Auto's in dromen

Auto’s in dromen

Dromen over auto’s komen veel voor. De dromen worden vaak heel goed onthouden, omdat ze krachtig zijn en vaak zo’n avontuurlijk verhaal in zich dragen. In mijn droomgroepen heb ik de onderstaande dromen allemaal langs zien komen en dat is dan nog een selectie.

Ik rijd in een Hummer. De auto is zo breed dat het moeilijk is als anderen passeren. De ramen zijn geblindeerd dus gelukkig zien mensen niet hoe moeilijk ik het vind om te rijden.

Droom HummerIk rijd in een Eend. Als ik omkijk zie ik dat de auto een groot verlengd middenstuk heeft zoals een limousine en als ik stilsta komen er allemaal mensen in de auto. Er is genoeg ruimte. Het is een vrolijk gezelschap en ik word er zelf ook vrolijk van.

Ik rijd in mijn auto op een rotonde bij mij in de buurt. Opeens kan ik niet meer door de voorruit kijken. Het is enorm eng. Ik kan nog net de auto aan de zijkant in de berm zetten. Badend in het zweet word ik wakker.

Ik rijd in een gekleurde Amerikaanse slee met open dak. Armpje over de deur, lekker toeren. Supergoed gevoel.

Maar wat betekenen dromen over auto’s nu?
Een auto staat vaak voor de manier waarop je door het leven gaat. Jouw specifieke manier waarop je je beweegt in de buitenwereld. Waar een huis vaak staat voor de innerlijke beleving, de manier waarop je jezelf ervaart en neerzet, is de auto, of soms een ander vervoermiddel, een belangrijk symbool over de manier waarop je in de buitenwereld bent.

 Type auto

In bovenstaande voorbeelden krijg je al gevoel voor het type auto. Het maakt een groot verschil of je in een Hummer door de straten gaat of dat je in een open Amerikaanse slee rijdt.

Als je over auto’s droomt, kijk eens welk type het is en wat je daarbij voelt. Wat zijn jouw persoonlijke associaties? De mevrouw die over de Hummer droomde kwam er achter dat ze zich vaak verschuilt achter een pantser van ‘het gaat goed met mij’ en dat ze daarmee ook mensen van zich af hield. Ze zei: “Zo druk ik mensen figuurlijk van de weg.” En dat ze juist van binnen vaak zo onzeker was hoe ze in contact moest komen met anderen. Deze droom gaf de stand van zaken aan, hoe deze mevrouw was in contact met anderen.

Auto's in dromenMaar soms ook geeft een droom een perspectief aan. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn als je het vrije gevoel van rijden in een cabrio, lekker toerend met de wind door de haren, meer toe zou laten in je leven? Dan wordt het waarschijnlijk een stuk ontspannener en vrijer. Of de droom je de stand van zaken aangeeft of de mogelijkheid tot ontwikkeling, dat weet je als dromer zelf.

Manier van rijden

Wanneer je in je dromen te hard rijdt en bijna of helemaal uit de bocht vliegt is het waarschijnlijk belangrijk dat je gas terug neemt. Het gezegde zegt het al; “gas terugnemen”. Meer rust en ruimte inbouwen in je leven. Ikzelf droomde regelmatig dat ik niet goed kon remmen. Dat ik wel remde maar dat de auto niet echt tot stilstand kwam. Ik heb echt moeten leren om echt stil te worden, stil te staan. Niet te sjoemelen daarin.

Wie zit er aan het stuur?

Een andere thema rond autodromen is: Zit jij achter het stuur of zit je bijvoorbeeld op de bijrijdersstoel of zelfs achterin? Dan kan het zijn dat je in situaties belandt die niet jouw keuze zijn. Dat je bijvoorbeeld opeens in gezelschappen verkeert waarin je achteraf denkt; waarom ben ik met die mensen. Of dat je dingen doet waar je niet blij van wordt. Belangrijk is dan dat je het heft in eigen hand gaat nemen. Dat je de bestuurder wordt van je auto. Dat jij gaat bepalen waar je heen gaat, wat je wilt in je leven. Dat vraagt oplettendheid en initiatief.

Obstakels en wonderlijke ontwikkelingen

Het kan zijn dat er plotseling iets opdoemt op de weg. Rotsblokken, een vloedgolf, sneeuwbergen, of dat je bijna in een ravijn stort. Of dat je plotseling niets meer kunt zien door de ruit. De gewone gang in je bestaan wordt op plotselinge wijze verspert.

Droom wegversperring

Kijk dan eens heel precies naar wat dat obstakel is: welke energie komt er op jouw pad? Is er sprake van een hardheid die zich voordoet, gevoelens die je overspoelen, of het gevoel dat je controle verliest? Bijna altijd is het belangrijk dat je hier niet van weggaat en snel doorrijdt, maar dat je stilstaat en echt aanziet wat zich voordoet. Dit helpt op je weg van persoonlijke ontwikkeling. Het kan echt hulp zijn om daarover met een ander te spreken.

In algemene termen is veel te vertellen over auto’s, maar juist ook de hele eigen details maken elke droom met auto’s weer tot een prachtig avontuur om met elkaar te bespreken.

Dromen over auto’s gaan direct over je persoonlijke ontwikkeling en hoe je je leven leidt. Soms is het fijn om in samenspraak met anderen te onderzoeken hoe je dit doet. Hoe je bijvoorbeeld niet steeds ‘uit de bocht vliegt’ of hoe je lekker vrij je leven kunt leiden. Het Persoonlijk Traject is een fijne plek om daarin stappen te zetten. Ook kun je natuurlijk je dromen sturen. Dan kijken we met je mee.

Door: Nanske Kuiken

62 reacties op “Auto’s in dromen”

 1. Goedemorgen.
  Ik droomde dat ik in een auto zat met mijn vader en zusje voorin. Zus had een helm op, alleen zo durfde zij te rijden. De auto had deuren die in tegengestelde richting open gingen. Voor normaal maar achter de andere kant op. Mijn deur achter stond nog open en van onze pap mochten wij niet stoppen om deze te sluiten waardoor hij doorklapte. Daarna durfde mijn zusje niet meer te rijden.

  1. Hallo Marissa,

   Wat een vervelende droom lijkt me dat. Hoe ervaar jij jouw vader? Heb je in het dagelijks leven wel eens het gevoel dat hij sneller wil dan eigenlijk goed voor je zou zijn? Of dat hij niet echt luistert naar jullie? Jouw deuren achterin gaan de andere kant op open. Dit zou kunnen aangeven dat jij verschilt van jouw vader. Het zou ook kunnen zijn dat de droom je laat zien dat je eigenlijk nog iets achteruit zou mogen rijden, de andere kant op. Dat iets in jullie leven te snel gaat of de verkeerde richting uit.

   Jij zit op de achterbank, dus niet aan het stuur. Alsof je weinig invloed op dit gedrag of deze situatie hebt. Herken je dat? En jouw zusje lijkt hier anders mee om te gaan, zij zet een helm op. Alsof zij weet dat een ongeluk kan gaan gebeuren, maar ze neemt wel het stuur. Kan het zijn dat zij zich eerder uitspreekt naar jullie vader?

   Tot slot, uiteindelijk klapt de deur door. Dit kan betekenen dat er een situatie is geweest waarbij je het gevoel had dat het ‘geklapt’ is. Het kan ook zijn dat je onbewust bang bent dat iets gaat klappen. De droom lijkt je uit te nodigen om hierover in gesprek te gaan. Met jouw vader zelf, of als je niet goed weet hoe je dit moet doen, misschien met iemand die je daarbij kan helpen?

   Ik ben benieuwd wat je herkent, ik hoop dat dit je iets verder helpt.
   Laat je ons weten?

   Lieve groet, Anita

 2. Barbara Dumont

  Hallo Esther,
  Mijn droom die ik kan herinneren is kort: er is een auto die richting een afgrond gaat. Een vrouw hangt er achter aan een touw en probeert om het ongeluk te voorkomen, maar dat lukt niet alleen, want de auto is te zwaar. Ik probeer allerlei mensen te vragen om hulp. Iedereen is onverschillig. Een grote sterke man draait zich weg van het tafereel. Ik zeg: u bent sterk, waarom helpt u niet? Dan word ik wakker en vraag me af (is dus buiten droom) waarom heb je zelf niets gedaan? Heb overigens eenmaal wakker het idee dat ikzelf de vrouw aan het touw ben, maar dat is misschien niet zo?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Barbara,

   Of jij die vrouw aan dat touw bent? Jazeker! En je bent ook de auto, de sterke man én al die mensen die je om hulp vraagt. In dromen kun je er meestal vanuit gaan dat alles wat je droomt delen zijn van jezelf. Of delen van hoe jij je leven ervaart op dit moment.

   Kijk nu met die wetenschap eens naar de droom en je leven op dit moment. Waar herken je dan dat je richting de afgrond gaat en je dat, met de moed der wanhoop, probeert te voorkomen? Maar dat het gewoon te zwaar is voor je? Ervaar je dat anderen onverschillig zijn of zich zelfs van je af draaien? En geef je jezelf op je kop dat je dit niet alleen aan kunt, dat je niet sterk genoeg bent? Vráág je eigenlijk wel om hulp?

   Ik ben benieuwd of dit resoneert bij je Barbara. Weet dat je niet alleen bent.
   Esther

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Mincke,

   Ben je in het dagelijks leven ook zoekende naar de juiste weg? Sta je in de wachtstand?

   Esther

 3. Wow, heel verrassend. Ik dacht dus altijd dat je vooral zelf achter het stuur moet zien te zitten! Maar het voelde toch niet echt goed. Het stuur uit handen geven in deze droom, aan schoonzusje, was wijzer.
  Ik had het zo nog niet bekeken!
  Wat mij ook opviel was dat ik rechts zat te sturen terwijl in NL het stuur aan de linkerkant zit. Het klopte gewoon niet.
  Dankjewel!

  1. Marielle Borst

   Van zo’n reactie krijg ik nou een hele grote glimlach op mijn gezicht: heel graag gedaan BdB!

 4. Ik zit in een auto achter het stuur aan de linkerkant zit een passagier naast me. Alles lijkt okee maar dan is het schemerig,donker en de weg gaat stijl naar beneden,er is een boch, de weg is rechts veel hoger dan aan linkerkant, de auto helt sterk over. Ik probeer de lichtknoppen te vinden. wil terug naar de 2de versnelling om af te remmen, alles zonder succes. Te snel rolt de auto door. Ik realiseer me dat ik dit niet goed had voorzien en Als we weer omhoog gaan ben ik de passagier en zit naast de bestuurster.

  1. Marielle Borst

   Hallo Bdb,
   Bedankt voor het delen van je droom! Dromen over auto’s zeggen vaak iets over hoe je je op dit moment door het leven beweegt. Het schemerige in de droom zou er op kunnen duiden dat er iets speelt waar je je nog niet helemaal bewust van bent. Des te mooier dat je in de droom de lichtknoppen probeert te vinden! De weg gaat stijl naar beneden, wat zou kunnen betekenen dat je het gevoel hebt dat er iets in je leven in een stijle lijn naar beneden gaat. De auto helt over, dus qua balans valt er ook iets te verbeteren. Je wilt qua tempo terug schakelen naar een lagere versnelling, maar dat lukt niet zo. Herken je iets in deze elementen? De droom eindigt wonderlijk, daar de auto opeens weer naar boven beweegt en jij opeens de passagier bent geworden. Zou dit kunnen betekenen dat de situatie zou verbeteren als jij in staat bent het stuur uit handen te geven? Ben heel benieuwd naar je reactie!

   💚-groet,
   Marielle

 5. Ik wil heel graag uitleg van mijn droom. Maar kon via de link persoonlijke groei mijn droom niet doorsturen. Zou u mij willen helpen?

  Ik heb gedroomd, dat ik een mercedes zwarte station had geleased. Ik was verbaasd dat het zo makkelijk ging. Ik reed in de auto naar mijn werk waarmee ik een uitje had met een touringcar. De nieuwe auto reed onwenning. Vooral het stuur moest ik goed in bedwang houden. Ik vloog 1 keer bijna uit de bocht, maar corrigeerde mij. Ik parkeerde mijn lease auto. Op een plek waar ik normaliter niet zou parkeren. Het was overdag, de zon scheen. Ik ging met de busreis mee. Deze verliep gezellig, mijn zus was er ook. Aan het einde werden wij afgezet. Trots vertelde ik dat ik een andere auto had. Ik had een mercedes geleased. Oh, zei mijn zus, leuk! En keek bedenkelijk, maar enthousiast. Nu kon ik de auto niet vinden. Ik zag hem niet. Later zag mijn zus de auto verderop wel staan. We liepen naar de auto. En ik bekeek nog even het lease contract. Alle info stond op het contract. Maar gek genoeg niet mijn naam enz. Ik vond dat wel apart. We stapten de auto in. En ik startte de auto. En reed een stukje, maar zag bijna niets en reed bijna over een vangrail en ging in reverse( achteruit) en parkeerde de auto om te kijken hoe en wat. Het dak was heel laag, raakte ons hoofd. Dus daar moesten eerst naar kijken. De nieuwe auto was niet goed rijklaar gemaakt was onze conclusie. We sleutelden wat aan het dak. Toen ontdekte mijn zus dat het dak verlaagd was en omhoog kon. Dat hebben we gefixt. Het was een dubbel dak dat ook open kon bleek. Verder merkte we op dat de autoramen rolgordijnen, dubbele zelfs hadden. Eerst zwart, daarna wit. We trokken ze allemaal omhoog. Nu pas was de auto rijklaar en starte ik de auto. Mijn zus was passasier. Ondertussen dacht ik wel van is het leasen wel verstandig geweest en creeer ik zo niet nog een schuld erbij. Nu 1 die ik niet kan aflossen( oplossen). En toen werd ik wakker gemaakt.
  Wat betekent mijn droom?

  1. Marielle Borst

   Hallo Cherida,
   Wat mooi dat je je zoveel details kunt herinneren! Dromen over auto’s gaan vaak over de manier waarop je je momenteel door het leven beweegt. Volgens mij is de belangrijkste vraag die uit deze droom naar voren komt of je met het leasen van deze zwarte Mercedes station een te grote financiële verplichting op je hebt genomen of niet. De bedenkelijke blik van je zus, de problemen die je in de droom tijdens het rijden in de auto tegenkomt, het feit dat de auto niet op jouw naam komt te staan in het leasecontract en de manier waarop de droom eindigt wijzen in ieder geval in die richting. Herken je in je dagelijks leven dat je de neiging hebt meer geld uit te geven dan er binnenkomt? Zo ja, dan roept deze droom je denk ik op om daar nog eens goed bij stil te staan. Misschien samen met je zus, want in je droom voelt het alsof jullie een hele fijne relatie met elkaar hebben!
   Alle goeds,
   Marielle

 6. Ik schrik zojuist wakker.
  Mijn droom ging als volgt.
  Ik loop met een familielid die ik al een hele tijd niet gezien of gesproken heb naar mijn auto.
  In de buurt van mijn auto zie ik dat de bestuurdersdeur openstaat.
  Eenmaal bij mijn auto zie ik 2 personen van een afstand wegrennen.
  Ik kijk in mijn auto.
  Alles is weg. Mijn auto is helemaal leeggehaald.
  Het stuurslot is er ook af en er zit een fiets sleuteltje in het contact.
  Waarna ik die eruit haal, mijn eigen sleutel erin doe en met piepende banden in de achtervolging ga.
  Daarna werd ik wakker…

  Ik ben heeeel benieuwd wat dit allemaal betekent.
  Ik droom zo goed als nooit. En al helemaal nooit zo intens.

  1. Dory de Joode

   Hallo Omar,

   De auto staat symbool voor het lichaam, het voertuig van de ziel waarmee je op eigen kracht vooruit kunt. In het moderne leven meestal een symbool voor het dagelijks onderweg zijn, van psychische kracht en beweeglijkheid. Hoe sta je in het leven en kijk je goed om je heen, want in een auto moet je goed om je heen kijken. Als bestuurder bepaal je zelf waar je heen gaat in leven en het portier van de bestuurders kant staat open en alles is weggehaald.

   Voel je je vaak futloos en dat alle energie wegglipt? Ze hebben alles, maar dan ook alles meegenomen. Het familielid dat je lang niet gezien hebt, wat betekent hij/zij voor jou? Waar staat deze persoon symbool voor in je gedachten, hoe zou je hem/haar omschrijven? Hoe is het in jouw leven met contacten?

   Het stuurslot is een extra beveiliging en zelfs dat is meegenomen, dus de 2 personen waren je te slim af. Ze hebben een fietssleutel in het slot gestopt. Een fiets heeft een heel ander tempo, die moet jezelf aandrijven tot hogere snelheid. Het lijkt ook een hint van beweeg je ook op een andere manier in het leven! Fysiek en lichamelijk.

   Je zet een achtervolging in. Zijn er in je dagelijks leven situaties waar je van wilt weg vluchten en misschien raak je daardoor snel geblokkeerd. Geestelijk op slot komen te zitten. Heb je het gevoel in je leven dat mensen je vaak te slim af zijn? Je bent net te laat om je eigendom te beschermen tegen diefstal. Je komt in actie door de achtervolging in te zetten, maar waarschijnlijk vind je de dieven nooit meer. Hoe zinvol is het nog om over gedane zaken je opnieuw te frustreren wat je alleen maar energie kost?

   Misschien komen er door de vragen meer antwoorden in jezelf naar boven, waar je dan een EYE opener door krijgt. Het is in het leven altijd een aha moment wat je meer inzicht in jezelf geeft.
   Ik ben benieuwd naar je reactie.

   Hartelijke droomgroet,
   Dory

 7. Wakker geworden met de volgende droom:

  Ik kwam thuis van mijn vakantie en ik zag dat er was ingebroken in mijn auto. De zijruiten waren kapot. Ik dacht eerst er kan niet veel weg zijn, want ik heb geen waardevolle spullen in mijn auto, maar toch was ik er best kapot van, want ja je auto. Je moet ermee naar je werk enz. En dan nog eens het bijkomende papier werk met verzekering enz…. wist niet of ik hiervoor ook extra verzekerd was.

  Maar wat mij opviel in mij droom, is dat de sleutel op het dashboard lag in het midden. Hierdoor dacht ik ook de verzekering gaat het misschien niet uitkeren, omdat de sleutel in de auto zat.

  Wat later in mijn droom een vermoeden was, was dat er mogelijk ook met mijn auto is gereden … omdat ik later ook zag dat er wat deuken in mijn auto zaten en de neus van de auto wat verfrommeld was. Dit zag ik later niet.

  Ook dacht ik niks aanraken, want anders verkloot ik misschien het onderzoek. Nu zaten mijn vinger afdrukken wel gedeeltelijk op de auto, omdat ik ging kijken. De politie moet eerst foto’s maken voor de verzekering.

  Volgens mij heb ik ook geprobeerd te rijden met de auto, maar weet het niet zeker meer.

  Ik had ook nog een 2e droom, dat ik samen was met mijn vriend op een boot en dat we samen op een bank lagen. Er waren te weinig bedden, maar wel veel mensen. En ik wilde geen plaats maken voor anderen, omdat ik zo lekker lag met mijn vriend en ik niet wilde gaan zitten.

  Ik ben nu ook op vakantie bij mijn vriend.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Harry,

   Auto’s in dromen geven vaak weer hoe we door het leven gaan.
   Als ik dan naar jouw auto kijk, waarin ingebroken is, waarvan de zijruiten kapot zijn en waar niets van waarde in zit…dan is mijn eerste vraag: Hoe gaat het met jou?
   Is er (op de weg) in jouw leven ook ingebroken? Is je kijk op de buitenwereld daardoor, net als de zijruiten, aan scherven? Vind jij jezelf waardevol?
   En later in de droom je vermoeden dat er met de auto gereden is; Is er met jou ook gesold? Waarbij je deuken op hebt gelopen en je neus hebt gestoten?
   De sleutel ligt in het midden dus ben je dan wel verzekerd? Met andere woorden: Als jij de sleutel hebt/bent, kun je dan wel zeker zijn van je zaak? Voelt het misschien alsof het gebeuren jouw schuld is? Je vingerafdrukken zitten er immers op, dus jij hebt ook iets aangeraakt.
   Ervaar je dat zo?

   Uit de tweede droom maak ik de vraag op of jij het gevoel hebt dat er geen plaats is voor jou? Voel je dat soms zo? Bij je vriend misschien? Vind je het moeilijk je plek in te nemen?

   Harry, ik realiseer me dat de vragen die ik stel niet makkelijk zijn. Toch denk ik dat het belangrijk is dat je zorgvuldig voelt en ervaart waar de droom aan raakt. Dit vraagt om moed en vertrouwen. Dat wens ik je toe.
   Esther

 8. Beste Esther,

  Ik had vannacht een bijzondere droom en die was op zich erg prettig, maar er zaten wat rare frustrerende onderdelen in mijn droom.
  Ik droomde dat ik een nieuwe baan had en daarbij een waanzinnig luxe elektrische auto “kreeg”. Toen ik hem ophaalde brak ik direct al een knopje af. Niet heel schokkend, maar wel balen. “Die zet ik er thuis wel weer op”; dacht ik terwijl ik naar huis reed. Rijden ging super hard en ik vloog over de weg, tijdens het rijden (hoe onverantwoord ook) ontdekte ik allerlei nieuwe features. Later, toen ik even langs huis was geweest wilde ik de auto aan mijn moeder laten zien, maar bij het instappen wist ik de drie cijferige code van de startonderbreker niet meer. Ik werd wakker terwijl ik me de code probeerde te herinneren.

  Op dit moment zit ik in een in een bijzondere situatie, omdat mijn functie binnenkort niet meer bestaat.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo David,

   Prettig met rare, frustrerende elementen omschrijf je de droom…is dat ook een passende omschrijving voor je (werkzame) leven?
   Waarin het prettige wordt verbeeld door die waanzinnig luxe auto, metafoor voor een lekker luxe leven waarin jij op zeer eigentijdse wijze keihard door het leven vliegt? En zijn er in jouw snelle leven ook allerlei nieuwe features die zich aandienen waar je je mee bezig houdt, hoe onverantwoord soms ook?
   Voor de frustraties (het afbrekende knopje) heb je geen tijd. Dat fix je straks wel als je thuis bent.

   Maar dan gebeurt er iets interessants in je droom. Als je naar je moeder wilt gaan, vergeet je de code die nodig is om verder te gaan. Dus al die tijd vloog je door het leven, maar richting je moeder, daar waar je vandaan komt, waar je uit voort komt, weet je niet hoe je verder moet.

   Herken je dit David? Dat je hard gaat en veel nieuwe dingen ontdekt en daar van geniet? En dat er hobbels zijn, frustraties, zaken die om aandacht vragen die je uitstelt? En dat je je oorsprong, je wortels vergeet?

   Ik hoor het graag.
   Esther

 9. Vanochtend wakker geworden van de volgende droom: samen met mijn gezin hard aan het rijden na terugkomst van Kerst vieren bij familie in onze eigen auto en mijn vriend die rijdt, ik op de bijrijderstoel en de kinderen achterin.. We rijden snel en ineens is de weg niet verder afgebouwd. Onder ons een enorme afgrond waar we als een baksteen naar beneden vallen en ik weet het: we gaan allemaal dood. Toen schrok ik wakker.

  Op dit moment gevoel dat ik wellicht iets met mijn carrière moet doen ondanks mooie kansen bij huidige werkgever maar geen idee of het daarmee te maken heeft.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Angela,
   Allereerst dankjewel voor deze droom. Of dit met je carriere te maken heeft kan ik je zo niet zeggen, maar ik nodig je in ieder geval uit de droom ook op andere aspecten van je leven te betrekken.
   Ik lees drie dingen in je verhaal: Je hebt het stuur niet zelf in handen, je gaat erg hard en de weg die je gaat is niet af.
   Mijn vraag aan jou is dan ook: Waar herken je dit in je leven? Heb jij je eigen leven in de hand? Ga je te hard? En weet je eigenlijk wel welke weg je gaat? De droom geeft je gelukkig ook tips: Neem het stuur van je leven in eigen hand en vaar je eigen koers. Neem wat gas terug en kies de weg die je wilt gaan in dit leven. Samen met je gezin.
   Ik hoop dat dit je helpt op je pad en hoor graag of dit resoneert.
   Hartelijke groet, Esther

 10. Hallo, ik word net wakker van de volgende droom.
  Ik zat achter het stuur van mijn auto (type weet ik niet maar voelde aan als mijn auto) als ik een soort van bochtje moet maken. Ik zie dat er een stoepje is en het lijkt alsof ik misschien net niet ver genoeg rijd om het stoepje te ontwijken. Voor ik het weet klap ik keihard met mijn hoofd tegen de voorruit en kom met pijn in mijn tanden tot een volledige stilstand. Het eerste wat ik vervolgens doe is uitstappen om de auto te checken (hoewel ik ook passagiers in de auto heb) en ik kom erachter dat de bumper van de auto van achter eraf is gevallen. En het stoepje is niet meer te bekennen. Dan pas gaat het door mijn hoofd dat ik moet achterhalen of mijn passagiers niets mankeren. Ik doe de achterdeur aan de bijrijderszijde open en vraag aan 1 van mijn collega’s of het goed gaat met haar. Zij is voor mij heel herkenbaar, de rest zie ik niet in de droom maar ik voel de aanwezigheid van mijn mannelijke collega wel. Tijdens het open doen van de deur denk ik ook dat ik 112 moet bellen. Maar het lukt me niet de app te vinden op mijn telefoon waarmee ik kan bellen.
  Daarna word ik wakker.

  Mijn huidige situatie is het volgende. Ik ben bezig met een opleiding voor iets wat mijn echte passie is en kom er de laatste tijd echt achter dat ik het steeds lastiger vind om naar mijn huidige baan te gaan. Financieel kan ik het nog niet maken om ontslag te nemen. Maar die droom is er wel.

  1. Marielle Borst

   Hallo Lopes,
   Dank je wel voor het delen van je droom en de bijbehorende toelichting op je huidige situatie. Heel behulpzaam, want volgens mij heeft dit inderdaad met elkaar te maken: wat zijn dromen toch bijzonder! Dit is wat er bij mij naar boven komt als ik je droom lees, ik hoop dat je er iets aan hebt:

   Een rit die je in dromen met je auto aan het maken bent staat in dromen vaak voor je levensreis. Het feit dat je medepassagiers collega’s zijn doet vermoeden dat de droom je iets laat zien over het aspect werk in je leven en dit geef je zelf ook aan in je toelichting. Congruent met wat je schrijft laat de droom verder zien dat er een bocht aan zit te komen. Iets wat jij in het dagelijks leven voelt als het verlangen om je passie te volgen en van baan te gaan veranderen. Er is ook een obstakel als het gaat om het maken van deze bocht namelijk het stoepje. Je hebt het obstakel in het vizier en je weet ook dat je er iets mee moet om de bocht goed te kunnen maken. Dat lijkt mij een heel goed teken, want dat betekent dat je je eigen situatie en het bijbehorende obstakel bewust en helder in het vizier hebt en het correspondeert ook met wat je schrijft over dat het financieel nog niet mogelijk is om deze draai te maken. De droom laat je dan ook letterlijk zien dat je om het stoepje te kunnen ontwijken eerst ver genoeg moet doorrijden, omdat er anders schade ontstaat. Het feit dat je pijn aan je tanden krijgt is denk ik ook van betekenis, want pijn aan je tanden is energetisch echt iets anders dan aan je hoofd, arm, buik etc.. Wat is jouw associatie bij je tanden? Ik denk aan het feit dat je met je tanden van je af kunt bijten of dat je ergens je tanden in kunt zetten. Zegt jou dat iets? Pijn in je tanden leidt in ieder geval tot krachtsverlies, wat verder lijkt te onderstrepen dat je eerst verder door moet rijden alvorens je de bocht kunt maken c.q. van baan kunt wisselen. Er is ook schade aan de bumper van de auto en dat betekent wellicht dat als je de bocht te vroeg maakt je je bufferzone verliest, want dat is een beetje de functie van een bumper op een auto. Je droom eindigt met het voornemen om 112 te bellen, maar het lukt niet om dit daadwerkelijk te doen. Lukt het je om om hulp te vragen bij de draai die je wilt gaan maken? Misschien een idee om eens na te denken wie of wat jou kan helpen bij het ver genoeg doorrijden en dan je passie te volgen zonder ongelukken. Dingen die s’nachts niet lukken gaan overdag soms namelijk opeens heel erg prima als je de betekenis van je droom helemaal tot je hebt laten doordringen!

   Ik wens je heel veel plezier bij het volgen van je opleiding en het maken van de draai en ik hoop dat dit je geholpen heeft!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 11. Ik droom wel vaker dat ik in mijn auto zit op de achterbank. De auto rijdt op straat maar er zit niemand anders in, alleen ik. Ik raak in paniek en probeer uit alle macht vanuit de achterbank over de stoel te klimmen om achter het stuur te komen, want anders krijg ik misschien wel een ongeluk. Uiteindelijk lukt het me dit meestal op tijd maar heel soms word ik wakker en weet ik niet of dat gelukt is in de droom. Wat kan dit betekenen?

  1. Marielle Borst

   Hallo Gonneke,
   Wat leuk dat je je droom met ons wilt delen, dank je wel!

   Een auto staat in dromen vaak symbool voor de manier waarop je je door het leven beweegt. Als je zelf niet achter het stuur zit, kan het zijn dat je in dagelijks leven met enige regelmaat in situaties verzeild raakt die achteraf bezien eigenlijk helemaal niet zo goed bij jou passen, die jou eigenlijk teveel energie kosten of die misschien zelfs wel schadelijk voor je kunnen zijn, omdat ze niet voldoende verbonden zijn met wat jij graag zou willen en met wat jij nodig hebt.

   In dat geval is het belangrijk dat jij de bestuurder van je eigen auto gaat worden. Dat jij gaat jij bepalen waar je wel en niet heen gaat en met wie. Kortom: dat je actief vorm gaat geven aan wat jij graag wilt in je leven! Ik vind het heel positief dat je je in de droom al realiseert dat je achter het stuur moet kruipen, omdat je anders misschien wel een ongeluk krijgt. De impuls om het heft in eigen hand te nemen is ‘s nachts dus al heel duidelijk aanwezig, je hoeft hem alleen nog maar overdag te volgen: Ik wens je heel veel rijplezier!

   Hartelijke groeten,
   Marielle

 12. Hallo,

  Ik heb gisternacht een droom gehad over autorijden en denk er nog steeds aan. Ik herinner mij bijna nooit wat ik gedroomd hebt maar deze auto droom zie ik nog steeds glashelder. Graag wil ik mijn auto droom delen misschien dat iemand mij ermee kan helpen van wat het betekent. In mijn droom reed ik een tweedehands auto en dacht onderweg “zonder rijbewijs mag ik niet rijden op de weg maar ik moet wel rijden” vervolgens kom ik bij mijn bestemming en wil gaan parkeren maar de parkeerplaats is vol maar gelukkig er 1 plek vrij en makkelijk te parkeren vervolgens parkeer ik de auto en stap uit de auto en zie dat de auto langzaam naar achteren gaat vervolgens probeer ik de auto op handrem te zetten en de auto naar voren te duwen zodat de auto precies in het parkeervak staat de auto staat goed in het parkeervak en loop baar de winkel en kom ik mijn tante en mijn neef tegen en dacht als ze maar niet achterkomen dat ik auto rij zonder rijbewijs. Vervolgens zie ik dat we samen naar de auto lopen en mijn neef zegt rij jij maar en ik zeg nee jij gaat rijden en hij stapt achter het stuur en wij achterin.

  Groetjes Annie

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Annie
   Voor mij gaat de droom over zelfvertrouwen. Je mag niet rijden zonder rijbewijs, maar doet het toch omdat het moet. Daarmee toon je initiatief en daadkracht. Je rijdt goed. Je komt immers op je bestemming aan en krijgt de auto (na wat gedoe) keurig in het parkeervak. Maar dan twijfel je als je gezien wordt door je familie. Je neef geeft je het stuur (van je leven) in handen, maar je weigert en gaat achterin zitten. En laat het rijden aan een ander. In het eerste deel van de droom ben je “in charge” en dat doe je goed, maar zodra je in contact komt met familie en gezien wordt door hen, krabbel je terug. Ga eens na waar je dat herkent in je leven. Dat je kracht toont als het moet, maar deze overdraagt aan een ander als het kan.
   Dank voor je droom! Groet, Esther

 13. Hoi, intrressante dromen! Ik heb al jaren dezelfde autodroom, nl:
  Ik heb om onduidelijke reden dringend n auto nodig en moet er daarom eentje stelen (!). . . Dat lukt meestal hoewel rommelige en vage actie. Vervolgens kan ik geen gas geven of slechts heel weinig , wat ik ook probeer. Rare gaspedalen, ineens trapauto of onbekend systeem(…) En ik rijd dan door de stad, heel traag en op laatste reserves, de auto kan ieder moment helemaal stoppen. Frustrerend gevoel, fysiek vermoeiend hoewel geen angst verder.
  Ik kan m zelf niet goedduiden. Ik heb trouwens in t echte leven geen rijbewijs 😉
  Zou je n intepretatie willen geven? Groet petra

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Petra
   Dank voor je droom. De auto in onze dromen is vaak een metafoor voor hoe wij door het leven gaan. Je geeft aan dat jij de auto in je droom moet stelen. Daarom komt bij mij de vraag op hoe jij door je leven gaat? Vaar je je eigen koers of steeds die van een ander? Ben je misschien steeds in touw voor een ander of heb je je eigen koers nog niet gevonden? Past dat andere leven dan wel bij je? Met die rare gaspedalen en dat onbekende systeem? Het kost je in de droom veel energie. Herken je dat? Dat je vaak uitgeput bent en leeggelopen? Dat je doorgaat op je laatste reserves? Voor mij toont de droom, dat je (nog) niet je eigen weg gaat en dat het je uitput. Ga op zoek naar jouw manier van leven, jouw wensen, jouw weten en vertrouw jezelf daarin. Opdat je jouw eigen weg mag gaan en het je nieuwe energie mag geven.

 14. Hallo,

  Ik zou graag mijn 2 dromen over autorijden die ik zojuist heb gehad willen delen en misschien dat iemand mij kan helpen met een verklaring?

  In de eerste droom was ik bijrijder in een grote Hummer en Barbie zat aan het stuur. Zij kon niet rijden en raakte steeds van de weg, reed van een talud af, nam de verkeerde afslag op de snelweg en ik probeerde haar aanwijzingen te geven maar dat hielp niks. Ze stopte bij een benzinestation en daar nam ik het stuur over vanaf de bijrijdersstoel omdat zij bij het wegrijden ergens tegen aan dreigde te rijden. Einde droom

  Ik werd even wakker maar kreeg daarna meteen een tweede droom over autorijden. Ik stond bij een auto op een parkeerplaats en om mij heen stonden allemaal mensen uit het dorp van mijn jeugd. Vervelende mensen waar ik geen zin in had dus deed ik mijn spullen in de auto, een soort Dodge met dichte achterbak, en deed alle deuren, ramen en kleppen dicht. Ik stapte achter het stuur en naast mij zat mijn broertje. Ik reed weg, gaf vol gas, reed 140km, over t schakelen voelde ik mij onzeker maar t ging wel. Mijn broertje deed de radio aan en dat irriteerde mij. Ik weer boos en zei dat ie moest stoppen maar deed hij niet. Uiteindelijk smeet ik de radioinstallatie naar hem toe. Ik voelde veel frustratie. Einde droom.

  Is er iemand die mij wat meer inzicht zou kunnen geven?

  1. Hallo Frits,

   Een Hummer is wel een auto om mee te imponeren en laat een bepaalde levensstijl zien. Misschien zoek je nieuwe wegen in je leven of een andere stijl van leven. Als bijrijder ben je overgeleverd aan de route en weg die de bestuurder kiest. In dit geval Barbie, die een metafoor is voor een dom blondje met veel mooi uiterlijk vertoon over het algemeen. Als chauffeuse bevestigd zij dit door slecht, gevaarlijk rijgedrag en zonder verkeersinzicht. Ze luistert niet naar je ze heeft dovemansoren lijkt wel. Hoe voelt dat voor jou om zo overgeleverd te zijn aan een situatie in je leven die je niet meteen naar je eigen hand kunt zetten, of het stuur. Uiteindelijk lukt het je door snel in te grijpen om brokken te voorkomen.

   Een auto zoals Dodge vertegenwoordigd een bepaalde stoerheid. De dichte achterbak o.a. zou kunnen betekenen dat je je afsluit voor nare herinneringen van vroeger. Voel je vaak onmacht over bepaalde zaken van je leven of over vroeger en een confrontatie is dat moeilijk voor je? Het zo hard wegrijden is roekeloos en wegvluchten betekenen voor als je het moeilijk krijgt. Woede is emotie, heb je moeite om emoties gepast te uiten?

   De dromen geven aan om eerst meer naar jezelf en gevoel te luisteren zodat je niet telkens in een valkuil stapt waardoor je jezelf beter leert te beschermen en af kunt sluiten zonder dat emoties de overhand krijgen meteen.

   Dank voor je droom.
   Dory

   1. Dag Dory,

    Hartelijk dank voor je dromenuitleg bij mijn dromen. Ik herken wat je schrijft. Het klopt dat ik mij vaak gefrustreerd of zelfs bedreigd voel in situaties waar ik geen controle over heb (het stuur in de dromen denk ik?). Ook klopt het dat vaak onmacht voel en de confrontatie aangaan moeilijk is. Ik uit mijn emoties dan ook vaak niet gepast. Dan wel woede dan wel verdriet. Of te passief of te agressief maar niet assertief.
    Het klopt ook dat ik meer naar mijn gevoel zou moeten luisteren om het mezelf wat minder moeilijk te maken. Maar dat luisteren naar mijzelf en mijn gevoel is erg lastig merk ik. Ik voel niet dat ik zelf het stuur in mijn leven in handen heb….

    Bedankt voor je uitleg.

    Ik droom elke nacht wel een aantal dromen die ik ook onthoud. Kan ik die dromen hier ook weer delen?
    Groet

   2. Hallo Frits,
    Dank voor je openhartigheid uitleg over je droom en analyse waar je over struikelt in het leven. Dat is toch een grote stap voorwaarts want niemand haalt de finish zonder te struikelen het is de enige manier om bewust te worden van je eigen onvolkomenheden. Die hebben we allemaal als mens niemand is volmaakt. Jouw vraag: Hier kun je goed je dromen plaatsen en delen en/of reacties ontvangen. Makkelijk ook dat veel dromen vaak een onderwerp hebben dus klik je gewoon het thema aan.
    Het stuur, waar je over schrijft is zeker een aandachtspunt. De macht over het stuur verliezen of stuurloos zijn oftewel geen controle of grip krijgen op je leven. Hoe meer je dit probeert hoe krampachtiger alles verloopt en je dan emoties krijgt waardoor je jezelf nog rotter voelt na een uitbarsting of verdriet wegslikken. Hoe fijn is het als je bij een volgend moment en emotie meteen zou kunnen denken o, nee niet weer. Luisteren naar je eigen gevoel of jezelf is ook niet makkelijk maar als je eraan denkt om eens keer met jezelf te praten of raad te vragen krijg je echt antwoord via je gevoel en gedachten. Heel herkenbaar en niet gek want frustraties zuigen je leeg. Meevaren met de flow van je leven zal je veel inzicht en wijsheid geven maar vooral rust omdat je niet tegen de stroom meer in hoeft te gaan. Laat het komen zoals het komt, in het begin misschien eng maar daarna zo rustgevend en makkelijker voor jezelf en het moment waar je inzit.

    Je dromen opschrijven is ook een goede oefening om de antwoorden te vinden of symbolische boodschap van je droom.

    Lieve droomgroet,
    Dory

 15. Beste Ellena,
  Dank voor je reactie.

  Ik had je droom wel een paar maal gelezen en las inderdaad dat de auto bleef doorrijden. Daarna kwam er in mij een gevoel dat het stoppen niet goed lukt bij je, van alles onder controle houden. Dat is een belangrijke boodschap via je droom. Verder vind ik het moedig dat je jezelf blootgeeft i.v.m. met je man die nu tijd wil hebben om te overdenken.

  Het willen oplossen van alles is misschien steeds je valkuil wat een ander kan verstikken in een relatie. Ik spreek ook uit eigen ervaring. Er zit wel gelukkig voor jou door je droom een leermoment in en ook meteen een bewustwording-proces.

  Weet je we zijn niet volmaakt maar erover praten of hulp zoeken getuigd van meer inzicht en wijsheid als alleen aanblijven modderen.

  Ik wens je veel sterkte met alles en schouders eronder!
  Lieve droomgroet,
  Dory

 16. Hallo Ellena,
  Deze droom roept wel wat vragen op met name de controle over alles houden en angst.

  De auto staat voor je spirituele richting, ruimte en enthousiasme. Als bestuurster heb je het heft in handen genomen door zelf achter het stuur te gaan zitten dat is controle over alles houden. De auto begint meteen te slippen in groot tempo en daar lijkt het of je meteen als bestuurster geen controle meer over de auto hebt. Wanneer je de motor uitzet lijkt de auto toch gewoon door te rijden. Dat is vreemd. Heb je iets in je dat blokkeert en je liever niet bij stil wil staan ook de angst wil je onder de duim houden. Een motor staat symbool voor je wezenlijke drijfveren. Je krijgt net geen botsing met de obstakels op de weg en je gezin zit in de auto en daar houdt je rekening mee, logisch. Ook zeg je hoe ze zich moeten gedragen vanwege de obstakels. Je echtgenoot is een volwassen man die dat zelf goed kan inschatten. Voor de kinderen ligt het anders maar ook die hebben een denkvermogen als het om een gevaarlijke situatie gaat. Alleen als ze nog erg klein zijn natuurlijk niet dan moet je ze behoeden voor gevaar. Je wilt over alles de controle houden ook je angst. De angst onder controle willen houden kan staan voor het gevoel van niet willen mislukken of falen. Je weet de obstakels goed te omzeilen zodat er geen ongeluk gebeurd.

  Heb je misschien een wezenlijk doel voor ogen in je leven om te gaan doen?
  Of heb je juist iets op een laag pitje gezet in het leven ?
  Omzeil je in het leven misschien ook zaken die minder prettig zijn om de controle niet te verliezen.
  Kun je jezelf rust en ontspanning gunnen of geven en dingen loslaten in het leven.
  Je kunt namelijk niet altijd er zijn voor iedereen om ze te behoeden voor gevaar of andere dingen van het leven die bij het leven en ieders eigen levenspad hoort.
  Daar maak je juist je omgeving minder bedacht door zodat ze niet alert worden en het levensgroeiproces minder bewust ervaren.

  Het is zomaar wat mij inviel bij het lezen van je droom.
  De droom is voor mij ook zeker een Eye opener.
  Dankjewel voor het meelezen van een boodschap/brief van je ziel.

  Lieve droomgroet,
  Dory

  1. Dag Dory,

   De auto slipte verder ook toen de motor uit stond.
   Mijn man heeft me net verkondigd dat hij tijd nodig heeft om na te denken over onze relatie. Dit heb ik niet zien aankomen. Maar in ons gezin heb ik idd altijd alle problemen opgelost.
   Toen hij me zei dat hij even een pauze wou inlassen in onze relatie, kwam dit bij mij aan als een donderslag.

   Dus vandaar de controle willen behouden, zowel voor mezelf als voor de kinderen.

   Groetjes,
   Ellena

 17. Hallo,

  Ik droomde net dat ik achter het stuur zat van onze gezinswagen. Mijn man zat naast me en de kinderen achter in de auto. Toen ik afdraaide begon de auto te slippen in sneltempo.
  Ik zette de motor uit, zei tegen iedereen hoe ze zich moesten houden. Ik zag verschillende obstakels voorbij komen maar de auto botste nergens tegen. Uiteindelijk kwam die tot stilstand zonder dat we ergens tegenaan gebotst waren. Er kwam bij mij lichte angst naar boven, maar ook die had ik onder controle. Ik zei tegen mezelf dat we niet gingen botsen. En effectief is de auto niet gebotst.

  Wat kan dit betekenen?

 18. Ik heb een terugkerende droom dat ik naast mijn moeder in de auto zit, dat ze steeds te hard rijdt, bijna uit de bocht vliegt, de controle over het stuur verliest etc. Ik zit er dan naast aanwijzingen te schreeuwen die ze niet opvolgt. Afgelopen nacht droomde ik dat ik haar de weg probeerde te wijzen terwijl ik naast haar zat, dat ze eerst een stoel met paaltjes op wilde rijden, toen tegen het verkeer in een snelweg op reed, vervolgens keihard achteruit met het verkeer mee probeerde te rijden. Uiteindelijk begon de auto te tollen, pakte ik mijn moeder vast en zei ik in haar oor “het is niet erg, het is Ok, het is niet erg, rustig maar.
  Ik zie mijn moeder in de droom als mijn moeder in mij: de overtuigingen die ik van haar heb overgenomen. Ik kan niet plaatsen welke overtuigingen dit zijn. Ze rijdt roekeloos in mijn droom, veel te hard, vliegt steeds bijna uit de bocht. Ik ben moeder, werk en doe momenteel 2 opleidingen. Heb veel te veel hooi op mijn vork genomen en vraag me af hoe ik dit schooljaar kan volbrengen, dit breng ik in verbinding met het controle verliezen, uit de bocht vliegen. En het veel te hard rijden met het geen seconde stil kunnen staan, het gejaagd door het leven gaan momenteel. Inzichten zijn heel welkom!

  1. Beste Saskia,
   Jouw interpretatie zou ook de mijne zijn. Die lijn van denken stelt jou dus de vraag: is het waar, wat je in de droom zegt, dat het niet erg is, dat het ok is? Want dat is wel een opvallende wending in de droom. Mogelijk is dat waar. Dat het nu een intense tijd is, maar in de kern ok. Maar het kan ook zijn, dat de droom je laat zien wat jij doet, maar dat het je waarschuwt: dat je moet gaan schrappen, of extra hulp moet inroepen om de komende tijd goed te kunnen doorstaan, omdat een tollende auto is geen goede plek om te zijn 🙂
   Dromen zijn, net als symbolen, voor velerlei uitleg vatbaar die naast elkaar kunnen staan. Daarom nog twee ingangen:
   1. Hoe is jouw relatie met je moeder? Speelt daarin iets waar deze droom over zou kunnen gaan?
   2. Hoe ging jouw moeder om met hooi op de vork nemen en het omgaan met de grote drukte erna? Zet jij daarin een patroon voort, of doe jij het heel anders dan zij het deed?

   Hartelijke groet van Mirjam

   1. Dankjewel Mirjam voor je uitgebreide reactie.
    Jouw gedachten over mijn droom gaven me stof tot nadenken. Mijn moeder raakt vrij snel gestresst en ik moet (ook aan mezelf😋) bekennen dat ik dat misschien ook wel doe.

    Ik denk dat mijn moeder in de droom dat stukje in mij mogelijk symboliseert en dat ik nu zeg dat het inderdaad in de kern ok is, dat het nu even heftig druk is maar dat ik er wel doorheen kom.
    Fijn om zo ander licht op mijn droom te laten schijnen, dankjewel!

  2. Hallo Saskia,
   Het in een auto zitten naast een bestuurder is een beetje je eigen koers kwijt zijn en de baas niet over jezelf zijn in het leven. Jijzelf kan alleen maar gas terugnemen en op tijd afremmen in het leven. Je moeder, symbool voor zorgende vrouw in je leven geeft je misschien aan dat je te veel hooi op je vork neemt zoals jezelf al schrijft. Het roekeloze gedrag laat zij haarscherp zien, zij is nu persoon die hulp biedt in je droom en toont op tijd te remmen met je vele activiteiten. Hoe je moeder in werkelijkheid is voor je is weet ik niet natuurlijk maar ze vervult in de droom wel een rol die ze wellicht zelf ook niet aankon of andere overtuigingen had of heeft. Maar jou wil ze dit nu meegeven of laten zien om pas op de plaats te maken. Je sust jezelf ook met gedachtes dat het OKÉ is wat ze doet of niet erg dat ze zo doet. Het kan zijn dat je door dit alles wat je doet in je waakleven, inderdaad wat te veel is en jij jezelf daardoor minder belangrijk vindt om aandacht voor jezelf en je omgeving te hebben. Het kopieer gedrag van een ouder vanuit de jeugd is vaak een ballast voor jezelf later en loslaten kan moeilijk zijn. Er wordt nu een boodschap gegeven vanuit je ziel die je bewust maakt om naar je eigen gedrag en overtuigingen te kijken. Er is een groot transformatieproces gaande in je en wellicht heb je vaak deze moeilijke punten gemaskeerd in je leven door heel veel te willen doen en druk te zijn. Dat is ook tegenwoordig een tijdsbeeld bij veel mensen omdat men denkt dat het anders niet goed is of er niet bij hoort dan.
   Dankjewel Saskia voor het meelezen van je droom. Heel leerzaam ook voor mij😊
   Lieve droomgroet,
   Dory

   1. Dory jij ook bedankt voor je uitgebreide reactie.
    Ik ben me ervan bewust dat ik het doen opzoek om niet te voelen, een vastgeroest beschermingsmechanisme dat langzaam maar zeker ontmanteld mag worden. Ik wil juist graag voelen. Ook heb ik het grootste deel van mijn leven naar verwachtingen van anderen geleefd.
    Het is een mooie boodschap dat ik de regie over mijn leven mag nemen, ik ben inderdaad de enige die daadwerkelijk af kan remmen, niemand anders gaat dat voor me doen. Ik weet het wel, maar ik doe het (nog) niet. Ik herken het ook uit dromen dat ik bestuurder ben maar niet achter het stuur zit, vanaf de achterbank of een andere onmogelijke plek een auto, camper of vrachtauto bestuur.
    Dank voor de inzichten!
    Groet, Saskia

 19. Buren helpen, foto’s nemen en zwarte glanzende auto staat plots op zijn kop.

  Ik ben in een straat met huizen en ben zelf binnen een van de huizen waar een auto zou worden opgehaald. Een auto uit ca 1970 . Het is een zwarte glanzende auto beetje hoekig van vorm die staat in de straat. Ik zie ineens buren naar buiten lopen zij gaan over het ophalen van de auto en ze kijken of ze kunnen helpen. De auto daar is iets mee aan de hand en ik kijk toe hoe of wat. Ik vertrouw het niet zo en de buren een vader en een dochter staan te praten met elkaar. Ik loop weer het huis in en kijk vanachter het raam hoe het verder gaat en besluit foto’s te nemen. Dan ga ik weer naar buiten naar de auto en wil niet dat de auto weggehaald wordt. Er is wel iets mee aan de hand. Opeens ligt de auto ondersteboven wat ik niet begrijp en kijk ernaar. Daarvoor had de auto nog normaal gestaan en nu plots stond de auto op zijn kop.

  Wie een commentaar wil geven is bij deze van harte uitgenodigd.

  Groeten Dory

 20. Dag Nanske,

  In mijn droom zat er niemand achter het stuur, hij raasde zomaar het oprit af en het winkelcentrum in. Hierbij ramde de auto een pand, dat vervolgens in elkaar stortte, een boom en er vielen zelfs een paar doden. Ik heb geprobeert de auto te stoppen, maar helaas ging hij te snel. Ik kon alleen maar toekijken. Gezien de ravage wat er was aangericht, vond ik het maar wat raar dat dat allemaal door het kleine boodschappenautootje kwam. Ik ben er al een aantal dagen mee bezig wat de boodschap van deze droom is. Hoe moet ik het vertalen?

 21. Ik droomde dat ik voor mijn gevoel rustig door een soort winkelstraat reed, ik was in een flow en in mezelf. Aan het eind van de straat voor de bocht zag ik dat ik 100 reed en remde rustig af. Ojee als ik maar niet geflitst ben dacht ik, want je mag maar 50 rijden daar. Ineens zie ik een grote ronde sticker op mijn voorruit waarop staat dat ik geflitst ben. Ik baalde en was zenuwachtig want dan ben ik waarschijnlijk mijn rijbewijs kwijt en krijg ik een enorme boete terwijl ik het geld wel beter kan gebruiken. Toen werd ik wakker.
  Ik onthoud nog niet zo lang wat van mijn dromen, maar een mogelijke verklaring is dat er nu heel veel gebeurt in mijn leven en dat ik heel snel ga met bepaalde dingen, misschien te snel of ik wil te veel tegelijk en ik geniet er ook van ook al is het wat onrustig. Ondertussen mis ik wat er om me heen gebeurt in het leven. Zit veel in mijn hoofd. De flitser en de komende boete of zelfs het innemen van mijn rijbewijs kan een halt zijn om meer rust te nemen, maar ook misschien een angst dat ik de verkeerde weg insla, dat het mislukt wat ik aan het doen ben. Ik ga namelijk starten als zelfstandig ondernemer.
  Hoe zie jij de droom?

  1. Hoi Gwendolyn, Dank je wel voor je droom en je toelichting. Je realiseert je gaandeweg in je droom dat je 100 rijdt en voorziet een boete en daarna het intrekken van je rijbewijs. De consequenties worden steeds iets heftiger. Wat mij treft is de eerste zin belangrijk; ik ben in flow en in mijzelf. Daar zit een clou. Je leven is inderdaad in beweging, starten als zelfstandig ondernemer; onrustig maar ook opwindend. Het is belangrijk dat je in contact blijft met je omgeving, met de mensen. Je klanten, je ondersteuners. Dat houdt je bij de les en dan ga je niet te hard van stapel. Mooi hoe de metafoor van hoe je in een droom in een auto rijdt zo een op een te vertalen is naar hoe je door je leven ‘reist’. Ik ben benieuwd naar je reactie.

   1. Dank je wel voor je uitleg, Nanske. Ik zal inderdaad in contact blijven met mijn omgeving, ik heb de neiging om te snel door te razen en mag best even terugschakelen, om in autotermen te spreken 😉

   2. Hoi nanske! Goedemorgen,ik had vannacht ook een droom over de auto, ik was bezig een parkeerplaats te zoeken op een parkeerdek, tenminste daar leek het oo, mijn vrouw wees , verschillende plekken aan waar ik zou kunnen parkeren,maar ik vond het allemaal niks, ,te krap,te moeilijk, etcetera etcetera!
    Tot ik zelf een plek vond onder een metaal, betonnen luifel, afijn we komen terug van winkelen en de auto is weg, ik in paniek zoeken en vind hem ,op straat terug ,,dak geplet, en schade aan de achterzijde
    Er was iemand tegen aan gereden, en het dak was dus geplet, door de betonnen luifel!
    Ik probeerde dus in paniek de verzekering te bellen,maar kon in eerste instantie de naam van de verzekering, niet herinneren, daarna kon ik geen bereik krijgen met de gsm, later was het het typen van de naam van de verzekering, bijna onmogelijk,, door ,de auto correctie op mijn telefoon,, ik raakte steeds meer gefrustreerd! Uiteindelijk klampte ik een agent op straat ,aan ,en vroeg waar nu het autowrak was want die wil ik terug, nee die krijg je niet meer terg, maar hij is van mij,, ik begon te huilen van wanhoop
    Ik vraag me af wat dit betekent

    1. Beste John,
     Dank je wel voor je droom. Wanneer je over auto’s droomt gaat het vaak over hoe je door het leven gaat. In jouw geval rijd je samen met je vrouw en je wijst al haar suggesties voor een parkeerplaats af. Daarna parkeer je op de plek die jij goed vindt, maar daar gaat het mis. Je ziet dat de auto kapot is bij terugkomst van het winkelen. Daarna komen er allerlei verwikkelingen met de verzekering niet kunnen bereiken en met de politie. Ik zie dat als gevolg van het eerste deel van de droom. Je denkt een goede parkeerplek te hebben gevonden, maar daar gaat het mis. De vraag die bij me bovenkomt is; in de droom wijs je de suggesties van je vrouw af. Hoe is de communicatie met je vrouw en mogelijk iets breder met mensen om je heen? Hebben jullie gesprekken over wat de ander graag wil en wat jij graag wilt? Wijs je gemakkelijk ideeën van anderen af zonder even door te vragen waarom iemand iets wil? En ben je iemand die het vooral zelf goed denkt te weten? Misschien een paar confronterende vragen, maar kijk maar eens hoe jij bent in contact. Het is goed om daar bij stil te staan (in je droom wil je parkeren, ook dat is stil staan.)

 22. Ik droomde dat ik met mijn man op een soort van snelweg reed, waarbij hij het voertuig bestuurde. Terwijl we reden, zag ik voor mij een prachtig winterlandschap die ik zojuist wilde gaan fotograferen toen we ineens een einde van de weg naderde. We vlogen over de rand en zagen onder ons een soort van grote kei met daarin een gat, we moesten landen op een richel. Door de snelheid waarmee we reden en dus door de lucht vlogen, was dat onmogelijk. We vlogen eveneens over deze rand waarna we een nog veel diepere afgrond zagen, een sort van betonnen plaat. We wisten dat bellen om hulp geen nut meer had en ik zei: ‘ en nu gaan we dood’, en voelde alle hoop verdwijnen. Ik schrok wakker en voelde letterlijk nog zo’n 10 minuten lang de schokgolven van de schrik en hoogtevrees door mijn lichaam gaan, wat een impact had deze droom…

  1. Het rijden in een auto gaat er vaak over hoe je door je leven ‘rijdt’, hoe je je leven leeft. Deze droom gaat mogelijk over je relatie met je man. Hij zit in eerste instantie achter het stuur. Zoals het in de droom is; hij bepaalt, hij rijdt. En jij kijkt rond, maakt foto’s. Opeens is daar het einde van de weg. Jullie rijden te hard en vliegen door de lucht.

   Het is een heftig beeld hoe jullie landen. Hoe sterker de beelden hoe meer je onderbewuste je wil wakker schudden. let op!
   Kan het zijn dat jullie samen in een veel te hoog tempo leven. Te veel doen, te veel willen en daardoor nauwelijks tijd hebben om eens stil te staan bij jullie samen zijn. Mijn idee is om echt op de rem te trappen. In de metafoor van de droom; om eens uit te stappen en te kijken wat nu echt belangrijk is. Wat zou je echt graag willen. Hoe kun je genieten?

   1. Dank voor de uitleg van de droom. In grote lijnen klopt het wat je zegt over ons leven; we hebben het erg druk en willen (te) veel. Vaak heb ik het gevoel dat het allemaal nu moet aangezien we beiden halverwege 40 zijn. We vliegen letterlijk van de hak op de tak en zijn heel veel onderweg. Ik kan de laatste tijd moeilijk besluiten nemen, mogelijk hebben mijn hormonen daar iets mee van doen 😉

 23. Ik droomde vannacht dat mijn moeder de auto had geparkeerd maar deze rolde naar voren. Geen handrem. En ik trok aan de auto om deze tegen te houden. Ik raakte in conflict met een grote bus die naar mijn idee schade van andere autos had gegeven en niet ik. Toen had ik de auto ergens anders geparkeerd op een parkeerterrein van een bejaardentehuis en bleek dat ik aan de auto’s naast mij ook schade had toegberacht waar ik mij niet van bewust was.

  Geen idee wat deze droom betekend. Het was overigens een zwarte auto maar weet niet wat voor type.

  Misschien dat iemand hier weet waar de droom voor staat?

 24. Ik werd net wakker uit een droom waarin ik steeds degene was die de auto bestuurde, maar soms vanaf de passagiersplaats of zelfs vanaf de achterbank. Dat ging natuurlijk moeilijk, want ik zag niet goed waar ik reed, en niet goed via de spiegels, en ik kon niet goed bij het stuur of bij de rem. Zelfs iemand als ik, zonder verstand van dromen interpreteren, begrijpt dat dit wel iets te maken kan hebben met altijd de controle proberen te behouden 🙂

 25. Ik heb ooit gedroomd dat ik bij een soort park was en dat er een baan was met kleine race auto’s die leken op normale auto’s maar dan gewoon kleiner. Ik wou heel erg graag in zo’n autootje rijden, maar de vrouw die over de autootjes ging was weg. Dus toen ging ik haar zoeken en vroeg of ik in de autootjes mocht rijden. Ze zei dat dat mocht. Later vroeg ik het weer want had ik nog steeds niet in zo’n autootje gereden. Ik vroeg het zo vaak aan haar dat ik me onzeker begon te voelen en dacht dat het toch niet meer zou gebeuren. Ik had uiteindelijk niet in een autootje gereden.

 26. Ik droomde als kind/tiener vaak dat ik aan het stuur van mijn vader’s auto zat. Ik reed veel te snel, botste overal tegen en had totaal geen controle over het stuur. Toen ik al die botsingen aan het maken was, had ik super veel schrik voor de reactie van mijn ouders omdat ik wist dat ze furieus gingen zijn. Ik zie nu dat ik dit artikel heb gelezen de betekenis heel duidelijk: Mijn ouders zijn altijd al controlfreaks geweest die veel druk op mij legden qua presteren, mij beperkten in mijn vrijheid, enz. Deze droom staat denk ik voor mijn verlangen om zelf de controle over mijn leven op te nemen en een stukje los te komen van hen. Dat ik totaal niet met de auto in kwestie kan rijden, geeft waarschijnlijk aan dat dit niet zo succesvol verloopt en mijn pogingen ervoor zorgen dat er serieuze conflicten op de loer liggen. En ik haat conflicten dus wil ze liefst zoveel mogelijk vermijden.

 27. Nel ter Veen

  Dank je wel Nanske, toch een beetje een droomavond. Ik wens jou een hele fijne zomer. Geniet van je mooie huis en je gezin. Verhuizen is ook een beetje opruimen en opnieuw beginnen. Een nieuwe weg.

  Veel plezier samen. Dikke kus van Nel

  1. Monique Den Boer

   Dank je wel Esther,
   Ik sta op het punt om mijn relatie te verbreken. Bekenden om mij heen heb ik hierover verteld en zij kunnen zich dat goed voorstellen.
   Nu moet het dus ook echt gaan gebeuren. Ik moet zelf nog instappen dus….

 28. Ik droom vaak van bussen en treinen. Dat ik op (bus)stations gehaast het goede perron probeer te vinden, of in een volle, vreemde soort trein een plek zoek. Vaak ook van een reis in een bus waar de chauffeur ineens ontbreekt en ik ga proberen te rijden. Of dat ik m’n bagage bij elkaar probeer te houden.
  Meestal is er een gevoel van stress, haast, m’n weg proberen te vinden maar dat het niet lukt. Dat herken ik wel van hoe ik in de wereld rondloop. Stilstaan, genieten van waar ik ben, aankomen op m’n bestemming met een gevoel van welbevinden, dat komt in zulke dromen nooit voor.

 29. In de periode dat ik aan het reintegreren was van een burnout, wat heel moeizaam ging, droomde ik dat ik achtervolgd werd door iemand in een geel race autootje. Ik vluchtte te voet weg, rende en rende, en stuitte dan telkens opnieuw weer op dat gele autootje; opnieuw wegvluchten en rennen, door steegjes en smalle paadjes waar geen auto kon komen, en kwam ergens uit waar alweer dat gele autootje me stond op te wachten. Ik had het spaans benauwd in mijn droom en voelde me ontzettend opgejaagd. Uiteindelijk vatte ik de moed om in het autootje te gaan kijken wie me zo achtervolgde….en hij bleek leeg!! Er zat helemaal niemand in die auto. Ik was verbijsterd. Toen ik wakker werd, heb ik de droom met mijn coach besproken. Ik bleek mezelf op te jagen, tijdens dat reintegratieproces; terwijl niemand anders dat deed. In de speelgoedwinkel in ons dorp heb ik gezocht naar een kleine gele dinky toy, en heb die in mijn werkkamer onder het beeldscherm van mijn computer gezet. Een levende herinnering aan het gegeven dat ik de enige ben die mezelf telkens weer liet opjagen maar dat er eigenlijk niemand is die dat doet. Het heeft me ontzettend geholpen om rustig te blijven of te worden.

  1. Monique Den Boer

   Ik droomde over een stilstaande zwarte auto. Iedereen stapte in. Ik bleef buiten staan. Een kind stapte in aan de bestuurderskant. Om iets te pakken. En even later kon het rechtop staan. Iedereen had soort van zwarte kleding aan. Er waren ineens ook meerdere auto’s. Overal werd ingestapt. Familie? Wat zou dit kunnen betekenen?

   1. Esther van Nieuwburg

    Hallo Monique,
    In je droom is één ding heel duidelijk: iedereen stapt in, maar jij blijft er buiten. Herken je dit ook in je wakkere leven? Dat iedereen om je heen mee mag en er klaar voor is om te gaan? En dat jij voor je gevoel er buiten staat en stil blijft staan?
    Het volgende wat opvalt, is de kleur zwart, in zowel de auto als de kleding van de mensen. Wat betekent zwart voor jou? Waar staat het voor?
    Tenslotte het kind wat instapt aan de bestuurderskant, dus klaar om het stuur (van haar leven) in handen te nemen. En daar ter plekke ook rechtop van gaat staan. Dit lijkt me een deel van jou: dat je als kind (of het kind in jou) die dapperheid had, maar dat je nu de moed ontbreekt wellicht?
    Ik ben heel benieuwd naar je antwoorden en kijk graag verder met je mee.
    Hartelijke groet Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *