Herhalende dromen

Herhalende dromen

Een bijzondere variant van dromen is de herhalende droom waarin, vaak achteraf bezien, een ontwikkeling gaande is. Deze ontwikkeling geeft persoonlijke groei weer op een bepaald gebied. De herhalende dromen kunnen spelen rond een archetypisch thema als vallen of vliegen of rond een heel persoonlijk droomelement.

Hieronder een voorbeeld van een dromenreeks rond snelwegen. Ze zijn gedroomd door een vrouw, die continu langs de rand van overspannenheid leefde door de combinatie van een hoge gevoeligheid, een veeleisende – niet bij haar ziel passende – baan en een jong gezin.

De reeks speelt zich af op de A4 tussen Amsterdam (waar zij werkte) en Den Haag (waar zij woonde). De dromen hebben zich jarenlang voorgedaan. Hieronder een aantal markeringspunten op haar ontwikkelingsweg, die in de dromen zichtbaar werden.

Ik rijd op de A4 tegen het verkeer in, richting Den Haag. Ik zie de koplampen op mij af komen. Ik rijd door.

De droomster reed in de richting van haar huis, maar tegen de stroom in. Het wordt duidelijk, dat zij naar huis wil, maar ze kiest de verkeerde route, een die levensgevaarlijk is.

Ik rijd op de A4 richting Den Haag. Ik stop bij het grote tankstation. Daar staat een grote, zwarte man, heel relaxed, op blote voeten. Hij staat kettinkjes te verkopen.

Stress versus ontspanning

Het contrast tussen het langsrazende verkeer, de stress van de droomster en de ontspannen kalmte van de man is enorm. Ook het contrast tussen zijn eenvoudige werk, en het kantoorwerk van de droomster. Deze droom laat een totaal ander alternatief zien, midden in de hectiek. Dit kan dus. Zo kun je ook zijn, terwijl de maatschappij om je heen raast. Het laat een schaduwkant van de droomster zien, een niet-bewust aspect. (zie daarvoor ook de blog Familie Flodder)

Ik rijd op een afslag van de snelweg. Naast mij zie ik verzekeringsgebouwen en banken in brand staan.

Zekerheden staan in brand

Dromen dat zekerheden verdwijnenHet wordt duidelijk dat de dingen, waar de droomster materiele zekerheid aan ontleent en een gevoel van lange termijn veiligheid, in brand staan. Haar levensstijl met carrière, goede verdiensten, maatschappelijk aanzien, meedoen in het hoge tempo: Het staat in brand. De droom was schokkend voor haar, omdat haar gevoel voor veiligheid en continuïteit – gesymboliseerd door de banken en verzekeringsmaatschappijen – met een klap weg waren, een realiteit die ze al lang wegduwde omdat hij zo confronterend en beangstigend was.

Ontknoping

Ik ben op de snelweg, richting Den Haag. Ik zit alleen niet in een auto, maar ben naakt, op handen en knieën, op een kleedje, midden op de weg. Het verkeer raast langs mij heen. Ik voel mij kwetsbaar, maar niet bang.

Het contrast, dat eerst langs de weg plaatsvond met de zwarte man op blote voeten, is nu geïnternaliseerd in de droomster zelf. Zij is het nu zelf, naakt, zonder verhulling waarmee ze zich ander voordoet dan ze is, en niet langs, maar óp de weg.

Met deze droom stopte de reeks. Het thema snelweg is niet meer teruggekomen.

Ontwikkeling

Als je kijkt naar de ontwikkeling in het dagleven van deze vrouw in deze periode, is zij na een periode van overspannenheid gaan zoeken naar beter passend werk, waarin zij haar bezieling kon uitdrukken, en heeft zij haar prioriteiten radicaal veranderd. Dit is met vallen en opstaan gebeurd over een periode van jaren. Maar gaandeweg heeft zij status, goed inkomen en carrière ‘geofferd’ en haar leven ingericht rondom rust, gezin en werk waarin zij uitdrukking geeft aan wat haar bezielt.

Opschrijven van dromenWanneer je een droomschrift naast je bed legt en af toe de tijd neemt de reeks opgeschreven dromen door te lezen, kun je zien of zich steeds hetzelfde afspeelt. Dan kun je je afvragen wat je te doen staat om de cirkel waar je in zit te doorbereken. Het kan ook zijn dat je een belangrijke ontwikkeling ontdekt!

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

0 reacties op “Herhalende dromen”

 1. Op dit moment droom ik al een maand of drie (en wel een paar keer per week) dat ik iets heel belangrijks ben vergeten en het is onomkeerbaar. Mijn leven heb ik verkeerd begrepen en er is geen weg terug. Ik word wakker en ben dan zo in paniek. Ik probeer het dan op te schrijven of te vertellen aan mijn vriend, maar dat lukt dus niet. Ik weet alleen dat het heel erg is en er geen weg terug is. Soms weet ik dat ik een heel belangrijk voorwerp kwijt ben. En zonder dat voorwerp kan ik niet leven. Maar als ik wakker word verdwijnt het heel snel. Of ik ben vergeten iets te doen en nu kan het niet meer. Ik kan het niet goed uitleggen, omdat de droom altijd heel snel verdwijnt en alleen de totale paniek over blijft. Ik zou graag een idee hebben wat dit kan betekenen.

  1. Marielle Borst

   Hallo Kim,

   Je zou voor jezelf na kunnen gaan wat er drie maanden geleden in jouw leven is gebeurd. Is er rond de tijd dat je dit begon te dromen iets veranderd dat voor jouw gevoel onomkeerbaar is? Of wat past bij het droombeeld dat je een voorwerp kwijt raakt en het gevoel hebt dat je zonder dit voorwerp niet verder kunt leven? Een droom die zich herhaalt is namelijk een manier van je onderbewuste om jouw bewuste aandacht te vestigen op iets dat je in het dagelijks leven op de een of andere manier over het hoofd hebt gezien.

   Het feit dat deze droom steeds ‘wegglipt’ onderstreept voor mij dat deze informatie (nog) niet goed een plek kan vinden in je bewustzijn, er zit als het ware nog ‘iets tussen’. Het feit dat er steeds totale paniek overblijft, kan er op wijzen dat alles wat jij voelt bij de periode waarin deze droom begon hetgeen is wat ‘er nog tussen zit’. Bij mij komt namelijk het beeld naar boven van een glas water, dat pas helder wordt als alle gevoelens zijn ‘gezakt’. Herhalende dromen verdwijnen vaak op het moment dat je de boodschap van de droom te pakken hebt, dus je merkt het vanzelf als je de kern te pakken hebt!

   Hartelijke groeten,
   Marielle

 2. Mijn dromenreeks is dat ik in heel veel steden naar mijn moeder en mijn zus zoek ………. ik weet niet meer waar ze wonen. Dan bedenk ik eerst mijn moeder te zoeken en beland ik in een oud huis van haar vriendin. ik kruip door donkere gangetjes en ga zo naar zolder en daar kom ik vast te zitten en moet ik achteruit in de donkere en krappe ruimtes terug…… ik heb haar nog nooit gevonden…… (mn moeder is al vele jaren geleden overleden, mn zus leeft gelukkig, contact prima).
  zo benieuwd wat dit kan betekenen…………..droom dit ca 1 x per maand……………..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *