Herhalende dromen

Herhalende dromen / Terugkerende droom

Een bijzondere variant van dromen is de herhalende droom waarin, vaak achteraf bezien, een ontwikkeling gaande is. Deze ontwikkeling geeft persoonlijke groei weer op een bepaald gebied. De herhalende dromen kunnen spelen rond een archetypisch thema als vallen of vliegen of rond een heel persoonlijk droomelement.

Hieronder een voorbeeld van een dromenreeks rond snelwegen. Ze zijn gedroomd door een vrouw, die continu langs de rand van overspannenheid leefde door de combinatie van een hoge gevoeligheid, een veeleisende – niet bij haar ziel passende – baan en een jong gezin.

De reeks speelt zich af op de A4 tussen Amsterdam (waar zij werkte) en Den Haag (waar zij woonde). De dromen hebben zich jarenlang voorgedaan. Hieronder een aantal markeringspunten op haar ontwikkelingsweg, die in de dromen zichtbaar werden.

Ik rijd op de A4 tegen het verkeer in, richting Den Haag. Ik zie de koplampen op mij af komen. Ik rijd door.

De droomster reed in de richting van haar huis, maar tegen de stroom in. Het wordt duidelijk, dat zij naar huis wil, maar ze kiest de verkeerde route, een die levensgevaarlijk is.

Ik rijd op de A4 richting Den Haag. Ik stop bij het grote tankstation. Daar staat een grote, zwarte man, heel relaxed, op blote voeten. Hij staat kettinkjes te verkopen.

Stress versus ontspanning

Het contrast tussen het langsrazende verkeer, de stress van de droomster en de ontspannen kalmte van de man is enorm. Ook het contrast tussen zijn eenvoudige werk, en het kantoorwerk van de droomster. Deze droom laat een totaal ander alternatief zien, midden in de hectiek. Dit kan dus. Zo kun je ook zijn, terwijl de maatschappij om je heen raast. Het laat een schaduwkant van de droomster zien, een niet-bewust aspect. (zie daarvoor ook de blog Familie Flodder)

Ik rijd op een afslag van de snelweg. Naast mij zie ik verzekeringsgebouwen en banken in brand staan.

Zekerheden staan in brand

Dromen dat zekerheden verdwijnen

Het wordt duidelijk dat de dingen, waar de droomster materiele zekerheid aan ontleent en een gevoel van lange termijn veiligheid, in brand staan. Haar levensstijl met carrière, goede verdiensten, maatschappelijk aanzien, meedoen in het hoge tempo: Het staat in brand. De droom was schokkend voor haar, omdat haar gevoel voor veiligheid en continuïteit – gesymboliseerd door de banken en verzekeringsmaatschappijen – met een klap weg waren, een realiteit die ze al lang wegduwde omdat hij zo confronterend en beangstigend was.

Ontknoping

Ik ben op de snelweg, richting Den Haag. Ik zit alleen niet in een auto, maar ben naakt, op handen en knieën, op een kleedje, midden op de weg. Het verkeer raast langs mij heen. Ik voel mij kwetsbaar, maar niet bang.

Het contrast, dat eerst langs de weg plaatsvond met de zwarte man op blote voeten, is nu geïnternaliseerd in de droomster zelf. Zij is het nu zelf, naakt, zonder verhulling waarmee ze zich ander voordoet dan ze is, en niet langs, maar óp de weg.

Met deze droom stopte de reeks. Het thema snelweg is niet meer een terugkerende droom.

Ontwikkeling

Als je kijkt naar de ontwikkeling in het dagleven van deze vrouw in deze periode, is zij na een periode van overspannenheid gaan zoeken naar beter passend werk, waarin zij haar bezieling kon uitdrukken, en heeft zij haar prioriteiten radicaal veranderd. Dit is met vallen en opstaan gebeurd over een periode van jaren. Maar gaandeweg heeft zij status, goed inkomen en carrière ‘geofferd’ en haar leven ingericht rondom rust, gezin en werk waarin zij uitdrukking geeft aan wat haar bezielt.

Opschrijven van dromen

Wanneer je een droomschrift naast je bed legt en af toe de tijd neemt de reeks opgeschreven dromen door te lezen, kun je zien of zich steeds hetzelfde afspeelt. Dan kun je je afvragen wat je te doen staat om de cirkel waar je in zit te doorbreken. Het kan ook zijn dat je een belangrijke ontwikkeling ontdekt!

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

9 gedachten over “Herhalende dromen / Terugkerende droom”

 1. Ik heb 2 herhalende dromen die zo beide 2x per jaar droom. Bij de ene leef ik in een kasteel en blijf maar gangen doorlopen omdat ik nodig naar toilet moet en bereik dat toilet dus niet,want er komt geen eis aan die gangen en dan wordt ik wakker en bij de ander leef ik in een lang huis en ben bang voor inbraak en moeten alle deuren op slot en gordijnen dicht en ook daar komt geen eind aan. Verder heb ik een terugkeer droom die meerdere keren bij jaar terug komt en dan loop ik allerlei trappen op en kamers door en die kamers hebben geen deuren, de trappen en kamers zijn kort en lang en smal en breed en allerlei kleuren.

  1. Hallo Claudia,

   Dromen over huizen gaan vaak over je eigen ‘behuizing’. Ze laten je zien hoe het met je gesteld is, het laat je persoonlijkheid zien. Jij droomt over een kasteel, wauw, wat mooi! Een kasteel is, groot en statig en heeft veel kamers in zich, een enorme innerlijke rijkdom dus! Maar je moet innerlijk een hoop gangen door om ‘je shit te lozen’. In je droom weerspiegelt door het toilet. Herken jij het dat je in je dagelijkse leven, liever een mooie, statige (kasteel) buitenkant laat zien, maar het heel lang duurt voordat je dat wat je dwarszit kwijt kunt?

   In je andere droom komt er geen einde aan de gang en ben je bang voor inbraak. Wat wil er in jouw leven inbreken? Herken je het van jezelf dat je jezelf dan afsluit? Zoals in de droom alle ramen en deuren, gordijnen dichtdoet?

   Dan droom je nog over kamers met allerlei kleuren. Algemeen valt mij op dat je veel droomt over trappen, huizen, gangen en kamers. Dat roept bij mij op dat deze dromen je willen uitnodigen om je innerlijke delen (kamers) te gaan onderzoeken. Blijkbaar leeft er heel veel in jou, is er een enorme innerlijke rijkdom, maar kost het je moeite om overal bij te kunnen (geen einde aan de gang vinden), bang zijn dat als je je open stelt dat er over je grenzen wordt gegaan (in je droom: bang voor inbraak en sluiten van ramen en deuren) en dat je een manier mag vinden om je te uiten, ook de minder leuke dingen (je shit lozen, wc niet bereiken).

   Herken je hier iets van? Wat roept dit bij je op? Ik ben benieuwd. Laat je het weten?

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Ik kan op jullie site lezen bij alle onderwerpen, maar het zo als antwoord bekijken, nee, dat had niet bij me opgekomen, maar het klopt helemaal. Alsof het om een fotoreading door bekend medium gaat, je weet precies mij neer te zetten. Dank je wel ! Dit geeft zoveel duidelijkheid. Wow ! En verder. tja. ik heb heel wat littekens op mijn ziel en dat heeft me gevormd tot een sterk persoon, maar ook tevens onzeker en angsten en trek toch onbewust de muur om mijn hart dicht, als men te dichtbij komt en dat is een ingebouwde bescherming en overleving die ik in me draag door mijn verleden en of ik dat ooit loslaat. Ik ben me bewust en groei en bloei verder met de jaren en er gaan steeds meer laagjes af . En hier laat ik het bij. Liefs van mij en nogmaals dank .

    1. Lieve Claudia,

     Heel erg graag gedaan! Wat fijn om te lezen dat het zo raak is en tegelijkertijd ook een pijnlijke bevestiging van iets dat je al weet. Toch wil ik je nogmaals zeggen dat je een enorme innerlijke rijkdom in je draagt: Je droomt immers over een kasteel met kleurrijke kamers. En ik wil je aanmoedigen deze kamers te gaan ‘bewonen’, zodat je mag helen en weer meer ‘heel’ mag worden.

     Lieve Groet,
     Mayke

 2. Mijn vader is 14 jaar geleden aan kanker gestorven. Toen hij vernam dat hij kanker had, nog 1 jaar geleefd, maar wel altijd al lijdend, meer en meer. Sindsdien droom ik wekelijks of meer nachten na elkaar over hem. Soms zijn er korte periodes dat ik niet over hem droom en dan weer terug langere periodes. Soms gaat het over hem levend en genietend van het leven. Soms over hoe hij terug ziek wordt en sterft, maar dan altijd op een andere manier dan hoe hij in het echt stierf. Een liefhebbende dochter.

  1. Lieve Wendy,

   Allereerst gecondoleerd met het feit dat je vader 14 jaar geleden is overleden, want uit alles wat je schrijft blijkt dat je veel van hem houdt. Dromen helpen ons om emotionele gebeurtenissen in ons leven te verwerken. Bij iedere droom die je hebt gaat er als het ware een laagje van de emotionele lading af.

   Eén van de vele speciale dingen aan dromen is, dat je dwars over de grens van leven en dood nog contact kunt ervaren met dierbaren die overleden zijn. Deze contactmomenten kunnen je helpen om je verlies een plek te geven. Droombeelden die in beeld brengen hoe je vader van het leven genoten heeft, kunnen je bijvoorbeeld helpen om de aandacht van de lijdensweg aan het einde af te halen en te beseffen dat je vader ook vele goede jaren in zijn leven heeft gehad. Droombeelden waarin je vader steeds op een andere manier sterft zeggen misschien wel, dat hoe hij leefde voor hij ziek werd veel meer de essentie van je vader laat zien dan hoe hij stierf.

   Misschien vind je het ook helpend om ons dromenblog over overleden dierbaren te lezen.
   Ik wens je toe dat je rust vindt in het feit dat je vader is overleden en dat dierbare herinneringen aan hem je daarbij tot steun mogen zijn.

   Harte-groet,
   Marielle

 3. Op dit moment droom ik al een maand of drie (en wel een paar keer per week) dat ik iets heel belangrijks ben vergeten en het is onomkeerbaar. Mijn leven heb ik verkeerd begrepen en er is geen weg terug. Ik word wakker en ben dan zo in paniek. Ik probeer het dan op te schrijven of te vertellen aan mijn vriend, maar dat lukt dus niet. Ik weet alleen dat het heel erg is en er geen weg terug is. Soms weet ik dat ik een heel belangrijk voorwerp kwijt ben. En zonder dat voorwerp kan ik niet leven. Maar als ik wakker word verdwijnt het heel snel. Of ik ben vergeten iets te doen en nu kan het niet meer. Ik kan het niet goed uitleggen, omdat de droom altijd heel snel verdwijnt en alleen de totale paniek over blijft. Ik zou graag een idee hebben wat dit kan betekenen.

  1. Marielle Borst

   Hallo Kim,

   Je zou voor jezelf na kunnen gaan wat er drie maanden geleden in jouw leven is gebeurd. Is er rond de tijd dat je dit begon te dromen iets veranderd dat voor jouw gevoel onomkeerbaar is? Of wat past bij het droombeeld dat je een voorwerp kwijt raakt en het gevoel hebt dat je zonder dit voorwerp niet verder kunt leven? Een droom die zich herhaalt is namelijk een manier van je onderbewuste om jouw bewuste aandacht te vestigen op iets dat je in het dagelijks leven op de een of andere manier over het hoofd hebt gezien.

   Het feit dat deze droom steeds ‘wegglipt’ onderstreept voor mij dat deze informatie (nog) niet goed een plek kan vinden in je bewustzijn, er zit als het ware nog ‘iets tussen’. Het feit dat er steeds totale paniek overblijft, kan er op wijzen dat alles wat jij voelt bij de periode waarin deze droom begon hetgeen is wat ‘er nog tussen zit’. Bij mij komt namelijk het beeld naar boven van een glas water, dat pas helder wordt als alle gevoelens zijn ‘gezakt’. Herhalende dromen verdwijnen vaak op het moment dat je de boodschap van de droom te pakken hebt, dus je merkt het vanzelf als je de kern te pakken hebt!

   Hartelijke groeten,
   Marielle

 4. Mijn dromenreeks is dat ik in heel veel steden naar mijn moeder en mijn zus zoek ………. ik weet niet meer waar ze wonen. Dan bedenk ik eerst mijn moeder te zoeken en beland ik in een oud huis van haar vriendin. ik kruip door donkere gangetjes en ga zo naar zolder en daar kom ik vast te zitten en moet ik achteruit in de donkere en krappe ruimtes terug…… ik heb haar nog nooit gevonden…… (mn moeder is al vele jaren geleden overleden, mn zus leeft gelukkig, contact prima).
  zo benieuwd wat dit kan betekenen…………..droom dit ca 1 x per maand……………..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *