen wonder dat er in dromen regelmatig allerlei soorten schoenen opduiken. Zeker zo rond Sinterklaasavond. Reden genoeg om eens in te zoomen op de symboliek die schoenen in dromen kunnen hebben.

De juiste maat

“In een halletje zie ik een blauw luchtbed en een berg oude slippers liggen. Het lijkt me heerlijk om op die slippers naar het strand te lopen en daar op dat luchtbed in het water te gaan liggen. Het is alleen een heel gedoe om de juiste maat te kiezen. Uiteindelijk kies ik een maatje te klein.”

De dromer is op zoek naar een betere balans tussen inspanning en ontspanning en heeft er onlangs voor gekozen om rustiger werk te gaan doen. Zijn droom doet hem beseffen, dat hij op deze manier wel onder zijn eigen niveau is gaan zitten en dat dit op de lange termijn toch ook niet de juiste oplossing is.

Mocht jij ook gedroomd hebben dat je schoenen niet passen, dan kan je je afvragen of de opgave die je op je genomen hebt een maatje te klein of juist een maatje te groot voor je is. Ga er maar van uit dat Assepoester ons laat zien dat het de bedoeling is dat het muiltje precies past…

Schoenen verliezen

“Na een werkdag loop ik samen met mijn man naar huis. Ik heb hele mooie schoenen aan, maar verlies er onderweg één door een actie van een duister figuur. Ik ga direct op zoek, maar het is een heel gedoe om die tweede schoen terug te vinden, doordat die duistere figuur niet wil dat ik die schoen terugvind. Uiteindelijk lukt het en loop ik verder.”

Dromen over schoenen

Aangezien een paar schoenen altijd uit een linker- en een rechterschoen bestaat, kan je je, als je droomt dat je één schoen verliest, afvragen of je wellicht een deel van jezelf kwijt bent geraakt.

De vrouw die bovenstaande droom had, liep voor haar gevoel meer op het pad van haar man dan op haar eigen pad. Om niet alleen naast haar man, maar ook nog fier haar eigen pad te kunnen lopen, had ze het nodig om de verloren (schaduw)delen van zichzelf terug te vinden en deze een plek te geven in haar huidige leven.

Schoenen niet bij je hebben of niet de juiste schoenen aan hebben

“Ik droom dat ik een fietstocht ga maken met een groep mannen. We gaan op weg, maar ik zie dat ik mijn sportschoenen niet aan heb, dus ik ga terug om deze alsnog aan te doen. Ik trek mijn sportschoenen lopend aan en zie in de verte de groep nog lopen. Tegen de tijd dat ik bij het startpunt van de route kom, ben ik echter alleen. Ik word opgewacht door een vrouw, die me uitlegt hoe het parcours in elkaar zit. Vol goede moed vertrek ik, maar uiteindelijk dreig ik met fiets en al in een ravijn te storten.”

Als je droomt dat je je schoenen kwijt bent, bent vergeten of niet de juiste schoenen aan hebt voor de gelegenheid, vraag je je (bewust of onbewust) misschien af of wat je in het dagelijkse leven aan het doen bent wel helemaal bij je past. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je niet helemaal goed bent ‘toegerust’ voor de dingen die je doet of dat je je beter zou moeten voorbereiden op wat je te doen staat.

Dromen over sportschoenen

Voor iedere droom geldt, dat het belangrijk is, om zowel op de details, als op het verdere verloop van de droom te letten. Het einde van bovenstaande droom laat zien, dat de weg die de dromer momenteel aflegt, niet goed afloopt.

In reflectie op deze droom komt de dromer tot de conclusie dat de sportschoenen symbool staan voor zijn neiging om qua prestatie niet voor een ander onder te willen doen. In plaats van zich automatisch te richten op het inhalen van de groep, had hij, bij nader inzien, beter de tijd kunnen nemen om zijn eigen pad te zoeken. Dromen over schoenen laten dus ook vaak iets zien van de manier waarop je je door het leven beweegt, maar waar je op het moment zelf je meestal niet eens zo bewust van bent.

Type schoen

Zevenmijlslaarzen, slippers en sportschoenen brengen een hele andere symboliek met zich mee dan naaldhakken of klompen, om maar eens wat te noemen. Kijk, als je zelf gedroomd hebt over een specifiek soort schoen, dus goed welke associaties jij hebt bij deze schoenen. Doen ze je denken aan een bepaalde periode uit je leven? Voor welke gelegenheid zijn ze geschikt? Hoe zou jij je voelen als je ze aan had? Waar zou je graag heen gaan op deze schoenen? Passen ze bij jou, waarom wel/niet? Allemaal vragen die kunnen helpen om te onderzoeken waarom je juist over deze schoenen hebt gedroomd.

Wie de schoen past trekke hem aan

Tenslotte zijn er verschillende spreekwoorden die je kunnen helpen om een nieuw en verhelderend perspectief op je eigen droom over (nieuwe) schoenen te krijgen, bijvoorbeeld:

 • De moed zinkt je in de schoenen,
 • Iemand iets in de schoenen schuiven,
 • Geen oude schoenen wegwerpen voor je nieuwe hebt,
 • Met lood in je schoenen,
 • Naast je schoenen lopen,
 • Stevig in je schoenen staan,
 • Niet graag in iemands schoenen staan,
 • Waar wringt de schoen,
 • De stoute schoenen aantrekken.

Mocht jij ook gedroomd hebben over schoenen laat het ons dan vooral weten. Fijne Sinterklaasavond!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Nog op zoek naar een mooi Sinterklaas- of Kerstcadeau? Klik hier.

P.S. Misschien vind je het ook leuk om ons blog over dromen over kleding te lezen. Lees ook dromen over kleuren.

23 gedachten over “Dromen over schoenen”

 1. Ik droomde dat ik naar de stad ging,maar in alle haast vergat ik mijn schoenen aan te doen dus liep ik in de regen zonder schoenen de straat op

  1. Hallo Sheila,

   Schoenen beschermen je voeten, zodat als je buiten op straat loopt je voeten niet beschadigd worden. Ik lees in dit geval de straat als de buitenwereld. En daar regent het ook nog, dus je wordt ook nat. Herken je het dat je in alle haast ergens in mee gezogen wordt, ergens naartoe gaat en dat je vergeet om jezelf te beschermen? Dat kan je echt symbolisch nemen, bijvoorbeeld door te snel ‘ja’ zeggen op iets, zonder eerst goed te voelen of je dat wel wil. Ergens te snel in meegaan, ‘in de haast’ zoals in je droom? Roept dat iets bij je op?

   Volgens mij wil je droom je vertellen dat je jezelf wat meer rust en tijd mag gunnen en geven, zodat je meer ‘voorbereid’ bent in contact met je buitenwereld. Zou het hier iets mee te maken kunnen hebben? Ik ben benieuwd.

   Lieve groet
   Mayke

 2. Ik droomde dat ik trouwde met een vreemde en had mijn trouwschoenen uitgedaan, toen we moesten gaan kon ik ze met geen mogelijkheid meer vinden tussen vele andere schoenen, het was vreselijk

  1. Hallo Maris,

   Ik kan me goed voorstellen, dat je deze droom als vreselijk ervaren hebt. De eerste vraag die bij mij opkomt is: waar ben jij in je dagelijkse leven onlangs iets aangegaan wat niet bij je past? D.w.z. iets waarvan je van binnen weet en voelt, dat het eigenlijk niet klopt? Je droomte immers dat je trouwt, dwz dat je een verbintenis aangaat met een vreemde, dat lees ik symbolisch. Dat kan over elk gebied in je leven gaan. Roept dat iets bij je op?
   In je droom heb je dan je trouwschoenen uitgedaan. Omdat je ergens onbewust wist/voelde dat ze niet pasten? En dan kan je ze niet meer vinden. Raak je iets kwijt. Waar zou dat bij jou over kunnen gaan?

   Ik ben benieuwd.

   Lieve groet
   Mayke

 3. Ik droomde dat ik bij kennissen op bezoek was. Ik heb zoals altijd mijn schoenen uitgetrokken en op de gang gelaten.

  Ik wilde later weg om wat te halen bij de supermarkt en toen wilde ik mijn schoenen weer aandoen en kon ze nergens meer vinden, ze waren verdwenen.

  1. Hallo Helga,

   Wat laat jij van jezelf ‘achter’ als je bij kennissen bent of als je samen bent met mensen die je kent, dat als je niet oplet, kwijtraakt, als je het weer nodig hebt? Bij mij roept de droom de vraag op wat jij van jezelf laat verdwijnen – wat je wel nodig hebt om verder te komen in het leven! – dat als je niet uitkijkt, het verdwijnt en jij het niet meer kan vinden? Schoenen heb je immers nodig om te lopen, om ergens te komen. Over welk deel van jezelf zou dat kunnen gaan?
   De droom wil je volgens mij vertellen dat je dit deel van jezelf niet uit het oog mag verliezen (in de gang laten staan), omdat je het anders kwijtraakt.
   Roept dit iets bij je op?

   Lieve groet,
   Mayke

 4. Schoenen kopen voor je kind sandalen met een wollige binnenkant. Heb ze overigens niet gekocht omdat ik niet wist of zij ze leuk zou vinden in een beige kleur. Er was ook niets anders. Wat kan dit betekenen? Met dank

  1. Graag gedaan Monique!
   Kan je je misschien nog meer van deze droom herinneren, want dan kan ik er misschien ook wat meer over zeggen? Voor nu komt in me op dat schoenen ondersteunend zijn aan het (levens)pad dat je loopt, omdat je ze aan je voeten draagt. Als moeder wil je van nature je kind op een liefdevolle (vandaar misschien de wollige zachte binnenkant van de sandalen) manier ondersteunen op haar levenspad, maar al doende loop je er wellicht tegenaan dat je dochter zo haar eigen voorkeuren heeft en je als moeder niet altijd zeker weet wat je dochter leuk vindt. Sommige keuzes moet je dochter wellicht ook zelf maken, misschien dat er daarom geen andere schoenen te koop waren. Herken je daar iets in? Ben benieuwd!
   Harte-groet,
   Mariëlle

 5. Ik droom vaak dat ik ergens ben en ik kom er achter dat ik geen schoenen aan heb of ik droom dat iemand mijn schoenen gestolen heeft. Ik ga dan opzoek naar mijn schoenen of zoals vannacht nieuwe kopen maar kan geen goede nieuwe vinden. Wat betekent dit

  1. Hallo Hester,

   Dank je voor het delen van jouw droom.
   Schoenen brengen je letterlijk ergens. Ze zorgen ervoor dat je jouw pad kunt lopen.
   Jouw droom roept bij mij de vraag op of je je toegerust voelt voor iets dat je te doen staat. Dat kan om een heel concrete situatie gaan of om een grotere vraag: het volgen van jouw verlangen, je levenspad.

   Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat dit ‘toegerust zijn’ je door een ander onmogelijk wordt gemaakt of is afgenomen (gestolen). Tegelijk laat de droom zien dat je zelf op zoek kunt gaan, dat is een mooi gegeven. Het kost je hierbij nog moeite om de juiste schoenen te vinden, het lukt niet. Zo’n zoektocht vraagt tijd. Denk aan het vinden van ‘de juiste maat’, een schoen moet (bij je) ‘passen’.

   Herken je dat je in een zoektocht zit? Dat je wellicht letterlijk op zoek bent naar bescherming en stevigheid (om jouw voeten) om de stappen te zetten die echt bij jou passen? De setting in de droom is hierbij interessant om naar te kijken. Waar ben je en met wie? Speelt het in een werksituatie, of juist in de privé sfeer? Hoe ga je op zoek naar schoenen?

   Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept, laat je ons weten?

   Alvast een fijn weekend!
   Anita

 6. Wat betekent het dat ik in mijn droom hele dure oude schoenen kreeg (ze zagen er nieuw en onbeschadigd uit). Ze hadden enorme blokhakken met daarin water en nog altijd levende vissen. Ze waren heel lang bewaard in een schoenendoos.
  Ik kreeg er nog meer bij, een klein bruin dier en nog wat diertjes en objecten die ik me niet meer herinner.
  Het vond plaats in een appartement wat blijkbaar heel belangrijk was. Verlaten door een rijke man, maar die was later toch weer terug en toen kreeg ik die rare plastic schoenen met water en vissen erin.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Martine,

   Een vreemde droom en voor mij niet zo een, twee, drie te duiden. Wat ik er uit lees is dat de plek (het appartement) belangrijk is. Dat er een rijke man was, die terug keert. Dat de schoenen duur en oud zijn, maar onbeschadigd en al heel lang bewaard werden. En dan het water en die levende vissen in de hakken.
   Als we een live sessie deden, zou ik je vragen om die schoenen in ontvangst te nemen en dan te kijken wat er gebeurt. Zet je ze weg? Trek je ze aan? Kijk je er slechts naar? Wat zou je neiging zijn? Ze zijn immers belangrijk, waardevol, maar ook raar, vreemd. Je kunt dit thuis proberen Martine. Stel je voor dat je die schoenen krijgt en kijk maar wat er gebeurt. Welke gedachten komen in je op? welke woorden? Misschien kun je even met de schoenen rondlopen om te ervaren wat dat met je doet.

   Ook kun je nagaan wat er nu in je leven speelt. Is er iets als het ware ‘uit de oude doos’ gekomen? Iets waar je waarde aan hecht, maar wat je ook bevreemdt en waarvan je niet zo goed weet wat je er mee aan moet? Iets waar je mee rond loopt? Iets ouds, maar nog altijd vol leven? Wat zou dat kunnen zijn?

   Het spijt me als mijn uitleg tot nu wellicht niet erg verhelderend is. Ik hoop dat mijn vragen en tips je toch een stap verder brengen en hoor het graag als dat zo is.

   Esther

   1. Beste Esther, ik had je nooit bedankt voor je reactie. Bij deze, dankjewel. En wat fijn dat je bij iedereen zo met aandacht reageert.

 7. Hallo allen die dit lezen,

  Mijn droom gaat over kleding.

  Ik ben in een ruimte waar het licht 💡 is maar niet overdreven fel. Ik zie een man staan die een 3-delig zwart corduroy pak aan heeft. De man is niet heel groot en slank en het pak zit als gegoten. Ikzelf heb ook iets aan maar weet niet of het ook een zelfde soort pak is. Ik loop naar de man toe en vraag dicht bij zijn oor of ik voor hem mag omdat ik ook zoiets draag. De man zegt: je moet wel op je beurt wachten. Er staan nog een paar andere mannen in de ruimte met gelijksoortig kleding aan. Er is niet echt een rij waarin we staan. Ondertussen schuif ik voor hem om naast de man te gaan staan en wacht af wat hij gaat zeggen. Ik denk bij mijzelf ik wacht maar af. Daarna wakker.

  Lieve droomgroet,

  Dory

  1. Marielle Borst

   Hallo Dory,

   Wat fijn wat van je te horen: ik heb je gemist! Dank je wel ook voor het delen van je droom.
   Wat mij betreft vormt het afwachten in deze droom de boventoon, dus dat roept bij mij de vraag op: waar in je leven ben je aan het afwachten? Wat me ook opvalt is dat er in je droombeschrijving uitsluitend mannen voorkomen. Heeft het afwachten iets met een man of met het mannelijke in jou te maken? Fascinerend ook dat meerdere mannen gelijksoortige kleding dragen. Bij wat voor een soort gelegenheid past deze kleding wat jouw betreft? Zo maar wat vragen waarmee je deze droom verder kan onderzoeken. Ik ben benieuwd naar jouw visie op deze droom!
   Harte💚groet,
   Marielle

   P.S. Met de synchroniciteit in ons lijntje is niets mis, want ik heb net een blog over dromen over kleding geschreven, dus die komt binnenkort online!

   1. Hallo Mariëlle,

    Leuk om elkaar weer te schrijven. Dank voor je duiding en vragen.

    Het geduld en afwachten is zeker gaande. Ik kreeg nadat ik ermee aan de slag ging toch indalende gedachten die het mij beter deed begrijpen wat de droom voor boodschap wil geven.

    De mannen staan symbool voor de kistdragers in mijn visie en gevoel. Begrafenis! Deze kleding was zo omsloten bij deze mannen en hetzelfde heel opvallend. Ze waren allemaal aan het wachten en er was even niets te doen op dat moment leek wel.

    Opeens kreeg ik het gevoel en ingeving en wist wat ermee bedoeld wordt. Ik moest niet voor mijn beurt gaan maar wachten tot ik aan de beurt was. Voor mij is in deze setting van de droom mijn tijd nog niet lijkt wel om naar de andere kant of dood te gaan. Ik schrok namelijk wel bij het wakker van deze droom totdat ik er later meer vrede mee had en van begreep wat er bedoeld werd.

    Je vraag: waar in je leven ben je aan het afwachten?

    De laatste jaren wil ik niet meer wachten of uitstelen maar mijn doelen gaan verwezenlijken. De tijd is rijp nu, dus ik wil ook niet meer tijd door mijn vingers weg laten glijden. En eindelijk lijkt het zover te komen nu om met mijn werkelijke doelen aan de slag te gaan. De helikopterview dient zich aan en in mijn geval heeft dit ruim 12 jaar geduurd. Mooi dit soort processen die je geduld laten oefenen en loslaten ook. Deze droom is duidelijk een boodschap vanuit andere sferen die weten dat mijn tijd nu is om te beginnen waar ik mij op verheug.

    Dus onze synchroniciteit is niet zomaar nu en geen toeval😊

    Ik heb zeker nog dromen over kleding dus ben benieuwd naar je nieuwe blog hierover.

    Dank en lieve Hartegroet,
    Dory

    1. Marielle Borst

     Heel graag gedaan Dory. Onze tijd (en wat wij er als mens mee doen) is uitermate kostbaar. Ik wens je veel inspiratie en mooie synchroniciteitsmomenten toe tijdens het verwezenlijken van jouw eigen doelen. Dat je nog maar veel mooie ‘richtingaanwijzer-dromen’ mag krijgen!
     💚

 8. Ingeborg Blessing

  Hallo Marielle,
  Dank voor je reactie! Ik zie vandaag pas dat je een antwoord gegeven hebt.
  Dit was en is voor mij een belangrijke droom, dat wist ik meteen bij het wakker worden. Af en toe lees ik deze terug om te kijken of er nieuwe associaties boven komen borrelen.
  Je bied me nieuwe perspectieven en stof tot nadenken/ navoelen.
  Ik kom hier nog op terug!

 9. Ingeborg Blessing

  Dit is een gedeelte over schoenen uit de eerste droom die ik ooit opschreef, november 2015, een paar weken na mijn start in de ITIP-opleiding Instrument voor Hulp:

  Ik ga ergens uit en zal vrienden ontmoeten. Ik moet bij een soort geïmproviseerde, bewaakte garderobe mijn schoenen inleveren en met iemand ruilen van jas […]
  Vervolgens blijkt dat ik op 1 eigen laarsje (zwart) loop, de andere is zoek.
  Ik loop koortsachtig steeds langs alle kraampjes om mijn ontbrekende laarsje te vinden onder de tafels. Ik vind wel 1 van mijn dansschoenen. Deze trek ik aan en ik zoek verder. Ik kom dan een vaag bekende dansdocent tegen met een stapel dansschoenen. Mijn ontbrekende dansschoen zit er niet bij.
  Als ik daar wegloop merk ik dat ik nu ook die ene dansschoen kwijt ben en alleen op 1 laarsje loop. Ik raak helemaal in paniek.
  Ineens ben ik beland in een soort afgebakend buitenterrein met rotsen en water en een hoog hek eromheen. Het is duidelijk dat ik er niet uit mag. Ik zou met wat moeite over het hek kunnen klimmen door over de rotsen te klimmen en dan over het hek naar beneden te springen, maar dat doe ik niet want volgens mij mag dat niet. Er is vast camerabewaking. […]

  1. Marielle Borst

   Hoi Ingeborg,
   Wat leuk dat dit de eerste droom is die je ooit opschreef en dat hij nu weer boven kwam bij het lezen van het blog over schoenen! Dit is wat er bij mij naar boven komt als ik je droom lees. Ik hoop dat het je helpt je eigen droom verder te onderzoeken.

   De eerste zin van je droom plaats ik in de context van het feit dat je toen net gestart was met de ITIP opleiding Instrument voor Hulp. Je gaat uit en zal vrienden ontmoeten, maar het vraagt ook van je dat je je schoenen (de manier waarop je tot dan toe door het leven liep) moet loslaten en dat je met iemand ruilt van jas. De garderobe wordt bewaakt, dus je kunt dit veilig doen.

   Waarom denk jij dat je met iemand moet ruilen van jas? Weet je trouwens nog met wie je moest ruilen van jas en zo ja had die persoon bepaalde eigenschappen die maken dat je deze ruil kan plaatsen? Wat zijn jouw associaties bij de functie van een jas? Ik denk bijvoorbeeld aan een beschermend laagje tegen de omstandigheden in de buitenwereld en/of iets waar je jezelf mee omhult, maar kijk vooral wat het voor jou is.

   Dan het kwijtraken van dat ene zwarte laarsje. Aangezien schoenen altijd in paren komen, symboliseert het kwijtraken van één schoen in dromen meestal dat je bepaalde delen van jezelf kwijt bent geraakt. Het feit dat het laarsje zwart is zou kunnen betekenen dat het om een deel dat in de schaduw geraakt is gaat. Welk deel van jou was in de periode dat je de opleiding deed wat in de schaduw geraakt? Was het wellicht jouw lichtvoetige ‘dansende’ kant (want je vindt immers eerst een dansschoen terug) of toch iets anders?

   Je komt een vaag bekende dansdocent tegen met een hele stapel dansschoenen, maar die van jou zit er niet bij, dus je moet verder op zoek naar de schoen die echt bij jou hoort. Herken je in het leven dat je wat langer moet zoeken naar wat écht bij jou hoort en dat je dat ook meerdere keren kwijt geraakt bent? In je droom verlies je na het laarsje nl ook je teruggevonden dansschoen en dan komt de paniek.

   Iets dat ik me als lezer van jouw droom levendig kan voorstellen, want je komt vervolgens terecht op een plek waar jij duidelijk niet uit mag. Het hek is hoog en er is ook nog camerabewaking. Wee je gebeente als je hieruit zou pogen te ontsnappen…. Wat of wie houdt jou zo gevangen op een plek waar jij een deel van jezelf (je laarsje én je dansschoenen) verliest?

   Ik zou het fijn vinden om te horen of je wat hebt aan dit antwoord. Ik hoop het wel, want dit voelt als een diepgaande belangrijke droom, die je vast veel te brengen heeft als je hem met liefde verder “open” maakt.
   Marielle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *