Dromen over kleding

Dromen over kleding

Ik droom dat ik in een legergroene jurk en bijpassende maillot onder de douche sta. Op mijn maillot komen allemaal groene vlekken. Ik probeer ze weg te spoelen, maar dat lukt niet. Mijn jurk uitdoen gaat ook al niet. Dan zit ik opeens op de oude stadsmuur van het Provençaalse stadje waar ik als kind talloze zomervakanties heb doorgebracht. Ik ruik de geur van wilde tijm en lavendel en hoor de krekels. Ik wil terug naar waar ik vandaan kom, maar dan moet eerst die kletsnatte kleding uit. Er wordt een noodgebouwtje op straat gezet waar ik me kan uitkleden, maar ook daar krijg ik die jurk niet uit. Het lukt blijkbaar alleen als ik me midden op straat uitkleed en dat lijkt me eerlijk gezegd nogal gênant. Het levert zoveel gedoe op om die natte, knellende jurk aan te houden, dat ik op een gegeven moment denk “what the heck, ik doe het gewoon”. Maar zelfs daarna blijft het lastig om die jurk uit te krijgen…

Schaamte

Pas jaren later realiseer ik me (door de kleur legergroen) waar deze droom mogelijk voor staat. Hoe ik een tijd lang heb gevochten met schaamte voor van alles en nog wat. Schaamte die kleeft aan het hebben van een lichaam. Aan vrouw-zijn, aan niet aan de verwachtingen voldoen, aan fouten maken, aan dingen willen of voelen die voor mijn gevoel niet mogen.

En oh wat herken ik dan opeens wat ik in de droom doe. Proberen de vlekken weg te spoelen. Terugverlangen naar de perfecte wereld in de Provence. Ontdekken dat met de billen bloot gaan me blijkbaar ook niet ontheft van schaamte. Een tijd lang wil ik scheiden van de schaamte, maar de schaamte niet van mij. Het omsluit me als een tweede huid die knelt en onvoldoende ademt, net zoals die kletsnatte groene jurk uit mijn droom.

Volstrekt schaamteloos ben ik (wellicht tot opluchting van velen) nooit geworden, maar de schaamte zit inmiddels gelukkig niet meer zo dicht op mijn huid als in de droom.

De functie van kleding

Kleding speelt een belangrijke rol in wat we wel en niet aan de buitenwereld willen laten zien. We omhullen, verhullen of accentueren ons lichaam met kleding. We volgen de laatste mode of zijn daar wars van, maar hebben hoe dan ook een eigen stijl. Kleding drukt uit wie we zijn. Misschien ook wel wie we willen zijn, hoe we ons voelen, wat we gaan doen en wat voor weer het buiten is. Kleding is er dan ook in vele soorten en maten.

Verkeerde maat

Veel mensen dromen dat de kleding die ze aan hebben niet goed past. Droom je dat de kleding die je aan hebt je te groot is, dan kan je je afvragen of je ergens in je leven een ‘te grote broek’ hebt aangetrokken.

Betekenis dromen, Dromenuitleg, Dromen kleding te groot

Droom je juist dat de kleding die je aan hebt te klein is dan kan je je afvragen:

– waar in je leven je aan een maatje groter toe bent

– wat je niet (meer) past in je leven of 

– waar het voor jouw gevoel knelt.

Een collega droomde vlak na haar scheiding over de volgende outfit:

Ik doe mee aan een modeshow van kunstenaars. Mijn outfit bestaat uit een soort strakke, maar flexibele helm met een snavelachtige punt voor mijn ogen, zodat ik alleen de grond zie. Verder een veel te strak, wit hesje dat nauwelijks mijn borsten bedekt en mijn buik al helemaal niet. Ik draag er een witte onderbroek bij. Stoer loop ik de ronde, maar ik voel me naakt en bekeken.

Door de droom in een intervisiegroep na te spelen, kwam ze erachter hoe naar het voelde om zo verkrampt, met beperkt zicht en vol schaamte rond te lopen en hoe bevrijdend het werkte om dat knellende hesje uit te doen en die helm af te zetten. 

Kleding die je normaal helemaal niet aan hebt

Een andere dromer droomde dat ze een prachtige, zwierige rode jurk met bijpassende hoge hakken aanhad. Bij het wakker worden was ze verbaasd, omdat ze zoiets nooit zou dragen. Toen vervolgens aan haar gevraagd werd om eens in de ruimte te bewegen alsof ze de jurk uit die droom aanhad, kwam er opeens een hele andere, vrouwelijke, levendige kant van haar naar voren. Dit gaf haar zoveel plezier en zelfvertrouwen, dat ze ter plekke besloot om deze ‘rode-jurk-energie’ wat vaker ‘aan te trekken’.

Betekenis dromen, Dromenuitleg, Dromen over kleding

Niet passend bij de gelegenheid

Een oud-collega van mij schreef me ooit dat ze regelmatig droomt dat ze op vakantie gaat en op haar bestemming pas ontdekt dat ze helemaal de verkeerde kleding in haar koffer heeft gestopt. Winterkleding voor een zomervakantie en zomerkleding voor een wintervakantie zeg maar. Ik vroeg haar of ze het in haar dagelijkse leven kent, dat ze iets niet bij zich heeft wat ze nodig heeft. Ze gaf aan dat dit haar nooit zou gebeuren, omdat ze een perfectionist pur sang is die alles graag onder controle wil hebben, maar dat ze dat op vakantie juist helemaal los weet te laten. Voor mij een hele verrassende uitkomst en een reminder dat dromen je heel vaak laten zien van welke energie je wel wat meer of juist wat minder kan gebruiken in je dagelijkse leven.

Vies of gescheurd

Droom je dat de kleding die je aan hebt vies of gescheurd is, dan kan het zijn dat de manier waarop jij je naar de buitenwereld presenteert wel een opfrisser kan gebruiken of dat het tijd is voor iets nieuws. Aangezien dromen voor iedereen iets anders kunnen betekenen, is het goed om zelf op onderzoek te gaan naar de betekenis van zo’n droom. Bijvoorbeeld door je in te leven in hoe het voelt om in vieze, gescheurde kleding rond te lopen. Wat komt er in je op? Kan je het koppelen aan iets dat nu in je leven speelt?

Tenslotte

Spreekwoorden en gezegden vormen altijd een goede ingang om je eigen dromen nader te onderzoeken. Daarom hebben we er een paar voor je op een rij gezet waar kleding een rol in speelt:

– weten waar de schoen wringt

– wie de schoen past, trekke hem aan

– een grote broek aantrekken

– uit je jasje gegroeid zijn

– kleren maken de man/vrouw

– er met de pet naar gooien

– dat gaat je niet in de koude kleren zitten

– iets langs je kleding af laten glijden

– een wolf in schaapskleren

– iemand in zijn hemd laten staan

– iemand het hemd van het lijf vragen

– iemand achter de broek zitten

– het in je broek doen

– de broek aan hebben

Heb jij ook gedroomd over kleding? Laat het ons weten!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Droom je vaker over kleding? Klik dan hier om onze blogs over herhalende dromen te lezen. Lees ook dromen over schoenen. Of dromen over kleuren.

27 gedachten over “Dromen over kleding”

 1. Ik droomde dat ik thuis kwam en zag dat mijn meubels stuk waren geslagen. Ik zag toen een man in kostuum en witte pruik en make-up (hij zag er uit als de componist Bach). Ik werd boos en zei, je ziet er niet uit. Hij keek verdrietig en toen zag ik dat zijn tong half was weggeteerd en mijn boosheid veranderde in medelijden. Ik trok zijn pruik af en voelde me een beetje opgelucht, dat zijn uiterlijk niet was veranderd. Ik keek machteloos toe van zijn lijden, maar toen bevonden wij ons opeens in zijn moeders huis en die deed alsof ik er niet was. Daarna werd ik boos op hem. In werkelijkheid wil zijn moeder mij niet ontmoetten (vanwege verschillende religie) en is ze nu heel ziek. Hij zorgt nu voor haar en wil haar overtuigen om mij te ontmoeten, maar ik heb niet het idee dat hij daar veel moeite voor doet. In het echt voel ik mij ook onzeker en machteloos.

  1. Marielle Borst

   Lieve Esther,

   Het lijkt me niet makkelijk als de moeder van je vriend erg ziek is en jou niet wil ontmoeten vanwege verschil in religie, dus ik snap dat je je je onzeker en machteloos voelt. Wat me ook moeilijk lijkt is om daar geen stress over te krijgen in je relatie, want voor je het weet komt zijn moeder tussen jullie in te staan.

   Het droomdetail dat mij het meeste treft is de half weggeteerde tong van jouw vriend. Alsof hij zowel tegen zijn moeder als tegen jou gepraat heeft als brugman (zozeer zelfs dat zijn halve tong weggeteerd is), maar dit dit niet heeft geleid tot een verbetering van de situatie. Zijn moeder schuift immers geen millimeter op in haar beslissing jou niet te willen zien en jij gelooft niet dat hij veel moeite doet om zijn moeder op andere gedachten te brengen. In die zin lijkt jouw vriend klem te zitten tussen zijn moeder en jou, zou dat kunnen kloppen?

   Lijkt me een hele moeilijke situatie voor iedereen, dus ik hoop dat het onderzoeken van deze droom jou wat verlichting kan brengen. Sterkte met alles!

   Harte-groet,
   Marielle

 2. Beste

  Ik droomde dat ik een van collega’s zag in mijn droom in haar ondergoed. Niemand keek vreemd naar wanneer zij haar kleren uitdeed

  1. Marielle Borst

   Goedemorgen Dieter,

   Je kleding uitdoen verwijst in dromen vaak naar je kwetsbaar opstellen c.q. jezelf echt laten zien. Stelt de collega waar je over droomde zich wel eens kwetsbaar op? En laat het feit dat niemand daar in de droom raar van opkijkt zien dat dit prima kan op jouw werk? Hoe zou het zijn als jij jezelf wat meer zou laten zien op je werk?

   Harte-groet,
   Marielle

  2. Ik droomde dat mij partner vreemd ging met een ander onder de douche, terwijl ze beiden kleding aan hadden.
   Ben benieuwd naar de eventuele betekenis?

   1. Esther van Nieuwburg

    Hallo Roy,

    Maak jij je weleens zorgen dat je partner vreemd gaat? Of heb je zelf weleens dat verlangen? En als dat dan gekleed gebeurt onder een douche; over welke vorm van vreemd gaan gaat het dan eigenlijk? Ik vermoed niet seksueel, maar eerder dat jij of je partner gevoelens deelt met een ander ipv met elkaar. Zou dat kunnen?

    Esther

 3. Ania Van de Ven

  Ik droomde dat ik een te kort kleedje aanhad en vroeg mijn jonger collegaatje of dit kleedje nu echt niet te kort was.

  1. Hallo Ania,

   Wel een heel korte droom, misschien wat té kort 😉. Maar nu even serieus: Waar ik aan moet denken bij een te kort kleedje is een ongemakkelijk gevoel, ook wel schaamte misschien? En dat je het nog eens vraagt aan een ander toont ook wat onzekerheid (over je keuze).

   Als je dat zo leest: ongemak, onzekerheid, schaamte…herken je dit dan ergens in je leven? Op je werk wellicht, omdat je immers droomt over een collega? Ik ben benieuwd.

   Esther

 4. Ik droomde over kleding die niet paste en waarmee ik over het vliegveld moest lopen. Het was kleurrijke kleding en ik had een hoed op, maar werd aangestaard en uitgelachen. Ik moest dit om een of andere reden doen van mezelf. Vervolgens kwam ik aan op een bestemming buitenland. Maar koffer met romig en kleding was niet meegekomen en ik moest dus in de rare kleding blijven lopen. Ik was ook mijn hond vergeten/kwijt en mijn telefoon. Ik wist ook niet in welk land ik was en kwam overal te laat en was de weg kwijt, alles zat tegen. Dat ik kiet kon bellen en mijn hond kom zoeken was vreselijk. Wat kan dit betekenen?

  1. Hallo Moni,

   Bijzonder deze droom. Je loopt rond in kleding die je ‘niet past’. Loop jij zo ook rond ergens in je leven nu? Met een opvallende, kleurrijke buitenkant die eigenlijk niet bij de echte jij past? Bij wat je echt van binnen voelt? Heb je het idee daardoor altijd bekeken en beoordeeld te worden zoals in je droom? Of veroordeel je jezelf?

   Ben je eigenlijk ook de weg kwijt? Dat je steeds achter de feiten aan loopt. Dat je je niet thuis voelt waar of wie je bent, dat het vreemd voelt? Voel je je verloren? Zo erg dat je datgene wat je vertrouwen geeft -je hond in de droom, je trouwe maatje- verloren bent?

   Zo interpreteer ik de elementen uit je droom Moni. Herken je er iets van? Laat je dat nog weten?

   Esther

 5. Hoi alledrie!

  Ik las net gisteren de prachtige blog van Mariëlle, en net word ik wakker uit een droom over schoenen!

  Ik loop eerst in een soort schoolgebouw samen met iemand naar een trappenhuis wat ik normaal niet neem. Handig, zeg ik, dat hier ook een trappenhuis zit. Maar dan blijkt dat de traptreden niet zomaar te betreden zijn. Je moet je via een paar hoge opstapjes door een hele kleine spleet wurmen om op de trap te komen. Die ander helpt me om op de eerste opstap te komen, maar ik ga weer terug, want ik weet dat ik niet door de spleet durf. Dan zie ik een andere mogelijkheid. Ik ga door een grotere spleet aan de andere kant en kom dan op een wit net terecht. Net een spinnenweb. Daar moet ik doorheen en dan een open cirkel in het net vinden waar ik door naar buiten kan klimmen. Ik vind de cirkel en steek één van mijn voeten naar buiten. Nu weet ik dat ik de vrijheid heb bereikt. Maar dan zie ik dat mijn schoenen wespen aantrekken. De bodem is geel maar de schoenen zijn van doorzichtig plastic. Waarschijnlijk komen de wespen af op de gele gloed die van mijn schoenen uitgaat. En dan zie ik dat er een wesp in mijn schoen zit. Die moet eruit voordat hij mij gaat steken. Ik probeer de veters los te maken, maar ja, daar zitten wel een stuk of 10 wespen op. Als ik een keer stamp vliegen ze een klein beetje op en laten dan een boos gebrom horen en dan gaan ze weer op de schoen zitten. Ik vind het wonderbaarlijk genoeg niet heel eng, dat agressieve gezoem. Ik vind het wel grappig. Maar ondertussen heb ik de veter nog niet los. Dan word ik wakker, omdat een van de kinderen lawaai maakt in de badkamer 😀

  Dat was de flard over kleding dus. Wespen kunnen staan voor boosheid las ik?

  Met vriendelijke groet,
  Pien

  1. Marielle Borst

   Hallo Pien,
   Wat leuk dat je mijn blog mooi vond en dat je droom er zo op aansluit! Er is een zienswijze op dromen, die zegt dat het begin van een droom direct laat zien waar de droom mee te maken heeft. In jouw geval loop je samen met iemand in een schoolgebouw, wat er dus op zou kunnen duiden dat deze droom gaat over een leerproces waar je momenteel doorheen gaat. Om in die school (lees: jouw eigen leerproces) verder te komen kom je verschillende obstakels tegen (die waarschijnlijk heel geschikt zijn om je precies datgene te leren wat je aan het leren bent, maar dit terzijde).

   Allereerst moet je je door een hele kleine spleet wurmen, maar dat durf je niet. Je zou energetisch kunnen onderzoeken waar deze spleet voor jou voor staat, maar de droom laat in ieder geval ook zien dat jij creatief genoeg bent om andere mogelijkheden te vinden. Gezien jouw eerdere droom over dat spinnetje vind ik het overigens opvallend dat je hier een spinnenweb tegenkomt. Je vindt een opening en weet dat je nu de vrijheid hebt bereikt. Wat versta jij onder vrijheid, want het zou wel eens kunnen dat dit is wat je blijkbaar wilt leren in die school?

   Dan de scène met die wespen. Om te onderzoeken wat dit je te zeggen heeft raad ik je aan (op een plek waar je even niet gestoord kunt worden door kinderen die lawaai maken in de badkamer😃) om even helemaal in die wespenenergie te gaan en daarna voor jezelf op te schrijven wat zo kenmerkend is aan deze energie. Eventueel kan je dit nog aanvullen met waar jij wespen mee associeert en welke eigenschappen je hen toeschrijft. Vervolgens kan je je afvragen of jij in je leven op dit moment wel wat meer of wel wat minder van deze wespenenergie kunt gebruiken om je eigen leerdoelen te realiseren.

   Een andere onderzoeksmogelijkheid is om de schoenen uit je droom met al die wespen erop (en 1 erin 🐝!) energetisch aan te trekken en te ervaren hoe dat voelt en wat er dan bij jou naar boven komt (wellicht ook nog aanvullend om mijn eerdere blog over dromen over schoenen te lezen).

   Ben heel benieuwd en hoopt dat dit je verder helpt om dieper in je droom te duiken!
   Liefs!
   Marielle

   1. Gaaf Marielle! Dank je wel voor je duidingen. En fijn om te weten dat ik op de website moet kijken voor een antwoord. Hi Hi. X Pien

 6. Dag Marielle,
  Fijn jou weer te lezen! 🙂
  Ik had een vreemde droom enkele weken geleden (11 nov) over kleren. Het was aan de vooravond van een visioen (tijdens een visualisatie). Heb de architectendraad weer opgenomen sindsdien 🙂

  Ik ga naar ons (voormalig) app in Heverlee, ben er al heel lang niet meer geweest. Ik kom binnen. Oh, Hier kan ik eigenlijk nog wel wonen! In de living is het tapijt weg en ligt er nu parket, veel aangenamer. Ah ja, er is ook nog een slaapkamer! Ik loop door de badk (richting slpk). De badk is veel groter dan voorheen, langwerpig. Het hangt er vol oude zeilpakken en skipakken, alle pakken die we ooit gehad hebben maar dan veel meer versleten. Ik zie ook onze huidige pakken die volgens mij thuis hangen (maar dan in een versleten versie). Vanwaar komen deze dan? Begrijp het niet, ben in de war. De pakken hangen verspreid op kapstokken en aan haken aan de muur, te drogen ofzo. Ik loop door naar onze slaapkamer daarachter, stommel wat rond met muziek op. Dan merk ik dat er een mezzannine is gemaakt onder het dak tegen en bovenop de gevel. Op de mezzanine ligt een matras, en daarop ligt iemand te slapen. Huh, what?!? Ik kruip op de mezzanine. Euh, pardon! Wie ben jij en wat doe jij hier? Het is een jonge vrouw, helemaal op haar gemak. Ze zegt: Ik woon normaal gezien hier boven, maar had onenigheid met mijn huisgenoot (vriendin) en dus zei de eigenares van beneden dat ik hier kon slapen, zij heeft de sleutel. Het is hier toch al zo lang onbewoond… Ik bedenk dat ik idd beter kan vertrekken. Met al die oude pakken, wat kan/moet ik hier nog doen?

  1. Marielle Borst

   Ha die Kune,
   Wat fijn om weer van je te horen en wat een mooie droom weer!
   In de droom ga je als het ware terug naar het verleden door jullie oude appartement te bezoeken. Aan het begin van het bezoek concludeer je dat er wat aangename aanpassingen aan het huis zijn gemaakt en dat je hier eigenlijk nog steeds wel zou kunnen wonen. Na het zien van de versleten pakken en het ontmoeten van die jonge vrouw kom je echter tot de slotconclusie dat het beter is om te vertrekken, omdat er niets meer is dat jij hier kan of moet doen.

   Ik zie deze droom als een teken dat je in je leven op een punt gekomen bent waarop je het verleden los kunt laten. Je kan of moet daar volgens de droom immers niets meer doen. Lijkt mij een hele positieve droom die het verleden afsluit en daarmee ruimte maakt voor nieuwe dingen die in jouw leven willen gebeuren. Voel jij daar iets bij?
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Jazeker Marielle!
    Ik had eerder die nacht nog een droomflard waar ik hetzelfde gevoel aan overhield. “Wat heb ik hier nog te doen? Dit draagt toch niks meer bij!”… In beide taferelen is er de verleiding om af te wijken van mijn pad, de aangename parket bvb… Daarnaast gaat het ook 2x over zeilen en skien. Zorgen zeilen en skien voor afleiding? Kan zijn, maar lijkt me eerder symbolisch.
    Last but not least had ik deze droom de nacht voor een magisch inzicht (een visioen tijdens een visualisatie). Ik zag mezelf ineens weer als architect aan het werk, niet klassiek huisje tuintje keukentje maar wel heel concreet in Human Development. Zo gedroomd zo gedaan, ben ik nu aan het werk voor Arch sans Frontieres, architect-studenten begeleiden in Madagascar 🙂 Dus de droom was ook voorspellend, al zag ik dat gisteren pas. Het app in Heverlee was mijn woonst toen ik begonnen ben met mijn beroep als arch, heb er 3 jaar gewoond en voelde beklemmend (klein, geen terras etc). De mezzannine met de relaxte vrouw (ikzelf) staan voor mij symbool dat ik kan uitstijgen boven dit beklemmende verleden in een degelijke nieuwe lichte structuur… Ik zie mezelf in deze droom als de vrouw op de mezzanine, de eigenares met de sleutel, én de Kune van nu. Ja, de droom zit vol symboliek, maar dat wisten we al hé 😉
    Dankjewel Marielle! <3
    Liefs, Kune

    1. Marielle Borst

     WOW wat een mooie, inspirerende én rake reactie Kune!! Deze zin raakt mij het meeste: “Ik zie mezelf in deze droom als de vrouw op de mezzanine, de eigenares met de sleutel, én de Kune van nu”.

     Lijkt me veel kracht en energie geven als je helemaal kunt voelen dat jij dat allemaal (en meer) in je hebt en bent!
     You go girl ❤️

 7. Dank voor je reactie Mariëlle. Het dichter bij mezelf leven gesymboliseerd door ‘naar huis gaan’ herken ik wel ja. En ook het bewaken van balans in mezelf en in onze relatie (autonoom versus volgend en zorgend).
  Op je vraag: ‘Kan je je nog herinneren waarom het in de droom niet goed lukt om je kleding bij elkaar te rapen?’ kan ik antwoorden dat het een rommelige slaapzaal was met meerdere bedden en het was half donker dus ik kon de kleding niet goed onderscheiden.

  Groet,
  Nienke

  1. Marielle Borst

   Hallo Nienke,

   De hoeveelheid licht in een bepaalde droomscène geeft meestal weer in hoeverre je bewustzijn hebt (c.q. in hoeverre je “wakker” of nog “slapende” bent) op het thema waar het in de droom in de kern over gaat. Aangezien deze scene zich afspeelt in een half donkere slaapzaal met meerdere bedden, lijkt dit voor jouw droom wel te kloppen. Nou zou je het vervelend kunnen vinden dat je je blijkbaar nog in het halfduister bevindt als het over deze thema’s gaat, maar ik word er eigenlijk heel enthousiast van. De overall beweging in de droom is namelijk dat jij naar huis gaat, dus dat doet mij vermoeden dat jouw bewustzijn op de thema’s “dichtbij jezelf leven”, “jezelf op ware grootte laten zien en gezien worden in relatie tot anderen” en “onderscheiden wat wel en niet bij jou hoort” vanaf nu alleen maar gaat toenemen. Deze droom is immers ook al tot je bewustzijn doorgedrongen en je bent ook nog eens actief op zoek gegaan naar een manier om de betekenis van deze droom verder uit te diepen. Ik raad je aan om deze droom te beschouwen als een uitnodiging om de komende tijd extra aandacht te besteden aan situaties waarin de thema’s uit deze droom een rol spelen, want dan sta jij binnenkort in het volle daglicht (zodat het ook makkelijker wordt om te onderscheiden wat bij jou hoort en wat niet) je kleding bij elkaar te zoeken om vervolgens huiswaarts te keren (om maar eens in de metafoor van de droom te blijven).

   Hartelijke groet en veel inspiratie gewenst in het proces van ‘huiswaarts’ keren!
   Marielle

 8. Ik droomde vannacht dat ik op reis was en aan het inpakken was voor de terugreis. Het lukte niet goed om mijn kleding bij elkaar te rapen. Mijn vriendin gaf me om te helpen ondergoed aan: is dit van jou? Nee, dit is veel te groot, dat pas ik niet. Gaf me een gevoel van onbegrip, dat ze niet doorhad dat het niet mijn maat was.

  1. Marielle Borst

   Hallo Nienke,
   Dank je wel voor het delen van je droom! In de droom ga je terug naar huis, iets dat in een droom kan betekenen dat je op weg bent om dichter bij jezelf te leven (om in figuurlijke zin ‘naar huis’ te gaan). Zou dat kunnen kloppen? Er is echter nog een obstakel: het lukt niet goed om datgene dat van jou is bij elkaar te rapen, in dit geval je kleding. Kan je je nog herinneren waarom het in de droom niet goed lukt om je kleding bij elkaar te rapen? Vaak geeft dit namelijk een aanwijzing richting iets waar je ook in je dagelijks leven tegen aan loopt. Je krijgt in de droom wel hulp van je vriendin, wat op zich positief is, alleen word je hierbij niet op ware grote geschat en dat geeft jou een gevoel van onbegrip. Herken je dit in jullie onderlinge relatie? En als je het omgekeerd bekijkt: laat jij je op ware grootte aan je vriendin zien, of heb je de neiging om je richting haar groter of kleiner voor te doen dan je eigenlijk bent? Ben heel benieuwd en hoop dat dit je verder helpt je eigen droom te onderzoeken!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *